Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Løvel Syd. - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13"

Transkript

1 Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 13 Bygherre: Tjele Kommune

2 2 Indledning Løvel ligger ved den gamle hovedfærdselsåre ned gennem Jylland Hærvejen og området omkring lokaliteten Løvel Syd er rigt på fortidsminder. Der er registreret mange gravhøje og bopladsspor fra oldtiden. Gravhøjene er fra henholdsvis stenalderen og bronzealderen. Det vidner fund gjort i nogle af højene om. Der er endvidere fundet et par storstensgrave fra ældre jernalder ikke langt fra Løvel Syd. I en af dem var der en kvinde begravet. Med sig i graven havde hun fået ti lerkar og en jernkniv, foruden at hun bar et fint smykke i form af en såkaldt fibula (broche). Som regel har man boet relativt tæt ved gravhøjene, og der er da også fundet bopladsspor både fra stenalder, bronzealder og ældre jernalder i området, men der var ikke tidligere registreret fund i området syd for Løvel. Så da Tjele Kommune i 2002 ønskede at byggemodne netop en del af dette område blev også bebyggelse fra yngre jernalder lokaliseret og gav dermed yderligere et vigtigt bidrag til områdets historie og udviklingen af oldtidens bebyggelsesmønster. Figur 1. Arkæologiske lokaliteter ved Løvel. Kort fra DKC. Gravhøje er angivet med cirkler, bopladser med firkant og andre fund med X. Løvel Syd-lokaliteten ligger indenfor den blå cirkel og har nr Der blev foretaget en omfattende prøvegravning af et i alt ca. 7 ha stort areal. Efterfølgende blev der udgravet ca m2. Udgravningen fandt sted i sensommeren og efteråret 2002.

3 3 Løvel ligger på et større plateau, der mod nord og vest afgrænses af et stærkt kuperet terræn ned mod Skalsådalen og mod øst af Rødåen og Rødsøområdet. Mod syd er området let kuperet og karakteriseret af en del småsøer og mosehuller. Figur 2. Bopladsens (nr. 162) beliggenhed i relativt plant terræn med svage højninger / lavninger samt et par mindre mosehuller. En udgravning af et så stort areal foregår ved en såkaldt fladeafdækning. Med en gravemaskine forsynet med en bred rabatskov, fjernes muldlaget. Herefter fremstår anlægssporene som mørke plettet i den lyse undergrund. Der ses spor efter hustomter i form at stolpehuller, samt spor efter nogle af de mange aktiviteter der er foregået på bopladsen i form af forskellige nedgravninger/gruber. Eksempelvis kogegruber, materialegruber der ofte siden er anvendt til affald og slaggegruber, der vidner om jernudvinding.

4 5m 4 Undersøgelsens resultater De ældste spor efter menneskelig aktivitet på lokaliteten Løvel Syd var en grube (K336) med lerkarskår (250G156), et par flintafslag og et par stumper brændt knogle. Lerkarskårene kunne dateres til yngre stenalder, som perioden f.kr.f. kaldes. Det var ikke muligt, at bestemme grubens funktion. Fra yngre bronzealder ( f.kr.f) blev der undersøgt en (muligvis to) hustomter samt adskillige koge- og affaldsgruber. I ældre germansk jernalder ( e.kr.f.) har der ligget en landsby i Løvel Syd. På den udgravede del af denne har der ligget fem-seks gårde i en-to faser. Desuden blev der fundet diverse gruber, her i blandt tre, der viste spor efter jernudvinding på stedet. Endelig blev der fundet spor efter marker, såkaldte højryggede agre, fra middelalderen ( e.kr.f.). VSM 250G, Løvel Syd Oversigt huse og hegn Hus XI Hus VIII Hus II 25 m Hus I Hus XII Hus VII Hus IX Hus VIa Hus VIb Hus III Hus V Hus X Hus IV Figur 3. Plan der viser det udgravede område med alle de fundne hustomter markeret. Hus X kan da teres til yngre bronzealder. Formodentlig er også hus XII fra denne periode (husene er markeret med grønt). De øvrige hustomter kan dateres til ældre germansk jernalder.

5 5 Bronzealderbosættelsen på Løvel Syd Fra bronzealderen blev der ugravet en hustomt samt adskillige koge- og affaldsgruber. Huset har været m langt og 6 m bredt. Taget har været båret af to parallelle stolperækker, som var de eneste spor af hustomten, der var bevaret. I to af stolpehullerne fra disse tagbærende stolper blev der fundet lerkarskår, som daterer hustomten til yngre bronzealder ( f.kr.f.). I husets vestende blev fundet en kogegrube, som formodentlig har fungeret i husets levetid. K544 VSM 250G, Løvel Syd Hus X K542 K543 K541 K548 K547 K546 K549 K540 K545 K538 K536 K539 K537 K535 K534 Figur 4. Hus X, som kan dateres til yngre bronzealder. Af huset er bevaret sporene efter de tagbærende stolper markeret med sort samt husets ildsted, markeret med et rødt kryds. En del af gruberne på stedet har givetvis været materialegruber, hvor man har gravet undergrundens lerblandede sand op til forskelligt formål i forbindelse med husbyggeri, tilvirkning af lerkar, hvor leret er blevet magret hermed m.m. Siden er nedgravningerne blevet brugt til affald. En del af affaldet er for længst formuldet, men tilbage ligger eksempelvis ituslåede lerkar. På lokaliteten ligger et par koncentrationer af kogegruber, hvilket er karakteristisk for perioden. Kogegruberne er markeret med et X på oversigtsplanen på figur 1. Flere af dem indeholdt en del lerkarskår. Et eksempel ses på figur 5. Et udbredt fænomen fra denne periode er også lange rækker af kogegruber. En sådan er registreret lige nord for lokaliteten Løvel Syd. Den er afsat på kortet figur 1 og har nr. 142.

6 6 Figur 5. Skår fra et meget stort lerkar (250G160), hver med et vandret fladt, tapformet øre. Skåret nederst til højre måler 13 x 9 cm. Karret, som er fundet i en grube(k421) kan dateres til yngre bronzealder og har sandsynligvis været brugt af beboerne i bronzealderhustomten (hus X). Bebyggelsen fra yngre jernalder på Løvel Syd Der blev udgravet en del af en landsby fra ældre germansk jernalder ( e.kr.f.) På den udgravede del af denne har der ligget 5-6 gårde i en-to faser. En gård fra den tid har typisk bestået af et øst-vestorienteret, såkaldt langhus med bolig i vestenden og stald i østenden. Ved husets midte har der været et indgangsrum med adgang fra både nord og syd, hvorfra man har kunnet gå ind i henholdsvis boligen og stalden. Det vil sige en fælles indgang for mennesker og dyr (se figur 6). Foruden langhuset, som har været gårdens hovedhus, har der været en eller flere mindre økonomibygninger. Som i bronzealderen har taget været båret af to rækker parallelle stolperækker. Væggene har bestået af stolper sat med jævne mellemrum. Mellem stolperne har der været risfletning, som har været lerklinet. Taget har antagelig været tækket med rør/strå. Langhusets boligdel har sandsynligvis været opdelt i flere rum, hvilket kendes fra tilsvarende bebyggelser. Herfra ved man også, at ildstedet har været placeret midt i boligen og at gulvet har bestået af stampet ler. Der var bevaret resterne af ét ildsted på lokaliteten, som kan have været i brug i hus VIII. De øvrige ildsteder er sammen med husenes lergulve med tiden blevet pløjet op.

7 7 VSM 250G, Løvel Syd Hus I K81 K65 K82 K63 K83 K61 K84 K85 K59 K86 K87 K88 K57 K89 K90 K55 K91 K53 K92 K77 K51 K93 K94 K49 K115 K95 K64 K62 K60 K58 K56 K54 K96 K52 K50 K48 K46 K80 K79 K78 K76 K75 K74 K73 K72 K71 K70 K69 K68 K67 K66 5 m Figur 6. Grundplan af hus 1, som har været ca. 22 m langt og ca. 5,5 m bredt. Omtrent ved husets midte markeret med pile- har der været to indgange. En fra nord og en fra syd. Vest herfor har husets boligdel ligget og øst for har stalden været. Der har været endnu en indgang fra nord til stalden ligeledes markeret med en pil. Figur 7. Lerkar (250G126), 14,5 cm højt, som blev fundet i sporet efter en tagbærende stolpe (K53) i hus I.

8 5m 8 I stalden har der været plads til opstaldning af kvæg og givetvis plads til andre husdyr: svin, får og høns. Det er vanskeligt præcist at sige, hvad de enkelte økonomibygninger har været brugt til, da der ikke er gjort genstandsfund som vidner herom. Det formodes, at her har været opbevaring af redskaber og afgrøder (sikkert også afgrøder på loftet i hovedhuset) samt at de kan have fungeret som værksteder af forskellig art. Bygningerne har været omgivet af et hegn, således at man har kunnet holde dyrene ude fra gårdspladsen. Hegnene har ligeledes været sat af stolper med risfletning imellem. På Løvel Syd blev der udgravet i alt ni større (hus I, II, III, IV, V, VIa, VII, VIII og XI) og to mindre (hus VIb og IX) treskibede langhuse samt et lille hus/staklade, som ligger lige vest for hus V (se figur 3). Hustomterne har udgjort fem-seks gårde i en-to faser med delvist bevarede hegnsforløb. Hus XII Hus VII Hus VIa Hus IX Hus VIb Hus III Hus V 10m Figur 8. På Løvel Syd bestod den bedst bevarede og største gård af et 35 m langt og 5,5 m bredt langhus), tre større økonomibygninger samt et lille hus -, måske en staklade. Gården har været omgivet af et hegn, der viser. at gårdspladsen har været på næsten m2 Hustomterne I, II, VIII og XI kan have udgjort to-tre gårde i en-to faser. Hus VII kan ved hjælp af hegnsforløbene knyttes sammen med husene VIa og VIb samt antagelig hus V og det lille hus lige vest herfor. Hus III og IX kan have udgjort et selvstændigt gårdsanlæg og endelig kan hus IV repræsentere en gård, hvortil der ikke er registreret tilhørende økonomibygninger.

9 9 Figur 9. Halsen af et lerkar (250G143) fundet i en økonomibygning (det lille hus vest for hus V i K190). Karret er ornamenteret med omløbende furer (kannelering), afbrudt af en indprikket roset. Herunder er der vinkelbånd. Skåret er 7 cm højt. Den bedst bevarede og største gård (se figur 8), har bestået af et 35 m langt og 5,5 m bredt langhus (hus VII), tre større økonomibygninger (hus V, VIa og VIb) samt et lille hus - måske en staklade. Husene VIa og VIb har sandsynligvis afløst hinanden Figur 10. Knusesten granitsten - der har været anvendt som værktøj. Stenen til venstre (250G147) er 10 x 11 cm og. har knusemærker i begge ender. Den er fundet i en kogestensgrube (K196). Stenen til højre (250G191) er fundet i et stolpehul (K757) og har knusemærker hele vejen rundt. Den er ca. 9 cm i diameter De forskellige måder knusemærkerne sidder på viser forskellig brug af de to sten. Stenene er omhyggeligt udvalgt, så de ligger godt i hånden til arbejdet.

10 10 Gårdens hegnede areal har været på næsten m2 I stolpehuller til gårdens bygninger er der fundet skår fra lerkar, som ud fra deres form og ornamentik daterer gården til ældre germansk jernalder, d.v.s. perioden e.kr.f. Et eksempel herpå ses på figur 9. I en affaldsgrube (K526) ved hus VIa blev der fundet en stump af et knivsblad af jern (250G174) og i et stolpehul i hus VII (K602) spidsen af et jernsøm/en jernnagle (250G187). I landsbyen er der blevet brugt og produceret mange ting, hvilket de fundne genstande vidner om. Der blev især gjort fund af skår fra lerkar Lerkarrene har været brugt i husholdningen til mange formål og i mange forskellige størrelser: store forrådskar, kogekar, mælkekar, sikar spiseskåle, kopper m.m. I hver husholdning har der også været en kværn til formaling af mel. På lokaliteten Løvel Syd blev der også fundet et par kværnsten til såkaldte drejekværne, som har bestået af en under- og en overdel, hver med et hul i midten. Ned gennem hullerne har der siddet en stok. Den øverste del har været fæstnet hertil og har således kunnet drejes rundt. Til at bilde (skærpe) kværnstenene, så de kunne blive ved at være effektive, brugte man en knusesten (se figur 10). Spredt i landsbyen er fundet adskillige knusesten, som har været brugt til mange forskellige formål. I husholdningen desuden til eksempelvis at knuse urter m.m. og som slagsten til forskelligt formål i forbindelse med værkstedsaktiviteter. Figur 11. Glittesten (250G136) er fundet i et stolpehul i hus II (K148). Den er 7 cm i diameter og 3,5 cm tyk. Den er flad og glat på undersiden. I et stolpehul i hus II blev der fundet en glittesten. Den har pottemageren brugt til at glatte overfladen på lerkarrene med inden de blev ornamenteret og brændt. Ved den største af gårdene blev der udgravet tre gruber med jernslagger (se figur 12), som viser spor efter jernudvinding (K260, K282 og K283). Der har ikke været tale om nogen stor produktion, så man har fortrinsvis handlet sig til den nødvendige mængde jern til redskaber eller handlet sig til færdige redskaber. Som tidligere nævnt blev der i henholdsvis en grube (K526) ved hus VIa og et stolpehul i hus VII (K602) fundet en stump af et knivsblad af jern (250G174) og spidsen af et jernsøm/en jernnagle (250G187). Genstandene kan have været tilvirket af egenproduceret jern.

11 11 Figur 12. Stumper af jernslagger (250G181), som er restproduktet efter jernudvinding. Cirklen er 20 cm i diameter. På et tidspunkt har man opgivet landsbyen og er flyttet til et sted i nærheden. Det var helt almindeligt i oldtiden at man flyttede rundt inden for et nærmere afgrænset resourceområde. Som regel boede man 3-4 generationer et sted, hvorefter landsbyen blev flyttet. Vi ved ikke, hvor landsbyen blev flyttet hen, men det kan kommende udgravninger i området måske vise os. Når en landsby blev flyttet blev arealerne dyrket over. Vi har ikke spor efter de forhistoriske marker, men antagelig fra den tidlige middelalder er der spor efter højryggede agre hen over oldtidsbebyggelsen.

12 12 Middelalderens agersystem Fra antagelig den tidlige middelalder er der spor efter højryggede agre hen over oldtidsbebyggelsen. De kaldes højryggede agre, fordi datidens plov, muldfjælsploven vendte jorden op mod markens midte ved pløjningen, derved blev markerne ca. 20 cm højere på midten end i mellemrummene (agerrenerne), som er dem, der kan erkendes i terrænet i dag (under mulden). Agrene var lange og smalle de har haft en bredde på 7-10 m - da ploven var vanskelig at vende med. Der kendes eksempler på marker/agre, der er op mod m lange. På denne tid opføres også den middelalderlige Løvel Kirke, som er påført omkring år VSM 250G, Løvel Syd Oversigt gruber m.v. K22 25m Jernudfældning Højrygget ager (grøft) Figur 13. Agerrenerne markeret med lysegråt. Renerne er skellene mellem de enkelte marker.

13 13 Løvel Syd i et lokalt perspektiv Udgravningerne ved Løvel Syd har givet øget indsigt i bronzealderens samfund set i relation til de tidligere gjorte fund tæt ved Løvel og helt ny viden om yngre jernalders bebyggelse, der ikke tidligere er registreret i området. Med udgravningen af hustomten fra yngre bronzealder, har vi nu også et sikkert kendskab til bebyggelsen. Der er som tidligere nævnt lige nord for Løvel Syd undersøgt en række af kogestensgruber (nr. 142 på kortet fig. 1), som er karakteristisk for perioden. Vest for Løvel Syd ligger en samling gravhøje på en omtrent nord-sydgående linje. Gravhøjene er fra yngre stenalder og ældre bronzealder. Det har været almindeligt at bruge højene til flere begravelser og i flere af dem er der således fundet urner fra yngre bronzealder. Det kan være beboerne fra Løvel Syd, der har haft gravplads her. Desuden er der gjort nogle helt særlige fund fra bronzealderen i området, der er med til at sætte udgravningerne ved Løvel Syd i perspektiv. I bronzealderen har det været skik at ofre smykker og våben i moser, enge, søer og åer. Omkring år 1000 f.kr.f. blev der i en lille mose mellem Løvel og Bjerregrav ofret et sværd. Det er et særligt velbevaret og fint eksemplar. Sværdet er af bronze med greb af horn og kan dateres til yngre bronzealder. Fra samme mose stammer også en spydspids og en dolk fra yngre stenalder. Mellem Løvel og Pederstrup, ca. 2 km nordøst for Løvel Syd blev der i 1890 fundet et depot med adskillige bronzegenstande, her i blandt en halskrave og rester af et lille hængekar. Endelig er der ca. 750 m vest for Løvel Syd gjort et helt specielt fund, nemlig en såkaldt edsring ligeledes fra yngre bronzealder. Edsringen er af guld. Det er en kraftig armring, som har været båret af en mand med særlig status. Fra den tidligste del af jernalderen er der fundet en plankevej, Løvelvejen, (Sb 136/165), som kan følges over en strækning af 215 m ud i Skalsådalen der på dette sted er over 1 km bred. Vejen er lagt af egeplanker på tværs af kørevejen og den er 3 m bred. Egeplankerne er spejlkløvede og op til ½ m brede. Ved hjælp af dendrokronologi (årringstælling) kan vejen dateres til år 401 f.kr.f. Dette fund er af så stor betydning, at området er udlagt som kulturarvsareal, da der er tale om et særligt bevaringsværdigt fund. Dette er næppe den første vejforbindelse over ådalen. Den livlige trafik er fortsat til i dag. Lige op ad hovedvej A13, syd for Bjerregrav ligger resterne af den gamle Løvel Bro, som var en vigtig færdselsforbindelse i middelalderen. Løvel Bro var sat af kvadersten af granit. Jernalderens bebyggelse har hidtil kun været erkendt som spredte bopladsspor i form af gruber og nogle stolpehuller, der kan henføres til ældre jernalder. Endvidere er der et par fine gravfund, der viser, at der har ligget bebyggelse fra perioden i nærheden. Det viser dog klart, at der har været kontinuitet i bebyggelsen fra yngre bronzealder til den udgravede landsbybebyggelse fra yngre jernalder på Løvel Syd. Således har denne udgravning ydet et vigtigt bidrag til forståelsen af oldtidsbebyggelsens udvikling og struktur i området. Vi har ikke kendskab til beboernes grave, men det kan kommende udgravninger i nærheden måske give anledning til. Vikingetidens bebyggelse- og gravplads kender vi heller ikke. Det er ligeledes en brik, der mangler for at slutte ringen tilbage til Løvel Syd, hvor vi har fundet resterne af et agersystem fra middelalderen.

14 14 Løvel Syd i et regionalt perspektiv I området omkring Løvel er der således gjort flere meget spændende fund, som sætter udgravningerne ved Løvel Syd i et særligt perspektiv. Beliggenheden ved den gamle hovedfærdselsåre ned gennem Jylland Hærvejen har betydet, at man har været tæt på forbindelserne til den store verden. Især bronzealderfundene giver mulighed for analyser af samfundets hierarkiske opbygning. Jernalderbebyggelsen er relativt velbevaret og kan give et godt bidrag til videre udforskning af periodens bebyggelser. Udgravningerne er på den baggrund et vigtigt bidrag til udforskningen af oldtidsbebyggelserne i såvel bronze- som jernalder set i et regionalt perspektiv med henblik på at fastlægge bebyggelsens og samfundets udvikling og struktur. Figur 14. Del af et lille lerkar (250G122). Karret er8,5 cm højt og har en bred, båndformet hank. Stammer fra en grube med kogesten (K47) og kan dateres til overgangen yngre bronzealder/ældre jernalder.

15 15 Relevant litteratur Bertelsen, John B.,m.fl.: Bronzealderens bopladser i Viborg Amt Jensen, Jørgen: Danmarks Oldtid Bronzealder Thorvildsen, Knud: En gammel vej en ny datering. S MIV 3, Vellev, Jens: Fem himmerlandske kvaderstensbroer. Rekonstruktion af et middelal derligt vejnet. hikuin 1, 1974, s Diverse oplysninger: Viborg Stiftsmuseums j. nr.: VSM 250G Lokalitet : Løvel Syd Sogn, herred og amt: Løvel, Nørlyng, Viborg Dansk Kulturhistorisk Centralregister: Kulturarvsstyrelsens j. nr.: O.0646/02 Bygherre: Tjele Kommune Areal: Ca. 1,2 ha. Rendegravemaskine fra: Birger Larsen, Viborg Deltagere i udgravningen: Daglig leder: Marlene R. Beck Studenter: Jesper Hansen Sanne Boddum Søren Davidsen Detektorafsøgning: Bent Pilgaard Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Stiftsmuseum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg. Undersøgelsen er betalt af bygherren.

16 16 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Stiftsmuseum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Stiftsmuseums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads(?) fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen. Under udarbejdelse. 5. Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. Under udarbejdelse. 8. Højvangen, Ørum. Under udarbejdelse 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

17 17 Gengivet med tilladelse fra tidsskriftet SKALK

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN 978-87-87272-86-5 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

VSM Søndersø-området, Asmild sogn, Nørlyng herred, Viborg amt mange KUAS j.nr.:

VSM Søndersø-området, Asmild sogn, Nørlyng herred, Viborg amt mange KUAS j.nr.: VSM 09700 Søndersø-området, Asmild sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130801-mange KUAS j.nr.: 1 Sonderende prøvegravning forud for strukturplan syd for Viborg Søndersø Udført af Mag Art. Kamilla Fiedler

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Journalnr.: SIM 32/2010 Sted og sb. nr.: 130303-211 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Kirkebjeggård Matr. nr.: 1an og 19bd

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 1 Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Undersøgelsens resultat... 3 Perspektivering... 4 Oversigtstegning Tidstavle med

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3 3. Udgravningsmetode...4

Læs mere

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr.

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr. Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr.01.06.07. matr.nr. MFG 356/05 Af: cand. mag. Mette Palm Hemmingsen og mag. Art Palle Ø.

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

VSM G432, Hjorthedevej, Hjorthede sogn, Middelsom herred, Viborg amt KUAS j.nr.: ingen

VSM G432, Hjorthedevej, Hjorthede sogn, Middelsom herred, Viborg amt KUAS j.nr.: ingen VSM G432, Hjorthedevej, Hjorthede sogn, Middelsom herred, Viborg amt 130706-33 KUAS j.nr.: ingen 1 Rapport for prøvegravning forud for udvidelse af stald Udført af Bente Grundvad for Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , 154 KUAS j.nr.: /VSM-0022

VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , 154 KUAS j.nr.: /VSM-0022 VSM09621, Domdalsgård, Finderup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130804-149, 154 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/VSM-0022 1 Rapport for prøvegravning forud for planlagt anlæggelse af stald Udført af Sanne Boddum

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Jomfruen, Skalborg [INDSÆT BILLED J.nr. ÅHM 6383 Udgravning sommer 2016 Rapport udfærdiget af museumsinspektør Lone Andersen Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser Af stud. mag Jesper Jensen og museumsinspektør Mads Runge Arkæologisk rapport nr. 196, 2008 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold: Indledning...

Læs mere

Finérvej, Gadstrup sogn

Finérvej, Gadstrup sogn Arkæologisk undersøgelse af bebyggelse fra bronzealder og yngre førromersk jernalder Finérvej, Gadstrup sogn Bygherrerapport ROM 2394 Stednr. 020110 FINÉRVEJ Bebyggelse Matr.nr. 10a Brordrup By, Gadstrup

Læs mere

Klejtrup Syd - en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder

Klejtrup Syd - en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder Klejtrup Syd - en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder Marianne Høyem Andreasen Udsigten fra bopladsen ud over Klejtrup Sø mod NØ. (Foto: Forfatteren) Viborg Stiftsmuseum 2005 Bygherrerapport

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Højager, Hobro Boplads med brønd, aktivitetsområde samt langhuse fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 6121 Udgravning efterår 2011 Kulturhistorisk rapport

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Hobro N - Hadsund Tracé-udgravning med fund domineret af bebyggelsesspor fra bronzealderen og den ældre jernalder J.nr. ÅHM 6316 Februar 2014 Ved

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Gunderup syd for Mariager Velbevaret hustomt fra overgangen mellem bronze- og jernalder. J.nr. ÅHM 6495 December 2015 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Mejlby Efterskole. Undersøgelse af en boplads fra bronzealderen i Mejlby. J.nr. ÅHM 6207 Udgravning Juni 2012. Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Rapport fra prøvegravning forud for boligbyggeri Udført af Martin Mikkelsen for Viborg Stiftsmuseum d. 28. sept. 2009

Rapport fra prøvegravning forud for boligbyggeri Udført af Martin Mikkelsen for Viborg Stiftsmuseum d. 28. sept. 2009 VSM 09664, Klovenhøjvej 11, Sønder Rind sogn, Middelsom herred, Viborg amt 130711-161-162 KUAS j.nr.: Ingen, da der var tale om museets egen mindre forundersøgelse 1 Rapport fra prøvegravning forud for

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

VHM 00163 Gammel Hjallerup

VHM 00163 Gammel Hjallerup VHM 00163 Gammel Hjallerup En boplads med bebyggelse og brandgrave fra romersk jernalder Dronninglund sogn Fund og Fortidsminder Stednr: 100203-386 Geodatastyrelsen. Luftfoto fra 2012 med alle udgravningsfelter

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr. 2123-1539 Prøvegravning af 2,4 ha stort område i forbindelse med Århus Kommunes Lp 813 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Viby

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2623 Markvænget Stednr. 12.08.14 Års sogn, Års herred, Ålborg amt Bygherrerapport VMÅ 2623 Markvænget Indholdsfortegnelse 1. Undersøgelsens forhistorie...

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid ROM 2265 Foldager Glim sogn Sømme herred Københavns amt Stednr. 020402 I forbindelse med at firmaet Kongstrup

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer.

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer. Hvor der i den østlige del af Skrillinge nu bygges boliger, har der også tidligere i lange perioder boet mennesker. Ved omfattende udgravninger fra 2000 til 2006 har arkæologer fra Odense Bys Museer fundet

Læs mere

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg Fig. 229. Bunden af en urne med de brændte ben fra en ung person. Få centimeter skilte resterne af denne urne ved Kankbølle fra helt at blive taget af ploven se fig. 228. Ved de mange undersøgelser af

Læs mere

VSM Jegstrupvej Vest 107, Ravnstrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt Indholdsfortegnelse. Topografi, terræn og undergrund...

VSM Jegstrupvej Vest 107, Ravnstrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt Indholdsfortegnelse. Topografi, terræn og undergrund... VSM 09819 Jegstrupvej Vest 107, Ravnstrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130810-209 KUAS j.nr.: 2011-7.24.04/VSM-0001 Rapport for prøvegravning forud for skovrejsning med dybdepløjning Udført af Sanne

Læs mere

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted Den ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted - en lille del af en bebyggelse fra omkring Kristi fødsel, samt et hus fra 1000-1100-årene. Af Claus Feveile Den antikvariske Samling Bygherrerapport Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skalhøje II Kogegrubefelt samt bebyggelse fra sen stenalder og yngre bronzealder J.nr. ÅHM 5684 Januar 2016 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/5 2010 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr. 13.03.03-204 Sted: Funder-Pankas Matr.nr.: 14c, 19e Ejerlav: Funder By Sogn: Funder

Læs mere

Vendsyssel Historiske Museum

Vendsyssel Historiske Museum Hirtshals-Hjørring Varmeledning Forundersøgelse af et ledningstracé fra Hirtshals til Hjørring. Tre lokaliteter med forhistoriske bebyggelser blev registreret: VHM 00212 Hushøj IX et langhus fra ældre

Læs mere

VSM Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt

VSM Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt VSM 10565 Romlund Syd, Romlund sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130811-109 1 Notat for prøvegravning forud for udstykning af 4 grunde og byggeri af et enfamiliehus Udført af Mikkel Kieldsen & Lars Agersnap

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Ny Vrå Boplads med kulturlag, hustomter og jernbearbejdningsovn fra ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6225 September 2013 Ved cand.mag. Karen Povlsen

Læs mere

HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen.

HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen. 1 HUPUP GOLFBANE huller fra bronzealderen. Indholdsfortegnelse: Baggrund for udgravningen:... 1 Forhistorien i Landskabet:... 1 Udgravningens metodik:... 2 Udgravningens resultater:... 2 Faktuelle oplysninger:...

Læs mere

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Sanne Boddum Martin Mikkelsen Gravurne K200 i forgrunden og bag denne muldafrømning. Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 32, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra bronzealderen. J.nr. ÅHM 6196 Udgravning august 2012. Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Støvring Ådale, Odderen Boplads fra yngre stenalder, yngre bronzealder og førromersk jernalder. Brandgrav fra førromersk jernalder. J.nr. ÅHM 6454

Læs mere