EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE"

Transkript

1 APRIL 2012 VIBORG KOMMUNE EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDEPROJEKT FISKBÆK Å I VIBORG KOMMUNE

2

3 ADRESSE COWI A/S Visionsvej Aalborg Danmark TLF FAX WWW cowi.dk APRIL 2012 VIBORG KOMMUNE EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDEPROJEKT FISKBÆK Å PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 006 VERSION 2.0 UDGIVELSESDATO 30. april 2012 UDARBEJDET MNNO KONTROLLERET MNLU GODKENDT MNLU

4

5 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 5 INDHOLD 1 Sammenfatning 7 2 Indledning Grundlag for analysen Projektområdet 9 3 Arealanvendelsen 11 4 Lodsejernes holdning 13 5 Behovet for erstatningsjord 16 6 Værdisætning og økonomisk overslag på lodsejerkompensation Samlet økonomi ud fra tilpasset projektareal 19 7 COWIs anbefalinger 21 8 Bilag Bilag 1: Ejendomskort Bilag 2: Kort med arealanvendelse Bilag 3: Kort med angivelse af kompensationsønsker Bilag 4: Skematisk oversigt over resultatet af lodsejerinterviewene, og lodsejertilslutningen til vådområdeprojektet. 23

6

7 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 7 1 Sammenfatning Denne ejendomsmæssige forundersøgelse har til formål at klarlægge, om der er grundlag for at etablere et vådområde ved Fiskbæk Å nordvest for Viborg, på baggrund af frivillige aftaler med de berørte lodsejerne i området. Forundersøgelsen har taget udgangspunkt i interviews med de berørte lodsejere. Overordnet har lodsejerne i projektområdet udvist interesse for at indgå i projektet, mod at indgå i én af de fire mulige kompensationsmuligheder. Den procentvise fordeling af de adspurgte lodsejere (ejendomme), der har vist interesse for projektet, og lodsejere (ejendomme), der ikke ønsker at indgå i projektet, er: Antal Procentvis fordeling (afrundet) Antal % Arealfordeling % Vist interesse for projektet Vil ikke deltage i projektet Tabel1.1 Lodsejerinteresse Som det fremgår af ovenstående, har hovedparten af de adspurgte lodsejere vist interesse i vådområdeprojektet. Nogle af lodsejerne har dog stillet forskellige vilkår for at indgå frivillige aftaler. De 5 lodsejere, som ikke er interessert i at indgå aftale om vådområde udgør en forholdsmæssig stor arealmæssig andel på 23,4 hektar svarende til ca. 17 %. Behovet for erstatningsjord er på ca. 47 ha. Tages der udgangspunkt i den tilpassede projektafgrænsning vurderes, at der skal fremskaffes yderligere 5 hektar, dvs. ca. 52 ha i alt. Der er flere af de berørte lodsejere som har givet udtryk for, at de vil sælge arealer egnet som erstatningsjord. Det vurderes derfor at være realistisk at fremskaffe erstatningsjorden og imødekomme ønskerne til erstatningsjord ved rejsning af en jordfordeling i området. Den samlede nettoudgift til arealerhvervelserne og den 20-årige støtteordning beløber sig overslagsmæssigt til kr.

8 8 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE Den samlede nettoerstatning svarer til kr. pr. ha, hvis projektområdet er defineret med den tekniskeprojektafgrænsning og udgør 138,5 ha. Projektområdet udgør 149 hektar, hvis det er defineret ud fra den tilpassede projektgrænse. De ekstra 10,5 hektar arronderingsarealer er fordelt på ca. 1 hektar ager og ca. 9,5 hektar engareal. Når disse arealer medtages, øges den samlede erstatning med kr til i alt kr svarende til kr. pr. ha. På baggrund af den store tilslutning til projektet blandt lodsejerne anbefaler COWI, at projektet søges realiseret som projekteret i den tekniske forundersøgelse samtidig med, at kommunen indgår forhandling med de lodsejer, som ikke er interesseret. Det kan alternativt undersøges om projektet kan gøres mindre og tilpasses i forhold til lodsejertilslutningen.

9 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 9 2 Indledning I forbindelse med Vandoplandsstyregruppe Limfjordens ønske om etablering af nyt vådområde i Viborg Kommune i den nedre del af Fiskbæk Å, ved at hæve vandstanden i Fiskbæk Å og afskærer grøfter og dræn, har COWI foretaget en ejendomsmæssig forundersøgelse i projektområdet. Formålet med undersøgelsen har været at afdække de berørte lodsejeres holdning til det tekniske projektforslag, og hvilken erstatningsform de i givet fald vil være interesseret i. Derudover har undersøgelsen dannet grundlag for budgetoverslag for nettoomkostningerne til arealerhvervelserne og den 20-årige støtteordning ved projektets realisering. Der har i henhold til retningslinjerne fra NaturErhversstyrelsen (tidligere FødevareErhverv) ikke været nogen form for forhandling med lodsejerne omkring projektets realisering. Lodsejerens udtalelser, som de er præsenteret i denne rapport, er derfor uforpligtende i forhold til eventuelle senere forhandlinger, hvis projektet skal realiseres. 2.1 Grundlag for analysen Til brug for den ejendomsmæssige forundersøgelse har COWI modtaget ejeroplysninger fra Viborg Kommune den 6. februar Som baggrundsmateriale er desuden anvendt den tekniske forundersøgelsesrapport fra januar 2012, der ligeledes er udarbejdet af COWI. 2.2 Projektområdet Projektområdet er beliggende Nordvest for Viborg, øst for Bakkelyvej nord for Sparkær by og strækker sig til lidt opstrøms Skivevej ved Fiskbæk og udgør 138,5 ha og berører 47 ejendomme. I den ejendomsmæssige undersøgelse er der taget udgangspunkt i projektarealet, der er det samme som den beregnede fra den tekniske forundersøgelse. Den tekniske projektgrænse er således ikke tilpasset den projektafgrænsning, som må forventes at blive resultatet af lodsejerforhandlingerne, jordfordeling og de fremtidige

10 10 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE driftsmuligheder som følge af naturlig arrondering og adgangsforhold. På baggrund af lodsejerinterviewene og vores vurdering har vi lavet et bud på en tilpasset projektafgrænsning, som fremgår af nedenstående figur. Det tilpassede projektområdet er opgjort til 149 ha, hvilket er 10,5 ha større end den tekniske projektafgrænsning, Figur 1. Tilpasset projektafgrænsning Landbrugsstrukturen i og omkring området er præget af kvægavl, men også plante, svineproduktion findes i området. Der er mange hobby- og deltidslandmænd i området, som også ejer mange af projektarealerne. Jordbundsforholdene i ådalen inden for projektområdet er præget af tørvejord, mens oplandet er sandjord.

11 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 11 3 Arealanvendelsen Under lodsejerinterviewene er der blevet spurgt om anvendelsen af projektarealerne. På baggrund heraf er arealanvendelsen opgjort til: Omdriftsarealer (inkl. brak) Eng Skov Natur (udyrket) I alt: 23,9 ha 109,5 ha 0,3 ha 4,9 ha 138,5 ha Tabel3.1 Arealanvendelse Arealanvendelseskortet fremgår af bilag 2. Hovedparten af projektarealerne er engarealer med vedvarende græs. 17 % af arealerne er arealer i omdrift. Omdriftsarealerne er typisk udlagt med kulturgræs, der bruges til slet. Kun 3,5 % er decideret naturarealer.

12

13 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 13 4 Lodsejernes holdning Med hensyn til erstatningsmulighederne ved projektets realisering, kan lodsejerne vælge mellem: Salg af projektjorden Salg af projektjorden mod tilsvarende erstatningsjord uden for projektet Statens 20-årige støtteordning til fastholdelse af vådområder Statens 20-årige støtteordning til fastholdelse af vådområder med erstatningsjord udenfor projektet. De enkelte ejeres erstatningsønsker fremgår af kortbilag 3, benævnt kompensationsønsker. Undersøgelsen er gennemført ved, at lodsejerne fik tilsendt en projektbeskrivelse med tilhørende kortbilag, hvormed de fik kendskab til omfanget af projektet på deres respektive ejendomme. Herefter har de berørte lodsejere enten haft et personligt møde eller et telefonmøde med en medarbejder fra COWI med erfaring i håndtering af lodsejere i ejendomsmæssige forundersøgelser. Hver lodsejer er blevet stillet de samme spørgsmål, hvorfor der er grundlag for sammenstilling af svarene i en samlet konklusion. Undersøgelsen er foretaget i perioden februar - marts Bilag 4 indeholder en oversigt over resultatet af lodsejerinterviewene, og lodsejertilslutningen til vådområdeprojektet kan ses af nedenstående. Der blev som nævnt taget kontakt til 47 lodsejere i området. Med lodsejer forstås den juridiske person, der ejer ejendommen efter oplysning fra Viborg Kommune.

14 14 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE Holdningen til projektet er som følgende: Antal Procentvis fordeling (afrundet) Antal % Arealfordeling % Vist interesse for projektet Vil ikke deltage i projektet Tabel4.1 Lodsejerinteresse Som det fremgår af ovenstående, har hovedparten af de adspurgte lodsejere vist interesse i vådområdeprojektet. Flere dog med en række vilkår, som overvejende omfatter placeringen, kvaliteten, type samt prisen af erstatningsjord eller pris ved evt. salg af projektjorden. Der er 5 ud af de 47 lodsejere, som ikke umiddelbart er interesseret i at deltage i projektet. Argumenterne har bl.a. været principiel skepsis og bekymring for fremtidige skærpelser af miljøkrav fra de nye naturarealer. Der er også modstand som følge af for dårlige erstatningsbeløb, manglende tillid til effekt og manglende information. 7 af de berørte lodsejere ønsker ren salg af deres projektarealer. Disse arealer udgør 12 ha. 25 lodsejere ønsker at indgå aftale om 20 årigt tilskud til fastholdelse af vådområde af i alt 75 ha. Ud af disse ønsker 6 lodsejere samtidig at modtage erstatningsjord for i alt 22 ha. Salg i ren handel 12 ha 20 årigt fastholdelsestilskud 53 ha Salg mod erstatningsjord 20 årigt fastholdelsestilskud med erstatningsjord Ønsker ikke projektet gennemført I alt 28,1 ha 22 ha 23,4 ha 138,5 ha Tabel 4.2 Arealopgørelse over kompensationsønsker Lodsejertilslutningen til projektet er overvejende god, men de 5 lodsejere, som ikke ønsker at indgå aftale om vådområde udgør en forholdsmæssig stor arealmæssig andel på 23,4 ha svarende til ca. 17 %. Arealerne er beliggende mod øst og i det sydvestlige hjørne af projektområdet, hvorved et større område i midten af det samlede projektområde udelukkende består af lodsejere, som har vist interesse for vådområdeprojektet.

15 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 15 Ud af de 5 lodsejere/ejendomme som ikke er interesseret, har de 3 store kvæg og svinebrug, mens de 2 andre er fritidslandbrug. Af kortbilag 3 fremgår oversigt over kompensationsønsker og tilslutning til projektet. Foto Fiskbæk ådal marts 2012

16 16 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 5 Behovet for erstatningsjord Undersøgelsen har vist, at 14 af de 47 lodsejere ønsker erstatningsjord, og der i alt skal fremskaffes ca. 47 ha erstatningsjord. Tages der udgangspunkt i den tilpassede projektafgrænsning vurderes, at der skal fremskaffes yderligere 5 hektar, dvs. ca. 52 ha i alt. En række lodsejerne har ytret særligt ønske om placeringen af erstatningsjorden i forhold til jordstykker, hvor deres beboelsesbygninger eller hovedbedriften er placeret. Dette har for enkelte lodsejere afgørende betydning for, om de ønsker at indgå i projektet på frivillig basis. Der er flere lodsejere, som har givet udtryk for, at de vil sælge arealer, der er egnet som erstatningsjord. Ved rejsning af en jordfordeling vurderer COWI, at det er nødvendigt, at der fremskaffes ca. 60 hektar puljejord til gennemførelse af jordfordelingen. Erfaringsmæssigt skal der altid bruges lidt mere puljejord end selve behovet for erstatningsjord til realisering af jordfordelingen. På baggrund af tilkendegivelserne fra de berørte lodsejere om salg af projektjord og puljejord, vurderes det at være realistisk at fremskaffe erstatningsjorden og imødekomme ønskerne til erstatningsjord ved rejsning af en jordfordeling i området. Indenfor projektområdet er ejendomsstrukturen flere steder præget af mange spredt beliggende lodder med uhensigtsmæssig transportveje til arealerne. Ved gennemførelsen af projektet med genslyngning af vandløbet vil der desuden komme en række afskårne arealer. Det anbefales derfor, at der gennemføres en jordfordeling i forbindelse med realisering af projektet.

17 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 17 6 Værdisætning og økonomisk overslag på lodsejerkompensation Ved interviewene har de enkelte lodsejere tilkendegivet, hvilken erstatningsform de ønsker, såfremt projektet skal realiseres. De ønskede erstatningsformer fremgår af bilag nr. 3, benævnt kompensationsønsker. På de berørte arealer findes der ikke bygninger eller lignende, som skal erhverves i forbindelse med projektet. Ud fra ovennævnte oplysninger har vi i tabel 2 og 3 udarbejdet et økonomisk overslag på arealkøb og støtteordninger for projektets realisering. Til overslaget er der benyttet følgende prissatser: Arealtype Kr. pr. ha Landbrugsjord Engarealer Naturarealer Skov Gensalgsværdi (natur) Tabel 5.1 Anvendte prissatser for projektets arealtyper Prissatserne er udtryk for et generelt prisniveau i området, og de er verificeret af en ejendomskonsulent fra Landbogruppen MidtØst pr. telefon den 29. marts De konkrete handelspriser afhænger af lokale forhold som jordkvalitet, udformning af arealet og nærheden til en eventuel køber mv. Beregningssatserne for jordpriserne er ikke gradueret efter disse forhold, eftersom det ikke er muligt at værdisætte disse inden for rammerne af denne ejendomsmæssige forundersøgelse. Værdiansættelsen af projektarealerne er regnet ud fra en gennemsnitlig betragtning af handelspriserne i området. Det skal også anføres, at der ikke har været mandat til

18 18 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE at forhandle med lodsejerne, og det økonomiske overslag er gennemført for at få et overblik over størrelsesordenen af omkostningerne til en evt. realisering af projektet. Det betyder, at priserne, der er angivet i bilag 4, er skønnede gennemsnitlige jordpriser og ikke en værdi, som den enkelte lodsejer kan tage til indtægt. De reelle handelsværdier fastlægges først i forbindelse med de konkrete forhandlinger med lodsejerne, som NaturErhvervstyrelsen skal gennemføre, hvis projektet skal realiseres. Nogle af talene herunder afviger fra bilag 4 på grund af afrunding. Gensalgsværdien af arealerne er sat til en skønnet gennemsnitlig dagspris for naturarealer. Den vil selvfølgelig afhænge af anvendelsesmulighederne for projektarealerne, når projektet er gennemført. De arealer, der ofte vil være vanddækkede og søarealer, vil for nogen ikke have så høj værdi som de højere beliggende arealer, hvor det vil være muligt med høslet og afgræsning. Hvis der bliver ændret på enkeltbetalingsordningen ved forhandlingerne af denne i EU i 2013, kan det få indflydelse på gensalgsværdien. Herunder er opgjort forventet værditab på projektarealer, som afhændes af lodsejerne og gensælges som projektarealer. Før værdi: 20,63 ha omdrift á kr/ha kr. 39,94 ha eng á kr/ha kr. 2,76 ha natur á kr/ha kr. 0,250 ha skov á kr/ha kr. I alt kr. Efter værdi 63,59 ha á kr./ha kr. Tabel 5.2 Opgørelse over værditab ved køb og salg Arealerne, der vedrører de lodsejere, som ikke er interesseret i at indgå aftale om vådområdeprojektet er indeholdt i ovennævnte tabel og i bilag 4 medtaget under salg/gensalg. Det forventes, at kommunen vil forsøge at indgå forhandling med opnåelse af frivillige aftaler. Værditabet for disse arealer ved enten frivillig aftale om køb og videresalg med restriktioner eller ved ekspropriation forventes at udgøre: (10,36ha x kr/ha i tab for omdriftsarealer + 13,08ha x kr/ha i tab for engarealer =) kr. Eventuelle ulempeerstatninger, ekstra omkostninger vedr. forhandling mv. er ikke indeholdt heri.

19 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 19 Fordelingen af udgifterne til 20-årig fastholdelsestilskud fremgår herunder: Fastholdelse omdrift: 3,27 ha x kr./ha. x 20 år kr. Fastholdelse eng: 69,57 ha x kr./ha. x 20 år kr. Fastholdelse natur: 2,10 ha x 300 kr./ha. x 20 år kr. Fastholdelse i alt: 74,94 ha kr. Tabel 5.3 Tabel med opgørelse over 20 årig fastholdelsestilskud Den samlede nettoudgift til arealerhvervelserne og den 20-årige støtteordning beløber sig der overslagsmæssigt til: Værditab køb salg ( ) Udgifter til 20-årig fastholdelse Netto erstatning kr kr kr. Tabel 5.4 Samlet erstatningsopgørelse Den samlede nettoerstatning svarer til kr. pr. ha, hvis projektområdet er defineret med den tekniske projektafgrænsning og udgør 138,5 ha. 6.1 Samlet økonomi ud fra tilpasset projektareal Projektområdet udgør 149 hektar, hvis det er defineret ud fra den tilpassede projektgrænse jf. afsnit 2.2. De ekstra 10,5 hektar arronderingsarealer er fordelt på ca. 1 hektar ager og ca. 9,5 hektar engareal. Når disse arealer medtages, øges den samlede erstatning med kr til kr svarende til kr. pr. ha.

20

21 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 21 7 COWIs anbefalinger På baggrund af lodsejerinterviews samt de økonomiske beregninger kan det sammenfattes, at 42 adspurgte af de 47 berørte lodsejere vil være interesserede i at indgå i projektet på frivillig basis, mod at de modtager én af de fire kompensationsformer. Lodsejertilslutningen til projektet er derfor overvejende god, men de 5 lodsejere, som ikke er interesseret i at indgå aftale om vådområde udgør en forholdsmæssig stor arealmæssig andel på 23,4 ha svarende til ca. 17 %. Arealerne er beliggende mod øst og i det sydvestlige hjørne af projektområdet, hvorved et større område i midten af det samlede projektområde udelukkende består af lodsejere, som har vist interesse i vådområdeprojektet. Behovet for erstatningsjord er på ca. 52 ha, når der tages udgangspunkt i den tilpassede projektafgrænsning. På baggrund af tilkendegivelserne fra de berørte lodsejere om salg af projektjord og puljejord, vurderes det at være realistisk at fremskaffe erstatningsjorden og imødekomme ønskerne til erstatningsjord ved rejsning af en jordfordeling i området. Da lodsejernes holdninger, som de er fremstillet i denne rapport er uforpligtende over for ejerne, kan det ikke udelukkes, at der vil være lodsejere, der skifter mening, når forhandlingerne igangsættes. Herunder hører bl.a. betragtninger om, at erstatningsjorden ikke er tilfredsstillende mht. kvalitet, type, beliggenhed og pris. På baggrund af den store tilslutning til projektet blandt lodsejerne anbefaler COWI, at projektet søges realiseret som projekteret i den tekniske forundersøgelse samtidig med, at kommunen evt. med konsulentbistanindgår forhandling med de lodsejer som ikke er interesseret. Det kan alternativt undersøges om projektet kan gøres mindre og tilpasses i forhold til lodsejertilslutningen. Det er endelig vigtigt, at kommunen sikre en høj grad af information til de berørte lodsejere.

22 22 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE

23 EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE 23 8 Bilag Der er til den ejendomsmæssige forundersøgelse følgende bilag: 8.1 Bilag 1: Ejendomskort 8.2 Bilag 2: Kort med arealanvendelse 8.3 Bilag 3: Kort med angivelse af kompensationsønsker 8.4 Bilag 4: Skematisk oversigt over resultatet af lodsejerinterviewene, og lodsejertilslutningen til vådområdeprojektet.

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Fly Enge. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Fly Enge. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Fly Enge Vådområdeprojekt 1 Fly Enge EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Viborg Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand- og Naturressourcer i Århus om at gennemføre

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Skjern Hovedgaard. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Skjern Hovedgaard. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Skjern Hovedgaard Vådområdeprojekt 1 Skjern Hovedgaard EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Viborg Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand- og Naturressourcer i

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Odder Å / Rævs Å. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Odder Å / Rævs Å. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Odder Å / Rævs Å Vådområdeprojekt 1 Odder Å / Rævs Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Odder Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand & Naturressource afdelingen

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Gørup Enge. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Gørup Enge. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Gørup Enge Vådområdeprojekt 1 Gørup Enge EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Viborg Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand & Naturressourcer i Aarhus, om at gennemføre

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt 1/7 Salmosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Roskilde Kommune har anmodet Orbicon A/S, Natur og Plan Roskilde, om at gennemføre

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse for kvælstofvådområdeprojekt Skive Karup

Ejendomsmæssig forundersøgelse for kvælstofvådområdeprojekt Skive Karup Skive Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse for kvælstofvådområdeprojekt Skive Karup Version 1.1 - September 2017 1 Indhold Resume... 3 Indledning og baggrund... 3 Formål... 3 Beskrivelse af projektområdet...

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Vådområdeprojekt Juni 2011

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Vådområdeprojekt Juni 2011 Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Vådområdeprojekt Juni 2011 1 Karstoft Å SUPPLERING AF EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Ikast Brande Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand og Naturressource

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Karstoft Å. Natur- og Miljøprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Karstoft Å. Natur- og Miljøprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Natur- og Miljøprojekt 1 Karstoft Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE I forbindelse med udarbejdelsen af planlægningsprojektet omkring Karstoft

Læs mere

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE Ejendomsmæssig forundersøgelse af N-vådområde Udarbejdet til: Varde Kommune Naturcenteret Bytoften 2 6800 Varde Att. Jan Pedersen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder:

Læs mere

Svendborg Kommune. Vådområdeprojekt i Bøllemosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Svendborg Kommune. Vådområdeprojekt i Bøllemosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Svendborg Kommune Vådområdeprojekt i Bøllemosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Denne forundersøgelse er gennemført med tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Rekvirent Svendborg Kommune

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Silkeborg Kommune. Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE 1 Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Rådgiver Projektnavn Silkeborg Kommune

Læs mere

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Dagsordenpunkt Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Åben - 2009/00313 Beslutning Godkender indstillingen. Indstilling Direktøren for Teknisk Område indstiller, at ansøger

Læs mere

Lavbundsprojekt Vinding Sømose

Lavbundsprojekt Vinding Sømose Lavbundsprojekt Vinding Sømose Ejendomsmæssig forundersøgelse Dato: jan. 2018 Projekt: 30.7562.01 Til : Silkeborg Kommune Fra : Karin Ølgaard Uhrenholt Kontrolleret : Hans Paarup Thomsen Vedlagt : Bilag

Læs mere

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J 87 38 61 66 info@orbicon.dk www.orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Nordea: 2783-0566110733

Læs mere

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Silkeborg Kommune Natur og Miljø

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Indhold: Kortbilag: Ejendomsplan Arealanvendelsesplan Erstatningsønskeplan. Ejendomsmæssig forundersøgelse for VMP II-projektet Bølling Bæk.

Indhold: Kortbilag: Ejendomsplan Arealanvendelsesplan Erstatningsønskeplan. Ejendomsmæssig forundersøgelse for VMP II-projektet Bølling Bæk. Ejendomsmæssig forundersøgelse for VMP II-projektet Bølling Bæk. Indhold: Indledning... 2 Beskrivelse af området... 2 Erstatningsønsker... 3 Puljejord... 4 Realisering... 5 Prisvurdering... 6 Erstatningsberegning...

Læs mere

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen Elkjær Enge Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Skive Kommune

Læs mere

Silkeborg Kommune. Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Silkeborg Kommune. Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE 1 Silkeborg Kommune Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Rådgiver Projektnavn Silkeborg Kommune Orbicon

Læs mere

Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt

Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J 87 38 61 66 info@orbicon.dk www.orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Nordea: 2783-0566110733

Læs mere

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen Bradstrup Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres vådområdeindsatsen

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse af. vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd og Nord, Svendborg Kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse af. vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd og Nord, Svendborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse af vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd og Nord, Svendborg Kommune December 2012 Ejendomsmæssig forundersøgelse af vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd

Læs mere

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å udspring Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen Torsted Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Rebild Kommune

Læs mere

Lerkenfeld Å. Forundersøgelse i kort version

Lerkenfeld Å. Forundersøgelse i kort version Lerkenfeld Å Forundersøgelse i kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv lancerede den tidligere regering Grøn Vækst pakken. Et af målene under Grøn vækst er at

Læs mere

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fly Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vejlerne v. Tude Å. Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri FødevareErhverv Miljøkontoret

Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vejlerne v. Tude Å. Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri FødevareErhverv Miljøkontoret Ejendomsmæssig forundersøgelse Vejlerne v. Tude Å Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri FødevareErhverv Miljøkontoret Ejendomsmæssig forundersøgelse af Vådområdeprojekt under Grøn Vækst Vejlerne

Læs mere

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser Dagsordenpunkt Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser Åben - 2009/00313 Beslutning Godkender indstillingen. Indstilling Direktøren for Teknisk Område indstiller, at sagen tages

Læs mere

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Udsigt over det meget store, flade og åbne område i Gørup enge Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Lemming Å Silkeborg Kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Lemming Å Silkeborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Lemming Å Silkeborg Kommune Rekvirent Projektnavn Projektleder Rådgiver Silkeborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse Lemming Å Kresten K.

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse ved Slivsø

Ejendomsmæssig forundersøgelse ved Slivsø Ejendomsmæssig forundersøgelse ved Slivsø Indhold: Indledning Beskrivelse af projektområdet Lodsejerønsker Puljejord Jordfordeling Prisvurdering Værdien af projektarealerne efter projektgennemførelse Projektgennemførlighed

Læs mere

Kresten K. Skrumsager, Konsulenthuset Allégade 24 ApS. Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å

Kresten K. Skrumsager, Konsulenthuset Allégade 24 ApS. Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å Kresten K. Skrumsager, Konsulenthuset Allégade 24 ApS Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å Kresten K. Skrumsager Uddannelse: agronom Tidligere ansættelser: Sønderjyllands Amt og NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Norddjurs Kommune Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Rekvirent Norddjurs Kommune Teknik & Miljø Kirkestien 1 8961 Allingåbro Rådgiver Orbicon A/S Jens

Læs mere

Lbnr: Kurt Pilgaard Kristensen Ejer adresse: Vejlevej 20 Reg areal: 37,5710 ha

Lbnr: Kurt Pilgaard Kristensen Ejer adresse: Vejlevej 20 Reg areal: 37,5710 ha Lbnr: Ejer: Kurt Pilgaard Kristensen Ejer adresse: Vejlevej 20 Reg areal: 37,5710 ha Postnr by: Hodde, 6862 Tistrup Ejd adresse: Vejlevej 20 Postnr by: Hodde, 6862 Tistrup Tlf: Dato for interview: 9/5-2017

Læs mere

Velkommen til indledende møde Hørup Å 19. Marts 2015

Velkommen til indledende møde Hørup Å 19. Marts 2015 Velkommen til indledende møde Hørup Å 19. Marts 2015 Dagsorden til orientering om jordfordeling Præsentation af NaturErhvervstyrelsen v/lars Grumstrup Hvorfor Jordfordeling v/lars Grumstrup NaturErhvervstyrelsens

Læs mere

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse gennem offentlig og privat skovrejsning ved Odense ATV Jord og Grundvand Vintermøde 6.

Erfaringer med grundvandsbeskyttelse gennem offentlig og privat skovrejsning ved Odense ATV Jord og Grundvand Vintermøde 6. Erfaringer med grundvandsbeskyttelse gennem offentlig og privat skovrejsning ved Odense ATV Jord og Grundvand Vintermøde 6. Marts 2012 Sektionsleder, landinspektør Morten Hartvigsen Email: moha@orbicon.dk

Læs mere

Lindenborg å udspring

Lindenborg å udspring Lindenborg å udspring Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Mariagerfjord Kommune Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, lancerede

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Miljøministeriet Naturstyrelsen REALISERING Ansøgning om tilskud til kommunalt Vådområdeprojekt Oktober 2013 jf. Miljøministeriets bekendtgørelse

Læs mere

Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen

Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen Grønt Råd 22. marts 2018 Hvorfor vådområder Historisk forringelse af tilstanden bl.a. i vandmiljøet i kystnære områder VRD kræver gode økologisk

Læs mere

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen Biskæret Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Morsø Kommune

Læs mere

Vådområdeprojekt Svenstrup Å

Vådområdeprojekt Svenstrup Å Fig. 1. Projektområdet i.h.t. tekniske forundersøgelser af Orbicon Leif Hansen Baggrundskort: Kort- og Matrikelstyrelsen 1 : 25.000 Forundersøgelser for genetablering af vådområde ved Svenstrup Å Konklusion:

Læs mere

Velkommen. Til offentligt jordfordelingsmøde i Fly Enge

Velkommen. Til offentligt jordfordelingsmøde i Fly Enge Velkommen Til offentligt jordfordelingsmøde i Fly Enge Mødedeltagere Keld Schrøder-Thomsen Agronom, Viborg Kommune Tlf. 8787 5558 Hans Fink Planlægger, Agronom, NaturErhvervstyrelsen Tlf. 2523 8509 Morten

Læs mere

Hvorfor jordfordeling og NaturErhvervstyrelsens rolle i projektet v/ricky Weissenborn

Hvorfor jordfordeling og NaturErhvervstyrelsens rolle i projektet v/ricky Weissenborn Velkommen til indledende møde Karstoft Å Ikast/Brande Jordfordeling Hvorfor jordfordeling og NaturErhvervstyrelsens rolle i projektet v/ricky Weissenborn Køb og salg af jord og fremskaffelse af puljejord

Læs mere

Bjørndal Kær. Forundersøgelse af vådområde. Lemvig Kommune

Bjørndal Kær. Forundersøgelse af vådområde. Lemvig Kommune Bjørndal Kær Forundersøgelse af vådområde Lemvig Kommune Indledning Forundersøgelsen af Bjørndal kær skal belyse og fremkomme med forslag til, hvordan der i projektområdet kan etableres et vådområdeprojekt.

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø Denne forundersøgelse er gennemført med tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Rekvirent Projektnavn Projektleder

Læs mere

Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø

Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø 1 Indholdsfortegnelse: Indledning side 3 Tilføjelser til Regionplan 200 side 4 Redegørelse side 5 Det

Læs mere

Simested Å midt. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å midt. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å midt Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Vigersdal Å Ringsted kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Vigersdal Å Ringsted kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Vigersdal Å Ringsted kommune Rekvirent Projektnavn Projektleder Rådgiver Ringsted Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å Kresten

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse til etablering af lavbundsprojekt ved Trevad Møllebæk Viborg kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse til etablering af lavbundsprojekt ved Trevad Møllebæk Viborg kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse til etablering af lavbundsprojekt ved Trevad Møllebæk Viborg kommune Rekvirent Projektnavn Projektleder Rådgiver Viborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse Trevad Møllebæk

Læs mere

Nørreå Skjern Hovedgaard Pumpelag

Nørreå Skjern Hovedgaard Pumpelag Memo Titel Skjern Hovedgaard - Nørreå Dato 23 november 2010 Til Viborg Kommune, Keld Schrøder-Thomsen COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax 63 11 49 49 wwwcowidk Kopi Fra COWI

Læs mere

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1..

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1.. Sk kive e En ngee Forundersøgelsen i en sam mmenskrevet kort version Indledning og baggrund For att opfylde målene i EU s Vand ndrammedirektiv, skabe mer re natur og redur ucere kvæ ælstoftilførslen til

Læs mere

Der er forudsat mest mulig hjemtagning af EU-midler ved hjælp af landdistriktsprogrammet.

Der er forudsat mest mulig hjemtagning af EU-midler ved hjælp af landdistriktsprogrammet. Bilag 2: Økonomi for vådområder og ådale Bilaget indeholder en gennemgang af 1) de økonomiske forudsætninger for Grøn Vækst for vådområder/ådale 2) oversigt over midler som overgår til kommunerne i en

Læs mere

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE

SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE KOLDING KOMMUNE SYDLIG RINGVEJSFORBINDELSE RESUMÉ AF FORUNDERSØGELSER ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Kolding Kommune har gennemført

Læs mere

Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse af vådområdeprojekt i Alling Ådal mellem Robdrup og Vester Alling.

Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse af vådområdeprojekt i Alling Ådal mellem Robdrup og Vester Alling. Til Randers kommune Favrskov kommune Syddjurs kommune Norddjurs kommune Fussingø Statsskovdistrikt J.nr. SNS-434-00109 Ref. kjelj Den 20. marts 2007 Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Serup Kær. Teknisk forundersøgelse af vådområde. Lemvig Kommune

Serup Kær. Teknisk forundersøgelse af vådområde. Lemvig Kommune Serup Kær Teknisk forundersøgelse af vådområde Lemvig Kommune Indledning og baggrund Forundersøgelsen af Serup Kær skal give et grundlag til at vurdere, om der kan etableres et vådområde der kan fjerne

Læs mere

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø.

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Sagsbehandler: Linda Adelfest Oprettet: 21012014 Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Generel information om vådområder I forbindelse med den tidligere regerings

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse. for Søborg Sø

Ejendomsmæssig forundersøgelse. for Søborg Sø Ejendomsmæssig forundersøgelse for Søborg Sø Indholdsfortegnelse Indledning.... 2 Projektarealet.... 3 Arealanvendelse.... 3 Landbrugsstrukturer og husdyrsproduktion.... 4 Arealanvendelse efter nedlæggelse

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse ved Aalborg NIRAS. Mikkel Kloppenborg Nielsen. Kan jordfordeling bringe grundvandsbeskyttelsen i mål og skabe anden merværdi?

Grundvandsbeskyttelse ved Aalborg NIRAS. Mikkel Kloppenborg Nielsen. Kan jordfordeling bringe grundvandsbeskyttelsen i mål og skabe anden merværdi? Grundvandsbeskyttelse ved Aalborg Kan jordfordeling bringe grundvandsbeskyttelsen i mål og skabe anden merværdi? NIRAS Mikkel Kloppenborg Nielsen NATUR & MILJØ 2017 7. JUNI 2017 Disposition Jordfordeling

Læs mere

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav Midtmarksrende Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø Det Sydfynske Øhav Juni 2016 Projektnavn Formål Placering/ lokalitet Vådområdeprojekt Midtmarksrende Projektets formål er at reducere kvælstofudledningen

Læs mere

Infomøder om Vådområdeindsatsen

Infomøder om Vådområdeindsatsen Infomøder om Vådområdeindsatsen 2010 2015 Skov- og Naturstyrelsen Olaf Christiani Mikael Kirkebæk KL Troels Garde Rasmussen FødevareErhverv Kresten Skrumsager Lars Grumstrup Kristina Larsen Kristian Gadegård

Læs mere

Genopretning af vådområder

Genopretning af vådområder Genopretning af vådområder Tillæg nr 33 til Regionplan 1997-2009 Viborg Amtsråd august 1999 /.nr. 8-50-11-2-6-98 Regionplantillæg nr. 33 til Regionplan 1997-2009 er udarbejdet af Miljø og Teknik Skottenborg

Læs mere

Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d

Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d Sagsbehandler: Linda Adelfest Oprettet: 24022014 Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d. 1032014 Generel information om vådområder I forbindelse med den tidligere regerings vedtagelse af

Læs mere

Søborg Sø. Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med

Søborg Sø. Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Søborg Sø Slotsruinen set fra Bygaden Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen, Jordfordeling & Landbrugslov 1 Indledning...

Læs mere

Planlægningsprojekt Karstoft Å

Planlægningsprojekt Karstoft Å Danmarks Center for Vildlaks Ikast-Brande Kommune Orbicon A/S Planlægningsprojekt Karstoft Å REFERAT AF WORKSHOP II Møde dato 3. juni 2009 kl. 19-22 Referat dato 18. juni 2009 Sted Blåhøj Multihus Deltagere

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse for Kongens Mose

Ejendomsmæssig forundersøgelse for Kongens Mose Ejendomsmæssig forundersøgelse Kongens Mose Ejendomsmæssig forundersøgelse for Kongens Mose Indhold: Beskrivelse af området...2 Lodsejerønsker...3 Projektgennemførlighed...3 Prisvurdering...3 Konklusion

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

ÆNDRING AF SPILDEVANDSPLANER VED ÆNDRING AF PROJEKTER

ÆNDRING AF SPILDEVANDSPLANER VED ÆNDRING AF PROJEKTER KØBENHAVNS KOMMUNE ÆNDRING AF SPILDEVANDSPLANER VED ÆNDRING AF PROJEKTER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JURIDISK NOTAT PROJEKTNR.

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 6 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse 13. maj 2015 Vores reference: 31.1014.04

Læs mere

KL Miljøministeriet 27. november 2009

KL Miljøministeriet 27. november 2009 KL Miljøministeriet 27. november 2009 Aftale om styringsmodeller for udmøntningen af vådområde- og ådalsindsatsen og om den øvrige indsats på vand- og naturområdet På baggrund af drøftelser mellem Miljøministeriet

Læs mere

Engangskompensation ved udtagning af landbrugsarealer til vådområder Jacobsen, Brian H.

Engangskompensation ved udtagning af landbrugsarealer til vådområder Jacobsen, Brian H. university of copenhagen Engangskompensation ved udtagning af landbrugsarealer til vådområder Jacobsen, Brian H. Publication date: 2015 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med grundvandsbeskyttelse. OSD 1435 Aalborg Sydøst

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med grundvandsbeskyttelse. OSD 1435 Aalborg Sydøst Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse grundvandsbeskyttelse OSD 1435 Aalborg Sydøst Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Principperne bag jordfordeling... 4 Skødehandel... 5 Lodsejerinterviews ønsker

Læs mere

Tre læringspunkter til kommende projektejer

Tre læringspunkter til kommende projektejer N-Vådområdeprojekt ved Odder Med kommunen som projektejer v/ Christian Petersen, Atkins/Odder Kommune P-vådområdeprojekt ved Silkeborg Fra en rådgivers vinkel v/ Rasmus Bang, Atkins Tre læringspunkter

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

Generelle kommentarer. Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen

Generelle kommentarer. Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen KL s høringssvar: Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige og Bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse af vådområder og

Læs mere

UDBYGNING AF RAVNSBJERGVEJ SAMT TILSLUTNING TIL AARHUS SYD MOTORVEJEN

UDBYGNING AF RAVNSBJERGVEJ SAMT TILSLUTNING TIL AARHUS SYD MOTORVEJEN AARHUS KOMMUNE UDBYGNING AF RAVNSBJERGVEJ SAMT TILSLUTNING TIL AARHUS SYD MOTORVEJEN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SAMMENFATNING,

Læs mere

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE DETAILPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT

Læs mere

Indledning Landbrugsareal Størrelse af landbrugsbedrifter Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser...

Indledning Landbrugsareal Størrelse af landbrugsbedrifter Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser... Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Landbrugsareal... 1 Størrelse af landbrugsbedrifter... 1 Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser... 1 Størrelse af landbrugsbedrifter i sogne 2010-2016...

Læs mere

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland UDKAST NOTAT 3. april 2009 Fjederholt Å ejendomsmæssig forundersøgelse resultater og projektforslag 1. Undersøgelsen 1.1 Sammenstilling Bilag 1. Opgørelse af den ejendomsmæssige

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vurdering af arealerstatninger. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen. Teknisk notat. 1 Baggrund

Indholdsfortegnelse. Vurdering af arealerstatninger. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen. Teknisk notat. 1 Baggrund Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen Vurdering af arealerstatninger Teknisk notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Miljøcenter Århus. Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm. Kortlægning af arealanvendelse og forureningskilder

Miljøcenter Århus. Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm. Kortlægning af arealanvendelse og forureningskilder Miljøcenter Århus Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm Projektnr.: 30.6514.03 August / 2008 Miljøcenter Århus Afsluttende kortlægning Brædstrup og Våbensholm Kortlægning af arealanvendelse og

Læs mere

Hvordan kan VVM tænkes sammen med jordfordeling for bedre natur?

Hvordan kan VVM tænkes sammen med jordfordeling for bedre natur? Hvordan kan VVM tænkes sammen med jordfordeling for bedre natur? Hvad er jordfordeling? Hvad er det jordfordeling kan (siden både NLKom og Naturplan DK anbefaler det)? VVM og jordfordeling Anlægsprojekter

Læs mere

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan

Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilag 3: Administrationsmodel for vådområder og ådale, inkl. tidsplan Bilaget gennemgår de overordnede principper for den nærmere organisering af indsatsen for virkemidlerne vådområder og P-ådale under

Læs mere

LIFE Højmoseprojektet seminar 2010 FORUNDERSØGELSER. Hydrologiske Ejendomsmæssige Biologiske Tekniske

LIFE Højmoseprojektet seminar 2010 FORUNDERSØGELSER. Hydrologiske Ejendomsmæssige Biologiske Tekniske FORUNDERSØGELSER Hydrologiske Ejendomsmæssige Biologiske Tekniske HYDROLOGISKE FORUNDERSØGELSER En vurdering af hvordan hævning af vandstanden påvirker det aktuelle projektareal og dets omgivelser Oplysninger

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 5. Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 5. Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 5 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse 23. juli 2015 Vores

Læs mere

Vådområdeprojekt Vilsted Sø

Vådområdeprojekt Vilsted Sø Vådområdeprojekt Vilsted Sø Tillæg til Regionplan 2001 Regionplantillæg nr. 82 Oktober 2002 Forsidebillede Vilsted by med søen i baggrunden i starten af 1900-tallet. Titel Regionplantillæg nr. 82 Udgivet

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG Til Kolding Kommune Dokumenttype Lodsejerresumé Dato 29. juni 2011 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker

Læs mere

Vådområde Granslev By Enge

Vådområde Granslev By Enge Granslev Forsamlingshus, 22. januar 2015 Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511 Vådområde Granslev By Enge Grontmij a/s Rådgivende ingeniørvirksomhed Ca. 1200 fuldtidsansatte i DK Naturafdeling i Århus/Glostrup

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL PRÆSENTATION Indhold af teknisk forundersøgelse Projektgrænsen Projektforslag Konsekvensberegninger TEKNISK

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

FUTURE FOOD INNOVATION

FUTURE FOOD INNOVATION SPETEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND FUTURE FOOD INNOVATION TILLÆG TIL SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER 2016

Læs mere

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 2 Fremtidige

Læs mere

Genopretning af. Søborg Sø. møde den 6. marts 2018

Genopretning af. Søborg Sø. møde den 6. marts 2018 Genopretning af Søborg Sø møde den 6. marts 2018 Historik Videnskabernes selskabs kort 1768 Dannet i sidste istid I stenalderen en bred fjord Oprindelig 4. største sø i Nordsjælland Afvanding til landbrugsjord

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

Landbrugskampagner og dyrkningsaftaler erfaringer fra Århus. Geolog Bo Vægter Århus Vand og Spildevand

Landbrugskampagner og dyrkningsaftaler erfaringer fra Århus. Geolog Bo Vægter Århus Vand og Spildevand Landbrugskampagner og dyrkningsaftaler erfaringer fra Århus Geolog Bo Vægter Århus Vand og Spildevand Indvindingsboringer uden fund af pesticider Indvindingsboringer med fund af pesticider (mere end et

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale vådområdeprojekter

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale vådområdeprojekter BEK nr 951 af 30/07/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., FødevareErhverv, j.nr. 3601-10-112 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 6 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse 4. maj 2015 Vores reference: 31.1014.04

Læs mere