Krav til arbejdsmiljø og miljø. Bente Mortensen Hortonom, Master of Environmental Management GreenProject

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Krav til arbejdsmiljø og miljø. Bente Mortensen Hortonom, Master of Environmental Management GreenProject"

Transkript

1 Krav til arbejdsmiljø og miljø Bente Mortensen Hortonom, Master of Environmental Management GreenProject

2 Væsentlige belastninger af arbejdsmiljøet kommer fra kørsel med maskiner. Hvor mange timer må du køre på din græsklipper, før du overskrider grænseværdien for at blive skadelig belastet? Væsentlige miljøbelastninger kommer fra biler og maskiner. Hvordan begrænses energiforbruget og udledning af farlige stoffer? Vi ser på løsninger, værktøjer og praktiske erfaringer, der kan hjælpe os sikkert videre med arbejdet.

3 Indhold Arbejdsmiljø Tilsyn i tal Helkropsvibrationer Regler, målinger, belastninger Vis hjemmeside barjord til bord + værktøj fra Bar transport Opgave: Find ud af, hvor lang tid du må sidde på din græsklipper Hvad kan man gøre for at forbedre forholdene? Indkøb af nye maskiner hvad skal du se efter? Toro, grashopper, m.m. Andre udfordringer? Transport af brandbare væsker Håndarm vibrationer -

4 Tilsyn i tal I 2017 har Arbejdstilsynet besøgt 95 virksomheder inden for Drift af Sportsanlæg. AT har i alt reageret på 92 arbejdsmiljøproblemer 89 reaktioner inden for arbejdsmiljøloven (inkl. vejledninger) 3 reaktioner inden for rygeloven

5 Antal tilsynsreaktioner Afgørelse uden handlepligt Påbud Strakspåbud Vejledning Total Bygherrer, udbydere mv. 1 1 Indeklima 5 5 Kemi, støv og biologi Krav til egenindsatsen Muskel- og skeletbesvær (MSB) Psykisk arbejdsmiljø 2 2 Støj Ulykkesrisici Unges arbejde Varme og kulde 1 1 Total

6 Rygproblemer Vibrationsbelastede arbejdsgrupper har flere rygproblemer og smerter i nakke/skuldre end andre erhvervsgrupper. Dårlig ryg kan have mange årsager, men vibrationsbelastning anses for en meget væsentlig faktor. Den, der udsættes for helkropsvibrationer, udsættes også ofte for andre forhold, der kan forstærke vibrationernes skadelige effekt fx: 1. at sidde i lang tid i belastet kropsstilling 2. at sidde i lang tid i uhensigtsmæssig kropsstilling 3. hyppige drejninger af rygsøjlen 4. at se tilbage over skuldrene 5. hyppige løft og håndtering af materialer 6. uventede bevægelser 7. kulde og træk 8. stress Vibrationsbelastninger, der indeholder kraftige chok, regnes normalt for mere skadelige end mere jævne vibrationsbelastninger.

7 Hvad er helkropsvibrationer? Helkropsvibrationer er betegnelsen for de vibrationer, som førere af mobile arbejdspladser udsættes for. Ved kørsel på et ujævnt underlag transmitteres vibrationerne gennem sædet til kroppen, og for stående operatører gennem fødderne. Helkropsvibrationers virkning er: en forøget belastning af ryggen. Kraftig belastning af helkropsvibrationer kan give skader og smerter i især lænderyggen, men også i skulder og nakke.

8 Du har indflydelse! Det karakteristiske ved helkropsvibrationer er, at den enkelte vibrationsbelastede medarbejder selv har en væsentlig indflydelse på belastningens størrelse. Derfor er det vigtigt at informere om virkningerne af vibrationsbelastninger og om reglerne for vurdering heraf. Vibrationer måles i m/s 2. For helkropsvibrationer gælder, at 0,1 m/s 2 er en meget svag vibration, og 2,0 m/s 2 er en meget kraftig vibration. En køretur i en personbil på almindelig vej vil typisk indebære en vibrationspåvirkning på omkring 0,3 m/s 2.

9 Arbejdsgiverne er ansvarlige EU har udarbejdet et direktiv som pålægger medlemslandene at indføre ensartede regler for vurdering af vibrationer. I Danmark er reglerne implementeret ved en bekendtgørelse. Af reglerne fremgår, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at medarbejderne ikke udsættes for påvirkninger, der overstiger de værdier som direktivet har fastlagt. Vurdering af en medarbejders vibrationspåvirkninger er hermed blevet en del af de forhold, der skal indgå i arbejdspladsvurderingen (APV).

10

11

12

13

14

15

16 Hvor mange timer må du køre på maskinerne? - 0,5 m/s² - 8 timer - 0,7 m/s² - 4 timer - 1,0 m/s² - 2 timer - 1,4 m/s² - 1 time Vibrationsbelastningen af en person beregnes over en 8 timers arbejdsdag både ud fra hvilken styrke vibrationerne har og hvor lang tid personen bliver påvirket. Her ser du, hvor lang tid man dagligt må udsættes for vibrationer, hvis belastningen på 0,5 m/s² ikke skal overskrides. Grænseværdien for vibrationsbelastning på 1,15 m/s² må under ingen omstændigheder overskrides (udregnet som et gns. over 8 timer).

17

18 Måling af vibrationer Aktionsværdien på 0,5 m/s2 er i en række tilfælde overskredet inden for en arbejdsdag. I et af de målte eksempler (havetraktoren) er grænseværdien på 1,15 m/s2 endvidere overskredet. For en lille havetraktor er aktionsværdien allerede overskredet efer 1,1 time og grænseværdien vil blive overskredet på 5,9 timer ved hurtig kørsel på græs. De kraftige vibrationer i denne situation skyldes hastigheden. Vibrationerne kan reduceres kraftigt ved at reducere hastigheden.

19 Krav til leverandøren Leverandøren er pligtig til at angive, hvor kraftige helkropsvibrationer, som førere af mobile arbejdspladser udsættes for. Når man køber nye maskiner, skal man forlange at få information om maskinernes helkropsvibrationsforhold. Det kan også lette arbejdet med APV en. Oplysning om vibrationer skal fremgå af leverandørbrugsanvisningen

20 Hvordan kan du minimere risiko for skadelig belastning af lænd og ryg fra helkropsvibrationer? Ved indkøb Spørg leverandøren ved indkøb af maskiner Ved drift Find ud af hvor lang tid du reelt udsættes for vibrationer om dagen. Undersøg hvor meget maskinen vibrerer Brug leverandørens oplysninger eller Lav evt. en direkte måling nogle leverandører har måleinstrumenter, som måske kan lånes. Sæt antal timer og belastning ind i Regnemaskine til udregning af daglig vibrationsbelastning

21

22 Grasshopper 325D John Deere 1580 Ældre Shibara Hvor mange timer må du slå græs om dagen?

23 Diskussion i mindre grupper 1. Hvor mange timer må I køre på jeres maskiner i løbet af dagen? Prøv at finde tal for jeres maskiner og sæt tal ind Hvad kan I selv gøre for at reduceres belastningen fra helkropsvibrationer? 3. Er der fokus på helkropsvibrationer i jeres APV? 4. Skriv resultaterne på et papir og hæng op!

24 Sædet skal passe! Et godt vibrationsisolerende sæde har den funktion, at det dæmper de chok, der kan være en del af vibrationsbelastningen. Sædet skal passe til maskinen. Det er vigtigt, at det er maskinleverandøren, der anviser hvilket sæde, der kan benyttes. Det er ligeledes vigtigt, at sædet under brug justeres korrekt. De fleste sæder justeres efter vægten af føreren. Endelig er det vigtigt at gøre sig klart, at mens en maskine måske holder 20 år, så holder det vibrationsisolerende sæde langt kortere tid. Vurder derfor løbende om sædet fungerer optimalt.

25 Vurdering af sæde (efter Per, Erik Jacobsen) 1. Se efter, om du kan justere vægten (korrekt affjerdring) eller om det er rustet helt sammen. Virker ikke, hvis den går helt i bund. 2. Har stolen slør sideværs eller kanter den over 10 cm? 3. Er rygindstillingen i orden? 4. Er Længdeindstillingen i orden? 5. Tjek hynderne Der følger en dansk brugervejledning med maskinen eller sædet. Tag nu og lær produktet at kende og stil på alle funktioner hver dag. Hvem har ansvaret for at tjekke sæderne i din virksomhed?

26 Hvad kan der mere gøres? Hastigheden Hastigheden er den vigtigste faktor til at nedbringe belastningen. Ofte kan en mindre hastighedsreduktion nedsætte vibrationerne væsentligt. Derfor er førerens temperament væsentligt og kan nemt betyde en halvering eller fordobling af vibrationsbelastningen. Kør roligt og pres ikke hastigheden op.

27 Maskinen Generelt vil store maskiner vibrere mindre end små maskiner Større hjul og længere afstande imellem hjulene medfører færre vibrationer end mindre hjul og små akselafstande.

28 Affjedring Moderne maskiner har affjedrede aksler og vibrationsophængte kabiner. De vibrerer mindre end gammeldags maskiner, med mindre operatøren vælger at omsætte forbedringerne til en forøget hastighed hen over underlaget. Dæktrykket har betydning. Såvel for højt som for lavt dæktryk kan give øgede vibrationer. Ved for lavt dæktryk kan maskinen begynde at sejle.

29 Indkøb af maskiner Ved indkøb af maskiner er det vigtigt at tage vibrationsforhold med i betragtning på lige fod med andre arbejdsmiljøparametre, som fx støj.

30 Transport af brandbare væsker I orden Problem Irrelevant Hvornår må en virksomhed transportere benzin, diesel og gasflasker (farligt gods)? Hvem må transportere farligt gods til og fra arbejdsstedet? Overholdes grænsen for, hvilken mængde farligt gods, der må transporteres? Overholdes mængdegrænsen for emballagens størrelse? Anvendes emballager der er egnet til formålet? Er det farlige gods forsvarligt fastgjort ved transport? Er der en pulverslukker i vognen? Undgås rygning? Er der ventilation i rummet, hvor flaskerne opbevares under kørsel?

31 Hvornår må en virksomhed transportere benzin, diesel og gasflasker (farligt gods) Virksomheder kan under visse forudsætninger medbringe farligt gods til og fra et arbejdssted. Forudsætningen er, at transporten af det farlige gods skal være en underordnet aktivitet. Dvs. hovedformålet med transporten er transport af personer (arbejdskraft) til et arbejdssted. Beredskabsstyrelsen har udarbejdet fire vejledninger til undtagelsesbestemmelserne, se dem her.

32 Hvem må transportere farligt gods til og fra arbejdsstedet? Transporten af brandbare væsker må finde sted under forudsætning af, at det farlige gods medbringes til det arbejde, som den/de personer, der befinder sig i køretøjet, skal være med til at udføre. Tilsvarende kan de brandbare væsker medtages retur fra et arbejdssted, når de pågældende personer har deltaget i det arbejde, som det farlige gods har været anvendt til.

33 Overholdes grænseværdierne? Mængder, der må transporteres hver for sig: 333 liter benzin 1000 liter diesel 333 kg flaskegas Der må højst medbringes 450 liter pr. emballage. Hvis der skal transporteres 1000 liter dieselolie, skal det fordeles på mindst 3 emballager.

34 Forholdsregler under transport Til forebyggelse af udslip under normale transportforhold skal der anvendes emballager, der er i ubeskadiget stand og egnede til formålet. Det farlige gods skal være forsvarligt stuvet og fastgjort ved transport. Der skal medbringes en håndildslukker med kapacitet svarende til mindst 2 kg pulver. Der bør være ventilation i rummet, hvor det farlige gods opbevares. Der er forbud mod rygning under håndtering i nærheden af og inden i køretøjet.

35

36 Spørg til arbejdsmiljøet ved valg af håndmaskiner det betaler sig Vægt Vægten skal være så lav som mulig Maskinens vægt har stor betydning ved arbejdsopgaver som hækkeklipning, buskrydning og blæsning. Vælg batteridrevne maskiner, der typisk vejer 2 kilo mindre end benzindrevne. Batteriet skal bæres på ryggen, hvis man skal opnå en vægtfordel i forhold til de benzindrevne maskiner.

37 Løvblæsning med hånd Husqvarna 356 BT - benzin db Vibrationer (h) m/s m3/min Vægt (rygbåren) Kg 88 4, ,4 Pellenc Airion el 80 2, ,1 2,6 + batteri Stihl BR , ,5 9,9 Stihl BR , ,1 9,8

38 Støj ifølge EU-normer Lydniveauet skal være så lavt som muligt Ingen må udsættes for støj over 85 db (A). Hvis støjen er over 80 db, skal der stilles høreværn til rådighed. En lydforskel på 3 db svarer til dobbelt slid på hørelsen. Som tommelfingerregel gælder at Ørepropper i bedste fald dæmper med db(a) Ørekopper dæmper med db(a) hvis de bruges rigtigt

39 Vær desuden opmærksom på hånd-arm vibrationer Tabellen viser, hvor lang tid man dagligt må udsættes for vibrationer, hvis vibrationsbelastningen på 2,5 m/s² ikke skal overskrides i løbet af en 8 timers arbejdsdag. 2,5 m/s² 8 timer 3,5 m/s² 4 timer 5 m/s² 2 timer 7 m/s² 1 time 10 m/s² 30 minutter

40 Hånd-arm vibrationer Vibrationsbelastningen skal være så lav som muligt. Hånd-arm vibrationer er de rystelser, der påvirker hænder og arme. Grænseværdien for den daglige eksponering i 8 timer er 5 m/s2. Denne værdi må ikke overskrides. Aktionsværdien for den daglige eksponering i 8 timer er 2,5 m/s2. Her skal man træffe foranstaltninger, hvis belastningen overskrides. Vibrationsniveauet skal fremgå af leverandørbrugsanvisningen.

41 Benzin eller batteridrevne hækklippere Type Model Vægt Kg Vibration venstre hånd m/s 2 Vibration højre hånd m/s 2 Benzin Stihl HS 82 RC-E 5,6 2,7 2,8 Echo HCR 161ES 5,4 3,6 5,7 Husqvarna 226HD60S 5,8 2,0 2,1 Batteri Stihl HSA 94 4,1* 3,2 2,7 Husqvarna 536LiHD70X 3,8* 1,6 2,5 Pellenc 3,6* 3,0 3,0 Vær opmærksom på, at en batteridrevet maskine godt kan vibrere mere end du forventer og mere end den benzindrevne.

42 Krav til hækklippere Ergonomisk bør afstanden mellem håndtagene være cm. Ved denne afstand vil spændingerne minimeres og samtidig har anlægsgartneren god kontrol over maskinen. Det bagerste håndtag skal kunne drejes eller have flere håndstillinger for at mindske belastning af hånd og arm ved fastlåst arbejdsstilling. Det er afstanden fra kroppen til maskinen, der har betydning for, hvor meget man må løfte. Den ideelle vægt for en hækklipper er ca. 3 kg.

43 Løsning på de ergonomiske og fysiske belastninger ved håndholdte maskiner Brug batteridrevne maskiner i det omfang, det er muligt, at opretholde den ønskede kvalitet ved: - Hækklipning - Løvblæsning - Buskrydning Pellence og Husqvarna er længst, når det gælder udvikling af batterier med lang arbejdstid. Praktisk at vælge 1 leverandør

44

45 Hvor hurtigt tjener en batteridrevet maskine sig ind? Det koster kun et par kroner, at lade en batteridreven maskine helt op. Ifølge oplysninger fra Pellenc og Husqvarna har de batteridrevne maskiner tjent sig ind efter: ca opladninger ved køb af hækkeklipper (1 stk.+ 1 batteri, 1 lader) ca. 270 ved køb af kantklipper (1 stk., 2 batterier, 1 lader) Der er opladecyklusser/ batteri. Dertil kommer fordele ved drift, fordi det ikke er hele maskinen, der skal skiftes ud, men kun den del, der er slidt og det er hurtigt og let at skifte. Det er også muligt, at købe én maskine, der har flere forskellige funktioner.

46 Spar penge og få et godt arbejdsmiljø Vælg batteridrevne håndmaskiner Færre sygedage og mindre nedslidning kan ses på bundlinjen og giver mere sunde medarbejdere. En sygedag koster kr., så det kan hurtigt tjene sig ind, at vælge den rigtige maskine. Udover økonomi og arbejdsmiljø er valget af batteridrevne maskiner også et miljøsikkert valg.

47 Arbejdsmiljø og miljø Maskiner på el er også godt for miljøet Her spares både på fossile brændstoffer og på udledningen af CO2

48 70 klimakommuner pr. 1/ % CO2-reduktion per år indtil år 2018, 2025

49 Klimakommune Vordingborg Kommune er en klimakommune og team udbud og indkøb arbejder for, når det er relevant, at synliggøre kommunens mål på klimaområdet i konkurrenceudsættelsen af vare- og tjenesteydelser. Der stilles derfor miljøkrav i kommunens udbudsmaterialer til leverandørerne inden for forskellige produkt- og ydelseskategorier, i overensstemmelse med kommunens prioriteringer af klima- og miljømålsætninger.

50 Mange virksomheder, kommuner og institutioner er miljøcertificerede ISO De nye ISO regler betyder, at miljøcertificerede virksomheder nu skal stille miljøkrav til deres leverandører fx jeres virksomheder. Her kan fx Grønt regnskab anvendes som værktøj til kortlægning og dokumentation af miljøet i jeres virksomhed. Grønt regnskab er også omdrejningspunktet, hvis I ønsker at opbygge et egentlig miljøledelsessystem med udarbejdelse af miljøpolitik med tilhørende konkrete miljømål og handlingsplaner.

51 Grønt Regnskab Slagelse kommune

52 liter Branchenøgletal Brændstofforbrug pr. årsmedarbejder, a 1b

53 Få overblik over forbruget med et grønt regnskab! Grønt regnskab Energiforbrug I alt Enhed Scope 1 Biler Mask iner Diesel Liter Benzin Liter Miljøbenzin 500 Liter Naturgas Nm3 Propangas/butangas Kg Fyringsolie Liter Biomasse Ton Scope 2 Elektricitet 100 MWh Fjernvarme 50 GJ

54

55 Nøgletal Energiforbrug Brændstofforbrug i alt (diesel og benzin) 2650,0 liter/årsmedarbejder Brændstofforbrug til biler (diesel og benzin) 0,0 liter/årsmedarbejder Brændstofforbrug til maskiner (diesel og benzin) 0,0 liter/årsmedarbejder Gennemsnitlig kørsel for dieselbiler ########## km/liter Gennemsnitlig kørsel for benzinbiler ########## km/liter

56 Klimaregnskab Scope 1 Kørsel (benzin og dieselbiler) Mask iner (benzin, miljøbenzin og dieseldrevet) Benzin/miljøbenzin (forbrug i alt) Diesel (forbrug i alt) Naturgas Fyringsolie Propangas/butangas Scope 2 Elektricitet Fjernvarme CO2 udledning for året totalt CO2 udledning per medarbejder 0,0 ton CO2/år 0,0 ton CO2/år 7,2 ton CO2/år 132,7 ton CO2/år 0,0 ton CO2/år 0,00 ton CO2/år 0,00 ton CO2/år 32,8 ton CO2/år 1,7 ton CO2/år 174,4 ton CO2/år 8,7 ton CO2/år/medarb.

57 Klimaregnskab 2015 Benzin/miljøbenzin (forbrug i alt) Diesel (forbrug i alt) Naturgas Fyringsolie Propangas/butangas Elektricitet Fjernvarme

Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet

Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet Helkropsvibrationer i anlægsgartneriet Indholdsfortegnelse 2 Side Forord... 3 Vibrationer... 4 Hvad er helkropsvibrationer?... 5 Hvad siger reglerne?... 6 Følger af vibrationspåvirkning... 7 Vurdering

Læs mere

Helkropsvibrationer i skovbruget

Helkropsvibrationer i skovbruget Helkropsvibrationer i skovbruget Indholdsfortegnelse 2 Side Forord................................................................. 3 Vibrationer.............................................................

Læs mere

Helkropsvibrationer i landbruget

Helkropsvibrationer i landbruget Helkropsvibrationer i landbruget Indholdsfortegnelse 2 Side Forord................................................................. 3 Vibrationer.............................................................

Læs mere

Klimaregnskab for anlægsgartnerbedrifter. Troværdighed. Er der styr på klima- og miljøforholdene i din virksomhed?

Klimaregnskab for anlægsgartnerbedrifter. Troværdighed. Er der styr på klima- og miljøforholdene i din virksomhed? Klimaregnskab for anlægsgartnerbedrifter Er der styr på klima- og miljøforholdene i din virksomhed? Bente Mortensen Hortonom, Master of Environmental Management GreenProject, +45 4119 8995 Hvorfor fokusere

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Miljø og økonomi græspleje. GAD seminar den 9. januar 2013 Hortonom Bente Mortensen GreenProject

Miljø og økonomi græspleje. GAD seminar den 9. januar 2013 Hortonom Bente Mortensen GreenProject Miljø og økonomi græspleje GAD seminar den 9. januar 2013 Hortonom Bente Mortensen GreenProject Hvorfor fokusere på boldbaners miljøforhold? Hvilke miljøforhold er de vigtigste? Kortlægning Miljømæssige

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

r for udstedelse 005 ato for underskrift ffentliggørelsesdato

r for udstedelse 005 ato for underskrift ffentliggørelsesdato BEK nr 682 af 30/06/2005 Gældende Offentliggørelsesdato: 05-07-2005 Beskæftigelsesministeriet Accession B20050068205 ntydig dokumentidentifikation BE001318 ato for førstegangsindlæggelse 5-07-2005 ato

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Praktiserende læger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchevejledning helkrops vibrationer i helikoptere Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer i helikoptere Forord I 2006 trådte

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.7. Helkropsvibrationer

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.7. Helkropsvibrationer At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.7 Helkropsvibrationer April 2006 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.5 af juli 1998 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 17 Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har

Læs mere

Transport af gods - post - kurer

Transport af gods - post - kurer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - post - kurer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Kirkekonferencen 2017

Kirkekonferencen 2017 Kirkekonferencen 2017 Arbejdsmiljø: aktuelle udfordringer og løsninger 9. september 2017 Hans Hjerrild, Folkekirkens Arbejdsmiljøråd Dagsorden Folkekirkens Arbejdsmiljøråd hvem er vi Den korte status på

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Eksempelvis save, boremaskiner, skruemaskiner, hugge- og skæremaskiner, hækkeklippere Rekvirer brugsanvisning og læs den Det er lovpligtigt, at der

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros VEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER INDHOLD FORORD................................................

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Daginstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndholdt hækklipper

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndholdt hækklipper Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndholdt hækklipper Indhold 3 Forord 4 Indledning 5 Hækklipning 10 Hækklipper 14 Stangklipper 17 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndholdt hækklipper

Læs mere

Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Hvilken betydning har physical agents-direktivet for arbejdsgivere og medarbejdere?

Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Hvilken betydning har physical agents-direktivet for arbejdsgivere og medarbejdere? Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Direktiverne og reglerne henvender sig primært til arbejdsgivere for personer, der som led i deres arbejde skal holde og betjene værktøj eller udstyr, der overfører

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndskubbet plæneklipper Indhold 3 Forord 4 Indledning 7 Klipning af græs på skråninger 9 Rotorplæneklipper 16 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndskubbet

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Hotel og camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Malervirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

APV for HoptrupBrandstation

APV for HoptrupBrandstation Navn:Fælles Hoptrup PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller udsættes du for stort tidspres? Bringer arbejdet brandmændene i følelsesmæssigt belastende

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER Indhold 5 Indledning 6 Viden om helkropsvibrationer Definition Helbredseffekter Regler Vurdering af vibrationsbelastning Vejledende vibrationsniveauer for forskellige

Læs mere

Transport af gods - generelt

Transport af gods - generelt Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - generelt Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Rengøring Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for vibrationer i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for vibrationer i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) BEK nr 847 af 29/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j. nr. 20159000058 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer

Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Fysioterapeutklinikker og kiropraktorer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner

Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner NB: BST modtager meget gerne en kopi af udfyldte tjekskemaer. Arbejdsmiljøvurdering før anskaffelse af håndmaskiner Eksempelvis save, boremaskiner, skruemaskiner, hugge- og skæremaskiner, hækkeklippere

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder.

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder. Forsvar, politi, fængsler og vagt Instruktionsfilm om MSB Forebyggelse af muskel- og skeletbesvær Instruktionsfilm om MSB Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering El-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Transport af passagerer

Transport af passagerer Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Murer- og stukkatørvirksomheder

Murer- og stukkatørvirksomheder Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Murer- og stukkatørvirksomheder Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Opførelse og nedrivning af byggeri

Opførelse og nedrivning af byggeri Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Opførelse og nedrivning af byggeri Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Branchevejledning om helkropsvibrationer ved vejtransport

Branchevejledning om helkropsvibrationer ved vejtransport 121317 Branchevejledning om helkropsvibrationer ved vejtransport INDHOLD : BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER VED VEJTRANSPORT 1 HVAD ER HELKROPSVIBRATIONER? 2 HVILKE HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Køkkener Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

LANDBRUG. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til LANDBRUG Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Støjproblemer i virksomheden

Støjproblemer i virksomheden Støjproblemer i virksomheden Gode råd og værktøjer, når der skal vurderes og løses støjproblemer på virksomheden. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien 1 Vejledningen er udarbejdet af Træets Arbejdsgivere,

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Kontor Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden kan

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

VibroControl. Lundvej 30 DK-8800 Viborg Tlf.: Fax:

VibroControl. Lundvej 30 DK-8800 Viborg Tlf.: Fax: VibroControl Lundvej 30 DK-8800 Viborg Tlf.: +45 86 60 21 99 Fax: +45 86 62 82 66 www.erikjacobsen.dk office@erikjacobsen.dk Introduktion Ifølge EU direktivet 2002/44/EF samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse

Læs mere

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv.

Fysiske forhold - Mine arbejdsredskaber kan indstilles til mine behov(it-udstyr, bord, stol, værktøjer, maskiner, tekniske hjælpemidler mv. FEBRUAR APRIL JUNI August Fysiske forhold - Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø Enig 45 88,2% 55 96,5% 47 85,5% 48 90,6% Uenig 3 5,9% 2 3,5% 7 12,7% 5 9,4% Ikke relevant 3 5,9% 0 0,0% 1 1,8% 0

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for vibrationer på offshoreanlæg m.v. 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse mod udsættelse for vibrationer på offshoreanlæg m.v. 1) BEK nr 394 af 15/05/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 016001/16020-0006 Senere ændringer

Læs mere

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Tjekliste til MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Museer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Bilag 1: Påbud om at sikre, at arbejdet med beskæring og vedligeholdelse af vandløb udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt

Bilag 1: Påbud om at sikre, at arbejdet med beskæring og vedligeholdelse af vandløb udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt Bilag 1: Påbud om at sikre, at arbejdet med beskæring og vedligeholdelse af vandløb udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt Virksomhed SLOTHS NATURPLEJE ApS, Ternevej 4, 8832 Skals Beskrivelse

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Butikker Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål

APV & TRIVSELSUNDERSØGELSE 2018 Spørgsmål # Emner til den fysiske del af APV en 1 FYSISKE FORHOLD Jeg har generelt et godt fysisk arbejdsmiljø 2 FYSISKE FORHOLD 3 FYSISKE FORHOLD 4 FYSISKE FORHOLD 5 FYSISKE FORHOLD 6 FYSISKE FORHOLD 7 FYSISKE

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Engros Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

APV arbejdspladsvurdering.

APV arbejdspladsvurdering. APV arbejdspladsvurdering. Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en APV.

Læs mere

Restaurant, café, bodega m.m.

Restaurant, café, bodega m.m. Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Restaurant, café, bodega m.m. Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017 ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING PNVJ 2017 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud KEN nr 9432 af 29/03/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: 7000161-12 og 7000277-12 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Manuel håndtering af

Læs mere

Politi, beredskab og fængsler

Politi, beredskab og fængsler Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 21 Politi, beredskab og fængsler Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Oplæg af: Fysioterapeut, Master of Public Health og Specialist i sundhedsfremme og forebyggelse Definitionerne afslører perspektivet.

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING RYÅ ETERSKOLE Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering VVS-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Introdag om arbejdsmiljø

Introdag om arbejdsmiljø Introdag om arbejdsmiljø Eftermiddagens program 13:30 16:15 Arbejdsmiljø Når dit hjem er en arbejdsplads Arbejdsmiljøets love og regler Pligter og ansvar Arbejdsgiver Arbejdsleder Arbejdstager Ca. 15:00

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING

ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING ARBEJDSPLADSVURDERING KORTLÆGNING Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER Indhold 5 Indledning 6 Viden om helkropsvibrationer Definition Helbredseffekter Regler Vurdering af vibrationsbelastning 10 Reduktion af vibrationsbelastninger

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til RENGØRING Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er

Læs mere

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum

Påbud om begrænset arbejdstid i fryserum KEN nr 9800 af 29/04/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedets Ankenævn, j.nr. 5900250-06 Senere ændringer

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Sten, ler og glas Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet 4. DELTAGELSE I dette afsnit beskrives sikkerhedsrepræsentanternes deltagelse og inddragelse i arbejdsmiljøarbejdet samt hvilke forhold, der har betydning for en af deltagelse. Desuden belyses deltagelsens

Læs mere

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring

Ergonomi Støj Vibrationer. - din fremtidssikring Ergonomi Støj Vibrationer - din fremtidssikring Tænker du ergonomisk? Selv små ændringer i dit arbejdsmiljø kan gøre underværker for dit helbred både i dag og i fremtiden. Læs derfor denne brochure grundigt

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Døgninstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING

Herlufsholms Idrætscenter APV - Idræts- og svømmehaller Foråret 2011 ARBEJDSPLADSVURDERING Angiv dit navn her: ARBEJDSPLADSVURDERING 4. Opfølgning på handlingsplanen 1. Kortlægning og identifikation 3. Prioritering og handlingsplan 2. Beskrivelse og vurdering Marts 2011 Kære ansatte på Herlufsholm

Læs mere

Restauranter og barer

Restauranter og barer Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Restauranter og barer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Fælles arbejdsmiljødata Arbejdsmiljødata i regionerne

Fælles arbejdsmiljødata Arbejdsmiljødata i regionerne - Danske Regioner, marts 2017 2 Indhold 1. Indledning... 3 2. Arbejdsulykker i de fem regioner... 4 2.1 Arbejdsulykker fordelt efter område... 7 2.1.1 Det somatiske område... 7 2.1.2 Det psykiatriske område...

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Autobranchen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Oplysningerne blev bekræftet af afdelingsleder XXXX.

Oplysningerne blev bekræftet af afdelingsleder XXXX. Bilag 9: Påbud om at sikre at arbejdet med gryder ved komfur kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt samt påbud om at bruge autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at bistå med at efterkomme

Læs mere

FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato September, 2011 FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING 2008-2010 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO2 UDLEDNING 2008-2010 FOR KOMMUNEN

Læs mere

Bekendtgørelse om besætningsmedlemmers eksponering for vibrationer

Bekendtgørelse om besætningsmedlemmers eksponering for vibrationer Bekendtgørelse nr. 617 af 23. juni 2005 Bekendtgørelse om besætningsmedlemmers eksponering for vibrationer (Vibrationsbekendtgørelsen) 1) I medfør af 40 g, stk. 1 og stk. 2, jf. 149, stk. 7 og stk. 10,

Læs mere