Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 158 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 158 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 158 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. [dato] Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionerne på køre- og hviletidsområdet m.v.) Transport-, Bygnings- og Boligministeriet hørte den 25. november 2016 en række myndigheder og organisationer over udkast til forslag til lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionerne på køre- og hviletidsområdet m.v.). Høringsfristen udløb den 4. januar Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: Arbejdsgiverforeningen Transport og Logistik (ATL) Brancheorganisationen for den Danske vejgodstransport (ITD) Dansk Bilbrancheråd Dansk Byggeri Dansk Erhverv Dansk Transport og Logistik (DTL) Danske Busvognmænd (DB) Danske Motorcyklister Danske Speditører DI Transport Erhvervsstyrelsen (Team Effektiv Regulering) Fagligt Fælles Forbund (3F) Forenede Danske Motorejere (FDM) Frie Danske Lastbilvognmænd (FDL) Landbrug & Fødevarer Rigsadvokaten Rigspolitiet Vestre Landsret Følgende myndigheder og organisationer har ikke haft bemærkninger til lovforslaget: Advokatsamfundet Autobranchen Danmark Dansk Kørelærer-Union

2 Erhvervsministeriet Forbrugerombudsmanden Forbrugerrådet Tænk Institut for Menneskerettigheder Politiforbundet i Danmark Vejdirektoratet Østre Landsret Side 2/14 Følgende myndigheder og organisationer har ikke afgivet høringssvar til lovforslaget: Arbejdstilsynet, Autobranchens Handels- og Industriforening, Beredskabsstyrelsen, Cyklistforbundet, Danmarks Motor Union, Danmarks Rederiforening, Dansk Bilforhandler Union, Dansk Industri, Dansk Kranforening, Dansk Maskinhandlerforening, Dansk Metal, Dansk Standard, Danske Advokater, Danske Biludlejere, Danske Kørerlæreres Landsforbund, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Danske Regioner, De Danske Bilimportører, Den Danske Dommerforening, Dommerfuldmægtigforeningen, Domstolsstyrelsen, DTU Transport, Falck, Foreningen af Frie Kørelærere, Foreningen Tekniske Konsulenter for Vejtransport, Forsikring og Pension, Håndværksrådet, Justitsministeriet, Kommunernes Landsforening, Køreprøvesagkyndiges Landsforening, Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Landsforeningen af Polio og Trafik- og Ulykkesskadede, NOAH-Trafik, Retten i Bornholm, Retten i Esbjerg, Retten i Glostrup, Retten i Helsingør, Retten i Herning, Retten i Hillerød, Retten i Hjørring, Retten i Holbæk, Retten i Holstebro, Retten i Horsens, Retten i Kolding, Retten i København, Retten i Lyngby, Retten i Nykøbing, Retten i Næstved, Retten i Odense, Retten i Randers, Retten i Roskilde, Retten i Svendborg, Retten i Sønderborg, Retten i Viborg, Retten i Aalborg, Retten i Århus, Retten på Frederiksberg, Rådet for Bæredygtig Trafik, Rådet for Sikker Trafik, Skatteministeriet, Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet, Trafikselskaberne i Danmark, Veteranknallertklubben Arkiv. I det følgende gengives hovedindholdet af de modtagne høringssvar til det fremsatte lovforslag samt Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger hertil. Transport-, Bygning- og Boligministeriets bemærkninger er anført i kursiv. Bemærkninger af generel politisk karakter samt forslag og bemærkninger, der ikke vedrører det fremsatte lovforslag, indgår ikke i notatet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet kan for en fuldstændig gennemgang af samtlige indsendte synspunkter henvise til høringssvarene.

3 1. Forenkling og lempelse af strafudmåling og det nye frakendelsessystem Side 3/14 3F, ATL, DI Transport, Dansk Erhverv, Danske Speditører, DB, DTL og ITD hilser forslaget velkomment og konkluderer, at der generelt i branchen er tilfredshed med det fremlagte lovforslag. Dansk Byggeri, Danske MotorCyklister, FDM samt Landbrug og Fødevarer stiller sig ligeledes positivt overfor de foreslåede ændringer og bakker op om, at sanktionerne gøres mere proportionale. Rigsadvokaten tilslutter sig lovforslagets overordnede formål med at forenkle sanktioneringen af overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne. 3F, ATL, DI Transport, Dansk Erhverv, Danske Speditører, DB, DTL og ITD finder det positivt, at principperne om en konkret vurdering af en overtrædelse generelt skal finde anvendelse, og bemærker, at det især vil få betydning i de sager, hvor en chauffør ikke efterlever virksomhedens instruktioner, eller hvor virksomheden ikke lever op til sit ansvar om at instruere og planlægge chaufførens arbejde. 3F, ATL, DI Transport, Dansk Erhverv, Danske Speditører, DB, DTL og ITD refererer herudover til en netop afsagt Østre Landsretsdom, hvoraf det fremgår, at en ukorrekt betjening af takografen i tilknytning til login/logout-funktionen ikke længere anses for strafværdig. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil bemærke, at formålet med lovforslaget er at lempe og forenkle sanktionssystemet på køre- og hviletidsområdet. Lovforslaget indebærer derimod ikke ændringer i det eksisterende ansvarsgrundlag for førere og virksomheder. Der er således ikke ændret i betingelserne for, hvornår der pålægges førerne og virksomhederne strafansvar for overtrædelse af køre- og hviletidsbestemmelserne. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er opmærksom på vigtigheden af retspraksis i forbindelse med administration af køre- og hviletidsbestemmelserne. Den refererede dom vedrører imidlertid bestemmelser i køre- og hviletidsbekendtgørelsen og er derfor ikke afspejlet i lovforslaget. Rigspolitiet bemærker, at de foreslåede lempelser for både førerne og virksomheder kan medføre, at den præventive effekt af reglerne svækkes. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil bemærke, at der med lovforslaget foreslås en mere proportional bødeudmåling ved yderligere graduering af bødestørrelserne således, at bøderne for de overtrædelser af takografforordningen, der bl.a. skyldes sjusk og forglemmelse nedsættes, samtidig med at bøderne for de mest alvorlige overtrædelser forhøjes. Ændringerne i bødestørrelserne og den nye bødestørrelse for de mest alvorlige overtrædelser vurderes derfor ikke at svække den præventive effekt af sanktionerne. Særligt den nye bødestørrelse må forventes at få betydelig præventiv effekt for de mest alvorlige overtrædelser af takografforordningen.

4 Formålet er endvidere at sikre, at der også efter den foreslåede ophævelse af lempelsescirkulæret er proportionalitet ved sanktioneringen af overtrædelse af køre- og hviletidsforordningens artikel 7. Side 4/14 2. Sanktionering af art. 7 overtrædelser (pausereglen) 3F, ATL, DI Transport, Dansk Erhverv, Danske Speditører, DB, DTL og ITD bemærker, at halveringen af bøder for overtrædelse af artikel 7 i køre- og hviletidsforordningen, og det forhold, at bøderne efter det foreslåede, når visse forhold gør sig gældende, kan fraviges i opad- og nedadgående retning, er i fuld overensstemmelse med det grundlæggende krav om proportionalitet, som enhver myndighed bør efterleve. Rigsadvokaten og Rigspolitiet tilslutter sig lovudkastets intention om at forenkle bødesystemet ved overtrædelse af køre- og hviletidsforordningens artikel 7, og tilslutter sig ligeledes overvejelserne vedrørende afskaffelse af lempelsescirkulæret, som har vist sig vanskeligt at håndtere og håndhæve i praksis. Det bemærkes, at det er afgørende for håndhævelsen, at der indføres klare og gennemsigtige regler. Rigspolitiet er enigt i, at der er behov for, at der ved sanktioneringen tages hensyn til det særlige samspil mellem køretid og pauser. Rigspolitiet vurderer endvidere, at en halvering af bøden ikke vil medføre håndhævelsesmæssige vanskeligheder, selv om der ved lempelserne brydes med den systematik, der i øvrigt gælder for sanktionering af overtrædelser af køre- og hviletidsforordningen. Rigspolitiet understreger dog, at forslaget om, at der skal kunne ske yderligere nedsættelse af bøden i de tilfælde, hvor der foreligger formildende omstændigheder, vurderes at kunne medføre betydelige håndhævelsesmæssige vanskeligheder. Rigspolitiet og Rigsadvokaten bemærker i den forbindelse, at det bør præciseres, hvad der forstås ved få minutter, og under hvilke konkrete omstændigheder bødens størrelse i øvrigt forudsættes at være uproportional med overtrædelsens karakter, da det ellers vil medføre betydelige problemer i forbindelse med håndhævelsen af reglerne. Det bør endvidere præciseres, under hvilke omstændigheder der i praksis forudsættes anvendt en mindre bøde, herunder hvad der nærmere forstås ved ordensmæssige bøde. Rigspolitiet og Rigsadvokaten påpeger, at formuleringen om, at de tilfælde hvor tilsidesættelsen af kravet til rækkefølgen af pauserne ikke indebærer nedsat færdselssikkerhed, vil der fortsat foreligge formildende omstændigheder forventes at give vanskeligheder i relation til en klar og forudsigelig håndhævelse af reglerne. Rigsadvokaten og Rigspolitiet vurderer samlet set, at der med den nuværende udformning af lovudkastet ikke opnås den tilsigtede forenkling.

5 Rigspolitiet bemærker herudover, at det fremstår uklart, hvilke situationer der ikke indebærer nedsat færdselssikkerhed, og hvor der derfor fortsat vil foreligge formildende omstændigheder. Det fremstår således uklart, hvilke situationer der nærmere tænkes på, som ikke allerede omfattes af den foreslåede faktormodel for bødeberegning, idet der i den skitserede faktormodel ikke skelnes til pausernes indbyrdes rækkefølge, men alene deres længde. Side 5/14 Rigspolitiet bemærker i tilknytning hertil, at anvendelsen af den i lovforslaget beskrevne faktormodel for bødeberegning ikke i sig selv vurderes at give anledning til væsentlige håndhævelsesmæssige vanskeligheder. Det bemærkes imidlertid, at der er risiko for, at en sådan bødeberegningsmodel isoleret set vil kunne medføre, at sanktioneringen fremstår vilkårlig, da det ifølge modellen alene er længden af de afholdte pauser, der er afgørende for, hvorledes forholdet skal sanktioneres, mens det vil være mindst lige så relevant at se på pausernes placering og køretidens længde. Rigspolitiet bemærker, at det forhold, at afholdte pauser ikke skal medregnes, hvis føreren i flere tilfælde har tilsidesat kravet til rækkefølgen af køre- og hviletid og pausernes placering, indebærer nedsat færdselssikkerhed, idet føreren har kørt for lang tid uden en rigtig pause, og det vil desuden være særdeles vanskelig at håndtere i praksis. Det skyldes bl.a., at det ikke nærmere er angivet i lovforslagets bemærkninger, hvornår der foreligger flere tilfælde af tilsidesættelse af kravet til rækkefølgen, hvornår pausernes placering indebærer nedsat færdselssikkerhed, eller hvornår der er tale om en rigtig pause. Hertil kommer, at som modifikationen er affattet, må det opfattes således, at den alene vil finde anvendelse i de tilfælde, hvor der både er sket en gentagen tilsidesættelse af kravet til rækkefølgen af pauserne, og hvor pausernes placering indebærer nedsat færdselssikkerhed som følge af for lang køretid uden rigtige pauser. Der kan også i de tilfælde, hvor der ikke er sket en tilsidesættelse af rækkefølgen af pauserne, blive tale om en meget lang uafbrudt køretid uden pauser. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil bemærke, at ministeriet er enigt i, at det er væsentligt, at reglerne på køre- og hviletidsområdet kan håndhæves effektivt og på en smidig måde for såvel kontrolmyndigheder som chauffører og virksomheder. På den baggrund har ministeriet foretaget en række ændringer af lovforslagets bemærkninger med det formål at præcisere den pågældende bestemmelses anvendelsesområde. Der er ved præciseringen af, hvornår der foreligger formildende omstændigheder, taget udgangspunkt i de retningslinjer, der fremgår af skemaerne under bemærkningerne til lovforslagets 1, nr. 14. Disse skemaer er nu flyttet til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger. Endvidere er bestemmelsens bemærkninger ændret således, at der er taget højde for Rigspolitiets bemærkninger. Bestemmelsen bør derfor efter ministeriets opfattelse ikke længere give anledning til håndhævelsesmæssige vanskeligheder.

6 Side 6/14 3. Koordination af køre- og hviletidsreglerne og de aftalte arbejdstidsregler Dansk Byggeri påpeger behovet for at få set på, om pauserne efter køre- og hviletidsreglerne kan koordineres med pauser efter de aftalte arbejdstidsregler, sådan at arbejdsplanlægningen ikke gøres unødigt besværlig for erhverv, hvor der køres over kortere distancer. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at bestemmelserne om afholdelse af pauser i køretiden er fastsat i køre- og hviletidsforordningens artikel 7. Det er således ikke umiddelbart muligt at ændre på reglerne om afholdelse af pauser i køretiden eller koordinere disse med pauserne efter de aftalte arbejdstidsregler i forbindelse med lovforslaget. 4. Graduering af bødetakster Vestre Landret bemærker, at mindstebøden på køre- og hviletidsområdet også i dag er 500 kr., men da standardbøden for de såkaldte mindre overtrædelser af reglerne om køre- og hviletid er kr., er en bøde på 500 kr. ikke en praktisk realitet. Landretten bemærker herudover, at der ved gennemførsel af lovforslaget vil ske forskelsbehandling i forhold til trafikanter, der begår andre mindre færdselsforseelser, men som fortsat vil skulle betale omkring det dobbelt i bøde. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at forskellen i minimumsbøderne ved overtrædelse af reglerne på køre- og hviletidsområdet og andre færdselsforseelser allerede fremgår af den gældende færdselslov. Lovforslaget medfører således ikke en ændring heraf. Minimumsbøden for overtrædelse af takografforordningen har hidtil som udgangspunkt udgjort kr., mens minimumsbøden for overtrædelse af køre- og hviletidsforordningen har været 500 kr. Ændringen af minimumsbøden vedrører således alene overtrædelser af takografforordningen. Transport-, Bygnings- og Boligmisteret vurderer ikke, at der med lovforslaget sker usaglig forskelsbehandling i forhold til trafikanter, der begår andre mindre færdselsforseelser. Dette skal navnlig ses i sammenhæng med, at der sædvanligvis kontrolleres for en periode på op til en måned, når det kommer til kontrol af overholdelse af køre- og hviletidsbestemmelserne. Der er således større risiko for, at der foreligger flere overtrædelser, hvorfor der oftere udmåles meget høje bøder på grund af færdselslovens regler om kumulation af bøder. En sådan bagudrettet kontrol over en længere periode foreligger ikke for andre trafikanter.

7 Rigsadvokaten og Rigspolitiet bemærker, at gradueringen af meget alvorlige overtrædelser, således at bødestørrelsen afhænger af, om overtrædelsen har haft betydning for myndighedernes mulighed for at udføre effektiv kontrol, vil kunne medføre betydelig tvivl om, hvilken bødestørrelse der forudsættes anvendt. Skøn indebærer, at det for en væsentlig del af de 25 overtrædelser, der er kategoriseret som meget alvorlige overtrædelser, ikke på forhånd er klart, hvilken bødestørrelse der er relevant. Det komplicerer behandlingen af sager, herunder således at en betydelig del af sagerne må forventes ikke som det ellers sker i dag at kunne afgøres udenretligt. Særligt af hensyn til de udenlandske chauffører er det af væsentlig betydning for en effektiv og håndterbar behandling af sagerne, at der er forudsigelighed om sanktionerne, sådan at sagerne kan afgøres på stedet, og mens chaufføren er her i landet. Det bør derfor præciseres i bemærkningerne, hvilke typer af de meget alvorlige overtrædelser der forudsættes sanktioneret med henholdsvis en høj og lav bøde. Side 7/14 Rigspolitiet bemærker ligeledes, at det er vigtigt både af hensyn til politiets kontrol og til en ensartet bødeudmåling, at det fremgår tydeligt i bemærkningerne til lovforslaget, hvornår en overtrædelse er egnet til at forhindre en effektiv kontrol i lovens forstand, og at det præciseres i bemærkningerne, om der skal foretages en konkret vurdering i relation til samtlige de overtrædelsestyper, som i bilag 2, 3 og 4 til lovforslaget er kategoriseret som meget alvorlige overtrædelser (VSI). Rigspolitiet bemærker herudover, at en vurdering ikke forekommer egnet i relation til en række af de meget alvorlige overtrædelsestyper, f.eks. ved anvendelse af en takograf, der ikke er kontrolleret af et autoriseret værksted. Rigspolitiet bemærker endvidere, at langt de fleste af de overtrædelsestyper, som er kategoriseret som meget alvorlige overtrædelser, pr. definition er egnet til at hindre effektiv kontrol, allerede fordi overtrædelserne forudsætter, at der er tale om tilfælde, hvor data mangler eller ikke kan aflæses. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, hvis det præciseres, hvilke typer af de meget alvorlige overtrædelser der forudsættes sanktioneret med henholdsvis en høj og lav bøde. I modsat fald vil behandling af sagerne blive mere vanskelig, og en betydelig del af de sager, som i dag afgøres udenretlig, må forventes at skulle afgøres ved domstolene Af de almindelige bemærkninger fremgår det, at vurderingen af bødestørrelsen for de meget alvorlige overtrædelser skal anlægges i relation til samtlige de overtrædelsestyper, der er anført i bilag 2, 3 og 4 til lovforslaget. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet kan tilslutte sig Rigspolitiets opfattelse af, at langt de fleste af de overtrædelsestyper, som er kategoriseret som meget alvorlige overtrædelser, er egnet til at hindre effektiv kontrol. Ministeriet har på den baggrund omskrevet lovforslagets bemærkninger således, at det med større tydelighed fremgår, at de meget alvorlige overtrædel-

8 ser som udgangspunkt alle er egnede til at hindre effektiv kontrol, hvorfor der skal udmåles en bøde på kr. til føreren og kr. til føreren. Side 8/14 Dog kan der forekomme tilfælde, hvor overtrædelsen konkret ikke har hindret den effektive kontrol. I disse konkrete tilfælde skal der i henhold til lovforslagets retningslinjer alene udmåles en bøde på kr. til føreren og kr. til virksomheden. Bestemmelsen bør derfor efter ministeriets opfattelse ikke længere give anledning til håndhævelsesmæssige vanskeligheder. 5. Indførsel af bødeloft Rigsadvokaten bemærker i tilknytning til det foreslåede bødeloft, at der i praksis ses tilfælde, hvor en chaufførs månedsløn som konsekvens af blandt andet overtrædelse af reglerne om køre- og hviletid langt overstiger kr. Det bør derfor overvejes, om bødeloftet på kr.- også i sådanne sager har den ønskedes præventive effekt. Rigsadvokaten bemærker herudover, at kørsel omfattet af køre- og hviletidsreglerne sker i virksomhedens interesse og på en sådan måde, at den merindtjening, der kan genereres som følge af tilsidesættelse af køre- og hviletidsreglerne, tilkommer virksomheden. Det bør derfor overvejes, om de betragtninger om proportionalitet mv., der anføres til støtte for et fast bødeloft for føreren, gør sig tilsvarende gældende, når det kommer til virksomhedsbøden. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at bødeloftet i lovforslaget til føreren er fastsat med udgangspunkt i offentlige tilgængelige lønstatistikker fra Danmarks Statistik. Bødeloftet er fastsat, så det svarer til en gennemsnitlig månedsindkomst før skat for en dansk fører. Det er Transport-, Bygnings- og Boligministeriets vurdering, at størrelsen på bødeloftet må antages at have den fornødne præventive effekt. Dette skal også ses i lyset af, at bødeloftet ikke finder anvendelse, hvor der foreligger særligt skærpende omstændigheder, dvs. ved de mest alvorlige overtrædelser af takografforordningen. En fører kan i en sådan situation pålægges en bøde svarende til bødeloftet med tillæg af eventuelle bøder for de mest alvorlige overtrædelser af takografforordningen. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal i tilknytning til bemærkningerne til det foreslåede bødeloft for virksomheden understrege, at der er tale om et bødeloft pr. fører og ikke et samlet bødeloft for virksomheden. På samme måde som ved bødeloftet for føreren, finder bødeloftet ikke anvendelse i de tilfælde, hvor der foreligger skærpende omstændigheder, dvs. ved de mest alvorlige overtrædelser af takografforordningen, og heller ikke i de tilfælde, hvor det er virksomheden selv, der overtræder bestemmelserne i takografforordningen.

9 På baggrund heraf og idet der efter lovforslaget er tale om et bødeloft pr. fører, er det Transport-, Bygnings- og Boligministeriets vurdering, at der ved sanktioneringen af virksomheden i fornødent omfang tages hensyn til den merindtjening, der genereres som følge af en overtrædelse. Side 9/14 6. Muligheden for at undlade betinget frakendelse, når der foreligger formildende omstændigheder Rigsadvokaten bemærker, at der i tilknytning til muligheden for at undlade betinget frakendelse af førerretten ved overtrædelse af køre- og hviletidsforordningen, når der foreligger særlige formildende omstændigheder, bør tilføjes konkrete eksempler på, hvornår den helt særlige situation, hvor en sådan sanktion ikke forekommer proportional med forseelsens karakter forudsættes at kunne blive aktuel. Rigspolitiet bemærker, at der i praksis har vist sig behov for en bestemmelse, der giver mulighed for, at en betinget frakendelse kan undlades under særlig formildende omstændigheder. Rigspolitiet tilslutter sig Transport-, Bygningsog Boligministeriet overvejelser vedrørende den foreslåede bestemmelses snævre anvendelsesområde. Rigspolitiet bemærker dog i tilknytning hertil, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis bestemmelsens anvendelsesområde præciseres yderligere, idet det i modsat fald må påregnes, at en stor del af de sager, som afgøres udenretlig i dag, vil skulle behandles ved domstolene. Rigspolitiet bemærker herudover, at det bør præciseres nærmere, hvad der forstås ved få minutter og mindre overskridelser, da man herved i højere grad kan sikre en ensartet anvendelse af bestemmelsen allerede fra ikrafttrædelsestidspunktet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at det af lovforslagets specielle bemærkninger fremgår, at der er tale om en meget snæver undtagelsesbestemmelse, som kun forudsættes anvendt i særlige tilfælde. De særlige tilfælde er beskrevet med eksempler, der vedrører henholdsvis færgereglen og flermandsbetjening. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har på baggrund af Rigsadvokatens og Rigspolitiets bemærkninger præciseret de nævnte eksempler nærmere. 7. Nyt frakendelsessystem for overtrædelse af reglerne om overlæs, køre- op hviletid og takografen Rigsadvokaten og Rigspolitiet har anført, at det med henblik på at begrænse fortolkningstvivl og for at sikre klarhed og forudsigelighed i retsanvendelsen bør uddybes, hvordan samspillet mellem de to frakendelsessystemer er tiltænkt at skulle være og fungere indbyrdes, herunder med hensyn til gentagelsesvirkning og samtidig pådømmelse mv.

10 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt i, at klarhed omkring retsanvendelsen af det nye frakendelsessystem er vigtigt. Ministeriet har på den baggrund udbygget lovforslagets bemærkninger således, at det mere præcist beskrives, hvorledes de to sideløbende frakendelsessystemer skal fungere indbyrdes. Der henvises til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger. Side 10/14 Rigsadvokaten og Rigspolitiet bemærker, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis det fremgår af lovforslaget, hvorledes forskellige overgangsproblematikker skal løses. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt heri og har på den baggrund indført en nærmere beskrivelse heraf i lovforslagets bemærkninger til 2, hvor der tillige er tilføjet to nye overgangsbestemmelser. Rigspolitiet har anført, at det ikke fremgår af lovforslaget, hvorledes det nye frakendelsessystem skal udmøntes i praksis. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har tilføjet lovforslagets bemærkninger en nærmere beskrivelse af dette forhold, herunder at kørekortet skal inddrages og et nyt udstedes ved ubetingede frakendelser efter det nye frakendelsessystem som anbefalet af Rigspolitiet. Ministeriet har endvidere tilføjet lovforslaget bestemmelser om betaling af gebyr i disse ombytningssituationer. Der vil endvidere blive fastsat nærmere regler om administration af reglerne i kørekortbekendtgørelsen, hvis lovforslaget vedtages. Der henvises til lovforslagets bemærkninger til 1, nr Vestre Landsret har anført, at de hensyn til proportionalitet og saglighed, der har ført til de pågældende forslag om førerretsfrakendelse, også vil kunne overføres til visse andre overtrædelser af færdselsloven, som f.eks. manglende anvendelse af sikkerhedsudstyr til børn i biler. Overtrædelse af disse regler siger heller ikke noget om den pågældendes evne til at føre f.eks. motorcykel, ligesom kursus i færdselssikkerhed i disse tilfælde kunne være mere relevant end en kontrollerende køreprøve. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal henvise til ministeriets bemærkninger til Vestre Landsrets tilsvarende synspunkt vedrørende graduering af bødetaksterne under pkt. 4, side 6. Rigsadvokaten anfører, at det bør overvejes, om det er hensigtsmæssigt, at en fører ikke i alle tilfælde af overtrædelse af reglerne om køre- og hviletid mv. skal gennemgå et kursus i køre- og hviletid. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet finder, at en fører, der er frakendt førerretten til de store og tunge køretøjer i medfør af lovforslagets regler, i

11 alle tilfælde skal gennemgå et kursus i lastsikring og overlæs og/eller køre- og hviletid og brug af takograf. Dette gælder også i de tilfælde, hvor førerretten er frakendt i medfør af begge frakendelsessystemer. Ministeriet har derfor præciseret lovforslaget og dets bemærkninger på dette punkt. Der henvises til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger. Side 11/14 Rigspolitiet har anført, at det ved frakendelse som følge af kørsel med overlæs vil forekomme mere relevant, såfremt en fører i sådanne tilfælde skal gennemføre et kursus vedrørende belæsning af køretøjer frem for et kursus i køre- og hviletid og brug af takograf. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt heri og har på den baggrund ændret lovforslagets bestemmelser i 1, nr. 3 og 4, således at det fremgår, at frakendelse som følge af kørsel med overlæs kræver gennemførelse af et kursus i lastsikring og overlæs. Rigspolitiet har bemærket, at der ikke er fuld overensstemmelse mellem lovforslagets almindelige bemærkninger og ordlyden af den nye bestemmelse i 60 a, stk. 11, for så vidt angår de tilfælde, hvor generhvervelse efter en ubetinget frakendelse på 3 år eller mere kræver en kontrollerende køreprøve. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har tilrettet lovforslagets bemærkninger således, at det både af lovtekst og bemærkninger fremgår, at der kræves beståelse af en kontrollerende køreprøve i alle tilfælde, hvor førerretten har været frakendt ubetinget efter den nye bestemmelse i 129 b, stk. 1, i 3 år eller mere. 3F, ATL, DI-transport, Dansk Erhverv, Danske Speditører, DB DTL og ITD har anført, at det synes at være uproportionalt, at seks overtrædelser af takografforordningen inden for tre år stadig skal medføre en betinget frakendelse af retten til at føre de store og tunge køretøjer. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker hertil, at det må anses som en væsentlig lempelse, at førerretten med lovforslagets reger alene frakendes betinget til de store og tunge køretøjer i de omhandlede tilfælde. Efter de gældende regler frakendes førerretten betinget til samtlige køretøjskategorier (dvs. også almindelig bil og motorcykel). Ministeriet finder ikke, at der på nuværende tidspunkt er anledning til at foretage yderligere lempelser af reglerne om frakendelse af førerretten ved overtrædelse af reglerne om takografen. Rigsadvokaten bemærker, at der i tilknytning til muligheden for at undlade betinget frakendelse af førerretten ved overtrædelse af køre- og hviletidsforordningen, når der foreligger særlige formildende omstændigheder, bør tilføjes konkrete eksempler på, hvornår den helt særlige situation, hvor en sådan sank-

12 tion ikke forekommer proportional med forseelsens karakter forudsættes at kunne blive aktuel. Side 12/14 Rigspolitiet bemærker, at der i praksis har vist sig behov for en bestemmelse, der giver mulighed for, at en betinget frakendelse kan undlades under særligt formildende omstændigheder. Rigspolitiet tilslutter sig Transport-, Bygningsog Boligministeriet overvejelser vedrørende den foreslåede bestemmelses snævre anvendelsesområde. Rigspolitiet bemærker dog i tilknytning hertil, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis bestemmelsens anvendelsesområde præciseres yderligere, idet det i modsat fald må påregnes, at en stor del af de sager, som afgøres udenretlig i dag, vil skulle behandles ved domstolene. Rigspolitiet bemærker herudover, at det bør præciseres nærmere, hvad der forstås ved få minutter og mindre overskridelser, da man herved i højere grad kan sikre en ensartet anvendelse af bestemmelsen allerede fra ikrafttrædelsestidspunktet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at det af lovforslagets specielle bemærkninger fremgår, at der er tale om en meget snæver undtagelsesbestemmelse, som kun forudsættes anvendt i særlige tilfælde. De særlige tilfælde er beskrevet med eksempler, der vedrører henholdsvis færgereglen og flermandsbetjening. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har på baggrund af Rigsadvokatens og Rigspolitiets bemærkninger præciseret de nævnte eksempler nærmere. Med hensyn til ændring af kørselsforløb til uge bemærker Rigsadvokaten, at en overtrædelse med mere end 40 procent af køre- og hviletidsforordningen i 5 på hinanden følgende dage alene medfører betinget frakendelse, mens overtrædelse af køre- og hviletidsforordningen med mere end 40 procent på to tirsdage i to på hinanden følgende uger medfører ubetinget frakendelse. Det bør overvejes om denne forskel er hensigtsmæssig. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal hertil samlet bemærke, at lovforslaget har til hensigt at gøre op med visse uhensigtsmæssigheder i forbindelse med begrebet kørselsforløb. Dette sker ved at erstatte det nationale begreb kørselsforløb med begrebet én uge, som er defineret i køre- og hviletidsforordningen. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker, at lovforslaget imødegår den nuværende retstilstand, hvor den fører, der i forbindelse med en række overtrædelser, afholder et lovligt hvil, som bryder kørselsforløbet, risikerer at blive sanktioneret hårdere frakendelsesmæssigt end den fører, der ikke afholder et lovligt hvil. Det er i dag således muligt at køre flere uger uden et lovligt hvil og alene få en betinget frakendelse af førerretten. Med den foreslåede ændring vil det fremover alene være muligt at køre maksimalt én uge, før der ved flere overtrædelser vil ske ubetinget frakendelse. Det er således ikke

13 muligt at undgå ubetinget frakendelse ved at fortsætte det samme overtrædelsesmønster uden et lovligt hvil. De færdselssikkerhedsmæssige hensyn, der ligger bag hele frakendelsessystemet, varetages således efter ministeriets opfattelse i højere grad ved den foreslåede ændring, idet førerne ikke længere vil kunne spekulere i at afholde ulovlige hvil (for korte hvil). Side 13/14 Rigspolitiet har anført, at det bør overvejes, om begrebet isoleret set fortsat er relevant med de ændringer af reglerne, som lovforslaget indeholder. Under alle omstændigheder er det Rigspolitiets opfattelse, at begrebet giver anledning til fortolkningstvivl i visse særlige tilfælde. Rigspolitiet har derfor anført, at der er behov for at få afklaret denne fortolkningstvivl. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker, at begrebet isoleret set, som knytter sig til frakendelsessituationen, oprindeligt blev indført og beskrevet i bemærkningerne til den ændring af færdselsloven, der blev foretaget i Transport-, Bygnings- og Boligministeriet kan på det foreliggende grundlag ikke udelukke, at afskaffelse af begrebet isoleret set i visse tilfælde vil medføre en skærpelse af sanktionerne på køre- og hviletidsområdet. Da formålet med lovforslaget bl.a. er at lempe sanktionerne for flere køre- hviletidsovertrædelser, har ministeriet valgt at videreføre begrebet i sin eksisterende form og betydning. Efter ministeriets vurdering kræver en eventuel afskaffelse af begrebet eller en nærmere afklaring af begrebets betydning i de tilfælde, hvor der i praksis har vist sig at være uklarheder, en nærmere og mere tilbundsgående analyse, som det ikke har været mulig at gennemføre i forbindelse med udarbejdelse af lovforslaget. Ministeriet er dog opmærksom på det af Rigspolitiet anførte og vil have det med i overvejelserne ved det videre arbejde på køre- og hviletidsområdet. Rigspolitiet har anført forslag til en række sproglige ændringer af lovforslagets bestemmelser. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har tilrettet de pågældende bestemmelser i overensstemmelse med det af Rigspolitiet anførte.

14 Side 14/14

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00031 Dato: 07-02-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven (Ophævelse af krav om tilstrækkelig hørelse for førere af motorkøretøjer)

Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven (Ophævelse af krav om tilstrækkelig hørelse for førere af motorkøretøjer) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ophævelse af krav om tilstrækkelig hørelse for førere af motorkøretøjer) 1. I færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af 11. december 2013, som senest

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om køre- og hviletidsbestemmelserne

Høringsnotat. bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om køre- og hviletidsbestemmelserne Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høringsnotat Sagsnr.: TS21101-00003 Dato: 17-03-2016 Sagsbehandler: TRBJ Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om køre-

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Bilag 2 Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Beskrivelse af sager, hvori der er sket frakendelse af førerretten

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS 2100101-0015 Dato: 21-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning Færdselsstyrelsen har

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert)

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert) Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 227 Offentligt Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert) I

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Caroline Elmberg Sagsnr.: 2014-801-0022 Dok.: 1350349 Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Justering af adgangen til konfiskation af motordrevet køretøj)

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 142 Bilag 1 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 142 Bilag 1 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 L 142 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 21. februar 2017 2016-3967 Kommenteret høringsoversigt Høring vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget (2. samling) L 153 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2005-156-0025 Dok.: DSS40070 Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget L 83 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget L 83 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 83 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 2015-5349 Høringsnotat vedrørende L 83 forslag til lov om ændring af færdselsloven (udøvelse af markedskontrol med

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Ændring i sanktions- frakendelsessystemet på køre- og hviletidsområdet m.v.)

Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Ændring i sanktions- frakendelsessystemet på køre- og hviletidsområdet m.v.) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ændring i sanktions- frakendelsessystemet på køre- og hviletidsområdet m.v.) I færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af 11. december 2013, som ændret

Læs mere

Høringsnotat. vedrørende forslag til ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser)

Høringsnotat. vedrørende forslag til ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser) Transportudvalget 2013-14 L 58 Bilag 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat J.nr.: TS1020000-00023 Dato 25. september

Læs mere

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 16-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. april 2014 Sag 4/2014 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 og T2 (advokat Lars Lindhard, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høringsnotat Sagsnr.: TS20000-00117 Dato: 12-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter

Læs mere

Kommenteret høringsoversigt vedrørende rapport om revision af kørelæreruddannelsen Krav til godkendelse og efteruddannelse som kørelærer

Kommenteret høringsoversigt vedrørende rapport om revision af kørelæreruddannelsen Krav til godkendelse og efteruddannelse som kørelærer Retsudvalget 2013-14 L 85 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 27. november 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2013-801-0014 Dok.: 965704 Kommenteret høringsoversigt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 158 Folketinget 2016-17 Fremsat den 15. marts 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionerne på

Læs mere

Notat. lempelse af sanktionerne for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne

Notat. lempelse af sanktionerne for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne FÆRDSELSAFDELINGEN 22. februar 2007 Sagsbehandler: Kirsten Søndergaard Munck j.nr. 2006-9080-33 Sekretariatet Ellebjergvej 52, 2. 2450 København SV Telefon: 3314 8888 Lokal: 7464 Telefax: 3343 0004 E-mail:

Læs mere

HØRINGSNOTAT. 1. Indledning

HØRINGSNOTAT. 1. Indledning Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 42 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. [dato] 2017-5486 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Klip i kørekortet for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 221 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. april 2019 af Transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Nedsættelse af aldersgrænsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2008/1 LSF 87 (Gældende) Udskriftsdato: 18. november 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-801-0026 Fremsat den 10. december 2008 af justitsministeren (Brian Mikkelsen)

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56)

Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56) Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: kørsel uden kørekort; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 15.12.2017 Status: Gældende Udskrevet: 2.12.2018 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2010-11 L 5 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2010-801-0030 Dok.: KSA40164 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00219 Dato: 09-07-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven Lovforslag nr. L 191 Folketinget 2014-15 Fremsat den 24. april 2015 af Karsten Lauritzen (V), Peter Skaarup (DF), Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Mai Mercado (KF) Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget, Retsudvalget, Retsudvalget 2012-13 L 183 Bilag 1, L 183 A Bilag 1, L 183 B Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 11. marts 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Stinne Andersen Sagsnr.:

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2010-11 L 102 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen K O M M E N T E R E T O V E R S I G T Dato: 13. december 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2010-9404-0148 Dok.: MHE40712 over høringssvar

Læs mere

Færdsel - Forsøgsordning med kørekort til 17-årige

Færdsel - Forsøgsordning med kørekort til 17-årige Færdsel - Forsøgsordning med kørekort til 17-årige Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: færdsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 1.1.2017 Status: Gældende Udskrevet: 20.12.2018 Indholdsfortegnelse 1. Overblik

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 84 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2005-150-0158 Dok.: KSE40438 Besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt

Transportudvalget L 192 Bilag 5 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 192 Bilag 5 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 20. maj 2015 2015-1286 Høringsnotat vedrørende ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Bilag 1 Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Reglerne om køre- og hviletid og sanktioner for overtrædelse af reglerne

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer

Høringsnotat. Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00028 Dato: 19-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 142 Offentligt Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forhøjelse af hastighedsgrænsen for lastbiler samt lette og tunge

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00031 Dato 8. juli 2015 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

om ændring af praksis vedrørende sanktionerne på køre- og hviletidsområdet. Justitsministeriet udsendte den 31. oktober 2006 en cirkulæreskrivelse

om ændring af praksis vedrørende sanktionerne på køre- og hviletidsområdet. Justitsministeriet udsendte den 31. oktober 2006 en cirkulæreskrivelse Retsudvalget, Trafikudvalget REU alm. del - Bilag 453,TRU alm. del - Bilag 359 Offentligt Cirkulæreskrivelse til politi og anklagemyndigheden Civil- og Politiafdelingen Dato: 30. marts 2007 Kontor: Færdsels-

Læs mere

Kommenteret høringsoversigt om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand m.v.)

Kommenteret høringsoversigt om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand m.v.) Retsudvalget 2013-14 L 113 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 14. januar 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Asger Weber Sagsnr.: 2013-801-0015 Dok.: 1024950 Kommenteret høringsoversigt om forslag

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Fjernelse af køretøjer på statsveje og kørsel med langsomt kørende motordrevne køretøjer på motorvej over faste forbindelser) 1 I færdselsloven,

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af bødestraffen for blufærdighedskrænkelse)

Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af bødestraffen for blufærdighedskrænkelse) Politi- og Strafferetsafdelingen UDKAST Dato: 13. september 2017 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Christian Nikolaj Søberg Sagsnr.: 2017-731-0013 Dok.: 487654 Forslag til Lov om ændring af straffeloven

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse)

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse) Retsudvalget 2018-19 L 96 Bilag 1 Offentligt Dato: Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Martin Reinseth Sagsnr.: 2018-0092-0943 Dok.: 908642 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Forhøjelse af bødeniveauet for ulovlig afholdelse af hvil i køretøjet m.v.

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Forhøjelse af bødeniveauet for ulovlig afholdelse af hvil i køretøjet m.v. Transport- og Boligudvalget 2018-19 (2. samling) TRU Alm.del - Bilag 80 Offentligt UDKAST til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forhøjelse af bødeniveauet for ulovlig afholdelse af hvil i køretøjet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdsesloven

Forslag. Lov om ændring af færdsesloven Lovforslag nr. L 186 Folketinget 2018-19 Fremsat den 27. februar 2019 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af færdsesloven (Forhøjelse af hastighedsgrænsen

Læs mere

Et revideret udkast til lovforslag blev den 27. juli 2010 sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et revideret udkast til lovforslag blev den 27. juli 2010 sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2010-11 L 137 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kommenteret høringsoversigt vedrørende revideret udkast til forslag til lov om ændring af færdselsloven og ungdomsskoleloven (Knallertkørekort

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2011-12 L 117 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 26. marts 2012 Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2012-801-0004 Dok.: 364396 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast

Læs mere

i Danmark, Transporterhvervets Uddannelser og Veteranknallertklubben Aktiv samt Vestre og Østre Landsret.

i Danmark, Transporterhvervets Uddannelser og Veteranknallertklubben Aktiv samt Vestre og Østre Landsret. Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 221 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 3. april 2019 2019-919 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Nedsættelse

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 331 Offentligt

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 331 Offentligt Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 331 Offentligt RIGSADVOKATEN J.nr. RA 2008-1410-0145 NOTAT om sanktionerne for overtrædelse af reglerne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) LOV nr 565 af 18/06/2012 Udskriftsdato: 16. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0004 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1055

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015 Sag 190/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Anders Skaaning Mathiesen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Næstved

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget (2. samling) L 29 - Bilag 1 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsbeh.: Kirstine Feder Christiansen Sagsnr.: 2005-801-0004 Dok.:

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra:

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om visse former for kombineret godstransport Dato 24. maj 2018 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Retsudvalget L 71 - Bilag 1 Offentligt KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. vedrørende

Retsudvalget L 71 - Bilag 1 Offentligt KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. vedrørende Retsudvalget L 71 - Bilag 1 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2006-801-0009 Dok.: LFA40601 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende Forslag

Læs mere

De indkomne høringssvar er alle indsat nedenfor: Dansk Bilbrancheråd: Dansk Bilbrancheråd frafalder bemærkninger.

De indkomne høringssvar er alle indsat nedenfor: Dansk Bilbrancheråd: Dansk Bilbrancheråd frafalder bemærkninger. Alle indkomne høringssvar fra høring over forslag til forsøgsordning med brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport De indkomne høringssvar er alle indsat nedenfor:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2012/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0006 Fremsat den 30. januar 2013 af justitsministeren Morten Bødskov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 128 Folketinget 2012-13 Fremsat den 30. januar 2013 af justitsministeren Morten Bødskov Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionssystemet for overtrædelser af reglerne

Læs mere

Færdsel - Klippekortordningen (fl 125, stk. 2 og 3)

Færdsel - Klippekortordningen (fl 125, stk. 2 og 3) Færdsel - Klippekortordningen (fl 125, stk. 2 og 3) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: klippekort, færdsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 1.4.2015 Status: Gældende Udskrevet: 8.2.2017 Indholdsfortegnelse

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget L 84 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget L 84 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 84 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 6. januar 2016 2015-2773 Høringsnotat vedrørende L 84 udkast til forslag til lov om ændring af færdselsloven og lov

Læs mere

3.2. Forhøjede strafminima

3.2. Forhøjede strafminima Normalstrafferammen giver derimod ikke i sig selv nogen vejledning med hensyn til, hvad udgangspunktet for strafudmålingen skal være i normaltilfælde. Det er et generelt anerkendt princip, at strafmaksimum

Læs mere

Færdsel - Hensynsløs kørsel (fl 118, stk. 5)

Færdsel - Hensynsløs kørsel (fl 118, stk. 5) Færdsel - Hensynsløs kørsel (fl 118, stk. 5) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: Tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden;særlig hensynsløs kørsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato:

Læs mere

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget:

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget: Transportudvalget 2011-12 L 39 Bilag 1 Offentligt Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat Vedrørende forslag til lov om

Læs mere

RM 4-2000 Kapitel 19 Køre- og hviletid - September 2013

RM 4-2000 Kapitel 19 Køre- og hviletid - September 2013 RM 4-2000 Kapitel 19 Køre- og hviletid - September 2013 Emneord: færdsel Printet den:12. december 2013 FÆRDSELSMEDDELELSEN KAPITEL 19 KØRE- OG HVILETID RM 4/2000 REVIDERET 27. SEPTEMBER 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

HØRINGSNOTAT. 1. Høringen. Følgende myndigheder og organisationer er blevet hørt:

HØRINGSNOTAT. 1. Høringen. Følgende myndigheder og organisationer er blevet hørt: Transport- og Bygningsudvalget, Transport- og Bygningsudvalget, Transport- og Bygningsudvalget 201 L 161 Bilag 1, L 161 A Bilag 1, L 161 B Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 15. marts 2016 2015-7393

Læs mere

L 17 Forslag 1 2 10. 3

L 17 Forslag 1 2 10. 3 Lovforslag nr. L 17 Folketinget 2014-15 Fremsat den 8. oktober 2014 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om næringsbrev til visse fødevarevirksomheder

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven Dato: 17. september 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Niels Henrik Larsen Sagsnr.: 2013-801-0013 Dok.: 874923 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forhøjelse af afgiften for overtrædelse af

Læs mere

Lovudkast. I lov nr. 595 af 12. juni 2013 om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. foretages følgende ændring:

Lovudkast. I lov nr. 595 af 12. juni 2013 om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. foretages følgende ændring: Lovudkast Forslag til Lov om ændring af lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter I lov nr. 595 af 12. juni 2013 om vikarers

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 Sag 110/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør den 28. juni

Læs mere

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne 1. Indledning Ved lov nr. 557 af 24. juni 2005 om ændring

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 343 Offentligt UDKAST til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Klip i kørekortet for benyttelse af håndholdt teleudstyr og andre

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) Til lovforslag nr. L 137 Folketinget 2010-11 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 10. maj 2011 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) (Knallertkørekort

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 Sag 325/2009 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jakob Juul, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 13. marts 2009

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. oktober 2014 Sag 107/2014 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Peter Hjørne, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 5. september

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om inkassovirksomhed og lov om vagtvirksomhed 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om inkassovirksomhed og lov om vagtvirksomhed 1) 2008/1 LSF 134 (Gældende) Udskriftsdato: 22. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-708-0011 Fremsat den 18. februar 2009 af justitsministeren (Brian Mikkelsen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om inkassovirksomhed og lov om vagtvirksomhed 1

Forslag. Lov om ændring af lov om inkassovirksomhed og lov om vagtvirksomhed 1 Retsudvalget REU alm. del - Bilag 270 Offentligt Lovafdelingen UDKAST Dato: 16. januar 2009 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2008-708-0011 Dok.: JNW40105 Forslag til Lov om ændring af lov om inkassovirksomhed

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2016 Sag 149/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Thomas Ryhl) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Sønderborg den 13. maj 2014

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2016/1 LSF 62 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., j.nr. 2016-4586 Fremsat den 9. november 2016 af transport-

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1) Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1) (Knallertkørekort og sanktioner ved ulovlig kørsel på knallert m.v.) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven 2016/1 LSF 215 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-731-0087 Fremsat den 2. juni 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven 2007/2 LSF 164 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-801-0018 Fremsat den 28. marts 2008 af justitsministeren (Lene Espersen) Forslag

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0151 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0151 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0151 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 6. maj 2008 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2008-84-0505 Dok.: DBJ40191 Grundnotat om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. maj 2012 Sag 370/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Ulla Fabricius, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 11. februar

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 29. oktober 2018 2018-3614 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hørte den

Læs mere

Færdsel - Køre- og hviletid (færdselslovens 86 a)

Færdsel - Køre- og hviletid (færdselslovens 86 a) Færdsel - Køre- og hviletid (færdselslovens 86 a) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: køre- og hviletid; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 1.6.2018 Status: Historisk Udskrevet: 20.12.2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag. til. 3. I 120 a, stk. 1, nr. 5, ændres»vejtransport eller«til:»vejtransport,«.

Forslag. til. 3. I 120 a, stk. 1, nr. 5, ændres»vejtransport eller«til:»vejtransport,«. Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktioner for foretagelse af ulovlige, konstruktive ændringer i motordrevne køretøjers forureningsbegrænsende udstyr) 1 I færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere