instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros"

Transkript

1 instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

2 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Indledning Arbejdet på havnene har en karakter, der gør, at der skal foretages en grundig instruktion af alle medarbejdere i forhold til sikkerheden på arbejdspladsen. Udover det normale krav om arbejdsmiljøuddannelse for sikkerhedsgruppen er der i forbindelse med lastning og losning af skibe også et krav om, at lugemanden har gennemført arbejdsmiljøuddannelsen. Der har manglet materiale, der kan anvendes målrettet til arbejdsmiljøuddannelsen for ansatte på havne eller anden arbejdsmiljøinstruktion på havnene og som behandler de specielle problemstillinger, der er ved arbejde på havne, specielt den arbejdsdeling der er mellem skibet og havnen. BAR transport og engros har derfor udgivet dette materiale, der kan anvendes til arbejdsmiljøundervisning af ansatte på de danske havne. Undervisningsmaterialet Materialet er udarbejdet, således at det supplerer det undervisningsmateriale, der normalt anvendes på arbejdsmiljøuddannelserne, således at de specielle forhold på havnen kommer i fokus. De enkelte cases er desuden opbygget, således at de kan anvendes enkeltvis i virksomhedernes egen instruktion af medarbejderne og som baggrund for diskussion af arbejdsmiljøforhold på havnene. Materialet består af cases med tilhørende film- og fotomateriale. Alle cases indeholder en instruktion til underviseren om, hvordan den enkelte case med tilhørende billedmateriale kan anvendes i undervisningen/instruktionen. Hvor der lægges op til gruppearbejde, er der materiale til uddeling i grupperne.

3 1 Casene er opdelt på følgende emneområder: - Ansvar på havnen - Fald- og snubleulykker - Fald fra højder - Klemningsrisiko - Kranarbejde (indeholder 3 cases ved hhv. stykgods-, container og vindmølleskibe) - Intern færdsel (indeholder en generel case og en case om RO-RO-skibe) - Overbelastningsskader (ergonomi) - Støv, røg og støj (indeholder 2 cases, en om foderstofstøv, svejserøg og udstødningsgasser og en om støjbelastning) - Transportklasser - Personlige værnemidler Indarbejdelse af materialet i arbejdsmiljøuddannelsen Den arbejdsmiljøuddannelse, som sikkerhedsgrupperne på de danske havne skal gennemgå, adskiller sig ikke i overskrifterne fra de emner, der normalt skal gennemgås, men arbejdets karakter gør, at der i mange tilfælde bliver lidt specielle indfaldsvinkler til problemstillingerne, ikke mindst med hensyn til lugemandens deltagelse i en midlertidig sikkerhedsgruppe og samarbejdet mellem land og skib. I det følgende er gennemgået, hvordan dette materiale kan anvendes i arbejdsmiljøuddannelsen. Generelt Havnearbejdet foregår ofte i situationer, hvor der er en række procedurer for lastning og losning, som skal følges, men ofte forekommer der uventede situationer, som der skal tages stilling til i situationen. Casematerialet tager nogle af disse situationer ind i undervisningslokalet, men ved valg af undervisningssted anbefales det at vælge et sted, hvor der er mulighed for at flytte undervisningen ned på havnen for en gennemgang af faktiske forhold. Til supplering af det undervisningsmateriale, der anvendes til generelle kurser, anbefales det, at der udleveres pjecen Arbejdsmiljø på havne udgivet af BAR transport og engros. I planlægningen af undervisningen skal der tages højde for, at kursisterne arbejder i et arbejdsmiljø, der er præget af fysisk aktivitet og en meget håndgribelig tilgang til problemstillingerne. Sikkerhedsorganisationen og ansvar i henhold til arbejdsmiljøloven I forlængelse af gennemgangene af lugemandens specielle rolle i sikkerhedsorganisationen og den specielle ansvarsfordeling på havnen kan casen Ansvar på havnen anvendes.

4 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne ulykker Identificering af ulykkesrisici fylder meget i sikkerhedsorganisations arbejde på havnen specielt i forhold til lugemændenes rolle. Derfor indeholder materialet 5 cases, der er bygget op, så de er med til at højne risikoforståelsen: - Fald- og snubleulykker - Fald fra højder - Klemningsrisiko - Kranarbejde - Intern færdsel I afsnittet om kranarbejdet er der lagt vægt på at bibringe kursisterne begge sider af operationen, således at man får en bedre ide om risikoopfattelsen set fra hhv. havnearbejderne og fra kranføreren. Ulykkesdelen kan med fordel suppleres med et besøg på et riggeværksted. Støj Afsnittet om Støv, røg og støj indeholder eksempler på, hvordan støj på havnene udmønter sig. Kemiske påvirkninger Havnearbejdere kan udsættes for kemiske påvirkninger på tre måder: - udsættelse for støv, dampe eller gasser fra lasten - udsættelse for svejserøg i forbindelse med fastgøring af lasten - udsættelse for udstødningsgasser, når der arbejdes tæt på køretøjer Casen Støv, røg og støj indeholder eksempler på disse udsættelser. En del af den kemiske risikoforståelse er viden om, hvordan kemikalier mærkes. Da havnearbejde med lastning og losning sjældent er mærket med Miljøministeriets faremærker, men typisk i henhold til transportklassificeringen, indeholder casen Transportklassificering øvelser på forståelsen af transportklassificering, og hvordan man skal forholde sig ved lækager. Ergonomi Casen Overbelastningsskader indeholder en gennemgang af de ergonomiske belastninger, der kendetegner havnene: - Tunge løft - Bæring af byrder - Træk og skub af byrder - Fysisk anstrengende arbejde - Adgang af lejdere/stiger - Fastlåste arbejdsstillinger - Statisk arbejde i førerhuse Personlige værnemidler Casen Personlige værnemidler indeholder henvisninger til, hvilke personlige værnemidler der avendes på havnene, og hvor og hvordan gennemgangen af disse kan indarbejdes i arbejdsmiljøuddannelsen.

5 3 Ansvar på havnen 1. Formål Kursisterne bliver bevidste om ansvarsfordelingen mellem skibet, havnen, afskiber og stevedoren. 2. Metoder 2.1 Teoretisk oplæg I forbindelse med gennemgang af ansvaret på arbejdspladserne fremhæves de forskelle, hvor arbejde med lastning og losning af skibe adskiller sig fra det øvrige arbejde i land/på havne: - Lugemandens funktion i henhold til reglerne om organisering af sikkerhedsarbejdet - Arbejdsgivernes forpligtigelse til at koordinere arbejdet ved flere arbejdsgivere på pladsen samtidig - Den fastlagte ansvarsfordeling mellem skib og land fastsat i bekendtgørelse 181 af 18/ om Regulativ for lastning og losning af skibe 2.2 Gruppeopgave Kursisterne sendes i gruppearbejde med opgaven Ansvar på havnen. Med i gruppearbejdet gives en udgave af bekendtgørelse 181. Gruppestørrelse: 3-5 personer Tid til gruppeopgaven: 30 minutter Svar på gruppearbejdet: Hvem har ansvaret for at etablere adgangen til skibet og til lastrummet? En del af arbejdet foregår efter mørkets frembrud. Hvem har ansvaret for at etablere belysningen på skibet og i land? Hvem har ansvaret for, at lugedæksler kan opbevares, således at de ikke er i vejen for lasteoperationen? Hvem har ansvaret for, at der er en forbindingskasse og redningsmateriel på arbejdsstedet? Hvilke personer på arbejdsstedet skal have gennemgået arbejdsmiljøuddannelsen? Er der rygeforbud under lastearbejdet? Skibet. Skibet har ansvaret ombord. Lyset på land er et fælles ansvar mellem stevedoren og havnen. Skibet. Stevedoren, medmindre der er lavet specifik aftale om at anvende skibets nødhjæpsudstyr. Lugemand og stevedorens arbejdsleder. Nej, da lasten er ubrandbar.

6 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Fald- og snubleulykker 1. Formål Kursisterne bliver bevidste om, hvornår fald- og snubleulykker kan opstå, og hvordan disse situationer undgås. 2. Metoder 2.1 Gruppeopgave Filmdelen Fald- og snubleulykker vises i plenum, og kursisterne sendes i gruppearbejde med opgaven Fald- og snubleulykker. Filmen gives med i gruppearbejdet, da det giver gruppen mulighed for at gense filmen. Inden kursisterne ser filmen, kan det være en fordel at spore dem ind ved at gennemgå i hvilke situationer, der kan opstå fald- og snubleulykker: - Glat underlag - Usikkert underlag - Underlag med revner - Skiftende lysforhold - Dårlige pladsforhold - Redskaber og andet, der ligger og flyder - Defekt materiel Gruppestørrelse: 3-5 personer Tid til gruppeopgaven: 30 minutter 2.2 Plenumopgave Filmen vises fælles og stoppes, når der er situationer med risiko for fald- og snubleulykker se oversigten over relevante filmsekvenser. Filmen kan suppleres med stillbilleder af: - Foder på dækket - Foder på kajen - Glat lejder - Defekt rist - Redskaber henlagt på dækket - Reparationsområde der skaber rod på afmærket gangområde - Usikkert underlag i form af bigbags I plenum diskuteres mulige årsager til fald- og snubleulykker, og hvordan disse kan imødegås. - Opmærksomhed - Orden og ryddelighed - Planlægning af arbejdsopgaverne - Placering af lys

7 5 3. Filmsekvenser Afsnittet fald- og snubleulykker 4 minutter og 21 sekunder. 0:00 1:01 Faldrisiko ved; revner mellem containere, presenning og usikker opstigning i containerlad. Forsøges imødegået ved opmærksomhed og ved at hjælpe hinanden. 1:01 1:12 Glat dæk pga. foderstof; i søsiden er der mindre støv, men det er fugtigt mere glat. Risikoen forsøges minimeret ved at skovle. 1:13 1:24 Glat dæk og trinrist der er beskadiget. 1:25 1:31 Redskaber efterladt på dækket, er dog placeret bag lugen, således at man ikke træder direkte op i dem, når man kommer op. 1:32 1:38 Glat dæk pga. foderstof. Risikoen forsøges minimeret ved at skovle. 1:39 1:44 Arbejde på plastoverflade (der er sne på, men det kan ikke ses). desuden snublen over riggereb, da der strammes til, inden manden er væk. 1:45 2:08 Gang ovenpå plast-bigbags, som er glatte og ujævne. Forsøges imødegået ved opmærksomhed og afstemning af skridtlængden, således at den passer med sækken. 2: Risiko for fald på grund af, at der trædes ud af førerhuset på en metalplade, der kan være glat af is eller vand. Desuden hoppes der ned på asfalten. 2:17 2:23 Risiko på grund af kombinationen af spærret udsyn, kraftanstrengende arbejde og uorden i form af en efterladt pakke svejseelektroder i gangarealet. 2:23 2:58 Faldrisiko pga. af, at der skal lægges kræfter i på et grusunderlag. desuden foregår arbejdet i en skiften mellem lys og skygge og på kajkanten. 2:59 3:12 Faldrisiko på grund af arbejde på strøer. 3:12 3:31 Blænding på grund af uhensigtsmæssig placering af projektør foran adgangsvejen til dækket, desuden er der lige bag lampen faldrisiko pga. ledninger. 3:31 3:38 Adgangsvej til skib med wire der går henover. 3:39 4:02 Faldrisiko på grund af wirer og ledning på adgangsveje og trapper.

8 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Fald fra højder 1. Formål Kursisterne bliver bevidste om, hvornår der opstår risici for fald fra højder og får indblik i, hvilke forhold der kan gøre brug af faldsikring nødvendig. 2. Metode Plenum opgave Det anbefales, at denne opgave anvendes i forlængelse af opgaven om fald- og snubleulykker, da disse to opgaver supplerer hinanden. Filmafsnittet Fald fra højder (længde 6 minutter og 2 sekunder) vises i sin helhed, og det diskuteres efterfølgende, hvornår der er risiko for at falde ned. Til styring af diskussionen kan anvendes spørgsmål som: - Hvornår skal vi bruge faldsikring? - Er der altid fodmand på stiger? - Ved vi altid, om det vi træder ud på er glat? - Er lugekanten en arbejdsplads?

9 7 Klemningsulykker 1. Formål. Kursisterne bliver bevidste om, hvornår klemningsrisici kan opstå, og hvordan disse situationer undgås. 2. Metoder 2.1 Gruppeopgave Filmdelen klemningsfare vises i plenum, og kursisterne sendes i gruppearbejde med opgaven Klemningsulykker. Filmen gives med i gruppearbejdet, da det giver gruppen mulighed for at gense filmen. Inden kursisterne ser filmen, kan det være en fordel at spore dem ind på emnet ved at gennemgå, i hvilke situationer der kan opstå klemningsrisiko: - Arbejde tæt på løftede byrder - Arbejde tæt på svingende byrder - Arbejde med køretøjer - Usikker stakning/sikring af last - Manglende kommunikation, således at løftet foretages for tidligt/i forkert retning - Defekt materiel Gruppestørrelse: 3-5 personer Tid til gruppeopgaven: 30 minutter 2.2 Plenum opgave Filmen vises fælles og stoppes, når der er situationer med klemningsrisiko se oversigten over relevante filmsekvenser. Kan evt. suppleres med stillbillede af arbejde i foderlast sammen med grab og gummiged. I plenum diskuteres mulige årsager til klemningsfare, og hvordan denne kan imødegås.

10 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne 3. Filmsekvenser Afsnittet klemningsfare 7 minutter og 26 sekunder. 0:00 0:37 Risiko for klemning ved aftagning af sko fra containere. Forsøges imødegået ved at have afstand til containeren, medens den sænkes. 0:38 0:52 Risiko for klemning ved arbejde i containerlastrum. Forsøges imødegået ved at holde afstand og opholde sig under udhængende dele. 0:53 1:23 Arbejde i nærheden af krangrab og gummiged. Risikoen forsøges i første omgang minimeret ved at holde afstand, i anden omgang ved at stille sig op på repos. 1:24 1:49 Arbejde sammen med truck. Risikoen minimeres ved, at der er øjenkontakt mellem skriver og truckfører, inden der køres frem. 1:50 2:21 Klemningsrisiko mellem bigbags og skottet, samt ved arbejde under løftet byrde. risikoen minimeres ved først at gå hen, når emnet næsten er sat og ved at opholde sig under udhæng i lastrum. Er ophold under udhænget sikkert nok? 2:22 3:22 Klemningsrisiko ved sætning af trailere set fra dæksarbejdernes side. Forsøges minimeret med opmærksomhed, kommunikation og placering i næste række. Desuden klemningsrisiko ved indsætning af buk (2:45-2:59 og 3:13-3:22). Minimeres ved kommunikation og den måde, bukken holdes på. 3:23 4:07 Klemningsrisiko ved bakning af trailere, set fra chaufførens vinkel. Ud over chaufførensudtalelser kan der fokuseres på, hvad der kan ses i spejlene. 4:08 4:13 Arbejde med at fjerne reb fra emnet, inden det er nede. Opholdet under emnet søges minimeret ved hurtigt at fjerne sig fra emnet. 4:14 4:32 Arbejde mellem skot og emne, og ved at lægge måtter for emnet. risikoen søges minimeret ved kommunikation og opmærksomhed. 4:33 4:45 Klemningsrisiko ved guidning af wire under trange forhold. Klemning forsøges minimeret ved opmærksomhed og ved ikke at tage fat i emnet, men bare styre det. 4:46 5:20 Klemningsrisiko ved guidning af ikke-sænket emne. OBS, der ligger løse pakker på pallen. 5:21 5:34 Klemningsrisiko ved anhugning fra truckkurv, bevægelsesfrihed begrænset. 5:35 6:05 Klemningsrisiko hvis rebet tager fat, og man klemmes ind mod skibet. 6:06 6:47 Klemningsrisiko set fra dækket. 6:48 7:26 Klemningsrisiko set fra kranen. Pointe: Et stop er et stop.

11 9 Kranarbejde 1. Formål. Kursisterne bliver bevidste om, hvilke risici der er forbundet med kranarbejde, og hvordan samarbejdet mellem kran, køretøjer og lugemænd kan minimere disse risici. 2. Metoder 2.1 Gruppeopgave Filmdelen Kranarbejde stykgods vises i plenum, og kursisterne sendes i gruppearbejde med opgaven Kranarbejde. Filmen gives med i gruppearbejdet, da det giver gruppen mulighed for at gense filmen. Inden kursisterne ser filmen, kan det være en fordel at spore dem ind på emnet ved at gennemgå, i hvilke situationer der kan opstå risici ved kranarbejde: - Svingende byrder - Mangelfuld eller misforstået kommunikation - Defekt riggeudstyr - Godset hænger fast i hinanden eller opfører sig ikke som forventet - Forkert anhugning Gruppestørrelse: 3-5 personer. Tid til gruppeopgaven: 30 minutter. Efter fremlæggelsen i plenum samles op, så alle pointerne samles, og vigtigheden af kommunikation til og fra kranen pointeres. 2.2 Plenum opgave Filmdelen Kranarbejde container vises, og det diskuteres, hvordan oversigtsforholdene fra kranen påvirker den måde, man skal opføre sig på, og hvilke informationer der er vigtige. 2.3 Opsamling Filmdelen Kranarbejde vindmøller vises som opsamling. Kan evt. suppleres med stillbilleder af: - Usikkert løftegrej: Rebstropper sat på ved afskibning fra Rusland - Ujævnt fordelt træbyrde - Opslag med kransignaler

12 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Klemningsulykker 1. Formål Kursisterne bliver bevidste om, hvornår klemningsrisici kan opstå, og hvordan disse situationer undgås. 2. Metoder 2.1 Gruppeopgave Filmdelen Klemningsfare vises i plenum, og kursisterne sendes i gruppearbejde med opgaven Klemningsulykker. Filmen gives med i gruppearbejdet, da det giver gruppen mulighed for at gense filmen. Inden kursisterne ser filmen, kan det være en fordel at spore dem ind på emnet ved at gennemgå, i hvilke situationer der kan opstå klemningsrisiko: - Arbejde tæt på løftede byrder - Arbejde tæt på svingende byrder - Arbejde med køretøjer - Usikker stakning/sikring af last - Manglende kommunikation, således at løftet foretages for tidligt/i forkert retning - Defekt materiel Gruppestørrelse: 3-5 personer Tid til gruppeopgaven: 30 minutter 2.2 Plenum opgave Filmen vises fælles og stoppes, når der er situationer med klemningsrisiko se oversigten over relevante filmsekvenser. Kan evt. suppleres med stillbillede af arbejde i foderlast sammen med grab og gummiged. I plenum diskuteres mulige årsager til klemningsfare, og hvordan denne kan imødegås.

13 11 3. Filmsekvenser Afsnittet klemningsfare 7 minutter og 26 sekunder. 0:00 0:37 Risiko for klemning ved aftagning af sko fra containere. Forsøges imødegået ved at have afstand til containeren, medens den sænkes. 0:38 0:52 Risiko for klemning ved arbejde i containerlastrum. Forsøges imødegået ved at holde afstand og opholde sig under udhængende dele. 0:53 1:23 Arbejde i nærheden af krangrab og gummiged. Risikoen forsøges i første omgang minimeret ved at holde afstand, i anden omgang ved at stille sig op på repos. 1:24 1:49 Arbejde sammen med truck. Risikoen minimeres ved, at der er øjenkontakt mellem skriver og truckfører, inden der køres frem. 1:50 2:21 Klemningsrisiko mellem bigbags og skottet, samt ved arbejde under løftet byrde. risikoen minimeres ved først at gå hen, når emnet næsten er sat og ved at opholde sig under udhæng i lastrum. Er ophold under udhænget sikkert nok? 2:22 3:22 Klemningsrisiko ved sætning af trailere set fra dæksarbejdernes side. Forsøges minimeret med opmærksomhed, kommunikation og placering i næste række. Desuden klemningsrisiko ved indsætning af buk (2:45-2:59 og 3:13-3:22). Minimeres ved kommunikation og den måde, bukken holdes på. 3:23 4:07 Klemningsrisiko ved bakning af trailere, set fra chaufførens vinkel. Ud over chaufførens udtalelser kan der fokuseres på, hvad der kan ses i spejlene. 4:08 4:13 Arbejde med at fjerne reb fra emnet, inden det er nede. Opholdet under emnet søges minimeret ved hurtigt at fjerne sig fra emnet. 4:14 4:32 Arbejde mellem skot og emne, og ved at lægge måtter for emnet. risikoen søges minimeret ved kommunikation og opmærksomhed. 4:33 4:45 Klemningsrisiko ved guidning af wire under trange forhold. Klemning forsøges minimeret ved opmærksomhed og ved ikke at tage fat i emnet, men bare styre det. 4:46 5:20 Klemningsrisiko ved guidning af ikke-sænket emne. OBS, der ligger løse pakker på pallen. 5:21 5:34 Klemningsrisiko ved anhugning fra truckkurv, bevægelsesfrihed begrænset. 5:35 6:05 Klemningsrisiko hvis rebet tager fat, og man klemmes ind mod skibet. 6:06 6:47 Klemningsrisiko set fra dækket. 6:48 7:26 Klemningsrisiko set fra kranen. Pointe: Et stop er et stop.

14 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Intern færdsel 1. Formål Kursisterne bliver bevidste om, hvornår der opstår risici for klemning, påkørsel, sammenstød mm. under arbejde, hvor køretøjer kan møde andre køretøjer eller gående, og hvordan disse situationer undgås. 2. Metoder Plenumopgave 1. del Først vises afsnittet Intern færdsel Ro-Ro i sin helhed (4 minutter). Efterfølgende diskuteres, hvordan man beskytter sig selv og hinanden i forbindelse med arbejde direkte med køretøjer. Følgende pointer skal være klare efter diskussionen: - Sikkerheden er en fælles opgave mellem chauffør og dæksarbejdere - Man skal vide, hvad den anden gør ikke formode - Altid opmærksom på omgivelserne - God kommunikation 2.del Filmafsnittet Intern færdsel vises fælles og stoppes, når der er situationer med sammenstødsrisiko eller løsningsmuligheder se oversigten over relevante filmsekvenser. Løsninger kan illustreres med stillbillederne: - Opmærkning af gangarealer - Adskillelse af kran- og straddle carrierarbejde fra anden trafik 3. Filmsekvenser Afsnittet Intern færdsel 6 minutter og 38 sekunder. 0:00 0:23 Blanding af lastbiler, havnekøretøjer og tog uden særlig opdeling. 0:24 0:38 Brug af gadespejle til hjælp ved dårlige oversigtsforhold. 0:39 0:51 Dårlig trafikafvikling pga. parkerede køretøjer på vejen. 0:52 1:16 Blanding af lastbiler, havnekøretøjer og tog uden særlig opdeling. bemærk, ikke alle truck har arbejdsblink og chaufførsøn på pladsen. 1:17 1:31 Køretøjer der langer til ved kranarbejde. 1:32 1:56 Arbejde sammen med truck/gummiged. Risikoen minimeres ved, at der er øjenkontakt mellem skriver og truckfører, inden der køres frem. 1:57 2:05 Brug af lyssignaler ved krydsning af kørebane. Bliver de altid respekteret? 2:06 3:45 Straddle carriers og reach stackers indbyrdes kørsel. Er færdselsreglerne altid klare? 3:46 4:59 Arbejde i kranbanen. Kommunikation mellem aktørerne. Er der altid klarhed over, hvem der er hvor og gør hvad? 5:00 6:10 Betragtninger om arbejde fra straddle carrier herunder oversigtsforhold. Har man respekt for det, når man står nede? 6:10 6:38 Afrunding med alle del-episoderne.

15 13 Støv, røg og støj 1. Formål Kursisterne bliver bevidste om, hvilke udsættelser for støv, kemikalier, udstødningsgasser og svejserøg, de kan komme ud for som en del af laste- og losseprocessen. 2. Metoder Støv og røg Plenum opgave Oplægget afholdes som en vekslen mellem film, oplæg og diskussion. 1. del Afsnittet om støv i filmdelen Støv, røg og støj vises (tidskode 0:00 til 1:07). Der holdes et teoretisk oplæg om sundhedsskaderne ved: - Indånding af støv; foderstoffer, træ, kul, jern mm. - Indånding af dampe fra transporterede kemikalier specielt fokus på olie og benzinprodukter. - Direkte kontakt med kemikalier der transporteres, primært i form af lækager. - Information om ætsninger, brandfare og sundhedsfare. I plenum diskuteres, hvordan man beskytter sig mod disse udsættelser: - Valg af opholdssteder ved støvende arbejde - Brug af personlige værnemidler; åndedrætsværn, handsker mv. - Forholdsregler når lækager opdages. 2. del Afsnittet om udstødningsgasser på Ro-Ro dækket vises (tidskode 1:08 til 1:38) - Der holdes et teoretisk oplæg om sundhedsskaderne ved indånding af udstødningsgasser I plenum diskuteres, hvordan man beskytter sig mod disse udsættelser: - Brug af vogndækkets ventilation - Opholdszoner ved arbejde sammen med køretøjer

16 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne 3. del Afsnitte om svejserøg ved vindmøller vises (tidskode 1:38 og afsnittet ud) Der holdes et teoretisk oplæg om sundhedsskaderne ved indånding af svejserøg, samt skader på øjnene som følge af svejselys. I plenum diskuteres, hvordan man beskytter sig mod disse udsættelser: - Muligheden for brug af blæsere på stille dage - Opholdszoner ved arbejde sammen med svejsere - Har vi mulighed for at påvirke svejsernes adfærd? Støj Plenumopgave Der indledes med et teoretisk oplæg om støj og støjs virkning, med specielt fokus på: - db-skalaen forståelse af at 10 db op i lydniveau er en 10 dobling af lydenergien - Støjgrænser på arbejdspladsen - Forståelse for at kort tid med højt støjniveau, f.eks. brug af håndværktøj, kan have stor indflydelse på den daglige støjbelastning. - Høreværnstyper og deres egnethed til forskellige lydniveauer Støjdelen af filmen Støv, røg og støj (minuttal ) vises. Filmen viser: Kørsel over broklap Arbejde ved siden af køretøjer Fordeling af kæder og strammere på dæk Stramning af kæder med boremaskine Sætning af containere :21 Eksempler på sirener, alarmer og klokker. I plenum diskuteres, hvordan støjbelastningen i eksemplerne kan nedbringes: - Brug af værktøj der støjer mindre - Brug af mindre støjende metoder stropper kontra kæder mm. - Adfærd der resulterer i mindre støj udstyr lægges på dækket i stedet for at smides, hensynsfuld kørsel mm. - Brug af høreværn laveste forebyggelsesniveau.

17 15 Overbelastningsskader 1. Formål Kursisterne bliver bevidste om, hvilke arbejdsopgaver der kan resultere i overbelastning af bevægeapparatet, og hvordan de forbygger disse skader. 2. Metoder Oplæg - plenum Teoretisk oplæg om: - Bevægeapparatets opbygning - Typiske skader - Tunge løft - Arbejde i akavede arbejdsstillinger - Arbejdsstillinger over skulderhøjde - Knæliggende arbejde - Træk og skub - Belastninger ved ind- og udstigning af køretøjer, adgang via stiger mm. 2.2 Opgave ud fra filmen Filmafsnittet om overbelastningsskader vises fælles og stoppes, når der er situationer med belastende arbejde se oversigten over relevante filmsekvenser. I plenum diskuteres, hvori det belastende består, og hvordan arbejdet kunne udføres mindre belastende.

18 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne 3. Filmsekvenser Afsnittet overbelastningsskader: 9 minutter og 38 sekunder. 0:00 2:10 Kraftanstrengende arbejde med løftede arme og risiko for pludselige belastninger, hvis stangen smutter. 2:11 2:40 Tre arbejdssituationer med fjernelse af sko. Første gang bliver den ene arm overbelastet, da skoen dumpes ned. Anden gang løftes skoen af, så der ikke kommer et ryk. tredje gang smides skoen i kassen, da der holder en straddle carrier i vejen. 2:41 2:59 Modtagelse af træ. Der stemmes imod med kroppen. Anden gang bliver belastningen meget skæv, da han har strøer i den ene hånd. Ved bortkørsel er der risiko for en uventet kraftig belastning, da der holdes fast i et reb, der viser sig at sidde fast. 3:00 3:05 Kraftanstrengende arbejde hvor benene er fikserede på grund af et ujævnt og glat underlag. 3:06 3:49 Kraftanstrengende ved styring af godset. Risiko for pludselige belastninger hvis rebet springer. Den ene er for lav og hænger sig i rebet for at nå. OBS ledninger i lastrummet. 3:50 4:02 Skub af tungt emne uden hjælpemidler med risiko for, at emnet pludselig står fast. 4:03 4:13 Fastlåste og foroverbøjede arbejdsstillinger på grund af for lidt plads. 4:14 5:22 Statisk arbejde i kranførerhus med foroverbøjet nakke og hænderne hvilende på håndtagene. 5:22 6:13 Belastninger af knæ ved at kravle op og ned af køretøjer og af skuldre ved at betjene håndsving. Præcisering af at det ikke er belastende at gøre det en gang, men når man gør det mange gange, slider det. 6:13 9:05 Arbejde med surring af trailere. Sammenkrøbne arbejdsstillinger, kravlen under køretøjer. Brug af knæpude. Brug af værktøj i akavede arbejdsstillinger med løftet arm. løft og bæring af kæde mm.

19 17 Transportklasser 1. Formål Kursisterne får et overblik over, hvad farligt gods mærkningen fortæller om indholdet. Desuden skal kursisterne vide, hvordan forholder sig ved lækager fra mærkede emner. 2. Metode 1. del Plenumoplæg Teoretisk oplæg om de forskellige transportklasser: - Symboler - Egenskaber - Typiske stoffer - Forholdsregler ved arbejde med mærkede beholdere - Forholdsregler ved lækager 2. del Gruppeopgave Kursisterne sendes i gruppearbejde med opgaven Transportklasser. Ud fra billeder af mærkede trailere skal gruppen kortlægge farerne ved indholdet af de 4 trailere, og hvordan de skal forholde sig ved lækager fra traileren. Gruppestørrelse: 3-5 personer Tid til gruppeopgaven: 30 minutter

20 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Personlige værnemidler 1. Formål Kursisterne får en forståelse af, hvornår personlige værnemidler er nødvendige. 2. Metode Der fremvises eksempler på de personlige værnemidler i undervisningslokalet. Personlige værnemidler kan præsenteres som et samlet emne, men det anbefales, at de personlige værnemidler præsenteres i forbindelse med de risici, de skal beskytte imod. Faldsikring Gennemgang af forskellige seletyper og forskellen på at være sikker på brystet eller på ryggen. Faldsikring kan tages med som indlæg under emnet fald fra højder Hjelm Gennemgang af: - Vedligeholdelse - Kasseringsgrunde - Ekstra tilbehør som hjemhue og hagerem - Ekstra reflekser på toppen Emnet bør behandles i forbindelse med kranarbejdet. Åndedrætsværn Gennemgang af typerne; filtrerende åndedrætsværn (masker til engangs- og flergangsbrug), turbomaske og friskluftforsynet åndedrætsværn. Der skal være fokus på: - Hvornår bruges hvilke typer åndedrætsværn - Filtertyper og skift Handsker Gennemgang af: - Forskellen på arbejdshandsker og kemikaliehandsker - Valg af handsker til kemikalier - Udskiftning af handsker - Risiko for at handsker hænger fast ved arbejde med maskiner og riggeudstyr Emnet kan tages i forlængelse af Støv, røg og støj eller ved Transportklasser. Høreværn Gennemgang af propper og koppetyper og hvad de er egnede til. Kan evt. kombineres med et emne om støj i det hele taget. Reflekterende tøj Behandles i forbindelse med Intern færdsel. Arbejdstøj Fokusering på vigtigheden af at beskytte sig mod vind og vejr. Emnet vil kunne kombineres med emnet overbelastningsskader i forbindelse med skader som følge af kold muskulatur.

21 19

22 Instruktørmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne adresser Fællessekretariatet H.C. Andersens Boulevard København V Tlf.: Arbejdsgiversekretariatet H.C. Andersens Boulevard København V Tlf.: Arbejdsledersekretariatet Vermlandsgade København S Tlf.: Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade København V Tlf.: Arbejdstilsynet Postboks København C Tlf.: Vejledningen kan købes gennem Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lersø Parkallé København Ø Tlf.:

23 Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Lay-out: Søren Sørensen s Tegnestue Tryk: PrintDivision 1. udgave, 1. oplag år 2008 Varenrummer: ISBN nr

24

kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Indledning Dette materiale til

Læs mere

til underviseren arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

til underviseren arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til underviseren arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indledning Arbejdsmiljøet i lufthavne har nogle særlige udfordringer, som naturligvis handler om

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Samarbejde mellem Check-in og bagagehåndtering Ud fra de to film skal I diskutere, hvordan korrekt

Læs mere

RISIKO VURDERING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

RISIKO VURDERING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros RISIKO VURDERING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvad er risikovurdering? Fald og snublen, tunge løft, risiko for vold fra en passager eller risikoen for at blive påkørt af en truck.

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Ejendomsservice. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 13:18 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Vandforsyning. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vandforsyning Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:39 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

RISIKO VURDERING. Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt?

RISIKO VURDERING. Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt? RISIKO VURDERING Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt? Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros Hvad er risikovurdering? Fald og snublen,

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Indledning Trucks, el-heste og andre løftevogne bruges i stort omfang på lagre. Arbejdstilsynets

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Elektronik Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder

Læs mere

Ejendomsservice. APV-spørgeskema

Ejendomsservice. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema Ejendomsservice Virksomhed: Afdeling: Dato: 12-05-2011 14:08 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperaturer (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

RENGØRING. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til RENGØRING Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø

Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgeramme til afdækning af fysisk arbejdsmiljø Spørgsmål på niveau 2 og 3 er svarafhængige dvs. at de kun folder sig ud og skal besvares, hvis de er relevante. Der spørges ind til alt det, der kræves

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Til nyansatte indenfor brand- og redningsområdet Som nyansat i brand- og redningsbranchen er det vigtigt,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Som projekterende skal du sikre, at det under byggeriet er muligt at bruge egnede tekniske hjælpemidler ved transport og håndtering af materialer som gipsplader, døre,

Læs mere

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvad har jeg egentlig pligt til? Hvis skyld er det, hvis noget går galt på virksomheden? Og hvem har ansvaret

Læs mere

2014 Forsvar. APV-spørgeskema

2014 Forsvar. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Forsvar Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 11:04 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

2014 Museer og biografer. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Museer og biografer. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Museer og biografer Virksomhed: Afdeling: Dato: 16-10-2014 12:34 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord ADRESSER OG TELEFONNUMRE Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V www.bfa5.dk Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade 4 1790 København

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af varer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af varer Indhold Indledning... 1 Transport- og adgangsveje.... 2 Parkering...

Læs mere

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1

1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Helt i orden Kan forbedres Bør ændres. Side 1 Side 1 APV-spørgeskema Vand, kloak og affald Virksomhed: Afdeling: Dato: 18-01-2010 17:30 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03. Luftkvalitet

Læs mere

2014 Sceneteknikere. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Sceneteknikere. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Sceneteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:17 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder.

Tunge løft og bæring Vi har her samlet seks instruktionsfilm, der sætter fokus på løft og bæring af tunge byrder. Forsvar, politi, fængsler og vagt Instruktionsfilm om MSB Forebyggelse af muskel- og skeletbesvær Instruktionsfilm om MSB Instruktionsfilm og dialogmateriale om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær

Læs mere

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema

2014 Tandteknikere. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Tandteknikere Virksomhed: Afdeling: Dato: 14-08-2014 15:43 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

2014 Catering. APV-spørgeskema

2014 Catering. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Catering Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:09 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

2014 Politi og fængselspersonale. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Politi og fængselspersonale. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Politi og fængselspersonale Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:11 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller

Læs mere

2014 Køkken og kantine. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Køkken og kantine. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Køkken og kantine Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:34 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros VEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER INDHOLD FORORD................................................

Læs mere

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Jord-, beton-, kloakog brolæggerarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er

Læs mere

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN TRIN 1 Er du klar til at stige op? Det handler om ikke at falde ned. Det første trin er derfor at sikre, at din stige er i orden, inden du kravler op. Er stigen

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker PAS PÅ DIG SELV - når du løfter, skubber og trækker Det er din ryg pas på den! Ømhed i muskler og ryg kan opstå, når du håndterer varerne forkert, eller der er for stor belastning. Det er helt ok at bruge

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet,

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, 1 Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, tobaksrøg) Støj: Oplever du problemer med støj (støjniveau,

Læs mere

2014 Idræts- og sportsanlæg. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Idræts- og sportsanlæg. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Idræts- og sportsanlæg Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 11:29 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling

Læs mere

APV for HoptrupBrandstation

APV for HoptrupBrandstation Navn:Fælles Hoptrup PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller udsættes du for stort tidspres? Bringer arbejdet brandmændene i følelsesmæssigt belastende

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker. løft-05 20/06/06 8:12 Side 1

PAS PÅ DIG SELV. - når du løfter, skubber og trækker. løft-05 20/06/06 8:12 Side 1 løft-05 20/06/06 8:12 Side 1 Dette materiale er udgivet af BAR Handel, som er branchearbejdsmiljøråd for detailhandelsområdet. BAR Handel har til formål at medvirke i forbindelse med løsning af sikkerheds-

Læs mere

Murer- og stukkatørvirksomheder

Murer- og stukkatørvirksomheder Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Murer- og stukkatørvirksomheder Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg

Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Arbejdsmiljøkonsulentens perspektiv på forebyggelse og behandling af dårlig ryg Oplæg af: Fysioterapeut, Master of Public Health og Specialist i sundhedsfremme og forebyggelse Definitionerne afslører perspektivet.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Praktiserende læger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Opførelse og nedrivning af byggeri

Opførelse og nedrivning af byggeri Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Opførelse og nedrivning af byggeri Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

2014 Forlystelsesvirksomhed. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Forlystelsesvirksomhed. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Bemærkninger: Ikke relevant. Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Forlystelsesvirksomhed Virksomhed: Afdeling: Dato: 06-11-2014 08:26 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde, kold vind, regn) 1.02. Trækgener, kuldenedfald

Læs mere

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros MODTAGER KULTUR Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvordan tager vi godt imod? Hvor gode er vi egentlig til at få nye kolleger til at føle sig velkomne i vores afdeling eller på virksomheden?

Læs mere

FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER Faldsikring ved anhugning af container-

Læs mere

EL-INSTALLATØRER. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

EL-INSTALLATØRER. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til EL-INSTALLATØRER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

Branchevejledning. af- og pårigning af. lastbiler. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. af- og pårigning af. lastbiler. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning af- og pårigning af lastbiler Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om af- og pårigning af lastbiler Indhold Om branchevejledningen... 1 Arbejdsmiljø ved

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af bageri. produkter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af bageri. produkter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af bageri produkter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af bageriprodukter Indhold Indledning... 1 Formål... 1 Sæt arbejdsmiljø

Læs mere

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M.

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Checkliste til RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte,

Læs mere

APV Hoptrup Frivillige brandværn

APV Hoptrup Frivillige brandværn Navn:Fælles APV, 24 mand + Shorty PSYKISK ARBEJDSMILJØ ARBEJDSMÆNGDE OG TIDSPRES Ja Nej Eventuel uddybende svar Har du konstant en stor arbejdsmængde, eller som udsættes du for stort tidspres? x Bringer

Læs mere

Skanderborg Kommune (inkl. underafdelinger)

Skanderborg Kommune (inkl. underafdelinger) Antal besvarelser Antal inviterede Antal besvarelser Besvarelsesprocent Publiceret Skanderborg Kommune (inkl. underafdelinger) 688 622 90,41% 21-02-2017 Skanderborg Kommune (inkl. underafdelinger) Dimension

Læs mere

Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj Holger Delfs - Arbejdstilsynet

Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj Holger Delfs - Arbejdstilsynet Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj 2018 Holger Delfs - Arbejdstilsynet Derfor fokus på Godstransport Årligt antal anmeldte arbejdsulykker i forhold til

Læs mere

Installation og reparation af maskiner og udstyr

Installation og reparation af maskiner og udstyr Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Installation og reparation af maskiner og udstyr Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde

Læs mere

APV arbejdspladsvurdering.

APV arbejdspladsvurdering. APV arbejdspladsvurdering. Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en APV.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 17 Kontor Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Malervirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1)

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) BEK nr 1390 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Transport af gods - generelt

Transport af gods - generelt Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - generelt Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Transport af gods - post - kurer

Transport af gods - post - kurer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - post - kurer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER

MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Tjekliste til MURER- OG STUKKATØR VIRKSOMHEDER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Daginstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

APV undersøgelse 2014

APV undersøgelse 2014 APV undersøgelse Roskilde Handelsskole Datarapportering Roskilde Handelsskole APV undersøgelse APV undersøgelse på Roskilde Handelsskole Der har deltaget i alt 9 medarbejdere ud af mulige. Det giver en

Læs mere

2014 Vagter. APV-spørgeskema

2014 Vagter. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema 2014 Vagter Virksomhed: Afdeling: Dato: 23-06-2014 12:37 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald eller kuldestråling 1.03. Luftkvalitet

Læs mere

2014 Bedemænd og ansatte i krematorier. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1

2014 Bedemænd og ansatte i krematorier. APV-spørgeskema. 1. Fysiske forhold. Ikke relevant. Bemærkninger: Vurdér følgende forhold: Side 1 Side 1 APV-spørgeskema 2014 Bedemænd og ansatte i krematorier Virksomhed: Afdeling: Dato: 21-05-2014 12:09 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur (varme, kulde) 1.02. Trækgener, kuldenedfald

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering It-rådgivning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER VÆGTGRÆNSER Løft Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved løft stiger jo tungere byrden er, og jo større rækkeafstanden mellem rygsøjlen og grebspunkt på varen er. Tunge løft med lange rækkeafstande,

Læs mere

91097 Vejledning om alenearbejde

91097 Vejledning om alenearbejde BAR Transport og engros / 3813 side 2/10 91097 Vejledning om alenearbejde INDLEDNING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ønsker at sætte fokus på alenearbejde i transportbranchen, da alenearbejde

Læs mere

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur?

Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Q1 Er temperaturen i arbejdsrummet højere end 25 grader eller lavere end 18 grader ved normal udetemperatur? Besvaret: 16 Sprunget over: 0 6,25% 1 93,75% 15 I alt 16 1 / 81 Q2 Er der gener på grund af

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Køkkener Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Rengøring. APV-spørgeskema

Rengøring. APV-spørgeskema Side 1 APV-spørgeskema Rengøring Virksomhed: Afdeling: Dato: 29-10-2010 09:46 Medarbejder: 1. Fysiske forhold 1.01. Temperatur 1.02. Trækgener 1.03. Luftkvalitet (f.eks. støv, lugt, tobaksrøg, dampe, fugt)

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Grusgrave Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Få alle med i forebyggelse af arbejdsulykker. v/leif Pugé, Orbicon 27. oktober 2016

Få alle med i forebyggelse af arbejdsulykker. v/leif Pugé, Orbicon 27. oktober 2016 Få alle med i forebyggelse af arbejdsulykker v/leif Pugé, Orbicon 27. oktober 2016 1 Regler & vejledninger Forebyggelse af ulykkesrisici ved intern færdsel på virksomheder At-vejledning F.0.7 Maj 2005

Læs mere

LASTNING OG LOSNING AF FLY

LASTNING OG LOSNING AF FLY VEJLEDNING OM LASTNING OG LOSNING AF FLY Branchesikkerhedsrådet for transport- og engroshandel (BSR4) FORORD Denne branchevejledning er udarbejdet af Branchesikkerhedsrådet for transport og engroshandel

Læs mere

Politi, beredskab og fængsler

Politi, beredskab og fængsler Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 21 Politi, beredskab og fængsler Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Guide til læring af ulykker på Socialpædagogiske arbejdspladser

Guide til læring af ulykker på Socialpædagogiske arbejdspladser Guide til læring af ulykker på Socialpædagogiske arbejdspladser Tilrettet version af Arbejdstilsynets Guide v/ Socialpædagogerne Sydjylland Virksomhed: Skadelidtes navn: Ulykkessted: Dato og tidspunkt:

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bek. nr. 395 af 15. maj 2008 med senere ændringer ikke autoriseret sammenskrivning.

Læs mere

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende

Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Skema til udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, APV, for gravide og ammende Indhold Ansvar ifølge Det Naturvidenskabelige Fakultets graviditets politik... 2 Registrering... 2 Ergonomi... 3 Arbejdsstillinger...

Læs mere

Branchevejledning. udendørs. lager. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. udendørs. lager. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning udendørs lager Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om udendørs lager Forord Denne vejledning er udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

PÅ HAVNE ARBEJDSMILJØ. Som havnearbejder prøver man forskellige ting, og det er ikke de samme arbejdsopgaver hver dag

PÅ HAVNE ARBEJDSMILJØ. Som havnearbejder prøver man forskellige ting, og det er ikke de samme arbejdsopgaver hver dag Vejl-havnearb.qxd 09/12/03 10:42 Side 2 ARBEJDSMILJØ PÅ HAVNE Som havnearbejder prøver man forskellige ting, og det er ikke de samme arbejdsopgaver hver dag Henning Hyllested Formand for losseklubben,

Læs mere

Frisører og anden personlig pleje

Frisører og anden personlig pleje Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Frisører og anden personlig pleje Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere