Undersøgelse af Husejernes Forsikring Assurance Agentur - Overholdelse af forbrugerbeskyttende

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelse af Husejernes Forsikring Assurance Agentur - Overholdelse af forbrugerbeskyttende"

Transkript

1 Finanstilsynet Undersøgelse af Husejernes Forsikring Assurance Agentur - Overholdelse af forbrugerbeskyttende regler 1. Indledning 1.1. Baggrund Forsikringsselskabet Gable Insurance AG (Gable), som var hjemmehørende i Liechtenstein, gik konkurs den 19. november Gable udbød forskellige typer af forsikringer i 10 lande inden for EU samt Norge. I Danmark havde Husejernes Forsikring Assurance Agentur (HFAA) tegnet forsikringer på vegne af forsikringsselskabet Gable siden Således havde ca danskere tegnet en ejerskifteforsikring i Gable via den danske agent. Ejerskifteforsikringer er karakteriserede ved, at de kun kan tegnes i forbindelse med et ejerskifte, at de løber i 5-10 år, og at hele præmien betales ved tegningen. Da Gable gik konkurs betød det, at en lang række kunder kom i klemme, fordi de stod uden dækning ved skader og ikke kunne få refunderet udgifter til reparationer, der allerede var sat i gang. Kunderne havde samtidig ikke mulighed for at tegne en ny ejerskifteforsikring i et andet forsikringsselskab, idet disse forsikringer kun kan tegnes i forbindelse med et ejerskifte. På baggrund af sagens påvirkning af mange danske kunder vil Finanstilsynet i denne rapport redegøre for HFAA s virksomhed på det danske marked fra 2013 til virksomhedens konkurs den 5. december 2016 for at vurdere, hvorvidt virksomheden i dette tidsrum har handlet i strid med forbrugerbeskyttende regler.

2 2/ Rapportens indhold Rapport har følgende indehold: En beskrivelse af den politiske aftale, som sikrer de danske kunder efter konkursen i Gable. (se afsnit 2 nedenfor). En kort beskrivelse af de relevante forbrugerbeskyttende regler, som HFAA skulle overholde ved salg på det danske marked (se afsnit 3 nedenfor). En introduktion til Gable, HFAA og den danske garantifond. Finanstilsynets undersøgelse og vurdering af HFAA med henblik på at afklare hvorvidt de forbrugerbeskyttende regler er overtrådt Oplysninger der ikke er med i rapporten Rapportens indhold er begrænset af Finanstilsynets tavshedspligt, hvilket betyder, at visse oplysninger er udeladt. Finanstilsynets ansatte er under ansvar efter straffeloven forpligtet til at hemmeligholde fortrolige oplysninger, som de får kendskab til gennem tilsynsvirksomheden. Samtykke fra den, som tavshedspligten har til formål at beskytte, berettiger ikke til, at fortrolige oplysninger videregives. Herudover er alle oplysninger, som er blevet udvekslet mellem Finanstilsynet og Finanzmarktaufsicht Liechtenstein (FMA) udeladte på grund af den særlige tavshedspligt, der er mellem tilsynsmyndighederne i EU og EØSsamarbejdet Resume af Finanstilsynets konklusion I rapporten konkluderes det, at HFAA havde overtrådt forbrugerbeskyttende regler ved at anvende vildledende markedsføring. Sagen omhandlede HFAA s markedsføring til forbrugerene med oplysninger om kundernes retsstilling, hvis Gable gik konkurs. Derimod har Finanstilsynet ikke fundet belæg for at konstatere, at HFAA havde overtrådt forbrugerbeskyttende regler i relation til HFAA s behandling af kunderne i forbindelse med opståede skadessager, således som det var blevet hævdet. Sagen var opstået på baggrund af en udsendelse i TV2, hvoraf det fremgik, at HFAA gentagende gange afviste ellers retmæssige krav fra kunderne og trak sagsbehandlingen i langdrag i håb om, at kunderne ville frafalde deres krav. Desuden skulle selskabet have haft et såkaldt tæskehold, hvis formål var at presse kunderne til at indgå forlig eller droppe deres krav på dækning i henhold til forsikringen.

3 3/15 Endelig vurderer Finanstilsynet, at HFAA ved salg af forsikringer i perioden ultimo maj 2016 til 5. december 2016, i hvert fald fra den 25. august, har handlet i strid med forbrugerbeskyttende regler på området. I denne periode var det åbenlyst for HFAA, at forsikringerne ville være værdiløse for forsikringstagerne i tilfælde af, at Gable ikke fandt en løsning på sin økonomiske situation. Hertil kommer, at det måtte stå HFAA klart, at salget af ejerskifteforsikringer i tilfælde af en konkurs ville være uden værdi for kunden, ligesom det ikke ville være muligt at gentegne ejerskifteforsikringer, fordi der ikke udbydes et sådant produkt på markedet. Danske forsikringstagere blev derfor ved HFAA s forsatte salg bragt i en situation, hvor bl.a. de kunder, som havde behov for en forsikringsdækning efter deres ejerskifteforsikring ville kunne lide meget store og i visse fælde velfærdstruende tab. Hvorvidt der i de enkelte situationer kan være grundlag for erstatning for danske kunder, afhænger af en konkret vurdering i hvert enkelt sag. 2. Den politiske aftale Der blev den 1. december 2016, som følge af de problemer, som mange danske kunder var havnet i som følge af Gables konkurs, indgået en aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om håndtering af de danske kunder i Gable mv. Enhedslisten og Alternativet har efterfølgende tiltrådt aftalen. Aftalen skulle sikre, at danske kunder, der havde tegnet forsikring i Gable fik behandlet eller færdigbehandlet deres skadesager og fik mulighed for at tegne en ny forsikring i et nyt forsikringsselskab. Den politiske aftale indeholdte følgende punkter: 1. Garantifonden for skadesforsikringsselskaber skal dække danske kunder i Gable. 2. Garantifonden for skadesforsikringsselskaber åbnes for udenlandske forsikringsselskaber. 3. Markedsføringsregler og god skik regler på forsikringsområdet strammes, og Finanstilsynets praksis skærpes. 4. Det undersøges om der kan gøres ansvar gældende over for Gable og dets danske agentur, og om forbrugerbeskyttelsesreglerne er overtrådt. 5. Formidling af forsikringer via forsikringsagenturer skal i videst muligt omfang sidestilles med forsikringsselskabers direkte salg.

4 4/15 6. Der iværksættes en række foranstaltninger som skal bidrage til at sikre et effektivt samarbejde mellem europæiske tilsynsmyndigheder. Under det fjerde punkt fremgår det bl.a., at Finanstilsynet skal foretage en undersøgelse af forløbet for at klarlægge, om relevante forbrugerbeskyttende regler er overtrådt i forbindelse med salget af forsikringer fra Gable. Denne rapport er Finanstilsynets undersøgelse. Som en del af aftalen indgår det også, at bestyrelsen for Garantifonden for skadesforsikringsselskaber får udarbejdet en advokatredegørelse om muligheden for at pålægge ledelsen i Gable, HFAA s ledelse, deres samarbejdspartnere i distribution af forsikringer, herunder ejendomsmæglere samt andre rådgivere et ansvar. Advokatundersøgelsen er sat i gang og forventes afsluttet inden udgangen af året. 3. Relevante forbrugerbeskyttende regler i undersøgelsen Finanstilsynet har i sin undersøgelse haft fokus på eventuel overtrædelse af følgende forbrugerbeskyttende regler: 3.1. Reglerne om God skik Forsikringsagenter som HFAA er, jf. 32 i lov om forsikringsformidling, omfattet af reglerne om god skik for finansielle virksomheder, i det omfang disse regulerer forsikringsvirksomhed. Reglen om god skik er begrundet i hensynene til forbrugerne, konkurrenterne og andre erhvervsdrivende samt almene samfundsinteresser. Reglen skal sikre, at kunder i finansielle virksomheder kan have tillid til markedet og de finansielle virksomheder. God skik reglerne bidrager således til et velfungerende finansielt marked. Der er tale om en retlig standard, som skal fortolkes i overensstemmelse med de til enhver tid gældende samfundsnormer. God skik stiller krav om, at den finansielle virksomhed skal handle redeligt og loyalt overfor sine kunder. Bestemmelsen pålægger bl.a. de finansielle virksomheder at tilrettelægge deres virksomhed således, at kunden gives mulighed for at træffe sit valg på et velinformeret grundlag. Det fremgår af 3 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder, jf. bekendtgørelse nr. 330 af 7. april 2016, at: En finansiel virksomhed skal handle redeligt og loyalt over for sine kunder.

5 5/15 Det fremgår af samme bekendtgørelses 4, at: En finansiel virksomhed må ikke anvende vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer, hvis dette er egnet til mærkbart at forvride kundernes økonomiske adfærd på markedet. Stk. 2. Markedsføring, som i sit indhold, sin form eller den anvendte fremgangsmåde er vildledende, aggressiv eller udsætter kunderne for en utilbørlig påvirkning, og som er egnet til mærkbart at forvride deres økonomiske adfærd, er ikke tilladt. Stk. 3. Rigtigheden af angivelser om faktiske forhold skal kunne dokumenteres. Stk. 4. De former for adfærd, der er opregnet i bilag 1, anses under alle omstændigheder for at være urimelige i private kundeforhold, og er ikke tilladt. Det fremgår endeligt af bekendtgørelsen, at Finanstilsynet kan udstede påbud til berigtigelse af forhold, samt at en virksomhed kan pålægges straffeansvar efter straffelovens regler De almindelige erstatningsretlige regler Alle fysiske og juridiske personer i Danmark, herunder HFAA, er ligeledes omfattet af de almindelige erstatningsretlige regler. I dansk ret skal der dog være flere kumulative betingelser opfyldt, før en person har krav på erstatning fra en anden fysisk eller juridisk person. Ansvarsgrundlag/culpa Det er en grundlæggende betingelse for at pålægge erstatningsansvar uden for kontraktforhold, at skadevolderen har optrådt culpøst. Det betyder, at skadevolderen skal have handlet enten forsætligt, dvs. med vilje og viden om handlingens elementer, eller uagtsomt. Det fremgår af 43 a i lov om finansiel virksomhed, at handlinger i strid med regler udstedt i medfør af 43, stk. 2 (god skik bestemmelsen), pådrager erstatningsansvar i overensstemmelse med dansk rets almindelige regler. Årsagsforbindelse/kausalitet Der skal være årsagsforbindelse(kausalitet) mellem den culpøse handling, fx overtrædelse af regler om god skik, og det tab, som der er lidt. Tabet skal således opstå som følge af den ansvarliges handling eller adfærd.

6 6/15 Der foreligger alene kausalitet mellem en indtrådt skade og en ansvarspådragende handling, hvis den skadevoldende handling kan siges at være nødvendig og tilstrækkelig for skadens indtræden. Påregnelighed/Adækvans For at en fysisk eller juridisk person kan gøres ansvarlig for et tab, skal der foreligge påregnelighed/adækvans. Det vil sige, at det skal være påregneligt for personen, at hans handling ville kunne lede til det lidte tab. Tab Som en sidste betingelse, for at der kan forekomme et erstatningsansvar, så skal der være lidt et tab. Der vil som udgangspunkt ikke kunne pålægges et erstatningsansvar uden, at der foreligger et økonomisk tab. 4. Introduktion til Gable, HFAA og den danske garantifond 4.1. Kort om Gable Gable var et forsikringsselskab med hjemsted i Liechtenstein, som udbød forsikringer til store dele af EU, heriblandt Danmark. Gable var registreret i hjemlandet med licens indenfor klasserne 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 13, 15, 16 og 17 i bilag 1 til direktiv 2009/138/EC 1. Da Gable var hjemmehørende i Liechtenstein, som er en del af EØSsamarbejdet, havde virksomheden ret til at sælge dets forsikringer på det danske marked som grænseoverskridende tjenesteyder efter, at der var sket notifikation til det danske Finanstilsyn. Gables produkter i Danmark blev distribueret til de danske kunder via HFAA. Selvom Gable solgte forsikringer på det danske marked, var virksomheden underlagt hjemlandets regler og tilsyn. Det var således myndighederne i Liechtenstein, og ikke det danske Finanstilsyn, der havde ansvaret for at føre tilsyn med, at selskabet overholdt de solvensmæssige regler og ikke påtog sig forsikringsmæssige risici, som det ikke kunne honorere. 1 Ud af de nævnte forsikringsklasser er særligt klasserne 8 og 9 relevante i denne sammenhæng. Klasse 8 omhandler forsikring for brand og naturkræfter, og klasse 9 omhandler forsikring af andre skader på ejendom.

7 7/ Gables salg af forsikringer i Danmark via HFAA I Danmark solgte Gable primært ejerskifteforsikringer 2 via det danske agentur, HFAA. HFAA var registreret i Finanstilsynets register over forsikringsagenter for udenlandske forsikringsselskaber. HFAA var ansvarlig for markedsføring og salg af Gables forsikringer i Danmark og håndterede på vegne af selskabet al kontakt til kunderne både i forbindelse med indtegning af kunden og i tilfælde af skader. Det indebar blandt andet, at HFAA udarbejdede forsikringstilbud, modtog accept af tilbud og præmieindbetalinger samt modtog og behandlede skadesanmeldelser, herunder foretog udbetaling af erstatninger. HFAA havde indgået aftale med en forsikringsmæglervirksomhed i Sverige, Howden Insurance Brokers AB (Howden), som var ansvarlig for genforhandling af kontrakt, afregning og kommunikation mellem Gable og HFAA. HFAA var kun agent for Gable og agenturets eneste indtægtskilde var salgsprovisioner og honorarer for skadesbehandling fra Gable. HFAA formidlede således udelukkende Gables produkter fra det blev registreret i 2013 og frem til det gik konkurs den 5. december Den danske garantifond En af årsagerne til, at situationen i forbindelse med Gables konkurs blev så alvorlig for mange danske kunder, var at Gable, ikke var medlem af den danske garantifond. Den danske garantiordning gav på tidspunktet for problemerne i Gable og HFAA ikke mulighed for, at udenlandske forsikringsselskaber kunne være medlem af ordningen. I Danmark blev der i 2003 oprettet en Garantifond for skadesforsikringsselskaber. Garantifonden skal sikre forbrugere, hvis et dansk forsikringsselskab går konkurs. Garantifonden træder i den situation til og yder dækning og refunderer indbetalte præmier i henhold til de regler, der er fastsat i lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Den danske garantifond er en national ordning, idet der ikke findes fælles EUregler om en garantiordning på forsikringsområdet. En konsekvens heraf er, at en virksomhed, der driver grænseoverskridende virksomhed i Danmark, 2 HFAA solgte følgende forsikringer for Gable: husforsikringer, indboforsikringer, ulykkesforsikringer, motorkøretøjsforsikringer, kæledyr- og hundeansvarsforsikringer, påhængsvognsforsikringer, ejerskifteforsikringer, sælgeransvarsforsikringer, byggeskadeforsikringer, entrepriseforsikringer samt brandforsikringer.

8 8/15 ikke er omfattet af den danske garantifond for skadesforsikringsselskaber. Det betyder, at beskyttelsen af dette selskabs kunder er afhængig af, om der er etableret en garantiordning i selskabets hjemland, og vilkårene for en eventuel ordning. Liechtenstein havde og har stadig ikke en garantiordning, der sikrer privatkunder. 5. Finanstilsynets undersøgelse og vurdering af HFAA med henblik på at afklare hvorvidt forbrugerbeskyttende regler er overtrådt I det følgende vil der blive redegjort for tre sager mellem Finanstilsynet og HFAA: 1. Hvorvidt HFAA s markedsføring i forbindelse med salg af ejerskifteforsikringer har været i overensstemmelse med fakta og praksis. 2. Hvorvidt HFAA har tilsidesat god skik i forbindelse med skadesbehandling af konkrete sager. 3. Hvorvidt HFAA s salg af forsikringer har været i strid med forbrugerbeskyttende regler i perioden efter, at det blev offentligt, at Gable havde økonomiske problemer, og frem til Gables konkurs HFAA s overholdelse af god skik i forbindelse med virksomhedens markedsføring Redegørelse af forløbet Finanstilsynet indledte i foråret 2014 en sag mod HFAA vedrørende selskabets markedsføring, som bl.a. omfattede: Hvordan selskabet informerede kunderne om, at HFAA tegnede forsikringer på vegne af Gable, og ikke selv var et forsikringsselskab. Selskabets oplysninger om den danske Garantifond for skadesforsikringer i deres markedsføring (HFAA oplyste, at kunder ikke ville være særlig godt beskyttet af den danske ordning). Selskabets oplysninger om hvordan kunderne var beskyttet i tilfælde af Gables konkurs (HFAA markedsførte sig med, at man havde etableret en genforsikringsaftale, der stillede kunderne bedre end efter den danske garantiordning). Det er i strid med 3 i bekendtgørelse om god skik og 11, stk. 9 i lov om finansiel virksomhed, hvis en virksomhed fremstiller sig selv som værende et forsikringsselskab uden at være det (det første punkt). Det er i forhold til alle tre punkter i strid med 4 i samme bekendtgørelse at anvende urigtig og

9 9/15 vildledende markedsføring. En virksomhed skal endvidere generelt kunne dokumentere rigtigheden af angivelser om faktiske forhold. Denne sag førte til en langvarig proces, hvor Finanstilsynet gentagne gange var i dialog med HFAA, herunder om tilretning af oplysningerne på virksomhedens hjemmeside, og om hvorvidt HFAA kunne dokumentere, at indholdet af den konkursbeskyttelse, som Gable havde etableret, også levede op til den måde, virksomheden markedsførte den på. Det skal bemærkes, at et udenlandsk forsikringsselskab, der solgte forbrugerforsikringer i Danmark på daværende tidspunkt, ikke var forpligtet til at etablere en konkursbeskyttelse af dets kunder, men hvis et forsikringsselskab eller dets agent markedsførte en garantiordning, skulle rigtigheden af oplysninger om ordningen, kunne dokumenteres. Sagen blev afsluttet den 27. oktober 2015, hvor Finanstilsynet gav HFAA to påtaler, én for at have anvendt vildledende markedsføring om den danske indskydergarantiordning og selskabets egen konkursbeskyttelse og én for anvendelse af vildledende information om forholdet til dansk ret og om Finanstilsynets tilsyn og kontrol. Se mere om de to påtaler straks nedenfor Påtale for vildledende markedsføring om den danske indskydergarantiordning og Gables egen garantiløsning Virksomhedens informationsark indeholdt en beskrivelse af, hvordan Garantifonden dækkede i tilfælde af et skadesforsikringsselskabs konkurs. Finanstilsynet fandt, at denne information ikke gav et retvisende billede, herunder var oplysningen om, at Garantifonden kun dækker skader, der anmeldes 4 uger efter forsikringsselskabets konkurs, ikke korrekt, idet fondens dækning omfatter krav, som er opstået indtil 4 uger efter konkursdekretets afsigelse, og som anmeldes senest 6 måneder efter konkursdekretets afsigelse. Ligeledes fandt Finanstilsynet, at virksomhedens beskrivelse af Gables garantiløsning var misvisende, idet den var egnet til at bibringe en kunde indtryk af, at man med denne løsning opnåede en beskyttelse i tilfælde af Gables konkurs, der kunne sidestilles med dækningen efter Garantifonden, uden at dette kunne dokumenteres overfor tilsynet. HFAA rettede informationsarket, så det efterfølgende alene indeholdte en kort beskrivelse af Garantifonden samt oplysning om, at Gable ikke kunne være medlem af Garantifonden, fordi det var et udenlandsk forsikringsselskab, og alt information om Gables egen garantiløsning blev fjernet. Finanstilsynet vurderede herefter, at informationsarket nu indeholdte en redelig og loyal beskrivelse af problemstillingen om Garantifonden.

10 10/ Påtale for vildledende information om forholdet til dansk ret og om Finanstilsynets tilsyn og kontrol af Gable I det informationsark og i informationen på virksomhedens hjemmeside blev det oplyst, at Gable Insurance er underlagt dansk lov, hvilket på hjemmesiden blev understøttet af et brev underskrevet af ledelsen i Gable, hvoraf det fremgik, at Gable accepterede dansk lov og retspraksis, og at forsikringsvilkårene indeholder bestemmelser om dansk værneting og lovvalg. Finanstilsynet fandt, at udtrykket underlagt dansk lov måtte forstås således, at man var forpligtet til at følge dansk lov. Dette var ikke tilfældet, idet Gable alene havde valgt at følge dansk lov i sine forsikringsvilkår, ligesom lovvalgsreglen i forsikringsvilkårene ikke betød, at Gable blev omfattet af de danske offentligretlige regler, herunder reglerne i lov om finansiel virksomhed. På den baggrund var det Finanstilsynets vurdering, at udtrykket underlagt dansk lov vedrørende Gable var vildledende. Ligeledes oplyste HFAA på sin hjemmeside, at virksomheden er underlagt Finanstilsynets kontrol på lige vilkår med alle andre udbydere af forsikringer på det danske marked, samt at Gable Insurance er godkendt af Finanstilsynet til at udbyde forsikringer i Danmark. Imidlertid førte Finanstilsynet alene tilsyn med, at HFAA som agent for Gable overholdte reglerne om god skik for finansielle virksomheder, samt at selskabet var registreret som agent i henhold til lov om forsikringsformidling. Finanstilsynet fandt det på den baggrund vildledende, når HFAA markedsførte sig med, at selskabet var underlagt Finanstilsynets kontrol på lige vilkår med alle andre udbydere af forsikringer på det danske marked. Det samme gjaldt oplysningen om, at Gable var godkendt af Finanstilsynet, idet selskabet alene var notificeret i henhold til reglerne om grænseoverskridende virksomhed. En notifikation kan ikke sidestilles med en godkendelse, idet den primært er en underretning til værtslandets myndigheder, i dette tilfælde Finanstilsynet, om at virksomheden har en tilladelse i sit hjemland og er underlagt tilsyn der. HFAA fjernede efterfølgende de nævnte oplysninger fra informationsarket og virksomhedens hjemmeside. Finanstilsynets vurderede herefter, at den tilbageværende information ikke længere var vildledende.

11 11/ Finanstilsynets vurdering Finanstilsynet vurderede, som det fremgår ovenfor, at HFAA i flere tilfælde havde handlet i strid med reglerne, hvilket resulterede i to påtaler. Fra det tidspunkt hvor HFAA benyttede den omtalte beskrivelse i markedsføringen og frem til det tidspunkt hvor selskabet overfor Finanstilsynet tilkendegav at have ophørt med at anvende beskrivelsen eller havde tilrettet informationen, har selskabet vildledt dets kunder. Hvorvidt der kan være grundlag for erstatning for danske kunder, som har tegnet forsikring på baggrund af de vildledende oplysninger, afhænger af en konkret vurdering i den enkelte sag HFAA s overholdelse af god skik i forbindelse med skadesbehandling (brug af tæskehold ) Redegørelse af forløbet I maj 2016 bragte TV2 en udsendelse Whistleblower om HFAA. Af udsendelsen fremgik det bl.a., at HFAA gentagende gange afviste ellers retmæssige krav fra kunderne og trak sagsbehandlingen i langdrag i håb om, at kunderne ville frafalde deres krav. Desuden skulle selskabet have et såkaldt tæskehold, hvis formål var at presse kunderne til at indgå forlig eller droppe deres krav på dækning under forsikringen. Det vil være i strid med 3 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder, hvis en virksomhed ikke honorerer indgåede aftaler, ikke behandler sager sagligt og med fornøden hurtighed, eller hvis virksomheden forsøger at presse kunder til at opgive ellers retsmæssige krav. Finanstilsynet indhentede på baggrund af oplysningerne i udsendelsen en detaljeret redegørelse fra HFAA om selskabets skadesbehandling. Redegørelsen førte ikke til tilsynsreaktioner. Finanstilsynet fandt det dog alligevel nødvendigt, at sætte virksomheden under skærpet tilsyn. Finanstilsynet meddelte derfor i juli 2016 selskabet, at det var blevet sat under særlig overvågning, og at det fremadrettet hvert kvartal skulle indsende indberetninger om, hvor mange anmeldelser man modtog, hvor mange krav man accepterede, antallet og indhold af forlig mm. Finanstilsynet modtog i oktober 2016 første gang disse indberetninger. Finanstilsynet modtog efterfølgende ikke yderligere indberetninger grundet virksomhedens konkurs.

12 12/ Finanstilsynets vurdering Finanstilsynet kom under sagsbehandlingen ikke i besiddelse af information, der kunne understøtte de fremsatte påstande. Finanstilsynet fandt derfor ikke, at der i det konkrete forløb var grundlag for yderligere tiltag. Finanstilsynet fandt således heller ikke belæg for at konstatere, at HFAA havde handlet i strid med forbrugerbeskyttende regler i forbindelse med deres skadesbehandling af kunder HFAA s overholdelse af god skik i forbindelse med salg af forsikringer i perioden ultimo maj 2016 indtil virksomhedens konkurs den 5. december Redegørelse af forløbet Finanstilsynet blev for første gang ultimo maj bekendt med problemerne i Gable, da Gable offentligjorde, at virksomheden ville iværksætte en rekonstruktion for at leve op til kapitalkravene i Solvens II-direktivet. Finanstilsynet var i den forbindelse i kontakt med HFAA, som oplyste, at de umiddelbart efter udmeldelsen havde afholdt et ekstraordinært bestyrelsesmøde, hvor bestyrelsen drøftede situationen. HFAA valgte på mødet at fortsætte med at nytegne forsikringer, da bestyrelsen vurderede, at det fortsat var forsvarligt. Den 15. juli 2016 udsendte Gable sit årsregnskab og en pressemeddelelse. I regnskabet fremgik det bl.a. at: We have already commenced implementing the Strategic Restructuring Plan and have instructed our broker network to cease writing new business with immediate effect subject to local jurisdictions and laws. The Board has taken the decision that it would not be prudent to continue writing new business within Gable when we are aware that with effect from 1 October 2016 we will be introducing this business to our new carriers. We will be working with our brokers and policyholders to ensure a seamless transfer. Af årsrapporten fremgår det umiddelbart, at Gable har anmodet sit formidlingsnetværk om straks at holde med nytegning. Finanstilsynet tog derfor kontakt til HFAA og anmodede dem om at oplyse, hvilke instruktioner HFAA havde modtaget fra Gable og/eller Howden i forbindelse med udtalelsen i årsregnskabet.

13 13/15 HFAA svarede Finanstilsynet, at efter deres opfattelse skulle udtalelsen i årsregnskabet forstås således, at Gable ikke måtte indgå nye formidlingsaftaler, men at de eksisterende formidlere stadig måtte forny og nytegne forsikringer. HFAA besluttede, som nævnt ovenfor, på den baggrund, at fortsætte med at nytegne forsikringer. Finanstilsynet fulgte samtidig udviklingen i HFAA, herunder hvordan man håndterede henvendelser fra kunder, ligesom Finanstilsynet var i dialog med virksomheden for at sikre, at en evt. aftale om den fremtidige håndtering af kunderne ville kunne implementeres så let som muligt. HFAA meddelte efterfølgende Finanstilsynet, at man forgæves havde forsøgt at få en udmelding fra Gable. Den 17. juli 2016 henvendte HFAA s kontakt, Howden, sig igen til Gable. I henvendelsen oplyste Howden, at man lægger til grund, at HFAA måtte fortsætte med at nytegne kunder, og at udmeldingen i årsrapporten alene betød, at der ikke måtte indgås nye formidleraftaler. Da HFAA stadig ikke den 20. juli havde modtaget svar fra Gable, oplyste HFAA Finanstilsynet om, at man valgte at tolke det manglende svar som accept for fortsat nytegning. Ifølge HFAA s oplysninger til Finanstilsynet rykkede virksomheden den 27. juli 2016 Howden for svar på, om man stadig kunne fortsætte nytegning af forsikringer. Howden sendte i den forbindelse den 28. juli 2016 en mail til Finanstilsynet om, at de ikke havde modtaget meddelelse fra Gable om at stoppe med nytegning. Howden oplyste ligeledes, at de var opmærksomme på årsrapporten og pressemeddelelsen af 15. juli 2016 og de i den sammenhæng havde talt med Gable, som havde oplyst, at HFAA kunne fortsætte med, at tegne forsikringer i forhold til den aftale, der var mellem Gable og HFAA. På baggrund af fortrolige oplysninger modtaget fra myndighederne i Liechtenstein, anmodede Finanstilsynet, den 17. august 2016 HFAA om at indstille al nytegning. HFAA bekræftede samme dag, at virksomheden indstillede alt salg, men HFAA var stadig af den opfattelse, at der var tale om en misforståelse, som de ville søge afklaret. Den 18. august 2016 fremsendte HFAA dokumentation fra Gable, som efter deres overbevisning bekræftede, at HFAA stadig måtte nytegne kunder på vegne af Gable. Finanstilsynet svarede HFAA, at ordlyden af mailen af 18. august 2016 ikke stemte overens med de oplysninger, som Finanstilsynet havde fået fra de liechtensteinske myndigheder. På trods af dette genoptog HFAA bl.a. nytegning af ejerskifteforsikringer.

14 14/15 Finanstilsynet påbød den 12. september 2016 på bagrund af de oplysninger, som tilsynet var bekendt med officielt HFAA at indstille al nytegning af kunder hos Gable, hvilket HFAA bekræftede samme dag. Den 15. september 2016 offentliggjorde FMA, at de liechtensteinske myndigheder, den 7. september havde udstedt et påbud til Gable, som bl.a. forbød virksomheden at nytegne forsikringer. Påbuddet havde virkning fra modtagelsen hos Gable den 9. september Den 15. september 2016 bad Gable samtidigt HFAA om at tilbagekalde alle allerede afgivne tilbud. Samme dag bekræftede HFAA overfor Finanstilsynet, at de gik i gang med tilbagekaldelsen. HFAA s Byggeskadeafdeling fortsatte dog trods udmeldingen fra Gable og HFAA selv, med at udstede policer, certifikater og tilbud fra den 14. september frem til den 24. oktober Finanstilsynet er efter virksomhedens konkurs kommet i besiddelse af en mailkorrespondance, hvoraf det fremgår, at Howden på baggrund af uenigheden om forståelsen af Gables erklæring, igen den 25. august 2016 sendte en mail til Gable, hvori de opsummerede udviklingen, og hvordan Howden havde valgt at fortolke Gables erklæring af 18. august Gable svarede samme dag, at Howdens og HFAA s fortolkning var forkert, og at Gable mente, at de havde været helt klare omkring, at der ikke måtte nytegnes forsikringer. Denne mail blev på daværende tidspunkt ikke videresendt til Finanstilsynet, trods HFAA ellers havde holdt Finanstilsynet ajour i forbindelse med al korrespondance angående Gable Finanstilsynets vurdering Finanstilsynet har lagt vægt på, at HFAA fortsatte salget af forsikringer til danske kunder på trods af usikkerhed omkring Gables økonomiske situation, som blev understøttet af flere henvendelser fra Finanstilsynet samt manglende og vage udmeldinger fra Gable om virksomhedens økonomiske situation. HFAA blev allerede medio juli 2016 gjort opmærksom på, at Finanstilsynet var i besiddelse af fortrolige oplysninger, som satte spørgsmålstegn ved, om virksomhedens fortolkning af Gables udmelding i selskabets årsrapport gjorde det muligt forsat at sælge forsikringer. Medio august 2016 anmodede Finanstilsynet HFAA om at indstille al nytegning, indtil virksomheden fremlagde bevis fra Gable for, at de måtte fortsætte nytegning af forsikringer. Da virksomheden fremlagde det, som efter virksomhedens opfattelse var bevis for, at de fortsat måtte nytegne forsikringer, gjorde Finanstilsynet opmærksom på, at disse oplysninger ikke stemte overens med de oplysninger, som Finanstilsynet havde modtaget fra FMA.

15 15/15 Den 25. august 2016 modtog HFAA direkte besked fra Gable om, at indstille al nytegning. Finanstilsynet vurderer, at i hvert fald HFAA s salg af forsikringer i perioden fra den 25. august 2016 indtil virksomhedens konkurs den 5. december 2016, var i strid med god skik. I denne periode var det åbenlyst for HFAA, at forsikringerne ville være værdiløse for forsikringstagerne i tilfælde af, at Gable ikke fandt en løsning på sin økonomiske situation. Hertil kommer, at det måtte stå HFAA klart, at salget af ejerskifteforsikringer i tilfælde af en konkurs ville være uden værdi, ligesom det ikke ville være muligt at gentegne ejerskifteforsikringer, fordi der ikke udbydes et sådant produkt på markedet. Danske forsikringstagere blev derfor ved HFAAs forsatte salg bragt i en situation, hvor bl.a. de kunder, som havde behov for en forsikringsdækning efter deres ejerskifteforsikring ville kunne lide meget store og i visse fælde velfærdstruende tab. Finanstilsynet skal afslutningsvist oplyse, at det afhænger af en konkret vurdering i den enkelte sag, hvorvidt der kan være grundlag for erstatning for danske kunder, som har tegnet en forsikring, der reelt har vist sig at være uden dækning.

Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S

Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S Att.: Direktionen Industrivej 2 4683 Rønnede 27. oktober 2015 Ref. MFT/UBP J.nr. 591-0225 Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes

Læs mere

Aftale mellem Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om initiativer som følge af Gable Insurance AGs konkurs mv.

Aftale mellem Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om initiativer som følge af Gable Insurance AGs konkurs mv. 1. december 2016 Aftale mellem Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension om initiativer som følge af Gable Insurance AGs konkurs mv. Erhvervsministeriet og Forsikring & Pension (F&P) er enige om at gennemføre

Læs mere

ADVOKATREDEGØRELSE - SAMMENFATTENDE KONKLUSIONER/KRITIKPUNKTER 1. BAGGRUND

ADVOKATREDEGØRELSE - SAMMENFATTENDE KONKLUSIONER/KRITIKPUNKTER 1. BAGGRUND ADVOKATREDEGØRELSE - SAMMENFATTENDE KONKLUSIONER/KRITIKPUNKTER 1. BAGGRUND Husejernes Forsikring Assurance Agentur ApS ("Husejernes Forsikring") var en forsikringsagentvirksomhed, der markedsførte og solgte

Læs mere

Er kunderne sikret godt nok udfordringer når udenlandske selskaber sælger forsikringer til danske kunder. Ulla Brøns Petersen

Er kunderne sikret godt nok udfordringer når udenlandske selskaber sælger forsikringer til danske kunder. Ulla Brøns Petersen Er kunderne sikret godt nok udfordringer når udenlandske selskaber sælger forsikringer til danske kunder Ulla Brøns Petersen Det indre marked findes! Forsikringsselskaber med tilladelse indenfor EU og

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber Lovbekendtgørelse nr. 419 af 1. maj 2007 Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber Herved bekendtgøres lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber, jfr. lovbekendtgørelse

Læs mere

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] kontaktede i maj 2013 [indklagede] i forbindelse med køb af ejendommen [adresse].

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] kontaktede i maj 2013 [indklagede] i forbindelse med køb af ejendommen [adresse]. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-545/MKJ 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at

Læs mere

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] anmodede i forbindelse med køb af ejendommen [adresse], [bynavn 2], [indklagede] om bistand.

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] anmodede i forbindelse med køb af ejendommen [adresse], [bynavn 2], [indklagede] om bistand. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-918/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn 1]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber 2016/1 BTL 96 (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 7. december 2016 Betænkning over Forslag

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-953/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber LBK nr 932 af 06/09/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 13. september 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0040 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade København Ø. Sendt pr. mail til med kopi til

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade København Ø. Sendt pr. mail til med kopi til Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail til hoeringer@ftnet.dk med kopi til her@ftnet.dk s høringssvar i relation til udkast til forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn 1].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn 1]. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-1339/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn 1]. Klagens tema: [Klager

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn].

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-366/MKJ 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [klager 1]

Læs mere

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Finanstilsynet Dato. 14. september 2018 Undersøgelse af livsforsikringsselskaber: Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Baggrund Finanstilsynet

Læs mere

Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1

Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1 Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1 I medfør af 7, stk. 2, og 26, stk. 4, i lov nr. 599 af. 12. juni 2013 om finansielle rådgivere fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen finder

Læs mere

K E N D E L S E. Ved brev til [X] af 12. februar 2016 bekræftede [indklagede] opdraget og gav prisoplysning. Af brevet fremgår bl.a.

K E N D E L S E. Ved brev til [X] af 12. februar 2016 bekræftede [indklagede] opdraget og gav prisoplysning. Af brevet fremgår bl.a. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-987/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn 1]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 132 Offentligt Fremsat den [ ] af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger AP Pension Livsforsikringsaktieselskab Att.: Direktionen Østbanegade 135 2100 København Ø 12.juni 2017 J.nr. 6652-0008 Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger Afgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber

Bekendtgørelse af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber LBK nr 1050 af 08/09/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 6. oktober 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0010 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder APC Forsikringsmæglere A/S Att.: Direktionen Strandgade 4 1401 København K 12.juni 2017 J.nr. 69510-0010 Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder Afgørelse I medfør

Læs mere

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 21. december 2013. Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1) 18. december 2013. Nr. 1582.

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 21. december 2013. Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1) 18. december 2013. Nr. 1582. Lovtidende A 2013 Udgivet den 21. december 2013 18. december 2013. Nr. 1582. Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1) I medfør af 7, stk. 2, og 26, stk. 4, i lov nr. 599 af 12. juni 2013

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling Lovforslag nr. L 172 Folketinget 2016-17 Fremsat den 29. marts 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 25. februar 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 25. februar 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 25. februar 2010 23. februar 2010. Nr. 180. Bekendtgørelse for Færøerne om god skik for investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger samt udenlandske investeringsinstitutter

Læs mere

Tak for ordet og invitationen til at komme i dag og besvare spørgsmålet om forbrugeres retshjælpsforsikring.

Tak for ordet og invitationen til at komme i dag og besvare spørgsmålet om forbrugeres retshjælpsforsikring. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 433 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 1. september 2010 /MFT-FT Åbent samråd i BOU alm. del den 6. september 2010 samrådsspørgsmål BP af 23.

Læs mere

Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed

Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed LOV nr 375 af 01/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juni 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1069-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov

Læs mere

FORSIKRING. perspektiv september perspektiv. Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse

FORSIKRING. perspektiv september perspektiv. Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse FORSIKRING Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse De centrale bestemmelser i den nye lov om forsikringsformidling træder i

Læs mere

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3.

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Dato: 3. april 2014 Sag: FO-14/02776-1 Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Problemstilling En erhvervsdrivende skal kunne dokumentere, at faktiske forhold, der oplyses om i markedsføringen,

Læs mere

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov

Klager. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Per Faurholt Nordre Strandvej 77B 8240 Risskov Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på salær med mere i forbindelse

Læs mere

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 Samarbejdsaftale mellem CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 og [Forsikringsmæglerens navn og adresse] (Herefter Forsikringsmægleren ) 1. Indledning

Læs mere

Bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder»

Bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder» BEK nr 1253 af 24/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1952-0006 Senere ændringer

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 15. juli 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Assens ApS Østergade 45 5610 Assens Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at klagerne ikke overholdt 6-dages fristen for fortrydelse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 21. maj 2012 (J.nr. 2011-0026122) Afgift som følge

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. Lovforslag nr. L 96 Folketinget Lovforslag nr. L 96 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. december 2016 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (Dækning

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Topdanmark Forsikring Att.: Direktionen Borupvang 4 2750 Ballerup 12. september 2017 J.nr.: 6075-0020 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Læs mere

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V 18. marts 2015 Ref. CGS J.nr. 5951-0040 Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse

Læs mere

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING Kontakt Jens Steen Jensen Partner 22.1.2018 Tirsdag den 16. januar 2018 vedtog Folketinget en ny forsikringsformidlingslov, som væsentligt ændrer og omskriver den eksisterende

Læs mere

Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af GPS-sporingsudstyr. Spørgsmål stillet af Morten Bødskov (S)

Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af GPS-sporingsudstyr. Spørgsmål stillet af Morten Bødskov (S) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 248 Offentligt NOTAT 16. marts 2016 Det talte ord gælder. Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af

Læs mere

KENDELSE. Sælger indhentede selv en tilstandsrapport på ejendommen. Rapporten var dateret den 15. februar 2007.

KENDELSE. Sælger indhentede selv en tilstandsrapport på ejendommen. Rapporten var dateret den 15. februar 2007. 1 København, den 26. oktober 2009 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Søren Villadsen Bredgade 10 9490 Pandrup Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

Qudos Insurance A/S under konkurs CVR-nr meddelelse om konkurs. Konkursen medfører en række ændringer i Deres forsikringsforhold.

Qudos Insurance A/S under konkurs CVR-nr meddelelse om konkurs. Konkursen medfører en række ændringer i Deres forsikringsforhold. 4003985 BOR/SAWI Forsikringstagere og skadelidte i Danmark Qudos Insurance A/S under konkurs CVR-nr. 33956967 meddelelse om konkurs Qudos Insurance A/S (herefter Qudos ) blev den 20. december 2018 taget

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse BEK nr 1110 af 14/11/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) I medfør af 9, stk. 1 og 2, 31 og 39 i lov nr. 362 af 19.

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. april 2015 (2014-0037566). Navn egnet til at fremkalde

Læs mere

Dansk Byggeri takker for muligheden for at komme med høringssvar.

Dansk Byggeri takker for muligheden for at komme med høringssvar. Fra: Til: Cc: Emne: Louise Heger Jensen Høringer Heidi Ravnholt (FT) Høringssvar til ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om forsikringsformidling Dato: 16. februar 2017

Læs mere

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank 1 af 6 08-08-2012 13:36 Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank Journal nr 2:8032-213. Rådsmødet den 26. januar 2000 1. Resumé Zurich Forsikring har ved brev af 26. juni 1998 anmeldt en

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg Sagen angår spørgsmålet, om der på handelstidspunktet gjaldt en skriftlig

Læs mere

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E København, den 24. oktober 2011 Sagsnr. 2009 1321 CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede, advokat. Sagens tema: Klager har klaget over, at

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Peter Schmidt ApS Øverødvej 11 2840 Holte Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

Går du/i med salgstanker, så grib chancen og kontakt os for nærmere oplysninger og en gratis vurdering. [ ]

Går du/i med salgstanker, så grib chancen og kontakt os for nærmere oplysninger og en gratis vurdering. [ ] 1 København, den 25. september 2009 KENDELSE Klager ctr. Place2live Høegh Bolig A/S Rungstedvej 7 2970 Hørsholm Sagen angår navnlig spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne som følge

Læs mere

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening.

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere i sag 381 j.nr.17/00125 (2016-10954) Dansk Ejendomsmæglerforening mod Ejendomsmæglervirksomheden MM Living [Adresse] [By] afsagt sålydende

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1)

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1) BEK nr 797 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.142-0008 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

København, den 28. november 2011 J.nr K E N D E L S E

København, den 28. november 2011 J.nr K E N D E L S E København, den 28. november 2011 J.nr. 2009-02-1204 LNJ/LOR/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over advokat B, herefter kaldet indklagede. Sagens tema: Klager

Læs mere

4) Forsikringsselskabet har indsendt den i 3 nævnte dokumentation til Finanstilsynet.

4) Forsikringsselskabet har indsendt den i 3 nævnte dokumentation til Finanstilsynet. Bekendtgørelse om filialer af forsikringsselskaber, der er meddelt tilladelse i et land uden for Den Europæiske Union, som Unionen ikke har indgået aftale med på det finansielle område 1 I medfør af 1,

Læs mere

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0009 Senere ændringer til

Læs mere

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet Kendelse af 10. september 2007 (J.nr. 2006-0010133). Ansøgning om at blive omfattet af overgangsordningen om forsikringsrådgivere afslået. Lov om forsikringsformidling 56 a, 4. (Lise Høgh, Holger Dock

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer I medfør af 5, stk. 7, og 190, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni 2013 om forvaltere af

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler BEK nr 1185 af 06/12/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

Forsikring & Pensions høringssvar i relation til udkast til forslag

Forsikring & Pensions høringssvar i relation til udkast til forslag Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail til hoeringer@ftnet.dk med kopi til her@ftnet.dk s høringssvar i relation til udkast til forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. april 2016 (2016-2441). K ikke anset som part og anmodning

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser side 1 af 5 Forretningsbetingelser Almindelige Forretningsbetingelser for MOMENTUM MARKETS ApS. 1. INDLEDNING Disse almindelige forretningsbetingelser finder anvendelse i tilknytning til den af Momentum

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 31. august 2009 (J.nr. 2009-0018812) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 samt offentlighedsloven 14. (Lise Høgh, Suzanne Helsteen og Steen Mejer ) Ved

Læs mere

Aftalen omhandler Rådgivningspakke 3 Vi gør det for dig. Pris Kr.

Aftalen omhandler Rådgivningspakke 3 Vi gør det for dig. Pris Kr. Dato - 2018 Aftalen omhandler Rådgivningspakke 3 Vi gør det for dig Pris 8.750 Kr. I forhold til præcist dit hus og ud fra oplysningerne i tilstandsrapporten og el-installationsrapporten, finder vi det

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1) BEK nr 1256 af 01/11/2013 Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 1952-0004 Senere ændringer til forskriften BEK nr

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU Alm.del EU Note 54 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU Alm.del EU Note 54 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU Alm.del EU Note 54 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 7. februar 2015 Fælles EU-regler for

Læs mere

I henhold til aftale fremsendes hermed tilbud på byggeskadeforsikring af byggeri, som ligger:

I henhold til aftale fremsendes hermed tilbud på byggeskadeforsikring af byggeri, som ligger: BN HUSE APS Mikkels Banke 15 A 4736 Karrebæksminde Dato: 11.09.2015 Tilbudsnummer: 102-100379 Tilbud på Byggeskadeforsikring I henhold til aftale fremsendes hermed tilbud på byggeskadeforsikring af byggeri,

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det: Kendelse af 22. april 2008 (J.nr. 2007-0014802). Anmodning om aktindsigt i tilsynssager ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt Offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh

Læs mere

Henvendelsen af 13. januar 2009 blev besvaret med e-mail af 16. januar 2009, hvori Finanstilsynet fastholdt afslaget på aktindsigt.

Henvendelsen af 13. januar 2009 blev besvaret med e-mail af 16. januar 2009, hvori Finanstilsynet fastholdt afslaget på aktindsigt. Kendelse af 19. juni 2009 (J.nr. 2009-0018724) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 og offentlighedslovens 14. (Anders Hjulmand, Suzanne Helsteen og Jan Uffe

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Tryg Forsikring A/S Att.: Direktionen Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup 5.juli 2017 J.nr. 6075-0003 og 6075-0007 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ

Læs mere

Information om PenSam s behandling af personoplysninger m.v. til dig, som ikke er kunde i PenSam

Information om PenSam s behandling af personoplysninger m.v. til dig, som ikke er kunde i PenSam Information om PenSam s behandling af personoplysninger m.v. til dig, som ikke er kunde i PenSam I PenSam passer vi godt på de personlige oplysninger, vi får i forbindelse med sagsbehandling af vores kunders

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 236 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og Ejendomsmæglervirksomhed CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 1. oktober 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og ejendomsmæglervirksomheden

Læs mere

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed.

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Kendelse af 22. februar 1996. 95-93.584. Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin ejendom og henvendte sig til de indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin ejendom og henvendte sig til de indklagede. 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Kristian Ørtoft Geisler og Martin Rønne v/chartis Kalvebod Brygge 45 1560 København V Sagen angår spørgsmålet, om de indklagede

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over [indklagede], [bynavn 1].

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over [indklagede], [bynavn 1]. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-1933/CSI 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over [indklagede], [bynavn 1]. Klagens tema: Advokat [A] har på

Læs mere

for Grønland af lov om finansiel virksomhed Bekendtgørelse nr. 434 af 3. juni 2005

for Grønland af lov om finansiel virksomhed Bekendtgørelse nr. 434 af 3. juni 2005 Bekendtgørelse nr. 434 af 3. juni 2005 Bekendtgørelse for Grønland om filialer af forsikringsselskaber, der er meddelt tilladelse i et land uden for Den Europæiske Union, som Fællesskabet ikke har indgået

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A]

K E N D E L S E. [advokat A] København, den 4. april 2014* Sagsnr. 2013 2030/MLA 3. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 21. juni 2013 (forhold 1 og 2), modtaget i Advokatnævnet den 24. juni 2013, ved

Læs mere

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen.

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen. Kendelse af 3. maj 2001. 00-189.505. Klagerens virksomhed var omfattet af lov om forsikringsmæglervirksomhed. 1 i lov om forsikringsmæglervirksomhed. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 29. juli 2014 (J.nr. 2014-0037795) Tiltrådt, at anmodning

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 3. marts 2009 (J.nr. 2008-0017864) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen og Jan

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår endvidere spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har krav på betaling af vederlag som krævet.

KENDELSE. Klagen angår endvidere spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har krav på betaling af vederlag som krævet. 1 København, den 3. januar 2013 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Jørgen Klug Jernbanegade 1 9460 Brovst Nævnet har modtaget klagen den 31. januar 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som psykolog samt til anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer I medfør af 19 i lov om psykologer m.v. som

Læs mere

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade København Ø. Sendt pr. mail til med kopi til

Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade København Ø. Sendt pr. mail til med kopi til Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. mail til hoeringer@ftnet.dk med kopi til her@ftnet.dk s svar på høring om udkast til forslag til lov om ændring af lov om en garantifond

Læs mere

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt.

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt. Side 1 af 8 Kendelse af 30. januar 2009 (J.nr. 2008-0017489) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh og

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Bekendtgørelse om kompetencekrav til personer, der yder forsikringsdistribution

Bekendtgørelse om kompetencekrav til personer, der yder forsikringsdistribution Bekendtgørelse om kompetencekrav til personer, der yder forsikringsdistribution I medfør af 43, stk. 4, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse ** og ** i lov om forsikringsformidling,

Læs mere

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E København, den 7. juni 2012 Sagsnr. 2010-02-0540/VPE/VTA/JML Sagsnr. 2010-02-0541/VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har de tidligere bestyrelsesmedlemmer i X

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 1. september Bekendtgørelse om filialer af tredjelandsforsikringsselskaber 1) 25. august Nr

Lovtidende A Udgivet den 1. september Bekendtgørelse om filialer af tredjelandsforsikringsselskaber 1) 25. august Nr Lovtidende A 2015 Udgivet den 1. september 2015 25. august 2015. Nr. 1018. Bekendtgørelse om filialer af tredjelandsforsikringsselskaber 1) I medfør af 1, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 27. maj 2008 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Claus Ernsø og Kenneth Thiemke Hovedgaden 514 2640 Hedehusene Sagen angår spørgsmålet, om de indklagede er erstatningsansvarlige

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 9. januar 2015 Sagsnr. 2014-2819/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. Sagens tema: [X] har

Læs mere

Bekendtgørelse om filialer af tredjelandsforsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om filialer af tredjelandsforsikringsselskaber 1) BEK nr 1018 af 25/08/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 6. oktober 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0027 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel Finanstilsynet 26. september 2014 J.nr. 591-0354 Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel virksomhed 1.

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed Forslag til Lov om ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber og lov om finansiel virksomhed (Fastsættelse af krav om medlemskab af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber (Fonden)

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling Erhvervsudvalget L 52 - Bilag 19 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling (Forsikringsmæglervirksomheders oplysningspligter og forbud mod at forsikringsmæglervirksomheder

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. juli 2016 (2016-4038). K kunne ikke meddeles aktindsigt

Læs mere