I to i det væsentlige enslydende afgørelser af 22. august 2007 fra Finanstilsynet til K1 og K2 hedder det:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I to i det væsentlige enslydende afgørelser af 22. august 2007 fra Finanstilsynet til K1 og K2 hedder det:"

Transkript

1 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Fax Ekspeditionstid 9-16 * Lov om finansiel virksomhed 20, 21, 347 og 354 samt forvaltningslovens 19. Pensionskasser meddelt en række påbud, vedrørende det tekniske grundlag. Ikke grundlag for at offentliggøre navnene på pensionskasserne. (Holger Dock, Mogens Andersen, Cato Baldvinsson, Lise Høgh og Steen Mejer) Ved skrivelse af 3. september 2007 har advokat A på vegne af K1 og K2 klaget over Finanstilsynets afgørelser af 22. august Ved afgørelserne meddelte Finanstilsynet pensionskasserne en række påbud og oplyste endvidere, at tilsynet i forbindelse med udsendelse af afgørelserne ville offentliggøre navnene på pensionskasserne. Sagens omstændigheder: I to i det væsentlige enslydende afgørelser af 22. august 2007 fra Finanstilsynet til K1 og K2 hedder det: Finanstilsynet fandt i forbindelse med inspektion i pensionskassen i oktober/november 2004, at medlemmer optaget før 1997 [i K1] [og medlemmer optaget før 2000 i K2] på et garanteret grundlag ikke får forhøjelse af pensionstilsagnet ved bonustilskrivninger og ordinære bidragsstigninger samt ved ekstraordinære bidragsstigninger og indskud. Beløbene anvendes i stedet til at øge (styrke) hensættelserne. Finanstilsynet anmodede herefter kassen om en redegørelse, som tilsynet modtog den 10. januar Herefter har sagen været drøftet ad flere gange med kassen og dennes advokat. Finanstilsynet har i forbindelse med vurderingen haft bistand fra Kammeradvokaten. Konklusion Finanstilsynet har forelagt sagen for Det Finansielle Virksomhedsråd, og skal på denne baggrund meddele pensionskassen følgende påbud: For medlemmer optaget før overgangen til betinget garanteret grundlag skal pensionskassen indsende en ny anmeldelse af det tekniske grundlag, jf. lov om finansiel virksomhed 21, stk. 6. I det nye tekniske grundlag skal beregning og fordeling af bonus tydeligt fremgå. Anmeldelsen skal indsendes til tilsynet senest 3. oktober 2007.

2 - 2 - Finanstilsynet har vurderet, at det tekniske grundlag for så vidt angår ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud for medlemmer optaget før overgangen til betinget garanteret grundlag ikke er rimeligt, jf. lov om finansiel virksomhed 21, stk.1. Pensionskassen skal derfor bringe grundlaget i overensstemmelse med 21, stk. 1. Anmeldelse af nyt grundlag skal indsendes til tilsynet senest 3. oktober Pensionskassen skal indsende en separat redegørelse for, hvordan kassen vil sikre, at behandlingen af allerede foretagne ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud fra medlemmer optaget før overgangen til betinget garanteret grundlag bringes i overensstemmelse med 21, stk. 1. Redegørelsen skal indsendes til tilsynet senest 3. oktober Pensionskassen skal sørge for, at det informationsmateriale, som fremover gives til medlemmer optaget før overgangen til betinget garanteret grundlag i forbindelse med indbetaling af ekstraordinære bidrag eller indskud, er klart og præcist. Pensionskassen skal iværksætte dette straks. I medfør af lov om finansiel virksomhed 347, stk. 1, skal pensionskassen orientere Finanstilsynet, hvis et eller flere medlemmer klager til Ankenævnet for Forsikring eller domstolene som følge af denne afgørelse. Pensionskassen skal foretage denne orientering i takt med at eventuelle klager opstår. Finanstilsynet skal endvidere meddele, at i forbindelse med at tilsynet udsender afgørelsen, vil Finanstilsynet offentliggøre navnet på pensionskassen. Det sker i medfør af lov om finansiel virksomhed 354 a, stk. 1 og stk. 2, nr. 6 og i overensstemmelse med 7 i informationsbekendtgørelsen. Redegørelse Bonus Det er et krav i lov om finansiel virksomhed 21, stk. 2, at de anmeldte regler for beregning og fordeling af realiseret resultat, jf. 20, stk. 1, nr. 3, skal være præcise og klare. I denne sag er der tale om, at aftalegrundlaget for så vidt angår anvendelsen af bonus i meget høj grad udgøres af det tekniske grundlag. Det fremgår af bonusregulativet for pensionskassen, 5, stk. 1, at bonusbeløb anvendes som nettoindskud til ydelser af samme art, som medlemmet har ret til efter pensionsregulativet. Begrebet "nettoindskud" synes umiddelbart at måtte forstås således, at tildelt bonus ikke kan anvendes til at styrke hensættelser.

3 - 3 - Det fremgår derimod af vejviseren til pensionsoversigten, som er udsendt til medlemmer fra og med 1998, at bonus kan bruges til at styrke garantien, og at det vil være hovedreglen for medlemmer med en rente på 4,5 %. Sammenholdes bonusregulativet og det tekniske grundlag er behandlingen af bonus uklar. Det fremgår ikke klart af bonusregulativet, at bonus kan anvendes til styrkelse af hensættelserne. På dette punkt skal det tekniske grundlag derfor præciseres. Ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud Forhold anmeldt efter 20, stk. 1, nr. 1-5, skal være rimelige over for den enkelte forsikringstager, jf. lov om finansiel virksomhed 21, stk. 1. Det tekniske grundlag indebærer, at medlemmer optaget før overgangen til det betingede garanterede grundlag reelt for deres ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud får en ydelse på nul kroner. Ved vurderingen af rimelighedsprincippet har Finanstilsynet lagt vægt på følgende: Tilsynet har tidligere i afgørelse af 26. marts 2004 fastslået, at hvis der i aftalegrundlaget er en bestemmelse, hvorefter bonus anvendes til opskrivning af forsikringsydelserne, så er livsforsikringsvirksomheden medmindre andet er aftalt ved bonustilskrivningen forpligtet til at opskrive forsikringsydelserne på mindst samme vilkår, som livsforsikringsvirksomheden anvender ved nytegning af lignende forsikringer. Bonus, som tilskrives på dårligere vilkår end nytegningsgrundlaget, vil være i strid med ligebehandlingsprincippet, der er en del af rimelighedsprincippet i lov om finansiel virksomhed 21. Elementer af generel forventelighed. Uden helt udtrykkelig angivelse af det modsatte, er det både udgangspunktet i branchen og for en almindelig forventning, at hvis man frivilligt foretager et ekstraordinært indskud, fører dette til en bedre pension, end hvis man ikke foretager et indskud. Tilsynet finder på den baggrund, at pensionskassens behandling af bidragsstigninger og indskud for medlemmer optaget før overgangen til det betinget garanterede grundlag, er i strid med rimelighedsprincippet i 21, stk. 1. Den nuværende behandling af ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud skal bringes i overensstemmelse med kravet om rimelighed. Kassen skal derfor dels ændre det tekniske grundlag og dels indsende en redegørelse for, hvordan kassen vil sikre at kravet om rimelighed sikres over for de allerede modtagne ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud. Information om ekstraordinært bidrag eller indskud

4 - 4 - Finanstilsynet har gennemgået det informationsmateriale, et medlem modtager som beslutningsgrundlag i forbindelse med indbetaling af et ekstraordinært bidrag eller indskud. Tilsynet vurderer, at den givne information ved et ekstraordinært indskud ikke er tilstrækkelig klar og præcis til, at et medlem reelt kan forstå konsekvenserne af den frivillige indbetaling. Det fremgår ikke at ekstraordinære indskud for medlemmer på garanteret grundlag i modsætning til medlemmer på betinget garanteret grundlag anvendes til at styrke hensættelserne. Det fremgår kun, at den garanterede del af dækningerne falder. Ændringen i den garanterede andel modsvares af stigningen i dækningerne, således at de garanterede ydelser stort set er uændret før og efter bidragsstigningen. Tilsynet finder på den baggrund, at informationsmaterialet ikke er i overensstemmelse med bekendtgørelse nr af 17. november 2006 om information om livsforsikringsaftaler 7, hvorefter information skal være formuleret klart og præcist. På den baggrund skal tilsynet påbyde kassen fremadrettet at bringe informationsmateriale, som gives i forbindelse med indbetaling af ekstraordinære bidrag eller indskud, i overensstemmelse med bekendtgørelsens 7. Offentliggørelse Det følger af lov om finansiel virksomhed 354 a, stk. 1 og stk. 2, nr. 6, at Finanstilsynet i sager om overtrædelse af bekendtgørelser om information udstedt i medfør af 56 kan offentliggøre navnet på den virksomhed, som en afgørelse vedrører, når det skønnes at være af interesse for den finansielle virksomheds kunder at kende navnet på virksomheden. Offentliggørelse kan bl.a. ske i sager, hvor der er sket overtrædelse af reglerne om god skik samt i sager, hvor der er sket overtrædelse af informationsbekendtgørelsen. Det anføres i lovbemærkningerne, at der skal foretages en konkret vurdering, hvori skal indgå, om der er tale om grove eller gentagne overtrædelser af reglerne. Endvidere skal det vurderes, om offentliggørelse af virksomhedens navn er nødvendigt for at opnå formålet med offentliggørelsen. Det følger dog samtidig af 354 a, stk. 4, at offentliggørelse ikke kan ske, hvis offentliggørelsen vil medføre væsentlig skade for virksomheden. Finanstilsynet finder, at de berørte medlemmer har en interesse i, at pensionskassens navn offentliggøres sammen med afgørelsen. Dermed får det enkelte berørte medlem mulighed for at vurdere, hvorvidt medlemmet ønsker at føre en sag videre ved ankenævnet for forsikring eller ved domstolene. Samtidig vurderer tilsynet, at offentliggørelse ikke medfører væsentlig skade for pensionskassen, da der er tale om en tværgående pensionskasse, hvor medlemsgrundlaget i kassen i høj grad bestemmes af overenskomsterne mellem arbejdsmarkedets parter.

5 - 5 - Finanstilsynets afgørelse om offentliggørelse med angivelse af kassens navn grunder dermed i den manglende overholdelse af 7 i informationsbekendtgørelsen, jf. lov om finansiel virksomhed 354 a, stk. 1 og stk. 2, nr. 6. I klageskrivelse af 3. september 2007 har advokat A anført: 2. Sagsfremstilling Finanstilsynets afgørelser lider af væsentlige tilblivelsesmangler. Jeg vil uddybe dette udførligt i den endelige klage. Finanstilsynets sagsfremstilling er på væsentlige punkter ufyldestgørende eller misvisende og må suppleres og korrigeres. For nærværende finder jeg det alene relevant at bemærke, at Finanstilsynets beskrivelse af konklusionerne på inspektionerne i de to pensionskasser i 2004 ikke er identisk med de beskrivelser og konklusioner, tilsynet tidligere har præsenteret pensionskasserne for. Om Finanstilsynets sagsfremstilling bemærker jeg, at Finanstilsynet i afgørelserne beskriver, at tilsynet efter inspektion i pensionskasserne i oktober/november 2004 anmodede kassen om en redegørelse, som tilsynet modtog den 10. januar Tilsynet anfører videre, at Herefter har sagen været drøftet ad flere gange med kassen og dennes advokat. Denne beskrivelse efterlader uvægerligt et indtryk af, at der løbende har været dialog mellem pensionskasserne og tilsynet. Det er ikke tilfældet. Der blev mellem pensionskasserne og Finanstilsynet afholdt møde den 6. april Mødets tema var i henhold til oplæg fra Finanstilsynet, om der bestod et tilstrækkeligt aftaleretligt grundlag mellem kassernes administration og det tekniske grundlag. I forlængelse af mødet sendte jeg den 10. maj s.å. en supplerende redegørelse til Finanstilsynet. Herefter hørte pensionskasserne intet fra Finanstilsynet i mere end et år. Først ved Finanstilsynets mail af 13. juni d.å. vendte tilsynet tilbage. I mailen bekræfter Finanstilsynet, at man kort fortalt er nået til den konklusion, at aftalegrundlaget er i overensstemmelse med det tekniske grundlag, men at man nu i stedet har valgt at sætte spørgsmålstegn ved det tekniske grundlags rimelighed. Pensionskasserne havde ikke tidligere været orienteret om, at det var et emne, der var under behandling i Finanstilsynet; og havde følgelig heller

6 - 6 - ikke haft lejlighed til at udtale sig herom, inden sagen blev forelagt i det finansielle virksomhedsråd. Jeg finder det retssikkerhedsmæssigt betænkeligt og forvaltningsretligt kritisabelt, at Finanstilsynet uvarslet foretager en kovending og inddrager forhold i sin sagsbehandling, som hidtil har henstået upåtalte eller som tidligere har været oppe, men fra tilsynets side er frafaldet, og på et for kasserne ukendt grundlag forelægger sagen for det finansielle virksomhedsråd, uden, at kasserne har haft så meget som lejlighed til at udtale sig. Ovennævnte synspunkt vil indgå i min argumentation i den endelige klage for hvorfor påbudene må ophæves. 3. Klagernes Påstand Under sagen vil jeg for pensionskasserne overordnet nedlægge påstand om, at Finanstilsynets påbud ophæves. Jeg vil ligeledes nedlægge påstand om, at der ikke sker offentliggørelse af pensionskassens navn på Finanstilsynets hjemmeside, uanset sagens udfald i øvrigt. 4. Anbringender Til støtte for min overordnede påstand om ophævelse af Finanstilsynets påbud bemærker jeg foreløbigt og kortfattet følgende vedr. de enkelte punkter: 4.1 Bonus Til påbudet om anmeldelse af nyt teknisk grundlag gør jeg gældende, at pensionskassernes regler om beregning og fordeling af bonus allerede fremgår af de teknisk- økonomiske grundlag, og at disse regler er rimelige. 4.2 Bidragsstigninger og indskud Til påbudet om ændring af kassernes tekniske grundlag for så vidt angår ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger og indskud for visse medlemmer, gør jeg gældende, at de anmeldte regler er rimelige og betryggende over for både det enkelte medlem og kollektivet. 4.3 Indsendelse af redegørelse Til påbudet om indsendelse af en redegørelse for hvordan kassen vil sikre, at behandlingen af allerede foretagne ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud fra visse medlemmer bringes i overensstemmelse med FIL 21, stk. 1, bemærker jeg, at dette punkt skal ophæves som overflødigt i forbindelse med ophævelsen af de tidligere omtalte påbud, jf. bemærkningerne hertil. 4.4 Information til medlemmerne

7 - 7 - Til påbudet om ændring/tilpasning af pensionskassernes informationsmateriale til visse medlemmer gør jeg gældende, at pensionskassernes materiale aktuelt og historisk lever op til kravene i informationsbekendtgørelsen. 4.5 Orientering til Finanstilsynet Til påbudet om, at pensionskasserne skal orientere Finanstilsynet om eventuelle klager som følge af tilsynets påbud, bemærker jeg, at dette skal ophæves som overflødigt i forbindelse med ophævelsen af de tidligere omtalte påbud, jf. bemærkningerne hertil. 4.6 Øvrige anbringender Til de ovenstående punkter vil jeg desuden gøre gældende, at Finanstilsynet både de jure og de facto har godkendt pensionskassernes grundlag og administration. Det er sket både i forbindelse med selve grundlagets tilblivelse, som fandt sted i nær kontakt mellem kassen og Finanstilsynet og ved, at Finanstilsynet tidligere i perioden siden 1997 har foretaget inspektioner hos kasserne, uden at det har affødt bemærkninger til kassernes grundlag, bonusregulativ eller informationspraksis. Det meget lange tidsforløb siden 1997, hvor pensionskasserne med Finanstilsynets vidende og godkendelse har været anvendt har desuden som et selvstændigt problem medført, at det i vidt omfang de facto vil være umuligt på nuværende tidspunkt at foretage historiske reguleringer. 5. Offentliggørelse af Pensionskassernes navne Til Finanstilsynets meddelelse om, at tilsynet i forbindelse med udsendelse af afgørelserne vil offentliggøre navnene på pensionskasserne, nedlægger jeg påstand om, at dette ikke sker. 5.1 Formål med offentliggørelse De klagende pensionskasser er tværgående pensionskasser. Medlemskabet af kasserne er obligatorisk for de faggrupper, der er medlemmer. Kasserne driver ikke akkvisition. Selv hvis Erhvervsankenævnet ikke måtte give pensionskasserne helt eller delvist medhold i klagen, vil en offentliggørelse af navnene derfor ikke tjene noget formål i relation til advarsel eller oplysning. Ønsker Finanstilsynet i et sådant tilfælde at iagttage hensynene bag FIL 254a, ville dette mere hensigtsmæssigt kunne nås ved orientering direkte fra pensionskasserne til deres medlemmer.

8 - 8 - En offentliggørelse af navnene vil derfor blot være en unødvendig udstilling af kasserne. Offentliggørelse vil derfor være i strid med det almindelige proportionalitetsprincip. 5.2 Finanstilsynets praksis Det fremgår af Finanstilsynets hjemmeside, at tilsynet i flere tilfælde senest i 2007 har meddelt påbud til tværgående pensionskasser som følge af manglende efterlevelse af bl.a. god skik-bekendtgørelsen og informationsbekendtgørelsen, uden at dette har medført, at den eller de pågældende pensionskassers navne er blevet offentliggjort. Også den almindelige lighedsgrundsætning må derfor føre til, at der ikke er grundlag for at offentliggøre pensionskassernes navne. Jeg ønsker under sagen at afæske Finanstilsynet svar på, om nogen af de overtrædelser, der har ligget til grund for de offentliggjorte, principielle afgørelser, har medført, at pensionskasserne eller disses bestyrelser er blevet politianmeldt. I det omfang, der har fundet politianmeldelse sted, og der desuagtet ikke er sket offentliggørelse af navnene, fremstår det som yderligere betænkeligt og uforholdsmæssigt krænkende at offentliggøre de klagende pensionskassers navne. I skrivelse af 19. oktober 2007 har advokat A til støttet for klagen yderligere anført: 3. Offentliggørelse af pensionskassernes navne 3.1 Finanstilsynets generelle indstilling Tilsynet anfører, at en offentliggørelse af en afgørelse, der har til formål at orientere en virksomheds kunder bør ske med navns nævnelse, og fremdrager som begrundelse de almindelige lovbemærkninger til lov om finansiel virksomhed [FIL] 354 A, herunder at det vil give kunder mulighed for at fravælge virksomheder, der har tilsidesat bestemmelser, der har karakter af forbrugerbeskyttelse. Synspunktet har ingen valør i denne sag. Der er tale om en tværgående pensionskasse med obligatorisk medlemskab som følge af kollektive overenskomster. Hensynet til muligheden for at fravælge pensionskasserne er derfor uden betydning. Ved at medtage dette synspunkt, inddrager Finanstilsynet ulovlige kriterier.

9 Varetagelse af formålet med en offentliggørelse Pensionskasserne har, i modsætning til kommercielle selskaber en afgrænset medlemskreds, som enkelt lader sig identificere. Ingen andre end medlemmerne vil kunne have interesse i afgørelsen, da ingen andre end medlemmerne kan placere deres pensionsopsparing dér. Som anført i min foreløbige klage, ville hensynet til orientering af pensionskassernes medlemmer derfor langt mere præcist og langt mindre indgribende kunne være varetaget ved for eksempel et påbud om at orientere alle pensionskassernes medlemmer ved individuelt brev. Denne fremgangsmåde ses bl.a. bragt i anvendelse i Finanstilsynets afgørelse af 20. marts Afgørelsen vedlægges... Pensionskasserne tillægger naturligt deres renommé i branchen betydning, og finder det uønskværdigt på denne måde at blive sat i gabestok ; tilmed på et retligt grundlag, som pensionskasserne bestrider. Finanstilsynet har i denne sag valgt ikke at påbyde kasserne at informere medlemmerne, men har valgt det langt mere indgribende retsmiddel at offentliggøre kassens navn. Jeg gør gældende, at Finanstilsynets afgørelse strider mod almindelige offentligretlige saglighedskriterier og mod proportionalitetsprincippet. På side 5 henviser Finanstilsynet til, at en offentliggørelse af pensionskassernes navne vil indebære en større gennemsigtighed for medlemmerne omkring pensionskassens ydelser og anvendte praksis. Finanstilsynet undlader i det hele at begrunde denne opfattelse. Rigtigheden af udsagnet bestrides. Fremhævelsen af pensionskassernes navne har ingen (nødvendig) indflydelse på gennemsigtigheden for medlemmerne omkring pensionskassens ydelser og anvendte praksis Finanstilsynet redegør ligeledes på side 5 for sit synspunkt om, at offentliggørelse af pensionskassernes navne er nødvendig, idet det enkelte berørte medlem derved får mulighed for at vurdere, om medlemmet ønsker at føre en sag mod pensionskassen. Jeg bestrider, at der består nogen logisk eller retlig sammenhæng mellem en evt. offentliggørelse af pensionskassernes navn og det enkelte medlems mulighed for at vurdere, om medlemmet ønsker at føre en sag mod pensionskassen. 3.3 Offentliggørelse ctr. politianmeldelse Finanstilsynets forklaring på, at der i andre sager er fundet at være grundlag for at foretage politianmeldelse men ikke at offentliggøre kassernes navne, er inkonsistent.

10 Hvis Finanstilsynet finder, at en pensionskasses overtrædelse af informationsbekendtgørelsen skal medføre politikanmeldelse, må det nødvendigvis bero på en vurdering af grovheden af overtrædelsen. Ved en grov overtrædelse af informationsbekendtgørelsen må samtlige de hensyn om gennemsigtighed og muligheden for at vurdere sin egen retsstilling, i langt højre grad fremhæves. Hvis Finanstilsynet finder, at en overtrædelse af informationsbekendtgørelsen er så grov, at en politianmeldelse er påkrævet, men Finanstilsynet ikke desto mindre ikke har offentliggjort pensionskassens navn, men i stedet har bestemt, at informationen til medlemmerne kan varetages ved individuelle breve til disse, må offentligretlige lighedsprincipper føre til at en mindre grov overtrædelse af informationsbekendtgørelsen, som ikke medfører politianmeldelse, naturligvis end mindre kan resultere i offentliggørelse af kassernes navne. Jeg bestrider derfor, at der består nogen væsensforskel på de hensyn, der indgår i vurderingen af, om der skal ske offentliggørelse efter FIL 354 A og om der skal ske politianmeldelse. Finanstilsynet opfordres til at redegøre for, om den beskrevne fremgangsmåde med orientering til alle pensionskassernes medlemmer ved individuelt brev tidligere har været bragt i anvendelse også i tilfælde, hvor overtrædelsen af informationsbekendtgørelsen er anset for at være så grov, at tilsynet har politianmeldt ledelsen i pensionskassen. Jeg gør gældende, at hvis tilsynet i andre sager har fulgt sådan praksis, er beslutningen om offentliggørelse af klagernes navne udelukkende af pønal karakter, hvilket er et ulovligt hensyn. 3.4 Afgørelsen er allerede offentliggjort Ganske tilsvarende anfører Finanstilsynet, at offentliggørelse af pensionskassernes navn ligefrem er nødvendigt for at opnå formålet med offentliggørelsen. Dette forekommer noget cirkulært. Afgørelsen er desuden så vidt ses allerede offentliggjort på Finanstilsynets hjemmeside. Afgørelsen vedlægges Det understreger, at yderligere forfølgelse af synspunktet om offentliggørelse alene har et pønalt tilsnit. I forlængelse af mine ovenstående bemærkninger om medlemmernes interesse i og adgang til at gøre sig bekendt med Finanstilsynets ankepunkter, må det konstateres, at der nøgternt set må antages at være en væsentlig højere sandsynlighed for, at medlemmerne fik indsigt i forholdene, hvis tilsynet i medfør af informationsbekendtgørelsen havde pålagt pensionskasserne at sende et separat brev til medlemmerne end hvis tilsynet offentliggør afgørelsen på sin hjemmeside.

11 Varetagelse af aftaleretlige principper Finanstilsynet henviser på side 3 in fine til at offentliggørelse kan komme på tale, hvor en finansiel virksomhed tilsidesætter almindelige aftaleretlige principper i sine handelsvilkår. Hertil bemærker jeg, at Finanstilsynet ikke har redegjort for at dette skulle være tilfældet. Tilsynet angiver videre selv på side 5, sidste afsnit at det i Rapport om bonus i livsforsikring er slået fast, at tilsynet ikke har kompetence til at afgøre aftaleretlige forhold. Når Finanstilsynet uanset dette inddrager en henvisning til tilsidesættelse af almindelige aftaleretlige principper, gør jeg gældende at også dette udgør et ulovligt kriterium. Tilsynet påberåber sig reelt et forhold, som tilsynet erkendt ikke har nogen kompetence indenfor! 3.6 Skadevirkningen ved en offentliggørelse I sidste afsnit på side 5 anfører Finanstilsynet, at en offentliggørelse af navnene på pensionskasserne ikke indebærer en unødvendig udstilling af kassen men alene tilsigter at give medlemmerne mulighed for at vurdere deres pensionsmæssige retsstilling. Jeg bestrider, at der består nogen logisk eller retlig sammenhæng mellem det tilsigtede formål og hvad offentliggørelsen rent faktisk indebærer af skadevirkning. Som redegjort ovenfor, er der ingen saglige argumenter for en offentliggørelse i relation til orientering af medlemmerne; derimod vil en offentliggørelse indebære en væsentlig infami og mulig anden skadevirkning. I uddybende klageskrivelse af 17. januar 2008 har advokat A yderligere anført: 1. Påstand For de klagende pensionskasser nedlægger jeg påstand om, at de meddelte påbud i det hele ophæves, subsidiært at påbudene omgøres, således at de alene retter sig mod fremtidige bidrag, mere subsidiært at pensionskasserne meddeles en frist til at tilpasse sig de påbudte forhold.

12 De tekniske grundlag er rimelige og betryggende Overordnet gør jeg gældende, at de anmeldte grundlag er rimelige og betryggende over for både det enkelte medlem og over for bestanden som kollektiv. Som der vil blive redegjort for i det følgende, har pensionskasserne adskillige gange siden 1997 over for Finanstilsynet redegjort for indholdet og administrationen af de anmeldte og af tilsynet godkendte beregningsgrundlag, og for, hvorfor de efter kassernes vurdering er rimelige og betryggende. Senest har kasserne redegjort for dette efter at Finanstilsynet i brev af 2. december 2004 bad aktuaren om en redegørelse for, hvordan bonusanvendelsen og det anmeldte tekniske grundlag stemmer overens med de indgåede pensionsaftaler. Baggrunden herfor var, at Finanstilsynet havde ved en inspektion bemærket, at pensionskasserne havde fastfrosset garantierne. 4.1 Aktuarens redegørelse af 10. januar 2005 til Finanstilsynet Kassernes ansvarshavende aktuar, B, skrev i sin redegørelse af 10. januar 2005 til Finanstilsynet bl.a. at Bestemmelser Pensionskassen bestemmelser om garantierne og bonusanvendelse - herunder ændringer - fremgår af pensionsregulativet: 24: stk. 1 Beregningsgrundlaget fastsættes af pensionskassens aktuar i samråd med bestyrelsen og anmeldes til Finanstilsynet. Stk. 2. Alle medlemmer af pensionskassen samt børnepensionister får andel i pensionskassens overskud i form af bonus ifølge det til Finanstilsynet anmeldte bonusregulativ for Pensionskassen. I bonusregulativet fremgår det, at 1, stk. 5 Reglerne for bonusfordelingen kan ændres af bestyrelsen efter aktuarens indstilling og med anmeldelse til Finanstilsynet. Allerede fordelt bonus i form af nettoindskud på pensionshensættelserne kan ikke berøres af ændringer. 5 stk. 1. Bonusbeløb efter 4, stk. 1 [red.: rente, risiko- og adm. bonus] anvendes som nettoindskud til ydelser af samme art, som medlemmet har ret til efter pensionsregulativet.

13 - 13-5, stk. 2 Bonusbeløb efter 4, stk. 2 [red.: bonusfordelingskontoen] udbetales som ydelser af samme art, som medlemmet har ret til efter pensionsregulativet. 5, stk. 3 I det omfang pensionerne efter bonusgrundlaget jf. 4, stk. 3 overstiger den efter pensionsregulativet udbetalte pension inkl. bonus, udbetales forskellen som tillæg til medlemmets pension. Af teknisk grundlag fremgår det, at 6. Garantier og betingelser Pensionskassens garantier omfatter kun ydelser defineret i forhold til medlemmets opsparing og fremtidige uændrede bidrag. Garantien gælder ikke enkeltelementer i grundlaget. Medlemmerne med ordninger i gruppe A har et garanteret tilsagn, der er defineret som tilsagnet pr. 31. december 1996 beregnet efter de med gruppe A markerede parametre. Medlemmerne med ordninger i gruppe B har et garanteret tilsagn, der er defineret som tilsagnet pr. 31. december 1999 beregnet efter de med gruppe B markerede parametre. For gruppe A og B gælder at garantien aldrig kan forøges efter grundlaget A hhv. B. Såfremt bidraget nedsættes eller alderssummen udtages, nedsættes garantien svarende til reduktionen af tilsagnet. Ydelser i gruppe C garanteres kun for et kalenderår ad gangen. Pensionskassen kan dog kun nedsætte ydelser, såfremt nytegningsgrundlaget for pensionskassen ændres som følge af lovmæssige indgreb eller bestyrelsen baseret på aktuarens indstilling skønner, at et eller flere af grundlagets elementer ikke indeholder en tilstrækkelig sikkerhed. Nedsættelsen skal præcist svare til ændringen af de usikre parametre. Bidragsstigninger og bonus medfører kun garanterede ydelser svarende til nytegningsgrundlaget C. Medlemmerne med ordninger i gruppe A og B vil tillige have et tilsagn beregnet efter parametrene for gruppe C med udgangspunkt i tilsagnene hhv jf. næste punkt. Garantien er det til enhver tid maksimale tilsagn i de respektive grupper. Medlemmerne får garantiernes andel af den samlede pension oplyst som en garanteret andel. Denne er forklaret ved (eksempel fra pensionsoversigten fra ): Af pensionsoversigten fremgår din garanterede andel. Denne andel viser, hvor stor en del af dækningerne pensionskassen garanterer. Garantien kan kun nedsættes, hvis der sker ændringer i lovgivning mv. eller hvis udviklingen i pensionskassen medfører, at forudsætningerne på lang sigt ikke kan opfyldes. Garantien gælder for ét år af gangen.

14 Den ugaranterede andel fastsættes af bestyrelsen hvert år. Det tilstræbes, at udviklingen i pensionsdækningen er så jævn som muligt. Pensionsdækningerne incl. den ugaranterede andel er pt. baseret på en årlig rente efter skat på 4,5% og et uændret risikoforløb. Fra og med 2000 er alle medlemmer omfattet af samme regler for ugaranterede andele. Det betyder, at de ugaranterede andele pr. 1. januar 2000 er blevet forøget for alle de medlemmer, som er optaget 1. januar 1997 eller senere. Hvis du tilhører denne gruppe vil din garanterede pension alt andet lige være uændret, mens din ugaranterede andel vil være vokset betydeligt. Din samlede pensionsdækning vil således være væsentligt større. Bonus er din andel i pensionskassen overskud. Bonus bruges til at øge pensionsdækningerne og til at styrke garantien. Den del af pensionskassens overskud, som ikke udloddes i år, henlægges i egenkapitalen og vil senere blive brugt til bonus. På overgangstidspunktet var fortolkningen, at tilsagnet efter det dagældende nytegningsgrundlag var garanteret, idet medlemmerne ikke havde fået oplyst, at det var ugaranteret helt eller delvist. I lighed med en klassisk forsikringsaftale gik fortolkningen på tilsagnet på overgangstidspunket excl. fremtidige bidragsstigninger og bonus. Mekanisme for garantier I praksis vil et medlem, der er optaget før 2000, få fastfrosset garantibeløbet indtil bidrag og bonus anvendt på nytegningsgrundlaget overstiger denne garanti. På dette tidspunkt bortfalder den gamle garanti, da den nye er stærkere. Medlemmerne i denne gruppe vil have tre tilsagn, som omfatter hele bidraget og tildelt bonus på grundlaget: et tilsagn beregnet efter bonusgrundlaget (=4,5%-grundlag jf. bonusanmeldelserne), et tilsagn beregnet efter nytegningsgrundlaget (=2,0%-grundlag jf. teknisk grundlag) og tilsagnet på overgangstidspunket (=den fastfrosne garanti). Et medlem optaget før overgangen vil fx. have et tilsagn på kr. aldersog invalidepension for kr. bidrag pr. måned på tegningsgrundlaget (4,5%grundlag). På overgangstidspunktet var den garanterede andel 100%. Regnet på nytegningsgrundlaget (2,0%) var tilsagnet kr. 5 år efter er tilsagnet kr. incl. bidragsstigninger og bonus regnet på bonusgrundlaget. De kr. er et etårigt tillæg. På nytegningsgrundlaget er tilsagnet kr. og den fastfrosne garanti uændret kr. Den garanterede andel er således faldet til 90%. Denne udvikling forventes at fortsætte. Når tilsagnet på nytegningsgrundlaget overstiger kr. vil der være basis for stigning i den garanterede andel. Alle pensionsoplysninger til medlemmerne indeholder tilsagnet efter bonusgrundlaget samt den garanterede andel beregnet som: max[tilsagn nytegning ; tilsagn fastfrosset ]/tilsagn bonusgrundlag

15 Formålet med fastfrysningen er naturligvis at ligestille medlemmerne hurtigst muligt. Pensions-kassens bestyrelse finder det stærkt uholdbart, at medlemmerne ikke har samme rettigheder. Det er uklart, hvad der sker såfremt forskellen i rettighederne bliver aktuel, dvs. afkastet bliver vedvarende så lavt, at den højeste tegningsrente (4,5%) ikke kan opnås og det ikke umiddelbart kan godtgøres, at der er tale om en kortvarig situation, hvor dækning af højrenterettighederne betales af kollektivet mod en forventet hurtig tilbagebetaling. Jævnfør teknisk grundlag afsættes der efter de respektive garantier. Dette indbærer, at for medlemmer i denne gruppe regnes pensionshensættelserne efter tilsagnet med fastfrossen garanti på garantigrundlaget (gruppe A hhv. B i teknisk grundlag) og efter nytegningsgrundlaget (gruppe C i teknisk grundlag). Der afsættes derefter den største af hensættelserne for hvert medlem. Tilsvarende beregnes markedsværdierne for begge tilsagn og der afsættes det største af summen af de garanterede ydelser og bonuspotentialerne beregnet for de to tilsagn for hvert medlem. Konklusion Det fremgår klart af både pensions- og bonusregulativ at beregningsmetoden for garantierne og bonusanvendelsen fastsættes af bestyrelsen og aktuaren samt kan ændres fremadrettet. Ændringerne sendes ud til samtlige medlemmer, når de sker. Siden ændringen har medlemmerne fået oplyst, at tilsagnet kun var delvist garanteret og størrelsen heraf er blevet oplyst konsekvent. I praksis har medlemmerne derfor oplevet, at det garanterede tilsagn ikke er forøget. Medlemmerne kan derfor ikke have den forventning, at garantierne skal behandles anderledes. Det skal bemærkes at pensionskassen ikke har modtaget spørgsmål fra medlemmerne i denne anledning, som ikke har kunne afsluttes med en forklaring af baggrund og effekt i lighed med ovenstående. Da medlemmerne således til enhver tid kun har ret til det største af det fastfrosne tilsagn og tilsagnet beregnet efter nytegningsgrundlaget og fastfrysningen har været mulig p.g.a. udformningen af pensionsaftalerne og der efter teknisk grundlag afsættes den største hensættelse herfor, er der efter en aktuarmæssig opfattelse fuld overensstemmelse mellem pensionsaftalerne og det tekniske grundlag hhv. bonusanvendelsen. Som det er beskrevet, vil et medlem, der er optaget før 2000, altså i praksis få fastfrosset garantibeløbet indtil bidrag og bonus anvendt på nytegningsgrundlaget overstiger denne garanti. På dette tidspunkt bortfalder den gamle garanti, da den nye er stærkere.

16 Medlemmerne i denne gruppe vil have tre tilsagn, som omfatter hele bidraget og tildelt bonus på grundlaget: et tilsagn beregnet efter bonusgrundlaget (= 4,5 % grundlag jf. bonusanmeldelserne), et tilsagn beregnet efter nytegningsgrundlaget (= 2,0 % grundlag jf. teknisk grundlag) og tilsagnet på overgangstidspunktet (= den fastfrosne garanti). Formålet med fastfrysningen er at ligestille medlemmerne hurtigst muligt. Pensionskassens bestyrelse finder det uholdbart, at medlemmerne ikke har samme rettigheder. Tilsvarende beregnes markedsværdierne for begge tilsagn og der afsættes det største af summen af de garanterede ydelser og bonuspotentialerne beregnet for de to tilsagn for hvert medlem. Jeg gør gældende, at denne beregningsmetode i det hele lever op til kravet om rimelighed i FIL. 4.2 Finanstilsynet har ikke hjemmel til at meddele påbud om bonusanvendelsen Af Finanstilsynets redegørelse for påbudene fremgår det, at det tekniske grundlag skal ændres, så det tydeligt fremgår, at bonus kan anvendes til grundlagsstyrkelse. I redegørelsen (side 2 nederst) hævder tilsynet at der er en modsætning mellem bonusregulativets bestemmelser om at bonus anvendes til nettoindskud og det forhold, at det af vejviseren (~ medlemsinformation til de årlige tilsagnsbreve) fremgår, at bonus anvendes til at styrke garantien. Jeg bestrider, at der af denne årsag består nogen modsætninger mellem de to nævnte forhold. Nettoindskud anvendes for alle medlemmer til større ydelser; men ikke nødvendigvis større garantier, og styrker derfor garantierne. Jeg gør desuden gældende, at Finanstilsynet ikke har hjemmel til at meddele påbud om bonusanvendelsen, der basalt set er et aftalevilkår. Bonusanvendelser anmeldes ikke længere, fordi det er aftalevilkår, som ikke må være genstand for systematisk tilsyn; og Finanstilsynet har i mail af 13. juni 2007 bekræftet, at det aftalte er i overensstemmelse med det tekniske grundlag. Finanstilsynet konkluderer vedr. det tekniske grundlags behandling af bidragsstigninger og indskud (side 3) er, at medlemmerne... reelt for deres ordinære og ekstraordinære bidragsstigninger samt indskud får en ydelse på nul kroner.

17 Det er ikke korrekt! Medlemmerne får en ydelse, men ikke nødvendigvis en højere garanti. Det er centralt at skelne mellem disse to begreber. Medlemmer, som er overgået til aktuel udbetaling efter overgangen til det betingede grundlag, får uden undtagelse et højere beløb udbetalt, som kan spores direkte tilbage til disse tillægsindbetalinger. Der har på intet tidspunkt i de 10 år, der er gået siden overgangen til de aktuelle grundlag været tidspunkter, hvor garantierne har været i kraft. Jeg gør derfor gældende at garantiandelen er uden betydning for medlemmernes samlede ubetingede/betingede og ugaranterede tilsagn (både eventuelle og aktuelle). 4.3 Negative konsekvenser ved opfyldelse af påbud Finanstilsynets ændrede syn på den anvendte praksis vil få en række negative effekter og kan for en række medlemmers vedkommende få direkte negativ indflydelse på den fremtidige pensions størrelse. Herudover kan en konsekvens blive, at pensionskassen tvinges til at nedsætte de nuværende pensionstilsagn, hvis pensionskassens egenkapital kommer under pres. Den krævede ændring i kassernes praksis betyder, at pensionskassen skal foretage større hensættelser. Det betyder, at investeringspolitikken vil blive mere konservativ, hvilket på sigt forringer pensionskassens bonusevne. Herudover betyder det, at medlemmer optaget før 1999, i tilfælde af at pensionskassen skulle få økonomiske problemer, skal stilles bedre end medlemmer optaget efter Man kan reelt sige, at de medlemmer der i givet fald pga. højrentegarantier vil være skyld i en konkurs skal være endnu bedre stillet end de er i dag, på bekostning af de medlemmer der er optaget efter Det finder pensionskassen helt uacceptabelt. Hvis pensionskasserne ændre den anvendte praksis, vil de blive påført betydelige omkostninger til omlægning af IT-systemer, der er udviklet i tillid til at den anvendte praksis var i overensstemmelse med gældende regler, ligesom den anvendte praksis har været Finanstilsynet bekendt i alle årene. 5. Det teknisk økonomiske grundlags tilblivelse og Finanstilsynets rolle heri. Pensionskasserne anmeldte ved respektive breve af 10. december 1996 ændringer til deres tekniske grundlag. Ved brev af 21. maj 1997 meddelte Finanstilsynet, at anmeldelsen ikke kunne optages i tilsynets register over anmeldelser, da de anmeldte forhold indebar, at en del af medlemmernes pensionstilsagn ved omregning til det nye tekniske grundlag blev ændret til ugaranterede ydelser.

18 På pensionskassernes bestyrelsesmøde den 28. maj 1997 blev bestyrelsen herefter (under behandlingen af dagsordens punkt 4.2) orienteret om tilsynets afgørelse. Ved brev af 30. maj 1997 fremsendte pensionskassernes daværende aktuar derefter et brev til Finanstilsynet og anmodede om en drøftelse heraf med Finanstilsynet. Den 12. august 1997 afholdt kasserne møde med Finanstilsynet med deltagelse af pensionskassernes direktør og aktuar. Fra pensionskassernes side blev der fremlagt eksempler hvoraf det fremgår, at medlemmerne i en periode ville kunne opleve, at ydelsesgarantien ville være et uændret beløb og at stigninger i ydelserne som følge af yderligere indbetalinger ville være ugaranteret. Finanstilsynet opfordres (1) til at fremlægge sit referat fra mødet. Med brev af 18. august 1997 fremsendte kassernes daværende aktuar herefter udkast til ændrede anmeldelser, og anmodede om en forhåndsudtalelse fra Finanstilsynet. På pensionskassernes bestyrelsesmøde den 27. august 1997 godkendte bestyrelsen (under dagsordens punkt 2.6) det ændrede oplæg. Bestyrelsen blev forelagt materiale fra mødet med Finanstilsynet og gav direktøren og aktuaren fuldmagt til at færdigbehandle udkastet. Den 25. september 1997 fremkom Finanstilsynet herefter med sine bemærkninger til det indsendte udkast... På baggrund af Finanstilsynets ovennævnte svar af 25. september 1997, fremsendte kassernes direktør og aktuar herefter det fremlagte brev af 9. oktober I brevet redegør man for, at anmeldelserne er korrigeret i overensstemmelse med Finanstilsynets anvisninger. Med brev af 22. oktober 1997 meddelte Finanstilsynet herpå, at anmeldelsen var optaget i Finanstilsynets register over anmeldelser af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed og dermed var offentligt tilgængelig. Det fremgår af Finanstilsynets brev, at eventuelle henvendelser skulle rettes til fuldmægtig C, som var Finanstilsynets sagsbehandler på sagen. Det er relevant for sagen at notere sig dette, da C senere inddrages i sagen på ny. Det bemærkes ex tuto, at Finanstilsynets brev ikke indeholder tilsynets sædvanlige passus/ansvarsfraskrivelse om, at Finanstilsynet skal gøre opmærksom på, at optagelsen i registeret alene indebærer en registrering, og tilsynet ikke skal godkende det anmeldte. Finanstilsynet forudsætter, at det anmeldte er i overensstemmelse med de indgåede aftaler med den enkelte forsikringstager.

19 Jeg gør på dette punkt gældende, at Finanstilsynet de facto og de jure har foretaget en sådan konkret sagsbehandling og godkendelse af pensionskassernes beregningsgrundlag, at Finanstilsynet ikke er berettiget til uden yderligere mellemkommende ydre anledning efterfølgende at meddele kasserne påbud om ændring af det allerede godkendte grundlag eller er berettiget til med virkning også bagud i tid at meddele, at det ikke er rimeligt. Dét gælder navnlig, når Finanstilsynets oprindelige indstilling og anvisninger vedrørte netop fastlæggelsen af pensionskassernes garanterede tilsagn, som nu er genstand for klagen. Jeg gør videre gældende, at dét helt eller delvist må antages at være grunden til at Finanstilsynet ikke fremkommer med sin sædvanlige forbeholdsklausul i forbindelse med optagelsen af grundlagsændringen i registret, og at fraværet af netop denne klausul konkret skal fortolkes imod Finanstilsynet således at det lægges til grund, at optagelsen i registeret rent faktisk beror på en egentlig godkendelse. Pensionskasserne har i årene siden Finanstilsynets godkendelse indrettet sig i tillid til, at grundlagene var godkendt af Finanstilsynet, og at man derfor havde en berettiget forventning om, at Finanstilsynet vitterlig anså grundlagene for rimelige og i overensstemmelse med lov om forsikringsvirksomhed senere lov om finansiel virksomhed. Jeg gør derfor gældende, at Finanstilsynet ikke uden at påvise relevante ændringer i de tekniske grundlag eller generelle ændringer i lovgrundlaget for rimelighedsvurderingen uden videre kan foretage en så voldsomt indgribende kursændring i sin vurdering af de anmeldte grundlag, at tilsynet kan meddele et påbud, som nødvendiggør ændrede beregninger i en periode, som i værste fald strækker sig 10 år tilbage i tiden, og som uden at der på noget tidspunkt har været medlemmer, der har klaget vil påføre kassen meget betydelige administrative byrder og væsentlige omkostninger. 6. Finanstilsynets løbende tilsyn med grundlagene i perioden fra tilblivelsen og frem til Finanstilsynets inspektion i Pensionskasserne har til stadighed været undergivet Finanstilsynets tilsyn. Finanstilsynet har hvert eneste år siden godkendelsen af de tekniske grundlag haft lejlighed til at undersøge og forholde sig til pensionskassernes tekniske grundlag og til at vurdere, om de lever op til lovgivningens krav. 6.2 Finanstilsynets løbende bemærkninger til grundlagene Finanstilsynet har hvert år fra begge kasser modtaget en aktuarberetning, der blandt andet rummer en gennemgang af det tekniske grundlag. Som eksempel vedlægger jeg aktuarberetningerne fra 2001 og 2002, hvor

20 kassernes ansvarshavende aktuar under punkt 6 med underpunkter redegør for det anvendte grundlag. Hvis Finanstilsynet mente, at tilsynet var berettiget til, trods sin tidligere godkendelse af grundlaget, at gøre indsigelse herimod, kunne og burde Finanstilsynet ved rettidig omhu have gjort indsigelse i mod anvendelsen af grundlaget for endog mange år siden. Det er ikke sket, og pensionskasserne har derfor igennem en periode på næsten 10 år indrettet sig på, at de anmeldte og godkendte! grundlag var valide. Finanstilsynet har ved sin mangeårige passivitet mistet adgangen til at føre indsigelse over for beregningsgrundlaget. 6.3 Finanstilsynets inspektion i 1997 Finanstilsynet var undervejs i forløbet omkring godkendelsen af kassernes nye grundlag i slutningen af 1997 på inspektion i pensionskasserne. Finanstilsynet skriver i sin afsluttende redegørelse - efter en gennemgang af de pensionsmæssige hensættelser under pkt. 5, at der synes ikke at være tale om akutte problemer forbundet med pensionskassernes tekniske grundlag, men pensionskasserne må følge dette nærmere i de kommende år Jeg gør derfor gældende, at der oven på dette også påhviler Finanstilsynet at være særlig opmærksom på kassernes reserveberegninger og tekniske grundlag; navnlig i en situation, hvor Finanstilsynet har været gennem - eller snarere stod midt i et godkendelsesforløb af et beregningsgrundlag, som i første omgang blev underkendt på netop betragtninger om reserveberegninger. Når Finanstilsynet trods dette ikke foretog sig yderligere gennem mange år, giver det yderligere grundlag for kasserne var i god tro og havde en berettiget forventning om, at godkendelsen stod ved magt, og derfor indrettede sig på, at Finanstilsynet grundlæggende var enigt i, at de tekniske grundlag var betryggende og rimelige. 6.4 Tilsynets bemærkninger til aktuarberetninger for 1997 og 1999 Efter modtagelsen af kassernes aktuarberetninger for 1997 meddelte Finanstilsynet i brev af 28. juni at tilsynet savnede en redegørelse for, hvorfor de medlemmer, der har tilsagn baseret på G82 4,5 % grundlaget, blev tildelt en rentebonus, der var lavere end den, der blev tilkendt medlemmerne på 3 % grundlaget. Pensionskasserne besvarede dette i brev af 1. juli 1999 hvilken redegørelse tilsynet i brev af 3. september 1999 meddelte, at man tog til efterretning.

21 Ved brev af 25. november skrev Finanstilsynet på baggrund af aktuarberetningen fra 1998 til pensionskassernes aktuar, at det ikke synes at fremgå tilstrækkelig klart af aktuarberetningens punkt 3.6, i hvilket omfang pensionstilsagnene til medlemmer optaget i pensionskasserne før 1. juli 1997 var garanteret; altså netop det emne, som er helt centralt i denne klagesag. Kassernes aktuar redegjorde udførligt i brev af 5. december 1999 for det princip, som fremgik af det tekniske grundlag, og som fortsat anvendes, men som Finanstilsynet efter 10 år nu angiveligt ikke (længere) synes, er rimeligt. Denne redegørelse ses ikke at have givet anledning til reaktioner fra Finanstilsynets side og det må derfor anses, at den som kassernes øvrige redegørelser på dette område blot er taget til efterretning. 6.5 Anmeldte ændringer af grundlagene Gennem årene har pensionskasserne løbende anmeldt justeringer af de tekniske grundlag til Finanstilsynet. Det fremgår således blandt andet af Finanstilsynets referat af 10. januar 2000 at pensionskasserne har anmeldt en ændring af tekniske grundlag, som primært er af redaktionel karakter, hvorfor tilsynet ikke har bemærkninger ikke har bemærkninger. Tilsynet bemærker imidlertid også ex tuto, at Spørgsmålet omkring garanteret pensionstilsagn er under generel overvejelse i Finanstilsynet. Disse overvejelser ses ikke at have givet sig udslag i reaktioner over for klagerne. Jeg gør gældende, at dette må kunne tages som et sikkert udtryk for, at Finanstilsynet i hvert fald på daværende tidspunkt ikke anså spørgsmålet for at udgøre noget problem. Finanstilsynet kan derfor ikke siden, efter at have besiddet denne viden gennem mange år ændre praksis uden at varsle det i rimelig tid over for virksomhederne under tilsyn. Finanstilsynet opfordres (2) til at redegøre for og dokumentere, i. hvad de omtalte overvejelser gik ud på og ii. hvilke udslag de gav sig i relation til virksomheder under tilsyn. Pensionskasserne anmeldte yderligere den 20. marts 2003 ændringer af blandt andet parametre til markedsværdiopgørelse. Det gav Finanstilsynet anledning til i brev af 28. april 2003 at fremkomme med bemærkninger om pensionskassernes opgørelse af værdien af garanterede ydelser i årsregnskabet. Jeg gør i den forbindelse gældende, at hvis Finanstilsynet på daværende tidspunkt havde anset, at der i pensionskassernes tekniske grundlag var basis for at gøre indsigelse i mod

22 rimeligheden, skulle Finanstilsynet allersenest have rejst det på daværende tidspunkt. Jeg ser ikke at være i besiddelse af den begrundelse, der er tilsendt Finanstilsynet men kan konstatere, at der fra Finanstilsynets side i yderste højre hjørne med håndskrift er tilføjet ordet slut, hvoraf jeg må udlede, at der ikke har været yderligere reaktion fra tilsynets side. Jeg gør gældende, at dette er i hvert fald medvirkende til at afskære Finanstilsynet fra efterfølgende at kunne gøre indsigelse i mod rimeligheden af grundlaget. 6.6 Årsrapporten for 2003 Tilsvarende stillede Finanstilsynet i brev af 11. maj 2004 spørgsmål til, hvorfor der ikke i årsrapporten for 2003 fremgår en fordeling af livsforsikringshensættelserne på garanterede ydelser, bonuspotentiale på fremtidige præmier og bonuspotentiale på fripoliceydelser. Pensionskasserne redegjorde nærmere herfor i et brev af 26. maj Finanstilsynet meddelte ved brev af 17. juni 2004 at virksomhedens redegørelse var taget til efterretning. 6.7 Sammenfatning vedr. Finanstilsynets administration Denne nøje gennemgang af Finanstilsynets fokuseren på delbestande på forskellige opgørelsesgrundlag samt kassernes tekniske grundlag i relation til reserveafsættelse viser tydeligt, at Finanstilsynet i sin administration løbende har forholdt sig kritisk til disse emner og i flere tilfælde anmodet om uddybende forklaringer. Finanstilsynet har imidlertid også i alle tilfælde meddelt kasserne, at man tog redegørelserne/besvarelserne til efterretning og tilsynet har i ingen tilfælde reageret eller udstedt påbud eller lignende. Jeg gør gældende, at det understreger at Finanstilsynet til stadighed har anerkendt at grundlagene var rimelige og i samklang med kravene i lov om forsikringsvirksomhed senere lov om finansiel virksomhed. Jeg mener derfor, der med sikkerhed kan konkluderes, at Finanstilsynet ikke inden for rammer af god forvaltningsskik vil kunne kræve en ændring af tekniske grundlag eller opgørelsesmetoder for en periode på 10 år. 7. Finanstilsynets inspektion i 2004 og efterfølgende sagsbehandling, herunder tilblivelsen af de påklagede påbud. 7.1 Finanstilsynets inspektion Finanstilsynet gennemførte i perioden fra den 18. til den 25. oktober 2004 inspektion af pensionskasserne.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Vestre Landsret Pressemeddelelse

Vestre Landsret Pressemeddelelse Vestre Landsret Pressemeddelelse PRESSEMEDDELELSE: Danica Pension frifundet i sager om gebyrer/omkostningsbidrag på pensioner Vestre Landsrets 10. afdeling har den 28. august 2008 afsagt dom i 3 sager,

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk, 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508.

Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508. Side 1 af 6 Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508. Et medlem af en pensionskasse var ikke klageberettiget med hensyn til Finanstilsynets godkendelse af kassens regler for beregning af udtrædelsesgodtgørelse.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 21. maj 2012 (J.nr. 2011-0026122) Afgift som følge

Læs mere

Danica Pensions information om beregning af kompensation i forbindelse med tilbud om omvalg

Danica Pensions information om beregning af kompensation i forbindelse med tilbud om omvalg Danica Pension Att.: Direktionen Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby 28. oktober 2013 Ref. ubp J.nr. 6073-0071 Danica Pensions information om beregning af kompensation i forbindelse med tilbud om omvalg Påtale

Læs mere

De fuldstændige forslag til den ordinære generalforsamling den 23. april 2018 til følgende dagsordenspunkt:

De fuldstændige forslag til den ordinære generalforsamling den 23. april 2018 til følgende dagsordenspunkt: TDC Pensionskasse TDC Pensionskasse (CVR-nr. 71967611) ( Pensionskassen ) Bilag B1 til dagsordenens punkt d. De fuldstændige forslag til den ordinære generalforsamling den 23. april 2018 til følgende dagsordenspunkt:

Læs mere

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet Kendelse af 10. september 2007 (J.nr. 2006-0010133). Ansøgning om at blive omfattet af overgangsordningen om forsikringsrådgivere afslået. Lov om forsikringsformidling 56 a, 4. (Lise Høgh, Holger Dock

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. april 2015 (2014-0037566). Navn egnet til at fremkalde

Læs mere

Anmeldelse af teknisk grundlag m.v.

Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv. for livsforsikringsvirksomhed samt

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2 ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 www.erhvervsankenaevnetdk,t 8800 Viborg,t Tlf. 72 40 56 00,t ean@naevneneshus.dk Kendelse af den 10. oktober 2017 (j.nr. 17/00232) Betingelserne for fravalg

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 25. maj 2012 (J.nr. 2011-0026098) Afgift som følge

Læs mere

Af vedtægterne for Investeringen B, således som de fremtræder den 19. oktober 2000, fremgår blandt andet:

Af vedtægterne for Investeringen B, således som de fremtræder den 19. oktober 2000, fremgår blandt andet: Kendelse af 28. februar 2001. 00-176.277. 87 i lov om forsikringsvirksomhed om anbringelse af blandt andet pensionskassers kapital ikke til hinder for investering i investeringsforeningsandele, hvor forsikringstagernes

Læs mere

Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej Hvalsø

Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej Hvalsø Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej 36 4330 Hvalsø 14. september 2012 Ref. LOS J.nr. 560-0014 Påtale og påbud for overtrædelse af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. februar 2012 (J.nr. 2011-0024800).

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne Kendelse af 20. august 1999. 99-51.390. Nærmere bestemt virksomhed ikke omfattet af lov om hjemmeservice. Ikke tilbagebetaling af modtagne tilskud. Spørgsmålet om fortsat registrering hjemvist. Lov om

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 3. marts 2009 (J.nr. 2008-0017864) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen og Jan

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. april 2016 (2016-2441). K ikke anset som part og anmodning

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

I brev af 3. februar 2000 anmeldte selskabet ændrede regler for beregning af bonustillægsforsikringer, herunder følgende regel:

I brev af 3. februar 2000 anmeldte selskabet ændrede regler for beregning af bonustillægsforsikringer, herunder følgende regel: Kendelse af 26. oktober 2006 (J.nr. 2005-0002561). Livsforsikringsselskab påbudt at bringe de af selskaberne ændrede regler for beregning af bonustillægsforsikringer i overensstemmelse med rimelighedsprincippet

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 16. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 16. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 28. august 2009 (J.nr. 2009-0018589) Ikke part og anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Niels Bolt Jørgensen, Suzanne

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 24. marts 2011 (J.nr. 2010-0022580)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 11. februar 2015 (J.nr. 2014-0038023) Tiltrådt, at styrelsen

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 26. februar 2009 hedder det: Ændring af renten på Ks prioritetslån

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 26. februar 2009 hedder det: Ændring af renten på Ks prioritetslån Kendelse af 19. marts 2010 (J.nr. 2009-0019011) Pengeinstitut påbudt at ændre principper for rentefastsættelse på visse lån samt at slette formulering i pengeinstituttets almindelige forretningsbetingelser.

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 19. oktober 2015 Ref. KBN J.nr. 6073-0276 Påtale og påbud Finanstilsynet påtaler, at PFA Pension har udsendt informationsmateriale, der ikke

Læs mere

Den 25. oktober 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. SEB Pension Postboks København V

Den 25. oktober 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod. SEB Pension Postboks København V Den 25. oktober 2017 blev i sag nr. 91010: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod SEB Pension Postboks 100 0900 København V afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har via sin arbejdsgiver

Læs mere

I en over sagen af Erhvervsankenævnet indhentet udtalelse har Finanstilsynet den 28. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I en over sagen af Erhvervsankenævnet indhentet udtalelse har Finanstilsynet den 28. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 2. august 2010 (J.nr. 2009-0020875) Pengeinstitut påbudt at opgøre visse konkrete engagementer på konsolideret basis samt at nedbringe det samlede engagement til et omfang under 25 % af pengeinstituttets

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (J.nr. 2013-0035450) Ikke partsstatus og anmodning

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 8. januar 2013 (J.nr. 2012-0031985) Vurderingsberetning

Læs mere

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82

G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 % samt L99 1/7 1. Lovgrundlag

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav KEN nr 9931 af 16/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3417-45807 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade København K Eritrea-sagen

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade København K Eritrea-sagen Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 28. februar 2011 (J.nr. 2010-0022509)

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2012 12/06063 AFSPÆRRING AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 11. juli 2012, hvor du på vegne af klager klager over kommunens

Læs mere

PFA skal inden tre måneder fra dato underrette Finanstilsynet om, hvorledes påbuddet er efterlevet.

PFA skal inden tre måneder fra dato underrette Finanstilsynet om, hvorledes påbuddet er efterlevet. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 17. oktober 2016 Ref. ALN J.nr. 6073-0325 Afgørelse Finanstilsynet påbyder i medfør af 29 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder

Læs mere

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet:

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet: Kendelse af 28. oktober 1998. 98-35.914. Spørgsmål om, hvorvidt en pensionskasse måtte være medejer af en nærmere bestemt erhvervsvirksomhed. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 5. (Holger Dock, Suzanne

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. september 2012 (J.nr. 2012-0026849). Afgift

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om kontributionsprincippet

Bekendtgørelse om kontributionsprincippet Bekendtgørelse nr. [nummer] af [dato] Bekendtgørelse om kontributionsprincippet I medfør af 20, stk. 3, 21, stk. 6, 108, stk. 7, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Kapitel 1: De realiserede delresultater

Kapitel 1: De realiserede delresultater Regulativ for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringsaftalerne for forsikringer tegnet på beregningsgrundlagene G82 5 %, G82 3 %, G82 3,7 %, G82 2 %, Uni98 2 %, L99 og U10 1. Lovgrundlag

Læs mere

Etablering af en ekstra overkørsel

Etablering af en ekstra overkørsel DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER EMAIL TELEFON 12. maj 2010 09/14107 Søren Peter Kongsted spk@vd.dk 7244 3113 Rudersdal Kommune Teknik og Miljø Vej Øverødvej 2 2840 Holte Etablering af en ekstra overkørsel

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 29. juli 2014 (J.nr. 2014-0037795) Tiltrådt, at anmodning

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed Finanstilsynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

K e n d e l s e. Klagen vedrører indklagedes virksomhed som revisor for selskaberne H ApS, CVR. nr. xx xx xx xx og I ApS, CVR nr. xx xx xx xx.

K e n d e l s e. Klagen vedrører indklagedes virksomhed som revisor for selskaberne H ApS, CVR. nr. xx xx xx xx og I ApS, CVR nr. xx xx xx xx. Den 13. februar 2014 blev i Sag nr. 94/2012 SKAT mod 1. Statsautoriseret revisor A. 2. B Statsautoriseret Revisionsaktieselskab. afsagt sålydende K e n d e l s e Ved skrivelse af 19. november 2012 har

Læs mere

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed.

Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Kendelse af 22. februar 1996. 95-93.584. Nægtet aktindsigt i Finanstilsynets materiale vedr. spekulationsforbudet i bank- og sparekasseloven og i lov om forsikringsvirksomhed. Bank- og sparekasselovens

Læs mere

Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed.

Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed. Kendelse af 27. november 1996. 96-89.925. Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed. Lov om forsikringsvirksomhed

Læs mere

I i; Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. 29. december PFA Pension

I i; Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. 29. december PFA Pension El nansti Isynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag

Læs mere

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Henstillet til amtsankenævnet for Vejle amt at undergive to sager vedrørende spørgsmålet om nedsættelse af bevilgede ungdomsydelser en fornyet behandling. Sagerne

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 24. september 2001. 00-155.134. Der forelå løfter om pension, der skulle afdækkes forsikringsmæssigt. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 1, stk. 1. (Ellen Andersen, Holger Dock, Lise Høgh

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune:

Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune: Statsforvaltningens brev af 26. juli 2007 til Slagelse Kommune: 26-07- 2007 TILSYNET Sagsresume og konklusion NN har anmodet om Statsforvaltningens udtalelse vedr. daværende Korsør kommunes godkendelse

Læs mere

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende:

Ved skrivelse af 8. februar 2007 rettede advokat K henvendelse til Finanstilsynet. Skrivelsen er sålydende: Kendelse af 21. november 2007 (J.nr. 2007-0013002). Klage afvist, da Finanstilsynets skrivelse ikke kunne anses som en afgørelse i forhold til klager. 12 i bekendtgørelse nr. 1464 af 13. december 2006

Læs mere

Påbud om information til medlemmerne om udbetalingsprofiler for invalide- og alderspensionerne

Påbud om information til medlemmerne om udbetalingsprofiler for invalide- og alderspensionerne Pensionskassen for teknikum- og diplomingeniører Att.: Direktionen Østbanegade 135 2100 København Ø 28. maj 2018 Ref. LMK J.nr. 6073-0033 Påbud om information til medlemmerne om udbetalingsprofiler for

Læs mere

Herefter traf Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den påklagede afgørelse af 18. december 1998, der lyder således:

Herefter traf Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den påklagede afgørelse af 18. december 1998, der lyder således: Kendelse af 20. august 1999. 99-8.479 Nærmere bestemt virksomhed ikke omfattet af lov om hjemmeservicevirksomhed. Ikke tilbagebetaling af modtagne tilskud. Spørgsmålet om fortsat registrering hjemvist.

Læs mere

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således:

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således: Kendelse af 5. maj 1997. 96-126.184. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet.afgift eftergivet for tidligere bestyrelsesmedlem.(suzanne Helsteen, Morten Iversen og Niels Larsen) K

Læs mere

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt.

Finanstilsynet kan ikke imødekomme deres anmodning om aktindsigt. Side 1 af 8 Kendelse af 30. januar 2009 (J.nr. 2008-0017489) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh og

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

Gråsten Avis har anmodet Pressenævnet om at genoptage behandlingen af sagen efter, at Pressenævnet den 29. september 2017 berigtigede kendelsen.

Gråsten Avis har anmodet Pressenævnet om at genoptage behandlingen af sagen efter, at Pressenævnet den 29. september 2017 berigtigede kendelsen. Kendelse afsagt den 6. oktober 2017 Sag nr. 2017-80-0028 [Datteren] og [Svigersønnen] mod Gråsten Avis Gråsten Avis har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 2017-80-0014, [Datteren] og [Svigersønnen]

Læs mere

Telefonisk besvarelse af skriftlig forespørgsel

Telefonisk besvarelse af skriftlig forespørgsel Telefonisk besvarelse af skriftlig forespørgsel Udtalelse vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt en skriftlig forespørgsel til undervisningsministeriet om fortolkningen af bestemmelser i en bekendtgørelse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. juli 2016 (2016-4038). K kunne ikke meddeles aktindsigt

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger 2017-21 Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger En journalist klagede til ombudsmanden over, at han efter et år endnu ikke havde fået en afgørelse på sin

Læs mere

PensionDanmarks overskudspolitik

PensionDanmarks overskudspolitik Bilag 6 Dagsordenens punkt 11 PensionDanmark Bestyrelsesmøde 4/17 PensionDanmarks overskudspolitik 1 Formål Denne overskudspolitik fastsætter principper for fordelingen af resultatet af selskabets drift

Læs mere

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 Klager Henrik Danielsens påstand: Klubben pålægges at optage Henrik Danielsen i overensstemmelse med ansøgning af 17.

Læs mere

Retsgrundlag for tilbagebetaling af feriedagpenge

Retsgrundlag for tilbagebetaling af feriedagpenge Retsgrundlag for tilbagebetaling af feriedagpenge Udtalt, at krav om tilbagebetaling efter arbejdsløshedsforsikringslovens 86, stk. 1, forudsætter, at dagpengebeløbet er blevet udbetalt med urette, og

Læs mere

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport.

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Kendelse af 4. juni 1996. 94-69.159. Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Lov om Københavns Fondsbørs 16, stk. 1. Forvaltningslovens 10

Læs mere

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed.

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed. Løkken Sparekasse Att.: Direktionen Søndergade 3 9480 Løkken 25. marts 2009 Ref. MFT J.nr. 6252-0207 Afsluttende konklusioner på undersøgelse i Løkken Sparekasse Denne rapport om undersøgelse i Løkken

Læs mere

Anmeldelsen ændrer anmeldelse af Forsikringstekniske satser for 2017 af 22. december 2016.

Anmeldelsen ændrer anmeldelse af Forsikringstekniske satser for 2017 af 22. december 2016. PBU Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Ref.: 19. december 2017 fce/glk Anmeldelse af teknisk grundlag m w I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1)

Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1) Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser BEK nr 779 af 11/08/2005 (Gældende) Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1) I medfør af 21, nr. 1 og 2, og 71,

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse - reduktion af omkostningsgodtgørelse vedrørende á conto-afregning - SKM SANST

Omkostningsgodtgørelse - reduktion af omkostningsgodtgørelse vedrørende á conto-afregning - SKM SANST - 1 Omkostningsgodtgørelse - reduktion af omkostningsgodtgørelse vedrørende á conto-afregning - SKM2016.300.SANST Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteankestyrelsen tiltrådte ved en afgørelse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 3. februar 2012 (J.nr. 2011-0024717) Styrelsens

Læs mere

16. Individuelle vilkår mellem køber og sælger, herunder evt. ændringer til Standardvilkår

16. Individuelle vilkår mellem køber og sælger, herunder evt. ændringer til Standardvilkår 1 København, den 26. oktober 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Boligtilbolig A/S Asylgade 13 5000 Odense C Sagen angår spørgsmålet, om indklagede er erstatningsansvarlig over for klagerne som følge af, at klagerne

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 11. januar 2011. Nr. 22. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om pantebrevsselskaber VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. august 2013 (J.nr. 2012-0032331). Pengeinstituts

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en redegørelse af 26. marts 2009 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 31. august 2009 (J.nr. 2009-0018812) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 samt offentlighedsloven 14. (Lise Høgh, Suzanne Helsteen og Steen Mejer ) Ved

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. marts 2008 07/00191 VEJBIDRAG TIL ANLÆG AF F ALLE Vejdirektoratet henviser til ovennævnte sag, hvor du på vegne af K/S, matr. nr. 2 d har klaget over Kommunens

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens brev til en borger 2016-90922 Dato: 06-12-2017 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Du har den 9. november 2016 anmodet Ballerup Kommune om at indbringe kommunens afgørelse

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Omkostningsgodtgørelse udgifter til sagkyndig bistand ydet efter, at der er truffet afgørelse i klageinstansen Højesterets dom af 10/10 2013, jf. nr. 350/2011, jf. tidligere SKM2011.827.ØLR Af advokat

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Topdanmark Forsikring Att.: Direktionen Borupvang 4 2750 Ballerup 12. september 2017 J.nr.: 6075-0020 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Læs mere

Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager

Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager 5-6. Forvaltningsret 114.1 115.1 115.2 115.3. Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager En person skrev

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Bekendtgørelse om kontributionsprincippet

Bekendtgørelse om kontributionsprincippet BEK nr 1289 af 23/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 17. december 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 152-0013 Senere ændringer til

Læs mere

Refusion af udgift til bankgaranti

Refusion af udgift til bankgaranti Refusion af udgift til bankgaranti Spørgsmål om refusion af en skatteyders udgift til bankgaranti som sikkerhed for pålignede skatter i et tilfælde, hvor en overordnet skattemyndighed havde annulleret

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 15. juli 2011 (J.nr. 2010-0022861)

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning)

A F G Ø R E L S E. (Varmeforsyning) ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 25. juli 2001 J.nr. 97-2311-0014 HJD A F G Ø R E

Læs mere

Bekendtgørelse om kontributionsprincippet

Bekendtgørelse om kontributionsprincippet BEK nr 1457 af 11/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr.152-0006 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 8. januar 2013 (J.nr. 2011-0026121) Ikke godkendt

Læs mere

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet:

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet: Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-237.271) Pengeinstitut kan ikke vægte aktiver i Arbejdsmarkedets Tillægspension med 0,2 ved opgørelsen. Bank- og sparekasselovens 21 samt bekendtgørelse om kapitaldækning

Læs mere