Redegørelse. Personen kom iflg. lokomotivføreren fra togets højre side fra perronen ved spor 2; hun befandt sig ved påkørslen midt i overgangen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redegørelse. Personen kom iflg. lokomotivføreren fra togets højre side fra perronen ved spor 2; hun befandt sig ved påkørslen midt i overgangen."

Transkript

1 Side 1 af 16 Redegørelse Person påkørt i perronovergang, Kværndrup HCLJ Ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: Tidspunkt: 17:12 Sted: Kværndrup station Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed: DSB Personskade: Omkomne Alvorligt kvæstede Lettere kvæstede Personer i overkørsel: 1 1 Underretning Havarikommissionen blev kl. 17:54 underrettet om, at en person var blevet påkørt af et gennemkørende tog i perronovergangen på Kværndrup station. 2 Fakta 2.1 Hændelsesforløb kl 17:12 ramte DSB s tog RV 2857 en person der befandt sig i perronovergangen over spor 1 i den sydlige ende af Kværndrup station. Toget, der bestod af et enkeltkørende togsæt MQ 4116, var planmæssigt gennemkørende fra Odense og havde signal til kørslen. Personen kom iflg. lokomotivføreren fra togets højre side fra perronen ved spor 2; hun befandt sig ved påkørslen midt i overgangen Infrastruktur Kværndrup station ligger mellem Ringe og Stenstrup stationer på Banedanmarks strækning 21, Odense-Svendborg, i strækningens km 30,2. Strækningshastigheden er 120 km/t; hastigheden i Kværndrup spor 1 er nedsat til 75 km/t i form af fast hastighedsnedsættelse, jf. TIB. Hastighedsnedsættelsens begyndelse er markeret ved indkørselssignalet i km 29,6 med standsignal Hastighedsnedsættelse begynder (signal ) 75 km/t ved kørsel i spor 1, sporet nærmest stationsbygningen, der er gennemkørselsspor. Stationen har to perroner, én nærmest stationsbygningen ved spor 1 og én ved spor 2. Adgang til perronen ved spor 1 opnås fra forpladsen. Ved den tidligere stationsbygnings sydende var opstillet informationstavler og en læskærm se foto på næste side. Der fandtes ikke trafikinformation ved spor 2.

2 Side 2 af 16 Foto 1 Gavlen af stationsbygningen med informationsskærm og billetautomater Perronovergangen, der krydser gennemkørselssporet, forbinder perronen ved spor 1 med perronen ved spor 2, og kan kun benyttes til passagerers færdsel mellem perronerne. Der er ingen teknisk sikring varslingsanlæg 1 af overgangen over spor 1. Hastighedsnedsættelsen i spor 1 er iflg. Banedanmark etableret for at efterleve anlægskravene (SODB), efter hvilke hastigheden ikke må overstige 75 km/t når togvejsspor krydses af perronovergang uden sikring. SODB afsnit uddrag (se også. bilag 1, med uddrag af 2013 udgaven): Varslingsanlæg etableres med det formål at advare passagerer, hvor disse for at komme til perroner, må krydse togvejsspor Hvor hastigheden er under 80 km/t skal varslingsanlæg ikke etableres. Ø Hvor hastigheden i det pågældende togvejsspor er mindst 80 km/t skal varslingsanlæg etableres. S 1 Varslingsanlæg er den almindeligt anvendte sikring af perronovergange. Varslingsanlægget, der kontrolleres af stationens sikringsanlæg, advarer med rødt lys og med lyd Gå ikke over sporet, der kommer tog mod at krydse sporet når tog nærmer sig.

3 Side 3 af 16 Bestemmelserne om undladelse af etablering af varslingsanlæg blev indført i forbindelse med fjernstyring af bl.a. Svendborgbanen. Indtil da skulle denne type overgange i visse tilfælde bevogtes af det stedlige stationspersonale. Personer, der benytter overgangen i Kværndrup, skal selv passe på jf. tekst på skilt mellem sporene. Der var opsat et enkelt skilt for enden af perronen ved spor 2; skiltet med teksten Pas selv på toget - var opsat mellem sporene og parallelt med disse. Set fra perron ved spor 1 stod skiltet til venstre for overgangen, uden for perronen ved spor 2. Se foto nedenfor. Siden andet halvår 2013 har spor 1, på grund af perronkantens tilstand, ikke kunnet anvendes i forbindelse med passagerudveksling. Alle passagerer til/fra tog skulle benytte perronovergangen.

4 Side 4 af 16 Ved færdsel fra perron ved spor 2 mod overgangen, kunne skiltet kun med god vilje ses; der fandtes skiltning, der forbød færdsel mellem sporene; eneste mulighed for at fortsætte var at dreje til venstre og krydse sporene uden tydelig advarsel. 2.2 Omkomne, kvæstede og skader i øvrigt Den påkørte en fransk kvinde fra 1991 blev kort efter påkørslen erklæret død; kvæstelserne som følge af påkørslen blev anset for uforenelige med liv meter fra kvinden blev der fundet en taske, der bl.a. indeholdt et sæt høretelefoner. Nær kvinden fandt man en fransk bog om Danmark og ca. 7 meter fra kvinden lå i spor 2 en knust IPhone. 3 Undersøgelser 3.1 Materieltekniske undersøgelser Det 41,7 meter lange togsæt vejer 68 ton. Højest tilladt hastighed er 120 km/t. Havarikommissionen har forløbet taget i betragtning - ikke fundet anledning til særskilt undersøgelse af togsættets bremser mv Havarilog Togets log havariloggen viste at hastigheden var 72 km/t, da lokomotivføreren indledte fuldbremsning cirka 30 meter før overgangen. Toget standsede ca. 190 meter efter overgangen. 3.2 Trafiksikkerhed Sikkerhedsinstruktion Af Banedanmarks SIN-L (Sikkerhedsinstruks, der også gælder for bl.a. DSB) fremgik på ulykkestidspunktet følgende:

5 Side 5 af 16 Instruksen er relateret til SR 45 pkt. 7 (nu pkt. 6) se uddrag i bilag 2 - og anses for rettet til togpersonalet i holdende tog. I SODB-anlægsbestemmelser stilles krav om SIN-instruks for fjernstyrede stationer med perronovergange uden varslingsanlæg Sikring af perronovergange På Svendborgbanen er spor 1, nærmest de oprindelige stationsbygninger, generelt gennemkørselsspor, og spor 2 er vigespor. Passagerer som skal til og fra tog i spor 2, skal derfor i perronovergangene krydse gennemkørselssporet, hvor der kan komme gennemkørende tog (på Fruens Bøge, Højby og Årslev stationer er den tilladte hastighed for gennemkørende tog 120 km/t). Ringe station, hvor perronovergangen til for nylig var udstyret med varslingsanlæg, var en undtagelse i forhold til de øvrige stationer på Svendborgbanen. Her er spor 2 gennemkørselsspor. Perronovergangen krydser sporene 1, 2 og 3 og anvendes foruden færdsel til/fra tog også til færdsel mellem to bydele. På de mange andre tilsvarende stationer på Banedanmarks net, er sporanlægget blevet ændret således at vigesporet spor 1 - ligger nærmest stationsbygningen og adgangsvejene mens gennemkørselssporet ligger fjernest. Det betyder at personer, der kommer fra stationssiden ikke skal krydse gennemkørselssporet, men kun krydse vigesporet for at komme til perron ved spor 2. Sikring af overgange på Svendborgbanen: Station Sikringsanlæg Perronovergang Etableret Fra Type uden med år Varslingsanlæg km/t Fruens Bøge 54E Højby 54E Årslev 54E Ringe 54Ry Kværndrup 54Ry Stenstrup 54E Som det fremgår er kun overgangene på Kværndrup og Stenstrup stationer uden varslingsanlæg. Sikkerhedsforanstaltningerne var alene skiltning med tekst (Kværndrup: Pas selv på toget, Stenstrup: Pas på toget begge steder skilte med hvid tekst på blå bund; DSB design). På Kværndrup station var skiltet placeret til venstre for overgangen, væk fra perronen ved spor 2, se foto side 3. På Stenstrup station var skiltet placeret således, at det kunne ses fra perron ved spor 1, men placeret ved den fjerne side af overgangen, så det hindrede, at man fra overgangen fortsatte ud mod og over spor 2. Det var og er ikke tydeligt hvorvidt skiltet gælder for brug af overgangen over spor 1.

6 Side 6 af 16 For begge stationer gælder, at den forholdsvis enkle advarselsskiltning ikke er opsat, så den kan advare personer der kommer fra perronen ved spor 2 og som skal krydse sporene for at komme til perron ved spor 1. Der var i starten af undersøgelserne tvivl om, hvorvidt DSB eller Banedanmark skulle sørge for advarselsskiltning ved perronovergange uden anden sikring end skiltningen. Ansvaret er Banedanmarks. Perronovergangen på Stenstrup station Det fremgår af anlægsbestemmelserne i SODB ( Sikringsanlæggene Og Deres Betjening ), at hastighedskravet primært blev knyttet til togvejssporet (ikke til strækningshastigheden) for i forbindelse med øget hastighed (100 km/t) på sidebanerne - at kunne benytte hastighedsnedsættelse som begrundelse for undladelse af etablering af varslingsanlæg. Det lille Ø ved bestemmelsen indikerer, at den er udformet således af økonomiske hensyn. Imidlertid fremgår af samme noter, at man efter 1993 havde oplevet at den dagældende grænse på 100 km/t visse steder medførte kunstig nedsættelse af hastigheden til 90 km/t for at undgå etablering af varslingsanlæg. Dette var ikke hensigten med reglen. Denne overvejelse var knyttet til det forhold, at hastigheden til vigespor (60 km/t, 40 km/t eller derunder) normalt var/er lavere end strækningshastigheden, mens hastigheden i gennemkørselssporet svarer til strækningshastigheden og derfor i tilfælde hvor overgangen uden varslingsanlæg krydsede gennemkørselssporet måtte nedsættes.

7 Side 7 af 16 Det bemærkes at på tidspunktet for ovennævnte ændring af SODB-anlægsbestemmelserne, var strækningshastigheden på Svendborgbanen som udgangspunkt den samme 75 km/t - som i gennemkørselssporet, f.eks. på Kværndrup station. Det fremgår endvidere af anlægsbestemmelserne: Ændringer i infrastrukturen, der berører forhold, hvortil der gælder krav i disse anlægsbestemmelser, skal så tidligt som muligt forelægges den instans, der forvalter anlægsbestemmelserne. Denne instans beslutter, i hvilket omfang anlægsbestemmelserne skal bringes i anvendelse Hastighedsopgraderinger og udvidet trafik Strækningshastigheden på Svendborgbanen blev i 1999 hævet fra 75 km/t til 100 km/t og i 2003 til 120 km/t Af VVM-redegørelse Opgradering af banestrækningen Odense-Svendborg (Banestyrelsen, januar 2001) fremgår bl.a. om perronovergangene i Ringe, Kværndrup og Stenstrup at Alle tog standser, og de standsende tog kører med så lav hastighed på stationen, at sikring ikke er påkrævet. Det fremgår endvidere, at Banens sikkerhedssystemer opgraderes svarende til kravene ved kørsel med 120 km/t. Der foreligger for Havarikommissionen ikke andre projektbeskrivelser, risikovurderinger mv., hvor forholdet er behandlet. Ifølge de foreliggende oplysninger udførte Banedanmark i 2013 en ombygning af sikringsanlægget på Stenstrup station, der gav mulighed for samtidig indkørsel. Ændringens påvirkninger af sikkerhedsforholdene i perronovergangen (uden varslingsanlæg) ses ikke vurderet. Om overgangen på Kværndrup station uden varslingsanlæg og det forhold at al passagerekspedition skal ske i spor 2 pga. af den siden 2013 lukkede perron ved spor 1, anføres i Banedanmarks undersøgelsesrapport at Dette er normalt uproblematisk, da der aldrig planmæssigt krydses på stationen, og der således aldrig planmæssigt forekommer tog i spor 1 samtidig med ekspedition i spor 2. Havarikommissionen bekendt, er der imidlertid ikke forbud mod at lade tog krydse på stationen i tilfælde af driftsuregelmæssigheder eller mod at fastlægge køreplaner med planmæssige krydsninger. Allerede i efteråret 2012 ses det, at sporbenyttelsen for standsende tog ændres til spor 2 efter ønske fra DSB. Af telegramjournalen i Fredericia fremgik: KVS: Perron i spor 1 må ikke bruges til passagerer overhovedet. Meldt ind af teknisk drift. Start er anført til kl 22:55 med slut kl 23:59. Efter en episode på Kværndrup station , hvor et gennemkørende tog var ved at påkøre to ældre mennesker i overgangen, fremgik det af sagen, at Der bør foretages en sikkerhedsmæssig vurdering af den manglende ombygning/ reparation af perronen. Banedanmarks Risk Manager bemærkede bl.a. 2 SODB anlægsbestemmelser pr pkt. 1.1 Gyldighedsområde

8 Side 8 af 16 Måske skulle spor 1 spærres helt og stationen lukkes som krydsningsstation. Eller lever vi bare med, at alle passagerer skal passere en overgang, hvor der ikke er varslingsanlæg med risiko for at møde et gennemkørende tog. Vi tillader kun dette fordi der er lavet en hastighedsnedsættelse for at give hjemmel til, at der ikke er varslingsanlæg. Banedanmark har Havarikommissionen bekendt ikke foretaget korrigerende handlinger i relation til ovennævnte hændelse hhv. den senere omtalte hændelse Trafikken på strækningen er blevet intensiveret i forbindelse med hastighedsopgradering af strækningen. Baseret på oplysninger fra DSB om toggangen hverdage mellem 06:00 og 18:00, ses følgende om toggangen på Kværndrup station: Fra maj 1998: I alt 30 tog (15 i hver retning) heraf 1 gennemkørende Fra maj 1999: I alt 34 tog (18/16) heraf 5 gennemkørende Fra maj 2000: I alt 29 tog (13/16) heraf 5 gennemkørende Fra Maj 2003: I alt 48 tog (24/24) heraf 24 gennemkørende Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har oplyst at der i perioden 2007 til 2014 er sket en forøgelse af passagerantallet på Kværndrup og Stenstrup stationer på 67% hhv. 57%. I juni 2016 har Banedanmark oplyst at Der foreligger ikke en formel risikovurdering. I forbindelse med at beslutningen om at nedlægge perronen blev taget, var der en række sikkerhedsmæssige overvejelser. Overvejelserne gik primært på risikoen forbundet med færden på den meget nedslidte perron. Der er således ikke oplysning om, at den jf. SODB krævede forelæggelse af ændringen for den instans der forvalter infrastrukturen, har fundet sted. 3.3 Forklaringer Lokomotivføreren har oplyst, at kvinden kom fra perronen ved spor 2, og at hun ikke syntes på nogen måde at orientere sig. Hun kiggede på intet tidspunkt op. Det så ud til, at hun holdt et eller andet i hånden. Lokomotivføreren kunne ikke afgøre om dette kunne være en mobiltelefon. Hun trådte ud i overgangen da toget var cirka midt for perronen, lokomotivføreren indledte bremsning fra ca. 75 km/t, men toget standsede først cirka 190 meter efter overgangen. Kvinden befandt sig midt i overgangen, da hun blev ramt af toget. Bortset fra lokomotivføreren kendes ingen vidner til påkørslen. Lokomotivføreren blev alkoholtestet på stedet. Testen viste en promille på 0,0. Et vidne har oplyst, at kvinden var stået på bus 920 ved stoppestedet ved Egeskov kl ca. 16:55. Hun købte billet til train station og steg af bussen ved Kværndrup station ca. kl 17:00. Banedanmarks undersøgelsesvagt skriver i sin rapport Efter det oplyste var den pågældende optaget af at tale i mobiltelefon og havde slet ikke sin opmærksomhed rettet mod banen og skriver som

9 Side 9 af 16 foreløbige konklusioner Yngre kvinde er ikke opmærksom på gennemkørende tog i spor 1 og Den påkørte har tilsyneladende hele sin opmærksomhed rettet mod sin mobiltelefon. 3.4 Andre forhold Som følge af en anbefaling fra Havarikommissionen, gennemførte Trafikstyrelsen i 2013 Vurdering af sikkerhed i perronovergange. Vurderingen omfattede imidlertid i overensstemmelse med Havarikommissionens anbefaling - kun de perronovergange, der var anlagt, så de også benyttedes til anden offentlig færdsel end adgangen til og fra tog. Vurderingen omfattede ikke øvrige perronovergange med eller uden varslingsanlæg. Det fremgår bl.a. af vurderingen: Sikkerhedsniveauet i en perronovergang udgøres af de sikkerhedsforanstaltninger, der er at finde i perronovergangen... Valg af sikkerhedsforanstaltninger sker på det tidspunkt, hvor perronen etableres, og justeres eventuelt i forbindelse med senere ombygninger af perronen. Trafikstyrelsen har ikke fastlagt krav til perronovergange, herunder til brugen og funktionaliteten af varslingsanlæg 3 Banedanmark har oplyst (2017), at der findes i alt 18 stationer med en eller flere perronovergange uden varslingsanlæg, og at der siden det nuværende hændelsesregistreringssystem blev taget i brug i 2007, er blevet registreret 6 ulykker/hændelser med personskade i perronovergange incl. ulykken i Kværndrup Desuden er der registreret 12 nær-vedhændelser, heraf to på Kværndrup station og tre på Stenstrup station. Foruden den i afsnit nævnte episode , har Banedanmark oplyst at der var en episode, hvor en mor med barnevogn var ved at krydse overgangen på Kværndrup station umiddelbart foran et gennemkørende tog. Hun blev trukket i sikkerhed af en medarbejder fra en entreprenør. Hovedparten af de førnævnte perronovergange uden varslingsanlæg krydsede, som på Kværndrup og Stenstrup stationer, stationernes gennemkørselsspor. Det gælder stationer på strækningerne Ribe- Tønder (strækningshastighed 100 km/t for togsæt), Varde-Struer (strækningshastighed 100 km/t), og Struer-Thisted (strækningshastighed 75 km/t) samt Sønderborg-Tinglev (strækningshastighed 100 km/t). På Give station findes to perronovergange over vigesporet, én med varslingsanlæg hhv. én uden varslingsanlæg. Sidstnævnte, der er intern traktorvej, men også benyttes som overgang for publikum, ses ikke at indgå i opgørelsen over overgange uden varslingsanlæg. Der var medio maj 2017 ikke sket ændringer af sikkerhedsforholdene på Kværndrup station. Banedanmark konstaterer i sin undersøgelse, at overgangen var lovlig og tillægger kvindens tilsyneladende fokus på sin mobiltelefon og deraf afledte uopmærksomhed stor betydning. Også i DSB s interne undersøgelsesrapport tillægges mobiltelefonen og den deraf følgende uopmærksomhed afgørende betydning. 3 Vurdering af sikkerhed i perronovergange. Trafikstyrelsen. 25. februar 2013

10 Side 10 af 16 Supplerende bemærkes, at operatører og infrastrukturforvaltere i stadigt stigende grad opfordrer til, at passagerer i forbindelse med deres rejse benytter telefoner og tabletcomputere til at indhente køreplansoplysninger, oplysninger om toggangen og til køb af billetter. 4 Analyse Da kvinden skulle krydse gennemkørselssporet via overgangen, bestod sikringen af et enkelt skilt, der var opstillet, så det ikke var læseligt for den gående fra perronen ved spor 2, og som ikke var udformet så det i sig selv indikerede advarsel eller fare i modsætning til det skilt med piktogram, der viste forbud mod at færdes videre mellem sporene se foto side 3. Der er ikke grundlag for at fastslå, at kvindens manglende opmærksomhed mod toget skyldes opmærksomhed rettet mod mobiltelefon, idet det af det eneste vidneudsagn, lokomotivførerens, netop fremgår at kvinden på intet tidspunkt kiggede op eller til siden at det virkede som hun holdt et eller andet i hånden at lokomotivføreren ikke kunne afgøre om det muligvis kunne være en mobiltelefon. Hovedtelefoner blev fundet i kvindens taske. Langs sporet blev bl.a. fundet en fransk bog om Danmark og, ca. 7 meter fra kvinden, fandt man en knust mobiltelefon. Indtil hastighedsopgraderingen af strækningen i 1999, var hastigheden i stationernes gennemkørselsspor (hvor perronovergangene uden sikringsforanstaltninger fandtes) 75 km/t og i overensstemmelse med reglerne i SODB-anlægsbestemmelser fra 1995 kunne etablering af varslingsanlæg undlades. Bestemmelsen var knyttet til etablering af sidebanefjernstyring på bl.a. Svendborgbanen. I forbindelse med hastighedsopgraderingen i 1999 til 100 km/t etableredes varslingsanlæg på Højby og Årslev stationer (se tabel i afsnit 3.2.1), således at man undgik hastighedsnedsættelser. For de øvrige stationer ser det ud til, at anlægsbestemmelserne er blevet fortolket således, at blot hastigheden i gennemkørselssporene nedsattes til 75 km/t, kunne man undlade varslingsanlæg. Ved hastighedsopgraderingen i 2003 til 120 km/t fik også Fruens Bøge station varslingsanlæg knyttet til perronovergangen over gennemkørselssporet. (Ringe station fik varslingsanlæg i 2011). Imidlertid fremgår det allerede fra 1995 af bemærkningerne til anlægsbestemmelserne, at man på det tidspunkt ændrede hastighedsgrænsen for etablering af varslingsanlæg, fordi hastigheden nogle steder var blevet kunstigt nedsat til 90 km/t for at undgå etablering af varslingsanlæg. Dette var ikke hensigten med bestemmelsen. Derfor blev grænsen nedsat til 75 km/t, men der skulle ske vurdering af de konkrete forhold på den enkelte station. Det kan forstås således, at når strækningshastigheden er 100 eller 120 km/t, er det ikke hensigten at kunne undgå at etablere varslingsanlæg blot ved nedsættelse af hastigheden i gennemkørselssporet (vigesporene havde normalt hastigheder på under 75 km/t). Bestemmelserne i SODB og har en sådan karakter at nedsættelse af hastighed med henblik undladelse af etablering af varslingsanlæg, ville kræve tilladelse fra en systemansvarlig instans i Banedanmark. Havarikommissionen er ikke bekendt med, at der foreligger sådanne eventuelle tilladelser, og i givet fald overvejelserne samt de eventuelt tilknyttede betingelser.

11 Side 11 af 16 Det synes rimeligt at antage, at der hos Banedanmark er sket en vurdering i relation til reglerne i SODB, idet strækningshastigheden bevidst blev nedsat, så hastigheden i det gennemgående spor, gennemkørselssporet, ikke krævede etablering af varslingsanlæg. Dette udtrykkes også af Risk Managers bemærkninger til nær ved påkørslen på Kværndrup station i 2013 (se afsnit ). Det fremgår af Banestyrelsens (nu Banedanmark) VVM redegørelse fra 2001, at årsagen til at sikring af perronovergangene i Stenstrup, Kværndrup (og på det tidspunkt også Ringe) ikke var påkrævet var, at alle tog standser og de standsende tog kører med så lav hastighed, at sikring ikke er påkrævet. Ved at forudsætte at alle tog fortsat er standsende sammenkædes sikkerhedsforholdene med en bestemt køreplansstruktur, der i dette tilfælde - ikke levnede plads til gennemkørende tog og der blev ikke taget hensyn til muligheden for normale trafikale dispositioner som forlægning af krydsning (til Kværndrup eller Stenstrup) hhv. ændret sporbenyttelse Allerede fra 1999 var fem tog gennemkørende i Kværndrup. Fra 2003 var 24 af de i alt 48 plantog, gennemkørende VVM redegørelsens forudsætninger var på dette punkt reelt ikke til stede, da den blev udgivet og blev efterfølgende yderligere svækket idet Banedanmark har ladet trafikken på strækningen øge betydeligt (antal tog, standsningsmønster). I den forbindelse ses sikkerheden i denne type overgange ikke taget i betragtning. Da perronkanten allerede i 2012 var så forfalden at DSB af hensyn til passagerernes sikkerhed ved ind- og udstigning ønskede og i et vist omfang fik - standsende tog ekspederet i spor 2, blev problemet mere udtalt, idet alle passagerer til og fra togene dermed skulle benytte perronovergangen over spor 1, hvor der kom gennemkørende tog. Der foreligger i den forbindelse ikke en formel risikovurdering, men der var en række sikkerhedsmæssige overvejelser i relation til risikoen ved færden på den nedslidte perron. Perron ved spor 1 kunne have været vedligeholdt, så den kunne anvendes uden afbrydelser taget i betragtning at spor 1 var gennemkørselsspor og anvendtes af gennemkørende tog. Derved havde man undgået, at alle passagerer skulle krydse gennemkørselssporet i andre situationer end ved krydsende tog. Det bemærkes, at begge de tidligere nævnte faresituationer på Kværndrup station er forekommet efter, at DSB i 2012 ønskede passagerekspeditionen flyttet til spor 2 pga. perronkantens tilstand (perron ved spor 1). Det er uklart, hvilken betydning bestemmelsen i SIN om særlig agtpågivenhed i de to overgange har for især gennemkørende tog, for hvilke hastigheden er nedsat eller for standsende tog uden togpersonale. Da SIN-instruksen primært synes rettet mod togpersonale i tog, der holder på stationen, og da togene ikke medgives togpersonale, må den i den nuværende form anses for uden væsentlig betydning for lokomotivførerne i såvel holdende (Stenstrup samtidigt indkørende) som gennemkørende tog, og derfor reelt uden betydning for personsikkerheden i overgangen. Den eneste sikring af overgangen advarsels skiltning må i sin udformning og placering anses for ganske utilstrækkelig. Havarikommissionen er ikke bekendt med Banedanmarks eller DSBs normer på dette område, herunder eventuelle normer for anvendelse af piktogrammer i forbindelse med perronovergange med eller uden varslingsanlæg.

12 Side 12 af 16 5 Konklusion På det foreliggende grundlag er det Havarikommissionens opfattelse at påkørslen især forårsagedes af at den unge kvinde ikke udviste den fornødne opmærksomhed, da hun skulle benytte overgangen utilstrækkelige sikrings- og advarselsforanstaltninger ved perronovergangen i forhold til sporbenyttelse, hastighed og drift (gennemkørende tog). Perronovergangen skulle som følge af manglende vedligeholdelse af perron ved spor 1, benyttes af alle passagerer, og perronovergangen krydsede spor med planmæssigt gennemkørende tog. Anvendelse af perronovergang uden teknisk sikring anses ikke for at være i overensstemmelse med SODB anlægsbestemmelserne i dette tilfælde, idet den gældende hastighed på strækningen i gennemkørselssporet var nedsat til forudsatte 75 km/t, der kunne begrunde undladelse af etablering af varslingsanlæg. Den begrundelse der i øvrigt blev anvendt for at undlade varslingsanlæg at der ikke forekom gennemkørende tog - der i øvrigt blev anvendt, hvilede på forkerte forudsætninger og blev ikke fulgt op af forbud mod gennemkørende tog. Antallet af gennemkørende tog er desuden blevet øget, og også passagertallet er steget. Fra DSB i 2012 ønskede personførende tog ekspederet i spor 2 og i 2013 fik dette stadfæstet fordi perronkanten ved spor 1 var for usikker, synes Banedanmarks sikkerhedsorganisation ikke at have sikret reparation af perronkanten eller at have risikovurderet de ændrede sikkerhedsmæssige forhold ved benyttelse af overgangen i relation til bl.a. gennemkørende tog i spor 1. Havarikommissionen finder det betænkeligt, at Banedanmarks sikkerhedsorganisation ikke har foretaget de fornødne risikovurderinger i forhold til personsikkerhed i perronovergangene på Kværndrup og Stenstrup stationer i forbindelse med ændringerne på Svendborgbanen, herunder hastighedsforøgelse og forøgelse af togantal. Havarikommissionen finder det endvidere betænkeligt, at strækningens perronovergange ikke har ensartede sikringsforanstaltninger, idet perronovergangene i Kværndrup og Stenstrup ikke har samme sikkerhedsmæssige standard i form af varslingsanlæg som perronovergangene på strækningens øvrige stationer. Yderligere ligger overgangene på Kværndrup og Stenstrup stationer i stationernes gennemkørselsspor. Hastighedsnedsættelserne i forhold til strækningshastigheden synes alene etableret for at undgå at etablere varslingsanlæg. Om end det ikke kan afvises, at påkørslen ville være sket selv om der havde været varslingsanlæg med opmærksomhedsskabende lys og lyd, finder Havarikommissionen det overvejende sandsynligt, at et fungerende varslingsanlæg kunne have hindret ulykken. 6 Allerede trufne foranstaltninger Hverken Banedanmark eller DSB har efter ulykken forbedret sikkerhedsforholdene i perronovergangen på Kværndrup station hhv. på Stenstrup station. DSB iværksatte i slutningen af 2016 en kampagne hovedet under armen, der skulle skærpe især passagerers opmærksomhed ved færdsel på jernbaneområdet.

13 Side 13 af 16 DSB har oplyst, at der siden ulykken har været drøftelser med Banedanmark om bedre sikring af perronovergangene samt om afklaring af ejerforholdet for beskiltningen. Banedanmark har oplyst, at i forbindelse med etablering af tunnel er varslingsanlæggene på Ringe station nedtaget med henblik på senere genetablering på Kværndrup og Stenstrup stationer. Anlæggene ventes ibrugtaget i efteråret Sikkerhedsmæssige anbefalinger Advarsels og- sikringsforanstaltningerne ved perronovergangen på Kværndrup station er som det fremgår af foranstående siden 1999 ikke blevet tilpasset de ændrede drifts- og sikkerhedsforhold (øget hastig, øget toggang, ændret standsningsmønster mv.) herunder heller ikke følgerne af den mangelfulde vedligeholdelse af perronkanten: DK-2017 R 1 af Havarikommissionen anbefaler, at Trafik- og Bygge- og Boligstyrelsen sikrer, at der gennemføres risikoanalyse af passagersikkerheden på Kværndrup og Stenstrup stationer, herunder også hvorvidt de gældende bestemmelser er overholdt siden 1999 (ændret trafik, øget strækningshastighed mv.), og sikrer at nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger gennemføres. DK-2017 R 2 af Havarikommissionen anbefaler, at Trafik- og Bygge- og Boligstyrelsen sikrer, at der gennemføres risikoanalyse af personsikkerheden ved perronovergange, hvor der ikke er etableret varslingsanlæg eller anden lignende sikring, herunder hvorvidt de gældende bestemmelser er tilstrækkelige. Risikoanalysen skal også omfatte andre overgange mellem perroner, der af passagerer kan opfattes som perron overgange. DK-2017 R 3 af Havarikommissionen anbefaler, at Trafik- og Bygge- og Boligstyrelsen sikrer, at der udarbejdes klare og relevante regler for anvendelse af varslingsanlæg og skiltning ved perronovergange.

14 Side 14 af 16 Bilag 1 Uddrag af SODB-anlægsbestemmelser Varslingsanlæg Formål Varslingsanlæg etableres med det formål at advare passagerer, hvor disse for at komme til perroner, må krydse togvejsspor. S Varslingsanlæg kan dog undlades, hvor den pågældende overgang bevogtes af personale, når den passeres af tog. P Etablering Hvor hastigheden er over 140 km/t, etableres varslingsanlæg ikke, idet der her skal etableres niveaufri adgang. S Hvor hastigheden er højst 75 km/t, kan den instans, der har ansvaret for disse anlægsbestemmelser, give tilladelse til at undlade varslingsanlæg etableret efter reglerne for anvendelse af undtagelsesbestemmelser i afsnit 1.1. Ø Varslingsanlæg skal dog etableres, også hvor hastigheden er højst 75 km/t, hvor adgangen til et tog mindst én gang i timen sker over den pågældende perronovergang, mens der ekspederes tog i det spor, overgangen passerer der er stor færdsel over den pågældende perronovergang, f.eks. fordi al passage til et nabospor på en stor station foregår over denne Et varslingsanlæg må som hovedregel kun dække ét spor. Hvor en perronovergang passerer flere spor, skal der normalt etableres 2 varslingsanlæg med en sikkerhedszone imellem. S Varslingsanlæg, der dækker to spor uden mellemliggende sikkerhedszone må dog etableres efter tilladelse fra den instans, der forvalter disse anlægsbestemmelser. S Tilladelse gives på baggrund af en konkret risikovurdering af den pågældende perronovergang. S Varslingsanlæg over to spor findes i Ringe. Her er det etableret på basis af en risikovurdering af det konkrete anlæg udarbejdet under ledelse af den ansvarlige TSA. Denne analyse vil kunne anvendes som paradigme, men skal tilpasses de konkrete forhold. Der kræves SIN-instruks for fjernstyrede stationer med perronovergang uden varslingsanlæg. S Reglerne for sikring af perronovergange uden varslingsanlæg på ikke-fjernstyrede stationer står i SR 45. Varslingsanlæg er historisk set blevet etableret, hvor stationer blev fjernstyret for at kunne varetage stationsbestyrerens pligt (jf. SR) til at sikre perronovergangen. 4 Markeringerne P, S hhv. Ø markerer om bestemmelsen er primært er begrundet i Produktion, Sikkerhed eller Økonomi.

15 Side 15 af 16. Ved etableringen af "sidebanefjernstyringen", først på Ar-Os, senere på Od-Svg, Bm-Tdr og Te-Sdb så man bort fra en del af det traditionelle udstyr i forbindelse med fjernstyringen, herunder varslingsanlægget. Selv om der i de senere år er foretaget opgradering på flere af disse strækninger, hvor der bl.a. er etableret varslingsanlæg, findes der fortsat mange perronovergange uden varslingsanlæg. Det har været diskuteret, hvorvidt man generelt kan undvære varslingsanlæg ved lavere hastigheder (som det er tilfældet på sidebanerne i dag). Det har endvidere været diskuteret, om man skal anvende sporets eller strækningens hastighed som grundlag for, om der skal etableres varslingsanlæg eller ej. Konklusionen er, at det primært bør være sporets hastighed, som er afgørende, hvis der skal være sammenhæng i reglerne. Et eksempel på, at en anden opfattelse vil være problematisk, fås i forbindelse med hastighedsforøgelsen på sidebanerne. Her påregnes der en fast hastighedsnedsættelse til de nuværende 75 km/t gennem stationerne, så et krav om varslingsanlæg vil ikke være rimeligt her. I SODB anlægsbestemmelser af 1993 var der kun krav om varslingsanlæg ved hastigheder på 100 km/t eller derover. Imidlertid viste det sig, at denne grænse blev udnyttet til at undlade etablering af varslingsanlæg på ikke-sidebaner ved kunstigt at nedsætte hastigheden til 90 km/t. Dette var ikke hensigten med lempelsen i reglerne, hvorfor hastighedsgrænsen for etablering er ændret til at være en undtagelsesbestemmelse. Indtil 1995 var det et krav, at både lys og lyd blev overvåget i signalgivningen. Overvågning af lyden er kun delvist muligt med den ældre teknik. I 90 erne er der udviklet en enklere talemaskine, som gør det billigere at etablere varslingsanlæg, når der samtidig tages hensyn til, at kravet om overvågning af lyden er fjernet. Denne type varslingsanlæg findes bl.a. i Fredensborg og på Odense - Svendborg. Det er klart ikke hensigtsmæssigt med perronovergange for passagerer ved hastigheder over 140 km/t, hvorfor allerede eksisterende anlæg skal søges nedlagt. De hidtil anvendte varslingstider er ikke revurderet i denne forbindelse.

16 Side 16 af 16 Bilag 2 Uddrag af SR 45 gældende på ulykkestidspunktet 6. Sikring af passagererne på stationer med perronovergang Et tog må ikke tages ind på en station, så længe et andet togs ekspedition foregår over dets togvej, medmindre der er truffet de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Hvis passagerer skal krydse sporet i en perronovergang for at komme til eller fra et holdende tog, skal togets personale i dette tog være opmærksom på tog i det spor, passagererne skal krydse, og i givet fald advare passagerene.

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen 19.04.2013 Side 1 af 7 Redegørelse Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen HCLJ619-2011-33 Ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 03.12.2010 Tidspunkt: 07:42 Sted: Højby station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 09.08.2018 Rapport Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 28.07.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der

Læs mere

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog 02.11.2012 Side 1 af 9 Redegørelse Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog HCLJ611-2012-93 Ulykke Personpåkørsel Togkørsel Dato: 27.08.2012 Tidspunkt: 09:02 Sted: Gadstrup station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Rapport. Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner

Rapport. Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner 13.08.2018 Rapport Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner 10.08.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev 29.09.2017 Side 1 af 5 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev HCLJ611-2017-265 Ulykke Kollision Togkørsel Dato: 18.08.2017 Tidspunkt: 14:53 Sted: Tinglev - Kliplev Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Vurdering af sikkerhed i perronovergange

Vurdering af sikkerhed i perronovergange Vurdering af sikkerhed i perronovergange 25. februar 2013 3 Vurdering af sikkerhed i Indhold perronovergange Indhold Baggrund og formål 5 Sikkerhedsforanstaltninger i perronovergange 6 Mulige sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted)

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 02.09.2015 Redegørelse Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 03.09.2014 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120.

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 06-610/28 9. august 2006 Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta 1.2.1

Læs mere

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 17.06.2019 Rapport Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 19. juni 2018 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Redegørelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Direkte 7226 7075 Fax 3338 1439 lfu@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vurdering

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 20/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 31.08.2017 Gyldig fra: 05.09.2017 Gyldig til: 15.01.2018 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 26/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 13.10.2017 Gyldig fra: 23.10.2017 Gyldig til: 05.11.2017 SSB 18/2017 ophæves TIB 25, Hjørring-Frederikshavn. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1.

Læs mere

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09. 28.05.2014 Side 1 af 7 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.47 Sted: Holbæk Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 27/2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 01.11.2018 Gyldig fra: 02.12.2018 Gyldig til: 17.01.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Generelt 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 29/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 08.11.2017 Gyldig fra: 08.11.2017 Gyldig til: 30.09.2018 SSB 28/2017 ophæves TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og

Læs mere

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede 11.06.2014 Side 1 af 9 Kollision m HCLJ611-2013-204 Dato: Sted: Infrastrukturforvalter: Personskade: Passagerer: Personale: Personer i overkørsel: Andre: mellem Ulykke 09.12.2013 Esbjerg station Banedanmark

Læs mere

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer. Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 138 Offentligt Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato J.nr. : : 7. juni 2005 004-000154 (1) Trafikudvalget har i brev

Læs mere

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR SSB 123-2019 Offentliggjort: 09.07.2019 Gyldig fra: 16.08.2019 Gyldig til: 31.12.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog (ORF test) 1. Generelt 1.1. Formål For afprøvning af fjernbanens operationelle

Læs mere

Forbedring af banen på sydfyn April 2003. Forbedring af banen Odense-Svendborg

Forbedring af banen på sydfyn April 2003. Forbedring af banen Odense-Svendborg Forbedring af banen på sydfyn April 2003 Forbedring af banen Odense-Svendborg FORBEDRING AF BANEN ODENSE-SVENDBORG Fruens Bøge Odense Odense Sygehus Hjallelse Højby 28 Årslev Pederstrup Ringe Rudme 66

Læs mere

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler banedanmark Trafikale Regler 18.09.2017 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om SR og SIN pr. 01.10.2017 SR 64 Pr. 01.10.2017 tages et nyt system til håndtering af oplysninger om farligt gods (RID) i

Læs mere

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn SIN. Sikkerhedsinstrukser. Lokale forhold. Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-3 4-7 8-10 11 12 13-17 18 10.06.2013 Nummeret

Læs mere

TIB-S. Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

TIB-S. Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad TIB-S Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad 7 7 77 78 79 80 8 8 8 8 89 90 9 9 9 96 0 0 09 0 7 8 9 0 7 8 9 0 6 7 8 9 0 7 8 9 68 69 70 7 7 7 60 6 6 6 6 77 78

Læs mere

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER Dato J. nr. For at give et samlet løft til togtrafikken i hele landet og forstærke den lokale gevinst ved Timemodellen, hastighedsopgraderes en række regionale

Læs mere

SR-information. Banedanmark. Indførelse af daglig La. Gyldighed. Indmelding af La-forhold m.v. Udsendelse. Udgivet af Trafiksikkerhed

SR-information. Banedanmark. Indførelse af daglig La. Gyldighed. Indmelding af La-forhold m.v. Udsendelse. Udgivet af Trafiksikkerhed Banedanmark SR-information I Udgivet af Trafiksikkerhed Indførelse af daglig La Gyldighed Fra den 15.01.2007 vil La kun have gyldighed i ét døgn ad gangen fra kl. 00.00 til kl. 24.00. Redaktionen afsluttes

Læs mere

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 86 - Spærring af spor AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I HUSK! Et spor er ikke spærret før, der er udvekslet en klar og tydelig melding om dette mellem SR arbejdsleder

Læs mere

Redegørelse Personpåkørsel i overgang på station. 1 Underretning. 2 Fakta. 11.12.2012 Side 1 af 6

Redegørelse Personpåkørsel i overgang på station. 1 Underretning. 2 Fakta. 11.12.2012 Side 1 af 6 Redegørelse Personpåkørsel i overgang på station 11.12.2012 Side 1 af 6 HCLJ619-2012-41 Ulykke Personpåkørsel Togkørsel Dato: 13.02.2012 Tidspunkt: 12:11 Sted Tølløse station Infrastrukturforvalter: Banedanmark

Læs mere

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Redegørelse Journal nr.: 04-610/3 13. april 2005 Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen for

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 24/2018 27.09.2018 Gyldig fra: 06.10.2018 Gyldig til: 05.10.2019 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted SSB 20-2018 ophæves. TIB strækning 25. Stationer med transitionsområder. Bestemmelser for

Læs mere

SR-information. Banedanmark. Overkørsler. Udgivet af Trafiksikkerhed. Nr. 1, april 2007

SR-information. Banedanmark. Overkørsler. Udgivet af Trafiksikkerhed. Nr. 1, april 2007 Fredericia Banedanmark SR-information I Udgivet af Trafiksikkerhed Overkørsler Langt de fleste af de automatisk sikrede overkørsler hos Banedanmark er ældre anlæg opbygget med relæer. De fungerer generelt

Læs mere

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-174-5 Resumerapport Indhold

Læs mere

Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006

Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 610-000032 22. januar 2007 Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta Undersøgelserne

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

Svendborgbanen Halvtimesdrift Svendborgbanen

Svendborgbanen Halvtimesdrift Svendborgbanen Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 104 Offentligt Halvtimesdrift 2 tog i timen på Transport- og Bygningsministeriet har anmodet DSB om et oplæg på ½-times drift på Formålet er at

Læs mere

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 14. december 2007 Journal nr.: 611-000094 Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording 25.07.2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

SIN Vestbanen. Udgivet juli 2007. Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg

SIN Vestbanen. Udgivet juli 2007. Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg SIN Vestbanen Udgivet juli 2007 Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg Side 2 Fordeling Efter behov: Administrationen FC-Vestbanen Baneafdelingen Værkstedet Banedanmark, FC Esbjerg Trafikstyrelsen Vejdirektoratet

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt. Nedlæggelse og sikring af overkørsler

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt. Nedlæggelse og sikring af overkørsler Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt Nedlæggelse og sikring af overkørsler 1 3 Politiske aftaler En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 Nye initiativer som

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 15/2016 Fordeling: Som SR 24.11.2016 Gyldig fra: 28.11.2016 Gyldig til: 31.03.2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gentofte - Lyngby. Teknisk og reglementarisk grænse mellem HKT og CBTC

Læs mere

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler banedanmark Trafikale regler 22.01.2018 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr. 05.02.2018 ATC-instruks De første køretøjer med indbygget mobilt ETCS-anlæg og DK-STM er nu

Læs mere

Sikkerhedskonference 2011

Sikkerhedskonference 2011 Sikkerhedskonference 2011 Overkørsler. Mest sikkerhed for pengene Henrik Hansen Overkill? En situation med få standardiserede muligheder fører til løsninger hvor alle krav er overholdt, men hvor resultatet

Læs mere

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler banedanmark Trafikale Regler 18.09.2017 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om SR og SIN pr. 01.10.2017 SR 64 Pr. 01.10.2017 tages et nyt system til håndtering af oplysninger om farligt gods (RID) i

Læs mere

Fører af arbejdskøretøj grundmodul

Fører af arbejdskøretøj grundmodul INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset...2.1 Uddannelse...2.2 Personprofil...2. Helbredskrav...2 Vurdering

Læs mere

Notat. Direktionssekretariatet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K

Notat. Direktionssekretariatet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Notat Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 K Høring vedrørende halvtimes drift på Svendborgbanen DSB har for Transport- Bygnings- og Boligministeriet udarbejdet et oplæg

Læs mere

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 20.03.2013 Side 1 af 10 Redegørelse Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 Sted: Ringsted Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 22 / 01.09.2010 SB Forenklet HKT (F-HKT) på strækningen Lyngby-Hillerød Denne tekniske meddelelse beskriver retningslinjerne for etablering samt funktionaliteten

Læs mere

SR-information. Arbejde mellem stations og rangergrænse. Sikkerhedsafstand forsvinder. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr.

SR-information. Arbejde mellem stations og rangergrænse. Sikkerhedsafstand forsvinder. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. SR-information Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 2, september 2007 Arbejde mellem stations og rangergrænse I dag står der i SR 86 pkt. 1 blandt andet: Hvis sporet mellem stationsgrænsen og rangergrænsen på

Læs mere

Pas på, på banen for maskinførere

Pas på, på banen for maskinførere INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe / kompetence... Målbeskrivelse... Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse.... Helbredskrav... Beskrivelse af uddannelsen....1 Generelt....

Læs mere

Redegørelse om signalforbikørsler

Redegørelse om signalforbikørsler Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 11 Offentligt 16.08.11 Redegørelse om signalforbikørsler 1. Indledning og sammenfatning På baggrund af en række artikler i Berlingske Tidende d. 29. juli 2011

Læs mere

Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station

Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station 31.01.2018 Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station 10.02.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 01/11 2018 05.12.2018 1. Arbejdsopgave Vedligehold/rengøring samt mindre reperationer på bygninger og apteringen så som venterum. Arbejde med vand med tryk, på steder

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 19 / 02.08.2010 SB Supplerende regler til ATC anlægsbestemmelser i forbindelse med sporstoppere. Denne teknisk meddelelse indeholder supplerende regler til nugældende

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

SVENDBORGBANEN FORSLAG TIL ANALYSE AF EN MULIG STYRKELSE AF ODENSE- SVENDBORG AKSEN I LYSET AF LETBANE, TIMEMODEL OG ØVRIG UDVIKLING.

SVENDBORGBANEN FORSLAG TIL ANALYSE AF EN MULIG STYRKELSE AF ODENSE- SVENDBORG AKSEN I LYSET AF LETBANE, TIMEMODEL OG ØVRIG UDVIKLING. SVENDBORGBANEN FORSLAG TIL ANALYSE AF EN MULIG STYRKELSE AF ODENSE- SVENDBORG AKSEN I LYSET AF LETBANE, TIMEMODEL OG ØVRIG UDVIKLING. Møde mellem kommunerne på Fyn den 20. Juni Den 17-05-2017 1 AGENDA

Læs mere

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st.

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 72-2 SIN LB Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 1.0 Almindelige bestemmelser Forbindelsessporet mellem Grønnehave og Helsingør station er et Lukket blokafsnit, som via gentagelsspærren registrerer

Læs mere

Taxaudgifter på 212 kr., da klageren blev nægtet at stige på toget. Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg

Taxaudgifter på 212 kr., da klageren blev nægtet at stige på toget. Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0074 Klageren: XX 1356 København K. Indklagede: DSB Fjern- og Regionaltog Klagen vedrører: Taxaudgifter på 212 kr., da klageren blev nægtet

Læs mere

SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold. Midtjyske Jernbaner SIN. Sikkerhedsinstrukser Generelle forhold

SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold. Midtjyske Jernbaner SIN. Sikkerhedsinstrukser Generelle forhold SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Odder - Aarhus Vemb - Thyborøn Havn SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte

Læs mere

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 21/09 2016 29-09-2016 1. Arbejdsopgave Vedligehold/rengøring samt mindre reperationer på apteringen så som venterum. Arbejde med vand med tryk og der i øvrigt er risiko

Læs mere

banedanmark Drift Sikkerhedsreglement

banedanmark Drift Sikkerhedsreglement banedanmark Drift Sikkerhedsreglement Banedanmark Sikkerhedsreglement af 1975 24.04.2005 1355 banedanmark Trafiksikkerhed 11.09.2007 E-mail: mkh@bane.dk Oversigt over rettelsesblade til gyldige fra 24.09.2007

Læs mere

forbedringer af Svendborgbanen

forbedringer af Svendborgbanen Beretning til statsrevisorerne om forbedringer af Svendborgbanen Marts 2007 RB A201/07 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse I. Undersøgelsens resultater...5 II. III. IV. Baggrund, formål og afgrænsning...8

Læs mere

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner BN1-9-2 Udgivet: 01.06.2012 Overordnet ansvar: spk Godkendt: 30.03.2012 Ansvar for indhold: jha 01.01.01 Journal.nr.: 10-06335 Ansvar for fremstilling: nfn Antal sider i alt 20 Sikkerheds- og opholdszoner

Læs mere

Vedligeholdelse og generhvervelse af operatørcertifikat som sikkerhedsoperatør

Vedligeholdelse og generhvervelse af operatørcertifikat som sikkerhedsoperatør DSB Risk Management Uddannelsesstandard Sølvgade 40 Ustd nr. 9-02 1349 Kbh. K Vedligeholdelse og generhvervelse af operatørcertifikat som sikkerhedsoperatør 1. Indledning Denne standard er udarbejdet som

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Notat Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Bidrag til besvarelse af TRU

Læs mere

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1

Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 Jernbanesikkerhedsinstruktion Side 1 27/11 2013 Rev. 12/05 2015 7. januar 2016 1. Arbejdsopgave Vedligehold/rengøring samt reperationer. 2. Arbejdsområde Alle perroner på : Fjernbanestationer. TIB 33 Brande

Læs mere

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 25.10.2017 Rapport Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 26.10.2016 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt Notat Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Orientering til TRU vedr. IC4-situationen

Læs mere

Opfølgning på sikkerheden i Banedanmarks publikumsvendte 1 perronovergange

Opfølgning på sikkerheden i Banedanmarks publikumsvendte 1 perronovergange Rapport 31.05.2018 Opfølgning på sikkerheden i Banedanmarks publikumsvendte 1 perronovergange Sammenfatning Transport-, bygnings- og boligministeren har bedt Banedanmark om at redegøre for sikkerheden

Læs mere

Arbejde i og ved spor. AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Arbejde i og ved spor. AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 Arbejde i og ved spor AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsafstande for maskiner.

Læs mere

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse....2 Personprofil.... Helbredskrav... Vurdering

Læs mere

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.07.2018 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Henrik Scheuer Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-3 Udgivet 01.07.2018

Læs mere

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 14.03.2013 Side 1 af 8 Redegørelse Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 Sted: Borup station Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

SR-information. »Arbejde i spor«bliver en del af SR. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007

SR-information. »Arbejde i spor«bliver en del af SR. Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007 SR-information Udgivet af Trafiksikkerhed Nr. 3, december 2007»Arbejde i spor«bliver en del af SR Den 21. januar 2008 bortfalder»arbejde i spor«som selvstændigt reglement, og reglerne for infrastrukturarbejder

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 203 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 203 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 203 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 27. februar 2017 2017-943 Høringsnotat vedr. forslag om halvtimesdrift på Svendborgbanen 1. Baggrund

Læs mere

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad SIN-L Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 1 19 20 31 32 45 46 50 51 53 54 61 62 63 64 65 67 68 69 71 72 75 76 77 78 81 82 83 86 87 89 90 98 99 100 101 102 105 106

Læs mere

Jernbanesikkerhedsinstruktion for SR/ORF/ORS

Jernbanesikkerhedsinstruktion for SR/ORF/ORS Strækning: strkn.flere SR/ORF/ORS: SR Sted:Syd jylland-fyn Godkendt af: Brian Petersen (BPTS) Dato: 30-01-2019 Udfærdiget af: Ulrik Jensen Kompetence SR/ORF/ORS: SR-arbejdsleder 2 Firma: DSB Bygherre:DSB

Læs mere

Banenorm BN Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog

Banenorm BN Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog Udgivet 29.6.2017 Overordnet ansvar: Karsten Steen Larsen Ansvar for indhold: Erik Cletus Petersen Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Bremsevejlængder for HKT-overvågede tog Banenorm BN1-170-1

Læs mere

LGB - BOSF. Betjenings- og sikkerhedsforskrifter BOSF. Udgivet den: 18.september Erstatter alle tidligere LGB-BOSF. Side: 1

LGB - BOSF. Betjenings- og sikkerhedsforskrifter BOSF. Udgivet den: 18.september Erstatter alle tidligere LGB-BOSF. Side: 1 Betjenings- og sikkerhedsforskrifter BOSF Udgivet den: 18.september 2016. Erstatter alle tidligere LGB-BOSF Side: 1 01 Ansvar. Ukendskab til regler og bestemmelser i disse forskrifter, fritager ikke for

Læs mere

Hastighedsopgradering af BDK Regionalbaner til 160 km/t

Hastighedsopgradering af BDK Regionalbaner til 160 km/t Hastighedsopgradering af BDK Regionalbaner til 160 km/t "Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet" Leif Brandt, COWI Jannik Gellert, BDK 1 Program : Introduktion (Leif Brandt) BDKs krav

Læs mere

Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer)

Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Claus Jørgensen (2 stemmer) AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0323 Klageren: XX 3400 Hillerød Indklagede: DSB S-tog A/S Klagen vedrører: Godtgørelse af taxa-regning på 124 kr. i anledning af forsinkelse.

Læs mere

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin 29.09.2016 Redegørelse Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

Bestemmelser for Jernbane BJ

Bestemmelser for Jernbane BJ Bestemmelser for Jernbane BJ 5-3-2015 Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT STRÆKNING:SVENDBORGBANEN Et InterCity tog vejer 90 tons og skyder en tophastighed på 120 km/t. Så meget stål i så høj fart på et togspor udgør voldsomme kræfter. Ved at krydse sporet uden for de afmærkede

Læs mere

TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl. v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune

TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl. v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune 1 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl Disposition Baggrund Screeningsanalysen

Læs mere

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s Lokal Rangerinstruks Taastrup 1-2 Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s 13.07.2007 1 Lokal Rangerinstruks Taastrup 2-1 Fordeling: DSB S-tog a/s Trafiksikkerhed DSB

Læs mere

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR SSB 121-2019 Offentliggjort: 27.05.2019 Gyldig fra: 29.05.2019 Gyldig til: 31.07.2019 TIB 6, -Ringsted. Trafikafvikling uden tillyst linjeblok 1. Baggrund Ved

Læs mere

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem.

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem. Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Jens Elsbo, COWI DSB og de regionale kollektive trafikselskaber uden for hovedstadsområdet indledte pr. 28. september 1997 et takstsamarbejde, der gør det

Læs mere

Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s

Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s Lokal Rangerinstruks Servicecenter Køge bugt - SKB - Hundige 1-1 Lokal rangerinstruks for depotområdet på Servicecenter Køge Bugt - SKB Hundige DSB S-tog a/s 1 Lokal Rangerinstruks Servicecenter Køge bugt

Læs mere

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1)

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1) BEK nr 11034 af 16/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10000-00088 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget Folketinget

Transport- og Bygningsudvalget Folketinget MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 7. december 2016 2016-6067 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transport- og Bygningsudvalget har i brev af

Læs mere

Sikkerhedsuddannelse for tyske lokomotivførere, der skal køre ind og ud af Padborg station

Sikkerhedsuddannelse for tyske lokomotivførere, der skal køre ind og ud af Padborg station INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe... 2 2 Mål... 2 3 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset... 2 4 Beskrivelse af uddannelsen... 2 4.1 Generelt... 2 4.2 Varighed... 2 4.3 Undervisningsmateriale...

Læs mere

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Odder - Aarhus

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Odder - Aarhus SIN. Sikkerhedsinstrukser. Lokale forhold. Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-2 3-4 5-13 14-18 09.12.2012 Nummeret på sidst

Læs mere

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ)

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) Havarikommissionen skal gennem uvildige undersøgelser fremsætte rekommandationer

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Idefasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering gennem Ringsted Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-182-0 Forord Med den politiske aftale: En ny

Læs mere

kommunen skjuler det reelle ønske, hvilket er at bevare flest mulige veje på private hænder for at spare penge

kommunen skjuler det reelle ønske, hvilket er at bevare flest mulige veje på private hænder for at spare penge Peter Rydder Trondhjemsgade 8 8200 Aarhus N Dato 16. november 2015 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/08838-17 Side 1/7 Afslag på trafiktælling på Oslogade

Læs mere

banedanmark SIN SIN (Ø/V) Generelle instrukser Drift

banedanmark SIN SIN (Ø/V) Generelle instrukser Drift banedanmark SIN Drift SIN (Ø/V) Generelle instrukser banedanmark Trafiksikkerhed 19.11.2007 E-mail: mkh@bane.dk Oversigt over rettelsesblade til SIN (Ø/V) gyldige fra 01.12.2007 Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om overkørsel

Klage over afslag på ansøgning om overkørsel Dato 19. august 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/15992-43 Side 1/6 Klage over afslag på ansøgning om overkørsel Vejdirektoratet har behandlet din klage af

Læs mere

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Til Henrik Dam Kristensen Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Kære Henrik Dam Kristensen! Mange tak for dit besøg den 29. april 2013 i Langå Kulturhus. Vi oplevede

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Øresundsbro Konsortiet Jernbaneafdelingen Trafiksikkerhedsforskrift Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad 1 28

Øresundsbro Konsortiet Jernbaneafdelingen Trafiksikkerhedsforskrift Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad 1 28 TF Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad 1 28 29 49 50 51 58 59 72 73 74 75 106 107 117 118 122 123 153 154 163 164 190 191 196 197 199 200 227 228 229 230 231 247 248 251 01.10.2016 Nummeret på sidste

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt Afrapportering Fjern- og Regionaltog, 2. kvartal 2014 1. Antallet af rejser I 2. kvartal 2014 blev der foretaget 12,7 mio. rejser med DSB's fjern-

Læs mere