Budgetnotat 1: Rammevilkår og budgetrammer Budget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budgetnotat 1: Rammevilkår og budgetrammer Budget"

Transkript

1 Februar 2018 Budgetnotat 1: Rammevilkår og budgetrammer Budget

2 Budgetnotat 1: Rammevilkår og budgetrammer Indhold Rammevilkår Fagudvalgenes budgetrammer Fagudvalgenes budgetproces I dette budgetnotat 1 orienteres fagudvalgene, Økonomiudvalget og byrådet om rammevilkårene for budget samt fagudvalgenes budgetrammer, med udgangspunkt i det vedtagne budget og de aktuelle foreløbige budgetforudsætninger. Bilag: Specifikation af driftsudgifter

3 Rammevilkår

4 Indledning Udgangspunktet for budgetlægningen er, at budgettet er i balance, og at budgetstrategien ikke skal løse et akut problem, men håndtere den udfordring, der er i kommunens rammevilkår de kommende år. Rammevilkåret er, at der er brug for langsom økonomisk opbremsning de kommende år, enten gennem effektiviseringer servicereduktioner eller øgede indtægter. Kommunernes økonomiske rammevilkår er udfordret, og der er behov for en langsom, løbende økonomisk opbremsning. Behovet er mindre end tidligere år, hvilket først og fremmest skyldes resultatet af byrådets igangsatte strategier. Budgetstrategien bygger på nogle væsentlige rammevilkår for Allerød Kommune, hvor en stram statslig styring og et demografisk træk som følge af en stigende ældrebefolkning presser kommunens økonomi. I det efterfølgende gennemgås følgende væsentlige rammevilkår: 1. Udvikling i indtægter og driftsudgifter 2. Budget i balance 3. Befolkningsprognose 4. Den overordnede strategi 5. Budgettets risikofaktorer

5 1. Udvikling i indtægter og driftsudgifter Indtægter Kommunens nettoindtægter består af skatteindtægter fra kommunens borgere og virksomheder, generelle tilskud fra staten samt udgifter til udligning til andre kommuner. Udviklingen baserer sig på befolkningsprognosen fra februar 2017 og KL s tilskudsmodel Udviklingen fra er ikke understøttet af skøn fra KL, og Forvaltningens skøn er derfor behæftet med stor usikkerhed. Driftsudgifter Udviklingen i kommunens skattefinansierede driftsudgifter baserer sig på befolkningsprognosen, hvor der er taget højde for et stigende antal børn og ældre. Driftsudgifterne er vist både inklusiv (grøn kurve) og eksklusiv de budgetterede servicereduktioner (rød kurve). Budgettets indeholder en række væsentlige risikofaktorer, som kan indebærer både mer- eller mindreudgifter i budgettet. Forudsætninger Udviklingen i kommunens indtægter og driftsudgifter er i det følgende opgjort i 2019-prisniveau. Årene er regnskabsresultat, 2017 er forventet regnskab (FR) pr. 30. september 2017, er budgetforlig, og endelig er Forvaltningens skøn. Udviklingen er estimeret ud fra befolkningsprognosen fra februar Der udarbejdes en ny prognose i februar Eventuelle mereller mindreudgifter som følge af ny befolkningsprognose indarbejdes i budgetnotat 4: Det administrative budgetgrundlag. Demografiafledte udgifter til ældre, dagtilbud og skoler er indarbejdet i budgettet. En stigende befolkning forventes at indebære nettomerindtægter vedr. skatter, tilskud og udligning. Det årlige finansieringsbehov udgør 0,8 pct., jf. budgetforlig Budgettets nuværende gældsportefølge indebærer en årlig nettoudgift på 15 mio. kr.

6 Mio. kr. i 2019-priser Udvikling i indtægter og driftsudgifter Indtægter (skat, tilskud og udligning) Driftudgifter uden økonomisk opbremsning Driftsudgifter med økonomisk opbremsning på 0,8 pct. årligt Udviklingen viser, at kommunens driftsudgifter stiger mere end indtægterne. Flere ældre og 0-5 årige betyder stigende udgifter til disse områder. Indtægterne de kommende år er afhængige af resultatet af de årlige økonomiaftaler mellem KL og regeringen, og indtægterne forventes ikke at stige tilsvarende. Hvis der ikke sker en langsom økonomisk opbremsning, forventes en indsnævring af forskellen mellem kommunens indtægter og udgifter til skattefinansieret drift. I 2019 udgør forskellen mellem udgifter og indtægter 39 mio. kr., mens forskellen er reduceret til 27 mio. kr., hvis der ikke sker en vis økonomisk opbremsning. Med en økonomisk opbremsning på 0,8 pct. årligt udgør forskellen mellem udgifter og indtægter 50 mio. kr. i 2019, mens forskellen øges til 110 mio. kr. i 2027.

7 2. Budget i balance Når overskuddet på driftsbudgettet dækker udgifterne til anlæg og gæld, siges budgettet at være i strukturel balance. Hvis byrådet ønsker et anlægsbudget på gennemsnitligt 50 mio. kr., og der er udgifter til gæld mv. på 15 mio. kr. årligt, skal der være et overskud på driftsbudgettet på 65 mio. kr., for at budgettet er i strukturel balance. Fælles udvikling i balance er byrådets vision om et budget i strategisk strukturel balance, både inden for en kortere årrække og set over en længere periode, med finansiering til udvikling og anlæg inden for driftsbudgettet og uændret skat. Fire væsentlige pejlemærker sikrer et budget i balance: Overskuddet på den ordinære drift udgør forskellen mellem kommunens indtægter og driftsudgifter, og skal være tilstrækkeligt til at dække de resterende kommunale udgifter til anlæg og øvrige udgifter. Driftsudgifterne stiger mere end indtægterne, og dette indebærer et behov for en langsom økonomisk opbremsning af kommunens driftsudgifter. Byrådet fastlægger i budgettet et anlægsniveau, som understøtter udviklingen i kommunen, jf. Planstrategien. Budgetstrategien anlægsramme fra det 4. overslagsår svarer til 50 mio. kr. Ændringen af likvider balanceres, således at byrådets målsætning om en gennemsnitlig kassebeholdning på 70 mio. kr. opfyldes.

8 Mio. kr. Resultat af ordinær drift ,0 80,0 70,0 60,0 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0-10,0-20,0-30, Resultat af ordinær drift uden økonomisk opbremsning Resultat af ordinær drift uden økonomisk opbremsning Resultatet af den ordinære drift er forskellen mellem kommunens skattefinansierede drift og indtægter fra skatter mv. Resultatet af den ordinære drift skal på længere sigt kunne dække et anlægsniveau på 50 mio. kr. årligt, jf. budgetstrategien samt øvrige udgifter vedr. låneportefølgen på 15 mio. kr. Dette niveau er vist ved den lodrette grønne linje. Det fremgår af udviklingen, at uden en økonomisk opbremsning, forventes resultatet af den ordinære drift ikke at kunne afdrage på den nuværende låneportefølge samt samtidigt finansiere et anlægsniveau på 50 mi. kr. Hvis der ikke sker en langsom økonomisk opbremsning indebærer dette et træk på kommunes kassebeholdning. På kort sigt kan byrådet vælge at reducere likviditeten, men på længere sigt kan dette ikke rummes indenfor den nuværende likviditet. Det fremgår af figuren, at en økonomisk opbremsning på 0,8 pct. årligt med de nuværende budgetforudsætnnger vil frigive et politisk råderum til nye initiativer.

9 Indbyggertal 3. Befolkningsprognose Et væsentligt rammevilkår i budgettet er befolkningens udvikling og demografiske sammensætning. På indtægtssiden har befolkningssammensætningen betydning for fx skatteindtægter, statstilskud, udligning samt brugerbetalinger. På udgiftssiden er der konsekvenser for fx udgifter til dagtilbud, skole, overførselsudgifter, ældrepleje etc. Befolkningsprognoser er altid behæftet med usikkerhed, da faktorer som bl.a. tilgang af flygtninge, til- og fraflytning samt gennemførelse af boligudbygningsprogram også er afhængig af udefra kommende faktorer. I februar 2018 udarbejdes en ny befolkningsprognose, som præsenteres i budgetnotat 2, jf. budgetstrategien. Figuren viser udviklingen i det faktiske befolkningstal frem til 1. januar 2018 samt det forventede befolkningstal primo årene , jf. befolkningsprognosen fra februar I begyndelsen af januar 2018 var der borgere i kommunen svarende til en vækst på 1,3 pct. i forhold til januar Planstrategien indeholder et boligudbygingsprogram med en forventning om et stigende antal boliger og indbyggere i kommunen. Når antallet af indbyggere i kommunen stiger, medfører det blandt andet øget tilskud fra staten. Vækst i befolkningen er alt andet lige gunstig for kommunens økonomi, også selv om det medfører et øget behov for fx dagtilbud til børnene, undervisning af folkeskoleelever og ældrepleje

10 Indexeret udvikling 2017 = 100 Udvikling i befolkningstal fordelt på aldersgrupper år 6-16 år år år 75+ år Figuren viser udviklingen i forskellige aldersgrupper i indeks ud fra befolkningsprognosen fra februar år forventes at stige med 60,7 pct. fra 2017 til Børn i alderen 0-5 år, som vil efterspørge dagtilbud, forventes ligeledes at stige med 20,8 pct. frem til 2023, hvorefter antal 0-5 årige forventes at stagnere med en svag vækst frem til Antallet af børn i alderen 6-16 år som vil efterspørge skoletilbud forventes at falde svagt, og udviklingen forventes at stagnere frem til 2027.

11 4. Den overordnede strategi Løsningen Økonomiaftalen? Driftsbesparelser Omlægning af servicetilbud Nedbringelse af gæld Effektiviseringer Kommunale samarbejder Udbud og indkøb Investeringer via anlæg Investeringer i tidlig indsats Integration af flygtninge Landets laveste ledighed Sundere ældre Udfordringen Behov for økonomisk opbremsning - udgifter til ældre - statstilskud og udligning Boligudbygning og planstrategi Kommunens rammevilkår er udfordret, og byrådet har derfor iværksat en række strategiske indsatser, som skal sikre en fælles udvikling i balance. Resultatet af disse strategiske indsatser er, at behovet for at sænke serviceniveauet for borgerne alt andet lige minimeres.

12 5. Budgettets risikofaktorer Budgettet indeholder en række risikofaktorer, som kan ændre budgettets forudsætninger og dermed balancen i budgettet såvel positivt som negativt. Økonomiudvalget orienteres løbende om udviklingen i budgettets væsentligste risikofaktorer. Nedenfor fremgår risikofaktorer pr. ultimo januar Høj risiko Finansieringstilskud Udligning Medfinansiering af sundhedsvæsnet/sygehuse Beskæftigelse Specialiserede socialområde GDPR/persondataforordning Lav eller mellem risiko Den demografiske udvikling Flygtninge Bygningsrenovering

13 Fagudvalgenes budgetrammer

14 Skattefinansieret drift 2019 i mio. kr. Udgift Indtægt Netto Serviceudgifter 1.333,2-200, ,9 Overførselsudgifter 246,3-86,2 160,1 Udgifter til forsikrede ledige 24,0-1,0 22,9 Udgifter til medfinansiering 93,6 0,0 93,6 Ældreboliger 3,3-5,8-2,5 Refusioner vedr. særligt dyre enkeltsager 0,0-7,0-7,0 Årligt finansieringsbehov på 0,8 pct. -11,2 I alt 1.689,2-300, ,8

15 Fagudvalgenes driftsrammer 2019 i mio. kr. Udgift Indtægt Netto Børne- og Skoleudvalget 571,8-125,1 446,8 Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget 729,9-148,2 581,7 Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget 176,8-18,8 158,0 Kultur- og Idrætsudvalget 31,5-6,7 24,8 Økonomiudvalget 190,4-1,6 188,8 Årligt finansieringsbehov på 0.8 pct. -11,2 I alt 1.689,2-300, ,8

16 Driftsbudget (netto i 2019 på 1.388,8 mio. kr.) - fordelt på fagudvalg Kultur- og Idrætsudvalget; 24,8 Økonomiu dvalget; 177,6 Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget; 158,0 Børne- og Skoleudvalget; 446,8 Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesu dvalget; 581,7

17 Børne- og Skoleudvalget, - driftsbudget på 446,8 mio. kr. i 2019 Børn med særlige behov; 48,5 Dagtilbud klubber og udgående teams; 137,8 Skoler ; 260,5 Udvalgets rammer i 2019 i mio. kr. Udgift Indtægt Netto Serviceudgifter 563,9-118,6 445,2 Overførselsudgifter 7,9-4,2 3,7 Refusioner vedr. særligt dyre enkeltsager 0,0-2,2-2,2 Børne- og Skoleudvalget 571,8-125,1 446,8

18 Børne- og Skoleudvalget, - driftsudgifter 2019 pr. aktivitetsområde i mio. kr Dagtilbud klubber og udgående teams 137,8 800 Dagtilbud - Drift af virksomheder 127,8 802 Forvaltning - dagtilbud -5,9 804 Forvaltning - Tværfagligt kompetencecenter 15,9 Skoler 260,5 400 Børnenaturcenteret 0,8 611 Den kommunale tandpleje 10,2 801 Skoler - Drift af virksomheder 253,7 803 Forvaltning - Skoler -4,3 Børn med særlige behov 48,5 700 Skoleudgifter unge med særlige behov 4,0 701 Døgnforanstaltninger til børn og unge med særlige behov 24,6 702 Forebyggende foranstaltninger børn og unge med særlige behov 17,6 703 Øvrige tilbud og ordninger, familier 0,8 704 Overførselsudgifter, familier 3,7 705 Særligt dyre enkeltsager, familier -2,2 Nettodriftsudgifter i alt 446,8

19 Mio. kr. Børne- og Skoleudvalget, - driftsbudget og indekseret udvikling Regnskab 2016 FV 2017 pr 30/9 Budget 2018 BF 2019 BF 2020 BF 2021 BF 2022 Dagtilbud klubber og udgående teams Skoler Børn med særlige behov Mio. kr. i 2019 prisniveau Regnskab FV 2017 Budget Budget Budget Budget Budget 2016 pr 30/ Dagtilbud klubber og udgående teams 127,2 129,6 136,6 137,8 140,5 144,0 144,0 Skoler 258,2 266,1 264,3 260,5 260,1 259,4 259,4 Børn med særlige behov 56,5 51,2 48,6 48,5 48,5 48,5 48,5 Nettodriftsudgifter i alt 441,9 447,0 449,5 446,8 449,2 451,9 451,9

20 Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget, - driftsbudget på 581,7 mio. kr. i 2019 Arbejdsmarked og overførselsudgifter; 179,3 Sundhedsfremme; 102,0 Voksne med særlige behov; 121,9 Pleje og omsorg; 178,4 Udvalgets rammer i 2019 i mio. kr. Udgift Indtægt Netto Serviceudgifter 374,0-60,4 313,5 Overførselsudgifter 238,2-82,0 156,2 Udgifter til forsikrede ledige 24,0-1,0 22,9 Udgifter til medfinansiering 93,6 0,0 93,6 Ældreboliger 0,2 0,0 0,2 Refusioner vedr. særligt dyre enkeltsager 0,0-4,8-4,8 Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget 729,9-148,2 581,7

21 Sundheds- velfærd- og beskæftigelsesudvalget, - driftsudgifter 2019 pr. aktivitetsområde i mio. kr Sundhedsfremme 102,0 600 Forebyggelsesindsatser 2,3 606 Sundhedsydelser, medfinansiering 93,6 607 Finansiering af sundhedsydelser 6,2 Pleje og omsorg 178,4 100 Frivilligt socialt arbejde m.v. 0,5 601 Ældreboliger, lejetab 0,2 602 Hjemmehjælp i hjemmet 37,3 603 Elevuddannelser SOSU og sygepleje 5,2 604 Centrale udgifter m.v., ældre og sundhed 8,6 605 Hjælpemidler 13,3 608 Boligydelse pleje/ældreboliger -0,4 609 Borgere i plejebolig 71,9 610 Allerød hjemmepleje og træning m.v. 41,7 Voksne med særlige behov 121,9 501 Botilbud og Støtte 96,5 502 Dagtilbud for voksne med særlige behov 16,5

22 Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget, - driftsudgifter 2019 pr. aktivitetsområde i mio. kr Specialundervisning og uddannelser for unge med særlige behov 5,0 505 Misbrugsbehandling 3,3 506 Voksne med særlige behov, øvrige udgifter 1,2 507 Enkeltudgifter og merudgifter (Særlige kontante ydelser) 0,9 508 Særligt dyre enkeltsager, borgerservice -4,8 509 Diverse borgerservice, social 3,4 Arbejdsmarked og overførselsudgifter 179,3 520 Kontanthjælp og arbejdsmarkedsforanstaltninger 29,3 521 Forsikrede ledige 22,9 522 Sygedagpenge 24,6 523 Førtidspensioner og personlige tillæg 45,5 524 Revalidering og løntilskud m.v. 38,5 525 Boligsikring/boligydelse 14,1 526 Tilbud til udlændinge 3,6 527 Diverse borgerservice, beskæftigelse 0,6 Nettodriftsudgifter i alt 581,7

23 Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget, - driftsbudget og indekseret udvikling Regnskab 2016 FV 2017 pr 30/9 Budget 2018 BF 2019 BF 2020 BF 2021 BF 2022 Sundhedsfremme Pleje og omsorg Voksne med særlige behov Arbejdsmarked og overførselsudgifter Mio. kr. i 2019 prisniveau Regnskab FV 2017 Budget Budget Budget Budget Budget 2016 pr 30/ Sundhedsfremme 93,2 92,1 101,8 102,0 102,4 102,9 102,9 Pleje og omsorg 153,6 163,3 170,6 178,4 187,3 190,8 190,8 Voksne med særlige behov 119,3 122,0 121,9 121,9 121,8 121,8 121,8 Arbejdsmarked og overførselsudgifter 195,2 188,1 180,1 179,3 179,4 180,4 180,4 Nettodriftsudgifter i alt 561,4 565,4 574,3 581,7 590,9 595,8 595,8

24 Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, - driftsbudget på 158,0 mio. kr. i 2019 Ejendomsdrift; 93,0 Kultur og idræt; 4,6 Natur og miljø; 5,6 Infrastruktur m.v.; 54,7 Udvalgets rammer i 2019 i mio. kr. Udgift Indtægt Netto Serviceudgifter 173,4-13,0 160,4 Overførselsudgifter 0,2 0,0 0,2 Ældreboliger 3,1-5,8-2,7 Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget 176,8-18,8 158,0

25 Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, - driftsudgifter 2019 pr. aktivitetsområde i mio. kr Arbejdsmarked og overførselsudgifter 1,2 102 Erhvervsservice 1,2 Ejendomsdrift 93,0 301 Ejendomsdrift 65,1 302 Udlejningsejendomme -0,8 303 Udlejningsejendomme ældreboliger -2,7 306 Ejendomsdrift, integrationshuse 0,2 310 Bygningsrenovering 31,1 Infrastruktur m.v. 52,9 200 Busdrift (Movia) 18,2 300 Veje 15,5 304 Park og vej 15,0 305 Vinterberedskab 4,2 Natur og miljø 5,6 401 Ambitiøst miljøarbejde 2,8 402 Natur- og miljøbeskyttelse 2,8 Kultur og idræt 4,6 309 Idrætsarealer 4,6 Administration 0,6 201 Byggesagsbehandling -0,4 202 Planarbejde m.v. 1,0 Nettodriftsudgifter i alt 158,0

26 Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, - driftsbudget og indekseret udvikling Regnskab 2016 FV 2017 pr 30/9 Budget 2018 BF 2019 BF 2020 BF 2021 BF 2022 Arbejdsmarked og overførselsudgifter Ejendomsdrift Infrastruktur m.v. Natur og miljø Kultur og idræt Administration Mio. kr. i 2019 prisniveau Regnskab FV 2017 Budget Budget Budget Budget Budget 2016 pr 30/ Arbejdsmarked og overførselsudgifter 0,8 0,8 1,2 1,2 1,2 1,2 1,2 Ejendomsdrift 77,1 93,4 92,1 93,0 90,1 90,5 89,6 Infrastruktur m.v. 59,8 53,4 53,1 52,9 52,3 52,3 52,3 Natur og miljø 6,8 6,5 5,2 5,6 5,6 5,7 5,7 Kultur og idræt 2,8 4,9 4,6 4,6 4,6 4,6 4,6 Administration 0,2 0,3 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 Nettodriftsudgifter i alt 147,5 159,4 156,8 158,0 154,5 154,9 154,1

27 Kultur- og Idrætsudvalget, - driftsbudget på 24,8 mio. kr. i 2019 Folkeoplysning; 3,8 Kulturtilbud; 21,0 Udvalgets rammer i 2019 i mio. kr. Udgift Indtægt Netto Serviceudgifter 31,5-6,7 24,8 Kultur- og Idrætsudvalget 31,5-6,7 24,8

28 Kultur- og Idrætsudvalget, - driftsbudget og indekseret udvikling 120 Kultur og idrætsudvalget - indekseret udvikling Regnskab 2016 FV 2017 pr 30/9 Budget 2018 BF 2019 BF 2020 BF 2021 BF 2022 Kultur og idræt Mio. kr. i 2019 prisniveau Regnskab FV 2017 Budget Budget Budget Budget Budget 2016 pr 30/ Kultur og idræt 25,8 25,8 24,9 24,8 24,8 24,7 24,7 Nettodriftsudgifter i alt 25,8 25,8 24,9 24,8 24,8 24,7 24,7

29 Økonomiudvalget, - driftsbudget på 177,6 mio. kr. i 2019 Infrastruktur m.v.; 5,6 Politisk organisa tion; 6,5 Administration; 165,4 Udvalgets rammer i 2019 i mio. kr. Udgift Indtægt Netto Serviceudgifter 179,2-1,6 177,6 Økonomiudvalget 179,2-1,6 177,6

30 Økonomiudvalget, - driftsudgifter 2019 pr. aktivitetsområde i mio. kr Ejendomsdrift 0,4 104 Administrationsbygninger m.v., sekretariatet 0,4 Infrastruktur m.v. 5,2 103 Redningsberedskab 5,2 Administration 165,4 120 Fælles IT og telefoni 39,3 121 Bidrag Udbetaling Danmark m.v. 5,7 123 Kombit 0,8 141 Personaleudgifter, centrale 4,8 142 Arbejdsskadeforsikringer, barsels- og sygepuljer 5,2 143 Tjenestemandspension 7,9 144 Barsel- og sygepuljer 6, Forvaltningsløn og adm. 110,0 990 Effektiviseringspulje mv. -3,0 991 Finansieringsbehov -11,2 992 Generel reserve serviceramme 0,0 Politisk organisation 6,5 915 Politisk organisation 1,8 916 Politisk organisation, vederlag 4,7 Nettodriftsudgifter i alt 177,6

31 Økonomiudvalget, - driftsbudget og indekseret udvikling Regnskab 2016 FV 2017 pr 30/9 Budget 2018 BF 2019 BF 2020 BF 2021 BF 2022 Ejendomsdrift Infrastruktur m.v. Administration Politisk organisation Mio. kr. i 2019 prisniveau Regnskab FV 2017 Budget Budget Budget Budget Budget 2016 pr 30/ Ejendomsdrift 0,3 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 Infrastruktur m.v. 4,8 5,2 5,2 5,2 5,2 5,2 5,2 Administration 172,7 169,7 180,3 165,4 153,3 141,7 141,7 Politisk organisation 5,3 6,2 6,5 6,5 6,5 6,5 6,5 Nettodriftsudgifter i alt 183,2 181,5 192,5 177,6 165,5 153,9 153,9

32 Fagudvalgenes budgetproces

33 Budgetstrategien Den årlige proces for at lægge budgettet Processen skal sikre et kvalificeret materiale til budgetforhandlingerne Fokus på de konkrete tilpasninger i budgettet

34 Fagudvalgenes kataloger Anlæg Effektiviserin ger Årligt finansieringsbehov Servicereduktioner Effektiviseringskatalog Konkrete forslag til effektiviseringer (samme eller bedre serviceniveau) Fagudvalg, Økonomiudvalg og Byrådet i maj og december. Omprioriteringskatalog med forslag til servicereduktioner Fagudvalgene udarbejder et katalog med forslag servicereduktioner på minimum 2% af budgettet på området, svarende til i alt minimum 28 mio. kr. Behandles og prioriteres i fagudvalgene i maj og juni. på 0,8 pct. Ny drift Katalog med politiske ønsker til budgettet Større politiske spørgsmål og ønsker fra partierne sendes inden 3. april. Både drift og anlæg Fagudvalgene behandler og prioriterer initiativsager herom i juni og august. Indgår i budgetforhandlinger

35 Omprioriteringskatalog Driftsbudget i 2019 (mio. kr.) Driftsudgift 2 % Børne- og Skoleudvalget 446,8 8,9 Sundheds-, Velfærds- og Beskæftigelsesudvalget 581,7 11,6 Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget 158,0 3,2 Kultur- og Idrætsudvalget 24,8 0,5 Økonomiudvalget * 188,8 3,8 i alt 1.400,0 28,0 *) Ex. Årligt finansieringsbehov på 11,2 mio. kr. Fagudvalgene udarbejder et katalog med forslag til evt. servicereduktioner på 2 pct. af budgettet på området svarende til i alt 28 mio. kr. Fordelingen af de 2 pct. på de enkelte fagudvalg fremgår ovenfor Forslagene udgør et katalog, som byrådet kan vælge imellem i budgetforhandlingerne. Forslag fra tidligere års budgetproces indgår.

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget Februar 2019 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget 2020-27 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Fagudvalgene, Økonomiudvalget og byrådet orienteres i dette budgetnotat om rammevilkårene

Læs mere

Bilag 1. Fagudvalgenes budgetproces, driftsrammer og anlægsbudget

Bilag 1. Fagudvalgenes budgetproces, driftsrammer og anlægsbudget Bilag 1 Fagudvalgenes budgetproces, driftsrammer og anlægsbudget Indholdsfortegnelse A. Orientering om fagudvalgenes budgetproces Fagudvalgenes budgetproces Proces for fagudvalgenes til driftsbesparelser

Læs mere

Indledning. Regnskab 2018 i hovedtal. Driftsudgifter og udvalgsrammer. Driftsrammer pr. udvalg Driftsudgifter på udgiftsrammer BSU SVBU TEPMU KIU ØU

Indledning. Regnskab 2018 i hovedtal. Driftsudgifter og udvalgsrammer. Driftsrammer pr. udvalg Driftsudgifter på udgiftsrammer BSU SVBU TEPMU KIU ØU Regnskab 2018 i overblik Indledning I dette notat præsenteres regnskabsresultatet 2018 i hovedtal og overordnende konklusioner. I årsregnskab 2018 fremgår det detaljerede regnskabsresultat, mens udvikling

Læs mere

Borgermøde om budget

Borgermøde om budget Borgermøde om budget 2018-21 Velkommen og tak fordi I kom! Borgmester Jørgen Johansen Allerød Kommune Formålet med mødet Udfordringen Der er brug for økonomisk opbremsning de næste mange år. Formålet med

Læs mere

Forventet Regnskab. pr i overblik

Forventet Regnskab. pr i overblik Forventet Regnskab pr. 30.09.2018 i overblik Indledning Det forventede regnskab pr. 30. september 2018 præsenteres i tre dele. Denne del 1 giver et overblik over hovedtallene i det forventede regnskab,

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den faktiske kassebeholdning... 3 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Ændringer i forhold til sidste måneds aktuelle

Læs mere

Allerød Kommune. Statusnotat nr. 4. Administrativt budgetgrundlag

Allerød Kommune. Statusnotat nr. 4. Administrativt budgetgrundlag Allerød Kommune Statusnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag 2018-21 August 2017 Indholdsfortegnelse Indledning 2 Det administrative budgetgrundlag 2 Forvaltningens vurdering af budgettet 3 Kassebeholdningen

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo oktober 2017 Dato: 6. november 2017 1. Indledning

Læs mere

Budgetstrategi Budget Januar 2018

Budgetstrategi Budget Januar 2018 Budgetstrategi Budget 2019-22 Januar 2018 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2019-22 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Forårsseminar den 20-21. april 2018 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 5

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Den faktiske kassebeholdning... 5 Ændringer i forhold til budgetforliget og sidste

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 Indhold 1. Resume og indledning...1 2. Risikofaktorer...2 3. Den gennemsnitlige likviditet...4 4. Den faktiske kassebeholdning...6 5. Ændringer i forhold til budgetforliget

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo juli 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo juli 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo juli 2019 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den gennemsnitlige likviditet... 2 Den faktiske kassebeholdning... 4 Ændringer i forhold til budgetforliget og sidste

Læs mere

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018.

BUDGET Roskilde Kommunes budget for blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. BUDGET 2019-2022 Roskilde Kommunes budget for 2019-2022 blev endeligt vedtaget ved byrådets 2. behandling 10. oktober 2018. tet for 2019-2022 fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder.

Læs mere

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune

Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Økonomi,HR&IT Økonomisk politik og budgetproces 2016-2019 Stevns Kommune Baggrund Økonomi har gennemført evaluering af Budgetproces 2015 med fagudvalgene og Økonomiudvalget, hvor hovedessensen er, at til

Læs mere

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor.

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen nedenfor. BUDGET 2017 2020 Roskilde Kommunes budget for 2017-2020 blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling d. 12. oktober 2016, som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Venstre, Det

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts viser det forventede regnskab for ØKONOMI, HR & IT 0 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts

Læs mere

BILAG TIL FORVENTET REGNSKAB

BILAG TIL FORVENTET REGNSKAB November BILAG TIL FORVENTET REGNSKAB vurderet pr. 30.09. 1 Bilag 1 Afgivne tillægsbevillinger i pr. 9. oktober Skatter -950.323 BY 24-05-18: regnskab pr. 31. marts -524.323 BY 30-08-18: regnskab pr. 30.

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Opdatering af aktuel økonomi ultimo december 2016 Dato: 1. februar 2017

Læs mere

Regnskab 2017 Budgetproces Handicaprådet d. 15. marts

Regnskab 2017 Budgetproces Handicaprådet d. 15. marts Regnskab Budgetproces 2019 Handicaprådet d. 15. marts Hvad viser regnskab 1. Samlet set et positivt regnskabsresultat for 2. Resultat af den ordinære drift er et overskud på 112 mio. kr. (i forhold til

Læs mere

Bilag til Budgetnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag

Bilag til Budgetnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag Bilag til Budgetnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag 2019-22 Bilag 1. Hovedoversigt 2019-26 Bilag 2. Bemærkninger til administrative budgetændringer i hovedoversigten Bilag 3. Investeringsoversigt

Læs mere

ØU budgetoplæg

ØU budgetoplæg ØU budgetoplæg 22.4.2015 Præsentation af budgetoplæg 2016-2019 den aktuelle status den videre proces usikkerhed Udarbejdelse og fastlæggelse af retningslinier for budgetlægningen Økonomi Økonomiudvalg

Læs mere

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2)

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2) Bilag 1 til indstilling om forventet regnskab 2015 for Aarhus Kommune Den 10. december 2015 Uddybende kommentarer til Aarhus Kommunes forventede regnskab pr. ultimo september 2015 Det forventede regnskab

Læs mere

Bilag til statusnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag

Bilag til statusnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag Bilag til statusnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag 2018-21 Bilag 1. Hovedoversigt 2018-21 Bilag 2. Bemærkninger til administrative budgetændringer i hovedoversigten Bilag 3. Investeringsoversigt

Læs mere

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017 Økonomisk Afdeling 1. Økonomiske Redegørelse INDHOLD 1. Indledning... 2 2. Økonomiudvalget... 4 2.1 Serviceudgifter... 4 2.2 Finansiering... 5 2.3 Finansforskydninger... 1 3. Social- og Sundhedsudvalget...

Læs mere

Økonomiske driftsrammer for fagudvalgene. Præsentation for fagudvalgene ultimo januar/primo februar 2016

Økonomiske driftsrammer for fagudvalgene. Præsentation for fagudvalgene ultimo januar/primo februar 2016 Økonomiske driftsrammer for fagudvalgene Præsentation for fagudvalgene ultimo januar/primo februar 2016 1 Indholdsfortegnelse Besparelsesrammer og besparelseskrav ift. Servicerammen Tidsplan for fagudvalgenes

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1.

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 1 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Allerød Kommune. Budgetnotat nr. 4. Administrativt budgetgrundlag

Allerød Kommune. Budgetnotat nr. 4. Administrativt budgetgrundlag Allerød Kommune Budgetnotat nr. 4 Administrativt budgetgrundlag 2019-26 August 2018 Indholdsfortegnelse Indledning og sammenfatning 2 Det administrative budgetgrundlag 3 Forvaltningens vurdering af budgettet

Læs mere

Orientering af byrådskandidater

Orientering af byrådskandidater Orientering af byrådskandidater Økonomi og personale tirsdag den 26. august 2013 Aktuel krise = historisk hårdt tilbageslag 1.800.000 Bruttonationalprodukt, mio.kr. 2005-priser 1.600.000 1.400.000 Aktuel

Læs mere

Erhvervsservice og iværksætteri 064867 2.258 2.258 2.258 2.258

Erhvervsservice og iværksætteri 064867 2.258 2.258 2.258 2.258 53 A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 25.119-9.607 24.367-9.607 24.367-9.607 24.367-9.607 Heraf refusion -60-60 -60-60 Jordforsyning 0022 276-979 276-979 276-979 276-979

Læs mere

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor.

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor. 2014-2017 Roskilde Kommunes budget for 2014-2017 blev vedtaget d. 9. oktober 2013 som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og

Læs mere

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb Budgetlægning 2015-2018 Basisbudget 2015-18: - Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb MED, Råd m.fl, 21. August 2014 Danmark er presset på vækst Vækst i BNP

Læs mere

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Rapportering Økonomisk rapportering pr. 30. juni Halvårsregnskab inkl. tillægsbevillingsansøgninger Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Indledning Den økonomiske rapportering

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2.

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 2 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo august 2017 Dato: 9. september 2017 1. Indledning

Læs mere

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet.

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Økonomiske Politik for Køge Kommune Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og vedtages af det

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj viser det forventede for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Økonomisk

Læs mere

Pixiudgave Budget 2017

Pixiudgave Budget 2017 Pixiudgave Budget 2017 Budget 2017- Pixiudgave Indhold Budget 2017 3 - Budgetforlig - De 3 økonomiske målsætninger Driftsbudgettet 4 - Den Kommunal hund - Driftsudgifter fordelt på udvalg - Serviceudgifter

Læs mere

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor.

Budgetbalancen for , som blev vedtaget på Byrådets 2. behandling af budgettet, fremgår af tabellen nedenfor. 2015-2018 Roskilde Kommunes budget for 2015-2018 blev vedtaget d. 8. oktober 2014 som følge af et budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative

Læs mere

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 3 pr. 30. september Budgetopfølgning 3 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september viser det forventede regnskab for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Økonomisk afdeling 18-06-2014 2014-7917 2014-73467 Økonomisk Politik for Køge Kommune Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger

A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 69 A. Driftsvirksomhed 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 28.702-11.832 28.479-11.832 27.929-11.832 26.679-11.832 Heraf refusion -63-63 -63-63 Jordforsyning 0022 271-1.018-179 -1.018-629 -1.018-1.779-1.018

Læs mere

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar Budgetopfølgning 1 Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar viser det forventede regnskab for. Foto: Vallø Slotspark ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder.

Budgettet for fremgår af den overordnede resultatopgørelse i tabellen herunder. BUDGET 2018-2021 Roskilde Kommunes budget for 2018-2021 blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling den 11. oktober 2017, hvor der blev indgået budgetforlig mellem De Radikale, SF, Det Konservative

Læs mere

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2018

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2018 Økonomisk Afdeling 2018 1. Økonomiske Redegørelse 2018 INDHOLD 1. Indledning Økonomistyring i Køge... 2 2. Oversigter over afvigelser på udvalg og aktivitetsområder... 3 2.1 Økonomiudvalget... 5 2.2 Social-

Læs mere

Økonomirapport nr. 1 for Afrapportering pr. 29. februar Til DIF Til ØU Økonomi og Stab 17.

Økonomirapport nr. 1 for Afrapportering pr. 29. februar Til DIF Til ØU Økonomi og Stab 17. Afrapportering pr. 29. februar 216 Til DIF 18.3.216 Til ØU 5.4.216 Økonomi og Stab 17. marts 216 Økonomirapport nr. 1 for 216 Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2 262 Albertslund SIDE 2 Indhold 1. Status

Læs mere

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling)

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling) Økonomiudvalget 27. august 2018 1. Budget 2019 med overslagsårene 2020-2022 (1. behandling) Sagsnr. Initialer ANSO Åbent Sagsfremstilling Drøftelse og indstilling af teknisk budgetforslag 2019 til 1. behandling

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2020-2023 Budget - fra forslag til vedtagelse Folketingsvalget i juni har medført store forsinkelser for kommunernes budgetlægning. Den årlige aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening

Læs mere

Budgetstrategi 2014 2017

Budgetstrategi 2014 2017 Budgetstrategi 2014 2017 Indledning Den økonomiske situation Kommunerne står i en vanskelig økonomisk situation. Finanskrisen har betydet stagnerende vækst, faldende skatteindtægter og stigende ledighed.

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach 1. Regnskab 2014 2. 1. budgetopfølgning i 2015 3. Budgetlægning 2016 4. Nøgletal i budgetlægningen Plankonferencen 2015 Regnskab 2014 - Økonomioversigt mio.kr.

Læs mere

Driftsoverførsel fra 2017 til 2018

Driftsoverførsel fra 2017 til 2018 Driftsoverførsel fra til 2018 1. Indledning og opgørelse af driftsoverførsel -18 Reglerne for overførsel af uforbrugte driftsbevillinger (restbudget) sker ifølge Principper for økonomisk styring, jf. bilag

Læs mere

BUDGET Borgermøde september 2017

BUDGET Borgermøde september 2017 BUDGET 2018-2021 Borgermøde - 11. september 2017 Hovedbudskaber Et godt halvårsregnskab 2017 med et lille overskud men en overskridelse af servicerammen Et budgetforslag 2018-21 i balance, som overholder

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

Referat Dato: :00:00 Udvalg: Økonomiudvalget

Referat Dato: :00:00 Udvalg: Økonomiudvalget Referat Dato: 27-06-2019 16:00:00 Udvalg: Økonomiudvalget 2018-2021 Sted: Mødelokale C 1/6 Indholdsfortegnelse Referat Indholdsfortegnelse Bemærkninger til dagsordenen Meddelelser Opfølgning på forventet

Læs mere

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Aktuel økonomi: - regnskab 2015 - budgetlægning 2017-19 Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Regnskab 2015 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget Korr. budget regnskab Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Bilag A: Økonomisk politik

Bilag A: Økonomisk politik Bilag A: Økonomisk politik Opfølgning på delmål - byrådsperioden 2014-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Administrationens indledning:... 2 Skatten holdes i ro eller reduceres... 2... 2... 2 Strukturelt

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo februar 2017 Dato: 8. marts 2017 1. Indledning Sagsbehandler:

Læs mere

Allerød Kommune. Forventet regnskab pr. 30. september - Sammendrag og hovedkonklusioner

Allerød Kommune. Forventet regnskab pr. 30. september - Sammendrag og hovedkonklusioner Allerød Kommune Forventet regnskab pr. 30. september - Sammendrag og hovedkonklusioner 1. Konklusion og risici om det forventede regnskab... 1 2. Hovedoversigt... 2 3. Opsummering af det forventede regnskab...

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-2-15 Dato: 08-09-2015 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2016-2019 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Sammendrag. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto. I hele kr. A. Driftsvirksomhed (incl. refusion)

Sammendrag. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto. I hele kr. A. Driftsvirksomhed (incl. refusion) Sammendrag I hele 1.000 kr. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto A. Driftsvirksomhed (incl. refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljø- foranstaltninger Jordforsyning -11-299 -310 Faste ejendomme 6.637-5.474

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2017-2020 Budget - fra forslag til vedtagelse Den 31. august kl. 19 er der borgermøde om Budgetforslag 2017-2020 i rådhusets rådssal. På mødet kan borgerne give deres mening til kende om

Læs mere

Forord. Den 25. august 2014. Borgmester Stén Knuth

Forord. Den 25. august 2014. Borgmester Stén Knuth Forord Slagelse Kommune udgør den største virksomhed i Slagelse Kommune, med et årligt budget på små 5 mia. kr. Byrådet har derfor gennem sine økonomiske prioriteringer mulighed for at udøve stor indflydelse

Læs mere

Budget - fra forslag til vedtagelse

Budget - fra forslag til vedtagelse Budgetforslag 2015 Budget - fra forslag til vedtagelse Formålet med denne pjece er at give et hurtigt indblik i Rudersdal Kommunes budget for 2015 til 2018 forud for vedtagelsen i oktober 2014. Pjecen

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 Økonomivurdering 2. kvartal 2019 Side 1 af 10 Økonomivurdering pr. 2. kvartal 2019 Samlet Af ovenstående tabel fremgår at, vi forventer merforbrug på 9,0 mio. kr. på drift og et mindreforbrug på 54,7 mio.

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Budgettet for , som blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling, fremgår af tabellen nedenfor af den overordnede resultatopgørelse.

Budgettet for , som blev endeligt vedtaget ved Byrådets 2. behandling, fremgår af tabellen nedenfor af den overordnede resultatopgørelse. 2016-2019 Roskilde Kommunes budget for 2016-2019 blev vedtaget d. 7. oktober 2015 som følge af en budgetaftale indgået mellem samtlige partier i Byrådet, dvs. Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti,

Læs mere

Udvalg for beskæftigelse og erhverv

Udvalg for beskæftigelse og erhverv Udvalg for beskæftigelse og erhverv BILAG 3f - UBE 1.000 kr./-pl, netto Lovbundne 5.425 6.157 6.657 6.959 1 Tilbagetrækningsreform 900 900 900 0 2a Førtidspension (ny og gammel) 5.436 6.168 6.668 7.870

Læs mere

Opgørelser af driftsoverførsler 2014 til 2015

Opgørelser af driftsoverførsler 2014 til 2015 Opgørelser af driftsoverførsler til 13-04- Oprindeligt til Udvalget for Politisk Koordination & Økonomi 283.088 293.701 261.072 32.629 18.025 0 18.025 Udvalget for Læring 804.555 826.049 812.262 13.787

Læs mere

Økonomisk politik

Økonomisk politik Økonomisk politik 2019-2022 Ajourført: 15. marts 2018 Dokument nr. 480-2018-95063 Sags nr. 480-2018-5036 Vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 22. marts 2018 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Mål for den

Læs mere

Budgetoplæg

Budgetoplæg Budgetoplæg 2019-2022 Forudsætninger Budgetoplægget er udarbejdet på grundlag af det vedtagne budget 2018 (2019-2021), korrigeret for meddelte tillægsbevillinger til og med kommunalbestyrelsesmødet den

Læs mere

Bilag 1. Forudsætninger for budgetlægningen

Bilag 1. Forudsætninger for budgetlægningen Bilag 1. Forudsætninger for budgetlægningen Dette bilag beskriver en række principper for udarbejdelse af budgetoplægget, herunder beregningen af de budgetrammer, som budgetoplægget skal udarbejdes indenfor.

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2018-2021 Budget - fra forslag til vedtagelse Den 30. august kl. 19 er der borgermøde om Budgetforslag 2018-2021 i Administrationscentret i Birkerød. På mødet kan borgerne give deres mening

Læs mere

Hovedtal og forudsætninger

Hovedtal og forudsætninger Hovedtal og forudsætninger Resultatopgørelse Mio. kr. Regnskab 2015 Forventet regnskab 2016 Budget 2017 Budgetoverslagsene 2018 2019 2020 Skatter 7.717,1 7.965,2 8.256,3 8.515,3 8.756,5 9.046,3 Tilskud

Læs mere

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Godkendt i Byrådet den 24.06.2014 Indledning Af aftalen om den kommunale økonomi for 2014 fremgår, at KL og regeringen er enige om, at det fremover skal være obligatorisk

Læs mere

Økonomi og Personale. Direktør Klaus Christiansen

Økonomi og Personale. Direktør Klaus Christiansen Økonomi og Personale Direktør Klaus Christiansen Økonomi Stram statslig styring 3 0-vækst i serviceudgifterne. Skattestop i kommunerne under ét. Rammer for både serviceudgifter og anlæg Økonomiske sanktioner,

Læs mere

Heraf refusion

Heraf refusion Hovedoversigt Tabel 12.1. Hovedoversigt Budget 2017 Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 A. DRIFTSVIRKSOMHED (inkl. refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 95.872-22.618 96.258-22.793

Læs mere

Budgetforslag Bilag 1: Notat til basisbudget 2015

Budgetforslag Bilag 1: Notat til basisbudget 2015 Budgetforslag 2015 2018 Bilag 1: Notat til basisbudget 2015 Økonomiudvalget den 04.08.2014 1 Indledning Ifølge den vedtagne budgetprocedure skal basisbudgettet for 2015 udmeldes på Økonomiudvalgets møde

Læs mere

Principper for økonomistyring. Del 1: Overordnede principper for økonomistyring

Principper for økonomistyring. Del 1: Overordnede principper for økonomistyring Principper for økonomistyring Del 1: Overordnede principper for økonomistyring Allerød Kommune August 2018 Indledning Allerød Kommune er med en bruttoomsætning på mere end 2 mia. kr. og mere end 1.800

Læs mere

C. RENTER ( )

C. RENTER ( ) Hovedoversigt Hele 1.000 kr. Budget 2007 Udgifter Indtægter Netto A. DRIFTSVIRKSOMHED (inkl refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljø- foranstaltninger 45.074-8.964 36.110 Heraf refusion -211-211 1. Forsyningsvirksomheder

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 Økonomivurdering 1. kvartal 2019 Side 1 af 10 Økonomivurdering pr. 1. kvartal 2019 Samlet Af ovenstående tabel fremgår at, vi forventer merforbrug på 8,2 mio. kr. på drift og et mindreforbrug på 58,1 mio.

Læs mere

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne.

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne. 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18 Aktuel økonomi - regnskab 2017 - budgetlægning 2019-22 - udligningsreform - OK 18 Byrådets plankonference den 3.-4. maj 2018 Regnskab 2017 2 Regnskab 2017 Økonomioversigt Opr. budget Korr. budget Forv.

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Den økonomiske politik fastsætter de overordnede økonomiske målsætninger for kommunens budgetlægning og finansielle strategi. Politikken

Læs mere

Introduktion til økonomi og tværgående udfordringer. 2013 www.ikast-brande.dk

Introduktion til økonomi og tværgående udfordringer. 2013 www.ikast-brande.dk Introduktion til økonomi og tværgående udfordringer Ikast-Brande kommune... ikke nogen bolsjebutik Bruttodriftsudgifter ca.: 3,5 mia. kr. - driftsindtægter ca.: 1,2 mia. kr. Nettodriftsudgifter ca.: 2,3

Læs mere

NOTAT: Overblik over budget til "budgetmappen"

NOTAT: Overblik over budget til budgetmappen Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 271288 Brevid. 2174027 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Overblik over budget 2016-2019 til "budgetmappen" 20. august 2015 Generelle forudsætninger Til

Læs mere

Budgetoplæg

Budgetoplæg Budgetoplæg 2017-2020 Forudsætninger Budgetoplægget er udarbejdet på grundlag af det vedtagne budget 2016 (2017-2019), korrigeret for meddelte tillægsbevillinger til og med kommunalbestyrelsesmødet den

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat.

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat. 8. september 2010 Sags id: 10/37207 Budgetoplæg -2014 Kontaktperson: mbmoe E-mail: mbmoe@assens.dk Dir. tlf.: 64 74 74 09 Budgetoplægget til økonomiudvalgets 1. bygger videre på de reduktionsblokke, der

Læs mere

Budgetsammendrag

Budgetsammendrag 2018-21 Budgetsammendrag 0022 Jordforsyning 3.408-1.558 3.408-1.558 3.408-1.558 3.408-1.558 0025 Faste ejendomme 20.240-27.862 20.240-27.871 20.240-27.871 20.240-27.871 0028 Fritidsområder 5.503-912 5.503-912

Læs mere