Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken"

Transkript

1 Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken (høringsnotat af 7. november, der er korrigeret den 12. november 2013) Dato: 12. november 2013 Sagsbehandler Jørgen Engmaark Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken blev sendt i høring den 2. maj Debatoplægget blev samtidig offentliggjort på ministeriets hjemmeside sammen med forskelligt supplerende materiale, og alle interesserede blev opfordret til at sende høringssvar. Høringsfristen blev fastsat til torsdag 31. oktober I høringsperioden indbød udvalget til 11 orienterings- og debatmøder - et i hvert stift og et på Bornholm. Formålet med disse møder var at inspirere til samt understøtte debat om oplægget. De 11 møder havde tilsammen ca deltagere. Debatoplægget består af tre hovedafsnit: et kapitel om folkekirkens opgave og identitet og seks pejlemærker et kapitel om folkekirkens indre anliggender og mulige modeller for styring af dem et kapitel om folkekirkens fælles økonomi og fælles anliggender og mulige modeller for styring af dem. I det følgende er der først en samlet oversigt over høringssvarene. Derefter beskrives antallet og fordelingen af høringssvar for hvert af debatoplæggets hovedafsnit. Til sidst beskrives høringssvarenes bemærkninger til andre emner, heriblandt fælles organ for indre anliggender samt økonomi og fælles anliggender - sammensætning af et eller flere organer - årligt folkekirkemøde/-stævne. 671 høringssvar og deres fordeling Der er dags dato modtaget 671 høringssvar. Nogle svar er fælles for flere råd eller personer. Svarene fordeler sig som følger: Biskopper: 9 svar, hvoraf 1 samtidig er svar fra stiftsøvrigheden Stiftsråd: 6 svar Præster og provster: 42 svar fra i alt 46 præster og provster 1 Debatoplægget blev med et høringsbrev sendt til: alle biskopper, stiftsøvrigheder, stiftsråd, provstiudvalg og menighedsråd, Landsforeningen af Menighedsråd og faglige organisationer for ansatte i folkekirken. Desuden til: uddannelsesinstitutioner i folkekirken, valgmenigheder, et antal frie, folkekirkelige organisationer, de politiske partier, oplysningsforbund samt Humanistisk Samfund og Ateistisk Selskab.

2 Provstiudvalg: 31 svar - Der er p.t. 103 provstiudvalg Menighedsråd: 472 svar fra i alt 526 menighedsråd - Der er p.t menighedsråd Valgmenigheder: 7 svar fra i alt 14 valgmenigheder Organisationer: 50 svar Øvrige svar: 54 svar fra i alt 249 personer. Høringssvar om pejlemærkerne Det fremgår af mange høringssvar, at debatoplæggets kapitel om folkekirkens opgave og identitet og seks pejlemærker har haft betydning for overvejelser om og stillingtagen til, hvordan styringen af indre anliggender samt fælles økonomi og fælles anliggender skal være. Der er således i adskillige høringssvar tilkendegivelser om, at der f.eks. fortsat skal være et nært forhold mellem stat og kirke, og at traditionerne for rummelighed og frihed skal bevares. I nedenstående opgørelse indgår imidlertid kun høringssvar, hvor der udtrykkeligt er givet udtryk for positiv tilslutning til pejlemærkerne generelt eller til de enkelte pejlemærker. Der er i høringssvarene yderst få negative tilkendegivelser i forhold til pejlemærkerne generelt og i forhold til pejlemærkerne enkeltvis. Sammenfattende kan det siges, at høringssvarene rummer tilslutning til de pejlemærker, som er beskrevet i debatoplægget. I enkelte høringssvar er der udtrykt ønsker om yderligere pejlemærker, først og fremmest om værdien af frivillighed og om folkekirkens offentlighedsdimension. Fordelingen af høringssvar om pejlemærkerne fremgår af den følgende tabel. Af sammenligningshensyn er der først i tabellen anført det samlede antal høringssvar fra de forskellige grupper af høringsparter. Side 2

3 Side 3 Navn Antal svar antal mr/personer generelt Biskopper og stiftsøvrigheder Stiftsråd Præster Provstiudvalg Menighedsråd I alt kirkelige råd og embeder Valgmenigheder Organisationer Øvrige / private I alt inkl org., valgm. og øvrige Høringssvar om indre anliggender Traditionelt anses gudstjenesteordning, ritualer, bibeloversættelse og salmebog samt regler om dåb og konfirmation for indre anliggender. Hertil kommer tilsynet med de specifikt gejstlige dele af præsternes embedsførelse i form af forkyndelse og forvaltning af sakramenter. Dette tilsyn er biskoppernes opgave. I debatoplægget er der peget på fire muligheder for den fremtidige styring og regulering af det, der traditionelt anses for indre anliggender: Uændret videreførelse af den nuværende ordning. Det indebærer, at ministeren har kompetencen til at beslutte, om der skal ske ændringer, hvordan forslag til ændringer skal udarbejdes, samt hvem der skal inddrages og høres. Ritualer m.v. sættes i kraft ved kgl. resolution eller kgl. anordning efter indstilling fra ministeren. Ordningen bygger på en sædvane, og der er ikke ved lov eller på anden måde fastlagt regler om den. Ud over muligheden for at videreføre den nuværende ordning er der i debatoplægget peget på tre modeller: Model 1: Modellen indebærer, at der lovgives om fremgangsmåden ved styring og regulering af indre anliggender. Men at lovgivningen primært indskrænkes til at regelfastsætte den praksis, der har udviklet sig under den nuværende ordning. Det vil bl.a. sige udarbejdelse af forslag til ændringer i brede og kyndige udvalg eller arbejdsgrupper samt høring af først og fremmest biskopperne.

4 Model 2: Modellen indebærer et folkekirkeråd med begrænset kompetence. Rådet skal have mulighed for at anmode ministeren om initiativer til regulering af indre anliggender. Ministeren skal forelægge spørgsmål om indre anliggende for rådet. Ministeren vil fortsat have den endelige beslutningskompetence og kan som den eneste forelægge ændrede ritualer o.lign. til kgl. resolution eller kgl. anordning. Model 3: Modellen indebærer et folkekirkeråd med udvidet kompetence. Ud over det, der er beskrevet i model 2, skal rådet have mulighed for at beskæftige sig med kerneanliggender, der ligger i forlængelse af de traditionelle indre anliggender. Sådanne kerneanliggender, der i dag er reguleret ved lov, er bl.a. gejstlig retspleje, præsteuddannelse og tilladelser til at søge præstestilling. Fordelingen af høringssvar mellem henholdsvis den nuværende ordning og de tre modeller for en anderledes styring fremgår af den følgende tabel. Af sammenligningshensyn er der først i tabellen anført det samlede antal høringssvar fra de forskellige grupper af høringsparter. Side 4 Navn Antal svar antal mr/personer Indre anlig. nuv. Indre anlig. mod. 1 Indre anlig. mod. 2 Indre anlig. mod. 3 Biskopper og stiftsøvrigheder Stiftsråd Præster Provstiudvalg Menighedsråd I alt kirkelige råd og embeder Valgmenigheder Organisationer Øvrige / private I alt inkl. org., valgm. og øvrige Fordelingen af høringssvar fra de kirkelige råd og embeder kan også beskrives således: Uændret videreførelse af den nuværende ordning anbefales af ca. 15 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det ca. 13 %, der anbefaler dette. Model 1 anbefales af ca. 47 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det også ca. 47 %, der anbefaler dette.

5 Model 2 anbefales af ca. 18 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det ca. 16 %, der anbefaler dette. Model 3 anbefales af ca. 18 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det ca. 16 %, der anbefaler dette. Om fordelingen af høringssvarene fra grupperne "organisationer" og "øvrige/private" kan bl.a. siges: at Landsforeningen af Menighedsråd anbefaler model 2. Landsforeningen ønsker, at folkekirkerådet ved behandling af spørgsmål om indre anliggender tiltrædes af samtlige biskopper. at frie, folkekirkelige organisationer i langt overvejende grad anbefaler model 2 eller model 3, der indebærer etablering af et kirkeråd, hvor også repræsentanter for frie, folkekirkelige organisationer er medlemmer. at fordelingen af høringssvar fra gruppen "'øvrige/private" er meget markant præget af ét høringssvar, der er underskrevet af 137 præster og lægfolk. Høringssvarene til fordel for den nuværende ordning begrundes bl.a. med: at den nuværende ordning har fungeret godt, og at der derfor ikke er nogen grund til at ændre på den. at ritualer, gudstjenesteordning, bibeloversættelse og salmebog sjældent ændres, og at der derfor ikke er behov for formalisering. at lovgivning, selv om den baseres på den nuværende praksis, let vil komme til at betyde et mere stift system for, hvem der skal inddrages eller høres i forbindelse med ændringer. at der ikke ønskes nogen form for kirkeråd. at det fra folkekirkelig side alene er biskopper, der skal have kompetence i forhold til kirkens lære. Høringssvarene til fordel for model 1 begrundes bl.a. med: at det vil være godt med mere klare og tydelige regler for fremgangsmåden ved regulering af indre anliggender. at ændringer vedrørende indre anliggender forekommer så sjældent, at der ikke er behov for et stående organ. at der lægges vægt på, at biskopperne som læremyndighed også formelt får en central rolle med hensyn til vurdering af og indstilling om ændringer vedrørende indre anliggender. at model 1 er at foretrække frem for en model med et kirkeråd, fordi et kirkeråd formentlig vil udvikle sig til et organ, der også i videre omfang kan handle og tale på folkekirkens vegne. Høringssvarene til fordel for model 2 og 3 begrundes bl.a. med: at folkekirken selv gennem et kirkeligt organ naturligt må have en betydelig del af kompetencen i forhold til styring og regulering af indre anliggender, og at et sådant organ bør have et flertal af læge medlemmer. at politikere i dag ikke har samme kendskab til og samme engagement i kirkens forhold som tidligere tiders politikere. Side 5

6 Nogle af høringssvarene til fordel for model 2 eller 3 giver udtryk for, at et folkekirkeråd vedrørende indre anliggender bør være "hvilende" og kun aktiveres, når det ønskes enten af ministeren eller af væsentlige kirkelige kredse, f.eks. en ny folkekirkelig bestyrelse for den fælles økonomi. Enkelte høringssvar giver udtryk for, at ingen af de beskrevne modeller er vidtgående nok. Side 6 Høringssvar om fælles økonomi og fælles anliggender I debatoplægget er der peget på i alt seks muligheder for den fremtidige styring af fælles økonomi og fælles anliggender: Uændret videreførelse af den nuværende ordning. Det indebærer, at ministeren har kompetencen til at fastsætte fællesfondens budget og landskirkeskatten. Det indebærer samtidig, at det er ministeren, som har kompetencen til at beslutte, hvilke aktiviteter der skal være fælles anliggender. Ministeren bliver efter egen beslutning rådgivet af en budgetfølgegruppe og et budgetsamråd. Ud over muligheden for at videreføre den nuværende ordning er der i debatoplægget peget på tre hovedmodeller, hvoraf to er udformet i to varianter: Model 1: Modellen indebærer, at den nuværende ordning i højere grad bliver lovreguleret. Det vil først og fremmest sige, at der lovgives om budgetfølgegruppe og budgetsamråd (eller evt. et anderledes sammensat og demokratisk baseret organ) som rådgiver for ministeren. Model 1 a: Modellen indebærer det samme som model 1, men suppleret med, at ministeren skal forelægge fællesfondens budget og landskirkeskattens størrelse for Folketingets Finansudvalg i form af et orienterende aktstykke. Model 2 a: Modellen indebærer, at et valgt folkekirkeligt organ får kompetence til at fastlægge budget og regnskab for fællesfonden, herunder landskirkeskattens størrelse, efter retningslinjer, der er fastsat af ministeren. Organet får samtidig mulighed for at prioritere fælles anliggender. Ministeren kan ikke ændre organets beslutninger om økonomi og fælles anliggender, så længe de falder inden for de af ministeren fastsatte retningslinjer. Model 2 b: Modellen indebærer som model 2 a et valgt folkekirkeligt organ. Modellen indebærer desuden, at dette organ og ministeren skal nå til enighed om fællesfondens budget, landskirkeskattens størrelse og prioriteringen af fælles anliggender. Model 3: Modellen indebærer, at et valgt folkekirkeligt organ får kompetence til at fastsætte fællesfondens budget og landskirkeskatten, uden at ministeren er involveret ved at fastlægge særlige retningslinjer. Det valgte organ får desuden kompetence til at udarbejde udkast til budget for anvendelse af statens tilskud til folkekirken. Organet får desuden mulighed for at iværksætte fælles folkekirkelige aktiviteter. Fordelingen af høringssvar mellem henholdsvis den nuværende ordning og de forskellige modeller for en anderledes styring fremgår af den følgende tabel.

7 Af sammenligningshensyn er der først i tabellen anført det samlede antal høringssvar fra de forskellige grupper af høringsparter. Side 7 Navn Antal svar antal mr/personer nuv. mod 1 1 a 2 a 2 b 3 Biskopper og stiftsøvrigheder Stiftsråd Præster Provstiudvalg Menighedsråd I alt kirkelige råd og embeder Valgmenigheder Organisationer Øvrige / private I alt inkl org., valgm. og øvrige Fordelingen af høringssvar fra de kirkelige råd og embeder kan også beskrives således: Uændret videreførelse af den nuværende ordning anbefales af ca. 13 % af svarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det ca. 12 %, der anbefaler dette. Model 1 anbefales af 31 % af svarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det også ca. 31 %, der anbefaler dette. Model 1 a anbefales af ca. 6 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det også ca. 6 %, der anbefaler dette. Model 2 a anbefales af godt 13 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det godt 12 %, der anbefaler dette. Model 2 b anbefales af godt 24 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsråd er det godt 21 %, der anbefaler dette. Model 3 anbefales af godt 18 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder - blandt menighedsrådene er det ca. 16 %, der anbefaler dette. Sammenfattende kan det siges: Ca. 50 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder anbefaler den nuværende ordning eller model 1 - blandt menighedsrådene er det godt 48 %, der anbefaler dette.

8 Godt 37 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder anbefaler model 2, hvor et organ på den ene eller anden måde deler kompetencen med ministeren - blandt menighedsrådene er det ca. 34 %, der anbefaler dette. Godt 18 % af høringssvarene fra kirkelige råd og embeder anbefaler model 3, hvor et organ har selvstændig kompetence - blandt menighedsrådene er det ca. 16 %, der anbefaler dette. Når de nævnte procentdele tilsammen bliver til mere end 100, skyldes det, at nogle høringssvar anbefaler eller udtrykker accept af mere end én model. Om fordelingen af høringssvarene fra grupperne "organisationer" og "øvrige/private" kan bl.a. siges: at Landsforeningen af Menighedsråd anbefaler model 3. at Den danske Præsteforening anbefaler model 2 a. at frie, folkekirkelige organisationer overvejende anbefaler model 3. at fordelingen af høringssvar fra gruppen "øvrige/private" meget markant præget af ét høringssvar, der er underskrevet af 137 præster og lægfolk. Høringssvarene til fordel for den nuværende ordning begrundes bl.a. med: at den har fungeret godt, og at der derfor ikke er nogen grund til at ændre på den. at der ikke ønskes nogen form for kirkeråd eller folkekirkeligt organ. Høringssvarene til fordel for model 1 begrundes bl.a. med: at det vil være godt med mere klare og tydelige regler for styringen af fælles økonomi og fælles anliggender. at rådgivning af ministeren fra budgetfølgegruppe/budgetsamråd (eller evt. et anderledes sammensat organ) bør være lovfæstet i stedet for som nu at være baseret på ministerens egen beslutning ved en bekendtgørelse. at model 1 er at foretrække frem for en model med et valgt organ med egentlig kompetence. Høringssvarene til fordel for model 1 a begrundes bl.a. med: at det vil øge den demokratiske legitimitet, hvis fællesfondens budget og landskirkeskattens størrelse forelægges for Folketingets Finansudvalg ved et orienterende aktstykke. Høringssvarene til fordel for model 2 a begrundes bl.a. med: at det er naturligt, at et demokratisk baseret folkekirkeligt organ får en vis kompetence i forhold til fastsættelse af fællesfondens budget og landskirkeskattens størrelse. Høringssvarene til fordel for model 2 b begrundes bl.a. med: Side 8

9 at det vil være udtryk for en god balance mellem stat og kirke, at et demokratisk baseret folkekirkeligt organ og ministeren skal nå til enighed om fællesfondens budget og landskirkeskattens størrelse. Side 9 Høringssvarene til fordel for model 3 begrundes bl.a. med: at et demokratisk baseret folkekirkeligt organ bør have størst mulig kompetence i forhold til fastsættelse af fællesfondens budget, landskirkeskattens størrelse og iværksættelse og finansiering af fælles folkekirkelige aktiviteter. Enkelte høringssvar giver udtryk for, at ingen af de beskrevne modeller er vidtgående nok. Høringssvar om fælles organ for indre anliggender og økonomi I debatoplægget er der som udgangspunkt beskrevet modeller, hvorefter der er separate organer for henholdsvis indre anliggender samt fælles økonomi og fælles anliggender. Der er i debatoplægget imidlertid også peget på, at modellerne kan kombineres, så der bliver tale om ét organ, der både får kompetence i forhold til indre anliggender og i forhold til økonomi og fælles anliggender. Fordelingen af høringssvar til spørgsmålet om ét fælles organ for indre anliggender samt fælles økonomi og fælles anliggender fremgår af den følgende tabel. Af sammenligningshensyn er der først i tabellen anført det samlede antal høringssvar fra de forskellige grupper af høringsparter samt antallet af svar til fordel for de modeller, der indeholder organer for henholdsvis indre anliggender og fælles økonomi og fælles anliggender. Navn Biskopper og stiftsøvrigheder Antal svar antal mr/ personer Indre anlig. mod. 2 Indre anlig. mod 3 2 a 2 b 3 Fælles for i.a. og øko. Pos Neg Stiftsråd Præster Provstiudvalg Menighedsråd I alt kirkelige råd og embeder Valgmenigheder Organisationer Øvrige / private I alt inkl org., valgm. og øvrige

10 Fordelingen af høringssvar fra de kirkelige råd og embeder kan også beskrives således: Blandt alle høringssvar fra kirkelige råd og embeder er det ca. 9 %, som giver specifikt udtryk for, at der bør være ét organ med kompetence i forhold til såvel indre anliggender som fælles økonomi og fælles anliggender - blandt menighedsrådene er det 7 %, der anbefaler dette. Blandt de høringssvar fra kirkelige råd og embeder, som anbefaler et kirkeligt organ for indre anliggender er det godt 36 %, som anbefaler et fælles organ for indre anliggender samt fælles økonomi og fælles anliggender - blandt menighedsrådene er det ca. 33 %, som anbefaler dette. Blandt de høringssvar fra kirkelige råd og embeder, som anbefaler et kirkeligt organ for fælles økonomi og fælles anliggender, er det ca. 56 %, som anbefaler et fælles organ - blandt menighedsrådene er det ca. 50 %, der anbefaler dette. Et mindre antal af de høringssvar, som anbefaler et organ for indre anliggender og/eller organ for fælles økonomi og fælles anliggender, giver specifikt udtryk for, at det skal være separate organer. Om fordelingen af høringssvar inden for gruppen "organisationer" kan bl.a. siges: at Landsforeningen af Menighedsråd anbefaler et fælles organ for indre anliggender samt fælles økonomi og fælles anliggender. at høringssvarene fra frie, folkekirkelige organisationer overvejende anbefaler et fælles organ for indre anliggender samt fælles økonomi og fælles anliggender. Høringssvar til fordel for et fælles organ begrundes bl.a. med: Det er naturligt, at der kun er ét organ - bl.a. fordi også beslutninger om indre anliggender kan være have økonomiske konsekvenser. Der er for få opgaver inden for området indre anliggender til, at det kan begrunde et selvstændigt organ for dette område. Høringssvar, der ønsker separate organer, begrundes bl.a. med: Det er ønskeligt med magtspredning. Der er behov for forskellige kompetencer i forhold til henholdsvis indre anliggender og fælles økonomi, og derfor behov for, at det er forskellige personer, der sidder i de to organer. Side 10 Høringssvar om sammensætning af organ(er) Det er ved bearbejdningen af høringssvarene vurderet, at svarenes bemærkninger om sammensætning af organ(er) er af så varieret indhold, at der ikke er grundlag for at lave en statistisk opgørelse i lighed med den, der er lavet på ovenstående områder. Fra høringssvarene om sammensætning af organ(er) kan dog bl.a. nævnes:

11 En del høringssvar er kritiske over for den sammensætning og de valgmetoder, der er beskrevet i debatoplægget. En del høringssvar anbefaler, at læge medlemmer og præster, der skal være medlemmer af organ(er) først og fremmest vælges ved forholdstalsvalg på landsplan, hvor henholdsvis alle menighedsråd og alle præster har stemmeret. Nogle høringssvar er afvisende over for repræsentation fra bl.a. provstiudvalg og stiftsråd. Nogle høringssvar anbefaler organ(er) med langt flere medlemmer, der primært vælges ved forholdstalsvalg på landsplan. Dette begrundes bl.a. med, at det vil give bedre mulighed for, at mindretalsgrupper i folkekirken kan blive repræsenteret. Enkelte høringssvar er afvisende over for, at frie, folkekirkelige organisationer skal have medlemmer i organ(er). Nogle høringssvar peger på, at frie, folkekirkelige organisationer alene bør have taleret og ikke stemmeret. Enkelte høringssvar anbefaler, at et fælles organ ved behandling af spørgsmål vedrørende indre anliggender skal tiltrædes af samtlige biskopper. Side 11 Høringssvar om årligt folkekirkemøde/folkekirkestævne Der er ved bearbejdningen af høringssvarene ikke lavet særlig opgørelse af svar vedrørende muligheden af at supplere organ(er) med et årligt bredt folkekirkemøde eller folkekirkestævne. Det kan dog konstateres, at en del høringssvar udtaler sig til fordel for, at der ud over etablering af et eller flere organer indføres en ordning, hvor der årligt holdes et meget bredt folkekirkemøde eller -stævne. Høringssvarene til fordel for dette taler bl.a. om: at det eller de folkekirkelige organ(er) ved et sådant møde skal berette om årets arbejde og beslutninger. at mødet skal fungere som et debat- og idéforum, men ikke have nogen form for beslutningskompetence. at mødet bør være åbent for en meget bred kreds af bl.a. stiftsråd og repræsentanter for folkekirkelige organisationer, retninger og grupperinger. at et sådant møde vil være en mulighed for, at også mindretalsgrupperinger kan blive hørt. Andre elementer i høringssvarene Af andre elementer i høringssvarene kan bl.a. nævnes: Enkelte høringssvar er afvisende over for stort set alt i debatoplægget med den begrundelse, at debatoplægget på ingen måde er vidtgående nok i forhold til selvstændiggørelse af folkekirken og evt. direkte adskillelse af stat og kirke. Enkelte høringssvar giver udtryk for, at udvalget ikke har opfyldt sit kommissorium, fordi der f.eks. ikke er klare tilkendegivelser i debatop-

12 lægget om anvendelse af statens tilskud til folkekirken til andre formål end tilskud til præsteløn. Kun ganske få høringssvar kommenterer spørgsmålet om statens tilskud. De fleste af disse høringssvar peger på, at statens tilskud fortsat bør gå til præsteløn. Side 12

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Model 1 indebærer: at den praksis, som er udviklet omkring regulering af indre anliggender, bliver lovfæstet. Der fastsættes

Læs mere

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Betænkning 1544 Folkekirkens styre fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken blev sendt i høring den 2.

Læs mere

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Dato: 10. september 2012 I de senere år har der adskillige gange været debat om folkekirkens styringsstruktur.

Læs mere

Den gældende ordning for folkekirkens styre

Den gældende ordning for folkekirkens styre Den gældende ordning for folkekirkens styre Oplæg ved departementschef Henrik Nepper-Christensen Indledning Når man skal drøfte, om noget skal forandres, er det altid nyttigt at begynde med et overblik

Læs mere

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Velkommen til denne dags konference om folkekirkens styringsstruktur. Jeg har set frem til den med glæde

Læs mere

Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen

Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen Forholdet mellem kirke og stat. De kirkepolitiske perspektiver. Af Jens Rasmussen Jens Rasmussen Side 1 Status: Folkekirken en statsanstalt Folkekirken er forblevet en almindelig forgrening af den offentlige

Læs mere

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til at undlade at vie

Læs mere

Folkekirkens styre. Lisbet Christoffersen Bidrag til årskursus 2014 Danmarks Kirketjenerforening Nyborg Strand 11 Juni

Folkekirkens styre. Lisbet Christoffersen Bidrag til årskursus 2014 Danmarks Kirketjenerforening Nyborg Strand 11 Juni Folkekirkens styre Lisbet Christoffersen Bidrag til årskursus 2014 Danmarks Kirketjenerforening Nyborg Strand 11 Juni 2014 11-06-2014 lic@ruc.dk 1 Oversigt over formiddagen 1. Hvem er I og hvem er jeg

Læs mere

Vores argumenter følger nedenfor ledsaget af uddybende begrundelser i det efterfølgende:

Vores argumenter følger nedenfor ledsaget af uddybende begrundelser i det efterfølgende: Kirke Saaby - Kisserup Menighedsråd v/ Henry Petersen Fanøvej 2 4060 Kirke Saaby Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Høringssvar vedrørende Folkekirkens

Læs mere

Notat. Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift

Notat. Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift Dato: 21. april 2006 Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift Høringssvarerne og høringsprocessen Arbejdsgruppen om ændring af den kirkelige struktur, der er nedsat af kirkeministeren,

Læs mere

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Folketinget er folkekirkens lovgivningsmagt. Det er menighedsrådene trygge ved, og de forventer en fortsat demokratisering af folkekirken. Landsforeningen

Læs mere

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning Dato: 27.februar 2007 Model for evaluering af stiftsråd 1 Indledning I regeringsgrundlaget Nye mål er anført følgende om stiftsråd: For at øge demokratiet og den lokale selvbestemmelse i folkekirken er

Læs mere

Formandens beretning ved generalforsamling i Distriktsforeningen for Lemvig Provsti den 28. januar 2018

Formandens beretning ved generalforsamling i Distriktsforeningen for Lemvig Provsti den 28. januar 2018 Det er to år siden, den nuværende bestyrelse, blev valgt på distriktsforeningens generalforsamlingen. Bestyrelsen konstituerede sig senest, ifølge vedtægterne, den 5. april 2018: Iben Tolstrup (formand),

Læs mere

Betænkning 1544. Folkekirkens styre. Betænkning fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Betænkning 1544. Folkekirkens styre. Betænkning fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Betænkning 1544 Folkekirkens styre Betænkning fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Kirkeministeriet - April 2014 Betænkning 1544 Folkekirkens styre Udgivet

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ændring af revisionsklausul) I lov nr. 506 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi foretages følgende ændring: 1. I 3 ændres

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ophævelse af revisionsklausul) I lov nr. 506 af 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi, som ændret ved lov

Læs mere

Notat. Høringsnotat om udvalgsrapporten "Folkekirken og registreret partnerskab"

Notat. Høringsnotat om udvalgsrapporten Folkekirken og registreret partnerskab Dato: 18. januar 2011 Høringsnotat om udvalgsrapporten "Folkekirken registreret partnerskab" Kirkeministeriet KM-2 Sagsbehandler Jørgen Engmark Den 17. september 2010 sendte Kirkeministeriet udvalgsrapporten

Læs mere

Debatmøde: DSUK og folkekirkens styringsforhold

Debatmøde: DSUK og folkekirkens styringsforhold Debatmøde: DSUK og folkekirkens styringsforhold Lørdag den 7. september 2013 i Sct. Hans Kirke, Odense DSUKs bestyrelse havde inviteret medlemmer af stiftsbestyrelser, repræsentanter for menighedsråd/kirkeråd

Læs mere

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden I medfør af 10, 11, stk. 1, nr. 5-6, 12, 15, stk. 1, 17, stk. 2, i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 560 af 17. juni

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi. Lovforslag nr. L 105 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi. Lovforslag nr. L 105 Folketinget Lovforslag nr. L 105 Folketinget 2009-10 Fremsat den 14. januar 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejde

Læs mere

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken

Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken 1 Konference 16. april Christiansborg: Præsteforeningens ønsker til en styringsreform af folkekirken Først en tak til ministeren for invitationen til denne konference og muligheden for som Præsteforening

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2011/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 16362/12 Fremsat den 22. februar 2012

Læs mere

Betænkning Folkekirkens styre. Betænkning fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Betænkning Folkekirkens styre. Betænkning fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Betænkning 1544 Folkekirkens styre Betænkning fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Kirkeministeriet - April 2014 2 Sammenfatning Udvalget har haft til opgave

Læs mere

Bilag nr. 11. Folkekirkens indre anliggender. gældende ret, praksis og afgrænsning

Bilag nr. 11. Folkekirkens indre anliggender. gældende ret, praksis og afgrænsning Folkekirkens indre anliggender gældende ret, praksis og afgrænsning Dato: 9. oktober 2012 Sagsbehandler Marjun Egholm Gældende ret Traditionelt anses ritualer, gudtjenesteordningen, bibeloversættelse og

Læs mere

Vedtægt for samarbejde mellem provstiudvalg om Center for Folkekirkens Familiestøtte (Diakoni)

Vedtægt for samarbejde mellem provstiudvalg om Center for Folkekirkens Familiestøtte (Diakoni) Vedtægt for samarbejde mellem provstiudvalg om Center for Folkekirkens Familiestøtte (Diakoni) Samarbejdet er etableret i medfør af Lov om Menighedsråd, (LBK nr. 771 af 24. juni 2013) 43 og 43 b, stk.

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde Tirsdag den 17. september 2013 kl. 16.30 20.00 i Bispegården, Nørregade 11, 1165 København K. Afbud fra Margrethe Winther - Nielsen, Ole Pagels, Susanne I. Rasmussen, Finn

Læs mere

Claus Helsbøl Sendt: 5. februar :19. Tønder Provsti; Ribe Stift (Hast) Høringssvar. Kirkeministeriet. Bloktilskud

Claus Helsbøl Sendt: 5. februar :19. Tønder Provsti; Ribe Stift (Hast) Høringssvar. Kirkeministeriet. Bloktilskud Fra: Claus Helsbøl Sendt: 5. februar 2010 08:19 Til: Kirkeministeriet Cc: Tønder Provsti; Ribe Stift Emne: (Hast) Høringssvar Kirkeministeriet Bloktilskud Jeg henvise til Finn Riber Jensen -tidligere provst

Læs mere

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde:

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: 1. Velkomst 2. Menighedsrådets opgaver og kompetence 3. Redegørelse for menighedsrådets arbejde siden sidste valg 4. Redegørelse for kommende opgaver for menighedsrådet

Læs mere

Når frivillige leder professionelle

Når frivillige leder professionelle Når frivillige leder professionelle Definitionskamp Kamp mellem to forskellige organisationsforståelser: En værdibaseret (teologisk/kristen) organisationsforståelse overfor en demokratisk organisationsforståelse.

Læs mere

Debatoplæg. fra. Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Debatoplæg. fra. Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken April 2013 Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken April

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening.

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. 1 Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. Som ved et menighedsrådsvalg fejrer vi det folkekirkelige

Læs mere

Notat. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen.

Notat. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Flere store samarbejder har udtrykt ønske om

Læs mere

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Vedr. debatoplæg fra udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Frivilligt

Læs mere

Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud

Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Betænkning fra Udvalg om bloktilskud Kirkeministeriet - Oktober 2009 Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken

Læs mere

Notat. Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Notat. Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Kirkeudvalget 2019-20 L 6 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Dato: 20. september

Læs mere

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning

Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård. Formandens beretning Landsmøde i Kirkeligt Centrum Lørdag den 5. oktober 2013 i Viborg domsogns sognegård Formandens beretning Søren Kierkegaard fejres dette år i anledning af 200 årsdagen d. 5. maj. Hans store filosofiske,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Etablering af permanente stiftsråd sammensætning, opgaver m.v.) 1 I lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 609 af 6. juni 2007,

Læs mere

Demokratisering af folkekirkens økonomi

Demokratisering af folkekirkens økonomi Demokratisering af folkekirkens økonomi Provstiudvalgskonference 3. november 2018 Hans-Henrik Nielsen Formand for Økonomi- og kirkegårdsudvalget 22 2 1 Styrket demokrati omkring økonomien Landsforeningen

Læs mere

Vejledende FORRETNINGSORDEN. for. Stiftsrådet i Viborg Stift

Vejledende FORRETNINGSORDEN. for. Stiftsrådet i Viborg Stift Vejledende FORRETNINGSORDEN for Stiftsrådet i Viborg Stift 1. Stiftsrådet er nedsat i henhold til kapitel 5 a i Lovbekendtgørelse om folkekirkens økonomi herefter Økonomiloven (Aktuel LBK nr. 753 af 25.

Læs mere

Stk. 1a Med virkning fra 1/1 2013 og resten af valgperioden indgår tillige de i Elias Sogn valgte medlemmer i menighedsrådet.

Stk. 1a Med virkning fra 1/1 2013 og resten af valgperioden indgår tillige de i Elias Sogn valgte medlemmer i menighedsrådet. Vedtægt for Vesterbro Sogn - Folkekirken på Vesterbro De syv sogne (Absalons, Apostel, Enghave, Gethsemane, Krist, Maria og Sct. Matthæus) på Vesterbro sammenlægges med virkning fra 2/12 2012 til ét sogn,

Læs mere

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi

Udkast til Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejder mellem menighedsråd m.v.) 1 I lov om menighedsråd, jf. lovbekendtgørelse nr. 79 af 2. februar 2009,

Læs mere

Vedtægt. for. Formål 1. Samarbejdet har til formål at administrere og drive Folkekirkens Skoletjeneste i Aalborg kommune.

Vedtægt. for. Formål 1. Samarbejdet har til formål at administrere og drive Folkekirkens Skoletjeneste i Aalborg kommune. Vedtægt for samarbejdet mellem sognene i Aalborg Nordre Provsti, Aalborg Vestre Provsti, Aalborg Østre Provsti og Aalborg Budolfi Provsti i medfør af 43 stk. 1, i Lov om Menighedsråd og vedtaget i henhold

Læs mere

Referat af debatmøde i Københavns Stift 31. januar 2006

Referat af debatmøde i Københavns Stift 31. januar 2006 Bilag 179 Dato: 1. februar 2006 Referat af debatmøde i Københavns Stift 31. januar 2006 Ordstyrer: Michael Riis bød velkommen til de ca. 185 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Efter oplysninger

Læs mere

Notat. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde.

Notat. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Flere store samarbejder har udtrykt ønske om at

Læs mere

Gennemførelse af oplæg om distriktsforeninger

Gennemførelse af oplæg om distriktsforeninger Gennemførelse af oplæg om distriktsforeninger Midtvejsmøde 15. november 2014 Hovedpunkter Baggrund Proces Den vejledende formålsbestemmelse for distriktsforeninger Fordeling af antal delegerede Valg af

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Notat. 7. Forsøgsramme vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver. Fase 1 - Opstart

Notat. 7. Forsøgsramme vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver. Fase 1 - Opstart 7. Forsøgsramme vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold I dag indeholder menighedsrådsloven en meget stram styring

Læs mere

Forholdet mellem kirke og stat i det 19-20. århundrede. De kirkepolitiske perspektiver. Foredrag af kirkehistoriker, ph.d.

Forholdet mellem kirke og stat i det 19-20. århundrede. De kirkepolitiske perspektiver. Foredrag af kirkehistoriker, ph.d. Forholdet mellem kirke og stat i det 19-20. århundrede. De kirkepolitiske perspektiver. Foredrag af kirkehistoriker, ph.d. Jens Rasmussen I. Del: 1850-1950 II. Del: 1950- Jens Rasmussen Side 1 I. Del:

Læs mere

Det velordnede anarki

Det velordnede anarki Det velordnede anarki ORDBOGSOPSLAG: VELORDNET: præg af orden, systematik og overskuelighed ANARKI: tilstand præget af manglende styring, kontrol eller orden fx i et samfund eller en mindre gruppe Det

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato:

STATSMINISTERIET Dato: Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 169 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 1 5 af 19. maj 2005 stillet af Det Politisk-Økonomiske

Læs mere

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006 Dato: 29. september 2006 Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi, lov om menighedsråd, lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde og forskellige andre love (Budgetlægning

Læs mere

Notat. 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart

Notat. 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Det øgede økonomiske fokus i provstier og menighedsråd har ført til en række

Læs mere

VEDTÆGTER for Fyens Stifts Menighedsrådsforening Fyens Stifts Menighedsrådsforening

VEDTÆGTER for Fyens Stifts Menighedsrådsforening Fyens Stifts Menighedsrådsforening VEDTÆGTER for Fyens Stifts Menighedsrådsforening Fyens Stifts Menighedsrådsforening Foreningens navn og formål 1. Fyens Stifts Menighedsrådsforening ( i det følgende kaldet foreningen ) virker i tilslutning

Læs mere

Stiftsrådet for Lolland-Falsters Stift

Stiftsrådet for Lolland-Falsters Stift Stiftsrådet for Lolland-Falsters Stift Beretning fra mødet i Stiftsrådet for Lolland-Falsters Stift Onsdag den 17. november 2010. Følgende deltog i mødet: Biskop Steen Skovsgaard Provst Jens Lose Domprovst

Læs mere

Christian Dons Christensen, departementschef i Kirkeministeriet Klaus Kerrn-Jespersen, Kontorchef Kirkeministeriet

Christian Dons Christensen, departementschef i Kirkeministeriet Klaus Kerrn-Jespersen, Kontorchef Kirkeministeriet Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 23. maj 2017, kl. 10.30-14.30 Deltagere Tine Lindhardt, Formand, Biskop i Fyens Stift Jette Marie Bundgaard-Nielsen, Formand Danmarks Provsteforening

Læs mere

8680 RY Torsdag den 7. maj 2015 klokken 19,30

8680 RY Torsdag den 7. maj 2015 klokken 19,30 Dagsorden Fraværende Referat Mette Obel og Tove Bendixen med anmeldt forfald. 69. Godkendelse af dagsorden Godkendt 70. Godkendelse af referat fra mødet den 9. april 2015 71 Meddelelser 1. Provstiet 2.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2008/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin. Fremsat den 13. november 2008 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Notat. Kirkeudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt

Notat. Kirkeudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt Kirkeudvalget 2012-13 L 104 Bilag 1 Offentligt Notat Høringsnotatvedrørende rapport om sognebåndsløsning m.v. (med udkast til forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg til menighedsråd,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Præcisering af bemyndigelsesbestemmelse

Læs mere

Betænkning 1527 Provstestillingen og provstiets funktion. v/ Inge Lise Pedersen

Betænkning 1527 Provstestillingen og provstiets funktion. v/ Inge Lise Pedersen Betænkning 1527 Provstestillingen og provstiets funktion v/ Inge Lise Pedersen 1 Hvad handlede det om? Ansættelse af provster Provstens kompetence, specielt ledelseskompetence Provstiudvalgets kompetence

Læs mere

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift

Præsentation. v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Præsentation v/stiftskontorchef Bodil Abildgaard Juridisk specialkonsulent Dorthe Pinnerup Viborg Stift Viborg Stift strækker sig fra Aggersborg i nord til Blåhøj i syd og fra Fjaltring i vest til Hammershøj

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 17. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge

Læs mere

Introkursus for nyansa-e i Folkekirken Organisering og økonomi

Introkursus for nyansa-e i Folkekirken Organisering og økonomi Introkursus for nyansa-e i Folkekirken 2017 Organisering og økonomi Temaerne i modulet Kirkeordningen i Danmark Indre og ydre anliggender Aktørerne og deres roller i forhold

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Vi begyndte mødet med at synge salme nr. 370 Menneske, din egen magt. Som afslutning sang vi salme

Læs mere

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 1. juli 2013, kl. 10.00-14.00 Referat af møde i budgetfølgegruppen Deltagere: Kjeld Holm, Paw Kingo Andersen, Helle Samson, Inge Lise Pedersen, Klaus

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. LBK nr 8 af 03/01/2007 (Gældende) Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel

Læs mere

1. Velkomst ved biskop Kjeld Holm, formand for budgetfølgegruppen

1. Velkomst ved biskop Kjeld Holm, formand for budgetfølgegruppen c/o Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K www.km.dk Telefon 3392 3390 Telefax 3392 3913 e-post km@km.dk Dokument nr. /13 Dato: 8. marts 2013 Dagsorden 1. Velkomst ved biskop Kjeld Holm,

Læs mere

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget 6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Mange menighedsråd

Læs mere

Provstiudvalget og provstens rolle. Anton Pihl, Strukturudvalget

Provstiudvalget og provstens rolle. Anton Pihl, Strukturudvalget Provstiudvalget og provstens rolle Anton Pihl, Strukturudvalget 1 Provstiudvalget og provstens rolle Baggrund for oplægget til delegeretmødet Et forslag i 2018 fra to distriktsforeninger om valg af provst

Læs mere

Vedtægt for folkekirken.dk

Vedtægt for folkekirken.dk Vedtægt for folkekirken.dk I medfør af 11, stk. 4 i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 782 af 6. juli 2012 fastsættes følgende: Folkekirken.dk 1. Folkekirken.dk er den institution,

Læs mere

Vedtægter for Danske Kirkers Råd

Vedtægter for Danske Kirkers Råd Vedtægter for Danske Kirkers Råd 1. Grundlag Stk. 1. Danske Kirkers Råd er et fællesskab af kristne kirker, trossamfund og menigheder i Danmark, som tilbeder og bekender én Gud - Faderen, Sønnen og Helligånden

Læs mere

Notat. Indkomne høringssvar i forbindelse med høringen over Rapport fra arbejdsgruppen om gejstlige læresager m.v.

Notat. Indkomne høringssvar i forbindelse med høringen over Rapport fra arbejdsgruppen om gejstlige læresager m.v. Dato: 15. januar 2007 Indkomne høringssvar i forbindelse med høringen over Rapport fra arbejdsgruppen om gejstlige læresager m.v. Indledning Ved brev af 9. november 2006 (dokumentnr. 293631) udsendte Kirkeministeriet

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Høring vedrørende Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud

Høring vedrørende Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud Frederikssund den 23. februar 2010 Kirkeministeriet Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Høring vedrørende Betænkning 1511 Omlægning af statens tilskud til folkekirken til bloktilskud

Læs mere

Den 23. februar 2010 Løbenr. 16430/10. Kirkeministeriet (e-post: km@km.dk) Høringssvar vedrørende Betænkning 1511

Den 23. februar 2010 Løbenr. 16430/10. Kirkeministeriet (e-post: km@km.dk) Høringssvar vedrørende Betænkning 1511 Den 23. februar 2010 Løbenr. 16430/10 Kirkeministeriet (e-post: km@km.dk) Høringssvar vedrørende Betænkning 1511 Under henvisning til ministeriets høringsbrev af 12. november 2009, fremsender jeg hermed

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 Sag 159/2016 (1. afdeling) John Hejlesen, Inger Kristensen, Edvind Kristensen, Mogens Skibsted, Gert Grube og Arne Heilsen (advokat Nikolaj Nikolajsen

Læs mere

2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til

2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til 2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, 103937/12 Fremsat den 10. oktober 2012 af

Læs mere

Notat. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen.

Notat. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen Dato: 6. f ebruar 2019 Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Flere store samarbejder

Læs mere

Grundlov, Ægteskabslov og Vielsesritual

Grundlov, Ægteskabslov og Vielsesritual Lisbet Christoffersen Grundlov, Ægteskabslov og Vielsesritual Bidrag til høring i Folketingets Socialudvalg Fællessalen, Christiansborg, 14. Maj 2012 Ægteskabsbegreb Lutherdommen understøtter gode ordninger

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. LBK nr 472 af 13/05/2011 Udskriftsdato: 26. juni 2019 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. 42992/11 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1250 af 18/12/2012 LBK nr 297 af 14/03/2013

Læs mere

På de følgende sider er den beskrivelse af Den Folkekirkelige Udviklingsfond, som vil kunne findes på km.dk, samt ansøgningsskema

På de følgende sider er den beskrivelse af Den Folkekirkelige Udviklingsfond, som vil kunne findes på km.dk, samt ansøgningsskema Kirkeudvalget KIU alm. del - Bilag 3 Offentligt Mulighed for støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond Der er nu mulighed for at søge støtte fra Den Folkekirkelige Udviklingsfond til udvikling af initiativer

Læs mere

Notat. Fase 1 - Opstart

Notat. Fase 1 - Opstart 5. Forsøgsramme vedr. samarbejde mellem menighedsråd, hvor hele eller dele af bygningsadministrationen og vedligeholdelsen, ansvaret herfor (kompetencen) og finansieringen heraf placeres i provstiudvalget

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 19. ordinære møde den 3. juni 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 19. ordinære møde den 3. juni 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 67565/14 MJOH Referat af Stiftsrådets 19. ordinære møde den 3. juni 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Jens Peter Skjølstrup Madsen (Hjørring

Læs mere

Vedtægt. for. ansættelse af og administration af en stilling som gade- og ungdomspræst med funktion i Aalborg

Vedtægt. for. ansættelse af og administration af en stilling som gade- og ungdomspræst med funktion i Aalborg Vedtægt for samarbejde mellem Budolfi, Hans Egede, Hasseris, Margrethe, Sankt Markus, Vejgaard, Vesterkær, Vor Frelser og Vor Frue sognes menighedsråd i Budolfi provsti i Aalborg stift i medfør af Kapitel

Læs mere

Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken

Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken Kirkeministeriet Juni 2004 Én folkekirke - men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold

Læs mere

Referat for: Tryggevælde Provstiudvalg PU møde 27. november 2012. Kl. kl. 17.00 Mødested:

Referat for: Tryggevælde Provstiudvalg PU møde 27. november 2012. Kl. kl. 17.00 Mødested: Referat for: Tryggevælde Provstiudvalg PU møde 27. november 2012. Kl. kl. 17.00 Mødested: Tove Bundgaard deltog under punkt 5. Gunnar Kjærgaard Larsen forlod mødet under behandling af punkt 15. Mødepunkt

Læs mere

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Referat af møde i budgetsamrådet. Dagsorden. Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14.

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Referat af møde i budgetsamrådet. Dagsorden. Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14. Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14.00 Referat af møde i budgetsamrådet Deltagere: Kjeld Holm, Paw Kingo Andersen, Helle Samson, Klaus Kerrn-Jespersen, Verner

Læs mere

Bekendtgørelse om stiftsråd

Bekendtgørelse om stiftsråd Bekendtgørelse om stiftsråd I medfør af 23, stk. 5, i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. xx af x. x 2009, fastsættes: Kapitel 1 Sammensætning, valgret, valgbarhed og funktionsperiode

Læs mere

Oplæg til høring på Christiansborg den 16. april 2012

Oplæg til høring på Christiansborg den 16. april 2012 Oplæg til høring på Christiansborg den 16. april 2012 Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd Tak for lejligheden til at formulere nogle ønsker til arbejdet med modernisering af

Læs mere

SCT. MARIÆ SOGNS MENIGHEDSRÅD

SCT. MARIÆ SOGNS MENIGHEDSRÅD DAGSORDEN for møde i menighedsrådet tirsdag den 5. november 2013 kl. 19.30 i foredragssalen. Fraværende: Per Knudsen afbud. Holger Hansen deltog som stedfortræder 05.11.2013 12/13, 62. Init.: REFERAT:

Læs mere

Notat. Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart

Notat. Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen Dato: 6. f ebruar 2019 Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Det øgede økonomiske fokus i provstier og menighedsråd

Læs mere

Resultataftale 2012. for. Fyens Stift

Resultataftale 2012. for. Fyens Stift Resultataftale 2012 for Fyens Stift 1. Præsentation 1.1. Det formelle grundlag for stiftsadministrationens virke Denne aftale vedrører Fyens Stiftsadministrations opgavevaretagelse. Stiftsadministrationen

Læs mere

Referat for: Herning Søndre Provstiudvalg. PU møde 7. september Kl Mødested: Provstikontoret, Gl. Kirkevej 33, Herning

Referat for: Herning Søndre Provstiudvalg. PU møde 7. september Kl Mødested: Provstikontoret, Gl. Kirkevej 33, Herning Referat for: Herning Søndre Provstiudvalg PU møde 7. september 2017. Kl. 15.30 Mødested: Provstikontoret, Gl. Kirkevej 33, Herning Mødepunkt 1 Gullestrup - konfirmander Sag: Gullestrup menighedsråd (550)

Læs mere

Menighedsrådsmøde. Torsdag den 30. maj 2013 kl. 19.30. Referat. Indledning

Menighedsrådsmøde. Torsdag den 30. maj 2013 kl. 19.30. Referat. Indledning MØRKHØJ MENIGHEDSRÅD MØRKHØJVEJ 177 2730 HERLEV Menighedsrådsmøde Torsdag den 30. maj 2013 kl. 19.30 Referat MR = menighedsrådet, MR-møde = menighedsrådsmøde Indledning I Menighedsrådet: Henrik V Pedersen,

Læs mere

Pkt./Sag / Emneord / Resume / Budget 2014

Pkt./Sag / Emneord / Resume / Budget 2014 Dagsorden for: Holstebro provstiudvalg PU møde d. 17-06-2013 kl. 14.00 Mødested: Provstiudvalgets mødelokale, Holstebro Sognehus Version: 2 Afbud fra Henrik Sandholm Afbud fra Stig Nielsen Pkt./Sag / Emneord

Læs mere

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006 Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg til menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Menighedsrådets sammensætning, loyalitetskrav til valgte menighedsrådsmedlemmer

Læs mere

ÅRHUS STIFT Telefon DALGAS AVENUE 46 Telefax ÅRHUS C

ÅRHUS STIFT Telefon DALGAS AVENUE 46 Telefax ÅRHUS C ÅRHUS STIFT Telefon 86 14 51 00 DALGAS AVENUE 46 Telefax 86 14 55 21 8000 ÅRHUS C www.aarhus.stift.dk E-mail: kmaar@km.dk Den 28. januar 2010 Dokument nr.: 2258/10 Sagsbeh.: AL/bq Forretningsorden for

Læs mere

Dagsorden for: Holstebro provstiudvalg PU møde d. 28-10-2013 kl. 10.00 Mødested: Provstiudvalgets mødelokale, Sognehuset, Holstebro Version: 1

Dagsorden for: Holstebro provstiudvalg PU møde d. 28-10-2013 kl. 10.00 Mødested: Provstiudvalgets mødelokale, Sognehuset, Holstebro Version: 1 Dagsorden for: Holstebro provstiudvalg PU møde d. 28-10-2013 kl. 10.00 Mødested: Provstiudvalgets mødelokale, Sognehuset, Holstebro Version: 1 Pkt./Sag / Emneord / Resume Beslutning 1 826 / Regnskab 2012

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere