2. Procesbeskrivelser for de enkelte initiativer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. Procesbeskrivelser for de enkelte initiativer"

Transkript

1 [Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse] [Danske Regioner] [KL] [Sundhedsstyrelsen] [NSI] 5. udkast til fælles udmøntningsplan for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient (23. april) 1. Indledning 2. Procesbeskrivelser for de enkelte initiativer 2.1 FOREBYGGENDE INITIATIVER, DER KAN REDUCERE ANTALLET AF (GEN)INDLÆGGELSER Styrkelse af rational farmakoterapi i regionerne (lægemiddelenhed) Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 15 mio. kr. til at styrke de regionale lægemiddelenheder for derigennem at sikre en styrket indsats i forhold til arbejdet med medicingennemgang til patienter, der er i behandling med mere end 6 lægemidler. Lægemiddelenheden skal hjælpe både almen praksis og interne medicinske afdelinger. Enhederne skal være en del af de eksisterende medicinfunktioner/lægemiddelenheder i regionerne og bør i øvrigt samarbejde med relevante parter i regionerne, herunder særligt de kliniske farmakologiske enheder på sygehusene. Lægemiddelenhederne skal bl.a. løse følgende opgaver: Udsende statistikmateriale, der kan give de praktiserende læger overblik over deres patienters medicinering, samt give overblik over andelen af polyfarmacipatienter i lægens praksis sammenholdt med andre praksis i regionen. Foretage konsulentbesøg hos almen praksis Udbrede kendskabet til redskaber og ydelser, der kan anvendes til medicingennemgang Udbrede kendskabet til mulighederne i det fælles medicinkort Mange patienter i det danske sundhedsvæsen er i behandling med flere lægemidler dagligt. I 1. halvår 2011 var der næsten patienter, som fik seks eller flere lægemidler om dagen (såkaldte polyfarmacipatienter). Dette svarer til næsten 13 procent af befolkningen, og andelen af polyfarmacipatienter stiger kraftigt med alderen. 60 procent af befolkningen over 80 år får således 6 eller flere lægemidler dagligt dagligt. Problemstillinger i forhold til medicin, herunder polyfarmaci og risici for fejlmedicinering er meget centralt i forhold til den ældre medicinske patient. Der er derfor behov for at sætte fokus på de patienter, der får flere lægemidler dagligt. De patienter, som får mindst seks typer medicin dagligt, bør derfor have gennemgået deres medicin med henblik på

2 Side 2 om det er den rigtige medicin patienten får i den rette styrke, dosis og lægemiddelform om der er uheldige bivirkninger ved medicinen om der er uhensigtsmæssige interaktioner ved medicinen om der er indikationer, der er ubehandlede, og som bør behandles og om nogle lægemidler med fordel vil kunne nedtrappes eller stoppes. Det er de praktiserende lægers opgave at følge op på den medicin deres patienter benytter, herunder også i forhold til polyfarmacipatienter, men der er behov for at understøtte de praktiserende læger i denne opgave. Dette kan ske ved gennem ressourcemæssig styrkelse af de regionale lægemiddelenheder. Med henblik på at varetage opgaven omkring medicingennemgang bør enhederne således som minimum bemandes af farmaceuter og læger med speciale i klinisk farmakologi. Herudover er der behov for at sikre, at de regionale lægemiddelenheder kan yde den rigtige datamæssige støtte til de praktiserende læger. Som led i arbejdet med at understøtte medicingennemgang i almen praksis foreslås det blandt andet, at de regionale lægemiddelenheder udarbejder datarapporter, der kan anvendes af de praktiserende læger til at få overblik over deres patienters medicinering. Datarapporterne kan omfatte følgende: Andelen af polyfarmacipatienter i lægens praksis sammenholdt med andre praksis i regionen Opgørelse over antal præparater pr. polyfarmacipatient i lægens praksis Oplysninger om polyfarmacipatienternes fødselsdato, køn og det antal præparater, patienten får. Efter aftale med lægen kan der desuden rekvireres lister over den enkelte patients medicin med konkrete anbefalinger. Lægen kan efter aftale med regionen udvælge fx 10 patienter, hvis medicinering han gerne vil have gennemgået og kommenteret af de regionale enheder for medicingennemgang. Regionerne har imidlertid kun adgang til data for den tilskudsberettigede del af patienternes medicinforbrug og dermed er det ikke muligt at give lægerne et komplet overblik over deres patienters medicinering. Hvis de regionale lægemiddelenheder skal kunne give lægerne dette komplette overblik over patienternes medicinering og kunne være i løbende dialog med lægerne herom, er der efter regionernes opfattelse behov for en snarlig ændring af Apotekerloven, således at apotekerne kan aflevere oplysninger over salget af ikke-tilskudsberettiget medicin på lige fod med den tilskudsberettigede del af medicinsalget. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vil forelægge problemstillingen for Datatilsynet med henblik på at sikre, at det er indenfor rammerne af Persondataloven, at give regionerne adgang til disse personfølsomme oplysninger.. Centrale milepæle:

3 Side 3 Danske Regioner Supplerende elektronisk beslutningsstøtte til det fælles medicinkort Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 12 mio. kr. til at iværksætte en udbygning af de elektroniske medicineringssystemer og Det Fælles Medicinkort med beslutningsstøtte samt et centralt CAVE-register (allergiregister) med henblik på at øge patientsikkerheden. Baggrund Med indførelse af Fælles Medicinkort (FMK) har læger og andre fagprofessionelle fået mulighed for at danne sig et hurtigt overblik over patientens aktuelle medicin og dermed bidrage til en mere korrekt og sikker medicineringsproces. Udover de sundhedsprofessionelle har den enkelte borger også adgang til sit eget elektroniske medicinkort via Formål Formålet med at udbygge FMK med beslutningsstøtte er at give patienter - herunder den ældre medicinske patient - endnu et kvalitetsløft i forhold til korrekt medicinering ved at reducere risikoen for fejlmedicinering. Patienterne vil opleve en øget patientsikkerhed, en kortere fase frem til korrekt medicinering og øget livskvalitet pga. færre bivirkninger. Indhold FMK forbedres med beslutningsstøtte for elektronisk medicinordination. Denne type værktøj vil give lægen et bedre grundlag for at træffe beslutninger om borgerens medicinering ved at give information eller gøre lægen opmærksom på forhold, som skal tages i betragtning ved medicineringen af patienten fx hvis lægen er ved at ordinere et lægemiddel, som patienten er allergisk overfor, eller et nyt lægemiddel interagerer med et allerede ordineret lægemiddel. Andre services som fx advarsler ved risikolægemidler eller for høj dosis af et ordineret lægemiddel, vil kunne udvikles og placeres på samme centrale platform. Slutleverancen af beslutningsstøtte er en understøttelse af de sundhedsfagliges beslutningsproces i ordinationsøjeblikket. Initiativet er opdelt i 3 spor for at nå en god og effektiv løsning. Spor 1: Beslutningskontrol (Beslutningsstøtte funktioner) Beslutningskontrol er selve funktionaliteten i forbindelse med beslutningsstøtten. Dette spor indeholder CAVE-kontrol og interaktionskontrol. I forhold til interaktionskontrol benyttes Sundhedsstyrelsens Interaktionsdatabase som datakilde, enten ved levering af udtræk (svarende til den løsning, der er i drift for Medicinprofilen i dag) eller som webservice (svarende til den løsning, der er i drift i Region Hovedstadens EPJ-system i dag). Opgaven omkring interaktionskontrol omfatter også en optimering af Sundhedsstyrelsens eksisterende interaktionsdata, hvor det blandt andet vil være hensigtsmæssigt, at Sundhedsstyrelsen etablerer varselsniveauer for interaktioner.

4 Side 4 Via CAVE-kontrol etableres der mulighed for at kontrollere om der er registreret en lægemiddel Cave for det lægemiddel/gruppe af lægemidler, som lægen er i gang med at ordinere. Cavekontrollen suppleres med mulighed for kontrol af krydscave, hvor varsel vil omfatte lignende produkter i forhold til den registrerede medicinske CAVE. Spor 2: CAVE-register For at kunne gennemføre kontrol af Cave har man brug for et CAVE-registreret, som er en ny funktionalitet, der skal indeholde oplysninger om patienters medicinske CAVE. Analyse af indhold og omfang gennemføres frem til udgangen af april Spor 3: Datagrundlag En struktureret og ensartet håndtering af beslutningsstøtte og CAVE vil forudsætte implementering af en fælles standard. Spor 3 har fokus på at sikre et effektivt og fremtidssikret datagrundlag, hvor blandt andet den internationale klassifikation SNOMED vil blive vurderet som mulig standard, beslutningsstøtten kan baseres på. NSI har i foråret 2012 haft fokus på en mere detaljeret afklaring af projektets konkrete indhold, da beslutningsstøtte kan være et bredt område. Beslutningsstøtte anvendes i dag i forskellig grad hos regioner og hos de praktiserende læger, og erfaringerne varierer fra meget positive til negative. NSI har af denne grund været i dialog med Danske Regioner og PLO (de praktiserende læger) for at inddrage deres erfaringer og sikre at initiativet indenfor beslutningsstøtte leverer en effektiv og brugbar løsning, der efterfølgende har opbakning hos brugerne af løsningen. Afklaringen har imidlertid også synliggjort behovet for yderligere klinisk afklaring af kravene til den løsning, der skal udvikles. Centrale milepæle: Milepæl 1A: sommeren2012 Projektoplæg for beslutningsstøttefunktioner (spor 1) og CAVE register (spor 2) er færdiggjort. Valg af klassifikation og omfang af standardiseringsarbejde er fastlagt. Milepæl 1B: sommeren 2012 Yderligere klinisk afklaring i dialog med Danske Regioner færdiggjort. Milepæl 1C: sommeren2012 Leverancer til Statens IT-projektråd, inkl. forudsætningsdiagram, risikoanalyse, Business Case m.m., færdiggjort. Milepæl 2A: sommeren 2012 Udbudsmateriale for IT-udvikling af CAVE-register er færdiggjort og klar til udbudsprocessen.

5 Side 5 Milepæl 2B: sommeren 2012 Materiale sendes til Statens IT-projektråd. Udbudsbekendtgørelse udsendes Milepæl 3: efteråret 2012 Udbud gennemført og leverandør udvalgt. Milepæl 4: foråret 2013 CAVE register og beslutningsstøttefunktioner er færdigudviklet og i central drift. Milepæl 5: vinteren 2013 CAVE register og beslutningsstøttefunktioner er implementeret i decentrale løsninger (på hospitaler og hos de praktiserende læger). Overholdelse af milepælen kan alene sikres af regionerne og de praktiserende læger. En politisk aftale med regionerne og de praktiserende læger om implementering af beslutningsstøtten er derfor en forudsætning for overholdelse af denne milepæl. Sektor for National Sundheds-it er primær ansvarlig for projektets gennemførelse. Projektet gennemføres under programmet Fælles Medicinkort, hvor sundhedsvæsenets parter deltager som aktive programdeltagere. Regionerne og de praktiserende læger vil være de centrale parter i forhold til implementering af beslutningsstøtte Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivning Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 45 mio. kr. til at fremme, at der systematisk og over hele landet tilbydes opfølgende hjemmebesøg af praktiserende læge og hjemmesygeplejerske til ældre medicinske patienter med fx mange kontakter i sundhedsvæsenet, polyfarmaci og/eller dårlige sociale netværk. Formålet er at sikre et kontinuerligt forløb efter udskrivelse fra sygehus og en systematisk medicinafstemning med henblik på forebyggelse af genindlæggelser. Den konkrete udmøntning af initiativet vil skulle drøftes med regioner og kommuner. De opfølgende hjemmebesøg skal bidrage til bedre overdragelse, så patienter og pårørende oplever en tryg overgang mellem sektorerne i forbindelse med en udskrivelse fra et sygehus. Udgangspunktet for de opfølgende hjemmebesøg er de kendte modeller fra henholdsvis Glostrup og Vestklyngen i Region Midtjylland, hvor der er evidens for, at de opfølgende hjemmebesøg har en effekt. Disse koncepter skal udvikles og afprøves i større skala med henblik på at udvide evidensgrundlaget. Målgruppen

6 Side 6 I forbindelse med udskrivelsen af en ældre medicinsk patient skal den udskrivende afdeling screene, hvorvidt patienten skal have et opfølgende hjemmebesøg. Screeningen på afdelingen skal ske sammen med en kommunal visitator fra patientens bopælskommune, og kommunerne skal være til rådighed for afdelingerne til en sådan screening, så det ikke skaber ventetid eller forsinkelser i patientforløbet. Det er vigtigt, at de opfølgende hjemmebesøg foretages hos de patienter, der kan have mest gavn af det. Derfor skal der ske en afklaring af, hvem der skal have tilbuddet om opfølgende hjemmebesøg (målgruppen). Målgruppen skal kunne afklares nemt og relevant, uden at forsinke processen. Aftaleteksten beskriver målgruppen som ældre medicinske patienter med mange kontakter til sundhedsvæsenet, polyfarmaci og/eller dårligt socialt netværk. Den konkrete målgruppe skal fastlægges med hjælp fra faglige eksperter. Afgrænsningen kan f.eks. ske ved hjælp af følgende faktorer: - Mere end to sygdomme - Mere end fem lægemidler - Manglende eller lille netværk - Psykisk sygdom/misbrug/socialt udsatte ældre - Ændret mobilitet/funktionsniveau - Alderskriterie For de patienter, der ikke er kendte i kommunen, skal der være en særlig overdragelse i forbindelse med udskrivningen fra sygehuset. Det opfølgende hjemmebesøg skal differentieres i forhold til dette. Desuden skal de opfølgende hjemmebesøg koordineres i forhold til de øvrige tilbud fra regioner og kommuner. Der findes fx i dag en lang række udgående funktioner fra sygehusene, fx geriatriske teams, ligesom mange kommuner har specialiserede sygeplejeteams/enheder. Hvem udfører besøget? Det første besøg udføres af den praktiserende læge og en hjemmesygeplejerske. Der indgår op til tre besøg, men den praktiserende læge deltager ikke nødvendigvis i alle tre besøg. Det er patienternes behov for opfølgning, der afgør, hvem det er, der varetager besøget. Hvornår sker de opfølgende hjemmebesøg? De opfølgende hjemmebesøg skal foregå i forlængelse af en udskrivelse fra en sygehusafdeling, herunder fra en Fælles Akut Modtagelse (FAM). Besøget skal foregå indenfor en uge efter udskrivelsen. Hvad består besøget af? Det opfølgende hjemmebesøg skal tage vare på de konkrete problemstillinger, som patienten har, herunder de problemstillinger der er kommet frem i forbindelse med behovsafdækningen og udskrivelsen. Det kan f.eks. være: - en generel helbredsvurdering - vurdering af funktionsevnen - ændringer i medicinen og medicingennemgang - behov for praktisk hjælp og personlig hjælp og pleje samt hjælpemidler.

7 Side 7 - (Endelig afgørelse om tildeling af praktisk og personlig hjælp samt hjælpemidler skal altid træffes af den kommunale visitation). Opfølgning Det er afgørende, at der etableres et system, så der er feed-back om, hvorvidt de opfølgende hjemmebesøg implementeres og virker efter hensigten. Ansvaret for opfølgningen kan forankres i samme enhed som forløbskoordinering så der skabes gode rammer for sammenhæng og koordinering for ældre og svage medicinske patienter. Proces om implementering i regioner og kommuner aftales over efteråret 2012 med igangsættelse 1. januar Det skal bemærkes, at ordningen kræver grundig forberedelse i regioner og kommuner. August/september 2012: DR, KL og SST udarbejder inklusionskriterier. Efteråret 2012: DR og KL aftaler det konkrete organisatoriske set-up og aftaler plan for implementering. Januar 2013: Alle ældre medicinske borgere i målgruppen tilbydes opfølgende hjemmebesøg. Danske Regioner og KL Lægers overblik over lokale subakutte/akutte kommunale tilbud Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at kommunerne bør sikre let tilgængelige og overskuelige elektroniske oversigter (fx på sundhed.dk) over de lokale subakutte/akutte kommunale tilbud. En væsentlig forudsætning for et effektivt og smidigt samarbejde mellem praktiserende læger, sygehuslæger og kommuner er, at alle relevante informationer om kommunale subakutte/akutte tilbud er let tilgængelige. Kommunerne registrerer allerede i dag en række tilbud på sundhed.dk, hvorfor det også i fremtiden vil være det naturlige sted at placere oplysninger om kommunale subakutte/akutte tilbud. Forud for krav til kommunerne om registrering på sundhed.dk er det nødvendigt at få en mere præcis definition af begreberne subakut/akut tilbud i kommunal kontekst. Definitionen skal udarbejdes med afsæt i, at formålet med de kommunale subakutte og akutte tilbud er at forebygge indlæggelser og genindlæggelser og inden for

8 Side 8 en ramme, hvor det tydeliggøres, at der er tale om specialiserede kommunale sundhedsydelser. Efteråret 2012 KL afklarer sammen med Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner, hvad der forstås ved subakutte/akutte tilbud i en kommunal kontekst KL udarbejder herefter vejledning til kommunerne om registrering af subakutte/akutte kommunale tilbud på sundhed.dk Marts 2013 Alle kommuner har registeret deres subakutte/akutte tilbud på sundhed.dk KL er primær ansvarlig med støtte fra Sundhedsstyrelsen i, hvad der forstås ved subakutte/akutte tilbud i en kommunal kontekst Styrkelse af samarbejde mellem regioner, kommuner og almen praksis vedr. subakutte/akutte tilbud Regeringen og satspuljepartierne er enige om at afsætte 20 mio. kr. til en pulje til afprøvning og udvikling af nye samarbejdsformer, hvor regioner, kommuner og almen praksis i højere grad samarbejder om subakutte/akutte tilbud fx i tilknytning til akutstuer eller sundheds- og akuthuse. Den konkrete udmøntning af initiativet vil skulle drøftes med regioner og kommuner. Formålet er at afprøve og udvikle nye samarbejdsformer, hvor regioner, kommuner og almen praksis i højere grad samarbejder om subakutte/akutte tilbud til den ældre medicinske patient, i forventning om at opnå yderligere viden om hvilke subakutte/akutte opgaver, der med fordel kan varetages i kommunalt regi, fx hvilke kompetencer og hvilke samarbejdsaftaler der kræves i forhold til almen praksis, kommunerne og regionerne. Mange opgaver er gennem årene flyttet fra sygehusene til det kommunale sundhedsvæsen. I forhold til den ældre medicinske patient er der en forventning om, at nogle af de meget korte indlæggelser kan undgås, hvis der i kommunerne er et subakut/akut tilbud. Dette vil fortsat i visse tilfælde kræve udredning og evt. start af behandling i sygehusregi (ambulant eller under kortvarig indlæggelse) og i andre tilfælde vil udredning og behandling kunne foregå i almen praksis. I andre tilfælde kan det subakutte/akutte kommunale tilbud suppleres med udgående teams fra sygehus. I forbindelse med tildeling af puljemidler vil projekter, som forventes at kunne bidrage med viden om den videre udbygning af samarbejdet mellem region, kommune og almen praksis omkring subakutte/akutte tilbud - herunder yderligere viden om hvilke subakutte/akutte opgaver, der med fordel kan varetages i kommunen -

9 Side 9 blive prioriteret. Tre til fem større projekter vil blive prioriteret, hvor projekterne samlet set skal repræsentere forskellige måder at samarbejde på, herunder inddragelse af almen praksis.. Der vil blive lagt vægt på en geografisk spredning af projekterne, der tager højde for lokale forhold land/by, tilknytning til små/store sygehuse, antal kommuner i sygehusets optage-område, befolkningstæthed mv. Krav til ansøgningen vil bl.a. være: Ansøgning til puljen skal foretages af en region sammen med en eller flere kommuner Projekterne skal etablere subakutte/akutte indsatser døgnet rundt og året rundt At følgende er beskrevet: - Projektets formål/delmål, herunder de forventede resultater - Baggrundsbeskrivelse for projektet og dets relevans, herunder fundering i forskningsbaseret viden og praktiske erfaringer fra området - Beskrivelse af den konkrete indsats, herunder bl.a. beskrivelse af: o samarbejdet mellem region, kommuner og almen praksis o det subakutte /akutte tilbud herunder tilknytning fx til akutstuer eller sundhedsog akuthuse - Projektets målbare succeskriterier At projektet skal være afsluttet inden udgangen af 2014 At tilskudsmodtager er forpligtet til løbende at evaluerer og udarbejde en afsluttende evaluering af projektet senest 1. april o Sundhedsstyrelsen udarbejder kriterier for udmøntning af puljen med inddragelse af Danske Regioner og KL - herunder krav til specifikke indikatorer i evalueringen o August 2012: Puljeopslag o Oktober 2012: Ansøgningsfrist o December 2012: Udmelding af tildelte midler offentliggøres o 1. kvartal 2013: Projektstart o Senest 1. april 2015: Afsluttende projektevalueringer skal indsendes Sundhedsstyrelsen er primær ansvarlig og vil inddrage Danske Regioner og KL i udarbejdelsen af et oplæg til puljeopslaget på baggrund af input fra erfaringer og ideer fra fagfolk i kommuner og regioner Idékatalog om subakutte/akutte tilbud Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 0,5 mio. kr. til et idékatalog over gode subakutte/akutte tilbud. Kataloget udarbejdes på baggrund af erfaringer fra projekter fra ovennævnte pulje om nye samarbejdsformer om subakutte/akutte tilbud, samt suppleres med allerede eksisterende best practice initiativer på området i regioner og kommuner.

10 Side 10 Formålet er at udarbejde ét idékatalog over erfaringer fra subakutte/akutte tilbud til den ældre medicinske patient i kommuner og regioner herunder almen praksis. Der er en forventning om, at nogle af de meget korte indlæggelser kan undgås, hvis der i kommunerne er et subakut/akut tilbud - der i tillæg til f.eks. udredning og behandling i almen praksis eller sygehusregi kan varetage observation og pleje, som ikke kræver sygehusets muligheder. Der er en række erfaringer fra forskellige kommuner med afprøvning af subakutte/akutte tilbud herunder erfaringer med hvilke kompetencer, der bør være til stede hos de sundhedsprofessionelle. Samtidig er der erfaringer med udgående tilbud fra sygehus med henblik på behandling af patienter herunder samarbejde med kommunale medarbejdere og almen praksis. I det omfang ovennævnte tilbud er evalueret, vil det være vigtigt at få denne viden samlet bl.a. med henblik på at opnå erfaring i hvilke opgaver, det er, som kommunen kan varetage i subakutte/akutte øjemed og hvilke kompetencer, der er nødvendige med henblik på at sikre kvalitet i behandling og pleje for den ældre medicinske patient herunder også samarbejde med almen praksis og sygehus. Nogle af erfaringerne forventes desuden at komme fra evaluering af de projekter, der igangsættes i forhold til initiativ 5: Styrkelse af samarbejde mellem regioner, kommuner og almen praksis vedr. subakutte/akutte tilbud. Leverancen er et fælles idekatalog fra Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner og KL. Leverancen forudsætter, at evalueringerne fra initiativ 5: Styrkelse af samarbejde mellem regioner, kommuner og almen praksis vedr. subakutte/akutte tilbud indkommer rettidigt dvs. senest 1. april /4. kvartal 2012: Sundhedsstyrelsen indkalder KL og Danske Regioner til et indledende møde mhp. planlægning af proces 2. kvartal 2015: Sundhedsstyrelsen igangsætter arbejdet December 2015: Idékatalog offentliggøres Sundhedsstyrelsen er primær ansvarlig, men det fælles idékatalog udarbejdes i samarbejde med Danske Regioner og KL Værktøjer til identifikation af nedsat funktionsniveau, underernæring og sygdomstegn i kommuner og almen praksis Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 0,5 mio. kr. til, at det i regi af Sundhedsstyrelsen, i samarbejde med relevante parter (herunder kommunerne) og faglige miljøer, vurderes, hvilke validerede systematiske værktøjer, der bør anvendes i kommuner og almen praksis som led i den almindelige kontakt med den ældre medicinske patient til systematisk identifikation af: nedsat fysisk funktionsniveau ernæringstilstanden (underernæring) tidlig opsporing af sygdomstegn (fx forstoppelse, væskemangel, begyndende ny sygdom, forværring af kronisk sygdom mv.).

11 Side 11 Regeringen og satspuljepartierne er desuden enige om, at der afsættes 3 mio. kr. til, at der efterfølgende sikres information om værktøjerne med henblik på at fremme anvendelsen af værktøjerne. I henhold til finansloven for 2010 har Sundhedsstyrelsen nedsat en Styregruppe for den ældre medicinske patient, hvis formål bl.a. er at rådgive Sundhedsstyrelsen om hvordan (gen)indlæggelse kan forebygges samt, hvordan der kan skabes sammenhæng i patientforløbet. Det faglige oplæg til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient (2011) har tydeliggjort, at der er et behov for at kunne identificere de patienter, som har behov for særlig opmærksomhed og indsatser bl.a. ved tidlig opsporing at kunne forebygge en forværring af patientens tilstand og dermed undgå en uhensigtsmæssig (gen)indlæggelse. Formålet med dette initiativ er at afklare hvilke værktøjer, der kan benyttes til tidlig opsporing af underernæring, faldende funktionsniveau og systematiske løbende hverdagsobservationer omkring begyndende fysiske og/eller psykiske ændringer fra sædvanlig niveau for bl.a. at reducere uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser. For at de fagprofessionelle kan foretage tidlig opsporing af nedsat eller faldende fysisk funktionsniveau, underernæring eller faldende vægt samt foretage løbende observationer af forandringer i den vanlige tilstand i hverdagen kræver det, at de 3 situationer hver for sig kan observeres og beskrives objektivt, og at det gøres ens uanset hvilken fagprofessionel, der er i kontakt med patienten. Identifikationen af de nævnte ændringer fra sædvanligt niveau skal derfor kunne foregå ved hjælp af validerede og let anvendelige værkstøjer, som kan anvendes i kommuner og almen praksis. Vurdering af hvilke værktøjer, der fremover bør peges på og benyttes i forbindelse med tidlig opsporing af faldende fysisk funktionsniveau, ernæringstilstand (underernæring) og observationer af sygdomstegn kræver, at Sundhedsstyrelsen inddrager eksperter med særlig viden på området. 2. kvartal 2012: Sundhedsstyrelsen igangsætter arbejdet med vurdering og valg af værktøjer og faglige eksperter med viden på området inddrages i arbejdsgrupper eller ad hoc. 3. kvartal 2012: Sundhedsstyrelsen nedsætter en følgegruppe December 2012: De 3 værktøjer foreligger. Foråret 2013: Danske Regioner og KL udarbejder plan for implementering og varetager herefter implementeringsopgaven. Implementeringen skal ske i løbet af 2013 og forventes afsluttes ved årets udgang Forebyggelse af tryksår

12 Side 12 Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 0,1 mio. kr. til en tilpasning af den eksisterende tryksårspakke i Patientsikkert Sygehus, så den også målrettes den kommunale sektor, med henblik på forebyggelse af tryksår. Regeringen og satspuljepartierne er desuden enige om, at der afsættes 2 mio. kr. til information om behovet for forebyggelse af tryksår og udbredelse af kendskab til tryksårspakken i kommunerne. Tryksår udgør et stort sundhedsmæssigt og økonomisk problem. Danske prævalensundersøgelser fra sygehuse har vist, at % af de indlagte patienter havde tryksår. Prævalensen af tryksår blandt beboere på plejehjem eller borgere, der modtager hjemmepleje i eget hjem kendes ikke, men tryksår formodes også at forekomme relativt hyppigt her. Patienter kan udskrives fra sygehuse med tryksår, ligesom tryksår kan opstå blandt beboere på plejehjem eller borgere, der modtager hjemmepleje i eget hjem. Flere steder i Danmark har kommunerne arbejdet med registrering og forebyggelse af tryksår, bl.a. i samarbejde med lokale sygehuse. Resultaterne fra dette arbejde, og fra målrettede indsatser i udlandet, peger i retning af, at forebyggelsespotentialet i kommunerne også er stort. Erfaringer fra forbedringsprojektet Patientsikkert Sygehus har vist, at det i høj grad er muligt at forebygge tryksår på sygehuse gennem en såkaldt Tryksårspakke. Denne pakke er ikke afprøvet i kommunerne, men formålet med initiativet er at tilpasse Tryksårspakken til kommunerne, informere om behovet for forebyggelse af tryksår og udbrede kendskabet til Tryksårspakken i kommunerne. 1. Tilpasningen af Tryksårspakken til kommunerne gennemføres ved at indhente eksisterende viden om forebyggelse af tryksår i kommunerne fra konkrete kommuneprojekter og internationale undersøgelser svarende til kr.. Dette skal ske i regi af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og KL, samt via inddragelse af kommunale eksperter/nøglemedarbejdere 2. Information om behovet for forebyggelse af tryksår og udbredelse af kendskabet til den tilpassede Tryksårspakke svarende til 2 mio. kr. a. Udvikling af et implementeringsredskab til kommunerne med undervisningsmateriale, procesredskaber, tjeklister mv. Udviklingen af implementeringsredskabet skal ske i regi af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og KL med inddragelse af kommunale eksperter/nøglemedarbejdere. Implementeringsredskabet skal indeholde en samling af redskaber til, hvordan kommunerne lokalt kan arbejde med systematisk at sætte fokus på forebyggelse tryksår gennem den tilpassede Tryksårspakke. b. Gennemførsel af en række uddannelsesaktiviteter for kommunale ledere og nøglemedarbejdere i enkeltkommuner/kommuneklynger. Uddannelsesaktiviteterne gennemføres af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og KL. Uddannelsesaktiviteterne skal give de kommunale ledere og nøglemedarbejdere generel information om behovet for forebyggelse af tryksår og den tilpassede Tryksårspakke, samt viden om, hvordan implementeringsredskabet kan bru-

13 Side 13 Centrale milepæle: ges lokalt, så den tilpassede Tryksårspakke kan implementeres under rette forudsætninger. Ultimo 2012: Der er foretaget tilpasning af den eksisterende Tryksårspakke : Der udvikles læringssæt med afsæt i den kommunale Tryksårspakke. Foråret 2013: Der afholdes uddannelsesaktiviteter. KL er primær ansvarlig med inddragelse af Dansk Selskab for Patientsikkerhed. 2.2 STYRKELSE AF SAMMENHÆNG i OG KOORDINATION AF PATI- ENTFORLØBET Fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 97,4 mio. kr. til oprettelse af fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktioner med forløbskoordinatorer til særligt svækkede ældre medicinske patienter. Initiativet skal sikre intensiveret, personlig tilpasset koordinerende støtte til, at patienten får et sammenhængende og trygt forløb på tværs af primær- og sekundær sektor. Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 2 mio. kr. til en løbende evaluering af den fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorordning fra , således at evalueringen bliver en integreret del af initiativet. Initiativet forankres i sundhedsaftalerne, der indgås mellem regioner og kommuner. Den konkrete udmøntning vil skulle drøftes med regioner og kommuner. Formål Formålet med initiativet er at sikre, at særlige svækkede ældre medicinske patienter får intensiveret, personlig tilpasset koordinerende støtte til et sammenhængende og trygt forløb på tværs af primær- og sekundær sektor. Indhold Mange ældre medicinske patienter oplever dårlig kvalitet og sammenhæng, fordi samarbejdet mellem sektorerne ikke fungerer godt nok. Nogle oplever at blive udskrevet fra sygehuset uden, at hjemsendelsen er tilstrækkeligt planlagt, eller at der er et passende tilbud til dem, når de kommer hjem. Andre oplever, at de nødvendige informationer om deres sygdom, ændring i medicinering eller nye symptomer

14 Side 14 ikke i tilstrækkelig grad bliver delt mellem sygehus, almen praksis og hjemmesygeplejen. På den baggrund prioriteres der i den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktioner bestående af forløbskoordinatorer. I forlængelse heraf bliver der i udmøntningen af de fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktioner lagt vægt på følgende principper: For det første er det afgørende, at forløbskoordinering indgår som en integreret del af den samlede opgavevaretagelse for de sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og læger, der plejer og behandler patienten. For det andet, at sektorerne hver især bør have mulighed for at tilrettelægge indsatsen og organiseringen, så der tages optimalt højde for lokale forhold, rammer og ressourcer. For det tredje, at de fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktioner skal varetage forløbskoordination for særligt komplekse forløb, samt varetage en fælles kommunal og regional indsats for kvalitetssikring af patientforløb. Det kan f.eks. ske ved at understøtte rammerne for sammenhængende og koordinerede forløb for de ældre medicinske patienter og ved gennem audit/evalueringer af eksisterende forløb at opsamle og sprede viden om systematisk arbejde med forbedring af patientforløb. Ved en fælles og systematisk tilgang vil der opnås samlet og koordineret bidrag til kvalitetssikring og støtte til forandring. Med en samlet økonomisk ramme på 97,4 mio. kr. over fire år er der mulighed for at intensivere indsatsen for at styrke koordinering og sammenhæng på tværs af sektorerne for særligt svækkede ældre medicinske patienter. Det er afgørende, at denne saltvandsindsprøjtning bidrager til, at der i alle forløb med ældre medicinske patienter udvikles en praksis, hvor alle sundhedspersoner, der er involveret i forløbet fokuserer på at sikre sammenhæng og koordinering. Udmøntningen skal ses i lyset af, at den økonomiske ramme svarer til ansættelse af knap 50 fuldtids sundhedsprofessionelle i fire år. Samtidig er det væsentligt at pointere, at det vil være hensigtsmæssigt, at de tiltag, der iværksættes som led i udmøntningsplanen, skal kunne videreføres, når de afsatte ressourcer er opbrugt ved udgangen af Det er derfor afgørende, at der etableres modeller for forløbskoordinering, hvor koordineringen styrkes på alle niveauer i forløbet. På den baggrund er det centralt, at dette nye initiativ kobles tæt til eksisterende drift for ikke at skabe flere overgange og aktører, der skal koordineres imellem, men tværtimod sikre et løft. Både i kommuner og regioner er der i dag flere eksempler på forskellige funktioner, der arbejder for at sikre sammenhæng og koordinering. Det drejer sig fx om kommunale og regionale udskrivningskoordinatorer, patientvejledere og visitatorer. Herudover er det afgørende, at den økonomiske ramme i udmøntningsplanen bidrager til at tilvejebringe ny viden og systematisk udvikling af indsatsen i takt med, at der opnås viden og erfaringer.

15 Side 15 Parterne er på den baggrund enige om følgende en model for udmøntning: At koordinering og sammenhæng sættes højt på dagsordenen i alle forløb for ældre medicinske patienter. At der i hele forløbet tages afsæt i størst mulig inddragelse af patient og evt. pårørende. At der i hver region etableres en fælles regional/kommunal enhed for forløbskoordinering, der kan være såvel fysisk som virtuel. Enheden etableres i regi af sundhedsaftalesystemet og forløbskoordinatorer knyttes hertil. At forløbskoordinatorerne beskæftiger sig med forløbskoordinering af særlige komplekse forløb og støtte og support til både kommunale og regionale sundhedspersoner ved indlæggelser og udskrivelser af målgruppen. At forløbskoordinatorerne bidrager med udvikling af konkrete værktøjer. At forløbskoordinatorerne medvirker til kontinuerlig opfølgning på kvaliteten af målgruppens forløb, bl.a. ved at lave audit/evalueringer. Desuden kan forløbskoordinatorerne medvirke til at indsamle og sprede viden og erfaring om den ældre medicinske patient med henblik på at forbedre patientforløb. At evalueringen tilrettelægges, så det er muligt at følge både udviklingen på antal af forløb, kvaliteten af de enkelte forløb og udviklingen af indsatsen i enheden for forløbskoordinering. At forløbskoordinering skal sikre: o At der sker sikker overdragelse mellem sundhedspersoner både internt og på tværs af sektorerne o At der er sammenhæng i pleje- og behandlingsforløb o At patienter og pårørende oplever sig inddraget og velorienteret. Efteråret 2012: Danske Regioner og KL er ansvarlige for mere præcis beskrivelse af målgruppen særligt svækkede ældre medicinske patienter. Danske Regioner og KL er ansvarlige for i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og evaluator at fastsætte landdækkende kvalitetsparametre for forløbskoordineringen. Efteråret 2012: Primo 2013: Der indgås aftale i alle fem regioner og tilknyttede kommuner om organisering, drift og indhold i de nye enheder. Alle aftaler skal indarbejdes i sundhedsaftalerne. Der sker ansættelse i de nye enheder og alle enheder skal være i drift senest foråret 2013.

16 Side 16 Foråret Alle enheder er i drift Danske Regioner og KL er ansvarlige for én gang årligt at indsamle data i forhold til de fastsatte kvalitetsparametre for forløbskoordinering. Primær ansvarlige Danske Regioner og KL er primære ansvarlige med inddragelse af Sundhedsstyrelsen og evaluator Afklaring af individuelle forløbsplaner Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 0,4 mio. kr. til, at der i regi af Sundhedsstyrelsen igangsættes en afklaring af individuelle forløbsplaner. I afklaringen skal inddrages erfaringer fra kronikerprojekterne (forløbsprogrammer m.v.), den fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktion mv. Initiativet igangsættes og afsluttes i Formålet er at afklare om individuelle forløbsplaner kan benyttes til ældre medicinske patienter med mere komplekse problemstillinger og dermed sikre et sammenhængende og koordineret forløb. Det er beskrevet, at forløbsplaner skal udarbejdes i relation til den enkelte patient i forbindelse med faglige indsatser i patientforløbet. Planen skal være tværfaglig og tværsektoriel og skal være afstemt med behandlingsplanen. Det er beskrevet, at der ved benyttelse af forløbsplaner skal sikres en klar ansvars- og rollefordeling, således at det altid er afklaret, hvem der har hovedansvaret for at koordinere og følge op på indsatsen. Det skal afklares, hvilke elementer der bør indgå i den individuelle forløbsplan for, at den er med til at sikre sammenhæng og kvalitet i patientforløbet. Forløbsplanen skal være forventningsafstemt med patienten og dennes pårørende, og skal derfor ske i dialog mellem patienten og evt. pårørende og de sundhedsprofessionelle. Der er i Danmark endnu ikke evalueret projekter, der benytter forløbsplaner. Dette betyder, at der bl.a. også skal ses på internationale evaluerede erfaringer. Det er en forudsætning for denne leverance, at evalueringerne fra projekter under initiativ 9: Fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter er færdige. 2. kvartal 2015: I regi af Sundhedsstyrelsen igangsættes et afklaringsarbejde med henblik på om individuelle forløbsplaner er et brugbart værktøj i Danmark. December 2015: Resultatet af afklaringsarbejdet foreligger.

17 Side 17 Sundhedsstyrelsen er primær ansvarlig og inddrager KL og Danske Regioner ANALYSE AF DE MEDICINSKE AFDELINGER Analyse af de medicinske afdelinger Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der afsættes 2,5 mio. kr. til et analysearbejde vedr. de medicinske afdelinger bl.a. med henblik på vurdering af om de medicinske sengepladser anvendes bedst muligt, herunder kvaliteten af henvisningerne fra almen praksis med henblik på at sikre, at det er den rette patient, der ligger i den rette seng på det rette tidspunkt. Formålet med analysen er bl.a. at belyse: Om de medicinske senge anvendes bedst muligt, samt hvilke potentialer, der ligger i handlingsplanens initiativer. Om det er de rigtige patienter, der ligger på de medicinske afdelinger samt snitfladen til FAM, herunder se på overgange mellem primær og sekundær sektor. Kommentar [sumcalc1]: Styregruppen bedes forud for mødet på fredag overveje forslag til fokusområder i analysen på baggrund af det beskrevne formål og den økonomiske ramme for analysen. Centrale milepæle: Medio 2012: Analysen sendes i udbud kvartal primo 2013: Gennemførelse af registeranalyse samt analyser i regioner og kommuner. Februar/marts 2013: Endelig afrapportering. Der kan evt. ske en løbende afrapportering af de enkelte delanalyser. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse er primær ansvarlig med inddragelse af Danske Regioner og KL.

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser

INITIATIV FORMÅL ØKONOMI AKTØR INDSATS I REBILD KOMMUNE Forbyggende initiativer, der kan reducere antallet af (gen)indlæggelser I nedenstående er udmøntningsplanen for den ældre medicinske patient præsenteret skematisk. Ønskesuddybet viden om udmøntningsplanen henvises til Fælles udmøntningsplan for den ældre medicinske patient

Læs mere

Fælles udmøntningsplan for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient

Fælles udmøntningsplan for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Danske Regioner KL Sundhedsstyrelsen NSI 6. juni 2012 Fælles udmøntningsplan for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient Side 2 1. Indledning

Læs mere

Den ældre medicinske patient implementering i Syddanmark af national handlingsplan

Den ældre medicinske patient implementering i Syddanmark af national handlingsplan Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 8. oktober 2012 Notat Den ældre medicinske patient implementering i Syddanmark af national handlingsplan 1. Baggrunden Som led i satspuljeaftalen

Læs mere

Den ældre medicinske patient implementering i Syddanmark af national handlingsplan, version 2

Den ældre medicinske patient implementering i Syddanmark af national handlingsplan, version 2 Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Notat Den ældre medicinske patient implementering i Syddanmark af national handlingsplan, version 2 1. Baggrunden Som

Læs mere

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015 blev der afsat i alt 200,4 mio. kr. til en national handlingsplan for den ældre

Læs mere

National handlingsplan for den ældre medicinske patient

National handlingsplan for den ældre medicinske patient 22. december 2011 National handlingsplan for den ældre medicinske patient Regeringen og satspuljepartierne er enige om, at der er behov for en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Parterne

Læs mere

En styrket indsats for polyfarmacipatienter

En styrket indsats for polyfarmacipatienter N O T A T En styrket indsats for polyfarmacipatienter Regionernes nye kvalitetsdagsorden går ud på at rette fokus mod tiltag, der på samme tid forbedrer kvaliteten og mindsker omkostningerne. I den forbindelse

Læs mere

Temaer for mit oplæg:

Temaer for mit oplæg: Indsatser for den ældre medicinske patient Formand for Sundhedskoordinationsudvalget og regionsrådsmedlem Anders Kühnau www.regionmidtjylland.dk Temaer for mit oplæg: Hvad kendetegner sundhedsvæsenet i

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Den Ældre Medicinske Patient

Den Ældre Medicinske Patient Den Ældre Medicinske Patient Forum for Geriatrisk Sygepleje i Region Syddanmark Temadag: Brandpunkt i sektorovergange fra politik til praksis i et tværfagligt perspektiv Dato: d. 17 marts 2015 Projektleder

Læs mere

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner

Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner Monitorering af fælles forløbskoordination og opfølgende hjemmebesøg i regioner og kommuner I udmøntningsplanen for handlingsplanen for den ældre medicinske patient afsættes 97,4 mio. til etablering af

Læs mere

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP)

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) 1. Baggrund og indledning Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015

Læs mere

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient

Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Præsentation Styrket indsats for den ældre medicinske patient Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti prioriterer 1,2 mia.kr. fra 2016 2019 og herefter 300 mio. kr.

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Den Ældre Medicinske Patient

Den Ældre Medicinske Patient Vejledning om Den Ældre Medicinske Patient Til sundhedspersoner på sygehuse, i kommuner og i almen praksis Vælg billede Vælg farve regionsyddanmark.dk Godkendt i Det Administrative Kontaktforum den 14.

Læs mere

Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient

Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient 17. november 2016 Fælles plan for udmøntning af den nationale handlingsplan for en styrket indsats for den ældre medicinske patient 1. Indledning Regeringen (Venstre) har sammen med Dansk Folkeparti, Liberal

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling,

Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Evaluering af funktionen som forløbskoordinator, knyttet til Rehabilitering under forløbsprogrammerne i Viborg Kommune og medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Viborg 1 Jeg har fra 1. maj 2011 til 31/12

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre

Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre BILAG 4 Dato 02-02-2016 Sagsnr. 1-1010-251/1 kiha kiha@sst.dk Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre Hermed inviteres regioner og kommuner til i samarbejde at søge om midler

Læs mere

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom)

Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Dato: 26. november 2013 Brevid: 2208309 Tværsektorielle indsatser i 2014 Program for styrket indsats for patienter med flere kroniske sygdomme (multisygdom) Baggrund Optimal håndtering af multisygdom er

Læs mere

KL s faglige forslag til en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient

KL s faglige forslag til en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient KL s faglige forslag til en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient KL har noteret sig, at der som led i finansloven for 2016 er afsat midler til en ny national handlingsplan for den

Læs mere

8. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient

8. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient REFERAT Emne 8. møde i Styregruppen for Den ældre medicinske patient Mødedato Fredag den 27. april 2012 kl. 12.00 14.30 Sted, Islands Brygge 67, 2300 København S, mødelokale 501 5. sal Deltagere Jean Hald

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse

Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Jammerbugt Kommune Hjemmepleje og Plejecentre Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse Dokumenttype: Instruks Dokumentansvarlig: VIP-Gruppen Version: 1.0 Gældende fra: 01.07.2016 Revideres senest: 01.07.2019

Læs mere

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis

Opfølgende hjemmebesøg de kommunalt lægeligeudvalgs vurdering af samarbejdet mellem kommune og almen praksis Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Katrine Dennak (RSYD) Christina Ryborg (FKS) Anders Fournaise (RSYD) Journal nr.: 13/15214 E-mail: Anders.Fournaise@rsyd.dk Dato: 15. december 2015

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA

BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA BILAG 1B: OVERSIGTSSKEMA Oversigtsskemaet indeholder 8 kolonner. Herunder følger en forklaring af de enkelte kolonner. De grå rækker i skemaet er opgaver, som skal afrapporteres i den samlede evalueringsrapport,

Læs mere

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter

Grundmodel for fælles regional/kommunal forløbskoordinatorfunktion for særligt svækkede ældre medicinske patienter Til: Den Administrative styregruppe Koncern Plan, Udvikling & Kvalitet Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 6000 Direkte 38666069 Mail planogudvikling@regionh.dk

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre

Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre Dato 31-03-2016 Sagsnr. 1-1010-251/1 abmo abmo@sst.dk Udmøntning af satspuljen Styrket sammenhæng for de svageste ældre Hermed inviteres regioner og kommuner til i samarbejde at søge om midler til forsøg

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens s erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens Line Sønderby Christensen, chefkonsulent, Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen, Demensdage 23/5-2019 1 Grethes case det optimale forløb

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

TIDLIG INDSATS PÅ TVÆRS For ældre borgere med risiko for dårligt helbred

TIDLIG INDSATS PÅ TVÆRS For ældre borgere med risiko for dårligt helbred TIDLIG INDSATS PÅ TVÆRS For ældre borgere med risiko for dårligt helbred Projektbeskrivelse for projekt Tidlig Indsats på Tværs i klynge midt I dette dokument skabes overblik og indblik i projekt Tidlig

Læs mere

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Den 4. april 2013 Ref.: KRL J.nr. 1303-0002 Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Indledningsvist vil

Læs mere

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund

N OTAT. Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing. Baggrund N OTAT Plan for implementering af værktøjer til tidlig opsporing Den 28. juni 2013 Sags ID: SAG-2013-02396 Dok.ID: 1719497 Baggrund KMM@kl.dk Direkte 3370 3489 Mobil 5360 1459 I udmøntningsplanen for den

Læs mere

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal For perioden frem til og med 2. kvartal 2018 Hvilke indsatser forventes at lande hvornår i DAS og Samordningsudvalgene - Sundhedsn 2015-2018 Opdateret 07.09.2017 Indsats 6 Nye samarbejdsformer Udvælge

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Kriterier for ansøgning til pulje til medicingennemgang

Kriterier for ansøgning til pulje til medicingennemgang Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPMSOT Koordineret med: Sagsnr.: 1606899 Dok. nr.: 179739 Dato: 17. november 2016 Kriterier for ansøgning til pulje til medicingennemgang

Læs mere

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner 9. oktober 2017 Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner Baggrund Alle borgere har ret til udredning og behandling

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv

Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv Lægefaglige udfordringer på plejehjem - et kommunalt perspektiv Jens Egsgaard, sundhedschef Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Agenda > Udfordringer for læger og plejehjem > Ønsker til samarbejdet >

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune.

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation

Læs mere

Udviklingen i kroniske sygdomme

Udviklingen i kroniske sygdomme Forløbsprogrammer Definition Et kronikerprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerede indsats for en given kronisk sygdom, der sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger

Læs mere

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning

Dato Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Dato 24-02-2017 Sagsnr. 4-1613-205/1 bpse bpse@sst.dk Udmøntning af satspuljen styrket sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning Hermed inviteres regioner til at søge om midler

Læs mere

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed , Sygehusudvalg D i s t r i k t 1 N o r d j y l l a n d Gitte Funch khlite8@gmail.com Ole Guldberg- guldberg@dadlnet Ann Hjarbæk ahjarbaek@gmail.com Flemming Toftedahi-Olesen Flemming@ft-o.dk Torben Pedersen

Læs mere

Udmøntning af satspuljen Ambulant kontakt efter udskrivning fra psykiatrien til forebyggelse af selvmord

Udmøntning af satspuljen Ambulant kontakt efter udskrivning fra psykiatrien til forebyggelse af selvmord Dato 01-02-2017 Sagsnr. 4-1613-176/1 Udmøntning af satspuljen Ambulant kontakt efter udskrivning fra psykiatrien til forebyggelse af selvmord Hermed inviteres regioner til at søge om midler til et pilotprojekt

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse

Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Projekt Virker Hverdagen Projektbeskrivelse Bente Bech, leder af hjemmeplejen, Frederiksberg Kommune Lene Holst Merrild, leder af Flintholm plejeboliger, Frederiksberg Kommune Margit Jensen, leder af Plejecenter

Læs mere

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade

Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Dato 06-02-2017 N Kommissorium for servicetjek af genoptrænings- og rehabiliteringsindsatserne for personer med erhvervet hjerneskade Indledning Der skal gennemføres et servicetjek af genoptrænings- og

Læs mere

Jette Blands Enhed for forebyggelse og borgernære sundhedstilbud

Jette Blands Enhed for forebyggelse og borgernære sundhedstilbud Værktøjer til tidlig opsporing af sygdomstegn, nedsat fysisk funktionsniveau og underernæring proces og anbefalinger KL Konference om værktøjer til tidlig opsporing Torsdag Klik for den at 13. redigere

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren

1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Den rehabiliterende tilgang beskrevet i Sundhedsaftalen 1.1 Sundhed gennem et rehabiliterende samarbejde med borgeren Vi skal møde borgeren som en ansvarlig samarbejdspartner, der bidrager til og er medbestemmende

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune

Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune Den ældre medicinske patient Sammenhængende patientforløb - den gode indlæggelse og udskrivelse for borgere i Holstebro kommune Hospitalsenheden Vest Aktuelle problemstillinger Demografisk udvikling Mange

Læs mere

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb

Region Hovedstaden. Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb. Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb Region Hovedstaden 12 Anbefalinger til mere sammenhængende patientforløb Afrapportering fra Udvalget for Sammenhængende Patientforløb 2 INDHOLD 04 INDLEDNING 06 UDREDNING OG DIAGNOSTIK 08 BEHANDLINGS-

Læs mere

Medicinposer til alle i Region Midtjylland

Medicinposer til alle i Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Dato: 13.03.19 Henriette Haase Fischer Mail:

Læs mere

Evalueringsmål - kvantitative mål, som VIVE/Implement har ansvaret for evaluere, og som vil indgå i den afsluttende evaluering.

Evalueringsmål - kvantitative mål, som VIVE/Implement har ansvaret for evaluere, og som vil indgå i den afsluttende evaluering. Patientforløb Projektleder TIT/APS Anja Kallestrup Direkte +4540164261 anjkal@rn.dk Sagsnummer 2017-012721 14. december 2017 NOTAT Målhieraki Tidlig indsats på tværs Der er i bevillingen af projektmidler

Læs mere

Opgavebeskrivelse for samarbejdet

Opgavebeskrivelse for samarbejdet Opgavebeskrivelse for samarbejdet - mellem praktiserende læger og akutsygeplejeteam i Holbæk Kommune Indledning Udviklingen af det nære sundhedsvæsen, omlægningen af aktiviteten i sygehusvæsenet med nye

Læs mere

Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse

Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse UDKAST 18-12-2018 Lokalaftale om opfølgning og koordination efter indlæggelse 1 Grundlag og tema for aftalen Denne aftale er indgået i Praksisplanudvalget i Region Syddanmark og indgår som en del af den

Læs mere

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Oplæg til temaer i en politisk sundhedsaftale mellem kommunerne og Region Sjælland Baggrund: Senest januar 2011 skal

Læs mere

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Sundhedsstyregruppen 16. januar 2016 www.regionmidtjylland.dk DÆMP-handlingsplanens indsatsområder Otte indsatsområder i handlingsplanen

Læs mere

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen Prof. Jakob Kjellberg Aalborg 17. august 2017 2 Kommissorium Afsæt i borgerens behov og ressourcer + LEON-princip Give forslag til Bedre

Læs mere

Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis. Henrik L Hansen

Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis. Henrik L Hansen Rettigheder, ansvar og forpligtigelser ved brug af Fælles Medicinkort (FMK) og udfordringer i praksis Henrik L Hansen Det Fælles Medicinkort Nye muligheder og nye udfordringer FMK består af en central

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014)

Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Udkast til arbejdsplan sundhedsaftalen 2015-2018 (1.dec 2014) Implementeringen af indsatserne i sundhedsaftalen vil ske løbende i hele aftaleperioden. Indsatserne i sundhedsaftalen har forskellig karakter.

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

(Sub)akutpladser i kommunen. Tine Poulsen, projektleder Geriatrisk afdeling Roskilde Sygehus

(Sub)akutpladser i kommunen. Tine Poulsen, projektleder Geriatrisk afdeling Roskilde Sygehus (Sub)akutpladser i kommunen Tine Poulsen, projektleder Geriatrisk afdeling Roskilde Sygehus Baggrund Regeringens satspulje for den ældre medicinske patient: Styrkelse af samarbejde mellem regioner, kommuner

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Baggrund Med finansloven for 2015 tilføres sundhedsområdet i alt ca. 6,5 mia. kr. over de næste fire år til en styrket

Læs mere

Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater

Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater Allerød Kommune Tværsektorielt projekt til forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser: Resume og præsentation af foreløbige resultater Baggrund: Allerød kommune deltager i et samarbejde med fire andre

Læs mere

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler.

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Fakta om Kræftplan III Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Diagnostisk pakke: Der skal udarbejdes en samlet diagnostisk pakke for patienter med

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver en lang række initiativer, som forventes gennemført eller påbegyndt i aftaleperioden for

Læs mere

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom

Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Programevaluering af 28 puljeprojekter om forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 Hovedrapporten indeholder tværgående analyser og eksterne vurderinger CFK har lavet en evalueringsrapport,

Læs mere

Grundaftale om hjælpemiddelområdet

Grundaftale om hjælpemiddelområdet 1 HØRINGSFORSLAG Grundaftale om hjælpemiddelområdet 29. februar 2008 2 Krav nr. 1: Arbejdsdeling Arbejdsdelingen mellem region og kommuner for tilvejebringelse af hjælpemidler og behandlingsredskaber til

Læs mere

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN.

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN. Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere