Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse"

Transkript

1 København den 3. november 2017 Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse Kære VL-gruppe, I vedhæftede to pdf-filer finder I et dialogværktøj, der oprindeligt blev udviklet som del af VLårstemaet Design af ledelse. Årstemaet sætter fokus på, hvordan vores ledelsesmodeller måske - er udfordrede, og hvordan ledere kan lade sig inspirere af designeres arbejdsformer til at nytænke deres tilgang til emner som digitalisering, organisation, forretningsudvikling og forandring. Dialogværktøjet er et åbent, frivilligt tilbud til alle VL-grupper. Målet er at omsætte årstemaet til konkrete og udfordrende dialoger i grupperne om emner som: Hvilke tendenser udfordrer vores topledelse netop nu? Hvad er de vigtigste forandringer - positive som negative - som vi bør tage stilling til? Hvordan kan vi som ledere aktivt skabe den fremtid, vi ønsker for vores organisationer? Hvad kommer det konkret til at kræve? På de følgende sider finder I en kort guide til dialogværktøjet, og en vejledning i hvordan materialet, som består af 7 konvolutter; en til hvert skridt i processen, forberedes. Det er en klar fordel, at gruppen udpeger en dedikeret facilitator, som kan holde processen i gang og justere kadencen, alt efter hvordan gruppen får arbejdet med værktøjets spørgsmål og temaer. Derudover bør der sættes god tid af til at bruge værktøjet seriøst. I praksis er det gruppernes erfaring, at minimum 1,5timer og gerne 2 timer er ideelt. Det er lidt af et eksperiment at gennemføre et Årstema, og at bringe dialogredskabet i spil i VL-grupperne, som vi gør i år. Det er et udtryk for, at vi i VL vil udfordre vores vante måder at arbejde på. Vi håber, at I tager positivt imod vores invitation til også at udfordre jer selv og vælger at bringe dialogværktøjet i anvendelse på et af jeres kommende møder. Vi sparrer meget gerne forinden - både med formændene og med dem, der tager ansvar for afviklingen. Det betyder også, at vi fortsat meget gerne hører ros & ris, som yderligere kan kvalificere anvendelsen af redskabet. Christian Bason (VL42) kan kontaktes på chb@ddc.dk eller Værktøjet blev til i samarbejde mellem VL, Dansk Design Center og forandringsbureauet Workz A/S. VL s Bestyrelse Jens Wittrup Willumsen Årstema-arbejdsgruppen Mette Kirkeby Østergaard Jakob Stengel Lene Dammand Lund Stina Vrang Elias Christian Bason

2 Afviklingsguide Dialogværktøjet består af syv kuverter, der guider deltagerne gennem stadierne i en designproces. Som facilitator er det din opgave at introducere processen, afklare spørgsmål og sørge for, at deltagerne holder sig inden for den afsatte tid. Derudover kører værktøjet sig selv. Forberedelse Sørg for at have læst velkomstbrevet og denne guide godt igennem inden I starter. Til afviklingen skal I bruge materialet i æsken. Derudover skal du sørge for, at der er tuscher eller kuglepenne med kraftig skrift til alle deltagerne, og at du har mulighed for at afspille en kort film fra VL s hjemmeside. Endelig er det en god idé på forhånd at have bordopstilling i grupper. Indledning (5 min) Du starter med at afspille en kort film, Design af Ledelse. Filmen ligger fra 1. juni på forsiden af VL s hjemmeside. Den tager omkring ét minut. Deltagerne deles derefter i et lige antal grupper på 4-6 personer. Vælg virksomhed eller case (5 min) Inden I begynder at åbne den første kuvert, skal hver gruppe skal vælge en virksomhed, de ønsker at fokusere på gennem hele processen. De skal tage udgangspunkt i denne virksomhed, når de løser alle opgaverne. Ideelt set skal de vælge en virksomhed som en af deltagerne i gruppen er leder for. Hvis ingen omkring bordet har lyst til at være i fokus, kan deltagerne i stedet vælge en generisk virksomhed. Det kan f.eks. være: en mellemstor produktionsvirksomhed, et kommunikationsbureau, en offentlig styrelse, en landsdækkende detailkæde eller et internationalt revisionsselskab. Brug 5 minutter på af vælge virksomhed og kort diskutere, hvordan dens situation ser ud. Det kan f.eks. være ved at svare på følgende spørgsmål: Hvad går overraskende godt? Hvad går overraskende dårligt? Hvad frygter ledelsen mest for i fremtiden? Hvor ser de det største potentiale? Herefter følges guiden, og grupperne åbner én kuvert ad gangen. Hver kuvert indeholder materiale til at løse en opgave samt en beskrivelse af processen for at løse den. De skal følge processen skridt for skridt. Når deltagerne åbner en kuvert, meddeler facilitator, hvor lang tid de har til at løse opgaven. Når tiden er gået, åbner deltagerne næste kuvert og begynder at løse opgaven i den.! Bemærk: Denne guide går ud fra, at I har en time og ti minutter til processen. Hvis I har mere, er det op til dig at justere tiderne for de enkelte kuverter. I hver kuvert er der en skridt-for-skridt guide, og deltagerne bør læse denne inden de begynder at løse opgaven.

3 De syv kuverter Kuvert 1 Empiri og mønstergenkendelse (7 min) Deltagerne får udleveret udsagn fra danske ledere og eksperter om fremtidens ledelsesudfordringer. Deres opgave er at placere dem i et koordinatsystem og identificere en gruppe af udsagn, der sammen udgør det problemfelt, de skal arbejde videre med. Kuvert 2 Problemformulering (10 min) Deltagerne besvarer spørgsmål, der hjælper dem med at finde frem til en problemformulering, der skrives på det særlige problemformuleringskort. Det er en god idé at understrege over for dem, at deres problemformulering skal være så konkret som mulig, og at kortet skal med videre i processen. Kuvert 3 Idégenerering (10 min) Deltagerne tager deres problemformulering med sig til næste kuvert, hvor de skal skabe ideer, der kan løse det problem, de arbejder med. For at gøre dette skal de vende kort. På hvert kort er der et benspænd for, hvilken type ideer de skal få. De skal kun vende ét kort ad gangen. Kuvert 4 Konceptudvikling (12 min) Deltagerne starter med at arbejde videre med planchen fra sidste kuvert, hvor de skal kombinere deres ideer til en løsning på deres problem. Derefter skal de visualisere deres løsning. Understreg gerne, at det er vigtigere at få noget ned på papiret, end at det bliver perfekt. Kuvert 5 Pitch (8 min) Deltagerne præsenterer deres løsning for en af de andre grupper, og hører den anden gruppes løsning (max 3 minutters pitch). Understreg evt, at de i den efterfølgende opgave skal arbejde med den anden gruppes koncept. Kuvert 6 Prototype og videreudvikling (8 min) Grupperne bytter nu koncepter og arbejder med at finde potentielle svagheder i den anden gruppes løsning og med, hvordan man bedst og billigst kan teste ideen. I de sidste to minutter giver de feed-back til hinandens koncepter og afleverer til de oprindelige ejere af konceptet. Kuvert 7 Refleksion (5 min) Deltagerne svarer på en række spørgsmål og kommer frem til, hvilken værdi den proces de netop har oplevet kan have for dem. Den skriver de ned på et lille kort. Hvis der er tid til det, kan I bagefter have en fælles refleksion, hvor I tager kortene med deltagernes vigtigste læring og hænger dem op på f.eks. et white board. Derefter kan I sammen diskutere de enkelte kort, og hvordan man kan overføre læringen til deltagernes virkelighed.

4 Afviklingsguide Dialogværktøjet består af syv kuverter, der guider deltagerne gennem stadierne i en designproces. Som facilitator er det din opgave at introducere processen, afklare spørgsmål og sørge for, at deltagerne holder sig inden for den afsatte tid. Derudover kører værktøjet sig selv. Forberedelse Sørg for at have læst velkomstbrevet og denne guide godt igennem inden I starter. Til afviklingen skal I bruge materialet i æsken. Derudover skal du sørge for, at der er tuscher eller kuglepenne med kraftig skrift til alle deltagerne, og at du har mulighed for at afspille en kort film fra VL s hjemmeside. Endelig er det en god idé på forhånd at have bordopstilling i grupper. Indledning (5 min) Du starter med at afspille en kort film, Design af Ledelse. Filmen ligger fra 1. juni på forsiden af VL s hjemmeside. Den tager omkring ét minut. Deltagerne deles derefter i et lige antal grupper på 4-6 personer. Vælg virksomhed eller case (5 min) Inden I begynder at åbne den første kuvert, skal hver gruppe skal vælge en virksomhed, de ønsker at fokusere på gennem hele processen. De skal tage udgangspunkt i denne virksomhed, når de løser alle opgaverne. Ideelt set skal de vælge en virksomhed som en af deltagerne i gruppen er leder for. Hvis ingen omkring bordet har lyst til at være i fokus, kan deltagerne i stedet vælge en generisk virksomhed. Det kan f.eks. være: en mellemstor produktionsvirksomhed, et kommunikationsbureau, en offentlig styrelse, en landsdækkende detailkæde eller et internationalt revisionsselskab. Brug 5 minutter på af vælge virksomhed og kort diskutere, hvordan dens situation ser ud. Det kan f.eks. være ved at svare på følgende spørgsmål: Hvad går overraskende godt? Hvad går overraskende dårligt? Hvad frygter ledelsen mest for i fremtiden? Hvor ser de det største potentiale? Herefter følges guiden, og grupperne åbner én kuvert ad gangen. Hver kuvert indeholder materiale til at løse en opgave samt en beskrivelse af processen for at løse den. De skal følge processen skridt for skridt. Når deltagerne åbner en kuvert, meddeler facilitator, hvor lang tid de har til at løse opgaven. Når tiden er gået, åbner deltagerne næste kuvert og begynder at løse opgaven i den.! Bemærk: Denne guide går ud fra, at I har en time og ti minutter til processen. Hvis I har mere, er det op til dig at justere tiderne for de enkelte kuverter. I hver kuvert er der en skridt-for-skridt guide, og deltagerne bør læse denne inden de begynder at løse opgaven.

5 De syv kuverter Kuvert 1 Empiri og mønstergenkendelse (7 min) Deltagerne får udleveret udsagn fra danske ledere og eksperter om fremtidens ledelsesudfordringer. Deres opgave er at placere dem i et koordinatsystem og identificere en gruppe af udsagn, der sammen udgør det problemfelt, de skal arbejde videre med. Kuvert 2 Problemformulering (10 min) Deltagerne besvarer spørgsmål, der hjælper dem med at finde frem til en problemformulering, der skrives på det særlige problemformuleringskort. Det er en god idé at understrege over for dem, at deres problemformulering skal være så konkret som mulig, og at kortet skal med videre i processen. Kuvert 3 Idégenerering (10 min) Deltagerne tager deres problemformulering med sig til næste kuvert, hvor de skal skabe ideer, der kan løse det problem, de arbejder med. For at gøre dette skal de vende kort. På hvert kort er der et benspænd for, hvilken type ideer de skal få. De skal kun vende ét kort ad gangen. Kuvert 4 Konceptudvikling (12 min) Deltagerne starter med at arbejde videre med planchen fra sidste kuvert, hvor de skal kombinere deres ideer til en løsning på deres problem. Derefter skal de visualisere deres løsning. Understreg gerne, at det er vigtigere at få noget ned på papiret, end at det bliver perfekt. Kuvert 5 Pitch (8 min) Deltagerne præsenterer deres løsning for en af de andre grupper, og hører den anden gruppes løsning (max 3 minutters pitch). Understreg evt, at de i den efterfølgende opgave skal arbejde med den anden gruppes koncept. Kuvert 6 Prototype og videreudvikling (8 min) Grupperne bytter nu koncepter og arbejder med at finde potentielle svagheder i den anden gruppes løsning og med, hvordan man bedst og billigst kan teste ideen. I de sidste to minutter giver de feed-back til hinandens koncepter og afleverer til de oprindelige ejere af konceptet. Kuvert 7 Refleksion (5 min) Deltagerne svarer på en række spørgsmål og kommer frem til, hvilken værdi den proces de netop har oplevet kan have for dem. Den skriver de ned på et lille kort. Hvis der er tid til det, kan I bagefter have en fælles refleksion, hvor I tager kortene med deltagernes vigtigste læring og hænger dem op på f.eks. et white board. Derefter kan I sammen diskutere de enkelte kort, og hvordan man kan overføre læringen til deltagernes virkelighed.

6 Afviklingsguide Dialogværktøjet består af syv kuverter, der guider deltagerne gennem stadierne i en designproces. Som facilitator er det din opgave at introducere processen, afklare spørgsmål og sørge for, at deltagerne holder sig inden for den afsatte tid. Derudover kører værktøjet sig selv. Forberedelse Sørg for at have læst velkomstbrevet og denne guide godt igennem inden I starter. Til afviklingen skal I bruge materialet i æsken. Derudover skal du sørge for, at der er tuscher eller kuglepenne med kraftig skrift til alle deltagerne, og at du har mulighed for at afspille en kort film fra VL s hjemmeside. Endelig er det en god idé på forhånd at have bordopstilling i grupper. Indledning (5 min) Du starter med at afspille en kort film, Design af Ledelse. Filmen ligger fra 1. juni på forsiden af VL s hjemmeside. Den tager omkring ét minut. Deltagerne deles derefter i et lige antal grupper på 4-6 personer. Vælg virksomhed eller case (5 min) Inden I begynder at åbne den første kuvert, skal hver gruppe skal vælge en virksomhed, de ønsker at fokusere på gennem hele processen. De skal tage udgangspunkt i denne virksomhed, når de løser alle opgaverne. Ideelt set skal de vælge en virksomhed som en af deltagerne i gruppen er leder for. Hvis ingen omkring bordet har lyst til at være i fokus, kan deltagerne i stedet vælge en generisk virksomhed. Det kan f.eks. være: en mellemstor produktionsvirksomhed, et kommunikationsbureau, en offentlig styrelse, en landsdækkende detailkæde eller et internationalt revisionsselskab. Brug 5 minutter på af vælge virksomhed og kort diskutere, hvordan dens situation ser ud. Det kan f.eks. være ved at svare på følgende spørgsmål: Hvad går overraskende godt? Hvad går overraskende dårligt? Hvad frygter ledelsen mest for i fremtiden? Hvor ser de det største potentiale? Herefter følges guiden, og grupperne åbner én kuvert ad gangen. Hver kuvert indeholder materiale til at løse en opgave samt en beskrivelse af processen for at løse den. De skal følge processen skridt for skridt. Når deltagerne åbner en kuvert, meddeler facilitator, hvor lang tid de har til at løse opgaven. Når tiden er gået, åbner deltagerne næste kuvert og begynder at løse opgaven i den.! Bemærk: Denne guide går ud fra, at I har en time og ti minutter til processen. Hvis I har mere, er det op til dig at justere tiderne for de enkelte kuverter. I hver kuvert er der en skridt-for-skridt guide, og deltagerne bør læse denne inden de begynder at løse opgaven.

7 De syv kuverter Kuvert 1 Empiri og mønstergenkendelse (7 min) Deltagerne får udleveret udsagn fra danske ledere og eksperter om fremtidens ledelsesudfordringer. Deres opgave er at placere dem i et koordinatsystem og identificere en gruppe af udsagn, der sammen udgør det problemfelt, de skal arbejde videre med. Kuvert 2 Problemformulering (10 min) Deltagerne besvarer spørgsmål, der hjælper dem med at finde frem til en problemformulering, der skrives på det særlige problemformuleringskort. Det er en god idé at understrege over for dem, at deres problemformulering skal være så konkret som mulig, og at kortet skal med videre i processen. Kuvert 3 Idégenerering (10 min) Deltagerne tager deres problemformulering med sig til næste kuvert, hvor de skal skabe ideer, der kan løse det problem, de arbejder med. For at gøre dette skal de vende kort. På hvert kort er der et benspænd for, hvilken type ideer de skal få. De skal kun vende ét kort ad gangen. Kuvert 4 Konceptudvikling (12 min) Deltagerne starter med at arbejde videre med planchen fra sidste kuvert, hvor de skal kombinere deres ideer til en løsning på deres problem. Derefter skal de visualisere deres løsning. Understreg gerne, at det er vigtigere at få noget ned på papiret, end at det bliver perfekt. Kuvert 5 Pitch (8 min) Deltagerne præsenterer deres løsning for en af de andre grupper, og hører den anden gruppes løsning (max 3 minutters pitch). Understreg evt, at de i den efterfølgende opgave skal arbejde med den anden gruppes koncept. Kuvert 6 Prototype og videreudvikling (8 min) Grupperne bytter nu koncepter og arbejder med at finde potentielle svagheder i den anden gruppes løsning og med, hvordan man bedst og billigst kan teste ideen. I de sidste to minutter giver de feed-back til hinandens koncepter og afleverer til de oprindelige ejere af konceptet. Kuvert 7 Refleksion (5 min) Deltagerne svarer på en række spørgsmål og kommer frem til, hvilken værdi den proces de netop har oplevet kan have for dem. Den skriver de ned på et lille kort. Hvis der er tid til det, kan I bagefter have en fælles refleksion, hvor I tager kortene med deltagernes vigtigste læring og hænger dem op på f.eks. et white board. Derefter kan I sammen diskutere de enkelte kort, og hvordan man kan overføre læringen til deltagernes virkelighed.

8 Empati og samarbejdsevne bliver vigtigere og vigtigere Vi står allerede midt i digitalisering Vi sakker bagud på produktivitet Den teknologiske udvikling vil ændre vores organisationer radikalt Jeg er bekymret for, om automatisering vil overflødiggøre mig Vi skal udnytte den eksisterende viden i organisationen bedre Vi har svært ved at sprede gode idéer ud i organisationen! Lav vækst bliver the new normal Jeg bekymrer mig over, hvordan vi kan rekruttere kvalificeret arbejdskraft Vi får brug for at indgå i alternative samarbejder i fremtiden Nogle gange er et job bare et job. Der behøver ikke at være mening i alting Vi skal bygge bro mellem faglærte og akademikere Vi har den mest ustabile geopolitiske situation i årtier Bæredygtige løsninger er nøglen til vækst Vi har behov både for bedre fælles rammer og mere individuel frihed Kineserne kommer!

9 Kuvert 2 Problemformulering I skal nu formulere et konkret problem inden for det Problemfelt, I har identificeret. 1 Svar på spørgsmålene ét ad gangen. 2 3 Tag så kortet og formulér jeres problem i én sætning. Færdiggør derefter sætningen, der starter med Hvordan kan vi sikre at. Gør både problemformuleringen og sætningen så konkret og konstruktiv som muligt. Tag kortet med til Kuvert 3. I kan godt lægge resten af materialerne fra Kuvert 1 og 2 væk.! OBS: I skal ikke komme med løsningsforslag endnu! Start her! Lederen Forestil jer en topleder, der er påvirket af problemfeltet her og nu. Hvad optager hende mest, og hvad gør hun? Fremtiden Diskutér lederens ønskede fremtid, hvor hun ikke længere er påvirket af problemet. Hvad er anderledes? Medarbejderen Forestil jer en ansat i en organisation, der er påvirket af problemfeltet. Hvad optager ham mest, og hvad gør han? Indsnævring Hvad er det mest væsentlige, I har snakket om? Hvis I skulle løse ét problem, hvilket skulle det så være? Skriv jeres problem på kortet!

10 Hvordan kan vi sikre, at Problemformulering

11 Kuvert 4 Konceptudvikling og visualisering I skal nu prioritere jeres idéer, samle dem til en konkret løsning og derefter visualisere denne løsning. 1 Alle vælger én idé på pladen fra Kuvert 3 og placerer den i Fokus. Det må ikke være en idé, du selv fandt på! 2 Kombiner de ideer, der er blevet placeret i Fokus og kom frem til et forslag til en samlet løsning på jeres problem. Løsningen skal indeholde elementer fra mindst to ideer. 3 Visualisér konceptet, så I kan præsentere det for andre. Hvis jeres løsning er et konkret produkt, kan I bruge arket med Produktæsken til at visualisere den. Hvis jeres løsning er en proces eller en ny arbejdsgang, kan I i stedet bruge arket med et Storyboard, hvor I visualiserer de enkelte trin i processen. I kan også bruge bagsiderne, hvis I har en helt anden idé til formidling af jeres koncept. 4 Når I har visualiseret jeres koncept åbner I Kuvert 5.

12 Kuvert 5 Pitch I skal nu pitche jeres ide til en anden gruppe. En god pitch beskriver både hvordan løsningen konkret fungerer og hvordan den bidrager til at løse problemet. 1 Find sammen med en anden gruppe. 2 Én gruppe starter med at pitche; først sit problem og så sin løsning. Derefter gør den anden gruppe det samme. 3 Når begge grupper har pitchet, åbner I sammen Kuvert 6.

13 Kuvert 6 Prototype og videreudvikling I en prototypetest tester man tidligt i processen sit løsningsforslag af med de potentielle brugere. På den måde kan man finde og rette potentielle problemer inden man bruger for mange resurser på udvikling. I skal nu hjælpe den anden gruppe med at finde usikkerhedsmomenter og komme med ideer til, hvordan man kan teste løsningen. 1 Gå over til den anden gruppes bord og kig på deres problem og deres løsning. 2 Skriv de tre største usikkerhedsmomenter omkring deres løsning: 3 Find på en måde at teste den anden gruppes løsning. Testen skal fokusere på at skaffe svar på de tre usikkerhedsmomenter og at gøre løsningen bedre. Jo mindre testen koster, og jo hurtigere den vil give svar, jo bedre. 4 Fremlæg jeres usikkerhedsmomenter og idé til test for den anden gruppe, og gå herefter til Kuvert 7.

14 Kuvert 7 Refleksion I har nu været igennem en designproces og det er tid til at reflektere over, hvordan I kan bruge lignende metoder i jeres dagligdag som ledere. 1 Svar på spørgsmålene ét ad gangen. 2 Skriv svaret på det sidste spørgsmål i feltet i bunden af arket. Start her! Brugerne Hvilken betydning har brugerens perspektiv for jeres hverdag? Kan I bruge den viden? Designtænkning Hvilken værdi har den type proces, I lige har været igennem? Er I blevet inspireret til at gøre noget anderledes? Prototypetest Hvad kan prototyper og test bidrage med? Kan I gøre noget lignende som ledere? Værdien af designtænkning

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Opsummering af introducerede metoder. Kubix, februar 2016

Opsummering af introducerede metoder. Kubix, februar 2016 Opsummering af introducerede metoder Kubix, februar 2016 Anvendte metoder 1. Dilemmaspil 2. Faglige udfordringer belyst ved den pædagogiske model 3. Fra fiasko til succes 4. Knastbehandling 5. Notatark

Læs mere

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i.

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. INDSAMLE VIDENSTAFET Hvor kan vi finde viden om emnet? Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. Øvelse i plenum: Hvad ønsker vi at vide? Hvilke

Læs mere

Forældresamarbejde. Den 23. januar 2014

Forældresamarbejde. Den 23. januar 2014 Den 23. januar 2014 Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb

Læs mere

VISIONSDAG 2016 DESIGNPROCESSEN SOM UDVIKLINGSVÆRKTØJ

VISIONSDAG 2016 DESIGNPROCESSEN SOM UDVIKLINGSVÆRKTØJ VISIONSDAG 2016 DESIGNPROCESSEN SOM UDVIKLINGSVÆRKTØJ Træning i designprocessen for Ældre- og Handicapforvaltningen IS IT A BIRD IS ER ET STRATEGISK INNOVATIONS BUREAU Vi driver innovation Vi hjælper vores

Læs mere

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB OVERBLIK OVER TRIN OG VÆRKTØJER TRIN FORMÅL VÆRKTØJER Kulturtermometer Finde frem til hvilken

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

Byt nu perspektivkort med den anden gruppe, så I nu skal besvare spørgsmålene ud fra to nye person-typer.

Byt nu perspektivkort med den anden gruppe, så I nu skal besvare spørgsmålene ud fra to nye person-typer. ØVELSESSSKORT 15 min PERSPEKTIVKORT Vejledning: Perspektivkortene repræsenterer forskellige aktører altså personer, som har forskellige interesser, prioriteter og behov i kraft af deres faglige baggrund

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 27 år Cand.scient. i nanoscience (2016), Science and Technology,

Læs mere

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet.

TEMA. Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. TEMA Du og dit team kan vælge tema for forløbet ved at lade jer inspirere af aktuelle historier i medierne eller trends på nettet. Det er vigtigt, at temaet: Er bredt, så eleverne kan følge egne interesser

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

1. Hvilke problemstilinger?

1. Hvilke problemstilinger? Elevmaterialer 1. Hvilke problemstilinger? Herunder skal du skrive så mange problemstillinger, du kan komme i tanker om. En problemstilling indeholder et problem, der er formuleret så konkret, at du har

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

CENTER FOR INNOVATION I AARHUS. - Sammen designer vi nye veje til velfærd i Aarhus Kommune

CENTER FOR INNOVATION I AARHUS. - Sammen designer vi nye veje til velfærd i Aarhus Kommune CENTER FOR INNOVATION I AARHUS - Sammen designer vi nye veje til velfærd i Aarhus Kommune INNOVATION i Aarhus nye veje til velfærd 6 MEGATRENDS I DEN OFFENTLIGE SEKTOR 1. Effektiviseringspresset er konstant

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger Open Call søger designpartnere til at facilitere designsprints med fokus på digitale løsninger Open call Vil I hjælpe med at ruste danske virksomheder til en digital fremtid? Og har I erfaring med at facilitere

Læs mere

optagelsesprøve Professionsbachelor i DESIGN & BUSINESS april 2010 Denne side skal ikke vedlægges afleveringen. (riv af og smid ud)

optagelsesprøve Professionsbachelor i DESIGN & BUSINESS april 2010 Denne side skal ikke vedlægges afleveringen. (riv af og smid ud) optagelsesprøve Professionsbachelor i DESIGN & BUSINESS april 2010 Denne side skal ikke vedlægges afleveringen. (riv af og smid ud) Instruks Næste side: udfyldes med navn og cpr.nr. (fødselsdag, hvis du

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv

Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Workshop nr. 405 tirsdag den 20. november 2018 kl. 10:15-11:30 Dialogbaseret psykisk APV i et fremmende perspektiv Oplægsholder: Henrik Dreyer-Andersen, HR-og arbejdsmiljøkonsulent, Region Sjælland, Koncern

Læs mere

SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE

SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE SKOLE-HJEM-SAMARBEJDE Udviklingsredskab Kære lærere og pædagoger Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen med vidensnotatet om skole-hjem-samarbejde,

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN

OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN En øvelse i fem dele der tester din evne til, på egen hånd, at identificere et problem og foreslå en løsning. Øvelsen tester også din evne til at præsentere dit problem

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Kære undervisere på erhvervsuddannelserne Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe

Læs mere

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG)

KONCEPTUDVIKLING. Find flere metoder til innovation: www.innovation.blogs.ku.dk (findes på DA og ENG) KONCEPTUDVIKLING 1. Kategorisering af ideer (clustering)... 2 2. Idéudvælgelse vha dotvoting... 2 3. Vægtet konceptudvælgelse... 4 4. Brugerrejse... 5 5. Innovation Matrix... 6 Find flere metoder til innovation:

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Bæredygtighed..b(l)æredygtighed? Er der et værktøj, der kan måle bæredygtighed? Findes et program.

Bæredygtighed..b(l)æredygtighed? Er der et værktøj, der kan måle bæredygtighed? Findes et program. Bæredygtighed..b(l)æredygtighed? Er der et værktøj, der kan måle bæredygtighed? Findes et program. og hvis ja: Flytter det så noget i sidste ende? = bliver landmanden mere bæredygtig jeg giver jer et svar

Læs mere

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating CSR Speed Dating Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating Hvem er målgruppen? Hvad går metoden ud på? Hvilke forudsætninger beror metoden på? Trin 1 Trin

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Materiale til kursus i brugercentreret design

Materiale til kursus i brugercentreret design Materiale til kursus i brugercentreret design Sønderborg 2014 Indledning Hvorfor brugercentreret design? Fordi det giver god mening! Og fordi det medvirker til at kvalificere koncepter, undervisningsaktiviteter,

Læs mere

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS // VEJLEDNING TIL INDIVIDUEL BRUG Velkommen til værktøjet Min faglige praksis. Værktøjet kan hjælpe

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA sion sionrefleksion e Tale Refleksion le Lytte DIALOG TALE Dialog g Dialog RefleksionR TERefleksion R efleksiontale DI Dialog Refleksion Tale DIA Dialog Lærervejledning til BuildToExpress LEGOeducation.com

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING Formål og værdier VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING KERNEFORTÆLLING At have nogenlunde styr på foreningens/aftenskolens formål og værdier er på mange måder helt grundlæggende og en forudsætning for megen anden

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Samarbejde, Læring og Projektplanlægning SLP 8 Det gode samarbejde:

Samarbejde, Læring og Projektplanlægning SLP 8 Det gode samarbejde: Samarbejde, Læring og Projektplanlægning SLP 8 Det gode samarbejde: Hvad kendetegner det gode samarbejde? Fælles målformulering Samarbejdsaftale Gruppemødets organisering Kommunikationen i gruppen Uddelegering

Læs mere

Lærervejledning til OPFINDELSER

Lærervejledning til OPFINDELSER Lærervejledning til OPFINDELSER Af Mette Meltinis og Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium 2013 Indholdsfortegnelse OPFINDELSER+...+1+ OPFINDELSER+...+3+ MÅLGRUPPE+...+3+ FAGLIGHED+...+3+ FAGLIGE+BEGREBER:+...+3+

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 26 år Cand.scient. i nanoscience

Læs mere

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Den pædagogiske diplomuddannelse PD16-17 Ob1 Gennemgående underviser: Jens Skou Olsen (modulansvarlig) Studievejledning: Anders Holst Internater 9.-10. november

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Farvel til kedelige møder

Farvel til kedelige møder Workshop om effektive og lærende møder v/ Nanna Munk Summemøde to og to Tre minutter til hver Spørg hinanden: Hvorfor har du valgt denne workshop? Hvad forventer du at blive klogere på? 1 Det kedelige

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

Guide. til frivilligværktøjer

Guide. til frivilligværktøjer Værktøjer til frivilligledelse Guide til frivilligværktøjer // Kære frivilligleder Her får du et kit med tre praktiske værktøjer, som du kan bruge sammen med dit lederteam og de engagerede frivillige

Læs mere

ENGAGE, EXPLORE, DEVELOP: SKAB NYE MULIGHEDER GENNEM INDDRAGELSE

ENGAGE, EXPLORE, DEVELOP: SKAB NYE MULIGHEDER GENNEM INDDRAGELSE Et workshopforløb i tre dele med Teori og Praksis som case 12. februar, 5. marts og 19. marts, Keywords: brugerinddragelse, co-creation, proces, værdiskabelse og projektdesign. klokken 16.00-19.00 ENGAGE,

Læs mere

Målet med denne kursusgang er at I får

Målet med denne kursusgang er at I får Samarbejde, Læring og Projektplanlægning SLP 8 Det gode samarbejde: Hvad kendetegner det gode samarbejde? Fælles målformulering Samarbejdsaftale Gruppemødets organisering Kommunikationen i gruppen Uddelegering

Læs mere

Lærings- & trivselsbarometer

Lærings- & trivselsbarometer Lærings- & trivselsbarometer - hvordan du styrker din formidling og undervisning ved hjælp af elevernes feedback En vejledning til underviseren. Indhold Materialer Barometret Som man spørger, får man svar

Læs mere

Ingeniørens innovative arbejdsproces

Ingeniørens innovative arbejdsproces Ingeniørens innovative arbejdsproces Lærervejledning Ingeniørens innovative arbejdsproces Lærervejledningen giver inspiration til, hvordan du forud for undervisningen i Dansk Arkitektur Center klæder dine

Læs mere

ET LYNFORLØB OM MOBILITET

ET LYNFORLØB OM MOBILITET ET LYNFORLØB OM MOBILITET Øvelsesoversigt De første 5 øvelser kræver lidt mere end 1 time og alle 6 øvelser kan arbejdes med på 1½ time 1. Mobilitetskort (10. min) 2. Skraldespand og skattekiste (15-20

Læs mere

OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN

OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN En øvelse i fem dele der tester din evne til, på egen hånd, at identificere et problem og foreslå en løsning. Øvelsen tester også din evne til at præsentere dit problem

Læs mere

Men hvad er det mere præcist, som er forandret, og hvad kan vi, som arbejder med andre velfærdsområder, egentlig lære af en børnehavepædagog?

Men hvad er det mere præcist, som er forandret, og hvad kan vi, som arbejder med andre velfærdsområder, egentlig lære af en børnehavepædagog? I en kort artikel på næste side beretter vi om Iben, der er pædagog i børnehaven Den blå planet i Odense Kommune. Artiklen beskriver på baggrund af interviews hvordan medarbejderrollen som børnehavepædagog

Læs mere

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Indhold til konceptbeskrivelse af ideen: Skriftstørrelse 12 Max

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase.

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase. Designprocessen Designprocessen består af forskellige faser, som hver især kan ses på de følgende sider. Procesmodellen skal ikke forstås som en vandfaldsmodel, men derimod mere cirkulær, hvor man kan

Læs mere

Midtvejsstatus i projekt 5i12

Midtvejsstatus i projekt 5i12 Midtvejsstatus i projekt 5i12 1 Midtvejsstatus i Projekt 5 i 12 Bedre trivsel og arbejdsmiljø i Region Hovedstaden Kære deltager Vi er nu nået til 4. og 5. laboratoriedag, så det er tid gøre status over

Læs mere

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating

CSR Speed Dating. Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder. Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating CSR Speed Dating Partnerskaber mellem foreninger og virksomheder Opskrift for CSR-Partnerskaber Speed Dating Hvem er målgruppen? Hvad går metoden ud på? Hvilke forudsætninger beror metoden på? Trin 1 Trin

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 7 MODUL 7 Aktiviteter Læreroplæg: Tanker, følelser, handlinger og deres sammenhæng. Samtale på klassen: En situation fra jeres eget liv. Læreroplæg: Om modtanker.

Læs mere

Borgermøde - Perspektivering

Borgermøde - Perspektivering Transskribering af flipover fra borgermøde den 14. maj 2013 vedr. status på ændringer af skolestrukturen Bilag til møde i udvalget for børn og unge d. 12/6 2013, sag 12/38364 Børn og Unge afdelingen Indhold

Læs mere

BARNETS VELFÆRD. Få magneterne. i spil. ICS-trekanten Integrated Children s System

BARNETS VELFÆRD. Få magneterne. i spil. ICS-trekanten Integrated Children s System BARNETS VELFÆRD Få magneterne i spil ICS-trekanten Integrated Children s System Kære superbruger, Brug magnetredskabet og: Lær ICS bedre at kende. Lav tragtmodellen. Bliv inspireret til analysen. Øvelserne

Læs mere

SÅDAN BIDRAGER SKOLENS PERSONALE. Modelfoto: Ulrik Jantzen. til en antimobbestrategi, der virker

SÅDAN BIDRAGER SKOLENS PERSONALE. Modelfoto: Ulrik Jantzen. til en antimobbestrategi, der virker SÅDAN BIDRAGER SKOLENS PERSONALE Modelfoto: Ulrik Jantzen til en antimobbestrategi, der virker INDHOLDSFORTEGNELSE KORT OM DROPMOB Personalets opgaver i DropMob 3 PERSONALETS INPUT TIL ANTIMOBBESTRATEGIEN

Læs mere

SANDBOX

SANDBOX 04.03.2019-12.05.2019 3 Vil du gerne omsætte viden til værdi - og finde ud af, hvordan du bringer dig selv i spil til et interessant job, der giver mening for dig, så deltag i mit 10 ugers e-kursus Sandbox.

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Perspektiver på fremtidens medlemmer - Hvad skal vores rolle være? Johanne Rao Jensen Landsformand for Yngresagen

Perspektiver på fremtidens medlemmer - Hvad skal vores rolle være? Johanne Rao Jensen Landsformand for Yngresagen Perspektiver på fremtidens medlemmer - Hvad skal vores rolle være? Johanne Rao Jensen Landsformand for Yngresagen Nye rammer, nye muligheder, nye dagsordener Frem mod 2020 vil den digitale omstilling af

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære gymnasielærere Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som lærerteam eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

SANDBOX

SANDBOX SANDBOX 01.10.2018 09.12.2018 3 SANDBOX stecherinsti.com/sandbox Vil du gerne omsætte viden til værdi - og finde ud af, hvordan du bringer dig selv i spil til et interessant job, som du brænder for, så

Læs mere

optagelsesprøve Professionsbachelor i DESIGN & BUSINESS 2012

optagelsesprøve Professionsbachelor i DESIGN & BUSINESS 2012 optagelsesprøve Professionsbachelor i DESIGN & BUSINESS 2012 SÅDAN GØR DU FORSIDE: udfyldes og du angiver de specialer du har søgt. Prøven består af en specialerettet opgave. Du har 2 1/2 time til at besvare

Læs mere

OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN

OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN OPTAGELSESPRØVE INTERAKTIVT DESIGN En øvelse i fem dele der tester din evne til, på egen hånd, at identificere et problem og foreslå en løsning. Øvelsen tester også din evne til at præsentere dit problem

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

Guide. til frivilligværktøjer

Guide. til frivilligværktøjer Værktøj til frivilligledelse Guide til frivilligværktøjer // Kære frivilligledere I får her et kit med tre praktiske værktøjer, som I kan bruge sammen i lederteamet og med de engagerede frivillige i jeres

Læs mere

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier:

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelsen uploades som en samlet PDF, via MIN SIDE. Krav: Skriftstørrelse 12 Max 3 sider á 2400 tegn i alt 7200

Læs mere

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Hvorfor tage i innovationspraktik? Bliv vært eller praktikant og lær noget nyt om din egen og andres arbejdsplads

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Hvorfor tage i innovationspraktik? Bliv vært eller praktikant og lær noget nyt om din egen og andres arbejdsplads Hvorfor tage i innovationspraktik? #ipraktik Innovationspraktik er en genvej til innovation, for når offentlige arbejdspladser bytter medarbejdere, vil værdifuld viden vandre fra ét sted til et andet.

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Metodekort til Indsamling af Data før test af et produkt i sundhedsvæsenet

Metodekort til Indsamling af Data før test af et produkt i sundhedsvæsenet til Indsamling af Data før test af et produkt i sundhedsvæsenet Hvem Denne samling af metodekort er interessant for dig, som vil teste medicinsk udstyr med patienter f.eks. på et hospital. Ved test på

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Medarbejderen. Vejledning til kortene. kompetenc. Kort til dialog og fælles refleksion. anvender I på jeres fe

Medarbejderen. Vejledning til kortene. kompetenc. Kort til dialog og fælles refleksion. anvender I på jeres fe Medarbejderen Kort til dialog og fælles refleksion Det er vigtigt, at I har et fælles sprog til at tale om digitale. Det kan I styrke ved at bruge disse dialogkort til at tale sammen om, hvor I møder digitalisering,

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 17. april 8. maj. Kære elev i 2g.

Udarbejdelse af synopsis: 17. april 8. maj. Kære elev i 2g. Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring.

Foreningsudvikling. Foreningstesten. Et værktøj til dialog og afklaring. Foreningsudvikling Foreningstesten Et værktøj til dialog og afklaring Foreningstesten Indholdsfortegnelse Testen. Ledelse og organisation. Frivillige. Medlemmer og målgrupper. Aktiviteter og tilbud 9.

Læs mere

Hvad er viaart? viaart kan betegnes som en tænke-, arbejds- og handlemåde, der bidrager til udforskningen af individuel og fælles potentiale.

Hvad er viaart? viaart kan betegnes som en tænke-, arbejds- og handlemåde, der bidrager til udforskningen af individuel og fælles potentiale. viaart Hvad er viaart? viaart er et innovativt koncept, med fokus på udvikling via kunsten. Forretningsområdet tager afsæt i en kunstnerisk 7-trins proces, hvor fokus er på at udvikle målrettede produkter

Læs mere

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING Formål og værdier VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING KERNEFORTÆLLING At have nogenlunde styr på foreningens/aftenskolens formål og værdier er på mange måder helt grundlæggende og en forudsætning for megen anden

Læs mere

INSTRUKTION TIL ORDSTYRER

INSTRUKTION TIL ORDSTYRER INSTRUKTION TIL ORDSTYRER OM DEBATKITTET 1. Debatkittet handler om de 10 pejlemærker i Socialpædagog ernes Landsforbunds strategi: Socialpædagogerne i fremtiden. 2. Debatkittet er et redskab til at få

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

PORTFOLIO. til Det internationale område. Roskilde Handelsgymnasium

PORTFOLIO. til Det internationale område. Roskilde Handelsgymnasium PORTFOLIO til Det internationale område Roskilde Handelsgymnasium Efterår 2012 Program # $%&' ( %)*+ % # "## &##, '- #"# # &#.!" $ %*% #/"# $# 0%* # # ## 1% * 2-%*. ". ## 3%-.# 1% # ".".. $!# 2 Introduktion

Læs mere

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb og skolens almene del.

Læs mere

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen.

I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. FASE 5: TEST I denne fase videreudvikler og afprøver I jeres ideer fra idéfasen. I skal udvikle en model - en såkaldt prototype eller prøvehandling som viser, hvordan I mener, jeres idé ser ud, når den

Læs mere

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN ELEVVEJLEDNING INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN Nu skal I i gang med innovationsopgaven. Richard Palmer opfandt et produkt med smart gele, der løste hans problem med dårligt beskyttelsesudstyr. Nu skal

Læs mere