Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Syddjurs kommune og Ådalsskolens SFO.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Syddjurs kommune og Ådalsskolens SFO."

Transkript

1 Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Syddjurs kommune og Ådalsskolens SFO. Indledning Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO i Syddjurs Kommune bygger på de fælles visioner og den politik, som kommunen har vedtaget indenfor børne- og skoleområdet og skal opfattes som en kommunal ramme for arbejdet i skolefritidsordningerne. Der foreligger hermed et fælles grundlag, som giver den enkelte Skolebestyrelse mulighed for i samarbejde med ledelsen og ansatte, at udforme og definere indholdet i den lokale SFO. For borgerne giver det synlighed og information omkring det pædagogiske arbejde i fritidstilbuddet. Vedtagne overordnede fælles rammer for SFO skal endvidere medvirke til styrkelse og udvikling på området. Mål- og indholdsbeskrivelserne er et udtryk for en grundholdning om, at god fritidspædagogik er en vigtig og ligeværdig medspiller til undervisningen i skolen. Mål og indhold Formål for SFO Formål med SFO i syddjurs Kommune er at tilbyde et udviklende og stimulerende pædagogisk fritidstilbud for børn i 0.-3.klasse. I SFO foregår læring og udvikling i et trygt, positivt og omsorgsfuldt miljø til gavn for det enkelte barns personlige udvikling i samspil med fællesskabets muligheder og begrænsninger. SFO er en del af skolen og har et nært samarbejde med resten af skolens virksomhed for derigennem at medvirke til at være fremmende for helheden i børnenes liv. SFO er som en del af folkeskolen medvirkende til opfyldelsen af folkeskolens formål. Pædagogisk indhold Pædagogikken i SFO tilgodeser barnets udvikling indenfor de væsentlige områder af dets udvikling: den personlige, sociale og sundhedsmæssige udvikling. Det konkrete indhold udfoldes, i temaer, hvor børnene udfordres, og får mulighed for at prøve og udvikle deres samlede kompetencer i en meningsfuld sammenhæng. Temaer som udfoldes i fritidsordningens virksomhed skal være meningsfulde både set i et dagliglivsperspektiv, men også med henblik på dannelse af færdigheder og evner, der gør det enkelte barn livsdueligt i bred forstand.

2 Omdrejningspunkter for sådanne temaer kan være leg, sproglige aktiviteter, natur og teknik, værkstedsaktiviteter, håndværksaktiviteter, musik, dans, drama, fritidsinteresser og udeliv. Pædagogisk indhold i Ådalsskolens SFO: Da SFO er et fritidstilbud til børn, fokuserer vi hovedsagelig på værdier som : Tryghed, Respekt, Sociale kompetencer / Relationer, samt samarbejde med skole, forældre og andre som er omkring det enkelte barn. Tryghed: For at give børnene de bedste muligheder, for at udvikle deres personlighed, er det vigtigt, at de føler sig trygge i SFO en. De skal opleve, at vi som voksne holder af dem, respekterer dem, tager dem alvorligt og er anerkendende. Tryghed giver vi børnene, ved at vi som voksne er bevidste om at være nærværende, lyttende og tydelige voksne, som har en positiv indgangsvinkel til tingene. Til hver årgang er der tilknyttet mindst en primærpædagog. Pædagogen har den nære kontakt med barnet/forældre og lærer. Respekt: Vi vægter respekt for både døde og levende ting højt. Børnene skal lære at respekterer forskellighed og have tillid til hinanden. Det er vigtig for os at lære børnene at tage ansvar for sig selv og medansvar for hinanden. Vi ser det som en vigtig opgave at styrke børnenes styrkesider. ( øge selvværdet ) og motivere børnene. Vi er bevidste om at vi er rollemodeller for børnene, så derfor er vores synlighed, ansvarlighed og omgangstone vigtig. Sociale kompetencer / relationer igennem legen: De sociale kompetencer og relationer styrkes igennem samspillet med andre. Legen er en vigtig del af barnets udvikling. De udvikler færdigheder, der sætter dem i stand til at begå sig mellem andre mennesker. Grundlaget for de sociale kompetencer og relationer skabes i høj grad gennem barnets leg I legen øver de sig i at samarbejde, knytte venskaber og løse konflikter. De får afprøvet deres fantasi, abstraktion samt bearbejdet deres følelser. Vi vil som voksne sikre os, legen får en fremtrædende plads. At der er rammer og mulighed for legen. Vi vil hjælpe børnene med at knytte venskaber gennem legen. Da vi er en SFO som dækker et stort skoleområde ( geografisk ), er vi bevidste om, at skolen / SFO er et sted, hvor der dannes relationer på tværs af afstande. Vi kan som pædagoger støtte op om disse relationer omkring de enkelte familier og hjælpe med aftaler. Aktiviteter: Det er vigtigt for os, at børnene får brugt deres kroppe. Vi er en bevægelses SFO og arbejder hele tiden for at fastholde certificeringen.( vores bevægelsespolitik ligger som et bilag sidst i målsætningen ) Vores aktiviteter er kombination af planlagte aktiviteter, der stimulerer/udvikler mange forskellige sider i barnet, og spontane aktiviteter som tager udgangspunkt i børnenes ønsker og behov.

3 Sproglig udvikling: Det talte sprog er en grundlæggende forudsætning for al udvikling omkring barnet. Det er ved hjælp af sproget, barnets virkelighedsopfattelse og relationer til andre opbygges. Vi er som voksne rollemodeller for børnene og er med til at lægge stemningen i SFO en. Børnene spejler sig i de voksne og andre børn, derfor er det vigtigt, at vi som voksne lægger en god kommunikation og omgangstone. Sproget bruges hele tiden i samværet med børnene, så det er vigtigt, at vi som voksne er med til at udvikle børnenes ordforråd. Hvis børnene har et godt ordforråd giver det dem en større mulighed for at få indflydelse i deres hverdag. Det giver dem selvværd og kompetencer til at løse konflikter selv. Visioner for skole og SFO-området. Syddjurs Kommunes Skolevæsen udvikler i samarbejde med forældrene dygtige, engagerede og glade børn og unge. Det sker med udgangspunkt i et værdsættende og anerkendende menneskesyn og gennem: - Udfordrende, kreative og fleksible læringsmiljøer ude og inde. - Forpligtende fællesskaber - Respekt for mangfoldigheden - Helhed og sammenhæng - Aktiv udnyttelse og brug af de mangfoldige natur- og kulturgaver Det handler om læring, trivsel og udvikling. Værdier og pædagogik i SFO SFO skal være med til at sikre barnet en tryg og omsorgsfuld hverdag, hvor det udfordres og gennem leg og tilbud om alsidige aktiviteter får mulighed for at udvikle sig. I SFO skal barnets personlige og sociale kompetencer styrkes og udvikles ved, at barnet indgår i betydningsfulde sociale relationer med andre børn og med ansvarlige og kompetente voksne. I SFO tager man gennem en anerkendende og omsorgsfuld tilgang udgangspunkt i barnets forskellige ressourcer og kompetencer for derigennem at styrke dets udvikling. Barnet lærer at udvise tolerance og respekt for forskellighed, og det motiveres til at knytte venskaber på tværs af kulturelle og sociale forskelle. Derfor er det vigtigt, at man i SFO gennem struktur, indretning og planlægning af aktiviteter tager hånd om alle de forskellige behov og muligheder et barn har. Herved skabes fundamentet til at udvikle et positivt selvværd, der er grundlæggende for barnets videre udvikling. De pædagogiske principper skal bygge på leg, dialog og skabende virksomhed. Opholdet i SFO skal være præget af livsglæde og lyst og det skal stimulere barnets nysgerrighed og virketrang. I SFO skabes der rammer, hvor barnet udfolder sig og tager medansvar under hensyntagen til andre. Barnet møder voksne, som er positive forbilleder.

4 Praktiske oplysninger om SFO en på Ådalsskolen: Ådalsskolens SFO har hjemme i en ny tilbygning ( 2011) til indskolingen. Hele indskolingen er til rådighed om eftermiddagen. Derudover bruger vi skolens faglokaler, hallen, multibanen, gymnastiksalen, og den lille og store legeplads. Der er ca. 105 børn tilmeldt SFO en og 9 ansatte. Morgensfo en: Vi åbner kl Kl. 7 vil der være 2 voksne. Der er morgenmad indtil kl Vi forventer at de børn som kommer derefter, har spist hjemme. Tiden om morgenen, bruges mest til hygge og fri leg. Børnene bliver sendt i skole når de skal møde. Efter skoletid: Den pædagog som er tilknyttet årgangen, modtager børnene i klassen. Her bliver de krydset ind i SFO en, og meddelelser gives. Når børnene kommer ind i SFO en kan de på tavlen se, hvilke aktiviteter der er på dagen, og hvilke voksne der udfører aktiviteten. Vi har hver dag en person, som på Tabulex har overblikket over hvornår og hvem, der skal sendes af sted. De varetager den daglige kontakt til forældrene, passer telefonen, siger farvel til børnene, og sletter dem på Tabulex en. I SFO arbejder vi på tværs af alder og klasser, så alle børn og voksne kender hinanden. Om eftermiddagen er pædagogerne fordelt på forskellige funktioner. Vi har en overordnet plan, som kan ændres hvis vejret eller begivenheder lægger op til det.( på info tavlen i SFO, kan man dagligt se aktiviteterne ). Sundhed, krop og bevægelse Arbejdet med barnets fysiske og psykiske sundhed er en central del af fritidspædagogikken. SFO giver børnene mulighed for motoriske aktiviteter og fysiske udfordringer, samt oplevelser, der understøtter glæden ved at bevæge sig. Barnets motoriske udvikling medvirker til udvikling af selvværd og sociale fællesskaber. SFO støtter barnet i at kunne udvikle et aktivt fritidsliv og en sund levevis. Idræt og bevægelse kan iværksættes som egentlig idræt og sportsudøvelse eller være en del af leg. Aktiviteterne er alsidige for at opnå, at flest mulige børn inddrages. Kostpolitik/bevægelse i Ådalsskolens SFO: På Ådalsskolen/SFO har vi en fælles kostpolitik.( se intra) I SFO får børnene tilbudt morgenmad. Børnene har selv madpakker med til frokost. Om eftermiddagen kan der købes frugtmærker. De bruges som betaling for brød og frisk frugt. Det er sundt brød som dagligt bliver bagt i SFO. Dog kan vi til visse lejligheder/højtider bage kage. Vi har som regel bål/ bålmad på som en aktivitet. Vi prioriterer bevægelse højt. Derfor bruger vi både hallen og gymnastiksalen så tit som muligt. Legepladsen er i brug dagligt, og indrettet så børnene kan lave forskellige former for fysisk aktiviteter. Vi forsøger at gøre det attraktivt at være ude med de aktiviteter, som tilbydes.

5 Vi bruger multibanen ind imellem. Vi har en ugentlig udedag, hvor vi opholder os ude hele dagen. Et par gange om året har vi ol dag. I september har vi hvert år rollespildag. Børnenes medindflydelse I SFO stimuleres barnet til selv at igangsætte aktiviteter, samt have medindflydelse på de aktiviteter, som personalet iværksætter. Igennem barnets spontane og selvinitierede aktiviteter får det mulighed for på egne præmisser at afsøge, udvikle og bearbejde initiativer, udvikle visioner og udvikle evnen til at indgå i sociale relationer. Pædagogens rolle i forhold til leg og aktiviteter er at være inspirator, modspiller, udfordrer, vejleder og opdrager. Pædagogen medvirker således herigennem til videreudvikling af barnets lege-kompetencer. Selvinitierede aktiviteter er vigtige i forhold til barnets mulighed for at udvikle evnen til selvbestemmelse og at kunne forandre, samt at være aktive og levende i den moderne verden Overgang fra institution Igennem et forpligtende samarbejde imellem institutionerne gøres der en særlig indsats for at sikre sammenhæng i barnets overgang fra dagtilbud til SFO. Indsatsen skal give en god og udbytterig overgang og medføre at barnet får lyst og mod på de nye omgivelser og de udfordringer de giver. Barnet skal inden starten i SFO have kendskab til skolens og SFO s rammer,og det skal have mødt de voksne og have lært nogle af dem at kende. Formålet er, at barnet skal føle sig tryg og rede til at skifte til skolen. Barnet besøger SFO inden starten og SFO,s personale kommer på besøg i dagtilbuddet. Personalet fra dagtilbuddet videregiver efter samtykke fra forældrene relevante oplysninger om barnet til SFO s personale. Ligeledes gælder det, når barnet ved udgangen af 3. klasse forlader SFO, at der gøres en indsats for at sikre en tryg overgang til klub. Overgange fra Børnehaven/SFO/skole/juniorklub i Ådalen: SFO og børnehaven har et godt samarbejde omkring de børn som skal starte i Tidlig SFO. Vi har sammen lavet nogle mål og værdier som giver mulighed for en helhed i barnets overgang. Vi har overleveringssamtaler. Børnene kommer på besøg med de voksne fra børnehaven 2 gange inden de starter i SFO. Der er meget fokus på børn med dårlig trivsel og børn med andre problematikker. Der samarbejdes meget med børnehaveklasselærerne op til skolestarten, så alle børn får et stort kendskab til deres kommende lærer, inden de starter i skolen. 3. klasse børnene starter i juniorklub den. 1. april. Inden da har de været på besøg med deres klassepædagog 3 gange. Hvis der er behov, bliver der holdt overleveringssamtaler. Børnene holder afslutning i SFO en, hvor de kommer ud og spise og til bowling.

6 Tidlig SFO Der er fra april 2009 indført tidlig SFO for alle kommende skolebørn i Syddjurs kommune. Det betyder, at børn, der går i institution, bliver overført til SFO d. 1. april i det år, hvor de starter i skolen til august. For børnene giver dette en lettere overgang fra institution til skole, da de har tid til at blive trygge i skolens omgivelser inden de starter i børnehaveklassen. Tilbuddet tager udgangspunkt i skolens SFO og har fysisk tilstedeværelse i SFO-lokaler, hvor dette er muligt. SFO-børn overflyttes ligeledes til klub d. 1. april i tredje klasse. Målsætning for Tidlig SFO -børn i SFO*EN på Ådalsskolen. - vi vil give børnene bedst mulig parathed og tryghed i det nye miljø i SFO og skole. Veje til målet: Inden børnene starter første april vil de komme på besøg sammen med personalet fra børnehusets troldegruppe. Disse dage vil bestå af introduktion af SFO ENS ting, samt dagligdagen i SFO EN. Der bliver afholdt forældremøde i SFO EN i marts måned, hvor der fortælles omkring dagligdagen, og hvor der bliver mulighed for at stille spørgsmål. Kontaktpersonerne vil være i SFO EN i tidsrummet fra kl til kl Vi vil som minimum være 2 voksne omkring børnene hele dagen. Vi vil i samarbejde med skolen sætte holdene sammen inden sommerferien, så børnene får en god skolestart med tryghed og genkendelighed. - Vi vil give børnene en pædagogisk hverdag med fokus på både struktureret læring og fri leg. Aktiviteter: Igennem aktiviteter vil vi arbejde med skoleparathed gennem legen: - have skrivedans - lege skole - tal og forskellige bogstavlege - øve pincetgrebet. Samling: I samlingerne vil vi fokusere på: - de sociale spilleregler - sociale relationer - det at blive skolebarn - tør være på samt vente på tur - trin for trin (empati) - sange - rim og remser - førskoleopgaver - historie lytning genfortælling. -barn til barn massage.

7 Børnene øves i at sidde stille og lytte. Historie er med til at give sprog- og begrebsforståelse. De inspirerer fantasien, der kan komme til udtryk i børns lege og kreative aktiviteter. Der arbejdes seriøst med at skabe sociale kompetencer og empatiforståelse børnene imellem via forskellige lege. Børnene skal begynde at få større forståelse for at tolke/forstå sindsstemninger og kropssprog, ligesom de skal opnå forståelsen for andres og egne handlinger med deraf følgende konsekvens. Ind- og udmeldelse: Børn, der går i dagtilbud, overflyttes automatisk til tidlig SFO. Såfremt der er forældre/børn, der ikke ønsker dette tilbud, skal de udmeldes af børnehaven. Dette sker ved henvendelse til pladsanvisningen efter gældende regler for opsigelsesvarsel. Børn overflyttes automatisk til almindelig SFO pr. 1. august. Er der børn der ikke ønsker dette tilbud, skal forældrene aktivt framelde dette tilbud på pladsanvisningen. Opsigelsesvarsel med mere efter gældende regler. Forældre/børn der ønsker at benytte en privatskole kan, hvis de ønsker det, blive i børnehaven eller følge med i tidlig SFO. Ansøgningsblanket om optagelse kan fås hos Borgerservice eller på Ansøgningen skal sendes eller afleveres samme sted. Udmeldelsesblanket fås ligeledes hos Borgerservice/pladsanvisningen. Udmeldelse kan kun ske til den. 1 i måneden med en måneds vars Samarbejdet med forældrene: Der er løbende kontakt imellem SFO s personale, lærerne og forældrene. Formålet med forældresamarbejdet er at skabe det bedst mulige grundlag for barnets situation. Forældrene er forpligtet på et positivt samarbejde med skole og SFO, for at tilgodese barnets trivsel og udvikling. Samarbejde med forældrene i SFO en Ådalsskolen: Vi prioriterer samarbejdet med forældrene meget højt i SFO en. Der er knyttet en pædagog på hver årgang, som deltager i alt omkring barnet/skole/forældre/sfo. Teammøder, forældremøder, skolehjemsamtaler. Den daglige kontakt til forældrene vægter vi højt. Til forældre, hvis børn ofte tager bussen, har vi en informationstavle i SFO en. Ligeledes vil der være opslag på Tabulex om aktiviteter og lign. Man er som forældre selv ansvarlig for at holde sig asure med tiltag i SFO. I forbindelse med Tidlig SFO og skolestart er der flere informationsmøder for forældrene. Vi opfordrer forældrene til at kontakte os, hvis de har spørgsmål. Ligesom vi også kontakter forældrene, hvis der er emner, vi gerne vil drøfte. Udsatte børn og børn med særlige behov: Der er et klart og velbeskrevet fokus på børn med særlige behov i forhold til deres udvikling og trivsel. Disse børn har brug for en særlig støtte, der tilrettelægges individuelt for hvert barn. Det er

8 vigtigt, at der er et særlig tæt samarbejde imellem SFO, skolens lærere og det enkelte barns forældre. I forhold til udsatte børn kan det være nødvendigt at inddrage særlige støttefunktioner i form af ressourcepædagoger og AKT personale, samt at samarbejde med PPR og de sociale myndigheder. Udsatte børn på Ådalens SFO: Vi er meget opmærksomme på børn som af en eller anden grund mistrives. Disse fokusbørn bliver jævnligt drøftet på personalemøderne. Det er vigtig for kontaktpædagogen, at hun/han har drøftet det igennem med personalegruppen, inden det bliver taget med på teammøderne. Vi lægger vægt på, at pædagoger og lærere samarbejder om det enkelte barn. Det er vigtigt, at vi har fokus på barnets stærke sider, så vi kan støtte barnet til bedre trivsel. Her er et godt forældre samarbejde vægtet højt. Vi vil som SFO yde den støtte og omsorg vi kan i forhold til det enkelte barn og de tildelte ressourcer. Det kan derfor være nødvendigt at inddrage PPR, for derigennem at få hjælp til barnets trivsel. Samarbejdet mellem SFO s pædagogiske virksomhed og skolens undervisning. SFO er en vigtig del af skolens samlede virksomhed. Målet for samarbejdet mellem SFO og undervisning er at skabe en hverdag for barnet som tilgodeser dets udvikling, læring og trivsel. Samarbejdet støtter barnets udvikling af sociale kompetencer og dermed dets evner til at indgå i en positiv relation med andre børn og voksne. Pædagoger og lærere i indskolingen samarbejder desuden for at sikre, at den opmærksomhed barnet får i det daglige sker ud fra et helhedssyn på barnet. Samarbejde mellem skole og SFO på Ådalsskolen: Det er vigtig med et tæt samarbejde mellem pædagoger og lærere for at få et helhedssyn på børnenes hverdag. SFO og lærere har fælles teammøder, skole hjem samtaler og forældremøder. Pædagogerne overtager hver dag klassen efter sidste time. Her bliver der udvekslet beskeder, og børnene bliver krydset ind i SFO. Fælles kursusvirksomhed. Pædagogisk rådsmøder. Omkring børn med særlige behov udvides mødeaktiviteten mellem pædagoger og lærere. Pædagogerne bliver ind imellem brugt som vikar i skolen. Åbningstider: Yderligere information om åbningstider kan fås ved henvendelse til den enkelte skole. Lukkedage: SFO holder lukket på følgende dage: december december - Dagen efter Kristi Himmelfartsdag - 5. juni.

9 SFO på Ådalsskolens lokal aftale: SFO ens åbningstider er , dog om fredagen. Børnehaven og SFO har samme åbningstider. Samåbning i skoleferier: I ferieperioder med få tilmeldte børn i den enkelte institution er der mulighed for samåbning blandt institutionerne i lokalområdet. I sommerferien kan der i 2 uger aftales samåbning, således at alle tilmeldte børn i lokalområdet tilbydes pasning, mens der i praksis kun er 1 institution i lokalområdet, der holdes åben for de tilmeldte børn. Ådalsskolens SFO: For at samarbejde med lokalområdet i Ådalen, har vi samme lukkeuger som børnehaven. Vi holder lukket i ugerne 29 og 30. Pasningen i disse uger er skiftende ( SFO erne i Syddjurs ) Kontakt SFO for at høre nærmere.

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Syddjurs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Syddjurs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Syddjurs Kommune Indledning Mål- og indholdsbeskrivelser for SFO i Syddjurs Kommune bygger på de fælles visioner og den politik som kommunen har vedtaget indenfor

Læs mere

Mål- og Indholdsbeskrivelse Næsbjerg SFO. Varde Kommune 2014.

Mål- og Indholdsbeskrivelse Næsbjerg SFO. Varde Kommune 2014. Mål- og Indholdsbeskrivelse Næsbjerg SFO. Varde Kommune 2014. Indledning Næsbjerg SFO er en del af Næsbjerg Skole, som ligger i Varde Kommune. Vi er en SFO som i øjeblikket har 57 børn og 5 voksne tilknyttet.

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO

Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO Mål og indholdsbeskrivelse Saksild SFO Dokumentnr.: 727-2011-32291 side 1 Mål og indholdsbeskrivelsen er skrevet på baggrund af en i Folketinget vedtaget ændring af folkeskoleloven, som medfører, at kommunalbestyrelserne

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO

Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO Forord På baggrund af lovgivningen fra undervisningsministeriet, skal alle skoler udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger.

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole 2013 2014 Indhold Indledning:... 2 Værdier:... 2 Visioner:... 3 Mål og Aktiviteter:... 3 Børn med specielle behov:... 3 Medindflydelse:...

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Godkendt af byrådet juni 2011 Indhold Indledning mål- og indholdsbeskrivelsen indgår i sammenhæng med de øvrige politikker... 3 Værdier i SFO Fritid:

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give

Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give Telefon: SFO: 76 81 36 50 / 30 50 70 81 E-Mail: vibwh@vejle.dk Adresse: Give Skoles SFO, Torvegade 81, 7323 Give Vi vil med denne folder byde nye børn og forældre velkommen til Give Skoles SFO og ser frem

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Skolefritidsordninger i Skive Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for Skolefritidsordninger i Skive Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for Skolefritidsordninger i Skive Kommune Forord Formålet med mål - og indholdsbeskrivelse for fritidsordninger i kommunen er at give borgerne mulighed for at få indblik i den

Læs mere

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer.

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer. A. Fritidsordningen skal danne rammen om et trygt og stimulerende miljø, hvori pædagogerne søger at tilgodese det enkelte barns behov for personlig udvikling og fællesskab (social udvikling) gennem skole/hjemsamtaler

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse. November 2016

Mål og Indholdsbeskrivelse. November 2016 Mål og Indholdsbeskrivelse November 2016 Lidt info omkring husene og SFO SFO består af 4 huse D.E.F.G. I alm. SFO er der 16,61 medarbejder til 4 huse inkl. taleklasserne I speciel kl. er der 1,21 medarbejder

Læs mere

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1 Indledning I Halsnæs er SFO og SFO-klub en fuldt integreret del af folkeskolen. Det betyder i det daglige arbejde, at lærere og det pædagogiske personale ud fra hver deres faglige baggrund har et fælles

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

SFOen på Højvangskolen

SFOen på Højvangskolen SFOen på Højvangskolen Forord Aarhus Kommune har en børne- og ungepolitik, som henvender sig målrettet til alle børn og unge i kommunen både dem, der går let gennem tilværelsen og dem, der af den ene eller

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Bording Skoles SFO

Mål- og indholdsbeskrivelse for Bording Skoles SFO Mål- og indholdsbeskrivelse 2018-2019 for Bording Skoles SFO December 2017 Skolens vision og værdigrundlag Beskrivelse af det pædagogiske indhold i SFO Den gode fritidspædagogik handler om at skabe rum,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for Thurø Skoles SFO i skoleåret

Mål og indholdsbeskrivelse for Thurø Skoles SFO i skoleåret Mål og indholdsbeskrivelse for Thurø Skoles SFO i skoleåret 2017-2018. Fritidsordningen på Thurø Skole Thurø Skoles SFO er for børn fra børnehaveklassen, 1. og 2. kl. på Thurø Skole. Børn fra 3. til 6.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse 2012 2013 for SFO Marievang Holmstrupvej 3 4200 Slagelse Kommune 58500645 Sfomarievang@slagelse.dk Forord Skole og SFO er én virksomhed og indeholder en undervisningsdel og

Læs mere

2009 2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO

2009 2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO 2009 2012 - og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO Gesten SFO Stadion Allé 2 6621 Gesten Tlf. 79665573 Indholdsfortegnelse. Indledning...1 Tilbud om lektiestøtte 2 Børn med særlige behov og..3 Krop, bevægelse

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring - december 2018 Indhold Indledning 3 Formål 3 Struktur og rammer for SFO og SFO-klub 3 SFO og SFO-klub og Børne-

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse i Tilsted SFO OASEN

Mål og indholdsbeskrivelse i Tilsted SFO OASEN Mål og indholdsbeskrivelse i Tilsted SFO OASEN Vedtaget i Skolebestyrelsen den 13. april 2015 Indhold Forord Målsætning Samarbejde mellem SFO og skolen Kost og bevægelse Forældresamarbejde Faglig Fordybelse

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker Fælles mål for DUS Vester Hassing Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker 1.Indledning DUS står for d et u dvidede s amarbejde. Vi er optaget af at skabe helheder

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Specialklasserne på Beder Skole

Specialklasserne på Beder Skole Specialklasserne på Beder Skole Det vigtige er ikke det vi er men det vi godt kunne være kan være ikke kan være endnu men kan og skal blive engang være engang Inger Christensen. Det Beder skoles værdigrundlag

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Forord Med Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede mål - og indholdsbeskrivelser

Læs mere

SFOen v/kildegårdskolen

SFOen v/kildegårdskolen Dette er en folder, der henvender sig til forældre med børn i SFOen v/ Kildegårdskolen. I folderen finder man bl.a. information om børnenes dagligdag i SFO, samarbejde med forældre og skole samt en række

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser i Nordenskov SFO

Mål- og indholdsbeskrivelser i Nordenskov SFO Indledning Varde kommune har besluttet at SFO' ernes mål- og indholdsbeskrivelser skal revideres. SFO lederne har i samarbejde med skolekonsulenten tilpasset nye fokusområder, så de passer med Varde kommunes

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Fjordbo USFO. Fjordbo holder til i to velfungerende bygninger kun adskilt af en legeplads.

Fjordbo USFO. Fjordbo holder til i to velfungerende bygninger kun adskilt af en legeplads. Fjordbo USFO. Fjordbo i Lihme er en udvidet sfo, hvor der er tilmeldt børn fra 2,10 10 år. Vi har et godt samarbejde med dagplejen, som kommer i Fjordbo hver fredag formiddag. Børnehaven fungerer som åbningssted

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Signaturskolens mål- og indholdsbeskrivelse på fritidsdelen 2015/2016

Signaturskolens mål- og indholdsbeskrivelse på fritidsdelen 2015/2016 Indhold Indledning:... 2 Signaturskolens mission... 3 Konkrete mål- og indholdsbeskrivelser:... 3 Trivsel og fællesskab:... 3 Krop og bevægelse:... 4 Helhed og overgange:... 4 Læring og Science:... 4 Børn

Læs mere

Børnehaven Skolen Morsø kommune

Børnehaven Skolen Morsø kommune Nordmors Børnegård er en landsbyordning, med børn i alderen 2,9-11 årige. Børnehaven for de 2,9-6 årige og SFO for 0.-3. klasse. Vi er en del af Nordmorsskolen. Børnehave og SFO er delt i to grupper det

Læs mere

Bordings Friskole Fritidsordningen. Fællesskabet går forud Fysisk udfoldelse giver mod på livet Fritid er fri tid

Bordings Friskole Fritidsordningen. Fællesskabet går forud Fysisk udfoldelse giver mod på livet Fritid er fri tid Bordings Friskole 2016 Fritidsordningen Fællesskabet går forud Fysisk udfoldelse giver mod på livet Fritid er fri tid Fritidsordningen på Bordings Friskole er for elever fra børnehaveklasse til 3. klasse.

Læs mere

Vision, værdier og menneskesyn

Vision, værdier og menneskesyn Vision, værdier og menneskesyn Vision Vi vil være det bedste helhedstilbud for vores børn. Vi vil lægge vægt på børnenes alsidige udvikling og tage højde for deres forskellige sociale, faglige og følelsesmæssige

Læs mere

Velkommen til SFO Smørum. På Distriktsskole Smørum

Velkommen til SFO Smørum. På Distriktsskole Smørum Velkommen til SFO Smørum På Distriktsskole Smørum SFO Smørum består af 3 SFO er fordelt på de 3 matrikler: SFO Mosehuset på Afdeling Balsmoseskolen - Æblevangen 126, Tlf.: 72598150 SFO Firkløveren på Afdeling

Læs mere

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 0 Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse 2 Kommunalt formål 3 Fritidspædagogikken og læring i SFO 4 Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 5 Mål A: Børnenes personlighedsudvikling 6 Fire delmål Mål

Læs mere

Den pædagogiske praksis synliggøres, dokumenteres og evalueres ved at:

Den pædagogiske praksis synliggøres, dokumenteres og evalueres ved at: Mål og indholdsbeskrivelse skal give mulighed for at få indblik i den enkelte SFO`s fritidspædagogik. Sikre kvalitet og udvikling samt helhed i barnets hverdag. Den pædagogiske praksis synliggøres, dokumenteres

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO.

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO. Redigeret udgave af Mål og Indholdsbeskrivelser for SFO Mål og indholdsbeskrivelse for SFO. Forord fra: Borgmester Eller Udvalgsformand eller Børne og unge direktør Eller Skolechef Til hver folkeskole,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET

MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET MÅLSÆTNING FOR BØRNEHAVEN FIRKLØVERET 1 Målsætning for daginstitutionen Firkløveret Sdr. Bjert. Udarbejdet af personalet og forældrebestyrelse. Børnehaven Firkløveret er en kommunal daginstitution normeret

Læs mere

Læringsbegrebet i SFO. Legens særlige betydning

Læringsbegrebet i SFO. Legens særlige betydning 1 Læringsbegrebet i SFO SFO ens læringsrum er kendetegnet ved, at læring sker i praksis, og udviklingen finder sted på baggrund af konkrete aktiviteter og sociale erfaringer. Udfordringen ligger i, hvorledes

Læs mere

Greve Privatskoles. Børnehave.

Greve Privatskoles. Børnehave. Greve Privatskoles Børnehave www.greve-privatskole.dk Kære forældre Med denne folder vil vi gerne give jer en kort introduktion til vores børnehave. Vi står naturligvis til rådighed for yderligere oplysninger

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Børnehøjen. At lege er at leve...

Børnehøjen. At lege er at leve... Børnehøjen At lege er at leve... Præsentation af Stavtrup Dagtilbud STAVTRUP DAGTILBUD BESTÅR AF 7 AFDELINGER: 1 DAGPLEJEAFDELING OG 6 INSTITUTIONSAFDELINGER, DER TILSAMMEN PASSER CA. 285 BØRN I ALDEREN

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Bording Skoles SFO

Mål- og indholdsbeskrivelse for Bording Skoles SFO December 2015 Mål- og indholdsbeskrivelse for Bording Skoles SFO Skolens værdigrundlag Vision for Bording Skole Bording Skole er skolen og arbejdspladsen, hvor alle børn, unge og medarbejdere er glade

Læs mere

Rødding skoles sfo. Velkommen i Førskole Præsentation: Heidi, Sanne, Allan, Charlotte, Lene, Gunver og Nicolai.

Rødding skoles sfo. Velkommen i Førskole Præsentation: Heidi, Sanne, Allan, Charlotte, Lene, Gunver og Nicolai. Rødding skoles sfo Velkommen i Førskole Præsentation: Heidi, Sanne, Allan, Charlotte, Lene, Gunver og Nicolai. Vi starter fredag d. 1. april 2016. 46 børn. Børnene bliver fordelt ligeligt i 2 grupper (rød

Læs mere

Hvad er Forårs SFO? Det skal være medvirkende til at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen.

Hvad er Forårs SFO? Det skal være medvirkende til at børnene får et godt afsæt for den første tid i skolen. Hvad er Forårs SFO? Forårs SFO er Odense Kommunes tilbud for kommende skolebørn mellem 1. marts og 31. juli. Formålet er at skabe en glidende overgang fra dagtilbud til skole og dermed støtte en sammenhængende

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

1.Indledning Auraskolens fritidsafdeling - kerneværdier og læringsmål Fakta... 5

1.Indledning Auraskolens fritidsafdeling - kerneværdier og læringsmål Fakta... 5 1 Indhold 1.Indledning... 3 2.Auraskolens fritidsafdeling - kerneværdier og læringsmål... 4 3. Fakta... 5 4. Overgange mellem daginstitution og skole/sfo/klub... 5 4.a Overgange fra dagtilbud til SFO...

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse SFO & Klub Mål og indholdsbeskrivelse Revideret februar 2016 1 Indledning I 2009 blev lov om udarbejdelse af mål og indholdsbeskrivelser for SFO er en realitet, hvor formålet er at gøre det pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer.

Hvilke rammer og struktur kræves? Faglig kompetente og synlige voksne. Klare og enkle regler. Gode fysiske rammer. A. Fritidsordningen skal danne rammen om et trygt og stimulerende miljø, hvori pædagogerne søger at tilgodese det enkelte barns behov for personlig udvikling og fællesskab (social udvikling) gennem skole/hjemsamtaler

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Kerteminde Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Kerteminde Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Kerteminde Kommune August 2009 Mål og indhold i skolefritidsordningerne i Kerteminde Kommune Forord: Fra august 2009 er det et krav i følge Folkeskolelovens 40 stk.

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag.

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag. Mål- og indholdsplan for Herfølge skoles SFO. Indledning. Herfølge skoles SFO er bestående af en SFO1 beliggende på Herfølge skole, en SFO2 og en ungdomsklub beliggende på Kirkepladsen ved Herfølge Kirke.

Læs mere

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på. Mål og indholdsbeskrivelse Overordnet målsætning for Saltum SFO. Der er taget udgangspunkt i børnehavernes læreplaner, for at skabe helhed og sammenhæng i børnenes dagligdag med fokus på sammenhæng mellem

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

Velkommen til SFO Hulen.

Velkommen til SFO Hulen. SFO Hulen Velkommen til SFO Hulen. Hulens målsætning: Hulen er en fritidsordning som modtager børn fra børnehaveklassen til og med 3. klasse. Børn har efter en skoledag brug for at skifte spor. I Hulen

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere