Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop"

Transkript

1 Aktivitetsbeskrivelse til projekt Få hjælp til rygestop Denne aktivitetsbeskrivelse er opdateret juli 2016 efter afslutning af runde 1, og er gældende for runde 2. Projektet leverer aktiviteter på væresteder efter en model med tilbud om syv aktivitetstyper. Der er ikke alle aktivitetstype, der afholdes på alle væresteder. I stedet afholdes de aktiviteter, der er meningsgivende på det enkelte sted. 1. Indledende møde med lokal ledelse 2. Indledende møde med lokal tovholder 3. Tilbud om deltagelse på husmøde 4. Tilbud om caféaktivitet for brugerne 5. Tilbud om rygestopforløb for brugerne 6. Opfølgningsmøde for brugerne 7. Afsluttende møde med lokal ledelse og/eller tovholder Aktiviteterne er nærmere beskrevet nedenfor. Projektets har som en del af aktivitetsleverancen en række produkter, der er sammensat eller udviklet til lejligheden. De inkluderer: Kort aktivitetsbeskrivelse til uddeling til ledelse/tovholder Deltagermappe til uddeling til brugere, der deltager i rygestopforløb Rådgivermappe med bl.a. infoark om psykofarmaka og rygestopmedicin 1 Indledende møde med lokal ledelse Rygestoprådgiveren tilbyder indledningsvist værestedet et møde, der skal være med til at sætte rammen for stedets engagement i projektet. På mødet fortæller rådgiveren om aktiviteterne i projektet, og aftaler med ledelsen, hvilke(n) medarbejder(e) på stedet, der er lokal tovholder. Den lokale tovholder er rådgiverens kontaktperson på stedet under hele aktivitetsperioden. En lokal leder kan indtage rollen som lokal tovholder.

2 Det er afgørende for aktiviteternes succes, at det indledende møde med den lokale ledelse finder sted. Erfaringer fra runde 1 viser, at hvis rådgiveren har svært ved at få ledelsen opbakning og en tydelige kontaktperson ind i organisationen, så vanskeliggør det afvikling af øvrige aktiviteter. Rådgiver har på mødet mulighed for at drøfte supplerende rammesættende initiativer med ledelsen. Rammesættende initiativer kan bidrage til projektets succes, samt bidrage til at fastholde rygestop blandt stedets brugere efter projektets afslutning. Det kan eksempelvis være dialog om rygepolitik, rygeområder, personalets rygning, rygekultur på stedet (ryger medarbejdere og brugere eksempelvis sammen) etc. Dog er det vigtigt, at rådgiver adskiller projektets aktiviteter (som er beskrevet i dette dokument) fra en drøftelse om øvrige mulige initiativer, som ikke afvikles i regi af projektet, men som ledelsen kan vælge at iværksætte som et supplement. Rygestoprådgiveren medbringer en kort beskrivelse af de forskellige aktivitetstyper, således at ledelse har mulighed for at få overblik over projektets bidrag. Beskrivelsen er indeholdt i en særlig rådgivermappe, som projektet har udarbejdet. Hvis to rådgivere er tilknyttet stedet i forbindelse med afvikling af projektets aktiviteter, deltager begge rådgivere så vidt muligt i møde med lokal ledelse. 2 Indledende møde med lokal tovholder Efter møde med lokal ledelse har rådgiver et uddybende og konkretiserende møde med lokal tovholder. En lokal tovholder er en medarbejder på værestedet, som rådgiveren kan være i løbende dialog med i forbindelse med planlægning og afvikling af øvrige aktiviteter. Den lokale tovholder er nogle steder uddannet rygestoprådgiver. I nogle tilfælde er den lokale leder, der er stedets tovholder. I sidstnævnte tilfælde afholdes alene ét indledende møde, der dækker indholdet i begge aktivitetstyper (møde med lokal leder og møde med lokal tovholder). Den lokale tovholder hjælper med praktiske forhold fx at finde passende datoer og tidspunkter at afholde aktiviteter på, finde lokaler, hjælpe med annoncering/markedsføring fx ophænge plakat eller uddele infomateriale. Den lokale tovholder kan også hjælpe med at opsøge brugere, der udebliver fra kursus. Det er vigtigt, at den lokale tovholder er en medarbejder, der fast er på stedet. Derudover er det vigtigt, at tovholderen ikke er på ferie eller på anden vis er forhindret i at være aktiv engageret i perioden, hvor der afvikles aktiviteter. Det afklares sammen med den lokale ledelse på indledende møde. Supplerende har rådgiver mulighed for at aftale med tovholder, at tovholder kan indlede en dialog på stedet (med brugere og andre medarbejdere) om rygning, rygereduktion og rygestop i det omfang, det

3 giver mening. Derudover kan den lokale tovholder få en særlig rolle, hvis hun selv er uddannet rygestoprådgiver. Det aftaler med det enkelte sted. Tæt samarbejde og dialog med den lokale tovholder er afgørende for aktiviteternes succes. Derfor er det muligt for rådgiver at kontakte den lokale ledelse, hvis der opstår problemer med fx manglende kommunikation med den lokale tovholder. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at stoppe afvikling af aktiviteter. Rygestoprådgiveren medbringer en kort beskrivelse af de forskellige aktivitetstyper, der afleveres til tovholder på stedet. Beskrivelsen er indeholdt i en særlig rådgivermappe, som projektet har udarbejdet. Tovholder har mulighed for at dele beskrivelse med resten af medarbejdergruppen, samt eventuelt med brugerne. 3 Tilbud om deltagelse på husmøde Efter indledende møder med lokale ledelse og lokal tovholder går rådgiver i gang med aktiviteter målrettet brugerne af stedet. Første mulighed er et tilbud om deltagelse på husmøde, ugemøde eller lignende, hvor brugerne har en fast mødeform. Brugerne mulighed for at sætte et ansigt på den eller de rådgivere, der skal afholde evt. kursusforløb på stedet og stille spørgsmål. HVAD: Rygestoprådgiveren deltager på et eller flere husmøder på værestedet og giver et kort oplæg med henblik på at inspirere og informere brugerne om mulighederne for rygestop. Målet er at skabe en kontakt til brugere på stedet. Sekundært har rådgiveren via husmøde også mulighed for at skabe kontakt til andre medarbejdere på stedet (ud over ledelse og tovholder). HVORFOR: Formålet med deltagelse på husmøde er at formidle viden om mulighederne for rygestopaktiviteter på stedet og skabe den indledende kontakt og tillid til brugere. Det korte oplæg kan være med til at skabe interesse, nysgerrighed og motivation, som senere kan udvikle sig til andre rygestopaktiviteter. FORBEREDELSE: Rådgiver aftaler med lokal tovholder et tidspunkt for, hvornår hun deltager på et husmøde. Rådgiveren aftaler også med tovholder, at tovholder er ansvarlig for at fortælle brugerne om rådgiveres deltagelse på husmøde forud for selve mødet. Derudover har rådgiver mulighed for at aftale med tovholder, at tovholder kan indlede en dialog på stedet (med brugere og andre medarbejdere) om rygning, rygereduktion og rygestop. Rygestoprådgiveren medbringer ikke egentlig undervisningsmateriale til husmødet.

4 HVORDAN: Rygestoprådgiveren deltager på husmødet i ca. en halv time, hvor han/hun kort og let forståeligt fortæller om: Rygning og rygestop - kort fakta, myter om rygning og rygestop, røgfrihed Hvordan han/hun kan hjælpe brugere til rygestop eller rygereduktion - gennem caféaktivitet og rygestopforløb Besvarer spørgsmål og giver plads til kommentarer OPFØLGNING: Rygestoprådgiveren taler videre med lokal tovholder om mulighederne for at igangsætte andre aktiviteter. Sammen planlægger de næste skridt. Hvis rådgiveren ikke hører fra værestedet inden en måned, følger hun op og aftaler det videre forløb. Rådgiver har mulighed for at stoppe samarbejdet om aktiviteter med stedet efter deltagelse på husmøde. 4 Tilbud om caféaktivitet for brugerne Næste aktivitetstype er tilbud om caféaktivitet for brugerne. Brugerne har endnu en gang mulighed for at sætte et ansigt på den eller de rådgivere, der skal afholde evt. kursusforløb på stedet, og mulighed for at stille spørgsmål og lære rådgiver(e) at kende. HVAD: I forbindelse med caféaktivitet kommer rygestoprådgiveren ud på stedet og er tilgængelig for spørgsmål og kommentarer tre gange i minutter. Typisk vil det være en gang om ugen i tre uger fx tre onsdage i træk. HVORFOR: Formålet med caféaktivitet er at afmystificere rygestop/rygereduktion yderligere og give brugerne mulighed for at stille spørgsmål i et uforpligtende set-up. Endeligt er formålet at skabe nysgerrighed og interesse blandt brugerne og rekruttere deltagere til rygestopforløb. FORBEREDELSE: Rygestoprådgiveren aftaler med det enkelte værested, hvilke dage hun skal komme. Rygestoprådgiveren aftaler med stedet, at de hænger opslag op før, rygestoprådgiveren kommer for at gøre brugerne opmærksom på, hvor og hvornår rygestoprådgiveren kommer. Rygestoprådgiveren medbringer eventuelt et meget enkelt rygestopmateriale, som hun selv udvælger. Det kan være en flyer. Formålet med at medbringe materialet er at skabe interesse blandt brugerne. HVORDAN: Rygestoprådgiveren kommer som beskrevet ovenfor ud på værestedet tre gange i træk i minutter pr. gang. Rådgiveren aftaler med tovholder på stedet, hvor det giver mest mening, at hun sidder og opholder sig fx i en frokoststue, et opholdsrum, et fællesrum eller lignende. Det skal helst være et sted, som brugerne bruger til daglig og som de derfor kender og er trygge ved. Rådgiver aftaler også med stedet, om der er mulighed for at få vand, kaffe, te eller lignede. Brugerne kan stille spørgsmål, snakke osv.

5 med rådgiveren. Hvis nogle brugere viser interesse og stiller spørgsmål i forhold til rygestop, går rygestoprådgiveren naturligvis i gang med at rådgive på et meget indledende og enkelt niveau. OPFØLGNING: Når rygestoprådgiveren har været på værestedet tre gange, aftaler hun med tovholder på stedet, om og evt. hvornår der kan igangsættes et egentligt rygestopforløb på stedet. Tovholder og rådgiver er sammen ansvarlige for at samle brugere nok til et rygestopforløb. 5 Tilbud om rygestopforløb til brugere Sidste aktivitetstype i projektet er et tilbud om rygestopforløb til brugere. Brugerne har mulighed for at få hjælp til rygestop over en længere periode. HVAD: Det er tale om et rygestopforløb i en meget lille gruppe (3-8 deltagere), som foregår ude på værestedet. Der afvikles i alt ti kursusgange á minutters varighed, dvs. op til 15 timers rådgivning på stedet. HVORFOR: Formålet med rygestopforløbet er at hjælpe brugerne til at stoppe med at ryge eller reducere deres rygning væsentligt. FORBEREDELSE: Rygestoprådgiveren aftaler med tovholder på det enkelte værested, hvornår rygestopforløbet sættes i gang, og i hvilket lokale det foregår i. Det er tovholders ansvar, at lokalet er klar til brug. Rådgiver aftaler med tovholder, om der er vand, kaffe, te eller lignende under kurset. Rygestoprådgiveren aftaler derudover med tovholder, at tovholder orienterer (evt. påminder) de brugere, som vil deltage i forløbet om, hvornår det starter, og hvor mange gange de skal deltage. Det er tovholders ansvar, at brugerne dukker op til forløbet. Rygestoprådgiveren medbringer materiale til rygestopforløbet. Projektet har udarbejdet en materialemappe med forslag til materiale, som er tilgængelig (deltagermappe). Materialet, der bruges til rygestopforløbet, er Kræftens Bekæmpelses basismateriale til rygestop i gruppe. Der anvendes en meget lille del af materialet, som projektet har udvalgt specifikt til målgruppen og aktiviteten. HVORDAN: Rygestoprådgiveren kommer ud på værestedet/institutionen i alt ti gange i minutter inklusiv indlagt pause. Forløbet er sammensat med mange mødegange og korte mødeperioder for at imødekomme og tilgodese målgruppen af socialt udsatte borgere på bedst mulig vis. Projektet anbefaler, at rygestoprådgiveren ikke bruger powerpoints/slides men i stedet medbringer deltagermapper til alle deltagere på rygestopforløbet med materialet til alle ti gange.

6 Deltagermappen består af print af: Plan/oversigt over kurset Udvalgte informationsark fra Kræften Bekæmpelses basismateriale Ni udvalgte øvelser fra Kræftens Bekæmpelses basismateriale Derudover vil en del af den baggrundsviden, som rygestoprådgiveren får adgang til, særlige informationsark, der er udarbejdet i regi af projektet om sammenhængen mellem rygning og psykofarmaka samt rygestopmedicin. Rådgiveren kan vælge at udlevere dokumentet til de brugere, der kunne have behov for det. Supplerende udarbejder projektet en beskrivelse om brug og udlevering af tilskud til nikotinerstatningsprodukter, som vedrører rådgiverne, der er ansat i Københavns Kommune. OPFØLGNING: Når rygestoprådgiveren afslutter forløbet efter ti gange, gør hun kort status med kontaktpersonen på værestedet/institutionen. Derudover sikrer rådgiver almindelig opfølgning på stedet i passende tid efter forløbets afslutning og tilbyder stedet de to typer af afslutningsaktiviteter, der er beskrevet nedenfor, hhv. opfølgning for brugerne og opfølgning med stedet. 6 Opfølgningsmøde for brugerne Efter afholdes af rygestopforløb tilbyder rådgiver brugerne et opfølgningsmøde. Opfølgningsmødet har til formål at fastholde rygestop/rygereduktion blandt brugerne, og giver rådgiver mulighed for at høre, hvordan det er gået for brugerne i den tid, der er gået siden rygestopforløbets afslutning. Opfølgningsmødet afholdes mellem en og fire uger efter forløbets afslutning og har en varighed på ca minutter. Det er rådgiver, der afgør, hvornår det er meningsgivende at afholde/tilbyde et opfølgningsmøde for brugerne. Rådgiver aftaler således selv med brugerne, hvornår mødet afholdes. Rådgiver orienterer desuden med tovholder om opfølgningsmødet. Der er ikke særskilt materiale til opfølgningsmødet med brugerne, men rådgiver har efter egen vurdering mulighed for at genbruge materiale og/eller øvelser i deltagermappen, der vedrører fastholdelse af rygestop/rygereduktion. 7 Afsluttende møde med lokal ledelse og/eller tovholder Som afslutning på aktiviteterne tilbyder rådgiver at afholde et møde med lokal ledelse og/eller tovholder. Mødet har til formål at afslutte samarbejdet ml. projektet og stedet og gøre status over aktiviteter og resultater. På dette møde har rådgiver mulighed for at tale med stedet om, hvilke ting de kan gøre for at

7 hjælpe brugerne til at fastholde deres rygestop. Mødet afholdes mellem en og fire uger efter afslutning af alle øvrige aktiviteter.

1. Rammen for rygeforebyggelse i København Røgfrit København 2025 Den Røgfri Generation 2. Røgfri Skoletid Erfaringer 3. Røgfri Ungdomsuddannelse

1. Rammen for rygeforebyggelse i København Røgfrit København 2025 Den Røgfri Generation 2. Røgfri Skoletid Erfaringer 3. Røgfri Ungdomsuddannelse 1. Rammen for rygeforebyggelse i København Røgfrit København 2025 Den Røgfri Generation 2. Røgfri Skoletid Erfaringer 3. Røgfri Ungdomsuddannelse Erfaringer 4. Røgfri Fritid Visionen er, at vores by i

Læs mere

Projekt støttet af Sundhedsstyrelsens storrygerpulje, Forstærket indsats over for storrygere

Projekt støttet af Sundhedsstyrelsens storrygerpulje, Forstærket indsats over for storrygere rygestopaktiviteter for socialt udsatte og/eller psykisk sårbare Slutrapport fra projekt Få hjælp til Rygestop : Erfaringsopsamling, koncept og guide December 2017 Projekt støttet af Sundhedsstyrelsens

Læs mere

STEVNS KOMMUNE ANSØGNING LÆGEMIDDELSTYRELSEN PILOTPROJEKT. Pilotprojekt - tilskud til NRT/rygestopmedicin. sundhed & omsorg

STEVNS KOMMUNE ANSØGNING LÆGEMIDDELSTYRELSEN PILOTPROJEKT. Pilotprojekt - tilskud til NRT/rygestopmedicin. sundhed & omsorg STEVNS KOMMUNE ANSØGNING 2017 LÆGEMIDDELSTYRELSEN PILOTPROJEKT Pilotprojekt - tilskud til NRT/rygestopmedicin sundhed & omsorg Baggrund I Stevns Kommune er det 20 % af befolkningen der ryger, hvilket svarer

Læs mere

Få hjælp til røgfri arbejdstid

Få hjælp til røgfri arbejdstid Få hjælp til røgfri arbejdstid Rygestopkonsulenterne ApS 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Intern Service, Vejen Kommune Ill.: Rygestopkonsulenterne Ordrenr.: 1005-19 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2019

Læs mere

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I 2016 Røgfri arbejdstid - hvordan sikres den gode proces? Røgfri arbejdstid hvorfor? Røgfri arbejdstid er et effektivt redskab til både at forebygge rygestart,

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

Når folk ikke kommer af sig selv - succes med proaktiv rekruttering til rygestop på Sydlangeland - i regi af projekt Nærvær i Nærmiljøet ( )

Når folk ikke kommer af sig selv - succes med proaktiv rekruttering til rygestop på Sydlangeland - i regi af projekt Nærvær i Nærmiljøet ( ) Når folk ikke kommer af sig selv - succes med proaktiv rekruttering til rygestop på Sydlangeland - i regi af projekt Nærvær i Nærmiljøet (2010-2014) - Baggrund for projektet Sundhedsudfordringer på Sydlangeland:

Læs mere

OPGAVE 1 X min LEDER

OPGAVE 1 X min LEDER OPGAVE 1 X min LEDER Marts 2018 1 BLIV INSPIRERET (X min - individuelt) Hvad vil du gerne opnå med arbejdsfællesskab? Inden du påbegynder arbejdet med arbejdsfællesskaber, kan du med fordel lade dig inspirere.

Læs mere

TILTAGSKATALOG. Formål

TILTAGSKATALOG. Formål TILTAGSKATALOG Formål At give jer inspiration til hvordan rygning kan mindskes gennem adfærdsændrende tiltag. Tiltagene kan bruges til at skabe gode rammer for mere røgfri arbejdstid og skabe dialog. Anvendelse

Læs mere

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Her kan du læse om: Gruppepsykoedukation hvad er det? Program for gruppeforløbet Gode råd til planlægning af forløbet Facilitatorens rolle i forløbet Gruppepsykoedukation

Læs mere

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Vejen er en kommune i bevægelse, der i fællesskab med borgeren skaber rammer for trivsel, der bidrager til så mange gode leveår som muligt. Baggrund Temaplanen for

Læs mere

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 18. juni 2019 Side 1. Mødedato: 18. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 12:30 Mødested: 469 Rådhuset - Røgfri arbejdstid - Opfølgning på mødet med

Læs mere

EKSPERIMENT- KATALOG. Formål

EKSPERIMENT- KATALOG. Formål EKSPERIMENT- KATALOG Formål Anvendelse Indhold Formålet med Eksperimentkataloget er at give inspiration til at afprøve nogle tiltag i en kort periode fx 2-4 uger. Det kan være en måde at skabe dialog på

Læs mere

Røgfrihed for alle tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte

Røgfrihed for alle tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte Røgfrihed for alle tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte Temamøde om tidlig opsporing, Region Syddanmark 21-03-2012 Tine Curtis, marts 2012 Projekt Røgfrihed for alle Formål: At bidrage til fremadrettet

Læs mere

om hjælp til rygestop hos

om hjælp til rygestop hos Hvordan honorere ønsket om hjælp til rygestop hos rygere med psykisk lidelse? Projekt Forstærket indsats over for storrygere i Vestklyngen Projektleder Mia Lundquist milj@struer.dk, 40 87 91 17 Projekt

Læs mere

Koncept for Støttegruppe Foreningen Støttegruppen for ludomaner (FSFL)

Koncept for Støttegruppe Foreningen Støttegruppen for ludomaner (FSFL) Koncept for Støttegruppe Foreningen Støttegruppen for ludomaner (FSFL) Formål med Støttegruppen Støttegruppen er et tilbud for ludomaner/spilleafhængige om at mødes med ligestillede. Formålet med Støttegruppen

Læs mere

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup Tobaksforebyggelse 2019 Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup 1 Faxe Kommunes nuværende rygepolitik Faxe Kommunes rygepolitik blev vedtaget i 2008,

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Handle plan for indsatser under budget 2017

Handle plan for indsatser under budget 2017 Handle plan for indsatser under budget 2017 Indsatsområde Daglige rygere i befolkningen Rygestoptilbud Fagområder Sundhed Ældreområdet Arbejdsmarkedsafdelingen -Kompetencecentret Relevante fremtidige samarbejdsområder

Læs mere

Røgfri Skole- og arbejdstid på. SOSU Syd

Røgfri Skole- og arbejdstid på. SOSU Syd Røgfri Skole- og arbejdstid på SOSU Syd Hvorfor røgfri skoletid? 37% af erhvervsskoleeleverne ryger dagligt vs 16 % af danskere i gennemsnit 1 Før var der en dominerende Rygekultur på SOSU Syd Elever/kursister/gæster

Læs mere

INSPIRATIONSWORKSHOP Erfaringer og inspiration fra 13 projekter

INSPIRATIONSWORKSHOP Erfaringer og inspiration fra 13 projekter INSPIRATIONSWORKSHOP Erfaringer og inspiration fra 13 projekter Dagens program 10:00 10.10 Velkomst og introduktion til dagens program v/ Sundhedsstyrelsen 10:10-10:30 Forebyggelse af rygning hos udsatte

Læs mere

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop Røgfri graviditet Rygestop er en gave til jeres barn TEST: Parat til rygestop Rygestop er den bedste gave En røgfri graviditet er noget af det vigtigste, I kan give jeres barn lige nu... Rygestop er altid

Læs mere

Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019

Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019 Bilag 3 Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019 Din reference Helle Vestergaard Ibsen Tlf: +4530542705 Spørgsmål Hvorfor vil Skanderborg Kommune indføre røgfri arbejdstid?

Læs mere

Systematisk og tværsektoriel rygestopindsats

Systematisk og tværsektoriel rygestopindsats Systematisk og tværsektoriel rygestopindsats foreløbige erfaringer Lene Stokholm Jensen projektleder - Forstærket indsats overfor storrygere i Vestklyngen Mobil 40 87 91 17 / mail lsj@struer.dk Projekt

Læs mere

Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem

Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem Inspirationskatalog Projekt: KY Kommunernes Ydelsessystem. Indholdet af dette materiale, herunder tekst, billeder og anden grafik og deres arrangement, er ophavsretligt beskyttet af EG A/S eller dets tilknyttede,

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

TEMADAG OM FORSTÆRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE TEMADAG OM EN FORSTÆRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE RYGESTOPTILBUD RYGESTOPTILBUD

TEMADAG OM FORSTÆRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE TEMADAG OM EN FORSTÆRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE RYGESTOPTILBUD RYGESTOPTILBUD TEMADAG OM EN FORSTÆRKET REKRUTTERING TIL KOMMUNALE Temadagens formål Formålet med temadagen er at dele viden og erfaringer om rekruttering i forhold til det kommunale rygestoptilbud samt få input til

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

LISBETH HOLM OLSEN JANUAR 2016 VELKOMMEN TIL TEMADAG OM UNGE OG TOBAK

LISBETH HOLM OLSEN JANUAR 2016 VELKOMMEN TIL TEMADAG OM UNGE OG TOBAK VELKOMMEN TIL TEMADAG OM UNGE OG TOBAK Kommunernes implementering af flerstrenget tobaksforebyggelse 19. og 20. januar 2016 i hhv. København og Kolding Formål - at få inspiration til at bruge og styrke

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Erfaringer fra et nationalt projekt om røgfrihed blandt socialt udsatte

KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Erfaringer fra et nationalt projekt om røgfrihed blandt socialt udsatte Erfaringer fra et nationalt projekt om røgfrihed blandt socialt udsatte Mit oplæg Fortælle om projektet Røgfrihed for alle: > Først et kort rids over det samlede projekt > Derefter mere konkret om hvordan

Læs mere

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Handleplan 2017 2018 Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi. i sundhedspolitikken 2015-2018) Fremme røgfrie miljøer,

Læs mere

Handleplan. Folkesundhed Aarhus Center for Sundhedsforløb. Kontaktperson: Anja Fynbo Christiansen

Handleplan. Folkesundhed Aarhus Center for Sundhedsforløb. Kontaktperson: Anja Fynbo Christiansen Handleplan ALG Handleplan Enhed, kontaktperson i ALG Folkesundhed Aarhus Center for Sundhedsforløb. Kontaktperson: Anja Fynbo Christiansen (anfy@aarhus.dk) Beskriv formålet med ALGs handleplan og udfordring

Læs mere

Afslutningsrapport. Røgfri på Tværs 1. januar december 2017

Afslutningsrapport. Røgfri på Tværs 1. januar december 2017 Afslutningsrapport Røgfri på Tværs 1. januar 2015-31.december 2017 Indhold Præsentation af Røgfri på Tværs Resultater kort fortalt Bilag: Stoprater 2015-2017 Antal tilmeldte i kommunale og nationale rygestoptilbud

Læs mere

SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE Sundhedsafdelingen Asylgade Thisted

SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE Sundhedsafdelingen Asylgade Thisted SUNDHEDSTILBUD THISTED KOMMUNE 2017 Sundhedsafdelingen Asylgade 30 7700 Thisted INDHOLD Side 5 Livsstilshold for personer med svær overvægt (BMI 35+) Side 7 Livsstilshold for personer med psykisk sårbarhed

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera ret 2015 Indhold Indledning... 2 Forretningsudvalget (FU)... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Møde den 9. oktober 2015... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Røgfrit Skanderborg 2025 Status på forandring og sundhedsplan Kultur- og sundhedsudvalget 9. November 2017 Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb

Røgfrit Skanderborg 2025 Status på forandring og sundhedsplan Kultur- og sundhedsudvalget 9. November 2017 Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb Status på forandring og sundhedsplan 16-18 Kultur- og sundhedsudvalget 9. November 2017 Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb Det visionære mål: andel af dagligrygere reduceres til 4 % i 2025 Langsigtet fokus

Læs mere

Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse

Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Pædagogisk dømmekraft og værdiledelse Refleksion og handling i socialpædagogisk arbejde KURSUS Etiske dilemmaer i socialpædagogisk arbejde og hvordan man håndterer dem KURSUSFORLØB Pædagogisk dømmekraft

Læs mere

Notat. Retningslinjer for rygning

Notat. Retningslinjer for rygning Notat Center for Politik og Organisation Stengade 59 3000 Helsingør Dato 05.03.14 Sagsbeh. pho44 Retningslinjer for rygning Formål Blandt KRAM faktorerne Kost, Rygning, Alkohol og Motion er rygning den

Læs mere

FRIVILLIG FREDAG ERHVERVSLEDER I PRAKTIK

FRIVILLIG FREDAG ERHVERVSLEDER I PRAKTIK FRIVILLIG FREDAG ERHVERVSLEDER I PRAKTIK Bliv praktikvært og få ny inspiration til foreningen HVAD ER EN PRAKTIK? Erhvervsleder i praktik er en aktivitet, der er udviklet i et samarbejde mellem IBM Danmark

Læs mere

Samarbejdsaftalen har først virkning for den enkelte kommune og hospital, når den stedlige kommunalbestyrelse og regionsrådet har tiltrådt aftalen.

Samarbejdsaftalen har først virkning for den enkelte kommune og hospital, når den stedlige kommunalbestyrelse og regionsrådet har tiltrådt aftalen. Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Samarbejdsaftale vedr. rygestop Region Midtjylland og kommunerne i regionen

Læs mere

Vi yder aktuelt rådgivning i 26 byer i Danmark og har været i gang med projektet i mere end 8 år.

Vi yder aktuelt rådgivning i 26 byer i Danmark og har været i gang med projektet i mere end 8 år. Inge Marie Vestergaard, Handikap og Psykiatri Ringkøbing-Skjern Kommune Dato: 12.06.2017 Tilbud på etablering og drift af På Fode Igen - frivillig gældsrådgivning for brugere tilknyttet rådgivningsteamet

Læs mere

Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice

Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice Lene Stokholm Jensen Forstærket indsats overfor storrygere i Vestklyngen Mobil 40 87 91 17 / mail lsj@struer.dk Forstærket indsats overfor storrygere

Læs mere

Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse. Kursus i social rådgivning af kræftpatienter

Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse. Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Kursus i social rådgivning Kræftens Bekæmpelse Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Kursus i social rådgivning af kræftpatienter Fordi kommunikationen mellem kræftpatienterne og kommunen forbedres

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder et sundhedskursus, der sætter fokus på at give inspiration og redskaber

Læs mere

På vej mod Røgfri Skoletid

På vej mod Røgfri Skoletid Rammer På vej mod Røgfri Skoletid 1 Røgfri Skoletid Røgfri Skoletid er for jer, der gerne vil sætte røgfrihed på dagsordenen i udskolingen på jeres skole. I dette katalog kan I finde inspiration til tobaksforebyggende

Læs mere

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev I dette nyhedsbrev kan du læse om hvad der sker netop nu i projekt Børn som pårørende i psykiatrien. Projekt Børn som pårørende i psykiatrien er et tre årigt samarbejdsprojekt

Læs mere

Forslag til disposition. Introduktion (5 min.) Tema: Fastholdelse af motivation, fysisk aktivitet, stresshåndtering, og humørsvingninger 4.

Forslag til disposition. Introduktion (5 min.) Tema: Fastholdelse af motivation, fysisk aktivitet, stresshåndtering, og humørsvingninger 4. FJERDE MØDEGANG 4.1 Tema: Fastholdelse af motivation, fysisk aktivitet, stresshåndtering, og humørsvingninger (VARIGHED: 2 TIMER) Forslag til disposition Introduktion (ca. 5 min.) Deltagerrunde (ca. 25

Læs mere

TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse

TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse Ressourcer Målgruppe Mål Varighed Forberedelse Proces Opfølgning OBS Ressourcer KONTAKT Ressourcer Målgruppe Mål Varighed Forberedelse Proces Opfølgning OBS Ressourcer KONTAKT Ressourcer Målgruppe Mål

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Husorden P7. Velkommen til afsnit P7. Adfærd og omgangstone. Alkohol og euforiserende stoffer. Aktiviteter. Besøg

Husorden P7. Velkommen til afsnit P7. Adfærd og omgangstone. Alkohol og euforiserende stoffer. Aktiviteter. Besøg Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Psykiatrisk Afdeling Middelfart Dato: 27. maj 2015 Udarbejdet af: IG/tj Husorden P7 Velkommen til afsnit P7 For at gøre dit ophold i afsnittet så positivt

Læs mere

Rygestop kursus DIN GENVEJ TIL SUNDHED

Rygestop kursus DIN GENVEJ TIL SUNDHED Rygestop kursus DIN GENVEJ TIL SUNDHED Et bedre helbred dag for dag Efter 20 minutter Blodtryk og puls bliver normalt Efter 1 døgn Risikoen for en blodprop er formindsket Efter 2 døgn Kulilten i blodet

Læs mere

Rekrutteringsstrategi og politik

Rekrutteringsstrategi og politik Rekrutteringsstrategi og politik Vordingborg Firma Sport Strategi- og politik for rekruttering af ledere og instruktører i Vordingborg Firma Sport Hvorfor er du frivillig leder? Fordi det er sjovt, og

Læs mere

RESPEKT en forskningsundersøgelse

RESPEKT en forskningsundersøgelse RESPEKT en forskningsundersøgelse Et rygestoptilbud der er skræddersyet til og bedst muligt vil kunne hjælpe dem der ellers vil bære den tungeste sygdomsbyrde 1. Køkkenpersonale (9054) 2. Portørpersonale

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Gode forløb Grupper: Skabelon

Gode forløb Grupper: Skabelon Gode forløb Grupper: Skabelon Af Jesper Staack Krab Hvad kendetegner et godt gruppe-forløb? Hvis vi stiller os selv det spørgsmål, vil der sikkert komme vidt forskellige bud og samtidig vil vi kunne finde

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Lev godt med din sygdom Hadsten samt Kultur- og Sundhedscenter InSide, Hammel. Sundhedskursus

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, KOL, kræft eller depression Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder et sundhedskursus, der sætter fokus på at give inspiration og redskaber

Læs mere

VBA-gruppens arbejde. Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden

VBA-gruppens arbejde. Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden VBA-gruppens arbejde Gode måder at rekruttere borgere til kommunale sundhedstilbud og introduktion til VBA-metoden Program Rekruttering til rygestop To præmisser En skabelon til 4 rekrutteringsmetoder

Læs mere

B i l a g 1 : P r o j e k t b e s k r i v e l s e. Virksomhedscentre og ressourceforløb

B i l a g 1 : P r o j e k t b e s k r i v e l s e. Virksomhedscentre og ressourceforløb B i l a g 1 : P r o j e k t b e s k r i v e l s e 14. december 2012 Virksomhedscentre og ressourceforløb J.nr. 2012-0020057 2. kontor Baggrund Førtidspensionsreformen betyder, at borgere, der er i risiko

Læs mere

Projektet er økonomisk støttet af Sundhedsministeriet Partnerskabspulje. 14 uger Rygestopdelen - 15 undervisningstimer Motionsdelen - 37 timer

Projektet er økonomisk støttet af Sundhedsministeriet Partnerskabspulje. 14 uger Rygestopdelen - 15 undervisningstimer Motionsdelen - 37 timer Program Vi hopper fra smøgerne Start 10.03.2016 Vi hopper fra smøgerne er rygestop, motion og sundhedsvejledning i et og samme forløb. Alt sammen for at skabe de bedste forudsætninger for en røgfri tilværelse

Læs mere

Til skoler i Slagelse Kommune INDSATSKATALOG

Til skoler i Slagelse Kommune INDSATSKATALOG Til skoler i Slagelse Kommune INDSATSKATALOG RØGFRI SKOLETID DEFINITION RØGFRI SKOLETID betyder, at der ikke må ryges i skoletiden, hverken på eller uden for skolens område. Røgfri skoletid omfatter både

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler - En vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Brugerinddragelse gør en forskel Brugerinddragelse er et aktuelt og voksende

Læs mere

Skejby - trivsel i verdensklasse

Skejby - trivsel i verdensklasse Gør tanke til handling VIA University College Skejby - trivsel i verdensklasse EFTERÅR 2014 VIA University College Efterår 2014 SKEJBY TRIVSEL I VERDENSKLASSE 4 SKEJBY TRIVSEL I VERDENSKLASSE 5 Ambitionerne

Læs mere

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy

UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy UdeUndervisningsnetværk i Nationalpark Thy Niels Ejbye-Ernst, VIA UC og Bo Immersen, Nationalpark Thy Efter en projektperiode på tre år med mange forskellige aktiviteter står netværket omkring Nationalpark

Læs mere

Skejby trivsel i verdensklasse

Skejby trivsel i verdensklasse Gør tanke til handling Skejby trivsel i verdensklasse EFTERÅR 2018 3 Skejby trivsel i verdensklasse Ambitionerne er høje, når vi taler om sundhed og trivsel blandt medarbejdere. Nedenstående tilbud vil

Læs mere

Spisevenner og madborgerskab

Spisevenner og madborgerskab Spisevenner og madborgerskab - Fællesskaber gennem måltider Inspirationskatalog Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune 2015 Indhold Forord ved Anne Hjernøe tv-vært, madskribent og styregruppemedlem 3 Hvad er

Læs mere

Projektvejledning. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

Projektvejledning. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Projektvejledning Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Velkommen til anden del af Ren luft til ungerne Kære frivillige Vi har et vigtigt budskab: Børn skal ikke udsættes for tobaksforurening

Læs mere

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund 1. Røgfri skoletid - Folkeskoler To elever fra hver skoleklasse vil senere i livet dø på grund af rygning, hvis vi ikke handler.

Læs mere

Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune

Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion...5 Vægt... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere

Hvordan kan jeg blive endnu bedre til at samarbejde om tobaksforebyggelse i nye arenaer?

Hvordan kan jeg blive endnu bedre til at samarbejde om tobaksforebyggelse i nye arenaer? Hvordan kan jeg blive endnu bedre til at samarbejde om tobaksforebyggelse i nye arenaer? Temadag på Knudshoved Kursuscenter den 22. januar 2014 - Røgfrihed for alle Program Kl. 10.00-10.30: Velkomst, præsentation

Læs mere

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV 18. NOVEMBER 2014

UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV 18. NOVEMBER 2014 UD OVER RAMPEN! KURSUSFORLØB FOR ILDSJÆLE HADERSLEV 18. NOVEMBER 2014 PROGRAM Velkomst v. Haderslev Erhvervsråd Præsentation af kursusforløb v. Gitte Mikkelsen Udgangspunkt og vision v. Haderslev Erhvervsråd

Læs mere

Partnerskaber Niels Them Kjær

Partnerskaber Niels Them Kjær Partnerskaber Niels Them Kjær Indsæt Tiden flyver kampagnefilm her Hvorfor partnere? Folkelig bevægelse Vi kan mere sammen Fælles vision Antal & kvalitet Inspiration Røgfri Fremtids vision og mål Visionen

Læs mere

Psykiatri. VELKOMMEN i distriktspsykiatrien

Psykiatri. VELKOMMEN i distriktspsykiatrien Psykiatri VELKOMMEN i distriktspsykiatrien 2 Navn: Kontaktlæge: Kontaktperson(er): Telefon: VELKOMMEN I distriktspsykiatrien tilbyder vi ambulant behandling af psykiske sygdomme. Ambulant betyder, at man

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Patientstøtte & Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden

Læs mere

Prøv så vidt muligt at formulere dig kortfattet og gerne i punktform, således at besvarelserne fremgår så overskuelige som muligt.

Prøv så vidt muligt at formulere dig kortfattet og gerne i punktform, således at besvarelserne fremgår så overskuelige som muligt. Vidensskabelon Dato casen er uploadet: Antal gange casen er besøgt: Person der har udfyldt vidensskabelonen; navn, stillingsbetegnelse, afdeling, kontaktoplysninger Vejledning Det er meget simpelt at udfylde

Læs mere

Manual til Rsiden.dk for koordinatorer

Manual til Rsiden.dk for koordinatorer 1 Manual til Rsiden.dk for koordinatorer Muligheder på Rsiden.dk www.rsiden.dk er et værktøj til dig, som arbejder professionelt med rygestop. Formålet med Rsiden er at give et overblik over rygestopkurser

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder et sundhedskursus, der sætter fokus på at give inspiration

Læs mere

Skriv endnu bedre. Det får du ud af at deltage: Deltag på et intensivt seminar om. Som deltager får du den nye inspirerende bog Skriv så!

Skriv endnu bedre. Det får du ud af at deltage: Deltag på et intensivt seminar om. Som deltager får du den nye inspirerende bog Skriv så! Deltag på et intensivt seminar om Skriv endnu bedre Det får du ud af at deltage: n Få ny inspiration til dine tekster n Bruger du tiden rigtigt? De fleste kan skrive hurtigere og bedre n Fang dine læsere

Læs mere

TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen

TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen TUSIND TAK, fordi du hjælper med husstandsindsamlingen Kære indsamlingskoordinator Tusind tak, fordi du vil være en del af Gigtforeningen og Scleroseforeningens husstandsindsamling i Region Midtjylland

Læs mere

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece 1 Arbejdsark og vejledning til en Pernilledebat på jeres arbejdsplads til den ansvarlige Hvis I har lyst til at starte

Læs mere

Bilag 5: Interviewguides

Bilag 5: Interviewguides Bilag 5: Interviewguides Dette bilag indeholder interviewguide til interviews med udvalgte venligboere samt interviewguide til interview med stifter af Venligboerne, Merete Bonde Pilgaard. Interviewguide

Læs mere

Gør tanke til handling VIA University College. Skejby trivsel i verdensklasse

Gør tanke til handling VIA University College. Skejby trivsel i verdensklasse Gør tanke til handling VIA University College Skejby trivsel i verdensklasse EFTERÅR 2016 VIA University College 3 Skejby Trivsel i verdensklasse Ambitionerne er høje, når vi taler om sundhed og trivsel

Læs mere

En god sæsonstart. Inspirationsfolder

En god sæsonstart. Inspirationsfolder En god sæsonstart Inspirationsfolder Indholdsfortegnelse FORORD 2 HUSKELISTE 4 Hvilke målgrupper har vi fokus på? 5 Hvilke hold tilbyder vi i næste sæson? 5 Har vi styr på alle træningstider? 6 Har vi

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Finder potentialet frem i alle. Hånd i Hånd. jobmatch af borgere visiteret til fleksjob. LAS 70 tilbud

Finder potentialet frem i alle. Hånd i Hånd. jobmatch af borgere visiteret til fleksjob. LAS 70 tilbud Finder potentialet frem i alle Hånd i Hånd jobmatch af borgere visiteret til fleksjob LAS 70 tilbud Kommunens udbytte Costeffective Kvalitet Ekstra udbytte for borgeren Empowerment Udvikling / Genopdagelse

Læs mere

Bilag 1. Socialudvalgets handleplan 2019 til implementering af Sundhedspolitik

Bilag 1. Socialudvalgets handleplan 2019 til implementering af Sundhedspolitik Bilag 1 Socialudvalgets handleplan 2019 til implementering af Sundhedspolitik 2019-2022 1 KEND DIN BY INFORMATIONSKAMPAGNE Sundt byliv Sundhed for alle Vi opnår vore mål ved at give målrettet information

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige Udskrevet: 2019 Indhold 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige....................................... 3 2 Guide 6 faktorer, der motiverer

Læs mere

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune 2019-2030 - På vej mod Røgfri Kommune Vi skal forebygge, at unge begynder at ryge Esbjerg Kommune har en høj andel af dagligrygere. Især udviklingen blandt

Læs mere

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark.

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark. Rygestop i Vejen Kommune 2014 Tabellerne 4.1.2 og 4.1.3 fra Sundhedsprofilen 2013 1 viser, at tre ud af fire rygere gerne vil holde op med at ryge og mere end en tredjedel af disse ønsker hjælp og støtte

Læs mere

Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet

Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet Et kursus om kræft, behandling, mad, søvn, trivsel og fysisk aktivitet til kræftramte borgere i Fredensborg Kommune Mange oplever, at de mister kontrol og handlemulighed i hverdagen, når de får kræft.

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

om videre... Journalistiske arbejdspladskurser

om videre... Journalistiske arbejdspladskurser om videre... Journalistiske arbejdspladskurser Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet JOURNALISTISKE ARBEJDSPLADSKURSER Kom videre... Som noget nyt tilbyder Center for Journalistik på

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? 48 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 49 Kapitel 6: Indhold Dette kapitel beskriver, hvad der sker, når man holder

Læs mere

Hvordan oplever patienterne patientstøtte- ordningen med Røde Kors frivillige på Sjællands Universitetshospital?

Hvordan oplever patienterne patientstøtte- ordningen med Røde Kors frivillige på Sjællands Universitetshospital? Hvordan oplever patienterne patientstøtte- ordningen med Røde Kors frivillige på Sjællands Universitetshospital? Indledning Det er en regional prioritet, at der skal være ansat frivillighedskoordinatorer

Læs mere

Røgfri arbejdstid. Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017

Røgfri arbejdstid. Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017 Røgfri arbejdstid Hjerteforeningens landsseminar 6. maj 2017 Dagsorden 1. Hvad er Røgfri arbejdstid? 2. Hvorfor Røgfri arbejdstid? 3. Hvad laver Hjerteforeningen lige nu i forb. med Røgfri arbejdstid?

Læs mere