Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune"

Transkript

1 FORLAG Undervisningsforløb til Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Randulf. Bogen består af to dele, en fiktionsdel og en faktadel. Faktadelen, som er bogens anden del, indeholder faktaoplysninger, som fortællingen i bogens første del er baseret på. Du kan læse bogen alene, med en makker eller med ørerne. Læser du med ørerne, er det vigtigt, at du følger med i bogen, mens du lytter til højtlæsningen. Markeringerne ud for opgaverne betyder: : Individuelt : I makkerpar : I grupper +: I fællesskab Til nogle af opgaverne er der skrevet, hvor lang tid du må bruge på opgaven. Det betyder, at du ikke skal bruge mere tid end det, der står, medmindre din lærer beder dig om det. Når du går i gang med opgavearbejdet, er det en god ide at markere på dit opgaveark, hvilke opgaver du skal lave. Det er også en god idé at markere på dit opgaveark, når du er færdig med en opgave. På den måde bevarer du overblikket over dine arbejdsopgaver og dit læseformål hele tiden. DANSKLÆRERFORENINGENS HUS A/S CVR RATHSACKSVEJ FREDERIKSBERG C FORLAG@DANSKLF.DK TLF.:

2 Side 2 af 8 Før du læser: Lær din tekst at kende A/ Når du skal lære din tekst at kende, skal du se på: Bogens opbygning (herunder overskrifter, billeder, m.m.) Se på fortællingens tre illustrationer. Hvad forestiller billederne, og hvilke tanker sætter billederne i gang? Hvilken genre eller hvilke genrer er bogen skrevet i? Titlen? Forfatteren? Læseformålet. (Med læseformål menes: hvorfor skal jeg læse teksten? Hvad skal jeg gøre med teksten/hvad skal jeg have ud af teksten?) B/ Bogens anden del består af nogle sider med forskellige oplysninger om varulve. Læs med din makker faktaafsnittet Fakta om varulven. Tal sammen om de oplysninger, I får ved at læse afsnittet. Fik I noget at vide, I ikke vidste i forvejen? Hvad? Lav en liste sammen med din makker med det, I ved om varulve. I må bruge oplysninger fra bogens bagerste sider. I må også søge informationer andre steder fra. Listen skal I gemme, da I skal arbejde med den senere. C/ + Hvad kan vi bruge faktaoplysninger til, når vi skal læse f.eks. fortællingen Randulf? BOGENS FØRSTE DEL FIKTION D/ + Læs slutningen s. 21 fra: Og med lange, ranke skridt satte han kursen mod havet uden at kaste. Hvilke tanker får du, når du læser disse linjer? Mens du læser: Hav dit læseformål for øje. Dvs. marker de opgaver, du skal løse og vær sikker på, at du ved, hvad opgaverne går ud på, og hvad du skal ende med af viden eller produkt, når opgaven er løst. E/ Hukommelsesstrategi: Husk din tekst Randulf er en lang tekst, og nogle gange kan det være svært at huske, hvad man har læst, når en tekst er lang. En god huskestrategi kan være at lave overskrifter til hvert afsnit i teksten, mens man læser. Overskrifterne fortæller nemlig noget om indholdet i det afsnit, man har læst, og overskrifterne kan derfor hjælpe hukommelsen på vej. Det skal du gøre i næste opgave.

3 Side 3 af 8 F/ Opg. 1 Randulf er inddelt i 15 mindre afsnit. Giv hvert afsnit en overskrift, mens du læser. Gem dine overskrifter, for dem skal du bruge senere. G/ + Opg. 2 Lyt/læs i fællesskab afsnit 1. Er der spor i teksten, der kan fortælle os, hvor vi befinder os henne (tid og sted?) I første afsnit hører I om Randulf. Beskriv Randulf ud fra det, I får at vide i teksten i første afsnit. Hvilke tanker får I om Randulf ud fra beskrivelsen af ham? Første afsnit afsluttes med sætningen: Der er djævleskab med i spillet. Hvad tror I, det betyder? H/ + Opg. 3 Lyt/læs i fællesskab afsnit 2, 3 og 4. Her får du flere spor, der fortæller noget om Randulf. Find sporene, og forklar dem. I/ Opg. 4 Lyt/læs ved stillelæsning afsnit 5, 6, 7. Måske får du undervejs i din læsning en fornemmelse af, at hovedpersonen ikke er helt almindelig. Find de steder i teksten, der giver dig en fornemmelse af, at noget ikke er helt normalt. Skriv sporene i teksten ned. J/ (15 min) Tal i gruppen om, hvilke spor I hver især har fundet, mens I læste, og hvad sporene mon betyder. K/ Opg. 5 Lyt/læs ved stillelæsning afsnit 8. Afsnit 8 er det, man kalder et flashback et tilbageblik på fortiden. I afsnit 8 får du en forklaring på, hvorfor Randulf er, som han er. Skriv tre spørgsmål ned til afsnit 8, som kan bruges til at forklare, hvad der er sket i fortiden, og hvorfor Randulf er, som han er. L/ + (10 min) Aktivitet 1. Tag dine tre spørgsmål, som du har skrevet ned fra opgave 5. Gå rundt blandt dine klassekammerater, og stil dem dine spørgsmål. Stil et spørgsmål, få et svar og gå videre til en ny kammerat. Når du har fået svar på alle dine spørgsmål, går du tilbage til din plads. M/ Opg. 6 Lyt/læs ved stillelæsning resten af fortællingen.

4 Side 4 af 8 N/ (10 min) Opg. 7 Før I gik i gang med at læse fortællingen, blev I bedt om at tænke over slutningen (Og med lange, ranke skridt.). Er jeres tanker anderledes nu, da I har læst fortællingen? Tal med en makker om tankerne før læsningen og efter læsningen af fortællingen. Hvilke forskelle er der i jeres tanker om slutningen. O/ / (15 min) Opg. 8 Slutningen på en tekst kan være åben eller lukket. En lukket slutning vil sige: At alt giver mening til sidst At alle enderne er blevet samlet At alle spørgsmålene er blevet besvaret. En åben slutning vil sige: At der ikke er svar på alle spørgsmål At der stadig er løse ender, som skal knyttes sammen At der stadig er spørgsmål, man selv skal tænke over. Hvilken slutning vil du sige, der er i Randulf? Diskuter med din makker/gruppe, hvorfor slutningen er enten åben eller lukket. P/ (20 min) Aktivitet 2 Opg. 9 Find de 15 overskrifter frem, du har lavet. Tag en kopi, eller gem en kopi af dine overskrifter. Klip dine overskrifter ud, så du får 15 stykker papir med hver sin overskrift skrevet på. Bland dine overskrifter, så de ikke ligger i rækkefølge. Aflever dine 15 overskrifter til en fra din gruppe. Alle sidder nu med nye overskrifter og skal nu lægge overskrifterne, så de passer med handlingsforløbet i Randulf. Når alle i gruppen har lagt overskrifterne i den rækkefølge, man mener passer til handlingsforløbet, taler I i gruppen om de forskellige rækkefølger. Er overskrifterne lagt, som de var tænkt? Bagefter sammenligner I hinandens overskrifter. Ligner de hinanden, eller er de helt forskellige? Forklar for hinanden jeres overskrifter, hvis de er forskellige. Q/ Opg. 10 aktivitet 3, skriftlig fremstilling. (30 min) Vælg en af tre opgaver: 1: På s. 14 kan du læse følgende: Ser du, når en kvinde befrier sig selv for barselssorgen, så bøder hendes førstefødte. Er det en pige, bliver hun til en mare, når hun når til skelsår. Er det en dreng, så er det endnu værre.så forvandles han til en varulv. Skriv en personkarakteristik af en Mare. Du må også gerne tegne.

5 Side 5 af 8 2: Sladrekællingerne overværer, hvad der sker mellem Randulf og hans mor, og de kan næsten ikke vente med at fortælle historien videre til de andre i landsbyen. De skynder sig tilbage til landsbyen råbende og skrigende, så alle og enhver, de møder, standser op for at høre deres historie om Randulf og Randulfs mor. Forestil dig, at du er en af sladrekællingerne, og skriv den historie, som du vil fortælle i landsbyen om opgøret mellem Randulf og hans mor. Husk en ægte sladrekælling overdriver altid og har en livlig fantasi. 3: På s. 14 kan du læse følgende: Har hun solgt mig for at slippe selv? Forklar, hvad der menes med denne sætning. Er det o.k. at lade andre tage straffen for noget, man selv har gjort for at slippe for straffen selv? Hvad mener du? Din besvarelse skal læses højt for klassen senere. Efter I har læst opsamling og evaluering R/ + (10 min) Opsamling på opgave 9: Var det svært/let at lave en tidslinje over handlingsforløbet i Randulf ud fra overskrifterne? Hvorfor kan det være en god idé at lave en tidslinje? Lignede overskrifterne hinanden, eller var de forskellige? S/ + Hvilke spor i fortællingen fortæller os, at Randulf ikke er en helt almindelig dreng? Find de spor frem, du har skrevet ned eller led i bogen efter sporene. T/ + Hvad betyder slutningen, og slutter Randulf med en åben eller lukket slutning? U/ (20 min) Aktivitet 4. I grupper skal I nu ud på en lille gåtur, hvor I, mens I går, skal læse jeres skriftlige besvarelser fra opgave 10 højt for hinanden. + Nogle skriftlige besvarelser vælges ud til fælles højtlæsning i klassen. Faktasiderne bogens anden del Fra side 24 kan du læse faktaoplysninger, og på side 34 kan du finde oplysninger om, hvor du kan hente endnu mere viden om fakta. Til faktasiderne findes fem forskellige opgaver. Tal med din lærer om, hvilke opgaver du skal arbejde med, og marker dine arbejdsopgaver, så du bevarer overblikket.

6 Side 6 af 8 V/Opg. 1: Faktaskrivning, 3 lektioner: Faktaafsnit: Fakta om varulven (s. 25) Varulveprocesser var en del af hekseprocesserne i middelalderen. Dem, der blev anklaget for at være varulve, blev udsat for tortur og brændt på bålet, hvis de tilstod. Forestil jer, at I skal skrive et nyt kapitel til den bog, klassen bruger i historieundervisningen. Kapitlet skal handle om varulveprocesser. I jeres skrivning kan I f.eks. komme ind på, hvorfor man troede, at nogle mennesker var varulve, hvordan man fandt ud af, om de virkelig var varulve, og hvad der skete, hvis de kendte sig skyldige i at være varulve. Brug de oplysninger, I har her fra bogen, gå på nettet, eller find andre bøger om varulve, til jeres baggrundsviden. I må meget gerne også bruge billeder til jeres kapitel om varulveprocesser, så det ser spændende ud. Billedcollage fra Randulf, side 26. X/Opg. 2: auditiv- og visuel formidling, 3 lektioner: Billedcollage (s. 26) og billedinfo (s. 27) På side 26 ser I en billedcollage om varulve. På s. 27 har I billedteksten til billederne i billedcollagen. Forestil jer, at I er fotografer og har fået til opgave at lave en fotomontage, der skal vise, hvordan en ægte varulv så ud, og hvad man gjorde ved varulve i middelalderen.

7 Side 7 af 8 Gå på skoletube og brug f.eks Animoto eller anvend programmer som Photostory, Imovie eller Moviemaker, og find billeder og lyd, som I kan bruge til at skabe den rette stemning i jeres fotomontage. I kan også bruge teksten på s. 31 direkte i jeres montage eller blot enkelte ord derfra. Afslut jeres opgave med en fremvisning af jeres montage. Y/Opg. 3: Hukommelsesstrategi: nøgleord og tankekort, 2 lektioner:/ Faktaafsnit: Danske varulvemyter (s ) Når du skal huske en tekst, du har læst, er det en god idé at skrive stikord. Ord, du har skrevet ned, kan nemlig hjælpe dig med at huske, den viden du har fået fra en tekst. Viden, som du har organiseret, lagres lettere i din hukommelse end viden, som du ikke har organiseret. Et tankekort er en af måderne, du kan organisere din viden på. Læs faktaafsnittet om danske varulvemyter. Skriv nøgleord ned til det, du læser (nøgleord = de vigtigste informationer fra en tekst). Lav et tankekort, og skriv varulve og myter i midtercirklen. Skriv så alt det ned, du kan huske fra de tre fortællinger, du lige har læst. Skriv i cirklerne rundt om midtercirklen. Kig også gerne på din liste fra førlæsefasen. Sammenlign jeres tankekort. Har I de samme oplysninger? Byt tankekort. Kan I genfortælle de tre fortællinger for hinanden ud andres tankekort?

8 Side 8 af 8 Z/Opg. 4: Fra fakta til fiktion, 2 lektioner: Faktaafsnit: Varulvemyter (s ) og Varulvelidelser (s. 31) Læs begge afsnit. Vælg en af myterne, og brug myten til at skrive din egen fortælling om en varulv. Inddrag din viden fra afsnittet om varulvelidelser Inden du går i gang, skal du lave en rød tråd i din fortælling. Brug berettermodellen til at skabe den røde tråd og til at skabe god spænding i din fortælling. Lav gerne illustrationer til din fortælling. Afslut med at samle alle jeres fortællinger, i Den store bog om varulve. Få bogen kopieret, så alle har et eksemplar. Æ/Opg. 5: visuel fortolkning og personkarakteristik, 2 lektioner: På side 32 ser I nogle billeder om varulve. På side 33 kan I læse en forklaring til hvert billede. Lav en personkarakteristik af en varulv. Brug billederne og billedteksten til inspiration til at skabe jeres egen varulv. I skal i jeres karakteristik komme ind på: Ydre: udseende, påklædning, alder, erhverv Indre: væremåde, egenskaber, følelser Tegn gerne jeres varulv Ø/Opg. 6:Tip en 13 er og test din viden om varulve, 2 lektioner: Faktadelen: I bogens faktadel kan I få en masse oplysninger om varulve. Den viden, I nu har, skal I bruge til at lave Tip en 13 er. I skal lave 13 spørgsmål, og til hvert spørgsmål skal I lave tre svarmuligheder. Kun et svar må være det rigtige svar. Giv andre i klassen jeres Tip en 13 er, og lad dem teste deres viden om varulve. HUSK, DER ER GOD HJÆLP AT HENTE VED AT FØLGE FORSLAG TIL MERE VIDEN PÅ S. 35.

Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til 6. -10. klasse Randulf Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til læreren Randulf er den ene af de to første udgivelser i en ny

Læs mere

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Luremine. Bogen består af to dele,

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til 6. -10. klasse Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til læreren Luremine er den ene af de to første udgivelser i en

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE

EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE EKSEMPEL PÅ ÅRSPLAN: 2. KLASSE AUGUST uge 33-34-35 Kompetence område Færdighedsog vidensområde(r) Læringsmål Det er målet, at eleverne Forløb/træning Tid kan finde forskelle og ligheder i de læste tekster

Læs mere

DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog

DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog DRENGEN der gik BAGLÆNS Undervisnings-e-bog Et touch værd! En UNDERVISNINGS-E-BOG tilpasset børneromanen "Drengen der gik baglæns" med fokus på læse- og fortællestrategier, samt indeholdende differentierede

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Forløbet slutter med en fælles CL-aktivitet, hvor der er fokus på bøgernes fælles tema.

Forløbet slutter med en fælles CL-aktivitet, hvor der er fokus på bøgernes fælles tema. Titel: Tema: Fag: Dansk Målgruppe: Mellemtrinnet QR-kode Fører til posten i mitcfu Bange for alt af Søren Jessen, forlag, udgivelsesår Døren af Janus Kodahl Alice Andersen af Faglig relevans/kompetenceområder

Læs mere

Opgaver. Spejder. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag

Opgaver. Spejder. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag Spejder Før du læser Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel Forfatter Forlag Se på billedet på bagsiden. Fortæl, hvad du kan se. 1 Læs bagsideteksten. Skriv sætningerne færdige:

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan Modul Indholdsmæssigt fokus Færdighedsmål Læringsmål Undervisningsaktivitet Tegn på læring 1 (1/3 lektion) 2 (1 2/3 lektioner) 3 4 Introduktion

Læs mere

Hvad var det dog, der skete?

Hvad var det dog, der skete? Hvad var det dog, der skete? Dansk lyrik i et historisk perspektiv - Fra digt til tegneserie Af Andreas Jensen 1 Spil Dansk/ALSANG 2020. I dette forløb skal I Undersøge, hvem Kaj Munk var? Finde ud af,

Læs mere

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om.

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om. Titel Tema: Fag: Målgruppe: Familierelationer, ensomhed Dansk 4.-5. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Bjarne Reuter Forlag: Gyldendal, 2016 Faglig relevans/kompetenceområder Litteraturundervisning

Læs mere

Paris Belinda Hansen er en pige der, hverken er pæn eller rig eller boglig begavet. Hvad fortæller denne sætning om hovedpersonen?

Paris Belinda Hansen er en pige der, hverken er pæn eller rig eller boglig begavet. Hvad fortæller denne sætning om hovedpersonen? Titel Tema: Fag: Målgruppe: Venskab, familie, skilsmisse Dansk 3.-4. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Anne Sofie Hammer Høst og Søn, 2014 Faglig relevans/kompetenceområder Vejledningen tager sit afsæt

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder , Bjørn Ousland Fag: Dansk Målgruppe: 2.-4. klasse Billedbog:, Bjørn Ousland, Cappelen Damm AS, 2012 Faglig relevans/kompetenceområder Titlen kan opfylde mål inden for kompetenceområderne kommunikation,

Læs mere

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Pædagogisk vejledning til KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Udarbejdet af pædagogisk konsulent Sara Sejrskild Rejsenhus TIL LÆREREN Litteraturundervisning på mellemtrinnet skal fokuserer på genre,

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Li l l esol dat Fi kt i onog f akt a AfRi k k edy r hav e Mål gr uppe: 5. 7. Kl as s e Lille Soldat Fiktion og fakta Lille Soldat, af T.B. Rotbøll Undervisningsforløb til 5.-7. Klasse Varighed ca. 15-18

Læs mere

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel Du skal se en film med en god historie: o Elefantens cykel Elefanten ønsker sig en cykel. Tegn en sej cykel: Fortæl eleverne, at filmen, I skal se, handler om en elefant, der ønsker sig en cykel. Hvad

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

INSPIRATIONSKOMPENDIE

INSPIRATIONSKOMPENDIE INSPIRATIONSKOMPENDIE Aktivlæring i din undervisning Erhvervsskolekompendie Udarbejdet af ATiB Indledning. I dette kompendie finder du inspiration til inddragelsen af motion og bevægelse som et fagligt

Læs mere

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Fagbogen i skolehaven SIDE 1 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK Fagbogen i skolehaven SIDE 2 DANSK fagbogen i skolehaven DANSK fagbogen I skolehaven SIDE 3 DANSK FAGBOGEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Arbejdet med fagbøger og produktion

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER

LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER LENE KAABERBØLS HØG AAGAARD SVANEKIER Vildheks et undervisningsforløb Du skal til at arbejde med bogen Ildprøven. Den er første bind i serien om Vildheks af Lene Kaaberbøl. Den har illustrationer af Anders

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Titlen. Diamanthulen

Titlen. Diamanthulen Bogen handler om: Da de finder hulen, melder spørgsmålet sig: Hvor mange diamanter må de tage? Og hvad skal de bruges til? Men mellemkomsten af en tredje og lidt ældre dreng, Yakup, bringer Philip i en

Læs mere

Tegn på læring til de 4 læringsmål

Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 6, kapitel 1 At spejle sig Side 10-55 Oplevelse og indlevelse fase 1 Eleven kan læse med fordobling at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan udtrykke en æstetisk s stemning måder at udtrykke

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære Du skal se to film o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper Du skal lære o o o o o At tale på dansk om karakterer i film. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. At læse og forstå korte tekster

Læs mere

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin

OLE LUND KIRKEGAARD. Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin LÆRERVEJLEDNING ALBERT 3. - 4. KLASSETRIN TIL LÆRE R EN OLE LUND KIRKEGAARD DRAGEN Et danskforløb på 15 lektioner om Dragen af Ole Lund Kirkegaard Rettet mod 3. klassetrin Af Mille Roedahl og Helena Patscheider,

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag.

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag. FORLAG Kanon i indskolingen Fra morgen til aften. En vinterdag i vikingetiden. Peter Seeberg. Af Dorthe Eriksen, CFU Aabenraa Intro til læreren Også i indskolingen skal der undervises i tekster skrevet

Læs mere

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF,

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Jonas og 27 andre unge ankommer til en sommerlejr, der er noget anderledes end de fleste af den slags lejre. Ingen fælles arrangementer og pligterne

Læs mere

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag

Bilag til Merete Brudholms artikel. Bilag 1. Læsning i alle fag Bilag til Merete Brudholms artikel Bilag 1 Til drøftelse i klassens lærerteam Hvilke læsemåder behersker eleverne i relation til genrerne fortællende og informerende tekster, og hvilke skal implementeres

Læs mere

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool?

Opgaver: Daniel Agger. 2. Hvilke to danske klubber har Daniel Agger spillet for, inden han blev solgt til Liverpool? Agger Opgaver: Daniel Agger Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

Samtaleark SPOR A og A1

Samtaleark SPOR A og A1 Samtaleark SPOR A og A1 Del 1: Opgaver Begynd f.eks. med at sige til eleven: Du har tidligere fortalt, at du ikke kan læse og skrive så meget endnu, men du har måske set en del skrift og kan en del alligevel.

Læs mere

et undervisningsforløb

et undervisningsforløb et undervisningsforløb Her skal du arbejde med en af tidens helt store fortællinger, nemlig Lene Kaaberbøls Skammerens datter. Forløbet er som en tretrinsraket: Først skal du læse begyndelsen af romanen

Læs mere

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse

ENGLEN. Undervisningsforløb til 9.-10. klasse FORLAG Undervisningsforløb til 9.-10. klasse ENGLEN, 10iCampus, Varde Illustration til Englen af Flemming Schmidt Introduktion Englen af Nick Clausen fra Heksens briller, Ordet fanger 2013 Undervisningsforløbet

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

GENFÆRD. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

GENFÆRD. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 8.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Genfærd er en alvorlig roman for unge om mobning og selvmord, og de efterfølgende følelser af skyld, skam

Læs mere

Litteratur guide UDSTILLET UNDERVISNINGSMATERIALE ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen?

Litteratur guide UDSTILLET UNDERVISNINGSMATERIALE ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen? UNDERVISNINGSMATERIALE Litteratur guide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen? LÆRERVEJLEDNING Udstillet er en realistisk YA-bog om reality-tv. Den viser, hvordan

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

ALBERT TIL OLE LUND KIRKEGAARD. Et Litteraturforløb på 4 5 uger Rettet mod 3. klassetrin OPGAVEARK ALBERT

ALBERT TIL OLE LUND KIRKEGAARD. Et Litteraturforløb på 4 5 uger Rettet mod 3. klassetrin OPGAVEARK ALBERT OPGAVEARK E TIL N R E V ELE OLE LUND KIRKEGAARD Et Litteraturforløb på 4 5 uger Rettet mod 3. klassetrin Af Helle Khazen, Sofia Henneberg og Annette Baand Graavett, danskstuderende ved VIA Læreruddannelsen,

Læs mere

Hekse og trolddom FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Hekse og trolddom FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus

ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus Undervisningen i dansk i 4. klasse er tilrettelagt på baggrund af Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål. I 4. klasse skal

Læs mere

Bent Haller Wildsvin Opgaver Personkarakteristik - Sprog - Symbolik - Temaer - Genre

Bent Haller Wildsvin Opgaver Personkarakteristik - Sprog - Symbolik - Temaer - Genre Bent Haller Wildsvin Opgaver Personkarakteristik - Sprog - Symbolik - Temaer - Genre 1 Indledende opgaver: Bogomslag og titel 1. Uddeling af arbejdsark/kompendium 1. del. 2. Mål for arbejdet i dag: at

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling

Bakkeskolens læsefolder. En forældre-guide til læseudvikling Bakkeskolens læsefolder En forældre-guide til læseudvikling Indhold Hvorfor denne folder?...s 3 Hvad er læsning?... s 4 Daglig læsning er vigtig.. s 5 - Hvad kan jeg som forælder gøre?.... s 5 Begynderlæsning.

Læs mere

Vejledning til arbejde bogen Monster.

Vejledning til arbejde bogen Monster. Vejledning til arbejde bogen Monster. Monster, Patrick Ness, Gyldendal, 2015 Dansk 7. 10. klasse Kompetence og læringsmål Der arbejdes med Kompetenceområdet Fortolkning og derunder færdigheds- og vidensmålene

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage.

Årsplan for dansk i 2. klasse 2014 15. Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage. Årsplan for dansk i 2 klasse 2014 15 Timer og fordeling: Undervisningen består af 9 lektioner fordelt over fem dage Materialer: D dansk for 2 klasse, en, Læsebogen, minilæseforståelsen, Læs og forstå i

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger:

Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger: Før jeg læser bogen Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger: Nina Sahl Kim Fupz Aakeson Gyldendal 1. Hvad hedder de 4 bøger? x x x x x x x x x x

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Hundeliv af Bent Haller og Cato Thau-Jensen BENT HALLER OG CATO THAU-JENSEN BENT HALLER & CATO THAU-JENSEN Hundeliv Hundeliv 9 788723 527257 forløb af Marianne Eskebæk

Læs mere

H.C. Andersens virkelige verden

H.C. Andersens virkelige verden A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden?

Opgaver: Mikkel Hansen. 2. I faktaboksen på side 5 er der indsat en kode. Hvad kaldes sådan en kode? Hvordan virker koden? Hansen Opgaver: Mikkel Hansen Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold Klasse 34 har 9 lektioner dansk ugentligt. Derudover er der 30 minutters læse- eller skrivebånd dagligt. Aktiviteterne i læse- og skrivebånd kan ses herunder: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Læsebånd

Læs mere

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem FORLAG Et børnehjem Af Henriette Langkjær, Bredballe Privatskole Foto: Frank Productions ApS Introduktion Et børnehjem er en gribende animationsfilm, som bygger på en dokumentarisk radioudsendelse fra

Læs mere

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN fra Radiodrama.dk Simba Det mig, der fordrer katten Avisen er ligesom vores ting Følgende materiale er udarbejdet, så man kan arbejde med det enkelte afsnit eller

Læs mere

På skolebænken. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

På skolebænken. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Inspiration til undervisningsforløb med romanen Kodeks Målgruppe: klasse Udarbejdet af Gudrun Østergaard

Inspiration til undervisningsforløb med romanen Kodeks Målgruppe: klasse Udarbejdet af Gudrun Østergaard Inspiration til undervisningsforløb med romanen Kodeks Målgruppe: 8.- 9. klasse Udarbejdet af Gudrun Østergaard Titel: Kodeks Forfatter: Gudrun Østergaard Forlag: Calibat Udgivelsesår: 2017 Antal sider:

Læs mere

Opgaver. Gymnastik. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag

Opgaver. Gymnastik. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag Gymnastik Før du læser Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel Forfatter Forlag Læs også bagsideteksten. Skriv sætningen færdig. Når du hopper 1 Hvilke andre ord kommer du

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Penge. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Pædagogisk vejledning

Pædagogisk vejledning Pædagogisk vejledning Sara Sejrskild Rejsenhus september 2013 Indhold Information til læreren... 3 Gå på opdagelse.... 4 Når litteraturen bliver digital... 4 Symmetri og kontrapunkt i fortællingen....

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Skrædder i Helvede 2. Undervisningsforløb til indskolingen. Udarbejdet af Dorte Sofie Mørk Emus

Skrædder i Helvede 2. Undervisningsforløb til indskolingen. Udarbejdet af Dorte Sofie Mørk Emus FORLAG Skrædder i Helvede 2 Undervisningsforløb til indskolingen. Udarbejdet af Dorte Sofie Mørk Emus Introduktion Antologien Skrædder i Helvede - Antologi til børn med billeder og korte tekster er blevet

Læs mere

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal Handling En gruppe børn begynder i skolen efter en lang ferie. Alex er ny i klassen, og han bliver placeret i den gruppe, hvor Marco, Lukas, Emma og Sisse sidder. Marco fortæller Alex, at det er hans gruppe,

Læs mere

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det?

Opgaver: Zlatan. 2. Hvor mange år er Zlatan? 3. På side 4 står, at Zlatan lavede et saksespark. Hvorfor tror du, at sparket kaldes det? Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag m.m. Titel Fotos Indholdsfortegnelse Overskrifter Tegninger Stikord Billedtekster Skemaer Sidetal Faktabokse Landkort Udgivelsesår

Læs mere

Dansk årsplan 1. klasse

Dansk årsplan 1. klasse Dansk årsplan 1. klasse 2016-2017 Læsning: Der arbejdes i begynderlæsningen med at give eleverne forskellige afkodningsstrategier eks. lydstavning - arbejdet med bogstavernes standart- og betingede udtaler,

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, tablet eller telefon. Introduktion Dette koncentrat er tredje del af en serie

Læs mere

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag Europa Før du læser Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel Forfatter Forlag Læs bagsideteksten. Skriv sætningerne færdige. Europa Europa Folk er 1 Læs indholdsfortegnelsen

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse Majken er fortælleren. Det starter med en skilsmisse, og dengang det var uhørt at lade sig skille. Men Majken og hendes musikglade overlever af en mor forlader faren uden den store dramatik. Moren har

Læs mere

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal. Målgruppe: klasse

Undervisningsforslag til Spis ormen, Janus Kodal. Målgruppe: klasse Handling En gruppe børn begynder i skolen efter en lang ferie. Alex er ny i klassen, og han bliver placeret i den gruppe, hvor Marco, Lukas, Emma og Sisse sidder. Marco fortæller Alex, at det er hans gruppe,

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette

Færdigheds- og vidensområder. Hvordan lærer eleven dette Klasse: 1. Merkur Skoleår: Dansk 2016-17 Uge/måned Emner/tema Hvad underviser skal lære eleven Hvordan lærer eleven dette Hvad eleverne har lært ClioOnline Augustseptember Mig og min familie Familietræ/

Læs mere

Arbejdsopgaver til Hjerte i vente Udarbejdet af Camilla Wandahl

Arbejdsopgaver til Hjerte i vente Udarbejdet af Camilla Wandahl Arbejdsopgaver til Hjerte i vente Udarbejdet af Camilla Wandahl Følgende opgaver er udarbejdet, så eleverne alene, to og to, i grupper og fælles i klassen får mulighed for at arbejde med romanen både før,

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Venus (2.-3. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Danskfaget Kunsteventyr Eleverne lærer at finde rundt på danskfaget.dk Fremstilling: Fortolkning:.

Læs mere

Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019

Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019 Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019 Årsplanen er lavet med udgangspunkt i de nye forenklede fælles mål for faget dansk, hvor omdrejningspunkterne er: Læsning: Eleven kan læse og forholde sig til tekster

Læs mere

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko En pige med pigsko Et undervisningsforløb til MELLEMTRINNET udarbejdet af Ulla Maria Michaelsen og Dorthe Rise Lidt om bogen Mette Vedsø har sammen med illustrator Anna Jacobine Jakobsen skrevet billedbogen

Læs mere

Pædagogisk vejledning til

Pædagogisk vejledning til 1 Pædagogisk vejledning til 1 Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Helle Rahbek VIA Center for Undervisningsmidler 1 DET SKJULTE KORT af Morten Dürr Målgruppe: 6.-7.klasse Bogen er læseteknisk ikke svær

Læs mere

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Balotelli. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Foto Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Billedtekst Skema Sidetal Faktaboks Landkort Udgivelsesår Punktopstilling

Læs mere

Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris. Forlaget Brændpunkt

Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris. Forlaget Brændpunkt Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris Forlaget Brændpunkt Kort om bogen Vi er kommet for at leve er en realistisk ungdomsroman, der giver dig et godt afsæt til samtaler om,

Læs mere

Årsplan 2017/ klasse Friskolen for Hundelev og Omegn Anni Andersen Årsplan for 6. 7.klasse 2017/2018

Årsplan 2017/ klasse Friskolen for Hundelev og Omegn Anni Andersen Årsplan for 6. 7.klasse 2017/2018 Årsplan for 6. 7.klasse 2017/2018 Fælles mål: Grundlaget for tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af dansk i 6. 7. klasse er de mål og trinmål, som står beskrevet i Fælles mål Dansk. De kan læses

Læs mere

Gør digitale medier synlige i klasselokalet

Gør digitale medier synlige i klasselokalet Gør digitale medier synlige i klasselokalet På en tre meter lang berettermodel gjorde 5. årgang deres arbejde med digitale medier synlige på Skolen ved Søerne. Selv om 5. klasserne arbejdede med digital

Læs mere

Procesorienteret stileskrivning på computeren

Procesorienteret stileskrivning på computeren LÆRERARK Procesorienteret stileskrivning på computeren Formål: at lære at kommunikere budskaber på forskellige måder. Læringsmål: Lære at kommunikere budskaber ved hjælp af forskellige teksttyper. Lære

Læs mere

Undervisningsmateriale samt eleveksempel lavet i BookCreator

Undervisningsmateriale samt eleveksempel lavet i BookCreator Undervisningsmateriale samt eleveksempel lavet i BookCreator Litteraturarbejde og Logbog 3. klasse Pelle Pamfilius Rejsen mod landet i Øst, 20 uger (her kun et udsnit), INDHOLDSFORTEGNELSE Side 3: Billeder

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation

Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Begynderlæsning Outrup Skole Forældreinformation Hvad er læsning: Læsning er sprog. At læse, er ikke bare det at kunne læse en tekst flydende uden at lave fejl og uden at køre fast. Det er samtidig et

Læs mere

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING Plot 4, kapitel 1 Det da løgn Side 10-55 FORTOLKNING Oplevelse og indlevelse Eleven kan dramatisere litteratur og andre æstetiske tekster gennem oplæsning og tegning mundtlige, kropslige og billedlige

Læs mere

Skoene fortæller. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Plot 3, kapitel 1. Side 10-37 FREMSTILLING

Skoene fortæller. Færdigheds- og vidensmål. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Plot 3, kapitel 1. Side 10-37 FREMSTILLING Plot 3, kapitel 1 Skoene fortæller Side 10-37 FORTOLKNING Eleven kan udtrykke sig kreativt og eksperimenterende ordforråd og sproglige valgmuligheder Oplevelse og indlevelse Eleven kan dramatisere litteratur

Læs mere