Notat. Udvikling af boligprojekt i Esbjerg til Boligforeningen Fremad. 1. Indledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Udvikling af boligprojekt i Esbjerg til Boligforeningen Fremad. 1. Indledning"

Transkript

1 Aarhus 8. december 2016 Tina Braad Partner T tbr@bechbruun.com Sagsnr tbr/dla Notat Udvikling af boligprojekt i Esbjerg til Boligforeningen Fremad 1. Indledning Dette notat indeholder en beskrivelse af de muligheder Boligforeningen Fremad har for at indgå aftaler med KPC Herning A/S (KPC) om opførelse af almene boliger på matr.nr. 91 b, 93, 1049 a, 1050, 1051 a og 1227 b, Esbjerg Bygrunde uden gennemførelse af et forudgående udbud efter udbudslovens regler. Baggrunden for notatet er følgende: KPC har optionsaftale på matr.nr a, 1050 og 1051 a, Esbjerg Bygrunde. Boligforeningen Fremad ejer matr.nr. 93, Esbjerg Bygrunde og Esbjerg Kommune ejer matr.nr. 91 b og 1227 b, Esbjerg Bygrunde. I samarbejde med rådgivningsfirmaerne Arkitema K/S og Ingeniør ne A/S, har KPC udviklet et boligprojekt på de pågældende matrikler, omfattende ungdomsboliger og flygtningeboliger, som den almene boligorganisation Boligforeningen Fremad ønsker at erhverve. Esbjerg Kommune er meget positivt indstillet overfor projektet, der muliggør etablering af ungdomsboliger og flygtningeboliger i bynære omgivelser. Esbjerg Kommune har derfor tilkendegivet at have til hensigt, dels at overdrage kommunens matrikler til Boligforeningen Fremad, dels tildele kvote til opførelse af de almene boliger. 2. Konklusion Det er baseret på oplysningen om, at Esbjerg Kommune har tilkendegivet at have til hensigt at tildele kvote til opførelsen af almene boliger på matr.nr. 91 b, 93, 1049 a, 1050, 1051 a og 1227 b, Esbjerg Bygrunde vores vurdering, at Boligforeningen Fremads interesse i at udnytte kvoten er så væsentlig, at der kan fremføres gode argumenter for, at Boligforeningen Fremad lovligt og således uden gennemførelse af et forudgående udbud kan indgå aftale med KPC vedrørende opførelse af boligerne i totalentreprise under forudsætning af, København Langelinie Allé København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade Aarhus C Danmark Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, T F E info@bechbruun.com Advokatfirma CVR-nr

2 2/9 at KPC i forbindelse med opførelsen af byggeriet udbyder bygge- og anlægsarbejderne efter udbudslovens regler, og således afløfter udbudspligten på vegne af Boligforeningen Fremad. Vi har herved særligt lagt vægt på, at projektet også omfatter matrikler, som Boligforeningen Fremad i forvejen ejer, samt matrikler, som Esbjerg Kommune har tilkendegivet at ville sælge til Boligforeningen Fremad. Det er yderligere vores vurdering, at der kan fremføres gode argumenter for, at KPC i forbindelse med opførelsen af de almene boliger til Boligforeningen Fremad alene er forpligtet til at udbyde bygge- og anlægsarbejderne, hvorimod KPC ikke er forpligtet til at udbyde de rådgivningsydelser, der er forbundet med gennemførelsen af projektet. Eftersom der ikke findes praksis vedrørende den situation, hvor en privat part/developer udbyder et skræddersyet byggeri på vegne af en offentlig myndighed - herunder et boligselskab - er vores ovennævnte vurdering i sagens natur behæftet med den usikkerhed, der følger af den manglende praksis på området. Det er derfor også vores anbefaling, at Boligforeningen Fremad forud for indgåelse af en totalentrepriseaftale med KPC indrykker en såkaldt bekendtgørelse om forudgående gennemsigtighed i EU-tidende om overdragelse af udbudspligten. 3. Udbudspligten ved skræddersyet byggeri 3.1 Fuldmagtsmodel Delegeret bygherrerolle Udgangspunktet er, at et alment boligselskab, der som bygherre lader opføre almene boliger, er forpligtet til at udbyde opførelsen af byggeriet (entreprisearbejder og rådgivningsydelser) efter reglerne i udbudsloven, hvis bygge- og anlægsomkostningerne overstiger tærskelværdien for EU-udbudspligtige bygge- og anlægskontrakter på kr. ekskl. moms. Denne pligt til at udbyde opførelsen af byggeriet (entreprisearbejder og rådgivningsydelser) efter reglerne i udbudsloven omfatter, jf. lovens 9 smh. 24, nr. 23 og nr. 24, også den situation, hvor den ejendom, som boligerne opføres på, helt eller delvis ejes af en privat developer, og boligselskabet derfor erhverver såvel grund som udførelse af almene boliger fra den private developer (såkaldte skræddersyede byggerier). Det gør i den forbindelse ingen forskel, om ejendommen og boligerne overdrages samlet eller hver for sig. Gennemførelse af udbudspligten af et skræddersyet byggeri kan i praksis volde betydelige udfordringer.

3 3/9 Ofte vil der således være tale om en grund, som den offentlige myndighed har en særlig interesse i, og hvor den private ejer/developer af mange årsager ikke vil være interesseret i at overdrage grunden/ejendommen til den offentlige myndighed med henblik på, at den offentlige myndighed gennemfører et udbud af byggeriet. Boligselskabets muligheder for at råde over ejendommen er derfor ofte afhængige af, at den private ejer/developer får lov til at gennemføre opførelsen og indretningen af byggeriet. Det er i teorien og i praksis med henvisning til EF-Domstolens dom af 12. juni 2001 i sag C- 399/98 (Ordine) antaget, at en mulig løsning på disse (udbudsretlige) udfordringer kan være at lade den private developer udbyde bygge- og anlægsopgaverne efter udbudsdirektivets regler og herefter afløfte den ordregivende myndigheds udbudspligt (den såkaldte fuldmagtsmodel eller agentmodel eller delegerede bygherremodel ). EF-Domstolen har således i den pågældende dom af 12. juni 2001 fastslået, at en ordregivende myndighed kan overlade opfyldelsen af udbudspligten til en privat part/developer. EF-Domstolen lagde i den pågældende sag vægt på, at den private part/developer i princippet var den eneste, der kunne afløfte udbudspligten på det offentliges vegne, og i den forbindelse var det afgørende, at bygge- og anlægsarbejderne faktisk og effektivt blev konkurrenceudsat i overensstemmelse med direktivets regler, mens det var af mindre betydning, hvem der afløftede udbudspligten. Et tilsvarende synspunkt er fulgt i Klagenævnet for Udbuds kendelse af 29. januar 2002 (Økonomi- og Erhvervsministeriet mod Farum Kommune), som dog ikke helt på samme måde som den førnævnte EU-dom fra 2001 begrænser anvendelsen af fuldmagtsmodellen til kun at omfatte tilfælde, hvor der alene er en privat part/developer, der kan forestå udbuddet efter direktivets regler. Kendelsen omfatter i stedet en række sale and lease back arrangementer. EF-Domstolens senere domme af 20. oktober 2005 i sag C-264/03 (Kommissionen mod Frankrig) og 18. januar 2007 i sag C-220/05 (Auroux) viser dog samtidig, at denne mulighed for at lade en privat part/developer løfte udbudspligten på vegne af den offentlige myndighed, ikke er en regel, der kan opretholdes ubetinget i alle situationer. Det er derfor fortsat uafklaret, hvornår/i hvilket omfang en ordregivende myndighed - herunder en almen boligorganisation kan afløfte udbudspligten i forbindelse med skræddersyede byggerier ved at lade den private part/developer udbyde bygge- og anlægsarbejderne på vegne af den ordregivende myndighed.

4 4/9 Den overvejende opfattelse er, at det er afgørende, om de bygge- og anlægsarbejder, der skal udføres, udbydes effektivt efter direktivets regler, og at boligselskabet derfor i tilfælde af skræddersyede byggerier kan lade den private part/developer afløfte udbudspligten på vegne af boligselskabet, hvis boligselskabet har en helt særlig interesse i grunden, og hvor der således ikke er rimelige praktisable og attraktive alternativer for boligselskabet, enten i forhold til at erhverve grunden eller gennemføre byggeriet på en anden grund. Det er med andre ord en forudsætning for modellens anvendelse, at boligselskabet har en sådan særlig interesse i den pågældende ejendom og dennes beliggenhed mv., at det ikke vil være rimeligt at pålægge boligselskabet at udbyde byggeriet og dets beliggenhed (et såkaldt lokationsudbud). Det samme fremhæves i et notat fra Københavns Kommune af den 26. juni Opførelse af almene boliger af delegeret bygherre, hvor den delegerede bygherremodel efter kommunens opfattelse kun er anvendelig efter en konkret vurdering, og hvor det er klart, at det alene er den konkrete private aktør/developer, som kan opføre byggeriet på den pågældende grund. Dette er eksemplificeret i følgende situationer: 1. Der hviler en gevinstklausul på grunden, og grundejeren vil derfor ikke videresælge grunden ubebygget. 2. Det offentlige byggeri er en del af en større samlet bebyggelse, hvorfor det ikke med mening er muligt at udskille den offentlige/almene del til udførelse af en særskilt bygherre. I disse situationer anser Københavns Kommune således enerettighedsbetragtningen som værende opfyldt. 3.2 Den private part/developers gennemførelse af udbudspligten udbud af tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder Det er antaget, at den private part/developers forpligtigelse til at udbyde bygge- og anlægsarbejderne efter udbudslovens regler ikke omfatter tjenesteydelser, som naturligt indgår som en del af den delegerede bygherrerolle, såsom projektstyring og risikohåndtering. Det er desuden antaget, at når den private part/developer udbyder bygge- og anlægsarbejderne efter udbudslovens regler, er den private part/developer - i samme omfang som boligselskabet - berettiget til at undlade udbud af delarbejder/delydelser.

5 5/9 Efter udbudslovens 8, stk. 2 har en offentlig myndighed således lov til at undlade at udbyde op til 20% af bygge- og anlægsarbejdernes samlede værdi, dog således at værdien af de enkelte kontrakter, der indgås under denne 20%-regel for bygge- og anlægsarbejders vedkommende, ikke kan overstige kr ekskl. moms. Endelig har der traditionelt ikke været stillet krav om, at den private part/developer foretager udbud af rådgivningsydelserne i forbindelse med skræddersyede byggerier, jf. også det ovenfor anførte vedrørende de tjenesteydelser, der naturligt indgår i den delegerede bygherrerolle. Den teoretiske baggrund herfor er, at udbudspligten for tjenesteydelser efter udbudsloven ikke på tilsvarende vis, som det er tilfældet for bygge- og anlægskontrakter, er udvidet til at omfatte skræddersyet rådgivning, det vil sige rådgivning, der ydes til den private part/developer, hvor den offentlige myndighed har en ikke ubetydelig indflydelse på projektet og dermed de rammer, indenfor hvilken rådgivningen skal ydes. Hertil kommer, at aftalen mellem boligselskabet og den private part/developer ofte er baseret på et konkret projekt, som rådgiveren har ophavsret til, og hvor aftalen med den private part/developer og rådgiveren ofte er indgået forud for aftalen mellem boligselskabet og den private part/developer, med den konsekvens, at det ikke er muligt eller relevant at udbyde rådgivningsopgaven. Argumentet er i den forbindelse, at den særlige interesse i grunden, som boligselskabet har, og som begrunder, at det er muligt at lade udbudspligten løfte af den private part/developer, tilsvarende (fordi der ikke er rimelige praktisable og attraktive alternativer for boligselskabet) kan begrunde, at rådgivningsydelser (ud fra samme enerets synspunkt) ikke udbydes. Der er dog - uanset at rådgivningsydelsen ofte ikke udbydes i forbindelse med skræddersyede byggerier teoretikere, der er af den opfattelse, at den private part/developer ligeledes skal udbyde rådgivningsydelsen. Dette synspunkt er baseret på en sidestillelse af hele aftale-setuppet (det skræddersyede byggeri) med en form for totalentreprise, hvor den private part/developer anses som en totalentreprenør, som herefter skal forestå udbuddet af de underliggende ydelser. Definitionen af udbudspligtige bygge- og anlægskontrakter i udbudslovens 24, nr. 23, omfatter således også totalentrepriser. Heroverfor kan det dog hævdes, at mens en totalentreprisekontrakt med definitionen i udbudslovens 24, nr. 23, litra b, er defineret som en udbudspligtig offentlig bygge- og anlægskontrakt, er rådgivningsdelen i en totalentreprise ikke defineret som et bygge- og anlægsarbejde. Udbudslovens 24, nr. 23, litra b fulde ordlyd er således følgende:

6 6/9 Offentlige bygge- og anlægskontrakter: Offentlige kontrakter om a) Udførelse af eller projektering og udførelse af aktiviteter nævnt i bilag 2 til Europaparlament og rådsdirektiv 2014/24EU af 14. februar 2014 om offentlige udbud. b) Udførelse af eller projektering og udførelse af bygge- og anlægsarbejder, jf. nr. 5 eller c) Udførelse af et bygge- og anlægsarbejde, jf. nr. 5, der opfylder krav, som er specificeret af ordregiveren og har afgørende indflydelse på arbejdets art eller projektering. Definitionen af de såkaldte skræddersyede byggerier omfatter dermed kun selve udførelsen af bygge- og anlægsarbejdet og ikke projektering af dette. I lyset heraf sammenholdt med den omstændighed, at udbudsloven netop ikke indeholder en definition af skræddersyede tjenesteydelser er det vores opfattelse, at der kan anføres vægtige argumenter for, at udbudspligten for de skræddersyede byggerier ikke omfatter et udbud af de rådgivningsydelser eller andre tjenesteydelser, såsom projektstyring og risikohåndtering, der er forbundet med opførelsen af det skræddersyede byggeri. Det skal dog afslutningsvis bemærkes, at der til trods for at fuldmagtsmodellen i praksis har en relativ bred anvendelse ikke foreligger praksis, som tager stilling til, hvornår en privat part/developer kan udbyde et skræddersyet byggeri for en ordregivende myndighed, og som en konsekvens heraf heller ikke praksis vedrørende omfanget af den private part/developers udbudspligt. 4. Vurdering Efter det oplyste, har Esbjerg Kommune vurderet, at Esbjerg Kommune har en sådan særlig interesse i, at der føres bynære ungdomsboliger og flygtningeboliger på de pågældende matrikler, at Esbjerg Kommune dels har tilkendegivet at ville overdrage kommunens matrikler til Boligforeningen Fremad, dels tildele kvoter til opførelse af projektet på de pågældende ejendomme. Baseret på denne oplysning og den praksis, der er beskrevet i notatets afsnit 3, er det derfor vores vurdering, at der kan fremføres gode argumenter for, at Boligforeningen Fremad kan indgå aftale med KPC om opførelse af almene boliger på de pågældende matrikler, uden gennemførelse af et forudgående udbud efter udbudsdirektivet. Vi har herudover lagt vægt på:

7 7/9 At KPC vil udbyde alle bygge- og anlægsarbejder i forbindelse med opførelsen af de almene boliger efter udbudslovens regler, og således ikke påtænker at udføre byggeog anlægsarbejder i egenproduktion, At projektet involverer ejendomme, der i forvejen ejes af Boligforeningen Fremad, samt ejendomme, der ejes af Esbjerg Kommune, At Esbjerg Kommune ifølge det oplyste ud fra saglige byplanmæssige interesser ønsker at tildele kvote til opførelse af almene boliger på de pågældende ejendomme, At der ifølge det oplyste ikke eksisterer andre praktisable muligheder for Boligforeningen Fremad, hvis boligforeningen ønsker den pågældende kvote, samt At KPC ikke ønsker at overdrage ejendommen til Boligforeningen Fremad uden samtidig at få mulighed for at opføre de pågældende boliger. Det er yderligere vores vurdering, at der kan fremføres gode argumenter for, at KPC i forbindelse med afløftningen af Boligforeningen Fremads udbudspligt ikke er forpligtet til at udbyde de rådgivningsydelser, der er forbundet med realiseringen af byggeriet, herunder særligt de bygherrerelaterede rådgivningsydelser i form af projektstyring og risikohåndtering ved byggeriet, men også projekteringsydelserne. Vi har herved lagt vægt på: At det er uklart om og i hvilket omfang der er pligt til at udbyde rådgivningsydelserne i forbindelse med skræddersyede byggerier, At definitionen af skræddersyede byggerier i udbudsloven ikke omfatter projektering af bygge- og anlægsarbejderne, At KPC ikke ønsker at overdrage de relevante matrikler til Boligforeningen Fremad, såfremt KPC s rådgiver ikke fremad tilknyttes byggeriet, samt At den væsentlige interesse, som Boligforeningen Fremad har i projektet, derfor kan udvides til også at omfatte aftalen mellem KPC og KPC s rådgiver, som derfor ud fra tilsvarende betragtninger kan friholdes fra udbudspligten. *** Eftersom der ikke findes praksis vedrørende den situation, hvor en privat part/developer udbyder et skræddersyet byggeri på vegne af en offentlig myndighed, herunder en almen boligorganisation, er anvendelse af fuldmagtsmodellen generelt behæftet med den usikkerhed, der i sagens natur følger af den manglende praksis på området. Det er derfor også vores klare anbefaling, at Boligforeningen Fremad forud for indgåelse af en eventuel aftale med KPC indrykker en såkaldt bekendtgørelse om forudgående gennemsigtighed i EU-tidende om overdragelse af udbudspligten.

8 8/9 Herved undgår Boligforeningen Fremad som udgangspunkt risikoen for, at kontrakten i tilfælde af en klagesag bliver erklæret for uden virkning, hvis Klagenævnet for Udbud i den forbindelse måtte vurdere, at det ikke har været lovligt at lade KPC løfte udbudspligten. I tilfælde af at Klagenævnet for Udbud erklærer en aftale for uden virkning, vil aftalen ellers skulle ophøre for så vidt angår de ydelser, som endnu ikke er erlagt på ophævelsestidspunktet. Med hensyn til de ydelser, som allerede er erlagt på det tidspunkt, hvor aftalen erklæres for uden virkning, er en ophævelse ikke mulig. Boligforeningen Fremad vil derfor for disse ydelsers vedkommende i stedet blive pålagt en bødesanktion, som forventes at ville udgøre 5% af den erlagte omsætning i forhold til aftalen. Denne risiko, for at aftalen omkring det skræddersyede byggeri i henhold til klagenævnsloven bliver erklæret for uvirksom, vil dog som nævnt, jf. lovens 4, kunne imødegås ved forud for den formelle underskrift af aftalen at indrykke en såkaldt bekendtgørelse om forudgående gennemsigtighed i EU-tidende. Kommer der herefter ikke inden for en frist på 10 kalenderdage, regnet fra offentliggørelsen af bekendtgørelsen i EU-tidende, indsigelser mod kontrakten, kan kontrakten som udgangspunkt ikke efterfølgende blive ramt af uvirksomhedsbegrebet, og den deraf følgende risiko for bødestraf. Det følger dog af lovbemærkningerne til klagenævnslovens 4, at såfremt ordregiver i dette tilfælde Boligforeningen Fremad har foretaget en åbenbar urigtig vurdering med hensyn til, om KPC kan løfte udbudspligten, vil klagenævnet fortsat, og uafhængigt af bekendtgørelsen om forudgående gennemsigtighed, skulle erklære kontrakten for uden virkning. EU-Domstolen har desuden i sin dom af 11. september 2014 i sag C-19/13 (Fastweb) udtalt, at Klagenævnet for Udbud, i tilfælde af at der kommer en klage, efter at ordregiver indrykker en profylaksebekendtgørelse, skal foretage en vurdering af, om ordregiver ved sin vurdering af, om kontrakten kunne indgås uden udbud, har udvist den fornødne omhu ved sin vurdering af, om betingelserne for at indgå kontrakten uden udbud faktisk var opfyldt. Der foreligger p.t. kun begrænset praksis, der indikerer, hvor meget der skal til, for at en ordregiver ikke har udvist den fornødne omhu, og således har foretaget en åbenbar urigtig vurdering af udbudspligten med den konsekvens, at uden virkning sanktionen ikke kan afskæres gennem bekendtgørelsen om forudgående gennemsigtighed. Efter vores opfattelse vil der dog som udgangspunkt ikke være tale om en sådan urigtig vurdering, såfremt ordregiver i forbindelse med et skræddersyet byggeri, dels har indhentet en juridisk vurdering af aftalens lovlighed, dels sagligt kan redegøre for, at der ikke foreligger rimelige praktisable og attraktive alternativer.

9 9/9 Offentliggøres der efter underskrivelse af kontrakten desuden en tildelingsbekendtgørelse i EU-tidende, vil heller ikke kontraktoverdragelsen kunne gøres til genstand for en klagesag, såfremt der ikke fremkommer en klage inden 30 kalenderdage regnet fra dagen efter den dag, hvor der er sket offentliggørelse af denne bekendtgørelse. Der gælder således efter klagenævnslovens 7, stk. 3, en absolut klagefrist på 30 kalenderdage regnet fra den dag, hvor der er sket offentliggørelse af tildelingsbekendtgørelsen i EUtidende. Aarhus, den 8. december 2016 Tina Braad

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv Almene boliger i et byudviklingsperspektiv København, den 9. november 2016 2 Program 1 Offentligt grundsalg 2 Blandet byggeri (salg af byggeretter) 3 Privat grundsalg (delegeret bygherremodel) 1 Offentligt

Læs mere

DEN DELEGEREDE BYGHERREMODEL I AARHUS

DEN DELEGEREDE BYGHERREMODEL I AARHUS ALMENE BOLIGER Teknik og Miljø DEN DELEGEREDE BYGHERREMODEL I AARHUS Den deleg erede by g herremo del i A arh u s 1 Vækst og udvikling i og omkring de større byer medfører stigende befolkningstal og øget

Læs mere

Notat om udbudsmodel og udbudspligt af ejendomsudviklingsprojekt

Notat om udbudsmodel og udbudspligt af ejendomsudviklingsprojekt 8921017 RHH/mabl Notat om udbudsmodel og udbudspligt af ejendomsudviklingsprojekt på C.F. Richs Vej 103 1. INDLEDNING OG PROBLEMSTILLING KAB har i forlængelse af sin korrespondance med Frederiksberg Kommune

Læs mere

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 Brownfield development og byudvikling v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Brownfield development Omdannelse eller udvikling af en eksisterende ejendom eller bebyggelse. Typisk

Læs mere

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014

C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 C-19/13, Fastweb - fra et tilbudsgiverperspektiv Dansk Forening for Udbudsret, 30. september 2014 Anders Birkelund Nielsen, Partner abn@bechbruun.com 2 Fortolkning af betingelsen om, at ordregiveren finder

Læs mere

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde Aarhus 24. august 2017 Anne Bergholt Sommer Partner T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0081 cen/ase Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde 1. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at få afklaret

Læs mere

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver Aarhus December 2015 Anne Bergholt Sommer Specialistadvokat T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0070 tbr/ase/dla Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver 1. Baggrund og opdrag Norddjurs

Læs mere

Notat vedrørende udbudspligten i forbindelse med reduktion af projektet "Viborg Arena"

Notat vedrørende udbudspligten i forbindelse med reduktion af projektet Viborg Arena Tina Braad Partner tbr@holst-law.com T +45 8934 1116 J.nr. 039823-0004 TBR/MHO/HAI Notat vedrørende udbudspligten i forbindelse med reduktion af projektet "Viborg Arena" 1. Indledning Dette notat indeholder

Læs mere

Redegørelse vedr. videreoverdragelse af ejendommen beliggende Grådybet 71/Gl. Vardevej 66, st. th., 6700 Esbjerg.

Redegørelse vedr. videreoverdragelse af ejendommen beliggende Grådybet 71/Gl. Vardevej 66, st. th., 6700 Esbjerg. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Att.: Hans Kjær Jesper Schlüter Haugaard Nielsen Advokatpartnerselskab Rasmus Haugaard Advokat (H), Ph.d. T dir. M 9877 5032 3078 5132 rh@hna.dk CVR-nr.32 77 36

Læs mere

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Dansk Forening For Udbudsret 15. januar 2015 Tina Braad, Partner Bech-Bruun 2 Anvendelsesområdet for udbud med forhandling ( 60) 1. Ved

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Aktuel udbudsretlig praksis

Aktuel udbudsretlig praksis Aktuel udbudsretlig praksis 1 Aktuel udbudsretlig praksis Udvalgte emner 1 Opsættende virkning 2 Udbudspligtige (tillægs-)kontrakter Anvendelse af profylakse-bekendtgørelse 3 Forudgående offentliggørelse

Læs mere

Kontraktændringer: Muligheder og risici. v/ partner Anders Birkelund Nielsen Den offentlige uddannelsesdag 2014

Kontraktændringer: Muligheder og risici. v/ partner Anders Birkelund Nielsen Den offentlige uddannelsesdag 2014 Kontraktændringer: Muligheder og risici v/ partner Anders Birkelund Nielsen Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Overblik Kontraktændringer Den udbudsretlige kontekst Væsentlige retskilder Direktiver,

Læs mere

Sagsnr Opførelse af almene byggerier af delegeret bygherre. Dokumentnr

Sagsnr Opførelse af almene byggerier af delegeret bygherre. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 26-06-2014 Opførelse af almene byggerier af delegeret bygherre Problem Ved en række almene byggeprojekter er der behov for et tættere

Læs mere

Den delegerede bygherremodel. - Et samarbejde mellem offentlige/almene ordregivere og private aktører

Den delegerede bygherremodel. - Et samarbejde mellem offentlige/almene ordregivere og private aktører Den delegerede bygherremodel - Et samarbejde mellem offentlige/almene ordregivere og private aktører Introduktion Der er travlt indenfor byggeriet. Nye krav, lokalplaner, privat efterspørgsel, almene aktører

Læs mere

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.]

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] København September 2014 Sagsnr. 028156-0064 aa/cru/ssk UDKAST 21. september 2014 Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] Mellem Roskilde Kommune CVR-nr. 29 18 94 04 Rådhusbuen 1

Læs mere

Udbud af bygge- og anlægsopgaver

Udbud af bygge- og anlægsopgaver Udbud af bygge- og anlægsopgaver Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Tina Braad Projektkonkurrencer 2 3 Projektkonkurrencer Definitioner: - Projektkonkurrencer er i udbudsdirektivets

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

Vedrørende anvendelse af den delegerede bygherre-model ved opførelse af alment byggeri i kombination med erhvervsbyggeri på Teglholmen

Vedrørende anvendelse af den delegerede bygherre-model ved opførelse af alment byggeri i kombination med erhvervsbyggeri på Teglholmen Advokatpartnerselskab Kurt Bardeleben Advokat J.nr. 297340-AEJ 4.marts 2016 NOTAT Vedrørende anvendelse af den delegerede bygherre-model ved opførelse af alment byggeri i kombination med erhvervsbyggeri

Læs mere

Opførelsen af Køge Park udbydes som én samlet totalentreprisekontrakt, jf. nedenfor.

Opførelsen af Køge Park udbydes som én samlet totalentreprisekontrakt, jf. nedenfor. Advokatpartnerselskab Henrik Puggaard Advokat J.nr. 289785-3-1-GTH BILAG 9 TIL GRUNDKØBSAFTALEN Regler for gennemførelse af udbud af totalentreprisekontrakt 1. Udbudsforpligtelsen Til opfyldelse af Grundkøbsaftalens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998 K E N D E L S E Tømrermester Bent Mousten Vestergaard (advokat K.W. Schmith, Skive) mod Spøttrup boligselskab

Læs mere

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST

SVEJGAARD ǀ GALST ǀ QWIST BYGHERREROLLEN ALMENE BOLIGORGANISATIONER Advokat Henrik Qwist hq@svega.dk København den 7. august 2015 J.nr. 135088 SVEJGAARD GALST QWIST Advokataktieselskab CVR nr. 32 28 55 70 Gammel Strand 44 1202

Læs mere

Håndtering af udbudsreglerne i Sankt Annæ Plads projektet

Håndtering af udbudsreglerne i Sankt Annæ Plads projektet KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg og Udbud NOTAT Håndtering af udbudsreglerne i Sankt Annæ Plads projektet Baggrund Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING Frederikshavn Kommune indgik i 2011 en OPS-kontrakt med et konsortium bestående af MT Højgaard og DEAS om design, opførelse og efterfølgende

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen )

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) København Maj 2015 Sagsnr. 028156-0082 ham/liz Udbygningsaftale Mellem Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) og Rema Ejendom

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-130.313 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. januar 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-130.313 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. januar 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-130.313 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. januar 2002 K E N D E L S E Økonomi- og Erhvervsministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) mod Farum

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

Udelukkelse og udvælgelse

Udelukkelse og udvælgelse Udelukkelse og udvælgelse Debat om lovforslaget til den nye udbudslov Dansk Forening for Udbudsret, 15. januar 2015 Anders Birkelund Nielsen, advokat (abn@bechbruun.com) 2 Udelukkelse - Udvalgte nyskabelser

Læs mere

Bestillerrådgivningsaftale

Bestillerrådgivningsaftale Bestillerrådgivningsaftale København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Frue Kirkeplads 4 8000 Aarhus C Danmark Shanghai, rep. kontor 83 Loushanguan Road Suite 2635, 26/F Shanghai, Kina

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

Nyt fra udbudsretten. H.P. Rosenmeier

Nyt fra udbudsretten. H.P. Rosenmeier Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier Indledning 2 I den begrænsede tid, jeg har fået, har jeg tænkt mig at omtale følgende afgørelser i prioriteret rækkefølge: 1. Klagenævnets kendelse af 4. maj 2016,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014 Optionsaftale mellem Horsens Kommune og [ ] vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark Shanghai 1801,

Læs mere

Kontraktændringer: Muligheder og risici. v/ specialistadvokat Christian Nielsen Den offentlige uddannelsesdag 2014

Kontraktændringer: Muligheder og risici. v/ specialistadvokat Christian Nielsen Den offentlige uddannelsesdag 2014 Kontraktændringer: Muligheder og risici v/ specialistadvokat Christian Nielsen Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Overblik Kontraktændringer - Den udbudsretlige kontekst Hvornår er en ændring væsentlig?

Læs mere

DOMSTOLENS KENDELSE (Anden Afdeling) 3. december 2001 *

DOMSTOLENS KENDELSE (Anden Afdeling) 3. december 2001 * VESTERGAARD DOMSTOLENS KENDELSE (Anden Afdeling) 3. december 2001 * I sag C-59/00, angående en anmodning, som Vestre Landsret (Danmark) i medfør af artikel 234 EF har indgivet til Domstolen for i den for

Læs mere

Den 20. december 2009 trådte et nyt sæt regler i kraft indenfor udbudsretten.

Den 20. december 2009 trådte et nyt sæt regler i kraft indenfor udbudsretten. NYE REGLER OM OVERTRÆDELSER AF UDBUDSREGLERNE Den 20. december 2009 trådte et nyt sæt regler i kraft indenfor udbudsretten. Der er tale om en væsentlig stramning af udbudsreglerne, som har betydning for

Læs mere

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger Aarhus 28. august 2014 Torben Brøgger Partner T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com Sagsnr. 029774-0318 tb/hps/kkp Notat Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger 1. Indledning

Læs mere

Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv.

Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv. Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv. Peter Dann Jørgensen Bender von Haller Dragsted København, den 15. juni 2011 www.bvhd.dk

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og anlægsarbejder,

Læs mere

Udbud efter forhandling

Udbud efter forhandling Udbud efter forhandling Med og uden udbudsbekendtgørelse v/ partner, advokat Tom Holsøe Den juridiske ramme Hvad er forhandling? "Rådet og Kommissionen erklærer, at fremgangsmåderne med offentligt eller

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 17 Bilag 6 Udbudsretlige problemstillinger 23, oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 27078672 1. Sammenfatning

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-449 (Mette Langborg) 14. september 2016 K E N D E L S E Motus A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Den danske stat v/ Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten v/

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 K E N D E L S E HjulmandKaptain Advokatpartnerselskab (advokat Niels Lomborg, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Schøn & advokat Cecilie Rust Den offentlige uddannelsesdag 2014

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Schøn & advokat Cecilie Rust Den offentlige uddannelsesdag 2014 Brownfield development og byudvikling v/ partner Torben Schøn & advokat Cecilie Rust Den offentlige uddannelsesdag 2014 Indledning Hvorfor stiger ejendomspriserne i Helsinki, Stockholm og Oslo væsentlig

Læs mere

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018.

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018. Fanø Kommune Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og byggeog anlægsopgaver på det tekniske område 1 Indhold 1. Formål...3 2. Lovhjemmel...3 3. Rådgivningsydelser...3 4. Valg af rådgiver...4 5.

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: Rådhusbuen 1 Postboks Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen )

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: Rådhusbuen 1 Postboks Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) Udbygningsaftale Mellem Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) og Rema Ejendom Danmark A/S CVR-nr.: 20 86 16 06 Hundige Strandvej

Læs mere

EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007. Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com

EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007. Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007 Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com Statistik EF-domstolen 2007 Indenfor udbudsområdet (herunder art. 43/49) har EF-domstolen

Læs mere

Opførelse af ungdomsboliger på Strandvejen 3, 9000 Aalborg.

Opførelse af ungdomsboliger på Strandvejen 3, 9000 Aalborg. Opførelse af ungdomsboliger på Strandvejen 3, 9000 Aalborg. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/38628826.aspx Ekstern udbuds ID 124585-2013 Udbudstype Tildeling af kontrakt Dokumenttype

Læs mere

NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION

NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION Sagsnr. 25024-1 NOTAT OM NORDDJURS KOMMUNES MULIGHED FOR AT BENYTTE FINANSMINISTERIETS RAMMEKONTRAKT OM DATAKOMMUNIKATION 1. Indledning Norddjurs Kommune (herefter benævnt Kommunen ) har bedt Bender von

Læs mere

Vurdering og indspil til 9 a i lovforslag L76

Vurdering og indspil til 9 a i lovforslag L76 Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 76 Bilag 9 Offentligt København 14. december 2016 Gundula Maria Kjær Regulatory affairs manager T +45 72 27 34 63 gmk@bechbruun.com Sagsnr. 057776-0010 cvt/gmk/eda

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 23. juli 2013 (J.nr. 2012-0027348). Ikke grundlag

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 K E N D E L S E Smørum Kraftvarme AmbA (selv) mod Energinet.dk (advokat Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 18. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 18. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-130.313 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 18. juli 2002 K E N D E L S E Økonomi- og Erhvervsministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) mod Farum

Læs mere

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen 2 Temaer Status på lovgivningsprocessen Hvilke væsentlige ændringer medfører den nye lov? Fokus

Læs mere

VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER SOM ET SAMLET INDKØB

VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER SOM ET SAMLET INDKØB Advokat Andreas Christensen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 J.nr. 173008 VURDERING AF OM LOKALT FORANKREDE BESKÆFTIGELSESINDSATSER SKAL BETRAGTES SOM ENKELTSTÅENDE KONTRAKTER ELLER

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 K E N D E L S E Sønderborg Affald A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Affaldsregion Nord I/S v/dansk Affald

Læs mere

Udkast d. 23. december Udkast til

Udkast d. 23. december Udkast til Udkast d. 23. december 2010 Udkast til Bekendtgørelse om fremgangsmåderne ved indgåelse af offentlige vareindkøbskontrakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035912 (Kirsten Thorup, Jan Eske Schmidt) 21. marts 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035912 (Kirsten Thorup, Jan Eske Schmidt) 21. marts 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035912 (Kirsten Thorup, Jan Eske Schmidt) 21. marts 2014 K E N D E L S E Dansk Byggeri (advokat Henrik Fausing v/ advokat Christian B. Prophet-Rannow, København) mod

Læs mere

LANGUAGE: NO_DOC_EXT: SOFTWARE VERSION: COUNTRY: PHONE: / NOTIFICATION TECHNICAL: NOTIFICATION PUBLICATION:

LANGUAGE: NO_DOC_EXT: SOFTWARE VERSION: COUNTRY: PHONE: / NOTIFICATION TECHNICAL: NOTIFICATION PUBLICATION: LANGUAGE: DA CATEGORY: ORIG FORM: F02 VERSION: R2.0.9.S01 SENDER: ENOTICES CUSTOMER: ECAS_nbaherik NO_DOC_EXT: 2017-014988 SOFTWARE VERSION: 9.4.0 ORGANISATION: ENOTICES COUNTRY: EU PHONE: / E-mail: heba@advodan.dk

Læs mere

Nyhedsbrev Udbud

Nyhedsbrev Udbud Nyhedsbrev Udbud 16.04.2015 KONCESSIONER OG GRÆNSE- OVERSKRIDENDE INTERESSE 16.4.2015 Klagenævnet for Udbud har i en ny kendelse inddraget de endnu ikke implementerede tærskelværdier i det nye Koncessionsdirektiv

Læs mere

Notat til Økonomiudvalgsmøde den 1. september 2011 vedr. energioptimeringsprojekt

Notat til Økonomiudvalgsmøde den 1. september 2011 vedr. energioptimeringsprojekt NOTAT Allerød Kommune Økonomi Udbud og Indkøb Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Notat til Økonomiudvalgsmøde den 1. september 2011 vedr. energioptimeringsprojekt

Læs mere

Aftale. Aarhus Oktober Sagsnr Dok.nr UDKAST oktober 2015

Aftale. Aarhus Oktober Sagsnr Dok.nr UDKAST oktober 2015 Aarhus Oktober 2015 Sagsnr. 021613-0031 Aftale om etablering af det fælleskommunale redningsberedskab Nordvestjyllands Brandvæsen I/S, mellem Holstebro Kommune, Lemvig Kommune, Skive Kommune og Struer

Læs mere

OPTIONSAFTALE STRANDKILEN SYD KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" mellem [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA

OPTIONSAFTALE STRANDKILEN SYD KERTEMINDE KOMMUNE SOM OPTIONSGIVER mellem [OPTIONSTAGER] SOM OPTIONSTAGER ADVOKATFIRMA OPTIONSAFTALE STRANDKILEN SYD mellem og KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM CVR-NR. DK 62 60 67 11 ANSVARLIG PARTNER JACOB MØLLER

Læs mere

OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ - BYGGEFELT 2 KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA

OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ - BYGGEFELT 2 KERTEMINDE KOMMUNE SOM OPTIONSGIVER [OPTIONSTAGER] SOM OPTIONSTAGER ADVOKATFIRMA OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ - BYGGEFELT 2 mellem og KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM CVR-NR. DK 62 60 67 11 ANSVARLIG PARTNER

Læs mere

Notat vedrørende grundlejekontrakt for Vester Søgade 14, 1601 København V

Notat vedrørende grundlejekontrakt for Vester Søgade 14, 1601 København V København 30. oktober 2017 Frederik Foged Specialistadvokat T +45 72 27 35 71 frf@bechbruun.com Sagsnr. 001445-0342 aa/frf/ssk Notat vedrørende grundlejekontrakt for Vester Søgade 14, 1601 København V

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S Advokatpartnerselskab Jacob Christiansen Advokat J.nr. 302693-DJU NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S 1. Indledning og formål De fælleskommunale selskaber Østdeponi og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område,

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Lightregimet Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Program 1. Hvad er udbud? 2. Hvilke regler gælder? 3. Beregningsregler - kontraktberegning 4. Udbud efter light-regimet 5.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 K E N D E L S E Lyngby-Taarbæk Kommune (advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokatfuldmægtig Henrik Holtse,

Læs mere

Annonceringspligt. Annonceringspligt. Ændringen til tilbudsloven, forhold til EU bestemmelser:

Annonceringspligt. Annonceringspligt. Ændringen til tilbudsloven, forhold til EU bestemmelser: Ændringen til tilbudsloven, forhold til EU bestemmelser: Før 1. juli 2007: Tilbudsloven (TBL) regulerede alene Bygge- og anlægsarbejder Gælder for arbejder op til EU s tærskelværdi påca. 40 mio. kr. ekskl.

Læs mere

Særnummer Konkurrenceret

Særnummer Konkurrenceret SÆRNUMMER om forslag til ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. - forkortelse af klagefrister og begrænsning af mulighederne for at erklære kontrakter for uden virkning Forslag til ændring

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-162.516

Klagenævnet for Udbud 96-162.516 Klagenævnet for Udbud 96-162.516 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Viggo Olesen) 23. april 1997 K E N D E L S E Crocus I/S (advok Erik Hørlyck) mod Århus Havn (advok Henrik Kleis) Århus Havn er omftet af loven

Læs mere

Kontrakt vedrørende konsulentydelser på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center

Kontrakt vedrørende konsulentydelser på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Udkast Tina Braad Partner tbr@holst-law.com T +45 8934 1116 J.nr. 038144-0071 TBR/HAI 25. juni 2012 Kontrakt vedrørende konsulentydelser på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Holst, Advokater Hans Broges

Læs mere

Seneste nyt inden for skatteretten. v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014

Seneste nyt inden for skatteretten. v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014 Seneste nyt inden for skatteretten v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014 2 Indledning Forskellige interesser i en typisk M&A transaktion. Handel med et selskab. Nye trends. 3 SKAT og M&A Scenen

Læs mere

TEMA OM KLAR GRÆNSE OVERSKRIDENDE INTERESSE: HVORNÅR ER DU UDEN FOR UDBUDSREGLERNE?

TEMA OM KLAR GRÆNSE OVERSKRIDENDE INTERESSE: HVORNÅR ER DU UDEN FOR UDBUDSREGLERNE? TEMA OM KLAR GRÆNSE OVERSKRIDENDE INTERESSE: HVORNÅR ER DU UDEN FOR UDBUDSREGLERNE? 31.10.2016 Med udbudsloven er det en gang for alle blevet slået fast, at det er vigtigt, at ordregivende myndigheder

Læs mere

Ordregivers beskrivelse af evalueringsmetoden hvad gør man nu?

Ordregivers beskrivelse af evalueringsmetoden hvad gør man nu? Ordregivers beskrivelse af evalueringsmetoden hvad gør man nu? Anders Birkelund Nielsen Overblik Kort om tildeling og evalueringsmetode Eksempler på evalueringsmodeller Kort om C-6/15 TNS Dimarso NV KFST

Læs mere

DK-København: Rådgivning i forbindelse med byggeri 2012/S 143-239414. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

DK-København: Rådgivning i forbindelse med byggeri 2012/S 143-239414. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:239414-2012:text:da:html DK-København: Rådgivning i forbindelse med byggeri 2012/S 143-239414 Udbudsbekendtgørelse Tjenesteydelser

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

IKA INDKØBSJURA 2014 SPOR 1.2 FOKUS PÅ FORSYNINGSVIRKSOMHED

IKA INDKØBSJURA 2014 SPOR 1.2 FOKUS PÅ FORSYNINGSVIRKSOMHED IKA INDKØBSJURA 2014 SPOR 1.2 FOKUS PÅ FORSYNINGSVIRKSOMHED Bjarne S. Petersen, indkøbskoordinator v. FFV Energi & Miljø og Andreas Christensen, partner v. Horten Onsdag d. 18 juni 2014 AGENDA side 2 Præsentationaf

Læs mere

Indkøb er noget, vi alle kan!

Indkøb er noget, vi alle kan! Indkøb er noget, vi alle kan! Sammen om driften Workshop om indkøb Workshop med fokus på hvornår forskellige former for indkøb og indkøbsaftaler med fordel kan benyttes. Hvordan undgår du at indgå en rigtig

Læs mere

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Light Regimet Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Carh@sam.sdu.dk www.udbudslov.dk Udbudslovens afsnit I Udbudslovens afsnit II Udbudslovens afsnit III Udbudslovens afsnit IV Udbudslovens

Læs mere

Kontraktændringer og den nye udbudslov Danske Risikorådgivere - 29. oktober 2015

Kontraktændringer og den nye udbudslov Danske Risikorådgivere - 29. oktober 2015 Kontraktændringer og den nye udbudslov Danske Risikorådgivere - 29. oktober 2015 Anne Bergholt Sommer, specialistadvokat ase@bechbruun.com 2 Overblik Kontraktændringer Den udbudsretlige kontekst Hvornår

Læs mere

Konkurrencestyrelsen har den 10. november 2009 sendt forslag til lov om håndhævelse af udbudsregler mv. i offentlig høring.

Konkurrencestyrelsen har den 10. november 2009 sendt forslag til lov om håndhævelse af udbudsregler mv. i offentlig høring. 27. november 2009 mqf Konkurrencestyrelsen Att.: Carina Risvig Hansen Nyropsgade 30 1780 København V Konkurrencestyrelsen har den 10. november 2009 sendt forslag til lov om håndhævelse af udbudsregler

Læs mere

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt N O T A T Februar 2017 Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige

Læs mere

De udbudsretlige overvejelser ved indgåelse af tjenesteydelseskontrakter:

De udbudsretlige overvejelser ved indgåelse af tjenesteydelseskontrakter: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Juridisk Notat De udbudsretlige overvejelser ved indgåelse af en tjenesteydelseskontrakt mellem en kommune og en privat leverandør. Baggrund

Læs mere

Det er ikke et krav, at virksomheden anvender prækvalifikationsmaterialet i forbindelse med ansøgning om prækvalifikation.

Det er ikke et krav, at virksomheden anvender prækvalifikationsmaterialet i forbindelse med ansøgning om prækvalifikation. Tina Braad Partner Sagsnr. 056947-0002 tbr/hai T +45 72 27 33 21 tbr@bechbruun.com PROJEKTKONKURRENCE HIMMERLAND BOLIG- FORENING - AFDELING 51 BLÅKILDEVEJ, KILDE- PARKEN 2020 5. marts 2013 Dette prækvalifikationsmateriale

Læs mere

Notat BECH-BRUUN. Konsekvenser af ophævelse af lokalplan og kommuneplantillæg for K.B. Hallen m.m. 1, indledning og problemstilling

Notat BECH-BRUUN. Konsekvenser af ophævelse af lokalplan og kommuneplantillæg for K.B. Hallen m.m. 1, indledning og problemstilling København 29. Maj 2017 Jacob Brandt Partner T +45 72 27 33 63 jab@bechbruun.com Sagsnr. 020305-0164 jab/jab/kaj Notat Konsekvenser af ophævelse af lokalplan og kommuneplantillæg for K.B. Hallen m.m. 1,

Læs mere

Undervisning i udbudsloven

Undervisning i udbudsloven Undervisning i udbudsloven Målrettet og specialiseret undervisning i den kommende udbudslov EU s nye udbudsdirektiv, der blev vedtaget i februar 2014, vil i 2015 blive implementeret i dansk ret via en

Læs mere

5.1.1. Obligatoriske ydelser Ekskl. moms Inkl. moms Markedsføring på internettet 8.995,00 11.243,75

5.1.1. Obligatoriske ydelser Ekskl. moms Inkl. moms Markedsføring på internettet 8.995,00 11.243,75 1 København, den 17. januar 2012 KENDELSE Klager ctr. DanBolig Vanløse, Alstrup & Ingemann ApS Jernbane Allé 54 2720 Vanløse Nævnet har modtaget klagen den 22. august 2011. Klagen angår spørgsmålet om,

Læs mere

Info. Indkøber. Versions ændringer Genudsendes med tilføjede NUTS og CPV koder af Mercell Danmark A/S. Beskrivelse. Version 2

Info. Indkøber. Versions ændringer Genudsendes med tilføjede NUTS og CPV koder af Mercell Danmark A/S. Beskrivelse. Version 2 Overdragelsesaftale af nøglefærdigt byggeri på af del af matr.nr. 1410i Aalborg Byggrunde og 119b Aalborg Markjorder byggefelt 1A5, Godsbanen Aalborg (»Parcellerne«). Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/42615966.aspx

Læs mere

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier Nyt fra udbudsretten 2018 H.P. Rosenmeier Der er nok at tage af 2 Siden forrige generalforsamling har Klagenævnet for Udbud offentliggjort over 90 kendelser, og der er også kommet en del domme fra EU-domstolen

Læs mere

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE 2

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE 2 BETINGET UDBYGNINGSAFTALE 2 mellem K/S Buddingevej 272 c/o Sophienberg Ejendomsudvikling A/S Kongevejen 495C 2840 Holte Cvr. Nr. 31 17 98 74 (herefter benævnt KS) og Gladsaxe Kommune Rådhus Alle 1 2860

Læs mere

Ny daginstitution i Bygholm Bakker. Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE Projekt nr.: Version 1.0 Revision

Ny daginstitution i Bygholm Bakker. Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE Projekt nr.: Version 1.0 Revision VersAKAM25-03-19 Ny daginstitution i Bygholm Bakker Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE 22-08-2019 Projekt nr.: Version 1.0 Revision Udarbejdet af BIGM Kontrolleret af JLPN Godkendt af Indhold

Læs mere

Kontrakt om realisering af Odense Musik- og Teaterhus (»OMT«).

Kontrakt om realisering af Odense Musik- og Teaterhus (»OMT«). Kontrakt om realisering af Odense Musik- og Teaterhus (»OMT«). Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/41766704.aspx Ekstern udbuds ID 368947-2013 Udbudstype Tildeling af kontrakt Dokumenttype

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023362 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011 K E N D E L S E Østermose BioEnergi A/S (selv) mod Energinet.dk (advokat Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg)

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Udbudsloven efter ét år

Udbudsloven efter ét år Udbudsloven efter ét år Et kritisk syn på udvalgte bestemmelser i loven Dansk Forening for Udbudsret, 19. januar 2017 Jesper Fabricius Advokat, partner Overordnede overvejelser Et overordnet perspektiv

Læs mere