ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Aarhus Universitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Aarhus Universitet"

Transkript

1 2013 ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet

2 Daglig Drift FACS Core Faciliteten har haft et godt år med både gamle og nye brugere af faciliteten. Vi har haft en tilgang på 37 brugere af faciliteten i I alt har 119 forskellige forskere brugt FACS Core Faciliteten, heraf har 73 forskere brugt core faciliteten i Fordelingen af aktive brugere ser således ud: 1%$ 18%$ Inst.$Biomedicin,$Aarhus$Universitet$ Inst.$Klinisk$Medicin,$Aarhus$Universitet$ Science$&$Technology,$Aarhus$Universitet$ 22%$ 59%$ Aalborg$Universitet$ Figur 1: Fordeling af aktive brugere i 2013 På trods af den skæve fordeling af antallet af brugere er den reelle brugstid af cellesorterne mere ligeligt fordelt mellem forskere fra Institut for Klinisk Medicin (39%) og forskere fra Institut for Biomedicin (50%) (Se Figur 2). Grunden til dette er bl.a. at brugere fra Institut for Klinisk Medicin generelt har længerevarende sorteringer samt forsøg som strækker sig over længere tid end brugere fra Institut for Biomedicin. Brugere fra Science & Technology står for 10% af den samlede sorteringstid. Som den vigtigste begivenhed i år er FACS Core Faciliteten overgået fra at være en core facilitet ved Health til at være en core facilitet for hele Aarhus Universitet. Desuden er FACS Core Facilitetens apparatbestand blevet udvidet med et analyseapparat.

3 side 2 450" 400" 350" 300" 250" 200" 150" 100" 50" 0" Inst."Biomedicin," Aarhus"Universitet" Inst."Klinisk" Medicin,"Aarhus" Universitet" Science"&" Aalborg"Universitet" Technology," Aarhus"Universitet" Figur 2: Tidsforbrug i timer (på cellesorterne) fordelt på de forskellige enheder. Alle brugere fra Aarhus Universitet betaler nu det samme gebyr for at bruge FACS Core Faciliteten. Gebyret dækker ikke lønomkostninger, men aktuelle driftsudgifter. Ud over praktisk hjælp ved sorteringer, bliver core faciliteten også i stor udstrækning brugt til at hjælpe med design af eksperimenter, databehandling samt gennemlæsning af relevante afsnit i publikationer. FACS Core Facilitetens personale giver kompetent faglig undervisning, vejledning og rådgivning i flowcytometri til alle, som henvender sig i faciliteten. Den daglige drift i core faciliteten er stabil. Udstyret bliver løbende rengjort og vedligeholdt og regelmæssigt tjekket for kontamination. Procedurer for analyse, sortering og rengøring bliver løbende opdateret. FACS Core Facilitetens hjemmeside - bliver jævnligt opdateret. Her finder man blandt andet information om udstyret, pris, booking, kontaktinformation samt relevante links.

4 side 3 FACSAriaIII Core facilitetens to FACSAriaIII celle sortere var overbelagt med kørsler sidste år, idet vi også brugte udstyret til at analysere prøver på. Det betød, at vi havde en ventetid på 4 6 uger før man kunne få tid, hvilket ikke var acceptabelt. Helt efter planen har anskaffelsen af et analyseapparat aflastet cellesorterne i en sådan grad, at man nu kan få sorteret inden for en uge eller med højst to ugers ventetid. Vi har på det ene instrument opdateret softwaren som styrer sorteringerne for bl.a. at kunne index sortere. Det betyder, at vi ved enkeltcellesortering kan finde ud af præcis hvilken celle, der er endt i en given brønd. Dette er blandt andet aktuelt i forbindelse med enkelt- celle- PCR teknologien (Fluidigm/BioMark). Der er dog flere bugs i denne version af softwaren, der endnu ikke er løst, så på det andet instrument opdateres softwaren ikke endnu. Der er flere ønsker om at kunne sortere infektiøst materiale, men det kan p.t. desværre ikke lade sig gøre på FACSAria erne da operatørerne ikke kan beskyttes med det eksisterende opsæt. LSRFortessa To forskellige analyseapparater var i udbud, og valget faldt på en LSRFortessa fra Becton Dickinson. Analyseapparatet er hovedsageligt finansieret af strategimidler fra Health, hvortil Science & Technology og FACS Core Facilitetens egen opsparing har bidraget med det resterende beløb. Analyseapparatet er udstyret med 4 lasere på henholdsvis 405 nm, 488 nm, 561 nm og 640 nm, så instrumentet har de samme lasere som vores 4- laser cellesorter. I denne konfiguration kan vi - ud over de to morfologiske parametre (forward- og side- scatter) - detektere op til 16 forskellige fluoroforer på samme tid. Det gør maskinen attraktiv for forskere som har brug for at detektere og måle på meget specifikke cellepopulationer. Maskinen er udstyret med en 96- brønds bakke loader, hvilket betyder, at man enten kan farve direkte i bakken eller overføre sine prøver til en 96- brønds bakke og herefter analysere hele bakken på en gang.

5 Vi har indtil videre givet 25 brugere kørekort til maskinen. De 25 brugere har i maskinens første halve år tilsammen haft 426 timers reel analyse af prøver. Tid til opstart, rens mellem brugere og vask i forbindelse med nedlukning af maskinen er ikke indregnet. Analyseapparatet er nu godt indkørt og bruges dagligt. side 4 Der er udarbejdet forskrifter til opstart, kvalitetskontrol, kørsel og nedlukning af maskinen; og der er lavet en online kalender, som brugerne selv reserverer tid i. FACS Core Facilitetens personale assisterer når brugere er i tvivl, usikre, eller hvis apparatet kommer med fejlmeldinger. MoFlo Astrios Astrios instrumentet på Klinisk Immunologisk Afdeling, Skejby, er placeret i et Biosafety- hood og er dermed principielt i stand til at sortere på klassificeret/infektiøst materiale. Astrios'en er bestykket med tre lasere (488 nm, 561 nm, 640 nm) og kan udføre 6- vejs sortering. Instrumentet er tilknyttet FACS Core- faciliteten, men er af økonomiske årsager uden fast bemanding. I praksis kan instrumentet derfor ikke benyttes af de brugere, der ønsker at sortere på klassificeret materiale. Der arbejdes på at få etableret en servicekontrakt for instrumentet, men dette forsinkes af, at den formelle "afleveringsforretning" endnu ikke er afsluttet mellem Aarhus Universitetshospital og leverandøren Ramcon. Da instrumentet således ikke formelt er leveret endnu, kan der ikke tegnes en servicekontrakt. Daglig drift, vedligeholdelse og rengøring af instrumentet varetages i øjeblikket af Klinisk Immunologisk Afdeling i det omfang, der kan afses resourcer hertil. Undervisning Charlotte Petersen er medarrangør af Health s PhD kursus i flowcytometri sammen med Marianne Hokland og Mikkel Petersen. Hele FACS Core Facilitetens personale deltager i undervisningen. På kandidatdelen af Molekylær Medicin studiet bidrager core faciliteten med en 2- dags introduktion til flowcytometri og giver enkelte forelæsninger, hvor standard teknikker som ELISA og western blot sammenlignes med flowcytometriske ækvivalenter.

6 På bachelor delen af Medicin studiet er Mikkel Petersen og Charlotte Petersen ansvarlige for et symposium omhandlende flowcytometri. side 5 Charlotte Petersen har afholdt et 3- dags kursus i flowcytometri på Novo Nordisk. Hele FACS Core Facilitetens personale deltager i undervisning og oplæring af nye brugere. Forskning og udvikling Fra en heterogen cellesuspension kan vi sortere enkelte celler ud i brønde varierende i størrelse fra 6- huls til 384- huls brønde. Desuden har vi lavet en procedure så vi kan sortere direkte ned i en C1- chip som efterfølgende bruges i C1 maskinen forud for analyse i BioMark genanalyse og sekventerings- instrumentet. Figur 3: Sortering i 384- huls brønd. Til venstre ses den sorterede PBS dråbe midt i en firkantet 384- huls brønd. Til højre ses den rødt- fluorescerende kugle inde i PBS dråben. Der kommer jævnligt ønske om nye projekter og procedurer, som vi optimerer til enten cellesorteren eller analyseapparatet. Der er indtil videre udkommet 24 publikationer, hvor FACS Core Faciliteten har været involveret og er takket i acknowledgements.

7 Møder Anette Thomsen, Anni Skovbo og Charlotte Petersen holder et ugentligt møde hvor ugens opgaver fordeles og hvor vi har tid til at vende problemstillinger vedrørende den forgangne uges sorteringer/analyser eller finde ud af, hvordan en ny type opgave skal løses. Herudover holder vi ca. en gang om måneden et lokalt styregruppemøde med Uffe B. Jensen og Marianne Hokland. side 6 FACS Core Facilitetens personale har deltaget i Dansk Selskab for Flowcytometris to årlige møder; det første omhandlende analyse af mikro- partikler og det andet omhandlende software til analyse af flowcytometriske data. I november var FACS Core Faciliteten vært for et velbesøgt seminar omhandlende RNA detektion i levende celler; en teknik kaldet SmartFlare. Med støtte fra kompetencefonden deltog FACS Core Facilitetens personale for første gang i den årlige internationale flowcytometri kongres som blev afholdt i USA. Dagen før kongressen deltog vi i tre forskellige workshops omhandlende avanceret dataanalyse, måling af celledød, proliferation, sortering, panel- design og core facilitet management. Kongressen var meget inspirerende og lærerig for os, vi lærte om nye applikationer, nyt udstyr, ny forskning og fik skabt mange gode internationale kontakter. Økonomi Hele FACS Core Facilitetens opsparing er blevet brugt for at kunne indkøbe LSRFortessa analyseapparatet. Core facilitetens regnskab ender i 2013 i et overskud og er i år delt ud i et regnskab for cellesorterne og et for analyseapparatet. Priserne for kørsel i core faciliteten dækker de reelle driftsomkostninger, og der spares løbende op til udskiftning af mindre reservedele samt videreuddannelse af personalet. Der budgetteres i 2014 igen med et mindre overskud. For detaljeret overblik, se venligst vedlagte regnskab for 2013 og budget for 2014.

8 Fremtidsudsigter Flowcytometri er en teknik som bliver mere og mere udbredt blandt forskere det er ikke længere kun hæmatologer og immunologer som kender til denne teknik. Teknikken er utrolig bred i sine anvendelsesmuligheder og de data man får ud er utrolig stærke hvis man vel at mærke bruger teknikken korrekt. side 7 Der er et ønske om at kunne sortere infektiøst materiale MoFlo Astrios en står i en sterilbænk og kan sortere infektiøst materiale, men hvis instrumentet reelt skal stå til rådighed for core facilitetens brugere kræver det ansættelse af en fast operatør på instrumentet.

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet. Re#analyse)af)sorteret) posi/v)popula/on) Re#analyse)af)sorteret) nega/v)popula/on) 70.

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet. Re#analyse)af)sorteret) posi/v)popula/on) Re#analyse)af)sorteret) nega/v)popula/on) 70. 2014 ÅRSRAPPORT SSC-A 250K 200K 150K 100K 50K 0 70.5 0 50K 100K 150K 200K 250K FSC-A PI-A 10 5 10 4 10 3 10 2 0 52.9 38.9 0 10 2 10 3 10 4 10 5 450/40-A 10 5 Re#analyse)af)sorteret) nega/v)popula/on) 10

Læs mere

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet 2015 ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet Daglig Drift Den daglige drift i FACS Core Faciliteten er stabil. Udstyret bliver løbende vedligeholdt og kvalitetskontrolleret, herunder regelmæssigt

Læs mere

ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Health Aarhus Universitet

ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Health Aarhus Universitet 2012 ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN Health Aarhus Universitet Daglig Drift FACS Core Faciliteten har haft et godt og travlt år med rigtig mange forskellige brugere af faciliteten. Vi har i alt haft 82

Læs mere

ÅRSRAPPORT. ImageStream analyse af celler (Thomas Lange/Anja Bille Bohn) FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet

ÅRSRAPPORT. ImageStream analyse af celler (Thomas Lange/Anja Bille Bohn) FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet 2016 ÅRSRAPPORT ImageStream analyse af celler (Thomas Lange/Anja Bille Bohn) FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet Daglig Drift Det går forsat godt i FACS Core Faciliteten. Der er mange, og et stadig

Læs mere

STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET

STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET Kapitel 1 Baggrund og formål 1 Forskere ved Aarhus Universitets (AUs) basale og kliniske institutter skal have adgang til celle-/partikel-sorteringer

Læs mere

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service Årsrapport 2016 BIAS - BIostatistical Advisory Service Bo Martin Bibby 18. januar 2017 Health Aarhus Universitet 1 1 Indledning Den biostatistiske rådgivningsenhed (BIAS - BIostatistical Advisory Service)

Læs mere

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service. Bo Martin Bibby. 17. januar Aarhus Universitet

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service. Bo Martin Bibby. 17. januar Aarhus Universitet Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service Bo Martin Bibby 17. januar 218 Health Aarhus Universitet 1 1 Indledning Den biostatistiske rådgivningsenhed (BIAS - BIostatistical Advisory Service) blev

Læs mere

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service Årsrapport 215 BIAS - BIostatistical Advisory Service Bo Martin Bibby 8. januar 216 Health Aarhus Universitet 1 1 Indledning Den biostatistiske rådgivningsenhed (BIAS - BIostatistical Advisory Service)

Læs mere

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Introduktion til Eir En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Eir samler og udnytter synergierne mellem den basale og anvendelsesorienterede sundhedsteknologiske

Læs mere

KU benchmark med udvalgte institutioner FORSKNING OG INNOVATION

KU benchmark med udvalgte institutioner FORSKNING OG INNOVATION KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT Opdateret 04. MAJ 2017 Vedr. KU benchmark med udvalgte institutioner FORSKNING OG INNOVATION UNIVERSITETSPARKEN 1, Herunder er en benchmarking af KU med udvalgte europæiske

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Health Aarhus Universitet Nordre Ringgade Aarhus C. Tlf.:

AARHUS UNIVERSITET. Health Aarhus Universitet Nordre Ringgade Aarhus C. Tlf.: Prioritering af strategimidler 2013 pr. 20. december 2012 På baggrund af institutternes og SKT s ønsker om tildeling af strategimidler 2013 og hovedområdets tiltag, der kræver finansiering, har dekanatet

Læs mere

Referat. Afdeling 13 & 30 Afdelingsmøde 4/9 2012

Referat. Afdeling 13 & 30 Afdelingsmøde 4/9 2012 Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent 2. Godkendelse af forretningsorden 3. Fremlæggelse af afdelingsbestyrelsens beretning 4. Godkendelse af afdelingens budget 2013 samt forelæggelse af afdelingens

Læs mere

Pixibog for ph.d. studerende

Pixibog for ph.d. studerende Pixibog for ph.d. studerende Indhold Introduktion Om ph.d. uddannelsen Ph.d. skoler/ vejledning på universiteterne Ph.d. opstart Lovgivning Ansættelse Løn Ferieregler Barselsregler Referencehåndteringsprogrammer

Læs mere

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET UNIVERSITETS Som universitetsvejleder synes jeg, at samarbejde med en virksomhed omkring en erhvervsph.d. både kan være godt til at starte

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Odense Universitets Hospital Neurologisk

Læs mere

Medarbejderen. Til din Life Science virksomhed:

Medarbejderen. Til din Life Science virksomhed: Til din Life Science virksomhed: Medarbejderen med de kompetencer Kort og godt om din næste, potentielle medarbejder, der gennem hele sin uddannelse har haft skarp fokus på det bioteknologiske arbejdsmarked:

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere

Birgit Schiøtt Professor (MSO), PhD Kemisk institut og inano. Bent Deleuran Professor (MSO), overlæge, dr.med. Århus Universitetshospital

Birgit Schiøtt Professor (MSO), PhD Kemisk institut og inano. Bent Deleuran Professor (MSO), overlæge, dr.med. Århus Universitetshospital Uddannelsesstrategier, -planer og -udbud inden for lægemiddelområdet? Bent Deleuran Professor (MSO), overlæge, dr.med. Århus Universitetshospital Birgit Schiøtt Professor (MSO), PhD Kemisk institut og

Læs mere

Kanalstrategi LinkedIn

Kanalstrategi LinkedIn Kanalstrategi LinkedIn 1 Baggrund... 2 2 Formål... 2 3 Målgruppe... 2 4 Fordele ved valg af denne kanal... 2 5 Udfordringer... 2 6 Indhold og frekvens... 2 6.1 Hashtags:... 3 6.2 Tags:... 3 6.3 Tone of

Læs mere

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017 Godkendt 7. juni 2018 Årsrapport 2017 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale...

Læs mere

GEOFYSIKSAMARBEJDET Årsprogram for GeoFysikSamarbejdet 2011

GEOFYSIKSAMARBEJDET Årsprogram for GeoFysikSamarbejdet 2011 Årsprogram for GeoFysikSamarbejdet 2011 Udarbejdet af lektor Esben Auken Geologisk Institut, Aarhus Universitet Indhold 1. Indlening... 1 2. Arbejdsprogram for 2011... 2 1. INDLEDNING I 2011 arbejdsprogrammet

Læs mere

Tag kontrollen tilbage. - Sådan undgår du hardware servicefælden

Tag kontrollen tilbage. - Sådan undgår du hardware servicefælden Tag kontrollen tilbage - Sådan undgår du hardware servicefælden Dyre serviceaftaler æder dit IT budget Du kender det sikkert allerede. Som IT Chef har du selv et stigende krav til dine leverandører omkring

Læs mere

Model for forskeransættelser fra postdoc til forskningslektor i Psykiatrien i Region Syddanmark

Model for forskeransættelser fra postdoc til forskningslektor i Psykiatrien i Region Syddanmark Telepsykiatrisk Center Netværkssekretariat for Psykiatrisk Forskning Dato: 10. januar 2018 Udarbejdet af: Ewa Lizis- Younes E-mail: Ewa.Lizis.Younes@rsyd.dk Model for forskeransættelser fra postdoc til

Læs mere

Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner

Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner Sammenfatning af publikation fra : Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner Kortlægning og inspiration Henriette Mabeck Marie Henriette Madsen Anne Brøcker Juni 2011 Hele publikationen kan downloades

Læs mere

I 2013 har vi startet to fuldt tegnet byggeøkonomhold. Det vil sige 2x 24 studerende. Der er venteliste både i Aarhus og København.

I 2013 har vi startet to fuldt tegnet byggeøkonomhold. Det vil sige 2x 24 studerende. Der er venteliste både i Aarhus og København. Årsberetning 2013-2014, for foreningen Danske Byggeøkonomer INDLEDNING: September 2014 Denne årsberetning er den første som dækker et helt år efter vi har flyttet regnskabsåret til at starte 1.juli. Overordnet

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling Århus Universitetshospital Skejby Besøgsdato Særdeles god

Inspektorrapport. Temaer. Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling Århus Universitetshospital Skejby Besøgsdato Særdeles god Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00001260 Afdelingsnavn Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling Hospitalsnavn Århus Universitetshospital Skejby

Læs mere

SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS UNIVERSITET

SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS UNIVERSITET Møde den: 14. maj 2013, kl. 10.30 12.00 Bygning 1431 021. Nordre Ringgade 1, 8000 Aarhus C Ekstraordinært FSU-møde Deltager: Brian Bech Nielsen, Stig Ravn, Olav W. Bertelsen, Leif Flensborg, Jens Barfod,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Referat. Møde den Institutledelsen i MBG Inano Gustav Wieds Vej, Aarhus. 1) Godkendelse af dagsorden

AARHUS UNIVERSITET. Referat. Møde den Institutledelsen i MBG Inano Gustav Wieds Vej, Aarhus. 1) Godkendelse af dagsorden INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK Møde den 11.10.2017 Institutledelsen i MBG Inano 1590-231 Gustav Wieds Vej, Aarhus Referat Deltagere: Anni H. Andersen (AHA), Bo Thomsen (BOT), Claus Oxvig (CO),

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN KANDIDAT I IT & BUSINESS (E-Business) ITU.dk/uddannelser IT & BUSINESS (CAND.IT I E-BUSINESS) Kunne du tænke dig at arbejde i krydsfeltet mellem it og forretningsudvikling?

Læs mere

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Administrationen Afdeling: Planlægning Journal nr.: Dato: 20.februar 2015 Udarbejdet af: Anja Reilev/ Claus Færch E-mail: Anja.Reilev@rsyd.dk/ Claus.Faerch@rsyd.dk Model for postdoc ansættelser

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor. Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor. Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University Land: Wales, UK Periode: Fra: 01/01-13 Til: 01/06-13 Udvekslingsprogram:

Læs mere

29. maj 2015. Årsrapport 2014

29. maj 2015. Årsrapport 2014 29. maj 215 Årsrapport 214 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

BILAG TIL AFTALE MELLEM AARHUS UNIVERSITET OG REGI- ONSHOSPITALERNE I REGION MIDTJYLLAND

BILAG TIL AFTALE MELLEM AARHUS UNIVERSITET OG REGI- ONSHOSPITALERNE I REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL AFTALE MELLEM AARHUS UNIVERSITET OG REGI- ONSHOSPITALERNE I REGION MIDTJYLLAND Aftale om tilknytningsformer Regionshospitalerne, regionspsykiatrien og Præhospitalet i Region Midtjylland er med

Læs mere

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Danmarks Apotekerforening Analyse 24. januar 2017 Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Siden der blev løsnet op for apoteksreguleringen i 2015 og åbnet

Læs mere

Referat. Institutforum møde mandag den 28. september 2015 kl Mødedeltagere Kristjar Skajaa institutleder formand

Referat. Institutforum møde mandag den 28. september 2015 kl Mødedeltagere Kristjar Skajaa institutleder formand , HEALTH Referat Institutforum møde mandag den 28. september 2015 kl. 9.00 12.00 Mødedeltagere Kristjar Skajaa institutleder formand Anette Andersen studiesekretær Khoa Manh Dinh stud.med. Maria Ervardian

Læs mere

Cura og FSIII support, uddannelse og ledelse

Cura og FSIII support, uddannelse og ledelse Cura og FSIII support, uddannelse og ledelse For at få gevinster ud af CURA og FSIII for borgere og medarbejdere, skal supporten og uddannelsen af slutbrugerne fungerer effektivt. Det kræver ledernes involvering.

Læs mere

EUPATI. Europæisk Patient Akademi

EUPATI. Europæisk Patient Akademi EUPATI Europæisk Patient Akademi EUPATIS formål At bidrage til paradigmeskift for patientinvolvering og partnerskaber At udvikle videnskabelig korrekt, troværdig og opdateret information om medicinsk forskning

Læs mere

AARHUS UNIVERSITY 12. JUNI 2013 NYT FRA DEKANEN. Allan Flyvbjerg. Professorsammenslutningen. 12. juni 2013 HEALTH

AARHUS UNIVERSITY 12. JUNI 2013 NYT FRA DEKANEN. Allan Flyvbjerg. Professorsammenslutningen. 12. juni 2013 HEALTH NYT FRA DEKANEN Allan Flyvbjerg Professorsammenslutningen 12. juni 2013 HEALTH EMNER I. Strategiproces ved Health og AU II. Wie gehts? III. IV. Fokus på ekstern fundraising Personalemæssige tiltag V. Spørgsmål

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2012

Beskæftigelsesundersøgelse 2012 Beskæftigelsesundersøgelse 2012 Opsummering af årets resultater Maj 2013 Version 6. maj 2013 For 2012 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. AU Beskæftigelsesundersøgelsen

Læs mere

Sociale Medier & SEO-pakker: Karakteristikker

Sociale Medier & SEO-pakker: Karakteristikker Sociale Medier & SEO-pakker: Karakteristikker Account Mananger Vi tilbyder en engageret kundechef, som er tilgængelig i kontortiden via telefon, e-mail og Skype for at løse enhver problemstilling. Kundechefen

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET

AARHUS AU UNIVERSITET AU UNIVERSITET VELKOMMEN TIL HEALTH INTRODUKTIONSSEMINAR DITTE JUEL ADOLFSEN LØHMANN Læge siden 2010 Ph.d. studerende ved børneafdelingen, AUH Forsker i børneleukæmi, bivirkninger og genetik. PROGRAMMET

Læs mere

Arbejdsmiljøstatistik Kvartaler 2017

Arbejdsmiljøstatistik Kvartaler 2017 Arbejdsmiljøstatistik Kvartaler 2017 AARHUS UNIVERSITET 25. MAJ 2018 MARTIN KEIS KRISTENSEN UDVIKLINGSKONSULENT Introduktion til arbejdsmiljøstatistik kvartaler FAMU I den kvartalsopdelte arbejdsmiljøstatistik

Læs mere

Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København

Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København Jane Andersen IT-Universitetet i København, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S, jane@itu.dk 31. januar 2005 1. Indledning IT-Universitetets

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2011

Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Opsummering af årets resultater Januar 2012 For 2011 findes separate rapporter for bachelordimittender, kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. AU Beskæftigelsesundersøgelsen

Læs mere

Retningslinjer for eksterne hjemmesider på Heålth

Retningslinjer for eksterne hjemmesider på Heålth Retningslinjer for eksterne hjemmesider på Heålth Indhold Indledning... 2 Eksterne hjemmesider på Health... 2 Standarder for eksterne fakultets- og instituthjemmesider... 2 1. Navigationsmenu... 2 2. Beskrivelser

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002 Erhvervslivets forskning og udvikling Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af:

Læs mere

NEXT NYHEDSBREV #5 2016

NEXT NYHEDSBREV #5 2016 Page 1 of 5 View this email in your browser NEXT NYHEDSBREV #5 2016 Velkommen til det 5. nyhedsbrev fra NEXT National Experimental Therapy Partnership. ESMO 2016 I KØBENHAVN Kronprinsesse Mary, ESMO's

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2009

NYHEDSBREV OKTOBER 2009 ERHVERVSØKONOMISK INSTITUT HANDELSHØJSKOLEN AARHUS UNIVERSITET DSBR NYHE NYHEDSBREV OKTOBER 2009 Emnerne i dette nyhedsbrev er: - Optagelsestal - Ny struktur for HD 2. dels specialer - Certifikat projekt

Læs mere

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Enhedens navn Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Bente Appel Esbensen, Forskningsleder, ekstern lektor Glostrup Hospital, FORSEN Institut for Folkesundhedsvidenskab,

Læs mere

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1.

Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Bilag 3 IT-Universitetets regnskab pr. 30/6 2008 Kvartalsregnskab efter 2. kvartal 2008 og prognose for 2008 efter 2. kvartal er opstillet i appendix 1. Resultatet efter 2. kvartal af 2008 udviser et overskud

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2013

Beskæftigelsesundersøgelse 2013 Beskæftigelsesundersøgelse 2013 Opsummering af årets resultater Marts 2014 For 2013 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. Aarhus Universitets beskæftigelsesundersøgelse

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde, mandag d 18.1.16

Referat fra bestyrelsesmøde, mandag d 18.1.16 Referat fra bestyrelsesmøde, mandag d 18.1.16 Til stede: Bent Engelbrecht (BE), Lars Bluhme (BL), Jette Navntofte (JN), Erik Hygum (EH), Karsten Geertsen (KG), Hans Kjeldsen (HK), Mathias Egholm (ME),

Læs mere

Vi vil gerne takke for det gode samarbejde, vi har haft i det seneste år.

Vi vil gerne takke for det gode samarbejde, vi har haft i det seneste år. December 2015 JULE NYHEDSBREV 2015 Vi vil gerne takke for det gode samarbejde, vi har haft i det seneste år. Vi glæder os til at fortsætte dette og håber, at 2016 bliver et godt år for alle. ProInvent

Læs mere

Vejledning for ansøgere

Vejledning for ansøgere Vejledning for ansøgere Vejledning for ansøgere i forbindelse med ansættelse af videnskabeligt samt teknisk administrativt personale ved Health, Aarhus Universitet Udarbejdet af Fakultetsledelsen, Health

Læs mere

Oversigts billedet: Statistik siden:

Oversigts billedet: Statistik siden: 1 Tilslutning: Tilslut et nætværks kabel (medfølger ikke) fra serverens ethernet port til din router. Forbind derefter bus kablet til styringen, brun ledning til kl. 29, hvid ledning til kl. 30 Forbind

Læs mere

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København

Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København Bilag 6 Økonomisektionen Ref.: Georg Dam Steffensen 05. november 2010 Udkast til budget 2011 for IT-Universitetet i København På baggrund af bestyrelsens godkendelse af de overordnede budgetrammer for

Læs mere

Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital

Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital FUNKTIONSBETEGNELSE Uddannelsesansvarlig overlæge FUNKTIONENS INDHOLD Organisatorisk placering og ledelsesmæssig

Læs mere

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Haslev-Hallerne

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Haslev-Hallerne Driftsaftale mellem Faxe Kommune og den selvejende institution Haslev-Hallerne HH juli 2013 Side 1 af 7 Aftalens indhold 1 Parterne 2 Aftalen og bilag 3 Formål 4 Bygninger/lokaler mv. 5 Tildeling og fordeling

Læs mere

Udbud af offentlige opgaver giver økonomiske gevinster

Udbud af offentlige opgaver giver økonomiske gevinster Udbud af offentlige opgaver giver økonomiske gevinster AF MARKEDSCHEF JAKOB SCHARFF, CAND. SCIENT. ADM. OG ANALYSECHEF GEERT LAIER CHRISTENSEN, CAND. SCIENT. POL. RESUMÉ Dansk Erhverv kan på baggrund af

Læs mere

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur

2. Formål 3. Ansvarsfordeling 4. Parter 5. Ledelsesstruktur Hovedaftale vedrørende samarbejde om forskning, talentudvikling, uddannelse og videnudveksling på sundhedsområdet mellem Faculty of Health Sciences (Health), Aarhus Universitet og Region Midtjylland 1.

Læs mere

Rapport om løbende årsrevision ved Danmarks Tekniske Universitet December 2016

Rapport om løbende årsrevision ved Danmarks Tekniske Universitet December 2016 Rapport om løbende årsrevision ved Danmarks Tekniske Universitet 2016 December 2016 RAPPORT OM LØBENDE ÅRSREVISION VED DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET 2016 1 13. kontor J.nr.: 27159 I. Indledning 1. Som

Læs mere

Information. Præhospital forskning. - Til samarbejdspartnere

Information. Præhospital forskning. - Til samarbejdspartnere Information Præhospital forskning - Til samarbejdspartnere Sundhed og velfærd gennem viden på højt internationalt niveau et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Region Midtjylland KÆRE Samarbejdspartner

Læs mere

enkelte ansatte, og muliggør et mere professionelt udgangspunkt for at opbygge og fastholde samarbejde med organisationer og erhvervsliv.

enkelte ansatte, og muliggør et mere professionelt udgangspunkt for at opbygge og fastholde samarbejde med organisationer og erhvervsliv. Baggrund for AU CRM Strategisk ophæng Strategi 2013-2020 fastsætter at: "Aarhus Universitet vil bringe universitetets viden i anvendelse gennem tætte, længerevarende og innovative relationer med erhvervsliv,

Læs mere

GCRC-projektorganisation og -samarbejde

GCRC-projektorganisation og -samarbejde Greenland Climate Research Centre c/o Greenland Institute of Natural Resources P.O. Box 570, DK-3900 Nuuk, Greenland Aftale GCRC-projektorganisation og -samarbejde mellem Greenland Climate Research Centre

Læs mere

Evalueringsrapport Q-cirkler: Pilotprojektet

Evalueringsrapport Q-cirkler: Pilotprojektet Evalueringsrapport Q-cirkler: Pilotprojektet Formål Evalueringens formål er at undersøge deltagernes oplevelser af Q-cirkler et pilotprojekt i Region Sjælland med henblik på udbytte og potentiale med særligt

Læs mere

Med henvisning til brev af 16. august 2014 fremsendes hermed høringssvar fra Institut for Agroøkologi til problemanalysen.

Med henvisning til brev af 16. august 2014 fremsendes hermed høringssvar fra Institut for Agroøkologi til problemanalysen. Til rektor Brian Bech Nielsen og universitetsledelsen Høringssvar til universitetsledelsens forslag til beslutninger som opfølgning på problemanalysen Med henvisning til brev af 16. august 2014 fremsendes

Læs mere

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 65 Offentligt International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Introduktion

Læs mere

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet Open access Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet 2 (OA) spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at gøre dine videnskabelige publikationer mere synlige og tilgængelige online handler

Læs mere

Studiehåndbog - Indledning 1

Studiehåndbog - Indledning 1 Studiehåndbog - Indledning 1 Indledning Denne studiehåndbog dækker økonomiuddannelserne ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet og er tænkt som et opslagsværk om uddannelserne, hvori man kan finde

Læs mere

University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø

University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø Februar 2013 Rammeaftale for samarbejdet mellem Syddansk Universitet (SDU) Campusvej 55 5230 Odense M og University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø 1. Præambel Denne rammeaftale har til

Læs mere

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Faxe Hallerne

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Faxe Hallerne Driftsaftale mellem Faxe Kommune og den selvejende institution Faxe Hallerne FH juli 2013 Side 1 af 7 Aftalens indhold 1 Parterne 2 Aftalen og bilag 3 Formål 4 Bygninger/lokaler mv. 5 Tildeling og fordeling

Læs mere

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING FORELØBIG BESKRIVELSE AF ANSØGNINGSFORLØBET FREM MOD ANSØGNINGSFRISTEN MAJ/JUNI 2019 Københavns

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

Professorer ved Aarhus-hospitalerne i Aarhus Universitetshospital (AUH, Aarhus): Ansættelsesforhold, ansvar og opgaver

Professorer ved Aarhus-hospitalerne i Aarhus Universitetshospital (AUH, Aarhus): Ansættelsesforhold, ansvar og opgaver Bilag til aftalen: Professorer ved Aarhus-hospitalerne i Aarhus Universitetshospital (AUH, Aarhus): Ansættelsesforhold, ansvar og opgaver Indhold Side Funktionsbeskrivelse for koordinerende klinisk lærestolsprofessor

Læs mere

Bachelor-, kandidat- og masteruddannelser

Bachelor-, kandidat- og masteruddannelser Bachelor-, kandidat- og masteruddannelser Parametre Målbare standard Godkendt kommentar af Optag BA Der skal optages mindst 50 studerende årligt Dekan Optag KA Der skal optages mindst 25 studerende årligt

Læs mere

Referat. Til Videreuddannelsesrådets medlemmer I Hospitalsenheden Vest

Referat. Til Videreuddannelsesrådets medlemmer I Hospitalsenheden Vest Hospitalsenheden Vest Administrationen HR Til Videreuddannelsesrådets medlemmer I Hospitalsenheden Vest Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 9912 5000 Fax. +45 9912 5090 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk

Læs mere

Brugervejledning til forskernetværket ved Klinisk Institut Opsætning af computer på netværket... 2

Brugervejledning til forskernetværket ved Klinisk Institut Opsætning af computer på netværket... 2 Brugervejledning til forskernetværket ved Klinisk Institut. 03-11-2011 Gælder for MAC Indhold 1. Opsætning af computer på netværket.... 2 2. Tilslutning til serverne ved Klinisk Institut.... 3 3. Installation

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q SYGEFRAVÆR - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER

ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q SYGEFRAVÆR - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q1 2015 - SYGEFRAVÆR - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER HR, ORGANISATIONSUDVIKLING OG ARBEJDSMILJØ 1. SYGEFRAVÆR Sygefravær 2015 ARTS BSS HE ST FA Øvrige 1 Sygedage Q1 2015

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd Udarbejdet af Jørn A. Sollid Uddannelsesansvarlig overlæge Aalborg, Januar 2004 1. Indledning...2

Læs mere

Medicin og Teknologi. Bacheloruddannelse (3 år)

Medicin og Teknologi. Bacheloruddannelse (3 år) Medicin og Teknologi Bacheloruddannelse (3 år) Medicin og Teknologi Forestil dig en læge, der forsker i hjertekarsygdomme, men som mangler ingeniørens viden om de fysiske love der bestemmer, hvordan blodet

Læs mere

Årsberetning og regnskab 2007

Årsberetning og regnskab 2007 Årsberetning og regnskab 2007 Foreningen afløste den 1. januar 2007 Kultursamarbejdet i Ringkøbing Amt og har fungeret i 1 år. 1 Kultursamarbejdets vision er at synliggøre Midt- og Vestjylland og dets

Læs mere

Forskningssamarbejde SDU og Region Syddanmark Forskning overalt i sundhedsvæsenet skal vi have det?

Forskningssamarbejde SDU og Region Syddanmark Forskning overalt i sundhedsvæsenet skal vi have det? Forskningssamarbejde SDU og Region Syddanmark Forskning overalt i sundhedsvæsenet skal vi have det? Kirsten Ohm Kyvik, læge, ph.d., MPM Institutleder, professor Institut for Regional Sundhedsforskning

Læs mere

Retningslinjer for eksterne hjemmesider på Health

Retningslinjer for eksterne hjemmesider på Health Retningslinjer for eksterne hjemmesider på Health Indhold Indledning... 2 Eksterne hjemmesider på Health... 2 Standarder for eksterne fakultets- og instituthjemmesider... 2 1. Navigationsmenu... 2 2. Beskrivelser

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

Bacheloruddannelser. Målbare standarder for kvalitet og relevans godkendt af dekanen og rektor efterår 2017

Bacheloruddannelser. Målbare standarder for kvalitet og relevans godkendt af dekanen og rektor efterår 2017 Bacheloruddannelser Målbare standarder for kvalitet og relevans godkendt af dekanen og rektor efterår 2017 Parametre Målbare standard Godkendt af Optag Der skal optages mindst 50 studerende årligt Dekan

Læs mere

Basisbudget 2011 (det samlede basisbudget for Trafikselskabet Movia inklusiv bilag)

Basisbudget 2011 (det samlede basisbudget for Trafikselskabet Movia inklusiv bilag) Til Fredensborg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler FKY Direkte 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 FKY@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Januar 2010 Basisbudget 2011 for Trafikselskabet Movia

Læs mere

Rolle- og ansvarsfordeling på uddannelsesområdet på Institut for Folkesundhed

Rolle- og ansvarsfordeling på uddannelsesområdet på Institut for Folkesundhed Modtager(e): Dekanatet, Health Notat Rolle- og ansvarsfordeling på uddannelsesområdet på Institut for Folkesundhed Institut for Folkesundhed står for en række uddannelser: Bachelor og kandidatuddannelsen

Læs mere

HD på AAU. - din fremtid starter her

HD på AAU. - din fremtid starter her HD på AAU - din fremtid starter her 2017 »DER STILLES STORE KRAV TIL AT VORE MEDARBEJDERE HAR DEN RIGTIGE VIDEN«Som kommerciel direktør i Keflico A/S er det mit ansvar at sikre, at vi har de rigtige erhvervsøkonomiske

Læs mere

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber

ARBEJDSFORM: Dialog, samarbejde på tværs og partnerskaber 2019 COI S STRATEGI FORMÅL Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der arbejder for øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor gennem innovation. COI samarbejder med innovations

Læs mere

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

Bilag til Arbejdsmiljøstatistik 2017 Årsrapport FAMU FSU

Bilag til Arbejdsmiljøstatistik 2017 Årsrapport FAMU FSU Bilag til Arbejdsmiljøstatistik 2017 Årsrapport FAMU FSU AARHUS UNIVERSITET 15. FEBRUAR 2018 MARTIN KEIS KRISTENSEN UDVIKLINGSKONSULENT AU HR 1. Sygefravær 2015-2017 Institut-/Enhedsniveau Arts Antal sygedage

Læs mere

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema

Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Supplement til manualen, Kalender-Semesterskema Untis er et skemalægningsprogram, der anvendes i mange lande. I Gruber og Petters manual Kalender-Semesterskema (som du finder på vores hjemmeside under

Læs mere

SÅDAN GØR DU, NÅR DU KOMMER HJEM

SÅDAN GØR DU, NÅR DU KOMMER HJEM Du skal i gang med at måle CRP på apparatet Quik Read Go. Det er fødeafdelingen, der fortæller dig, hvor ofte du skal foretage CRP-måling og lave de øvrige undersøgelser, som du skal gennemføre på dig

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN MASTER I SOFTWARE ENGINEERING itu.dk/master/software MASTER I SOFTWARE ENGINEERING Master i Software Engineering er til dig, som allerede er en erfaren software- og systemudvikler,

Læs mere

Budgetforslag - Budget Tilpasning af budget til biblioteker (tilpasning til nøgletal) BESKRIVELSE AF PRIORITERINGSFORSLAG

Budgetforslag - Budget Tilpasning af budget til biblioteker (tilpasning til nøgletal) BESKRIVELSE AF PRIORITERINGSFORSLAG REDUKTION Sæt kryds ( X ) EFFEKTIVISERING ( ) Lb. Nr. PKU-F-01 Tilpasning af budget til biblioteker (tilpasning til nøgletal) Udvalg: Plan & Kulturudvalget Center: Center for Kultur, Frivillighed & Borgerservice

Læs mere

Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr

Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr Hovedpinepiller har aldrig været testet ordentligt på dyr Af: Sybille Hildebrandt, Journalist 8. november 2010 kl. 12:24 Smertestillende håndkøbsmedicin er blevet brugt af millioner af mennesker. Først

Læs mere

Erfaringer med Information Management. Charlottehaven Jens Nørgaard, NNIT A/S jnqr@nnit.com

Erfaringer med Information Management. Charlottehaven Jens Nørgaard, NNIT A/S jnqr@nnit.com Erfaringer med Information Management Charlottehaven Jens Nørgaard, NNIT A/S jnqr@nnit.com Agenda Hvor ligger virksomhedens information gemt og hvor opstår kravet til at finde denne information. Find Find

Læs mere

For at kunne sammenligne Arbejdsmiljøstatistikken for Q med data for 2017 vedlægges Arbejdsmiljøstatistikken

For at kunne sammenligne Arbejdsmiljøstatistikken for Q med data for 2017 vedlægges Arbejdsmiljøstatistikken Dato: 25. maj 2018 Side 1/1 Sagsfremstilling Mødedato: [Dato] Møde: Møde i [Navn] Punktejer: [Fulde navn] Gæst: [Fulde navn] Beslutningspunkt (sæt kryds) Drøftelsespunkt (sæt kryds) Meddelelsespunkt (sæt

Læs mere

Dansk Selskab for Sygeplejeforskning

Dansk Selskab for Sygeplejeforskning Dansk Selskab for Sygeplejeforskning Formandens årsberetning 2016 Hanne Aagaard Selskabets bestyrelse (9 medlemmer) Hanne Aagaard (formand) Mette Spliid Ludvigsen (næstformand, medlemskartoteket, webudvalget)

Læs mere

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring...

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring... Årsrapport 2016 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere