NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I VARMEVIRKSOMHEDER)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I VARMEVIRKSOMHEDER)"

Transkript

1 PUNKT 9 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I 26. juni 2018 Ret & Administration 18/06139 ALST/LLNI RESUME 1. Varmeforsyningsloven blev i juni 2017 ændret med virkning fra 3. maj 2017 for så vidt angår modregning i kommuners bloktilskud, når en kommune modtager midler, der stammer fra forrentning af indskudskapital i en varmevirksomhed. 2. Herefter vil opkrævet forrentning af indskudskapital, som tilgår en kommune som udlodning eller vederlag, medføre modregning i bloktilskuddet med 100 pct. Hvis midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital anvendes indenfor kommunens forsyningskoncern til investeringer i et materielt anlægsaktiv, vil eventuel efterfølgende udlodning eller vederlag til kommunen dog alene medføre modregning i kommunes bloktilskud med 40/60 pct. efter de sædvanlige modregningsregler. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 3. Sekretariatet for Energitilsynet (SET) er løbende blevet opmærksom på en række problemstillinger i forbindelse med anvendelsen af de nye regler. 4. Spørgsmålene har ikke tidligere været behandlet af Energitilsynet, og sagen forelægges derfor med henblik på, at Energitilsynet kan tilkendegive, hvordan problemstillingerne vurderes og behandles. 5. Der er behov for en præcisering af, hvilke selskaber i en kommunal forsyningskoncern, der kan foretage investeringer med den virkning, at eventuelt efterfølgende provenu til kommunen alene giver anledning til modregning med 40 eller 60 pct. SET vurderer, at et datterselskab i en kommunal forsyningskoncern kan anvende midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital i et varmeselskab til sådanne investeringer, hvis midlerne via koncernens moderselskab er overført til datterselskabet som kapitalindskud. 6. SET vurderer videre, at investering i materielt anlægsaktiv skal forstås som investering i et egentligt materielt aktiv. Dette kan betyde, at investeringer som rummer både materielle og immaterielle aktiver efter en konkret vurdering må anses for delvis omfattet af almindelige regler om modregning og delvist af regler om fuld modregning.

2 Side 2/12 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I 7. På grundlag af lovens ordlyd og forarbejder, herunder særligt formålet med lovændringen, vurderer SET, at det ikke vil være i overensstemmelse med varmeforsyningsloven at anvende opkrævede forrentningsmidler til betaling af investeringer, som er foretaget før lovens ikrafttræden. 8. Med henvisning til samme vurderer SET, at varmeforsyningsloven ikke er til hinder for, at forrentning af indskudskapital opspares i en kommunal forsyningskoncern til brug for fremtidige investeringer indenfor varme-, el- naturgas- og fjernkølingsområdet. TILKENDEGIVELSE 9. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegivet følgende: At investering i varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10 s forstand kan ske ved, at midler, som stammer fra forrentning af indskudskapital i et varmeselskab, overføres til den kommunalt ejede koncerns moderselskab, og derefter via kapitalindskud overføres til et andet af koncernens datterselskaber, hvorefter midlerne så investeres. At et materielt anlægsaktiv i varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10, skal forstås således, at aktivet skal være et konkret køb af et materielt anlægsaktiv til brug for aktiviteter i forsyningssektoren omfattet af den i bestemmelsen omtalte lovgivning. At midler, som stammer fra forrentning af indskudskapital, ikke kan anvendes til dækning af investeringer i materielle anlægsaktiver foretaget før loven herom trådte i kraft. At det er muligt for selskaber i en kommunal forsyningskoncern at etablere en opsparing af midler, som stammer fra forrentning af indskudskapital, med henblik på fremtidige investeringer omfattet af varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10.

3 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Side 3/12 SAGSFREMSTILLING 10. Energitilsynet er blevet gjort opmærksomt på en række problemstillinger i forbindelse med nyeste ændring af varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10. Bl.a. har PwC på vegne af Aalborg Energi Holding A/S henvendt sig til Sekretariatet for Energitilsynet med en forespørgsel om fortolkning af reglerne med udgangspunkt i en konkret investering, som Aalborg Energi Holding A/S har foretaget. På den baggrund har Energitilsynet besluttet at afgive en tilkendegivelse om fortolkning af denne del af modregningsreglerne. 11. Baggrunden for henvendelserne er den seneste ændring af varmeforsyningsloven og lov kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner Denne lovændring medfører, at kommuner skal modregnes med 100 pct. i det kommunale statstilskud i midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital, såfremt varmeselskaber udlodder midler fra forrentning til kommunen. Såfremt forrentningsmidlerne er anvendt indenfor en kommunal koncernstruktur til investeringer i materielle anlægsaktiver til brug for aktiviteter omfattet af forsyningslovgivningen, skal der dog alene ske modregning efter de sædvanlige regler, dvs. med 40/60 pct., hvis investeringen senere giver anledning til provenu, der udloddes til kommunen. 13. Ændringen af modregningsreglerne påvirker en kommunalt ejet forsyningskoncerns muligheder for at investere i materielle anlægsaktiver i den forstand, at kommunens modregningsprocent ændres alt efter investeringens karakter. 14. Denne tilkendegivelse vedrører problemstillingerne om, hvilke virksomheder der kan foretage investeringer med forrentningsmidler, hvad der er omfattet af begrebet en investering i et materielt anlægsaktiv i varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10 s forstand, om forrentningsmidler kan anvendes til investeringer foretaget før lovens ikrafttræden og endelig spørgsmålet om, hvorvidt forrentningsmidlerne kan opspares til senere investeringer i materielle anlægsaktiver. 15. Energitilsynet understreger, at denne tilkendegivelse alene er af generel karakter, og derfor ikke kan træde i stedet for en konkret afgørelse i forbindelse med en kommunes indberetning af rådighedsbeløb. 16. Energitilsynet bemærker, at forsyningskoncern i denne tilkendegivelse anvendes som en betegnelse for de selskaber, som vil kunne foretage investeringer omfattet af varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10, dvs. investeringer i 1 Lov nr. 663 af 8. juni 2017 om ændring af lov om varmeforsyning, lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner

4 Side 4/12 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I materielle anlægsaktiver til brug for aktiviteter omfattet af varmeforsyningsloven, lov om elforsyning, lov om fjernkøling eller lov om naturgasforsyning. 17. SET har fundet det hensigtsmæssigt at forelægge udkast til tilsynsnotat for PwC til eventuelle bemærkninger, uanset at der ikke er tale om en afgørelsessag i forvaltningslovens forstand, og der derfor ikke har været tale om egentlig partshøring. Udkast til tilsynsnotat er således den 16. maj 2018 sendt til PwC til orientering. PwC har den 28. maj 2018 skriftlig meddelt, at udkastet ikke gav anledning til bemærkninger. VURDERING 1. Hvilke selskaber kan anvende forrentningsmidler til investering 18. Varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10 har følgende ordlyd: Stk. 10. Energitilsynet giver senest den 1. maj hvert år Økonomi og Indenrigsministeriet meddelelse om de efter stk. 9 godkendte rådighedsbeløb inklusive beregnet forrentning og med eventuelle fradrag. Økonomi- og Indenrigsministeriet reducerer herefter kommunens statstilskud efter bestemmelserne i 15, stk. 1-5, i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. Uddelinger fra eller vederlag ved afståelse af ejerandele, som hidrører fra forrentning af indskudskapital, jf. stk. 3, 2. og 3. pkt., reduceres efter 15, stk. 1, 2 og 4, i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner, når midlerne inden for en kommunal koncernstruktur er anvendt til investering i materielle anlægsaktiver til brug for aktiviteter omfattet af denne lov, lov om elforsyning, lov om fjernkøling eller lov om naturgasforsyning. Hvis beløbet efter 2. pkt. overstiger det modregnede beløb i det første modregningsår, beregner Økonomi-og Indenrigsministeriet en forrentning af restbeløbet fra den 1. november i indberetningsåret til den 1. juli i året efter indberetningsåret. Rentesatsen fastsættes til Nationalbankens diskonto den 1. januar i indberetningsåret. 19. Der er blevet rejst spørgsmål for Energitilsynet om, hvorvidt en investering i bestemmelsens forstand kan ske ved, at midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital i et varmeselskab (datterselskab), overføres til koncernens moderselskab, og derefter via kapitalindskud overføres til et andet af koncernens datterselskaber, hvorefter midlerne så investeres i et materielt anlægsaktiv til brug for aktiviteter i dette selskab. 20. Overordnet gælder allerede, at midler fra aktiviteter i medfør af el- varmeog naturgasforsyningsloven samt lov om kommunal fjernkøling kan overføres inden for en kommunal forsyningskoncern, uden at kommunens registreringspligt indtræder. Registreringspligten i forhold til Energitilsynet indtræder først, når midlerne er til rådighed for kommunen, dvs. typisk indsat på kommunens konto, jf. varmeforsyningslovens 23 l, stk. 1.

5 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Side 5/ Nedenfor ses et eksempel fra indberetningsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr af 18. december 2017 om kommuners indberetninger og erklæringer efter elforsyningslovens 37 og 37 a og varmeforsyningslovens 23 l og 23 m.) på, hvordan en kommune kan have organiseret nogle af sine forsyningsvirkningsvirksomheder i en koncern, hvor moderselskabet er helt eller delvist ejet af kommunen. 2 Transaktioner mellem selskaber internt i koncernstrukturen, dvs. virksomhederne omfattet af den stiplede linje, udløser ikke i sig selv pligt til registrering og indberetning (dog gælder særlige regler vedr. eventuelle overførsler fra energiselskaber til vandforsynings-, spildevands- eller affaldshåndteringsaktiviteter). 22. Det betyder, at udbytte eller vederlag sendt fra et datterselskab til moderselskabet i forsyningskoncernen, ikke udløser registreringspligt. Det er først, når midlerne udloddes til kommunen, at der skal ske registrering og efterfølgende modregning. 23. Jfr. forarbejderne til de nye modregningsregler har det ikke været hensigten at ændre på denne retsstilling Endvidere fremgår det af varmeforsyningslovens 23 l stk. 10, 3. pkt., at: 2 Jf. indberetningsbekendtgørelsens bilag 1, eksempel nr Jf. de indledende, almindelige bemærkninger til lovforslag nr. 213 af 3. maj 2017 om ændring af varmeforsyning, lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om kommunal udligning og generelle tilskud kommuner: Der ændres ved lovforslaget ikke ved gældende ret i forhold til at anvende midler indenfor forsyningssektoren. Dvs. hvis forrentningsmidlerne anvendes indenfor forsyningssektoren, fraregnes det anvendte beløb i det beløb, hvoraf der foretages 100 pct. modregning. Det indebærer, at forrentningsmidlerne bl.a. kan anvendes til investeringer indenfor varme-, el- og gassektoren samt sideordnende aktiviteter efter gældende regler, uden at kommunerne pålægges modregning.

6 Side 6/12 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Uddelinger fra eller vederlag ved afståelse af ejerandele, som hidrører fra forrentning af indskudskapital, jf. stk. 3, 2. og 3. pkt., reduceres efter 15, stk. 1, 2 og 4, i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner, når midlerne inden for en kommunal koncernstruktur er anvendt til investering i materielle anlægsaktiver til brug for aktiviteter omfattet af denne lov, lov om elforsyning, lov om fjernkøling eller lov om naturgasforsyning 25. Bestemmelsen betyder, at hvis midler der hidrører fra forrentning af indskudskapital anvendes til investeringer i materielle anlægsaktiver indenfor forsyningskoncernen til brug for aktiviteter omfattet af den nævnte lovgivning, og dette på et senere tidspunkt medfører et provenu, der udloddes til kommunen, vil dette indebære reduktion efter sædvanlige regler jf. lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommunen 4. I det tilfælde vil der så alene ske medregning med 40/60 pct. 26. Der vil således ikke ske 100 pct. modregning i midler, der hidrører fra forrentning af indskudskapital, så længe midlerne anvendes indenfor en kommunal koncernstruktur til en investering i et materielt anlægsaktiv i en virksomhed indenfor koncernen. 27. Det forhold, at et datterselskab har anvendt midler fra forrentning af indskudskapital fra ét datterselskab til en investering i et materielt anlægsaktiv via kapitalindskud fra moderselskabet, er således som udgangspunkt ikke til hinder for, at midlerne ved evt. senere udlodning til kommunen kan danne grundlag for reduceret modregning i det kommunale statstilskud, jf. varmeforsyningslovens 23 l, stk Energitilsynet tilkendegiver således på baggrund af ovenstående, at investering i varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10 s forstand, kan ske ved, at midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital i et varmeselskab, overføres til koncernens moderselskab, og derefter via kapitalindskud overføres til et andet af koncernens datterselskaber, hvorefter midlerne så investeres i et materielt anlægsaktiv. 29. Selskaber omfattet af el- varme- og naturgasforsyningslovene samt lov om kommunal fjernkøling indenfor en kommunalt ejet forsyningskoncern kan således foretage investeringer omfattet af varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10, 3. pkt. med midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital i en varmevirksomhed. 4 Jf. betænkning af 24. maj 2017 til lovforslag nr. 213 om ændring af lov om varmeforsyning, lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner, bemærkningerne til ændringsforslagets nr. 3).

7 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Side 7/12 2. Materielt anlægsaktiv i varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10 s forstand 30. Med ændringen af varmeforsyningsloven og lov om kommunal udligning trådte nye regler i kraft for modregning i uddelinger/vederlag fra kommunale varmevirksomheder, i det omfang rådighedsbeløbet hidrører fra opkrævet forrentning af indskudskapital. 31. Lovgivers hensigt med de nye regler er at reducere kommunernes incitament til at opkræve forrentning af indskudskapital, da dette vil betyde ekstraomkostninger for varmeforbrugerne Lovgiver finder det dog ønskeligt, at der fortsat bliver investeret i forsyningssektoren, hvorfor man med lovændringen indsatte 23 l, stk. 10, 3. punktum i varmeforsyningsloven, således at forrentningsmidler, der bliver anvendt til investeringer i materielle anlægsaktiver til brug for aktiviteter i forsyningssektoren og som senere fører til provenu til kommunen, ikke medfører reduktion af statstilskuddet med 100 pct., men alene med de sædvanlige 40/60 pct. 33. Det blev undervejs i lovgivningsprocessen fundet hensigtsmæssigt at præcisere, at der skal være tale om en investering i et materielt anlægsaktiv og ikke blot aktiviteter på forsyningsområdet, som det fremgik af det oprindelige lovforslag. 34. Det fremgår af betænkning over lovforslaget, at præciseringen var nødvendig for at sikre, at midlerne bidrager til langsigtede forbedringer af forsyningsinfrastrukturen, ligesom der i betænkningen fremgår eksempler på, hvad der var ment omfattet af loven: Ændringen betyder, at en kommunal varmeforsyningsvirksomhed, som anvender midler, der hidrører fra forrentning af indskudskapital til at finansiere f.eks. driftsomkostninger såsom brændsel, vil medføre, at kommunen ( ) modregnes med 100 %. 5 Jf. bemærkningerne til lovforslaget som fremsat indledningsvist Det er Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets vurdering at afgørelsen kan føre til uhensigtsmæssige prisstigninger for varmeforbrugene. Det er ministeriets vurdering, at der kan være tale om anseelige beløb, som kan indregnes over en relativ kort periode. Ministeriet vurderer derfor, at det er nødvendigt at foretage ændringer i lovgivningen, der begrænser kommunernes incitament til at udtage midler fra varmeforsyningsvirksomhederne, hvis kommunerne har indregnet forrentning af indskudskapital i varmepriserne. Der foreslås med lovforslaget at indføre en ordning med 100 pct. modregning i den enkelte kommunes statstilskud efter bestemmelserne i lov om varmeforsyning og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner, når der overføres udlodninger af eller vederlag fra afståelse af kommunernes varmeforsyningsvirksomheder til kommunerne, hvis udlodningen eller vederlaget hidrører fra forrentning af indskudskapital og ikke anvendes til aktiviteter indenfor forsyningsområdet. Det forventes, at en kommune, som i dag kan overføre udlodninger eller vederlag, der hidrører fra forrentning af indskudskapital fra sin varmeforsyningsvirksomhed, med lovforslaget vil have et meget begrænset incitament til at overføre udlodninger eller vederlag fra forrentning af indskudskapital fra sin varmeforsyningsvirksomhed til kommunen. Det skyldes, at staten i så fald vil modregne kommunen krone for krone i statstilskuddet. Der modregnes allerede i dag med procent i sådanne udlodninger og vederlag under nærmere fastsatte betingelser. Med forslaget foreslås det at hæve modregningssatsen til 100 pct.

8 Side 8/12 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Tilsvarende betyder ændringen, at hverken immaterielle eller finansielle anlægsaktiver som f.eks. rettigheder eller lign. er omfattet af udtrykket materielle anlægsaktiver. Derimod vil udtrykket omfatte f.eks. investering i et kraft-varme-anlæg eller varmtvandskedel Herved blev det præciseret, hvad der skal forstås ved materielt anlægsaktiv. Energitilsynet finder på baggrund af ovenstående, at et materielt anlægsaktiv skal forstås således, investeringen skal vedrøre et konkret materielt anlægsaktiv, førend investeringen vil være omfattet af varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10. Eventuelle immaterielle eller finansielle aktiver, herunder immaterielle rettigheder knyttet til det materielle anlægsaktiv, vil dermed ikke være omfattet. 36. Der vil dermed kunne opstå situationer, hvor der er foretaget en investering i eksempelvist et kraftvarmeværk, hvor dele af købesummen ikke vedrører materielle anlægsaktiver, men eksempelvis goodwill i selskabet. Er dette tilfældet, vil kun de dele af investeringen, der omfatter det egentlige materielle anlægsaktiv, være omfattet af bestemmelsen i varmeforsyningslovens 23 l, stk Kan midler fra forrentning af indskudskapital anvendes til historiske investeringer 37. Et andet forhold som Energitilsynet er blevet forelagt er, hvorvidt en investering i et materielt anlægsaktiv foretaget før lovændringen trådte i kraft, kan danne grundlag for anvendelse af efterfølgende godkendt og opkrævet forrentning, således at eventuel senere udlodning til kommunen på grundlag af investeringen ikke skal modregnes med 100 pct. i bloktilskuddet. Spørgsmålet er, om midler fra forrentning af indskudskapital kan anvendes til en historisk investering i et materielt anlægsaktiv med den virkning, at investeringen anses for omfattet af 23 l, stk. 10. Lovgivningens tidsperspektiv 38. Varmeforsyningslovens 23 1, stk. 10, 3. punktum har følgende ordlyd: Uddelinger fra eller vederlag ved afståelse af ejerandele, som hidrører fra forrentning af indskudskapital, jf. stk. 3, 2. og 3. pkt., reduceres efter 15, stk. 1, 2 og 4, i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner, når midlerne inden for en kommunal koncernstruktur er anvendt til investering i materielle anlægsaktiver til brug for aktiviteter omfattet af denne lov, lov om elforsyning, lov om fjernkøling eller lov om naturgasforsyning. 6 Betænkning af 24. maj 2017 til lovforslag nr. 213 om ændring af lov om varmeforsyning, lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner.

9 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Side 9/ Lovteksten behandler ikke tidsperspektivet for, hvornår en investering skal være foretaget i forhold til den opkrævede og godkendte forrentning af indskudskapital. 40. Forarbejderne tilkendegiver klart, at lovændringen har virkning for ansøgninger om forrentning af midler, der er kommet Sekretariatet for Energitilsynet i hænde, men endnu ikke er færdigbehandlet ved lovændringens ikrafttræden Forarbejderne tager imidlertid ikke stilling til, hvorvidt midlerne fra godkendt forrentning af indskudskapital kan anvendes på investeringer, der er foretaget før lovændringen trådte i kraft. 42. Lovændringen havde virkning fra 3. maj Der er ikke i ordlyd eller forarbejder holdepunkter for at antage, at lovgiver har ønsket, at ændringen skulle få virkning for investeringer, der ligger tilbage i tid, og som i øvrigt vedrører afsluttede regnskabsår. 43. Det retlige udgangspunkt er, at en lovændring ikke kan finde anvendelse bagudrettet, medmindre det eksplicit er nævnt i det lovforberedende arbejde. Dette er ikke tilfældet i denne sag. 44. At tillade at historiske investeringer kan finansieres bagudrettet med midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital ville betyde, at virksomheder fremadrettet ville kunne anmelde forrentning af indskudskapital i flere år, idet det forrentede beløb derved kan anvendes til at betale af på investeringen i et anlægsaktiv, indtil det går i nul med prisen på anlægsaktivet på tidspunktet for investeringen. 45. Såfremt Energitilsynet godkendte dette, ville kommuner som ejer varmevirksomheder i fremtiden kunne undgå modregning i det kommunale statstilskud, på baggrund af dispositioner foretaget i en varmevirksomhed, før disse regler trådte i kraft. Energitilsynet finder ikke, at der er hjemmel til dette i varmeforsyningsloven. 46. Endvidere ville dette give de kommunalt ejede varmevirksomheder et øget incitament til at opkræve godkendt forrentning af indskudskapital, hvilket er i modstrid med hensigten bag lovændringen, der netop var et ønske om at begrænse incitamentet til at opkræve forrentning af indskudskapital i varmepriserne. 47. Dette fremgår af bemærkningerne til ændringsforslaget: 7 Se eksempelvis Energi-, Forsynings-, og Klimaudvalget , L213 endeligt svar på spørgsmål 7 af 22. maj 2017, hvor Ministeren anfører, at Det er korrekt, at ændringen af modregningsreglerne er gældende for forretningsmidler, der vedrører ansøgninger, som kan omfatte år, der ligger op til flere år tilbage. Det afgørende for beregningen af modregning er tidspunktet hvor forrentningsmidlerne udloddes til kommunen, og ikke hvornår, der er ansøgt om forrentning

10 Side 10/12 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Ministeriet vurderer derfor, at det er nødvendigt at foretage ændringer i lovgivningen, der begrænser kommunernes incitament til at udtage midler fra varmeforsyningsvirksomhederne, hvis kommunerne har indregnet forrentning af indskudskapital i varmepriserne Det fremgår endvidere af forarbejderne til varmeforsyningslovens 23 l stk. 10, at det dog stadig var lovgivers hensigt, at midler fra forrentning af indskudskapital kunne anvendes til andre aktiviteter indenfor forsyningssektoren: Det er fundet hensigtsmæssigt at afgrænse muligheden for at investere midler, der hidrører fra forrentning af indskudskapital i forsyningssektoren, til investering i materielle anlægsaktiver frem for det bredere»aktiviteter omfattet af forsyningslovene«. Baggrunden herfor er, at det vurderes, at der derved opnås en større sikkerhed for, at midlerne bidrager til langsigtede forbedringer af forsyningsinfrastrukturen. 49. Det ses, at det er hensigten bag lovændringen at fastholde forrentningsmidlerne i forsyningssektoren, og at skabe flere langsigtede investeringer til forbedring af infrastrukturen i sektoren. 50. At tillade at historiske investeringer skulle være omfattet af de nye modregningsregler ville ikke skabe flere investeringer i sektoren, idet investeringen selvsagt allerede er foretaget. Der er således intet adfærdsregulerende element i retning mod at skabe flere investeringer i sektoren ved at tillade, at investeringer foretaget før lovændringen skulle være omfattet af de nye modregningsregler. 51. Derimod ville det give et øget incitament til at opkræve forrentning af indskudskapital hos varmeforbrugerne, hvilket er direkte i strid med lovændringens formål. 52. På den baggrund vurderer Energitilsynet, at varmeforsyningsloven ikke giver mulighed for at anvende midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital til finansiering af investeringer i materielle anlægsaktiver foretaget før loven fik virkning. 53. Energitilsynet bemærker hertil, at finansieringsmetoden til det materielle anlægsaktiv efter Energitilsynets opfattelse som udgangspunkt er uden betydning for denne vurdering. 54. Efter Energitilsynets vurdering vil det ikke være tilladt at skifte allerede erlagte midler ud med forrentningsmidler, men det vil eksempelvis heller ikke være tilladt at afvikle lån optaget i forbindelse med anskaffelsen af det materielle anlægsaktiv, uden at en eventuel efterfølgende udlodning af provenu fra 8 Jf. bemærkningerne til lovforslaget som fremsat (L 213)

11 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I Side 11/12 investeringen til kommunen medfører 100 pct. modregning i det kommunale statstilskud. 4. Mulighed for at etablere en opsparing til fremtidige investeringer 55. Et andet spørgsmål er, hvorvidt selskaber indenfor en kommunal forsyningskoncern kan etablere en opsparing bestående af midler hidrørende fra et varmeselskabs (datterselskab) opkrævning af forrentning af indskudskapital til brug for fremtidige investeringer i materielle anlægsaktiver. 56. Grundprincippet bag varmeforsyningens økonomiske regulering er hvile-isig-selv princippet. Herefter kan varmevirksomhederne som udgangspunkt kun opkræve indtægter, der svarer til virksomhedens nødvendige udgifter. Varmevirksomhederne har dermed som udgangspunkt ikke mulighed for at optjene et overskud, idet et eventuelt overskud skal tilbageføres til varmeforbrugeren. 57. Dog kan varmeforsyningsvirksomhederne efter særlige regler indregne driftsmæssige afskrivninger, henlæggelser til nyinvesteringer og forrentning af indskudskapital. 58. Som anført ovenfor i pkt , er det muligt frit at flytte midler indenfor en kommunalt ejet forsyningskoncern, uden at dette medfører registreringspligt og indberetningspligt i forhold til Energitilsynet. Som også anført samme sted har det med lovændringen ikke været hensigten at ændre på denne mulighed. 59. Energitilsynet vurderer derfor, at investering i varmeforsyningslovens 23 l, stk. 10 s forstand, kan ske ved, at midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital i en varmeforsyningsvirksomhed, overføres til koncernens moderselskab, og derefter via kapitalindskud overføres til et andet af koncernens datterselskaber, hvorefter midlerne så investeres, se punkt Endvidere har lovgiver jf. forarbejderne ønsket, at investerede forrentningsmidler skal bidrage til langsigtede forbedringer af forsyningsinfrastrukturen, se pkt. 48 og 49. Dette taler efter Energitilsynets opfattelse for, at lovgiver har ønsket forrentningsmidlerne anvendt til finansiering af større investeringer. 61. Energitilsynet finder som konsekvens heraf ikke holdepunkter i loven for at begrænse muligheden for, at en virksomhed indenfor kommunens forsyningskoncern etablerer en egentlig opsparing af midler hidrørende fra forrentning af indskudskapital i varmevirksomheden, til brug for senere investeringer. 62. Såfremt der senere udloddes midler til kommunen hidrørende fra investering foretaget med forrentningsmidler, vil der således alene skulle modregnes med den reducerede 60/40 pct. Såfremt kommunen ved en senere udlodning til kommunen med registreringspligt og efterfølgende indberetningspligt overfor Energitilsynet ikke kan godtgøre, at midlerne er anvendt til en investering i et materielt anlægsaktiv, vil kommunen blive modregnet med 100 pct.

12 Side 12/12 ENERGITILSYNET NYE KOMMUNALE MODREGNINGSREGLER (FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL I 63. Energitilsynet bemærker, at en eventuel begrænsning af muligheden for opsparing af forrentningsmidler ville medføre, at kommunalt ejede varmeselskaber ville blive tvunget til enten at udlodde opkrævet forrentning hvert år til kommunen, eller anvende midlerne indenfor koncernen til mindre investeringer, som kunne afholdes af forrentningsmidler opkrævet indenfor et år. Energitilsynet mener ikke, der er lovhjemmel til at foretage denne begrænsning. 64. På den baggrund tilkendegiver Energitilsynet, at det ikke er i strid med varmeforsyningsloven at opspare midler hidrørende for forrentning af indskudskapital i en kommunal varmeforsyning i en kommunalt ejet forsyningskoncern til brug for investeringer i materielle anlægsaktiver på et senere tidspunkt. 65. På tidspunktet for en eventuel senere udlodning af provenu fra investeringerne til kommunen, vil der således ske modregning med 40/60 pct. efter de almindelige regler, såfremt kommunen kan godtgøre, at forrentningsmidlerne er anvendt til en investering i et materielt anlægsaktiv til brug for aktiviteter indenfor forsyningssektoren. Kan kommunen ikke godtgøre dette, vil der ske modregning med 100 pct.

Til Kommunen samt kontaktpersonen

Til Kommunen samt kontaktpersonen Til Kommunen samt kontaktpersonen Dato: 05-01-2015 Sagsnr.: 15/00048 Sagsbehandler: MLH/NOHM Afd.: Ret og Administration Indberetninger angående kommunens energivirksomheder Efter sædvanlig procedure vil

Læs mere

Betænkning. Til lovforslag nr. L 213 Folketinget Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 24. maj 2017.

Betænkning. Til lovforslag nr. L 213 Folketinget Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 24. maj 2017. Til lovforslag nr. L 213 Folketinget 2016-17 Betænkning afgivet af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 24. maj 2017 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning, lov om elforsyning,

Læs mere

O:\Miljøstyrelsen\Lovforslag\556113\Dokumenter\ fm :6 k04 KFR

O:\Miljøstyrelsen\Lovforslag\556113\Dokumenter\ fm :6 k04 KFR Miljøministeriet Udkast Januar 2007 Forslag til Lov om kommuners afståelse af vandforsyninger og spildevandsforsyninger 1. Loven finder anvendelse på kommunale forsyningsvirksomheder, der 1) indvinder,

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 26. juni 2018 Dagsorden: 1. Inhabilitet på mødet 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Indberetninger vedrørende kommunens energivirksomheder for 2018

Indberetninger vedrørende kommunens energivirksomheder for 2018 Til kommuner og kontaktpersoner Indberetninger vedrørende kommunens energivirksomheder for 2018 Forsyningstilsynet vil hermed minde kommunerne om, at der senest den 1. februar 2019 skal foretages indberetning

Læs mere

Modregning af vederlag ved salg af varmevirksomhed. Resumé. Energitilsynets møde den 27. november 2012 ENERGITILSYNET

Modregning af vederlag ved salg af varmevirksomhed. Resumé. Energitilsynets møde den 27. november 2012 ENERGITILSYNET ENERGITILSYNET Energitilsynets møde den 27. november 2012 Dato: 27. november 2012 Sag: 12/13569 Sagsbehandler: /TBUH Afd.: Ret og Administration Modregning af vederlag ved salg af varmevirksomhed - Herning

Læs mere

Vejledning om kommunale indberetninger efter Stoploven

Vejledning om kommunale indberetninger efter Stoploven Vejledning om kommunale indberetninger efter Stoploven December 2016 SIDE 2 KAPITEL 1 GENERELT OM STOPLOVEN Vejledning om kommunale indberetninger efter stoploven Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

Parallelopstilling for EFL 35 og 37

Parallelopstilling for EFL 35 og 37 Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 111 Offentligt Parallelopstilling for EFL 35 og 37 Gældende 35 i EFL 35. Transmissionsnet på mellem 100 kv og 200 kv samt udlandsforbindelser under 100 kv,

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

INDBERETNINGSSKEMA til Kommunens årlige indberetning om uddeling og vederlag fra vand-/spildevandsforsyninger

INDBERETNINGSSKEMA til Kommunens årlige indberetning om uddeling og vederlag fra vand-/spildevandsforsyninger INDBERETNINGSSKEMA til Kommunens årlige indberetning om uddeling og vederlag fra vand-/spildevandsforsyninger I medfør af bekendtgørelse nr. 1212 af 14/10/2010 om kommuners indberetninger og erklæringer

Læs mere

Regnskabsinstruks. Indledning

Regnskabsinstruks. Indledning 1 Regnskabsinstruks for kommuners indberetninger i henhold til bekendtgørelse nr. 1212 af 14/10/2010 om kommunernes indberetninger og erklæringer efter lov om kommunernes afståelse af vandforsyninger eller

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Vejledning om elforsyningslovens 37 og 37 a og varmeforsyningslovens 23 l og 23 m og tilhørende bekendtgørelse nr. 1730 af 21.

Vejledning om elforsyningslovens 37 og 37 a og varmeforsyningslovens 23 l og 23 m og tilhørende bekendtgørelse nr. 1730 af 21. Vejledning om elforsyningslovens 37 og 37 a og varmeforsyningslovens 23 l og 23 m og tilhørende bekendtgørelse nr. 1730 af 21. december 2006 Vejledning om elforsyningslovens 37 og 37 a og varmeforsyningslovens

Læs mere

Bekendtgørelse om kommuners indberetninger og erklæringer efter elforsyningslovens 37 og 37 a og varmeforsyningslovens 23 l og 23 m

Bekendtgørelse om kommuners indberetninger og erklæringer efter elforsyningslovens 37 og 37 a og varmeforsyningslovens 23 l og 23 m BEK nr 1624 af 18/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-6967

Læs mere

KAPITEL 1 GENERELT OM STOPLOVEN

KAPITEL 1 GENERELT OM STOPLOVEN Vejledning om kommunale indberetninger efter stoploven Januar 2018 SIDE 2 KAPITEL 1 GENERELT OM STOPLOVEN Vejledning om kommunale indberetninger efter stoploven Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Forsyningssekretariatet

Læs mere

KAPITEL 1 GENERELT OM STOPLOVEN

KAPITEL 1 GENERELT OM STOPLOVEN Vejledning om kommunale indberetninger efter stoploven December 2018 SIDE 2 KAPITEL 1 GENERELT OM STOPLOVEN SIDE 3 JANUAR 2018 Vejledning om kommunale indberetninger efter stoploven Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Afgørelse om Aalborg kommunes indberetning 2012

Afgørelse om Aalborg kommunes indberetning 2012 Aalborg Kommune Boulevarden 13 9100 Aalborg Att.: Arne Steen Nielsen Sendt pr. mail til Jlp@aalborg.dk,asn@aalborg.dk, hh@pwc.dk 10-12-2014 Sagsnr.: 13/13022 Sagsbehandler: MLH Afd.: Ret og Administration

Læs mere

Forslag til. 2. I 23 l, stk. 3, indsættes som 2. pkt.:»ved registreringen opgøres forrentning af indskudskapital på særskilt konto.

Forslag til. 2. I 23 l, stk. 3, indsættes som 2. pkt.:»ved registreringen opgøres forrentning af indskudskapital på særskilt konto. Forslag til Lov om ændring af lov om varmeforsyning, lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Forhøjelse af procenten for modregning

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 213 Folketinget Fremsat den 3. maj 2017 af energi-, forsynings- og klimaministeren (Lars Christian Lilleholt) til

Forslag. Lovforslag nr. L 213 Folketinget Fremsat den 3. maj 2017 af energi-, forsynings- og klimaministeren (Lars Christian Lilleholt) til Lovforslag nr. L 213 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af energi-, forsynings- og klimaministeren (Lars Christian Lilleholt) Forslag til Lov om ændring af lov om varmeforsyning, lov om elforsyning,

Læs mere

Afgørelse om indberetning efter stoploven for 2015

Afgørelse om indberetning efter stoploven for 2015 Til Morsø Kommune Att.: Bodil B. Kristensen Mail: BBK@morsoe.dk; okpost@morsoe.dk Dato: 30. april 2018 Berigtiget den 3. maj 2018 Sag: 16/00776 (18/04725) Afgørelse om indberetning efter stoploven for

Læs mere

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning

Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af. over-/underdækning Vejledning om varmeforsyningslovens prisbestemmelser og Energitilsynets praksis om afvikling af over-/underdækning JUNI 2009 Energitilsynets sekretariat modtager løbende henvendelser om, hvordan en varmeforsyning

Læs mere

Vedrørende muligheden for at overdrage ejerskabet af kommunale forsyningsselskaber til en fond.

Vedrørende muligheden for at overdrage ejerskabet af kommunale forsyningsselskaber til en fond. 13. juni 2005 J.nr.: 020101/20001-0143 Ref.: BLU/TBB/KP Vedrørende muligheden for at overdrage ejerskabet af kommunale forsyningsselskaber til en fond. Dette notat belyser mulighederne for at overdrage

Læs mere

HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard København S NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1.

HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard København S NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1. HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1. INDLEDNING Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2013

Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2013 Varde Kommune Att. Benthe Jensen E-mail: vardekommune@varde.dk; beje@varde.dk 25. august 2017 Sag 14/00339 /NVO Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2013 Indledning Forsyningssekretariatet

Læs mere

Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2012

Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2012 Holstebro Kommune Att. Ib Nielsen E-mail: Ib.Nielsen@Holstebro.dk; oekonomi@holstebro.dk 7. juni 2017 Sag 13/01181 /NVO Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2012 Forsyningssekretariatet fører

Læs mere

Kommunernes årlige indberetning om deres el- og varmevirksomheder mv. for 2011

Kommunernes årlige indberetning om deres el- og varmevirksomheder mv. for 2011 ENERGITILSYNET Punkt 1 Energitilsynets møde den 12. april 2012 23. april 2012 Sag 4/0604-0200-0009 / ESM/LEH Deres ref. Kommunernes årlige indberetning om deres el- og varmevirksomheder mv. for 2011 Resumé

Læs mere

Ringsted Kommune Att. Carsten Jensen. E-mail: caj@ringsted.dk; ringsted@ringsted.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011

Ringsted Kommune Att. Carsten Jensen. E-mail: caj@ringsted.dk; ringsted@ringsted.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Ringsted Kommune Att. Carsten Jensen 24. september 2013 Sag 12/05619 / CF E-mail: caj@ringsted.dk; ringsted@ringsted.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet fører

Læs mere

Ifølge revisorerklæringen er det revisors opfattelse, at kommunens indberetning er afgivet i overensstemmelse med bekendtgørelsens regler.

Ifølge revisorerklæringen er det revisors opfattelse, at kommunens indberetning er afgivet i overensstemmelse med bekendtgørelsens regler. Til Frederikssund Kommune Dato: 22. august 2018 Sag: 18/05174 Afgørelse om indberetning efter stoploven for 2016 Kommunen har indberettet oplysninger til Forsyningssekretariatet efter bekendtgørelse nr.

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Sønderborg Kommune Att. Henning N. Larsen og Brian S. Bennetsen. E-mail: hnla@sonderborg.dk; bsbe@sonderborg.dk; post@sonderborg.

Sønderborg Kommune Att. Henning N. Larsen og Brian S. Bennetsen. E-mail: hnla@sonderborg.dk; bsbe@sonderborg.dk; post@sonderborg. Sønderborg Kommune Att. Henning N. Larsen og Brian S. Bennetsen 24. september 2013 Sag 12/05634 / CF E-mail: hnla@sonderborg.dk; bsbe@sonderborg.dk; post@sonderborg.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb

Læs mere

Skanderborg Kommune Att. Niels Jørgen Ladefoged. E-mail: niels.ladefoged@skanderborg.dk; skanderborg.kommune@skanderborg.dk

Skanderborg Kommune Att. Niels Jørgen Ladefoged. E-mail: niels.ladefoged@skanderborg.dk; skanderborg.kommune@skanderborg.dk Skanderborg Kommune Att. Niels Jørgen Ladefoged 17. oktober 2013 Sag 12/05625 / CF E-mail: niels.ladefoged@skanderborg.dk; skanderborg.kommune@skanderborg.dk Revideret afgørelse om kommunale rådighedsbeløb

Læs mere

Middelfart Kommune Att. Lone K. Smith. E-mail: lone.kjestrupsmith@middelfart.dk; middelfart@middelfart.dk

Middelfart Kommune Att. Lone K. Smith. E-mail: lone.kjestrupsmith@middelfart.dk; middelfart@middelfart.dk Middelfart Kommune Att. Lone K. Smith 24. september 2013 Sag 12/05607 / CF E-mail: lone.kjestrupsmith@middelfart.dk; middelfart@middelfart.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Hillerød Kommune Att. Martin Lund. E-mail: malu@hillerod.dk; hillerod@hillerod.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011

Hillerød Kommune Att. Martin Lund. E-mail: malu@hillerod.dk; hillerod@hillerod.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Hillerød Kommune Att. Martin Lund 22. oktober 2013 Sag 12/05584 / CF E-mail: malu@hillerod.dk; hillerod@hillerod.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet fører tilsyn

Læs mere

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv).

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv). PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 HØRINGSSVAR BILAG 1 10. juni 2015 Varme 13/12063 MLD 5. HØRINGSSVAR 1. Udkast til afgørelse blev sendt i høring den 20. februar 2015 med frist den 6. marts

Læs mere

Forslag til. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter fra parkering

Forslag til. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter fra parkering Enhed Finansiering Sagsbehandler Nils Majgaard Jensen Koordineret med Sagsnr. 2017-3316 Doknr. 530789 Dato 23-04-2018 Forslag til Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Varde Kommune Att. Valdemar Jepsen. E-mail: vaje@varde.dk; finl@varde.dk; vardekommune@varde.dk

Varde Kommune Att. Valdemar Jepsen. E-mail: vaje@varde.dk; finl@varde.dk; vardekommune@varde.dk Varde Kommune Att. Valdemar Jepsen 19. november 2013 Sag 12/05639 / CF E-mail: vaje@varde.dk; finl@varde.dk; vardekommune@varde.dk Revideret afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 med fradrag

Læs mere

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter fra parkering. Lovforslag nr. L 236 Folketinget

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter fra parkering. Lovforslag nr. L 236 Folketinget Lovforslag nr. L 236 Folketinget 2017-18 Fremsat den 2. maj 2018 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll-Bille) Forslag til Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge

Læs mere

Ombudsmandens kompetence over for energiselskaber. 12. juli 2011

Ombudsmandens kompetence over for energiselskaber. 12. juli 2011 2011 5-2. Ombudsmandens kompetence over for energiselskaber En journalist klagede til ombudsmanden over sagsbehandlingstiden hos et energiselskab i en sag om aktindsigt. Det fremgik at journalisten havde

Læs mere

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter fra parkering

Forslag. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter fra parkering 2017/1 LSF 236 (Gældende) Udskriftsdato: 21. maj 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2017-3316 Fremsat den 2. maj 2018 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v.

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. 1 Det vil jeg tale om Prissætning Prisdifferentiering Tariffer 2 1 Prissætning Varmeforsyningslovens kapitel 4 Varmeforsyningslovens kapitel

Læs mere

Helsingør Kommune Att. Lonnie Goldbæk. E-mail: Lgol1@helsingør.dk; vea54@helsingor.dk; oes@helsingor.dk

Helsingør Kommune Att. Lonnie Goldbæk. E-mail: Lgol1@helsingør.dk; vea54@helsingor.dk; oes@helsingor.dk Helsingør Kommune Att. Lonnie Goldbæk 31. oktober 2013 Sag 12/05581 / CF E-mail: Lgol1@helsingør.dk; vea54@helsingor.dk; oes@helsingor.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om kommunal fjernkøling

Betænkning. Forslag til lov om kommunal fjernkøling 2007/2 BTL 127 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 29. maj 2008 Betænkning over Forslag til lov om kommunal

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave

Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i revisors opgave Varmeforsyningsvirksomhedernes selvevaluering i 2012 - revisors opgave Indledning - baggrund for selvevalueringen Alle varmeforsyningsvirksomheder skal inden 1. december 2012 foretage en selvevaluering

Læs mere

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I 31. oktober 2017 Varme 17/10296 CAME/LIP/SSH 1. RESUMÉ 1. Blandt de varmevirksomheder,

Læs mere

Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Afgørelse

Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Afgørelse Fredericia Kommune Att. Karsten Damm 20. januar 2014 Sag 12/05565 / CF E-mail: karsten.damm@fredericia.dk; kommunen@fredericia.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. januar 2017 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. januar 2017 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 12. januar 2017 Cathrine Mehlskov Emner 1. Energitilsynet lige nu Fokus på anmeldelser Budgettering med overdækning Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Høringssvar til tillægshøring vedr. udkast til lov om ændring af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven (it-sikkerhesberedskab)

Høringssvar til tillægshøring vedr. udkast til lov om ændring af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven (it-sikkerhesberedskab) Energistyrelsen Center for forsyning Amaliegade 44 1256 København K Sendt pr. e-mail til ens@ens.dk med kopi til dfr@ens.dk Dok. ansvarlig: CMO Sekretær: Sagsnr: s2016-443 Doknr: d2016-14912-14.0 13. oktober

Læs mere

Slagelse Kommune Att. Bo Gabe. E-mail: bogab@slagelse.dk; slagelse@slagelse.dk; mgr@horten.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011

Slagelse Kommune Att. Bo Gabe. E-mail: bogab@slagelse.dk; slagelse@slagelse.dk; mgr@horten.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Slagelse Kommune Att. Bo Gabe 31. oktober 2013 Sag 12/05627 / CF E-mail: bogab@slagelse.dk; slagelse@slagelse.dk; mgr@horten.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen AUGUST 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering 21. januar 2014 Sag 12 /14378 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering Sekretariatet for Energitilsynet har den 24. september 2012 modtaget en henvendelse fra SEAS-NVE Net

Læs mere

Erklæring vedrørende kommunegarantier

Erklæring vedrørende kommunegarantier Erklæring vedrørende kommunegarantier Nedenstående udfyldes af ansøgeren til anlægstilskuddet. Projektets titel (kort titel som projektet kan identificeres ud fra): Ansøgers navn, adresse m.v. CVR-nr.:

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/6 2013 i sag nr. 2010-0023320 Andelsselskabet Vejgaard Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Andelsselskabet Vejgaard Vandværk har ved

Læs mere

Forsyningssekretariatet fører tilsyn med, om der anvendes midler fra kommunale vandselskaber til aktiviteter, der ikke er forbundet med deres drift.

Forsyningssekretariatet fører tilsyn med, om der anvendes midler fra kommunale vandselskaber til aktiviteter, der ikke er forbundet med deres drift. Holstebro Kommune Att. Ib Nielsen 24. august 2016 Sag 12/05587 / NVO E-mail: Ib.Nielsen@Holstebro.dk; jch@lett.dk; kommunen@holstebro.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Energistyrelsens afgørelse af 24. februar 2009 hjemvises.

Energistyrelsens afgørelse af 24. februar 2009 hjemvises. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Tønder Kommune og Tønder Forsyning koncernen

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 5 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 5 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 5 Offentligt Ændringsforslag stillet den xx. december 2016 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HTK Vand A/S Att.: Kim Rene Hansen Lervangen 35 D 2630 Taastrup Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00187 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Emner Generelle henvendelser ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Kontrolgruppens fokusområder

Læs mere

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- 19. maj 2015 Detail & Distribution 15/01397 RESUMÉ 1. Denne sag forelægges Energitilsynet

Læs mere

Vejledning om opfølgning på indtægtsrammen. Forsyningssekretariatet

Vejledning om opfølgning på indtægtsrammen. Forsyningssekretariatet Vejledning om opfølgning på indtægtsrammen Forsyningssekretariatet Marts 2015 Vejledning om opfølgning på indtægtsrammen Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Att. Ole Sig. E-mail: ole.sig@rksk.dk; post@rksk.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011

Ringkøbing-Skjern Kommune Att. Ole Sig. E-mail: ole.sig@rksk.dk; post@rksk.dk. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Ringkøbing-Skjern Kommune Att. Ole Sig 24. september 2013 Sag 12/05618 / CF E-mail: ole.sig@rksk.dk; post@rksk.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet fører tilsyn

Læs mere

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER RETNINGSLINJER, MARTS 2015 INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER ENERGITILSYNET INDBERETNING AF AFVIKLINGSPLANER FOR DIFFERENCER Side 1/1 INDHOLD INDLEDNING... 1 LOVGRUNDLAG... 2 OPSTÅEN

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 25. oktober 2016 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 176 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Langeland Spildevand ApS Att.: Jørgen Ahlman Jensen Nørrebro 207A 5900 Rudkøbing Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00221 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste

Læs mere

Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme

Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg Dato: 12. september 2014 Sag: 13/13508 /KSB Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning

UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning UDKAST 09072012 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om selvevaluering af overholdelse af kapitel 4 og 4 b i lov om varmeforsyning I bekendtgørelse nr. 150 af 27. februar 2012 om selvevaluering

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3

ENERGITILSYNET VEJLEDNING TIL IMØDEGÅELSE AF FEJL OG MANGLER IDENTIFICERET I FORBINDELSE MED SELVEVALUERINGEN INDLEDNING... 3 Side 2/9 INDHOLD INDLEDNING... 3 1. MANGLENDE ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 2. IKKE RETTIDIG ANMELDELSE AF PRISER, BUDGET OG PRISEFTERVISNINGER... 4 3. MANGLENDE AFSTEMNING IMELLEM

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 18. januar 2018 Cathrine Mehlskov Emner 1. Kort om Energitilsynet hvem er vi? 2. Nye regler på varmeområdet 3. Nye afgørelser 4. Hvad kommer der

Læs mere

I oplyser, at I ikke er enige i sekretariatets konklusioner vedrørende selvevalueringsrevisors

I oplyser, at I ikke er enige i sekretariatets konklusioner vedrørende selvevalueringsrevisors Næstved Varmeværk Åderupvej 22-24 4700 Næstved Att: Jens Andersen 7. februar 2014 RJE Deres ref. Kære Jens Andersen Du har ved brev af 17. januar 2014 kontaktet sekretariatets direktør Finn Dehlbæk vedrørende

Læs mere

OMTRYK. Lovforslag nr. L 198 Folketinget OMTRYK Korrektion af lovforslagets titel

OMTRYK. Lovforslag nr. L 198 Folketinget OMTRYK Korrektion af lovforslagets titel Lovforslag nr. L 198 Folketinget 2010-11 OMTRYK Korrektion af lovforslagets titel Fremsat den 29. april 2011 af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om nedsættelse af statstilskuddet

Læs mere

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger 25. april 2014 / MAPA, TS Deres ref. Retningslinjer for indberetning af afviklingsplaner for differencer 1. Indledning I det følgende specificerer Sekretariatet for Energitilsynet retningslinjer for, hvorledes

Læs mere

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme

Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden for Verdo Varme Afgørelse om tilbageførsel af ikke-godkendt forrentning for perioden 2000-2005 for Verdo Varme 11. april 2019 J. nr. 18/03961 MDCL RESUMÉ Sekretariatet for Energitilsynet (nu Forsyningstilsynet) traf den

Læs mere

Faxe Kommune Att. Arne Denwers.

Faxe Kommune Att. Arne Denwers. Faxe Kommune Att. Arne Denwers 4. september 2015 Sag 15/08352 / AMS E-mail: arde@faxekommune.dk kommunen@faxekommune.dk Ophævelse af stoplovsafgørelser for Faxe Kommune for 2007-2012 samt reviderede stoplovsafgørelser

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Nord Energi Net A/S, CVR.nr. 25 39 92 69 Bilag 1, Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en mellemstor klasse C virksomhed med de

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af

Ændringsforslag. til 2. behandling af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 48 Bilag 5 Offentligt Til L48 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning,

Læs mere

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016 CVR-nr. 25 70 69 00 Udarbejdet efter bekendtgørelse nr. 195 af 4. marts 2016 Indhold Ledelsespåtegning vedrørende reguleringsregnskab 2016 - mængdebaseret 2 Den uafhængige revisors erklæring 3 Anvendt

Læs mere

Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej Herning. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme

Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej Herning. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej 35 7400 Herning 27. januar 2015 Sag 13/08585 / KSB Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet har færdigbehandlet

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HILLERØD VAND A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00153 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

SÆRSKILT IDENTITET VED KONCERNIN- TERNE SERVICEAFTALER

SÆRSKILT IDENTITET VED KONCERNIN- TERNE SERVICEAFTALER PUNKT 8 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 29. MAJ 2018 SÆRSKILT IDENTITET VED KONCERNIN- TERNE SERVICEAFTALER 8. marts 2018 Energibesparelser 18/07527 GISH RESUMÉ 1. Sagen handler om netvirkomheders særskilte identitet

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Frederikshavn Kommune Att. Casper Bach Alstrup. E-mail: caal@frederikshavn.dk; post@frederikshavn.dk

Frederikshavn Kommune Att. Casper Bach Alstrup. E-mail: caal@frederikshavn.dk; post@frederikshavn.dk Frederikshavn Kommune Att. Casper Bach Alstrup 1. oktober 2013 Sag 12/05567 / CF E-mail: caal@frederikshavn.dk; post@frederikshavn.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Grindsted El-net A/S CVR-nr. 25 98 84 77 Tårnvej 24 7200 Grindsted 5. april. 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05691 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR GRINDSTED EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Aarhus C

Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Aarhus C Bech-Bruun Advokatfirma Frue Kirkeplads 4 8100 Aarhus C Dato: 30. januar 2013 Sag: 12/15569 Sagsbehandler: HRJ Afd.: Varme Jeres j.nr. 056121, dispensation vedrørende varmeforsyningslovens kapitel 4 I

Læs mere

Protokollat for ordinær generalforsamling. HOFOR Forsyning Holding P/S

Protokollat for ordinær generalforsamling. HOFOR Forsyning Holding P/S Protokollat for ordinær generalforsamling i HOFOR Forsyning Holding P/S År 2019, tirsdag den 28. maj 2019 kl. 18.45 blev der holdt ordinær generalforsamling i HOFOR Forsyning Holding P/S, CVR nr. 26 85

Læs mere

Rebild Kommune Att. Niels Thomas Krarup. Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011

Rebild Kommune Att. Niels Thomas Krarup.    Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Rebild Kommune Att. Niels Thomas Krarup 24. september 2013 Sag 12/05617 / CF E-mail: ntkr@rebild.dk; raadhus@rebild.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet fører

Læs mere

Hvidovre Kommune Att. Ole Farup Schaltz. ; Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011

Hvidovre Kommune Att. Ole Farup Schaltz.   ; Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Hvidovre Kommune Att. Ole Farup Schaltz 28. oktober 2013 Sag 12/05589 / CF E-mail: ofs@hvidovre.dk ; hvidovre@hvidovre.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet fører

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Aal El-Net A M B A CVR-nr. 22188410 Industrivej 18 6840 Oksbøl 5. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05711 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR AAL EL-NET A M B A FOR REGULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

N O T AT 15. marts 2011

N O T AT 15. marts 2011 Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 L 87, endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt N O T AT 15. marts 2011 J.nr. 2203/1190-0082 Ref. Bak/BGI/CFE/TBB/IL Energiforsyning L 87 - Dansk Energi s modeller til

Læs mere

Energistyrelsen udtaler sig ikke vejledende om konkrete og/eller verserende sager, men kan udtale sig vejledende om principielle spørgsmål.

Energistyrelsen udtaler sig ikke vejledende om konkrete og/eller verserende sager, men kan udtale sig vejledende om principielle spørgsmål. Kontor/afdeling Vand Dato 23. november 2017 J nr. 2015-5643 Vejledende udtalelse fra Energistyrelsen om betalingslovens 4 c LJH/MLS Energistyrelsen har den 25. september 2017 modtaget en forespørgsel om

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 14 Bilag 4 Kommunaløkonomiske problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 3113427 1. Sammenfatning

Læs mere

Skatteudvalget L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Skatteudvalget L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 194 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt investeringsafkast, men derimod om resultatandel i en erhvervsvirksomhed, jf. ovenfor. Side 2 Det må antages, at det er den pågældendes

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 38 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 L 38 Bilag 1 Offentligt Notat Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 20. september 2017 J nr. 2016-10635 FMA/JME/MLHO Høringsnotat vedr. forslag til lov

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og byggeloven

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og byggeloven Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 177 Bilag 4 Offentligt Til L 177 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT}] Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning

Læs mere

Forsyningssekretariatet fører tilsyn med, om der anvendes midler fra kommunale vandselskaber til aktiviteter, der ikke er forbundet med deres drift.

Forsyningssekretariatet fører tilsyn med, om der anvendes midler fra kommunale vandselskaber til aktiviteter, der ikke er forbundet med deres drift. Langeland Kommune Att. Niels Peter Jensen 18. oktober 2013 Sag 12/05599 / CF E-mail: npje@langelandkommune.dk; post@langelandkommune.dk Afgørelse om kommunale rådighedsbeløb modtaget i 2011 Forsyningssekretariatet

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere