2. Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for følgevirkninger efter operation for tidlig brystkræft

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for følgevirkninger efter operation for tidlig brystkræft"

Transkript

1 Referencer 1. International Lymphodema Framework. Best practice for the management of lymphoedema 2nd edition, Compression Therapy: A position document on compression bandaging Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for følgevirkninger efter operation for tidlig brystkræft Region Midtjylland. Behandling af lymfødem. Regional retningslinje

2 Hovedparten af personer, som bruger ærme og handske hver dag, oplever, at hævelse af arm og hånd bliver mindre. Fortsat brug kan forebygge, at arm og hånd hæver igen. Der er erfaring for, at ærme og handske kan mindske hårdheden i huden og lette andre symptomer fra en hævet arm og hånd. Ved korrekt brug af ærme og handske er der ikke set skadevirkninger ved behandlingen. Selvbehandling med ærme og handske [Kompressionsærme og -handske] Selvbehandlingen består af daglig brug af ærme og handske derhjemme, så du skal ikke komme til behandling i Lymfødemklinikken. Vi vil gerne se dig i Lymfødemklinikken til en opfølgende konsultation ca 4-6 uger efter, at du har taget ærme og handske i brug. Du skal selv bestille tiden. Her vil lymfødemterapeuten høre, om det har fungeret for dig at bruge ærme og handske. Vi vil sammen vurdere, om det har givet effekt, og om du har behov for yderligere behandling og opfølgning. af mig Du skal bruge ærme og handske hver dag i dagtimerne. Hvor længe aftaler du med lymfødemterapeuten. Du kan tage handsken af, når du f.eks. skal vaske hænder. Det kræver tilvænning at bruge ærme og handske, og nogle oplever, at det er generende at have på. Du skal skylle ærme og handske op dagligt. Du kan stadig bevæge dig og være aktiv med daglige gøremål og fysisk aktivitet. arbejde samtidig med behandling Ja, i de fleste tilfælde. Hvis dit arbejde forhindrer dig i at bruge ærme og handske, kan du måske nøjes med at bruge det udenfor arbejdstid. Hvad skal der ske, når jeg har valgt at starte selvbehandling med ærmer og handsker Personalet i Lymfødemklinikken søger kommunen om bevilling, så du ikke selv skal betale ærmer og handsker. Du skal selv bestille tid hos en bandagist eller sygeplejeforretning for at få taget mål til ærme og handske. Du modtager ærme og handske ca. 6 uger efter, at ansøgningen er sendt. Du skal selv søge om nye ærmer og handsker hos kommunen, hvis du får brug for det. Du har mulighed for at ringe til Lymfødemklinikken, hvis du har spørgsmål. Dit forløb vil blive afsluttet 6 måneder efter dit fremmøde.

3 Lymfedrænage er en blid massage på overkrop, arm og hånd. Lymfedrænage kan måske lette symptomer fra din hævede arm, så du lettere kan bruge armen i dagligdagen. Nogle oplever, at hårdheden i huden aftager, og at symptomer som f.eks. spænding, tyngde og træthed letter. Lymfedrænage alene kan ikke mindske hævelse af arm og hånd. Der er ikke set skadevirkninger ved selvbehandlingen. Selvbehandling med blid massage [Lymfedrænage] Der vil være 3 instruktioner á ca. 1 times varighed fordelt over 2-3 uger. Tider til instruktion i Lymfødemklinikken ligger om formiddagen på hverdage. Efter instruktionen udfører du selvbehandling efter behov, hvis du kan mærke, at det lindrer eller løsner i armen. af mig Du og evt. din pårørende skal møde op hos lymfødemterapeuten, som instruerer i at udføre lymfedrænage på overkrop, arm og hånd. Du og evt. din pårørende skal øve jer i teknikken mellem hver instruktion. Når du/i har lært teknikken, tager selvbehandlingen ca. 15 minutter. Nej behandling Ja Hvad skal der ske, når jeg har valgt at starte selvbehandling med lymfedrænage Lymfødemterapeuten vil tale med dig om, hvordan du kan evaluere, om selvbehandlingen virker. Du har mulighed for at ringe til Lymfødemklinikken, hvis du har spørgsmål. Dit forløb vil blive afsluttet 6 måneder efter dit fremmøde.

4 Bandager kan mindske omfanget af din arm og hånd. Der er erfaring for, at bandager desuden kan mindske hårdheden i huden og lette andre symptomer fra en hævet arm og hånd. Formålet med et instruktionsforløb er, at du selv kan lægge en bandage, der giver den rette kompression på arm og hånd. Der er ikke set skadevirkninger ved selvbehandlingen, når instruktionen fra lymfødemterapeuten følges. Selvbehandling med bandager på arm og hånd [Kompressionsbandage] Der vil være 3 instruktioner á ca. 1 times varighed fordelt over 2-3 uger. Tider til instruktion i Lymfødemklinikken ligger om formiddagen på hverdage. Efter instruktionen lægger du bandagen, når du har behov for det. Hvor ofte og hvor længe, aftaler du med lymfødemterapeuten. af mig Du og evt. din pårørende skal møde op hos lymfødemterapeuten, som instruerer i at lægge en bandage. Du og evt. din pårørende øver jer i at lægge bandage mellem hver instruktion. Du skal selv vaske og rulle bandagerne. Når du har lært at lægge en bandage, vælger du selv, om du lægger den i dagtimerne eller vælger at sove med bandage. Det kræver tilvænning at have bandager på. De fleste synes, at det er generende at have bandager på, men oplever samtidig at hævelse og spændinger i arm og hånd bliver mindre. Når du/i har lært teknikken, tager det ca minutter at lægge bandagerne. Hvis du har bandagen på i dagtimerne, kan det være vanskeligere at udføre nogle dagligdags- og arbejdsmæssige opgaver f.eks. madlavning og bad. Du kan vælge at lægge bandagen, når det passer ind i din hverdag. behandling Hvad skal der ske, når jeg har valgt at starte selvbehandling med bandager på arm og hånd Ja. Du kan evt. vælge at lægge bandagen, når du har fri eller til natten, hvis du ikke kan arbejde med en bandage på. Efter instruktionerne lægger du bandagen, når du synes du har brug for det. Lymfødemterapeuten vil tale med dig om, hvordan du kan evaluere om behandlingen virker. Du har mulighed for at ringe til Lymfødemklinikken, hvis du har spørgsmål. Dit forløb bliver afsluttet 6 måneder efter dit fremmøde.

5 For nogen forsvinder en lettere hævelse i arm og/eller hånd af sig selv. Man kan ikke vide på forhånd, hvem det gælder for. Har du fornyligt afluttet kemoeller stråleterapi, kan hævelsen være en bivirkning, der er midlertidig. Nogen foretrækker derfor at vente med behandling med ærme og handske, indtil de ved, om hævelsen forsvinder af sig selv. Der er en risiko for, at din arm og/eller hånd bliver mere hævet. Gør den det, vil vi anbefale dig selvbehandling med ærme og handske (kompressionsærme og -handske). Hovedparten af personer, som bruger ærme og handske hver dag, oplever, at hævelse af arm og hånd bliver mindre. Se tiden an Du skal derhjemme observere, hvordan hævelsen udvikler sig, så du skal ikke komme til behandling i Lymfødemklinikken. Du har mulighed for at komme til en opfølgende konsultation i Lymfødemklinikken, som hvis du var begyndt selvbehandling med ærme og handske. af mig Du skal i en aftalt periode være særligt opmærksom på forandringer i arm og hånd. Lymfødemterapeuten vejleder dig om, hvordan du kan holde øje med, om hævelsen bliver større eller mindre. Du bliver også vejledt om andre symptomer, du skal være opmærksom på, som kan skyldes hævelse. Nej. behandling Ja. Hvad skal der ske, når jeg har valgt at se tiden an Du skal observere symptomer og omfanget af din arm og hånd sammenlignet med den anden. Du og lymfødemterapeuten kan aftale, at I enten taler sammen efter en aftalt tidsperiode, eller at du henvender dig til Lymfødemklinikken, hvis du observerer forværring.

6 Lymfedrænage og bandagebehandling anvendes ofte ved større hævelse, så arm og hånd hurtigt aftager i størrelse. Derefter kan ærme og handske kan holde hævelsen nede. Lymfedrænage er en blid massage på overkrop, arm og hånd. Efter lymfedrænagen lægger lymfødemterapeuten bandager på arm og hånd. Der er erfaring for, at behandlingen mindsker hårdheden i huden og letter andre symptomer fra en hævet arm og hånd. Lymfedrænage alene kan ikke mindske hævelse af arm og hånd. Behandling med blid massage og bandager [lymfedrænage og kompressionsbandage] Et behandlingsforløb varer 2-4 uger med behandling 2 eller 5 dage om ugen, afhængig af valg af bandage. Lymfødemterapeuten vurderer sammen med dig, hvilken bandage, der er bedst for dig. Hver behandling varer ca. 1-1½ time. Behandlingstiderne i Lymfødemklinikken ligger om formiddagen på hverdage. af mig Du skal kunne komme til behandling i Lymfødemklinikken de dage, som du indkaldes til. Du skal evt. selv vaske og rulle bandagerne. Du skal være indstillet på at bruge ærme og handske efter behandlingsforløbet for at undgå, at armen hæver op igen. Det kræver tilvænning at have bandager på. De fleste synes, at det er generende at have bandager på, men oplever samtidig at hævelse og spændinger i arm og hånd bliver mindre. Under forløbet vil du være bandageret, fra du går hjem fra Lymfødemklinikken, til du kommer igen (dag og nat). Du kan have vanskeligere ved at udføre nogle dagligdags- og arbejdsmæssige opgaver f.eks. madlavning og bad. Lymfødemterapeuten taler med dig om, hvordan du kan gøre ting på andre måder, så du kan klare dig derhjemme. behandling Nogle patienter er nødt til at sygemelde sig i den periode, de er i behandling med lymfedrænage og bandager. Hvordan det er for dig afhænger af dit arbejde. Hvad skal der ske i forbindelse med behandlingen med blid massage og bandager Personalet i Lymfødemklinikken søger kommunen om bevilling, så du ikke selv skal betale ærmer og handsker. Sidst i behandlingsforløbet får du taget mål til ærme og handske af en bandagist eller sygeplejeforretning. Leveringstiden er ca. 2 uger. Du skal selv søge om nye ærmer og handsker hos kommunen, hvis du får brug for det. Du har mulighed for at ringe til Lymfødemklinikken, hvis du har spørgsmål. Dit forløb vil blive afsluttet 6 måneder efter dit fremmøde.

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Ergo- og Fysioterapien

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Ergo- og Fysioterapien Til patienter og pårørende Lymfødem Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Ergo- og Fysioterapien Lymfesystemet 2 Information efter forundersøgelse Information efter forundersøgelse for lymfødem Du har været

Læs mere

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem. Vælg farve. Patientinformation. Fysio- og Ergoterapi

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem. Vælg farve. Patientinformation. Fysio- og Ergoterapi Til patienter og pårørende Lymfødem Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem Vælg farve Patientinformation Fysio- og Ergoterapi Hvad er lymfødem? Lymfødem er en hævelse, der består af

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Patientinformation, strålebehandling Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Indledning Denne information er et supplement til vores mundtlige information

Læs mere

Information om armplastik

Information om armplastik Information om armplastik Med alderen mister huden sin elasticitet. Yderligere vil vægttab og tab af muskelfylde med alderen bidrage yderligere til slaphed af huden, specielt på overarmene. Meget stort

Læs mere

Det er ikke nok, at vægtproduktet alene giver en bedre søvn, lindrer symptomer eller giver øget velvære.

Det er ikke nok, at vægtproduktet alene giver en bedre søvn, lindrer symptomer eller giver øget velvære. Tak for din henvendelse. Ifølge Servicelovens 112 kan et vægtprodukt være et hjælpemiddel, hvis vægtproduktet i væsentlig grad afhjælper de varige følger af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. I pjecen har vi samlet de vigtigste informationer om strålebehandling

Læs mere

Information. til patienter og pårørende. Anlæggelse af bandage for benamputerede

Information. til patienter og pårørende. Anlæggelse af bandage for benamputerede Information til patienter og pårørende Anlæggelse af bandage for benamputerede 2 Ny hofte Anlæggelse af bandage for benamputerede Indholdsfortegnelse Formål med bandagering... 4 Bandagering... 4 Stumppleje...

Læs mere

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft - Forebyggelse, behandling og genoptræning af funktionsnedsættelse i skulder og arm samt armlymfødem hos voksne opereret for tidlig brystkræft Enhed

Læs mere

Lymfødem efter brystkræft 9.4.2016

Lymfødem efter brystkræft 9.4.2016 Lymfødem efter brystkræft 9.4.2016 Kirsten Hedeager Mor til tre, nu meget voksne børn Bor i bofællesskab ved Vejle, tidligere mange år bosat i Schweiz. Fysioterapeut siden 1981 Siden 1994 meget engageret

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Øvelsesprogram til brystopererede

Øvelsesprogram til brystopererede Øvelsesprogram til brystopererede Regionshospitalet Randers Fysioterapien Hensigten med denne pjece er at give oplysninger og råd, som kan bidrage til at mindske gener efter brystoperationen. Efter en

Læs mere

Information om brystforstørrelse med fedtceller

Information om brystforstørrelse med fedtceller Information om brystforstørrelse med fedtceller Kort om fedttransplantation Brystforstørrende operationer har i mange år været den mest populære kosmetiske operation. Og uanset om baggrunden er en medfødt

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Patientinformation, strålebehandling Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Indledning Denne information er et supplement til vores mundtlige information

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Sådan udfører du lymfedrænage af venstre arm

Sådan udfører du lymfedrænage af venstre arm Sådan udfører du lymfedrænage af venstre arm Lymfesystemets opbygning og funktion Lymfesystemet transporterer lymfevæske rundt i kroppen. Lymfesystemet er en vigtig del af kroppens immunforsvar og er med

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Vejledning til patienter med stiv halskrave.

Vejledning til patienter med stiv halskrave. Vejledning til patienter med stiv halskrave. Du har fået en stiv halskrave på grund af et brud på halshvirvelsøjlen. Du skal gå med halskraven for at sikre, at bruddet holdes i ro, så det sandsynligvis

Læs mere

Av min arm. Bare jeg ikke får lymfødem. Sådan tænkte 45-årige. Lymfødem. Tema

Av min arm. Bare jeg ikke får lymfødem. Sådan tænkte 45-årige. Lymfødem. Tema Tema Lymfødem Lymfødem er en alvorlig lidelse, der blandt andet opstår som komplikation til kræftbehandlingen. Hvert år får flere end 50.000 diagnosen lymfødem og især kvinder med brystkræft. Lymfødempatienter

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog De fleste af os kender den situation, hvor vi efter en samtale med lægen kommer i tanke om alt det, vi ikke fik

Læs mere

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver operation. Formålet

Læs mere

Patientinformation Injektionsbehandling af hyperhidrose med botulinumtoksin

Patientinformation Injektionsbehandling af hyperhidrose med botulinumtoksin Hidros Denmark ApS Patientinformation Injektionsbehandling af hyperhidrose med botulinumtoksin Unormal/overdreven svedproduktion At svede er naturligt for kroppen og er med til at regulere kroppens temperatur.

Læs mere

Stiv Skulder (Frossen skulder) Information efter operationen Pjece 2 af 3. Patientinformation. 5. september 2018 Skrevet af: Per Nyvold Version 2.

Stiv Skulder (Frossen skulder) Information efter operationen Pjece 2 af 3. Patientinformation. 5. september 2018 Skrevet af: Per Nyvold Version 2. Stiv Skulder (Frossen skulder) Information efter operationen Pjece 2 af 3 Patientinformation 5. september 2018 Skrevet af: Per Nyvold Version 2.0 Stiv Skulder (Frossen skulder) Information efter operationen

Læs mere

Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur Patientinformation Dupuytrens kontraktur Kuskefinger Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Årsag og symptomer Årsag og symptomer Dupuytrens kontaktur er en sygdom

Læs mere

KONTROL. Afhængig af den operation du har fået foretaget, kan der være behov for ambulant opfølgning. Den omfat- Efter udskrivelse fra Sengeafsnit A1

KONTROL. Afhængig af den operation du har fået foretaget, kan der være behov for ambulant opfølgning. Den omfat- Efter udskrivelse fra Sengeafsnit A1 De fleste mennesker er trætte, når de bliver udskrevet efter at have gennemgået en operation. Denne træthed og følelse af uoverkommelighed kan vare fra uger til måneder. At denne træthed varer så længe

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Lær HemoCue WBC DIFF at kende

Lær HemoCue WBC DIFF at kende Lær HemoCue WBC DIFF at kende Udfordringen At foretage en klinisk vurdering, teste patienten, diagnosticere og tage beslutning om behandling i løbet af en enkelt konsultation er ofte en udfordring for

Læs mere

Indeklemning af nerve ved håndled

Indeklemning af nerve ved håndled Information til patienten Indeklemning af nerve ved håndled - (Karpaltunnelsyndrom) Ortopædkirurgisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Hvad er karpaltunnelsyndrom? De hyppigste symptomer er dødhedsfornemmelse

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning i nakken (cervikal radikulopati) Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet

Læs mere

kompressionsstrømper og -ærmer

kompressionsstrømper og -ærmer Værd at vide om kompressionsstrømper og -ærmer D A L ANSK ymfødem Produkter, måltagning og rettigheder Y F O orening Kompressionsstrømper og -ærmer yder tryk mod lymfødemet udefra. Lymfevæsken presses

Læs mere

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf.

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf. Behandling med Rituximab (Mabthera ) Indledning Sidst revideret: 28.08.2019 Side 1 af 6 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Tlf. 7845 5810 Blodsygdomme Denne vejledning skal give dig og dine

Læs mere

Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten.

Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten. Sovende fingre viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten. Hvad er karpaltunnelsyndrom? er en lidelse, hvor en af håndens

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Løfteteknik i Agerskov Børnehus

Løfteteknik i Agerskov Børnehus 1 Løfteteknik i Agerskov Børnehus Løfteteknik i Agerskov Børnehus Introduktion til medarbejder i Agerskov Børnehus---------------------------------------------------------------side 3 Indledning for personalet------------------------------------------------------------------------------------------------side

Læs mere

Rygbrud information om påsætning af korset

Rygbrud information om påsætning af korset Rygbrud information om påsætning af korset Generelt Har du behov for hjælp til tilretning af korsettet efter udskrivelse, skal du kontakte Terapiafdelingen, Sydvestjysk Sygehus, telefon nr. 7918 2375.

Læs mere

Patientvejledning. Frossen skulder

Patientvejledning. Frossen skulder Patientvejledning Frossen skulder En frossen skulder kan opstå spontant, eller den kan udvikles efter en skade eller som komplikation til en operation. En frossen skulder giver smerter og nedsat bevægelighed

Læs mere

Skelen operation af børn

Skelen operation af børn Skelen operation af børn Information om skelen Ved skelen peger øjnene ikke i samme retning. At skele er ikke ualmindeligt, da ca. 5 % af danske børn skeler. Det kan være medfødt, eller opstå når som helst.

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Er du med, doktor? 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Samarbejdsprojekt mellem Center for Alkoholbehandling (MSB) og Folkesundhed Aarhus (MSO) Ansøger (projektansvarlig):

Læs mere

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Brystløft. Velkommen til Vejle Sygehus. Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Patientinformation Brystløft Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling 1 2 Information om Brystløft Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til forundersøgelse,

Læs mere

LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE

LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE LÆR HemoCue WBC DIFF AT KENDE UDFORDRINGEN At foretage en klinisk vurdering, teste patienten, diagnosticere og tage beslutning om behandling i løbet af en enkelt konsultation er ofte en udfordring for

Læs mere

Tilbud om screening for brystkræft

Tilbud om screening for brystkræft Tilbud om screening for brystkræft Tilbud om screening Hvert år rammes ca. 4.700 danske kvinder af brystkræft, heraf er de fleste over 50 år. Du er mellem 50 og 69 år og bliver derfor tilbudt en screeningsundersøgelse

Læs mere

Strålebehandling med to forskellige doseringer til patienter opereret for brystkræft. hovedprojekt. Aarhus Universitetshospital

Strålebehandling med to forskellige doseringer til patienter opereret for brystkræft. hovedprojekt. Aarhus Universitetshospital Strålebehandling med to forskellige doseringer til patienter opereret for brystkræft hovedprojekt Version 1.0 23/12/2014 Underskrives i 2 eksemplarer: 1 til KFE og 1 til patienten Onkologisk Afdeling D

Læs mere

Information om øjenlågsoperationer

Information om øjenlågsoperationer Information om øjenlågsoperationer Hvem henvender øjenlågsoperationer til? Med alderen mister huden og de dybere lag i øjenlågene, sin elasticitet. På de øvre øjenlåg viser dette sig som et tiltagende

Læs mere

Deltagerinformation. Dansk udgave. DBCG s radioterapiudvalg/ version 10.3.2009

Deltagerinformation. Dansk udgave. DBCG s radioterapiudvalg/ version 10.3.2009 Deltagerinformation Et videnskabeligt forsøg til sammenligning af delbrystbestråling og helbryst-bestråling efter brystbevarende operation for tidlig brystkræft Protokoltitel: Delbrystbestråling versus

Læs mere

Patientvejledning. Frossen skulder

Patientvejledning. Frossen skulder Patientvejledning Frossen skulder En frossen skulder kan opstå spontant, eller den kan udvikles efter en skade eller som komplikation til en operation. En frossen skulder giver smerter og nedsat bevægelighed

Læs mere

Aarhus Universitetshospital. Vejledning til patienter med stiv halskrave

Aarhus Universitetshospital. Vejledning til patienter med stiv halskrave Du har fået en på grund af et brud på halshvirvelsøjlen. Du skal gå med halskraven for at sikre, at bruddet holdes i ro, så det sandsynligvis kan vokse sammen igen, og at nerverne i nakken ikke bliver

Læs mere

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat.

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat. Efterhånden som man bliver ældre, bliver musklerne og huden i ansigtet slappere, hvorved rynker og løs hud bliver mere synlige. Den løse hud ses oftest under hagen, op langs kæberanden samt over og under

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG BRUGERVEJLEDNING INDLÆG Indledning Tillykke med dit nye indlæg fra Sahva! Denne pjece er en skriftlig vejledning om dine nye fodindlæg. Pjecen skal supplere den mundtlige vejledning, du har fået af Sahvas

Læs mere

Kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen Patientinformation Kræft i livmoderhalsen Om operationen hvor livmoderen fjernes gennem et snit i maveskindet Cervixcancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet

Læs mere

Overrivning af akillessenen

Overrivning af akillessenen Din akillessene er revet over, og derfor er din fod i en Walker-støvle med 3 kiler under hælen. Senen aflastes, når foden holdes helt strakt i spidsfod. Overrevet akillessene (foto: IK) Nyere undersøgelser

Læs mere

Information om svedreducerende operation

Information om svedreducerende operation Information om svedreducerende operation Hvem henvender en svedreducerende operation sig til? Vi sveder over hele kroppen. Ansigt, håndflader, armhuler, skridtet og fødder er områder med særlig svedtendens.

Læs mere

Hjertesvigt klinikken. Spørgeskema. Hospitalsenheden Vest. Hi-1

Hjertesvigt klinikken. Spørgeskema. Hospitalsenheden Vest. Hi-1 Hjertesvigt klinikken Spørgeskema Hospitalsenheden Vest regionmidt jylland Hi-1 Spørgeskema Du bedes udfylde dette spørgeskema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Spørgsmålene handler om dine symptomer

Læs mere

Videncenter For Sårheling. Dermatologisk-Venerologisk Afdeling Og Videncenter For Sårheling Bispebjerg Hospital 2009

Videncenter For Sårheling. Dermatologisk-Venerologisk Afdeling Og Videncenter For Sårheling Bispebjerg Hospital 2009 Videncenter For Sårheling Dermatologisk-Venerologisk Afdeling Og Videncenter For Sårheling Bispebjerg Hospital 2009 Susan Nørregaard Videncenter For Lymfødem BBH 2009 Oprettede 2007 Intern Lymfødem/Kompressionsklinik

Læs mere

Til patienter og pårørende. Håndledsbrud. Behandlet med ekstern fiksation. Vælg farve. Vælg billede. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Håndledsbrud. Behandlet med ekstern fiksation. Vælg farve. Vælg billede. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Håndledsbrud Behandlet med ekstern fiksation Vælg farve Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken 2 Gode råd Du har fået stabiliseret dit håndled med et udvendigt

Læs mere

Patientvejledning. Botox / Azzalure. Behandling af rynker i ansigtet

Patientvejledning. Botox / Azzalure. Behandling af rynker i ansigtet Patientvejledning Botox / Azzalure Behandling af rynker i ansigtet Få et yngre og mere oplagt udtryk i ansigtet med Botox / Azzalure. Rynker i panden kan få dig til at se vred, træt og ældre ud, og det

Læs mere

Udskrivelse efter kar-operation

Udskrivelse efter kar-operation Til patienter og pårørende Udskrivelse efter kar-operation Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk afdeling 2 På Karkirurgisk Afdeling er du nylig blevet opereret for: Hvad sker der efter operationen? Fra

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Spørgeskema om din nyresygdom

Spørgeskema om din nyresygdom NYU-2 Spørgeskema om din nyresygdom Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! Nyremedicinsk Ambulatorium OM DIN APPETIT

Læs mere

Mini-abdominalplastik. Patientinformation. 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0

Mini-abdominalplastik. Patientinformation. 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0 Mini-abdominalplastik Patientinformation 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0 Mini-abdominalplastik Patientinformation Ved en mini-abdominalplastik korrigeres kun den løse hud under navleniveau.

Læs mere

Instruktion i selvdrænage af højre arm

Instruktion i selvdrænage af højre arm Instruktion i selvdrænage af højre arm VÆR OPMÆRKSOM PÅ... Pjecen er beregnet til at understøtte en forudgående instruktion i selvdrænage og bør ikke stå alene. Den kan bruges både af kvinder, der er nervøse

Læs mere

Tunge øjenlåg. Patientinformation og vejledning

Tunge øjenlåg. Patientinformation og vejledning Tunge øjenlåg 2 Få et friskere udseende og et bedre synsfelt Ser du træt og trist ud? Virker dine øjenomgivelser hævede, eller er du generet af tunge øjenlåg? Ved et lille kirurgisk indgreb fjernes den

Læs mere

Operation for brystkræft

Operation for brystkræft Til patienter og pårørende Operation for brystkræft Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Enheden for Brystkirurgi Vi vil gerne samarbejde med dig og dine nærmeste pårørende om at gøre indlæggelsen til så positiv

Læs mere

Patientvejledning. Karpaltunnel syndrom. Kikkertoperation og åben operation

Patientvejledning. Karpaltunnel syndrom. Kikkertoperation og åben operation Patientvejledning Karpaltunnel syndrom Kikkertoperation og åben operation Karpaltunnel syndrom er en tilstand, hvor følenerverne til fingrene bliver irriteret, og det giver snurren i fingrene og smerter

Læs mere

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Forløbsprogram for lænderygsmerter

Forløbsprogram for lænderygsmerter Forløbsprogram for lænderygsmerter - casesamling Januar 2013 Nære Sundhedstilbud 1 Indledning En stor del af befolkningen oplever på et tidspunkt at have smerter i lænderyggen. Den typiske tilstand er,

Læs mere

Kommune X, enhed Z EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS

Kommune X, enhed Z EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS Kommune X, enhed Z LOGO EVIDENSBASERET INSTRUKS TIDLIG IDENTIFICERING AF BEHOV FOR PALLIATIV INDSATS FORMÅL Systematisk tidlig identificering, ved hjælp af selvvurderingsskema, af palliative problemer

Læs mere

Information om inderlårsplastik

Information om inderlårsplastik Information om inderlårsplastik Hvem? Den hyppigste årsag til løs hud på inderlårene er et stort vægttab. Problemet med løs hud på inderlårene ses hyppigst hos kvinder, der normalt har større fedtfylde

Læs mere

Patientvejledning. Blærepolypper

Patientvejledning. Blærepolypper Patientvejledning Blærepolypper En blærepolyp er en udvækst, som vokser på indersiden af blæren. Den / de opstår ved nydannelse af celler. Når man ser ind i blæren, ligner de vortelignende fremvækster.

Læs mere

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling Patientvejledning Åreknuder Skumbehandling Åreknuder (varicer) er udvidede, slyngede, synlige og følelige blodårer (vener) i underhuden på lår og underben. Hvis blodårerne / venerne har en diameter større

Læs mere

Information. til patienter og pårørende. Brud på anklen

Information. til patienter og pårørende. Brud på anklen Information til patienter og pårørende Brud på anklen 2 Anekl Ny hofte Brud på anklen Indholdsfortegnelse Årsag til brud på anklen... 4 Symptomer... 4 Undersøgelse... 4 Ikke-kirurgisk behandling... 5 Kirurgisk

Læs mere

Sundhed og sygdom hos mennesker med udviklingshæmning

Sundhed og sygdom hos mennesker med udviklingshæmning Sundhed og sygdom hos mennesker med udviklingshæmning EN TVÆRFAGLIG INDSATS - TIL GAVN FOR ALLE - KAN GODT BETALE SIG! Tidlig Opsporing af Kritisk Sygdom (TOKS) kan forebygge indlæggelser og stoppe skaden.

Læs mere

Patientvejledning. Leddegigt. I hånd- og fingerled

Patientvejledning. Leddegigt. I hånd- og fingerled Patientvejledning Leddegigt I hånd- og fingerled Leddegigt er en alvorlig sygdom, der påvirker mange led, ikke mindst i hånden og fingrene. Ofte angribes mange af kroppens led af en betændelses lignende

Læs mere

Symptomregistreringsskema (ugeskema)

Symptomregistreringsskema (ugeskema) Symptomregistreringsskema (ugeskema) På følgende skema bedes du notere for hver dag og tid på dagen, hvor generende dine symptomer er: Ingen smerte/ gener/følelser 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Værst tænkelige

Læs mere

Pilottest af epilepsi proxy spørgeskema

Pilottest af epilepsi proxy spørgeskema Pilottest af epilepsi proxy spørgeskema AmbuFlex VestKronik Juni 2014 Baggrund og metode VestKronik har i samarbejde med klinikere fra Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital udviklet et klinisk

Læs mere

Patientvejledning. Slidgigt i fingrene. Stivgørende operation eller ledprotese

Patientvejledning. Slidgigt i fingrene. Stivgørende operation eller ledprotese Patientvejledning Slidgigt i fingrene Stivgørende operation eller ledprotese Slidgigt i fingrene er meget almindeligt. Oftest er det tommelens rodled, der påvirkes, men også fingrenes yderled og mellemled

Læs mere

Til patienter og pårørende. Skulderøvelser. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Skulderøvelser. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Skulderøvelser Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Skulderøvelser UDLEVERET AF: Tlf.nr.: 79 97 61 63 Formålet med øvelserne er: At øge bevægeligheden

Læs mere

Patientinformation Patient info om diskusprolaps i halsregionen

Patientinformation Patient info om diskusprolaps i halsregionen Patientinformation Patient info om diskusprolaps i halsregionen Patientinformation, Patient info om diskusprolaps i halsregionen Side 2 Denne vejledning vil give dig og dine pårørende nogle generelle oplysninger

Læs mere

Patientvejledning. Skade på sideledbånd. i tommelen

Patientvejledning. Skade på sideledbånd. i tommelen Patientvejledning Skade på sideledbånd i tommelen Ved slag, vrid eller overstrækning kan der opstå ledbånds skader i hånden og fingrene. Oftest er det tommelfingerens grundled, det går ud over, hvis du

Læs mere

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains Patientvejledning Seneskedehindebetændelse De Quervains Seneskedehindebetændelse er en irritationstilstand, som oftest opstår ved senerne til tommelfingersiden i håndleddet. I mange tilfælde går seneskedehindebetændelse

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rygbrud. Information om påsætning af korset. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Rygbrud. Information om påsætning af korset. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Rygbrud Information om påsætning af korset Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Generelt Husk: Har du behov for hjælp til tilretning af korsettet efter udskrivelsen,

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Skjoldbruskkirtlen - ambulant

Skjoldbruskkirtlen - ambulant Til patienter og pårørende Skjoldbruskkirtlen - ambulant Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre- næse- hals Kirurgi, sønderborg Kontaktpersonsordning i ØNH- klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson

Læs mere

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver behandling. Formålet

Læs mere

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Deltagerinformation Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Protokoltitel: Hypofraktioneret versus normofraktioneret helbrystbestråling

Læs mere

FJERNELSE AF MANDLER (TONSILLEKTOMI)

FJERNELSE AF MANDLER (TONSILLEKTOMI) Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Udarbejdet af Speciallæge Kim Krarup Januar 2018 revideres årligt.

Udarbejdet af Speciallæge Kim Krarup Januar 2018 revideres årligt. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Patientvejledning snorken/snorkeoperation

Patientvejledning snorken/snorkeoperation Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Slapt maveskind. Din tryghed er vores største prioritet:

Slapt maveskind. Din tryghed er vores største prioritet: Slapt maveskind Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er en rigtig

Læs mere

INFORMATION OM KIKKERTOPERATION I KNÆET (ARTROSKOPISK OPERATION)

INFORMATION OM KIKKERTOPERATION I KNÆET (ARTROSKOPISK OPERATION) INFORMATION OM KIKKERTOPERATION I KNÆET (ARTROSKOPISK OPERATION) Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 ARTROSKOPI Artroskopi, der ordret betyder at kigge ind i led, er en undersøgelse, hvor man

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder

Skumbehandling af åreknuder Information til patienten Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Side 2 Indholdsfortegnelse Skumbehandling af åreknuder...4 Symptomer på

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR

FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR Kvalitet i forebyggelse og behandling www.kvalicare.dk FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR Ældreområde NORD Borgergade 39 9362 Gandrup Tlf: 99 31 59 69 Ældreområde VEST Bautastenen 3 Badehusvej 11 9230

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi Patientvejledning Fjernelse af mandler Tonsillektomi Mandler er lymfevæv placeret på begge sider af halsen ved indgangen til svælget. Hvad er halsbetændelse? Halsbetændelse er en infektion af mandlerne

Læs mere

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains Patientvejledning Seneskedehindebetændelse De Quervains Seneskedehindebetændelse er en irritationstilstand, som oftest opstår ved senerne til tommelfingersiden i håndleddet. I mange tilfælde går seneskedehindebetændelse

Læs mere

Bilag 3 Kravspecifikation for Delkontrakt 1: Håndsyet ortopædisk fodtøj

Bilag 3 Kravspecifikation for Delkontrakt 1: Håndsyet ortopædisk fodtøj Kravspecifikation: 12-by udbud på ortopædisk fodtøj 2009. Bilag 3 Kravspecifikation for Delkontrakt 1: Håndsyet ortopædisk fodtøj stid: Førstegangs bevilling max. 12 uger, efterfølgende max. 8 uger. Reparationer:

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651 Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Fordi mikroorganismerne er overalt! Man kan ikke se dem, men de er over alt! Både i miljøet omkring os og

Læs mere

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter

Smerter. Aarhus Universitetshospital. Forord. Årsagen til smerter Smerter Forord Pjecen henvender sig til alvorligt syge patienter og deres pårørende. Ikke alle alvorligt syge patienter har smerter, men mange er bange for at få smerter. Alle kan derfor med fordel læse

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere