Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference:"

Transkript

1 Notat Granskoven Glostrup Danmark T F CVR-nr Stevns Kommune Slidlagsfornyelse på kommunens veje Fordele og ulemper ved aktuelle slidlagsalternativer 13. september 2018 Vores reference: Til Fra : Jacob Asbjørn Jacobsen : Christian Busch / Stig Vinggaard Jeppesen INDHOLD 1 Indledning 2 2 Aktuelle Slidlagsalternativer Overordnede retningslinjer vedrørende slidlagsvalg Aktuelle alternativer Overfladebehandling Varmblandet asfalt Andre slidlagsbelægninger Tyndlagsbelægninger TB Skærvemastiks SMA Kombilag 7 3 Sammenhæng mellem valg af slidlag og uheld 7 4 Referencer 7 D M E christian.busch@swecodanmark.dk Me284CBU Stevns Kommune - Valg af slidlag rev stij

2 Side 2 1 INDLEDNING I forbindelse med udarbejdelsen af trafikplanen for Stevns Kommune, har kommunen bedt Sweco om at give en kort beskrivelse af fordele og ulemper ved forskellige typer af vejbelægninger. Dette notat beskriver kortfattet de typer slidlag, der er relevante i forbindelse med vedligehold af kommuneveje i trafikklasser fra T1 til T5. Vejene inddeles i trafikklasser på baggrund af den forventede lastbilstrafik på vejene. Følgende typer undersøges: - Overfladebehandling - Varmblandet asfalt - Tyndlagsbelægninger - Skærvemastiks - Kombilag For de to hovedtyper, overfladebehandling og varmblandet asfalt, er der beskrevet fordele og ulemper i anlæg og brug. De øvrige tre slidlagstyper, der ifølge vejreglen også er mulige i de aktuelle trafikklasser, er angivet med deres mest karakteristiske egenskaber. Det understreges yderligere i notatet, at ekstraudgiften til støjreducerende egenskaber, opnået ved forringelse af stenskelettet i asfalten, sjældent er berettiget på kommuneveje, hvor hastigheden som oftest er under 60 km/h. 2 AKTUELLE SLIDLAGSALTERNATIVER 2.1 Overordnede retningslinjer vedrørende slidlagsvalg Valg af slidlag skal overordnet set svare til den mængde og type af køretøjer, der trafikerer vejen. Dette kan f.eks. ske i overensstemmelse med retningslinjerne i vejreglen for dimensionering af belægninger (ref.1), hvor den relevante del af tabellen med valg af slidlag er gengivet.

3 Side 3 Tabel 1 Valg af slidlag (uddrag af vejreglens tabel 14) Trafikklasse T1 T2 T3 T4 T5 Lastbiler pr. døgn 1) < Æ10- belastning 2) 0,5 0, OB og MOB Alle typer TB k 250/330 TB k 160/220 PA 250/330 AB 160/220 SMA 70/100 Slidlag SMA 40/60 SMA /220 SMA /150 SMA 6+ 70/100 SMA 6+ 40/60 SMA SRS 160/220 SMA SRS 100/150 SMA SRS 70/100 Kombilag KB 250/330 Kombilag KB 160/220 Kombilag KB 100/150 Noter 1) Lastbiler på vejen pr. døgn i begge retninger tilsammen 2) N Æ10 pr. døgn i spor TB k 100/150 TB k 70/100 AB 100/150 AB 70/100 Stevns Kommune har i 2012 indgået en 15 års funktionskontrakt for vedligehold af de kommunale veje. Af kontrakten fremgår, at valg af materialer og ansvaret herfor alene påhviler entreprenøren. Dog skal følgende belægningspolitik følges: Ingen overfladebehandling på veje, der er markeret med ikke tilladt i Bilag 1 4 Belægninger med afvigende farve (f.eks. rød, gul eller blå) skal udføres i samme farve. Der må ikke udføres OB belægninger indenfor byskilte.

4 Side Aktuelle alternativer Overfladebehandling Beskrivelse Overfladebehandling kan udføres i flere varianter. Hvis bindemidlet er modificeret, hvilket gør det stivere ved høje temperaturer og blødere ved lave, betegnes med et M som første bogstav før OB-angivelsen, eks.: OB hhv. MOB. Udførelsen er dog den samme uanset om bindemidlet er modificeret eller ej. Modificeret bitumen giver bedre vedhæftning om vinteren og større modstandsdygtighed mod gennemsvedning om sommeren. Gennemsvedning er når bitumen trækker op igennem belægningen og ligger sig som en hinde øverst. Dette er uhensigtsmæssigt i forhold til bæreevnen og friktionen på vejen. Man kan risikere kortere perioder med nedsat friktion i forhold til alm. belægning - men kun så længe vejen sveder. Derfor er der i funktionskontrakten tilknyttet en døgnvagt som kommunen kan tilkalde for at udbedre svedende veje. Nedenstående beskrivelser er taget fra Dansk Overfladebehandling, DOB I/S hjemmeside. Enkelt OB udføres ved at der udsprøjtes et lag bindemiddel og afdækkes med et lag enskornet stenmateriale. Dette danner en belægningsoverflade med en relativ åben tekstur. 1½ OB udføres ved at der udsprøjtes et lag bindemiddel og afdækkes med to fraktioner af stenmateriale hhv. grovkornet samt finkornet stenmateriale. Dette danner en belægningsoverflade med en tættere tekstur og dermed mere støjreducerende. Sandwich OB udføres ved at der udlægges et lag grovkornet stenmateriale, som afdækkes med et lag bindemiddel. Herefter afsluttes med et lag finkornet stenmateriale. Dobbelt OB: Første lag etableres ved udsprøjtning af bindemiddel og afdækkes med et relativt grovkornet stenmateriale. Belægningens andet lag etableres ved udsprøjtning af endnu et lag bindemiddel, som afdækkes med stenmateriale i en mindre fraktion end anvendt ved første lag. Fordele Overfladebehandling skaber en vandtæt overflade, der beskytter en gammel, gennemrevnet belægning mod nedsivning af vand, der yderligere kunne udvaske asfaltlagene og nedsætte bæreevnen af de ubundne, dybereliggende lag. Belægningen er i et vist omfang selvforseglende, idet den udsprøjtede bitumen under udlægningen er flydt ned i eventuelle revner, og fortsat vil holde disse forseglet under trafik- og temperaturbevægelser. Belægningen hæver kun overfladen marginalt vejreglen opererer med mm, og medfører derved kun sjældent behov for de dyre kantstensløftninger, udgifter til højderegulering af overkørsler og lignende eller udskiftning af brønde.

5 Side 5 Belægningen har, så snart de overskydende løse skærver er fjernet, den maksimale friktion, idet der ikke er nogen bitumenhinder, der først skal slides af skærverne. Indtil de løse skærver er fjernet, vil der være påbudt reduceret hastighed af hensyn til risikoen for stenslag. Ulemper Overfladebehandling bidrager kun marginalt til belægningens strukturelle bæreevne, dvs. dens evne til at sprede kraften fra passerende hjul, og derved sinke de blivende deformationer i belægningens ubundne lag, der fører til sporkøring og ujævnhed. Overfladebehandlingen forbedrer heller ikke belægningens jævnhed dette kan tilvejebringes ved, at der inden OB-arbejdet udlægges et tyndt opretningslag. Et opretningslag er et lag asfalt, som lægges ud for at gøre overfladen af vejen jævn igen. Desuden ligger der på en nyetableret OB-belægning et overskud af løse skærver. Dette skærveoverskud skal medvirke til at sikre friktionen i den første tid efter udlægning af OB-belægningen. Hvis de løse skærver blev fjernet umiddelbart efter udlægningsprocessen ville trafikken kunne give anledning til gennemsvedning i køresporene. Skærveoverskuddet vil imidlertid medføre risiko for stenslag, især hvis bilister kører for hurtigt. Slidlagsfornyelse med OB-belægning kan ikke gentages i det uendelige dette vil føre til en ustabil belægningsoverflade. God vedligeholdelsesskik tilsiger, at der højst udføres to OB-belægninger, før der udlægges et egentligt slidlag af varmblandet asfalt. Levetiden af et OB-slidlag forventes kun at være mellem 70% og 80% af et slidlag af varmblandet asfalt. Hvis man eksempelvis forventer en levetid for et slidlag af varmtblandet asfalt på 15 år, vil en tilsvarende OB-belægning have en levetid på år. Levetiden vil dog være stærkt afhængig af de underliggende lag og af trafikken Varmblandet asfalt Beskrivelse Varmblandet asfalt består af en graderet blanding af skærver, der vil sikre en god overfladefriktion og stabilitet under belastning, men samtidig have så meget luft i stenstrukturen, at der bliver plads til den bitumen, der holder sammen på materialet og gør laget vandtæt. Der vil typisk være et vægtmæssigt bitumenindhold på op til 5% i blandingen. 1 Fordele Alle former for varmblandet asfalt slidlag giver en forbedring af kørekomforten, da der automatisk udlægges mere materiale i spor og fordybninger, dog skal deciderede slaghuller lappes inden udlægning af selve slidlaget. Forbedringen i jævnhed vokser med tykkelsen af laget. 1 Da sten har en rumvægt på omkring 2,6 g/cm 3, men bitumen vejer lidt over 1 g/cm 3, vil bitumenmængden udgøre over 10% af det færdige, udlagte lags volumen, da der også er et vist mål af luftporer i mixen.

6 Side 6 Begge materialer giver en forøgelse af belægningens strukturelle bæreevne, dvs. dens evne til at sprede kraften fra passerende hjul, og derved sinke de blivende deformationer i belægningens ubundne lag, der fører til sporkøring og ujævnhed. Da AB regningsmæssigt har en styrke der er 2-3 gange højere end PA, giver AB en lidt større forbedring af bæreevne, dog ikke direkte proportional med styrken 10 mm AB svarer til mellem 13 mm og 14 mm PA. Et slidlag af varmblandet asfalt kan forventes at holde mellem 25% og 40% længere end et OB-slidlag. Hvis man eksempelvis forventer en levetid for en OB-belægning på 10 år, vil et tilsvarende slidlag af varmtblandet asfalt have en levetid på år. Levetiden vil dog være stærkt afhængig af de underliggende lag og af trafikken. Ulemper Tykkelsen af lagene er ikke-negligerbar, så det vil være nødvendigt at hæve rendestensbrønde og øvrige brønddæksler, eventuelt også udføre kantstenshævning med dertil hørende følgeomkostninger. Da der ikke er et tykt lag bitumen, men kun den nødvendige klæbning under laget, er der større risiko end ved OB-belægninger for at revner i den gamle asfaltbelægning slår igennem. I starten kan ny udlagte belægninger med varmblandet asfalt sjældent opfylde de formelle krav til friktion, da de friktionsskabende skærver er omhyllet af en hinde af bitumen. Først når denne hinde er slidt af, vil belægningen have opnået sin fulde friktion. Varmblandet asfalt på kommuneveje kan enten være Pulverasfalt (PA) eller Asfaltbeton (AB). Sammensætningen af skærveblandingen for de to varianter vil være nogenlunde ens, men kravene til dokumentation er væsentligt svagere for PA end for AB. Hvis der opstår problemer indenfor garantiperioden er det derfor bedre at have en AB- end en PA-belægning. 2.3 Andre slidlagsbelægninger Der opregnes i Tabel 1 tre andre hovedtyper af slidlag, der kort er beskrevet nedenfor. Nogle af disse er SRS-belægninger, slidlag med støjreducerende egenskaber. Det skal understreges, at støjreduktion, også i form af såkaldte drænasfalt belægninger, kun har effekt ved hastigheder over cirka 60 km/t. Hvis støjreduktionen opnås ved større hulrum, reduceres levetiden også. Det er derfor hverken teknisk eller økonomisk relevant at anvende disse typer slidlag på de fleste typer kommuneveje Tyndlagsbelægninger TB Denne belægningstype forener Overfladebehandlingens og den Varmblandede asfalts gode egenskaber. Den udføres med en specialudrustet asfaltudlægger, der udsprøjter et lag varm bitumen på den gamle vejoverflade, fulgt umiddelbart af et tyndt ABslidlag. Fordelen er at den besidder tætheden fra OB-belægningen, men ingen løse skærver.

7 Side 7 Ulemper Kræver specialbygget udlægger, ikke alle asfaltfirmaer har sådan en. Er dyrere end tilsvarende AB- og PA-belægninger Skærvemastiks SMA Kombilag Skærvemastiks er en AB-type med en særlig fordeling af stenstørrelser, der gør den velegnet til at modstå tunge og vridende påvirkninger, hvilket gør den velegnet til rundkørsler og parkeringspladser for trailere. Kombilag er en AB-type med en anden fordeling af stenstørrelser, der sikrer øget stabilitet, også udlagt i større tykkelser end normale slidlag, hvorved den kan anvendes til af give den gamle belægning en forstærkning udover hvad et mm slidlag ville give. Den har lidt højere bitumenindhold end almindelige bærelag, fordi den også skal fungere som det tætnende slidlag. 3 SAMMENHÆNG MELLEM VALG AF SLIDLAG OG UHELD Det er blevet undersøgt om der findes tilgængelig litteratur eller statistikker vedrørende sammenhængen mellem valg af slidlag og antallet af uheld. Der er ikke blevet fundet relevant litteratur eller statistikker, hverken dansk eller udenlandsk. Det kan skyldes, at andre årsager til uheld er mere dominerende end slidlagets beskaffenhed. Ved uheldsregistrering i Danmark indgår ikke angivelser af type eller tilstand af slidlag. Derfor er det ikke er muligt at konkludere på denne sammenhæng hverken generelt eller lokalt. Da trafikuheldene i Stevns Kommune er stedfæstet på lokaliteter, kan der udføres en nærmere undersøgelse af belægningen på stedet. Det er oplyst fra Stevns Kommunes Vej & Materielgård, at de ikke er bekendt med et særligt uheldsbillede eller større hyppighed på veje med OB belægning. 4 REFERENCER 1. Dimensionering af Befæstelser og Forstærkningsbelægninger, Vejregel, Anlæg og Planlægning, Vejdirektoratet, September 2017

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning

Teknisk beskrivelse af og konsekvenser for valg af vejbelægning NOTAT (Bilag 2 til UTM 08APR08) Lejre Kommune Lyndby Gade 19, Lyndby Postboks 51 4070 Kirke Hyllinge T 4646 4646 F 4646 4599 H www.lejre.dk Nawzad Marouf Ejendom & Anlæg D 4646 4933 E nama@lejre.dk Teknisk

Læs mere

Overfladebehandling. Overfladebehandling benyttes bl.a. som slidlag og kørebaneafmærkning på:

Overfladebehandling. Overfladebehandling benyttes bl.a. som slidlag og kørebaneafmærkning på: O V E R F L A D E B E H A N D L I N G Overfladebehandling Overfladebehandling er en holdbar, flot og økonomisk god løsning til vedligeholdelse af veje, stier, pladser - kort sagt til alle områder hvor

Læs mere

Revner i slidlagsbelægning.

Revner i slidlagsbelægning. Revner i slidlagsbelægning. Grundejerforeningen Damgården Jorder Vejcenter Østjylland Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Tlf.: 33 93 33 38 Notat: Revner i slidlagsbelægning.

Læs mere

TB-k (tyndlagsbelægninger)

TB-k (tyndlagsbelægninger) TB-k (tyndlagsbelægninger) Af Teknisk Chef Poul Henning Jensen, phj@pankas.dk Pankas A/S, Rundforbivej 34, 2950 Vedbæk Introduktion Tyndlagsbelægninger af kombinationstypen også benævnt TB-k belægninger

Læs mere

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Støjreduktion Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: 1 db 2 db 3 db Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Fjerne 35 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 20 km/t

Læs mere

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling. Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling. Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet Konklusioner Første generations støjreducerende SRS belægninger

Læs mere

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet

Anvendelse af forskellige reparationsmetoder på vejnettet Ole Olsen Fagkoordinator Vejdirektoratet, Driftsafd. Syddanmark oo@vd.dk www.vejdirektoratet.dk Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk www.ncc.dk Anvendelse af forskellige reparationsmetoder

Læs mere

SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt

SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt Vejbelægninger SILENCE, forsøg med støjreducerende asfalt Som led i de fortsatte bestræbelser på at udvikle og optimere støjdæmpende belægninger er der gennemført et EU forsknings- og udviklingsprojekt,

Læs mere

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer

Fakta. Problemstilling. Forsøg. Undersøgelse af lagtykkelsens betydning 15. juni 2015 for sporkøringsmodstanden på forskellige asfaltmaterialer Fakta De danske vejregler består af en almindelig arbejdsbeskrivelse og en vejledning. I Vejledningen findes anvisninger for valg af lagtykkelser på. For pulverasfalt, som er et slidlagsmateriale med en

Læs mere

Opbygning af vejregler. Vejregelportalen

Opbygning af vejregler. Vejregelportalen SIDE Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Vejregler SIDE Opbygning af vejregler Vejregler Jura Teknik Økonomi AB9 SB TAB AAB SAB TBL TAG SAB-P SAB-P TBL-P TAG-P SIDE 3 Vejregelportalen Vejreglerne og udbudsforskrifterne

Læs mere

Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S

Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S Modificeret bitumen i asfaltbelægninger Anvendelse, krav og erfaringer i Danmark Poul Henning Jensen Pankas A/S Pankas A/S Internationalt Dansk ejet koncern med hovedkvarter i KBH Omsætning i 2008 ca.

Læs mere

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN.

NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. Til grundejerforeninger, vejlaug m.m. Teknisk Forvaltning Park- og Vejafdelingen NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN. BESIGTIGELSE

Læs mere

Vejbelægninger og vejkapital

Vejbelægninger og vejkapital Vejbelægninger og vejkapital Asfalt er mange ting En fortælling om hvad asfalt er for en størrelse Og hvilken asfalt der bruges hvor Hvad er en OB? Hvad er et slidlag? Hvad er et bærelag? Hvad er en bundsikring?

Læs mere

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER Seniorforsker Hans Bendtsen Afdelingen for Trafiksikkerhed og Miljø Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1020 København K Tel: 33 93 33 38, Fax: 33 93 07 12 E-mail:

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

Asfaltprioriteringer 2014 4. Oversigtskort 5. Forudsætninger og beregningsresultater 6. Kapitalværdi og risikostrækninger 6

Asfaltprioriteringer 2014 4. Oversigtskort 5. Forudsætninger og beregningsresultater 6. Kapitalværdi og risikostrækninger 6 ASFALTARBEJDER 2014 PRÆSENTATION OG OVERSIGT OVER ÅRETS ASFALT PRIORITERINGER SAGSNR.:13/22743 DOK. NR.:50150-14_V1 2 Indholdsfortegnelse Asfaltprioriteringer 2014 4 Oversigtskort 5 Forudsætninger og beregningsresultater

Læs mere

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag

Asfaltbeton- og Pulverasfaltslidlag Afsnit 4.1 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Asfaltbeton og Pulverasfaltslidlag Asfaltbeton (AB) og Pulverasfalt (PA) er bituminøse belægningsprodukter, der er velegnede som slidlag på et bredt udsnit af færdselsarealer,

Læs mere

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3

BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. 2 Introduktion 2. 3 Vejens nuværende tilstand 2. 4 Bæreevnemålinger 3 AABENRAA KOMMUNE BÆREEVNEVURDERING - KELDBJERGVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Konklusion 1 2 Introduktion

Læs mere

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Civilingeniør Jacob Storm Jørgensen jasj@ramboll.dk En støjreducerende vejbelægning har ikke den samme støjreducerende effekt i hele belægningens levetid.

Læs mere

Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt. Bundne materialer. Asfalt. Produktion af asfalt

Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt. Bundne materialer. Asfalt. Produktion af asfalt Tilsyn og kontrol med asfaltarbejder Varmblandet asfalt Produktion af asfalt 1 Bundne materialer Stenmaterialer Filler Bitumen Krav til asfaltmaterialer 2 Asfalt 3 1 Granit Stenmaterialer Knust Sigtning

Læs mere

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark.

HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. HøjModul asfalt og dens anvendelsesmuligheder i Danmark. Af Diplomingeniør Claus Thorup, Colas Danmark A/S, ct@colas.dk Egenskaberne for HøjModul asfalt er så forskellige fra traditionel asfalt at der

Læs mere

Notat: Funktionskontrakten og kørebanebelægning

Notat: Funktionskontrakten og kørebanebelægning Notat: Funktionskontrakten og kørebanebelægning Dato: 17. juli 2014 Sagsnr.: 12/74320 Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 8794 7000 Skanderborg.kommune@skanderborg.dk www.skanderborg.dk

Læs mere

Funktionskontrakt i Skibby Kommune. Nawzad Marouf, FK Susanne Baltzer, VD

Funktionskontrakt i Skibby Kommune. Nawzad Marouf, FK Susanne Baltzer, VD Funktionskontrakt i Skibby Kommune Nawzad Marouf, FK Susanne Baltzer, VD 2 3 Tilstanden skulle løftes Tilstanden i 2002 - før kontrakt Serviceklasse Middel skadespoint Maksimalt skadespoint 1 1,6 7,6 2

Læs mere

ASFALTARBEJDER 2016 PRÆSENTATION OG OVERSIGT OVER ÅRETS ASFALT PRIORITERINGER SAGSNR.:EMN DOK

ASFALTARBEJDER 2016 PRÆSENTATION OG OVERSIGT OVER ÅRETS ASFALT PRIORITERINGER SAGSNR.:EMN DOK ASFALTARBEJDER 2016 PRÆSENTATION OG OVERSIGT OVER ÅRETS ASFALT PRIORITERINGER SAGSNR.:EMN-2015-50349 DOK. 1295930 Indholdsfortegnelse Asfaltprioriteringer 2016 3 Oversigtskort 4 Forudsætninger, samarbejde

Læs mere

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger

Ny vejregel for Dimensionering af befæstelser og forstærkningsbelægninger Civilingeniør, Lic.Techn. Christian Busch COWI A/S chb@cowi.dk Civilingeniør, Ph.D. Gregers Hildebrand Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut ghb@vd.dk Den danske vejsektor har fået et nyt værktøj til dimensionering

Læs mere

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus MÅLESTRATEGI I KOMMUNER NIELS DUJARDIN DAGSORDEN Indledning Vejens funktion Vejtekniske parametre Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker Målestrategier hvor ligger fokus INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet

Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag. Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Alternative materialer til opbygning af gennemsivelige bærelag Gregers Hildebrand, Vejdirektoratet Oversigt Hvorfor permeable belægninger på statens vejnet? Hvad gør vi i dag? Hvad er de alternative muligheder?

Læs mere

Vejledning til hovedeftersyn

Vejledning til hovedeftersyn Vejledning til hovedeftersyn Faaborg-Midtfyn Kommune November 2017 1. INTRODUKTION... 3 2. BELÆGNINGSSKADER... 5 1. REVNER PÅ LANGS, 0-1 M FRA KANT... 6 2. REVNER PÅ LANGS > 1 M FRA KANT OG REVNER PÅ TVÆRS...

Læs mere

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder.

Asfaltreparationer. Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Asfaltreparationer Asfaltreparationer på veje i Vejle Kommune. Vejledning i reparationsarbejder. Maj 2003 Belægningsreparation - asfalt Teknisk Forvaltning har i de forløbne år set stærkt varierende lappeløsninger

Læs mere

Underminering af Roskildevej, Frederiksberg

Underminering af Roskildevej, Frederiksberg Notat Dato: 20.10.2017 Projekt nr.: 1006748-001 T: +45 2429 4901 E: tav@moe.dk Projekt: Underminering af Roskildevej, Frederiksberg Emne: Forslag til udbedringer Notat nr.: 1 Rev.: 1 Fordeling: Magdi Nassereddin

Læs mere

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden

Agenda. Vejbelægninger A. Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Trafikbelastningen Underbunden Vejbelægninger A Vej og Trafikteknik Bachelor og Diplomingeniøruddannelsen i Byggeri og Anlæg 3. semester Agenda Vejbefæstelsens opgaver Vejbefæstelsens opbygning Vejbefæstelsens materialer Underbunden

Læs mere

Grundejerforening: Marienlyst. Gennemgang af. asfaltbelægning. v. Formand Henrik Koch Grønningen Ølstykke

Grundejerforening: Marienlyst. Gennemgang af. asfaltbelægning. v. Formand Henrik Koch Grønningen Ølstykke Grundejerforeningen Marienlyst Gennemgang af asfaltbelægning. Grundejerforening: Rådgiver: Grf. Marienlyst Hartvig Consult v. Formand Henrik Koch Grønningen 2 Hans Erik Nielsens Vej 7 4000 Roskilde 2650

Læs mere

Støjdæmpende vejbelægning på Motorring 3, samfundsøkonomisk analyse

Støjdæmpende vejbelægning på Motorring 3, samfundsøkonomisk analyse Støjdæmpende vejbelægning på Motorring 3, samfundsøkonomisk analyse Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Vej- og trafikområdet, hne@vd.dk Civilingeniør Carsten Bredahl Nielsen, Vejdirektoratet,

Læs mere

Energibesparelse i vejtransporten.

Energibesparelse i vejtransporten. Energibesparelse i vejtransporten. Af: Per Ullidtz, Dynatest International Bjarne Schmidt, Vejdirektoratet - Vejteknisk Institut Birgitte Eilskov Jensen, NCC Roads A/S Med den konstante fokus på energiforbrug

Læs mere

Bitumenstabiliserede bærelag

Bitumenstabiliserede bærelag Bitumenstabiliserede bærelag Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der findes i dag flere alternative anvendelser for genbrugsasfalt. Bitumenbundet genbrugsasfalt kan produceres efter flere

Læs mere

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger:

Grusasfaltbeton. Anvendelsesfordele: Anvendelsesområder: Anvendelsesbegrænsninger: Afsnit 2.1 Side 1 af 5 1. marts 2009 Grusasfaltbeton Grusasfaltbeton (GAB) er fællesbetegnelsen for en serie varmblandede bituminøse bærelagsmaterialer beregnet til nyanlæg og forstærkning af færdselsarealer.

Læs mere

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

Vejdirektoratet - Bygværker 9. maj 2018 Særlige arbejdsbeskrivelser SAB-TEKNIK

Vejdirektoratet - Bygværker 9. maj 2018 Særlige arbejdsbeskrivelser SAB-TEKNIK Side 1 af 6 Brobelægninger Særlig arbejdsbeskrivelse for brobelægninger er supplerende, særlig beskrivelse til "Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) for Betonbroer, Brobelægninger (Afsnit 11.1-11.6), november

Læs mere

Endvidere har grundejerforeningen bedt Rambøll om at komme med forslag til sikring af færdsel på stisystemet frem til Gaiavej.

Endvidere har grundejerforeningen bedt Rambøll om at komme med forslag til sikring af færdsel på stisystemet frem til Gaiavej. NOTAT Projekt Belægningsregistrering Kunde Planetbyens Grundejerforening Notat nr. 1 Dato 06-12-2012 Til Fra Lars Schubert Rambøll 1. Baggrund Grundejerforeningen Planetbyen i Vejle har rettet henvendelse

Læs mere

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer Brændstofbesparende vejbelægninger Indledning Transportsektoren bidrager på verdensplan med ca. 20 % af den samlede udledning af drivhusgasser. Implementering af brændstofbesparende vejbelægninger vil

Læs mere

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013

PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, SRS (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 PARADIGME FOR SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) UDBUD MARTS 2013 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) 2 STØJREDUCERENDE SLIDLAG, (SAB-P) Dette paradigme for Særlig arbejdsbeskrivelse

Læs mere

VEJKONSTRUKTIONER STØJREDUCERENDE SLIDLAG SRS - VEJLEDNING UDBUD MARTS 2013

VEJKONSTRUKTIONER STØJREDUCERENDE SLIDLAG SRS - VEJLEDNING UDBUD MARTS 2013 VEJKONSTRUKTIONER STØJREDUCERENDE SLIDLAG SRS - VEJLEDNING UDBUD MARTS 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 0 TILBLIVELSE 3 1 ALMENT 4 2 ANVENDELSE OG UDBUD AF SRS 5 2.1 Hvornår vælges SRS 5 2.2 Udbud af SRS 6 2.3

Læs mere

Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering

Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering 2009, Grontmij Carl Bro A/S Skadeskatalog Retningslinjer for tilstandsregistrering 1 - Gruppe Gemeinsam die Zukunft gestalten Forord Nærværende dokument er et vejledende skadeskatalog med eksempler på

Læs mere

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible

NCC Roads overfladebehandling. En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti. ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible NCC Roads overfladebehandling En hurtig, holdbar og økonomisk løsning med garanti ob-løsninger er: Hurtige Konkurrencedygtige Fleksible Holdbare Alternative Flotte Velegnede til både små og store opgaver

Læs mere

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND

NOTAT. Indledning FUNKTIONSKONTRAKT OG TILSTAND NOTAT Projektnavn Hovedeftersyn Skanderborg Kommune - 2018 Projektnr. 1100016990-003 Kunde Skanderborg Kommune Notat nr. 01 Version 0 Til Bodil Friis Nielsen Fra Marianne Würtz Kopi til Svend Erik Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 30. august 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 30. august 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01788 (Poul Holm, Henrik Fausing) 30. august 2018 K E N D E L S E Pankas A/S (advokat Simon Heising, København) mod Haderslev Kommune (advokat Henrik Holtse, København)

Læs mere

Arealbehovet er undersøgt ud fra udleverede grundkort af området. Programmet AutoTurn er anvendt til at generere kørekurver med.

Arealbehovet er undersøgt ud fra udleverede grundkort af området. Programmet AutoTurn er anvendt til at generere kørekurver med. NOTAT Projekt Arealbehovsanalyse modulvogntog til Bårse Kunde Vordingborg Kommune Notat nr. Dato 18-10-2013 Til Jón Petersen Fra Bodil Narud / Rasmus Peter Sønderfeldt 1. Indledning Dette notat beskriver

Læs mere

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord

LEDNINGSZONEN. DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord LEDNINGSZONEN DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 475 Norm for etablering af ledninger i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord 6.3 Ledningszonen 6.3.1 Almene krav Ledningszonen

Læs mere

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger

Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Optimering af støjreducerende tyndlagsbelægninger Seniorforsker Hans Bendtsen Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Guldalderen 12, P.O. Box 235, 2640 Hedehusene, Denmark Telefon: 4630 7000, www.vd.dk, E-mail:

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010.

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010. UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER Almindelige arbejdsbeskrivelser (supplerende) Juli 2010 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE Side nr. SKÆRVEMASTIKS, SMA 6+ 3 KOMBILAG,

Læs mere

Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg vedr. høring om handlingsplan for vejstøj Sekretariatet for Nørrebro Lokaludvalg

Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg vedr. høring om handlingsplan for vejstøj Sekretariatet for Nørrebro Lokaludvalg 7. maj 2018 Sagsnr. 2018-0129786 Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg vedr. høring om handlingsplan for vejstøj 2018-2023 Dokumentnr. 2018-0129786-1 Det er yderst positivt, at kommunen tager initiativ

Læs mere

Opgravning & Retablering

Opgravning & Retablering Opgravning & Retablering 1 Poul-Erik Jakobsen Udgangspunktet 2 Når vi lige har lavet vores nye vej, står vi og ser på dette her det er flot og godt! Resultater 3 Men på et eller andet tidspunkt er vi nødt

Læs mere

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.

Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet. Indhold Sådan vedligeholdes asfaltarealer i Hvidovre kommune. Proces og fakta om asfaltområdet.... 1 1.0 Baggrund...

Læs mere

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger

Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger Stabilitet og holdbarhed af danske asfaltbelægninger Nordisk Vejteknisk Forbund - udvalg 33 Tromsø, Norge 1-3. juli 2001 Akademiingeniør, Jørn Raaberg Materiale- og miljøafdelingen Vejteknisk Institut

Læs mere

ROHOLMSVEJ TRAFIKSANERING OG STØJREDUKTION

ROHOLMSVEJ TRAFIKSANERING OG STØJREDUKTION ROHOLMSVEJ TRAFIKSANERING OG STØJREDUKTION Projektnavn Trafiksanering og støjreducering af Roholmsvej Projektnr. 1100036714 Modtager Albertslund Kommune Dokumenttype Notat Version 1 Dato 22-01-2019 Udarbejdet

Læs mere

Arealbehovet er undersøgt ud fra udleverede grundkort af området. Programmet AutoTurn er anvendt til at generere kørekurver med.

Arealbehovet er undersøgt ud fra udleverede grundkort af området. Programmet AutoTurn er anvendt til at generere kørekurver med. NOTAT Projekt Arealbehovsanalyse modulvogntog til Stege Kunde Vordingborg Kommune Notat nr. Dato 18-10-2013 Til Jón Petersen Fra Bodil Narud / Rasmus Peter Sønderfeldt 1. Indledning Dette notat beskriver

Læs mere

Bilag 4: Beregning af vejslid

Bilag 4: Beregning af vejslid Vejdirektoratet Side 1 1 INDLEDNING I dette bilag beskrives effekten for levetiden på slidlaget på motorveje og hovedlandeveje som funktion af andelen af modulvogntog i den samlede lastvognstrafik. Analyserne

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. februar / Søren Vinther Knudsen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. februar / Søren Vinther Knudsen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. februar 2016 15/16149-1 Søren Vinther Knudsen sovik@vd.dk 7244 7148 TILSTANDSRAPPORT Omklassificering af statsvej til kommunal vej vedrørende anlægsprojektet

Læs mere

Funktionskontrakter. fordele og (minimering af ) ulemper. af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter. v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet

Funktionskontrakter. fordele og (minimering af ) ulemper. af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter. v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet Funktionskontrakter fordele og (minimering af ) ulemper af Vejregelgruppen for Funktionskontrakter og Partneringaftaler v/susanne Baltzer, Vejdirektoratet Vejregelgruppen består af René Olesen, Fredericia

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug

Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug Grønne, bæredygtige slid-/ bindelag med genbrug Præsentation af resultaterne fra FoU projektet CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK MUDP-Projekt Baggrund, genbrug Generelt fokus: Bæredygtige løsninger -

Læs mere

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk

Genbrugsasfalt. Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Genbrugsasfalt Bjarne Bo Jensen Produktchef NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Der opsamles meget større mængder genbrugsasfalt i Danmark end asfaltbranchen forbruger i nye asfaltprodukter. Ved en større sortering

Læs mere

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet

Warm Mix Asfalt i Danmark. Vejforum Erik Olesen, Vejrirektoratet Vejforum 2011 Erik Olesen, Vejrirektoratet Warm Mix Asfalt er en teknologi Hvor asfalt fremstilles ved lavere temperatur end traditionelt asfalt. Temperaturen er reduceret 20 40 C Energiforbruget er reduceret

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT OVERFLADEBEHANDLING. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) November 2007 Erstatter November Vejregelrådet

UDBUDSFORSKRIFT OVERFLADEBEHANDLING. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) November 2007 Erstatter November Vejregelrådet UDBUDSFORSKRIFT OVERFLADEBEHANDLING Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) November 2007 Erstatter November 1994 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE AAB, Overfladebehandling 1. ALMENT... 3 1.1 Entreprenørens

Læs mere

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger. Hans Bendtsen Bent Andersen Lykke Møller Iversen Jens Oddershede Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger. Hans Bendtsen Bent Andersen Lykke Møller Iversen Jens Oddershede Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger Hans Bendtsen Bent Andersen Lykke Møller Iversen Jens Oddershede Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Konklusion Første generations støjreducerende SRS belægninger

Læs mere

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i. Aabenraa Kommune

Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i. Aabenraa Kommune Vedligeholdelse af asfaltbelægninger i Aabenraa Kommune Januar 2013 VEDLIGEHOLDELSE AF ASFALTBELÆGNINGER I AABENRAA KOMMUNE 2 INDHOLD Sammenfatning 3 1 Baggrund 5 2 Aabenraa Kommunes vejnet 7 2.1 Vejklasser

Læs mere

VEJLEDNING VARMBLANDET ASFALT VEJL. UDBUD FEBRUAR 2012

VEJLEDNING VARMBLANDET ASFALT VEJL. UDBUD FEBRUAR 2012 VEJLEDNING UDBUD FEBRUAR 2012 FORORD Udbudsforskrifterne for Varmblandet asfalt er revideret af vejregelgruppen for asfalt, som medio 2011 havde følgende sammensætning: Tony K. Andersen, Vejdirektoratet,

Læs mere

O.F. Møllehøj, Hedehusene. Belægningsanalyse. analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling af nye belægningsløsninger

O.F. Møllehøj, Hedehusene. Belægningsanalyse. analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling af nye belægningsløsninger O.F. Møllehøj, Hedehusene Belægningsanalyse analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling af nye belægningsløsninger Titel: Belægningsanalyse analyse af den eksisterende vejopbygning samt anbefaling

Læs mere

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer

Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Modificering af asfalt, 15 års erfaringer Produktchef Bjarne Bo Jensen, NCC Roads A/S bbj@ncc.dk Modificeret bitumen har været kendt og anvendt gennem mange år på det danske vejnet. På små jobs kan det

Læs mere

Vejforum 2005, program nr. 34

Vejforum 2005, program nr. 34 Drænasfalt - vejbelægninger i CT-skanner Af Civilingeniør, ph.d. Carsten Bredahl Nielsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, can@vd.dk Vejteknisk Institut kan nu se ind i vejbelægninger uden at bruge

Læs mere

Udbuds- og anlægsforskrifter. Varmblandet asfalt. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte

Udbuds- og anlægsforskrifter. Varmblandet asfalt. Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte Udbuds- og anlægsforskrifter Varmblandet asfalt Maj 2004 Erstatter Nov. 2003 Almindelig arbejdsbeskrivelse (AAB) Revisionshæfte Forord Herværende revision af AAB Varmblandet asfalt nov. 1998 er gældende

Læs mere

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Vejledning til supplerende AAB. Juli 2010.

UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER. Vejledning til supplerende AAB. Juli 2010. UDBUDSFORSKRIFT VEJREGELFORBEREDENDE RAPPORT VEJOVERBYGNING ASFALTARBEJDER Vejledning til supplerende AAB Juli 2010 Vejregelrådet INDHOLDSFORTEGNELSE Side nr. 1. TILBLIVELSE 3 2. REMIX 4 3. KOLD AFFRÆSNING

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder

Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for asfaltarbejder (GAB Asfalt) Filnavn: GAB Asfalt_udg 1.docx Udgave nr.: 1 Dato: 16.07.2009 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: BCA JEC LAFO GAB

Læs mere

Kontraktformer som opfordrer til innovation og udvikling

Kontraktformer som opfordrer til innovation og udvikling Hovedemne 2013-2014 Kontraktformer som opfordrer til innovation og udvikling INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Oversigt kontrakttyper anvendt i Danmark 3. Anvendelse og karakteristika 4. Fordele og

Læs mere

Indhold. Status 27. juli RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner

Indhold. Status 27. juli RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner Status 27. juli 2018 RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner Indhold Status 27. juli 2018... 1 RoSy og asfaltvedligehold af cykelstier og færdselsbaner... 1 1. Resume... 1 2. Indledning...

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER

VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER NOTAT OM VEDLIGEHOLDELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE OG STIER MED OG UDEN VEDLIGEHOLDELSESKONTRAKT MED KOMMUNEN Side 1 af 12 12. april 2017 Notatet indeholder en gennemgang af de eksisterende vedligeholdelseskontrakter,

Læs mere

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING

UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING UDVIKLING AF VEJBELÆGNINGER MED MEGET STOR STØJDÆMPNING HANS BENDTSEN, SENIORFORSKER, KOORDINATOR STØJ, VEJDIREKTORATET ERIK OLESEN, VEJDIREKTORATET HENRIK FRED LARSEN, VEJDIREKTORATET GILLES PIGASSE,

Læs mere

med cementbundne bærelag

med cementbundne bærelag Vejdirektoratets erfaringer med cementbundne bærelag Udviklingsprojekt 2003-2004 Demonstrationsprojekt Høgild 2005-2008 Finn Thøgersen Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Definition Halvstiv belægning

Læs mere

Tilstandsbedømmelse og vedligeholdelse af asfaltbelægninger. strategi for vedligeholdelsesplanlægningen

Tilstandsbedømmelse og vedligeholdelse af asfaltbelægninger. strategi for vedligeholdelsesplanlægningen Tilstandsbedømmelse og vedligeholdelse af asfaltbelægninger i Viborg Kommune - 2010 strategi for vedligeholdelsesplanlægningen Februar 2010 Resumé. Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut har for 2007 / 2009

Læs mere

CPX-måling før skift af belægning

CPX-måling før skift af belægning appletrafikstøj CPX-måling før skift af belægning CPX-målinger af dækstøj giver et entydigt billede af asfaltbelægningens betydning for støjen. Det kan give en reduktion af støjen på op til 6 db(a) at

Læs mere

Modificeret bindemiddel i overfladebehandling

Modificeret bindemiddel i overfladebehandling Modificeret bindemiddel i overfladebehandling Fase 1 (NVF): Hvad er udbredelsen af modificeret bindemiddel i OB i norden Fase 2 (Island): Trækforsøg i lab af OB med forskellige bindemidler Fase 3 (Island)

Læs mere

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG

VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG VEJDIREKTORATETS ERFARINGER MED HYDRAULISK BUNDNE BÆRELAG FINN THØGERSEN VEJDIREKTORATET 2 Baggrund, historisk Udviklingsprojekt Demonstration Sideudvidelser 1 3 DEFINITION Halvstiv belægning semi-rigid

Læs mere

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7

CVR/VAT no. 36 67 58 53 CVR/VAT no. 33 78 06 80. Tel: +45 7228 2000 Fax: +45 7228 2030 Tel: +45 30 10 77 10. Side 1 af 7 Side 1 af 7 Side 2 af 7 Gravetilladelses Vilkår for Odense Havn (OH) Godkendelse: Al arbejde i havnens gader og veje skal skriftligt anmeldes til OH mindst 5 dage før arbejdets påbegyndelse. Arbejdet må

Læs mere

REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET

REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET REPARATION AF SLAGHULLER - I ET EUROPÆISK LYS ERIK NIELSEN, VEJDIREKTORATET PROJEKT BAGGRUND OG TEAM Projektet var initieret af ERA-NET ROAD et projekt under EU Kommissionen Projekt team: Karlsruhe Institute

Læs mere

Senest udvikling inden for rabatvedligehold!! Kan vi få mere rabat for pengene?

Senest udvikling inden for rabatvedligehold!! Kan vi få mere rabat for pengene? Colas Danmark A/S Senest udvikling inden for rabatvedligehold!! Kan vi få mere rabat for pengene? Program/gennemgang: Velholdte rabatter biddrager til trafiksikkerhed samt holdbarhed på vejbelægningen

Læs mere

STØJREDUCERENDE TYNDLAGSBELÆGNINGER STØJDÆMPNING OVER LANG TID

STØJREDUCERENDE TYNDLAGSBELÆGNINGER STØJDÆMPNING OVER LANG TID STØJREDUCERENDE TYNDLAGSBELÆGNINGER STØJDÆMPNING OVER LANG TID VEJDIREKTORATET, RAPPORT 520, 2013 STØJDÆMPNING OVER LANG TID STØJREDUCERENDE TYNDLAGSBELÆGNINGER FORFATTER: Hans Bendtsen, Bent Andersen,

Læs mere

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017

PARADIGME SLIDLAGSGRUS SAB-P UDBUD MAJ 2017 PARADIGME UDBUD MAJ 2017 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE Slidlagsgrus - SAB er supplerende, særlig arbejdsbeskrivelse til Slidlagsgrus - AAB. 1 ALMENT Supplerende særlige krav til AAB skal være i overensstemmelse

Læs mere

Hvad bliver egentlig den fremtidige støjudsendelse fra biltrafik? Dette er hovedspørgsmålet, som jeg vil forsøge at belyse på de kommende

Hvad bliver egentlig den fremtidige støjudsendelse fra biltrafik? Dette er hovedspørgsmålet, som jeg vil forsøge at belyse på de kommende FREMTIDENS STØJ FRA VEJTRAFIK -belægninger og køretøjer Hans Bendtsen, seniorforsker Forskningssektionen Trafiksikkerheds og miljøafdelingen Vejdirektoratet Niels Juelsgade 13 1020 København K Tel: 33

Læs mere

Baggrundsnotat. Politik for belægninger og kørebaneafmærkning for Aabenraa Kommune. Marts 2014.

Baggrundsnotat. Politik for belægninger og kørebaneafmærkning for Aabenraa Kommune. Marts 2014. Baggrundsnotat Politik for belægninger og kørebaneafmærkning for Aabenraa Kommune. Marts 2014. Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning... 3 2. Indledning... 4 3. Strategi... 4 4. Asfaltbelægninger... 6 5.

Læs mere

GF Sandagerhus. Belægningsevaluering. September 2014. Udgivelsesdato : 25. september 2014 Vores reference : 22.0094.01 Version : 1.

GF Sandagerhus. Belægningsevaluering. September 2014. Udgivelsesdato : 25. september 2014 Vores reference : 22.0094.01 Version : 1. September 2014 Udgivelsesdato : 25. september 2014 Vores reference : 22.0094.01 Version : 1.0 Udarbejdet : Brian Henriksen Kontrolleret : Henrik Kubel Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 BELÆGNINGSEVALUERING

Læs mere

Vandgennemtrængelige belægninger

Vandgennemtrængelige belægninger Vandgennemtrængelige belægninger Hvad er vandgennemtrængelige belægninger? En vandgennemtrængelig eller permeabel belægning er en belægning, der ved hjælp af større knaster på belægningen tvinger større

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE AF KØREBANER FREDERIKSBERG KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV

VEDLIGEHOLDELSE AF KØREBANER FREDERIKSBERG KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV VEDLIGEHOLDELSE AF KØREBANER 2014-2018 FREDERIKSBERG KOMMUNE NUVÆRENDE TILSTAND OG BUDGETBEHOV 2 af 25 INDHOLD RESUMÉ...3 Datagrundlaget...3 Slidlagenes tilstand og udvikling...3 1 BAGGRUND...5 Forudsætninger

Læs mere

Måling af vejslid fra landbrugskøretøjer

Måling af vejslid fra landbrugskøretøjer Måling af vejslid fra landbrugskøretøjer Tom Elmer Christensen, KL Susanne Baltzer, VD Henrik Haslund Thustrup, VD Henrik Clemmensen, VD Martin Frimann Mortensen, VD Baggrund Stadigt større landbrug og

Læs mere

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering

Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Udbudsforskrifter for Kalkstabilisering Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, chh@vd.dk Resume Udbudsforskriften for kalkstabilisering omfatter råjorden består af lerjord med utilstrækkelige

Læs mere

Udbuds- og anlægsforskrifter. Tilsynshåndbog for asfaltarbejder

Udbuds- og anlægsforskrifter. Tilsynshåndbog for asfaltarbejder Udbuds- og anlægsforskrifter Tilsynshåndbog for asfaltarbejder Marts 2004 Erstatter November 1996 Kvalitetssystem for tilsyn og entreprenørkontrolaktiviteter for asfaltarbejder Varmblandet asfalt Pulverasfalt

Læs mere

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017

ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE MACADAM AAB UDBUD JANUAR 2017 ALMINDELIG ARBEJDSBESKRIVELSE JANUAR 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 ALMENT 3 2 MATERIALER 3 2.1 Skærver 4 2.2 Dæksand 4 2.3 Bitumenemulsion 5 2.4 Stenmel 5 3 UDFØRELSE 5 3.1 Underlag 5 3.2 Udlægning af skærver

Læs mere

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK

CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK CIRKULÆR ASFALTPRODUKTION I DANMARK MUDP-Projekt af Ole Grann Andersson Faglig leder, Teknologisk Institut Cirkulær Asfaltproduktion i Danmark MUDP-projekt (Miljøstyrelsen, 2014) Lemminkäinen (ansøger),

Læs mere