KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLAR Forsyning. Skensved Å. Hydraulisk robusthedsanalyse for Skensved Å"

Transkript

1 Hydraulisk robusthedsanalyse for April 2017

2 Hydraulisk robusthedsanalyse for Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave: [0] Ordrenummer: [xxxx] Krüger A/S Veolia Water Technologies, Danmark SØBORG Gladsaxevej 363 DK-2860 Søborg T kruger@kruger.dk AALBORG Indkildevej 6C DK-9210 Aalborg SØ T kruger@kruger.dk AARHUS Haslegårdsvænget 18 DK-8210 Aarhus V T kruger@kruger.dk GLOSTRUP SERVICE Fabriksparken 35 DK-2600 Glostrup T kruger@kruger.dk AQUACARE Fabriksparken 50 DK-2600 Glostrup T aquacare@kruger.dk ISO 9001 CERTIFIED CVR

3 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Forudsætninger Model Regndata og sikkerhedsfaktor Vandstand i lagunen Dimensioneringskriterier Rural afstrømning og Manningtal Fremtidig afvanding af Køge Nord Område der skal afvandes Metode til fastlæggelse af fremtidig maksimal tilledning fra Køge Nord til Kritiske områder Hydrauliske beregninger Status Punktvis udledning Oversvømmelsesberegning Status vinterafstrømning Sommerafstrømning med og uden Køge Nord Bassin til neddrosling Sammenfatning Kilder... 21

4 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 2 1. Indledning I forbindelse med den kommende bebyggelse af området omkring Køge Nord Station skal det nye område afvandes under regn. De overordnede linjer for dette er besluttet, herunder et afløbstal på 0,75 l/s/red. ha fra bassinerne i området. Området skal således afvandes mod hhv. og Snogebækken. I den forbindelse har KLAR Forsyning bedt Krüger A/S om at lave en hydraulisk robusthedsanalyse af og Snogebækken. Nærværende notat er udarbejdet på baggrund af beregninger udført i efteråret 2016 og foråret 2017 og beskriver den hydrauliske robusthedsanalyse for og konsekvenserne ved det givne afløbstal fra bassinerne. Der er desuden lavet beregninger af, hvor meget forsinkelsesvolumen og areal, der er nødvendigt for at neddrosle afløbet fra det nye område ved Køge Nord.

5 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 3 2. Forudsætninger 2.1 Model Beregningerne er udført med en model, som er beskrevet i notatet Opbygning af hydraulisk model for, april Modellen beskriver ikke den nuværende situation, men i stedet systemet som det forventes at se ud efter år 2017, når igangværende projekter udført af Vejdirektoratet og Køge Nord er gennemført. 2.2 Regndata og sikkerhedsfaktor Ved opstuvningsberegninger i systemet anvendes der regndata fra SVK-regnmåler 5810, Mosede Renseanlæg fra perioden 1/ / Inden for denne periode har regnmåleren en korrigeret observationstid på 35,6 år, når nedbrudsperioderne er fratrukket. Til beregningen af udledninger i udledningspunkterne er der anvendt en CDS-regn, vha. Spildevandskomiteens regneark, designet til T = 5 år for koordinaterne til Ølsemagle (700000, ). Her er der anvendt en faktor på 1, Vandstand i lagunen løber ud i lagunen. Der er anvendt en vandstand i udløbet i kote 0,30 m i status-beregningerne. 2.4 Dimensioneringskriterier Bassinvolumenet er bestemt ud fra et dimensioneringskriterium, der tillader overløb fra bassinet ved T = 5 år. I beregningen af bassinvolumenet er der anvendt klimafaktor på 1,0 og 1,3. Volumen af bassinerne er beregnet ud fra den lokale regnserie. 2.5 Rural afstrømning og Manningtal Der er benyttet en hændelsesbaseret rural afstrømning i beregningerne, da den giver den bedste overensstemmelse med målingerne. Den rurale afstrømning, svarende til en 5 års hændelse, er bestemt ud fra flowmålinger fra til at være på 82 l/s/km 2. Denne afstrømning skal ses i sammenhæng med den erfaringsmæssige vintermedianmaks fra vandløbsregulativet for vandløb i Køge (75 l/s/km 2 ), som svarer til en to-årshændelse. I sommermånederne vil denne afstrømning dog være væsentlig lavere. Manning-tallet er i beregningerne sat til 10, svarende til en sommersituation og dermed et konservativt bud på vandføringen i. For en uddybning af dette henvises til notatet Opbygning af hydraulisk model for, 2017.

6 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 4 3. Fremtidig afvanding af Køge Nord Nærværende afsnit indeholder en beskrivelse af området omkring Køge Nord og de fremtidige afvandingsforhold. 3.1 Område der skal afvandes Området Køge Nord er stadig i planlægningsfasen. I skrivende stund er arbejdet med Køge Nord Station og den nye Ringstedbane i fuld gang. Der er lavet lokalplanforslag og forslag til tillæg nr. 7 til Spildevandsplan er under udarbejdelse. Figur 1 viser delområderne som de er tænkt ifølge Masterplan for Køge Nord, 16. februar Figur 1 Delområder jfr. Masterplan Køge Nord Ifølge Masterplanen skal områderne 2A og 2B (hhv. 26 og 44 ha) afvande til via ét udløb, mens Delområde 2 C (19 ha) skal afvande til gennem et andet udløb. Figur 2 viser afvandingsplanen fra Masterplanen.

7 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 5 Figur 2 Afvandingsplan fra Masterplan. Ifølge Masterplanen og notatet Vurdering af størrelse af renseelementer i regnvandshåndteringen, april 2016 skal tagvandet i delområderne nedsives lokalt. Med det i regning er de gennemsnitlige befæstelsesgrader beregnet som det areal, der skal ledes til. Arealerne kan ses i Tabel 1.

8 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 6 Tabel 1 Oplandsarealer og befæstelsesgrader for de nye områder ved Køge Nord giver et samlet befæstet areal på 54 ha. Område Geometrisk areal [ha] Befæstelsesgrad Reduceret areal [ha] [%] Delområde 2A 26,1 60* 15,7 Delområde 2B 44,7 60* 26,8 Delområde 2C 19,1 60* 11,5 *Befæstelsesgraderne på 60 % er fra lokalplan 1046 Køge Nord, og er de højest tilladelige. Ifølge Figur 2 og Tabel 1 skal der afvandes 54 reducerede ha til via to udløbspunkter. Dette reducerede areal er beregnet ud fra 60 % befæstelsesgrader. Denne befæstelsesgrad er med henvisning til Lokalplan 1046 s afsnit 7.2, som anviser den højest tilladelige befæstelsesgrad. Den endelige befæstelsesgrad for det totale opland må forventes at blive noget mindre, da hele området næppe bebygges maksimalt og hvis det sker, bliver det først om mange år. 3.2 Metode til fastlæggelse af fremtidig maksimal tilledning fra Køge Nord til Der er udført en statusberegning for de urbane oplande og en række oversvømmelsesberegninger med en koblet terrænmodel for at se effekten af den fremtidige udledning fra Køge Nord, hvor afløbet fra bassinerne sættes til 0,75 l/s/red. ha. Beskrivelsen af afstrømningen i den hydrauliske model er baseret på flowmålinger i. 3.3 Kritiske områder er i dag hydraulisk belastet over en strækning fra omkring st og indtil underføringen ved Køgevej (st. 8900). Denne strækning er kendetegnet ved et meget fladt terræn og lave brinkkoter. Dette gør at der er en lav kapacitet på denne strækning og området vil derfor ofte blive oversvømmet selv med de nuværende afstrømningsforhold. Figur 3 viser områder, der påvirkes af og dermed udsatte når vandløbet går over sine breder.

9 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 7 Figur 3 Arealer langs, eller forbundet via kanaler, som er udsatte i forhold til oversvømmelser fra vandløbet. De markerede arealer i Figur 3 er primært udgjort af eng- og vådområder hvor der ofte vil stå vand grundet den meget lave kapacitet i og terrænforholdene. Det er værd at bemærke at med en terrænmodel med høj opløsning (0,4 m. x 0,4 m.) viser en analyse af de hydrologiske strømningsveje at vandet bevæger sig udenom og gennem engområdet (Figur 4).

10 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 8 Figur 4 Strømningsveje beregnet ud fra terrænmodellen Denmark/2015/Rain, som har en opløsning på 0,4 * 0,4 m (SCALGO Live). Forløbet af gennem området er markeret med rødt. Figur 4 indikerer at der her er tale om et meget fladt område, hvor strømningsvejene faktisk ikke følger gennem området. Strømningsvejene i Figur 4 er udelukkende baseret på terrænforholdene, hvor terrænmodellen er hydrologisk tilrettet med underføringer.

11 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 9 4. Hydrauliske beregninger 4.1 Status Der er udført en statusberegning for opstuvning til terræn i ved forskellige faste rurale afstrømninger henholdsvis 25, 50, 75 og 93,75 l/s/km 2 (Figur 5). Sidstnævnte svarer til vintermedianmaks gange en faktor 1,25. Dette er i analysen af Snogebækken anvendt til beskrivelse af 5 års hændelsen. Figur 5 Opstuvning til terræn i for 4 faste rurale afstrømninger, henholdsvis 25, 50, 75 og 93,75 l/s/km 2. Figur 5 viser at allerede er hydraulisk belastet ved en fast afstrømning på 25 l/s/km 2 i de kritiske områder ved et Manningtal på 10. En Manningtal på 20 ville betyde dobbelt så stor vandføringsevne ved det samme vandspejlsniveau. 4.2 Punktvis udledning De urbane områder opstrøms S-banen udgør i alt 27 red. ha, svarende til 0,27 km 2. Dette skal ses i forhold til det hydrologiske opland til på samme punkt, som er på ca. 37 km 2. Belastningen fra de urbane oplande til er domineret af en kortvarig, kraftig afstrømning under regnhændelsen. Det er beregnet, hvor meget der udledes i hvert udløbspunkt for T = 5 år i Status (sikkerhedsfaktor 1,0). Til denne beregning er der anvendt en CDS-regn. Figur 6, Figur 7 og Figur 8 viser den maksimale tilløbsvandføring for T = 5 år.

12 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 10 Figur 6 Maksimale udledninger fra Kirke Skensved for T = 5 år, med sikkerhedsfaktor 1,0. Figur 7 Maksimale udledninger i Lille Skensved for T = 5 år, med sikkerhedsfaktor 1,0.

13 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 11 Figur 8 Maksimale udledninger i Solrød og Ølsemagle for T = 5 år, med sikkerhedsfaktor 1,0. Det er værd at bemærke at de punktvise udledninger fra de urbane oplande langs er kortvarige, men kraftige, ligesom effekten af disse punktvise udledninger udjævnes meget i, jo længere nedstrøms effekten betragtes. Dette er illustreret ved en modelberegning uden rural afstrømning og med en CDS-regn, hvor gentagelsesperioden er T = 5 år (Figur 9). Figur 9 Udjævning af afstrømning fra Lille Skensved for CDS T = 5 år. Sort: nedstrøms Lille Skensved. Blå: Før indløb under S-bane.

14 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 12 Som det fremgår af Figur 9 udjævnes den punktvise udledning fra Lille Skensved, hvor det maksimale flow er omkring 1,45 m 3 /s, til indløbet ved S-banen, hvor det maksimale flow er på ca. 0,5 m 3 /s altså ca. 1/3. Dette er over en strækning på ca. 4 km. 4.3 Oversvømmelsesberegning Til at dokumentere de fremtidlige forhold, med udledning fra Køge Nord, er der opstillet en koblet (1D-2D) hydraulisk model, hvor udbredelsen af vand på terræn også fremgår. En sådan model medfører væsentlig længere beregningstider, særligt da oplandet til er næsten 40 km 2. Det er derfor valgt kun at beskrive terrænet langs og i området vest for Københavnsvej (Køge landevej), som i dag ser ud til at være særlig udsat (Figur 10). Figur 10 Den hydrauliske model og terrænmodel er vist sammen med oplandsgrænsen for det hydrologiske opland til. Den hydrauliske afløbsmodel (1D) og terrænmodellen (2D) er koblet via en række knuder, som er markeret i Figur 11.

15 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 13 Figur 11 1D afløbsmodel og 2D terrænmodel. De markerede knuder i afløbsmodellen er dem, som er koblet til terrænet. Omfanget af terrrænmodellen er valgt således, at beregningstiden for modellen kan holdes nede og samtidigt så de områder, som er påvirket af, er med i modellen. Omfanget af terrænmodellen vurderes at være fuld tilstrækkeligt til de planlagte beregninger. Der er regnet på tre scenarier: 1) Status vinterafstrømning (rural afstrømning svarende til T = 5 år) 2) Status sommerafstrømning uden Køge Nord 3) Sommerafstrømning med Køge Nord Som det fremgår af ovenstående er der ikke regnet på en vinterafstrømning med Køge Nord. Dette skyldes at afstrømningen fra Køge Nord er sat til 0,75 l/s/km 2, hvilket er mindre end den naturlige afstrømning om vinteren for T = 5 år. Et tilløb fra Køge Nord vil derfor i værste fald betyde status qou, og i bedste fald betyde lidt lavere afstrømning til Status vinterafstrømning Til beskrivelse af vinterafstrømningen er der udvalgt en hændelse baseret på målingerne, som svarer til T = 5 år, se Opbygning af hydraulisk model for, 2017 for dette. Denne hændelse strækker sig over en periode fra d. 24/10-98 til d. 4/ Afstrømningen, som er målt ved Lille Skensved, er vægtet i forhold til oplandsarealet. Selve hændelsen kan ses i (Figur 12).

16 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 14 Figur 12 Målt afstrømning, vægtet i forhold til oplandsarealet for måleren ved Åvad svarende til T = 5 år. Med den målte afstrømning i Figur 12 bliver udbredelsen af vand på terræn som vist i Figur 13. Figur 13 Udbredelse af vand på terræn for vinterhændelse d. 24/10-98 til d. 4/ Som det fremgår af Figur 13 var der ved hændelsen d. 24/10-98 en række arealer langs, som var ramt af oversvømmelser. Særligt området omkring motorvejen (ca.

17 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 15 st til st. 8900). Dette område er også tidligere identificeret som det kritiske langs i forhold til robustheden af vandløbet jvf. afsnit Sommerafstrømning med og uden Køge Nord Det er alment kendt, hvilket også bekræftes af målingerne fra, at vandføringen i vandløbet er væsentligt større om vinteren end om sommeren. Et års måledata fra Lille Skensved illustrer dette (Figur 14). Figur 14 Flowmåling fra Lille Skensved og lokal nedbørsmåling. Som det fremgår af Figur 14 er der i vintermånederne en væsentlig højere vandføring og sommerperioderne er domineret af, med undtagelse af korte hændelser pga. kraftig regn, et meget lavt flow, der sjældent er over 500 l/s ved dette målested. Der er derfor udført tilsvarende oversvømmelsesberegninger, med og uden tilledningen fra Køge Nord, hvor vandføringen i vandløbet repræsenterer en sommersituation på 37 l/s/km 2 jvf. notatet Opbygning af hydraulisk model for, 2017 og Figur 15. Til dette er hændelsen fra d. 10/ til d. 18/ anvendt. Figur 15 Målt afstrømning, vægtet i forhold til oplandsarealet for måleren ved Åvad.

18 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 16 Tilledningen fra Køge Nord bassinet er modelleret som en konstant tilledning til Skensved Å på 0,75 l/s/red. ha, svarende til 40,5 l/s. Dette er mindre end den observerede rurale afstrømning for T = 5 år. I sommerperioden vil det betyde en netto forøgelse på 20,5 l/s fra dette område, da den observerede sommerafstrømning for T = 5 år er 37 l/s/km 2. For en uddybning af dette se Opbygning af hydraulisk model for, marts Da effekten af den øgede tilledning vil være nedstrøms fra det nye Køge Nord er der fokuseret på dette område (Figur 16). Figur 16 Udbredelse af oversvømmelse med og uden tilledning af Køge Nord for en sommerhændelse. Forskellen i de to beregningsresultater, effekten af tilledningen fra Køge Nord, er markeret som de røde områder i Figur 16. Som det fremgår af figuren er udbredelsen i oversvømmelserne, grundet Køge Nord, meget begrænset, og klart indenfor beregningsusikkerhederne. Sammenlignes Figur 16 med Figur 13 ses også at forskellen på de oversvømmede arealer er begrænset, selvom der er antaget ca. dobbelt så stor tilledning på Figur 13. Et interessant resultat fra den koblede 1D-2D model skal findes i vandføringen i langs de oversvømmede arealer i Figur 16. Kobles terrænet ikke til den hydrauliske model vil vandføringen i være betydeligt højere, da vandet kun kan løbe i selve profilet. Men når terrænmodellen kobles til vil vandet fra

19 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 17 løbe ud på terrænet når kapaciteten af er opbrugt. Dette er illustreret i Figur 17 for hændelsen brugt til beskrivelse af sommervandføringen. Forskellen i arealet under kurverne svarer til volumen af oversvømmelsen i Figur 16 og er beregnet til ca m 3. Figur 17 Vandføring for ved st (engområdet) uden koblet terrænmodel (blå), med koblet terrænmodel (grøn stiplet) og den målte rurale afstrømning. En del af denne lavning vil tømmes igen når vandstanden i falder og der igen bliver ledig kapacitet. En del af lavningen er dog ikke i direkte forbindelse med vandløbet og vil skulle tømmes via enten dræn eller naturlig nedsivning og fordampning. Ud fra Figur 17 ses det også at kapaciteten af på dette stræk ser ud til at være omkring 270 l/s (Manningtal = 10). 270 l/s svarer ca. til 9 l/s/km 2, hvilket er en meget lav værdi, som vil blive overskredet meget hyppigt. Dette understreger at der er tale om et stræk på med meget lav kapacitet som det også er omtalt i afsnit 3.3. Hvad der ellers løber til, vil løbe ud af vandløbet og ind på omkringliggende arealer.

20 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: Bassin til neddrosling Til beregning af den nødvendige bassinvolumen, med det anviste afløbstal på 0,75 l/s/red. ha, er der opstillet en simpel hydraulisk model for området ved Køge Nord. Det er gjort da det vurderes nødvendigt for at kunne tage højde for koblede hændelser, da bassinet vil have en lang tømningstid. Omfanget af denne model kan ses i Figur 18. Figur 18 Omfang af hydraulisk model til dimensionering af bassinvolumen. Bemærk at hele området, beregningsmæssigt løber til ét samlet bassin. Som det fremgår af Figur 18 er hele områdets afløb beregningsmæssigt samlet i ét bassin. Ifølge Køge Nord Masterplan s strategi for regnvandshåndtering, vil der dog blive tale om to bassiner grundet terrænforholdene i området. I forhold til dimensionering den samlede af bassinvolumen betyder dette dog ikke noget da arealet også skal deles mellem bassinerne. Der er foretaget en beregning af det nødvendige bassinvolumen med og uden en sikkerhedsfaktor på 1,3 når det antages at bassinerne dimensioneres til T = 5 år, ud fra den benyttede lokale regnserie. Resultaterne for den nødvendige bassinvolumen kan ses i Tabel 2. Tabel 2 Bassinvolumen for T = 5 år. Scenarie Afløbstal [l/s/ red. ha] Bassinvolumen [m 3 ] Uden sikkerhedsfaktor 0, Med sikkerhedsfaktor 1,3 0,

21 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 19 Ovenstående volumener forudsætter at alt vandet fra 60 % af oplandsarealet ledes til bassinerne, mens vandet fra tagflader og de grønne arealer i området nedsives, som det er beskrevet i Masterplanen. Hvis afvandingen af området laves som åbne kanaler, kan det nemt ske, at en del af den afstrømning, der skulle nedsive ender i disse kanaler, og dermed også i de forsinkelsesvolumener som skal neddrosle vandføringen til Skensved Å. Dette kan føre til, at det effektive afløbstal fra bassinet bliver mindre, og dermed at bassinerne skal være større, hvis man vil overholde kravet om aflastning sjældnere end T = 5 år. På den anden side er antagelsen om 60 % befæstelse nok på den sikre side. Med en vanddybde på 0,4 meter til opstuvningsvolumen, vil de nødvendige arealbehov, alene til opstuvningsvolumenet, samlet set være 14 eller 19,4 hektar, afhængigt af om bassinerne dimensioneres med eller uden en sikkerhedsfaktor på 1,3. Oveni dette kommer der arealer til skråningsanlæg og udenomsarealer. Køge kommune og KLAR har overvejet at anlægge bassiner med nedsivning i stedet for et traditionelt afløb. Vælges denne løsning er det yderst vigtigt at nedsivningsevnen svarer til det fastsatte afløbstal og at denne ikke forringes over tid. Med et samlet afløb fra bassinet på 40,5 l/s, og med de beregnede bassinvolumener, vil tømningstiden for bassinet være på mellem 10 og 14 dage afhængig af om der regnes med sikkerhedsfaktoren eller ej. De store volumener, som er beregnet skyldes de lave afløbstal, som medfører meget lange tømningstider. Tømningstiderne gør bassinerne særligt sårbare overfor koblede regnhændelser. Dette er indregnet ved dimensioneringen.

22 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: Sammenfatning Der er ikke ledig kapacitet i under de nuværende forhold. Kapaciteten af er i dag opbrugt hyppigere end for T = 5 år, hvilket er dimensioneringsgrundlaget for bassinerne ved Køge Nord. Engområdet langs fra st til st bliver allerede i dag oversvømmet ved den rurale afstrømning. Det bør bemærkes at de største arealer, som oversvømmes i dag ligger i Solrød kommune. Dette understreger behovet for samarbejde på tværs af kommunegrænsen. Et afløbstal på 0,75 l/s/red. ha fra bassinet vil ikke forværre situationen i forhold til status. Om sommeren vil der dog være hændelser, som vil give anledning til højere vandføringer i bassinets tømningstid. De store volumener, som er beregnet, skyldes de lave afløbstal og tømningstiderne, som gør bassinerne særligt sårbare overfor koblede regnhændelser. Køge kommune og KLAR har overvejet at anlægge bassiner med nedsivning i stedet for et traditionelt afløb. Vælges denne løsning er det vigtigt at nedsivningsevnen svarer til forudsætningerne og at denne ikke forringes over tid.

23 Hydraulisk robusthedsanalyse for Side: 21 Kilder Krüger marts 2017, Opbygning af hydraulisk model for. Køge Nord Masterplan:

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord

KLAR Forsyning A/S. Skensved Å. Bassindimensionering v. Køge Nord Skensved Å Bassindimensionering v. Køge Nord August 2017 Skensved Å Udarbejdet af: Anders Skovgård Olsen & Alex Torpenholt Jørgensen Kontrolleret af: Alex Torpenholt Jørgensen & Jens Jørgen Linde Udgave:

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

Ballerup Forsyning. Måløvhøj

Ballerup Forsyning. Måløvhøj 1/04 2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: ANO CRJ Udgave/dato: [0] Ordrenummer: [xxxx] Krüger A/S ISO 9001 CERTIFIED www.kruger.dk Gladsaxevej 363 DK-2860 Søborg T +45 3969 0222 Indkildevej 6C DK-9210

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE NOVEMBER 2017 GRIBSKOV KOMMUNE - KLIKOVAND REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE OPLANDSANALYSE - BEREGNING AF REGNVANDSMÆNGDER OG STRØMNINGSVEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF

Læs mere

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn HYDRAULISK NOTAT Dato: 20. marts 2015 Udarbejdet af: Aske Kristensen Kvalitetssikring: Kim Skals/LAKN Modtager: Frederikshavn Forsyning (LAKN) Side: 1 af 10 Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet

Læs mere

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 1.1 Konklusion

Læs mere

Køge Kommune. Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan Bassin i Algestrup

Køge Kommune. Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan Bassin i Algestrup Tillæg til Køge Kommunes Spildevandsplan 2012-2016 Vedtaget i Byrådet den 29.4.2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Lotte Juul Hansen Mette Kajhøj og Alex Torpenholt Jørgensen Udgave/dato: 15. maj 2014

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

Greve Solrød Forsyning

Greve Solrød Forsyning Greve Solrød Forsyning Redegørelse for øget udledning til Skelbækken December 2015 Udarbejdet til: Greve Solrød Forsyning og Solrød Kommune Udarbejdet af: EnviDan A/S Thomas Rolf Jensen og Søren Højmark

Læs mere

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM Notat SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM 07. december 2018 Projekt nr. 219604 Version 1 Dokument nr. 1221941562 Version 4 Figur 1. Gul markering angiver oplandet til Blårenden. Nærværende notat udgør

Læs mere

Notat Side 1 af november 2015 Ref.:MTN/JL

Notat Side 1 af november 2015 Ref.:MTN/JL Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastelsgraven Notat Side 1 af 18 18. november 2015 Ref.:MTN/JL Til: Lisbeth Gervin Kim Michelsen Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, Byens Anvendelse Københavns

Læs mere

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat.

Den ønskede løsning er scenarie 1. Der bedes derfor ses bort fra øvrige løsninger beskrevet i dette notat. NOTAT Projekt Floodingberegninger til afhjælpning af oversvømmelser ved Gentofterenden Kunde Nordvand Notat nr. 2 Dato 13-06-2013 Til Fra Annette Kolte-Olsen, Nordvand Andreas Henriques, Rambøll Den ønskede

Læs mere

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012

Teknisk notat. Rev1 29. august 2012 Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Rev1 29. august 2012 Nordvand, Håndtering af vand fra Gladsaxe Idrætspark / Marielyst Forudsætningsnotat

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen.

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Byåen - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen og Vivi

Læs mere

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune.

Sønderborg Forsyning. Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune. Sønderborg Forsyning Retningslinjer til dimensionering af afløbssystemer der skal fungere under regn i Sønderborg Kommune Revision 1-2015 Udgivelsesdato den 11.09.2015 1 FUNKTIONSPRAKSIS Sønderborg Forsyning

Læs mere

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej

Viborg Spildevand A/S. Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej Viborg Spildevand A/S Beregninger af nødvendigt bassinvolumen for nyt bassin ved Gl. Århusvej ENERGI VIBORG SPILDEVAND BEREGNINGER AF NØDVENDIGT BASSINVOLUMEN FOR PLANLAGT BASSIN VED GL. ÅRHUSVEJ Rekvirent

Læs mere

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø NOTAT Projekt Haslund Enge Projektnummer 1391200163 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Randers Kommune, Natur & Landbrug Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af

Læs mere

HVORFOR PERMEABLE BELÆGNINGER LEVETID OG DIMENSIONERING AF PERMEABLE BEFÆSTELSER

HVORFOR PERMEABLE BELÆGNINGER LEVETID OG DIMENSIONERING AF PERMEABLE BEFÆSTELSER HVORFOR PERMEABLE BELÆGNINGER FORMÅL / FORDELE Vandplaner udledning 0,5-3 l/s ha Aflastning - Recipient Aflastning - Rensningsanlæg Reducere opstuvning Belægning vandret - muligt ANLÆGSBESKRIVELSE Principiel

Læs mere

Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde

Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde Retningslinier for etablering af spare- og forsinkelsesbassiner på erhvervsgrunde Udgave: 01.03.2007 Revision: 0 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning og baggrund... 3 1.1 Generelt...

Læs mere

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen NOTAT Projekt Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Kunde Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 02 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for oversvømmelse

Læs mere

Håndtering af regnvand i Lyngby-Taarbæk Kommune - Mølleå og Furesø som aktive elementer ved klimasikring. Jakob H. Hansen, COWI

Håndtering af regnvand i Lyngby-Taarbæk Kommune - Mølleå og Furesø som aktive elementer ved klimasikring. Jakob H. Hansen, COWI Jakob H. Hansen, COWI 1 Mølleå og Furesø/Lyngby Sø 12.600 ha afstrømningsopland heraf ca. 8.500 ha opstrøms for Lyngby Mølle Opstrøms Kommuner Rudersdal Kommune Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby Mølle 2 20

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Sårbarhedsanalyse for Mastrup Bæk

Sårbarhedsanalyse for Mastrup Bæk 1. Indledning... 2 2. Analyseresultater... 4 3. Konklusion... 7 1. INDLEDNING Der er foretaget en vurdering af kapaciteten i Mastrup Bæk hhv. opstrøms og nedstrøms Mastrup søerne i Støvring bestående af

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside - endelig vedtaget Tillæg nr. 22 til Spildevandsplan 2012-2015 Administrationspraksis - regnvand Horsens Kommune Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 Telefax:

Læs mere

Robusthedsanalyser Klikovand Inger Klint Jensen Gunnar P. Jensen

Robusthedsanalyser Klikovand Inger Klint Jensen Gunnar P. Jensen Robusthedsanalyser Klikovand 25.10. Inger Klint Jensen ikje@orbicon.dk Gunnar P. Jensen gpje@orbicon.dk Dagsorden Robusthedsanalyser, baggrund Gennemgang af forskellige metoder fordele/ulemper Afstrømningsstatistikker

Læs mere

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE Hørsholm kommune Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE PROJEKT Hydraulisk vurdering af Projekt nr. 207012 Dokument nr. 123417655 Version 2 Projekt nr. 207012 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af

Læs mere

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 19. august 2016 Projekt nr. 224960 Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI/HPE Godkendt af HPE 1 INDLEDNING Der er projekteret et omløb

Læs mere

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning.

At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. Niveau 1 Overordnet målsætning for spildevandsplanen. At sikre at borgeren oplever forsyningssikkerhed, god service og rådgivning. At håndtere og behandle spildevand og regnvand i kommunen på en stabil,

Læs mere

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand HydroInform Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand 16. september 2014 Udarbejdet af civilingeniør Jan Gregersen Version 4.0 side 1 af 21 Indholdsfortegnelse 1Baggrund...3 2Konsekvens af

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke NOTAT Projekt Ala Foods Arinco: Indvejning Kunde Arla Foods Arinco Notat nr. 02-REVIDERET Dato 31-05-2013 Til Arinco: Anne Sønderbæk Fra Michael Jørgensen Kopi til Arla Foods: Helle Nielsen Nærværende

Læs mere

Robusthedsanalyser Klikovand Maja la Cour Bohr Gunnar P. Jensen

Robusthedsanalyser Klikovand Maja la Cour Bohr Gunnar P. Jensen Robusthedsanalyser Klikovand 09.05.2019 Maja la Cour Bohr mabo@orbicon.dk Gunnar P. Jensen gpje@orbicon.dk Dagsorden Robusthedsanalyser, baggrund Gennemgang af forskellige metoder fordele/ulemper Afstrømningsstatistikker

Læs mere

Indhold. Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet.

Indhold. Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet. 28. februar 2018 Notat Syddjurs Kommune A/S Rammeaftale vedr. vandstrategiplaner Vandstrategiplan for boligområde ved Vendehøj 3, Hornslet Projekt nr.: 10400523 Dokument nr.: 1226839196 Version 3 Revision

Læs mere

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn

Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer under regn Bilag 4: Favrskov Kommune Skrift 27 - Funktionspraksis for afløbssystemer 1/1 Rekvirent Favrskov Kommune Teknik og Miljø Torvegade 7 8450 Hammel Lone Bejder Telefon 89 64 53 06 E-mail lb@favrskov.dk Rådgiver

Læs mere

IDA 7. februar 2017 Oversvømmelse af København, den Blå/Grønne by

IDA 7. februar 2017 Oversvømmelse af København, den Blå/Grønne by Regnudvalget IDA 7. februar 2017 Oversvømmelse af København, den Blå/Grønne by Fortidens, nutidens og fremtidens nedbør. Dimensionering af afstrømningssystemer i et klima der varierer Indhold Højintens

Læs mere

Notat Side 1 af februar 2017 Ref.: PEN

Notat Side 1 af februar 2017 Ref.: PEN Vedr.: Sjælsø Vandværk, Nye skyllevands- slamkoncentrerings- og Notat Side 1 af 9 03. februar 2017 Ref.: PEN Til: Mette Pil Christiansen Bo Lindhardt Ib Ambrosiussen Nordvand Fra: Peter Borch Nielsen Kopi

Læs mere

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED?

REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? REGNINPUT HVAD KAN VI REGNE MED? EVA TEMAMØDE 21. MAJ 2015, NYBORG: DET URBANE VANDKREDSLØB SØREN THORNDAHL, AALBORG UNIVERSITET Indhold Dimensionering af regnvandsledninger Niveau 1 jf. SVK Skrift 27

Læs mere

Kerteminde Forsyning har bedt Rambøll om at undersøge hvilken regnmåler forsyningen skal bruge fremadrettet til dimensionering af deres kloaksystem.

Kerteminde Forsyning har bedt Rambøll om at undersøge hvilken regnmåler forsyningen skal bruge fremadrettet til dimensionering af deres kloaksystem. NOTAT Projekt Valg af regnmåler og sikkerhedsfaktorer til beregninger på afløbssystemer Kunde Kerteminde Forsyning Notat nr. 1 Dato 04-06-2012 Til Fra Kopi til Kerteminde Forsyning Agnethe N. Pedersen,

Læs mere

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS FURESØ KOMMUNE KLIMATILPASNING SØNDERSØ - HYDRAULIK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Udledninger fra vådbassiner.

Udledninger fra vådbassiner. Udledninger fra vådbassiner. Hvordan fastsættes krav til drosling. Ole Schwalbe Madsen Aalborg Kommune Overblik, afvanding omkring Aalborg Udledningstilladelse Egnsplanvej: 5 l/s pr bassin som bagatelgrænse.

Læs mere

Skrift 27, Funktionspraksis af afløbssystemer

Skrift 27, Funktionspraksis af afløbssystemer Nordfyns Kommune Spildevandsplan Skrift 27 Funktionspraksis for afløbssystemer under regn Rådgiver Orbicon A/S Munkehatten 9 5220 Odense SØ Telefon 6315 5313 Telefax 6615 4899 Email bda@orbicon.dk REV.

Læs mere

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup.

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup. TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 23 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Gødstrup (FORSLAG)

Læs mere

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Dimensionering af regn- og spildevandsledninger og bassiner 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger

Læs mere

Egedal Spildevand A/S REGNVANDSHÅNDTERING I STENLØSE Å EFTER OMLÆGNING, DEL 2 Beskrivelse af modelopsætning og resultater samt anlægsoverslag

Egedal Spildevand A/S REGNVANDSHÅNDTERING I STENLØSE Å EFTER OMLÆGNING, DEL 2 Beskrivelse af modelopsætning og resultater samt anlægsoverslag Notat Egedal Spildevand A/S REGNVANDSHÅNDTERING I STENLØSE Å EFTER OMLÆGNING, DEL 2 Beskrivelse af modelopsætning og resultater samt anlægsoverslag 15. november 2016 Projekt nr. 226022 Dokument nr. 1221076757

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 Ringsted Kommune Miljø Rønnedevej 9 4100 Ringsted Att. Beth Søeborg Lundholm Sendt på mail til: bsl@ringsted.dk Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 I forbindelse med byggemodning

Læs mere

NOTAT. Præsteåen/Nylars. Projektnummer Bornholms Regionskommune. Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars.

NOTAT. Præsteåen/Nylars. Projektnummer Bornholms Regionskommune. Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars. NOTAT Projekt Præsteåen/Nylars Projektnummer 3691600056 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Bornholms Regionskommune Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars Vivi Granby Michael Juul

Læs mere

IDA-miljø Vandet på landet

IDA-miljø Vandet på landet IDA-miljø Vandet på landet X Robuste løsninger for klimatilpasning af byer i det åbne land med eksempler fra Greve og Solrød 27. november 2014 Indhold Baggrund 2 x nedbør Målinger vandføring nedbør og

Læs mere

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19.

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. november 2009 23-11-2009 Dias nr. 1 Hvem er jeg? Mads Uggerby - uddannelse

Læs mere

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark

Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Dimensionering af LAR-anlæg Spildevandskomiteen, Ingeniørforeningen i Danmark Indhold Indhold... 1 Baggrund... 1 DEL 1: DIMENSIONERING AF LAR-ANLÆG VED HJÆLP AF REGNEARK... 2 LAR afløbsteknik eller bydesign...

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN

SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN Svendborg Kommune Spildevandsplan SKRIFT 27 - FUNKTIONSPRAKSIS FOR AFLØBSSYSTEMER UNDER REGN Rekvirent Rådgiver Svendborg Kommune att. Birgitte Varming Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 V. Skerninge

Læs mere

INDLEDNING OG BAGGRUND

INDLEDNING OG BAGGRUND Notat Grontmij A/S Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 482311 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Sønderstrup Å 22. oktober

Læs mere

1 Baggrund og opsummering. 2 Forudsætninger og resultater. 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK. Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå

1 Baggrund og opsummering. 2 Forudsætninger og resultater. 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK. Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK Til: Anders Christensen Midtconsult P/S Fra: Mathias Nørlem og Merete Knudsen 1 Baggrund og opsummering I forbindelse med projekt Uptown

Læs mere

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Vandløb Sag nr.: Dato: 7.06.0 E-mail: cha@j-k-as.dk Bjarne Christensen Vindmøller i Måde Ansøgning om godkendelse efter

Læs mere

Måling af øget afstrømning fra grønne arealer og konsekvens af uvedkommende vand på Viby RA v. Lene Bassø, Aarhus Vand

Måling af øget afstrømning fra grønne arealer og konsekvens af uvedkommende vand på Viby RA v. Lene Bassø, Aarhus Vand Måling af øget afstrømning fra grønne arealer og konsekvens af uvedkommende vand på Viby RA v. Lene Bassø, Aarhus Vand Det samlede Vandkredsløb Mange niveauer (Overordnet planlægning til enkelt tilslutning)

Læs mere

2. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Gislinge Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

2. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Gislinge Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 2. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Kunde Rådgiver Viborg Kommune Orbicon A/S Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg 8800 Viborg Tlf. 87 28 11 00 Tlf. 87 25 25 25 Email mail@orbicon.dk Email tekniskforvaltning@viborg.dk

Læs mere

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen Handleplan 1 Møde den 23. april 2012 Chefrådgiver Mogens Terkelsen Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen - Resumé Roskilde Kommunes handleplan, september 2011 2 TRIN 1 Gennemføre

Læs mere

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktf@herning.dk www.herning.dk Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Åvænget og Silkeborgvej

Læs mere

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å Til Vejdirektoratet Dokumenttype Notat Dato Maj 14 Skitseprojekt for forlægning af SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LINDVED Å Revision 1 Dato 14-05-08 Udarbejdet af Mads

Læs mere

MODELLERING AF HARRESTRUP Å Grønne løsninger i København. Jørn Torp Pedersen MODELLER AF VAND I BYER IDA seminar 28.

MODELLERING AF HARRESTRUP Å Grønne løsninger i København. Jørn Torp Pedersen MODELLER AF VAND I BYER IDA seminar 28. MODELLER AF VAND I BYER IDA seminar 28. sept 2016 MODELLERING AF HARRESTRUP Å Grønne løsninger i København Jørn Torp Pedersen jtpe@orbicon.dk Anne Steensen Blicher, Heidi Taylor, Michael Juul Lønborg,

Læs mere

Udgivet Modtager Udgivet af 14/3/2018 Kystdirektoratet SCALGO/COWI

Udgivet Modtager Udgivet af 14/3/2018 Kystdirektoratet SCALGO/COWI 1/11 1 INTRODUKTION... 3 2 UDVALG AF VANDLØB TIL MODELLEN... 3 3 NATIONALE AFSTRØMNINGS- OG MANNINGTAL... 4 3.1 MANNINGTAL... 4 3.2 BESTEMMELSE AF RELEVANTE EKSTREMAFSTRØMNINGER... 4 4 PUMPELAG... 5 4.1

Læs mere

Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær Bæk

Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær Bæk NOTAT Projekt Herning Kommune. QH-regulativ Røjenkær Bæk Projektnummer 1391400107 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Herning Kommune Notat vedr. udarbejdelse af Qh-kurver for Røjenkær

Læs mere

5. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

5. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 5. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19.

Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st st ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning 19. 19. JANUAR 2018 Opmåling og vandspejlsberegninger på Kalvemose Å (st. 7275 - st. 8273 ) Vurdering af gydebankers vandspejlspåvirkning AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet

Læs mere

Indhold. Kuben Management A/S Skanseparken Ebeltoft Vandforvaltningsstrategi. 1 Indledning 2

Indhold. Kuben Management A/S Skanseparken Ebeltoft Vandforvaltningsstrategi. 1 Indledning 2 17. december 2018 Notat Kuben Management A/S Skanseparken Ebeltoft Vandforvaltningsstrategi Projekt nr.: 10402812 Dokument nr.: 1230684584 Version 1 Revision Indhold 1 Indledning 2 Udarbejdet af MMRA Kontrolleret

Læs mere

Baggrund for tillægget

Baggrund for tillægget TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 19 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Vildbjerg (FORSLAG)

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 1. Indhold. Funktionspraksis og serviceniveau. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 1 Funktionspraksis og serviceniveau Indhold 1 Indledning... 2 2 Funktionspraksis og designkriterier... 2 3 Serviceniveau... 2 4 Sikkerhedstillæg...

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

Bassindimensionering og hydrauliske effekter i vandløb

Bassindimensionering og hydrauliske effekter i vandløb Bassindimensionering og hydrauliske effekter i vandløb EVA - temadag Våde regnvandsbassiner er det løsningen? Nyborg, 1. marts 2018 Anja T. H. Thomsen: anja@orbicon.dk 1 Det hydrologiske kredsløb i byer

Læs mere

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne.

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne. Teknisk Notat Afledning af overfladevand Emne Projekt: Container og ny krydstogtterminal Nordhavn Udfærdiget af: Zahid Syed Projektnummer: 30.8690.01 Dato: 29. januar 2019 Projektleder: Jens Peter Ringsted

Læs mere

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Optagelse af Brønsholmdalgrøften som spildevandsteknisk anlæg August 2014 Billede indsættes i stedet for denne tekstboks Størrelsen på billedet

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2008-2011 Tillæg nr. 1 til gl. Gedveds Spildevandsplan Servicemål, sikkerhedsfaktor og bassiner TEKNIK OG MILJØ 1 Indledning For at forebygge klimaændringernes påvirkning på det kommunale

Læs mere

Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam

Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam Stampedam Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam UDFØRT AF ENVICLEAN/NHJ 29-05-2012 Skodshøj 16, Guldbæk 9530 Støvring, Tel. +45 9686 7600 Email: nhj@enviclean.dk 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6 15. februar 2018 Notat HOFOR A/S & Frederiksberg Forsyning Kalvebod Brygge Skybrudstunnel Analyse af skybrudsklappers betydning for aflastninger Document no: KAL-PD-HYD-GEN-NOT-006 Projekt nr.: 229404

Læs mere

Rudersdal Kommune. Vor sag nr Rev. af Teknik og Miljø /INV /INV

Rudersdal Kommune. Vor sag nr Rev. af Teknik og Miljø /INV /INV Rudersdal Kommune Tillæg til Rudersdal Kommunes spildevandsplan vedrørende afledning af regnvand fra delområder ved Linde Alle, Byageren m. fl. omfattet af lokalplan 165, 204 og 205. Vor sag nr. 08.346.3

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november september 2016 Ref.: LKB/LJH

Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november september 2016 Ref.: LKB/LJH Vedr.: Screening af myndighedsforhold for tracé B3 Trykledninger fra HCR til Notat Side 1 af 9 Rev. 22. november 2016 9. september 2016 Ref.: LKB/LJH Til: Henrik Prühs Hillerød Forsyning (HFORS) Fra: Lotte

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune

Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Kerteminde Kommune Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2014-2017 Kerteminde Kommune Udvidelse af industriområde syd for Lindø Port of Odense September 2015 Side 1 af 1 PROJEKT Lindø Industripark A/S, Afvanding af havneudvidelse

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

KORTLÆGNING AF NEDSIVNINGSPOTENTIALET I OMRÅDER UDPEGET I KOMMUNERNES LOKALPLANER

KORTLÆGNING AF NEDSIVNINGSPOTENTIALET I OMRÅDER UDPEGET I KOMMUNERNES LOKALPLANER KORTLÆGNING AF NEDSIVNINGSPOTENTIALET I OMRÅDER UDPEGET I KOMMUNERNES LOKALPLANER PETER THOMSEN, CHEFKONSULENT, GEOFYSIKER, VAND OG NATURRESSOURCER MARGRETHE DALSGAARD BONNERUP, INGENIØR, FORSYNING OG

Læs mere

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser Notat Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 8. november 2012 REV.25-11-2012 Projekt nr. 211553 Dokument nr. 125590549 Version 3 Udarbejdet af MSt Kontrolleret af ERI Godkendt af MSt 1 BAGGRUNDEN

Læs mere

Vandoplandsbaseret samarbejde

Vandoplandsbaseret samarbejde Vandoplandsbaseret samarbejde Værebro Å Teknologisk Institut 24. april 2019 VELKOMMEN v. Carsten Nystrup Værebro Å fremskivning af klimaændringer Jeppe Sikker Jensen, COWI AS 24 april 2019 Værebro Å 4

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 28 i lov om miljøbeskyttelse 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 28 i lov om miljøbeskyttelse 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. november 2013 J.nr.: NMK-10-00590 Ref.: LOREH/LEJNI AFGØRELSE i sag om tilladelse til udledning af overfladevand til

Læs mere

OVERBLIK OVER SAMT ANALYSE AF HYDRAULISKE DATA FOR VÆREBRO Å OPLANDET INDHOLD. 1 Indledning 2

OVERBLIK OVER SAMT ANALYSE AF HYDRAULISKE DATA FOR VÆREBRO Å OPLANDET INDHOLD. 1 Indledning 2 KLIKOVAND OVERBLIK OVER SAMT ANALYSE AF HYDRAULISKE DATA FOR VÆREBRO Å OPLANDET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Ansøgning om nedsivning af vejvand

Ansøgning om nedsivning af vejvand Rebild Kommune Ansøgning om nedsivning af Rekvirent Anders Rye-Andersen Hobrovej 160 9530 Støvring Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Udgivet 28-04-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Placering og

Læs mere

Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej Hillerød

Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej Hillerød Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Tilladelse til udledning af overfladevand fra tag på efterklaringsbygning på HCRSyd til Havelse Å, Lyngevej 2, 3400 Hillerød. Orbicon A/S har på ejers vegne

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning

Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan for Åvænget og Silkeborgvej i Herning TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktf@herning.dk www.herning.dk Tillæg 15 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Åvænget og Silkeborgvej

Læs mere

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan infiltrationsbassiner dimensioneres. Faktabladet

Læs mere

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen NOTAT Projekt Vandløbsrådgivning 2016, Jammerbugt Kommune Projektnummer 1321600035 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Jammerbugt Kommune Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken

Læs mere

Tilladelse til udledning af tag- og overfladevand til Vardegårdsløbet, Greve food stop, Mosede landevej 56

Tilladelse til udledning af tag- og overfladevand til Vardegårdsløbet, Greve food stop, Mosede landevej 56 Greve Kommune Teknik & Miljø Klar forsyning Vasebækvej 40 4600 Køge Tilladelse til udledning af tag- og overfladevand til Vardegårdsløbet, Greve food stop, Mosede landevej 56 På baggrund af ansøgning modtaget

Læs mere

Slotsgade 67 Hillerød II ApS Slotsgade 67 B 3400 Hillerød

Slotsgade 67 Hillerød II ApS Slotsgade 67 B 3400 Hillerød Slotsgade 67 Hillerød II ApS Slotsgade 67 B 3400 Hillerød Dispensation fra separatkloakering samt udledningstilladelse til regnvand til Slotsmøllegrøften fra ejendommen Klostervej 23, 3400 Hillerød Hillerød

Læs mere

NOTAT. Dimensionering af stryg opstrøms Hejnsvigvej. Projektnummer Analyse for anlæggelse af 2 gydebanker. Annette Læbo Matthiesen

NOTAT. Dimensionering af stryg opstrøms Hejnsvigvej. Projektnummer Analyse for anlæggelse af 2 gydebanker. Annette Læbo Matthiesen NOTAT Projekt Dimensionering af stryg opstrøms Hejnsvigvej Projektnummer 1321700043-19 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Billund Kommune Analyse for anlæggelse af 2 gydebanker Annette

Læs mere

Kapacitet af eksisterende udløbsledning Med hensyn til kapaciteten af den eksisterende afløbsledning så henvises der til punkt B3.

Kapacitet af eksisterende udløbsledning Med hensyn til kapaciteten af den eksisterende afløbsledning så henvises der til punkt B3. Notat Dato: 18.06.2014 Projekt nr.: 6529-003 T: +45 2540 0246 E: sal@moe.dk Projekt: Separatkloakering i Strøby Egede Etape 2 Emne: Regnvandsbassin - Åstedsforretning Notat nr.: 2 Fordeling: Heidi Kjær

Læs mere

Teknisk notat. Hillerød Forsyning Vurdering af regnserier. : Camilla Hagbarth og Alvaro Fonseca. Vedlagt : Kopi til : 1 INDLEDNING

Teknisk notat. Hillerød Forsyning Vurdering af regnserier. : Camilla Hagbarth og Alvaro Fonseca. Vedlagt : Kopi til : 1 INDLEDNING Teknisk notat Granskoven 8 6 Danmark T +45 448 66 F www.grontmij.dk CVR-nr. 485 Forsyning Vurdering af regnserier. februar Projekt:.747.5 Udarbejdet Kontrolleret : Camilla Hagbarth og Alvaro Fonseca :

Læs mere