Opmærksomhedspapir til de kommunale sundhedspolitikere for (sam)arbejdet med de nye sundhedsaftaler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opmærksomhedspapir til de kommunale sundhedspolitikere for (sam)arbejdet med de nye sundhedsaftaler"

Transkript

1 Opmærksomhedspapir til de kommunale sundhedspolitikere for (sam)arbejdet med de nye sundhedsaftaler Indledning Arbejdet med at forberede næste generation af sundhedsaftaler er i gang i de enkelte KKR'er. Det indebærer bl.a., at arbejdet skal overdrages til det nye hold af kommunale sundhedspolitikere, Det sker dels med afsæt i de erfaringer, man har gjort sig, de nye rammer for arbejdet med planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og de visioner og mål for udvikling af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som de nye politikere sætter for sundhedsaftalerne. Dato: LHT@LHT@ Direkte: Side 1 af 8 Kadencen for indsendelse af den nye sundhedsaftale er rykket til den 1. juli 2019, hvilket giver de nye politikere mere tid til at drøfte retning og sætte sig ind i sundhedsområdet. Udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen er kommet med en række anbefalinger til et stærkere og mere sammenhængende sundhedsvæsen. Anbefalingerne bliver i løbet af det indeværende folketingsår fulgt op af en politisk udmøntningsaftale. Et arbejde er i gang med at revidere rammerne for sundhedsaftalerne. Udfaldet skulle gerne blive en mindre bureaukratisk og administrativ tung sundhedsaftale. Der er desuden lagt op til nogle klare aftaler for opgaveoverdragelse om evt. lægelige behandlingsansvar, adgang til sparring og faglig rådgivning og vilkår for ændret arbejdsdeling og økonomi. Kommunernes økonomiaftale for 2018 fastslår, at en fortsat udbygning af det nære sundhedsvæsen er en forudsætning for sygehusenes stigende specialiseringsgrad og en omkostningseffektiv håndtering af mennesker med kroniske sygdomme. Dette papir skitserer kort, hvilke områder som KL især finder er vigtige, at kommunerne er opmærksomme på i arbejdet med en nye sundhedsaftale og dialogen med regionerne herom. Papiret er primært tiltænkt de kommunale politikere i Sundhedskoordinationsudvalgene, som indgår i dialogen med regionerne om de nye sundhedsaftaler, men er også relevant for andre sundhedspolitikere. Papiret vil blive opdateret, når vi kender regeringens udmøntning af planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og rammerne for de nye sundhedsaftaler.

2 De nationale mål skal skabe en fælles retning og styrke kvaliteten Kommunerne har sammen med regionerne forpligtet sig til at implementere de nationale mål og indikatorer på sundhedsområdet, som der politisk følges op på nationalt én gang om året. De nationale mål og indikatorer danner en bred ramme for, at man i sundhedsaftalerne kan formulere egne delmål og delindikatorer alt efter politisk fokus. Det nære sundhedsvæsen er udfordret af, at de nationale mål og indikatorer fortsat er meget sygehusorienteret, bl.a. fordi der er bedre data. Der er dog lige udviklet to nye indikatorer for borgernes arbejdsmarkedstilknytning, som har stor relevans for kommunerne. De få kommunale nationale indikatorer er dog ikke til hinder for, at man i de enkelte sundhedsaftaler kan udpege delmål og delindikatorer, som er relevante for kommunerne med fokus på bl.a. brugerinddragelse, kvalitet, sammenhæng og samarbejde. Det afgørende her er, at sikre, at der er data, som gør, at man kan følge op på indikatorerne. LHT@LHT@ Direkte: S370 Side 2 af 8 Sundhed med borgeren Der er en stigende erkendelse i sundhedsvæsenet af, at samarbejdet med borgeren er hel afgørende for kvaliteten af indsatsen. Borgeren og de pårørendes viden og ønsker er helt afgørende for kvaliteten i behandlings- og rehabiliteringsforløbet. Det er derfor væsentligt, at borgerne inddrages i udformningen af den nye sundhedsaftale og at perspektiver, som er afgørende for borgerens livskvalitet er i fokus. Det drejer sig også om, hvordan man bedst muligt kan understøtte samarbejdet med netværk, frivillige og civilsamfundet med fokus på, at medborgerskabet skal udbygges. Rammerne for de nye sundhedsaftaler Hvad peger udvalget så på for at styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen? Og hvad får det af betydning for kommunernes arbejde med sundhedsaftalerne? Udvalget peger på, at den forebyggende indsats, behandling, pleje og rehabilitering fremover sker i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, dvs. uden for sygehusene for den veludredte ældre medicinske patient samt patienter med de mest hyppige kroniske sygdomme. KL arbejder for, at de nye sundhedsaftaler indeholder nogle tydelige politiske rammer, som kan understøtte en fleksibel opgavevaretagelse, men hvor der er klarhed om opgaver og ansvar. Det skulle gerne understøtte, at aftaler, som sikrer, at indsatserne varetages med høj, ensartet kvalitet på det laveste, effektive omsorgs- og omkostningsniveau tæt på borgerens eget hjem. Det forventes, at der med de nye rammer for sundhedsaftaler kommer en tjekliste for aftaler om opgaveoverdragelse, så aftalerne som minimum skaber klarhed omkring, hvilket vil være vigtigt at fastholde fokus på i sundhedsaftalerne og sikre en systematisk opfølgning.

3 KL opfordrer kommunerne til fælleskommunalt inden for den enkelte region at drøfte mulighederne for at koordinere opgaveudviklingen/glidningen også for at skabe et overblik over opgaveudviklingen/-glidningen. En kommunens beslutninger om opgavevaretagelse påvirker andre kommuner. Kommunerne bør i sundhedsaftaleregi være opmærksomme på, hvilke opgaver man dels vælger, at sygehusene skal løse i det nære og dels vælger at få overdraget/udføre. Derfor er det væsentligt, at der er en tæt dialog mellem kommunerne og en klar kommunikation til regionen om, hvad de kan (og ikke kan) forvente af kommunerne under ét. I sundhedsaftalen kan der på baggrund heraf fx aftales, at man på faste tidspunkter drøfter opgaveudviklingen i regionen og lave en konkret model for, hvordan man samarbejder herom. Samtidig arbejder KL for, at der på nationalt niveau sker drøftelser af opgaveudviklingen. Udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen har lagt vægt på, at der modsat de somatiske områder ikke skal arbejdes for, at flere opgaver udlægges til kommunerne på psykiatriområdet. Udviklingen mod kortere indlæggelsesforløb og den tilsyneladende prioritering af ikke-psykotiske lidelser på bekostning af borgere med psykotiske lidelser bør ikke fortsætte. LHT@LHT@ Direkte: S370 Side 3 af 8 Derudover omfatter mange af anbefalingerne i udvalgsrapporten såvel somatik og psykiatri. I drøftelserne med regionen om sundhedsaftalen vil det være væsentlig at fastholde denne kobling mellem de to områder. Der er behov for på tværs af somatik og psykiatri at udvikle nye samarbejdsformer, bedre aftaler om blandt andet overgange, forløbskoordination og specialiseret rådgivning fra psykiatrien om den enkelte borgers behandlingsforløb. Udviklingen på psykiatriområdet forudsætter en tæt dialog mellem kommuner og den enkelte region om kapaciteten, så der indgås de fornødne samarbejdsaftaler om, hvordan der kan sikres hensigtsmæssige og sammenhængende forløb. Opmærksomhedspunkter - At kommunerne drøfter opgaveudvikling/glidning med henblik på koordinering og for at skabe et overblik over opgaveudviklingen/-glidningen og ift. så vidt muligt et fælles afsæt. - At de nærmere rammer for dialogen med regionen aftales i sundhedsaftalen (med afsæt i den nye ramme herfor) - At kommunerne i dialogen med regionerne har fokus på kapacitetsudviklingen på psykiatriområdet herunder samarbejdsaftaler. Forebyggelse Forebyggelse er grundstenen for at vi kan løfte det stigende pres på sundhedsområdet og bør derfor prioriteres i endnu højere grad i sundhedsaftalen og af alle aktører. Det drejer sig om det felt af forebyggelsesopgaven, hvor der er et samarbejde og snitflade til sygehusene og almen praksis. Sundhedsaftalerne har på forebyggelsesområdet fra begyndelsen haft et stort fokus på den patientrettede forebyggelse og på borgere med kronisk sygdom, da disse typisk er i kontakt med det behandlende sundhedsvæsen og samtidig har brug for forbyggende kommunale tilbud.

4 Kommunerne er godt med på de centrale forebyggelsesområder og op mod alle kommuner har etableret patientrettede forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Det gælder bl.a. borgere med KOL, diabetes, hjertekar-sygdom, muskelskeletlidelser og kræftsygdom. Kommunerne er på nuværende tidspunkt i gang med at implementere Sundhedsstyrelsens anbefalinger for borgere med kronisk sygdom. Det betyder, at der henvises til en afklarende samtale i kommunen, hvor kommunen planlægger et fleksibelt forløb med udgangspunkt i den enkelte borgere ressourcer og behov og altså ikke med afsæt i borgerens diagnose. Der bliver samtidig foretaget en tilpasning af henvisningen til kommunale forebyggelsestilbud og det afslutningsnotat, der sendes til den praktiserende læge, når forløbet afsluttes. Der er behov for at arbejde med at sikre ensartet kvalitet i tilbuddene på tværs af landet. I den forbindelse bør fokus være på at understøtte en systematisk evaluering og opsamling af data. LHT@LHT@ Direkte: S370 Side 4 af 8 Der er stadig udfordringer med at rekruttere og fastholde udsatte grupper i forebyggelsestilbuddene. Desuden er der en særlig udfordring ift. voksne med psykiske problemstillinger, hvor det længe har været kendt, at de lever flere år kortere end resten af befolkningen. Det anbefales derfor, at kommunerne har fokus på de somatiske problemstillinger hos borgere med svære psykiske problemstillinger, herunder om der er behov for at indgå aftaler med almen praksis eller det regionale sundhedsvæsen. Kommunerne oplever desuden udfordringer med manglende henvisning fra sygehus og praktiserende læge, eksempelvis i forbindelse med rehabilitering af kræftpatienter. Der er fx stor forskel på, hvor mange patienter de enkelte praktiserende læger henviser til kommunale sundhedstilbud. Hver fjerde læge henviste i 2014 slet ikke har nogen patienter til kommunale tilbud. Kommunerne bør derfor arbejde for at sikre, at de rette borgere henvises til kommunernes forebyggelsesindsatser. Der er desuden brug for fortsat fokus på, at indsatserne giver den rette effekt. Kommunerne bør derfor anvende Sundhedsprofilerne strategisk i planlægningen af forebyggelsesindsatsen. Der er brug for en tilgang, som er populationsbaseret, hvor borgerne stratificeres. Kommunerne bør løbende udvikle de tværgående indsatser til borgere med en eller flere kroniske sygdomme i takt med udbredelsen af eksempelvis telemedicinske løsninger og opgaveflytninger på tværs af sektorer. Det ses fx ved udflytning af hjerterehabilitering fra sygehus til kommune i Region Midtjylland og Region Nordjylland. Opmærksomhedspunkter: - At der er fokus på henvisninger fra almen praksis og sygehusene til kommunernes forebyggelsesindsatser. - At der er fokus på borgere med både svære psykiske og somatiske problemstillinger/sygdom.

5 - At der løbende udvikles tværgående modeller til borgere med en eller flere kroniske sygdomme også i takt med udbredelsen af telemedicinske løsninger og opgaveflytninger. - Systematisk opsamling og brug af data til kvalitetsudvikling og udvikling af indsatserne. Integrerende samarbejdsmodeller En af de emner som løbende er blevet drøftet i samarbejde om sundhedsaftalerne er integrerede samarbejdsmodeller, som en vej til at skabe bedre sammenhæng og bedre forløb for borgerne. I plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen er en af anbefalingerne, at parterne afprøver og udbreder integrerende samarbejdsmodeller, som bl.a. kan bestå af fælles finansiering, ledelse og planlægning. Med integrerede modeller forstås, at man har fælles ledelse, økonomi eller deler lokaler på tværs af sektorer. Der har de senere år været afprøvet forskellige slags modeller på tværsektoriel samarbejde med forskellige resultater. Et eksempel er fx Psykiatriens Hus i Silkeborg og den tværsektorielle udredningsenhed (TUE) i Odense og på Bispebjerg Sygehus. LHT@LHT@ Direkte: S370 Side 5 af 8 Denne anbefaling har været højt prioriteret af Danske Regioner, bl.a. fordi regionerne ønsker at spille en større rolle i det nære sundhedsvæsen, og fordi de har været optaget af at udvide deres planlægningskompetence overfor almen praksis. Kommunerne bør forholde sig åbne for at afprøve nye modeller, hvor det lokalt giver mening, dog med balancen mellem aktørerne i det nære sundhedsvæsen in mente. Der er de senere år sket en række lokale, nationale og regionale tiltag for at styrke patient/borgerforløbene på tværs af region, kommuner og evt. almen praksis om og med borgere med psykiske problemstillinger. Ikke desto mindre er der fortsat behov for at prioritere udviklingsinitiativer, hvor regionale og kommunale perspektiver er sammentænkt. Der kan dog også overvejes mindre samarbejdsprojekter såsom aftaler om samlokalisering af medarbejdere, medarbejderrotation, fælles skolebænk, hvor kompetencer fra henholdsvis regionalt og kommunalt regi stilles til rådighed, eller udstationeringer på henholdsvis kommunale og regionale arbejdspladser for på den måde at fremme helheden i borgerforløb. Der er brug for at arbejde med større grad af samtidighed og bedre udnyttelse af faglige og økonomiske ressourcer. Det kan også være nødvendigt at tænke i et tættere samarbejde med sygehusene i en situation, hvor almen praksis ikke ønsker, eller mener, at de har ressourcer til at indgå i et tættere samarbejde med kommunerne. Opmærksomhedspunkter: - At kommunerne tager stilling til, hvilke integrerede samarbejdsmodeller der bør afprøves.

6 - At der er fokus på borgere med både svære psykiske og somatiske problemstillinger/sygdomme herunder behovet for samarbejde med sygehus/rådgivning. - At kommunerne tager stilling til, om der er andre og mindre indgribende samarbejdstiltag, som kan styrke forløbene og samspillet, som det vil være relevant at sætte i værk. Behandling og rehabilitering i borgerens eget hjem herunder udgående funktioner Rammerne for behandling og rehabilitering ændrer sig markant i disse år med bedre muligheder og viden om værdien af, at behandlingen og rehabiliteringen integreres i borgerens nærmiljø. Antallet af udgående funktioner har de senere år udviklet sig hastigt både fra sygehus og kommuner og nogle steder uden, at der sker en overordnet planlægning eller dialog. 1 Det bør derfor indgå som tema i sundhedsaftalen, så region og kommuner får koordineret de enkelte tiltag. LHT@LHT@ Direkte: S370 Side 6 af 8 Der er i handlingsplan for den ældre medicinske patient afsat 175 mio. kr. til flere udgående sygehusfunktioner, der undersøger, eller behandler patienten i eget hjem, og til øget rådgivning fra sygehuset til kommuner og almen praksis. I arbejdet med sundhedsaftaler er det væsentligt at følge op på dette. Sygehusenes udgående funktioner er meget forskellige og disse funktioner er ikke nødvendigvis koordineret med de kommunale indsatser eller overvejelser. Kommunerne bør derfor i de nye sundhedsaftaler indgå i en dialog med sygehus og region om hvilke indsatser det giver mening at etablere. Det indbefatter også, hvordan samarbejdet bedst indtænkes ift. kommunens fagfolk. Det bør desuden aftales i sundhedsaftaleregi, hvordan de udgående funktioner fremadrettet planlægges. Opmærksomhedspunkter: - At der i sundhedsaftalerne skabes en ramme for en dialog mellem sygehus, kommune og almen praksis om de rette indsatser i og omkring borgerens eget hjem herunder etablering af udgående funktioner. Samarbejdet med almen praksis I arbejdet med sundhedsaftaler er det væsentligt, at udviklingen af samarbejdet og opgavedelingen mellem almen praksis og kommune koordineres og aftales i regi af Praksisplanudvalget og Sundhedskoordinationsudvalget. Det bliver bl.a. væsentligt, at sundhedsaftalerne tydeliggør, hvilke sundhedsopgaver, som varetages i kommunerne, og hvilke der varetages i almen praksis. KL opfordrer kommunerne til fælleskommunalt inden for de enkelte regioner og på tværs heraf at opnå enighed om, hvilke forebyggelsesopgaver, der bredt varetages i kommunerne. 1 Danske Regioner kalder det udadvendte funktioner, som dækker over adgang til specialistrådgivning for kommunerne og almen praksis samt udgående teams fra sygehusene og mobile laboratorier til behandling i eller nær borgerens eget hjem.

7 Der er er en stor variation i de praktiserende lægers henvisningspraksis til kommunale forebyggelsestilbud, og der er fortsat behov for at øge antallet af henvisninger. Denne udfordring forstærkes af, at der i den nye overenskomst for almen praksis er aftalt opgaveflytning fra sygehus til almen praksis i forhold til borgere med KOL, diabetes og kræft. KL har gennemført en undersøgelse, der viser, at halvdelen af lægepraksisserne stod for 94 pct. af alle henvisningerne i Den tiendedel af lægepraksisserne, som har flest henvisninger, står for næsten halvdelen af alle henvisninger. På denne baggrund anbefales det i regi af sundhedsaftalerne at monitorere udviklingen i forhold til variation og antal af henvisninger til kommunale forebyggelsestilbud. Ny overenskomst med PLO RLTN (Regionernes Lønnings og Takstnævn) og Praktiserende lægers Organisation indgik den 14. september 2017 en aftale om fornyelse af overenskomsten om almen praksis. Der er en tre årige aftale, som træder i kræft den 1. januar LHT@LHT@ Direkte: S370 Side 7 af 8 Almen praktiserende læger tilføres i overenskomstens tredje år en vækst på 660 mio. kroner til opgaver og udbygning af kapacitet i det nære sundhedsvæsen i almen praksis. Aftalen giver et afsæt til den videre udvikling af almen praksis som en central del af det nære sundhedsvæsen og der tages første skridt i retning af udflytningen af opgaver fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen. En meget stor del af indsatsen i det nære sundhedsvæsen foregår i kommunerne, som er afhængige af et godt og endnu stærkere samarbejde med de praktiserende læger. Aftalen indeholder ikke konkrete initiativer til at styrke samspillet mellem almen praksis og kommuner. Det betyder, at der fortsat står tilbage at finde løsninger, der kan styrke samarbejdet mellem almen praksis og kommunerne. Der kan lokalt laves supplerende aftaler (lokal aftaler), men der er ikke afsæt økonomi hertil. Aftalen indeholder følgende hovedelementer med betydning for kommunerne: Lægedækning Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel. Sygebesøg Der er aftalt en opprioritering af sygebesøg, hvor der gives en honorarstigning. Der gives ligeledes en rammeudvidelse til aktivitetsstigning og løsning af sygebesøgsopgaven ud over 5/15 km for 90 mio. kr. i 2018 sti-

8 gende til 0 mio. kr. i Opprioriteringen skal sikre, alle borgere adgang til de nødvendige sygebesøg, således forventes det, at der vil blive gennemført flere sygebesøg. Det betyder også, at der ikke længere er afsat decentrale midler til sygebesøg og samtaleterapi. Opgaveflytning fra sygehus til almen praksis En del af aktiviteten fra sygehusambulatorier vedr. patienter med diabetes type 2 og KOL flyttes til almen praksis, så den overvejende del af den almene behandling og opfølgning samles i almen praksis. Der tilføres en samlet merøkonomi på 151,8 mio. kr. Kontroller af visse kræftsygdomme flyttes til almen praksis, ligesom praktiserende læger skal have mere fokus på kræftforløb. Forløbsplaner Implementering af elektroniske forløbsplaner, hvor alle patienter, som inden for de sidste 4 år, er diagnosticeret med type-2 diabetes, KOL og/eller kroniske lænderygsmerter. KL er med til at følge op på forløbsplanerne i LHT@LHT@ Direkte: S370 Side 8 af 8 Fokus på opfølgning efter udskrivning Almen praksis skal styrke den opfølgende indsats ifm. sektorovergange (forstås som udskrivning fra sygehuse). Sygehusene skal kunne markere patienters epikriser, hvis der er et særligt behov for hurtig opfølgning (patient markeres fra sygehus med rødt eller gult flag). Kommunernes rolle ifm. opfølgningen til borgere med særlige behov er ikke berørt. Styrket kvalitetsarbejde etablering af klynger Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være i en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne. I forhold til udviklingen af kvaliteten i almen praksis, får Praksisplanudvalgene en afgørende betydning. Det bliver derfor centralt, at kommunerne ad denne vej søger at påvirke udviklingen. Dette skal ses i sammenhæng med, at det planlægges, at almen praksis skal have et større ansvar for borgere med kroniske sygdomme. Praksisplanudvalgene får også en væsentlig betydning i forhold til planlægningsopgaven med at sikre lægedækningen Opmærksomhedspunkter: - I forbindelse med at det er aftalt at flytte opgaver fra sygehusene til almen praksis irt. borgere med KOL og diabetes, bør samarbejdet mellem almen praksis og kommuner drøftes for at koordinere forløbene også så der ikke opbygges parallelle rehabiliterings- og forebyggelsestilbud. - At der sikres en løbende dialog om udviklingen af sygebesøg. - At der er fokus på monitorting af henvisninger fra almen praksis og sygehusene til kommunernes forebyggelsestilbud (afklarende samtale).

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner.

I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Dato: 6. december 2017 Brevid: 3439158 Orientering om ny overenskomst for almen praksis I dette notat gennemgås aftale om nye overenskomst for almen praksis i hovedtræk med fokus på udvalgte emner. Program

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave)

Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Center Sundhed 27.02.14 Opsummering af praksisplanen (pixi-udgave) Baggrund Ifølge lov nr. 904 af 4. juli 2013 om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen Prof. Jakob Kjellberg Aalborg 17. august 2017 2 Kommissorium Afsæt i borgerens behov og ressourcer + LEON-princip Give forslag til Bedre

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder

Sundhed i Nordjylland. - Fælleskommunale fokusområder Sundhed i Nordjylland - Fælleskommunale fokusområder Sundhedspolitisk Dialogforum 2017 Forord De senere år er der både kommunalt og regionalt arbejdet hårdt med at indfri Sundhedsaftalen 2015-2018 og

Læs mere

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar

Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar 19.03.2019 Forslag til ændringer til SA på baggrund af høringssvar S. 5 afsnit 1 Visioner PÅ BORGERENS PRÆMISSER Vi arbejder ud fra en værdi om, at vi sætter borgeren først. Det betyder, at vi inddrager

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Forebyggelse Samarbejdsaftale om arbejdsdeling - Forebyggelsesområdet Samarbejdsaftale vedr. udsatte gravide Samarbejdsaftale om forældreuddannelse*

Læs mere

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen

Agenda. Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet. Visioner og mål i Sundhedsaftalen Agenda Udfordringer og udvikling på sundhedsområdet Visioner og mål i Sundhedsaftalen 2015-2018 Status på implementering af Sundhedsaftalen 2015-2018 De næste skridt Sundhedsaftalen 2019-2022 Udfordringer

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Den 4. april 2013 Ref.: KRL J.nr. 1303-0002 Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Indledningsvist vil

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen

Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen Udspil til visioner, mål, indsatsområder og bærende principper for samarbejde i sundhedsaftalen 2019-2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i balance Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri Juni 2018 godkendt af Kontaktudvalget d. 31. august 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende

Læs mere

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov.

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov. Sygehusenes nye rolle 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Dette papir beskriver, hvordan sygehusene skal have en ny og mere udadvendt rolle, hvor afdelingernes ekspertise og specialisering bruges

Læs mere

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed

Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed Forslag til ny organisering af det tværsektorielle samarbejde om sundhed I regi af sundhedsaftalen har kommunerne, regionen og almen praksis opbygget en samarbejdsorganisation, der har kunnet løse en række

Læs mere

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Sundhedsstyrelsen Praksisplanudvalget har kompetencen til at beslutte, om der bør foretages yderligere

Læs mere

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen

Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Regionale overvejelser om indsatsområderne i DÆMPhandlingsplanen Sundhedsstyregruppen 16. januar 2016 www.regionmidtjylland.dk DÆMP-handlingsplanens indsatsområder Otte indsatsområder i handlingsplanen

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler VEJ nr 9406 af 04/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 4-1010-336/1 Senere ændringer

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen

Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen Fakta om et styrket nært sundhedsvæsen centrale tal fra KL s dataindsamling april 2013 Indledning KL foretager som en del af opfølgningen på udspillet om Det nære sundhedsvæsen, og som led i udmøntningen

Læs mere

AFRAPPORTERING UDVALG OM DET NÆRE OG SAMMENHÆNGENDE SUND- HEDSVÆSEN

AFRAPPORTERING UDVALG OM DET NÆRE OG SAMMENHÆNGENDE SUND- HEDSVÆSEN AFRAPPORTERING UDVALG OM DET NÆRE OG SAMMENHÆNGENDE SUND- HEDSVÆSEN JUNI 2017 Indhold Indhold 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 9 3. Tendenser og udfordringer i sundhedsvæsenet... 22 4. Visionen for

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 23-02-2018 Sagsnr. 4-1010-336/1 PLAN plan@sst.dk Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler 1 Indledning Rammerne for sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler er fastlagt i

Læs mere

Her er de 20 anbefalinger til et mere sammenhængende sundhedsvæsen

Her er de 20 anbefalinger til et mere sammenhængende sundhedsvæsen ª 5/7/2017 Her er de 20 anbefalinger til et mere sammenhængende sundhedsvæsen - Altinget - Alt om politik Her er de 20 anbefalinger til et mere sammenhængende sundhedsvæsen Af Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen

Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen Opsamling fra det politiske opstartsmøde den 24. april 2018 og rammer for visioner og målsætninger for Sundhedsaftalen 2019-2022 Den 24. april 2018 afholdte Sundhedskoordinationsudvalget et politisk opstartsmøde

Læs mere

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen

Sundhedsaftale mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 22. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 mellem Region Midtjylland og kommunerne i regionen 1. Resume Region Midtjylland og de

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER

DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSAFTALER Louise Stage & Tine Skovgaard Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / Komite for helse og sosial i Bergen Kommunalreformen 2007 Kommunen del af sundhedsvæsnet

Læs mere

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge Sundhedsaftalen 2015 18 i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/1 2016 1 Tredje generation 2001-14 2007-10 2 Selve aftalen Politisk del Målsætninger Udviklingsafsnit Administrativ

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum 22. oktober 2015 PROGRAM 8.30-8.35 Velkomst v/ Anders Broholm 8.35-9.00 Status Sundhedsaftale, praksisplan og økonomiaftale 9.00-9.15 Pause 9.15-10.00 KL s udspil vedr. det

Læs mere

Sundhedsaftalen i Region Syddanmark

Sundhedsaftalen i Region Syddanmark Sundhedsaftalen i Region Syddanmark 1 2015-2018 Formålet med sundhedsaftalen Sikre sammenhæng i sundhedsvæsenet på tværs af sektorer og de tilgrænsende sektorer (f.eks. social-, og arbejdsmarkedsområdet)

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri 8. juni 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende læger (PLO Midt) Region Midtjylland

Læs mere

Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen

Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen Sekretariat Rådhuset, 8000 Aarhus C Region Midtjylland Sundhed Sundhedsaftalen sundhed.sundhedsaftalen@rm.dk Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen 2015-2018 Aarhus Kommune er overordnet tilfreds

Læs mere

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver en lang række initiativer, som forventes gennemført eller påbegyndt i aftaleperioden for

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommune hilser høringsversionen af Sundhedsaftalen 2015-2018 for Region Syddanmark velkommen og anerkender det

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP)

Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) Proces- og rammenotat ift. forløbskoordinationsfunktion og opfølgende hjemmebesøg i regi af projektet om den ældre medicinske patient (DÆMP) 1. Baggrund og indledning Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015

Læs mere

Sundhedsaftaler

Sundhedsaftaler Sundhedsbrugerrådet 2. juni 2014 Sundhedsaftaler 2015-18 Chefkonsulent Annette Lunde Stougaard, Afd. Sundhedssamarbejde og kvalitet, annette.stougaard@rsyd.dk Sundhedsloven om samarbejdet 3 Regioner og

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Kommunale interesser i ny overenskomstaftale (OK18) mellem RLTN og PLO

Kommunale interesser i ny overenskomstaftale (OK18) mellem RLTN og PLO #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Bente Graversen Kopi til Mikkel Grimmeshave Fra Sagsnr./Dok.nr. 2017-000165 / 2017-000165-13 19-09-2017 Sundhedsstrategisk Team Sundheds-

Læs mere

Den politiske rammesætning for sundheds- og hospitalsplan

Den politiske rammesætning for sundheds- og hospitalsplan Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Den politiske rammesætning for sundheds- og hospitalsplan Regionsrådet i Region

Læs mere

Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen

Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen Det nære sundhedsvæsen v/beskæftigelses-, social- og sundhedsdirektør Jesper Hosbond Jensen Økonomiaftalen for 2013 KL s udspil og anbefalinger Processen Uddrag af den politiske sundhedsaftale i Nordjylland

Læs mere

Hvad vil Regionen på sundhedsområdet?

Hvad vil Regionen på sundhedsområdet? Hvad vil Regionen på sundhedsområdet? Møde med Ældrerådet i Region Hovedstaden den 17. maj Næstformand Henrik Thorup 1 Nyt Regionsråd og ny konstituering Vi fik nyt regionsråd i 2018 Konstitueringsaftalen

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer

Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer NOTAT Organisatorisk forankring af forløbsprogrammer Dette notat beskriver en model for den fremtidige organisatoriske forankring af forløbsprogrammerne i regionen. Der er i dag ikke en ensartet organisering

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Idé- og debatoplæg om den næste sundhedsaftale

Idé- og debatoplæg om den næste sundhedsaftale Idé- og debatoplæg om den næste sundhedsaftale 1. Mere sundhed i fællesskab Alle borgere har krav på et sundhedsvæsen, der fungerer og hænger sammen. Vi har som region, kommuner og praktiserende læger

Læs mere

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget

Emner til drøftelse Praksisplanudvalget NOTAT KKR MIDTJYLLAND Emner til drøftelse Praksisplanudvalget Formålet med denne henvendelse er at indlede en drøftelse i kommunerne om hvilke emner, kommunerne ønsker drøftet i Praksisplanudvalget. Praksisplanudvalgene

Læs mere

Dato: 11. august 2014. Forord

Dato: 11. august 2014. Forord Dato: 11. august 2014 Forord Sundhedsvæsenet udvikler sig hastigt og vil være forandret i 2018, når aftaleperioden udløber. Vi kan forudse et stigende behov for sundhedsydelser med blandt andet flere ældre

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland

Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland Primær Sundhed i Region Sjælland Att.: Praksisplanudvalget i Region Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Sundhedsstyrelsens rådgivning til udkast til praksisplan for almen praksis Region Sjælland

Læs mere

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed , Sygehusudvalg D i s t r i k t 1 N o r d j y l l a n d Gitte Funch khlite8@gmail.com Ole Guldberg- guldberg@dadlnet Ann Hjarbæk ahjarbaek@gmail.com Flemming Toftedahi-Olesen Flemming@ft-o.dk Torben Pedersen

Læs mere

Temagruppen for børn og unge, somatik

Temagruppen for børn og unge, somatik Temagruppen for børn og unge, somatik 7. Oktober 2015 www.regionmidtjylland.dk Dagsorden 1. Sundhedsaftalen og organisering af sundhedssamarbejdet 2. Temagruppens arbejde og organisering 3. Status Hvor

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats

Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Side 1 Arbejdsvisioner for samarbejde med Ringsted Kommune om fælles sundhedsindsats Resume 17. april 2012 Brevid: 1601938 Primær Sundhed Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 Dir.tlf.: 57 87 56 40 primaersundhed

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

Høringsvar til praksisplanen

Høringsvar til praksisplanen Dato: 6. september 2016 Brevid: 3045629 Primær Sundhed Høringsvar til praksisplanen Praksisplanen for Almen praksis har været sendt til rådgivning og vejledning hos Sundhedsstyrelsen samt til høring hos

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne Til Regionsrådet i Region Sjælland Kommunalbestyrelserne i Faxe Kommune, Greve Kommune, Guldborgsund Kommune, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Køge Kommune, Lejre Kommune, Lolland Kommune, Næstved Kommune,

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober 2011 Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Krav til sundhedsaftaler Der skal som minimum indgås sundhedsaftaler vedr.: Indlæggelse og udskrivningsforløb Genoptræning Behandlingsredskaber

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN.

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN. Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen

Godkendelse af Sundhedsaftalen Punkt 10. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Forvaltningerne indstiller, at Familie- og Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

Strategi for Region Midtjyllands rolle i. Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen UDKAST. Region Midtjylland Sundhedsplanlægning

Strategi for Region Midtjyllands rolle i. Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen UDKAST. Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Strategi for Region Midtjyllands rolle i Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen UDKAST Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Strategien er blevet til i en proces med input fra en række samarbejdsparter

Læs mere

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale

Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale Oversigt over igangværende udviklingsinitiativer i regi af sundhedsaftalen/nationale initiativer (opdateret 3.10.) Afsnit i sundhedsaftalen Beskrivelse af indsats Status Forankring Slutrapportering Vision

Læs mere

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundhedssamordningsudvalget, 10. januar 2017 Sundhedsudvalget, 17. januar 2017 Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Fremtidens sundhedsvæsen i Syddanmark 2 Vores fælles udfordringer på tværs af sektorer

Læs mere

Jeg sender her Sundhedskoordinationsudvalgets høringssvar i fht. Sundhedsplanen.

Jeg sender her Sundhedskoordinationsudvalgets høringssvar i fht. Sundhedsplanen. Page 1 of 2 25-08-2017 From: Rikke Balsl w Sent: 17-08-2017 12:20:09 To: Rikke Balsl w / Region Nordjylland Subject: Fwd: Sundhedskoordinationsudvalgets h ringssvar i fht. Sundhedsplan 2017 Attachments:

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Syddanmark og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Syddanmark og kommunerne Til Regionsrådet i Region Syddanmark Kommunalbestyrelserne i Assens Kommune, Billund Kommune, Esbjerg Kommune, Fanø Kommune, Fredericia Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Haderslev Kommune, Kerteminde Kommune,

Læs mere

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Udvalget for 19. marts 2012 Disposition: 1. Tidsplan 2. Afgrænsning af det nære sundhedsvæsen 3. Nye krav til kommunerne i det nære sundhedsvæsen 4.

Læs mere

Temadrøftelse - Sundhedsaftalen Det Administrative Kontaktforum Vejle, den 21. marts 2018

Temadrøftelse - Sundhedsaftalen Det Administrative Kontaktforum Vejle, den 21. marts 2018 Temadrøftelse - Sundhedsaftalen 2019-2022 Det Administrative Kontaktforum Vejle, den 21. marts 2018 Disposition Status på arbejdet med Sundhedsaftalen 2015-2018 Vejledning og bekendtgørelse for Sundhedsaftalen

Læs mere

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik Region Hovedstaden Forebyggelses- politik 24. juni 2008 Baggrund Regionsrådet har i de sundhedspolitiske hensigtserklæringer besluttet at udarbejde en forebyggelsespolitik, der skal være retningsgivende

Læs mere

Hvad er en sundhedsaftale?

Hvad er en sundhedsaftale? Hvad er en sundhedsaftale? Sundhedsaftalen er en aftale, som indgås mellem regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen, hvori fastsættes rammer og målsætninger for samarbejdet mellem parterne inden

Læs mere