Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne."

Transkript

1 Søvindmergel Nik Okkels GEO, Danmark, Karsten Juul GEO, Danmark, Abstract: Søvindmergel er en meget fed, sprækket tertiær ler med et plasticitetsindeks, der varierer mellem 50 og 200%. På grund af et højt kalkindhold adskiller denne ler sig væsentligt fra de øvrige tertiære lere i det danske område. Lerets geotekniske egenskaber varierer usædvanligt meget og nye forsøg med Søvindmergel fra Århus Havn dokumenterer, at dette primært skyldes tilsvarende store variationer i lerets kalkindhold. 1 Indledning Der er hektisk aktivitet i Århus - ikke mindst i form at nyt storslået byggeri på de bynære havnearealer. Byggeriet udfordrer geoteknikerne og geologerne fordi de mange nye tunge bygninger, der ofte har P-kældre i flere niveauer, skal funderes på meget fedt, sprækket plastisk ler i form af Søvindmergel. En aflejring, som vi i GEO har beskæftiget os med siden 50 erne, og som fortsat er en udfordrende aflejring at arbejde med. Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne. Hovedtrækkene i jordbundsforholdene er således opfyldning for pierne, hvor fyldens lagtykkelse naturligt vokser i retning væk fra land og som på de største vanddybder er op imod 12 m tyk. Fylden er mange steder udlagt på havbundslag bestående af gytje og/eller organiskholdigt sand, silt eller ler. Herunder eller direkte under opfyldningen - ligger der i store dele af havnen meget fedt, sprækket tertiært ler i form af Søvindmergel. Alt det kommende byggeri på de bynære havnearealer, skal således funderes på Søvindmergelen. 2 Geologi Søvindmergelen er afsat i midt og sen Eocæn perioden dvs. i perioden fra 45 til 35 millioner år siden /1/. Mergelen underlejres af Lillebæltsler og over det findes Viborgleret, som blandt geoteknikere også er kendt som septarieler. Søvindmergelen er aflejret i et m dybt hav, i en periode, hvor det globale klima blev gradvis koldere. Søvindmergel er en meget fed (plastisk), sprækket ler, som er karakteriseret ved sit høje kalkindhold. Den fremtoner derfor oftest lys grå til næsten hvid. Kalkindholdet varierer imidlertid meget over korte afstande, og der findes således næsten kalkfrie, sorte lag og kalkfattige, mørke

2 lag indlejret i formationen. Kalkindholdet stiger opad i formationen i takt med den globale afkøling, og forekomsten af kalkfattige lag er derfor mest hyppig i formationens nederste dele. Det varierende kalkindhold menes at afspejle havvandets temperatur variationer /2/. Lag med stort kalkindhold repræsenterer perioder med gode passager af varmere havvand gennem den engelske kanal og mod sydøst via det polske område til Ukrainske område, mens det modsatte er tilfældet for lag med lille kalkindhold. Kalkindholdet stammer fra kokkoliter (plankton) og planktoniske foraminiferer. Dette indhold gør det muligt at opdele formationen i kalkalgezoner (NP). Søvindmergelen strækker sig over ca. 6 kalkalgezoner. Den ældste, som ligger lige over Lillebæltsleret, er NP 15-16, og den yngste, der ligger lige under Viborgleret, er NP 20. Ifølge Ole Bjørslev Nielsen fra geologisk institut på Århus Universitet så er Søvindmergelen gammel de fleste steder i Jylland dvs. fra NP Ved Moesgaard og ved Kysing (samt ved Viborg) ses meget yngre Søvindmergel fra NP Disse zoner er også anboret i en undersøgelse i Mørkgade i Århus Centrum og sandsynligvis også ved kunstmuseet AROS, hvor der dog ikke blev foretaget kokkolitanalyser. NP18 er sjældent tilstede i Danmark svarende til at der ofte er en hiatus i dette niveau. I forbindelse med de geotekniske undersøgelser på de bynære arealer i den nordlige del af Århus Havn er der udført flere kokkolitundersøgelser af Erik Thomsen fra Geologisk Institut på Århus Universitet. Det primære formål hermed har været at sikre, at undersøgelsesboringerne ikke er ført ned i det underliggende Lillebæltsler. Analyserne er derfor primært udført med prøver, som er udtaget i de mørke kalkfattige lag i bunden af boringerne dvs. typisk på prøver, der er udtaget mellem kote -15 og -30 Alle de udførte analyser har vist, at der udelukkende er tale om aflejringer fra Søvindmergelformationen. Næsten alle de undersøgte prøver var fra NP16 og NP17. Ved Honnørkajen beliggende i den sydlige del af det undersøgte område - men i den centrale del af havnen - er der dog fundet sjældent materiale fra NP18. Mergelen indeholder desuden glaukonitholdige horisonter, som giver den næsten hvide mergel et umiskendeligt udseende af Rochefort ost. 3 Klassifikationsegenskaber Mergelens naturlige vandindhold varierer mellem 35 og 53% med en middelværdi på ca. 44%. Rumvægten varierer mellem 16,7 og 18,8 kn/m 3 med en middelværdi på ca. 17,5 kn/m 3. 4 Kalkindhold Prøvernes kalkindhold er bestemt ved syretitrering efter den metode der er beskrevet i dgf-bulletin 15 /3/.

3 Mergelens kalkindhold er herved fundet at variere mellem 1% (kalkfrit) og 65%(stærkt kalkholdigt) med en middelværdi på ca. 30% (kalkholdigt - stærkt kalkholdigt). Farven veksler tilsvarende mellem meget lys grå (næsten hvid) og meget mørk brungrå (næsten sort). Det har vist sig, at hvis man rangordner tørrede prøver efter hvor lyse/mørke de er, så opnår man samtidig en næsten korrekt sortering efter faldende/stigende kalkindhold. 5 Plasticitet Der er bestemt konsistensgrænser for beregning af plasticitetsindeks (I P ) på de samme prøver som der er bestemt kalkindhold på. Forsøgene er udført som beskrevet i dgf-bulletrin 15 /3/ og resultaterne fremgår af nedenstående diagram: Clay of very high plasticity Plasticitetsgrænse (%) Ip(%) = Wl(%) R 2 = De bynære Havnearealer A-linie Lineær (De bynære Havnearealer) Silt of high plasticity Flydegrænse (%) De fundne plasticitetsindeks varierer mellem 50 og 200 % med en middelværdi på ca. 120% Søvindmergelen kan således generelt karakteriseres som meget fedt ler - uanset kalkindhold. 6 Sprækker Søvindmergelen er sprækket. Sprækkerne ses som glatte glideflader (slickenside, harniskflade), hvor lermineralerne er blevet ensrettet som følge af en brudbevægelse. Sprækkerne ses hyppigst i de kalkfattige zoner, men de findes også i kalkrige lag. 7 Mergelens geotekniske egenskaber Det er ved undersøgelserne på de bynære havnearealer konstateret, at merglens farve, kalkindhold og plasticitetsindeks varierer meget over korte afstande (ofte inden for samme prøve) ned gennem

4 formationen. Aflejringen må derfor karakteriseres som stærk lagdelt og må forventes at have tilsvarende stærkt varierende geotekniske egenskaber. De mange undersøgelser GEO i tidens løb har udført i Søvindmergel har i tråd hermed vist, at jordartens geotekniske egenskaber varierer langt mere end det er tilfældet for de øvrige plastiske lere fra den tertiære periode. Det har således vist sig, at de mest kalkholdige lag har langt gunstigere egenskaber end de øvrige plastiske lere, hvorimod de kalkfattige lags egenskaber bedst kan sammenlignes med det underliggende højplastiske Lillebæltsler. Fra vejbygning er det ligeledes velkendt, at jordens egenskaber forringes i forbindelse med den kalkudvaskning, der med tiden sker i de øvre terrænnære lag. Det er samtidigt velkendt, at mange deformation- og styrkesegenskaber er stærkt korrelerede med lerets plasticitetsindeks på en sådan måde, at egenskaberne forringes i takt med stigende plasticitetsindeks. Det var derfor nærliggende at antage, at der er stærk korrelation mellem Søvindmergelens kalkindhold og dets plasticitetsindeks. Hvis det er tilfældet vil variationerne i lerets geotekniske egenskaber i grove træk kunne beskrives ved at redegøre for variationerne i mergelens kalkindhold Plasticitetsindeks (%) Ip(%) = ka(%) R 2 = De bynære Havnearealer Lineær (De bynære Havnearealer) Kalkindhold (%) Til dokumentationen af om der er en sammenhængen mellem mergelens kalkindhold og plasticitet, har GEO i forbindelse med de seneste års undersøgelserne på de bynære havnearealer udført både kalkindholdsbestemmelser og plasticitetsindeks på i alt 70 prøver af Søvindmergel. Resultatet er vist i ovenstående figur.

5 Som det fremgår, er I p (%) og Ka (%) relativt stærkt korrelerede med følgende retlinjede sammenhæng: 8 Konklusion I P (%) = 140 ka(%) Søvindmerglens farve, kalkindhold og plasticitetsindeks varierer meget over korte afstande (ofte inden for samme prøve) ned gennem formationen. Aflejringen må derfor karakteriseres som stærk lagdelt, og det har vist sig, at den har tilsvarende stærkt varierende geotekniske egenskaber. De seneste års undersøgelser på de bynære havnearealer på Århus Havn dokumenterer, at mergelens plasticitetsindeks er forholdsvis stærkt korreleret med kalkindholdet. Dette viser, at variationerne i de geotekniske egenskaber primært skyldes tilsvarende store variationer i lerets kalkindhold. Det er på den baggrund forfatternes vurdering, at en redegørelse af variationerne af Søvindmergelens kalkindhold ud fra de geotekniske undersøgelser er nøglen til at få styr på variationerne i jordartens geotekniske egenskaber. Det er i den forbindelse vigtigt at noterer sig, at kalkindholdet kan bestemmes ved et relativt billigt laboratorieforsøg. 9 Referencer 1 Danmarks geologi fra Kridt til i dag, Geologisk Institut, Aarhus Universitet, Redigeret af Ole Bjørslev Nielsen. 2 Naturen i Danmark Geologien Gyldendals forlag. Redigeret af Gunnar Larsen og Kaj Sand-Jensen. 3 dgf-bulletin 15. Laboratoriehåndbogen. December 2001.

Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler

Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler Nik Okkels GEO, Danmark, nio@geo.dk Marianne Bondo Hoff GEO, Danmark, mbh@geo.dk Morten Rasmussen GEO, Danmark, msr@geo.dk Abstract: I forbindelse

Læs mere

Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale

Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale Peter Stockmarr Grontmij Carl Bro as, Danmark, peter.stockmarr@grontmij-carlbro.dk Abstract Det er muligt at vise sammenhæng mellem

Læs mere

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Startside Forrige kap. Næste kap. Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Copyright Trafikministeriet, 1996 1. INDLEDNING Klienten for de aktuelle geologiske/geotekniske undersøgelser

Læs mere

Blomstervænget 38. Grundsalg Kalkværksvej 10 Postbox 539 8100 Århus C.

Blomstervænget 38. Grundsalg Kalkværksvej 10 Postbox 539 8100 Århus C. Byggemodningsafd. september 2009. 835 Villaparceller. Blomstervænget 38 Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi

Læs mere

Elektriske modstande for forskellige jordtyper

Elektriske modstande for forskellige jordtyper Elektriske modstande for forskellige jordtyper Hvilken betydning har modstandsvariationerne for de geologiske tolkninger? Peter Sandersen Geological Survey of Denmark and Greenland Ministry of Climate

Læs mere

Forsøgsresultater Jordartssignatur Situationsplan Boreprofil FYLD MORÆNESAND Pumpeboring Prøvenummer as prøve MULD MORÆNESILT Miljøboring Boring uden prøver Intakt prøve/ rørprøve Omrørt prøve MULD, SAND

Læs mere

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning.

Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning. Modellering af vand og stoftransport i mættet zone i landovervågningsoplandet Odderbæk (LOOP2) Delrapport 1 Beskrivelse af modelopsætning Bilag Bilag 1 - Geologiske profiler I dette bilag er vist 26 geologiske

Læs mere

Renovering af kaj i Ristinge Havn

Renovering af kaj i Ristinge Havn Langeland Kommune Renovering af kaj i Ristinge Havn Geoteknisk undersøgelsesrapport Data Rapport nr. 1 Juli 2011 Renovering af kaj i Ristinge Havn 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Undersøgelsens formål 2

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 2

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 2 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 2 Juli 2000 Møllepark på Rødsand Rapport nr. 3, 2000-05-16 Sammenfatning Geoteknisk Institut har gennemført en vurdering af de ressourcer der

Læs mere

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr. 5 Skanderborg, den 18-10-2012 AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

MATERIALERNES ANVENDELIGHED

MATERIALERNES ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr 5 Skanderborg, den 14-06-2012 MATERIALERNES ANVENDELIGHED ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende

Læs mere

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 1

Læs mere

Balskærvej 10. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Nyttige adresser Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi

Balskærvej 10. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Nyttige adresser Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Byggemodningsafd. december 2007. 70 Villaparceller. Balskærvej 10 Indledning Parcelkort Salgsvilkår Nyttige adresser Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Grundsalgskontoret Kalkværksvej

Læs mere

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning Notat Projektnavn Kunde Projektleder GVI - ny opvisningsbane Gentofte Kommune Morten Stryhn Hansen Projektnummer 3531800113 Dokument ID Til Udarbejdet af Kvalitetssikret af Godkendt af Vurdering af forhold

Læs mere

Sikkerheden ved beregning af rammede betonpæles bæreevne i dansk moræneler.

Sikkerheden ved beregning af rammede betonpæles bæreevne i dansk moræneler. Sikkerheden ved beregning af rammede betonpæles bæreevne i dansk moræneler. Poul Larsen GEO - Danish Geotechnical Institute, pol@geo.dk Ulla Schiellerup GEO - Danish Geotechnical Institute, uls@geo.dk

Læs mere

100,0. metres Forekomst- og overjordstykkelser. Kortbilag: 2

100,0. metres Forekomst- og overjordstykkelser. Kortbilag: 2 Signaturforklaring d c d c a b a b Nye boringer uden analyser Eksisterende boringer a) Antal m af råstoflag, der ligger under grundvandsspejl (V) b) Kategori I, II eller III (F) (se figur 3.3 i rapport)

Læs mere

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Fredensborg Kommune Juni FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Geoteknisk undersøgelse PROJEKT Forhøjelse af dige i Nivå Havn Geoteknisk forundersøgelse Fredensborg Kommune. juni Bilagsfortegnelse: Version Udarbejdet

Læs mere

Der er på de undersøgte parceller ikke konstateret tegn på forurening med totalkulbrinter, PAH'er eller metaller.

Der er på de undersøgte parceller ikke konstateret tegn på forurening med totalkulbrinter, PAH'er eller metaller. Viby. Onsholtgårdsvej - Villaparceller Geoteknisk og miljøteknisk undersøgelse GEO projekt nr. Rapport, 008--0 Sammenfatning GEO har udført en undersøgelse af funderings- og miljøforholdene med henblik

Læs mere

GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ

GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ OKTOBER 0 ODDER KOMMUNE GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ GEOTEKNISK DATARAPPORT ADRESSE COI A/S Parallelvej 800 Kongens Lyngby TLF 6 0 00 00 FAX 6 0 99 99 cowi.dk OKTOBER 0 ODDER KOMMUNE GROBSHULEVEJ, ODDER

Læs mere

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC).

Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Opstartsrapport ForskEl projekt nr. 10688 Oktober 2011 Nabovarme med varmepumpe i Solrød Kommune - Bilag 1 Bilag 1. Nabovarmeprojekt i Solrød Geologisk Undersøgelse. Paul Thorn (RUC). Som en del af det

Læs mere

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 2

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 2 Hadsten, Byggemodning LP5 - Parcel nr. 2 Geoteknisk rapport for parcel Hadsten, Byggemodning LP5 - Parcel nr. 2 Grontmij Carl Bro A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 400 F +45 8228 40 www.grontmij-carlbro.dk

Læs mere

Koldkilde 23. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi

Koldkilde 23. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Koldkilde 3 Indledning Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Byggemodningsafd. d. 0.10 06. 604 Elev, etape 1 Grundsalgskontoret Kalkværksvej 10 Postbox

Læs mere

Gulve kan uden sætningsgener udføres som terrændæk efter afrømning til bæredygtige aflejringer, ved boringen ned til det angivne afrømningsniveau.

Gulve kan uden sætningsgener udføres som terrændæk efter afrømning til bæredygtige aflejringer, ved boringen ned til det angivne afrømningsniveau. Århus. Kolt. Kildeagervænget 162. Lokalplan 831 Boring nr. : 162 Overside bæredygtige lag, kote : 73,7 Dybde til overside bæredygtige lag, m : 0,4 Regningsmæssig bæreevne, kn/m 2 : 250 Afrømningsniveau

Læs mere

Parosvej 17. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi

Parosvej 17. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Parosvej 17 Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Grundsalg Kalkværksvej 10 Postbox 539 8100 Århus C. Tlf.

Læs mere

Geoteknisk datarapport. Jordbundsundersøgelser for bassin 1. Jordbundsundersøgelse. VOR REF.: DATO: 18. oktober 2018

Geoteknisk datarapport. Jordbundsundersøgelser for bassin 1. Jordbundsundersøgelse. VOR REF.: DATO: 18. oktober 2018 Jordbundsundersøgelse VOR REF.: 57-6 DATO: 8. oktober 8 Sofiendal Enge, Skalborg, Etape. Geoteknisk datarapport. Jordbundsundersøgelser for bassin. 57-6/ JDB/ABK Sammenfatning For bassin er der udført

Læs mere

NIKOLINE KOCHS PLADS OG Ø4, AARHUS HAVN

NIKOLINE KOCHS PLADS OG Ø4, AARHUS HAVN MAJ 2013 AREALUDVIKLING AARHUS NIKOLINE KOCHS PLADS OG Ø4, AARHUS HAVN ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT RAPPORT NR. 1 ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56

Læs mere

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 8

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 8 Hadsten, Byggemodning LP5 - Parcel nr. 8 Geoteknisk rapport for parcel Hadsten, Byggemodning LP5 - Parcel nr. 8 Grontmij Carl Bro A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 400 F +45 8228 40 www.grontmij-carlbro.dk

Læs mere

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE Region Sjælland Juni RÅSTOFKORTLÆGNING FASE - GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE PROJEKT Region Sjælland Råstofkortlægning, sand grus og sten, Fase Gundsømagle Projekt nr. Dokument nr. Version Udarbejdet af

Læs mere

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse

Undergrunden. Du står her på Voldum Strukturen. Dalenes dannelse Undergrunden I Perm perioden, for 290 mill. år siden, var klimaet i Danmark tropisk, og nedbøren var lav. Midtjylland var et indhav, som nutidens Røde Hav. Havvand blev tilført, men på grund af stor fordampning,

Læs mere

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2.

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2. 1. Indledning. Nærværende rapport er udarbejdet for Energi E2, som bidrag til en vurdering af placering af Vindmølleparken ved HR2. Som baggrund for rapporten er der foretaget en gennemgang og vurdering

Læs mere

Geoteknisk Forundersøgelse

Geoteknisk Forundersøgelse Entreprise Geoteknisk Forundersøgelse Denne del dækker over de geotekniske forhold ved Kennedy Arkaden. Herunder behandlingen af den geotekniske rapport og den foreliggende geotekniske rapport. I afsnittet

Læs mere

MØDDEBRO PARKVEJ 10 SOLBJERG INDHOLD. Parcelkort Matrikulære forhold Geoteknisk rapport BOLIG OG PROJEKTUDVIKLING

MØDDEBRO PARKVEJ 10 SOLBJERG INDHOLD. Parcelkort Matrikulære forhold Geoteknisk rapport BOLIG OG PROJEKTUDVIKLING MØDDEBRO PARKVEJ 0 SOLBJERG INDHOLD Parcelkort Matrikulære forhold Geoteknisk rapport BOLIG OG PROJEKTUDVIKLING GRUNDSALG KALKVÆRKSVEJ 0 8000 AARHUS C. T: 8940 4500 GRUNDSALG@MTM.AARHUS.DK WWW.AARHUS.DK/GRUNDSALG

Læs mere

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 10

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 10 Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 10 Geoteknisk rapport for parcel Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 10 Grontmij Carl Bro A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401

Læs mere

Balskærvej 1. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Nyttige adresser Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi

Balskærvej 1. Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Nyttige adresser Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Byggemodningsafd. december 200. 0 Villaparceller. Balskærvej Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Nyttige adresser Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi Grundsalgskontoret

Læs mere

Nedsivningsundersøgelse i nyudstykning, Smørum Oversigtskort, 1: Undersøgelsesområde. Note: Geoteknisk boring

Nedsivningsundersøgelse i nyudstykning, Smørum Oversigtskort, 1: Undersøgelsesområde. Note: Geoteknisk boring N Undersøgelsesområde B B Oversigtskort, :000 B B B B Note: Geoteknisk boring Rev. Dato Konst./Tegn. Kontrol. Godk. 0 0-0- OLSH FRAA FRAA Hannemanns Allé DK-00 København S Projektnr. 0007 Mål :000 Tlf.

Læs mere

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm Regionshuset Holstebro Miljø Lægårdvej 12R DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej 24 7790 Thyholm Afslag på ansøgning om dispensation til at tilfører

Læs mere

Renovering af kaj i Rudkøbing Havn

Renovering af kaj i Rudkøbing Havn Langeland Kommune Renovering af kaj i Rudkøbing Havn Geoteknisk undersøgelsesrapport Data Rapport nr. 1 Juli 2011 Renovering af kaj i Rudkøbing Havn 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Undersøgelsens formål

Læs mere

Randers. Dronningborg Byggemodning nord for Emdrupborgvej og Rosenholmvej Vurdering af risiko for følgeskader i nabokvartererne

Randers. Dronningborg Byggemodning nord for Emdrupborgvej og Rosenholmvej Vurdering af risiko for følgeskader i nabokvartererne Randers. Dronningborg Byggemodning nord for Emdrupborgvej og Rosenholmvej Vurdering af risiko for følgeskader i nabokvartererne GEO projekt nr. 26281 Rapport 1, 2004-08-20 Sammenfatning Projektet omfatter

Læs mere

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 37

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 37 Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 37 Geoteknisk rapport for parcel Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 37 Grontmij Carl Bro A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

NIKOLINE KOCHS PLADS OG Ø4, AARHUS HAVN INDHOLD. Vurdering af forureningsforhold. 1 Indledning 2. 2 Tidligere og nuværende forhold 3

NIKOLINE KOCHS PLADS OG Ø4, AARHUS HAVN INDHOLD. Vurdering af forureningsforhold. 1 Indledning 2. 2 Tidligere og nuværende forhold 3 AARHUS KOMMUNE, AREALUDVIKLING AARHUS NIKOLINE KOCHS PLADS OG Ø4, AARHUS HAVN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Vurdering af forureningsforhold

Læs mere

Geologisk kortlægning

Geologisk kortlægning Lodbjerg - Blåvands Huk December 2001 Kystdirektoratet Trafikministeriet December 2001 Indhold side 1. Indledning 1 2. Geologiske feltundersøgelser 2 3. Resultatet af undersøgelsen 3 4. Det videre forløb

Læs mere

OKTOBER 2016 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS BYGGEGRUND 1 ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT RAPPORT NR. 7

OKTOBER 2016 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS BYGGEGRUND 1 ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT RAPPORT NR. 7 OKTOBER 2016 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS BYGGEGRUND 1 ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT RAPPORT NR. 7 ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014

PJ 2014. Geologisk datering. En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A. Philip Jakobsen, 2014 Geologisk datering En tekst til brug i undervisning i Geovidenskab A Philip Jakobsen, 2014 Spørgsmål og forslag til forbedringer sendes til: pj@sg.dk 1 Indledning At vide hvornår noget er sket er en fundamental

Læs mere

Geotekniske undersøgelser af sedimenter og fast fjeld i Nuuk og omegn

Geotekniske undersøgelser af sedimenter og fast fjeld i Nuuk og omegn Geotekniske undersøgelser af sedimenter og fast fjeld i Nuuk og omegn Jens Colberg-Larsen, cand.scient 2002-2007 Asiaq 2007 - COWI Introduktion Kontinuert PF Arktisk geoteknologi - set med DK øjne: Diskontinuert

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort Bagsværd Sø Vurdering af hydraulisk påvirkning af Kobberdammene ved udgravning ved Bagsværd Sø. COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32.

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Situationsplan OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Oversigtskort JORDBUNDSUNDERSØGELSE FOR PARCELHUS TOFTLUND, RYTTERVÆNGET 26 GEOTEKNISK

Læs mere

Ejendomsselskabet Kildevej ApS. November 2014. BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport

Ejendomsselskabet Kildevej ApS. November 2014. BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport Ejendomsselskabet Kildevej ApS November 2014 BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport PROJEKT Byggemodning Kildebuen, Svejbæk Geoteknisk undersøgelsesrapport Ejendomsselskabet Kildevej

Læs mere

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT CHR. HANSEN A/S GEOTEKNISKE UNDERSØGELSER FOR PPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 8 Kongens Lyngby TLF 45 56 4 FAX 45 56 4 99 99 WWW cowi.dk GEOTEKNISK DATARAPPORT INDHOLD Indledning Mark og laboratoriearbejde

Læs mere

Geologisk kortlægning ved Hammersholt

Geologisk kortlægning ved Hammersholt Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Geologisk kortlægning ved Hammersholt Råstofboringer og korrelation med eksisterende data i interesseområde

Læs mere

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune

RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN. Svogerslev, Roskilde Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING RAPPORT NR. 4-2011 SAND, GRUS, STEN Svogerslev, Roskilde Kommune Udgiver: Afdeling: Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Regional Udvikling Udgivelsesår: 2011 Titel: Råstofkortlægning,

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 Assens Sukkerfabrik, Matrikel 89i, 56 Assens Dato: 25. september 2017 DMR-sagsnr.: 2017-1434 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58

Læs mere

Bilag 1 - Oversigtskort over arbejdsplads og oplagsareal.pdf Bilag 2 - Oversigtskort over adgangsveje.pdf Bilag 3 - Oversigtskort for rydning af

Bilag 1 - Oversigtskort over arbejdsplads og oplagsareal.pdf Bilag 2 - Oversigtskort over adgangsveje.pdf Bilag 3 - Oversigtskort for rydning af Bilag - Oversigtskort over arbejdsplads og oplagsareal.pdf Bilag - Oversigtskort over adgangsveje.pdf Bilag 3 - Oversigtskort for rydning af vegetation og betonopstemning.pdf Bilag 4 - Situationskort over

Læs mere

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde INDLEDNING Det er nu et godt stykke tid siden, vi mødtes til følgegruppemøde i Kulturhuset InSide, Hammel. Miljøcenter Århus har sammen med

Læs mere

Hillerød Kommune. September ULLERØD NORD - BYGGEMODNING Geoteknisk undersøgelse Triumfbuen

Hillerød Kommune. September ULLERØD NORD - BYGGEMODNING Geoteknisk undersøgelse Triumfbuen Hillerød Kommune September 0 ULLERØD NORD - BYGGEMODNING Geoteknisk undersøgelse Triumfbuen PROJEKT Ullerød Nord, Triumfbuen Geoteknisk undersøgelse Hillerød Kommune. september 0 Projekt nr. Version Udarbejdet

Læs mere

LOKALITETSKORTLÆGNINGER AF SKOVREJSNINGSOMRÅDER VED NAKSKOV, NÆSTVED OG RINGE

LOKALITETSKORTLÆGNINGER AF SKOVREJSNINGSOMRÅDER VED NAKSKOV, NÆSTVED OG RINGE LOKALITETSKORTLÆGNINGER AF SKOVREJSNINGSOMRÅDER VED NAKSKOV, NÆSTVED OG RINGE MOGENS H. GREVE OG STIG RASMUSSEN DCA RAPPORT NR. 047 SEPTEMBER 2014 AU AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere

NOVEMBER 2017 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT BYGGEGRUND 3 RAPPORT NR. 1

NOVEMBER 2017 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT BYGGEGRUND 3 RAPPORT NR. 1 NOVEMBER 2017 AARHUS KOMMUNE GODSBANEN, AARHUS ORIENTERENDE GEOTEKNISK RAPPORT BYGGEGRUND 3 RAPPORT NR. 1 ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU j.nr. 2472

Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU j.nr. 2472 Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord NMU j.nr. 2472 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU

Læs mere

Algeovervågningsområde ved Agger Tange

Algeovervågningsområde ved Agger Tange Algeovervågningsområde ved Agger Tange Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. oktober 2018 Hans Jakobsen Institut for Bioscience Rekvirent: Fødevarestyrelsen Antal sider: 7 Faglig

Læs mere

Revideret skønsformel for dekadehældning. Et studie af laboratoriedata. Jan Dannemand Andersen GEO

Revideret skønsformel for dekadehældning. Et studie af laboratoriedata. Jan Dannemand Andersen GEO Revideret skønsformel for dekadehældning Et studie af laboratoriedata Jan Dannemand Andersen GEO Konkret problem 11-1-213 2 Skønsformler i DS 415:1977/1984 Dekadehældning: Q = 6 (w-25)/(w+4) Konsolideringsmodul:

Læs mere

Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning

Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning Regionshuset Holstebro Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning Miljø Lægårdvej 12R DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Afslag på dispensation til

Læs mere

VINGEFORSØG, FVT. Kirsten Luke, Geo

VINGEFORSØG, FVT. Kirsten Luke, Geo VINGEFORSØG, FVT Kirsten Luke, Geo Side 2 VINGESTYRKE Vingeudstyret (håndvinge, dybdevinge, laboratorievinge) Beregning af vingestyrken c v Usikkerheder ved måling af c v Vingeforsøg til bestemmelse af

Læs mere

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll

Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll Geofysik som input i geologiske og hydrostratigrafiske modeller Jette Sørensen og Niels Richardt, Rambøll 1 Oversigt Eksempel 1: OSD 5, Vendsyssel Eksempel 2: Hadsten, Midtjylland Eksempel 3: Suså, Sydsjælland

Læs mere

Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS

Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS Geologi i råstofgrave Claus Ditlefsen, GEUS Hvilke geologiske forhold skal man som sagsbehandler især lægge mærke til? www.dgf.dk GEUS De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland Geologiske

Læs mere

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD JUNI 2006 Sag 24.0683.01 Geoteknisk rapport nr. 1 Odder, Østerlunden 21, Saksild Side 1 Orienterende jordbundsundersøgelse Klient : Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 Rev. 1 HELSINGØR KONGEVEJEN SEPTEMBER 2007 BYGHERRE:

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 Rev. 1 HELSINGØR KONGEVEJEN SEPTEMBER 2007 BYGHERRE: GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 Rev. 1 HELSINGØR KONGEVEJEN SEPTEMBER 2007 BYGHERRE: Helsingør, Kongevejen Side 1 Klient : Vejdirektoratet Rekvirent : Carl Jensen Krogh: Grontmij Carl Bro Veje Øst Udgivelsesdato

Læs mere

6.6 Arsen. I 4 af boringerne, som indvinder grundvand fra de dybere magasiner, er der fundet pesticider under grænseværdien.

6.6 Arsen. I 4 af boringerne, som indvinder grundvand fra de dybere magasiner, er der fundet pesticider under grænseværdien. I af boringerne, som indvinder grundvand fra de dybere magasiner, er der fundet pesticider under grænseværdien. I Kasted ose boringerne K (DGU nr. 9.977) er der fundet Bentazon og echlorprop og K (DGU

Læs mere

Web-baseret værktøj til vurdering af jordens varmeledningsevne. -ved etablering af nye anlæg

Web-baseret værktøj til vurdering af jordens varmeledningsevne. -ved etablering af nye anlæg Web-baseret værktøj til vurdering af jordens varmeledningsevne -ved etablering af nye anlæg Claus Ditlefsen, Inga Sørensen*, Morten Slot & Martin Hansen De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark

Læs mere

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 21

Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 21 Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 21 Geoteknisk rapport for parcel Hadsten, Byggemodning LP151 - Parcel nr. 21 Grontmij Carl Bro A/S Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401

Læs mere

NV Europa - 55 millioner år Land Hav

NV Europa - 55 millioner år Land Hav Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen består overvejende af moler med op mod 200 tynde lag af vulkansk aske. Lagserien er ca. 60 meter tyk og forefindes hovedsagligt i den vestlige

Læs mere

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer:

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer: Geologiske forhold I forbindelse med Basisanalysen (vanddistrikt 65 og 70), er der foretaget en opdeling af grundvandsforekomsterne i forhold til den overordnede geologiske opbygning. Dette bilag er baseret

Læs mere

Nordkystens Fremtid. Forundersøgelser. Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE

Nordkystens Fremtid. Forundersøgelser. Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE Nordkystens Fremtid Forundersøgelser Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE 23. FEBRUAR 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Generelle geologiske forhold 3 2.1 Delstrækningerne 5 3 Estimeret sedimentvolumen

Læs mere

NOTAT Dato 2011-03-22

NOTAT Dato 2011-03-22 NOTAT Dato 2011-03-22 Projekt Kunde Notat nr. Dato Til Fra Hydrostratigrafisk model for Beder-Østerby området Aarhus Kommune 1 2011-08-17 Charlotte Agnes Bamberg Theis Raaschou Andersen & Jette Sørensen

Læs mere

Sydvestjylland - Nollund, Stakroge, Nørre Nebel, Stavshede, Vamdrup. Råstofkortlægning. Sonderende boringer - sand, grus og sten - nr.

Sydvestjylland - Nollund, Stakroge, Nørre Nebel, Stavshede, Vamdrup. Råstofkortlægning. Sonderende boringer - sand, grus og sten - nr. Sydvestjylland - Nollund, Stakroge, Nørre Nebel, Stavshede, Vamdrup Råstofkortlægning Sonderende boringer - sand, grus og sten - nr. 4 Oktober 2013 Side 1 Kolofon Region Syddanmark Råstofkortlægning,

Læs mere

Roskilde. Store Hede Grusgrav Udvikling af nyt erhvervsområde Geoteknisk undersøgelse

Roskilde. Store Hede Grusgrav Udvikling af nyt erhvervsområde Geoteknisk undersøgelse Roskilde. Store Hede Grusgrav Udvikling af nyt erhvervsområde Geoteknisk undersøgelse Geo projektnr. 201059 Rapport 1, 2016-12-14 Sammenfatning I forbindelse med udvikling af et nyt erhvervsområde ved

Læs mere

LER. Kastbjerg. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer

LER. Kastbjerg. Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING. Region Midtjylland Regional Udvikling. Jord og Råstoffer LER Kastbjerg Randers Kommune RÅSTOFKORTLÆGNING NR. 2 2009 Region Midtjylland Regional Udvikling Jord og Råstoffer Udgiver: Afdeling: Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. 8728 5000 Jord og

Læs mere

Blomstervænget 36. Grundsalg Kalkværksvej 10 Postbox Århus C.

Blomstervænget 36. Grundsalg Kalkværksvej 10 Postbox Århus C. Byggemodningsafd. september 2009. 835 Villaparceller. Blomstervænget 36 Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi

Læs mere

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE BILAG 1 Dato 2013-11-19 Udarbejdet af STP Kontrolleret af LSC Godkendt af STP Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300

Læs mere

Intro. Oplæg: Skrotning af vingeforsøg? Korrektion af vingeforsøg i dyndet ler Bare fortæl, hvad du normalt plejer at gøre!

Intro. Oplæg: Skrotning af vingeforsøg? Korrektion af vingeforsøg i dyndet ler Bare fortæl, hvad du normalt plejer at gøre! Page 1 Page 2 Intro Oplæg: Skrotning af vingeforsøg? Korrektion af vingeforsøg i dyndet ler Bare fortæl, hvad du normalt plejer at gøre! Min påstand: Danske geoteknikere bruger vingeforsøg og har stor

Læs mere

JORDBUNDSUNDERSØGELSER

JORDBUNDSUNDERSØGELSER JORDBUNDSUNDERSØGELSER KOMPETENT RÅDGIVNING GEOTEKNIK OG MILJØ KOMPRIMERINGSKONTROL 04-09-6 Sag nr. 477 Byggemodning Vestergårds Allé, Vest. Etape og 4, 86 Hørning Parcel nr.: 5 Figur Situationsplan :000

Læs mere

Sabro. Sabrovej. Lokalplan 374. Parcel 16 Geoteknisk undersøgelse. VlSSENE~JERG

Sabro. Sabrovej. Lokalplan 374. Parcel 16 Geoteknisk undersøgelse. VlSSENE~JERG Sabro. Sabrovej Lokalplan 374. Parcel 16 Geoteknisk undersøgelse VlSSENE~JERG Geoteknisk Institut 1 /4 Sabro. Sabrovej Lokalplan 374. Parcel 16 Rapport 5 Kundens reference Gl sag 40,357 140 09913 Udarbejdet

Læs mere

Dobbelt forbelastning

Dobbelt forbelastning Dobbelt forbelastning Dansk Geoteknisk Forening Odense 15/11 2012 Gitte Lyng Grønbech, Ph.D. studerende AAU 1 Agenda 1. Præsentation af mig 2. Materiale 3. Testmetoder 4. Tolkningsmetoder 5. Tøjninger

Læs mere

Roskilde, Trekroner, Bækken Parcelhusudstykning Geoteknisk undersøgelse. GEO projekt nr. 37786 Rapport 1, 2014-08-29.

Roskilde, Trekroner, Bækken Parcelhusudstykning Geoteknisk undersøgelse. GEO projekt nr. 37786 Rapport 1, 2014-08-29. Roskilde, Trekroner, Bækken Parcelhusudstykning Geoteknisk undersøgelse GEO projekt nr. 37786 Rapport 1, 2014-08-29 Sammenfatning I Trekroner i Roskilde skal der udstykkes parceller for enfamilieshuse.

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Jords anvendelighed til indbygning, dæmningsfast bund og planum

Jords anvendelighed til indbygning, dæmningsfast bund og planum Jords anvendelighed til indbygning, dæmningsfast bund og planum 1. Generelt I nærværende bilag er udvalgte jordarters egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

1 - Sandved vandværk oversigtskort med boringer. Hører til journalnummer: P Udskrevet den

1 - Sandved vandværk oversigtskort med boringer. Hører til journalnummer: P Udskrevet den 1 - Sandved vandværk oversigtskort med boringer Udskrevet den 02-05-2018 1 2 - svgrapport DGU nr. 220.102 Udskrevet 12/3 2018 Side 1 DGU Udskrevet arkivnr: den 02-05-2018 220. 102 Borested : SANDVED,SANDVED

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

HØRRETLØKKEN 10 MÅRSLET INDHOLD. Parcelkort Matrikulære forhold Geoteknisk rapport BOLIG OG PROJEKTUDVIKLING

HØRRETLØKKEN 10 MÅRSLET INDHOLD. Parcelkort Matrikulære forhold Geoteknisk rapport BOLIG OG PROJEKTUDVIKLING HØRRETLØKKEN 10 MÅRSLET INDHOLD Parcelkort Matrikulære forhold Geoteknisk rapport BOLIG OG PROJEKTUDVIKLING GRUNDSALG KALKVÆRKSVEJ 10 8000 AARHUS C. T: 8940 4400 GRUNDSALG@MTM.AARHUS.DK WWW.GRUNDSALGAARHUS.DK

Læs mere

5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne

5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne Redegørelse for grundvandsressourcerne i -området 5.6 Lertykkelser over grundvandsmagasinerne Generelt Lerdæklag oven over grundvandsmagasinerne har stor betydning for grundvandsmagasinernes naturlige

Læs mere

INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Underbygning: Jordarter BN1-8-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 21.06.2005 Jesper Sejerø Hansen Indhold 16.06.2005 Berit Carlson Fremstilling 16.06.2005 Lene Tursø-Finnich BN1

Læs mere

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark

D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer i Danmark Work Package 1 The work will include an overview of the shallow geology in Denmark (0-300 m) Database and geology GEUS D3 Oversigt over geologiske forhold af betydning ved etablering af jordvarmeboringer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen for arkæologisk forundersøgelse af STÆNDERTORVET 1, Roskilde Domsogn ROM 2737 KUAS j.nr. 2010-7.24.02/ROM-0002. Stednr. 020410 STÆNDERTORVET 1 Kulturlag, hustomt, anlægsspor Middelalder Matr.nr. 331a Roskilde

Læs mere

ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding. EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015

ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding. EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015 ATES anlæg v. Syddansk Universitet, Kolding EnviNa Grundvandsbaseret Geoenergi Vissenbjerg d. 5. maj 2015 Ansøgning om ATES anlæg Undersøgelser af muligheder for at etablere et ATES anlæg til det nye Syddansk

Læs mere

Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag

Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag ATV Jord og Grundvand Vintermøde om jord- og grundvandsforurening 10. - 11. marts 2015 Tekniske udfordringer i ny 3D afgrænsning af 402 grundvandsforekomster og tilknytning af boringer og indtag Lars Troldborg

Læs mere

I området ligger en fungerende flydedok fra Orskov Yard, som i hele entreprisen skal kunne tilgås og holdes i drift.

I området ligger en fungerende flydedok fra Orskov Yard, som i hele entreprisen skal kunne tilgås og holdes i drift. Frederikshavn Havn. Ny pier ved Østre Kaj Frederikshavn Havn overvejer at etablere en ny pier, som skal anvendes til forankring af en ca. 250 x 50 m stor flydedok og til modtagelse af op til ca. 250 m

Læs mere

NOTAT. Forudsætninger for fravælgelse af LAR-metoden nedsivning. Indhold

NOTAT. Forudsætninger for fravælgelse af LAR-metoden nedsivning. Indhold NOTAT Forudsætninger for fravælgelse af LAR-metoden nedsivning Projekt LAR-katalog Aarhus Kommune Kunde Aarhus Kommune, Natur og Miljø, Teknik og Miljø Notat nr. 1, rev. 3 Dato 2011-06-30 Til Fra Kopi

Læs mere

Sammenhæng mellem lers friktionsvinkel f peak og plasticitetsindeks I P. 12-09-2013 DGF møde

Sammenhæng mellem lers friktionsvinkel f peak og plasticitetsindeks I P. 12-09-2013 DGF møde Sammenhæng mellem lers friktionsvinkel f peak og plasticitetsindeks I P Artikel: K.K. Sorensen and N. Okkels Correlation between drained shear strength and plasticity index of undisturbed overconsolidated

Læs mere

LASKEDALEN 103 BRABRAND

LASKEDALEN 103 BRABRAND LASKEDALEN BRABRAND INDHOLD Parcelkort Matrikulære forhold Geoteknisk rapport AREALUDVIKLING AARHUS GRUNDSALG PAKHUS 7 NORDHAVNSGADE -4 8000 AARHUS C. T: 8940 4500 ÅBNINGSTID 9.30-5.00 MANDAG - FREDAG

Læs mere