FRA AB 92 TIL AB ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FRA AB 92 TIL AB ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME"

Transkript

1 FRA AB 92 TIL AB ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME

2 MINE FORUDSÆTNINGER FOR AT MØDE JER I DAG Nørgaard Piening advokater er et advokatfirma, som arbejder specialiseret med indkøb, udbud og kontrakter. En af vores partnere sad med i det udvalg, som lavede forslaget til udbudslov. Vi rådgiver om indkøb og kontrakter i fjernvarmesektoren. Vi rådgiver om entreprisekontrakter i fjernvarmesektoren. Vi har alle mangeårig erfaring med at tilrettelægge indkøb, der virker.

3 HVORFOR BLEV AB- REGLERNE REVIDERET?

4 HVAD ER FORMÅLET MED DE NYE AB-SKABELONER? De gamle skabeloner havde mere end 20 år på bagen : Var blevet utidssvarende. Blev i praksis brugt med mange fravigelser ( lang højrekolonne ). De nye skabeloner har følgende formål: 1) Håndtere udvikling 2) Fremtidssikret 3) Fremme produktivitet og konkurrence 4) Mindske tvister 5) Internationalt genkendeligt format. (citat fra Niels Grube, medlem af AB-udvalget og formand for præsidiet i Voldgiftsnævnet Byggeri og Anlæg)

5 AB-UDVALGET AB-udvalget blev nedsat til at revidere de gamle skabeloner; arbejdede med revisionen i mere end tre år. Bestod af repræsentanter fra statslige og regionale myndigheder, brancheorganisationer og Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed. F.eks. Bygherreforeningen, Vejdirektoratet, TekniQ, SMVDanmark, Danske Arkitekter og Dansk Byggeri. Udgav høringsudkast til AB 18 og ABR 18 d. 2. februar 2018 og afholdt høringskonference d. 21. februar Endelige dokumenter blev offentliggjort d. 21. juni Dokumenterne blev officielt en del af dansk ret med en række vejledninger udstedt d. 10. august Bruges til kontrakter med ikrafttræden 1. januar 2019 og derefter.

6 HVAD ER FORMÅLET MED DE NYE AB-SKABELONER? Samme højrekolonne/venstrekolonne-struktur. Skabelonerne er ment til at blive brugt med så få afvigelser som muligt, men afvigelser (dvs. højrekolonne) vil være nødvendige. Appendikserne er en nyskabelse. Praktisk efterspurgt. Regulerer situationer, som jævnligt men ikke altid er relevante, og som det derfor ikke er nødvendigt at have med i standardskabelonerne. Undgå at standardskabelonerne bliver (alt) for lange. Mere om appendikserne om lidt

7 HVILKE SKABELONER ER DER? AB 18 AB Forenklet ABT 18 ABR 18 ABR Forenklet og de helt nye appendikser

8 APPENDIKSER HVAD ER DET? APP Driftskrav (bruges sammen med AB 18 og ABT 18), APP Incitamenter (bruges sammen med AB 18, ABT 18 og ABR 18), APP Projektoptimering (bruges sammen med AB 18 og ABR 18) og APP Projektudvikling (bruges sammen med AB 18 og ABT 18). Bestemmelser, som kan klippes ind i et særskilt bilag, og som indeholder regulering om forhold, som AB ellers ikke regulerer. Fx opfyldelse af driftskrav efter aflevering., særlige om

9 DER ER OGSÅ MEGET, SOM IKKE ER ÆNDRET Det er stadig bygherren, som skal lave et tydeligt udbudsmateriale, og som er ansvarlig for uklarheder i udbudsmaterialet. Regler om sikkerhed er uændrede. Det er reglerne om forsikring (stort set) også. Blot for at nævne nogle eksempler.

10 ALMINDELIGE BETINGELSER HVAD BETYDER DET? AB 18 og ABR 18 er standardiserede aftalevilkår, som er baseret på frivillighed. De gælder kun, hvis det er aftalt mellem parterne, og er ikke lovpligtige for fjernvarmeselskaberne at anvende. Bemærk statslige bygherrer formentlig fortsat er forpligtet til at anvende AB. Samme gælder ved statsstøttede byggerier. Standardiserede og afbalancerede aftalevilkår, der er forhandlet mellem byggebranchens parter. Beror på sædvane og kutyme. Oprindeligt er det tiltænkt, de skal anvendes i deres helhed, men selvfølgelig mulighed for fravigelse af konkrete bestemmelser. Fravigelse er kun aftalt, når det tydeligt angives på hvilke punkter, fravigelse er sket.

11 HVORNÅR BRUGES AB 18? AB 18 kan bruges ved bygge- og anlægsydelser i bred forstand. Både de ydelser, der i medfør af udbudsloven eller forsyningsvirksomhedsdirektivet er bygge- og anlægsydelser, og De ydelser, som ligner rigtig meget, men som i udbudsretlig forstand ikke er bygge- og anlægsydelser. Udbudsloven og forsyningsvirksomhedsdirektivet indeholder en definition samt en liste med de udbudskoder, som er bygge- og anlægsydelser.

12 HVORNÅR BRUGES AB 18? AB 18 bør ikke bruges på varekøb. Praktisk test: Tjek om der i udbudsretlig forstand er tale om en bygge- eller anlægsydelse. Hvis der ikke er det, så brug Sund-fornuft-testen og tænk på, om indkøbet har samme kronologi som en bygge- eller anlægsydelse. F.eks. et opførelse af lagerbygning eller lægningen af rør. AB 18 bør ikke bruges til kontrakter, der reelt er rammeaftaler om indkøb af tjenesteydelser (fx tilkaldeordning i forbindelse med reparation af rør) eller rene varekøb (fx indkøb af brændselspiller).

13 PRAKTISK VIGTIGSTE ÆNDRINGER FOR JER I AB 18 Rangordning mellem kontraktens dele ( kontrakthieraki ) Anvendelse af ikke-gennemprøvede metoder eller materialer Fasevis opdeling Brug af digitale bygningsmodeller Hurtigere afklaring anvisning eller ændring? Projektgennemgang (obligatorisk) Betingelser ved brug af dagbod Hurtigere løsning af tvister og løsningstrappe

14 RANGORDEN MELLEM KONTRAKTENS DELE ( 6, STK. 3) Følgende rangorden gælder, hvis der er modstrid mellem aftaledokumenterne a) Entrepriseaftalen. b) Brevveksling, mødereferater og andet skriftligt materiale, der indeholder vedtagne ændringer, tilføjelser eller præciseringer af udbuds- eller tilbudsmaterialet, og som er senere end tilbuddet. c) Entreprenørens tilbud. d) Brevveksling, mødereferater og andet skriftligt materiale, der indeholder vedtagne ændringer, tilføjelser eller præciseringer af udbuds- eller tilbudsmaterialet, og som er senere end udbuddet og tidligere end tilbuddet. e) Bygherrens udbudsmateriale. f) AB 18. Bør fraviges, så e) og f) kommer før c)!

15 UNDERLEVERANCE DIREKTE KRAV ( 8, STK. 5) Regler om direkte krav er ændret væsentligt NYT: Bygherrens direkte mangelskrav mod entreprenørens underentreprenører og øvrige leverandører er både underlagt de begrænsninger og ansvarsfraskrivelser, der er aftalt: Mellem bygherren og entreprenøren og Mellem entreprenøren og underentreprenøren/leverandøren. Bygherren giver på forhånd afkald på at rejse et direkte mangelskrav mod underentreprenøren/leverandøren efter reglerne om erstatning uden for kontrakt, medmindre underentreprenøren/leverandøren har handlet forsætligt eller groft uagtsomt. Det vil sige en praktisk vigtig begrænsning af underentreprenørens/leverandørens ansvar!

16 BRUG AF DIGITALE BYGNINGSMODELLER ( 16) Ny regel om brug af digitale bygningsmodeller. Lader dog meget åbent og lader meget være op til parterne i aftalen. Udbudsmaterialet bør derfor være udførligt på dette punkt. Skriv i udbudsmaterialet hvad og i hvilket omfang modellen skal bruges, og om der ved byggeriets afslutning skal leveres en digital som udført-model til brug for senere drift og ombygning. Rangorden mellem projektmateriale i digital og fysisk form skal også beskrives. Åbne dataformater.

17 HURTIGERE AFKLARING - ANVISNING ELLER ÆNDRING? ( 22) Bygherren kan give anvisninger om udførelse af arbejdet. Hvis entreprenøren finder, at en anvisning reelt er en ændring, skal entreprenøren give bygherren besked om dette. Bygherren tager så stilling: Anvisning eller Ændring. Det betyder, at de (nogle af de) mange uenigheder, som vedrører ændringsarbejder og betaling for ændringsarbejder forhåbentlig løses inden, de bliver til konflikter.

18 AB FORENKLET AB Forenklet gælder kun for en konkret opgave, hvis parterne har aftalt at anvende dem. Udspillet kan komme fra bygherren, hvis der er tale om et udbud, eller fra entreprenøren, hvis aftalen bygger på et tilbud uden forudgående udbud. (citat fra betænkningen, side 444) Forenklingen af regelsættet er primært sket ved at: Udelade en række detaljerede regler om tilrettelæggelse og gennemførelse af samarbejdet mellem bygherre og entreprenør (reglen om opdatering af arbejds- og tidsplaner), Udelade regler om særlige situationer, som kun sjældent vil forekomme ved mindre og enklere (f.eks. reglen om digitale bygningsmodeller) og i enkelte tilfælde lave en forenkling af formuleringen af reglerne (f.eks. reglen om entreprenørprojektering). AB Forenklet er ca. halvt så lang som AB 18. Parterne skal selv tilrettelægge samarbejdet, som de finder det hensigtsmæssigt, når de konkrete situationer opstår.

19 AB FORENKLET AB Forenklet bør bruges, når der er tale om entrepriser, som er: af mindre økonomisk værdi, af mindre risiko (sikkerheden ophører 1 år efter aflevering, i stedet for 5 år efter), er af kort varighed, kun indebærer lidt/mindre koordinering eller kun indebærer lidt/mindre projektering fra entreprenørens side. F.eks. kan en entreprise jo være økonomisk stor, hvis der skal installeres den samme komponent i 500 pumpestationer, og den store værdi netop bare skyldes, at arbejdet gentages 500 gange og i øvrigt ikke indebærer projektering.

20 SPØRGSMÅL

21 KONTAKT OS Helle Lorentsen Bøgeskov / Partner T: hlb@nplaw.dk

AB-systemet med fokus på nyheder efter høring

AB-systemet med fokus på nyheder efter høring AB-systemet med fokus på nyheder efter høring Medlem af AB-udvalget og fhv. højesteretsdommer Niels Grubbe www.nielsgrubbe.dk Det Danske Selskab for Byggeret 13. september 2018 Det nye AB-system Grunddokumenter:

Læs mere

Webinar om AB 18 med Jan Eske Schmidt

Webinar om AB 18 med Jan Eske Schmidt Webinar om AB 18 med Jan Eske Schmidt heri orineteres om en række væsentlige nyskabelser i AB18 men det er ikke en fuldstændig gennemgang af forskellene mellem AB92 og AB18 Helt overordnet De nye AB er

Læs mere

Vigtigste ændringer i AB 18 v. Louise Dahl Krath Jensen Alufacadesektionens Temadag

Vigtigste ændringer i AB 18 v. Louise Dahl Krath Jensen Alufacadesektionens Temadag Vigtigste ændringer i AB 18 v. Louise Dahl Krath Jensen Alufacadesektionens Temadag Det samlede AB-system AB 18: Arbejder og leverancer (før AB 92) ABR 18: Rådgivning og bistand (før ABR 89) ABT 18: Totalentreprise

Læs mere

Revision af AB-systemet. Ythat? - oplæg sendt i høring 02 februar høringsfrist 21 marts klar til brug i maj 2018

Revision af AB-systemet. Ythat? - oplæg sendt i høring 02 februar høringsfrist 21 marts klar til brug i maj 2018 Revision af AB-systemet Ythat? - oplæg sendt i høring 02 februar 2018 - høringsfrist 21 marts 2018 - klar til brug i maj 2018 1 Revision af AB-systemet AB-udvalget I marts 2015 nedsatte daværende klima-

Læs mere

NOTAT. FAB 104 Haarby Lund. Fravigelser AB 18. Bemærkninger vedrørende fravigelser. Entreprenørens tilbud

NOTAT. FAB 104 Haarby Lund. Fravigelser AB 18. Bemærkninger vedrørende fravigelser. Entreprenørens tilbud FAB 104 Haarby Lund NOTAT DAB mrk. PRJ-2017-00023 Dato 21. maj 2019 9853 / Lejer Fravigelser AB 18 AB 18 Entreprenørens tilbud 5, stk. 4. I det omfang entreprenøren skal udføre vinterforanstaltninger i

Læs mere

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED 1 HØST GEVINSTERNE AF DET NYE AFTALESYSTEM SOM BYGHERRE Bygherreforeningen har fra 2015 til 2018 repræsenteret bygherrernes interesser

Læs mere

FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE. - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring. - Nytårskur hos DLA Piper

FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE. - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring. - Nytårskur hos DLA Piper FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring - Nytårskur hos DLA Piper AB 18 OG ABR 18 ER NU SENDT I HØRING I 2015 blev AB-udvalget, bestående af 14 repræsentanter fra offentlige

Læs mere

AB 18 og ledelsesrollen

AB 18 og ledelsesrollen AB 18 og ledelsesrollen ABudvalget Formand Lone Fønss Schrøder Entreprenørsiden: Dansk Byggeri, Dansk Industri, Håndværksrådet, Tekniq og Kooperationen. Rådgiversiden Danske Ark og Foreningen af Rådgivende

Læs mere

KONFERENCE AB 18 nyt aftalesystem for byggeriet

KONFERENCE AB 18 nyt aftalesystem for byggeriet KONFERENCE AB 18 nyt aftalesystem for byggeriet Få unik indsigt i konsekvenserne for fremtidens byggeri TILMELD DIG PÅ WWW.JUC.DK /KFAB18 1 PRAKTISK INFORMATION 24. SEP. 7 LEKT. KR. 4.995 ekskl. moms Afholdes

Læs mere

ABR 18 ændringer, muligheder og faldgruber

ABR 18 ændringer, muligheder og faldgruber DEN DANSKE LANDINSPEKTØRFORENING 6. FEBRUAR 2019 ABR 18 ændringer, 1 HENRIK HAUGE ANDERSEN Partner, advokat (H) E: hha@viltoft.dk M: +45 2371 4854 OVERBLIK OG STATUS Brug af standardvilkår Vedtagelse Hvad

Læs mere

Nye AB-aftalevilkår. er din virksomhed klar? AB-systemet i dag

Nye AB-aftalevilkår. er din virksomhed klar? AB-systemet i dag Nye AB-aftalevilkår Pr. 1. januar 2019 forventes det, at interessenter i byggebranchen skal arbejde efter et nyt sæt AB-vilkår. Det betyder en lang række ændringer, af både større og mindre væsentlig karakter,

Læs mere

Nr. 41 af 12. marts 2018

Nr. 41 af 12. marts 2018 Nr. 41 af Fra: Anette Lyneborg Sørensen Til: AB-udvalget Emne: j.nr. BS0601-00007 Høringssvar fra Aarhus Kommune Dato: 16:56:22 Vedhæftede filer: Høringssvar fra Aarhus Kommune vedr. udkast til AB18 og

Læs mere

Kapitel F. APP Projektudvikling

Kapitel F. APP Projektudvikling F1. Aftaletekst Kapitel F. APP Projektudvikling F1. Aftaletekst Tillægsbetingelser for projektudvikling i bygge- og anlægsvirksomhed (APP Projektudvikling) Tillægsbetingelser til AB 18 Anvendelse 1. Bestemmelserne

Læs mere

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED 1 HØST GEVINSTERNE AF DET NYE AFTALESYSTEM SOM BYGHERRE Bygherreforeningen har fra 2015 til 2018 repræsenteret bygherrernes interesser

Læs mere

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED 1 HØST GEVINSTERNE AF DET NYE AFTALESYSTEM SOM BYGHERRE Bygherreforeningen har fra 2015 til 2018 repræsenteret bygherrernes interesser

Læs mere

Kapitel F. APP Projektudvikling

Kapitel F. APP Projektudvikling Kapitel F. APP Projektudvikling F1. Aftaletekst Tillægsbetingelser for projektudvikling i bygge- og anlægsvirksomhed (APP Projektudvikling) Tillægsbetingelser til AB 18 Anvendelse 1. Bestemmelserne i dette

Læs mere

NU GÅR DET SNART LØS - AB 18 OG ABR 18

NU GÅR DET SNART LØS - AB 18 OG ABR 18 NU GÅR DET SNART LØS - AB 18 OG ABR 18 FRA 1. JANUAR 2019 KAN DET NYE AB-SYSTEM ANVENDES OG VISSE OFFENTLIGE BYGHERRER ER ENDDA FORPLIGTEDE HERTIL. HVAD SKAL BYGGERIETS PARTER VÆRE OPMÆRKSOMME PÅ I DEN

Læs mere

Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB 92)

Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB 92) Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB 92) - motivering af Kuben Managements ændringer og tilføjelser (AB92 ver. 25.02.2015) I det følgende anføres samt gives

Læs mere

AB 18-systemet fejlrettelser

AB 18-systemet fejlrettelser AB 18-systemet fejlrettelser 9. januar 2019 ABR 18 Konkurs og rekonstruktion mv. 57. Hvis en part erklæres konkurs, kan den anden part straks hæve aftalen, i det omfang konkurslovens regler ikke er til

Læs mere

KONFERENCE AB 18 - Nyt aftalesystem for byggeriet

KONFERENCE AB 18 - Nyt aftalesystem for byggeriet KONFERENCE AB 18 - Nyt aftalesystem for byggeriet Få unik indsigt i konsekvenserne for fremtidens byggeri TILMELD DIG PÅ WWW.JUC.DK /KFAB18 1 PRAKTISK INFORMATION 24. SEP 7 LEKT. KR. 4.995 ekskl. moms

Læs mere

Katalog over tilvalgsbestemmelser for incitamenter i bygge- og anlægsvirksomhed (APP Incitamenter) 1)

Katalog over tilvalgsbestemmelser for incitamenter i bygge- og anlægsvirksomhed (APP Incitamenter) 1) VEJ nr 9028 af 10/01/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, j.nr. BS0601-00001 Senere ændringer

Læs mere

AB 18 Entreprenørprojektering og grænseflader

AB 18 Entreprenørprojektering og grænseflader AB 18 Entreprenørprojektering og grænseflader Ole Hansen Professor, dr. jur. Dias 1 Hvad er formålet med AB-systemet? - Sektorpolitik - Entrepriseretlig baggrundsret - Pædagogisk funktion - Konkret aftaledokument

Læs mere

Sammenstilling af AB 18 og AB Forenklet

Sammenstilling af AB 18 og AB Forenklet Sammenstilling af AB 18 og AB Forenklet Denne sammenstilling af reglerne i AB 18 og AB Forenklet er foretaget med henblik på at give en hurtig oversigt over ligheder og forskelle mellem de to regelsæt.

Læs mere

NYE AB-REGLER HVAD ER ÆNDRET?

NYE AB-REGLER HVAD ER ÆNDRET? NYE AB-REGLER HVAD ER ÆNDRET? 5. december 2018 GARANTIPERIODER 1 HUSKER DU 2 HVORFOR NYE REGLER? Udvalget hovedformål Ønskelisten Følge med udviklingen i branchen Fremtidssikring af reglerne Fremme produktivitet

Læs mere

Mangler i høringsudkastet til AB 18

Mangler i høringsudkastet til AB 18 TBB2018.373 Mangler i høringsudkastet til AB 18 Grundlæggende ændrer høringsudkastet til AB 18 ikke på, hvad der udgør en mangel ved entreprenørens ydelse. Nye bestemmelser om bl.a. aftaledokumenternes

Læs mere

Sammenstilling af AB 18 og ABT 18

Sammenstilling af AB 18 og ABT 18 Sammenstilling af AB 18 og ABT 18 Denne sammenstilling af bestemmelserne i AB 18 og ABT 18 er foretaget med henblik på at give en hurtig oversigt over ligheder og forskelle mellem de to aftalesæt. På de

Læs mere

Høring om Byggeriets fremtidige aftalesystem. Borups Højskole onsdag den 25. april 2012

Høring om Byggeriets fremtidige aftalesystem. Borups Højskole onsdag den 25. april 2012 Høring om Byggeriets fremtidige aftalesystem Borups Højskole onsdag den 25. april 2012 Styrker ved det nuværende aftalesystem Der er lang tradition for, at parterne i byggeriet selv udvikler de særlige

Læs mere

Entreprisekontrakt Kørebaneafmærkning

Entreprisekontrakt Kørebaneafmærkning Entreprisekontrakt Kørebaneafmærkning 2018-2020 Vedrørende entreprise for udførelse af kørebaneafmærkning 2018-2020 i Ikast-Brande Kommune. På nedenstående vilkår, er der den XX.XX 2018 indgået kontrakt

Læs mere

ENTREPRISEKONTRAKT. Byggesagen. Økonomi & Ejendomme Skt. Anna Gade 5A 3000 Helsingør

ENTREPRISEKONTRAKT. Byggesagen. Økonomi & Ejendomme Skt. Anna Gade 5A 3000 Helsingør Byggesagen Økonomi & Ejendomme Skt. Anna Gade 5A 3000 Helsingør Acadre nr 17/1 Sags nr.:17/1 Dato:xx.xx.2017. Vers.: 01 Projektleder: flp ENTREPRISEKONTRAKT SIDE 1 Mellem Helsingør Kommune Center for Økonomi

Læs mere

SPULING OG TV-INSPEKTION AF KLOAKSTRÆKNINGER TILLÆG TIL AB92

SPULING OG TV-INSPEKTION AF KLOAKSTRÆKNINGER TILLÆG TIL AB92 BILAG 1 SPULING OG TV-INSPEKTION AF KLOAKSTRÆKNINGER TILLÆG TIL AB92 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Drift og anlæg Park og Vej Nørregade 36-38 5000 Odense C Telefon: 78735889-1/8 FRI INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Projektering og grænseflader ABR 18

Projektering og grænseflader ABR 18 Projektering og grænseflader ABR 18 Niklas Korsgaard Christensen Advokat (H), partner, MBA 20. februar 2018 1989 et historisk år 2 ABR 89 ABR 75 Traditionel opdeling "Klientens tillidsmand" "Diskretion"

Læs mere

Generelle Bestemmelser i Forbrugeraftaler 2019 GBF 19

Generelle Bestemmelser i Forbrugeraftaler 2019 GBF 19 Danske Arkitektvirksomheder og Foreningen af Rådgivende Ingeniørers Generelle Bestemmelser i Forbrugeraftaler 2019 FORORD Danske Arkitektvirksomheder og Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) har udarbejdet

Læs mere

GENERELLE BESTEMMELSER I FORBRUGERAFTALER

GENERELLE BESTEMMELSER I FORBRUGERAFTALER GBF 19 GENERELLE BESTEMMELSER I FORBRUGERAFTALER 2019 Danske Arkitektvirksomheder og Foreningen af Rådgivende Ingeniørers Generelle Bestemmelser i Forbrugeraftaler 2019 GBF 19 Den 30. august 2019, version

Læs mere

KVALITETSSCREENING AF UDBUDSMATERIALE - BYGGESAGER

KVALITETSSCREENING AF UDBUDSMATERIALE - BYGGESAGER KVALITETSSCREENING AF UDBUDSMATERIALE - BYGGESAGER UDBUDSMATERIALE FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER Horten tilbyder en pakkeløsning for kvalitetsscreening af udbudsmateriale. Et godt og gennemarbejdet udbudsmateriale

Læs mere

AB FORENKLET. ABR FORENKLET. APPENDIKSER. Juli 2018

AB FORENKLET. ABR FORENKLET. APPENDIKSER. Juli 2018 AB FORENKLET. ABR FORENKLET. APPENDIKSER. Juli 2018 Introduktion Side 1 AB forenklet og ABR forenklet Side 2 Appendiks Side 4 Appendiks Projektoptimering Side 5 Appendiks Driftskrav Side 6 APP Incitamenter

Læs mere

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED 1 HØST GEVINSTERNE AF DET NYE AFTALESYSTEM SOM BYGHERRE Bygherreforeningen har fra 2015 til 2018 repræsenteret bygherrernes interesser

Læs mere

INTRODUKTION TIL AB 92

INTRODUKTION TIL AB 92 INTRODUKTION TIL AB 92 DAGENS PROGRAM 14.30 Introduktion Advokat, partner Christian Molt Wengel Byggeprocessen Juraen Entrepriseformer Overblik over AB 92 Betaling og ekstraarbejder Tid og forsinkelse

Læs mere

Kapitel K. ABR Forenklet

Kapitel K. ABR Forenklet Kapitel K. ABR Forenklet Kapitel K. ABR Forenklet K1. Aftaletekst Forenklede almindelige betingelser for rådgivning og bistand i bygge- og anlægsvirksomhed (ABR Forenklet) A. Aftalegrundlaget Anvendelse

Læs mere

Projekt: Skolen i bymidten Semesterprojekt: 7B - E2013 Dokument: Entreprisekontrakt / Udkast Dato: 17-04-2014

Projekt: Skolen i bymidten Semesterprojekt: 7B - E2013 Dokument: Entreprisekontrakt / Udkast Dato: 17-04-2014 1 af 5 Entreprisekontrakt,,. 1. Parterne: 1.1. Undertegnede: Kultur- og Fritidsforvaltningen Helsingør Ejendomme ved kontaktperson: Lars Schou Pedersen,. Direkte tlf.: 26 73 43 26 i det følgende kaldet

Læs mere

Forenklede almindelige betingelser for rådgivning og bistand i bygge- og anlægsvirksomhed (ABR Forenklet)

Forenklede almindelige betingelser for rådgivning og bistand i bygge- og anlægsvirksomhed (ABR Forenklet) Forenklede almindelige betingelser for rådgivning og bistand i bygge- og anlægsvirksomhed (ABR Forenklet) Aftaler om teknisk rådgivning og bistand indenfor bygge- og anlægsopgaver for Aarhus Kommune kan

Læs mere

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL DE NYE REGLER I AB18 njordlaw.com/da/ab18 Denne folder er et arbejdsredskab for dig, der arbejder med AB 18 i det daglige. Her finder du en opsummering af de reelle ændringer,

Læs mere

Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018

Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018 Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018 Indlæg ved Projektdirektør Henrik Fausing, Dansk Byggeri om Det danske konfliktløsningssystem i AB 18 komplekset Det danske AB 18

Læs mere

FÅ STYR PÅ INDKØBENE - UDEN LANGHÅREDE JURIDISKE ORD OG PARAGRAFHENVISNINGER

FÅ STYR PÅ INDKØBENE - UDEN LANGHÅREDE JURIDISKE ORD OG PARAGRAFHENVISNINGER FÅ STYR PÅ INDKØBENE - UDEN LANGHÅREDE JURIDISKE ORD OG PARAGRAFHENVISNINGER MINE FORUDSÆTNINGER FOR AT MØDE JER I DAG Nørgaard Piening advokater er et mindre advokatfirma, som arbejder specialiseret med

Læs mere

AB 18 DE VÆSENTLIGSTE ÆNDRINGER

AB 18 DE VÆSENTLIGSTE ÆNDRINGER AB 18 DE VÆSENTLIGSTE ÆNDRINGER 17-08-2018 1 AB 18 AB18 De væsentligste ændringer - Et punktnedslag IDA Torsdag den 16. august 2018 17-08-2018 2 AGENDA Hvor er nyskabelserne og ændringerne? Introduktion

Læs mere

AB92, ABT93 og ABR89 i forandring. Jens Hjortskov, partner Thomas Stampe, partner

AB92, ABT93 og ABR89 i forandring. Jens Hjortskov, partner Thomas Stampe, partner AB92, ABT93 og ABR89 i forandring Jens Hjortskov, partner Thomas Stampe, partner Disposition 1. Indledning 2. AB-systemet 3. Hvad er byggeriets parters holdning? 4. Generelle betragtninger om AB-systemet

Læs mere

ENTREPRISEKONTRAKT. 04. Murer

ENTREPRISEKONTRAKT. 04. Murer Gefionsbakken Renovering af mur Økonomi & Ejendomme Skt. Anna Gade 5A 3000 Helsingør Acadre nr.: 17/23637 Sagsnr.: 17/23637 Dato: 04.12.2017 Vers.: 01 Projektleder: FLP ENTREPRISEKONTRAKT 04. Murer SIDE

Læs mere

ABR18 - de væsentligste ændringer. Februar 2018

ABR18 - de væsentligste ændringer. Februar 2018 ABR18 - de væsentligste ændringer Februar 2018 Indledning Side 1 Generelle bemærkninger Side 2 Kvalitetssikring Side 2 Digital Projektering Side 2 Dagbod Side 3 Omprojektering og konventionalbod Side 4

Læs mere

Det gode udbud men hvad med samarbejdet bagefter? Foto og arkitekter for projektet for Cykelslangen: DISSING+WEITLING architecture

Det gode udbud men hvad med samarbejdet bagefter? Foto og arkitekter for projektet for Cykelslangen: DISSING+WEITLING architecture Det gode udbud men hvad med samarbejdet bagefter? Foto og arkitekter for projektet for Cykelslangen: DISSING+WEITLING architecture 1 Hvem er vi? > Lene Ahlmann-Ohlsen Direktør > Jan Aagaard Ythat? Rådgivende

Læs mere

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER

RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER Dato: 20. december 2013 J. nr.: 102907 RAMMEAFTALE OM LEVERING OG MONTERING AF KØKKENER mellem Boligorganisationen Tårnbyhuse Saltværksvej 23C 2770 Kastrup (herefter bygherren ) og Og medundertegnede [indsæt

Læs mere

AB 18 APP til AB 18 (tillægsbetingelser) LOMMEUDGAVE

AB 18 APP til AB 18 (tillægsbetingelser) LOMMEUDGAVE AB 18 APP til AB 18 (tillægsbetingelser) LOMMEUDGAVE August 2018 1. oplag Tryk: Jørn Thomsen Elbo A/S ISBN: 978-87-92008-37-4 Papir: omslag: 200 gr. MultiArtSilk, indhold: 90 gr. G-print Indhold AB 18

Læs mere

Sammenstilling af ABR 18 og ABR 18 Forenklet

Sammenstilling af ABR 18 og ABR 18 Forenklet Sammenstilling af ABR 18 og ABR 18 Forenklet Denne sammenstilling af reglerne i ABR 18 og ABR 18 Forenklet er udført af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI og Danske Arkitektvirksomheder. Sammenstillingen

Læs mere

Sagkyndige beslutninger, jf. AB Ingeniørforeningen, 26. oktober 2016

Sagkyndige beslutninger, jf. AB Ingeniørforeningen, 26. oktober 2016 Sagkyndige beslutninger, jf. AB92 46 Ingeniørforeningen, 26. oktober 2016 1 Parterne GARANTIMODTAGER Bygherre, jf. AB 92 6 Entreprenør, jf. AB92 7 Garantiløfte Entrepriseaftale GARANTISTILLER Entreprenør,

Læs mere

Fejl i udbudsmaterialet

Fejl i udbudsmaterialet Fejl i udbudsmaterialet 14. november 2015 Christian Molt Wengel Advokat, partner PRÆSENTATION 2 Hvad? Rådgiveren i byggeriet Krav til projekteringen Ansvar for projekteringen Krav til udbudsmateriale 3

Læs mere

IPD i dansk kontekst

IPD i dansk kontekst IPD i dansk kontekst Udarbejdet som del af projektet: Pejlemærker for fremtidens digitale samarbejde gode råd til at skabe mere værdi Hent publikationen her: Pejlemærker-for-fremtidens-digitale-samarbejde

Læs mere

EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER

EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER For at understøtte forståelsen og implementeringen af de nye AB/ABR-bestemmelser har vi i samarbejde med byggeriets brancheorganisationer

Læs mere

Ekstraarbejder i lyset af den nye udbudslov

Ekstraarbejder i lyset af den nye udbudslov 13 Ekstraarbejder i lyset af den nye udbudslov Tina Braad, partner 14 Ekstraarbejde eller kontraktarbejde Det beror på en fortolkning, hvorvidt en ydelse fra entreprenørens side er kontraktarbejde eller

Læs mere

REVISIONSNOTAT YBL 2018

REVISIONSNOTAT YBL 2018 Danske Arkitektvirksomheder Vesterbrogade 1E, 2. sal 1620 København V Tlf. 3283 0500 Fax 3283 0730 Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Vesterbrogade 1E, 3. sal Postboks 367 1504 København V Tlf. 3525

Læs mere

Entrepriseret - udvalgte entrepriseretlige emner. Udvalgte emner. Sorø, 16. november Aftaler. Forældelse. Bygherrens ændringsret

Entrepriseret - udvalgte entrepriseretlige emner. Udvalgte emner. Sorø, 16. november Aftaler. Forældelse. Bygherrens ændringsret Entrepriseret - udvalgte entrepriseretlige emner Juridisk afdeling Sorø, 16. november 2016 Udvalgte emner Aftaler Hvad er en aftale? Aftalefrihed? Standardvilkår AB92/AB-Forbruger Forældelse Forskel på

Læs mere

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

13. januar 2011 FM 2011/28. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 13. januar 2011 FM 2011/28 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Formålet med forslaget er at få en mere effektiv håndhævelse af reglerne i Inatsisartutloven om indhentning

Læs mere

Tiltag til håndtering af energi i statens bygninger

Tiltag til håndtering af energi i statens bygninger Tiltag til håndtering af energi i statens bygninger Thomas Rysgaard. BYGST. Ingeniør. Afdeling for Planlægning og energi. 1 Væsentlige indsatsområder: Nybyggeri Renovering Energirenovering Optimering af

Læs mere

HØRINGSNOTAT YBL 2018

HØRINGSNOTAT YBL 2018 DANSKE ARK Danske Arkitektvirksomheder Vesterbrogade 1E, 2. sal 1620 København V Tlf 3283 0500 Fax 3283 0730 FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører Vesterbrogade 1E, 3. sal Postboks 367 1504 København

Læs mere

»Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet

»Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet »Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet 2013-12-16 Michael Blom Søefeldt Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet»agenda I. Hvad er udbud med mængder Hvad siger branchen om udbud

Læs mere

ABR 89 og Rådgiveraftalen

ABR 89 og Rådgiveraftalen ABR 89 og Rådgiveraftalen IDA BYG Onsdag den 28. februar 2018 Kl. 14.00-17.00 WINSLØW ADVOKATFIRMA, GAMMEL STRAND 34, 1202 KØBENHAVN K T: (+45) 3332 1033 F: (+45) 3696 0909 WINLAW@WINLAW.DK WWW.WINLAW.DK

Læs mere

HOVEDENTREPRISEKONTRAKT

HOVEDENTREPRISEKONTRAKT HOVEDENTREPRISEKONTRAKT Indledning: Nærværende hovedentreprisekontrakt er udarbejdet til projektet Sammen om energimodernisering Go Energi i samarbejde med Furesø Kommune. Anvendelse af denne standarddokument

Læs mere

AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER (AB-dokumenterne)

AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER (AB-dokumenterne) AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER (AB-dokumenterne) Ny certificering målrettet byggeog anlægsbranchens behov TILMELD DIG PÅ WWW.JUC.DK/ CAB18 1 1 NY AB 18-CERTIFICERING DER RAMMER PLET JUC

Læs mere

AB92 FOR IKKE-JURISTER

AB92 FOR IKKE-JURISTER Kursus i AB92 for ikke-jurister AB92 - Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomheder - indgår som et ud af en række standarddokumenter, såkaldte agreed documents, som

Læs mere

Niels Christian Toppenberg

Niels Christian Toppenberg AB/ABR høring Projektering og grænseflader ABR og konsekvenser for rådgiverydelser Niels Christian Toppenberg ncto@cowi.com 1 Agenda Nyt i AB/ABR revisionen ift. projektering og grænseflader Konsekvens:

Læs mere

Professionel konfliktløsning på byggepladsen

Professionel konfliktløsning på byggepladsen Professionel konfliktløsning på byggepladsen Hvad gør man som bygherre, rådgiver og entreprenør, når man ikke kan nå til enighed om betaling, tidsfristforlængelse, mangler eller andre tvister? Løsningen

Læs mere

Bygherreforeningens formuleringer til AB92

Bygherreforeningens formuleringer til AB92 15. september 2008 Bygherreforeningens formuleringer til AB92 En samling forslag til formuleringer til AB92, herunder præciseringer, udfyldninger og egentlige fravigelser, som Bygherreforeningen anbefaler

Læs mere

Bilag 4: Rammeaftale-kontrakt (Paradigma)

Bilag 4: Rammeaftale-kontrakt (Paradigma) Forhold markeret med gult er forhold, som skal anføres i det konkrete Rammeudbud og konkretiseres i den konkrete Rammeaftale. Tina Braad Partner tbr@holst-law.com T +45 8934 1116 Bilag 4: Rammeaftale-kontrakt

Læs mere

Tidsstyring i byggeriet tid er penge

Tidsstyring i byggeriet tid er penge Tidsstyring i byggeriet tid er penge Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Jens Hjortskov Velkommen Præsentation 1. Betydning af tidsstyring Sikre en effektiv og hensigtsmæssig gennemførelse

Læs mere

Den nye udbudslov i Vejdirektoratet. Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015

Den nye udbudslov i Vejdirektoratet. Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015 Den nye udbudslov i Vejdirektoratet Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015 Den nye udbudslov - Baggrund Forventet ikrafttræden 1. januar 2016 Formål: Udbudsloven skal først

Læs mere

1 Aftale om teknisk rådgivning og bistand

1 Aftale om teknisk rådgivning og bistand SPØRGSMÅL TIL UDBUDSMATERIALET TITEL DATO 14. juni 2019 TIL Odense Kommune - Sunde Skoler Indeklima 2019 Odense Kommune ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Aftalegrundlaget. 2 2. Kontraktperiode. 2 3. Fast pris og dennes betaling. 2 4. Dokumenter 2 5. Omfang af og ændringer i entreprisens omfang. 3 6. Fejl i projektet. 3 7. Regnefejl

Læs mere

Entreprisekontrakt. Indhold

Entreprisekontrakt. Indhold Entreprisekontrakt Indhold 1. Parterne 2. Beskrivelse af arbejdet 3. Ejendom (byggeplads) 4. Andre parter 5. Arbejdets omfang 6. Generelle betingelser 7. Aftalegrundlag 8. Forudsætninger i aftalen 9. Eksisterende

Læs mere

ENTREPRISERET AB-REVISIONEN NYE STANDARDVILKÅR I BYGGERIET

ENTREPRISERET AB-REVISIONEN NYE STANDARDVILKÅR I BYGGERIET Nye standardvilkår i byggeriet - AB 18 Udvalget bag revisionen af AB, ABT og ABR har 2. februar 2018 præsenteret sit udkast til de nye AB- og ABRbetingelser. De nye aftalevilkår indeholder på en række

Læs mere

Notat om fravigelser fra ABT 93 ved det udsendte udbudsmateriale

Notat om fravigelser fra ABT 93 ved det udsendte udbudsmateriale Bilag 8 ALMEN BOLIG+ SKJEBERG HØJE TAASTRUP Notat om fravigelser fra ABT 93 ved det udsendte udbudsmateriale Den 28.08.2017 Rev. 06.10.2017 I udbuddet for ovennævnte totalentreprisesag indgår i byggesagsbeskrivelsen

Læs mere

NYE STANDARDVILKÅR I BYGGERIET 28. marts 2019

NYE STANDARDVILKÅR I BYGGERIET 28. marts 2019 NYE STANDARDVILKÅR I BYGGERIET 28. marts 2019 1 HORTEN NIELS JØRGEN OGGESEN PARTNER Dir: +45 33344167 Mob: +45 52344167 E-mail: njo@horten.dk Niels Jørgen Oggesen er specialiseret i entrepriseret og har

Læs mere

Entreprisekontrakt. 1. Parterne: 1.1. Undertegnede:

Entreprisekontrakt. 1. Parterne: 1.1. Undertegnede: 1. Parterne: 1.1. Undertegnede: Københavns Kommune Sundheds og Omsorgsforvaltningen Boligsekretariatet Sjællandsgade 40 2200 København N 1.2. og medundertegnede: [firma, cvr. nr., adresse, tlf., fax, e-mail

Læs mere

Totalentreprisekontrakt Almene boliger på Gammel Nybyvej

Totalentreprisekontrakt Almene boliger på Gammel Nybyvej Mellem Handelsfirmaet JMT ApS Skelhøjvej 2 Veksø, 3670 Danmark og entreprenørens navn Sag 1/5 1 Entreprisens art Mellem bygherre: Handelsfirmaet JMT ApS Skelhøjvej 2 Veksø, 3670 Danmark og entreprenøren:

Læs mere

Udbud af landinspektørydelser

Udbud af landinspektørydelser Udbud af landinspektørydelser Spørgsmål stillet den 2. februar 2017 Spørgsmål vedr. udbudsbetingelser: Af udbudsbetingelsernes pkt. 6.4 fremgår det, at som mindstekrav kræves, at ansøger opfylder kravene

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Nr. 28 af 12. marts 2018

Nr. 28 af 12. marts 2018 Nr. 28 af 12. marts 2018 Fra: Lone Bendorff Farrell (LBF) Til: AB-udvalget Cc: Bitten Munk Warmdahl Emne: Høringssvar Almindelige Betingelser for rådgivning og bistand inden for bygge- og anlægsvirksomhed

Læs mere

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt TÅRNBYFORSYNING Vand A/S Rammeaftale om Vandledningsarbejder 2015-2017 Koncept til kontrakt 2015-07-30 1 Indholdsfortegnelse 1. PARTERNE... 3 2. AFTALEN... 3 3. AFTALEGRUNDLAG... 3 4. ENTREPRENØRENS YDELSER...

Læs mere

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012.

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. Den af organisationerne nedsatte arbejdsgruppe omfattede:

Læs mere

Aftaleformular for aftale om teknisk rådgivning og bistand vedr. bygherrerådgivning

Aftaleformular for aftale om teknisk rådgivning og bistand vedr. bygherrerådgivning Aftaleformular for aftale om teknisk rådgivning og bistand vedr. bygherrerådgivning Formularen benyttes sammen med Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand, ABR 89. Aftaleformularen er

Læs mere

Rådgiverens opgaver og ansvar ved ændringer. CEVIA Konference den 10. november 2009 Advokat Kasper Mortensen

Rådgiverens opgaver og ansvar ved ændringer. CEVIA Konference den 10. november 2009 Advokat Kasper Mortensen Rådgiverens opgaver og ansvar ved ændringer CEVIA Konference den 10. november 2009 Advokat Kasper Mortensen Den fælles målsætning i byggeriet: Det rigtige hus, til den rigtige pris og til den rigtige tid

Læs mere

Entreprenøransvaret og entrepriseforsikringer. Uddannelsesdagen 2017 Ved Jens Hjortskov

Entreprenøransvaret og entrepriseforsikringer. Uddannelsesdagen 2017 Ved Jens Hjortskov Entreprenøransvaret og entrepriseforsikringer Uddannelsesdagen 2017 Ved Jens Hjortskov 2 Entreprenøransvaret Entreprenøransvaret indebærer både et tjenesteydelsesansvar og et leverandøransvar. Entreprenøransvaret

Læs mere

AFLEVERING OG MANGLER

AFLEVERING OG MANGLER Advokatfirma AFLEVERING OG MANGLER 20-03-2018 1 PROGRAM Advokatfirma 1. Introduktion 2. Generelt om aflevering 3. Afleveringsforretningens gennemførelse 4. Hvornår foreligger der en mangel 5. Mangler påvist

Læs mere

Niels Ole Karstoft Stig Brinck

Niels Ole Karstoft Stig Brinck BIM samarbejdsformer og Samprojektering Niels Ole Karstoft Stig Brinck 19. FEBRUAR 2018 Disp. forslag Proj.forslag Udbud Udførelsesproj. Forventet design Fastlagt design Endeligt design Produktion Arkitekt

Læs mere

AB 92 14 og udbudsretten - grænser for mulighederne for at ændre kontrakten. Advokat Rasmus Holm Hansen

AB 92 14 og udbudsretten - grænser for mulighederne for at ændre kontrakten. Advokat Rasmus Holm Hansen AB 92 14 og udbudsretten - grænser for mulighederne for at ændre kontrakten Advokat Rasmus Holm Hansen AB 92 14, stk. 1 det entrepriseretlige udgangspunkt Side 2 Bygherren kan forlange ændringer i arbejdets

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 21. november 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 89 40 22 67 Jour. nr.: 83.15.05.G00.00001.03

Læs mere

AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND

AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND I forbindelse med Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand (ABR 89) 1. Parterne 1.1 Undertegnede Slagelse Kommune Center for Kommunale Ejendomme

Læs mere

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1. Procedurer for udbud og valg af rådgiver 2 1.1 Lovgivning 2 1.2 Rådgivningsydelser 2 1.2.1 Bygherrerådgivning 2 1.2.2 Projektering 3 1.2.3 Valg

Læs mere

Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011

Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011 Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011 Ansvarsbegrænsninger ABR 89 indeholder en række forskellige ansvarsbegrænsninger. Formålet med ansvarsbegrænsninger er at indskrænke

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

AB92 Entreprisekontrakt

AB92 Entreprisekontrakt AB92 Entreprisekontrakt 1 Parterne Mellem Tønder Kommune Wegners Plads 2 6720 Tønder (herefter: Bygherren) og [Entreprenør] [adr] CVR [CVR-nr.] (herefter: Entreprenøren) er indgået nærværende entreprisekontrakt

Læs mere

A. Aftalegrundlaget B. Sikkerhedsstillelse og forsikring C. Udførelse af entreprisen D. Betaling... 15

A. Aftalegrundlaget B. Sikkerhedsstillelse og forsikring C. Udførelse af entreprisen D. Betaling... 15 AB 18 Indhold A. Aftalegrundlaget... 4 B. Sikkerhedsstillelse og forsikring... 7 C. Udførelse af entreprisen... 9 D. Betaling... 15 E. Tidsfristforlængelse og forsinkelse... 17 F. Aflevering... 19 G. Mangler...

Læs mere

Kapitel C. AB 18. C1. Aftaletekst. Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed. A.

Kapitel C. AB 18. C1. Aftaletekst. Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed. A. Kapitel C. AB 18 C1. Aftaletekst Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB 18) A. Aftalegrundlaget Anvendelse 1. Almindelige betingelser er udarbejdet med henblik

Læs mere

Digital aflevering. Præhøring 2. 30. September 2015

Digital aflevering. Præhøring 2. 30. September 2015 Præhøring 2 30. September 2015 IKT bekendtgørelsen 10 Bygherren skal i samråd med dri2sherren s3lle krav om digital aflevering af de informa3oner, som vurderes relevant for: 1) dokumenta3on af byggeriet,

Læs mere