ORIENTERING FOR MED-SYSTEMET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ORIENTERING FOR MED-SYSTEMET"

Transkript

1 ORIENTERING FOR MED-SYSTEMET V. KOMMUNALDIREKTØR JESPER KAAS SCHMIDT BUDGET AUGUST 2018

2 DISPOSITION 1. Afsættet for budgetlægningen 2. Forudsætninger i basisbudget Mulige politiske håndtag 4. Øvrige emner: Forslag til økonomisk politik Analyser mv. 5. Pause summen ved bordene 6. Spørgsmål/svar i plenum

3 AFSÆT FOR BUDGETLÆGNINGEN Status på kommunens økonomi i 2018 Serviceområder under pres (omsorg, social, skole, familie) I foråret opstramning af Randersmodellen begrænsning af mulighederne for at overføre underskud mellem årene Handleplaner mhp. at skabe balance og afvikle gæld på omsorgsområdet og socialområdet blev større dele af handleplanerne henvist til budgetforhandlingerne Reform af udligningssystem udskudt De landspolitiske forhandlinger om et nyt udligningssystem brød sammen i foråret Udskudt til engang på den anden side af et folketingsvalg. Derfor fortsat stor usikkerhed om kommunens indtægtsside i overslagsårene!

4 AFSÆT FOR BUDGETLÆGNINGEN Økonomiaftale for 2019 (inkl. midtvejsregulering) Samlet set en fornuftig aftale for kommunerne et lille løft på service til finansiering af demografisk udgiftspres og videreførelse af anlægsniveau. Efter betydelig armlægning mellem regeringen og KL fik kommunerne igen et 1 årigt finansieringstilskud Moderniserings og effektiviseringsprogrammet videreføres (skal jf. aftalen frigøre 1 mia. kr. på landsplan om året til politisk prioritering) Ingen pulje til skattestigninger sanktion hvis kommunerne samlet set opkræver mere i skat i En større tidsel : Lavere lønudvikling end forudsat i aftalen for større fald i udgifterne til indkomstoverførsler betød en midtvejsregulering af bloktilskuddet i 2018.

5 AFSÆT FOR BUDGETLÆGNINGEN Budgetproceduren vedtaget af byrådet: at byrådet som led i den videre budgetlægning tager stilling til udmøntningen af den afsatte pulje vedrørende moderniserings og effektiviseringsprogrammet (forudsatte besparelser/effektiviseringer som er inde i budgettet, men ikke er udmøntet endnu). Forvaltningen skal udarbejde et budgetforslag i balance

6 FORUDSÆTNINGER Budgetforslaget indeholder en lang række forudsætninger de væsentligste: Indregning af et effektiviseringskrav på ½ pct. årligt. Samtidigt udgår de hidtidigt indarbejdede besparelser vedr. moderniserings og effektiviseringsprogrammet. Ingen prisfremskrivning af budgetter til varekøb og tjenesteydelser fortsætter i 2019 og 2020, og er herefter forudsat genindført. Øget opsparing/gældsafvikling hos aftaleenhederne i de kommende år. Stik imod forventningen i befolkningsprognosen har kommunen i 1. halvår 2018 haft befolkningstilbagegang. Indarbejdet buffer (forværring) til imødegåelse af forventede mindreindtægter i 2020 og frem. Der er forlods indarbejdet besparelser på aktiveringsindsatsen på beskæftigelsesområdet svarende til reduktion af vores bloktilskud fra staten (vedlagt bilag med forslag til konkrete besparelser).

7 EFFEKTIVISERINGSBIDRAG PÅ ½ PCT. INDREGNET I BASISBUDGET I STEDET FOR MEP (MODERNISERINGS- OG EFFEKTIVISERINGSPROGRAM) Øger det samlede effektiviseringskrav i budgettet. Giver netto en mindreudgift på 9,5 mio. kr. i 2019 stigende til 51,8 mio. kr. i 2022

8 FORUDSÆTNINGER, BASISBUDGET FORELØBIG FORDELING AF EFFEKTIVISERINGSBIDRAG 2019-priser, 1000 kr. 1.1 Administration Politisk organisation Børn Familie Beskæftigelse, integration og kontante yde Forebyggende foranstaltninger Tilbud til voksne med særlige behov M&T - Skattefinansieret Kultur og Fritid Sundhed Omsorg Landdistrikt Skole Familie Udvikling -81 I alt

9 FORUDSÆTNINGER, BASISBUDGET UDMØNTNING AF INGEN PRISFREMSKRIVNING I priser, 1000 kr. 1.1 Administration Politisk organisation Børn Familie Beskæftigelse, integration og kontante yde Forebyggende foranstaltninger Tilbud til voksne med særlige behov M&T - Skattefinansieret Kultur og Fritid Sundhed Omsorg Landdistrikt Skole og uddannelse Familie Udvikling -148 I alt Besluttet i budget Fra 2021 og frem forudsættes igen fuld prisfremskrivning

10 FORUDSÆTNINGER, BASISBUDGET OPSPAREDE MIDLER (SERVICE OG ANLÆG) Netto skal overførslerne (primært service) forbedres med 75 mio. kr. frem mod 2022.

11 FORUDSÆTNINGER, BASISBUDGET BEFOLKNINGSPROGNOSE Befolkningsfremgangen i 2017 var betydelig mindre end forventet (forskel ml rød og blå): Forværring på 22 mio. kr. i 2019 stigende til 47 mio. kr. i Tilbagegang i 1. halvår 2018 (forskel ml blå og grøn): Indregnet forværring på 25 mio. kr. årligt fra 2020 og frem til at dække forventet mindreindtægt fra udligningen.

12 ØVRIG DRIFT INDKOMSTOVERFØRSLER ANDEL IFT. ANDEL AF FOLKETAL (I PCT.) Kommunens udgiftsandel er væsentligt større end andelen af folketallet. Desværre stigende andel fra 2016 til Samlet indebærer indkomstoverførslerne en forværring i 2019 på 49 mio. kr. og det er under forudsætning af besparelser på 15 mio. på aktiveringsindsats!

13 BASISBUDGET Opgaven jf. budgetproceduren er kun delvist løst: Det fremlagte forslag til basisbudget er i balance på det skattefinansierede område i Men, ikke i balance ift. kassebeholdning i 2022 (målsætning 150 mio. kr.) Det er nødvendigt at indarbejde mindreudgifter/merindtægter for at få balance/skabe råderum mulige politiske håndtag? (næste planche)

14 MULIGE POLITISKE HÅNDTAG OVERSIGT MED EKSEMPLER Nr Mio. kr Forsikrede ledige (beskæftigelsestilskud) * Ekstraordinært finansieringstilskud * Fortsat ingen prisfremskrivning fra 2021 og frem 9 18 Yderligere effektiviseringskrav/rammereduktion på ½ pct. årligt Sænkning af dækningsafgift annulleres 0,8 4,8 8,5 9,9 5 Hæve indkomstskatten med 0,5% (eksempel) 26,6 42,3 44,3 60,6 Demografimodel på ældreområdet opdatering 6 af enhedsbeløb 5,0 10,3 15,6 20,4 7 Erhvervsområdet 1,25 1,25 1,25 1,25 *Skal ses i sammenhæng med, hvornår man politisk tror, at en reform af udligningssystemet kan træde i kraft (i eksemplet 2022).

15 HÅNDTAG I BASISBUDGET FORSIKREDE LEDIGE - BESKÆFTIGELSESTILSKUD? Forudsat overskud på 30 mio. kr. i 2018 og 2019 og 0 mio. kr. fremadrettet (jf. budget ). Usikkert, men et muligt politisk håndtag at være mere optimistisk.

16 HÅNDTAG I BASISBUDGET EKSTRAORDINÆRT FINANSIERINGSTILSKUD? Overslagsår: Der er indarbejdet halvdelen af det tilskud vi har fået de seneste år, jf. budget Stor usikkerhed, men et muligt politisk håndtag at være mere optimistisk.

17 ØVRIGE EMNER MED-orientering den 31. august 2018

18 Økonomisk politik forslag Overordnet ramme byrådets vision (selve visionen og de overordnede målsætninger er også en del af materialet, som sendes i høring) En sund økonomisk styringskultur En effektiv drift Emner i politikken: Økonomiske styringsmål i budgetlægningen Effektiv drift og rum til omprioritering Generelle økonomistyringsregler skattefinansieret drift Økonomistyringsregler på decentralt niveau Randersmodellen Budgetmodeller demografimodeller Investeringsmodeller Anlægsstyring Finansstyring (finansiel strategi)

19 ØKONOMISK POLITIK Til politisk afklaring Hvilke mål skal vi primært styre efter? På kort sigt foreslås gennemsnitlig kassebeholdning ultimo budgetperioden + balance på det skattefinansierede område i budgetåret. Løbende effektiviseringskrav (størrelsen af dette og proces)? Anlægsområdet forslag om 10 årig investeringsplan og fornyet prioritering af det samlede anlægsbudget i årene drøftelse af kommunens samlede anlægsniveau (set i forhold til behov og ambitioner) Reviderede rammer i den finansielle strategi (forslag om lidt mere fleksibilitet til forvalterne mhp. bedre balancering af samlet risiko).

20 BUDGETANALYSE OMSORGSOMRÅDET Besluttet i forbindelse med B i sammenhæng med en konstatering af, at området var (og er) under økonomisk pres. Frem mod 2030 ses en betydelig tilgang af ældre borgere til omsorgsområdet. Analysen forholder sig primært til de grundlæggende strukturer på området (økonomisk styringsmodel, organisering, boligantallet og sammenhængen mellem boligområdet og hjemmeplejen). Analysen omfatter et bruttokatalog med forslag som området kan anvende til at sikre, at tilgangen af borgere kan rummes inden for de kommende års budgetter med den demografiregulering, som byrådet måtte beslutte.

21 DEMOGRAFIREGULERINGER DEMOGRAFIUDFORDRING PÅ OMSORGSOMRÅDET Udfordring I 2030 skal området (ved nuværende model) tilføres næsten 300 mio. kr. mere (i forhold til 2018) Bør give anledning til overvejelse om alternative modeller

22 DEMOGRAFIREGULERINGER ANBEFALINGER I ANALYSE At det politisk drøftes om de beregnede demografibeløb i første omgang skal indregnes centralt i budgettet og først udmøntes til de relevante fagområder i forbindelse med de politiske drøftelser om budgettet. At demografimodellerne får et grundigere servicetjek én gang i hver byrådsperiode (i forbindelse med den første budgetlægning i byrådsperioden). Herudover specifikke anbefalinger vedrørende de enkelte modeller: Børn, skole, social og omsorg blandt andet: Overvejelser i forhold til mulig indførelse af efterregulering af modellen på socialområdet Alternative modeller på omsorgsområdet (med mindre regulering end i dag)

23 ØVRIGE SPØRGSMÅL TIL POLITISK AFKLARING Analyser/notater på udvalgte områder til drøftelse: Kulturhus mulighed for ombygning indenfor eksisterende rammer Dronningborg Idrætscenter forslag til fremtidens center skal vi arbejde videre med det, og i givet fald i hvilket spor? Svømmehaller forslag til optimering og neutralisering af merudgifter til øget rengøringskrav Ny parkeringsaftale tab indarbejdet i budgettet Refusion af særligt dyre enkeltsager skal området gøres styrbart? Erhvervsområdet med omlægningen kan der frigøres 1,25 mio. kr. til politisk prioritering

24 BUDGETMATERIALE Det samlede materiale fra byrådets budgetseminar Basisbudgetskemaer (med uddybning af hvert bevillingsområde): Beskrivelse af bevillingsområdet Mål for området Tal og forudsætninger Nøgletal, takster m.m. Offentliggjort i dag (kl ) og kan findes her: Broen: / Hjemmesiden: /

25 Det videre forløb Data 31. aug. (kl ) Aktivitet Orienteringsmøde for MED systemet Deltagelse af formænd, næstformænd i MED systemet samt fra de 4 råd (ældreråd, medborgerskabsråd, handicapråd og udsatteråd). Umiddelbart efter mødet afholdes ekstraordinært møde i Hovedudvalget med opfølgning på orienteringsmødet og drøftelse af det videre forløb sep. Høringsperiode MED systemet samt råd (ældreråd, handicapråd og udsatteråd) (svar sendes til: budgetkontor@randers.dk) 6. sep. Hovedudvalget og økonomiudvalget dialogmøde inden økonomiudvalgets 1. behandling af budget sep. Økonomiudvalget 1. behandling af budget sep. Ordinært møde i Hovedudvalget drøftelse af evt. høringssvar

26 Dato Det videre forløb, fortsat Aktivitet 17. sep. Byrådet 1. behandling af budget sep. 21. sep. (22. sep.) Politiske forhandlinger om budget Der er reserveret september fra kl Det indgåede budgetforlig offentliggøres på kommunens hjemmeside sammen med eventuelle mindretalsaftaler og udtalelser fra byrådets partier/lister. Hovedudvalget vil blive orienteret om indholdet af forliget og medarbejdersiden kan vælge at afgive udtalelse 27. sep. Frist for fremsendelse af ændringsforslag kl okt. Økonomiudvalget 2. behandling af budget okt. Byrådet 2. behandling af budget

27 KORT SUMME-PAUSE. OG BAGEFTER SPØRGSMÅL? MED-orientering den 31. august 2018

Budget Orientering af MED-organisationen, 1. september 2017

Budget Orientering af MED-organisationen, 1. september 2017 VELKOMMEN Budget 2018-2021 Orientering af MED-organisationen, 1. september 2017 Overordnede betragtninger Som altid bygger basisbudgettet på en lang række forudsætninger med indbygget usikkerhed: Vi bruger

Læs mere

Basisbudget (overordnet beskrivelse)

Basisbudget (overordnet beskrivelse) Basisbudget 2019 22 (overordnet beskrivelse) Budgetkontoret, den 23. august 2018 I dette notat gives en kort beskrivelse af basisbudget 2019 22. Først følger en beskrivelse af de væsentligste forudsætninger

Læs mere

Notat. Notatet indeholder følgende emner i relation til budgetproceduren: 1. Udmøntning af puljer fra budget

Notat. Notatet indeholder følgende emner i relation til budgetproceduren: 1. Udmøntning af puljer fra budget Notat Vedrørende: Budget 2018-21 (budgetprocedure m.m.) Sagsnavn: Budget 2018-21 Sagsnummer: 00.01.00-A00-30-16 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 10. marts

Læs mere

Dette notat indeholder en kort beskrivelse af forslag til budgetprocedure herunder forslag til selve tids- og aktivitetsplanen.

Dette notat indeholder en kort beskrivelse af forslag til budgetprocedure herunder forslag til selve tids- og aktivitetsplanen. Vedrørende: Budgetprocedure 2016-19 Sagsnavn: Budget 2016-19 Sagsnummer: 00.01.00-S00-6-14 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 27-03-2015 Sendes til: Økonomiudvalget

Læs mere

1. Overordnede økonomiske mål

1. Overordnede økonomiske mål Vedrørende: Budgetprocedure 2015-18 Sagsnavn: Budget 2015-18 Sagsnummer: 00.01.00-S00-1-14 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 10-03-2014 Sendes til: Økonomiudvalget

Læs mere

Budgetprocedure

Budgetprocedure Budgetprocedure 2020-2023 Udkast 20. februar 2019 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Økonomi i balance. Randers Kommune, juni 2010

Økonomi i balance. Randers Kommune, juni 2010 1. Indledning. Kommunernes økonomi er under stort pres. Serviceudgifterne i kommunernes regnskaber for 2009 er ifølge Ministeriet overskredet med 5,1 mia. kr. Årsagen er primært merudgifter på det specialiserede

Læs mere

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling)

1. Budget 2019 med overslagsårene (1. behandling) Økonomiudvalget 27. august 2018 1. Budget 2019 med overslagsårene 2020-2022 (1. behandling) Sagsnr. Initialer ANSO Åbent Sagsfremstilling Drøftelse og indstilling af teknisk budgetforslag 2019 til 1. behandling

Læs mere

Ændringer i økonomien siden B2014-2017

Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Bilag 2 Dato 20-08-2014 Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Tabellen viser de væsentligste ændringer i økonomien i budgetforslaget for 2015-2018. Ændringerne er kommet til, siden Byrådet sidst har behandlet

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene 2021 2023 Budgetproceduren 2020-2023 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den kommende budgetlægning. Økonomiudvalget

Læs mere

Direktionens forslag til budget-i-balance (Budget 2017)

Direktionens forslag til budget-i-balance (Budget 2017) Direktionens forslag til budget-i-balance (Budget 2017) Med godkendelsen af Budgetstrategien for 2017 har Økonomiudvalget anmodet Direktionen om at udarbejde et forslag til budget-i-balance, der kan undergives

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

1. Resume Aarhus vokser, og vi bliver flere og flere aarhusianere. Det sætter præg på alle dele af kommunen.

1. Resume Aarhus vokser, og vi bliver flere og flere aarhusianere. Det sætter præg på alle dele af kommunen. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 1. september 2014 Forslag til budget 2015-2018 1. Resume Aarhus vokser, og vi bliver flere og flere aarhusianere. Det sætter

Læs mere

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb

- Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb Budgetlægning 2015-2018 Basisbudget 2015-18: - Statslige vilkår - Hvordan ser basisbudgettet ud? - Særlige temaer - Videre forløb MED, Råd m.fl, 21. August 2014 Danmark er presset på vækst Vækst i BNP

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene 2020 2022 Budgetproceduren 2019-2022 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Dele

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo februar 2019 Indhold 1. Resume og indledning...1 2. Risikofaktorer...2 3. Den gennemsnitlige likviditet...4 4. Den faktiske kassebeholdning...6 5. Ændringer i forhold til budgetforliget

Læs mere

SOCIALUDVALGET BUDGET

SOCIALUDVALGET BUDGET BUDGET 2018-2021 SOCIALUDVALGET BUDGET 2018-21 Dato 2. marts 15. marts 20. og 27. marts Økonomiudvalg og Direktion Budgetseminar Aktivitet Hovedudvalget Orienteres om forslag til tids- og aktivitetsplanen

Læs mere

Nedenstående tabel viser resultatet af ordinær drift og anlæg i budget sammenholdt med det tilsvarende tal i basisbudget :

Nedenstående tabel viser resultatet af ordinær drift og anlæg i budget sammenholdt med det tilsvarende tal i basisbudget : Notat Vedrørende: Bilag 2 - Ændringer siden budget 2017-20 Sagsnavn: Budget 2018-21 Sagsnummer: 00.01.00-A00-30-16 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 24-08-2017

Læs mere

SOCIALUDVALGET BUDGET

SOCIALUDVALGET BUDGET BUDGET 2017-20 SOCIALUDVALGET BUDGET 2017-20 Dato Aktivitet 25. og 26. februar Økonomiudvalg og Direktion Budgetseminar Marts Hovedudvalget Orienteres om forslag til tids- og aktivitetsplanen for budget

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2017 og overslagsårene 2018 2020 Budgetproceduren 2017-2020 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Katalog

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 2013-44960 Dato: 27-08-2013 Dokumentnr.: 2013-260484 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2014-17 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling

Læs mere

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18 Aktuel økonomi - regnskab 2017 - budgetlægning 2019-22 - udligningsreform - OK 18 Byrådets plankonference den 3.-4. maj 2018 Regnskab 2017 2 Regnskab 2017 Økonomioversigt Opr. budget Korr. budget Forv.

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2018 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2018 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2018 og overslagsårene 2019 2021 Budgetproceduren 2018-2021 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Teknisk

Læs mere

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Bilag 5 Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Generelt I prognosen er der anvendt budgettet for perioden 2011-2014, mens der i 2015-30 er foretaget en fremskrivning af indtægter og udgifter

Læs mere

Budgetprocedure Dette notat indeholder forslag til budgetprocedure for budget herunder tids- og aktivitetsplan for processen.

Budgetprocedure Dette notat indeholder forslag til budgetprocedure for budget herunder tids- og aktivitetsplan for processen. 1 Notat Vedrørende: Budgetprocedure 2017-20 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 7. april 2016 Sendes

Læs mere

I dette notat gives en beskrivelse af basisbudget som grundlag for de videre politiske drøftelser.

I dette notat gives en beskrivelse af basisbudget som grundlag for de videre politiske drøftelser. Notat Vedrørende: Basisbudget 2018-21 Sagsnavn: Budget 2018-21 Sagsnummer: 00.01.00-A00-30-16 Skrevet af: Brian Hansen og Lars Sønderby E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 25. august

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019

AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 AKTUEL ØKONOMI Ultimo marts 2019 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Den faktiske kassebeholdning... 5 Ændringer i forhold til budgetforliget og sidste

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget

Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget Februar 2019 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Budget 2020-27 Budgetnotat 2: Rammevilkår og budgetrammer Fagudvalgene, Økonomiudvalget og byrådet orienteres i dette budgetnotat om rammevilkårene

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2020-2023 Budget - fra forslag til vedtagelse Folketingsvalget i juni har medført store forsinkelser for kommunernes budgetlægning. Den årlige aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening

Læs mere

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 14. februar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2019. Da det er

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Forslag til budget

Forslag til budget ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 6 2016 Dato: 11. august 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Forslag til budget 2017-2020 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 15.

Læs mere

Igangsætning af budgetlægningen 2015-2018

Igangsætning af budgetlægningen 2015-2018 Notat Haderslev Kommune Økonomi og Udbud Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13. maj 2014 Sagsident: 14/14080 Lb.nr. 97953 Sagsbehandler: Jytte

Læs mere

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget 2018 2021, proces og tidsplan Dette notat beskriver forslag til proces- og tidsplan for budgetlægningen for budget 2018-2021. Indhold: 1. Vigtige elementer i årets

Læs mere

Budgetstrategi Budget Januar 2018

Budgetstrategi Budget Januar 2018 Budgetstrategi Budget 2019-22 Januar 2018 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2019-22 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Forårsseminar den 20-21. april 2018 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 5

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2019.

DREJEBOG FOR BUDGET 2019. Syddjurs Kommune 28. februar 2018 DREJEBOG FOR BUDGET 2019. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen tager højde for de

Læs mere

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune

Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for for Hjørring Kommune Tolv overordnede vilkår eller forudsætninger for budgetlægningen for 2018-2021 for Hjørring Kommune 1) Statsgaranti I det foreliggende budgetmateriale er der foreløbigt valgt det statsgaranterede udskrivningsgrundlag

Læs mere

Budgetproces og tidsplan 2020

Budgetproces og tidsplan 2020 Budgetproces og tidsplan 2020 08-02-2019 Kirstine Røn Direkte: 7257 7483 Mail: krr@jammerbugt.dk Sagsnr.: 00.30.02-s00-59-18 1. Indledning I det følgende beskrives processen og tidsplanen for arbejdet

Læs mere

Budgetproces og tidsplan 2019

Budgetproces og tidsplan 2019 Budgetproces og tidsplan 2019 02-03-2018 Kirstine Røn Direkte: 7257 7483 Mail: krr@jammerbugt.dk Sagsnr.: 00.30.02-s00-44-17 1. Indledning I det følgende beskrives processen og tidsplanen for arbejdet

Læs mere

Fredensborg Kommune. Borgermøde Budget

Fredensborg Kommune. Borgermøde Budget Fredensborg Kommune Borgermøde Budget 2018-2021 Velkommen v/borgmester Thomas Lykke Pedersen Borgermøde om kommunens økonomi og budget Vi holder dette møde for at give alle interesserede borgere mulighed

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Budgetprocedure. Budget 2018 ( ) Sag: S Ringe, den Indledning

Budgetprocedure. Budget 2018 ( ) Sag: S Ringe, den Indledning Budgetprocedure Budget 2018 (2019-2021) Sag: 00.30.00-S00-6-16 Ringe, den 21.12.2016 Indledning Med vedtagelsen af Budget 2017 og overslagsår blev der lagt flere økonomiske spor, som muliggør en større

Læs mere

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 6. september 2016 Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 1. Resume Magistratsafdelingerne har udarbejdet skøn over regnskabet

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-2-15 Dato: 08-09-2015 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2016-2019 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Budgetproces for Budget (ØK)

Budgetproces for Budget (ØK) Budgetproces for Budget 2019-2022 (ØK) Åben sag Sagsid: 17/26108 Sagen afgøres i: Byrådet Bilag: 1) 2380803 Åben: Forslag til tidsplan - Budget 2019 Indledning Sagsgang Orientering BY ØK ÆGU PBU KMU BUU

Læs mere

Budgetproces for Budget 2020

Budgetproces for Budget 2020 Budgetproces for Budget 2020 December 2018 Budgetproces for Budget 2020 Godkendt i Byrådet d. 19-12-2018 2 Indhold 1. Fokus for budget 2020...4 1.1 Den økonomiske politik...4 1.2 Situationsbillede...5

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

Som supplement til tidsplanen er der udarbejdet nærværende notat, som kort beskriver de enkelte elementer i budgetprocessen.

Som supplement til tidsplanen er der udarbejdet nærværende notat, som kort beskriver de enkelte elementer i budgetprocessen. Notat Sagsnr.: 00.30.00-S00-21-18 Dato: 17-01-2019 Titel: Forslag til budgetproces for 2020-2023 1. Indledning Direktionen har den 17. december 2018 behandlet forslag til tidsplan for budgetprocessen 2020-2023,

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

Aftale om Budget 2015

Aftale om Budget 2015 Aftale om Budget 2015 Indgået den 30. september 2014 mellem følgende partier i Vejen Byråd: Venstre, Danmarks Liberale Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Dansk Folkeparti SF Socialistisk

Læs mere

Direktionens forslag til budget i balance. Følgeskrivelse. Esbjerg Kommune. Budget

Direktionens forslag til budget i balance. Følgeskrivelse. Esbjerg Kommune. Budget Direktionens forslag til budget i balance Følgeskrivelse Esbjerg Kommune Budget 2019-2022 Dateret 3. september 2018 1 Direktionens forslag til budget i balance Økonomiudvalget har anmodet Direktionen om

Læs mere

BUDGET Borgermøde september 2017

BUDGET Borgermøde september 2017 BUDGET 2018-2021 Borgermøde - 11. september 2017 Hovedbudskaber Et godt halvårsregnskab 2017 med et lille overskud men en overskridelse af servicerammen Et budgetforslag 2018-21 i balance, som overholder

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Aktuel økonomi ultimo oktober 2017 Dato: 6. november 2017 1. Indledning

Læs mere

Disposition. Orientering om budget for MED-systemet

Disposition. Orientering om budget for MED-systemet Disposition Resultatopgørelse for 2016-19 (budgetforudsætninger) Økonomiske styringsmål Indkomstoverførsler (refusionsomlægning) Budgetmateriale m.m. Omprioriteringspulje Nøgletal Scenarier for budget

Læs mere

Skatter, tilskud og udligning Revideret budgetskøn for :

Skatter, tilskud og udligning Revideret budgetskøn for : NOTAT 21. august 2015 LRASM Skatter, tilskud og udligning Revideret budgetskøn for 2016-2019: Der er den 3. juli indgået en økonomiaftale for 2016 mellem regeringen og KL, som indebærer betydelige ændringer

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2018.

DREJEBOG FOR BUDGET 2018. Syddjurs Kommune 18. januar 2017 DREJEBOG FOR BUDGET 2018. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen tager højde for de

Læs mere

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach

Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach Oplæg om økonomi v/økonomichef Jørgen Bach 1. Regnskab 2014 2. 1. budgetopfølgning i 2015 3. Budgetlægning 2016 4. Nøgletal i budgetlægningen Plankonferencen 2015 Regnskab 2014 - Økonomioversigt mio.kr.

Læs mere

SVENDBORG KOMMUNE BUDGETPROCEDURE. Budget Omstilling og Prioritering

SVENDBORG KOMMUNE BUDGETPROCEDURE. Budget Omstilling og Prioritering SVENDBORG KOMMUNE BUDGETPROCEDURE Budget 2020 Omstilling og Prioritering Indholdsfortegnelse 1. Resumé...3 2. Indledning...3 3. Økonomisk politik...4 3.1 Det økonomiske udgangspunkt...4 3.2 Effektivisering...5

Læs mere

NOTAT: Overblik over budget til "budgetmappen"

NOTAT: Overblik over budget til budgetmappen Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 271288 Brevid. 2174027 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Overblik over budget 2016-2019 til "budgetmappen" 20. august 2015 Generelle forudsætninger Til

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. februar 2019 Budgetprocedure for budget 2020-2023 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2020. Proceduren

Læs mere

Budgetprocedure [Udkast]

Budgetprocedure [Udkast] Budgetprocedure 2019-2022 [Udkast] 22. februar 2018 Budgettet er politikernes vigtigste redskab til at styre den økonomiske udvikling i kommunen. Det er således ved budgetlægningen, at de store beslutninger

Læs mere

Viborg Kommune. Aktuel økonomi. Oplæg v/klaus Christiansen Byrådets plankonference 28. marts 2017

Viborg Kommune. Aktuel økonomi. Oplæg v/klaus Christiansen Byrådets plankonference 28. marts 2017 Aktuel økonomi Oplæg v/klaus Christiansen Byrådets plankonference 28. marts 2017 Regnskab 2016 Viborg Kommune Økonomioversigt - regnskab 2016 Opr. budget Korr. budget Forv. regnskab Regnskab Afvigelse

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2016-19 tet for 2016-19 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Budgetprocedure. Budget 2018 ( ) Sag: S Ringe, den Indledning

Budgetprocedure. Budget 2018 ( ) Sag: S Ringe, den Indledning Budgetprocedure Budget 2018 (2019-2021) Sag: 00.30.00-S00-6-16 Ringe, den 29.11.2016 Indledning Med vedtagelsen af Budget 2017 og overslagsår blev der lagt flere økonomiske spor, som muliggør en større

Læs mere

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018

Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Godkendt den 23. januar 2018 Økonomisk politik Den økonomiske politik fastsætter de overordnede økonomiske målsætninger for kommunens budgetlægning og finansielle strategi. Politikken

Læs mere

Fredensborg Kommune. Rammerne for Budget Ved direktør Mads Toftegaard og økonomichef Claus Chammon

Fredensborg Kommune. Rammerne for Budget Ved direktør Mads Toftegaard og økonomichef Claus Chammon Fredensborg Kommune Rammerne for Budget 2020-2023 Ved direktør Mads Toftegaard og økonomichef Claus Chammon Regnskab 2018 Re gnska bsre sulta t 2 0 18 (1.000 kr.) Re gnska b 2 0 18 I. De t ska tte fina

Læs mere

Favrskov Kommune 27. september Aftale om budget

Favrskov Kommune 27. september Aftale om budget Favrskov Kommune 27. september 2017 Aftale om budget 2018-21 2. Budgetaftalen Partierne bag budgetaftalen har aftalt følgende ændringer og præciseringer i forhold til Budgetforslag 2018-21 (vedlagt som

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Kapitel 1. Generelle rammer

Kapitel 1. Generelle rammer Side 2 Kapitel 1 Generelle rammer 1. Byrådets rammeudmelding for budgetproces 2019-2022 (godkendt i Byråd 21. marts) 2. Tidsplan for budget 2019 (godkendt i Byråd 21. marts) 3. Byrådets overordnede forudsætninger

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning

NOTAT. Allerød Kommune. 1. Indledning NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Opdatering af aktuel økonomi ultimo december 2016 Dato: 1. februar 2017

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den faktiske kassebeholdning... 3 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Ændringer i forhold til sidste måneds aktuelle

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-4-17 Dato: 01-09-2017 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2018-2021 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Notatet kan betragtes som supplement til den overordnede beskrivelse af basisbudgettet.

Notatet kan betragtes som supplement til den overordnede beskrivelse af basisbudgettet. Notat Vedrørende: Basisbudget 2019 22 (uddybende notat) Sagsnavn: Budget 2019 22 Sagsnummer: 00.01.00 A00 41 17 Skrevet af: Brian Hansen E mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato: 24 08

Læs mere

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Den 22. august 2013 på Hotel Vojens Råderum, afbureaukratisering og effektivisering Fra 5 til 12 mia. kr. i modernisering af offentlig sektor frem til 2020

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2016.

DREJEBOG FOR BUDGET 2016. Syddjurs Kommune 29. januar 2015 DREJEBOG FOR BUDGET 2016. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen for budgetprocessen

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-5-16 Dato: 02-09-2016 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2017-2020 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Politisk tidsplan regnskab 2014, budgetopfølgning 2015 og Budget 2016-2019 pr. 6. feb. 2015

Politisk tidsplan regnskab 2014, budgetopfølgning 2015 og Budget 2016-2019 pr. 6. feb. 2015 Godkendelse af tidsplan og budgetprocedure for budget 2016-19. (Offentligheden orienteres efterfølgende om reduktionsplan, herunder at BDO's forslag til besparelses-potentialer bliver foreløbigt og kan

Læs mere

Generelle bemærkninger til budgetforslag 2017

Generelle bemærkninger til budgetforslag 2017 Generelle bemærkninger til budgetforslag 2017 1 Indhold: side Budgetlægningen for 2017... 3 Udgangspunkt for budgetlægningen... 3 Pris- og lønstigningsskøn... 4 Økonomiaftalen for 2017 mellem regeringen

Læs mere

Budgetstrategi

Budgetstrategi Budgetstrategi 2019-2022 Overordnet om budgetstrategien Budgetstrategien beskriver den overordnede proces herunder produkter og tidsfrister i forbindelse med arbejdet med budgettet for det kommende år

Læs mere

Notat om overførselsområdet i basisbudget 2016-2019

Notat om overførselsområdet i basisbudget 2016-2019 Notat om overførselsområdet i basisbudget 2016-2019 Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti indgik i februar 2015 aftale om reform af refusionssystemet

Læs mere

Økonomiske procedurer Tidsplan og proces BUDGET

Økonomiske procedurer Tidsplan og proces BUDGET Økonomiske procedurer 2018 Tidsplan og proces BUDGET 2019 Indholdsfortegnelse Økonomiske procedurer for 2018... 2 1. Budgetprocessen for 2019-2022... 2 Rammen nuværende økonomisk politik... 3 Budgetloven

Læs mere

Hermed fremsendes budgetforslaget for til 1. behandling i Økonomiudvalget.

Hermed fremsendes budgetforslaget for til 1. behandling i Økonomiudvalget. 29082018 16:30 Side 1 ØU Budget, 1. behandling Sagsnr.: 18/26 Resumé: Hermed fremsendes budgetforslaget for 2022 til 1. behandling i. s forslag til budget 2022 skal behandles to gange i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Budgetvejledning 2016

Budgetvejledning 2016 Budgetvejledning 2016 Indledning Budgetvejledningen indeholder retningslinjerne for udarbejdelse af budget 2016 og overslagsårene 2017-2019. Budgetprocessen arbejder med 3 spor: et politisk- administrativt

Læs mere

Byrådets temamøde den 20. juni 2016

Byrådets temamøde den 20. juni 2016 Byrådets temamøde den Program Velkomst ved Borgmester Pernille Beckmann Økonomiaftalen Status på den økonomiske situation Status på udvalgenes arbejde med prioriteringsrummet De næste skridt Opsamling

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2015-18 tet for 2015-18 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl. 19.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 20.12 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Budgetforslag 2018-2021 Budget - fra forslag til vedtagelse Den 30. august kl. 19 er der borgermøde om Budgetforslag 2018-2021 i Administrationscentret i Birkerød. På mødet kan borgerne give deres mening

Læs mere

Budgetproces for budget

Budgetproces for budget Hjørring Kommune 20. marts 2019 Budgetproces for budget 2020-2023 Arbejdet med budget 2020-2023 tager afsæt i budgetaftalen for budget 2019-2022. I budgetaftalen er der fokuseret på at løse kommunens økonomiske

Læs mere

Høring vedr. budget Generel orientering

Høring vedr. budget Generel orientering Høring vedr. budget 2014 2017 - Generel orientering Præsentation: Jørgen Bach, Økonomichef i Viborg Kommune Program: (ca. 15 minutter) Hvor bruges pengene? Hvordan ser økonomien ud i 2013? Budgetlægningsprocessen

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

Budgetforslag Bilag 1: Notat til basisbudget 2015

Budgetforslag Bilag 1: Notat til basisbudget 2015 Budgetforslag 2015 2018 Bilag 1: Notat til basisbudget 2015 Økonomiudvalget den 04.08.2014 1 Indledning Ifølge den vedtagne budgetprocedure skal basisbudgettet for 2015 udmeldes på Økonomiudvalgets møde

Læs mere