Case-study. Løsningsforslag. Dansk Kemiproduktion A/S (DKP)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Case-study. Løsningsforslag. Dansk Kemiproduktion A/S (DKP)"

Transkript

1 Case-study Løsningsforslag Dansk Kemiproduktion A/S (DKP)

2 Vejledende løsningsforslag i forbindelse med case opgaven der blev stillet til sikkerhedsrådgivereksamen onsdag d. 23. september ) Vægtes 5% a) Den nævnte syre har klassifikationskoden CO1. Angiv, hvad klassifikationskoden CO1 betyder? [5 %] CO1 betyder ætsende oxiderende væske ( ) 2) Vægtes 30% a) Hvilke dokumenter skal følge en tanktransport af den nævnte syre? Begrund svaret. [5 %] b) Tankvognene skal være udstyret med brandslukningsmateriel. Hvordan kan man kontrollere brandslukningsmaterialets funktionssikkerhed? Begrund svaret [5 %] c) Hvilke krav er der til tanktransportens gennemførsel? Begrund svaret [5 %] d) Beskriv, hvilke opgaver du som sikkerhedsrådgiver har i forbindelse med DKP s tanktransporter, og hvordan du i praksis vil løse disse opgaver. Begrund svaret. [15 %] 2) a) Transporten skal ledsages af følgende dokumenter i henhold til afsnit: (a) Et transportdokument (b) Skriftlige anvisninger (d) Billedlegitimation på køretøjets mandskab (a) Godkendelsesattesten på tankkøretøjet (b) Førerens ADR uddannelsesbevis 2) b) I henhold til afsnit , skal brandslukkeren være forsynet med et segl (plombe) der angiver, at den ikke har været anvendt. Den skal være forsynet med et mærke der angiver, at den er i overensstemmelse med en anerkendt standard (EN3/A1:2007) Den skal være forsynet med et mærke der angiver datoen for seneste og næste periodiske eftersyn, og at den er blevet efterset i henhold til DS2320-standarden (Bekendtgørelsen for vejtransport af farligt gods, 14). Den skal være anbragt beskyttet på køretøjet, således at dens funktionssikkerhed ikke er påvirket af vejrliget ( )

3 2) c) Transporten skal gennemføres i henhold til ADR konventionens krav, bl.a.: CV24: Køretøjet skal være rengjort inden læsning S14: Køretøjet skal holdes under opsyn. Chaufføren skal være uddannet på et grundkursus samt et specialiseringskursus i tank Transporten skal ledsages af dokumentation, som anført under besvarelse 2)a) Der skal være udstyr på køretøjet i henhold til 8.1.5, herunder også det særlige udstyr der bl.a. kræves ved fareseddel nr. 8. Tankens godkendelses-/eftersynsperioder skal være overholdt Fyldningsgrader for tanken skal være overholdt Tanken skal være fremstillet af aluminium (TC6) Der er særlige krav til tankens prøvningstryk (TT1) Tanken skal være afmærket med faresedler på begge sider og på bagenden Køretøjet skal være afmærket med orange skilte foran og bagpå, med numrene 885/2031, alternativt uden numre foran og bagpå, og med tilsvarende orange skilte med numre på begge sider. (til 5 % er Beredskabsstyrelsen sandsynligvis kun ude efter de første par stykker hvis man er helt firkantet, er transportens gennemførsel som spørgsmålet andrager, anført i kapitel 8) 2) d) Som sikkerhedsrådgiver skal jeg bl.a. sikre mig, at der er udarbejdet procedure vedrørende læsning/fyldning af tankvogne. Jeg vil udarbejde en tjekliste til proceduren, således at såvel chauffør som fylder nemt kan kontrollere, at de har overholdt gældende regler i ADR og farligt gods-bekendtgørelsen. Jeg vil også sikre mig, at chaufførerne har modtage undervisning i henhold til kapitel 8.2, dvs. grund- og specialiseringskursus til tank. Jeg vil sikre mig, at chaufførerne har modtaget nøje instruks i, hvordan arbejdet skal udføres. Jeg vil udarbejde procedurer og tjeklister der sikrer, at køretøjet er skiltet korrekt og transporten medbringer den korrekte dokumentation.

4 Jeg vil endvidere som sikkerhedsrådgiver sikre mig, at der er styr på (evt. en procedure) de enkelte tankvogne, med hensyn til eftersyn af køretøj, samt periodiske og mellemliggende eftersyn på selve tanken. I dagligdagen vil jeg så ofte, som det er muligt og hensigtsmæssigt, selv medvirke ved kontrol af køretøjerne, samt instruktionen til chaufføren, således at jeg er sikker på at reglerne overholdes. Jeg vil samtidig med mellemrum kontrollere at reglerne overholdes, bl.a. ved stikprøvekontroller i forbindelse med transporternes gennemførsel. Hvis der sker overtrædelser enten af reglerne i ADR eller de udarbejdede procedurer, vil jeg undersøge og analysere forholdende, og sikre mig at dette ikke gentages. Hvis det er nødvendigt, vil jeg på baggrund af overtrædelsen/tilsidesættelsen af reglerne udarbejde hændelsesrapporter til virksomheden. 3) Vægtes 15 % a) Hvilken forskrift skal en emballage til den nævnte syre opfylde? Angiv desuden et konkret emballeringsforslag op oplys, om plastdunke som enkeltemballager kan anvendes. Begrund svaret. [10 %] b) Hvilke krav er der til mærkning af kolli? Begrund svaret [5 %] 3) a) En emballage, der anvendes til emballering af UN 2031 Salpetersyre 8 (5.1) I, skal opfylde de generelle emballeringsbestemmelser i ADR afsnit og 4.1.3, samt den generelle emballeringsforskrift P001, samt, hvis der anvendes plastikemballager, den særlige emballeringsbestemmelse PP81. Jeg vil konkret emballere syren i en plastikdunk, med en maksimal kapacitet på 60 L. Plastemballagen må højst anvendes i 2 år efter fremstillingsdatoen i overensstemmelse med PP81. En plastemballage kan godt anvendes til det pågældende stof, det skal dog sikres at plastemballagen er godkendt til emballagegruppe I, hvilket betyder at den er X- mærket, samt at den er prøvet med et hydraulisk prøvningstryk på mindst 250 kpa (jf ) Det anvendte plastmateriale skal være foreneligt med stoffet og ikke forårsage farlige reaktioner jf ) b) Emballagen skal mærkes med fareseddel nr. 8 og fareseddel nr. 5.1, samt påskriften UN (det forudsættes at der er tale om en enkeltemballage) Kombinationsemballager skal tillige mærkes med retningspile på to modstående sider.

5 4) Vægtes 15 % a) Hvilke krav stilles der til ADR uddannelse af distributions- og transportafdelingen? begrund svaret. [10 %] b) Beskriv hvilke opgaver du som sikkerhedsrådgiver har i forbindelse med DKP s uddannelse, og hvordan du i praksis vil løse disse opgaver. Begrund svaret [5 %] 4) a) Personalet skal uddannes i henhold til ADR-konventionens kapitel 1.3, med det specifikke indhold der er angivet i afsnit til , hvilket vil sige: Grunduddannelse: Personalet skal være bekendt med de generelle regler omkring farligt gods, herunder ansvar, uddannelse, de forskellige klasser, overordnede krav til dokumentation, transportens gennemførsel o.s.v Funktionsspecifik: Den funktionsspecifikke uddannelse skal svare til de enkelte personers arbejdsopgaver og til deres ansvar, og bør minimum indeholde: Krav til transportens gennemførsel, hhv. som kolli og i tanke, Emballering, samt fyldning af tanke Afmærkning af emballager og tanke Krav til tanke, herunder betydning af tankkoder og tankhierarki Påfylderen og læsserens ansvar Fyldningsgrader Betjening af tanke, og lukkesystemer. Sikkerhedsuddannelse: Som minimum skal personalet være bekendt med de farer og risici, der er forbundet med netop salpetersyre, hvorledes syre reagerer med andre materialer, forholdsregler ved spild, ved personkontakt, elementær førstehjælp ved kontakt med syre m.m. Derudover skal personalet have en generel viden omkring sikring af farligt gods i henhold til afsnit , som minimum omkring chaufførens legitimation, offentlighedens adgang til håndteringsområder o.s.v. Da virksomheden tillige er omfattet af bestemmelserne omkring højrisikogods, skal personalet være bekendt med de særligt udarbejdede sikringsplaner, specielt omkring korrekt reaktion i forbindelse med sikringstrusler og øvrige sikringsrisici. 4) b) Som sikkerhedsrådgiver vil jeg først og fremmest sikre mig, at der er procedurer i DKP omkring uddannelse, ellers vil jeg bidrage til at udarbejde disse. Procedurerne vil indeholde krav til uddannelse af de enkelte personalekategorier, krav til løbende efteruddannelse m.m. Jeg vil endvidere sikre mig at gennemført uddannelse bliver registreret i DKP s personaleregister.

6 Jeg vil vedvarende, i forbindelse med ny lovgivning og f.eks. i forbindelse med hændelser og lignende i virksomheden, vurdere om uddannelsesniveauet er tilstrækkeligt, og eventuelt medvirke til efteruddannelse. 5) vægtes 20 % a) Angiv, hvilke foranstaltninger chaufføren herefter skal udføre, og hvem der skal sikre sig, at han forstår og er i stand til at udføre disse foranstaltninger? Begrund svaret [10 %] b) Hvilke personlige værnemidler og hvilket sikkerhedsudstyr skal medbringes på køretøjet [10 %] 5) a) Chaufføren skal ved den nævnte hændelse følge anvisningerne i de skriftlige anvisninger, hvilket vil sige (5.4.3): Undgå antændelseskilder, herunder især at ryge eller tænde elektrisk udstyr Tage advarselsvest på, og placer advarselsmarkeringer hensigtsmæssigt Holde transportdokumenterne parat til redningsmandskabets ankomst Undgå at komme i kontakt med udstrømmende stoffer Observere og være parat såfremt der skulle opstå mindre brande på køretøjet (ikke lasten) Bruge køretøjets udstyr til at forhindre udslip i at komme til vandmiljø og kloaksystem, hvis det kan gøres sikkert Holde afstand til uheldsstedet og anmod andre om samme samt følge beredskabstjenestens anvisninger Fjerne eventuelt forurenet tøj og udstyr og bortskaffe dette sikkert Undgå at blande udstrømmende stoffer med brændbare stoffer (f.eks. savsmuld) Det er jf i ADR transportørens ansvar at køretøjets mandskab forstår anvisningerne og er i stand til at udføre anvisningerne korrekt. 5) b) En stopklods af passende størrelse To selvstående advarselsmarkeringer Øjenskyllevæske Advarselsvest * En transportabel belysningsanordning * Beskyttelseshandsker* Øjenbeskyttelse* En skovl Afløbsdække En opsamlingsbeholder *til hvert medlem af køretøjets mandskab 6) Vægtes 15% a) Hvilken rapportering skal du/dkp foretage vedrørende dette udslip? Begrund svaret. [5 %]

7 b) Beskriv, hvilke opgaver du som sikkerhedsrådgiver har i forbindelse med udslippet, og hvordan du i praksis vil løse disse opgaver. Begrund svaret [10 %] 6) a) Som sikkerhedsrådgiver, skal jeg i henhold til sikkerhedsrådgiverbekendtgørelsens 7 udarbejde en hændelsesrapport til DKP. Idet jeg antager at der i en 50 liters dunk er mindst 50 liter, skal DKP rapportere hændelsen til beredskabsstyrelsen inden 30 dage efter hændelsen jf. ADR samt farligt gods-bekendtgørelsen, 7, stk. 2. En variant kunne være: Idet jeg antager, at der i en 50 liters dunk, der er fyldt i overensstemmelse med de maksimale fyldningsgrader anført i , ikke er 50 liter af produktet, skal DKP ikke rapportere hændelsen til myndighederne, idet den spildte mængde er under rapporteringsgrænserne i ) b) Min opgave som sikkerhedsrådgiver er, i forbindelse med den konkrete hændelse, at analysere hændelsen, og derudover at rapportere denne til DKP og tillige medvirke til at indføre foranstaltninger til at sikre at hændelsen ikke gentager sig. I praksis vil jeg via kontakt til de involverede personaler, chauffør, afsender og ved gennemgang af bl.a. udrykningsrapporten finde frem til årsagen (der er som beskrevet i opgaven). Jeg vil her sikre mig at der bliver stillet klare procedurer op over for chaufførerne, for hvorledes de skal forholde sig i forbindelse med lignende situationer, og jeg vil samtidig sikre mig at alle chauffører forstår dette. Jeg vil yderligere kontakte kundens sikkerhedsrådgiver og sikre mig, at de er klar over deres ansvar i forbindelse med modtagelse af farligt gods, herunder at de erkender deres ansvar for at afhjælpe lignende situationer, herunder også rengøring og bortskaffelse (omemballering til bjærgningsemballage). Opgaven er besvaret med henblik på at vise en 100 % besvarelse, så mindre i de enkelte punkter kan sagtens blive vurderet tilfredsstillende og over beståelseskriteriet.

DEKRA Sikkerhedsrådgivning

DEKRA Sikkerhedsrådgivning DEKRA Sikkerhedsrådgivning Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2019 03.2017 - Sikkerhedskort ADR Sikkerhedsrådgiver: Benny Plesner 70 60 65 00/20 67 82 07 benny.plesner@dekra.dk Bestemmelser for forsendelse

Læs mere

SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation I tilfælde af en ulykke eller en nødsituation, der kan opstå eller forekomme under transport, skal medlemmerne

Læs mere

SKRIFTLIGE ANVISNINGER. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

SKRIFTLIGE ANVISNINGER. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation SKRIFTLIGE ANVISNINGER Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation I tilfælde af en ulykke eller en nødsituation, der kan opstå eller forekomme under transport, skal medlemmerne af køretøjets

Læs mere

Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender

Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender Folderen giver en kort introduktion til reglerne ved transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie,

Læs mere

Sikkerhedsrådgivereksamen Eksempel på Caseløsning

Sikkerhedsrådgivereksamen Eksempel på Caseløsning Vejledende løsning af caseopgaven fra sikkerhedsrådgivereksamen d. 1. marts 2012 1) Vægtes 20 % a) Chaufføren ringer og spørger dig til råds. Hvad vil du gøre i situationen? [5 %]. b) Begrund, om den nævnte

Læs mere

Case-study i Vej - ADR:

Case-study i Vej - ADR: Eksaminandens navn: Vejledende løsning Fødselsdato: BEMÆRK: Bedømmelse af case-study sker kun såfremt opgaven er forsynet med oplysning om eksaminandens navn og fødselsdato samt er underskrevet af pågældende

Læs mere

Farligt gods. Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR 2017

Farligt gods. Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR 2017 Farligt gods Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

Læs mere

Fødselsdato: Case-study i VEJ ADR

Fødselsdato: Case-study i VEJ ADR Eksaminandens navn: Vejledende løsning Fødselsdato: BEMÆRK: Bedømmelsen af case-study sker kun såfremt opgaven er forsynet med oplysning om eksaminandens navn og fødselsdato samt er underskrevet af pågældende

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen.

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen. Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen. Kataloget er revideret i oktober 2008 og har været gældende for Roskilde og Helsingør politikredse m.fl.. Benyttes nu af alle 12 politikredse.

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR: Flytte- og Vognmandsforretningen John Hansen A/S Jorisvej København S CVR: FOR PERIODEN:

ÅRSRAPPORT FOR: Flytte- og Vognmandsforretningen John Hansen A/S Jorisvej København S CVR: FOR PERIODEN: ÅRSRAPPORT FOR: Flytte- og Vognmandsforretningen John Hansen A/S Jorisvej 19 2300 København S CVR: 16048909 FOR PERIODEN: 11.02.2017-10.02.2018 UDARBEJDET AF: v/sikkerhedsrådgiver Navn Erklæring fra ekstern

Læs mere

Sikkerhedsrådgivermanual

Sikkerhedsrådgivermanual Formål: Ansvar: Definitioner: Sikre at farligt gods bliver udleveret korrekt i henhold til gældende lovgivning. Alle ansatte beskæftiget med udlevering af farligt gods. Farligt gods-lovgivning: ADR samt

Læs mere

ITD Fyrværkeribranchen 2017 VEJTRANSPORT AF FYRVÆRKERI 2017

ITD Fyrværkeribranchen 2017 VEJTRANSPORT AF FYRVÆRKERI 2017 ITD Fyrværkeribranchen 2017 STI FTET 17. APRIL 1 923 ÆR KE NI NG EN FYRV VEJTRANSPORT AF FYRVÆRKERI 2017 RI BRANCHEFO RE 1 Denne pjece henvender sig til afsendere og transportører involveret i vejtransport

Læs mere

Prøveeksamen 1 - ADR Sikkerhedsrådgiverkursus

Prøveeksamen 1 - ADR Sikkerhedsrådgiverkursus Opgave 1 Hvilke(n) af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods? A. Virksomheder, der udelukkende transporterer, læsser, aflæsser eller afsender

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011 Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011 Bødetaksterne er alene vejledende, og det skal understreges, at den endelige bødeberegning henhører under domstolene. Bødekataloget er opdelt

Læs mere

ADR BASIS KURSUS FOR CHAUFFØRER, DER SKAL TRANSPORTERE FARLIGT GODS I EN TJENESTEBIL.

ADR BASIS KURSUS FOR CHAUFFØRER, DER SKAL TRANSPORTERE FARLIGT GODS I EN TJENESTEBIL. ADR BASIS KURSUS FOR CHFFØRER, DER SKAL TRANSPORTERE FARLIGT GODS I EN TJENESTEBIL. HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=RRFLIY6YLOI SIKKERHEDSRÅDGIVER FOR Den koordinerende sikkerhedsrådgiver Cathrin Guldager

Læs mere

Særlige bestemmelser for national vejtransport, der udføres med køretøjer, der er registreringspligtige i Danmark, af affald, der er farligt gods

Særlige bestemmelser for national vejtransport, der udføres med køretøjer, der er registreringspligtige i Danmark, af affald, der er farligt gods Bilag 3 Særlige bestemmelser for national vejtransport, der udføres med køretøjer, der er registreringspligtige i Danmark, af affald, der er farligt gods 1. Særlige bestemmelser for emballering, mærkning

Læs mere

Kort og godt om farligt gods 2016

Kort og godt om farligt gods 2016 Kort og godt om farligt gods 2016 Bilbranchen I samarbejde med DI - ATL Skriftlige anvisninger De skriftlige anvisninger skal svare til nedenfor viste fire sides model for så vidt angår form og indhold.

Læs mere

Case-study. Løsningsforslag. Farligt gods Transport A/S - Esbjerg

Case-study. Løsningsforslag. Farligt gods Transport A/S - Esbjerg Case-study Løsningsforslag Farligt gods Transport A/S - Esbjerg 1. Vægtes 10 % Beskriv kort, hvad du vil gøre her og nu for at afhjælpe de to akutte situationer (Fyrværkeritransporten og benzintransporten)

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2013

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2013 (Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods) Bødetaksterne er alene vejledende, og det skal understreges, at den endelige bødeberegning henhører under domstolene.

Læs mere

Hvilke af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods?

Hvilke af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods? Prøveeksamen nummer 5 Fødselsdato: Eksaminandens underskrift: Eksamensvagtens underskrift: Tidspunkt for aflevering: Multiple-choice i VEJ ADR: Opgave 1 Hvilke af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen

Læs mere

Prøveeksamen 4 - rettevejledning

Prøveeksamen 4 - rettevejledning Opgave 1 Hvilke af følgende regelsæt skal transport af farligt gods mellem Haderslev og Harwich, England ske i overensstemmelse med, når transporten udføres som vejtransport mellem Haderslev og Esbjerg

Læs mere

Farligt gods Kapitel 1.3 kursus

Farligt gods Kapitel 1.3 kursus Farligt gods Kapitel 1.3 kursus Farligt gods i landbruget? 2 Foto: TISFoto: TIS Bornholms Landbrug Regelsæt ADR 2015 - Vejtransport af farligt gods National bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods

Læs mere

ADR Ansvar

ADR Ansvar Hvad siger loven? Afsenderens ansvar er angivet i ADR afsnit 1.4.2.1. a) Kontrollere at det farlige gods er klassificeret og tilladt til transport. b) Give transportøren oplysninger og data på en sporbar

Læs mere

Regler for transport af Lithium batterier i henhold til ADR 2017

Regler for transport af Lithium batterier i henhold til ADR 2017 Regler for transport af Lithium batterier i henhold til ADR 2017 Lithium batterier er klassificeret som farligt gods, da de kan overophede og selvantænde under givne omstændigheder. Lithium Metal Batterier

Læs mere

ADR 2011. chaufførens farligt gods. guide. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

ADR 2011. chaufførens farligt gods. guide. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ADR 2011 chaufførens farligt gods guide Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord Arbejdstilsynet har haft guiden til gennemsyn og finder, at indholdet i den er i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningen.

Læs mere

Notat vedr. farligt gods

Notat vedr. farligt gods 8. maj 2003 Til: Medlemmerne i DGF Reinsurance Notat vedr. farligt gods Dette notat er sammenstykket af uddrag fra ADR-konventionen - udgave 1. juli 2001, med den hensigt at skabe et overordnet overblik

Læs mere

BILAG A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige stoffer og genstande

BILAG A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige stoffer og genstande BILAG A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige stoffer og genstande 1-1 Del 1 Generelle bestemmelser ADR 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE DEL 1 Bilag A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige

Læs mere

ADR-KONVENTIONEN 2019

ADR-KONVENTIONEN 2019 7. marts 2018 ECE/TRANS/WP.15/240 Draft amendments to annexes A and B of ADR 8. juni 2018 ECE/TRANS/WP.15/240/Add. 1 Draft amendments to annexes A and B of ADR - Addendum 8. juni 2018 ECE/TRANS/WP.15/240/Corr.

Læs mere

PAKNING OG FLYTNING AF KEMIKALIER

PAKNING OG FLYTNING AF KEMIKALIER PAKNING OG FLYTNING AF KEMIKALIER SIKKERHED SIKKERHEDSRÅDGIVER FOR Den koordinerende sikkerhedsrådgiver Cathrin Guldager Sørensen (Trine) Mobil: 2073 0477 Mail: tgs@au.dk Jeg står til rådighed og er uddannet

Læs mere

Eksempel på en multiple choice opgave til eksamen for sikkerhedsrådgivere

Eksempel på en multiple choice opgave til eksamen for sikkerhedsrådgivere Eksempel på en multiple choice opgave til eksamen for sikkerhedsrådgivere Følgende sæt består af 40 opgaver, hvilket svarer til det antal, der stilles til eksamen. Hver opgave består af et spørgsmål og

Læs mere

Pt. gælder bilag 3 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 om vejtransport af farligt gods for sådan transport.

Pt. gælder bilag 3 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 om vejtransport af farligt gods for sådan transport. Til affald danmark, DAKOFA, Dansk Industri, Kommunekemi A/S, FASID, Rigspolitiet, KL, FKB og RenoSam samt deltagere i møde den 4. december 2009 i Beredskabsstyrelsen 21. juni 2012 Transport af affald,

Læs mere

Informationssystemet

Informationssystemet Informationssystemet Gennemgang af, hvordan informationssystemet er bygget, hvordan vi kan bruge det i forbindelse med et kemikalieuheld og hvilke oplysninger skal vi bruge, for vi kan bruge informationssystemet.

Læs mere

Transport af farligt gods Herunder Planteværn

Transport af farligt gods Herunder Planteværn Transport af farligt gods Herunder Planteværn Konklusion og sammenfatning Generelt bør landbruget sørge for at få leveret planteværnsmidler på bedriften, da de hermed kan undgå at overtræde ADR-bestemmelserne.

Læs mere

ADR 2013. farligt gods. guide. 5-2-1010 Yellow Black PANTONE Red 032 C Stans. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

ADR 2013. farligt gods. guide. 5-2-1010 Yellow Black PANTONE Red 032 C Stans. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ADR 2013 farligt gods guide 5-2-1010 Yellow Black PANTONE Red 032 C Stans Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord Arbejdstilsynet har haft guiden til gennemsyn og finder, at indholdet i

Læs mere

Prøveeksamen 3 eksempel på sikkerhedsrådgivereksamen

Prøveeksamen 3 eksempel på sikkerhedsrådgivereksamen Opgave 1 Hvilke af følgende aktiviteter er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods A. Nødtransport med henblik på redning af menneskeliv B. Transport af farligt

Læs mere

FARLIGT GODS GT- KONFERENCE 2010. Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde?

FARLIGT GODS GT- KONFERENCE 2010. Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde? Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde? Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde? En ikke på alle måder uddybende gennemgang og tolkning af diverse regler, hovedsageligt knyttet til uddannelse, i

Læs mere

Informationsmateriale om RID 2009 og RID 2009, REV 1

Informationsmateriale om RID 2009 og RID 2009, REV 1 Informationsmateriale om RID 2009 og RID 2009, REV 1 RID 2009. Dette informationsmateriale har til hensigt at give en kort beskrivelse af udvalgte væsentlige ændringer, der sker ved overgangen fra RID

Læs mere

ADR 2017 FARLIGT GODS GUIDE. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros

ADR 2017 FARLIGT GODS GUIDE. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros ADR 2017 FARLIGT GODS GUIDE Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros Tjekliste transport af farligt gods - STYKGODS Tjekliste transport af farligt gods - STYKGODS Chaufførens dokumenter Farligt

Læs mere

Generel beskrivelse for emballering af begrænsede mængder (LQ).

Generel beskrivelse for emballering af begrænsede mængder (LQ). LQ Emballering Formål: Indhold: Ref.: At sikre korrekt emballering af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen men pakket som begrænset mængde (LQ). Generel

Læs mere

Sikkerhedsrådgivermanual

Sikkerhedsrådgivermanual 1. Dokumentation Ved transport af radioaktive stoffer, skal dokumentationen suppleres med følgende: Klassenummeret 7. Betegnelsen eller symbolet for det eller de pågældende radionuklider. En beskrivelse

Læs mere

Prøveeksamen 2 A. IMDG. ( ) B. RID. ( ) C. ICAO. ( ) D. ADR. ( ) Hvilket UN-nummer og klasse skal en blanding bestående af følgende to stoffer have?

Prøveeksamen 2 A. IMDG. ( ) B. RID. ( ) C. ICAO. ( ) D. ADR. ( ) Hvilket UN-nummer og klasse skal en blanding bestående af følgende to stoffer have? Opgave 1 Hvilke af følgende regelsæt skal transport af farligt gods mellem Haderslev og Harwich, England ske i overensstemmelse med, når transporten udføres som vejtransport mellem Haderslev og Esbjerg

Læs mere

ADR farligt gods. guide. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros

ADR farligt gods. guide. Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros ADR 2019 farligt gods guide Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros Tjekliste transport af farligt gods - STYKGODS Tjekliste transport af farligt gods - STYKGODS Chaufførens dokumenter Farligt

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt Oversigt (indholdsfortegnelse) BEK nr 665 af 18/08/1999 Gældende (Sikkerhedsrådgiverbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 27-08-1999 Transportministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel

Læs mere

Nyt fra Beredskabsstyrelsen

Nyt fra Beredskabsstyrelsen Du spørger, om det pågældende kursus kan erstatte en kapitel 1.3 uddannelse. Først og fremmest: Det er måske bare et formuleringsmæssigt spørgsmål, men det skal understreges, at hvis der er krav om kapitel

Læs mere

Speciale Chauffør 1. Farligt gods (ADR) Timetal. Hovedforløb område-fag. Farligt gods (ADR)

Speciale Chauffør 1. Farligt gods (ADR) Timetal. Hovedforløb område-fag. Farligt gods (ADR) Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og Logistik Uddannelse Godschauffør Renovationschauffør Speciale Chauffør

Læs mere

Henvendelser vedrørende det faglige indhold af den danske udgave, herunder om eventuelle fejl i teksten, kan rettes til Beredskabsstyrelsen.

Henvendelser vedrørende det faglige indhold af den danske udgave, herunder om eventuelle fejl i teksten, kan rettes til Beredskabsstyrelsen. Informationsmateriale om ADR 2011 Dette informationsmateriale har til hensigt at give en kort beskrivelse af udvalgte væsentlige ændringer, der sker ved overgangen fra ADR 2009 til ADR 2011. For en udtømmende

Læs mere

VEJLEDNING OM VEJTRANSPORT AF FARLIGT GODS

VEJLEDNING OM VEJTRANSPORT AF FARLIGT GODS VEJLEDNING OM VEJTRANSPORT AF FARLIGT GODS Emne: Affald Generelt Erhvervsmæssig vejtransport af affald, der er farligt gods, skal ske i overensstemmelse med bestemmelserne i den til enhver tid gældende

Læs mere

Nyt fra Beredskabsstyrelsen

Nyt fra Beredskabsstyrelsen Scandic Bygholm 17. 18. december 2015 Tilsyn 2015: Siden december 2014 har der været 5 tilsyn hvoraf 3 var administrative tilsyn. 4 af disse tilsyn havde BRS ingen bemærkninger til Scandic Bygholm 17.

Læs mere

Farligt gods Seminar november 2016

Farligt gods Seminar november 2016 1 Opdatering af UN reglerne 18. -> 19. udgave 5. -> 6. udgave 2 1 En del ændringer i undtagelser vedrørende drivmidler på transporterende motorer, maskiner og køretøjer Første ændring 1.1.3.2 a) Gas i

Læs mere

Vejtransport med farligt gods. ADR kapitel 1.3 - kursus. ADR kapitel 1.3 kursus 2015

Vejtransport med farligt gods. ADR kapitel 1.3 - kursus. ADR kapitel 1.3 kursus 2015 Vejtransport med farligt gods ADR kapitel 1.3 - kursus 2015 En stor tak til v/ Chefkonsulent Vagn Theilgaard der har stillet kursusmateriale og viden til rådighed for dette kursus. Kursusindhold: Præsentation

Læs mere

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse 8-1 8-2 DEL 8 Bestemmelser for køretøjers mandskab og udstyr, transportens gennemførelse samt dokumentation 8-3 8-4 KAPITEL 8.1

Læs mere

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse 8-1 8-2 DEL 8 Bestemmelser for køretøjers mandskab og udstyr, transportens gennemførelse samt dokumentation 8-3 8-4 KAPITEL 8.1

Læs mere

FARLIGT GODS - KONFERENCE

FARLIGT GODS - KONFERENCE VELKOMMEN TIL FARLIGT GODS - KONFERENCE 2018 Vejledende program for Farligt Gods konferencen 2018 Torsdag Den 20. - 21.december på Hotel Koldingfjord 11:30-12:00 Ankomst og indkvartering 12:00-13:00 Frokost

Læs mere

Prøveeksamen 3 Rettevejledning

Prøveeksamen 3 Rettevejledning Opgave 1 Hvilke af følgende aktiviteter er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods A. Nødtransport med henblik på redning af menneskeliv ( ) B. Transport af farligt

Læs mere

Ansvarsfordeling ved farligt affald

Ansvarsfordeling ved farligt affald Ansvarsfordeling ved farligt affald Hvordan deles ansvar og opgaver, når transportøren udfører en del af opgaverne for eller på vegne af afsenderen? v/ Torkil Hansen - Rigspolitiet Lastbilchauffør ville

Læs mere

At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen.

At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen. FG Modtagelse Formål: Indhold: At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen. Generel beskrivelse for modtagelse af farligt gods.

Læs mere

Multitest de første erfaringer ADR-beviser Modulvogntog og farligt gods Brændstoftanke i maskiner, udstyr og køretøjer

Multitest de første erfaringer ADR-beviser Modulvogntog og farligt gods Brændstoftanke i maskiner, udstyr og køretøjer Multitest de første erfaringer ADR-beviser Modulvogntog og farligt gods Brændstoftanke i maskiner, udstyr og køretøjer Multitest - de første erfaringer Multitest virker Operativsystem (Windows 7, XP) Internetbrowser

Læs mere

Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods

Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner 1. Bekendtgørelsen gælder for transport af farligt gods ad vej, som

Læs mere

Håndtering af farligt affald. Miljøforum Fyn 21. marts 2011

Håndtering af farligt affald. Miljøforum Fyn 21. marts 2011 Håndtering af farligt affald Miljøforum Fyn 21. marts 2011 Stena Metal koncernen Jern og metal Returpapir Farligt affald WEEE Aluminium Stål Olie Trading Finans Miljøteknik Stena i Danmark Stena Jern &

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods Bekendtgørelse nr. 665 af 18. august 1999 Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods I medfør af 2, stk. 3, i lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 473 af 16. juni 1999,

Læs mere

Dangerous goods specialists and training

Dangerous goods specialists and training Transport af lithiumbatterier og -celler Lithiumbatterier og -celler kan være undtaget fra at følge farligt gods-bestemmelserne ved transport, under forudsætning af, at visse krav overholdes. Dette notat

Læs mere

Siden sidst. Brand og førstehjælp ADR juni 2017 hos Rescue and Safety Center, Korsør

Siden sidst. Brand og førstehjælp ADR juni 2017 hos Rescue and Safety Center, Korsør Brand og førstehjælp ADR 26. - 28. juni 2017 hos Rescue and Safety Center, Korsør Nyt kursus for nye sikkerhedsrådgiver forventes afholdt snarest i det nye år Repetitionskurser efter behov. Er der behov.?

Læs mere

Bekendtgørelse 931 af 08/07/15 sidder på bagerste side. Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1)

Bekendtgørelse 931 af 08/07/15 sidder på bagerste side. Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1) Bekendtgørelse 931 af 08/07/15 sidder på bagerste side Bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods Justitsministeriet Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1) I medfør

Læs mere

Transport af Festool akkumulatorpakker

Transport af Festool akkumulatorpakker Transport af Festool akkumulatorpakker (lithium-ion-batterier, i det følgende kaldet akkumulator eller akkumulatorpakke) 1. Forord OBS! Følgende cirkulære beskriver dels transporten af Festool akkumulatorpakker

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. februar 2015 Sag 222/2014 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Steffen Thorborg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holbæk den 17.

Læs mere

Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1)

Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1) Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1) I medfør af 33, stk. 1 og stk. 6, nr. 2, og 70, stk. 4, i beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 660 af 10. juni 2009, som ændret ved lov nr. 514

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods Bekendtgørelse nr. xx af xx 2012 UDKAST Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods I medfør af 2, stk. 3, og 17, stk. 2-3, i lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1086 af

Læs mere

Draft amendments to annexes A and B of ADR - Addendum corrigendum (rettelser til tillægget)

Draft amendments to annexes A and B of ADR - Addendum corrigendum (rettelser til tillægget) Februar 2013 Informationsmateriale om ADR 2013 Dette informationsmateriale har til hensigt at give en kort beskrivelse af udvalgte væsentlige ændringer, der sker ved overgangen fra ADR 2011 til ADR 2013.

Læs mere

At sikre korrekt afmærkning af emballager indeholdende stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID- konventionen.

At sikre korrekt afmærkning af emballager indeholdende stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID- konventionen. FG Mærkning Formål: Indhold: Ref.: At sikre korrekt afmærkning af emballager indeholdende stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID- konventionen. Generel beskrivelse for

Læs mere

Del 4 Bestemmelser for emballering og for anvendelse af tanke ADR 2013. 4.1.3 Generelle bestemmelser vedrørende emballeringsforskrifter

Del 4 Bestemmelser for emballering og for anvendelse af tanke ADR 2013. 4.1.3 Generelle bestemmelser vedrørende emballeringsforskrifter 4.1.3 Generelle bestemmelser vedrørende emballeringsforskrifter 4.1.3.1 Emballeringsforskrifter, der finder anvendelse for farligt gods i klasse 1-9, er angivet i afsnit 4.1.4. Forskrifterne er underinddelt

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kapitel 1.3 Chauffør uddannelse

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kapitel 1.3 Chauffør uddannelse Version 28. Oktober 2014 LÆRINGSPLAN FOR kurset ADR kapitel 1.3 Chauffør uddannelse Udarbejdet af: SSG Steffen M. Carlsen, HJK-LOG9 Dato og år: SEP 2016 Side 1 af 11 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forside Indholdsfortegnelse

Læs mere

Anvendelsesområde og definitioner

Anvendelsesområde og definitioner Bekendtgørelse nr. 818 af 28/06/2011 Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods Bilag 1 Hele ADR 2011 (Ikke medtaget her) Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 I medfør af 82, stk. 5-7, 118, stk. 8, og 134

Læs mere

Generel beskrivelse for emballering af undtagne mængder (EQ).

Generel beskrivelse for emballering af undtagne mængder (EQ). EQ Emballering Formål: Indhold: Ref.: At sikre korrekt emballering af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen men pakket som undtagne mængder (EQ). Generel

Læs mere

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1)

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1) Bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 om vejtransport af farligt gods Justitsministeriet Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Kapitel 9 Kapitel 10 Kapitel 11

Læs mere

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1)

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1) Oversigt/Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Kapitel 9 Kapitel 10 Kapitel 11 Kapitel 12 Kapitel 13 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag

Læs mere

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1)

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1) Oversigt (indholdsfortegnelse) Bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1) Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner Kapitel 2 Generelle bestemmelser Kapitel

Læs mere

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse 8-1 8-2 DEL 8 Bestemmelser for køretøjers mandskab og udstyr, transportens gennemførelse samt dokumentation 8-3 8-4 KAPITEL 8.1

Læs mere

ARBEJDSHYGIEJNISK DATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV108 3TG-Tube (0.198 Lbs Kg)

ARBEJDSHYGIEJNISK DATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV108 3TG-Tube (0.198 Lbs Kg) 4. FØRSTEHJÆLPSFORANSTALTNINGER Indånding : Søg ud i frisk luft efter tilfældig indånding af dampe. Hudkontakt : Efter hudkontakt fjern produktet mekaniskvask med sæbe og vand. Øjenkontakt : Skyl omgående

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EEC

SIKKERHEDSDATABLAD 91/155/EEC 1. Identifikation af produktet og virksomheden HANDELSNAVN: HYLOGLUE sekundklæbere Type 310 vare nr. 16124 METHYL - baserede Type M vare nr. 16142 Anvendelse: Hurtigtvirkende en-komponent klæbestoffer

Læs mere

Flytning af kemikalier ved Aarhus Universitet.

Flytning af kemikalier ved Aarhus Universitet. Først og fremmest skal du finde ud af hvilke kemikalier du har i laboratoriet, du kan trække en liste i Kiros. Du logger dig ind, det navn du har givet dit rum, står oppe i bjælken, derefter trykker du

Læs mere

Transport af lithiumbatterier og celler

Transport af lithiumbatterier og celler Lithiumbatterier og -celler kan være undtaget fra at følge farligt gods-bestemmelserne ved transport, såfremt visse krav er opfyldt. Dette notat er udarbejdet med henblik på at lette forståelsen af disse

Læs mere

ARBEJDSHYGIEJNISK DATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF BETA5 06G-Pail (45.0LBS-20.43KG)

ARBEJDSHYGIEJNISK DATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF BETA5 06G-Pail (45.0LBS-20.43KG) 4. FØRSTEHJÆLPSFORANSTALTNINGER Indånding : Flyt person til frisk luft, holdes varm og holdes i ro. Kunstigt åndedræt og/eller ilt kan være nødvendigt. Søg lægehjælp. Hudkontakt : Forurenet tøj tages straks

Læs mere

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 31. oktober 2015. Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods. 30. oktober 2015. Nr. 1223.

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 31. oktober 2015. Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods. 30. oktober 2015. Nr. 1223. Lovtidende A 2015 Udgivet den 31. oktober 2015 30. oktober 2015. Nr. 1223. Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods I medfør af 82, stk. 5-7, 118, stk. 8, og 134 b i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

CHAUFFØRENS FARLIGT GODS GUIDE

CHAUFFØRENS FARLIGT GODS GUIDE ADR 2009 CHAUFFØRENS FARLIGT GODS GUIDE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord Arbejdstilsynet har haft vejledningen til gennemsyn og finder, at indholdet i den er i overensstemmelse med

Læs mere

4.1.2 Yderligere generelle bestemmelser for anvendelsen af IBC s

4.1.2 Yderligere generelle bestemmelser for anvendelsen af IBC s 4.1.2 Yderligere generelle bestemmelser for anvendelsen af IBC s 4.1.2.1 Når IBC s anvendes til transport af væsker med et flammepunkt på 60 C (closed cup) eller derunder, eller pulver, der skaber fare

Læs mere

Draft amendments to annexes A and B of ADR - Addendum

Draft amendments to annexes A and B of ADR - Addendum Marts 2017 Informationsmateriale om ADR 2017 Dette informationsmateriale giver en kort beskrivelse af udvalgte ændringer, der sker ved overgangen fra ADR 2015 til ADR 2017. Ændringer vedrørende radioaktive

Læs mere

Farligt gods Seminar november 2016

Farligt gods Seminar november 2016 Klassificering Principper for klassificering 2.0.0.2 Med testdata og godkendelse er det tilladt at tilføje en fareseddel der ikke er nævnt i stoflisten kolonne 3a eller 5. - under en passende samlebetegnelse

Læs mere

Store ændringer i ADR 2017

Store ændringer i ADR 2017 Store ændringer i ADR 2017 Er der ikke Her er de vigtigste Ændringerne i ADR-konventionen angives fortrinsvist i den rækkefølge som bestemmelserne er listet i ADR- konventionen Stil gerne spørgsmål undervejs

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV118 3TGMSC-Tube (0.198 Lbs Kg)

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV118 3TGMSC-Tube (0.198 Lbs Kg) Indtagelse : Skyl munden.søg læge hvis nødvendigt. 5. BRANDBEKÆMPELSE Passende slukningsmidler : Alle standard brandslukningsmaterialer er anvendelige 6. FORHOLDSREGLER OVER FOR UDSLIP VED UDHELD Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

Bestemmelser for eksaminander. for sikkerhedsrådgivere

Bestemmelser for eksaminander. for sikkerhedsrådgivere Bestemmelser for eksaminander om eksamen for sikkerhedsrådgivere Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Datavej 16 Edvard Thomsens Vej 14 3460 Birkerød 2300 København Telefon:

Læs mere

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1)

Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods 1) BEK nr 828 af 10/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2016-3226 Senere ændringer

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods

Udkast til bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods Dato J. nr. [dato] 2017-1911 Udkast til bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods I medfør af 82, stk. 5-7, 118, stk. 8, og 134 b i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 38 af 5. januar 2017, som

Læs mere

Vejledning. National transport af farligt gods. Klasse 2 Gasser

Vejledning. National transport af farligt gods. Klasse 2 Gasser Vejledning i National transport af farligt gods Klasse 2 Gasser version 6:2011 Producenter af Komprimerede Gasser Danish Producers of Compressed Gases Forord Denne folder er udarbejdet med det sigte at

Læs mere

At sikre korrekt udfyldelse af de krævede dokumenter ved en transport i henhold til ADR/RID-konventionen.

At sikre korrekt udfyldelse af de krævede dokumenter ved en transport i henhold til ADR/RID-konventionen. FG Dokumenter Formål: Indhold: At sikre korrekt udfyldelse af de krævede dokumenter ved en transport i henhold til ADR/RID-konventionen. Generel beskrivelse for udfyldelse af dokumenter til en farlig gods

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV Kit (440.0LBS KG)

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV Kit (440.0LBS KG) værnemidler, som skal bæres af brandmandskabet. brandbekæmpelse. Yderligere information : Standard procedure for kemikalie brande. 6. FORHOLDSREGLER OVER FOR UDSLIP VED UHELD Sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF TSE 3562 A - can (1l-1kg)

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF TSE 3562 A - can (1l-1kg) 5. BRANDBEKÆMPELSE Passende slukningsmidler : Alle standard brandslukningsmaterialer er anvendelige Specielt beskyttelsesudstyr for brandslukningsfolk : Benyt om nødvendigt luftforsynet åndedrætsværn ved

Læs mere

UN GODKENDT EMBALLAGE

UN GODKENDT EMBALLAGE UN GODKENDT EMBALLAGE ALLAN BRACHER, BUREAU VERITAS HSE u n ANVENDELSE Anvendelse af UN godkendt emballage er relevant ift. forsendelse af fuldt reguleret farligt gods. Anvendelse af UN godkendt emballage

Læs mere

Del 2 Klassificering ADR 2015. Grænselinjer for emballagegrupper giftighed ved indånding af dampe

Del 2 Klassificering ADR 2015. Grænselinjer for emballagegrupper giftighed ved indånding af dampe Del 2 Klassificering ADR 2015 Hvis der imidlertid kun foreligger LC 50 -værdier for 4 timers eksponering, kan disse værdier multipliceres med 2, og resultatet kan anvendes i stedet for det ovenfor nævnte

Læs mere

Informationsmateriale om RID 2015

Informationsmateriale om RID 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 41780299 Fax 7262 6790 srt@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Informationsmateriale om RID 2015 Dette informationsmateriale har til hensigt

Læs mere

Anm.: Denne undtagelse gælder ikke lyskilder. Vedrørende lyskilder, se 1.1.3.10.

Anm.: Denne undtagelse gælder ikke lyskilder. Vedrørende lyskilder, se 1.1.3.10. ÆNDRINGER TIL DEL 1 GENERELLE BESTEMMELSER Bestemmelser markeret med * har betydning særligt for transportvirksomheder. Undtagelser vedrørende transport af gasser 1.1.3.2 (c) Undtagelsen vedrør gasser

Læs mere