Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede"

Transkript

1 Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede Der er udarbejdet en fremskrivning af antallet af pædagoger og efterspørgslen efter deres arbejdskraft i KKR Hovedstaden. Resultatet af fremskrivningen er følgende: Udbuddet af pædagoger ser ud til at stige støt i hele perioden, fra ca i 2015 til ca i. Efterspørgslen efter pædagoger forventes at stige med 300 pædagoger ligt frem til. Fra til forventes efterspørgslen øget med ca. 600 pædagoger ligt. Balancen mellem udbud og efterspørgsel er i udgangspunktet præget af indpendlingen af ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger. Udbuddet af pædagogarbejdskraft forventes at stige kraftigere end efterspørgslen, således at regionen fra ca. vil have nok arbejdskraft i pædagogerne bosat i regionen. Fastholdes indpendlingen må der forventes et mindre overudbud på ca fuldtidsbeskæftigede i ift Dato: 29. september Side 1 af 9 Fremskrivningen af udbud og efterspørgsel efter pædagoger i Hovedstaden, ,0 Arbejdstidsbuffer 43000,0 Ledighedsbuffer (BUPL&SL-medlemmer) 41000, ,0 Fuldtidsarbejdstid blandt pædagoger 37000,0 Efterspørgsel 35000, , , , , ,0 Note: Forskellen mellem efterspørgsel og fuldtidsarbejdstid i udgangspunktet afspejler pendling. I udgangspunktet er der en indpendling af personer.

2 Langt størstedelen af indpendlingen til Hovedstaden sker fra Region Sjælland. De to regioner udgør således et sammenhængende arbejdsmarked, hvorfor der er relevant at se på udviklingen i hele området under ét. Gøres dette, ser det ud til, at udbuddet af pædagoger vil stige en smule kraftigere end efterspørgslen frem til ca., hvorefter udbud og efterspørgsel forventes at nærme sig hinanden frem til ca.. Fremskrivningen af udbud og efterspørgsel efter pædagoger i Hovedstaden & Sjælland, ,0 Side 2 af ,0 Arbejdstidsbuffer 60000, , , ,0 Ledighedsbuffer (BUPL&SL-medlemmer) Fuldtidsarbejdstid blandt pædagoger Efterspørgsel 40000,0 Nedenfor er antagelserne bag fremskrivningen for Hovedstaden præsenteret:

3 Overordnet beskrivelse af antagelserne i fremskrivningen. Fremskrivningen er baseret på følgende alt-andet-lige antagelser. En mere detaljeret forklaring inklusiv grafer og tabeller er præsenteret længere nede i notatet. Udbud: let af nyuddannede pædagoger er givet ved seneste dimensionering og UVM s modelberegnede gennemførelsesprocent for 2014 tillagt de ca. 135 personer, der ligt uddannes i voksenuddannelsessystemet. Der sker ikke systematiske skift i pædagogernes arbejdsområder såsom øget efterspørgsel i folkeskolen eller ift. pleje af ældre udover de helt grove demografiskbetingede ændringer. Pædagoger flytter ikke region og bliver boende, hvor de uddannes. Det aldersbetingede arbejdsudbud blandt pædagoger er konstant dog korrigeres for stigende pensionsalder. Dvs. en 30-ige har i gennemsnit samme arbejdstid i 2015 som i fremtiden. Ledigheden er på niveau med udgangspunktet (marts 2015). Side 3 af 9 Efterspørgsel Efterspørgslen efter pædagoger til børn er givet ved fremtidens udviklingen i antallet af børn (DST s befolkningsprognose) aldersvægtet med indskrevne børns ressourcetræk, jf. KORA. Efterspørgslen efter pædagoger på øvrige sociale institutioner (ikke rettet mod børn) fremskrives med udviklingen i antallet 18+ige borgere jf. DST s befolkningsprognose. Efterspørgslen efter pædagoger uden for børne-/ungeområdet og sociale institutioner forbliver fremadrettet på niveauet i Usikkerhed Alle prognoser er i deres natur usikre. Usikkerheden stiger des længere tid, der ses frem. Der er således meget større sikkerhed for udviklingen frem mod end mod. Især tre usikkerhedsmomenter kan fremhæves 1. Fremtidens børnetal kan udvikle sig anderledes end DST fremskriver (det er ofte set) 2. Antagelsen om ingen flytninger kan gøre en regional prognose upræcis 3. Ændrede politiske prioriteringer (normeringer mv.) og faglig udvikling kan ændre efterspørgslen efter pædagoger.

4 Detaljeret beskrivelse af antagelserne i fremskrivningen. Fremskrivningen er en alt-andet-lige fremskrivning af udbuddet af og efterspørgslen efter pædagoger. Udgangspunktet er, at pædagogers beskæftigelsen er i balance i udgangspunktet (marts 2015) dvs. at udbuddet tilfredsstiller efterspørgslen samtidig med, at der er begrænset ledighed. I marts 2015 var ledigheden blandt BUPL s medlemmer på 3,6 pct. og 4,3 pct. blandt SL s medlemmer i Hovedstaden, hvilket kunne tyde på, at udbuddet er nogenlunde i balance i udgangspunktet. Side 4 af 9 Det er ligeledes antaget, at den nuværende branchefordelingen afspejler efterspørgslen efter pædagoger. Det er derudover antaget, at pædagogerne ikke flytter hverken ind eller ud af regionen. Det gælder nuværende pædagoger såvel som nyuddannede, der forventes at forblive i den region, hvor de afslutter deres uddannelse. Prognosen indeholder ikke antagelser om ændrede arbejdsområder eksempelvis øget brug af pædagoger inden for skole- eller ældreområdet. Antagelser ift. udbuddet af pædagoger Det er antaget, at fremtidige nyuddannede pædagoger f samme aldersfordeling, som pædagoger uddannet i perioden havde ved afsluttet uddannelse. let af uddannede i, og er bestemt af den historiske tilgang, bestemt som summen af (20 pct. af tilgangen 5 før, 60 pct. af tilgangen 4 før og 20 pct. af tilgangen 3 før) ganget med UVM s modelberegnede gennemførelsesprocent for 2014 for Hovedstaden. Derudover er tillagt 135 personer ligt med pædagoguddannelse via voksenuddannelsessystemet ligt, hvilket svarer til gennemsnittet over de seneste 10. let af nyuddannede i og frem er givet ved det seneste dimensioneringsniveau (1.880) ganget med gennemførelsesprocenten i 2014 (75 pct.) tillagt de ca. 135 nyuddannede fra voksenuddannelsessystemet og er således samlet nyuddannede ligt. let af uddannede pædagoger i Hovedstaden kan ses i tabellen nedenfor: Påbegyndte forløb Gennemførte forløb Modelberegnet gennemførelsesprocent 79% 79% 76% 79% 75% 79% 80% 77% 78% 77% 75% Ekskl. uddannede fra voksenuddannelse.

5 Det er antaget, at en given pædagog med en given alder leverer samme mængde arbejde som en pædagog i fremtiden med samme alder. Dog er der korrigeret for den stigende pensionsalder, således at fremtidens pædagoger antages at arbejde i længere tid end de nuværende. Pædagogudbuddet er angivet i fuldtidsbeskæftigede. let af pædagoger og deres realiserede arbejdskraft i Hovedstaden i marts 2015 kan ses nedenfor: 1400,0 Side 5 af ,0 1000,0 800,0 600,0 400,0 200,0,0 u Uddanndede pædagoger Fuldtidsbeskæftigede uddannede pædagoger I fremskrivningen er det antaget, at ledigheden vil være som i udgangspunktet. Det indebærer, at der er en vis ledighedsbuffer af BUPL- og SLmedlemmer, som må forventes forholdsvis let at kunne konverteres til pædagoger i beskæftigelse. Derudover er medtaget en arbejdstidsbuffer, hvor arbejdstiden blandt alle deltidsbeskæftigede er antaget øget til fuldtid. Arbejdstidsbufferen vurderes at være langt vanskeligere at udnytte. Dels har nogle ansatte indrettet deres liv efter deltid, dels er det i visse tilfælde mest økonomisk for arbejdsgiver med deltidsarbejde. Derudover vil arbejdsmarkedet også på anden vis være fleksibelt, eksempelvis gennem pendling og substitution (fx hvis pædagoger trækkes ind fra ikke-pædagog-brancher). Det betyder, at antallet af beskæftigede pædagoger godt kan øges udover den aktuelle realiserede beskæftigelse, uden det nødvendigvis skaber en problematisk mangelsituation.

6 Det fremskrevne arbejdsudbud i fremtiden i Hovedstaden er præsenteret nedenfor: 45000, , , , , , , , , , ,0 Arbejdstidsbuffer Ledighedsbuffer (BUPL&SLmedlemmer) Fuldtidsarbejdstid blandt pædagoger Side 6 af 9 Antagelser ift. efterspørgslen efter pædagoger Efterspørgslen efter pædagoger rettet mod børn og unge er i fremskrivningen bestemt af udviklingen i antallet af børn og unge i Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning for. Udviklingen i denne er herefter aldersvægtet, dels efter andelen af børn/unge med institutionsindskrivning, dels efter KORA s aldersvægtning for personale forbrug, jf. nedenstående tabel: Anm.: Personaleforbruget er skaleret de 3-5-ige er således defineret med værdien 1, og de øvrige grupper er givet værdi relativt til dette. Kilde: Befolkningsfremskrivningen af børn og unge anvendes til at fremskrive behovet inden for hhv. plejeområdet (0-5 ) og skole-/klubområdet (6-17 ). Udover pleje-, skole-, og klubområdet arbejder der dog også pædagoger inden for andre sociale institutioner, samt inden for områder, der ikke umiddelbart forbindes med pædagogarbejde. Beskæftigelse inden for de øvrige sociale institutioner fremskrives med udviklingen i den 18+ige befolkning. Beskæftigelsen inden for områderne, der ikke umiddelbart forbindes med pædagogarbejde, holdes konstant. Dvs. der antages, at skulle bruges det

7 samme antal pædagoger til disse områder aktuelt som i fremtiden. Det er dog oplagt, at der i forhold til denne gruppe er gemt en pædagogarbejdskraftreserve af en eller anden størrelse. Branchefordelingen kan ses detaljeret nedenfor: Mindre børn (1-5 ) Større børn (6-17 ) Andet arbejde ift. sociale institutioner Dagplejemødre Folkeskoler o.lign. Plejehjem Vuggestuer Specialskoler for handicappede Institutionsophold med sygepleje i.a.n. Aldersintegrerede institutioner Døgninstitutioner for børn og unge Døgninstitutioner for personer med psykiske handicap Familiepleje Behandlingshjem for stofmisbrugere og alkoholskadede Skolefritidsordninger og fritidshjem Døgninstitutioner for personer med fysisk handicap Fritids- og ungdomsklubber Beskyttede boliger o.l. Andre former for institutionsophold Hjemmehjælp Dagcentre mv. Revalideringsinstitutioner Side 7 af 9 Foreninger, legater og fonde med sygdomsbekæmpende, sociale og velgørende formål Flygtninge- og asylcentre Andre sociale foranstaltninger uden institutionsophold i.a.n. I Hovedstaden er der i marts 2015 i alt ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger inden for arbejdet med mindre børn, ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger, der arbejder med større bøn, og ca der arbejder med andet arbejde inden for sociale institutioner. Endelig er der ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger, der arbejder inden for brancher, der ikke normalt forbindes med pædagogarbejde. let af fuldtidsbeskæftigede pædagoger fordelt efter branchekategori og fremskrivningsmåde er præsenteret nedenfor: fuldtidsstillinger, der vedrører mindre børn (1-5 ) fuldtidsstillinger, der vedrører større børn (6-17 ) fuldtidsstillinger, der vedrører andet arbejde ift. sociale institutioner fuldtidsstillinger, der vedrører andet arbejde end ovenstående fuldtidsansatte Samlet Fremskrives i modellen med: iges "ressourcetræk" ige "ressourcetræk" ige befolkning Ændres ikke

8 2015 Det er især efterspørgslen efter pædagoger til 0-5-ige, der forventes at stige i de kommende, mens et forventet faldene antal skolebørn betyder, at efterspørgslen efter personale til denne gruppe må forventes at falde frem til ca., hvorefter udviklingen forventes at vende. Udviklingen i efterspørgslen efter pædagoger i Hovedstaden fordelt på fremskrivningsgrupper (indekseret). Indeks Side 8 af ige 6-17-ige 18+ige Effekten af fremskrivningen for de enkelte grupper kan ses i figuren nedenfor. Udviklingen i efterspørgslen efter pædagoger i Hovedstaden fordelt efter branchegrupper 18000, , , , ,0 8000,0 6000,0 4000,0 2000,0,0 Vedr. pasningsalder Øvrige soc.inst Vedr. skolealder Uden skalering-andet

9 Fremskrivningen betyder, at efterspørgslen efter pædagoger forventes at stige med ca. 300 pædagoger ligt frem til, herefter forventes stigningstakten at øges til ca. 600 ligt frem til. Der forventes øget efterspørgsel efter pædagoger frem til. Set over hele perioden forventes efterspørgslen at øges med ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger. Samlet efterspørgsel efter pædagoger i Hovedstaden, , ,0 Side 9 af , , , , , , , , ,0

Indholdsfortegnelse - Bilag

Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag...1 1 Godkendelse af dagsorden og referat...2 1.1 Godkendelse af dagsorden...2 1.2 Godkendelse af referat...2 2 Siden sidst...2 2.1 Siden sidst...2

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver som i Danmark løses både

Læs mere

Professionsbachelorers faglige mobilitet

Professionsbachelorers faglige mobilitet Professionsbachelorers faglige mobilitet Af, NIHB@kl.dk Professionsbachelorer som pædagoger, lærere og sygeplejersker har gennemført en uddannelse rettet mod en specifik arbejdsfunktion, som hoved saglig

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde og prie aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver, som i Danmark løses både offt, pri og

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang august 208 EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-206 0.600 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 Dan Yu Wang Oktober 2017 EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 1 ud af 6 sygeplejerske har en videreuddannelse Pr. 1.1.2016 var der 93.946 autoriserede sygeplejersker i landet. Af

Læs mere

NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang november 206 NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-205 Knap 9.800 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker

NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker Dan Yu Wang (dyw@dsr.dk) Februar 2019 NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker 9 ud af 10 sygeplejersker arbejder inden for sygeplejefaget. I 2017 er 7.391 sygeplejersker beskæftiget uden for

Læs mere

Velfærdsdanmark: Flere ældre færre til at tage sig af dem

Velfærdsdanmark: Flere ældre færre til at tage sig af dem Velfærdsdanmark: Flere ældre færre til at tage sig af dem Den offentlige beskæftigelse inden for ældreplejen er faldet med 3.7 fuldtidspersoner fra 2. kvartal 215 til 2. kvartal 218. Det skyldes ikke øget

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver som i Danmark løses både

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang juli 207 EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-206 Knap 0.300 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2015

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2015 Dan Yu Wang December 2016 EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2015 1 ud af 6 sygeplejerske har en videreuddannelse Pr. 1.1.2015 var der 92.801 personer i landet, der på et tidspunkt har

Læs mere

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning Notat Udkast 2. maj 212 DØR-rapporten forår 212 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 22 sammenlignet med FM s fremskrivning I DØR s forårsrapport 212 indgår en ny fremskrivning af dansk økonomi

Læs mere

Beskæftigelsesmæssige udfordringer i sundhedssektoren i Østdanmark

Beskæftigelsesmæssige udfordringer i sundhedssektoren i Østdanmark Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland 30. november 2009 Beskæftigelsesmæssige udfordringer i sundhedssektoren i Østdanmark Siden efteråret 2008 har ledigheden været stigende inden for næsten alle

Læs mere

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud.

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud. Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Fysioterapeuters arbejdsmarked 2015-2025 Dato: 6. august 2015 Dette notat præsenterer fremskrivninger af fysioterapeuters arbejdsmarked i de kommende 10 år. Fremskrivningerne

Læs mere

Der kan ikke direkte konkluderes noget om ledighedsgraden. Dette skyldes, at det kun er kernebrancherne, der direkte er modelleret og det øvrige ar-

Der kan ikke direkte konkluderes noget om ledighedsgraden. Dette skyldes, at det kun er kernebrancherne, der direkte er modelleret og det øvrige ar- N O T A T Overskud at pædagoger fremover Den 15. september 2004 Rev. 29. oktober 2004 Behovet for pædagoger Flere har analyseret behovet for pædagoger de seneste 6 år. 1 Disse analyser fastslår enslydende,

Læs mere

D e n p r i v a t e s e r v i c e s e k t o r i Ø s t d a n m a r k n u o g f r e m m o d

D e n p r i v a t e s e r v i c e s e k t o r i Ø s t d a n m a r k n u o g f r e m m o d D e n p r i v a t e s e r v i c e s e k t o r i Ø s t d a n m a r k n u o g f r e m m o d 2 0 2 0 RAR Hovedstaden og RAR Sjælland Dato: 23. maj 2017 COWI A/S har udarbejdet en analyse af den private servicesektor

Læs mere

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft 09-0581 20.05.2010 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft Der er bred opfattelse af, at der fremadrettet vil være mangel på kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Høring i forbindelse med udarbejdelse af Tandplejeprognose og dimensioneringsplan for specialtandlæger

Høring i forbindelse med udarbejdelse af Tandplejeprognose og dimensioneringsplan for specialtandlæger Danske Regioner Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Kommunernes Landsforening Tandlægeforeningen De Offentlige Tandlæger Dansk Tandplejerforening

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen.

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen. Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 13. april 2016 Demografikorrektion til budget 2017 og overslagsårene

Læs mere

NOTAT. Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet

NOTAT. Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet Pædagogisk Medhjælper Forbund NOTAT Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet Den 30. april 2003 Udarbejdet april 2003 af arbejdsgruppe med repræsentanter fra: BUPL, Sekretariatet PMF, Faglig afdeling

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 21. marts 2019 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2020 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Scenarier for udbud af og efterspørgsel efter pædagoguddannede. - fremskrivninger for perioden 2010-2021

Scenarier for udbud af og efterspørgsel efter pædagoguddannede. - fremskrivninger for perioden 2010-2021 Scenarier for udbud af og efterspørgsel efter pædagoguddannede i Region Midtjylland - fremskrivninger for perioden 2010-2021 Februar 2012 Indhold Fremskrivning af udbuddet af pædagoger i Region Midtjylland...3

Læs mere

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND JANUAR 213 KKR MIDTJYLLAND, REGION MIDTJYLLAND OG BESKÆFTIGELSESREGION MIDTJYLLAND BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND PIXI-RAPPORT 1. BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND 3 INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv 1K 213 2K 213 3K 213 4K 213 1K 214 2K 214 3K 214 4K 214 1K 21 2K 21 3K 21 4K 21 1K 216 2K 216 Fakta om økonomi August 216 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Læs mere

FALDENDE NORMERINGER I BØRNEPASNING

FALDENDE NORMERINGER I BØRNEPASNING 17. oktober 2006 af Anita Vium direkte tlf. 33557724 FALDENDE NORMERINGER I BØRNEPASNING En analyse fra Familie- og forbrugerministeriet viser, at der var indskrevet færre børn i 2005, end der skulle have

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 20. marts 2018 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2019 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Sygeplejerskers bijob

Sygeplejerskers bijob Louise Kryspin Sørensen og Morten Bue Rath Oktober 2009 Sygeplejerskers bijob 13 % af sygeplejersker har et bijob. Det viser de nyeste tal fra 2007. Denne andel har været svagt faldende de seneste år.

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECIALLÆGEUDDANNELSEN KLINISK FYSIOLOGI OG NUKLEARMEDICIN

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECIALLÆGEUDDANNELSEN KLINISK FYSIOLOGI OG NUKLEARMEDICIN Til alle høringsparter, jf. høringslisten HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECIALLÆGEUDDANNELSEN 2021-2025 KLINISK FYSIOLOGI OG NUKLEARMEDICIN I forbindelse med Sundhedsstyrelsens arbejde med

Læs mere

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID 16. oktober 28 ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID Hovedudfordringen de kommende par år bliver ikke generel mangel på arbejdskraft i den private sektor, men nærmere mangel på job. Opgørelser

Læs mere

Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it. Bilag til fremskrivninger

Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it. Bilag til fremskrivninger Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it Bilag til fremskrivninger Udarbejdet for Copenhagen Finance-IT Region (CFIR) af Teknologisk Institut Juni 2010 Fremskrivning af udbud

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Analyse: Småjob på det danske arbejdsmarked November 216 1. Indledning og sammenfatning Denne analyse undersøger, hvor mange småjob der findes på det nuværende

Læs mere

Udbud af og efterspørgsel efter pædagoger i Region Sjælland. Oplæg til møde i PPF-Sjælland den 31. marts 2009

Udbud af og efterspørgsel efter pædagoger i Region Sjælland. Oplæg til møde i PPF-Sjælland den 31. marts 2009 Udbud af og efterspørgsel efter pædagoger i Region Sjælland Oplæg til møde i PPF-Sjælland den 31. marts 2009 Introduktion Capacent Epinion er blevet anmodet om at præsentere et forslag til gennemførelse

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN OVERORDNET

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN OVERORDNET Danske Regioner Kommunernes Landsforening Lægeforeningen Organisationen af Lægevidenskabelige selskaber Sundheds- og Ældreministeriet De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse HØRING I FORBINDELSE MED

Læs mere

Befolkningen bliver ældre og ældre

Befolkningen bliver ældre og ældre Befolkningen bliver ældre og ældre Befolkningen bliver ældre og ældre - men bydelene er forskellige I de sidste 10-20 år har den offentlige debat været præget af historier om det stigende antal ældre borgere

Læs mere

Arbejdsmarkedsprognoser Vækstudvalg 18.03.2014 S&A/JEM

Arbejdsmarkedsprognoser Vækstudvalg 18.03.2014 S&A/JEM Data og arbejdsmarkedsprognoser Indhold Data og arbejdsmarkedsprognoser... 1 Om modellen - SAM/K-Line... 2 Befolkningsudvikling... 2 Holbæk Kommune... 3 Holbæk Kommune og resten af landet... 3 Befolkningsudvikling

Læs mere

Prognose for tilbagetrækning for ansatte i komuner og regioner

Prognose for tilbagetrækning for ansatte i komuner og regioner 6. juli 2017 Prognose for tilbagetrækning for ansatte i komuner og regioner Stigende behov for personale frem mod 2026: Som følge af at mange FOA-ansatte nærmer sig pensionsalderen vil der blandt flere

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 12-09-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm September 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1. kvartal

Læs mere

Opdateret befolkningsprognose og regeringens 2020-plan

Opdateret befolkningsprognose og regeringens 2020-plan Notat 9. maj 1 Opdateret befolkningsprognose og regeringens -plan Danmarks Statistik og DREAM offentliggjorde d.. maj Befolkningsfremskrivning 1. Den ny prognose for befolkningsudviklingen kom efter færdiggørelsen

Læs mere

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti 15. oktober 218 1. Indledning Det danske arbejdsmarked har overordnet set været i stand til at håndtere den øgede

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 23-01-2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 16-11-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland November 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-2. kvartal 2015

Læs mere

Notat. Optag og ledighed et opsummerende notat. Danske Fysioterapeuter. Til: HB

Notat. Optag og ledighed et opsummerende notat. Danske Fysioterapeuter. Til: HB Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Optag og ledighed et opsummerende notat Dette notat opsummerer udviklingen i optag på landets fysioterapiuddannelser, udviklingen i ledigheden og forventningerne til

Læs mere

Revision af demografimodellen ældreområdet

Revision af demografimodellen ældreområdet Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Keld Kjeldsmark Sagsnr. 00.30.00-S00-71-14 Delforløb Velfærd og Sundhed Dato:5.5.2015 BILAG Revision af demografimodellen ældreområdet I. Befolkningsudviklingen

Læs mere

VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 2018

VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 2018 DI ANALYSE VAGT- OG SIKKERHEDSINDUSTRIENS ÅRSRAPPORT 218 > I 217 svarede den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i vagt- og sikkerhedsbranchen til 5.2 fuldtidspersoner eller cirka,23 pct. af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse

Læs mere

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 29. april 2014 Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 116 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 116 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 217-18 UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 116 t Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg Christiansborg 18. april 218 Svar på Uddannelses- og Forskningsudvalgets

Læs mere

AMK-Øst 19-01-2016. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst 19-01-2016. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 19-01-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Januar 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2015

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i har 93.800 personer i arbejdsstyrken i 2011,

Læs mere

Arbejdsmarkedet i tal Odsherred Kommune

Arbejdsmarkedet i tal Odsherred Kommune Arbejdsmarkedet i tal Odsherred Kommune Erhvervsfrekvens Offentlig forsørgelse Aldersstruktur Etnisk struktur Uddannelsesstruktur Erhvervs- og beskæftigelsesstruktur og pendling Oktober 2010 Beskæftigelsesregion

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN ALMEN MEDICIN

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN ALMEN MEDICIN Dansk Selskab for Almen Medicin Danske Regioner Kommunernes Landsforening Lægeforeningen De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN

Læs mere

Specialuddannede sygeplejersker og arbejdstid

Specialuddannede sygeplejersker og arbejdstid Specialuddannede sygeplejerskers arbejdstid Morten Bue Rath 28. november 2008 Specialuddannede sygeplejersker og arbejdstid 1. Sammenfatning Specialuddannede sygeplejersker har gennemsnitligt en højere

Læs mere

SMÅBØRNSALLIANCEN. Nedenfor opsummerer vi de fire delkonklusioner i overbliksnotatet.

SMÅBØRNSALLIANCEN. Nedenfor opsummerer vi de fire delkonklusioner i overbliksnotatet. SMÅBØRNSALLIANCEN De små børns læring og livsduelighed i Danmark Formålet med dette overbliksnotat er at sikre et fælles vidensgrundlag for drøftelserne i Småbørnsalliancen. Notatet giver således en introduktion

Læs mere

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.:

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: BØRN OG UNGE Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 www.herning.dk Dato: 24. maj 2017 Thomas Herskind Louise Raunkjær Udviklingen på dagtilbudsområdet

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN KLINISK MIKROBIOLOGI

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN KLINISK MIKROBIOLOGI Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi Danske Regioner Kommunernes Landsforening Lægeforeningen De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN ORTOPÆDISK KIRURGI

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN ORTOPÆDISK KIRURGI Dansk Ortopædisk Selskab Danske Regioner Kommunernes Landsforening Lægeforeningen De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN 2018-2022

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN THORAXKIRURGI

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN THORAXKIRURGI Dansk Thoraxkirurgisk Selskab Danske Regioner Kommunernes Landsforening Lægeforeningen De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN 2018-2022

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN NEUROKIRURGI

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN NEUROKIRURGI Dansk Neurokirurgisk Selskab Danske Regioner Kommunernes Landsforening Lægeforeningen De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN 2018-2022

Læs mere

Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune

Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune Befolkningsprognose for Vesthimmerlands Kommune 2012-2026 Økonomisk Forvaltning 1. Forord Denne befolkningsprognose er udarbejdet af Vesthimmerlands kommune i foråret 2012. Prognosen danner et overblik

Læs mere

AMK-Syd 20-08-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Fyn

AMK-Syd 20-08-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Fyn AMK-Syd 20-08-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Fyn September 2015 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er

Læs mere

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN KLINISK FYSIOLOGI OG NUKLEARMEDICIN

HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI- ALLÆGEUDDANNELSEN KLINISK FYSIOLOGI OG NUKLEARMEDICIN Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin Danske Regioner Kommunernes Landsforening Lægeforeningen De Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse HØRING I FORBINDELSE MED DIMENSIONERING AF SPECI-

Læs mere

Forslag til analysedesign: De private serviceerhvervs fremtidige arbejdskraft behov i region Hovedstaden og region Sjælland

Forslag til analysedesign: De private serviceerhvervs fremtidige arbejdskraft behov i region Hovedstaden og region Sjælland NOTAT 8. august 2016 Forslag til analysedesign: De private serviceerhvervs fremtidige arbejdskraft behov i region Hovedstaden og region Sjælland J.nr. AMK Øst Baggrund Fremskrivningen af beskæftigelsen

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 26-08-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm August 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere Beskæftigelsen på Bornholm målt som udviklingen

Læs mere

Regionaløkonomiske perspektiver - Arbejdsmarked og erhverv frem til 2024 (dokumentationsrapport) September 2012

Regionaløkonomiske perspektiver - Arbejdsmarked og erhverv frem til 2024 (dokumentationsrapport) September 2012 Regionaløkonomiske perspektiver - Arbejdsmarked og erhverv frem til 2024 (dokumentationsrapport) September 2012 Alleen 15 4180 Sorø Tlf.: 7015 5000 E-mail: regionsjaelland@ regionsjaelland.dk Kongens Vænge

Læs mere

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst Januar 2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt Finansudvalget 256 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 93 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 3. juni 26 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 93 (Alm. del) af. marts 26 stillet efter

Læs mere

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Juni 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-4. kvartal 2016 Siden 1. kvartal

Læs mere

Budget/regnskab: Budget 2006 Opgjort som: Blandet tabel antal elever, pr. lære, pr. skole, pr. lære og procent

Budget/regnskab: Budget 2006 Opgjort som: Blandet tabel antal elever, pr. lære, pr. skole, pr. lære og procent Nøgletalsrapport 2005 Teknisk specifikationsliste Generelle bemærkninger I rapporten indgår regnskabstal for år 2002, 2003 og 2004. Regnskabstallene er omregnet til år 2004 prisniveau. Hertil er benyttet

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET NOVEMBER 213 REGION HOVEDSTADEN BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET PIXI-RAPPORT 1. BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADEN 3 INDHOLD 1 Indledning 1 2 Overordnede konklusioner 2 3 De

Læs mere

Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1. januar

Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1. januar NOTAT ØDC - økonomistyring 22. marts 2018 Bilag 2 Opfølgning på befolkningsprognosen fra 2017 Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1.

Læs mere

BEFOLKNINGSUDVIKLINGENS TRÆK PÅ OFFENTLIG SERVICE

BEFOLKNINGSUDVIKLINGENS TRÆK PÅ OFFENTLIG SERVICE i:\marts-2001\vel-b-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ BEFOLKNINGSUDVIKLINGENS TRÆK PÅ OFFENTLIG SERVICE Forskydninger i befolkningens alderssammensætning medfører i sig selv ændringer i

Læs mere

Forvaltningens strategi (Udviklingsplan for Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge) er centreret omkring tre overordnede målsætninger:

Forvaltningens strategi (Udviklingsplan for Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge) er centreret omkring tre overordnede målsætninger: Notat - Social & Myndighed Velfærdsforvaltningen fremsender status på det specialiserede børne- ungeområde i Social & Myndighed. For yderligere informationer se ledelsesinformationsmaterialet, som er offentliggjort

Læs mere

Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK

Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK September 2013 Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Identifikation af socialøkonomiske virksomheder 3 Forskellige typer af socialøkonomiske

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 19-01- 2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2015

Læs mere

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm Marts 2019 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2018, Bornholm

Læs mere

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 6.september 2011

af Forskningschef Mikkel Baadsgaard 6.september 2011 Mangel på kvalificeret arbejdskraft og målsætninger for uddannelse Fremskrivninger til 22 viser, at der bliver stor mangel på personer med erhvervsfaglige og videregående uddannelser. En realisering af

Læs mere

Befolkningsprognose 2019

Befolkningsprognose 2019 Befolkningsprognose 2019 Befolkningsprognosen er et vigtigt parameter i forhold til udarbejdelsen af budgetter for de kommende år. Befolkningsprognosen bygger hovedsageligt på forventninger til antallet

Læs mere

SEPTEMBER 2016 BAR SOSU FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB

SEPTEMBER 2016 BAR SOSU FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB SEPTEMBER 2016 BAR SOSU FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB FOKUSOMRÅDER TIL FOREBYGGELSE AF MSB 3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud VALLENSBÆK KOMMUNE Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud Vallensbæk Kommune 2016-2026 Center for Økonomi og Indkøb 29-03-2016 Indhold 1. Skoleprognose... 2 1.1. Skoleområdet overordnet... 2 1.2. Pilehaveskolen...

Læs mere

4. Dragørs befolknings og elevprognose

4. Dragørs befolknings og elevprognose 4. Dragørs befolknings og elevprognose 2016-2031 Befolknings og elevprognosen blev godkendt til brug for årets budgetlægning på ØU s møde d. 17 marts 2016. Til brug for den fremtidige planlægning for blandt

Læs mere

Ungdomsuddannelse, privatansættelse og løn

Ungdomsuddannelse, privatansættelse og løn ANALYSE Ungdomsuddannelse, privatansættelse og løn Der er systematisk væsentlige forskel på, hvad gennemsnitslønnen er for personer med en stx, hf, hhx og htx-baggrund. Der er også store forskel på, hvor

Læs mere

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat set nærmere på udviklingen i beskæftigelsen i den private- og offentlige sektor, og fandt i den forbindelse

Læs mere

Prognose for personalebehov for ansatte i kommuner og regioner

Prognose for personalebehov for ansatte i kommuner og regioner 20. november 2018 Prognose for personalebehov for ansatte i kommuner og regioner 2018-2028 Stigende behov for personale frem mod 2028: Dette notat beskriver den forventede personaleafgang fra 2018-2028

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2019-2022 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Demografisk udvikling i budgetperioden NOTAT. Center for Økonomi og Indkøb. 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling

Demografisk udvikling i budgetperioden NOTAT. Center for Økonomi og Indkøb. 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling Demografisk udvikling i budgetperioden 2014-2017 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling 2014-2017. Ifølge den opdaterede befolkningsprognose fra marts i år vil kommunen i budgetårene 2013 til 2017 opleve

Læs mere

AMK-Syd. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sydjylland

AMK-Syd. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sydjylland AMK-Syd Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sydjylland September 2015 Forord Beskæftigelsesområdet er omfattende og har stor betydning. Mange borgere er i kontakt med beskæftigelsessystemet, og der er en

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt NOTAT Indledning Social- og Indenrigsministeren har på baggrund af spørgsmål 215 til Socialog indenrigsudvalget

Læs mere

Bygge- og anlægsbranchen i område Fyn

Bygge- og anlægsbranchen i område Fyn Bygge- og anlægsbranchen i område Fyn Indledning Dansk Byggeris områdebestyrelser skal varetage bygge- og anlægssektorens interesser regionalt. I den forbindelse kan områdebestyrelserne få brug for at

Læs mere

Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark

Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark Ikke tegn på øget lønspredning i Danmark De Økonomiske Råd pegede i deres efterårsrapport 2016 på, at forskellene i erhvervsindkomsterne har været stigende, særligt i årene efter krisens start i 2008.

Læs mere

Scenarier for det fremtidige behov for udvalgte faggrupper af uddannet arbejdskraft i den offentlige sektor

Scenarier for det fremtidige behov for udvalgte faggrupper af uddannet arbejdskraft i den offentlige sektor Dato: 9. december 2009 Scenarier for det fremtidige behov for udvalgte faggrupper af uddannet arbejdskraft i den offentlige sektor 1. Sammenfatning og hovedresultater Finansministeriet har i december 2009

Læs mere

Status på København januar

Status på København januar 1 Status på København Status på København er en opdatering af relevante nøgletal, som fortæller en samlet historie om Københavns styrker og udfordringer. Status på København opdateres to gange årligt.

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 20-06-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Juni 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-4. kvartal 2015

Læs mere

NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker

NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker Dan Yu Wang December 2015 NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 1 ud af 6 sygeplejerske har en Pr. 1.1.2014 var der 90.820 personer i landet, der på et tidspunkt i livet har gennemført en sygeplejerskeuddannelse.

Læs mere

MEDLEMMER AF DANSK METAL PENDLER LÆNGERE TIL ARBEJDE

MEDLEMMER AF DANSK METAL PENDLER LÆNGERE TIL ARBEJDE MEDLEMMER AF DANSK METAL PENDLER LÆNGERE TIL ARBEJDE ØKONOMISK ANALYSE 20. august 2017 Medlemmer af Dansk Metal pendler længere til arbejde Medlemmer af Dansk Metal pendler langt til arbejde. Siden krisen

Læs mere

Det specialiserede voksenområde

Det specialiserede voksenområde Det specialiserede voksenområde Velfærds- og Sundhedsstaben 13.5.20145 1 00.30.10-S00-1-15 De store linjer Hovedoversigt Udvalg: Velfærds- og Sundhedsudvalget Hele kroner: budgetårets priser Politikområder

Læs mere

Fremskrivning af plejeboligbehov

Fremskrivning af plejeboligbehov Fremskrivning af plejeboligbehov Plejeboligbehovet er i dette notat fremskrevet på baggrund af den seneste befolkningsprognose for Frederikssund Kommune dateret 28. februar 2018 samt behovsgrader beregnet

Læs mere

Befolkningsprognose Lolland Kommune

Befolkningsprognose Lolland Kommune Befolkningsprognose 217-229 Lolland Kommune Indhold Indledning... 2 Prognosens hovedresultater og forudsætninger... 2 Prognosen kontra faktisk udvikling i 216... 6 Fordeling på aldersgrupper... 7 Forventet

Læs mere