Overordnet. Læringsmål

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overordnet. Læringsmål"

Transkript

1 I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at sundhed ikke er en fast defineret størrelse, men et relativt begreb. Det er altså eleven selv, der er med til at definere, hvad der er sundt for ham/hende. Eleverne får en forståelse for, at man kan bevæge sig på mange forskellige måder, og at bevægelsen og legen kan medvirke til, at man har det godt og er glad. På den måde kommer eleverne nærmere en forståelse af, at bevægelsen og legen er med til at fremme deres sundhed og trivsel. Bamse på besøg // 30 minutter. Bjørnen sover // 15 minutter. Bamses bevægelseshistorie // 30 minutter. Din bevægelseshistorie // 40 minutter. Er du enig eller uenig? // 20 minutter. Sundhedsaftalen // 25 minutter. Terning-evaluering // 20 minutter.

2 Overordnet Klassen har fået besøg af den nysgerrige bamse, som gerne vil høre en masse om, hvem børnene er, og hvad de laver i skolen. Bamse er især interesseret i at vide, om børnene er gode til at lege sammen, og hvor meget de bevæger sig. Læringsmål Eleverne kan fortælle om deres egne hverdagsoplevelser relateret til sundhed. Eleverne kan bruge deres fantasi til at finde på et navn til klassens bamse. Materialer Bamsen fra Sundhedskassen. Bilag 1: Brevet om Bamse. Et lille stykke papir til hver elev, hvor de kan skrive deres bud på bamses navn. En kasse, hat eller lignende til lodtrækningen. Forberedelse og organisering Medbring bilag 1: Brevet om Bamse. Fremgangsmåde Læreren/pædagogen fortæller eleverne, at de har fået besøg af en nysgerrig bamse, som gerne vil lære en masse om, hvem børnene er, hvordan de leger sammen, og hvor meget de bevæger sig på skolen og derhjemme. Læreren/pædagogen læser brevet op (bilag 1) og sørger for, at eleverne får tid til at svare på spørgsmålene undervejs. Efter historien siger læreren/ pædagogen: Bamse skal have et navn, og det skal I hjælpe med at finde på. I får 2 minutter til at tænke over, hvilket navn I synes, bamse skal have. I må gerne snakke sammen. Eleverne skriver, så godt de kan, gerne med børnestavning, navnet på et stykke papir. De må også meget gerne hjælpe hinanden. Navnene lægges i en kasse, hat eller lignende. Der trækkes lod blandt navnene, og bamse kaldes fremover for det navn, som blev trukket.

3 Læringsmål Eleverne kan indgå i en leg og opleve, at det kan give glæde. Eleverne får en begyndende forståelse for, at man kan bevæge sig på forskellige måder i den samme leg (her at liste og at løbe), og at der kan kobles forskellige følelser og oplevelser til det at liste og at løbe. Eleverne kan sætte ord på, hvordan man kan bevæge sig i en leg. Materialer Et tæppe eller lignende, som bjørnen kan sove på. Forberedelse og organisering Der skal være plads til at lege Bjørnen sover. Fremgangsmåde Læreren/pædagogen fortæller: Nu vil bamse gerne lege Bjørnen sover og se, om I er gode til at lege sammen i klassen. Der vælges en bjørn (en elev), der skal ligge og sove i midten af den cirkel, som de resterende elever danner rundt om bjørnen. Bjørnen ligger sig og sover sammen med bamsen. De øvrige elever går rundt om bjørnen, mens de synger. De lister for ikke at vække bjørnen. Sangen gentages, mens eleverne går modsat. De står stille og truer med højre pegefinger af bjørnen, og på tro tramper de. Bjørnen vågner og løber efter dem. Den, der bliver fanget, skal være bjørn i næste runde. Sangen, der synges: Bjørnen sover, bjørnen sover i sit lune bo! Han/ hun er ikke farlig, når man blot er varlig! Men man kan dog, men man kan dog, aldrig på ham tro. Læreren/pædagogen følger op på legen med følgende refleksionsspørgsmål: o Hvordan var det at lege Bjørnen sover sammen med dine klassekammerater? o Hvordan havde du det, da I skulle liste rundt om bjørnen? o Hvordan havde du det, da I skulle løbe væk fra bjørnen?

4 Læringsmål Eleverne kan leve sig ind i bevægelseshistorien ved kropsligt at udtrykke historien. Eleverne kan sætte ord på, hvordan de har bevæget sig (fx at kravle, at springe osv.) Materialer Medbring bilag 2: Bamses bevægelseshistorie. Forberedelse og organisering Et lokale, hvor der er plads til at bevæge sig. Fx aula, gymnastiksal eller udendørs. Fremgangsmåde Læreren/pædagogen fortæller: Bamse vil gerne fortælle, hvordan en normal dag ser ud for ham. Han har skrevet en bevægelseshistorie, som I skal bevæge jer med på. Eleverne skal leve sig ind i bevægelseshistorien og udtrykke den med kroppen. Når der fx står: Bamse løber op ad trapperne, skal eleverne efterligne det så godt som muligt. Det er en god idé at læse historien i et roligt tempo. Der holdes lange pauser, så eleverne får tid til at lave bevægelserne. De vigtigste udsagnsord står i kursiv og med farven grøn, så læreren/pædagogen bliver opmærksom på de forskellige bevægelses-elementer, som eleverne skal være med på. Læreren/pædagogen leger selvfølgelig selv med, når der læses op. Undervejs i bevægelseshistorien er der to lege, som leges med eleverne. Det anbefales at introducere eleverne for de to lege, inden bevægelseshistorien læses op. På den måde virker historien ikke så opbrudt. Hvis læreren/pædagogen alligevel vurderer, at historien mister sin sammenhæng, kan han/hun vælge at lave legene efterfølgende. Når historien er læst færdig, taler læreren/ pædagogen med eleverne omkring bevægelses-elementerne i historien. Spørgsmål ud i klassen kunne være: o Hvordan bevægede Bamse sig i løbet af dagen? o Blev Bamse forpustet i løbet af dagen? o Hvordan kunne I bedst lide at bevæge jer, mens historien blev læst op?

5 Læringsmål Eleverne kan fortælle om deres dag ved brug af sproget og kroppen. Eleverne kan forklare, hvordan de bevæger sig i løbet af en dag. Forberedelse og organisering Et lokale, hvor der er plads til at bevæge sig. Fx aula, gymnastiksal eller udendørs. Fremgangsmåde Efter oplæsning af Bamses bevægelseshistorie har eleverne fået en fornemmelse af, hvad en bevægelseshistorie er. De skal nu i makkerpar lave deres egen bevægelseshistorie, som tager udgangspunkt i deres egen hverdag. Eleverne laver en historie, som passer nogenlunde på begge elever. Eleverne skal fortælle historien gennem bevægelse og sprog. De elever, der har lyst, kan også skrive nogle af udsagnsordene op. Når alle har lavet deres bevægelseshistorier, er det blevet tid til at afprøve nogle af dem. Læreren/pædagogen beder nogle frivillige om at fortælle deres historie (med støtte fra børnestavning eller tegninger), og hele klassen er selvfølgelig aktivt med. Efter endt fortælling finder klassen sammen ud af, hvordan de har bevæget sig i løbet af historien. Dette kan visualiseres ved at den oplæste historie kommer op på klassens smartboard, og at læreren/ pædagogen eller nogle elever løbende understreger udsagnsordene eller blot taler ud fra tegningerne. Andre opfølgende spørgsmål til fortællingen kunne være: o Hvornår bevæger I jer i løbet af dagen? o Hvordan bevæger I jer i løbet af dagen? o Hvornår synes I, at det er sjovt at bevæge sig? o Hvordan kan det være, at du begyndte at gå til fx dans? Variation Øvelsen kan differentieres ved, at nogle elever fortæller om deres dag, mens andre elever tegner eller skriver om deres dag. Det kan være en god idé at have tegninger eller skrift at læne sig op ad, hvis historien skal fortælles til resten af klassen.

6 Læringsmål Eleverne kan tage stilling til nogle udsagn om fysisk aktivitet. Eleverne får indsigt i, at det er dem selv, der har svaret på, hvad det vil sige at være sund, og at man ikke behøver at være enige. Materialer Medbring bilag 3: Er du enig eller uenig? Forberedelse og organisering Læreren/ pædagogen kan vælge at lave sine egne udsagn. Fremgangsmåde Læreren/pædagogen forklarer, at man nu skal lege, at klasseværelset er inddelt i 2 rum. Den ene endevæg betyder ENIG og den anden endevæg betyder UENIG. Læreren/pædagogen forklarer: I skal vælge, om I er enige eller uenige i det, som jeg læser op. I skal placere jer i det rum, altså den endevæg, der passer til det, som I vil svare. Hvis I vil svare JA på det, jeg læser op, så skal I stille jer i ENIG, og hvis I vil svare NEJ på det, jeg læser op, så skal I stille jer ved UENIG. Det bliver spændende at se, hvad vi er enige eller uenige om. Læreren/pædagogen læser første udsagn op: Jeg synes, det er sjovt at lege i frikvartererne. Eleverne tænker, mens de finder hen til det rum, der passer til deres svar Enig eller uenig. Når alle har placeret sig, kan læreren/pædagogen bede eleverne om at gå sammen to og to og snakke om, hvorfor de er enige, eller hvorfor de er uenige. Læreren/pædagogen samler op i klassen ved at høre nogle elever fra hvert rum, hvorfor de har valgt, som de har valgt. Læreren/pædagogen læser næste udsagn op, osv.

7 Variationer I stedet for at tale med en makker fra samme rum, kan eleverne finde sammen med en makker fra et andet rum. På den måde får de diskuteret forskellige holdninger. Øvelsen har den sidegevinst for læreren/pædagogen, at den kan give indblik i elevernes sociale handlemønstre. Vælger de det samme som deres bedste klassekammerat, eller kan de stå ved deres egne holdninger. Tal evt. med eleverne om dette. Overordnet Øvelsen er en opsamling på forløbet om bevægelse og leg. Læringsmål Eleverne kan være med til at lave en sundhedsaftale, der handler om, hvordan de bevæger sig i klassen. Materialer Klassens Sundhedsaftale fra Sundhedskassen. Et lille stykke papir til afstemning. En kasse, hat eller lignende til afstemningen. Forberedelse og organisering Læreren/pædagogen læser lærervejledning 3 Klassens Sundhedsaftale. Læreren/pædagogen finder en god plads til Klassens Sundhedsaftale. Fremgangsmåde Læreren/pædagogen forklarer: Nu har vi lært lidt om, hvordan man kan lege og bevæge sig, når man skal være sund. Nu skal vi sammen prøve at aftale, hvordan vi i klassen kan sørge for, at vi får bevæget os en masse. Vi skal altså lave nogle aftaler, som vi tror, at vi kan holde. Det kunne fx være: I vores klasse leger vi i frikvartererne

8 Processen frem mod en aftale kunne eksempelvis være: o Eleverne snakker sammen i makkerpar eller en mindre gruppe for at blive enige om, hvad de synes, en aftale kunne indebære. o Efter noget tid beder læreren/pædagogen grupperne om at komme med deres bud. o Læreren/pædagogen laver ud fra elevernes egne ord en sundhedsaftale, som skrives på tavlen. Hvert bud på en sundhedsaftale bliver markeret med et tal. Hvis nogle af aftalerne ligner hinanden, kan de slås sammen. o Eleverne skriver tallet på den sundhedsaftale, de stemmer på, og afleverer papiret med tallet til afstemningen. o Læreren/pædagogen vælger et par hjælpere til at tælle stemmerne op. o Den Sundhedsaftale, der har fået flest stemmer, skrives ind på Klassens Sundhedsaftale. Læreren/pædagogen tager en snak med eleverne om, hvordan de vil opfylde deres nye Sundhedsaftale. For at sundhedsaftalen skal få en effekt, er det afgørende, at lærerne/pædagogerne ugentligt følger op på aftalen. Variationer Processen frem mod aftalen kan foregå på mange måder, ovenstående er blot et eksempel. Overordnet Øvelsen er en opsamling og evaluering på forløbet om leg og bevægelse. Øvelsen er kun mulig, hvis I er to voksne. Læringsmål Eleverne kan sætte ord på, hvad de har lavet og lært i forløbet. Materialer De tre terninger fra Sundhedskassen. Medbring bilag 4: Terning-evaluering.

9 Forberedelse og organisering Læreren/pædagogen medbringer bilaget Terning-evaluering fra Sundhedskassen. Find et område, hvor der er plads til at eleverne kan stå i to cirkler. Fremgangsmåde Eleverne placeres i to cirkler med en lærer eller pædagog i hver cirkel. Hver cirkel har en terning. Læreren/pædagogen kaster terningen stille og roligt ud til en tilfældig elev i sin egen cirkel. Det tal, som tommelfingeren lander på, når terningen gribes, siges højt. Fx tallet 5. Læreren/ pædagogen læser spørgsmål 5 i bilaget højt. Eleven, der greb terningen, svarer så godt han/hun kan og kaster terningen videre til en ny elev, som svarer på det spørgsmål, som tommelfingeren lander på. Øvelsen fortsætter på denne måde. Eleverne skal sørge for, at alle får grebet terningen. Variationer Læreren/pædagogen laver sine egne spørgsmål. Når et spørgsmål går igen, kan læreren sørge for, at eleverne uddyber svaret lidt mere.

10 Nu skal I høre historien om Bamse. Bamse bor sammen med sin mor og far. Bamse er meget nysgerrig og kom til verden for 6 år siden. Bamse er nu så stor, at han/ hun sammen med hans/ hendes mor eller far kan cykle i skole. Der er heldigvis cykelsti hele vejen. Hvordan kommer I i skole? Henne i skolen sker der en masse ting. Bamse synes, at der er spændende at gå i skole og lære en masse nyt. Bamse kan godt lide at skrive bogstaver og bamsestave, og det er sjovt når de lærer nye sange i klassen. Noget af det sjoveste er dog at have frikvarter, så kan man komme ud og lege med alle de nye venner, som man får i skolen. Hvad leger I i frikvartererne og hvem leger I med? Bamse kan godt lide at have venner med hjem og lege. Så kan de lege med noget af Bamses legetøj, og de er gode til at finde på nogle sjove lege. En dag, hvor der var nogle venner med hjemme hos bamse, fandt de på at lege hule. De legede, at hulen lå i Afrika, og at der gik mange farlige dyr rundt omkring hulen. Der kom en løve der ville spise Bamse, men det fik vennerne heldigvis lavet om på. De lokkede løven væk fra hulen, og så kunne de lege videre i fred og ro. Efter et stykke tid skulle vennerne hjem, fordi Bamse skulle spise aftensmad. Bamses livret er stegte rødspættefileter og ovnkartofler. Hvad er din livret? Bamse går til gymnastik og svømning. Han/ hun elsker at svømme og især dykke efter ting på bunden af svømmehallen. Når bamse kommer hjem fra svømning er han/ hun helt vildt træt, sulten og meget afslappet. Kender I den følelse? Som I fik at vide i starten af historien, så er Bamse meget nysgerrig. Derfor er han/ hun kommet på besøg i jeres klasse for at se og måske prøve, hvad I laver af sunde ting i klassen. Bamse har ikke tænkt så meget over, hvad sundhed er for noget. Er det noget med at lege, have det sjovt og have gode venner? Hvad siger I til det? Det er nu jeres opgave at vise og fortælle Bamse, hvordan I er sunde i jeres klasse. Husk, at Bamse elsker at lege og opleve noget nyt, så tag den med til det, I gør i klassen. Jeres lærer hjælper jer med at få fortalt de andre klasser, hvad Bamse har lavet hos jer. Pas godt på Bamse!

11 Det er mandag morgen, og Bamse hopper ud af sin seng. Han/ hun løber ned af trapperne, selvom han/ hun godt ved, at han/ hun ikke må. Nede i køkkenet har hans/ hendes mor allerede lavet havregrød til ham/hende. Bamse skærer selv et æble ud og spiser det ovenpå grøden. Bamse slukker tørsten med et stort glas vand. Efter morgenmaden går Bamse ned for enden af vejen, hvor Bamses gode ven Nicoline og hendes mor venter. Hver morgen følges de sammen i skole. Bamse synes, at det er hyggeligt at gå sammen med Nicoline og hendes mor. I første time skal Bamses klasse have matematik. De starter dagen med en leg, der hedder Balanceprøven. Leg Balanceprøven: Eleverne er sammen i par og står med samlede fødder overfor hinanden med hænderne op foran kroppen. De skal nu forsøge at bringe hinanden ud af balance ved at ramme hinandens håndflader. Der må kun skubbes og afviges og IKKE holdes. Den, der først flytter fødderne, har tabt. Eleven, som har tabt udbryder højlydt øv, øv, øv og finder sig en anden makker at balancere med, der også udbryder øv, øv, øv. Vinderne finder sig en ny makker ved at udbryde yes, yes, yes og finde andre yes ere. Der er gode chancer for, at alle prøver at blive yes ere. I frokostpausen spiser Bamse sin madpakke sammen med de andre fra klassen. Bagefter går de ud i skolegården. Nogle af de store elever har sat gang i legen Isbjørn. Leg Isbjørn: Der vælges et antal fangere, som udstyres med en overtræksvest. Fangerne kan byttes efter behov. Når en person fanges, bliver denne til en isbjørn og fryser til is står helt stille. Isbjørnen kan befries ved, at der kommer en anden elev og tør den frosne isbjørn op ved at give et stort kram.

12 I den sidste time skal Bamse og hans klasse have idræt. I dag skal de bl.a. øve sig på at kravle på alle fire. De kravler fra den ene til den anden ende af rummet. Efter idrætstimen bliver Bamse hentet af sin mor. Sammen kravler de op til atletikbanen, hvor Bamse øver sig på at springe højt. Bamse springer over 20 hække. Bagefter kravler de hjem, fordi de er så trætte. Bamses far har lavet ovnbagte kartofler, laks og grøntsager til aftensmad. Det er lækker mad for en bamse. Efter aftensmaden går Bamse i seng og ligger stille sit hoved på sin hovedpude (eleverne er endt tilbage på deres plads med hovedet på bordet).

13 Forløb: Leg og bevægelse Klassetrin: klasse Som lærer/ pædagog vurderer du: Hvor ofte du vil lade eleverne snakke sammen to og to efter et spørgsmål. Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til deres refleksioner. Om du vil lave flere eller andre spørgsmål, der passer til læringsmålene. Spørgsmål 1. Jeg synes, at det er sjovt at lege i frikvartererne. 2. Nogle gange kan det være svært at lege. 3. At liste og at løbe er præcis det samme. 4. Man bevæger sig altid meget, når man leger. 5. Jeg synes nogle gange, at det er hårdt at løbe. 6. Jeg kan ikke lide at cykle. 7. Jeg synes, at det er sjovt at danse. 8. Det er hyggeligt at gå en tur med mine forældre. 9. Jeg går til en sport i min fritid, fx gymnastik, svømning, spejder eller fodbold. 10. Jeg synes, at al leg med en bold er sjovt. 11. Jeg kan bedst lide at lege sammen med andre. 12. Jeg elsker at have idræt i skolen. 13. Jeg går eller cykler næsten altid i skole. 14.??

14 Forløb: Leg og bevægelse Klassetrin: klasse Som lærer/ pædagog vurderer du: Hvor meget du vil gå i dybden med at spørge ind til elevernes refleksioner. Om du vil lave flere eller andre spørgsmål, der passer til læringsmålene. Spørgsmål 1. Hvordan bevægede Bamse sig i løbet af hans/hendes dag? 2. Hvordan bevægede du dig i din egen bevægelseshistorie? 3. Hvordan kan du mærke, at du bliver gladere, når du bevæger sig? 4. Hvilke lege kan du godt lide at lege? 5. Hvordan kan du godt lide at bevæge dig? Er det fx dejligt at kravle, at hoppe, at løbe eller at danse? 6. Hvornår synes du, at det er sjovest at cykle? Er det fx til skole eller efter skole? Og hvem er du sammen med? 7. Synes du nogle gange, at det kan være svært at finde på lege? Hvorfor / Hvorfor ikke? 8. Hvordan var det at lege Bjørnen sover? 9. Hvilken leg synes du, at I skal lege i det næste frikvarter? 10. Leger du nogle gange alene? Hvad leger du så? 11. Hvordan var det at lave din egen bevægelseshistorie? 12. Hvorfor tror du, at det er sundt / at det er godt for dig at bevæge dig?

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Bamse på klasse-besøg - event for 0. klasse

Bamse på klasse-besøg - event for 0. klasse Bamse på klasse-besøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund.

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundhed kan være mange

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed.

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed. Forløbet har til formål at arbejde med kompetenceområdet sundhed og trivsel. Øvelserne i forløbet tager udgangspunkt i kompetencemålet Eleven kan fremme egen og andres sundhed med udgangspunkt i demokrati

Læs mere

FØLELSER OG SELVVÆRD

FØLELSER OG SELVVÆRD FØLELSER OG SELVVÆRD Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering

Materialer. Plakat med Sundhedsstjernen. Bilag 3 (se Sundhedsmappen under introforløbet kl.). Forberedelse og organisering I introforløbet arbejdede eleverne med, at begrebet sundhed kan være mange ting jf. Sundhedsstjernen. I forløbet om leg og bevægelse legede eleverne bevægelseslege og lavede bevægelseshistorier for at

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd eller sundhed. Det er

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Brain Break event - event for 6. klasse

Brain Break event - event for 6. klasse Brain Break event - event for 6. klasse Introduktion Et Brain Break er en kort fysisk udfoldelse, der fungerer som et energiskabende afbræk i undervisningen. Brain Breaks laves alene eller sammen med andre

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

BRAIN BREAKS 6. KLASSE

BRAIN BREAKS 6. KLASSE BRAIN BREAKS 6. KLASSE Introduktion Et Brain Break er en kort fysisk udfoldelse, der fungerer som et energiskabende afbræk i undervisningen. Brain Breaks laves alene eller sammen med andre og tager tidsmæssigt

Læs mere

Brain Break event - event for 7. klasse

Brain Break event - event for 7. klasse Brain Break event - event for 7. klasse Introduktion I skal til at udvikle jeres egne brain breakes og til det har vi fået Chris MacDonald, der er ambassadør for Styr på Sundheden, til at skrive om, hvordan

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger Farsø Skole 2014 0.a 0.b 1.a 1.b 1.c 2.a 2.b 3.a 3.b 3.c 4.a 4.b 5.a 5.b 6.a 6.b 7.a 7.b 7.c 8.a 8.b 8.c 9.a 9.b 9.c A-klasser M-klasser A 3 M 1 A 4 M 2 A 5 M - 3 AKT+ 9 elever 690 elever 64 lærere 20

Læs mere

Lærerguide. Lær om trafikken med Brumbassen

Lærerguide. Lær om trafikken med Brumbassen Lærerguide Lær om trafikken med Brumbassen Lær om trafikken med Brumbassen At kunne begå sig i trafikken er så vigtigt, at det er skrevet ind som en af de kompetencer, folkeskolen skal være med til at

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm o Den lille gris flyver Har du en drøm? Min drøm Fortæl eleverne, at den næste film handler om en gris, der har en drøm om at flyve. Tal om, hvad det

Læs mere

Den dag mit sovedyr blev væk

Den dag mit sovedyr blev væk At berette En personlig beretning Vi læser MÅL Du kan skrive om en oplevelse, du har haft med dit sovedyr. Tal om... Hvilke sovedyr har I været rigtig glade for? Fortæl hvorfor. Læs sammen og tænk Den

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Termometeret En undersøgelse af undervisningsmiljøet på Studsgård Friskole 2007-08

Termometeret En undersøgelse af undervisningsmiljøet på Studsgård Friskole 2007-08 Termometeret En undersøgelse af undervisningsmiljøet på Studsgård Friskole 7-8.-3. klasse Generel tilfredshed Hvordan har du det med dine klassekammerater? Er du glad for at gå i skole? 8 7 4 6 3 2 1 godt

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet Ud i naturen er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav

Læs mere

Hvad gør mig glad i skolen?

Hvad gør mig glad i skolen? Glæde og trivsel I klassen har vi lavet en lille spørgeskema-undersøgelse om trivsel og glæde i skolen. Der ser heldigvis ud til at være meget at glæde sig over på en skoledag! Nogle af eleverne har selv

Læs mere

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT U Team 1- Hvinningdalskolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk Psykiatrifonden og DGI Boost trivslen i foreningslivet Øvelseshæfte til trænere dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk 2 ww.dgi.dk Boost trivslen i foreningslivet, Øvelseshæfte til trænere Udgivet af: DGI

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2014 for 0.klasse: 6 elever

Trivselsundersøgelse 2014 for 0.klasse: 6 elever Trivselsundersøgelse 2014 for 0.klasse: 6 elever Når jeg tænker på min skole, bliver jeg Når jeg tænker på min klasse, bliver jeg Når jeg har frikvarter, bliver jeg Når jeg laver lektier, bliver jeg Når

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Fra børnehave til skole

Fra børnehave til skole Fra børnehave til skole Til forældre med børn, som skal i Rønbjerg Skole Handleplan for overgangen fra børnehave til skole. Beskrivelse af skoleparathed Rønbjerg Børnehave / Rønbjerg Skole Kære forældre

Læs mere

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION

Børnemiljø Vurdering 2018 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 HUSUM FRITIDSINSTITUTION Børnemiljø Vurdering 218 4 4 Er du en dreng eller en pige? 41 3 3 2 1 Dreng Pige Børnemiljø Vurdering 218 7 Hvor gammel er du? 66 6 4 3 2 13 16 2 1 2 år

Læs mere

Skærbæk Realskole. Spørgeskema Undervisningsmiljø klasse. Februar 2015

Skærbæk Realskole. Spørgeskema Undervisningsmiljø klasse. Februar 2015 Skærbæk Realskole Spørgeskema Undervisningsmiljø 5. 10. klasse. Februar 2015 Indledning Denne undersøgelse af undervisningsmiljøet på Skærbæk Realskole skal bruges til at forbedre forholdene på skolen.

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Et æble i madkassen - event for 2. klasse

Et æble i madkassen - event for 2. klasse Et æble i madkassen - event for 2. klasse Introduktion Ideen med Et æble i madkassen er at sætte fokus på, hvordan en sund madpakke er skruet sammen. Eleverne skal i eventugen arbejde med fødevarestyrelsens

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Øvelse: "Jeg skriver livretsdagbog for min sidemakker"

Øvelse: Jeg skriver livretsdagbog for min sidemakker Side: 1/5 Øvelse: "Jeg skriver livretsdagbog for min sidemakker" Forfattere: Thomas Brahe Faglige temaer: Skriveøvelser, Livretter Kompetenceområder: Fremstilling, Kommunikation, Måltid og madkultur Introduktion:

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan.

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Kommunikation At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Hvis du har været til en vild fest, er det sikkert

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet PTSD Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej 40. DK -

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø

Undersøgelse af undervisningsmiljø Undersøgelse af undervisningsmiljø Indledning Denne undersøgelse af undervisningsmiljøet på Skærbæk Realskole skal bruges til at forbedre forholdene på skolen. Du skal derfor tage spørgsmålene alvorligt

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Mellemtrin. UNDERSØGELSE Mellemskolen RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Mellemskolen GRUNDLAG Tingløkkeskolen - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 33 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Odense - Klassetrin (4,5,6) - Antal besvarelser: 3390

Sammenligningsniveau 1: Odense - Klassetrin (4,5,6) - Antal besvarelser: 3390 RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2016/2017 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Mellemtrin UNDERSØGELSE Mellemtrinnet 2017 GRUNDLAG Åløkkeskolen - Klassetrin (4,5,6) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 115 Sammenligningsniveau

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere