Sommer Juni, Juli, August

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sommer Juni, Juli, August"

Transkript

1 Sommer Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn som er klar til at tage afsted på eventyr ude ved bondemanden. Da vi kom derud startede vi med, at gå om i hans have, da han havde fået kyllinger, dem startede vi med at snakke med og holde. De var rigtig søde og meget bløde, så kom følesansen rigtig i brug hos det enkelte barn. Derefter gik vi videre ind til kaninerne, som er inde i hans lade, og der var der også kommet små kaninunger. De var ikke ret store nogle af dem, der var en som kun var 14 dage gammel, den var lille og blød. Ved de små kaniner brugte vi meget tid sammen med børnene, de havde slet ikke tid til at komme med videre rundt på bondegården. Men vi skulle også ind og se til hans får, her var der et, som havde fået små lam. Derefter gik vi udenfor, fordi vi skulle ud og se hans ænder, her var der kommet ældinger, som var ved at være lidt store. Efter vi havde været en tur rundt på bondegården, fik vi lov til at lege i halmen inde i en stor lade. Det var vildt sjovt. Så var det snart madpakke tid, som vi spiste omme i hans have, inden vi skulle gå videre hjem til børnehaven igen. Ude ved Bondemand Jens lærer børnene, at de skal være gode ved dyrene, samt de lærer, hvordan man skal holde det enkelte dyr rigtigt. De lærer og erfarer, at man skal være stille inde ved dyrene, fordi ellers kan de godt blive bange for os. Deres følesans kommer også i spil, idet de rør og mærker de forskellige dyr, de lærer, at en kylling er blød, fordi den har dun. Hver gang vi er ude ved Bondemand Jens, lærer vores børn rigtig mange ting om, det der rør sig på en bondegård.

2 Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi en dag med krop og bevægelse, vi startede ud med sanglegen Jeg gik mig over sø og land, her fik vi gang i bevægelserne, da vi kom til forskellige lande, hvor vi skulle bevæge os på forskellige måder. Så blev vi godt varmet op og fik gang i kroppen. Derefter lavede lavede vi sanglegen Bro bro brille. Har handlede det om at samarbejde, idet de skulle holde ved hinanden og følge hinanden i den lange række, dette var lidt en øvelse, eftersom der var nogle, der ikke havde prøvet det før. Efter at alle var blevet fanget i gryden, var det blevet tid til en ny aktivitet, hvor vi skal bruge vores følesans. I den aktivitet skal de have fødder i forskellige ting, som er genkendelige materialer for det enkelte barn. Der bliver stillet en bane op, som består af baljer med sten, visne blade, kogler, mos, kogt pasta, havregrød og til sidst slutter de af med at tage fødderne i sæbevand. Her skal børnene så have fødderne idet. Først er der en voksen, som viser dem, at det ikke er farligt, at det faktisk er sjovt at mærke disse forskellige materialer med fødderne. Børnene får fødderne i noget hårdt, blødt, klistret, og i noget vådt. De giver børnene en sjov fornemmelse, samt de lærer at materialerne føles forskelligt. Aktivitetskort: Frie fødder Børnene lærer at lytte, hvad de voksne fortæller, når en aktivitet bliver igangsat. De er sociale med hinanden i de forskellige aktiviteter, hvor de alle sammen bliver en del af fællesskabet, hvor de lærer at tage hensyn til hinanden i de forskellige aktiviteter. Gennem sansebanen lærer børnene at føle på forskellige materialer, hvor de mærker at noget kan være blødt, hårdt, klistret og vådt. De opdager, at vi kan føle og mærke med fødderne. Gennem aktiviteterne skaber det enkelte barn nye kropslige erfaringer, hvor bevægelsesglæde og leg er i spil på en lærerig måde.

3 Vi er dybt afhængige af vores sanser, for det er gennem dem, vi forholder os til den verden, vi lever i. Gode muligheder for leg, udfoldelse og samvær er med til at styrke sanserne og give vores børn et liv med glæde, energi og gå på mod.

4 Tur til Åttebjerge - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Vi er taget på en bustur ud til Åttebjerge, her er der en rigtig flot natur, hvor det enkelte barn får en masse indtryk og oplevelser af naturen omkring dem. Vi startede med at går en tur i skoven. Her gik børnene på forskellige former af underlag, der var skovbund med blade og forhindringer, grus og græs, samt det gik både op og ned af bakke. Ved de forskellige former af terræn og underlag, får børnene øvet og trænes deres motorik, samt det er med til at styrke deres motoriske udvikling. På gåturen fandt nogle af børnene også et hul i jorden, vi snakkede om at det kunne være et musehul. Efter vi havde været ude på en gåtur, var det blevet til at spise madpakker, dem spiste vi ude i naturen. Derefter var det blevet tid til at se, om vi kunne finde nogle små dyr i søen. Her havde vi fiskenet med til børnene, samt vi havde en balje med, som vi kunne lægge de små dyr ned i, så børnene rigtig kunne studere dem. Vi delte børnene op, så de på skift, kom hen og fiske efter små dyr. Dem som ikke fiskede efter dyr til at starte med, vi gik op ad nogle trapper, som førte til en bakke, hvor man kunne se rigtig langt og der blev plukket blomster. Nede ved og i søen var der ikke mange små dyr, der var nogle bitte små insekter i vandet, så lidt held havde vi med at finde små dyr, men vi havde håbet på flere end to. Hvad har vi lært - Grønne Spirer: Børnene lærer, at være ude i naturen og mærke vinden og solen i deres kinder. Idet vi fisker med fiskenet i søen sammen med børnene, lærer og skaber de sig en viden om, at kan være andet end bare vand og blade nede i søen, at der faktisk lever små dyr i vand, ligesom det gør på land. De lærer, at man kan være heldig at finde noget, men det er ikke altid, man lige er heldig. Hvad har vi lært - Spring ud i naturen: Børnene opdager og lærer, at vi kan bruge naturen til mange forskellige ting, uden at de måske lige ved det. På vores gåtur bliver børnenes motoriske udvikling lidt ubevidst trænet

5 og øvet ude i naturen. Dette gør den ved, at vi går på ujævnt underlag, vi går op og ned ad bakker, vi skal gå over grene og sten. På denne måde bliver den motoriske udvikling trænet og øvet på en helt almindelig tur i skoven.

6 Blå flag dag ved havet - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Førskolegruppen er taget en tur til havet, hvor der er Blå flag dag, som vi er med til. Dagen startede med at vi fik fortalt, hvad det var vi skulle ved havet. Vi startede med at tage vaders på alle sammen, så vi ikke blev våde. Det var i sig selv en oplevelse for børnene at få vaders på, det havde de ikke prøvet før. Derefter brugte vi nogle fiskenet ude i havet, vi skulle se, om vi kunne fange nogle små dyr. Vi fangede en masse små rejer, som vi tog op i en balje, hvor vi rigtig kunne studere dem. Vi fangede også krabber, små rødspætter og en vandmand. Vi studerede, alt det vi havde fanget, samt vi fik fortalt, hvordan man kunne se forskel på en han og hun krabbe. Der var også vandkikkert, som vi kunne kigge nede i vandet med. Børnene var meget optaget af de dyr, som vi havde fanget i vandet, vi kunne både se og føle på de små dyr. Efter vi havde fanget dyr og vi havde studeret dem, skulle vi prøve en anden aktivitet. Vi skulle bruge vores følesans. Der var stillet 5 spande op på en række med et viskestykke over, så man ikke kunne se, hvad der var i, også når børnene havde følt på tingene, skulle de fortælle, hvad de tror der er i. Det syntes børnene var vildt spændende, i den første spand var der vand og muslinger, i nummer to spand tang og vand, nummer 3 spand vand og en vandmand, nummer 4 spand vand og krabber og i den sidste spand var der et lille krokodille hoved med åben mund, - dette var ret sejt og lidt farligt, syntes børnene. Da vi var færdige spiste vi vores madpakker på stranden, det var en rigtig god oplevelse for børnene. Gennem denne dag lærer børnene, hvilke smådyr der lever i havet og de får en visuel oplevelse, samt de føler og mærker på smådyrene. Idet børnene får brugt deres sanser, er det med til at de opdager og oplever nye ting i verden omkring dem. Deres opmærksomhed bliver optaget af manden, som fortæller forskellige ting omkring havets smådyr, samt der for det enkelte barn, bliver der skabt en mere viden omkring de små dyr, som vi fanger og snakker om.

7 Tur til søen med nettene - Grønne Spirer I dag er vi taget på tur i naturen omkring Fole, vi er her taget ud til en sø, hvor vi skal se, om vi kan finde på krible krable dyr, som lever i og ved vandet. Ude ved søen er børnene meget optaget af, om vi fanger nogle dyr med vore fiskenet, som vi har med. Børnene hjælper til og er meget koncentreret omkring det, at vi skal finde dyr. Ved søen finder vi små frøer, dette er et dyr, som børnene er meget optaget af og interesseret i. De er gode til at spotte dem ved og ude i vandet. Vi fandt to små frøer, som havde hver sin farve. Vi fandt også tanglopper, en igle og vi så mange skøjteløbere på søens overflade. De små dyr vi fandt, tog vi op i en balje, så vi bedre kunne studere og kigge på dem inden vi sætter dem ud igen. Vi snakkede sammen med børnene omkring, hvad det var for nogle dyr, inden vi slap dem ud igen. Sammen med børnene lærer og opdager vi, hvilke smådyr der lever i og ved søen. Der opstår nogle gode og lærerige samtaler omkring de smådyr, som vi finder sammen med børnene. Børnenes alsidige personlige udvikling kommer til syne, idet de lærer og oplever, hvilke dyr der lever i søen. Samt de opretholder deres opmærksomhed og koncentration i selve aktiviteten.

Vinter 2017/ December - Januar - Februar

Vinter 2017/ December - Januar - Februar Vinter 2017/2018 - December - Januar - Februar Nissejagt i Stensbæk Plantage - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Så er det blevet den 1. december, en måned som børnene glæder sig til. Fordi der plejer

Læs mere

Efterår September, Oktober, November

Efterår September, Oktober, November Efterår 2018 - September, Oktober, November Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag. I dag er vi taget over på multibanen, hvor vi startede ud med opvarmning, som bestod

Læs mere

Forår Grønne Spirer - Marts, April, Maj

Forår Grønne Spirer - Marts, April, Maj Forår 2017 - Grønne Spirer - Marts, April, Maj På bondegårdsbesøg hos bondemand Jens Så er det blevet tid til, at vi skal ud og besøge Jens bondemand, og se hvad han laver på sin bondegård ved denne årstid.

Læs mere

Hvad gemmer der sig i Hajsøen?

Hvad gemmer der sig i Hajsøen? 1/9 Hvad gemmer der sig i Hajsøen? Sammenhæng: Vi tager på ture til Hajsøen, hvor fisker med net og undersøger vores krible-krable fangst. Vi medbringer opslagsbøger og bestemmelsesduge, så vi kan finde

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

SMTTE-model. Dronning Alexandrines Børnehave, Fuglesangs Allé 16, 8210 Aarhus V Tlf. 87138432, Email: magro@aarhus.dk

SMTTE-model. Dronning Alexandrines Børnehave, Fuglesangs Allé 16, 8210 Aarhus V Tlf. 87138432, Email: magro@aarhus.dk SMTTE-model Navn på projekt/fokus/indsatsområde: Natur og udeliv uge 21-24 2011 Hvilket tema(er) er det primært rettet på: Alsidig personlig Sociale Sproglig Krop og Naturen og Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Projekt Børn og udeliv. Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen?

Projekt Børn og udeliv. Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen? Projekt Børn og udeliv Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen? Uge 40-41 2011 Vi har i de sidste 2 uger arbejdet med natur og naturfænomener. Krudtuglerne har valgt at lave

Læs mere

En god skolestart Maj 2017 www.hoejvangskolen.horsens.dk Højvangskolen, Højvangsalle 20, 8700 Horsens, tlf.: 7629 4040, mail: hojvangskolen@horsens.dk EN GOD SKOLESTART Børn fødes med et væld af ressourcer

Læs mere

Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering Hvad skal børnene lære?

Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering Hvad skal børnene lære? Emne Fælles Mål Lærings mål Aktiviteter (middel/metode) Evaluering 2017-2018 Hvad skal børnene lære? Hvad forstår vi ved det? Hvordan lærer børnene det? Hvad har børnene lært? Hvordan har de lært det?

Læs mere

Naturprojekt for rød stue.

Naturprojekt for rød stue. Naturprojekt for rød stue. Tema: Natur og naturfænomener Mål: - At børnene (3-4 årige) lærer naturen at kende ved brug af alle sanser og oplever naturen som en kilde til leg, oplevelser, udforskning og

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning Af Nanna Winbladh, naturvejleder i Kolding Kommune OutdoorMums er efterfødselstræning i naturen kombineret med naturvejledning. Hver torsdag formiddag

Læs mere

Kunst med melklister

Kunst med melklister Kunst med melklister Hvornår: Torsdag d. 6. og 13. juni 2013 Deltagere: Alle dagplejere og børn i gr.l Hvorfor: Vi har alle erfaret at de fleste børn er vilde med at røre ved noget der er klisteret og

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn.

Vi har valgt at fremgangsmåde der involverer alle børn og voksne i Røde Sol. Børneperspektiv: Gruppearbejde for alle medarbejdere og børn. RØDE SOL MAJ 2011 Børnemiljøvurdering af uderum / legepladsen. Røde sols uderum legepladsmiljø er skueplads for læring og træning af sociale færdigheder. Af denne grund er det også tit de ting/aktiviteter

Læs mere

Udelivs institutionen Terslev Børnehus

Udelivs institutionen Terslev Børnehus Udelivs institutionen Terslev Børnehus Sproglig udvikling William puster sæbeskum, og det er han bare rigtig god til Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne, øver de sig

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Formål: Vi ønsker at stimulere børns nysgerrighed og lyst til at udforske verdenen via eksperimenter.

Formål: Vi ønsker at stimulere børns nysgerrighed og lyst til at udforske verdenen via eksperimenter. Science og vand Definition af science: Science er leg og eksperimenter der stimulerer børns nysgerrighed og lyst til at udforske verdenen indenfor naturvidenskab. Science giver børnene erfaring og viden

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

KRIBLE KRABLE. på bondegården

KRIBLE KRABLE. på bondegården KRIBLE KRABLE på bondegården Solen skinner, og Anna og Ludvig er sammen med deres far og mor cyklet til Høstmarked på en økologisk gård, ikke så langt fra hvor de bor. Her kan man se, hvor dyrene bor og

Læs mere

Værdier: Virksomhedsplan

Værdier: Virksomhedsplan Værdier: Virksomhedsplan 1 Visioner: Virksomhedsplan Mine visioner er at skabe en privat dagpleje, hvor forældre trygt kan aflevere deres barn. Det vil jeg gøre ved tæt forældresamarbejde, hvor barnet

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer Små dyr på lavt vand I tilfælde af dårligt vejr kan man vælge at flytte stranddelen fra sandstranden til lagunen - waders bruges kun i koldt vejr, brug altid redningsveste. Beskrivelse Fælles Mål Faglige

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN

ÅRSBERETNING 2018 VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN ÅRSBERETNING 2018 VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN PRÆSENTATION: Solstrålen er en privat vuggestue, beliggende på Purkærvej 27, 9490 Pandrup. Vi har eksisteret siden 1.juni 2007, som puljeordning med plads til 15

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Humlebo nyt januar/februar 2016

Humlebo nyt januar/februar 2016 Humlebo nyt januar/februar 2016 Fingerstrik Kære forældre, vi håber I er kommet godt ind i det nye år og har haft en dejlig juleferie Vi mødes torsdag til Nytårskur d.7. januar kl.16.00-16.30 Granhøj/Hareskoven

Læs mere

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue

Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Bonus fag/ Valgfag Emne: Legestue Målgruppe: SFO alder 6-9 år Opgave/problembeskrivelse : Kevin og Christian Vores problemstilling er, at børn er for meget inden for og det er ikke sundt, fordi man skal

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...8

Indholdsfortegnelse. Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder Primære sanser.5 Få pulsen op...8 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Primære sanser.5 Få pulsen op...8 2 Fatkaoplysninger Institutionens navn Tovværkets Børnegård Adresse Grådybet 75, 6700 Esbjerg Telefonnummer

Læs mere

Krabber der napper KLF s socialrådgiver Ordinær generalforsamling Formandens beretning

Krabber der napper KLF s socialrådgiver Ordinær generalforsamling Formandens beretning Krabber der napper KLF s socialrådgiver Ordinær generalforsamling Formandens beretning KØBENHAVNS KOMMUNESKOLE NR 8 19. SEPTEMBER 2012 spørgsmål til naturvejlederen fra Natur der Bevæger. Han hedder Martin

Læs mere

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan.

Tema: Natur og naturfænomener. Sammenhæng. I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Tema: Natur og naturfænomener Sammenhæng Hvorfor vil vi arbejde med dette tema? Hvad er det vi vil gøre noget ved? I Børnehuset Chili arbejder vi aktivt og dynamisk med den pædagogiske læreplan. Vi har

Læs mere

Naturdagplejen. Tumle, sjaske, ae, røre, trille Derfor må vi bare ud.

Naturdagplejen. Tumle, sjaske, ae, røre, trille Derfor må vi bare ud. Naturdagplejen. Tumle, sjaske, ae, røre, trille Derfor må vi bare ud. Hej vi er de fire dejlige børn, der var med til, at hjælpe Karina igennem ideerne og projekterne med at blive naturdagplejer og få

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 01-03-2013 Side

Læs mere

Tour de Brabrandsø Det var mega godt det der med at cykle mega hurtigt, jubler en af de seje børn, der gennemførte

Tour de Brabrandsø Det var mega godt det der med at cykle mega hurtigt, jubler en af de seje børn, der gennemførte D Tour de Brabrandsø Børnehavebørn cyklede 24,8 km på én dag Af Susanne Balle, kommunikationsmedarbejder Cyklistforbundets kampagne for børnehavebørn www.vikancykle.dk Film fra en træningstur på Havens

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

LilleStorm på besøg. Sjove leg & lær spil for de mindste

LilleStorm på besøg. Sjove leg & lær spil for de mindste Freddy Møller Andersen & Kristian Dreinø Spilleregler LilleStorm på besøg Sjove leg & lær spil for de mindste Tag med LilleStorm på besøg hos lægen, i byen, til havnen, i skoven, på legepladsen og i parken.

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Vi holdt en lege pause, i en hule og der blev fisket i et vandhul. Diverse blade, grene og svampe blev samlet, til at tage med hjem.

Vi holdt en lege pause, i en hule og der blev fisket i et vandhul. Diverse blade, grene og svampe blev samlet, til at tage med hjem. Rundt om Slotssøen.. Idag gik turen til Gråsten, hvor vi startede med en tur gennem slotshaven. Her fik vi en rutchetur, inden vi satte kurs mod skoven. Med alle sanser i brug, begav vi os nu på vej rundt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

Marias sommerferieeventyr 2006

Marias sommerferieeventyr 2006 Marias sommerferieeventyr 2006 Vi har i lang tid glædet os til at det blev sommerferie og så endelig skete det, faktisk så var vi så heldig at Mormor kom og legede med os hele fredagen mens mor og far

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Tørt sand og vådt sand.

Tørt sand og vådt sand. 1 2 Våd, vådere, vådest Målet med dette idékatalog er at inspirere til en række naturvidenskabelige og natur-sproglige aktiviteter for de helt små børn i dagpleje og vuggestue med udgangspunkt i elementet:

Læs mere

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V!

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V! UDE LIV + LÆRING = SJ O V! Sukker, salt og sne øvelse Denne øvelse er en kemisk proces med hjælp af naturen og køkkenets hjælp. Materialer: 3 dåser eller 3 spande. Sukker og salt. Børnene henter sne og

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn.

Fatkaoplysninger. Institutionens navn. Adresse. Telefonnummer. Hjemmeside. Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Aktivitet: Leg i sneen

Aktivitet: Leg i sneen Sprog Mål: Natur og naturfænomerner Mål: Finde ud af: hvad er sne, hvordan føles sneen, hvad kan vi bruge sneen til?, hvor kommer sneen fra? Finde ud af hvornår er der sne? Mål Aktivitet: Leg i sneen Mål:

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3.

Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3. Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3. Januar: Bamsedag. Særlig fokus: Barnets alsidige personlige udvikling, sociale kompetencer, kulturelle udtryksformer og værdier, sprog. Fokusord: Blød hård Fokus farve:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle boldspil med få regler - deltage i lege og leglignende opvarmningsformer

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om, hvordan

Læs mere

bbb Børnebiksen, Oktober 2012. Ørbækvej 34, Svendborg, 42912080 Bulen 23924382, Biksen 23927149, Banjen 23921749.

bbb Børnebiksen, Oktober 2012. Ørbækvej 34, Svendborg, 42912080 Bulen 23924382, Biksen 23927149, Banjen 23921749. bbb Børnebiksen, Oktober 2012. Ørbækvej 34, Svendborg, 42912080 Bulen 23924382, Biksen 23927149, Banjen 23921749. Nyt fra kontoret. Så kom efteråret med regn og blæst, men da børnene stadig gerne vil ud,

Læs mere

Skovsøen. En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole

Skovsøen. En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole Skovsøen En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole Kan man fange fisk? Et af de mange spørgsmål som dukker op under introen til det projekt, som 5. gul skal i gang med. Klassen skal lave

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Jeg har altid en mellemopgave, til de hurtige børn. Ideer til spor som motiverer dem til at finde på nye og anderledes ideer.

Jeg har altid en mellemopgave, til de hurtige børn. Ideer til spor som motiverer dem til at finde på nye og anderledes ideer. Kan I tegne et menneske? At tegne er at forme og røre fortællingen med hånden. (et billede siger mere end 1000 ord) Om et tegne, male og collage-forløb med en gruppe 4-5 årige i Billedværkstedet på Brandts.

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus

Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus Alsidig personlig udvikling Liam maler et efterårstræ med hænderne Det er i samspil med omgivelserne, at børn udvikler deres personlighed. Børn spejler sig i andre

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Mini-Søhulen Børnene har i overgangen fra børnehave til Mini-Søhulen brug for en pædagogik, der kan bygge bro mellem de to verdener. De to verdener er forskellige i forhold til

Læs mere

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Havfruernes verden - En sanserejse Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

-et værktøj du kan bruge At pege på muligheder - om pædagogisk arbejde med at udvide mulighedshorisonter Af Mette Hegnhøj Mortensen

-et værktøj du kan bruge At pege på muligheder - om pædagogisk arbejde med at udvide mulighedshorisonter Af Mette Hegnhøj Mortensen At pege på muligheder - om pædagogisk arbejde med at udvide mulighedshorisonter Af Mette Hegnhøj Mortensen I børnehavealderen begynder børn for alvor at blive optaget af ligheder og forskelligheder og

Læs mere