Hvis der er mange deltagere fra flere foreninger, bør disse blandes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvis der er mange deltagere fra flere foreninger, bør disse blandes"

Transkript

1

2 Indholdsfortegnelse

3

4 Forord Du sidder med et forslag til, hvad man kan træne med børn og unge på en håndboldskole. Ordet forslag skal tages meget bogstaveligt, idet man som træner altid skal tage udgangspunkt i den gruppe børn og unge, man arbejder med. Hvor længe har gruppen spillet håndbold? (øvede/uøvede) Hvor meget haltid har man til rådighed? Hvordan er gruppen motiveret? At deltage i en håndboldskole skal være en sjov og inspirerende oplevelse for alle ikke en sur pligt, som man skal gennemføre, fordi man har tilmeldt sig. Derfor skal træneren være i stand til at variere træningen og evt. bryde ud af den fastlagte træningsplan, såfremt øvelserne ikke fungerer. Sværhedsgrad i øvelserne Trænermanualen er opdelt i flere områder. En træningsdel, der er delt op i 3 områder (træning for U10, U12, U14). Et fællesafsnit med inspirationsmateriale (udendørsaktiviteter, målmandstræning, boldlege for de små, udstrækningsøvelser etc.) Holdinddeling Inden håndboldskolen starter, bør man inddele deltagerne i stamhold, som dog nemt kan brydes op i forbindelse med de forskellige andre aktiviteter. Følgende forhold skal tages med i betragtning: Hvis der er mange deltagere fra flere foreninger, bør disse blandes Kammerater bør så vidt muligt være sammen Drenge og piger bør blandes Øvede og uøvede kan nemt være sammen Inddeling, rotation og trænere Når deltagerne er blevet inddelt på stamhold vil det være en fordel med nogle faste trænere, som er tilknyttet gruppen. Til 25 børn og unge skal der min. være 1 træner og 1-2 hjælpere. Hvis man har flere trænere til rådighed, kan man i forbindelse med den tekniske træning inddele banen i forskellige stationer, hvor deltagerne cirkulerer fra station til station og gennemgår et nyt tema. Trænerne bliver på den samme station og gennemgår det samme tema, mens deltagerne oplever, at de hele tiden kommer til en ny træner, hvilket skal kunne motivere. Opvarmning Hver gang man starter en ny lektion, er det vigtigt, at spillerne varmer op. Det er trænerens opgave, at der bliver lavet forskellige former for opvarmning, men inddrag spillerne, så de er med til at bestemme, hvad der skal laves. Det er en god idé, hvis man kan kombinere opvarmningen med den kommende lektions indhold. Inspiration til opvarmning findes i fællesafsnittet. Her er der nogle forslag til småspil og lege, samt boldøvelser, der primært udføres parvis.

5 Den sidste dags turnering Det er vigtigt, at deltagerne udover træning også får spillet en masse kampe. Der bør så vidt muligt spilles kampe hver dag. Fredag opfordrer vi jer til at spille en afsluttende Cup, så spillerne føler, at de kan se frem til en afsluttende turnering. Det er op til trænerne, hvordan holdene skal inddeles til denne turnering. Skal man spille udefra de stamhold, som man har trænet på hele ugen? Er niveauforskelle så store, at deltagerne skal deles i to eller flere grupper? Skal der være kønsopdeling? Forskellige slags håndbold Udover almindelige kampe og turneringer er det en god idé at spille forskellige slags håndbold. I fællesafsnittets turneringsformer er der en oversigt over forskellige måder at spille kampe og turneringer på.

6 Træningsafsnit for U10 afleveringer, driblinger og skudformer 1 Alm. stødkast Der trænes i alm. stødkast over en kort afstand, hvor der fokuseres på spillernes udførelse af kastet. 2 Stødkast med bevægelse Som øvelse 1. Der udvides nu blot med et kort tilløb, hvor det er vigtigt, at spilleren er i den rigtige stilling ved kastets udførelse. Spilleren skal forsøge at være i bevægelse fremad når bolden modtages. 3 Tohåndskast Afstanden er stadig kort, og der afleveres med tohåndskast. 4 Tohåndskast med bevægelse Øvelse 3 udføres med bevægelse. Den ene spiller løber baglæns og den anden fremad. Der løbes fra sidelinie til sidelinie. 5 Hopskudsafleveringer Afstanden mellem spillerne er kort, og der arbejdes med hopskudsafleveringer.

7 6 Alternative afleveringer Der forsøges med alternative afleveringer eks. mellem benene, bagom ryggen etc.. 7 Afleveringer over længere afstand Afstanden øges langsomt, og der trænes i præcision over længere afstande. 8 Afleveringer mellem hinanden Parrene løber rundt i mellem hinanden og afleverer. Afstandene må ikke være for lange, og efterhånden bygges flere af de trænede kast på. 9 Stødkast Træneren bruges som tilspiller. Der afsluttes med et almindeligt stødkast. Det er vigtigt, at spilleren gennem fører hele skudbevægelsen korrekt. Hvis der er mange spillere, kan der afsluttes fra flere positioner. 10 Hopskud Spilleren træner hopskud, hvor der fokuseres på tilløb, afsætsben og skudafvikling.

8 11 Fløjafslutning Der afsluttes fra fløjen med afsæt ind i feltet. 12 Skudtræning mod væg Skud op af væg hvor der er et mærke, de skal ramme. Det kan f. eks være et kryds markeret med sportstape. 13 Vælte kegler Midt mellem to spillere placeres en kegle. Spillerne står fem-seks meter fra keglen. Hvem rammer keglen flest gange på ét minut? Når keglen rammes løber den, der ramte keglen hen og rejser den, mens den anden spiller henter bolden og løber tilbage til sin skudposition. Øvelsen kan varieres med forskellige skudformer. 14 Ram trøjerne Skud fra forskellige positioner. Der bruges tøj og kegler, som man skal rammes. Der arbejdes med skud alle positioner og forskellige skudformer som f.eks. stødkast og hopskud. 15 Jorden rundt Skud fra alle positioner. Der startes i venstre fløj. Efter scoring rykkes videre til næste position. Scorer man, ikke, bliver man på positionen.

9 16 Driblinger Seks-otte spillere pr. badmintonbane. Forklar og vis hvordan man dribler i håndbold (kig op, let håndledsbevægelse), Drible rundt mellem hinanden på forskel lige måder. 17 Blindedribling Forsøg at drible med lukkede øjne. Bevæg dig evt. gående rundt på banen, mens du dribler. 18 Driblinger Alle spillere dribler rundt i målfeltet. Alle er imod alle og spillerne forsøger at skubbe hinandens bolde ud af feltet. Hvis en spillers bold ryger ud, hentes den. Efter en dribletur til midten af banen, er han/hun igen med i spillet.

10 Træningsafsnit for U10 finter 1 Forøvelser Man placerer nogle fodaftryk eller tapestykker på gulvet. Det gælder nu om at hinke igennem banen med eksplosivt afsæt. 1. hink igennem 2. hink igennem med bold 3. hink igennem med afslutning 2 Drible med stop Drible med bold. Af og til stoppes op med begge fødder, der rammer jorden samtidig. Landingen skal ske umiddelbart efter en dribling, så der ikke tages skridt i finteforberedelsen. Der kan evt. spilles musik til øvelsen. Når musikken stoppes, skal spillerne stoppe som beskrevet. 3 Dribleleg Halvdelen af spillerne har en bold. Der dribles rundt mellem hinanden. Spillerne med bold afleverer til en af dem uden bold, der lige efter modtagelsen lander som beskrevet i øvelse 2. 4 Fintegennembrud Man arbejder sammen tre og tre. A afleverer til B og laver en finte. A og B bytter plads. C laver nu en finte på A osv. 5 Hinkeøvelse 3 hink på venstre og 1 hink på højre. Herefter tilbage til venstre.

11 6 Tre trins finte Bolden modtages med et skridts afstand til forsvarsspilleren. Første skridt sættes på ydersiden af forsvarsspilleren samtidig med, at der laves en skudtrussel, dvs. høj arm på ydersiden af forsvarsspilleren. Denne trussel skal være meget tydelig og i et roligt tempo. Andet skridt trækkes skråt tilbage, og tredje skridt sættes nu på indersiden af forsvarsspilleren. De to sidste skridt skal foregå i et meget hurtigt tempo. 7 Skudfinte Spilleren modtager bolden fra tilspiller i bevægelse mod mål. Der lægges an til stående stødkast. Forsvarsspilleren løfter armene som parade. Spilleren ændrer retning og skyder på kant af forsvarsspilleren.

12 Træningsafsnit for U10 forsvar 1 Forøvelse Små korte og meget hurtige sidebevægelser (tre - fire skridt). 2 Forøvelse Tre - fire små korte og meget hurtige løbeskridt frem og tilbage. 3 Forøvelse Løbe tre - fire skridt fremad og dreje hurtigt rundt og løbe tre - fire skridt tilbage igen. Vigtigt med hurtige vendinger. 4 Forøvelse med afslutning Øvelse 1 og 2 kombineres og afsluttes med en afslutning på mål. 5 Trekanttagfat Tre spillere danner kreds med hinanden ved at holde i hånd. En fjerde spiller udenfor kredsen skal fange/røre en af de tre andre, mens de to andre i kredsen skal forsøge at forhindre det ved at dreje kredsen væk fra fangeren.

13 6 Forsvar og leg Rundt om en cirkel dannes der to rundkredse. Spillerne i den yderste kreds skal forsøge at lægge boldene inden for cirklen. Spillerne i den inderste kreds skal forhindre det. 7 Forsvar og leg A skal forsøge at fange/røre B, mens C og D skal forhindre det ved at afvise A. C og D skal have hænderne på ryggen. Øvelsen kan også udføres med tre forsvarsspillere. 8 Smørklat Tre spillere afleverer til hinanden i en trekant. En spiller skal forsøge at erobre eller røre bolden. De tre spillere skal stå på samme sted og tæt sammen hele tiden. 9 Forsvar og leg Fangeleg hvor man kun må løbe sidelæns.

14 Træningsafsnit for U10 angreb og faldteknik 1 Grundspil Fire spillere placeres i en firkant med en kegle i centrum. Bolden afleveres til sidemanden efter stempel- bevægelse mod keglen. 2 Grundspil Man starter med bolden i venstre fløj. Der presses mod mål og afleveres til sidemand. Spilleren følger sin aflevering og går fra VF bag i rækken på VB. Der skal minimum to spillere på alle positioner. Højre fløj afslutter og næste venstre fløj sætter ny bold i gang. Efter afslutning tager spilleren sin bold og går bag i rækken ved VF. 3 Grundspil 5 angriber mod 4 forsvarer (eller flere/færre). Angriberne skal ind og presse. Det gælder om at lægge bolden i feltet. 4 2 mod 1 To angrebsspillere skal indenfor et afgrænset område forsøge at komme til en scoring imod en forsvarsspiller. 5 3 mod 2 Som øvelse 4, men nu spilles der tre mod to. Øvelsen kan også fungere med en fløj, en back og en midt imod to forsvarsspillere i begge sider.

15 6 4 mod 3 Som øvelse 4, men nu spilles der med en stregspiller. 7 Faldteknik Spillerne ligger på knæene og ruller frem og lander på mave/bryst. Spillerne starter med at sætte hænderne i gulvet og spænder musklerne i kroppens bagside. 8 Faldteknik Samme øvelse som ovenfor, men udgangspunktet er først stående og siden gående. 9 Søg gulvet Et makkerpar står bag hinanden ved den ene sidelinie. De har begge front ind mod banen og afstanden mellem dem er ca. en meter. Spilleren der står bagerst har bolden, der kastes over makkeren foran. Efter at have kastet bolden laves faldeteknik/brystglidning gennem makkerens bredstående ben, og bolden skal gribes, inden den rammer jorden anden gang.

16 Træningsafsnit for U12 aflevering, driblinger og skudformer 1 Alm. stødkast Der trænes i alm. stødkast over en kort afstand, hvor der fokuseres på spillernes udførelse af kastet. 2 Stødkast med bevægelse Som øvelse 1. Der udvides nu blot med et kort tilløb, hvor det er vigtigt, at spilleren er i den rigtige stilling ved kastets udførelse. Spilleren skal forsøge at være i bevægelse fremad, når bolden modtages. 3 Afleveringsøvelse C og D har en bold. C spiller til A, der afleverer til B, som ingen bold har. Herefter afleverer D til A der afleverer til C, der ingen bold har. B afleverer herefter til A etc. Tempoet øges når A har fundet mønstret. 4 Afleveringsøvelse To sammen om en bold. Den ene står med ryggen til boldholderen. Afstanden er ca. to meter. Boldholderen siger nu og kaster i samme øjeblik til makkeren, der vender sig hurtigt og forsøger at gribe bolden. 5 Tohåndskast Afstanden mellem spillerne er kort. Der arbejdes med tohåndskast.

17 6 Tohåndskast med bevægelse Øvelse 5 udføres med bevægelse. Den ene spiller løber baglæns og den anden fremad. Der løbes fra sidelinie til sidelinie. 7 Hopskudsafleveringer Afstanden mellem spillerne er kort, og der arbejdes med hopskudsafleveringer. 8 Alternative afleveringer Der forsøges med alternative afleveringer, mellem benene, bagom ryggen, bagom nakken, rundt om kroppen etc.. 9 Afleveringer over længere afstand Afstanden øges langsomt, og der trænes i præcision over længere afstande. Husk at bevægelsen ved kastets udførelse skal være korrekt. 10 Afleveringer mellem hinanden Parrene løber nu rundt i mellem hinanden og afleverer. Afstandene må ikke være for lange, og efterhånden bygges flere af de trænede kast på.

18 11 Driblinger Der laves en firkant markeret af kegler. Firkanten skal forestille en tømmerflåde. Alle spillerne har en bold og dribler. Spillerne skal løbe modsat af træneren, da de skal forestille at veje det samme. Hvis ikke spillerne dribler modsat træneren, så kæntrer tømmerflåden. På den måde trænes spillernes evne til at kigge op og orientere sig samtidig med, at de dribler. 12 Stødkast Træneren bruges som tilspiller. Der afsluttes med et almindeligt stødkast. Det er vigtigt, at spilleren gennemfører hele skudbevægelsen korrekt. Hvis der er mange spillere, kan der afsluttes fra flere positioner. 13 Hopskud Spilleren træner hopskud, hvor der fokuseres på tilløb, afsætsben og skudafvikling. 14 Fløjafslutning Der afsluttes fra fløjen med afsæt ind i feltet. 15 Løbeskud Fra bagspillerpositioner trænes løbeskud. Det vil sige, at skuddet for en højrehåndet afvikles med højre fod forrest. Modsat for venstrehåndede.

19 16 Skud efter løb De førnævnte skudformer trænes med tilløb. En til spiller benyttes enten som fløj, center eller back, og der afsluttes efter tilpasset tilløb. Der vælges frit mellem skudformerne. For mere øvede spillere kan afslutningen falde efter 2 afleveringer, hvor der lægges et pres fra de 2 øvrige spillere. 17 Stregskud Spillerne står med ryggen mod målet med en bold hver. En meter fra stregen studses bolden imellem egne ben forfra. Bolden gribes, og der afsluttes frit fra stregen.

20 Træningsafsnit for U12 finter 1 Forøvelser En bold til hver spiller. Der dribles rundt mellem hinanden. Spillerne laver jævnlige retningsskift på 90 grader og fortsætter herefter sit løb. Der laves retningsskift til såvel højre som venstre side. 2 Drible med stop Drible med bold. Af og til stoppes op med begge fødder, der rammer jorden samtidig. Landingen skal ske umiddelbart efter en dribling, så der ikke tages skridt i finteforberedelsen. Der kan evt. spilles musik til øvelsen. Når musikken stoppes skal spillerne stoppe som beskrevet. 3 Dribleleg Halvdelen af spillerne har en bold. Der dribles rundt mellem hinanden. Spillerne med bold afleverer til en af dem uden bold, der lige efter modtagelsen lander som beskrevet i øvelse 2. 4 Skøjteløb Afsæt til højre på venstre ben og modsat. Skal udføres med stor eksplosivitet. 5 Sidesteps Tre sidesteps med kraftig bremse og afsæt modsat vej.

21 6 Vendehop Samlet afsæt med rotation 360 grader om egen krop. 7 Tre trins finte Bolden modtages med et skridts afstand til forsvars spilleren. Første skridt sættes på ydersiden af forsvars spilleren samtidig med, at der laves en skudtrussel, dvs. høj arm på ydersiden af forsvarsspilleren. Denne trussel skal være meget tydelig og i et roligt tempo. Andet skridt trækkes skråt tilbage, og tredje skridt sættes nu på indersiden af modstanderen. De to sidste skridt skal foregå i et meget hurtigt tempo. 8 Tre trins fintemodsat Dygtige spillere kan udføre tre trins finten modsat. 9

22 10 Radjenovich Hvis spillerne kan holde på bolden, kan man arbejde med Radjenovichfinten. Finten startes som tre-trins-finten, men i det øjeblik man skal forbi forsvarsspille ren ligger man den frie hånd på forsvarsspillerens skulder og kører forbi, således at forsvarsspilleren ikke kan tackle angriberen. Begge illustrationer viser finten mod venstre, blot med henholdsvis to og tre skridt. 11 Hopskuds finte Hvis spillerne kan udføre et hopskud, kan man arbejde videre med hopskudsfinten. Spilleren modtager bolden og springer op og truer med et hopskud lige ud for forsvarsspilleren. Hvis denne går med op i en parade, kan bolden hurtigt studses i gulvet og der laves et gennembrud uden om forsvarsspilleren. 12 Forøvelse til forfinte Forfinter kan indledningsvis trænes uden forsvarsspillere, men ved hjælp af en tilspiller og en træner. Angriberen, som står placeret på midten, spiller bolden til tilspilleren, og ændrer herefter retning mod den anden side, hvor træneren står placeret. Træneren rækker et antal fingre i luften og den angribende spiller må først løbe tilbage og modtage bolden til skud, når han/hun har set, hvor mange fingre træneren har i luften. 13 Forfinte med tilspiller Forfinter kan også trænes med 2 forsvarsspillere, hvoraf den ene har en bold i hånden. Angriberne placerer sig på backen. Den første angriber spiller den forsvarer, som ikke har en bold i hånden og løber samtidig mod ham/hende. Når angriberen er meget tæt på for svareren, ændres retning, og man modtager en aflevering fra den anden forsvarsspiller og afslutter. Dygtige spillere kan sætte af på første skridt umiddelbart efter, at de har modtaget bolden.

23 14 Forfinte, samarbejde mellem back og fløj Forfinten skal nu bruges i samarbejde mellem back og fløj. Fløjen modtager bolden fra backen og presser ind (øvede U12) mod fløjforsvareren. Samtidig laver backen en finte mod midten, men ændrer retning og modtager bolden lige på det tidspunkt, hvor han/hun runder den forsvarende back. Angriberen forsøger at komme igennem til scoring, men kan også vælge at spille bolden videre til fløjen, hvis fløjforsvareren bakker op. 15 Mand mod mand Spillere går sammen to og to. Der arbejdes frit med finter inden for et afgrænset område. Man kan evt. aftale, at man ikke må lave den samme finte to gange i træk.

24 Træningsafsnit for U12 forsvar 1 Indledende forsvarsøvelse Spillerne er sammen to og to. Den ene har lukkede øjne og skal følge den andens bevægelser med en hånd på skudarmen og en på modsatte hofte. Dvs. at der er fysisk kontakt mellem spillerne hele tiden. 2 Indledende forsvarsøvelse To sammen der holder hinanden i højre hånd. Der gives point, når man med den frie venstre hånd kan klappe makkeren bagi. 3 Indledende forsvarsøvelse To sammen. Der kan scores point på to måder. Enten ved at klappe hinanden over lårene eller ved at markere/ prikke hinanden oven i hovedet. 4 Indledende forsvarsøvelse To sammen der holder hinanden i hænderne. Der scores point ved at træde hinanden over tæerne.

25 5 Forsvarsbevægelser Der instrueres kort i de enkelte forsvarsområders virke og små indledende forsvarsøvelser benyttes som introduktion: a. Små korte og meget hurtige sidebevægelser 3-4 skridt. (evt. paradehop). b. 3-4 små korte og meget hurtige løbeskridt frem og tilbage. Frem og tilbage med forskudt benstilling (evt. med parade, altså hop). c. Løb 3-5 skridt til siden og drej hurtigt rundt og løb 3-5 skridt tilbage igen. Vigtigt med hurtig vending og eksplosivt afsæt. d. Trekantsbevægelser e. Små spurter med vend f. Flere personer laver samme øvelse eller forskellige øvelser af ovennævnte. Vi vil opnå et samarbejde. 6 Forsvarsøvelser med gennembrud Del banehalvdelen op i to-tre områder afhængigt af antallet af spillere. I hvert område er der en forsvarsspiller og X-antal angribende spillere. Der angribes fra hver position efter tur. Det er vigtigt, at forsvareren bliver opmærksom på sin placering i forhold til den angribende spiller og er bevidst om at flytte fødderne og ikke kun dække med armene. 7 Flere forsvar på stribe Der placeres flere forsvarere på stribe. Forsvarsspillerne skal afvise angriberne, som kommer på stribe. Angriberen skal lave hopskudstrussel. Forsvareren skal tackle med korrekt fodstilling. 8 Paradetræning Der skydes stille og roligt med stødkast, således at forsvarsspilleren lærer at holde øjnene åbne og fokus på skudarm.

26 9 Forsvarssamarbejde om streg To rækker af spillere stempler lige frem og afleverer til forreste spiller i den anden række. Der er placeret en stationær stregspiller på straffekaststregen. Forsvarsspilleren skal frem og markere, når hans/hendes direkte modspillere presser på. Modsat forsvarsspiller skal samtidig være tilbage og dække for indspil. Bagspillerne presser/afleverer i roligt tempo, og forsvarerne arbejder skiftevis frem for at takle og ned for at dække indspil. 10 Tre mod to Banehalvdelen deles i to med to forsvarende spillere i hvert område. Der angribes i grupper af tre i hvert område. Det er angribernes opgave at kombinere sig igennem. 11 Tre mod to Samme princip som øvelse 10. Ændringen er nu blot, at den ene af de tre angrebsspillere er stregspiller. Stregen må afslutte, men skal også arbejde med screeninger. 12 Fire mod tre Samme princip som øvelse 11. Angriberne arbejder med gennembrud, presspil, indspil og screeninger. På halv bane.

27 Træningsafsnit for U12 angreb og faldteknik 1 Forøvelse til kryds To sammen om en bold. Den der har bolden krydser ind foran. Øvelsen kan evt. udbygges til 3 spillere. 2 Forøvelser til kryds Tre sammen om en bold til 8-talskryds. Bolden holdes i midten hele tiden. 3 Backkryds Center afleverer til back. Backen krydser ind foran center, som får bolden og skyder. Backen kan evt. lave en forfinte mod venstre. 4 Backkryds med udspil Samme åbning som øvelse 3, men i stedet for at center afslutter, presser han/hun på udvendig side af forsvarsback og laver herefter udspil med studs til en fløj, der modtager bolden i løb og afslutter. Der roteres mellem positionerne. 5 Fløjkryds Fløjen afleverer til backen, der presser ned mellem forsvarets fløj og back. Angrebsfløjen krydser bagom og afslutter med et hopskud over back.

28 6 Fløjkryds med viderespil Samme åbning som i øvelse 5, men i stedet for, at fløjen afslutter i sit hopskud, afleveres der med en hopskuds aflevering til en centerspiller, der kommer i løb lige på og afslutter fra tremeteren. Der roteres mellem positionerne. 7 Centerkryds Der arbejdes med kryds mellem to spillere. Center spilleren krydser ind foran backen og afleverer lige op i hænderne på backen. Denne krydser ind over midten og skyder. Husk begge sider. 8 Centerkryds med viderespil Centerkryds med samme åbning som i øvelse 7, men i stedet for at backen afslutter i sit hopskud, afleveres der med en hopskudsaflevering til modsatte back, der kommer i løb på udvendig side og afslutter. Der roteres mellem positionerne. 9 Dobbeltkryds Der arbejdes nu med kryds mellem tre spillere. Som i øvelse 7, men i stedet for at skyde krydses modsatte back bagom og afslutter. 10 Fløjovergang Der arbejdes med fløjovergange med bold. Venstre fløj afleverer til center, som spiller bolden videre til højre back. Samtidig løber venstre fløj overgang. Højre back kan nu spille bolden til venstre fløj, hvis han/hun er fri, eller skyde selv. Det er vigtigt, at venstre back trækker ud mod fløjen og fylder op. Man kan evt. arbejde med screeninger i forbindelse med overgange. Husk begge sider.

29 11 Centerovergang Der arbejdes med en centerovergang, hvor centerspilleren går ind og bliver en ekstra stregspiller. Venstre fløj starter et pres og spiller videre til venstre back, som spiller videre til højre back samtidig med at centerspilleren rykker med bolden. Højre back kan nu spille bolden til centerspilleren, hvis han/hun er fri, eller skyde selv. Husk begge sider. 12 Forøvelse til pres Træning i skudpres. Spillerne stempler på skift ind, og efter skudtrussel afleveres til forreste spiller i modsatte række. Efter aflevering går spilleren bag i egen række. 13 Forøvelse til pres Fire spillere placeres i en firkant med en kegle i centrum. Bolden afleveres til sidemanden efter stempelbevægelse mod keglen. 14 Afslutning efter pres Pres fra fløj til back, som kommer i løb og afslutter. Efter nogle omgange sættes en center på og derefter en back og så en fløj. 15 Returpres tre spillere Fløjen presser let ind over midten og afleverer til backen, der ligeledes presser let ind over og afleverer til centerspiller. Centerspiller laver finte til højre og sætter herefter hurtigt returpres i gang og afleverer til back, der nu løber på udvendig side af forsvarende back og laver udspil med studsaflevering til fløj, der kommer i løb og afslutter.

30 16 Presspil Efter pres og aflevering løbes der bagom i den række, man har afleveret til. 17 Presspil Der spilles frit 3:3, 4:4 eller 5:5 på et afgrænset område. Det gælder nu om at spille sig igennem ved hjælp af pres, skiftevis fra den ene eller anden side. I starten kan man med fordel tage en forsvarsspiller væk, således at det angribende hold er en spiller i overtal. Sørg for, at der trænes på skift over hele banen, så alle spillerne prøver så mange forskellige pladser som muligt. (se i øvrigt også afsnittet om finter). 18 Presspil Der spilles 5:5 med pres skiftevis fra venstre og højre. Det er vigtigt, at fløjen holder sig omkring 3-meteren, således at han/hun får et godt afsæt mod mål. Når øvelsen kører, kan der spilles 6:6 og inddrage stregspilleren i screeningsspil. 19 Faldteknik Sidde på knæ, falde fremover og tage fra med hænderne og glide på brystet. 20 Faldteknik Stå op, falde fremover og tage fra med hænderne og glide på brystet.

31 Træningsafsnit for U14 afleveringer, driblinger og skudformer 1 Stødkast med bevægelse To spillere afleverer til hinanden med tre - fire meter imellem sig. Spilleren skal forsøge at være i bevægelse fremad, når bolden modtages. 2 Stødkast med bevægelse Som øvelse 1, men der arbejdes med et, to og tre skridtsrytme eller afleveringer med løbeskud. 3 Grib med en hånd Fortsat to spillere overfor hinanden med en bold. Den der skal modtage bolden bukker sig ned og sætter den ene hånd i gulvet. Bolden skal nu gribes med den frie hånd. 4 Grib mellem ben Fortsat to spillere overfor hinanden med en bold. Bolden skal gribes med hænderne bag benene. Makker skal aflevere roligt ned mellem griberens ben. 5 Afleveringsøvelse C og D har en bold. C spiller til A, der afleverer til B, som ingen bold har. Herefter afleverer D til A, der afleverer til C, der ingen bold har. B afleverer herefter til A etc. Tempoet øges, når A har fået mønstret.

32 6 Afleveringsøvelse To sammen om en bold. Den ene står med ryggen til boldbesidderen. Afstanden er ca. to meter. Boldholderen siger nu og kaster i samme øjeblik til makkeren, der vender sig hurtigt og forsøger at gribe bolden. 7 Afleveringer 4 og 4 Afleveringer til hinanden med vægt på 1-2 rytmen. Efter aflevering skal man: 1. spurte baglæns 2. sidebevægelse til sidelinien 3. glide på bagdelen baglæns 8 To rækker Spillerne løber mod hinanden i høj fart, hvor man griber og kaster på 1. eller 2. skridt. Afleveringsvarianter: 1. Hopskud 2. Vipaflevering 3. bag om ryg 9 Fire rækker Spillerne stiller sig i fire rækker med ca. lige mange spillere i hver række. Rækkerne står overfor hinanden. Den forreste person i to af rækkerne har en bold, således at han kan spille den diagonalt til en spiller, der ikke har en bold. Herefter kan træneren bestemme sværhedsgraden af opgaverne: At spille bolden til højre og selv løbe bag i rækken der spilles til Spille bolden diagonalt og selv løbe bagerst rækken til venstre Studse bolden til diagonal række og selv løbe bag i denne række Spille bolden til venstre række og selv løbe bag i rækken til højre Skudfinte mod venstre række, aflevere til højre række og løbe bag i rækken til venstre Den ene bold spilles med uret og den anden mod uret. Spilleren løber selv i modsatte række af den han/hun spiller til.

33 10 Afleveringer Parrene løber nu rundt i mellem hinanden og afleverer mellem hinanden. Spillerne bestemmer selv afstanden og der varieres mellem afleveringsformerne. 11 Stødkast To sammen om en bold og en forsvarsspiller. Bolden spilles ind til træneren, der afleverer til en af angrebs spillerne, der afslutter med stødkast. Forsvarsspilleren skal forsøge at lægge parader på den angrebsspiller, der får bolden. 12 Hopskud Spillerne er delt i to rækker og har en bold hver. Spilleren dribler op og runder keglen. Her afleveres til træneren. Bolden spilles retur til spilleren, der afslutter med hopskud. Derefter kommer forreste spiller i mod satte række. 13 Fløjafslutning Spillerne har en bold hver og stiller sig på enten højre eller venstre fløj. Der afleveres til en tilspiller i backen, der presser på, hvorefter bolden spilles retur til fløjen. Fløjen er i fart på vej ind over stregen, hvor der afsluttes. 14 Løbeskud 3 mod 2 Spillerne fordeler sig på de tre bagspilspositioner. De to forsvarsspillere skal forsøge at dække op på stregen og må ikke fiske bolden. De tre bagspillere presser på til hinanden og når en af dem kommer fri til skud afsluttes med løbeskud.

34 15 Forøvelse til underhåndsskud Øves op ad en væg. Sæt evt. et stykke tape på væggen. Spilleren øver sig på at udføre et underhåndsskud. Det sidste skridt skal være langt, så man kommer ned i knæ og kan skyde under paraden. 16 Underhåndsskud Spilleren modtager bolden fra en tilspiller og skyder underhåndsskud under armen på en forsvarer, der står som et kors. 17 Skud efter løb De ovennævnte skudformer trænes med tilløb. Spiller benyttes enten som fløj eller centerspiller, og der afsluttes efter tilpasset tilløb. Der vælges frit mellem skudformerne. For mere øvede spillere kan afslutningen falde efter 2 afleveringer, hvor der lægges et pres fra de 2 øvrige spillere. 18 Forøvelse til vip Træneren står på en stol ved målcirklen og holder bolden i en højde, så spilleren kan hoppe op og fange bolden og skyde i samme bevægelse. 19 Afslutning efter vip Som øvelse 18, men i stedet for at fange bolden afleveres bolden med en kort aflevering i feltet.

35 Træningsafsnit for U14 finter 1 Forøvelser Der dribles rundt med bolden. Spillerne laver jævnlige retningsskift på 90 grader og fortsætter herefter sit løb. Der laves retningsskift til såvel højre som venstre side. 2 Drible med stop Drible med bold. Af og til stoppes op med begge fød der, der rammer jorden samtidig. Landingen skal ske umiddelbart efter en dribling så der ikke tages skridt i finteforberedelsen. Der kan evt. spilles musik til øvelsen. Når musikken stoppes skal spillerne stoppe som beskrevet. 3 Dribleleg Halvdelen af spillerne har en bold. Der dribles rundt mellem hinanden. Spillerne med bold afleverer til en af dem uden bold, der lige efter modtagelsen lander som beskrevet i øvelse 2. 4 Skøjteløb Afsæt til højre på venstre ben og modsat. Skal udføres med stor eksplosivitet. 5 Sidesteps Tre sidesteps med kraftig bremse og afsæt modsat vej.

36 6 Vendehop Samlet afsæt med rotation 360 grader om egen krop. 7 Tre trins finte Bolden modtages 1 skridts afstand til forsvarsspilleren. Første skridt sættes på ydersiden af forsvarsspilleren samtidig med, at der laves en skudtrussel, dvs. høj arm på ydersiden af forsvarsspilleren. Denne trussel skal være meget tydelig og i et roligt tempo. Andet skridt trækkes skråt tilbage, og tredje skridt sættes nu på indersiden af modstanderen. De to sidste skridt skal foregå i et meget hurtigt tempo. 8 Tre trins finte modsat Dygtige spillere kan udføre tre trins finten modsat. 9 Finteøvelse A og C har en bold. De tager på samme tid en dribling mod hinanden. De lander samtidig over for hinanden. Finter begge to med tre trins finte og går til højre. Afleverer til henholdsvis B og D, der gentager mønstret.

37 10 Radjenovich Hvis spillerne kan holde på bolden, kan man arbejde med Radjenovichfinten. Finten startes som tre-trins-finten, men i det øjeblik man skal forbi forsvarsspilleren ligger man den frie hånd på forsvarsspillerens skulder og kører forbi, således at forsvarsspilleren ikke kan tackle angriberen. Begge illustrationer viser finten mod venstre, blot med henholdsvis to og tre skridt. 11 Hopskuds finte Hvis spillerne kan udføre et hopskud, kan man arbejde videre med hopskudsfinten. Spilleren modtager bolden og springer op og truer med et hopskud lige ud for forsvarsspilleren. Hvis denne går med op i en parade, kan bolden hurtigt studses i gulvet, og der laves et gennembrud uden om forsvarsspilleren. 12 Forøvelse til forfinte Forfinter kan indledningsvis trænes uden forsvarsspillere, men ved hjælp af en tilspiller og en træner. Angriberen, som står placeret på midten spiller bolden til spilleren, og ændrer herefter retning mod den anden side, hvor træneren står placeret. Træneren rækker et antal fingre i luften, og den angribende spiller må først løbe tilbage og modtage bolden til skud, når han/hun har set, hvor mange fingre træneren har i luften. 13 Forfinte med tilspiller Forfinter kan også trænes med 2 forsvarsspillere, hvoraf den ene har en bold i hånden. Angriberne placerer sig på backen. Den første angriber spiller den forsvarer, som ikke har en bold i håndbold og løber samtidig mod ham/hende. Når angriberen er meget tæt på forsvareren, ændres retning, og man modtager en aflevering fra den anden forsvarsspiller og afslutter. Dygtige spillere kan sætte af på første skridt umiddelbart efter, at de har modtaget bolden.

38 14 Forfinte, samarbejde mellem fløj og back Forfinten skal nu bruges i samarbejde mellem back og fløj. Fløjen modtager bolden fra backen og presser ind mod fløjforsvareren. Samtidig laver backen en finte mod midten, men ændrer retning og modtager bolden lige på det tidspunkt, hvor han/hun runder den forsvarende back. Angriberen forsøger at komme igennem til scoring, men kan også vælge at spille bolden videre til fløjen, hvis fløjforsvareren bakker op. 15 Mand mod mand Spillere går sammen to og to. Der arbejdes frit med finter inden for et afgrænset område. Man kan evt. aftale, at man ikke må lave den samme finte to gange i træk. 16 Rullefinten Spilleren modtager bolden tæt på keglen. Truer på ydersiden af keglen, vender herefter hurtigt rundt med ryggen til forsvarsspilleren og går uden om. Evt. tages en dribling inden afslutningen. Spilleren skal træne i at dreje rundt så hurtigt som muligt. 17 Rullefinten Der arbejdes med rullefinte til begge sider. 18 Rullefinten med afslutning Den indøvede rullefinte prøves mod forsvar. Forsvars spilleren kan evt. dække med hænderne på ryggen til at begynde med.

39 19 Kryds-bagom-finten Spilleren modtager bolden i luften og lander samtidig på begge fødder tæt på keglen. Venstre fod krydser bag om højre fod og kroppen drejes. Højre fod flyttes med til siden og skal give kraft til hopskud fremad på venstre fod. 20 Kryds-bagom-finten Den indøvede kryds-over-finte prøves mod forsvar med afslutning. Forsvarsspilleren kan evt. dække med hænderne på ryggen til at begynde med. Brug finten til begge sider.

40 Træningsafsnit for U14 forsvar 1 Bolderobring Spillerne er to og to sammen. Den ene er forsvarsspiller og skal forsøge at stjæle bolden fra angrebsspilleren, der dribler i et roligt tempo uden retnings skifte. Forsvarsspilleren løber bag angrebsspilleren, der har ryggen til forsvarsspilleren. 2 Bolderobring Samme som øvelse 1, men nu skal forsvarsspilleren komme fra siden. 3 Bolderobring Samme som øvelse 1, men nu skal angrebsspilleren drible frontalt imod forsvarsspilleren. 4 Bolderobring Forsvarsspillerne skal forsøge at erobre bolden ved at gå imellem to angribere, der står og spiller hinanden. 5 Forsvarsøvelse med tacklinger Tre og tre sammen om en bold. En i midten og de to andre på hver sin side ca. 3-4 meter væk. Bolden spilles ind til midten, der afleverer retur. Herefter angribes med hopskud imod midterspilleren. Midterspilleren tackler på skudarm og hofte. Bolden afleveres til mod satte spiller og øvelsen gentages med ny midterspiller.

41 6 Bolderobring Spillerne i rundkredsen spiller sammen, mens A og B forsøger at erobre bolden. Der byttes, når bolden erobres. 7 Træning af en mod en situation Spillerne er mod hinanden en mod en. Der vælges et område eller stilles en kegle, som angrebsspilleren skal komme ind og røre med bolden. Angriberen starter altid med at kaste bolden ind til forsvarsspilleren, der skal vende ryggen til angrebsspilleren og returnere bolden mellem benene, så angrebsspilleren kan udnytte, at forsvarsspilleren først skal vende sig rundt og orientere sig. 8 Træning af en mod en situation Der laves fire rækker, hvor to af rækkerne er angrebsrækker, hvor spillerne har en bold. Den forreste spiller i hver af forsvarsrækkerne starter i forsvar mellem keglerne. En angrebsspiller forsøger gennembrud efter tilspilning, hvorefter forsvarsspilleren henter bolden og går bagi angrebsrækken, og angrebsspilleren går bagerst i forsvarsrækken. Dvs. et angreb og et forsvar til hver af spillerne. 9 Tilvænning til parader Del banehalvdelen op i to-tre områder afhængigt af antallet af spillerne. Der afsluttes med stående skud, og hvor det primære formål er tilvænning af paradespillerne. Der afsluttes med hopskud. Der angribes direkte mod forsvarsspilleren, der skal læse skuddet og koordinere sin parade. 10 Parade og samarbejde I øvelsen skal der være to forsvarsspillere samt to rækker med de angribende spillere. Der afsluttes skiftevis fra de to rækker ved stående eller hopskud, og det er forsvarsspillernes opgaver sammen at lægge parader i begge sider. Dvs. forsvarsspillerne bevæger sig fra side til side og skal i samarbejde lægge deres parader.

42 11 Paradetræning med To forsvarsspillere - en på hver back. Forsvarsspillerne samarbejde med aftaler nu med målvogteren, at de altid dækker det målvogteren korte hjørne. Angrebsspilleren skyder frit. 12 Forsvar imod ind spil til stregen Tre spillere om en bold. De stiller sig i en trekant med en kegle i midten, som de forsøger at ramme. En for svarer skal have ryggen til keglen hele tiden og skal forhindre at keglen rammes. 13 Forsvar imod ind spil til stregen Samme som øvelse 12, men nu er keglen erstattet af en stregspiller. Stregspilleren må dreje rundt, men ikke bevæge sig væk fra positionen. 14 Forsvar imod ind spil til stregen Fire angribere spiller rundt om to forsvarsspillere, der forsvarer en kegle, som angriberne skal forsøge at ramme. Forsvarsspillerne må dække med arme og ben. Fokus på forsvarsspillernes sidebevægelser. Det er tilladt for angriberne at spille diagonalt i firkanten. 15 Forsvar imod ind spil til stregen Samme som øvelse 12, men nu er keglen erstattet af en stregspiller, som angriberne skal aflevere ind til.

43 16 Kollektiv forsvarstræning 6:0 Der spilles seks mod seks. For de angribende spillere er det primært formålet at holde bolden i gang over mange stationer. Forsvarspillerne skal bevæge sig i forhold til hinanden og til bolden. 17 Kollektiv forsvars formationer Der skiftes mellem de enkelte forsvarsformationer. Fremhæv fordele og ulemper ud af fremkomne skiftende forsvarssituationer.

44 Træningsafsnit for U14 angreb og faldteknik 1 Evighedskryds To rækker af spillere om en bold. Rækkerne placeres på de to backpositioner. Første spiller krydser ind mod straffestregen og markerer afslutning. Der krydses så med første spiller i modsatte række, der kommer ind over midten, og markeres afslutning, før der krydses etc. 2 Forøvelse til kryds Tre sammen om en bold. Spillerne fordeler sig rundt på banen og stiller sig op som to backs og en centerspiller. Spillerne laver presspil og efter X antal presspilbevægelser krydses der med en af de to backs. Efter kryds fortsættes på de nye pladser med presspil etc. 3 Backkryds med udspil Backkryds hvorefter backen presser på udvendig side af forsvarsback og laver herefter udspil med studs til en fløj, der modtager bolden i løb og afslutter. Der roteres mellem positionerne. 4 Fløjkryds med viderespil Fløjkryds hvor fløjen med hopskudsaflevering afleverer til centerspilleren, der kommer i løb lige på og afslutter fra tremeteren. Der roteres mellem positionerne. 5 Centerkryds med viderespil til modsat back Centerkryds hvor backen med hopskudsaflevering afleverer til modsatte back, der kommer i løb på udvendig side og afslutter. Der roteres mellem positionerne.

45 6 2 mod 2 En stregspiller arbejder med screeninger på en frem skudt forsvarsspiller. Centerspilleren presser på og kan enten vælge at skyde selv eller spille stregen, hvis forsvarsspilleren, der dækker bagved, dækker centerspilleren. 7 Russerscreening 2 mod 2 Fløjen spiller backen op, der søger ind over midten til skud. Idet backen søger over midten sætter stregspilleren en screening på forsvarsbacken. Angrebsbacken kan skyde eller spille stregen. 8 Russerscreening fløjspiller Samme princip som øvelse 7, men nu sættes screeningen på forsvarsfløjen, og det er angrebsfløjen, der søger ind over midten. Angrebsfløjen søger egen afslutning gennembrud/skud eller indspil til stregen. 9 Forøvelse til Back overgang med bold Tre rækker - en på VB, HB og centerpladsen. To offensive forsvarsspillere på backpositionerne. Efter presspil starter VB med at spille centerspilleren og samtidig løber VB en overgang over bag ved modsatte forsvarsback. Centerspiller HB, der presser på og spiller overgangsspilleren. Indspillet kan være finurligt. Der roteres imellem angrebsspillerne. 10 Backovergang med bold Seks mod seks opstilles til spil på et mål. Det angribende hold åbner hvert angreb med en backovergang med bold. Herefter spilles frit med de muligheder, der byder sig.

46 11 Forfintepres Der spilles fem mod fem med forfintepres fra venstre. Venstre fløj modtager bolden fra backen og presser ind imod fløjforsvareren. Samtidig laver backen en finte mod midten, men lige på det tidspunkt, hvor han/hun runder den forsvarende back modtager spilleren bolden. Dermed trækkes forsvaret mod venstre. Centerspilleren foretager samme bevægelse. Hvis han/hun ikke er fri, spilles bolden videre til højre back, der også foretager en forfinte. Højre back kan afslutte, hvis chancen er til stede eller spille bolden ud til højre fløj, som afslutter. 12 Forøvelse til udvendigt pres Grundlæggende træning i at lave udvendigt pres mellem to spillere. Bolden modtages på vej væk fra retningen og føres yderligere ud til siden. Der lægges vægt på vendeafleveringen, som den svære detalje. Spillerne går bag i egen række. 13 Udvendigt pres Træning i udvendigt pres fra back til back. Backs søger så bredt som muligt. 14 Udvendigt pres Træning i udvendigt pres med tempo fra fløj til fløj. 15 Faldteknik siderulning I fremliggende stilling rulles rundt (3x til venstre og 3x til højre) uden at knæ og albuer rører gulvet spænde ballerne.

47 16 Faldteknik siderulning Fra håndliggende stilling ruller over underarm- skulder - ryg tilbage til håndliggende stilling. Kroppen holdes strakt. Placer hænderne lige under hovedet. 17 Faldteknik forlæns rullefald Fra fritstående stilling udføres en rulning (skulderrulning) over højre arm. Håndryggen lægges i gulvet, se på makkeren gennem mellemrum mellem krop og arm. Hold hagen ind til brystet. Sæt af i fodled. 18 Forlæns rullefald Som forrige øvelse, men nu afleveres der til makkeren. Aflevering mellem arm og krop, følge efter bolden. Efter afleveringen skal håndryg og underarm lægges i gulvet 19 Faldteknik, baglæns rulle Fra sammenbøjet stilling, rul ned i rygliggende stilling med benene trukket op. Træk hagen ind. Læn sig fremover, så landingen på bagdelen bliver langsom. 20 Faldteknik baglæns rulle Fra bredstående stilling trilles en bold gennem benene (se efter bolden) gennem hugsiddende stilling rulles tilbage i strægrygliggende stilling, og bolden fanges.

48 Fælles afsnit målmandstræning Målmanden har som markspilleren to arbejdsopgaver: Dels en defensiv opgave, hvor det gælder om at hindre modstanderne i at score. Dels en offensiv, hvor det gælder om at score hos modstanderne. Målvogternes opgaver betragtes dog ofte som væsentlig forskellig fra markspillerens, idet han under udførelsen af sin defensive opgave er sidste mand, hvorfor hans udførelse af opgaverne kommer i særlig fokus. Derfor er det også utrolig vigtigt, at man sørger for at alle målvogterne får træning og vejledning i både kampsituationer og til alle træninger. Følgende kapitel skulle give inspiration til, hvordan man kan træne målmændene. Det er op til den enkelte at vurdere målvogterens evner i forhold til sværhedsgraden i øvelserne. En rettesnor kan være, at i de øvelser, hvor der skydes på mål, bør målmanden mindst rede mellem % af boldene, ellers er øvelsen for svær. 1 Balance To målmænd står med fire meters mellemrum med én bold. Målmændene står på ét ben og holder balancen. De kaster bolden til hinanden. Der kan afleveres med hopskudsafleveringer, bolden skal gribes i luften og landingen skal være uden mellemhop. 2 Modighed Nettet bag målet spændes ud så målvogteren kan stå bag nettet uden at blive ramt. Skyd derefter med skumbolde eller alm. bolde mod målvogteren, som herved lærer at holde øjnene åbne. 3 Bevægelse To målmænd står lidt forskudt overfor hinanden med en bold hver. Begge målmænd holder bolden i højre hånd. De studser samtidig bolden lige frem. Derpå sidestepper de hen og griber makkerens aflevering med venstre hånd. Så studser de bolden lige frem og sidestepper til højre osv. 4 Bevægelse Samme som øvelse 3, men nu ligger bolden på gulvet. Der slås til bolden med højre hånd, og målmændene sidestepper til venstre og slå med venstre hånd bolden ligefrem osv.

49 5 Bevægelse Bevægelse fra stolpe til stolpe. 6 Bevægelse Som øvelse 5, men nu sidestepper målmanden med en bold mellem lårene og en bold i hver hånd. 7 Bevægelse/hurtighed Sidestep fra den ene side af målet til den anden. Tilspillerne dropper bolden, som målmanden skal nå, inden den rammer jorden anden gang. Bolden tippes/afleveres tilbage til tilspilleren. 8 Bevægelse/hurtighed Målvogteren står med ryggen til skytten. På signal vender målvogteren om og skal tage et studsskud. 9 Bevægelse/hurtighed med skytter Målvogteren sidder på gulvet. Skytterne er placeret på en lang række og skyder fra straffelinjen. Skuddene skydes lige hen over hovedet på målvogteren, der skal nå at klappe hænderne i gulvet mellem hvert skud.

50 10 Bevægelse/hurtighed med skytter Afsæt fra siden og gribe bolden. Afsæt til modsat side og gribe bolden. Samme øvelse med redninger i stedet for at gribe bolden. Lad spillerne stå i to rækker og lad dem skyde skiftevis. Målvogteren skal have tid til ordentligt afsæt. 11 Bevægelse/hurtighed med skytter Skiftevis skud fra venstre fløj og højre back. Målvogteren skal i starten have tid til at flytte sig i målet. Efterhånden hurtigere skud. Spillerne skyder altid til det korte hjørne. Udføres også fra højre fløj og venstre back. 12 Bevægelse/hurtighed med skytter Spillerne lægger deres bold på buen ved målfeltet. Målmanden skal ud og samle bolden op til spilleren, der må forsøge at lobbe bolden i mål. Målmanden forsøger at redde lobbet. Kan også laves med, at spilleren skal skyde i jorden. 13 Bevægelse/hurtighed med skytter Skytterne er placeret ud for den ene stolpe med en bold hver. De skyder, når målmanden er ved modsatte stolpe. Skuddene skal skydes i serier, hvor de først placeres oppe til målmandens højre arm, derefter højre ben. Herefter flyttes skytterne over i den anden side, hvor der skydes til målmandens venstre arm og sidst til venstre ben. 14 Koordination Målvogteren slår kolbøtte og griber derefter bolden.

51 15 Koordination Målvogteren står i bredstående stilling. Bolden holdes i begge hænder over venstre ben. Den kastes op i luften, og målvogteren skal nå at røre højre fod og gribe bolden, inden den rammer jorden. Øvelsen laves også omvendt. 16 Koordination med skytter Målvogteren slår en kolbøtte for derefter at redde bolden. Skytterne skyder fra tremeteren. med benparade højre/venstre med ben/arm-parade 17 Reaktion To målmænd sammen med en bold. Målmand A sidder på gulvet med armene ud til siden. Målmand B star bagved med en bold, som tabes ned foran målmand A. Denne skal nå at slå armene sammen og gribe bolden, inden den rammer gulvet. Kan også laves med benene. 18 Reaktion To målmænd sammen om to bolde. Målmand A har en bold i hver hånd og står ca. to meter fra målmand B. Målmand A truer nu skiftevis med venstre og højre hånd skud i forskellige lejer. Målmand B skal gøre udfald ved alle trusler og parere bolden, når målmand A på et tidspunkt slipper én af dem. 19 Reaktion To målmænd sidder over for hinanden med én bold. Målmændene sidder med spredte ben og fødderne mod hinanden. Målmand A støtter med begge hænder i gulvet bag sin krop. Målmand B kaster nu en bold lige over målmand A s hoved, der forsøger at gribe bolden foran/over hovedet.

52 20 Reaktion med skytter Skytterne er sammen to og to med hver sin bold. Den ene skal afslutte uden for tremeteren samtidig med, at den anden truer med et skud. De har på forhånd aftalt, hvem der skal skyde og hvem, der dribler i fløjen og afslutter. 21 Reaktion med skytter Skytterne er placeret på den ene backs plads med hver sin bold. De skyder ind på plinten, der er anbragt foran målet. Målmanden skal parere bolden, som kommer fra plintkassen med ændret retning. 22 Reaktion med skytter Skytterne er placeret bag en måtte/et lagen med en bold hver. De dribler ind til måtten/lagnet og skyder hopskud, kringle, underhånd rundt om måtten/lagnet mod mål. Målmanden skal reagere, når han ser bolden. 23 Reaktion med skytter Spillerne er delt på begge fløje uden bolde, der er hos træneren på midten. Begge fløje løber ind samtidig og krydser hinanden bag om måtten. Den ene får en bold af træneren bag måtten og laver hopskud fra tremeteren - den anden laver hopskudstrussel i modsatte side. 24 Udkast To målmænd sammen med en bold. Den ene målmand løber rundt i målfeltet, mens den anden løber ved midterlinjen. De skal aflevere til hinanden med lange afleveringer.

53 25 Udkast med skytter Skytterne er placeret i begge fløje i samme ende med en bold på hver. På skift kastes bolden ind til målmanden, der kaster den tilbage med et langt udkast. Spilleren afslutter på mål og venter, til det går den anden vej. 26 Udkast med skytter Samme opstilling som øvelse 25, men nu er det kun fløjspillerne i den ene side, der har en bold. De skal afslutte den fra fløjen i den ende, hvor de står, hvorefter målmanden hurtigt skal have fat i bolden og lave et langt udkast til modsatte fløj, der er løbet. Spilleren der afslutter fra fløjen, bliver forsvarsspiller og skal dække angrebsfløjen op.

54 Fælles afsnit contra På alle niveauer er kontraspillet med til at afgøre håndboldkampe - at kunne skifte fra forsvar til angreb, hurtigt at spille sig frem ad banen til en god scoringsposition, inden modstanderne når at løbe retur. Derudover synes næsten alle børn, at det er herligt, når der kommer fart over feltet med tempo og mange boldberøringer med mange afslutninger. Dette afsnit giver forslag til, hvordan man kan træne kontraspillet på forskellige niveauer. Formålet med øvelserne er at udvikle børnenes perceptionsevne og hånd- boldmæssige færdigheder. Sværhedsgraden på øvelserne er forskellige. Det er trænerens/instruktørens opgave at udvælge de relevante øvelser til den gruppe børn, der arbejdes med. 1 Løb efter bold Spillerne har en bold hver og er fordelt i begge hjørner I samme ende. Bolden spilles ind til træneren, der kaster en lang bold mod den modsatte ende. Spillerne skal nå bolden, inden den rører nettet. 2 Dribletur i samme ende. Spillerne har en bold hver og er fordelt i begge hjørner. Spillerne dribler efter tur mod modsatte mål og afslutter. 3 Dribletur med forhindring Som øvelse 2, men denne gang er der placeret en masse kegler, som spillerne skal drible udenom. 4 Bandestationer på banen Spillerne har en bold hver og er fordelt diagonalt i hjørnerne. Spillerne kaster bolden frem til en medspiller, som studser bolden i jorden. Spilleren løber selv ind i bolden og spiller næste bandestation.

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1.

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. 2.3. Mest for børn Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. Spillerne er sammen i par. Hvert par tager opstilling langs midterlinjen, ryg mod ryg. Alle, som kigger den ene vej, er Chip, alle, som kigger

Læs mere

RSU Ringkøbing Håndbold

RSU Ringkøbing Håndbold Slutmål senior elitespiller, med den lyserøde tråd: Forsvar: 6 0 forsvar (aggressiv) 3 2 1 forsvar Delmål: o Bolderobring o Samarbejde med keepere o Tacklinger o Bevægelse og benarbejde o Parader o Omstilling

Læs mere

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007 Dokumentation Indhold Hold Bolderobring Hold Defensivt Forsvar Hold Finte mand-mand Hold Krydsspil Hold Krydsspil 2 Hold Mand-mand Hold Offensivt

Læs mere

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006 Forsvarstræning Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Bliv inspireret af Mik Hagenbo! 2006 Teori vedr. offensivt orienteret forsvarsspil

Læs mere

Træningen lægges an på at lære spillerne det grundlæggende af de mest almindelige ting i håndbold.

Træningen lægges an på at lære spillerne det grundlæggende af de mest almindelige ting i håndbold. HIF s Røde tråd U10 Drenge og Piger: Træningen lægges an på at lære spillerne det grundlæggende af de mest almindelige ting i håndbold. Gribning af bold i brysthøjde Holde bolden rigtigt Alm. stødkast

Læs mere

7.-9. klasse Håndboldteknik og spilstrategi

7.-9. klasse Håndboldteknik og spilstrategi Spil og regler Sidelinjen 3m. Målfelt 20m. Totalhåndbold Regler: Der spilles på en bane 20 x 3 meter og med minimål. Der spilles med en streethåndbold, en skumbold eller en trial gummibold. Hvert hold

Læs mere

I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18.

I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18. DEN RØDE TRÅD I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18. Det er derfor et ønske fra bestyrelsens side, at alle trænerne har en interesse i hele

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Trænerhåndbog. November 2008 Tobias Ejlersen

Trænerhåndbog. November 2008 Tobias Ejlersen Trænerhåndbog Introduktion: Trænerhåndbogen som også kan kaldes den røde tråd er en skabelon for hvilke fokuspunkter som trænere i Skt. Klemens/Bellinge skal lægge vægt på, primært i forbindelse med udviklingen

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6 Vildbjerg FS Træning 1 // U6 Opvarmning: 1. Kongeløber (ca. 8-10min.) a. 2 fangere på en opmærket keglebane. Resterende spillere skal fordeles på de 2 langsider b. Det gælder om at bevæge sig fra sidelinje

Læs mere

Angrebsspil og contra U-12

Angrebsspil og contra U-12 Angrebsspil og contra 11 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser Indholdsfortegnelse - Alle øvelser 1. Opvarmning 1.1. Opvarmningsøvelser In the air tonight Opvarmning før løbetræning Kegletrekanten Løbe med høje knæløft 1 til 3 Løbe med hælspark 1 til 3 Løbe med armsving

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

Den røde trå d. Långhøj KFUM

Den røde trå d. Långhøj KFUM Den røde trå d Långhøj KFUM Indledning: Den røde tråd i Langhøj KFUM er bygget på følgende grundlæggende principper som værende de helt centrale ved god håndbolduddannelse: Angrebsmæssigt: - at kunne kaste

Læs mere

Bedre håndbold uden skader!

Bedre håndbold uden skader! Bedre håndbold uden skader! Indledning Oversat og gengivet fra norsk efter tilladelse fra E-post: ostrc@nih.no Hjemmeside: www.klokeavskade.no Træningsprogrammet er lavet for at forbedre præstationen og

Læs mere

DEN GRÅ TRÅD HURTIGHED OG BEVÆGELSE

DEN GRÅ TRÅD HURTIGHED OG BEVÆGELSE DEN GRÅ TRÅD HURTIGHED OG BEVÆGELSE Henvendelse om hæftet sker til ens kontaktperson (eller ved direkte kontakt til Lenia). Konstruktiv kritik, nye forslag eller ændringer modtages gerne løbende, så kan

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse TRÆNING 1 kl. 17:00 Kl. 17:05 Samling Opvarmning (1 øvelse) Tagfat (1 eller 2 fangere) - når man bliver fanget er det udenfor firkanten til træneren evt. variation med kædetagfat Kl. 17:15 Kl. 17:20 Opdeling

Læs mere

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers Nr.3493 Alder: 8-10 år - Tid: 12 min. Nr.3492 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. At gribe bolden De 2 spillere står overfor hinanden med ca. 2 og 2 sidelæns løb på et mål eller ca. 10-15 m før der skiftes retning.

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil De overordnede temaer for efteråret for BAS er: - Touch, - Præcise afleveringer. - Vendinger - 1v2 defensivt - Possession. - 2 Handlinger - Fysisk ABC 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil Mandag-

Læs mere

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC DBBF inspirationsmateriale Type Oprindelige forfatter Opsummering Målgruppe Krav Problemområder Materialer Arbejdskraft Faciliteter Senest opdateret Basketball øvelses ABC Øvelser og beskrivelse af Fundamentals

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Angrebsspil og fysisk træning U-10

Angrebsspil og fysisk træning U-10 Angrebsspil og fysisk træning 9 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige,

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. Springteknik

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Vandpolonoter - af Jørn Dam

Vandpolonoter - af Jørn Dam At kunne træde vande og på den måde skabe fremdrift i alle mulige retninger er en væsentlig færdighed at beherske i vandpolo - ikke kun som målmand, som det ses på billederne herunder, men i lige så høj

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n INTRODUKTION FORORD Det er svært at finde materialer til målmandstræning, men efter selv at have søgt på Internettet,

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Opvarmning og træningsøvelser

Opvarmning og træningsøvelser Opvarmning og træningsøvelser U-10 U-12 6 Opvarmning og træningsøvelser 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Blok og Rebound (Defensive Boards) Blokere og Afholde (Close out and Contain)

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Blok og Rebound (Defensive Boards) Blokere og Afholde (Close out and Contain) Nr.6464 Nr.6462 Blok og Rebound (Defensive Boards) angriberen, bøjet ben, hænderne oppe og bruge bagdel og skuldre til at blokere angriberen. Blokere og Afholde (Close out and Contain) Forsvaret skal sørge

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

SKØDSTRUP HÅNDBOLD 2014 DEN RØDE TRÅD

SKØDSTRUP HÅNDBOLD 2014 DEN RØDE TRÅD DEN RØDE TRÅD Et spørgsmål, som kan diskuteres. En Rød Tråd i klubbens træning af ungdomsspillere forpligter trænere til at koncentrere sig om denne, og kan måske virke som en hæmsko. Nogle vil måske sige,

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Koordination: kaosøvelse med servere KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Der løbes fra midterkegle (startkegle) til server i rundkreds, hvor der udføres teknisk øvelse. Derefter løbes retur til midterkegle og

Læs mere

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren:

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren: 4.2. Finter Ideen med fintespillet er, at angrebsspilleren kan finte sig på kant af sin direkte forsvarsspiller ved anvendelse af mindst mulig plads og dermed få skabt en overtalssituation. Angrebsspillet

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U9 10

Forslag til træningsøvelser for U9 10 Forslag til træningsøvelser for U9 10 Koordinationstræning: Alle 25 x 10 meter Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Dette materiale af udarbejdet af DHF s Konsulentafdeling - Søren Simonsen & Claus Rosenbom-Jessen

Dette materiale af udarbejdet af DHF s Konsulentafdeling - Søren Simonsen & Claus Rosenbom-Jessen Velkommen på DHF s Håndboldskole 2007 Temaet i år for Håndboldskolen er finter, som er en vigtig del af håndboldspillet. Det er i én-mod-én situationerne, at man kan prøve sig selv af. Kan man lave en

Læs mere

Dansk Håndbold Forbund. Dansk Håndbold Forbund håndboldskole 2008 Satsningsområde skud og kast. Håndboldskoler

Dansk Håndbold Forbund. Dansk Håndbold Forbund håndboldskole 2008 Satsningsområde skud og kast. Håndboldskoler Dansk Håndbold Forbund Dansk Håndbold Forbund håndboldskole 2008 Håndboldskoler Teknisk satsningsområde KAST & SKUD 1 Velkommen på DHF s Håndboldskole 2008 Sommerferien nærmer sig, og så er det snart tid

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS...

ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS... ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS... 9 ØSTTYSKER - (kort/lang)... 10 HELSINGØR - (kort kryds)...

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Produktionstræning. Deltagere: Alle. Banen: Hele banen. Øv 3 Øv 4

Produktionstræning. Deltagere: Alle. Banen: Hele banen. Øv 3 Øv 4 Produktionstræning Banen: Hele banen Fig. opstilles på midten og i den ene side af banen. Der arbejdes i 20 sek. Og derefter 5 gange pause, så gerne 6 spillere ved hver station. Øvelse 1 (midtstopper)

Læs mere

Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt. Stige

Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt. Stige Opvarmning (15 min) Der laves 3 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Touch Bane 2 Vending - retvendt Bane 3 Spiller A Spiller C Spiller D Spiller A

Læs mere

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger:

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger: Parbold 2 og 2 om 1 bold - 1 fanger i midten - Fangeren skal fange bolden fra et af holdene - når denne har gjort det bytter han/hun med en af dem som bolden er fanget fra. Parrene har helle udenfor stregerne,

Læs mere

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Bevægelighedstræning Bane 4 Touch Tid Anbefales til: Teknisk

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

Nibe håndboldklub. Den røde tråd

Nibe håndboldklub. Den røde tråd Nibe håndboldklub Den røde tråd Klubben: Håndbold er en individuel idrætsgren med en kollektiv tankegang. Klubben er ansvarlig for, at der sker udvikling både for de enkelte spillere, holdet og for klubben

Læs mere

God fornøjelse med målvogtertræningen

God fornøjelse med målvogtertræningen Indholdsfortegnelse Håndboldskole 2005 - Satsningsområde 1. Indledning side 2 2. Målvogterens udvikling side 2 3. Træning af lilleputmålvogtere side 4 4. Træning af puslingemålvogtere side 5 5. Overvejelser

Læs mere

Teknikskole - Vendinger

Teknikskole - Vendinger Teknikskole - Vendinger 19.9.2011 Dette skrift er tænkt som inspirationsmateriale til klubbens trænere, med forslag til øvelser i hverdagens træning, der følger op weekendens teknikskole. Det første tema,

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Vision. Med ønske om en god sæson. Børne- og Ungdomsudvalget i Løgstør HK

Vision. Med ønske om en god sæson. Børne- og Ungdomsudvalget i Løgstør HK Trænermappen r Г Vision Ungdomsudvalget vil gerne med denne trænermappe prøve at gøre dagligdagen nemmere for alle Jer trænere, der gør et fantastisk stykke arbejde med klubbens ungdomsspillere. Vi håber

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Level 3 Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

Michael Rundager VSB ungdomstræner kursus. 2017

Michael Rundager VSB ungdomstræner kursus. 2017 Årgang 2013-2010 (U5-U8) + Årgang 2009-2005 (U9-U13) Det gode miljø: Det skal være fedt at gå til fodbold - Anerkendende (kommunikation i øjenhøjde) - Engageret (kropssprog & fremtoning) - Forstående (lyttende

Læs mere

Træningsplan uge Hårlev BK

Træningsplan uge Hårlev BK Træningsplan uge 33 2018 Hårlev BK Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Træningsplan Mandag den 13. August... 3 Træningsplan Onsdag den 15. August... 6 Træningsplan Mandag den 13. August Øvelser:

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen MSC Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere