THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG"

Transkript

1 AUGUST 2008 NR. 10

2 Kære læser. I dette nummer af Thorøhuse Posten, vil I kunne læse flere lokalhistoriske beretninger. De er forfattet af hhv. Esben Brage samt Hans Christian Christoffersen. Vi har valgt at bringe forskellige uddrag heraf i de kommende aviser, og skulle andre ligge inde med lignende historier eller tilføjelser, er det altid noget vi ser på med glade øjne. Andre indlæg er stadig noget vi mangler for at gøre avisen så alsidig som mulig, så fat pennen og skriv til redaktionen hvis I vil blive ved med at kunne læse en Thorøhuse Post fremover. Tak. Hanne Ansvarshavende Redaktør: Hanne Yderstræde Thorøhusevej 40 Tlf / Reporter/ Teknisk konsulent: Tony Christensen Bådstræde 3 Tlf THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG

3 AKTIVITETSKALENDER FOR EFTERÅRET: Fredag d. 3. oktober: Lørdag d. 11. oktober: Fredag d. 14. november: Lørdag d. 22. november: Jazzbal Koncert (The Bisquit Burners, USA) Ålegilde Koncert (Jenna Reid m. band, SCO + Lang Linken (DK)) Fra koncerten med Crooked Still i Forsamlingshuset d. 17.5, ses her forsangeren Aoife O`Donovan.

4 Snapselauget takker alle, for de fantastiske logo-forslag der er indsendt i logo-konkurrencen. Det var svært at finde en vinder, men efter en del snak og lige så mange snapse, blev beslutningen taget. 1. pladsen går til Nille Strønæs, for hendes håndtegnede logo, med egebladet og de glade snapseglas som kendetegner lauget. 2. pladsen går til Vivian Lundgren for hendes håndtegnede logo med de meget kloge ord: SOL-VARME-BLOMST OG URTER. EN KARSK HERRESNAPS SOM HJERTET STYRKER., EN BLID DAMESNAPS SOM SMILET DYRKER. DET ER THORØ SNAPSELAUG. 3. pladsen tilfalder Lars Larsen for sin tekniske ekspertise. Alle 3 vindere har fået udleveret en flaske hjemmebrygget snaps.

5 Thorø snapselaug samt Lene Kastrup og Søren Poulsen, inviterer alle thorøhusere og andre der er bosiddende i Kærum sogn, til at tage med på en indkøbstur til det tyske. Vi kører fra busstoppestedet på Saltoftevej, søndag d kl Prisen er 90,- pr. person, som inkluderer kaffe og rundstykker på vejen derned, samt smagsprøver fra Thorø snapselaug. Når vi når ned til det tyske, handler vi de fornødne ting og sager. Herefter kører vi mod det danske igen, og stopper et kønt og fredeligt sted, hvor vi indtager de medbragte madpakker samt drikkevarer, får en lille snaps, og måske en lille lur. Herefter kører vi hjem, og forventer at nå Thorøhuse sidst på eftermiddagen. Tilmelding foregår ved henvendelse til Oldermanden ( ) eller Skriveren ( ) INDEN D Betaling ved indstigning i bussen. Snapselauget håber på rigtig mange deltagere til denne tur, og Oldermanden er allerede gået i laboratoriet for at fremstille en tysker-snaps. GLÆD JER!!!!

6 Hans Christian Christoffersen 2007 Har forfattet et hæfte med historier og fortællinger fra sin fars, Gunnar Christoffersen. liv, bl.a. i Thorøhuse. I dette nummer samt de efterfølgende, vil vi bringe uddrag fra hæftet, som kan læses i sin helhed ved henvendelse til redaktøren. Indledning... Kører man fra Assens ad Sdr Ringvej og drejer til højre ad Thorøhusevej, kommer man over bakket terræn. Når man passerer jernbanen bliver udsynet vidt og skønt, og foran sig, ser man fiskerlejet Thorøhuse med de små huse og det smalle sund, der skiller det fra Thorø. Fortsætter man videre, kommer man først til en række huse helt nede ved kysten. Det er Nyhusene. Samtidig med at man passerer den første hæk, passerer man også sognegrænsen mellem Assens og Kærum. Herefter stiger terrænet igen over " Klintenden", hvorefter man kører ind i Thorøhuse. Færdselstavlerne råder én til at sætte farten ned til 20 km/t, og det er ikke uden grund, for vejene er smalle og krogede. Der er særlig idyl over de krogede gyder og de lave huse, der fastholder minder om fortiden, og man forstår godt den kærlighed, der næres til stedet. Over alt i byen er der gyder og stier på kryds og tværs. Fiskerne, der tidligere bar deres redskaber fra hjemmet til bådene, skulle have nemt til vandet, derfor dette net af stier. Det er i dag umuligt at sige, hvor de forskellige ejendommes skel går, for det var tidligere almindeligt, at man flyttede lidt på hækkene, når en vej blev for smal, eller en sti gennem et par haver var hensigtsmæssig. Det var også almindeligt, at man købte en strimmel jord af naboen, uden at dette blev noteret nogen steder. Det er derfor forståeligt nok, at landinspektørerne ryster på hovedet, når de bliver sat til

7 at måle op. Når man går rundt i byen, træffer man byens befolkning. De fleste er tidligere fiskere, eller folk der på anden måde har tilknytning til havet. De ældre holder af at tale om gamle dage, om dengang der virkelig var fiskeri i Thorøhuse, om dengang der var bådebyggeri, og her og der var der en butik. Det er ved sådanne samtaler med byens beboere og familien, at dette hæfte kunne blive til. THORØHUSE... Når man sådan går rundt i Thorøhuse eller man kommer til Standen som man altid sagde, måske var det ved Forsamlingshuset man mødtes, så var der altid nogle at snakke med. Men ude på Drejet ligger der en (Hønserøv). Den er speciel, for den er nemlig bygget med "Hønse-røv", og det vil jeg gerne give en forklaring på. Her fandt man smakken liggende på Fiskemaen ved siden af redskabshusene, i stedet for ved dens pæl i vandet. Årsagen dertil viste sig at være, at Børge Jensen havde solgt smakkejollen, motorbåd og bundgarn og havde købt en Henningsenjolle og var slået ind på garn-fiskeri. Om den gamle smakkejolle fortalte Børge Jensen, at den var bygget til fisker Hans Christoffersen i år 1900( var onkel til Sofus Christoffersen, som var min bedstefar). Som ny var den rigget med to smakker og topsejl og blev brugt til fiskeri med garn og ruser. Jollen har som sagt "Hønserøv". Det vil sige, at den øverste planke i hver side agterude løber bredere ud, så jollen bliver rummelige agter, disse to planker afsluttes normalt med et lille agterspejl, men denne jolle er rundgattet, og Børge Jensen sagde, at det var almindeligt på stedets joller førhen. Forklaringen er efter hans mening den, at man ønskede at have plads agterude til et garntrug, som stod i et stativ over rorpinden. Når garnet så skulle sættes, kunne man blot sejle det direkte ud af truget over agterenden.

8 Børge Jensen er fjerde generations thorøhusefiskere, og i hans drengeår var der sådanne smakker hjemmehørende i Thorøhuse. Han fiskede i sin ungdom med Christoffersenfamilien, som ejede jollen og havde købt den af dem. Oprindeligt var der dam i den, men den var taget ud en gang, da jollen fik ny bund. Børge Jensen havde brugt jollen til at bære det tunge grej til bundgarnsfiskeriet. Da vi skulle afsted igen, og jeg gik en ekstra tur rundt om den gamle thorøhusesmakke for at indprinte mig linierne i dens "Hønserøv", nu hvor jeg havde fået forklaringen, kunne jeg nu ikke se nogen særlig lighed med en høne. Jollens agterende mindede mig mere om de kasteller, fortidens skibe havde agterkastel, og de har sværmet i disse farvande i nogle århundrede, da vikingetiden randt ud. Hansekoggerne havde agterstævn som jollen her, med et forhøjet og bredt kastel over roret. Når garnkassen sad i sit stativ, har det forstærket ligheden. Er det mon koggerne, ordet stammer fra? Hanserøv= Hønserøv?. TIL FODS FRA THORØHUSE TIL THORØ... For første gang Færgemanden tog kunderne under armen. Hans båd lå på det tørre land. For første gang i historien kunne man i går vade fra Lillebælts-øen Thorø til Thorøhuse. Det kraftige lavvande, der kulminerede onsdag formiddag, tørlagte næsten det en gang så dybde Thorøsund syd for Assens, Fisker Svend Jørgensen. Thorøhuse, der passer færgefarten mellem Thorøhuse og Thorø, fandt i går sin motorbåd flere meter oppe på tørt land. Han klarede færgefarten ved at bede kunderne tage gummistøvler på - og så hanke op med et solidt tag i armen. Allerede i går eftermiddags begyndte bæltet at vende tilbage, og sidst på dagen kunne færgefarten genoptages. Afbrydelsen fik ingen ubehagelige følger for de københavnske drenge, der bor på Thorø for tiden. I forgårs var det på tale at udskyde varetrans-porten en dag på grund af det hårde vejr. Heldigvis besluttede man at sejle alligevel. Alle forsyninger var fremme, da vandet forsvandt.

9 - Vi havde kun adspredelse af situationen, fortalte skoleleder Aage Nancke. Netop i går havde vi besøg af feriekoloniens forretningsfører E Eklund. København. Vi tog selv turen til fods over Thorøsund for at hilse på vor gamle færgemand Carl (Carl Ederfugl) Pedersen i Thorøhuse. Men vi måtte sejle hjem. Thorø har tidligere varet ramt af lige så kraftigt lavvande. Det er tilsandingen, der skaber d hele miseren. De skal vist dele ansvaret med naturen. Nyodde på Thorø, der er skyllet op med tilsandingen, er i hvert fald kommet mange år, før ralsug-ningen på kysten begyndte. Vi har set, hvordan det ændrede strømløb har ædt af kysten ud mod Lille-bælt for at lægge sand til ind mod Thorøhuse. Lavvande i går gav os en forsmag på, hvordan vi skal få det en gang. Om år er der næppe brug for færgefart til Thorø. Til den tid kan man sikret nøjes med en lille plankebro ved Drejet. Men tilsandingen er sikkert begunstiget af den nu standsede ralsugning. Det er ikke mange år siden selv store skibe kunne gå gennem Thorøsund. I dag er vandstanden næppe over en meter. Længere mod syd, på Brydegard Fed og i Brunshuse, mærkede man også følgerne af lavvandet. Ligesom i Thorøhuse måtte de fleste af fiskerne blive hjemme. Deres både lå langt oppe på det tørre. Store dele af Helnæsbugten var uden vand. Fortsættes i næste nr.

10 Avisens udsendte fik taget et par billeder fra årets bro-sætning, hvor mange thorøhusere, store og små, hjalp til. Der skulle også lige være tid og plads til en enkelt Thorø-snaps og en øl... Man bliver altså sulten af at se de voksne arbejde så meget Vi bruger ikke små-materiel her i Thorøhuse.

11 Mit år i Thorøhuse Den 15. maj 2007 flyttede min familie og jeg til Grønland. Min mor havde fået tilbudt et job deroppe som bioanalytiker, og vi kunne godt tænke os at prøve det et par år. (U)heldigvis var skolen noget værre møg; ingen deltog aktivt i timerne, der var mangel på mange former for skoleudstyr og selve skolen var gammel og faldefærdig.. Så da sommerferien sluttede, rejste jeg tilbage til Danmark, uden familie. Jeg skulle nemlig i 9. klasse efter sommerferien, og hvis jeg ville have nogle nogenlunde gode karakterer, ville det være bedst at tage tilbage til en dansk skole. Heldigvis for mig bor der et par herlige mennesker her i Thorøhuse, nemlig Hanne og Bjørn. De tog mig til sig, og jeg har nu boet hos dem her i Thorøhuse siden 11. august sidste år. Det har været sjovt, spændende og en prøvelse at bo så langt fra sine forældre et helt år og flytte ind i Thorøhuse. Jeg syntes virkelig at Thorøhuse er et af de smukkeste steder på Fyn. Jeg kunne sidde og kigge på solnedgangen hele aftenen, og tage hundredvis af billeder. Da jeg var oppe i Grønland og kiggede ud over Isfjorden, tænkte jeg tit: Det ser man bare ikke i Danmark. Når jeg så cykler fra arbejde og kigger ud over Thorø tænker jeg: Det oplever man ikke på Grønland. Så det har næsten været lige så stor en oplevelse at bo her i Thorøhuse som tre måneder på Grønland. Venlig hilsen Mathilde Slyk Jørgensen

12 Kære thorøhusere. Vi flyttede herud for godt 4 år siden, og har i den periode boet til leje på Thorøhusevej 40. Vi har nu fået afprøvet livet blandt thorøhusere, hvilket ikke har skræmt os væk, og er nået frem til, at her vil vi gerne blive. Derfor er vi meget interesseret i en mere permanent bolig i Thorøhuse eller i Nyhuse, også fordi vores lejemål jo ikke varer evigt. Hvis du overvejer at sælge dit hus, og gerne vil spare mæglersalæret, så hører vi gerne fra dig. Tak. Bjørn og Hanne Kære Thorøhuseboere!!!!! Det er med beklagelse jeg må meddele, at vi har en Galning iblandt OS. Vi her på Jacobgadesvej 10 forlod hjemmet torsdag nat og kom hjem søndag eftermiddag og et trist syn mødte os. En af vores store planter i potte nede ved huset havde fået gift og var gået helt Ud. I går mandag kunne vi så hen over græsplænen tydeligt se tossens fodspor på ca 27cm, for der var græsset også gået ud, den vej vedkommende har forladt haven. Hvem der kan have glæde af, at dræbe vores blomster kan vi jo ikke vide, men vedkommende må være lidt syg i hovedet, så til alle jer. Vi må jo så i fællesskab til at holde øje med alle, for mig bekendt har vi ingen fjender, at vi da ved af. venligst Bente Veje Jacob gades vej 10

13 Da vi lørdag d holdt familie-arrangement i forsamlingshuset, blev der selvfølgelig fisket efter krabber fra broen. Og som de entusiastiske kæpfiskere vi (Rasmus, Uffe og undertegnede) er, skulle vi selvfølgelig være med i legen, Det gik ikke værre end at vi fangede en underlig fangst, se billedet. Det kan være, at bryggeren kan fortælle lidt om fangsten. Vi håber ikke, at vi, ved at stå frem med vores historie, foranlediger for mange bundgarnsfiskere til at sætte deres garn i "renden". Fortsat god sommer, og tak til Pernille for et dejligt arrangement i huset. Lars

14 Avertissement i Assens Avis Anno Da det er kommet mig til Kundskab at ildesindede Mennesker paa Egnen har udspredt det Rygte om mig, at jeg skulde være en Heks eller paa anden Maade befatte mig med overnaturlige Konster, der være stridende mod den sunde Fornuft, saa erklærer jeg dette Rygte som en aldeles Usandhed, og er endogsaa villig efter Omstændighederne at betale en Doucør til Den, der bevisligt kan nævne mig den første udspreder af dette taabelige Rygte, for at jeg kan drage denne til Ansvar for Domstolene og faae Vedkommende straffet med en alvorlig Bøde og mig givet en fuldstændig Æreserklæring. Thorøhus pr. Assens den 9 Juli Gjertrud Marie Petersen Kvaseskipper Hans Petersens Hustru Assens Avis Denne side er ordret afskrevet i respekt for datidens stavemåde! Esben Brage

15 Mænd er lykkeligere mennesker, sådan er det bare. (Af Oldermanden) Dit efternavn kan du beholde, Garagen er din, Bryllupsforberedelserne klarer sig selv, Chokolade er bare én blandt flere lækkerier, Du kan blive Præsident eller Statsminister, Du kan aldrig blive gravid, Du kan have en hvid T-shirt på i Badeland, Automekanikere fortæller dig sandheden, Hele Verden er din pisserende, Du skal ikke køre til et andet offentligt wc fordi det første er ulækkert, Du skal ikke tænke over hvilken vej du drejer en møtrik, Rynker gør dig mere karakterfuld, Du kan blot leje smokingen til de store fester, Folk kigger aldrig på dit bryst når du taler med dem, Det nærmest forventes at du bøvser under og efter måltidet, Du kan prutte, Nye sko giver dig ikke vabler, Telefonsamtaler varer højst 30 sekunder, Du ved alt om biler, våben og fly, En uges ferie kan snildt rummes i én kuffert, Du kan selv åbne flasker og rødbedeglas, Du får anerkendelse for at være betænksom, Dit undertøj koster 49 kr. for 3 stk. 3 par sko er mere end nok for dig, Du kan ikke se at dit eget tøj er krøllet. Hele dit ansigt har de farver naturen har givet dig, Den samme hårmode varer i årevis, Du skal kun barbere dit ansigt og halsen, Du må lege med legetøj hele livet, Din mave vil skjule dine brede hofter, Én taske og én farve til alle årstider, Du går med shorts uanset hvordan dine ben ser ud, Du kan ordne negle med en lommekniv, Du kan vælge om du vil ha overskæg, Juleindkøb til 25 familiemedlemmer klares d på 25 min. DET ER IKKE UNDERLIGT HVIS MÆND ER LYKKELIGE

16 København (Kommune)lærerforening s kolonihistorie. I slutningen af det nittende århundrede døde en tredjedel af alle børn i København, før de fyldte fem år. Hygiejnen var dårlig, kosten elendig og utilstrækkelig, boligforholdene livstruende. De overlevende børn voksede op i hjem præget af fattigdom, nedslidning, alkoholisme og vold, det var livets barske realiteter for disse børn. Et ophold på en feriekoloni øgede i betydelig grad barnets mulighed for at opleve verden som voksen. Kolonierne blev et godt billede på det tyvende århundrede, der i sin tid blev udråbt til børnenes århundrede. Tanken om at sende fattige og underernærede storbybørn på landophold blev fostret under den store lockout som startede den 24. maj og som varede helt hen i september Idéen om koloniophold blev ført ud i livet af ihærdige kommunelærerinder og lærere, der var besjælet af den hellige ild og besad de egenskaber, der altid har kendetegnet koloni- arbejdet, socialt engagement, forståelse for børn, organisationstalent og handlekraft. Siden har titusindvis af Københavnerbørn fået mættet maverne og åbnet sanserne for natur- skønne steder i fædrelandet. Til koloniophold lejede man sig i starten ind på højskoler, der stod ferietomme, men det var for dyrt, 60 øre pr. barn pr. døgn ~ 37 nutidskroner, så højskolerne var en nødløsning, men de blev for dyre i længden. Rundt om i landet var der i andelsbevægelsens kølvand bygget et forsamlingshus i stort set hvert et sogn, disse forsamlingshuse stod tomme om sommeren, og her fik man gratis husly. Det blev Eline Hansen fra Assens, som stod for etableringen af den første koloni som var ejet af Københavns Kommunelærerinde Forening, den kom til at ligge på Næs i Assens, ca. der hvor servicebygningen ligger til Assens City Camping ( tidlige Willemoes ) Kolonien var en ren pigekoloni, og blev indviet 3 juli Kolonien blev i krigsårene brugt til internering af russiske krigsfanger, som var flygtet fra Sønderjylland, 1600 opholdt

17 sig i Assens, flygtet over Lillebælt, mange via Thorø. EH tog som 16-årig til Kbh., uddannede sig til lærerinde, var kvindesagsforkæmper, en af de drivende kræfter i Københavns Børnehjælpsdag, formand for Kbh. Kommunelærerindefor. Hun henvendte sig Assens Byråd og fik af byen stillet en grund til rådighed på Næs. Derefter gik det slag i slag med anlæggelse af nye kolonier i hele landet, på et tidspunkt var der erhvervet og etableret omkring 60 kolonier over hele Danmark ejet af Københavns Kommunelærer og lærerindeforeninger, der organisatorisk drev deres koloniarbejde separat indtil sammenlægningen i I 1960 erne og 70 erne gik tilbage for kolonierne, den almindelige velstandsstigning lettede noget af det sociale pres, der fra starten var koloniernes eksistensberettigelse, desuden flytte- de mange fra byerne ud i villakvarterene. I 90 erne er der sket en opblomstring med fornyet, stigende interesse fra både elever og lærere, ved at Koloniernes sekretariat har udarbejdet og udbyder temakolonier med miljø-, dyre-, billede- og teaterkolonier, det sidste skud på stammen er en sejlerkoloni. Gennem tiden er halvdelen af kolonierne solgt fra, for at der kunne blive råd til at istandsætte de tilbageværende, i dag ejer Københavns Lærerforening 30 kolonier fordelt over hele landet. ( Kilde: Sammenfattet fra Koloniernes 100 års jubilæumsskrift, udgivet 1. februar 1999 ) Thorø s tid som svagbørns og feriekoloni. Følgende er uddrag af det seks sider SKØDE ved salget af THORØ den 22. Maj Undertegnede Bestyrelse for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE I LIKVIDATION sælger, skøder og endeligt overdrager herved til KØBENHAVNS KOMMUNELÆRER- FORENING følgende Legatstiftelsen tilhørende Ejendomme i Kærum Sogn, nemlig

18 Følgende er uddrag af det seks sider SKØDE ved salget af THORØ den 22. Maj Undertegnede Bestyrelse for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE I LIKVIDATION sælger, skøder og endeligt overdrager herved til KØBENHAVNS KOMMUNELÆRER- FORENING følgende Legatstiftelsen tilhørende Ejendomme i Kærum Sogn, nemlig Matr. Nr. 1 a Thorø for Hartkorn 4 Td. 7 Skp. 1 Fdk. 2½ Alb. Matr. Nr. 1 b ibd. ( fælles Stejleplads ) uden Hartkorn ( Min tilføjelse: Det er Gammelodde ) Matr. Nr. 59 c af Thorøhuse uden Hartkorn ( Min tilføjelse: Garagerne i Thorøhuse ) Matr. Nr. 59 d ibd. for Hartkorn 0½ Album ( Min tilføjelse: Garagerne i Thorøhuse ) Matriklerne Nr. 59 c og 59 d er opgivet til 227m², men Sælgerne indestaar ikke for Rigtighe- den af denne Arealangivelse. o s v. Bestyrelsen for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE: A s s e n s, den 22 Maj Kay Plum Thorvald Sophus Bretteville Plum Købesummen var kr hvilket svarer til 3 mill. nutidskroner! Thorø er i 2008 vurderet til 6,95 mill. kr., hvoraf bygningerne er vurderet til 5,7 mill. kr. Forud for denne handel var der i april og maj måned gået intense drøftelser i Assens Byråd om Assens By skulle købe Thorø med henblik på at bygningerne kunne bruges til rekreative formål og opførelse af et badehotel samt fremme turismen bl.a. med udflugter til kolossal-monumentet Thors kamp med Jætterne, her glimrede ganske ejendommeligt byens turistforening ved ikke at vise interesse for sagen. ( Thorø lå i det tidligere Kærum Sogn, det undrer mig at Sognerådet her ikke er involveret ) Der opnås ikke enighed i Assens Byråd om at købe Thorø, idet øen går i overbud, og i skarp konkurrence med den rige og excentriske Fru Ane Ryholt, køber Københavns Kommune- lærerforenings Feriekolonier ( K.K.F. ) øen. Økonomisk måtte K.K.F. dog have hjælp, hvilket de fik af Københavns Kommune ved at borgmester Ernst Kaper for Københavns Magistrat 1 ste Afdeling som var velvillig indstillettil dette, skønt han var konservativ og rektor på Ordrup Gymnasium, så var han en af ildsjælene bag kolonitanken. Der blev indført visse

19 klausuler ved denne kommunale hjælp, så ved et evt. senere salg af Thorø til tredjemand skal ca. 70 % af provenuet tilfalde Københavns Kommune. Ane Ryholt købte efterfølgende den 30. juni 1930 Trelde Næs af boet efter Harald Plum for kr. ~ 3,8 mill. nutidskroner og lukker dette pragtfulde område helt af for publikum. Et 3 mands udvalg nedsat af Assens Byråd rejste søndag den 11. maj 1930 til København for at forhandle med K.K.F. som nu ejer Thorø, for at sikre sig, at de nye ejere vil holde øen åben for publikum og turistbesøg, hvilket de fik bekræftet var de nye ejeres intentioner. Thorø viste sig dog hurtigt at være et dyrt bekendskab for K.K.F. ved følgende: Man søgte om at nedlægge landbruget, men fik afslag, så det krævede stadig en landsbrugskyndig forpagter - Man måtte ansætte en fastboende bådfører og købe en ombygget fiskekutter med kahyt, da der skulle hentes varer i Assens hver dag samt fragtes passagerer - Der skulle ansættes en fast bestyrer - Der blev indrettet et infirmeri i tilslutning til Thorøgård med ansættelse af en fast sygeplejerske ( Fra 1930 til efteråret 1932 var dette Elna Hiort-Lorenzen, der var meget politisk engageret og i 1935 bliver gift med Arne Munch- Petersen, som forsvinder i Sovjetunionen 1937 og dør i fangenskab 1940, hvor EHL blev holdt i uvidenhed om hen- des mands skæbne i 54 år, skønt Aksel Larsen m.fl. kendte det rette sammenhæng! ) Tangsygen som bredte sig til området 1933 gjorde at strømforholdene var så nedbrydende for kysten, at man i vinteren måtte sikre Sydkysten og Tornodde med stenglacis for et beløb, der svarede til købssummen for Thorø Dette arbejde blev udført af folk fra Thorøhuse og Saltofte som et beskæftigelsesprojekt. Bestyreren dokumenterede over for lærer og forfatter Palle Lauring, der var en hyppig gæst på Thorø som leder for kolonibørn, at med alle de tiltag, der var blevet gjort, havde det været billigere at sende alle feriebørnene på et badehotel i Skagen til normal turistpris.kolossalmonumentet Thors kamp med Jætterne som stod på øens højeste punkt 9,4 mgav kunstneren Carl Johan Bonnesen et honorar på 2,5 mill. nutidskroner. I september 1957 køber konsul N.J. Haustrup monumentet for nutidskroner og flytter det den 23 februar 1958 til Haustrups Fabriker, Odense ( nu Glud & Marstrand ) belig-gende i Thorslunde, hvor de kan ses fra Næsbyvej. Provenuet fra salget brugte K.K.F. til at købe kolonien Strandlyst, tidligere privatbolig og pensionat,

20 TELEFONLISTE BYLAUGET: FORMAND: NIELS NIELSEN KASSERER: LILLIAN JENSEN SEKRETÆR: BOLETTE EGGERS MEDLEM: MARGRETHE VESTERGAARD MEDLEM: TONY CHRISTENSEN SUPPLEANT: SØREN POULSEN SUPPLEANT: BRIAN MYNTMANN FORSAMLINGSHUSET: FORMAND: PREBEN PETERSEN KASSERER: JOHNNI JENSEN SEKRETÆR: PAULA FALLESEN MEDLEM: JEPPE NIELSEN MEDLEM: OLE NIELSEN MEDLEM: FINN NIELSEN MEDLEM: ANJA LARSEN SUPPLEANT: EVA CHRISTENSEN

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces April 2015 1 2 3 Påskeferie 4 5 6 Ma 7 8 9 10 11 12 Sø Konfirmation 13 Ma Blå mandag Samtaler 3. klasse 14 15 16 To Skole/hjemsamtaler 3. klasse 17 18 19 20 21 Ti Generalforsamling 22 On Forårskoncert

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2015. Fælles. Vuggestuen. Sommerfest torsdag den 25. juni kl 18 er der fælles sommerfest for hele børnehuset og skolen.

Nyhedsbrev Juni 2015. Fælles. Vuggestuen. Sommerfest torsdag den 25. juni kl 18 er der fælles sommerfest for hele børnehuset og skolen. Nyhedsbrev Juni 2015 Fælles Det var en rigtig hyggelig afslutning vi havde den 29.maj. Og sikke et fremmøde. Vi havde løbende besøg fra skolen. Om eftermiddagen fik vi besøg, af bedsteforældre og andre

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 17+18 2013 Fælles info Dagen efter Kristihimmelfartsdag. Denne dag har vi lukket! Og når vi er ved det. Det har vi også grundlovsdag. Den 5. juni. Det er til gengæld de eneste 2 dage på et helt langt år vi har lukket.

Læs mere

Danseskolen. Et manuskript af 9.b, Marie Jørgensens Skole. endelig gennemskrivning, august 2010

Danseskolen. Et manuskript af 9.b, Marie Jørgensens Skole. endelig gennemskrivning, august 2010 Danseskolen Et manuskript af 9.b, Marie Jørgensens Skole endelig gennemskrivning, august 2010 SC 1. INT. Foyer - Dag (25) og (24)står og venter i foyeren. Louise har langt lyst hår. Hun har stramme bukser,

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker.

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Skolelederens beretning 2015 For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Jeg har været af sted på utallige lejrskoler i både udland og KBH. Hver eneste gang

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Formandens beretning 2012/2013

Formandens beretning 2012/2013 Formandens beretning 2012/2013 Timring Læringscenter har nu eksisteret i et år og dette er dermed den første beretning for Timring Læringscenter. Det har været et rigtig spændende første år, men også et

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE December 2013 Fars Videokogebog er i luften Endelig blev den klar til de dejlige fædre og børn ude i det ganske land Fars Videokogebog er gået luften og er nu online på

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Karneval i Aalborg Øst

Karneval i Aalborg Øst Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder ligeledes kan ses Læs om Karneval i Aalborg

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette.

Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården. Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Sommerferie koloni 2010 på Fønixgården Deltagere: Jonas, Mette, Flemming, Jette, Esther, Mai-Britt og Anette. Mandag den 26. juli. Endelig, da klokken var 10 fik vi huset for os selv og koloni ugen kunne

Læs mere

EFTERÅR 2013 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2013 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2013 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 24.9. Dronning Dagmar v/ lektor, dr.phil. Kurt Villads Jensen, SDU Dronning Dagmar er en af de kendteste skikkelser fra den danske middelalder.

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 10 - oktober 2013 Helenenyt Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Sejlklubben Ebeltoft Vig - fællesskab på tværs af generationer

Sejlklubben Ebeltoft Vig - fællesskab på tværs af generationer Kære sejlere FORMANDENS BERETNING 2016 2015/2016 har været et spændende år, med mange aktiviteter i Sejlklubben Ebeltoft Vig. Jeg vil komme omkring Byggeri Sponsor jagt til ungdom og byggeri Vild med vand

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus.

Jeg forstår ikke, hvorfor Mesteren valgte Zakæus. Dagbogsbladene De følgende sider printes på groft karduspapir, som efterfølgende krølles sammen og lægges i en balje med en blanding af vand, kaffegrums, soja, cola eller lignende. Når papiret har ligget

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006 Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup lørdag d. 29. juli 2006 Mit navn er Leif Bruhn Andersen. Jeg er barnebarn af Ane Marie s storebror, bedst kendt som Snedker Peter Andersen Postadresse: Krogshave

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Fra Rolfsted Flyveplads 2011/1

Fra Rolfsted Flyveplads 2011/1 Fra Rolfsted Flyveplads 2011/1 Julehygge i Fritidshuset Lørdag den 27. november blev der budt på julehygge i Fritidshuset fra kl. 13 til kl. 16, og små boder solgte forskelligt både for øjet og for ganen.

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2.

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. GLADBYS ÅBNING Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. Vi skulle først lige have ro og så begyndte vores borgmester Berit. Hun startede med at sige. I skal til at skabe en by på

Læs mere

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie. Jeg er yngste barn i børneflokken, vi er 3 drenge, mine store brødre er henholdsvis 9 år og 12 år ældre end mig. Min far er fra 1934 og er 82 år, og min mor er fra 1937 og er 78 år, men lige om et par

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

PRÆDIKEN TIL KRISTI HIMMELFARTSDAG KONFIRMATION 2005

PRÆDIKEN TIL KRISTI HIMMELFARTSDAG KONFIRMATION 2005 Denne prædiken blev holdt ved konfi rmationerne i Allerslev kirke fredag den 22. april og i Osted kirke torsdag den 5. maj 2005 med enkelte lokale varianter. PRÆDIKEN TIL KRISTI HIMMELFARTSDAG KONFIRMATION

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt 00:00 00:00 Bondebjerget er et bofællesskab.

Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt 00:00 00:00 Bondebjerget er et bofællesskab. Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt Bondebjerget er et bofællesskab. Det ligger i Bellinge i Odense, cirka 9 km fra centrum. Her bor unge og gamle, små børn og pensionister. De bor her, fordi de godt

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE Faldsled vandrerhjem Søndag d. 7 oktober: Vi kørte fra Limfjordsskolen kl. 12.15.

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

OSTEN P ALKE F Oktober 2015 Figur 1

OSTEN P ALKE F Oktober 2015 Figur 1 FALKEPOSTEN Oktober 2015 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Arrild Privatskole og Børnehuset

Arrild Privatskole og Børnehuset Nyhedsbrev 24/2017 Nyt fra Børnehuset. Blå Gruppes Discofest Fredag den 2.juni holdt Blå Gruppe (langt om længe ) discofest. Børnene havde glædet sig meget. Vi hyggede med velkomstdrink, lækkert mad +

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Erindringer Kammerater (Uddrag)

Erindringer Kammerater (Uddrag) Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Kammerater (Uddrag) Vi havde begge to, Peder og jeg haft forbindelse med Otto og Thorvald Petersens hjem, jeg også med pigerne og tanten. Det var et interessant

Læs mere

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. Datid rejser www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. John læser på DTU, da han var yngre.

Læs mere

Præsentation af skolebestyrelsen pr. 1. august 2014

Præsentation af skolebestyrelsen pr. 1. august 2014 Præsentation af skolebestyrelsen pr. 1. august 2014 Lise Ribergaard Jeg hedder Lise Ribergaard, er 47 år og mor til Rebecca i 6. klasse, Kristina i 3. klasse begge på Fællesskolens Favrdal matrikel - samt

Læs mere

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique.

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique. 0 STORY: 20415666 00:00:00:00 00:00:00:08 LANG: OPN TITEL: En mand, to koner EPS: BAND NR: DVT/KIRSTINE C. BALOTI 1 10:00:50:13 10:00:53:14 2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere