FASTSÆTTELSE AF MARK UP PÅ FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FASTSÆTTELSE AF MARK UP PÅ FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN"

Transkript

1 PUNKT 4 FORMANDSAGØRELSE DEN 26. NOVEMBER 2015 FASTSÆTTELSE AF MARK UP PÅ FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN november 2015 Engros & Transmission 15/06166 SLRS RESUMÉ 1. Denne sag drejer sig om fastsættelsen af en maksimalgrænse for det dækningsbidrag eller den bruttofortjeneste, som et elforsyningspligtselskab må opnå ved at udbyde et elforsyningspligtprodukt. Maksimalgrænsen for et dækningsbidrag kaldes mark up og bliver beregnet i kr. pr. MWh. 2. Energitilsynet skal efter lovgivningen føre tilsyn med forsyningspligtpriserne på el, og da forsyningspligtreguleringen fortsat har betydning for et stort antal forbrugere, forelægges sagen for Energitilsynet. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 3. Energitilsynet har siden 1. januar 2005 kontrolleret prisen for forsyningspligtig el hvert kvartal. Priskontrollen er fastsat i elforsyningsloven, hvoraf det fremgår, at forsyningspligtprisen skal modsvare markedets prisniveau for tilsvarende forbrugssegmenter og leveringsvilkår. 4. Energitilsynet skal efter lovgivningen tage stilling til principperne for udmøntningen af priskontrollen med forsyningspligtigt el. Tilsynet har tidligere besluttet at gøre det for en toårig periode ad gangen. Derfor forelægges denne sag om fastsættelse af en mark up for perioden Den anvendte metode til fastsættelse af mark up en er stadfæstet af Energiklagenævnet i 2007 og er senest blevet anvendt til fastsættelse af mark up for Da leveringspligten bliver indført pr. 1. april 2016 og forsyningspligten dermed ophører, er dette sidste gang, at en mark up skal beregnes og godkendes af Energitilsynet. 9 af de oprindelige 39 områder har fortsat forsyningspligt på den oprindelige ordning, og det er disse 9 områder, at denne afgørelse gælder for. Knap 10 pct. af de danske forbrugere fik el på denne ordning i begyndelsen af Mark up en fastsættes ved at fratrække omkostninger til indkøb af el, risikoafdækning, profilomkostninger og volumenrisiko fra salgsprisen på detailmarkedet. Mark up en skal dække omkostninger til bl.a. administration og en avance.

2 Side 2/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Mark up for er fastsat på baggrund af el-priserne for lignende el-produkter solgt på markedsmæssige vilkår i perioden 16. august 2013 til 15. august Alle el-handelsprodukter på markedet indgår i at bestemme markedets prisniveau, som bruges til at fastlægge mark up en. Tilbagefaldsprodukterne, som en stor del af de danske kunder har modtaget i løbet af perioden, indgår ikke i fastsættelsen af mark up, da prisen på disse ikke måtte overstige prisen på det hidtidige forsyningspligtprodukt. El-prisen på forsyningspligtproduktet fastsat ved udbud i de enkelte bevillingsområder indgår heller ikke, da disse produkter har en række egenskaber, som gør at de ikke kan sammenlignes med de el-handelsprodukter, som indgår i fastsættelsen af mark up en. 9. SET har ud fra et samlet skøn fastsat en mark up for perioden 1. januar maj 2017 til 66,68 kr./mwh. Mark up en indekseres for hvert kommende kvartal i perioden med et vægtet prisindeks svarende til 50 pct. Danmarks Statistiks prisindeks for indenlandsk vareforsyning (PRIS11) og 50 pct. lønindeks for den private sektor (ILON12). Denne mark up indeholder et volumentillæg på 0,80 kr./mwh. Mark up på 66,68 svarer til, at en elhandelsvirksomhed har et dækningsbidrag på 267 kr. for en almindelig husstand. I forhold til mark up en for er det en stigning på 5 kr./mwh eller 20 kr. pr. almindelig husstand. INDSTILLING 10. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og begrundelse og i medfør af bestemmelserne i elforsyningslovens 72 truffet afgørelse om at fastsætte en maksimal mark up på: 66,68 kr./mwh 11. Mark up en gælder fra den 1. januar 2016 til og med den 16. maj Hvis væsentlige forhold eller forudsætninger i markedet for elektricitet ændres i perioden, kan Energitilsynet tage mark up en op til fornyet vurdering. 12. Mark up en er fastsat under følgende forudsætninger: - At mark up en indeholder et volumentillæg på 0,80 kr./mwh. - At mark up en indekseres for hvert kommende kvartal i perioden med et vægtet prisindeks svarende til 50 pct. Danmarks Statistiks prisindeks for indenlandsk vareforsyning (PRIS11) og 50 pct. lønindeks for den private sektor (ILON12). Mark up en indekseres første gang for 1. kvartal 2016 i starten af december 2015.

3 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 3/21 SAGSFREMSTILLING 13. Energitilsynet har siden 1. januar 2005 kontrolleret prisen for forsyningspligtig el hvert kvartal. Priskontrollen er fastsat i elforsyningsloven 72. Det fremgår af loven, at forsyningspligtprisen skal modsvare markedets prisniveau for tilsvarende forbrugssegmenter og leveringsvilkår. 14. Der er 39 forsyningspligtbevillinger i Danmark. 30 af disse har været i udbud og udløber når leveringspligten indtræder pr. 1. april De resterende 9 1 forsyningspligtbevillinger løber udover denne dato, og forsyningspligten fortsætter her til bevillingernes udløb i maj Denne afgørelse retter sig derfor mod de virksomheder, der har disse 9 bevillinger, og som fortsat vil være omfattet af den kvartalsvise priskontrol. Ifølge SET s undersøgelse af produktfordeling på det danske marked for el fra maj 2015, omfatter de 9 resterende bevillinger knap 10 pct. af markedet i begyndelsen af I forbindelse med første udbudsrunde af forsyningspligtbevillinger, blev forbrugere ved passiv accept overført til et såkaldt tilbagefaldsprodukt ved deres hidtidige udbyder af forsyningspligt. Forbrugerne blev overført i alle de områder, som kom i udbud, og de første blev flyttet den 1. maj Prisen på tilbagefaldsproduktet, som de blev overført til, måtte i henhold til elforsyningsloven ikke overstige prisen på forsyningspligtproduktet. Tilbagefaldsproduktet ophørte med at eksistere den 1. oktober 2014, hvor forbrugerne ved passiv accept blev flyttet til et handelsprodukt. Ca. 90 pct. af forbrugerne er i 2015 på et markedsudsat el-handelsprodukt. 16. Med lov nr. 633 af 16. juni 2014 indføres leveringspligt fra 1. april Leveringspligten medfører, at en el-handelsvirksomhed ikke kan afvise en forbruger, som vil købe et produkt, som er udbudt af virksomheden i det område forbrugeren har aftageadresse. Desuden vil kunder, hvis virksomhed går konkurs eller på anden måde ophører med at kunne udbyde elhandelsprodukter, blive overført til andre el-handelsvirksomheder, så de på intet tidspunkt står uden el. 17. Samtidigt med at leveringspligten erstatter forsyningspligten indføres også en engrosmodel pr. 1. april Engrosmodellen betyder, at distributionen af el ændres til at være mellem netvirksomhederne og elhandelsvirksomhederne. Dermed skal elhandelsvirksomhederne fakturere hele elregningen i stedet for, at kunden modtager en regning fra både elhandels- og distributionsvirksomheden. Elhandelsvirksomheden overtager desuden nogle andre forpligtelser fra distributionsvirksomheden. Engrosmodellen blev i 1 Aalborg City Forsyning A/S, Energi Fyn Handel A/S, FFV Energi A/S, Midtfyns Elforsyning Forsyningspligt A/S, Nr. Broby-Vøjstrup Forsyningspligt ApS, SEF Energi A/S, SK Energisalg A/S, Verdo Hillerød Forsyning A/S og Østkraft Forsyning A/S.

4 Side 4/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN første omgang udmeldt at skulle starte den 1. oktober Herefter er den udskudt to gange. 18. Markedet for forsyningspligtige el-produkter er ikke kendetegnet ved konkurrence, da der kun er ét forsyningspligtprodukt i hvert område. Tilsynet indførte i 2005 en markedsprismodel til at bestemme markedets prisniveau i forbindelse med den kvartalsvise priskontrol. Markedsprismodellen blev udviklet m.h.p at opfylde de lovmæssige krav til priskontrollen. 19. Energiklagenævnet stadfæstede den 16. oktober 2007 tilsynets priskontrol af forsyningspligtprodukter og den markedsprismodel, der ligger til grund for den konkrete udmøntning af kontrollen. 20. Energitilsynet besluttede på tilsynsmødet den 28. januar 2008, at der med virkning fra 2. kvartal 2008 identificeres og fastsættes en mark up gældende for perioden frem til udgangen af 2009, og herefter for hver toårig kalenderperiode. Senest den 26. november 2013 blev mark up en fastlagt for 1. januar 2014 til 31. december 2015, til 61,59 kr./mwh. Mark up en er i perioden for 2008 til 2015 steget fra 45,52 til 61,73 kr./mwh opgjort i 2015-priser jf. tabel 1. TABEL 1 TIDLIGERE FASTSÆTTELSER AF MARK UP FOR FORSYNINGSPLIGT Periode Fastsat mark up Mark up i Q priser ,26 kr./mwh 45,52 kr./mwh ,40 kr./mwh 46,41 kr./mwh ,58 kr./mwh 47,01 kr./mwh ,59 kr./mwh 61,73 kr./mwh 21. Den anvendte metode til fastsættelse af mark up er den samme som blev fastsat af Energitilsynet og stadfæstet af Energiklagenævnet. Der har været enkelte justeringer for hver ny afgørelse pga. udviklingen i markedet, men den grundlæggende metode er den samme.

5 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 5/21 FIGUR 1 MODEL TIL IDENTIFIKATION AF MARKEDETS PRISNIVEAU 22. De forskellige komponenter i beregningen af mark up en kan ses i figur 1. Udgangspunktet er de daglige observerede detailpriser, som kommer fra elpristavlen. Fra detailpriserne fratrækkes engrosprisen, som er givet ved prisen på forwardkontrakter på Nasdaq OMX for systemprisen og EPAD 2. EPAD er forskellen mellem prisen for et enkelt område (her DK1 og DK2), og systemprisen, som er for hele Norden. Desuden fratrækkes profilomkostningerne, som er el-handelsvirksomhedens ekstra omkostninger i forbindelse med, at elforbruget ikke er jævnt fordelt over et døgn. Tilbage er mark up en, som skal dække omkostninger til balancering og administration. Når disse omkostninger er betalt, vil resten af mark up en være avancen. Hver af komponenterne i mark up beregningen gennemgås i detaljer i bilag Da metoden, som er anvendt i beregningen af mark up en, grundlæggende er den samme som i sidste afgørelse, er en udførlig metodebeskrivelse ikke medtaget her, men alene vedlagt i bilag 1. Dataperioden for denne mark up beregning er fra den 16. august 2013 til og med den 15. august På det danske detailmarked findes der omkring 200 handelsprodukter 3. SET har grupperet de 200 produkter efter produkttype og vilkår. I alt har SET udvalgt 24 produktsorteringer fra Elpristavlen som grundlag for estimation af en mark up. De 24 produktsorteringer er udvalgt ud fra, at de skal afspejle hele markedet og de forskelle der er i vilkår mellem produkterne. 2 Electricity Price Area Difference 3 Elpristavlen 31. juli 2015

6 Side 6/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Samtidigt skal de 24 produktsorteringer være så tilpas brede, at de består af et tilfredsstillende antal produkter til, at der kan beregnes en brugbar mark up for hver sortering. Der er således ikke medtaget nogen sorteringer, som udgøres af færre end 4 produkter på noget tidspunkt gennem estimeringsperioden. Samtidigt er de 24 produktsorteringer også udvalgt med øje for, hvordan volumen er fordelt på de produkter, der er på markedet. De fleste produkter på markedet indgår i en række af produktsorteringerne og alle produkter indgår i mindst to produktsorteringer. 25. For hver produktsortering gælder, at produkterne er udvalgt efter ét eller to af de følgende kriterier: Fast/variabel pris, leverings- og kontraktperiode, bindingsperiode, klimaprodukt, størrelse af abonnement og ikkekoncernforbunden el-handelsvirksomhed. Bindingsperiode er forbrugerens bindingsperiode på produktet, og leverings- og kontraktperiode er den periode som elhandelsvirksomheden forpligter sig til at levere til den givne pris. De enkelte kriterier er beskrevet detaljeret i bilag De første fem af disse kriterier er de parametre, som produkter generelt kan differentiere sig på; på det danske detailmarked for el. De bliver her anvendt til at gruppere lignende produkter i én produktsortering. Anvendes mere end to kriterier til en produktsortering, fremkommer der generelt et for lavt antal produkter, hvilket gør det uhensigtsmæssigt at medtage sorteringen. Det sidste kriterium med ikke-koncernforbunden virksomhed er medtaget for at sikre, at nogle produktsorteringer ikke inkluderer produkter fra el-handelsvirksomheder med direkte interesse i forsyningspligtproduktet, jf. at alle virksomheder med forsyningspligt også har en netvirksomhed. 27. I forhold til seneste mark up afgørelse, hvor der også var brugt 24 produktsorteringer, er 4 taget ud og 4 nye blevet tilføjet. Dette for bedre at afspejle udviklingen i markedet. De 24 udvalgte produktsorteringer og den beregnede mark up fremgår af tabel 2. Mark up for sorteringerne varierer mellem -11,27 og 107,20 kr./mwh. TABEL 2 MARK UP VÆRDIER FOR DE UDVALGTE PRODUKTSORTERINGER Sortering fra Elpristavlen Mark up kr./mwh 1. Fast pris. 58,32 2. Fast pris, leveringsperiode højest 4 mdr. -11,27 3. Fast pris, leveringsperiode højest 6 mdr. 44,64 4. Fast pris, leveringsperiode præcis 6 mdr. 57,26 5. Fast pris, leveringsperiode under 12 mdr. 45,24 6. Fast pris, leveringsperiode mindst 12 mdr. 68,94 7. Fast pris, bindingsperiode under 4 mdr. 20,66 8. Fast pris, bindingsperiode 4 til 6 mdr. 66,67

7 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 7/21 9. Fast pris, bindingsperiode under 6 mdr. 23, Fast pris, bindingsperiode præcis 6 mdr. 67, Variabel pris. 66, Variabel pris, leveringsperiode løbende. 66, Variabel pris, bindingsperiode præcis 1 md. 41, Variabel pris, bindingsperiode præcis 6 mdr. 54, Leveringsperiode løbende. 65, Bindingsperiode præcis 1 md. 41, Ikke-koncernforbundne virksomheder. 75, Ikke-koncernforbundne virksomheder, fast pris. 88, Ikke-koncernforbundne virksomheder, variabel pris. 61, Klimaprodukter. 91, Klimaprodukter, fast pris. 79, Klimaprodukter, variabel pris. 107, Abonnement 0 kr. -4, Abonnement 20 til 30 kr. i kvartalet. 72, Bemærk, at disse mark up værdier er angivet uden volumentillæg. Volumentillægget angiver omkostningen til forskellen mellem forventet forbrug og faktisk forbrug for de eksisterende kunder. Det vil sige forbrugsændringer pga. uforudsete hændelser som f.eks. isvintre. Den anvendte metode til fastsættelse af volumentillæg er i detaljer beskrevet i bilag Der er en stor forskel på mark up en mellem de dyreste produktsorteringer og de billigste. Nogle produktsorteringer har negativ mark up fordi de indeholder mange såkaldte introduktionstilbud, som elhandelsvirksomhederne bruger til at kapre kunder med en lav introduktionspris i 3 til 6 måneder. Den lave introduktionspris gør, at disse produkter har en mark up på 0 eller ligefrem negativ i de måneder kunden får introduktionsprisen. Produktsorteringerne med klimakriterier har til gengæld en meget høj mark up. 30. Engrosprisen (grundlasten), som udgør langt størstedelen af omkostningerne for en elhandelsvirksomhed er faldet fra ca. 300 kr./mwh ved starten af estimeringsperioden til ca. 200 kr./mwh i slutningen af estimeringsperioden. Udviklingen kan ses i figur 2. Generelt har både detailprisen og omkostningerne været mere stabile end de har været i de foregående år. Begge har desuden været faldende gennem perioden. Udviklingen over tid for produktsorteringerne baseret på alle el-handelsprodukter med faste henholdsvis variable priser for både DK1 og DK2 kan ses i bilag 4.

8 Side 8/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN FIGUR 2 GRUNDLASTENS UDVIKLING I ESTIMERINGSPERIODEN DKK/MWh 400,00 350,00 300,00 250,00 200,00 150,00 100,00 50,00 0,00 Grundlast DK1 Grundlast DK2 31. Der kan ikke entydigt peges på en produktsortering, som alene kan afspejle markedets prisniveau. Dertil er variationen i produktudbuddet for stort og udsvingene i elpriserne på daglig basis for store. Opgaven er at fastsætte en mark up, således at forsyningspligtprisen modsvarer markedets generelle prisniveau for tilsvarende forbrugssegmenter og leveringsvilkår under det vilkår, at der ikke findes et el-handelsprodukt, der er direkte sammenligneligt med forsyningspligtproduktet. 32. Mark up værdierne i den lave og høje ende af spektret, som falder væsentligt uden for de øvrige, bliver i beregningerne sorteret fra, når der skal foretages et skøn for fastsættelse af mark up en for forsyningspligtproduktet. Med udgangspunkt i mark up værdierne fra de 24 produktsorteringer i tabel 2, er der foretaget en sortering af værdierne i numerisk rækkefølge i tabel 3. Mark up-værdierne for størstedelen af produktsorteringer ligger relativt tæt op ad hinanden. Der er dog nogle produktsorteringer, hvor mark up adskiller sig væsentligt fra resten. Disse er identificeret som outliers og derfor udelukket. De relevante mark up værdier ligger herefter i intervallet 41,74 kr./mwh til 79,82 kr./mwh, jf. tabel 3.

9 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 9/21 TABEL 3 NUMERISK SORTEREDE MARK UP VÆRDIER Sortering fra Elpristavlen Mark up kr./mwh 22. Klimaprodukter, variabel pris. 107, Klimaprodukter. 91, Ikke-koncernforbundne virksomheder, variabel pris. 88, Klimaprodukter, fast pris. 79, Ikke-koncernforbundne virksomheder. 75, Abonnement 20 til 30 kr. i kvartalet. 72,64 6. Fast pris, leveringsperiode mindst 12 mdr. 68, Fast pris, bindingsperiode præcis 6 mdr. 67,05 8. Fast pris, bindingsperiode 4 til 6 mdr. 66, Variabel pris, leveringsperiode løbende. 66, Variabel pris. 66, Leveringsperiode løbende. 65, Ikke-koncernforbundne virksomheder, fast pris. 61,82 1. Fast pris. 58,32 4. Fast pris, leveringsperiode præcis 6 mdr. 57, Variabel pris, bindingsperiode præcis 6 mdr. 54,70 5. Fast pris, leveringsperiode under 12 mdr. 45,24 3. Fast pris, leveringsperiode højest 6 mdr. 44, Bindingsperiode præcis 1 md. 41, Variabel pris, bindingsperiode præcis 1 md. 41,74 9. Fast pris, bindingsperiode under 6 mdr. 23,41 7. Fast pris, bindingsperiode under 4 mdr. 20, Abonnement 0 kr. -4,67 2. Fast pris, leveringsperiode højest 4 mdr. -11, Efter udelukkelse af outliers, er der 17 produktsorteringer med tilhørende mark up værdier tilbage. Disse 17 midterste værdier i tabel 3 kan opfattes som udtryk for niveauet for mark up værdier for el-handelsprodukter. Gennemsnittet af disse mark up værdier er 60,68 kr./mwh og medianen er 65,88 kr./mwh. I henhold til den af Energitilsynet godkendte metode anvendes medianen som mark up. 34. En median er et andet udtryk for den mellemste observation i et datasæt. Et gennemsnit kan blive påvirket af selve værdierne i et datasæt. Ved at sammenligne en median med et gennemsnit fås et billede af fordelingen af observationerne. Gennemsnittet er lavere end medianen, da de 17 benyttede mark up værdier i tabel 3 er sammensat af relativt lave værdier i forhold til den mellemste værdi.

10 Side 10/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN De 65,88 kr./mwh tillægges et volumentillæg, som er beregnet på samme måde som i sidste afgørelse for mark up en, estimeringsperioden er bare flyttet to år frem. Volumentillægget for DK1 og DK2 er beregnet til henholdsvis 0,70 kr./mwh og 0,90 kr. /MWh. Volumentillæget fastsættes som et simpelt gennemsnit af de estimerede værdier for hhv. DK1 og DK2, hvilket giver 0,80 kr./mwh for hele landet. 36. Mark up en gælder for både DK1 og DK2. Der bør efter SET s opfattelse beregnes et volumentillæg, som gælder for begge prisområder, således at virksomhederne dels har samme indtjeningsgrænse uafhængig af det prisområde, hvor virksomheden opererer, og dels fordi det skaber en enklere regulering. Samtidigt er der også kun anvendt ét fælles volumentillæg i de tidligere fastsættelser af mark up. HØRING 37. Sekretariatet har sendt udkast til afgørelsen i høring hos Dansk Energi, Energistyrelsen og de 9 elhandelsvirksomheder som har en bevilling, som afgørelsen fastsætter mark up for. Udkastet har også været i høring på Energitilsynets hjemmeside, og abonnenter på nyheder fra Energitilsynet har modtaget en nyhedsmail med link til udkastet. Høringsperioden var fra den 23. september 2015 til den 7. oktober Høringssvarene er vedlagt sagen som bilag SET har modtaget høringssvar fra Dansk Industri og Dansk Energi. Dansk Industri har ingen bemærkninger til den fastsatte mark up. 39. Dansk Energi har kommentarer til den foreslåede mark up i forbindelse med indførslen af engrosmodellen 1. april Konkret henviser Dansk Energi til, at elhandelsvirksomhederne får øgede omkostninger i medfør af engrosmodellen, som den fremlagte mark up ikke tager højde for. Med engrosmodellen får elforbrugerne kun én regning fra elhandelsvirksomheden, som dækker både el, nettariffer og afgifter. 40. SET finder ikke, at Dansk Energis bemærkninger giver anledning til at ændre udkast til mark up. Dansk Energis bemærkninger er behandlet i pkt i vurderingen. LOVGRUNDLAG 41. Forsyningspligten på el-området og Energitilsynets regulering af priserne på forsyningspligtprodukterne blev indført med el-reformen (lov nr. 375 af 2. juni 1999 om elforsyning), der trådte i kraft den 1. januar Formålet med forsyningspligten var at sikre alle forbrugere el-leverancer på rimelige vilkår og til konkurrencedygtige priser og dermed sikre, at også de mindre forbrugere fik del i gevinsterne ved åbningen af el-markedet.

11 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 11/ Med virkning fra 1. januar 2005 (lov nr. 494 af 9. juni 2004) blev reguleringen af forsyningspligtpriserne ændret fra en bagudrettet effektivitetsregulering til en fremadrettet priskontrol. Formålet var blandt andet at sikre, at forbrugerne kendte deres priser på forbrugstidspunktet, og at sikre en hurtig regulering af priserne, hvis Energitilsynet fandt behov for det i henhold til bestemmelserne. 43. Udgangspunktet for Energitilsynets priskontrol af forsyningspligtpriserne til skabelonkunder (ikke-timemålte erhvervsdrivende og ikkeerhvervsdrivende forbrugere) er elforsyningslovens 72. Her er medtaget de relevante paragraffer i elforsyningslovens 72, der vedrører ikketimeaflæste forbrugere. 44. Det fremgår af elforsyningslovens 72, stk. 1, at: Prisen for elektricitet leveret fra en virksomhed i dens egenskab af forsyningspligtig virksomhed til ikke-timemålte erhvervsdrivende forbrugere og ikkeerhvervsdrivende forbrugere udmeldes kvartalsvis senest 10 hverdage før et kvartalsskifte af den forsyningspligtige virksomhed. Prisen skal modsvare markedets prisniveau for tilsvarende forbrugssegmenter og leveringsvilkår. 45. Det fremgår af lovbemærkningerne til elforsyningslovens 72, stk. 1, 2. pkt., at: prisen skal modsvare markedets prisniveau for tilsvarende forbrugssegmenter og leveringsvilkår. Der sigtes hermed på de prissikringskontrakter, der er mulighed for at opnå for den pågældende periode. 46. Det følger af elforsyningslovens 72, stk. 7, at: De i stk. 1 nævnte priser anmeldes til Energitilsynet efter regler fastsat af Energitilsynet. Energitilsynet offentliggør senest 7 hverdage efter anmeldelsesfristens udløb en oversigt over de i stk. 1 nævnte priser. 47. Det følger endvidere af elforsyningslovens 72, stk. 8, at: Energitilsynet kontrollerer de i stk. 1-4 nævnte priser. Hvis Energitilsynet finder, at priserne er i strid med stk. 1-4, giver tilsynet pålæg om omgående ændring af priserne. Klage over Energitilsynets afgørelser herom har ikke opsættende virkning. 48. Om tilbagefaldsproduktet, stod der i elforsyningslovens 34, stk. 4 og 5, at: Det i underretningen tilbudte elprodukt skal være et standardprodukt, hvis leveringsvilkår svarer til, og hvis pris ikke overstiger prisen på det hidtidige forsyningspligtprodukt. Produktet skal tilbydes mindst frem til den 1. oktober Forbrugere, der ikke vælger at skifte til et andet produkt eller en anden leverandør, vil blive forsynet fra deres hidtidige leverandør på de i underretningen angivne vilkår fra tidspunktet for bevillingens udløb.

12 Side 12/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Energitilsynet fører tilsyn med, at kravene til det i stk. 4 nævnte elprodukt overholdes. 49. Om det handelsprodukt som afløste tilbagefaldsproduktet, står der i den nuværende elforsyningslov 34a, stk. 4, at: Det i underretningen tilbudte elprodukt skal være et standardprodukt, der kan opsiges med et varsel på højst 1 måned til udgangen af en måned. Forbrugere, der ikke vælger at skifte til et andet produkt eller en anden leverandør, vil blive forsynet fra deres hidtidige leverandør på de i underretningen angivne vilkår fra tidspunktet for bevillingens udløb. PRAKSIS 50. Der er ikke en entydig definition af markedets prisniveau i elforsyningsloven og lovens forarbejder, men ud fra Energitilsynets vurdering af dette prisniveau i praksis (Energitilsynets model) kan det opsummeres, at en fast kvartalspris på markedets prisniveau: er den pris, som en prisbevidst og markedsaktiv skabelonkunde kan opnå i slutbrugermarkedet, og som samtidig understøtter: et velfungerende marked, dvs. prisen ikke skal være så lav, at forsyningspligtkundens incitament til at søge det kommercielle marked mindskes, rationaliseringer, dvs. prisen skal ikke være for rummelig, så virksomhederne mister motivation til stadig at søge effektivitetsgevinster, en så enkel tilsynsadministration som mulig, herunder ved at tage udgangspunkt i markedsprisen, som vurderes ex ante samt samfundsøkonomiske hensyn, herunder gevinster ved effektiviseringer og afvejninger, der ligger til grund for den måde, hvorpå målsætningerne om miljø- og forsyningssikkerhed gennemføres. 51. Således har tilsynet i sin vurdering og administration af 72, stk. 1 lagt til grund, at "markedets prisniveau" omfatter: det samlede prisniveau for tilgængelige handelsprodukter i detailmarkedet for el, korrigeret for forskelle i forbrugssegmenter og leveringsvilkår; og at der med "prissikringskontrakter" refereres til de terminskontrakter i engrosmarkedet (fx Nasdaq OMX), virksomheden kan indgå med henblik på at afdække el-leverancen i et givent kvartal.

13 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 13/21 VURDERING 52. Energitilsynet skal i forbindelse med regulering af priser for forsyningspligtprodukter udøve et skøn, så prisfastsættelsen modsvarer markedets prisniveau for tilsvarende forbrugersegmenter, jf. elforsyningsloven 72. stk. 1. Der er derfor behov for en vurdering af hvilke produkter, som kan inkluderes som en del af markedets prisniveau. Under hensyn til udviklingen af detailmarkedet for el i de seneste to år, dvs. dataperioden for nærværende afgørelse. 53. De produkter som vurderes at være en del af markedets prisniveau, benævnes i hele denne afgørelse som handelsprodukter. Disse er kendetegnet ved at leve op til følgende krav: Prisen på produktet kan fastsættes frit af udbyderen En given udbyder kan til enhver tid frit starte eller stoppe med at udbyde produktet Produktet udbydes til alle (dog eventuelt kun alle inden for et givent geografisk område) Produktet kan frit tilvælges og fravælges af en forbruger (med forbehold for bindingsperiode og geografi). 54. Forsyningspligtprodukter, hvor bevillingen er vundet ved udbud, og tilbagefaldsprodukter, hvor kunder er overført til med passiv accept, lever ikke op til de angivne krav og indgår derfor ikke i de udvalgte produktsorteringer. 55. Der har siden starten af 2013 været 5 udbudsrunder på bevillinger til at levere forsyningspligtig el. Udbudsrunderne har omfattet i alt 30 af de 39 bevillinger. De nuværende bevillinger vundet ved udbud løber til den 1. april Ved de to første udbudsrunder i 2013 var tillæggene meget forskellige. Nogle virksomheder vandt bevillinger og fik en højere mark up på deres forsyningspligtprodukt end det havde været med den hidtidige regulering. Andre områder fik en noget lavere mark up end førhen. 57. Ved de tre seneste udbudsrunder er tillæggene, som udbuddene er vundet på, meget lavere end ved den første udbudsrunde og desuden væsentligt lavere end den mark up, som bliver fastsat i nærværende afgørelse. Fra første udbudsrunde til sidste udbudsrunde er det gennemsnitlige tillæg faldet fra 50,03 kr./mwh til -7,60 kr./mwh. Mark up en beregnet fra tillægget er faldet tilsvarende, da profilomkostningerne ikke har ændret sig væsentligt mellem udbudsrunderne. En liste med alle bevillinger i udbudsrunderne kan ses i bilag 5.

14 Side 14/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN TABEL 4 TILLÆG FRA UDBUDSRUNDERNE MED TILHØRENDE MARK UP Kr. pr. MWh Dato for afgørelse Gennemsnitligt tillæg Mark up ved tillæggene 1. udbudsrunde 11. marts ,03 39,78 2. udbudsrunde 16. september ,50 16,09 3. udbudsrunde 24. februar ,00 2,95 4. udbudsrunde 1. september ,21-2,97 5. udbudsrunde 15. november ,60-15,55 Note: Mark up er beregnet ved at trække profilomkostninger fra tillæggene. Der er skelnet mellem DK1 og DK Tillæggene fra udbuddene kan ikke sammenlignes direkte med mark up en. For det første dækker mark up en kun avance og administrationsomkostninger, mens tillægget yderligere dækker profilomkostningerne. Sammenhængen mellem tillæg og mark up er dermed: TTTTTTTTægg = mmmmmmmm uuuu + pppppppppppppppppppppppppppppppppppp. Den største forskel mellem elhandelsprodukter og forsyningspligtprodukter med tillæg fastsat ved udbud ligger imidlertid i den måde kunderne bliver tildelt. 59. De nye kunder, som en udbudsvinder får tildelt løbende ved passivitet, kan sammenholdes med værdien af nye aktive kunder (som selv skifter elhandelsvirksomhed), og den dertilhørende omkostning ved at tiltrække disse med markedsføring. Elhandelsvirksomhederne har således et incitament til at sætte tillægget væsentligt lavere, da de tildelte kunder ved passivitet overføres til et markedssvarende handelsprodukt, når forsyningspligtbevillingen udløber. 60. De gennemsnitlige tillæg for udbudsrunderne fremgår af tabel 4. De enkelte tillæg fra hver udbudsrunde kan ses i bilag 5. Der er en tydelig tendens til, at hvert udbud er vundet med et lavere tillæg end det seneste. Ved sidste udbudsrunde er tillæggene negative. At de er negative, er en tydelig bekræftelse af ovenstående forklaring, da en el-handelsvirksomhed på langt sigt ikke kan leve af at sælge el billigere end de køber det. Et lavt tillæg må ses som en omkostning til at få flere kunder på kort sigt, som de kan tjene penge på senere. 61. Af ovenstående årsager vurderer SET, at tillæggene ved udbud af forsyningspligtbevillinger ikke kan bruges i fastsættelsen af mark up en. De tillæg, som udbuddene er vundet på, giver alene et bidrag til forståelsen af markedets prisniveau. I afgørelsen for mark up for perioden var tillæggene fra 1. udbudsrunde af forsyningspligt ligeledes ikke medtaget i beregningen af mark up en. 62. De såkaldte tilbagefaldsprodukter eksisterede i perioden fra 1. maj 2013 til 1. oktober De kunder, som ikke foretog et aktivt valg i forbindelse

15 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 15/21 med, at forsyningspligten i deres område kom i udbud, blev flyttet til et tilbagefaldsprodukt fra deres hidtidige udbyder af forsyningspligt. Der eksisterede således tilbagefaldsprodukter i de 28 forsyningspligtområder, som var i bevilling før 30. september Priser og vilkår på tilbagefaldsprodukterne var lovmæssigt bestemt til at skulle være tilsvarende det hidtidige forsyningspligtprodukt jf. Elforsyningslovens 4 stk. 4. Da prisen på forsyningspligtproduktet var reguleret med en mark up fastsat i en afgørelse fra Energitilsynet, var prisen på tilbagefaldsprodukterne også indirekte reguleret. SET offentliggjorde i perioden løbende maksimalprisen baseret på den beregnede mark up. 64. På grund af den indirekte regulering af tilbagefaldsprodukterne, vurderer SET, at tilbagefaldsprodukterne ikke skal indgå i beregningen af mark up en. De er netop ikke med til at definere markedsprisen. VURDERING AF PRODUKTSORTERINGER 65. Der bliver dagligt udbudt ca. 200 forskellige el-handelsprodukter. Udbuddet af el-handelsprodukter er fordelt på 53 forskellige elhandelsvirksomheder 4. Det er SET s vurdering, at udbudssiden med ca. 200 forskellige produkter og 53 virksomheder er tilstrækkelig stor og forskelligartet til at formode, at de samlet set udgør et grundlag for at estimere en mark up, således at prisen på forsyningspligtprodukter vil svare til prisniveauet på detailmarkedet for el-produkter. 66. Prisen på forsyningspligtprodukter skal modsvare markedets prisniveau for tilsvarende forbrugssegmenter og leveringsvilkår. Når mark up grænsen bliver fastsat på grundlag af de seneste to års beregninger for et bredt spektrum af produktsorteringer for el-handelsprodukter, vil prisen på forsyningspligtprodukterne således svare til markedets prisniveau. 67. De 24 produktsorteringer er udvalgt ud fra, at de skal afspejle hele markedet, og de forskelle der er i vilkår mellem produkterne, jf. punkt 24 i sagsfremstillingen. 68. I forhold til tidligere afgørelser, er der sket en udvikling af markedet i retning af flere forskellige el-handelsprodukter. I seneste afgørelse var der omkring 100 forskellige el-handelsprodukter på markedet. Samtidig har fordelingen af kunderne også ændret sig. De udregnede produktsorteringer skal afspejle udviklingen på markedet i Der er i denne afgørelse medtaget samme antal produktsorteringer som i seneste afgørelse, men fire er udskiftet, så produktsorteringerne bedre afspejler det nuværende marked. 4 Elpristavlen 31. juli 2015.

16 Side 16/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN I forhold til tidligere afgørelser, hvor næsten alle de danske forbrugere modtog et fastprisprodukt, er der nu en væsentlig andel, som modtager et produkt med variable priser. Derfor er der medtaget en yderligere produktsortering med variabel pris på bekostning af en produktsortering med fast pris. Der er dog stadig flere, som modtager et fastprisprodukt end et produkt med variabel pris, hvilket også fortsat er afspejlet i produktsorteringerne. 70. I forhold til volumen på markedet, er størstedelen af kunderne på et elhandelsprodukt, som de blev passivt overflyttet til pr. 1. oktober Disse produkter med passive kunder er lovmæssigt bestemt til at have en bindingsperiode på maksimalt én måned og en løbende leverings- og kontraktperiode. Begge disse kriterier er inkluderet som en sortering for sig. Det skal dog nævnes, at disse produkter, ligesom mange andre produkter, indgår i en mængde af produktsorteringerne, og ikke kun i disse to. 71. En yderligere udvikling på markedet er, at der er blevet væsentligt større forskel på abonnementsbetalingen mellem de forskellige udbudte produkter. Den mest almindelige abonnementsbetaling, som ligger på 20 til 30 kr. i kvartalet, er derfor medtaget som en ny produktsortering. Samtidigt er en produktsortering uden abonnementsbetaling ligeledes medtaget. 72. Det er SET s vurdering, at de 24 produktsorteringer, som er medtaget, udgør et retvisende billede af markedets prisniveau, og at de produktsorteringer, som er taget ud og tilføjet i forhold til seneste afgørelse, udgør et retvisende billede af den udvikling, der har været på markedet siden seneste afgørelse om mark up en. VURDERING AF BETYDNINGEN AF ENGROSMODELLEN 73. Engrosmodellen skal i henhold til lov nr. 633 af 16. juni indføres pr. 1. april Dansk Energi har i høringen angivet, at der er øgede omkostninger i forbindelse med engrosmodellen, som mark up en bør afspejle. Dansk Energi anfører: 74. Indførelsen af engrosmodellen indebærer, at elhandelsselskaberne pålægges en række nye opgaver og risici. Dette vedrører blandt andet: - Fakturering af kunder af det fulde beløb, inkl. PSO, elafgift samt net- og systembetaling - Håndtering af kundehenvendelser - Informationsforpligtelser - Afregning af PSO, afgifter samt net- og systembetaling

17 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 17/21 De nye opgaver og risici træder først i kraft efter 1. april 2016 og dermed er effekten heraf ikke medtaget i grundlaget for beregningen af mark up en. 75. Inden for de nuværende rammer givet i Elforsyningslovens 72, er der mulighed for at kompensere for ændrede forhold på markedet i forbindelse med den kvartalslige priskontrol af forsyningspligtpriser. SET vurderer samlet set, at størstedelen af omkostningerne til engrosmodellen allerede er indregnet i mark up en, og finder derfor ikke anledning til at give et tillæg til at dække disse omkostninger. Hvis mark up en på elhandelsprodukter stiger væsentligt den 1. april 2016, og det dermed viser sig, at SET tager fejl i denne vurdering, vil mark up en blive taget op til fornyet overvejelse. 76. De enkelte elementer af engrosmodellen som Dansk Energi angiver vil forøge elhandelsvirksomhedernes omkostninger, bliver gennemgået nedenfor. 77. Omkostningen til informationsforpligtelser henhører til, at hver elhandelsvirksomhed får forskellige nettariffer for hvert distributionsområde, som de skal forholde sig til. Her vil der komme yderligere administrative omkostninger til at orientere kunder om væsentlige ændringer i priser og vilkår foranlediget af netvirksomhederne. Denne ændring vurderes af SET ikke til at medføre en forøget omkostning til forsyningspligtproduktet, da dette udelukkende udbydes i ét enkelt netområde for hver elhandelsvirksomhed, og da netvirksomheden i hvert tilfælde er koncernforbundet med elhandelsvirksomheden. Denne øgede administrative byrde til informationsforpligtelser vil derfor udelukkende gå på el-handelsprodukter og ikke på forsyningspligtproduktet. 78. Ændringen i håndteringen af kundehenvendelser indebærer, at hver elhandelsvirksomhed skal tilbyde en 24-timers telefonlinje. Denne skal dog udelukkende være en nødlinje, dvs. anvendes i tilfælde af, at strømmen går pga. fejl i nettet, eller hvis der er elsikkerhedsmæssige forhold, som medfører væsentlig fare. Telefonlinjen er ikke forpligtet til at tage sig af øvrige kundeforhold. Denne ekstra administrative omkostning er ens for alle og gælder derfor også for elhandelsvirksomheder med forsyningspligtbevilling. 79. De direkte omkostninger til fakturering og afregning af kunder ændres også for virksomheder med forsyningspligt. Her kan der dog henvises til, at samtlige forsyningspligtkunder på denne ordning i forvejen modtager én fælles fakturering, og der vil derfor udelukkende være ændringer i det bagvedliggende ansvar for denne fakturering. 80. SET skal bemærke, at de i pkt. 78 omtalte forøgede omkostninger har været kendt i over tre år. Engrosmodellen blev indført med lov nr. 575 af

18 Side 18/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN juni 2012, dvs. allerede før den seneste afgørelse om mark up en. På daværende tidspunkt var engrosmodellen planlagt til at starte d. 1. oktober Det må derfor formodes, at det allerede til en vis grad er indregnet i priserne på markedet, at der kommer en yderligere omkostning for elhandelsvirksomhederne. I hele dataperioden for nærværende afgørelse, har el-handelsvirksomhederne haft kendskab til den kommende engrosmodel. I hvor høj grad, at omkostningen i praksis allerede er indregnet, er vanskeligt at vurdere, men det er givetvis en af forklaringerne på, at mark up en er steget mere end det generelle prisniveau siden sidste afgørelse. 81. Både håndteringen af kundehenvendelser, fakturering og afregning, er omkostninger, som har antallet af kunder som cost driver i stedet for antallet af forbrugt kwh. Engrosmodellen ændrer således på omkostningsstrukturen, og en indikator for om dette allerede er indregnet i prisen, er om elhandelsvirksomhederne har ændret tilsvarende på deres indtægtsstruktur, dvs. abonnementets andel af elprisen. 82. SET har beregnet det gennemsnitlige abonnementet for produkter med henholdsvis variable og faste priser ud fra data fra Elpristavlen.dk. For produkter med fast pris er det gennemsnitlige abonnement steget fra 8,1 kr. pr. måned i august 2013 til 14,2 kr. pr. måned i august 2015 i DK1. For produkter med variable priser er den tilsvarende stigning på 7,9 kr. pr. måned i august 2013 til 11,1 kr. pr. måned i august 2015 i DK1. I DK2 er stigningen en anelse større. Udviklingen tyder på, at elhandelsvirksomhederne i vid udstrækning allerede har tilpasset deres indtægtsstruktur til de kommende omkostninger. 83. Dansk Energi anfører, at der er et usikkerhedselement for elhandelsvirksomhederne i engrosmodellen; risikoen i forbindelse med at de skal afregne afgifter og netbetaling, dvs. risikoen for, at en kunde ikke betaler for elektriciteten, men elhandelsvirksomheden alligevel skal betale nettariffer og afgifter til netvirksomhed og stat. SET skal hertil anføre, at der er en række forhold, som er med til at beskytte elhandelsvirksomheden. For det første har forsyningspligtprodukterne forudbetalt kvartalsvis fakturering, mens deres viderebetaling til netselskab og Energinet.dk først skal falde tidligst 25 dage 5 efter forbrugsmånedens ophør. Hvis det antages, at størstedelen af kunderne betaler til tiden, giver det derfor en ikke uvæsentlig likviditetsfordel til elhandelsvirksomhederne, at de skal afregne PSO, afgifter samt net- og systembetaling. De 2-4 måneder 6 giver desuden tid til, at elhandelsvirksomheden kan inddrive betaling ved at udsende opfølgende breve. 5 Elforsyningslovens 72d stk Tidligst 1 måned og 25 dage for den første måned af kvartalet, tidligst 3 måneder og 25 dage for den sidste måned af kvartalet.

19 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN Side 19/ SET skal bemærke, at det i udkast til Energistyrelsens Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes opgaver og aftaler om levering af elektricitet til elkunder fremgår, at elhandelsvirksomhederne har mulighed for sikkerhedsstillelse ved kunden i tilfælde af, at de ikke tror, at kunden vil betale for elektriciteten. Denne bekendtgørelse er dog ikke færdig pr. oktober 2015, så detaljerne er endnu ikke kendte. 85. Netvirksomheden skal dog også opkræve sikkerhed hos elhandelsvirksomheden i tilfælde af, at denne ikke overholder ét eller flere af en række krav. Denne sikkerhedsstillelse indebærer en omkostning for elhandelsvirksomheden, hvis de skulle komme i den givne situation. SET skal hertil anføre, at det ikke vil være alle elhandelsvirksomheder med bevilling til forsyningspligt, som vil komme i den situation, at de skal stille sikkerhed. For det andet er årsagen til, at en given elhandelsvirksomhed kommer i en sådan situation ikke nødvendigvis forsyningspligtproduktet. Det vil derfor ikke give mening at kompensere alle elhandelsvirksomheder generelt for, at nogle få har problemer, som bevirker, at de skal stille sikkerhed. Desuden vil det ikke være rimeligt, at forsyningspligtkunderne vil skulle betale for, at andre forhold i en elhandelsvirksomhed har bragt den i problemer, hvor den bliver nødt til at stille sikkerhed. VURDERING AF RESULTATER 86. Den anvendte beregningsmetode og de valgte produktsorteringer resulterer i mark up værdier, der varierer mellem -11,27 kr./mwh og 107,20 kr./mwh eksklusive volumentillæg. Der er således store forskelle i mark up værdierne for de enkelte produktsorteringer. Samtidig kan der ikke entydigt peges på én produktsortering, som afspejler markedets prisniveau retvisende. Dertil er variationen i produktudbuddet for stort og udsvingene i elpriserne på daglig basis for store. Endvidere kan der ikke udvælges ét elhandelsprodukt, som er direkte sammenligneligt med forsyningspligtproduktet. 87. Det forekommer næppe i overensstemmelse med lovgivningen at fastsætte en mark up i den lave ende af spektret eller den høje ende af spektret. Hvis der eksempelvis vælges en mark up fra den høje ende af spektret, ville mark up en modsvare markedets prisniveau i den dyre ende, hvilket ikke forekommer at være den pris, som en prisbevidst kunde ville vælge på markedet. Hvis der modsætningsvis blev fastsat en mark up fra den lave ende af spektret, ville den fastsatte mark up ikke understøtte et velfungerende marked, fordi forsyningspligtkundernes tilskyndelse til at vælge elhandelsprodukter ville forsvinde. 88. Ved at indsnævre intervallet ved at udelukke outliers i begge ender, ligger de relevante mark up værdier herefter i intervallet 41,74 kr./mwh og 79,82 kr./mwh. Medianen for dette interval er 65,88 kr./mwh. Alle oven-

20 Side 20/21 ENERGITILSYNET FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN nævnte værdier for mark up er angivet eksklusive volumentillæg. Det er SET s vurdering, at denne medianværdi er et afbalanceret skøn for en mark up værdi, der vil indebære, at forsyningspligtpriserne vil modsvare markedets prisniveau for tilsvarende forbrugssegmenter og leveringsvilkår. 89. Mark up en vil stige fra 61,59 kr./mwh i 1. kvartal 2014 til 66,68 kr./mwh i 1. kvartal 2016 (inklusive volumentillæg). Over en periode på ca. to år er mark up en steget med 5,09 kr./mwh (inklusive volumentillæg). Det vil sige, at en husholdning isoleret set vil opleve en stigning på 0,509 øre/kwh. For en husholdning med et gennemsnitligt elforbrug på kwh pr. år vil det isoleret set betyde en stigning i den rene elpris på 20,36 kr. pr. år eksklusive moms eller 1,70 kr. pr. måned eksklusive moms. 90. Forsyningspligtprisen afhænger også af grundlasten og profilomkostninger for det pågældende kvartal. Grundlasten og profilomkostninger ændrer sig mellem kvartalerne. En stigning i mark up en medfører ikke nødvendigvis en stigning i den godkendte pris, hvis grundlasten og profilomkostninger falder mere. En forbruger har frit valg af el-leverandør og elprodukt og har mulighed for at skifte fra et elforsyningspligtprodukt til et el-handelsprodukt. Hvis en forbruger finder, at en eventuel prisstigning som følge af en højere mark up grænse er urimelig, kan vedkommende frit skifte til et andet el-produkt. 91. Det er SET s vurdering, at stigningen i mark up i forhold til sidste afgørelse afspejler udviklingen i markedet. Generelt har både engrosprisen og detailprisen for el været faldende gennem estimeringsperioden. Ændringen i detailpriserne er i det meste af perioden sket lidt senere end ændringen i engrosprisen og dermed er mark up en steget. En oversigt over udviklingen i disse to komponenter kan ses i bilag Mark up en fastsætter en maksimalgrænse for en forsyningspligtvirksomheds dækningsbidrag. En forsyningspligtvirksomhed kan vurdere, at den af markedsmæssige hensyn ikke ønsker at benytte muligheden for at indregne den fulde mark up grænse i sin anmeldte pris. 93. Volumentillægget udgør 0,70 kr./mwh i DK1 og 0,90 kr./mwh i DK2. Det er SET s vurdering, at der dels ikke bør være forskel i den tilladte indtjening mellem virksomheder, der opererer i de to prisområder, og dels under hensyntagen til enkelhed i prisreguleringen, så der er fastlagt ét volumentillæg for hele det danske marked på 0,80 kr./mwh. 94. På baggrund af ovenstående elementer: (1) Beregning af mark up til at ligge mellem 41,74 kr./mwh og 79,82 kr./mwh, (2) fastsættelsen af volumentillæg på 0,80 kr./mwh, anbefaler SET, at Energitilsynet i sit skøn for en mark up for 1. januar 2016 til 17. maj 2017 anvender den beregnede værdi 66,68 kr./mwh.

21

UDKAST TIL AFGØRELSE OM FASTSÆTTELSE AF MARK UP PÅ FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN

UDKAST TIL AFGØRELSE OM FASTSÆTTELSE AF MARK UP PÅ FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN 24. NOVEMBER 2015 UDKAST TIL AFGØRELSE OM FASTSÆTTELSE AF MARK UP PÅ FORSYNINGSPLIGTIGE ELPRODUKTER FOR PERIODEN 2016-2017 1. september 2015 Engros & Transmission RESUMÉ

Læs mere

BILAG TIL PUNKT 5 FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2016

BILAG TIL PUNKT 5 FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2016 BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. FEBRUAR 2016 BILAG TIL PUNKT 5 FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2016 23. februar 2016 Engros & Transmission 15/10917 SLRS BILAGS

Læs mere

Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el

Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el 15. oktober 2014 Engros 14/04339 LVM/MDP Undersøgelse af produktfordeling på det danske detailmarked for el Sekretariatet for Energitilsynet har gennemført en undersøgelse af fordelingen af kunder og volumen

Læs mere

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 2. kvartal 2014

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 2. kvartal 2014 Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el 2. kvartal 2014 4. august 2014 Sag Deres ref. LVM Formålet med lovgivningen er at undgå, at såkaldt passive forbrugere betaler en højere pris for tilbagefaldsproduktet

Læs mere

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 1. kvartal 2014

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 1. kvartal 2014 Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el 1. kvartal 2014 11. april 2014 Sag Deres ref. LVM Formålet med lovgivningen er at undgå, at såkaldt passive forbrugere betaler en højere pris for tilbagefaldsproduktet

Læs mere

1 2-9 Produktsorteringer. Oversigt over de produktsorteringer, som er grundlaget for estimationen af den toårige

1 2-9 Produktsorteringer. Oversigt over de produktsorteringer, som er grundlaget for estimationen af den toårige ENERGITILSYNET Bilag til punkt XX Energitilsynets møde den 26. november 2013 02/10/2013 ENGROS 13/08889 /LVM Bilagsoversigt ENERGITILSYNET Bilag Bilagsside nr. 1 2-9 Produktsorteringer. Oversigt over de

Læs mere

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 4. kvartal 2013

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 4. kvartal 2013 Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el 4. kvartal 2013 23. januar 2014 Sag Deres ref. LVM Formålet med lovgivningen er at undgå, at såkaldt passive forbrugere betaler en højere pris for tilbagefaldsproduktet

Læs mere

Elprisstatistik 1. kvartal 2019

Elprisstatistik 1. kvartal 2019 Elprisstatistik 1. kvartal 2019 DEN 16. APRIL 2019 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk www.forsyningstilsynet.dk Side 2/10 FORSYNINGSTILSYNET ELPRISSTATISTIK

Læs mere

5. APRIL 2018 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018

5. APRIL 2018 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018 5. APRIL 2018 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2018 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

Elprisstatistik 3. kvartal 2018

Elprisstatistik 3. kvartal 2018 Elprisstatistik 3. kvartal 2018 DEN 9. OKTOBER 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk www.forsyningstilsynet.dk Side 2/10 FORSYNINGSTILSYNET

Læs mere

UNDERSØGELSE AF PRODUKTFORDELING PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR EL

UNDERSØGELSE AF PRODUKTFORDELING PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR EL PUNKT 7 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 UNDERSØGELSE AF PRODUKTFORDELING PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR EL 14. april 2015 Engros & Transmission 15/01560 LVM RESUMÉ Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

27. APRIL 2017 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017

27. APRIL 2017 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017 27. APRIL 2017 ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2017 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

10. JANUAR 2018 ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017

10. JANUAR 2018 ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017 10. JANUAR 2018 ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2017 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017 FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017 29. november 2016 Engros & Transmission 16/10983 Mikkel Hoffmann Bjarrum SAGSFREMSTILLING 1. Sekretariatet for Energitilsynet (SET)

Læs mere

17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016

17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018

13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 Side 2/9 FORSYNINGSTILSYNET ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger

Læs mere

10. AUGUST 2016 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016

10. AUGUST 2016 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016 10. AUGUST 2016 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2016 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

Fastsættelse af mark-up på forsyningspligtige elprodukter for perioden

Fastsættelse af mark-up på forsyningspligtige elprodukter for perioden Punkt XX Energitilsynets møde den 26. november 2013 Dato: 2. oktober 2013 Sag: 13/08889 Afd.: E&T Sagsbehandler: LVM Fastsættelse af mark-up på forsyningspligtige elprodukter for perioden 2014-2015 Sekretariatet

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN)

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN) FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN) 23. november 2017 Engros & Transmission 17/13546 Tobias Ladegaard Hensch AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

BILAG TIL MARK UP AFGØRELSE 2016-2017

BILAG TIL MARK UP AFGØRELSE 2016-2017 PUNKT 4 BILAGSOVERSIGT FORMANDSAFGØRELSE DEN 26. NOVEMBER 2015 BILAG TIL MARK UP AFGØRELSE 2016-2017 26. november 2015 Engros & Transmission 15/06166 SLRS BILAGS NR. SIDE INDHOLD 1. 2-9 Metodebeskrivelse

Læs mere

Fastsættelse af mark-up på forsyningspligtige elprodukter for perioden 2014-2015

Fastsættelse af mark-up på forsyningspligtige elprodukter for perioden 2014-2015 Punkt 4 Energitilsynets møde den 26. november 2013 Dato: 26. november 2013 Sag: 13/08889 Afd.: E&T Sagsbehandler: LVM Fastsættelse af mark-up på forsyningspligtige elprodukter for perioden 2014-2015 Sekretariatet

Læs mere

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 3. kvartal 2014

Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el. 3. kvartal 2014 Prisstatistik for tilbagefaldsprodukter for el 3. kvartal 2014 09. oktober 2014 Sag Deres ref. LVM Formålet med lovgivningen er at undgå, at såkaldt passive forbrugere betaler en højere pris for tilbagefaldsproduktet

Læs mere

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 1. kvartal 2014

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 1. kvartal 2014 11. april 2014 Sag 14/03001 / LVM Deres ref. Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked 1. kvartal 2014 Siden markedsåbningen i 2003 har forbrugerne frit kunne vælge elleverandør. For

Læs mere

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 4. kvartal 2014

Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked. 4. kvartal 2014 7. januar 2015 Sag 14/03001 / LVM Deres ref. Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsensvej 35 2500 Valby Elprisstatistik for el-handelsprodukter på det frie el-marked 4. kvartal 2014 tlf. 41 71 54

Læs mere

PRISSTATISTIK FOR FORSY- NINGSPLIGTPRODUKTER

PRISSTATISTIK FOR FORSY- NINGSPLIGTPRODUKTER 1. KVARTAL 216 PRISSTATISTIK FOR FORSY- NINGSPLIGTPRODUKTER Side 1/8 ENERGITILSYNET PRISSTATISTIK FOR FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER INDLEDNING Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er

Læs mere

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED 1. KVARTAL 2016 PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED Side 1/13 ENERGITILSYNET PRISSTATISTIK FOR ELHANDELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED Obs: 1. kvartal 2016 er sidste gang elprisstatistikken

Læs mere

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2015

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2015 Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2015 Indledning Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små

Læs mere

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2014

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2014 Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 14 Indledning Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små og

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 3. kvartal 2014

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 3. kvartal 2014 Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 3. kvartal 2014 Indledning Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små

Læs mere

BILAG TIL HØRINGSUDKAST TIL MARK UP AFGØRELSE 2016-2017

BILAG TIL HØRINGSUDKAST TIL MARK UP AFGØRELSE 2016-2017 BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 24. NOVEMBER 2015 BILAG TIL HØRINGSUDKAST TIL MARK UP AFGØRELSE 2016-2017 1. september 2015 Engros & Transmission BILAGS NR. SIDE INDHOLD 1. 2-9 Metodebeskrivelse

Læs mere

Tilsynet med priser og leveringsvilkår for tilbagefaldsprodukter

Tilsynet med priser og leveringsvilkår for tilbagefaldsprodukter ENERGITILSYNET Punkt klik her Energitilsynets møde den 17. december 2013 1. november 2013 Sag: 13/11008 Afd.: E&T Sagsbehandler: LVM/SEY Tilsynet med priser og leveringsvilkår for tilbagefaldsprodukter

Læs mere

Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017

Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017 Produktfordelingen på det danske detailmarked for naturgas i 2017 ANALYSE DEN 28. NOVEMBER 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk www.forsyningstilsynet.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning og lov om naturgasforsyning 2012/1 LSV 58 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0126 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling

Læs mere

Tilsynet med priser og leveringsvilkår for tilbagefaldsprodukter

Tilsynet med priser og leveringsvilkår for tilbagefaldsprodukter ENERGITILSYNET Punkt 5 Energitilsynets møde den 17. december 2013 17. december 2013 Sag: 13/11008 Afd.: E&T Sagsbehandler: LVM/SEY Tilsynet med priser og leveringsvilkår for tilbagefaldsprodukter i elforsyningspligtområder

Læs mere

KUNDERNE OG ELPRISEN I 2015

KUNDERNE OG ELPRISEN I 2015 KUNDERNE OG ELPRISEN I 2015 Energiforum 26. maj 2016 Kontorchef, Mads Lyndrup Engros & Transmission, Energitilsynet 1 Baggrund for prisundersøgelsen Udvikling på el-detailmarkedet Tilbagefaldsproduktet

Læs mere

RAPPORT, SEPTEMBER 2017

RAPPORT, SEPTEMBER 2017 RAPPORT, SEPTEMBER 2017 PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 Side 2/6 ENERGITILSYNET PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTFORDELINGEN

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 16-12-2011 Dagsorden: I mødet deltog: 1. Inhabilitet på møde nr. 127 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information

Læs mere

HØRINGSUDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2016

HØRINGSUDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2016 PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. FEBRUAR 2016 HØRINGSUDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2016 11. januar 2016 Engros & Transmission /10917 SLRS RESUMÉ 1. Denne

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE 28. marts 2017 Ret & Administration 16/13465 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE BAGGRUND 1. Ret og Administration har

Læs mere

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER 2012-2014 Side 1/7 ENERGITILSYNET EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS FORDELT PÅ INDHOLD

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 2. maj 2014 Ret & Administration 13/10069 /OTS, PAJ Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Resumé 1. I dette notat orienteres om

Læs mere

Scanenergi Elsalg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2008 indregning af efterregulering for perioden 2003 og 2004

Scanenergi Elsalg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2008 indregning af efterregulering for perioden 2003 og 2004 (Elforsyning) Scanenergi Elsalg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2008 indregning af efterregulering for perioden 2003 og 2004 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr.polit. Chr.

Læs mere

UDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TIL- LÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2017

UDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TIL- LÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2017 UDKAST TIL FASTSÆTTELSE AF TIL- LÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURS- RAMTE KUNDER 2017 11. november 2016 Engros & Transmission 16/10983 Mikkel Hoffmann Bjarrum SAGSFREMSTILLING 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2013

Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2013 Elprisstatistik for forsyningspligtprodukter 1. kvartal 2013 Indledning Formålet med elprisstatistikken for forsyningspligtprodukter er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2018

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2018 BILAGSOVERSIGT 23. november 2017 Engros & Transmission FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2018 BILAGS NR. SIDE CONTENTS 1. 2-5 Lovgrundlag 2. 6-32 Fastsættelse af tillæg til

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2019

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2019 BILAGSOVERSIGT FORSYNINGSTILSYNET 30. november 2018 Engros & Transmission FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOTPRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2019 BILAGS NR. SIDE CONTENTS 1. 2-28 Fastsættelse af tillæg til

Læs mere

Bilag 1 E. Opgavebeskrivelse

Bilag 1 E. Opgavebeskrivelse 20. januar 2014 J.nr. 2009/2018-0001 Ref. Bak/fma Bilag 1 E. Opgavebeskrivelse Indhold 1. Baggrund... 2 2. Forsyningspligtens omfang og indhold... 2 2.1 De udbudte bevillingsområder... 2 2.2 Forsyningspligtens

Læs mere

Metodebeskrivelse for elprisstatistik udarbejdet efter 1. januar 2007

Metodebeskrivelse for elprisstatistik udarbejdet efter 1. januar 2007 Metodebeskrivelse for elprisstatistik udarbejdet efter 1. januar 07 Elprisstatistikken er en månedlig opgørelse af elpriserne for en række kundetyper. Herudover er det hensigten at kunne præsentere en

Læs mere

NATURGASPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018

NATURGASPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 NATURGASPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 20. august 2018 Engros & Transmission INTRODUKTION Naturgasstatistikken udkommer hvert kvartal og indeholder en gennemsnitspris på naturgas for husholdningskunder

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

NATURGASPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2018

NATURGASPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2018 NATURGASPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2018 29. oktober 2018 Engros & Transmission INTRODUKTION Naturgasstatistikken udkommer hvert kvartal og indeholder en gennemsnitspris på naturgas for husholdningskunder

Læs mere

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet Syd Energi c/o Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 9. februar 2012 Sag 4/0720-8901-0211 /LBA Deres ref. Ansøgning vedrørende pilotprojekt med afregning med dynamiske nettariffer 1. SE (Syd

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

Det vurderes, at overtagelsen af enekontrollen med disse aktiviteter og aktier udgør en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. 12 a, stk. 1, nr. 2.

Det vurderes, at overtagelsen af enekontrollen med disse aktiviteter og aktier udgør en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. 12 a, stk. 1, nr. 2. 20-06-2011 ITE 4/0120-0401-0075 /ASL Godkendelse: HEF Himmerlands Elforsyning A.m.b.a. overtager AKE Forsyning A/S og visse aktiver og aktiviteter af AKE Net Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1) BEK nr 1353 af 12/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020

Læs mere

Elprisstatistik 2. kvartal 2012

Elprisstatistik 2. kvartal 2012 Elprisstatistik 2. kvartal 2012 Indledning Formålet med elprisstatistikken er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små og store virksomheder. Der kan være lokale prisforskelle,

Læs mere

Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elpodukter til private og mindre virksomheder

Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elpodukter til private og mindre virksomheder Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elpodukter til private og mindre virksomheder 2 INDHOLD RAPPORT, ENERGITILSYNET JUNI 2017 HVAD KOSTEDE STRØMMEN I 2016? 3 Indhold Hovedkonklusioner og

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elprodukter til private og mindre virksomheder

Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elprodukter til private og mindre virksomheder Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elprodukter til private og mindre virksomheder 2 INDHOLD RAPPORT, ENERGITILSYNET JUNI 2017 HVAD KOSTEDE STRØMMEN I 2016? 3 Indhold Hovedkonklusioner og

Læs mere

Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elprodukter til private og mindre virksomheder

Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elprodukter til private og mindre virksomheder Hvad kostede strømmen i 2016? Prisundersøgelse af elprodukter til private og mindre virksomheder 2. udgave, november 2017 2 INDHOLD RAPPORT, ENERGITILSYNET NOVEMBER 2017 HVAD KOSTEDE STRØMMEN I 2016? 3

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Elprisstatistik 1. kvartal 2012

Elprisstatistik 1. kvartal 2012 Elprisstatistik 1. kvartal 212 Indledning Formålet med elprisstatistikken er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små og store. Der kan være lokale prisforskelle, der afviger fra

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

NATURGASPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2019

NATURGASPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2019 NATURGASPRISSTATISTIK 1. KVARTAL 2019 15. maj 2019 Center for detail, energibesparelser og markedsmæssighed, DEMA Heli@forsyningstilsynet.dk INTRODUKTION Naturgasstatistikken udkommer hvert kvartal og

Læs mere

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Marc Bank Havnealle 23, 2 8700 Horsens Sagsbehandler: /KSV Energiselskab: Gul Strøm CVR 3603 9485 Tagensvej 87, 1. 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Afgørelse om efterregulering af forsyningspligtprisen for SEF Energi A/S for 4. kvartal 2013 som følge af korrigeret grundlast

Afgørelse om efterregulering af forsyningspligtprisen for SEF Energi A/S for 4. kvartal 2013 som følge af korrigeret grundlast Sekretariatet for Energitilsynets afgørelse af den 7. juli 2015 07-07-2015 ENGRO 13/11650 SLRS/KBLP Afgørelse om efterregulering af forsyningspligtprisen for SEF Energi A/S for 4. kvartal 2013 som følge

Læs mere

NATURGASPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2018

NATURGASPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2018 NATURGASPRISSTATISTIK 4. KVARTAL 2018 25. januar 2019 Center for energibesparelse Heli@forsyningstilsynet.dk INTRODUKTION Naturgasstatistikken udkommer hvert kvartal og indeholder en gennemsnitspris på

Læs mere

Hvad kostede strømmen i 2015? Prisundersøgelse af el til private og mindre virksomheder

Hvad kostede strømmen i 2015? Prisundersøgelse af el til private og mindre virksomheder Hvad kostede strømmen i 2015? Prisundersøgelse af el til private og mindre virksomheder 2 INDHOLD RAPPORT, ENERGITILSYNET AUGUST 2016 HVAD KOSTEDE STRØMMEN I 2015? 3 Indhold Hovedkonklusioner 4 Baggrund

Læs mere

Elprisstatistik juli 2007

Elprisstatistik juli 2007 ENERGITILSYNET Elprisstatistik i 27 Elprisstatistikken er revideret med virkning fra 1. januar 27. Som følge af ændret statistikgrundlag kan elprisstatistikker opgjort efter 1. januar 27 ikke umiddelbart

Læs mere

1-2,5 MWh/år 2 MWh/år 2,5-5 MWh/år 4 MWh/år 5-15 MWh/år 15 MWh/år (elvarmekunde)

1-2,5 MWh/år 2 MWh/år 2,5-5 MWh/år 4 MWh/år 5-15 MWh/år 15 MWh/år (elvarmekunde) Elprisstatistikken er en månedlig opgørelse af elpriserne for en række kundetyper. Herudover er det hensigten at kunne præsentere en samlet elpris pr. 1. januar og 1. juli med henblik på at kunne efterkomme

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

Detailmarkedet for elektricitet

Detailmarkedet for elektricitet 15. DECEMBER 2011 Agnete Gersing Detailmarkedet for elektricitet Pressebriefing PRESSEBRIEFING - DETAILMARKEDET FOR EL Mere konkurrence påel-markedet kan skabe store gevinster»konkurrencen pådetailmarkedet

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED 4. KVARTAL 2015 PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED Side 1/12 ENERGITILSYNET PRISSTATISTIK FOR ELHANDELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED RESUMÉ Siden markedsåbningen i 2003 har forbrugerne

Læs mere

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Dette informationsmateriale henvender sig til dig, der har kontakt med boligudlejere. Materialet gennemgår de konkrete konsekvenser, de kommende ændringer

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED

PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED 3. KVARTAL 2015 PRISSTATISTIK FOR ELHAN- DELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED Side 1/12 ENERGITILSYNET PRISSTATISTIK FOR ELHANDELSPRODUKTER PÅ DET FRIE ELMARKED RESUMÉ Siden markedsåbningen i 2003 har forbrugerne

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Bilag 1 N Opgavebeskrivelse

Bilag 1 N Opgavebeskrivelse 15. januar 2013 J.nr. 2201/1182-0006 Ref. BAK Bilag 1 N Opgavebeskrivelse Indhold 1. Baggrund... 2 2. Forsyningspligtens omfang og indhold... 2 2.1 De udbudte bevillingsområder... 2 2.2 Forsyningspligtens

Læs mere

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Et år efter implementeringen af engrosmodellen Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Agenda Hvad er engrosmodellen? Eller rettere; hvad er leveringspligten? Hvilke fokuspunkter har myndighederne haft det seneste

Læs mere

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling Dok. ansvarlig: NMJ Sekretær: Sagsnr: Doknr: 11. december 2014 Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling 1. Kortfattet beskrivelse af tariferingsmetoden Dansk Energi anmelder hermed

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KON- KURS PRODUKTET FOR 2019 (TIL- LÆG TIL SPOT- PRISEN)

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KON- KURS PRODUKTET FOR 2019 (TIL- LÆG TIL SPOT- PRISEN) FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KON- KURS PRODUKTET FOR 2019 (TIL- LÆG TIL SPOT- PRISEN) 30. november 2018 Engros & Transmission Journal Nummer: 17/13546 HELI AFGØRELSE Forsyningstilsynet (FSTS) har på baggrund

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte:

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte: Dansk Energi 14. december 2016 Detail & Distribution 16/11009 laa TILEKNDEGIVELSE OM DANSK ENERGIS ANMELDTE METODEÆN- DRING FOR STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Med mail af 17. oktober 2016 anmeldte Dansk Energi

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Informationsmateriale til boligadvokater

Informationsmateriale til boligadvokater Informationsmateriale til boligadvokater Dette informationsmateriale henvender sig til dig, der har kontakt med boligkøbere og udlejere. Materialet gennemgår de konkrete konsekvenser, som de kommende ændringer

Læs mere

Ændring af Energitilsynets afgørelser vedrørende forsyningspligtig el i 2. kvartal 2006

Ændring af Energitilsynets afgørelser vedrørende forsyningspligtig el i 2. kvartal 2006 ENERGITILSYNET Energitilsynets møde den 23. juni 2008 23-06-2008 EL 4/0720-0200-0073 HNJ Ændring af Energitilsynets afgørelser vedrørende forsyningspligtig el i 2. kvartal 2006 Resumé 1. Prisen for forsyningspligtig

Læs mere

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016)

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016) RESTANCEVEJLEDNING 2016 RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT EWII ENERGI A/S (Gældende fra 1. april 2016) Side 2 INDHOLD 1. FORBRUGERAFTALER OM LEVERING AF ELEKTRICITET 2. NÆRMERE REGLER OM SIKKERHEDSSTILLELSE,

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere