ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI"

Transkript

1 Info IVF ~ 1 ~ ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

2 Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til alle, der ønsker denne behandling. Dog må vi ifølge lovgivningen ikke behandle kvinder, der er fyldt 46 år. Det er ikke nødvendigt med henvisning fra egen læge eller med forudgående undersøgelse. Er du/i blevet undersøgt eller har du/i været i et behandlingsforløb på anden klinik, vil vi gerne modtage kopi af evt. undersøgelses resultater samt kopi af journalen. Ved den indledende samtale vurderer vi, om der i dit/jeres tilfælde er behov for særlige undersøgelser før behandlingsstart. Er der f.eks. ved tidligere undersøgelser konstateret væske i æggelederen (sacto salpinx), ved vi, at chancen for at opnå graviditet er markant nedsat, hvis ikke de(-n) fjernes ved en operation forud for en behandling. Før behandlingsstart opfordrer vi til, at kvinden får undersøgt, om hun har forekomst af Chlamydia (mikroorganisme) i livmoderhalsen. Er dette tilfældet, skal du/i have en kortvarig antibiotikabehandling. Er kvinden usikker på, om hun har haft røde hunde, bør det ved en blodprøve sikres, at hun har dannet antistoffer mod Rubella (røde hunde). Ved manglende antistoffer mod røde hunde skal kvinden vaccineres, og der skal gå 3 måneder efter vaccinationen, inden behandlingen starter. Undersøgelserne for Chlamydia og røde hunde foretages af egen læge. Vi forudsætter at de almindelige kontroller med celleskrab fra livmoderhalsen er fulgt via egen læge. Dertil anbefaler vi, at kvindens stofskifte er kontrolleret (TSH og TPO antistof) samt at der evt. tages hormonprøver: FSH, LH (tages på cyklus dag 2-4) samt evt. AMH (Anti Müllersk Hormon). Såvel manden som kvinden skal før behandling testes for HIV, Hepatitis B og Hepatitis C. Dette gøres ved blodprøver taget på vores klinik (er du/i bosat i udlandet, skal vi have fremsendt kopi af gyldige tests før behandlings start). De hyppigste årsager til ægtransplantation (IVF) eller mikroinsemination (ICSI-behandling) er: Kvinden har beskadigede eller manglende æggeledere. Uforklarlig barnløshed (begge tilsyneladende raske ). Nedsat sædkvalitet. Ikke opnået graviditet ved insemination med mandens sæd. Ikke opnået graviditet ved insemination med donorsæd. Kvinden har endometriose. Manden er tidligere steriliseret. Manden har af ukendte årsager ingen sædceller i ejakulatet. HVORDAN KOMMER VI I GANG? I ringer til klinikken og aftaler tid for en indledende uforpligtende samtale, eller I skriver til os med oplysninger om, hvilke undersøgelser og tidligere behandlinger, I har været igennem. Vi finder i fællesskab frem til, hvilken behandling, der er mest velegnet for jer.

3 Info IVF ~ 3 ~ HVAD ER IVF? IVF betyder In Vitro Fertilisation og er en betegnelse for en teknik, hvor man befrugter ægget udenfor kvindens krop i en glasskål (vitro). Den danske betegnelse er ægtransplantation eller reagensglasbehandling. Efter befrugtningen lægges ægget tilbage med et tyndt plastrør op igennem livmoderhalsen til selve livmoderen. Sætter ægget sig fast i livmoderslimhinden, udvikler det sig som ved en helt naturlig befrugtning. Behandlingen består af flere faser: En indledende hormonbehandling, der sikrer, at æggestokkene modner flere æg end det ene, der modnes i en normal cyklus. Vi følger ægmodningen med ultralydsskanning for at bestemme det rette tidspunkt for ægudtagningen. Ægudtagningen foretages ambulant. Vejledt ved hjælp af ultralydsskanning føres en tynd kanyle op igennem skedevæggen til æggestokkene, hvor ægblærerne tømmes og man derefter ude i laboratoriet under mikroskop finder æggene. Manden afleverer en sædprøve. I få tilfælde tages en vævsprøve fra testiklen, hvis der ikke er sædceller i sædvæsken. Er der brug for donor sæd, vil laboranten optø et sædstrå. Æg og sædceller føres sammen i en lille skål efter oprensning Efter 1 døgn konstateres, hvilke æg der er befrugtede. Æggene dyrkes i hhv. 2, 3 eller 5 dage efter ægudtagningen, hvorefter det mest velegnede befrugtede æg føres op i livmoderen. Evt. overskydende velegnede befrugtede æg på dag 5 kan fryses til evt. senere brug dage senere konstaterer vi, om der er indtrådt graviditet. De enkelte faser bliver beskrevet mere detaljeret senere. HVOR STOR ER CHANCEN FOR AT BEHANDLINGEN LYKKES? For at IVF-behandlingen resulterer i en graviditet, skal nedennævnte trin i behandlingen lykkes: Hormonbehandlingen skal medføre, at flere ægblærer (follikler) udvikler sig. Der skal udhentes et passende antal modne æg. Æggene skal befrugtes og begynde at dele sig til flere celler. Æggene skal sætte sig fast i livmoderslimhinden. Dette betyder, at behandlingen eventuelt afbrydes undervejs, såfremt de enkelte trin ikke opfyldes. Ved oplægning af 1 (evt. max. 2) befrugtet æg i livmoderen i et frisk forsøg, hos kvinder under 40 år, er chancen for positiv graviditetstest ca. 45%, og for at føde et levende barn ca. 37% per forsøg. Hos kvinder over 40 år (= kvinder mellem 40-45år), er chancen for positiv graviditetstest ca. 28%, og for at føde et levende barn ca. 18% per forsøg. Ved oplægning af optøede æg er graviditetschancen den samme som ved friske æg. Succesraten afhænger bl.a. af kvindens alder, idet ægkvaliteten aftager med alderen. Specielt kvinder over 42 år har nedsat chance for at opnå graviditet og yderligere nedsat chance for at gennemføre graviditeten, idet specielt abortrisikoen stiger med alderen.

4 Info IVF ~ 4 ~ ER DER RISIKO FOR KVINDEN VED BEHANDLINGEN? Generelt er risikoen meget lille ved IVF-behandlingen. Hormonstimulationen kan give forbigående hedeture, hovedpine, brystspændinger, trykken i underlivet, oppustethed og kvalme. Der kan også forekomme humørsvingninger. I sjældne tilfælde (under 1%) forekommer der overstimulationssyndrom, hvor æggestokkene reagerer uønsket kraftigt på behandlingen. Dette kan medføre forstyrrelse i væskebalancen og eventuelt hospitalsindlæggelse i nogle dage. I sjældne svære tilfælde kan der være risiko for blodpropper. Overfølsomhedsreaktion på hormonbehandlingen ses kun i meget sjældne tilfælde. Risikoen for at kvinden senere udvikler kræft i æggestokkene har været diskuteret med baggrund i offentliggørelse af en amerikansk undersøgelse i Undersøgelsen viste sig at være behæftet med forskellige videnskabelige mangler. Nyere undersøgelser har ikke påvist kræftrisiko ved den hormonbehandling, der anvendes ved IVF-behandling. Man kan dog aldrig 100% udelukke en risiko. Ved ægudtagningen kan der være en let smertereaktion og efterfølgende en mindre blødning. I meget sjældne tilfælde kan der indtræde underlivsinfektion efter ægudtagningen. 1-2 % af de opnåede graviditeter resulterer i en graviditet uden for livmoderen. Dette vil i mange tilfælde nødvendiggøre en operation. ER DER RISIKO FOR BARNET VED BEHANDLINGEN? Der er født mere end børn efter IVF-behandling, og undersøgelser har ikke påvist øget risiko for misdannelser eller kromosomfejl. PSYKISKE BELASTNINGER Gennemførelse af IVF-behandlingen kan være psykisk belastende for dig/jer begge. Du/I skal være opmærksomme på, at du/i kan reagere forskelligt. Dette forhold takles bedst ved, at du/i er godt informerede om behandlingsforløbet og bruger god tid til at diskutere dine/jeres følelser under behandlingen. Du/I skal være optimistiske, men også realistiske. Chancen for graviditet og fødsel er ikke større, end den nu engang er. Har du/i behov for at have kontakt til andre i samme situation, kan du/i kontakte Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse (LFUB) på tlf eller lfub.dk. Foreningen udgiver bladet KIMEN. I Norge kan du/i kontakte Ønskebarn på tlf eller onskebarn.no. HVIS BEHANDLINGEN IKKE LYKKES Skulle reagensglasbehandlingen ikke lykkes, er det nødvendigt at acceptere, at det ikke er muligt at blive biologiske forældre. Vi vejleder dig/jer, så godt vi kan, i denne fase. Er adoption en mulighed for jer, kan I henvende jer til et af de godkendte adoptionscentre i Danmark. Se under Før adoption, skal I igennem en godkendelsesprocedure i jeres region.

5 Info IVF ~ 5 ~ PRAKTISKE PROCEDURER TRIN FOR TRIN Patienter bosat i udlandet skal være opmærksomme på, at de nævnte procedurer, bortset fra ægudtagning og tilbagelægning af befrugtede æg, kan foregå hos lokal gynækolog. Vi har specielt i Norge samarbejde med flere gynækologer. Inden du/i beslutter dig/jer for at starte behandlingen, er du/i velkomne til en indledende uforpligtende samtale, hvor vi vurderer din/jeres situation og gennemgår behandlingen. Ønsker du/i at starte et forløb ved Maigaard Fertilitetsklinik, kontakter du/i os med henblik på at få en tid til opstart af behandling. Vi har generelt ikke ventetid, men i forbindelse med sommerferie og højtider kan det blive nødvendigt at udskyde behandlingen én cyklus (4 uger) eller forlænge den indledende nedregulerings periode 1 til 2 uger. Ved første konsultation gennemgår en af vore sygeplejersker/jordemoder behandlingen, og du/i får udleveret den nødvendige medicin. Lægen foretager en kortvarig ultralydsskanning af æggestokkene (via skeden) for at konstatere, om der er cyster el. andet, der skal tages hensyn til i forbindelse med behandlingen. I henhold til lovgivningen udleverer vi en Samtykkeerklæring, som du/i skal underskrive. Gifte par skal i den forbindelse medbringe en kopi af vielsesattesten. Du/I skal desuden tage stilling til, om du/i ønsker egnede, overskydende, befrugtede æg nedfrosset. HORMONBEHANDLINGEN Lang protokol Medicinen består ved standardbehandling af en næsespray til nedregulering af hormonsystemet samt hormoninjektioner til stimulation af ægmodningen i æggestokkene. Kvinden starter med næsesprayen (Suprecur) efter første konsultationsdag. Den daglige dosis er 1 pust i næsen 4 gange dagligt 1 pust morgen, 1 pust middag, 1 pust aften og 1 pust før sengetid. Næsesprayen bevirker en nedregulering af kvindens eget hormonsystem, således der kortvarigt indtræder en slags overgangsalder-tilstand. Dette kan være forbundet med lette gener som hedeture og træthed, eventuelt hovedpine. Formålet med nedreguleringen er at bringe æggestokkene i tomgang, så den efterfølgende hormonstimulation bliver mere effektiv og styrbar. Næsesprays-perioden varer minimum 14 dage. I næsesprays-perioden indtræder menstruationen på cirka det sædvanlige tidspunkt. Blødningen varer eventuelt lidt længere end normalt, eller komme et par dage senere. Udebliver menstruationen mere end 4-5 dage efter forventet tidspunkt, kontaktes klinikken. Det er vigtigt, at hormoninjektionerne ikke startes før tidligst 24 timer efter menstruationens start. På det aftalte tidspunkt starter injektionerne med hormonpræparatet (enten Gonal-f, Puregon, Bemfola, Pergoveris, Elonva eller Menopur), der stimulerer væksten af ægblærer i æggestokkene. Medicinen gives som indsprøjtning med en tynd kanyle lige under huden på maven. Det er meget nemt selv at gøre, og sygeplejersken/jordemoderen instruerer jer grundigt på første konsultationsdag. Der gives en indsprøjtning dagligt i 9 dage. Den daglige dosis, der blandt andet afhænger af kvindens alder, er aftalt på forhånd. Sprøjter og kanyler udleveres af klinikken sammen med medicinen. Behandlingen med næsespray fortsætter i perioden med hormonindsprøjtningerne. Der pustes (hvis ikke andet er aftalt) i denne periode kun 3 gange dagligt 1 pust morgen, 1 pust middag og 1 pust aften.

6 Info IVF ~ 6 ~ Kort protokol Her startes med hormonstimuleringen (enten Gonal-f, Puregon, Bemfola, Pergoveris, Elonva, Menopur eller evt. tablet Clomifen) på 2. blødningsdag. Der er ingen forbehandling som ved den lange protokol. Medicinen gives som indsprøjtning med en tynd kanyle lige under huden på maven. Det er meget nemt selv at gøre, og sygeplejersken/jordemoderen instruerer jer grundigt på første konsultationsdag. Der gives en indsprøjtning dagligt i 7 dage. Den daglige dosis, der blandt andet afhænger af kvindens alder, er aftalt på forhånd. Sprøjter og kanyler udleveres af klinikken sammen med medicinen. Derudover tages en hæmmende sprøjte fra 8. cyklusdag (Fyremadel, Orgalutran eller Cetrotide) for at modvirke kvindens eget ægmodnings-system. Der fortsættes herefter dagligt efter klinikkens anvisninger. Generelt har hormonbehandling meget få bivirkninger, men da æggestokkene stimuleres og danner mere hormon end sædvanligt, kan kvinden opleve brystspænding, varmefornemmelse og træthed. 2. KONTROLDAG Ved lang protokol er det typisk på 10. hormoninjektionsdag og ved kort protokol er det typisk på 9. hormoninjektionsdag På anden kontroldag skanner vi æggestokkene for at se, om æg udviklingen er tilfredsstillende. Vi kan se antallet og størrelsen af voksende ægblærer. Antallet er meget individuelt, men der vil gennemsnitligt være 3-5 i hver æggestok. Det er størrelsen (diameteren) af ægblærerne, der er afgørende for, hvornår æggene skal udhentes. De største ægblærer skal være mm, før æggene er så modne, at vi kan planlægge tidspunktet for ægudtagningen. Det er ægblærerne, vi måler. Selve ægget er kun 0,1 mm og kan ikke ses på ultralydsbilledet. Oftest er ægblærerne på 2. kontroldag lidt for små. Vi aftaler eventuelt yderligere hormonindsprøjtning og tid til ny ultralydsskanning. I nogle tilfælde er ægblærerne allerede store nok på 2. kontroldag, men det tidligste tidspunkt for ægudtagning er to dage efter anden kontroldag. ÆGLØSENDE INDSPRØJTNING Den dag, hvor vi vurderer, at ægblærerne er modne, planlægger vi tidspunktet for ægudtagningen. Afhængig af ægblærernes størrelse, foregår udtagningen 2 eller 3 dage senere. 37 timer før (i visse tilfælde 34 timer før) ægudtagningen skal kvinden have en indsprøjtning med hormonet Ovitrelle eller Suprefact, der starter slutmodningen af æggene. Ægløsnings indsprøjtningen skal tages på et specifikt tidspunkt den dag, vi siger. Du/I foretager selv injektionen på samme måde som de øvrige hormoninjektioner. Det er vigtigt, at ægløsningsinjektionen tages inden for ca. 10 min i forhold til det aftalte tidspunkt, da det er afstemt i forhold til den planlagte ægudtagning. Viser skanningen manglende eller utilstrækkelig udvikling af ægblærer, må behandlingen afbrydes. Vi diskuterer herefter muligheden for nyt behandlingsforsøg med ændret hormondosis. ÆGUDTAGNINGEN På det aftalte tidspunkt, møder du/i på klinikken, og skal regne med at være der et par timer. Manden afleverer en sædprøve, og det er bedst, at sædprøven er så frisk som muligt. Prøven kan dog medbringes fra hjemmet, hvis ikke tiden fra prøvetidspunkt til aflevering i klinikken overskrider 75min og den holdes lun under transporten til klinikken. Der bør ikke have været sædafgang inden for de sidste 2 dage.

7 Info IVF ~ 7 ~ Kvinden skal være fastende 6 timer før ægudtagning, men må dog drikke væske (gerne sukkerholdigt, dog ikke mælk) indtil 2 timer før ægudtagning. Cirka 1 time før ægudtagningen, får kvinden nogle smertestillende tabletter (Panodil) og noget beroligende (Halcion). Kvinden tømmer blæren og får lagt en lille plastikkanyle i en blodåre i hånden. Vi kan her igennem give supplerende smertestillende medicin forud for / under ægudtagningen. Kvinden bliver vasket med lidt vand i skeden, og der bliver herefter med en meget tynd kanyle lagt lokalbedøvelse i toppen af skeden. Selve ægudtagningen sker gennem skeden ved at føre en kanyle gennem skedevæggen til æggestokkene, hvor de enkelte ægblærer tømmes for væske. Væsken bringes til laboratoriet, hvor vores laboranter straks i mikroskopet kan se, om der er et æg. Nogle ægblærer kan være tomme, men ca. 80% af ægblærerne indeholder et æg. Antallet af indstik afhænger af antallet af ægblærer. Oftest kan flere ægblærer tømmes i et indstik. Via 2 skærme kan du/i følge med i ægudtagningen samt når laboranten finder æggene ude i laboratoriet. Ægudtagningen tager cirka 5-10 min. Efter ægudtagningen bør kvinden hvile sig. Du/I skal blive på klinikken, til vi har resultatet af sædpræpareringen samt for at sikre at kvinden er velbefindende efter indgrebet. Har kvinden fået beroligende og smertestillende medicin ud over Panodil, må hun ikke føre bil resten af dagen. Vi anbefaler, at kvinden tager den med ro resten af dagen. Der kan være lidt blødning fra skeden de følgende timer, og en let smertereaktion i underlivet må forventes. ÆGDYRKNINGEN De udhentede æg anbringes i en lille skål med dyrkningsmedie og placeres i en inkubator (rugemaskine). Tre til fire timer efter udhentningen tilsætter vi ved almindelig IVF-behandling ca sædceller til dyrkningsvæsken. Efter 48 timer kan vi se, om befrugtningen er gået planmæssigt, og hvor mange æg, der er begyndt at dele sig. Vi kan ikke forudsige, hvor mange æg der deler sig, men normalt er det omkring 75%. Det forekommer, at ingen af æggene bliver befrugtet, og der derfor ikke bliver æg at lægge tilbage i livmoderen. Ved Mikroinsemination (ICSI) er proceduren anderledes (se senere). ÆGOPLÆGNINGEN Normalt lægger vi 1 æg (evt. max 2) tilbage i livmoderen, men dette afhænger af kvaliteten af det/de befrugtede æg. Ved tilbagelægningen anvendes et lille plastrør, der indføres gennem livmoderhalsen. Der er intet ubehag forbundet med dette. Eventuelle overskydende æg bliver destrueret. Er æggene egnede til nedfrysning, bliver du/i tilbudt dette. ASSISTED HATCHING (AHA) Når det befrugtede æg efter oplægning i livmoderen har delt sig til mange celler, "revner" (klækker) membranen, der omkranser ægget. Dette er nødvendigt for at ægget får mulighed for at sætte sig fast i livmoderslimhinden og etablere en graviditet. Denne klækning (hatching) af ægget kan være vanskeliggjort af en for sej eller tyk membran, og noget tyder på, at dette specielt kan være tilfældet hos kvinder over år.

8 Info IVF ~ 8 ~ Man kan her bruge assisted hatching også kaldet AHA, - altså hjælpe med klækningen. Dette gøres ved at mindske membran-tykkelsen (ved en procedure i laboratoriet). Proceduren kan udføres på befrugtede æg på 2. eller 3. dag. Vi udfører ofte AHA hvis kvinden er mere end år, eller vi skønner at ægmembranen virker tyk og sej. Vi kan også tilbyde det efter flere ægoplægninger med pæne æg, men uden opnåelse af graviditet. TIDEN EFTER ÆGOPLÆGNINGEN For at æggene bedre kan fæstne sig i livmoderslimhinden og udvikle sig normalt, får kvinden et hormontilskud Progesteron. Progesteronet gives som stikpiller (Lutinus el. Cyclogest) eller som en creme (Crinone) der lægges op i skeden. Behandlingen fortsætter indtil vi kender resultatet af graviditetstesten 9-14 dage senere. Vi anbefaler rolig livsførelse i et par dage efter ægoplægningen, evt. sygemelding hvis kvindens arbejde er fysisk anstrengende. Graviditetstesten kan tages på en morgenurin 9-14 dage efter ægoplægningen. Klinikken udleverer et test-kit på ægoplægningsdagen. Det er vigtigt, at prøven tages i alle tilfælde, også selv om der kommer menstruation, og du/i ikke regner med graviditet. Kvinden kan godt bløde og alligevel være normal gravid. Vi vil meget gerne, at du/i ringer resultatet til os uanset om testen er positiv eller negativ. Er testen positiv tilbyder vi en graviditetsskanning 3 uger senere. Er graviditetstesten negativ, kan en eventuelt ny behandling med lang protokol starte op på den følgende 21. cyklusdag, hvis I ønsker dette. Ved en ny kort protokol skal der gå 1 cyklus før ny opstart, der kan bestilles tid til denne, når I ringer med resultatet af graviditetstesten. MIKROINSEMINATION (ICSI) I enkelte tilfælde producerer manden så få sædceller, at befrugtning af æggene, som beskrevet ovenfor ved almindelig IVF-behandling, ikke kan forventes at finde sted. Der kan også være tilfælde, hvor æggene, på trods af tilsyneladende fin kvalitet af æg og sæd, ikke blev befrugtet ved almindelig IVF-behandling. I disse situationer foretager vi mikroinsemination, hvor en enkelt sædcelle med et særligt udstyr føres direkte ind i ægget. I fagsproget hedder denne procedure ICSI (Intra Cytoplasmatisk Sperm Injection). HVORNÅR ANVENDES ICSI? Er sæden af så dårlig kvalitet, at vi ikke finder det sandsynligt, at der vil ske befrugtning af æggene ved almindelig IVF, anbefaler vi ICSI-behandling. Normalt ved vi fra tidligere sædundersøgelser, om mandens sædkvalitet er nedsat, og har i sådanne tilfælde aftalt, at vi befrugtet æggene ved ICSI-metoden. Sædkvaliteten kan være svingende, og det forekommer, at sæden på ægudtagningsdagen har en kvalitet, der medfører, at vi anbefaler befrugtning med ICSI-metoden. Vi vil altid diskutere dette med jer, og vi foretager ikke ICSI-behandling mod jeres ønske eller uden jeres vidende. Hvis ikke den almindelige IVF-behandling resulterer i befrugtede æg senest 48 timer efter tilsætningen af sædcellerne, er der desværre ikke mere at gøre i den pågældende behandling. Vi kan ikke forsøge at befrugte æggene med ICSI-metoden på dette tidspunkt, fordi æggene kun har en kort periode, hvor de er modtagelige. En manglende befrugtning kan være tilfældig og betyder derfor ikke, at det vil gå på samme måde ved et nyt behandlingsforsøg.

9 Info IVF ~ 9 ~ Ved ICSI-behandling på grund af forringet sædkvalitet, er chancen for at opnå graviditet den samme som ved almindelig IVF-behandling. MANGLENDE SÆDCELLER I EJAKULATET Mænd, der er steriliserede, har ingen sædceller i den sædvæske, der udtømmes ved sædafgang. Såfremt et forsøg på operativt at genskabe passagen i sædstrengen ikke er lykkedes, eller manden ikke ønsker en sådan operation, kan vi under lokalbedøvelse hente nogle få sædceller fra testiklen. ICSI-metoden gør det muligt at anvende disse sædceller til at befrugte æggene. Teknikken med operativ udhentning af sædceller fra testiklen (TESE) kan også anvendes hos mænd, der som følge af infektion i kønsdelene eller af andre ukendte årsager ikke har sædceller i sædvæsken. FRYSNING AF ÆG Siden 1983 har metoden med nedfrysning af befrugtede æg med henblik på tilbagelægning i livmoderen været anvendt med succes. Der er født mange tusinde børn som resultat af denne behandling, og der er ikke påvist forøget risiko for abort, misdannelser eller kromosomfejl. Lovgivningen medfører at: De befrugtede, nedfrosne æg bliver kun anvendt til behandling af jer. Der kan aldrig blive tale om at anvende æggene til andre patienter. Befrugtede æg må højst være nedfrosset i 5 år eller til kvindens 46. fødselsdag, hvorefter æggene bliver destrueret. Æggene destrueres tillige i tilfælde af den ene parts død (medmindre I har givet samtykke til anvendelse af æg ved virs (mandens) død) eller ved opløsning af parforholdet. Før nedfrysning af æggene skal du/i give skriftligt samtykke til nedfrysning og opbevaring, samt erklære dig/jer indforstået med de vilkår og betingelser, der gælder. Befrugtede æg må kun optøs og anvendes, såfremt du/i giver skriftligt samtykke hertil. Er der i dit/jeres tilfælde overskydende befrugtede æg, kan vi tilbyde nedfrysning, hvis æggene er velegnede. Oftest er det kun æg, der er udviklet til blastocyster, der nedfryses. Chancen for at blive gravid med nedfrosne, optøede æg er den samme som ved oplægning af friske æg. Æggene optøs dagen før tilbagelægningen eller samme morgen, og det er normalt først dagen efter eller nogle timer senere, at vi kan vurdere æggenes egnethed.

10 Info IVF ~ 10 ~ HVORDAN? Såfremt du/i ønsker tilbagelægning af optøede befrugtede æg, foregår det i en naturlig cyklus uden hormonstimulation. Er der meget uregelmæssig eller helt manglende menstruation, bliver der tale om en let hormonbehandling, sædvanligvis med tabletter (Clomifen eller Østradiol (Progynova)). Kvinden ringer ved en menstruations begyndelse og aftaler tid til en ultralydsskanning på cyklusdag. Her vurderer vi slimhindetykkelsen i livmoderen og sikrer, at der er en ægblære under udvikling. Ægblærens størrelse afgør, hvornår den ægløsende sprøjte (Ovitrelle) skal tages. Hvis ægblæren er for lille på skanningstidspunktet, aftales tid til ny skanning. Ægløsningssprøjten kan udleveres her på klinikken. Samme dag aftales tid til ægoplægningen, der finder sted 4-6 dage senere (afhængig af protokol/type æg på frys). Anvendes Østradiol (Progynova), skal kvinden tage Crinone/Lutinus/Cyclogest i nogle dage forud for ægoplægningen, tidspunkt for opstart af dette aftales i forbindelse med en skanning. Der skal ikke tages ægløsningssprøjte. FRYSNING AF SÆD Frysning af sæd kommer på tale, hvis manden har vanskeligt ved at levere sæd på ægudtagningsdagen, eller af andre årsager er forhindret i at møde den pågældende dag. Ved frysning og optøning af sæd, går en del sædceller til grunde. DONORSÆD Anvendes donorsæd i forbindelse med fertilitetsbehandlingen, kan vi levere sæd fra både anonyme og åbne donorer dog kun med basisprofil (højde, vægt, hår- og øjenfarve). Vi køber sæden ved European Sperm Bank, som er en godkendt sædbank. Ønsker man at anvende åben eller anonym donor med mere specifikke karakteristika, skal man selv rette henvendelse til en sædbank med henblik på udvælgelse, køb og overførsel af den ønskede donorsæd til vores klinik forud for behandlingen. Det fastlagte regelsæt sikrer, at donorerne er sygdomsfri. Forud for anvendelsen af donorsæden, tager vi en grundig samtale med jer om donorudvælgelse. I skal også underskrive en særlig erklæring. Ifølge Lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v., børneloven og lov om adoption (Lov nr. 602,18 juni 2012) og Sundhedsstyrelsens vejledning til denne er vi forpligtet til at give dig følgende information: Ved udvælgelse af donorer er risiko for videregivelse af arvelige sygdomme, misdannelser m.v. søgt begrænset ved kun at anvende donorer, som har oplyst at de ikke har kendskab til sådanne arverisici i deres slægt, og hvor der af en erfaren sundhedsperson er udspurgt og undersøgt for at belyse dette. Trods disse særlige forsigtighedsregler er en arverisiko alligevel ikke helt udelukket. Hvis barnet mod forventning fejler noget ved fødslen eller i de første leveår, som du får at vide kan være arveligt, er det derfor vigtigt, at du melder tilbage til klinikken, så der kan tages stilling til, om donor fortsat kan anvendes. Det samme gælder, hvis du får at vide, at det kan dreje sig om smitteoverførsel. Selv om donor er testet fri for smitsomme sygdomme fx HIV og hepatitis, er risikoen aldrig nul, og man kan ikke undersøge for alt.

11 Info IVF ~ 11 ~ KONTRAKT PÅ 3 BEHANDLINGSFORSØG (PAKKELØSNING) På opfordring af Landsforeningen af Ufrivillig Barnløse, har flere fertilitetsklinikker indført en pakkeløsning, hvor der tegnes kontrakt for 3 eller 4 behandlinger. Kontraktens pris og type afhænger af, om kvinden er fyldt 40 år ved behandlingsstart samt befrugtningsmetode. Den indeholder op til 3 eller 4 behandlinger, hvor der er egnede æg til oplægning eller maksimalt 5 påbegyndte behandlinger. Hvis der ved én af behandlingerne indtræder graviditet med efterfølgende fødsel af levende barn, gives ikke yderligere behandling. Eventuel afbrudt behandling kan betales særskilt med sædvanlig aflysningspris (se prisliste), så den aflyste behandling ikke medregnes i pakkeløsningen. Nedfrysning af overskydende egnede befrugtede æg/blastocyster er inkluderet i prisen. Oplægning af optøede æg/blastocyster efter 1. og 2. fuldendte behandling er inkluderet i prisen. Nedfrosne æg/blastocyster oplægges inden opstart af en ny frisk behandling. Eksempel på IVF-kontrakten er vist nedenstående:

12 Info IVF ~ 12 ~ VEJLEDNING OM MODERSKAB OG FADERSKAB TIL PAR, DER ØNSKER FORETAGET KUNSTIG BEFRUGTNING Moderskab: Den kvinde, der føder barnet, anses for barnets mor, også selvom moderen har fået doneret ægget fra en anden kvinde. Faderskab: Ved kunstig befrugtning, hvor der anvendes sædceller fra ægtemanden eller fra den mand, som kvinden samlever med, vil de retlige virkninger i forbindelse med faderskab være som ved naturlig befrugtning: Hvis parret er gift, anses ægtemanden som far. Hvis parret er ugift, skal manden, før behandlingen indledes, i forbindelse med samtykke til behandlingen tillige skriftligt erklære, at han vil anerkende faderskabet til barnet. Anvendelse af donorsæd: Anvendes donorsæd til befrugtning af en gift kvinde, skal partneren i forbindelse med samtykke til behandlingen påtage sig forældreskabet, jvf. Lov om børns retsstilling 2 og 3. Ved kunstig befrugtning med donorsæd af en ugift kvinde, skal en evt. partner, der samlever med kvinden, før behandlingen indledes underskrive en Samtykkeerklæring, hvorved hun forpligter sig til at anerkende forældreskabet til barnet. Retsvirkninger af forældreskab: Barnets forældre har pligt til at forsørge barnet til det 18. år. Barnet har ret til at bære forældrenes navn, og vil have arveret efter forældrene. Anonymitet: Donation af såvel æg som sæd skal ske anonymt. Donors identitet må ikke oplyses for det modtagende par eller barnet, ligesom donor ikke må få oplysninger om det modtagende pars eller barnets identitet.

13 Info IVF ~ 13 ~ MEDICIN I FORBINDELSE MED IVF-BEHANDLINGEN Suprecur næsespray Virker på dannelsen af de overordnede kønshormoner i hjernen. Præparatet hæmmer hypofysens afgivelse af de hormoner, der stimulerer og modner ægblærerne. Præparatet hæmmer også hormonet, der igangsætter ægløsningen. Effekten kan sidestilles med at kvinden kortvarig er i overgangsalder. Bivirkninger: Let irritation af næseslimhinden, forkølelsessymptomer umiddelbart efter indtagelsen, derudover i varierende grad hovedpine, hedeture samt irritabilitet. Suprefact / Gonapeptyl Analoge præparater til Suprecur med samme effekt. Anvendes undertiden som supplement til Suprecur. Gives som injektion i maveskindet (eller låret). Bivirkninger samme som Suprecur. Zoladex Analog præparat til Suprecur, Suprefact og Gonapeptyl med samme effekt. Er et depotpræparat, der gives som enkelt injektion med virkning over 4 uger. Gives som injektion i maveskindet. Bivirkninger samme som Suprecur. Gonal-f, Puregon, Menopur, Bemfola, Pergoveris eller Elonva Hypofysens ægblære stimulerende hormon. Stimulerer æggestokkene så der modnes mere end et æg per cyklus. Gives som injektion i maveskindet (eller låret). Bivirkninger : tiltagende trykken i nedre del af maven, oppustethed, humørsvingninger, brystspænding, lokal irritation ved indstikssted Fyremadel, Orgalutran eller Cetrotide Blokerer for virkningen af overordnede kønshormon i hjernen, således at der hæmmes for hypofysens afgivelse af de hormoner, der stimulerer og modner ægblærerne. Dette for at modvirke kroppens egen påvirkning af ægmodning og ægløsning. Gives som injektion i maveskindet (eller låret). Bivirkninger : lokal irritation ved indstikssted (svarende til et bistik, rødme) Provera Gestagenpræparat, der gives for at fremprovokere en menstruation, hvis denne udebliver i nedreguleringsfasen eller forud for en behandlingsstart. Tages som tabletter. Bivirkninger : kvalme, hovedpine, humørsvingninger Clomifen. Hormon, som får hypofysen til at producere mere af det ægblærestimulerende hormon. Tages som tabletter. Bivirkninger : kvalme, hovedpine, humørsvingninger Ovitrelle Ægløsende hormon der gives, når æggene skønnes store nok til ægudtagning. Gives som injektion i maveskindet (eller låret). Bivirkninger : lokal irritation ved indstikssted (svarende til et bistik, rødme), spændinger i maven

14 Info IVF ~ 14 ~ Crinone, Cyclogest eller Lutinus Det graviditetsbevarende hormon Crinone, Cyclogest eller Lutinus = progesteron gives efter ægoplægningen for at understøtte slimhinden i livmoderen. Progesteron dannes naturligt i kroppen efter ægløsningen, men på grund af hormon-nedreguleringen med Suprecur, Suprefact el.lign., suppleres der efter ægoplægningen med progesteron tilskud. Bivirkninger : brystspænding, oppustethed, øget udflåd fra skeden Halcion Beroligende middel i form af tabletter, der gives i forbindelse med ægudtagningen. Virkningen opleves som træthed og svimmelhed i mere eller mindre grad. (udleveres og betales af klinikken) Fentanyl Smertestillende middel, der gives i forbindelse med ægudtagningen. Gives i en kanyle i hånden. Man må ikke køre bil, når man har fået disse midler. (udleveres og betales af klinikken) PRAKTISKE OPLYSNINGER Al medicin kan blive udleveret her fra klinikken, såfremt det er på lager. Afregningen sker via Trøjborg Apotek, Tordenskjoldsgade 30, 8200 Århus N. Telefon , der sender faktura direkte til jer. Sygesikringen Danmark yder tilskud til medicin, men ikke til selve IVF-behandlingen. Tilskuddet afhænger af, i hvilken gruppe man er registreret i Danmark. Der kan kun ydes tilskud på kvindens navn og personnummer.

15 Info IVF ~ 15 ~ Prislisten på hjemmesiden er til enhver tid den gældende. PRISLISTE Indledende orienterende samtale 1 Ingen betaling IVF/ICSI-BEHANDLING IVF-behandling ,- Dkk. ICSI-behandling ,- Dkk. Nedfrysning af befrugtede æg 2 1. år gratis Oplægning af optøede, befrugtede æg 9.000,- Dkk. Behandling med optøede, befrugtede æg fra anden klinik (uanset oplægning) 5.000,- Dkk. Pris ved afbrudt behandling før ægudtagning (gælder fra planlagt behandling) 5.000,- Dkk. Pris ved afbrudt behandling efter ægudtagning 9.500,- Dkk. Nedfrysning af partnersæd 2.000,- Dkk. Opbevaring af nedfrosne sædstrå eller nedfrosne æg (pr. år, max 5 år) ,- Dkk. Operativ udtagning af sædceller (både diagnostisk og i forbindelse med behandling) 3.000,- Dkk. Tillæg for assisted hatching (AHA) 2.000,- Dkk. Tillæg for anvendelse af anonym donorsæd (pr. behandling) 2.750,- Dkk. Tillæg for anvendelse af åben donorsæd (basisprofil, pr. behandling) 3.500,- Dkk. Dyrkning af æg i special medium 2.000,- Dkk. Blastocystdyrkning 3 Ingen betaling Akupunktur 750,- Dkk. Endometrie-priming 3.000,- Dkk. Fremsendelse af journalkopi 200,- Dkk. Administrationsgebyr for udenlandske patienter (pr. faktura) 150,- Dkk. KONTRAKT OP TIL 3 BEHANDLINGER. (SE SPECIFICERET KONTRAKT) Kvindens alder til og med 39 år. IVF-behandling ICSI-behandling ICSI + TESE-behandling Kvindens alder fra 40 år til og med 44 år. IVF-behandling ICSI-behandling ICSI + TESE-behandling ,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk. KONTRAKT OP TIL 4 BEHANDLINGER. (SE SPECIFICERET KONTRAKT) Kvindens alder til og med 39 år. IVF-behandling ICSI-behandling ICSI + TESE-behandling ,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk.

16 Info IVF ~ 16 ~ Prislisten på hjemmesiden er til enhver tid den gældende PRISLISTE ÆGDONATION (EKSKL. MEDICIN TIL DONOR) Ægdonationsbehandling inkl. 1 oplægning af frosne æg ,- Dkk. INSEMINATIONSBEHANDLING IUI-H (insemination med partners sæd) IUI-D (insemination med donorsæd købt ved sædbank) 5 IUI-D (insemination med anonym donorsæd fra vores beholdning) IUI-D (insemination med åben donorsæd fra vores beholdning) 2.000,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk. SPECIALKONSULTATIONER Jordemoderkonsultation 650,- Dkk. UNDERSØGELSER HSU (ultralydsvejledt undersøgelse af livmoder og passage i æggeledere) Sædanalyse 6 Kromosomanalyse (blodprøve) HIV- og Hepatitistests (blodprøve) AMH (blodprøve) Hormonanalyser (blodprøve, pr. analyse.) Chlamydiapodning Graviditetsskanning Ultralydsskanning 2.500,- Dkk. 750,- Dkk ,- Dkk. 500,- Dkk. 900,- Dkk. 200,- Dkk. 900,- Dkk ,- Dkk ,- Dkk. BEMÆRKNINGER Graviditetsskanning er inkluderet ved IVF-, ICSI- og IUI-behandling. Alle priser er uden medicin. 1 Ved aflysning senere end 2 døgn inden samtalen betales kr , år betales intet, herefter faktureres pr. påbegyndt år. 3 Er der ikke brugbare blastocyster på 5. dagen, og ægoplægningen derfor aflyses, anses behandlingen ikke som gennemført. Behandlingen anses for at være en påbegyndt behandling. 4 Hvis der ikke er egnede æg til nedfrysning refunderes 50% af prisen. 5 Donorsæd, som patienten selv har udvalgt, købt og overflyttet fra en sædbank 6 Gratis i forbindelse med yderligere behandling i klinikken

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til alle, der ønsker denne behandling.

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI

ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 1 ~ Maigaard FERTILITETSKLIN IK ÆGTRANSPLANTATION - IVF MIKROINSEMINATION - ICSI Info IVF ~ 2 ~ HVEM KAN BEHANDLES? Maigaard Fertilitetsklinik tilbyder ægtransplantation (IVF-behandling) til

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

Insemination med donorsæd

Insemination med donorsæd Insemination med donorsæd Insemination med donorsæd foregår på samme måde som med partners sæd, blot anvendes optøet donorsæd. Behandlingen anvendes til par, hvor manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller

Læs mere

Inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling Inseminationsbehandling Inseminationsbehandlung Formålet med inseminationsbehandling Ved inseminationen bliver sædcellerne sprøjtet direkte ind i livmoderen. Derfor er vejen ud i æggelederen kortere, og

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3 Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Hvornår udføres ægdonation... 4 Samtale... 4 Venteliste... 5 Aktivliste...

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd Contact: www.copenhagenfertilitycenter.com E-mail: info@copenhagenfertilitycenter.com Phone: +45 33257000 Address: Lygten 2c, DK 2400NV, Copenhagen Denmark Skodsborg Strandvej

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D GYNÆKOLOGISK KLINIK Speciallæge Niels Lund Odensevej 25, 1. sal, 5500 Middelfart Tlf. 6440 0046 E-mail: gyn@drlund.dk BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D 1 Barnløshed Først undersøges årsagen

Læs mere

Reagensglasbehandling

Reagensglasbehandling I har fået tilbudt IVF-behandling på grund af ufrivillig barnløshed. IVF står for In Vitro Fertilisation, der på dansk kaldes ægtransplantation. Behandlingen bliver oftest kaldt reagensglasbehandling eller

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand, kan også vælge denne løsning

Læs mere

Ivan M. Grunnet INSEMINATION IUID

Ivan M. Grunnet INSEMINATION IUID Ivan M. Grunnet Speciallæge i gynækologi Skt. Anne Plads 2, 5000 Odense C. Tlf. 66 14 76 00. Ydernr. 244570 Email: klinikken@ivangrunnet.dk www.ivangrunnet.dk INSEMINATION IUID INSEMINATION Ved uforklarlig

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende anonym donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand kan også vælge denne

Læs mere

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen.

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1 Patient information Ægdonation - I udlandet 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org Ægdonation - I udlandet

Læs mere

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus Side 1 af 5 Velkommen til Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus. Indholdsfortegnelse: Om Fertilitetsklinikken Henvisning til klinikken Gentagne aborter Inseminationsbehandling Ventetid til inseminationsbehandling

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Patient information Insemination med partners sæd - IUIH 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik E-mail: copenhagen@nordica.org Insemination med partners sæd - IUIH 2 Insemination Insemination

Læs mere

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Ægdonation information Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Om ægdonorer... 3 Kompensation

Læs mere

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik.

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik. Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik Omhandler In Vitro Fertilisering (IVF) Mikroinsemination (ICSI)

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2015.

Fertilitetsinstruks, 2015. Fertilitetsinstruks, 2015. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af insemination samt fertilitetsfremmende operationer, vandskanning og HSU, samt

Læs mere

Insemination efter hormonstimulation med tabletter

Insemination efter hormonstimulation med tabletter Side 1 af 6 Insemination efter hormonstimulation med tabletter Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning. Denne vejledning dækker behandling i form af insemination, hvor mandens sæd anvendes.

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2013.

Fertilitetsinstruks, 2013. Fertilitetsinstruks, 2013. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af IVF- og IVF/ICSI behandling i samarbejde med Fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus,

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Eft at have undsøgt dig/j

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd 1 Insemination med partners sæd Contact: www.copenhagenfertilitycenter.com E-mail: info@copenhagenfertilitycenter.com Phone: +45 33257000 Address: Lygten 2c, DK 2400NV, Copenhagen Denmark Skodsborg Strandvej

Læs mere

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1 Patient information In Vitro Fertilisation - IVF behandling 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org In Vitro

Læs mere

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk

Information om IVF. Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Information om IVF Vester Voldgade 106,3 1552 København Tlf.: 33 33 71 01 info@vitanova.dk Side 1 Information om IVF Velkommen til Vitanova og tak for din henvendelse. Med denne information håber vi, at

Læs mere

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Telefonnummer direkte: 35 45 83 24 (Elisabeth Larsen) E-mail: elisabeth.clare.larsen@rh.regionh.dk Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Baggrund: Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation

Læs mere

Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor?

Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor? 1 Ægdonor på Copenhagen Fertility Center Kunne du tænke dig at blive ægdonor? Her kan du læse mere om det at blive ægdonor på Copenhagen Fertility Center 2 Danske regler om donation af ubefrugtede æg:

Læs mere

Patientvejledning. 11. Behandling med ægdonation

Patientvejledning. 11. Behandling med ægdonation Patientvejledning 11. Behandling med ægdonation Behandling med ægdonation Både par og enlige har mulighed for at modtage ubefrugtede æg fra en anden kvinde. Ægdonation kan tilbydes: Hvis kvinden ikke selv

Læs mere

Reagensglasbehandling (IVF)

Reagensglasbehandling (IVF) Reagensglasbehandling (IVF) Hvornår kan der tilbydes IVF behandling. Når kvinden har lukkede eller beskadigede æggeledere, som følge af underlivs- eller blindtarmsbetændelse, tidligere kejsersnit eller

Læs mere

Patientvejledning. 2. IVF / ICSI - lang protokol

Patientvejledning. 2. IVF / ICSI - lang protokol Patientvejledning 2. IVF / ICSI - lang protokol IVF / ICSI behandling lang protokol IVF er en forkortelse af In Vitro Fertilisering. Dette betyder, at befrugtningen (fertiliseringen) sker uden for kroppen

Læs mere

IVF-vejledning. Behandling

IVF-vejledning. Behandling IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Speciallæge Peter Lundström, Fertilitetsklinikken IVF Centrumgaden 24, 2. sal, 2750 Ballerup Tlf. 44 60 90 20, ivf@lundstrom.dk,

Læs mere

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Ægdonation information Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indsamling og opbevaring af informationer...

Læs mere

IVF-vejledning. Behandlingen

IVF-vejledning. Behandlingen IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Patientvejledning. 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus

Patientvejledning. 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus Patientvejledning 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus Behandling med nedfrosne æg (FET) i hormonstimuleret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Anette Lindhard Overlæge April 2015 Om vejledningen: Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med reagensglasbefrugtning på grund af uønsket

Læs mere

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Patientvejledning 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Behandling med nedfrosne/optøede æg (FET) i hormonsubstitueret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Velkommen til Stork IVF Klinik A/S - En fertilitetsklinik uden ventetid. Vi tilbyder alle former for fertilitetsbehandling under trygge og omsorgsfulde rammer. Nina Stork, klinikkens stifter, der selv

Læs mere

Patientvejledning. 1. IVF / ICSI - kort protokol

Patientvejledning. 1. IVF / ICSI - kort protokol Patientvejledning 1. IVF / ICSI - kort protokol IVF / ICSI behandling kort protokol IVF er en forkortelse af In Vitro Fertilisering. Dette betyder, at befrugtningen (fertiliseringen) sker uden for kroppen

Læs mere

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene og insemination med oprenset sæd i livmoderen

Læs mere

Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling)

Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling) Information om Reagensglasbehandling (IVF-behandling) Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med reagensglasbefrugtning på grund af uønsket barnløshed. Det er hensigten at give en vejledning

Læs mere

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation Information og vejledning til barnløse par In Vitro Fertilisation IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Fertilitetsklinikken afsnit 4071 Rigshospitalet www.fertilitet.rh.dk Januar 2014 Anders Nyboe Andersen

Læs mere

INSEMINATION DONOR Hos kvinder og kvindepar.

INSEMINATION DONOR Hos kvinder og kvindepar. Ivan M. Grunnet Speciallæge i gynækologi Skt. Anne Plads 2, 5000 Odense C. Tlf. 66 14 76 00. Ydernr. 244570 Email: klinikken@ivangrunnet.dk www.ivangrunnet.dk INSEMINATION DONOR Hos kvinder og kvindepar.

Læs mere

Behandlingsvejledning

Behandlingsvejledning Behandlingsvejledning In Vitro Fertilisation (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Testikulær sperm ekstraktion (TESE) Cryopræserverede embryoner (FER) DANSK FERTILITETSKLINIK www.danfert.dk Tlf. 38 34 90 30

Læs mere

In Vitro Fertilisation

In Vitro Fertilisation Information og vejledning til barnløse par In Vitro Fertilisation IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Fertilitetsklinikken afsnit 4071 Rigshospitalet www.fertilitet.rh.dk November 2016 Anders Nyboe

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s - o g E n d o k r i n o l o g i s k K l i n i k R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Anette Lindhard Overlæge November 2014 AL / IVF-behandling/

Læs mere

Oocyt donor information om at donere æg

Oocyt donor information om at donere æg Oocyt donor information om at donere æg Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indsamling og opbevaring af informationer... 3 Om denne vejledning... 3 Om ægdonation...

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i

Læs mere

Oocyt donor information om at donere æg

Oocyt donor information om at donere æg Oocyt donor information om at donere æg Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Før du kan starte som ægdonor... 3 Undersøgelser... 3 Prævention...

Læs mere

IVF ICSI TESA Information

IVF ICSI TESA Information IVF ICSI TESA Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

IVF-vejledning. Behandlingen

IVF-vejledning. Behandlingen IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Fertilitetsklinikken Trianglen

Fertilitetsklinikken Trianglen Fertilitetsklinikken Trianglen Information om IVF ICSI TESA Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indsamling og opbevaring af informationer... 3 Insemination med sæd fra den

Læs mere

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Vi tilbyder alle former for fertilitetsbehandling under trygge og omsorgsfulde rammer. Nina Stork, klinikkens stifter, der selv har været igennem utallige inseminations-

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Personalet Fertilitets - og Reproduktionsmedicinsk klinik August 2017 Om vejledningen: Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med reagensglasbefrugtning

Læs mere

Patientvejledning. 10. Ægdonation - til donorer

Patientvejledning. 10. Ægdonation - til donorer Patientvejledning 10. Ægdonation - til donorer Vejledning til ægdonorer Hvis du er interesseret i at hjælpe kvinder, der ikke selv danner æg, kan du blive ægdonor hos Aleris-Hamlet Fertility. Lovmæssige

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Kvinder F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n

Læs mere

IVF ICSI TESA Information

IVF ICSI TESA Information IVF ICSI TESA Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i

Læs mere

Informationsmateriale før insemination

Informationsmateriale før insemination Informationsmateriale før insemination Velkommen hos Storkereden Hos Storkereden er vi klar til at tage godt imod dig for at sikre et godt inseminationsforløb. Det er vigtigt at du føler dig tryg og i

Læs mere

Behandling af barnløse

Behandling af barnløse Behandling af barnløse Hvidovre Hospital Fertilitetsklinikken, Afsnit 455 Indhold 1 Behandling af barnløse... 6 Hvem kan komme i behandling... 6 Hvor stor er chancen for at blive gravid... 6 Overvejelser

Læs mere

Patientvejledning Ægtransplantation IVF

Patientvejledning Ægtransplantation IVF Patientvejledning Ægtransplantation IVF Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling 2 Regionshospitalet Randers/ Regionshospitalet Horsens FERTILITETSKLINIKKERNE Januar 2013 Denne vejledning

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Indledning... 3. Henvisning til behandling... 3. Undersøgelser af kvinden... 4. Undersøgelser af manden...

Indholdsfortegnelse... 2. Indledning... 3. Henvisning til behandling... 3. Undersøgelser af kvinden... 4. Undersøgelser af manden... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Henvisning til behandling... 3 Undersøgelser af kvinden... 4 Undersøgelser af manden... 4 Behandlingstyper IVF/IUIH(D)... 5 Ægtransplantation

Læs mere

Patientvejledning. 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus

Patientvejledning. 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus Patientvejledning 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus Behandling med nedfrosne æg (FET) i naturlig cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner) tilbage. Embryoner

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Det kan også skyldes

Læs mere

Information til kvinder, der skal have frosset væv fra en æggestok før behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling

Information til kvinder, der skal have frosset væv fra en æggestok før behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling Information til kvinder, der skal have frosset væv fra en æggestok før behandling med kemoterapi og/eller strålebehandling Baggrund Dine æggestokke indeholder alle de æg, der fra pubertet til overgangsalder

Læs mere

Denne pjece er via hjemmesiden www.skejbybarn.dk tilgængelig for alle, der behandles med ægtransplantation/reagensglasbehandling

Denne pjece er via hjemmesiden www.skejbybarn.dk tilgængelig for alle, der behandles med ægtransplantation/reagensglasbehandling 2 Denne pjece er via hjemmesiden www.skejbybarn.dk tilgængelig for alle, der behandles med ægtransplantation/reagensglasbehandling = in vitro fertilisation (IVF) samt IVF med ICSI (mikroinsemination) på

Læs mere

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00.

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Kvinder F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n

Læs mere

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Insemination med sæd fra den mandlige partner (IUI-H)... 3 Den normale befrugtning...

Læs mere

At donere æg Information

At donere æg Information Atdonereæg Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Før du kan starte som ægdonor... 3 Undersøgelser... 3 Prævention... 3 Når du vil i

Læs mere

Barnløshedsbehandling

Barnløshedsbehandling Barnløshedsbehandling Behandlingstilbud på Dansk Fertilitetsklinik Hurtigt og effektivt undersøgelsesprogram af årsagen til barnløshed Reagensglasbefrugtning (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Sædudtagning

Læs mere

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Info materiale Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Indhold 1. Insemination... 4 1.1. Journalsamtale... 4 1.2. Selve inseminationen... 5 1.3. Undersøgelser... 6 1.3.1. Hystero

Læs mere

Blastocystdyrkning viste fine fremskridt og ikke mindst forbedrede resultater efter brug af nedfrosne embryoner/blastocyster.

Blastocystdyrkning viste fine fremskridt og ikke mindst forbedrede resultater efter brug af nedfrosne embryoner/blastocyster. ÅRSRAPPORT 2015 Forord Hermed foreligger den 11. årsrapport fra Fertilitetsklinikken Dronninglund, Klinik Kvinde-Barn- Urinvejskirurgi. Aalborg Universitetshospital. Klinikken blev oprettet 2004 og påbegyndte

Læs mere

Fertilitetsklinikken Trianglen

Fertilitetsklinikken Trianglen Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Vigtige nye regler om egenbetaling for inseminationsbehandling i alle speciallægepraksisser Egenbetaling for insemination

Læs mere

Behandling for ufrivillig barnløshed

Behandling for ufrivillig barnløshed Når I skal i behandling for ufrivillig barnløshed, afhænger behandlingsmetoderne af årsagen til jeres I denne pjece kan I læse generel information om de forskellige behandlingsmetoder. Præcis hvordan jeres

Læs mere

Familiedannelse. efter sæd- eller ægdonation

Familiedannelse. efter sæd- eller ægdonation Familiedannelse efter sæd- eller ægdonation 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 6 Donationsformer 8 Antal behandlinger efter donation i Danmark 10 Om at anvende donorsæd 12 Hvad siger loven om faderskab

Læs mere

Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation

Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation Fertilitetsklinikken Trianglen - Lundevangsvej 12 2900 Hellerup Telefon: +45 3940 7000 Fax: +45 3940 7075 - Email: info@trianglen.dk

Læs mere

Patientinformation om. Reagensglasbehandling

Patientinformation om. Reagensglasbehandling om Reagensglasbehandling (IVF-behandling og IVF-ICSI-behandling). Fertilitetsklinikken Hospitalsenheden Horsens Sundvej 30 8700 Horsens www.fertilitet-horsens.rm.dk Tlf.: Sekretariat 7842 6562 (kl. 9-12).

Læs mere

Skal vi opgive at være blandt de bedste i verden?

Skal vi opgive at være blandt de bedste i verden? Sundhedsudvalget 2010-11 L 45 Bilag 6 Offentligt Skal vi opgive at være blandt de bedste i verden? Lone Schmidt, Lektor, dr.med., ph.d, lone.schmidt@sund.ku.dk Søren Ziebe, laboratorieleder, dr.med, soeren.ziebe@rh.regionh.dk

Læs mere

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indsamling og opbevaring af informationer... 3 Typer af sæddonation... 3 Juridiske

Læs mere

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Vi tilbyder gratis udredning og behandling for barnløshed (infertilitet) hos par, enlige og lesbiske som har henvisning fra egen læge.

Læs mere

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316

Info materiale. Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Info materiale Store Kongensgade 36-38, 1. sal 1264 København K +45 3257 3316 Indhold 1. Insemination... 4 1.1. Journalsamtale... 4 1.2. Selve inseminationen... 5 1.3. Undersøgelser... 6 1.3.1. Hystero

Læs mere

UfrIvIllIg BarnløsHeD

UfrIvIllIg BarnløsHeD UfrIvIllIg BarnløsHeD 1 Omslagets forside viser et æg der er ca. 1000 gange forstørret. Ægcellen er omgivet af en æggeskal og på billedet ses ca. halvtreds sædceller på ydersiden af æggeskallen. Foto:

Læs mere

Behandlingstilbud på de offentlige klinikker

Behandlingstilbud på de offentlige klinikker Behandlingstilbud på de offentlige klinikker Marie Louise Grøndahl, Fertilitetsklinikken, HerlevHospital DFS årsmøde, 2017 Lige adgang til behandling Enlige og lesbiske Egen betaling Gamet donation....

Læs mere

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Typer af sæddonation... 3 Juridiske og andre forhold ved anvendelse af donorsæd...

Læs mere

Loven om kunstig befrugtning. U-kursus i Reproduktionsmedicin 29/1 2014 Thue Bryndorf

Loven om kunstig befrugtning. U-kursus i Reproduktionsmedicin 29/1 2014 Thue Bryndorf Loven om kunstig befrugtning U-kursus i Reproduktionsmedicin 29/1 2014 Thue Bryndorf Christina & Dennis Christina 26 år, Dennis 29 år, ingen fælles børn, 3 års uhonoreret grav-ønske Henvender sig på privat

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd Patient infrmatin Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 1 Patient infrmatin Nrdica Fertilitetsklinik E-mail: cpenhagen@nrdica.rg Inseminatin med dnr sæd - IUID www.nrdica.rg 2 Inseminatin med dnr

Læs mere

Insemination med donorsæd

Insemination med donorsæd 1 Inseminatin med dnrsæd Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende dnr. Kvinder sm ikke lever sammen med en mand, kan gså vælge denne løsning efter dansk

Læs mere

UFRIVILLIG BARNLØSHED

UFRIVILLIG BARNLØSHED UFRIVILLIG BARNLØSHED 1 Ufrivillig barnløshed Der findes mange forskellige grunde til at et par, der ønsker sig et barn, må vente længe og måske forgæves. Denne pjece beskriver kortfattet, hvorledes et

Læs mere

Fertilitets- og Endokrinologisk Klinik, Sjællands Universitetshospital, Roskilde KVINDENS JOURNAL 2016

Fertilitets- og Endokrinologisk Klinik, Sjællands Universitetshospital, Roskilde KVINDENS JOURNAL 2016 KVINDENS JOURNAL 2016 Kvindens navn Kvindens CPR Stilling Oprindelsesland: Telefon privat Mandens navn Kvindens alder Gift/ugift Taler du dansk? Hvis nej, hvilket sprog? Telefon arbejde Mandens CPR 1.

Læs mere

Velkommen hos Jordemoder.dk

Velkommen hos Jordemoder.dk Velkommen hos Jordemoder.dk Information før insemination Tak for din henvendelse til os omkring insemination du har nu taget det første skridt på vejen til at blive mor - og vi håber at materialet kan

Læs mere

Barnløshedsbehandling

Barnløshedsbehandling Barnløshedsbehandling Behandlingstilbud på Dansk Fertilitetsklinik Hurtigt og effektivt undersøgelsesprogram af årsagen til barnløshed Reagensglasbefrugtning (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Sædudtagning

Læs mere

Fertilitetsbehandlinger 2010. Sundhedsstyrelsen, 2012. Publikationen kan frit citeres. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S

Fertilitetsbehandlinger 2010. Sundhedsstyrelsen, 2012. Publikationen kan frit citeres. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S FERTILITETSBEHANDLINGER 2010 2012 Fertilitets 2010 Sundhedsstyrelsen, 2012. Publikationen kan frit citeres. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL: http://www.sst.dk/ Emneord: IVF, fertilitetsbehandling,

Læs mere

Assisteret reproduktion 2017

Assisteret reproduktion 2017 ÅRSRAPPORT 2017 Assisteret reproduktion 2017 IVF-registeret - Tal og Analyse Udgiver Sundhedsdatastyrelsen Ansvarlig institution Sundhedsdatastyrelsen Design Sundhedsdatastyrelsen Copyright Sundhedsdatastyrelsen

Læs mere