Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation"

Transkript

1 Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Indledning: Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation til lokale politikere, skolebestyrelser, lærere og andre interesserede i forbindelse med behandlingen af Silkeborg Kommunes budget Tallene i Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation tager udgangspunkt i det foreslåede budget for 2016, og i de planlægningstal, som Silkeborg Kommunes skoleafdeling hvert år udsender som sine budgetforudsætninger for bevilling 41 skoleområdet. Silkeborg Lærerforening er bevidst om, at tallene i budgettet og at budgetforudsætningerne kan ændre sig gennem politikernes behandling af budgettet i løbet af efteråret. Særligt i år - er KL s aftale med den nyvalgte regering om Kommunernes økonomiske rammer for I aftalen har regeringen indarbejdet et såkaldt omprioteringsbidrag på 1 % af serviceudgifterne, som kommunerne hvert år fra skal overdrage til staten. Omprioteringsbidraget svar til 2,4 mia. kr. i Grundet det tidsmæssige forløb tilbageføres 1,9 mia. kr. med det samme til kommunernes borgernære serviceområder herunder ældre, børn og folkeskole. Omprioteringsbidraget er derfor blot 0,2 % i 2016, hvorfor vi i Silkeborg Lærerforening ikke regner med, at det vil føre til ændringer i budget 2016 på skoleområdet. Vi bemærker, at der kan ske ændringer i udmøntningen af budgetrammen på baggrund af ny skolestruktur m.m. men vi har valgt udelukkende at tage udgangspunkt i det foreliggende budgetforslag. Vi vil gerne sige tak til skoleafdelingen for et godt og konstruktivt samarbejde.

2 Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev. Udg. til folkeskolen (netto) pr. elev Beløb Silkeborg Kommune skal tilføre for at komme på samme niveau Udvikling Region Midtjylland Beløb i mio. Kommune kr. Kommune i % Samsø Samsø 222 Odder 11,30% Lemvig Lemvig 150 Syddjurs 7,42% Aarhus Aarhus 110 Lemvig 7,14% Syddjurs Syddjurs 77 Favrskov 6,61% Randers Randers 74 Silkeborg 6,48% Odder Odder 65 Samsø 5,63% Ikast-Brande Ikast-Brande 54 Herning 5,57% Herning Herning 37 Aarhus 5,52% Norddjurs Norddjurs 25 Randers 4,60% Horsens Horsens 25 Ikast-Brande 4,12% Favrskov Favrskov 20 Ringkøbing-Skjern 3,77% Hedensted Hedensted 13 Viborg 1,35% Struer Struer 10 Skive 0,41% Silkeborg Silkeborg 0 Holstebro 0,12% Ringkøbing-Skjern Ringkøbing-Skjern -4 Hedensted -3,27% Holstebro Holstebro -12 Struer -4,76% Viborg Viborg -36 Horsens -7,11% Skive Skive -42 Norddjurs -8,29% Skanderborg Skanderborg -84 Skanderborg -9,35% Gennemsnit region Gennemsnit region 32 Gennemsnit region 2,14% Gennemsnit land Gennemsnit land 45 Gennemsnit land 2,19%

3 Kommentarer: Vi konstaterer: Tabel 1: Tallene for 2014 er regnskabstal og for 2015 budgettal. Tabel 2: Silkeborg Kommune ligger sjette nederst i Region Midtjylland. Tabel 3: Silkeborg Kommune har tilført mange penge, men andre kommuner tilført forholdsmæssigt flere. Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal Som det fremgår af tabel 1, er Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev i det forslåede budget kr. Vi anerkender, at Silkeborg Kommune i 2015 tilførte folkeskolen et større beløb. En del af det samlede beløb til skolevæsenet skyldes en omstillingspulje på ca. 25 mio. svarende til ca kr. pr elev. Denne pulje bortfalder i Omstillingspuljen anvendes ikke direkte til driften af undervisningen i Silkeborg Kommune. Sammenligner man Silkeborg Kommunes serviceniveau med andre kommuner i Region Midtjylland, ligger Silkeborg Kommune stadig lavt på listen, når man sammenligner det serviceniveau, man tilbyder hver enkelt elev i folkeskolen. Silkeborg Lærerforening mener: At Silkeborg Kommune er nødt til at tilføre skoleområdet flere penge for at kunne tilbyde skolerne et økonomisk råderum, der sikrer, at skolerne kan leve op til de forventninger elever og forældre med rette kan til elevernes skolegang. Regeringens nye undervisningsminister Ellen Trane Nørby har ved sin tiltrædelse udtalt forventning om turboforløb for fagligt udfordrede elever, fokus på kommunernes håndtering af inklusion af elever med specielle behov i folkeskolen og fokus på reformens mål om den åbne skole. Forventninger der alle kræver, at skolerne har et økonomisk råderum og resurser, der kan anvendes til aktiviteter udover den lovbestemte undervisning. Silkeborg Kommunes overordnede problem er, at folkeskolereformen er underfinansieret.

4 Silkeborg Kommunes tildelingsmodel Silkeborg Kommune tildeler folkeskolerne økonomi ved hjælp af en tildelingsmodel. Økonomien fordeles efter en faktorfordeling pr. elev i indskolingen, mellemtrinet og udskolingen. De tildelte resurser skal med undtagelse af specialundervisning dække alt undervisning i folkeskolen. Faktortal pr. elev Forår 2016 (7/12) Faktortal pr. elev Efterår 2016 (5/12) Grundtildeling kr kr. Fase 1 (0. 3.klasse) 49,20 49,20 Fase 2 (4. 6.klasse) 54,24 54,24 Fase 3 (7. 9-klasse) 57,37 57,37 Tabel 4 Skolernes økonomiske råderum - Frie timer For et par år siden (før skolereformen) sikredes alle skoler et råderum på 8 timer pr. elev således, at der tilførtes midler til den enkelte skole så de havde nogle ekstra timer i forhold til minimumstimetallene for undervisningen i fagene. I dag har skolerne stadig brug for Frie timer eller med andre ord et økonomisk råderum, der ligger ud over de timer, som folkeskoleloven kræver. De frie timer skal bruges til supplerende undervisning, vikarer, to-lærerordninger, pædagogers deltagelse i undervisningen, bibliotekstimer med børn, lejrskoler m.v. Silkeborg Lærerforening har lavet en beregning af råderummet i skoleårene og , som kan se af tabel 5 på næste side.

5 Beregning af frie timer pr. elev Skole Frie timer pr. elev Frie timer pr. elev Skole Frie timer pr. elev Frie timer pr. elev Ans Skole 7,3 5,3 Kragelund Skole 7,7 2,8 Balleskolen 7,2 9,8 Langsøskolen 6,8 8,3 Bryrup Skole 2,3 1,3 Resenbro Skole 2,9 5,3 Buskelundskolen 11,3 11,4 Sejs Skole 8,0 8,3 Dybkærskolen 6,9 7,1 Sjørslev Skole 3,0 0,1 Frisholm Skole 8,6 10,1 Skægkærskolen 2,3-0,3 Funder Skole 0,3-0,7 Sorring Skole 4,3 2,0 Fårvang Skole 10,3 8,6 Sølystskolen 7,5 8,5 Gjern Skole 10,0 10,0 Thorning Skole 0,5 0,6 Gjessø Skole 5,1 8,5 Vestre Skole 10,8 10,7 Grauballe Skole 6,2 8,4 Vinderslev Skole 6,4 5,3 Gødvadskolen 2,9 1,5 Virklund Skole 9,3 7,2 Hvinningdalskolen 9,2 8,0 Voel Skole 2,2 1,1 Kjellerup Skole 5,2 9,0 Tabel 5 Tildeling fra PPR, aldersreduktion, fleksjobs, ledelse/adm. er ikke indeholdt i tallene. Beregningen er foretaget ved at dividere forskellen i tildelte timer minus minimumstimetallet med elevtallet for skolen. Silkeborg Lærerforening mener at råderummet på alt for mange skoler er alt for lavt at skolernes råderum er presset af en for lav gennemsnitsløn at skolernes mulighed for at udføre den opgave de er pålagt er politikernes ansvar Tildelingsmodellen bør ændres, så alle skoler har et råderum, der gør det muligt at gennemføre deres opgave på en fornuftigt måde. Alle skoler skal tilbyde vikartimer, bibliotekstimer, støtteundervisning osv. Dette tager tildelingsmodellen ikke i tilstrækkelig grad højde for. At

6 Silkeborg Kommune udstikker engangsbeløb for at få modellen til at hænge sammen, viser i sig selv, at modellen kræver en revidering, ellers vil der altid være skoler, der ikke har et tilstrækkeligt råderum på grund af uhensigtsmæssige elevtal i klasserne Lønsumsstyring Lønsummen udregnes på følgende måde: Skolerne får tildelt timer ud fra timetildelingsmodellen. Det samlede antal timer divideres med 735, hvilket giver det normerede antal lærerstillinger på skolen. Antallet af stillinger ganges med gennemsnitslønnen for en lærer. Det fremkomne beløb kaldes for lønsummen, og er det beløb skolerne får tildelt til at lønne det personale, der skal løse de opgaver, skolen har ansvaret for. Synliggørelse af problemet gennem eksempel: (alle tal er fiktive) Til en skole beregnes det via antallet af elever og timetildelingsmodellerne, at eleverne i et skoleår i alt skal have undervisningstimer á 60 minutter. Antallet af lærere, der skal bruges til dette beregnes til : 735 = 25 lærere. Gennemsnitslønnen for en lærer er (politisk) fastsat til kr. Gennemsnitslønnen for en lærer er (i virkeligheden) kr. Den politisk fastsatte gennemsnitsløn er altså ca. 4 % for lav. En af årsagerne er, at tjenestemandspensionerne ikke er medregnet. Tildelingsmodellen giver 25 lærere, men gennemsnitslønnen og dermed lønsummen gør at skolen kun kan ansætte 24 lærere. Problemet med lønsumsstyringen fører til en skjult besparelse i forhold til det beskrevne serviceniveau. Problemet med lønsumsstyringen kan løses på flere måder Tildelingsmodellen tilpasses til den faktiske lønsum, så serviceniveauet fremgår tydeligt. Det vil betyde, at eleverne budgetmæssigt tildeles færre timer.

7 Lønsummen tilpasses den besluttede tildelingsmodel, så der bliver tale om reel gennemsnitsløn og dermed giver skolerne den fleksibilitetsmulighed, som er ideen i lønsumsstyring. Silkeborg Lærerforening mener: at lønsumsstyringen ikke giver et retvisende billede virkeligheden, sådan som den er anvendt at det er vigtigt, at lønsummen afspejler den reelle gennemsnitsløn inklusive tjenestemandspensionerne Undervisningsmidler Tabel 6 sammenligner budget 15 med budget 16, når det gælder den budgetmæssige tildeling til undervisningsmidler. Tildelingsmodel 2015 Budget priser 2016 Grundbeløb klasse pr. elev klasse pr. elev klasse pr. elev specialklasser Tabel 6 Vi kan konstatere, at skolernes grundbeløb til undervisningsmidler og tildelingen pr. elev er reduceret med 1,3 %. Hvis resurserne skulle sætte i forhold til prisudviklingen, så kan vi konstatere at kontoen til undervisningsmidler er reduceret med 2,5 %.

8 Silkeborg Lærerforening mener: Forud for budget 2015 skrev Silkeborg Lærerforening følgende i budgetinformationen: Økonomien, der er til rådighed for de undervisningsmidler, der skal bruges i undervisningen, står på ingen måde mål med den stigning, der er i antallet af undervisningstimer i Silkeborg Kommune. Konklusionen er forud for budget 2016 den samme. Antallet undervisningstimer er ikke blevet mindre, men det er resurserne til undervisningsmidler til gengæld. Set fra den kommunale og regionale administration, KORA, så kan der spares på undervisningsmidler ved at øge brugen digitale læremidler. Forventningen er, at køb af digitale læremidler og øget brug af IT, kan erstatte behovet for indkøb af undervisningsmaterialer og kopiering til elever. Denne forventning er problematisk, da digitale læremidler kun kan supplere traditionelle materialer og da tendensen er, at prisen på digitale læremidler er stærk stigende på nuværende tidspunkt. Udvikling har desuden en kraftig social slagside. Den store stigning i brugen af digitale læremidler kræver, at alle elever medbringer egne computere og tablets. En udvikling der allerede er godt i gang under sloganet Bring your own device. Forventningen er tydeligt udtrykt på flere af byens større skoler, hvor det forventes, at forældrene sørger for at elever fra 4.kl 9.kl selv medbringer bærebarer computere. Denne forventning lever på ingen måde op til den grundlovssikrede rettighed, at det skal være gratis at gå i skole. En andet problem er, at når undervisningsmiddelkontoen reduceres og fokus digital undervisning bliver større, så flyttes fokus fra et andre af reformens mål. F.eks. fokus på den åbne skole, og fokus på, at den understøttende undervisning skal være med til at virkeliggøre det eleverne lærer i skolen gennem praktiske og værkstedsorienterede aktiviteter. Når der skal laves spændende og varieret undervisning, så kræves der penge til undervisningsmidler, hvorfor der bør ændres på Silkeborg Kommunes budgetforslag, når det gælder dette område.

9 Klassekvotienter i Silkeborg Kommune: Region Midtjylland Kommune Kommune Syddjurs 21,1 20,8 Silkeborg 23,6 23,8 Hedensted 20,4 20,4 Skanderborg 22,8 22,7 Herning 19,9 20,1 Viborg 22,4 22,6 Ringkøbing-Skjern 19,8 19,8 Horsens 22,2 22,5 Lemvig 20,1 19,8 Favrskov 21,8 21,9 Norddjurs 19,8 19,7 Aarhus 21,9 21,7 Struer 19,3 19,7 Holstebro 20,9 21,3 Skive 19,0 19,4 Ikast-Brande 20,9 21,1 Samsø 20,5 19,2 Odder 21,0 21,0 Regionsgennemsnit 21,3 21,4 Randers 20,9 20,8 Landsgennemsnit 21,6 21,7 (Kilde: Kommunale nøgletal). Tabel 6 Silkeborg Lærerforening konstaterer: At den gennemsnitlige klassekvotient i kommunens folkeskoler er på 23,8 elever, og at den er steget fra 2014 til Den gennemsnitlige klassekvotient i Silkeborg Kommune ligger væsentligt over både lands- og regionsgennemsnit. Silkeborg Lærerforening mener: At en gennemsnitlig klassekvotient på 23,8 elever er meget høj, og at høje klassekvotienter har betydning for kvaliteten af det enkelte barns undervisning i folkeskolen. I forbindelse med reformen af folkeskolen fremhæves det, at kvaliteten af folkeskolen højnes ved fokus på målstyret undervisning og ved fokus på feedback til den enkelte elev. Det siger sig selv, at klassestørrelser tæt på det lovbestemte maksimum på 28 elever i en klasse gør det sværere at opnå denne kvalitet.

10 Diverse: Silkeborg Lærerforening konstaterer: Antallet af elever i specialklasser er steget med 36 Der er afsat et beløb på kr. til lønopfyld ved langtidssygdom Der er indregnet ca. 2,5 mio. kr. til modtageklasser Silkeborg Lærerforening mener: At det er godt, at der taget fat på problemet med de mange langtidssyge på skolerne At en stor del af fraværet skyldes et uoverskueligt arbejdspres At modtageklasser er et fælleskommunalt anliggende, som skal lægges udenfor skoleafdelingens budget, bl. a. fordi der modtages kompensation fra staten

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Indledning: Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation i forbindelse med behandlingen af Silkeborg Kommunes budget 2017. Kredsens Budgetinformation

Læs mere

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation. Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev.

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation. Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev. Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Indledning: Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation til lokale politikere, skolebestyrelser, lærere og andre interesserede i forbindelse

Læs mere

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2018

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2018 Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2018 Indledning Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation i forbindelse med behandlingen af Silkeborg Kommunes budget 2018. Dette er Silkeborg

Læs mere

Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation

Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation BUDGETINFORMATION FRA Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation Indledning: Som led i budgetdebatten udsender Midtvendsyssel Lærerkreds i år en budgetinformation

Læs mere

Kompetencedækning i Silkeborg Kommune

Kompetencedækning i Silkeborg Kommune Kompetencedækning i Silkeborg Kommune Kompetencedækningen er et udtryk for, hvor stor en andel af elevernes undervisningstimer, der varetages af undervisere med undervisningskompetence eller tilsvarende

Læs mere

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2013/ /27

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2013/ /27 ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2013/14-2026/27 INDHOLD 1 Indledning og hovedforudsætninger 4 2 Modelmæssige forudsætninger 7 3 Elevfordelingstabeller 9 4 Elevtalsprognosens hovedresultater 15 5 Resultattabeller

Læs mere

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2012/13-2025/26

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2012/13-2025/26 ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2012/13-2025/26 INDHOLD 1 Indledning og hovedforudsætninger 4 2 Modelmæssige forudsætninger 7 3 Elevfordelingstabeller 9 4 Elevtalsprognosens hovedresultater 15 5 Resultattabeller

Læs mere

ELEVTALSPROGNOSE 2011/ /25

ELEVTALSPROGNOSE 2011/ /25 ELEVTALSPROGNOSE 2011/12-2024/25 Silkeborg Kommune Marts 2012 Indhold Indledning og hovedforudsætninger... 3 Elevtalsprognosens hovedresultater... 13 Resultattabeller for skolerne... 15 Elvtalsprognosen

Læs mere

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2019

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2019 Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2019 Indhold Indledning... 1 Helt overordnet mener Silkeborg Lærerforening... 2 Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev.... 3 Indtægts/skattegrundlag...

Læs mere

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2015/ /29

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2015/ /29 ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2015/16-2028/29 INDHOLD 1 Indledning og hovedforudsætninger 4 2 Modelmæssige forudsætninger 7 3 Elevfordelingstabeller 9 4 Elevtalsprognosens hovedresultater 15 5 Resultattabeller

Læs mere

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2017/ /31

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2017/ /31 ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2017/18-2030/31 INDHOLD 1 Indledning og hovedforudsætninger 4 2 Modelmæssige forudsætninger 7 3 Elevfordelingstabeller 10 4 Elevtalsprognosens hovedresultater 16 5 Resultattabeller

Læs mere

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2016/ /30

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2016/ /30 ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2016/17-2029/30 INDHOLD 1 Indledning og hovedforudsætninger 4 2 Modelmæssige forudsætninger 7 3 Elevfordelingstabeller 10 4 Elevtalsprognosens hovedresultater 16 5 Resultattabeller

Læs mere

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2018/ /32

ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2018/ /32 ELEVTALSPROGNOSE SILKEBORG KOMMUNE 2018/19-2031/32 INDHOLD 1 Indledning og hovedforudsætninger 4 2 Modelmæssige forudsætninger 7 3 Elevfordelingstabeller 10 4 Elevtalsprognosens hovedresultater 16 5 Resultattabeller

Læs mere

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Midtjylland

Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Midtjylland Sådan påvirker regeringens boligudspil husejerne i Region Midtjylland Regeringens boligudspil vil have betydning for den bolig, boligejerne i Danmark skal betale. I denne oversigt præsenteres effekterne

Læs mere

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune

Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune Ressourcetildeling til folkeskolerne i Faxe Kommune 1 Indledning Byrådet besluttede på deres møde d. 9. februar 2012 en ny organisering af Faxe Kommunes skolevæsen. Den nye organisering af Faxe Kommunes

Læs mere

4 Børne- og Ungeudvalget U 947.943 939.268 I -137.491-140.492 41 Skoler U 947.943 939.268 I -137.491-140.492

4 Børne- og Ungeudvalget U 947.943 939.268 I -137.491-140.492 41 Skoler U 947.943 939.268 I -137.491-140.492 31-05-2012 Budgetlægning 2013 Reg.kontonr.niveau 1 4 Børne- og Ungeudvalget U 947.943 939.268 I -137.491-140.492 41 Skoler U 947.943 939.268 I -137.491-140.492 03 Undervisning og kultur U 901.905 895.354

Læs mere

Helårlige Nøgletal Kommune- og klyngeopdelte tabeller og grafer. Koncernøkonomi, maj Side 1 af 59

Helårlige Nøgletal Kommune- og klyngeopdelte tabeller og grafer. Koncernøkonomi, maj Side 1 af 59 Helårlige Nøgletal 2013-2014 Kommune- og klyngeopdelte tabeller og grafer Koncernøkonomi, maj 2015 Side 1 af 59 Indhold Udvikling i KMF for hhv. ambulant og stationær behandling fra 2013-2014, i procent...3

Læs mere

OVERSIGT OVER ALLE SKOLER:

OVERSIGT OVER ALLE SKOLER: OVERSIGT OVER ALLE SKOLER: Nr 1. ANS SKOLE Nr 2. BALLESKOLEN Nr 3. BRYRUP SKOLE Nr 4. DYBKÆRSKOLEN Nr 5. FRISHOLM SKOLE Nr 6. FUNDER SKOLE Nr 7. FÅRVANG SKOLE Nr 8. GJERN SKOLE Nr 9. GJESSØ SKOLE Nr 10.

Læs mere

Foreløbig godkendelse af ny skolestruktur i Silkeborg Kommune

Foreløbig godkendelse af ny skolestruktur i Silkeborg Kommune Dagsordenpunkt Foreløbig godkendelse af ny skolestruktur i Silkeborg Kommune Sagsbehandler: Dr16610 Sags-ID: EMN-2015-01327 Resume Den 11 april 2016 er der tiltrådt en bred politisk aftale om den fremtidige

Læs mere

Socioøkonomiske tildelingsmodeller på specialundervisningsområdet. Tema- og netværksmøde i BKF Region Syddanmark, fredag d. 4.

Socioøkonomiske tildelingsmodeller på specialundervisningsområdet. Tema- og netværksmøde i BKF Region Syddanmark, fredag d. 4. Socioøkonomiske tildelingsmodeller på specialundervisningsområdet Tema- og netværksmøde i BKF Region Syddanmark, fredag d. 4. oktober 2013 Dagsorden: 1. Hvorfor bruge decentralisering og socioøkonomiske

Læs mere

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet AN AL YS E N O T AT 02. november 2011 Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet i 2012 rne sparer fortsat på folkeskolen i 2012 Danmarks Lærerforening har i perioden 29. september

Læs mere

4. Håndtering af tjenestemandspensioner

4. Håndtering af tjenestemandspensioner 6 1-20-2-11 4. Håndtering af tjenestemandspensioner Resumé Administrationen fremlægger forslag til håndtering af tjenestemandspensionen for tjenestemænd ansat ved Midttrafik. Sagsfremstilling Ved dannelsen

Læs mere

:26:26 Budgetlægning 2011 Gruppering 2. niv. Struktur og tekst Budget 2010 i Budget 2011 Overslagsår 11-priser 2012

:26:26 Budgetlægning 2011 Gruppering 2. niv. Struktur og tekst Budget 2010 i Budget 2011 Overslagsår 11-priser 2012 I nedenstående tal er det forventede lavere lønskøn på i alt 9,9 mio kr. IKKE indregnet, hverken i 2011 eller 2012. Effekten af den fulde besparelse er IKKE med på den enkelte skole i 2012, men står som

Læs mere

Ledelsesinformation - Bilag Pladsoversigt Rammeaftale Totale antal dag og døgn pladser Driftsherre Dag Døgn Dag Døgn

Ledelsesinformation - Bilag Pladsoversigt Rammeaftale Totale antal dag og døgn pladser Driftsherre Dag Døgn Dag Døgn Ledelsesinformation - Bilag Pladsoversigt Totale antal dag og døgn pladser Favrskov kommune 142 181 142 160 Hedensted kommune - 38 - - Herning Kommune 1.004 451 780 310 Holstebro kommune 756 464 736 402

Læs mere

Bruttohonorar i kr., faste priser (2016-PL) Kvartal. 2. Kvartal. 2. Kvartal. 4.

Bruttohonorar i kr., faste priser (2016-PL) Kvartal. 2. Kvartal. 2. Kvartal. 4. Udvikling i udgifter til fysioterapi og vederlagsfri fysioterapi i Region Midtjylland 2015-2016, svis (Opdatering ift. praksisplan side 19, figur 2) Bruttohonorar i 000 kr., faste priser (2016-PL) 70.000

Læs mere

Overenskomsten for fodterapi dækker over behandling indenfor fire områder:

Overenskomsten for fodterapi dækker over behandling indenfor fire områder: Baggrund Af 7 stk. 3 i aftale om fodterapi fremgår det, at regionen årligt skal vurdere den fodterapeutiske behandlingskapacitet og træffe beslutning om nynedsættelser. Nærværende kapacitetsvurdering er

Læs mere

Skolefællesskaber og økonomi

Skolefællesskaber og økonomi Skolefællesskaber og økonomi Når elevtallet falder, bliver der færre penge til skolerne I Silkeborg Kommune bliver budgettet til skoleområdet tilpasset udviklingen i antallet af børn i skolealderen i kommunen.

Læs mere

Den 12. april 2016: Præsentation af. Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune

Den 12. april 2016: Præsentation af. Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune Den 12. april 2016: Præsentation af Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune Underskrevet den 11. april 2016, formidlet til skoleledere samt Dialogforum den 12. april 2016, offentliggøres

Læs mere

Profilanalyse udvalgte hovedresultater. 3. april 2014

Profilanalyse udvalgte hovedresultater. 3. april 2014 Profilanalyse udvalgte hovedresultater 3. april 2014 Disposition Kort om metoden Profil af vejledte Før-startere Iværksættere Etablerede virksomheder Vækstlagets brug af lokal erhvervsservice 2 Kort om

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2015/2016

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2015/2016 Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2015/2016 Dette notat giver overblik over skolernes planlagte undervisningstimetal på specialområdet. Derudover beskriver notatet,

Læs mere

Hovedpunkter fra temaanalysen

Hovedpunkter fra temaanalysen Hovedpunkter fra temaanalysen Faaborg-Midtfyn Kommune er den landkommune, der har det næsthøjeste udgiftsniveau til folkeskolen pr. elev. Udgiftsniveauet pr. elev er 12,4 pct. højere end gennemsnittet

Læs mere

Mange af kommunerne i Region Midtjylland anbefales i høj grad af virksomhederne

Mange af kommunerne i Region Midtjylland anbefales i høj grad af virksomhederne September 2013 Mange af kommunerne i Region Midtjylland anbefales i høj grad af virksomhederne Seks ud af ti virksomheder i det midtjyske vil anbefale deres kommune til andre virksomheder. Det er den højeste

Læs mere

# $% & #' ( ) *+,-,. / 0

# $% & #' ( ) *+,-,. / 0 !""# $ % $!""# & !!" # $% & #' ( ) *+,-,. 0 + 1#11% %. 2 3 1 1.4 1 1-15 16 1 17 +++89 http:www.rm.dkfilesregional%20udviklinganalyser%20og%20publikationerinnovationsanalyse_subregioner.pdf ' (% ( )(*(

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

7 FOLKESKOLEN Tabel 7a. Folkeskolen. Årlige nettodriftsudgifter pr. elev Tabel 7b. Årlige nettodriftsudgifter til befordring pr.

7 FOLKESKOLEN Tabel 7a. Folkeskolen. Årlige nettodriftsudgifter pr. elev Tabel 7b. Årlige nettodriftsudgifter til befordring pr. 7 FOLKESKOLEN Tabel 7a. Folkeskolen. Årlige nettodriftsudgifter pr. elev Faste 28-priser Regnskab Budget 27 28 Herning 57.82 56.378 Holstebro 52.521 51.444 Horsens 63.153 57.898 Randers 55.823 55.79 Silkeborg

Læs mere

Resultaterne er opdelt i ni landsdele. En liste over hvilke kommuner, der indgår i de respektive landsdele, kan findes bagerst i dette notat.

Resultaterne er opdelt i ni landsdele. En liste over hvilke kommuner, der indgår i de respektive landsdele, kan findes bagerst i dette notat. AN AL YS E N O T AT 26. november 2012 Geografiske forskelle i resultater fra undersøgelsen af de vedtagne budgetter for 2013 på skoleområdet Danmarks Lærerforening har gennem foreningens lokale lærerkredse

Læs mere

Ressourcetildelingsmodel

Ressourcetildelingsmodel Ressourcetildelingsmodel Folkeskolerne i Frederikshavn Kommune Tildelingsmodellen er for både undervisningsdelen og SFO delen på skolernes normalområde Sag nr. 14/17 Indhold Indledning... 2 Nuværende tildelingsmodel...

Læs mere

KVALITETSRAPPORT FOR SILKEBORG KOMMUNES FOLKESKOLER. Skoleåret 2016/17

KVALITETSRAPPORT FOR SILKEBORG KOMMUNES FOLKESKOLER. Skoleåret 2016/17 KVALITETSRAPPORT FOR SILKEBORG KOMMUNES FOLKESKOLER Skoleåret 2016/17 INDHOLDSFORTEGNELSE SKOLECHEFENS FORORD... 5 1. INDLEDNING... 7 1.1 Arbejdet med kvalitet på skoleområdet og opbygning af kvalitetsrapporten...

Læs mere

Baggrunden for spørgeskemaet er, at KL ønsker at styrke sin viden omkring. kommunernes udmøntningen af ressourcer i budget 2017 og kommunernes

Baggrunden for spørgeskemaet er, at KL ønsker at styrke sin viden omkring. kommunernes udmøntningen af ressourcer i budget 2017 og kommunernes Spørgeskema vedr. budget 2017 på skoleområdet Baggrunden for spørgeskemaet er, at KL ønsker at styrke sin viden omkring kommunernes udmøntningen af ressourcer i budget 2017 og kommunernes inklusionsindsats,

Læs mere

Høringssvar til: Ny skolestruktur i Silkeborg kommune

Høringssvar til: Ny skolestruktur i Silkeborg kommune Høringssvar til: Ny skolestruktur i Silkeborg kommune Af Lars Ole Hansen, Brombærvej 15, Silkeborg Email: loh@simcorp.com Børne- og unge udvalgets vision for folkeskolen er, at vi i Silkeborg Kommune vil

Læs mere

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 15 Offentligt ANALYSENOTAT Oktober 2015 Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Resumé af resultater - Den gennemsnitlige klassekvotient i

Læs mere

Dokumentation af takstudvikling fra 2011 til 2012. Favrskov Kommune. Opsumering 2012 31-05-2012. ekskl. rente og afsk.

Dokumentation af takstudvikling fra 2011 til 2012. Favrskov Kommune. Opsumering 2012 31-05-2012. ekskl. rente og afsk. avrskov Kommune ntal pladser ra 2011 lle pladser i 2011, afskrivninger, bidrag til og eventuelle reguleringer af over-/underskud 264 83.023 Pladser i 2011, der er nedlagt eller omlagt, så de ikke indgår

Læs mere

FÆLLES HØRINGSSVAR FRA NETVÆRK AF FORÆLDREVALGTE SKOLEBESTYRELSESMEDLEMMER TIL FORSLAG TIL EN NY SKOLESTRUKTUR

FÆLLES HØRINGSSVAR FRA NETVÆRK AF FORÆLDREVALGTE SKOLEBESTYRELSESMEDLEMMER TIL FORSLAG TIL EN NY SKOLESTRUKTUR 24.11.2015 FÆLLES HØRINGSSVAR FRA NETVÆRK AF FORÆLDREVALGTE SKOLEBESTYRELSESMEDLEMMER TIL FORSLAG TIL EN NY SKOLESTRUKTUR De forældrevalgte skolebestyrelsesmedlemmer på 22 skoler afgiver herved i fællesskab

Læs mere

Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske

Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske 4. januar 2008 Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske Erhvervskonjunkturer. Færre små og mellemstore virksomheder i region midtjylland forventer vækst og flere ansatte nu end i august måned 2007.

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT April 2017 Flere elever går i store klasser I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Høringssvar til: Ny skolestruktur i Silkeborg kommune (Erstatter høringssvar nr. 236) Af Lars Ole Hansen, Brombærvej 15, Silkeborg. Tlf.

Høringssvar til: Ny skolestruktur i Silkeborg kommune (Erstatter høringssvar nr. 236) Af Lars Ole Hansen, Brombærvej 15, Silkeborg. Tlf. Høringssvar til: Ny skolestruktur i Silkeborg kommune (Erstatter høringssvar nr. 236) Af Lars Ole Hansen, Brombærvej 15, Silkeborg. Tlf. 2223 4792 Email: loh@simcorp.com Børne- og unge udvalgets vision

Læs mere

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel )

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ) Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ). Beskrivelse af modellen, baggrund samt historik. 2. Oversigt over budgetreduktioner, der omfatter

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Maj 2018 Flere elever går i store klasser I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i kommunale segregerede tilbud, 2014/2015

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i kommunale segregerede tilbud, 2014/2015 Notat: Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i kommunale segregerede tilbud, 2014/2015 Dette notat giver overblik over lands- og kommunetal for de kommunale segregerede tilbuds planlagte

Læs mere

Høringen blev gennemført i oktober måned og der er modtaget svar fra godt 78 % af regionens praksis.

Høringen blev gennemført i oktober måned og der er modtaget svar fra godt 78 % af regionens praksis. Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Strategi og planlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk Resultat af lægedækningshøring 2014

Læs mere

Vejen frem mod Skolestrategi 2021

Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Forslag til ny skolestruktur Sendt i høring pr. 29. sept. 2015 Silkeborg Byråd Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Børne- og Ungeudvalget har over en længere periode drøftet en strategi for folkeskolen på

Læs mere

PRAKTIKVEJLEDNING - STRUKTUR

PRAKTIKVEJLEDNING - STRUKTUR INDHOLD Side Strukturelle rammer for praktik i Læreruddannelsen i Silkeborg ---------------- 1 Generelle forhold om praktik i læreruddannelsen ---------------------------------- 2 Praktik i Læreruddannelsen

Læs mere

Budget ,0 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5

Budget ,0 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5 Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 15, 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5 Herning Holstebro Horsens Randers Silkeborg Skive Viborg 15, 13,7 14,5 13,3 14,8 14,5 14,5, 2, 4, 6,

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Flere elever går i store klasser November 2016 I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2016-17 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Kom.nr 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Undervisningsudgifter (netto) pr. 7-16-årig 1 Langeland Kommune 482 70.751 76.934 84.097 97.876 91.227 91.743 2

Læs mere

Økonomi/BP Dok.nr

Økonomi/BP Dok.nr Dok.nr. 7272011145756 Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUKudvalget: Modellen skal være ressourceneutral Modellen

Læs mere

NØGLETAL - FAVRSKOV KOMMUNE

NØGLETAL - FAVRSKOV KOMMUNE NØGLETAL - FAVRSKOV KOMMUNE Areal (km2) 540 Befolkning 46.894 Kommunens andel af regionens befolkning 3,7 Befolkningstæthed 86 Andel af 0 15 årige 23,6 Andel af 15 24 årige 8,9 Andel af 25 64 årige 8,9

Læs mere

Undersøgelse af udviklingen i folkeskolens serviceniveau

Undersøgelse af udviklingen i folkeskolens serviceniveau 28. maj 2010 Undersøgelse af udviklingen i folkeskolens serviceniveau Danmarks Lærerforening har i maj 2010 gennemført en undersøgelse af udviklingen i det konkrete serviceniveau i folkeskolen fra skoleåret

Læs mere

Tema 1: Status for inklusion

Tema 1: Status for inklusion Segregeringsgrad Tema 1: Status for inklusion Udvikling i segregeringsgrad januar 2015 - Andelen af segregerede elever i specialklasse på almenskole Pct. Pct. -point Pct. Pct. -point Hele landet 4,7% Hele

Læs mere

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Økonomisekretari atet Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2010/01430 Dato: 10-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Thomas Christian Rafn Leder af Økonomi

Læs mere

NOTAT. 31. maj Udviklingen af folkeskolens serviceniveau

NOTAT. 31. maj Udviklingen af folkeskolens serviceniveau NOTAT Udviklingen af folkeskolens serviceniveau 31. maj 2011 Danmarks Lærerforening har i perioden 17. 30. maj gennemført en undersøgelse af udviklingen i folkeskolens serviceniveau fra skoleåret 2010/2011

Læs mere

Opgørelse af kundehenvendelser for perioden

Opgørelse af kundehenvendelser for perioden Opgørelse af kundehenvendelser for perioden 1.4.15 30.6.15 Antal henvendelser: Henvendelser Antal Ansøgninger om økonomisk kompensation eller henvendelser der har udmundet i økonomisk kompensation (herunder

Læs mere

Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet

Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 20. januar 2011 1-21-3-09 Tine Jørgensen tij@midttrafik.dk 8740 8205 Revideret budget 2011 for handicapkørsel, KAN-kørsel samt Trafikselskabet Bestyrelsen for

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i folkeskolens normalklasser, 2014/2015

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i folkeskolens normalklasser, 2014/2015 Notat: Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i folkeskolens normalklasser, 2014/2015 Dette notat giver overblik over lands- og kommunetal for skolernes planlagte timer på 1.-9. klassetrin

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

Udvikling i udgifter til undervisningen i folkeskolen 2009 til 2013 i hver enkelt kommune

Udvikling i udgifter til undervisningen i folkeskolen 2009 til 2013 i hver enkelt kommune februar 2013 Udvikling i udgifter til undervisningen i folkeskolen 2009 til 2013 i hver enkelt kommune Kommunernes udgifter til normal- og specialundervisningen i folkeskolen i er fra regnskab 2009 til

Læs mere

Nøgletal på skoleområdet

Nøgletal på skoleområdet Budget 2017-2020 Nøgletal på skoleområdet Skoleudvalget 21. juni 2016 Tabel 1 Elevtal på folkeskoler Elevtal 0.-9. klasse på folkeskoler Fra 2011/12 (sept.) til 2016/17 (feb.) Udvikling viser 2011/12 2015/16

Læs mere

Takst-tabel 2013/ /15. Undervisning. Skolefritidsordninger. Bemærkninger til budget Folkeskolereformen

Takst-tabel 2013/ /15. Undervisning. Skolefritidsordninger. Bemærkninger til budget Folkeskolereformen Bemærkninger til budget 2014 Folkeskolereformen Som følge af folkeskolereformen er der sket en ajourføring af den model, der blev besluttet i Børne-, Unge og Familieudvalget den 19.3.2012 til beregningen

Læs mere

" # % $# '()* &+ '(), * &#

 # % $# '()* &+ '(), * &# ! " # $ % $# & '()* &+ '(), * &# (! %!, -.( ", -. /, 0 / ) 1 23 Antal nye virksomheder Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland Danmark 2006 8.848 3.510

Læs mere

Kvalitetsrapport. for Silkeborg Kommunes folkeskoler Skoleåret 2014/15. Billede fra FabLab

Kvalitetsrapport. for Silkeborg Kommunes folkeskoler Skoleåret 2014/15. Billede fra FabLab Kvalitetsrapport for Silkeborg Kommunes folkeskoler Skoleåret 2014/15 Billede fra FabLab Marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Skolechefens forord... 3 1. Indledning... 5 1.1 Arbejdet

Læs mere

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 112 Forslag til ny tildelingsmodel på skoleområdet Sagsnr: 17.01.10-A00-1-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget

Læs mere

Som nøgletal anvendes antallet af arbejdspladser i den enkelte kommune set i forhold til antallet af indbyggere i kommunen (tabel 1).

Som nøgletal anvendes antallet af arbejdspladser i den enkelte kommune set i forhold til antallet af indbyggere i kommunen (tabel 1). Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Årlig opgørelse over udviklingen i de regionale arbejdspladser Regionsrådet

Læs mere

2013 jan-apr. Jobrotation Udvikling og resultater januar -april 2013

2013 jan-apr. Jobrotation Udvikling og resultater januar -april 2013 2013 jan-apr. Jobrotation Udvikling og resultater januar -april 2013 Udgivet juni 2013 Jobrotation i Midtjylland januar-april 2013 Status I løbet af de første fire måneder i 2013 har i alt 1.558 ledige

Læs mere

Plads til ambitioner. Venlig hilsen. Bent Hansen Formand for regionsrådet

Plads til ambitioner. Venlig hilsen. Bent Hansen Formand for regionsrådet Budget 2008 Plads til ambitioner I Region Midtjylland har vi ambitioner. Ambitioner om at udvikle et sundhedsvæsen på højt internationalt niveau. Ambitioner om at sikre tidssvarende og højt specialiserede

Læs mere

Positive tendenser for midtjyske virksomheder

Positive tendenser for midtjyske virksomheder 2. juni 2008 Positive tendenser for midtjyske virksomheder Erhvervskonjunkturer. Et stort flertal af små og mellemstore virksomheder i region Midtjylland forventer øget eller uændret vækst og antal ansatte.

Læs mere

OPLÆG NYE BUDGETMODELLER PÅ SKOLE- OG BFO OMRÅDET INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

OPLÆG NYE BUDGETMODELLER PÅ SKOLE- OG BFO OMRÅDET INDLEVELSE SKABER UDVIKLING OPLÆG NYE BUDGETMODELLER PÅ SKOLE- OG BFO OMRÅDET SKOLEMODEL: MODELOPBYGNING SKOLERAMMEN: HVAD FORDELER VI? Udgangspunktet er det korrigerede budget pr. 30/6 2016 og samme budgetramme som før. Der tildeles

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE Beskæftigelsesregion Midtjylland

PRESSEMEDDELELSE Beskæftigelsesregion Midtjylland PRESSEMEDDELELSE Beskæftigelsesregion Midtjylland 2. september 200 LEDIGHEDEN I MIDTJYLLAND UNDER % Med en ledighed på kun 2,%, er Midtjylland den eneste region i landet med en ledighed under % i august

Læs mere

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre:

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Til: Ressourcetildelingsmodel - folkeskolen Byrådet Dato: 23. januar 2014 Sagsbeh.: Thomas Petersen Sagsnr.: Tildelingsmodellen i Solrød Kommune er baseret

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE Beskæftigelsesregion Midtjylland

PRESSEMEDDELELSE Beskæftigelsesregion Midtjylland PRESSEMEDDELELSE Beskæftigelsesregion Midtjylland 3. september 2 LAVESTE LEDIGHED I DANMARK Ledigheden er fortsat rekordlav i Midtjylland. Med kun.2 ledige i juli 2 er ledigheden nede på 2,%. Region Midtjylland

Læs mere

Notat. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget, Økonomiudvalget, Kommunalbestyrelsen

Notat. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget, Økonomiudvalget, Kommunalbestyrelsen Notat Modtager(e): Børne- og udvalget, Økonomiudvalget, Kommunalbestyrelsen Baggrund Den nuværende ressourcetildelingsmodel er fra 2011. I 2013 blev ressourcetildelingsmodellerne for dagtilbud, og SFO

Læs mere

Opbygning og principper for nye budgettildelingsmodeller for skolernes almenområde

Opbygning og principper for nye budgettildelingsmodeller for skolernes almenområde 1 Opbygning og principper for nye budgettildelingsmodeller for skolernes almenområde Principper for en ny budgettildelingsmodel.. 2 Forskelle mellem den nuværende budgettildelingsmodel og nye modeller.

Læs mere

Bilag 4: Nøgletal for bustransport 2008

Bilag 4: Nøgletal for bustransport 2008 Bilag 4: Nøgletal for bustransport 2008 Version 5. januar 2009 Indholdsfortegnelse 1 Befolkning og pendling... 2 Tabel 1.1. Indbyggere og befolkningstæthed. 2008...2 Tabel 1.2. Befolkningsfremskrivning

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Høringsmateriale vedrørende ny ressourcetildelingsmodel til folkeskolerne i Herning Kommune

Høringsmateriale vedrørende ny ressourcetildelingsmodel til folkeskolerne i Herning Kommune Indhold 1. Baggrund. s. 2 2. Præsentation af de tre modeller...s. 4 3. Økonomiske konsekvenser..s. 6 4. Beskrivelse af modellerne...s. 7 4.1 Model 3.s. 8 4.2 Model 7... s. 10 4.3 Model 11.....s. 12 5.

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR silkeborg KOMMUNE

TRAFIKPLAN FOR silkeborg KOMMUNE TRAFIKPLAN FOR Silkeborg KOMMUNE Silkeborg Kommune Visioner og servicemål for Silkeborg Kommune Silkeborg Kommune ønsker, at den kollektive trafik er med til at binde kommunen bedre sammen. Derfor vil

Læs mere

Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUK-udvalget:

Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUK-udvalget: Arbejdsgruppens kommissorium: Arbejdsgruppen har arbejdet ud fra det kommissorium, som blev vedtaget på møde d. 19. april 2011 i BUKudvalget: Modellen skal være ressourceneutral Modellen skal være retfærdig

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2015/2016

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2015/2016 Klokketimer pr. uge Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2015/2016 Dette notat giver overblik over skolernes planlagte undervisningstimetal. Derudover beskriver

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. 2. udkast til driftsbudget 2007 for handicapkørsel

Bilag. Region Midtjylland. 2. udkast til driftsbudget 2007 for handicapkørsel Region Midtjylland 2. udkast til driftsbudget 2007 for handicapkørsel Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 26. september 2006 Punkt nr. 4 Notat: Fordeling af indtægter på kommuner

Læs mere

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Sag 17/7099 dok nr. 154076-17 Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Skolerne tildeles ressourcer efter nærværende ressourcetildelingsmodel. Skolen tildeles overordnet

Læs mere

Folkeskoler Udtalelser til styrelsesvedtægt for Silkeborg Kommunes skolevæsen Kommentarer

Folkeskoler Udtalelser til styrelsesvedtægt for Silkeborg Kommunes skolevæsen Kommentarer Folkeskoler Udtalelser til styrelsesvedtægt for Silkeborg Kommunes skolevæsen Kommentarer Ans Skole Allerførst vil vi gerne anerkende B&U udvalget og Skoleafdelingen for et fint og gennemarbejdet oplæg

Læs mere

Notat. Modtager(e): BSU cc: [Navn(e)]

Notat. Modtager(e): BSU cc: [Navn(e)] Notat Modtager(e): BSU cc: [Navn(e)] Opsamling på høringssvar Ressourcetildelingsmodel skole 2017 Der er modtaget høringssvar fra Bestyrelsen og MED-udvalget på Albertslund Ungecenter bestyrelsen på Egelundskolen

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

Bilag 1: Forslag til ny budgettildelingsmodel for skolernes almenområde

Bilag 1: Forslag til ny budgettildelingsmodel for skolernes almenområde Bilag 1: Forslag til ny budgettildelingsmodel for skolernes almenområde Høring vedr. budgettildelingsmodeller på skole og SFO-området Center for Skole og Uddannelse, 2019. 1 Principper for en ny budgettildelingsmodel

Læs mere

Der er i beregningerne ikke taget højde for afvikling af oparbejdet gæld.

Der er i beregningerne ikke taget højde for afvikling af oparbejdet gæld. Økonomi Elevtal Afgangsprøver NOTAT Baggrund Byrådet tiltrådte 8. februar 2011 - under punktet Struktur for dagtilbud og skoler - indstilling fra Børne- og Undervisningsudvalget om at: 1. at distriktsmodellen

Læs mere

Til orientering kan Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter give følgende oplysninger vedrørende Pulje til Landsbyfornyelse:

Til orientering kan Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter give følgende oplysninger vedrørende Pulje til Landsbyfornyelse: Til kommunalbestyrelser, jf. vedhæftede liste Dato: 28. april 2014 Kontor: Bypolitik Sagsnr.: 2014-1225 Sagsbeh.: arp Dok id: 451713 Ansøgning om andel i Pulje til Landsbyfornyelse 2015 Som led i regeringens

Læs mere

Norddjurs Kommune Rapport vedrørende ændringer i skolestrukturen. 7. maj 2009 (1)

Norddjurs Kommune Rapport vedrørende ændringer i skolestrukturen. 7. maj 2009 (1) Norddjurs Kommune Rapport vedrørende ændringer i skolestrukturen 7. maj 2009 (1) Indhold: 1. INDLEDNING... 4 2. SKOLESTRUKTUREN... 7 3. PROGNOSER FOR BEFOLKNINGSUDVIKLING, ELEV- OG KLASSETAL... 10 3.1.

Læs mere

Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabet møde den 26. juni 2006 Punkt nr. 4

Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabet møde den 26. juni 2006 Punkt nr. 4 Region Midtjylland Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabet møde den 26. juni 2006 Punkt nr. 4 Bilag 1 Budget for særlige somkostninger vedr. handicapkørsel Underudvalget vedr. forberedelse

Læs mere

Elevprognoser. Notat skrevet af: Sophus Bang Nielsen

Elevprognoser. Notat skrevet af: Sophus Bang Nielsen Elevprognoser Notat skrevet af: Sophus Bang Nielsen Efterskoleforeningen Vartov, Farvergade 27 H, 2. 1463 København K Tlf. 33 12 86 80 Fax 33 93 80 94 info@efterskoleforeningen.dk www.efterskole.dk www.efterskoleforeningen.dk

Læs mere

Opgørelse af kundehenvendelser for perioden

Opgørelse af kundehenvendelser for perioden Opgørelse af kundehenvendelser for perioden 1.1.16 31.3.16 Antal henvendelser: Henvendelser Antal Ansøgninger om økonomisk kompensation eller henvendelser der har udmundet i økonomisk kompensation (herunder

Læs mere