Omskrevet: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v i.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Omskrevet: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v i."

Transkript

1 Omskrevet: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v i. I medfør af 1, stk. 1-5, 1 a, stk. 1 og 2, 4, stk. 1, i bekendtgørelse af lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om ordninger under Den Fælles Landbrugspolitik finansieret af Den Europæiske Garantifond for Landbruget m.v. (Landbrugsstøtteloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 765 af 19. juni 2017, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 5, stk. 1, nr. 1, i bekendtgørelse nr af 27. november 2017 om Landbrugsstyrelsens opgaver og beføjelser: Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde og definitioner 1. Denne bekendtgørelse gælder direkte betalinger til landbrugere inden for rammerne af den fælles landbrugspolitik og omfatter følgende arealbaserede støtteordninger: 1) Grundbetaling til landbrugere på baggrund af betalingsrettigheder (Grundbetalingsordningen) jf. artikel 32 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/ ) Betaling til landbrugere i forhold til de forordningsbestemte krav om flere afgrødekategorier, miljøfokusområder og opretholdelse af permanente græsarealer til gavn for klimaet og miljøet (Grøn støtte) jf. artikel 43, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/ ) Ordning om årlig betaling til unge landbrugere (Støtte til unge landbrugere) jf. artikel 50, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/ ) Ordning om årlig betaling til landbrugere, hvis bedrifter helt eller delvist ligger i områder med naturlige begrænsninger (Ø-støtte) jf. artikel 48, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013. Definition af betalingsrettigheder og beregning af værdi 2. En betalingsrettighed giver ret til støtte efter grundbetalingsordningen jf. 1, stk. 1 nr. 1 til 1 støtteberettiget hektar, jf. artikel 32 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013. Betalingsrettighedens værdi er et fastsat beløb, og støtten beregnes på baggrund af de betalingsrettigheder, som landbrugeren har aktiveret. Stk. 2. Værdien af betalingsrettighederne beregnes med udgangspunkt i betalingsrettighedernes værdi i 2015 sammenholdt med den beregnede gennemsnitsværdi for Stk. 3. I årene 2015 til 2019 forhøjes værdien, jf. stk. 2, af de betalingsrettigheder, hvis værdi i 2015 er under 90 procent af gennemsnitsværdien i 2019, med en tredjedel af denne forskel. Betalingsrettigheder, hvis værdi i 2015 er højere end gennemsnitsværdien i 2019, nedsættes med det samlede beløb, der er nødvendigt for at forhøje betalingsrettigheder med værdi under 90 procent af gennemsnitsværdien i Nedsættelsen sker forholdsmæssigt med samme procentsats og en lige stor andel i hvert af årene.

2 Definition af landbrugsparcel 3. I denne bekendtgørelse forstås ved en landbrugsparcel: Et sammenhængende areal, der inden for en markblok, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema, indgår i samme afgrødegruppe eller samme kombination af afgrødegrupper under henholdsvis arealbaseret direkte betaling og Landdistriktsprogrammet, og som indgår i samme ansøgers bedrift. Stk. 2. For støtte efter grundbetalingsordningen betragtes arealer med permanent græs eller lavskov, uanset stk. 1, som en særskilt landbrugsparcel. Stk. 3. For grøn støtte betragtes hvert af følgende arealer, uanset stk. 1, som en særskilt landbrugsparcel: 1) Arealer med permanent græs udpeget som miljømæssigt sårbare. 2) Arealer med permanent græs. 3) Arealer, anmeldt med en specifik afgrøde, jf. artikel 44, stk. 4, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/ ) Arealer anmeldt som miljømæssige fokusområder, jf. artikel 46, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013. Øvrige definitioner 4. I denne bekendtgørelse anvendes følgende definitioner: 1) Omdriftsareal: Arealer, defineret som agerjord i artikel 4, stk. 1, litra f, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013, der indgår i omdriften og dyrkes med henblik på produktion af afgrøder, eller arealer, der er til rådighed for produktion af afgrøder, men som ligger brak. 2) Lavskov: Ved lavskov forstås etablerede beplantninger med træarter inden for følgende slægter: hassel (Corylus spp.), løn (Acer spp.), ask (Fraxinus spp.), avnbøg (Carpinus spp.), birk (Betula spp.), el (Alnus spp.), eg (Quercus spp.), elm (Ulmus spp.), pil (Salix spp.) og poppel (Populus spp.). 3) Permanente græsarealer: Arealer, der har haft græs- og andet grøntfoder som plantedække i mere end fem år, og som under normale vejrforhold kan afgræsses eller høstes ved slæt i perioden 1. juni til 15. september. 4) Braklagte arealer: Landbrugsarealer uden produktion af afgrøder eller afgræsning, som holdes i en stand, der gør dem egnede til græsning eller dyrkning. 5) Afgrødekategori: Afgrøder inden for samme botaniske slægt betragtes som én afgrødekategori, medmindre der er tale om arter af natskygge-, græskar- eller korsblomstfamilien. Derudover betragtes vår- og vinterafgrøder som forskellige afgrødekategorier. Græs og andet grøntfoder samt brak er to selvstændige afgrødekategorier.

3 Blandinger af afgrøder betragtes som en selvstændig afgrødekategori, som kaldes blandinger. Dette gælder dog ikke blandinger, der indeholder græs eller andet grøntfoder. 6) Bræmmer: Erosionshæmmende striber (randzoner), herunder 2-meter bræmmer, som pr. den 31. december 2017 fremgår af Landbrugsstyrelsens korttema over 2-meter bræmmer i Internet Markkort, og markbræmmer, jf. artikel 45, stk. 5, i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 639/2014. Kapitel 2 Fælles bestemmelser for direkte betalinger Ansøgning 5. En landbruger, der søger støtte efter denne bekendtgørelse, skal hvert år indsende en ansøgning til Landbrugsstyrelsen. Ansøgningen skal indgives på et særligt skema, Fællesskema, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Rådighed 6. Arealer, der indgår i en ansøgning om direkte betalinger, skal være til rådighed for ansøgeren på den ansøgningsfrist, der er anført i bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Minimumskrav 7. Der ydes kun støtte efter denne bekendtgørelse, hvis det støtteberettigede areal, hvortil der kan ydes direkte betalinger i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013, udgør mindst 2,00 ha. Stk. 2. For landbrugere, der modtager mindst 300 EUR i koblede kvægpræmier, kan der dog ydes støtte efter grundbetalingsordningen for et areal på mindre end 2,00 ha. Nedsættelse af betalinger 8. Grundbetaling, der for en støttemodtager i et støtteår overstiger EUR, nedsættes med 5,00 procent. Overdragelse af bedrift 9. Hvis en bedrift overdrages i sin helhed, inden de ansøgte direkte betalinger er udbetalt, vil betalingerne uanset overdragelsen blive udbetalt til overdrageren, medmindre overdrageren ved en transport overfører retten til betalingerne til erhververen. Stk. 2. Da støtten udbetales på baggrund af overdragers ansøgning, er overdrager overfor Landbrugsstyrelsen ansvarlig for, at støttebetingelserne er overholdt. Kapitel 3

4 Grundbetaling Støtteberettigede arealer 10. Landbrugsarealer, der søges grundbetaling til, skal under normale vejrforhold kunne dyrkes og høstes i perioden 15. maj til 15. september, jf. dog 4, stk. 1, nr. 3. Stk. 2. Uanset stk. 1 skal der på arealer med græs, permanente afgrøder og brak årligt foregå en landbrugsaktivitet inden for de perioder, der fremgår af 16, 17 og Tiltag etableret i medfør af 24, stk. 1, er dog undtaget krav om landbrugsaktivitet 11. Et areal, som ikke er omfattet af definitionen af støtteberettiget ha, jf. artikel 32, stk. 2, litra a, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013, men som der søges grundbetaling til, kan anerkendes som støtteberettiget efter bestemmelserne i artikel 32, stk. 2, litra b, i samme forordning, hvis arealet er omfattet af foranstaltninger som led i gennemførelsen af: 1) Habitatdirektivet (Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter Natura 2000) 2) Vandrammedirektivet (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger) 3) Fugledirektivet (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/147/EF af 30. november 2009 om beskyttelse af vilde fugle Natura 2000) 4) Landdistriktsprogrammerne, hvis foranstaltningen omhandler: a) tilsagn om skovtilplantning, hvor tilsagnsforpligtelserne fortsat er gældende eller b) tilsagn med miljøvenligt landbrug som formål, hvor tilsagnsforpligtelserne fortsat er gældende. Stk. 2. Det er en forudsætning for at være omfattet af stk. 1, at ansøger har angivet arealet som støtteberettiget, jf. stk. 1 i Fællesskema, senest på datoen for ændring af Fællesskema, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Stk. 3. Uanset stk. 2, kan et areal, der ikke er angivet som et støtteberettiget areal i fællesskemaet, jf. stk. 1, anerkendes som et støtteberettiget areal til direkte arealstøtte, hvis følgende betingelser er opfyldt: 1) arbejde omfattet af en foranstaltning efter stk. 1 er iværksat på arealet efter datoen for ændring af Fælleskema, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema og 2) ansøger eller den ansvarlige for foranstaltningens gennemførelse har informeret Landbrugsstyrelsen om iværksættelsen af foranstaltningen, inden arbejdet på arealet er påbegyndt. Stk. 4. Stk. 2 3 finder ikke anvendelse for arealer omfattet af stk. 1, der tilplantes eller tilsås med skov efter høst af hovedafgrøden.

5 Stk. 5. Kravet om en årlig landbrugsaktivitet, jf. 10, gælder ikke i det omfang, arealets beskaffenhed forhindrer dette som følge af forpligtigelserne, der er nævnt i stk En landbrugsparcel, hvortil der søges grundbetaling, skal udgøre et sammenhængende areal på mindst 0,30 ha. Et areal betragtes som sammenhængende, hvis der mellem dele af arealet inden for den samme markblok er en støtteberettiget passage på mindst fire meters bredde. Stk. 2. Kravet i stk. 1 om et mindsteareal på 0,30 ha gælder ikke arealer i lukkede væksthuse. 13 På omdriftsarealer, herunder braklagte arealer, må der pr. ha højst være 100 træer eller buske på over 1 meter i højden. Tilsvarende må der på arealer med lavskov og arealer med permanente afgrøder pr. ha højst være 100 træer eller buske på over 1 meter i højden ud over den afgrøde, der er på arealet. 14. Arealer med klynger af træer og buske er ikke støtteberettigede. Ved klynger forstås her grupper af træer og buske på over 1 meter i højden, hvor trækronerne eller buskene når sammen på et areal over 100 m Et areal, hvorpå der har været skov eller ikke-støtteberettigede permanente afgrøder, kan kun danne grundlag for udbetaling af grundbetaling, hvis rødderne er fjernet inden begyndelsen af det kalenderår, der søges grundbetaling til arealet, og arealet fremstår som dyrkbar landbrugsjord, således at mekanisk jordbehandling af arealet kan ske. Aktivitetskrav for arealer med permanent græs og græs i omdrift 16. Arealer med permanent græs og græs i omdrift, skal slås mindst én gang årligt inden for perioden 1. juni til 15. september. Stk. 2. Slåningskravet skal være opfyldt for hele arealet. Områder på marken større end 100 m2, der ikke er slået i ovennævnte periode, eller der ikke kan slås som følge af manglende plantedække, er ikke støtteberettigede. Stk. 3. Slåning kan på permanente græsarealer og græs i omdrift erstattes af afgræsning inden for samme periode, som nævnt i stk. 1. Afgræsningen skal udføres på en sådan måde, at mere end 50 procent af plantedækket fremstår afgræsset og under 40 cm højt den 15. september. Delarealer under 100 m2 med en plantedækkehøjde på over 40 cm kan accepteres. Områder på marken større end 100 m2, der ikke fremstår anvendt til afgræsning den 15. september, er ikke støtteberettigede.

6 Stk. 4. På arealer, der traditionelt er blevet afvandet ved brug af grøblerender på op til to meters bredde, anses grøblerenderne som en del af det samlede støtteberettigede areal, når de dele af arealet, som ikke udgøres af grøblerenderne, overholder betingelserne i stk Aktivitetskrav for braklagte arealer 17. Et braklagt areal skal forblive uden produktion, herunder afgræsning, i det kalenderår, hvor arealet er anmeldt som brak. På arealet skal der årligt udføres mindst én landbrugsaktivitet, som skal være en af følgende aktiviteter: 1) forårsslåning minimum én gang årligt i perioden 1. april til 30. april 2) sommerslåning minimum én gang årligt i perioden 1. august til 15. september 3) mekanisk jordbehandling og udsåning af en blanding af frø- og nektarproducerende plantearter. Dette plantedække må ikke bestå af korn, raps eller majs i renbestand eller en blanding, der udelukkende består af disse afgrøder. Jordbehandling og udsåning skal ske senest den 30. april. Blandingen kan enten bestå af frø- og nektarproducerende plantearter (blomsterbrak) eller af pollen- og nektarrige plantearter (bestøverbrak). For bestøverbrak skal blandingen pr. m 2 bestå af minimum 3 af de plantearter, som er nævnt i bilag 1, og disse skal udgøre den overvejende del af den pågældende mark. Stk. 2 Plantemateriale må ikke fjernes fra marken efter slåning. Stk. 3. Der gælder intet krav om slåning på braklagte arealer, hvor der etableres en vinterafgrøde jf. 19 eller på vildt- og bivenlige tiltag jf. 24. Stk. 4. Der må ikke anvendes plantebeskyttelsesmidler på braklagte arealer. Stk. 5. Der må dog anvendes plantebeskyttelsesmidler til selektiv bekæmpelse af hejrearter, giftige arter eller aggressive ukrudtsarter, som fx flyvehavre, kæmpebjørneklo, brændenælder og tidsler på braklagte arealer. 18 Plantedækket på braklagte arealer må ikke slås i perioden 1. maj til 31. juli. Dette gælder dog ikke, hvis en af følgende betingelser er opfyldt: 1) arealerne er beliggende inden for de afstandskrav, der gælder efter bestemmelserne for certificering af frø, og skal derfor slås inden blomstring på anmodning fra den berørte frøavler, 2) der foretages selektiv slåning i forbindelse med bekæmpelse af hejrearter, giftige arter eller aggressive ukrudtsarter, som fx flyvehavre, kæmpebjørneklo, brændenælder og tidsler eller 3) der er etableret vildt- og bivenlige tiltag jf. 24 på arealet. Stk. 2 Plantemateriale må ikke fjernes fra marken efter slåning jf. stk. 1, nr. 1 og 2.

7 Krav ved etablering af vinterafgrøde på brakarealer 19 Forud for etableringen af vinterafgrøder må plantedækket på det braklagte areal nedvisnes fra 1. juli, ligesom der må foretages jordbehandling, såning og gødskning samt anvendes jordforbedringsmidler og plantebeskyttelsesmidler fra 1. august. Fristen for jordbehandlingen er den 15. september. Krav ved etablering af vårafgrøde på brakarealer 20 På braklagte arealer kan der med henblik på etablering af en vårafgrøde det kommende år foretages jordbehandling indenfor de perioder og på de jordtyper, der fremgår af gældende bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag for den pågældende planperiode. Aktivitetskrav for arealer med flerårige afgrøder 21. Hvis et areal ved ansøgningsårets begyndelse fremstår med en allerede etableret produktionsafgrøde, som ikke høstes i ansøgningsåret, skal arealet vedligeholdes, så hovedafgrøden ikke hæmmes væsentligt af ukrudt. Aktivitetskrav for permanente afgrøder 22. Arealer, der dyrkes med støtteberettigede permanente afgrøder, skal årligt vedligeholdes i en god plantagemæssig stand, der sikrer, at hovedafgrøden ikke hæmmes væsentligt af ukrudt, og at opvækst af buskads fjernes fra afgrøderækkerne. Aktivitetskrav for lavskov 23. Lavskov skal stævnes mindst hvert tiende år. Etableringsåret medregnes i den tiårige omdriftsperiode. Stk.2. Lavskov skal vedligeholdes i overensstemmelse med 22. Stk. 3. Beplantninger med lavskov skal til enhver tid bestå af mindst plantede træer pr. ha af de i 4, stk. 1, nr. 2 nævnte slægter. For beplantninger af poppelarter i renkultur skal plantetætheden til enhver tid bestå af mindst plantede træer pr. ha. Højst 20 procent af arealet må udgøres af ubefæstede arbejdsarealer. Stk. 4. Lavskov skal plantes i en bredde på minimum 7,5 meter. Stk. 5. Lavskovarealet skal hvert år indtil stævning anmeldes i Fællesskemaet, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Stk. 6. Arealer med lavskov, som ikke overholder bestemmelserne i stk. 1-4, betragtes som almindelig skov. Dette medfører, at støttebetingelserne ikke har været opfyldt for arealet for årene siden etablering eller seneste stævning. Vildt- og bivenlige tiltag

8 24. På arealer i omdrift kan der hele året etableres vildt- og bivenlige tiltag i form af insektvolde, vildtstriber, barjordsstriber og lærkepletter. Stk. 2. Et eller flere sammenhængende tiltag i henhold til stk. 1 må højst have en bredde på 10 meter. Stk. 3. Der skal være en afstand på mindst 10 meter imellem tiltag, jf. stk.1. Stk. 4 Tiltag omfattet af stk. 1 må højst udgøre 10 procent af markens samlede areal. Stk. 5.Tiltag efter stk. 1 skal holdes fri for tilgroning med vedplanter. Stk. 6. Tiltag omfattet af stk. 1 må på braklagte arealer ikke etableres med majs i renbestand eller kornafgrøder i renbestand. Stk. 7 På barjordsstriber. jf. stk. 1 kan plantedækket undlades i en bredde på højst 3 meter rundt om hver enkelt mark. Dette areal kan ved mekanisk bearbejdning holdes plantefrit hele året. Plantedække kan dog ikke undlades på arealer, der ligger nærmere end 5 meter fra søer, åbne vandløb, kystlinjer samt beskyttede fortidsminder, fx gravhøje, der er beskyttet i medfør af museumsloven. Stk. 8. Barjordsstriber kan dog etableres mellem afgrøden og et af de øvrige tiltag efter stk. 1, når barjordsstriben er placeret i tilknytning til et markskel. Kapitel 4 Anmeldelse og udnyttelse af betalingsrettigheder 25. De betalingsrettigheder, som på datoen for ansøgnings- eller ændringsfristen, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema, er registreret på ansøgers CVR- eller CPR-nummer i Landbrugsstyrelsen, betragtes som anmeldt i det omfang, de er anmeldt sammen med et tilsvarende støtteberettiget areal. Stk. 2. En landbruger kan i Fællesskema, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema, angive hvilke betalingsrettigheder, der skal anvendes først ved beregning af grundbetaling. Stk. 3. Hvis en landbruger ikke benytter sig af muligheden i stk. 2, bliver betalingsrettigheder med den højeste værdi pr. ha anvendt først. Hvis flere betalingsrettigheder har samme værdi pr. ha, udnyttes først hele betalingsrettigheder. Derefter udnyttes dele af betalingsrettigheder efter størrelse i ha. Inddragelse af uudnyttede betalingsrettigheder 26. Hvis en landbruger to år i træk har uudnyttede betalingsrettigheder, inddrages et tilsvarende antal betalingsrettigheder. Inddragelsen omfatter det antal betalingsrettigheder, som er uudnyttede i begge år. Betalingsrettigheder med den mindste værdi pr. ha inddrages først. Hvis flere

9 betalingsrettigheder har samme værdi pr. ha, inddrages først dele af betalingsrettigheder med den mindste størrelse i ha. Stk. 2. En landbruger med overskud af betalingsrettigheder kan i Fællesskemaet angive, at ejede betalingsrettigheder skal inddrages før forpagtede betalingsrettigheder, når betalingsrettighederne har samme værdi pr. ha. Krav til erhverver af betalingsrettigheder 27. Erhverver af betalingsrettigheder skal være aktiv landbruger, jf. artikel 34, stk. 1 i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013. Erhverver skal opfylde kravet på overdragelsestidspunktet eller senest ved udløbet af den ansøgningsfrist, der er fastsat i bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Stk. 2. Erhverver skal indsende fællesskema for ansøgningsåret, hvis overdragelsen af betalingsrettigheder sker efter ansøgningsfristen, men senest ved udløbet af den ændringsfrist, der er fastsat i bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Erhverver skal i det indsendte fællesskema enten søge grundbetaling til minimum 2 ha støtteberettiget areal eller tilmelde sig slagtepræmieordningen og modtage slagtepræmier i ansøgningsåret. Overdragelse af betalingsrettigheder 28. Overdragelse af betalingsrettigheder skal meddeles Landbrugsstyrelsen via Miljø- og Fødevareministeriets Tast selv-service. Ved overdragelse af betalingsrettigheder skal overdrager indsende meddelelsen til Landbrugsstyrelsen. Stk. 2. For at få virkning for det aktuelle ansøgningsår skal indsendelse ske senest ved udløbet af den ansøgningsfrist, der er fastsat i bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema, jf. dog stk. 3. Stk. 3. Hvis erhverver har indsendt et Fællesskema for det aktuelle ansøgningsår, skal meddelelse om overdragelse af betalingsrettigheder modtages inden udløbet af den ændringsfrist, der er fastsat i bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema Afkortning af en midlertidig overdragelse af betalingsrettigheder 29. Ved afkortning af perioden for en midlertidig overdragelse af betalingsrettigheder, som Landbrugsstyrelsen tidligere har modtaget meddelelse om, skal erhverver indsende meddelelsen. Indsendelse skal ske efter bestemmelserne i 28 stk. 1-3.

10 Fuldmagt til overdragelse af betalingsrettigheder 30. Et konkursbo eller dødsbo kan give en fuldmagt til en fysisk eller juridisk person til på boets vegne at indsende skema til overdragelse af betalingsrettigheder eller afkortning af perioden for en midlertidig overdragelse af betalingsrettigheder via Miljø- og Fødevareministeriets Tast selvservice. Stk. 2. En landbruger, der på grund af særlige omstændigheder er forhindret i at indsende skema til overdragelse af betalingsrettigheder via Miljø- og Fødevareministeriets Tast selv-service, kan give en fysisk eller juridisk person fuldmagt til at indsende skema til overdragelse, jf. 28, stk. 1-3 og 29. Stk. 3. Fuldmagt efter stk. 1 eller 2 skal gives på en særlig blanket, der kan hentes på Landbrugsstyrelsens hjemmeside eller rekvireres ved henvendelse til Landbrugsstyrelsen. Stk. 4. Fuldmagt efter stk. 1 skal ledsages af en kopi af henholdsvis kuratorattest eller skifteretsattest. Stk. 5. Fuldmagt efter stk. 2 skal ledsages af dokumentation for de særlige forhold, der forhindrer fuldmagtsgiver i at anvende Miljø- og Fødevareministeriets Tast selv-service. Desuden skal fuldmagten efter stk. 2 være underskrevet af to vitterlighedsvidner, der attesterer underskriftens ægthed, dateringens rigtighed og fuldmagtsgivers myndighed. Fuldmagten skal indeholde oplysning om vitterlighedsvidnernes fulde navn, adresse og fødselsdato. Stk. 6. Fuldmagtsblanketten, jf. stk. 3 og den nødvendige dokumentation, jf. stk. 4 og 5, skal være modtaget i Landbrugsstyrelsen senest 1. april i ansøgningsåret. Modtages fuldmagten efter denne dato, bærer overdrager risikoen for eventuel overskridelse af ansøgningsfrist m.v. Tildeling af betalingsrettigheder og anvendelse af den nationale reserve 31. Landbrugsstyrelsen tildeler betalingsrettigheder fra den nationale reserve til unge nyetablerede landbrugere og nyetablerede landbrugere, der opfylder betingelserne i artikel 28 i Kommissionens forordning (EU) nr. 639/2014. Stk. 2. En ung nyetableret eller nyetableret landbruger kan efter denne bestemmelse kun få tildelt betalingsrettigheder fra den nationale reserve én gang. 32. Landbrugsstyrelsen kan tildele betalingsrettigheder fra den nationale reserve til landbrugere, der råder over et landbrugsareal, som har været midlertidigt eksproprieret i løbet af de to foregående år eller længere. Det er en betingelse, at den midlertidige ekspropriation har betydet, at der er inddraget betalingsrettigheder. Der kan højest tildeles betalingsrettigheder svarende til det eksproprierede areal. Hvis der er forskel mellem det eksproprierede areal og antallet af inddragne betalingsrettigheder i ha, tildeles betalingsrettigheder svarende til det laveste areal.

11 33. Ansøgning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve, jf. 31, stk. 1, indsendes sammen med nødvendig dokumentation til Landbrugsstyrelsen på et særligt skema. Ansøgninger, jf. 32, indsendes i fællesskemaet, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Indsendelse skal ske via Miljø- og Fødevareministeriets Tast selv-service. Ansøgningen skal være modtaget senest ved udløbet af den ansøgningsfrist, der er fastsat i bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Hvis ansøgningen modtages efter ansøgningsfristen, men inden udløbet af den forsinkede frist fratrækkes der 3 procent pr. dag i den støtte, som udbetales på baggrund af de tildelte betalingsrettigheder. 34. Hvis den nationale reserve overstiger 0,50 procent af det årlige nationale loft for grundbetalingsordningen, kan beløbet anvendes til en lineær forhøjelse af alle betalingsrettigheder, i henhold til artikel 30, stk. 7, litra e, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013. Uberettiget tildelte betalingsrettigheder 35. Hvis værdien af uretmæssigt tildelte betalingsrettigheder samlet ikke overstiger 50 EUR, bliver tildelingen af betalingsrettigheder ikke genoptaget. Kapitel 5 Grøn støtte 36. Der afsættes 30 procent af det nationale loft til direkte betalinger til betaling for opfyldelse af grønne krav, jf Stk. 2. Betalingen til landbrugeren beregnes i henhold til artikel 43, stk. 9, 3. og 4. afsnit, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 som en forholdsmæssig andel af den udbetalte grundbetaling. Krav om flere afgrødekategorier 37. For en ansøger, der er underlagt krav om flere afgrødekategorier på bedriften, beregnes afgrødekategoriernes andel af ansøgerens omdriftsareal ud fra de afgrøder, der er anmeldt i fælleskemaet, jf. bekendtgørelse om markblok og Fællesskema, eller som findes på arealet i perioden 15. maj til 25. juli. Miljøfokusområder 38. Bedrifter, der er omfattet af forpligtelsen til at udlægge miljøfokusområder, kan anvende en eller flere af følgende typer af miljøfokusområder til at opfylde forpligtelsen: 1) Bræmmer, der opfylder betingelserne i 39-40, med vægtningsfaktoren 1,5.

12 2) Brakarealer, jf. 4, stk. 1, nr. 4, der opfylder betingelserne i 17, stk. 1-4 og med vægtningsfaktoren 1. Hvis plantedækket overvejende består af pollen- og nektarrige plantarter, jf. 17, stk. 1, nr. 3, 4. pkt., gives en vægtningsfaktor 1,5. 3) Landskabselementer i form af fortidsminder samt små søer og vandhuller omfattet af god landbrugs- og miljømæssig stand, jf. bekendtgørelse om krydsoverensstemmelse, med vægtningsfaktoren 1. 4) Arealer med lavskov, jf. 4, stk. 1, nr. 2, der opfylder betingelserne i 23 og 41, med vægtningsfaktoren 0,5. 5) Arealer med efterafgrøder, jf , med vægtningsfaktoren 0,3. Stk. 2. Det samme areal med miljøfokusområder kan kun anmeldes én gang i et ansøgningsår. I tilfælde af, at det samme areal omfatter to eller flere typer miljøfokusområder, medregnes arealerne i den rækkefølge, som er anført i stk. 1. Betingelser for bræmmer som miljøfokusområde 39. Bræmmer, der anvendes som miljøfokusområde, skal i hele deres længde ligge op ad en omdriftsmark. Bræmmerne skal kunne skelnes tydeligt fra det tilstødende landbrugsareal. Stk. 2. Med undtagelse af 2-meter bræmmerne kan bredden på bræmmer, der anvendes som miljøfokusområde, variere mellem minimum 1 meter og maksimum 20 meter. Stk. 3. Hvis en landbruger har udlagt flere bræmmer, som støder op til samme omdriftsmark, og der er mindre end 5 meter mellem bræmmerne, må den samlede bredde ikke overstige 20 meter. 40. Aktivitet på bræmmer, der anvendes som MFO, skal opfylde betingelserne i 17 og 18, stk. 1. Stk. 2. Etablering af vinterafgrøder på bræmmer kan ske jf. 19. Stk. 3. Uanset stk. 1 er det på bræmmer, der anvendes som miljøfokusområder, tilladt: 1) at lade arealet afgræsse og tage slæt. Afgræsning jf. 16. stk. 3 kan erstatte slåning jf. 19, stk. 1. 3) at anvende plantebeskyttelsesmidler alene til selektiv bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Lavskov som miljøfokusområde 41. I det år, hvor et areal med lavskov anvendes som miljøfokusområde, må der ikke anvendes plantebeskyttelsesmidler. Efterafgrøder 42. Arealer med følgende afgrøder kan anvendes som miljøfokusområder i form af efterafgrøder i det pågældende ansøgningsår: 1) Udlæg af græs, bælgplanter eller blandinger heraf.

13 2) Blandinger af efterafgrøder med samme såtidspunkt, Stk. 2. De afgrøder, der kan anvendes som efterafgrøder i medfør af bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag, kan indgå i blandinger, som kan anvendes til at opfylde kravet i stk. 1, nr. 2. Blandingerne skal bestå af mindst to afgrøder. 43. For efterafgrøder i form af udlæg af græs, bælgplanter eller blandinger heraf, jf. 42 stk. 1, nr. 1, der anmeldes som miljøfokusområder gælder følgende: a) Efterafgrøden skal senest være udsået i hovedafgrøden den 31. maj i ansøgningsåret. b) Hovedafgrøden skal senest være høstet den 20. august, c) Der må ikke anvendes plantebeskyttelsesmidler i en periode fra høst af hovedafgrøden og frem til den 20. oktober. d) Nedpløjning, nedvisning eller anden form for destruktion af efterafgrøder, der anmeldes som miljøfokusområder, må tidligst ske den 20. oktober i ansøgningsåret stk. 2. Slæt på og afgræsning af arealer jf. stk. 1, er tilladt, såfremt plantedækket fortsat har en tilstrækkelig dækningsgrad til at fremstå veletableret og jævnt fordelt over hele arealet. stk. 3. Uanset stk. 1, litra b, kan seneste dato for høst af hovedafgrøden udsættes til den 3. september efter skriftlig henvendelse til Landbrugsstyrelsen. stk. 4. Ved udsættelse af datoen for høst af hovedafgrøden jf. stk. 3, må nedpløjning, nedvisning eller anden form for destruktion af efterafgrøder i form af udlæg af græs, bælgplanter eller blandinger heraf, der anmeldes som miljøfokusområder, tidligst ske 29. oktober i ansøgningsåret. Ligeledes må der ikke anvendes plantebeskyttelsesmidler i perioden fra høst af hovedafgrøden og frem til 29. oktober. stk. 5. Ved anvendelse af stk. 3 og stk. 4 er alle bedriftens marker med efterafgrøder i form af udlæg af græs, bælgplanter eller blandinger heraf, der anmeldes som miljøfokusområder omfattet af udsættelsen. 44. For blandinger af efterafgrøder med samme såtidspunkt, jf. 42 stk. 1, nr. 2, der anmeldes som miljøfokusområder gælder følgende: a) Efterafgrøden kan tidligst udsås fra den 30. juni og senest efter de fastsatte datoer i den til enhver tid gældende bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag. b) Der må ikke anvendes plantebeskyttelsesmidler fra såtidspunktet og frem til den 20. oktober. c) Nedpløjning, nedvisning eller anden form for destruktion af efterafgrøder, der anmeldes som miljøfokusområder, må tidligst ske den 20. oktober i ansøgningsåret Stk. 2. Slåning eller afgræsning af arealer jf. stk. 1 er ikke tilladt, jf. dog 46. Efterafgrøder udsået i majs

14 45. Hvis hovedafgrøden er majs, skal udlæg af græs, bælgplanter eller blandinger heraf senest være udsået den 30. juni i ansøgningsåret. Stk. 2 hovedafgrøden skal være høstet senest den 15. november, Stk. 3. Der må ikke anvendes plantebeskyttelsesmidler i en periode på otte uger fra hovedafgrøden er høstet. Stk. 4. Efterafgrøder etableret i form af udlæg af græs, bælgplanter eller blandinger heraf i majs kan i forbindelse med kontrol på stedet anvises som ombytningsareal for miljøfokusområder anmeldt i Fællesskemaet, hvis hovedafgrøden er høstet på tidspunktet for gennemførelsen af kontrollen på stedet. Hovedafgrøden skal dog være høstet senest den 1. oktober, hvis der ikke er anmeldt græsudlæg eller efterafgrøder som miljøfokusområder i majs i bedriftens fællesskema. Stk. 5. For efterafgrøder etableret som udlæg af græs, bælgplanter eller blandinger heraf i majs må nedpløjning, nedvisning eller anden form for destruktion tidligst ske otte uger efter høst af hovedafgrøden. 46. Slåning af arealer med efterafgrøder jf , der anmeldes som miljøfokusområder, er tilladt i tilfælde af frøsætning, såfremt plantedækket forsat har en tilstrækkelig dækningsgrad til at fremstå veletableret og jævnt fordelt over hele arealet. Miljømæssigt sårbart permanent græs 47. Områder med højt kulstofindhold eller våde jordbundsforhold beliggende i områder med særligt udpegede Natura 2000 naturtyper beliggende inden for Natura 2000-områder, som Landbrugsstyrelsen har udpeget som miljømæssigt sårbare, jf. artikel 45, stk. 1, i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013, fremgår af Landbrugsstyrelsens kort over miljømæssigt sårbare områder. Kortet udgør en del af Miljø- og Fødevareministeriets Internet Markkort, jf. bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Stk. 2. Permanente græsarealer, der er beliggende inden for de udpegede miljømæssigt sårbare områder, må ikke omlægges eller pløjes. Stk. 3. Landbrugsparceller anmeldt i 2015, hvor mere end 50 procent af landbrugsparcellens areal udgjordes af miljømæssigt sårbart permanent græs, er omfattet af omlægnings- og pløjeforbuddet jf. stk. 2. Stk. 4. Arealer, som ligger i områder udpeget som miljømæssigt sårbare, hvor plantedækket efter 2015 får status af permanent græs, er omfattet af omlægnings- og pløjeforbuddet jf. stk. 2. Referenceandel for permanente græsarealer 48. Landbrugsstyrelsen fastlægger i 2015 referenceandelen for permanente græsarealer. Stk. 2. Referenceandelen beregnes på ny, hvis der sker en væsentlig ændring i grundlaget for beregning af andelen.

15 Omlægningsforbud og retablering af permanente græsarealer 49. Hvis det for et givet år konstateres, at det samlede areal med permanent græs er faldet, og at andelen af arealet med permanent græs i forhold til det samlede landbrugsareal er faldet med mere end 3,00 procent i forhold til referenceandelen, iværksætter Landbrugsstyrelsen en ordning, hvorefter permanente græsarealer kun må omlægges til anden anvendelse, hvis Landbrugsstyrelsen efter ansøgning giver tilladelse hertil. 50. Hvis det for et givet år konstateres, at det samlede areal med permanent græs er faldet, og andelen af arealet med permanent græs i forhold til det samlede landbrugsareal er faldet med mere end 5,00 procent i forhold til referenceandelen, giver Landbrugsstyrelsen landbrugere, der søger støtte efter denne ordning, og som råder over arealer, der er blevet omlagt fra permanente græsarealer til anden anvendelse, påbud om retablering af permanente græsarealer. Stk. 2. Forpligtelsen til retablering af permanente græsarealer vedrører de arealer, der er omlagt til anden anvendelse inden for de sidste to kalenderår, og som er overgået til anden anvendelse forud for den i bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema fastsatte ansøgningsfrist. Stk. 3. Landbrugsstyrelsen fastlægger fordelingen af kravet om retablering af permanente græsarealer for de berørte ansøgere, jf. stk. 1. Påbud om retablering af permanent græs vil først blive givet til landbrugere, som har omlagt fra permanent græs til anden anvendelse, som ikke skyldes forpligtelser efter Landdistriktsprogrammet. Stk. 4. I tilfælde af at der året forud for genetableringskravet har været et konverteringsforbud, jf. 48, vil landbrugere, der har omlagt permanent græs uden dispensation, skulle genetablere disse arealer først. Er dette ikke tilstrækkeligt, vil de resterende arealer skulle genetableres som beskrevet ovenfor. Stk. 5. Hvis der konstateres et fald i referenceandelen på mere end 5,00 procent, medfører dette et øjeblikkeligt forbud mod at omlægge permanent græs til andre afgrøder. Der kan ikke dispenseres fra dette forbud. Forbuddet vil være gældende, indtil det er konstateret, at andelen af permanent græs igen overstiger 95 procent af referenceandelen. Kapitel 5 Unge landbrugere 51. For 2018 fastsættes der en procentsats på 0,60 af det nationale loft til betaling af støtte til unge landbrugere efter dette kapitel. Stk. 2. Betaling af støtte til unge landbrugere beregnes på grundlag af 50 procent af den nationale gennemsnitsbetaling pr. ha og antallet af betalingsrettigheder, som landbrugeren har aktiveret i

16 henhold til grundbetalingsordningen. Den nationale gennemsnitsbetaling pr. ha beregnes på grundlag af det nationale loft i 2019 og antallet af anmeldte støtteberettigede ha i Stk. 3. Betaling af støtte til unge landbrugere kan gives for højst 90 hektar. 52. For at opnå støtte efter dette kapitel er det en betingelse, at: 1) landbrugeren er støtteberettiget under grundbetalingsordningen, 2) landbrugeren er driftsleder på den landbrugsbedrift, der ligger til grund for ansøgningen, 3) landbrugeren for første gang etablerer sig på en landbrugsbedrift som driftsleder på bedriften, eller at landbrugeren har etableret en bedrift inden for de seneste fem år forud for den første ansøgning i henhold til grundbetalingsordningen, og 4) at landbrugeren ikke er ældre end 40 år i det år, hvor ansøgningen om grundbetaling indgives første gang. 53. Ved etableret på en landbrugsbedrift i dette kapitel forstås etablering af en landbrugsbedrift med et landbrugsareal på mindst 2,00 ha eller erhvervsmæssigt dyrehold til landbrugsmæssige formål. 54. Betalingen til unge landbrugere ydes pr. landbruger i en periode på fem år fra den første indgivelse af ansøgningen om betaling til unge landbrugere, forudsat at denne indgivelse finder sted senest fem år efter etableringen, jf. 53, stk. 1, nr. 3. Stk. 2. For unge landbrugere, der har etableret sig, jf. 53, stk. 1, nr. 3., i perioden , gælder dog, at den fem årige periode reduceres med det antal år, der er gået mellem denne etablering, og den første indgivelse af ansøgningen om betaling til unge landbrugere. 55. Under ordningen unge landbrugere kan en fysisk person, der opfylder betingelserne i 52, i et givet ansøgningsår søge om støtte enten som en enkeltmandsvirksomhed eller ved at indgå i ansøgningen for en juridisk person. Stk. 2. Den samme fysiske person kan i et givet ansøgningsår kun indgå i én ansøgning om støtte i henhold til dette kapitel. Hvis en fysisk person har været eller er etableret i flere virksomheder, er det alene den virksomhed, som den fysiske person er eller har været etableret i først, der kan opnå støtte. 56. En juridisk person kan søge om støtte under ordningen for unge landbrugere, når en eller flere unge landbrugere, jf. definitionen i 52, i forening: 1) varetager den daglige ledelse af landbrugsbedriften for den juridiske person, 2) er tegningsberettiget for den juridiske person, og

17 3) alene eller sammen med andre landbrugere har bestemmende indflydelse over den juridiske person. Stk. 2. Bestemmende indflydelse over et personligt selskab, som fx et interessentskab, foreligger, når en person har beføjelsen til at træffe beslutning om et selskabs økonomiske og driftsmæssige beslutninger. Stk. 3. Bestemmende indflydelse over et kapitalselskab følger selskabslovens regler for bestemmende indflydelse over datterselskaber Stk. 4. Hvis den juridiske person, der søger støtte, kontrolleres, jf. stk. 2 og 3, af en anden eller flere juridiske personer i fællesskab, gælder betingelserne i stk. 1 for denne eller disse andre juridiske personer. Stk. 5. Ejes en landbrugsbedrift i sameje, anses samejet for at være et interessentskab. 57. Når en juridisk person søger om støtte, skal de fysiske personer, der er nødvendige for at opfylde betingelserne, jf. 56, angives i ansøgningen. Stk. 2. Juridiske personer, der søger om støtte i henhold til dette kapitel, skal kunne dokumentere, at betingelserne i 56 er opfyldt. Stk. 3. Betingelserne i 56 skal være opfyldt fra tidspunktet for ansøgningens indgivelse og hele ansøgningsåret. Kapitel 6 Ø-støtte 58. Der afsættes i perioden 2015 til 2020 årligt EUR af det nationale loft til betaling af støtte til områder med naturlige begrænsninger. Stk. 2. For at opnå støtte efter dette kapitel er det en betingelse, at landbrugeren er støtteberettiget under grundbetalingsordningen. Stk. 3. Der kan ydes betaling efter dette kapitel til landbrugere, der har ret til betaling under grundbetalingsordningen for støtteberettigede arealer på en eller flere af følgende ikke-brofaste øer: Agersø inkl. Engholm, Anholt, Askø inkl. Lilleø, Avernakø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Bogø (i Korshavn), Bornholm, Brandsø, Bågø, Drejø, Dybsø, Egholm (i Limfjorden), Endelave, Enehøje, Eskilsø, Fanø, Fejø inkl. Skalø, Femø, Fjandø, Fur, Fænø, Halmø, Hjarnø, Hjortø, Hjælmshoved, Illum Ø, Kalvø, Langli, Livø, Lyø, Læsø, Mandø, Mejlø (i Korshavn), Nekselø, Omø, Orø, Romsø, Rågø, Saltholm, Samsø, Sejerø, Skarø, Slot Ø, St. Egholm, St. Svelmø, Strynø, Strynø Kalv, Tunø, Tærø, Vejlø, Vejrø, Venø, Vigelsø, Æbelø, Ærø og Aarø. Stk. 3. Betaling efter stk. 1 kan højst ydes for 100 hektar pr. bedrift. Kapitel 8

18 Kontrol 59. Landbrugsstyrelsen foretager kontrollen på stedet af de anmeldte arealer, afgrøder og produkter m.v. hos de enkelte landbrugere. Kontrollen sker i form af stikprøvekontrol, herunder ved telemåling. Stk. 2. Landbrugsstyrelsen kan foretage kontrol på de bedrifter, hvortil der er søgt støtte, uanset om hele eller dele af bedriften er overdraget efter indsendelse af støtteansøgningen. 60. Efter lovens 4, stk. 3, påhviler det landbrugerne at yde den nødvendige bistand ved kontroleftersyn. Landbrugerne skal blandt andet forevise de omfattede arealer samt forevise dyrkningsplaner, markplaner, gødningsplaner, forretningsmateriale og regnskabsmateriale m.v. Kapitel 9 Straffebestemmelser, ikrafttræden og overgangsbestemmelser 61. Overtrædelse af lovens 4, stk. 3, straffes efter lovens 23, stk. 2 og 3 med bøde. Stk. 2. Der kan efter lovens 27 pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter straffelovens 5. kapitel. 62. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. februar Stk. 2. Bekendtgørelse nr af 26. oktober 2016 om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. ophæves. Bekendtgørelsen finder dog fortsat anvendelse på ansøgninger indgivet for ansøgningsåret Stk. 3 48, stk. 2 og stk. 3, i bekendtgørelse nr af 26. oktober 2016 om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. finder dog fortsat anvendelse.

19 Bilag 1 Oversigt over pollen- og nektarrige plantearter der kan anvendes til etablering af bestøverbrak jf. 17, stk. 1, nr. 3, 4. pkt. Art af pollen- og nektarrige plantearter Blåhat Okseøje (gul okseøje og hvid okseøje) Gul sennep Hjulkrone Honningurt Morgenfrue Alm. Hør Alm. Rundbælg Boghvede Cikorie (kulturform og vild) Kornblomst Kornvalmue Vildgulerod Alm. Røllike Kommen Vild kørvel Brunelle Kællingetand Kløver (rødkløver, alsike-kløver, blodkløver, hvidkløver) Lucerne Gul stenkløver Musevikke Esparsette Humlesnegleblæg i I bekendtgørelsen er medtaget visse bestemmelser fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2013/1306 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 352/78, (EF) nr. 165/94 (EF) nr. 2799/98, (EF) nr. 814/2000, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 485/2008, EU-Tidende 2013, nr. L 347, side 549, Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2013/1307 af 17. december 2013 om fastsættelse af regler for direkte betalinger til landbrugere under støtteordninger inden for rammerne af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 637/2008 og Rådets forordning (EF) nr. 73/2009, EU-Tidende 2013, nr. L 347, side 608, og Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 2014/639 af 11. marts 2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 om regler for direkte betalinger til landbrugere under den

20 fælles landbrugspolitiks støtteordninger og om ændring af bilag X til nævnte forordning, EU- Tidende 2014, nr. L 181, side 1.Ifølge artikel 288 i EUF Traktaten gælder en forordning umiddelbart i hver medlemsstat. Gengivelse af disse bestemmelser er således udelukkende begrundet i praktiske hensyn og berører ikke de nævnte forordningers umiddelbare gyldighed i Danmark.

Omskrevet: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v i.

Omskrevet: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v i. Omskrevet: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v i. I medfør af 1, stk. 1-5, 1 a, stk. 1 og 2, 4, stk. 1, i bekendtgørelse af lov om administration af Det Europæiske

Læs mere

Udkast til: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. med virkning fra 1. januar 2017

Udkast til: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. med virkning fra 1. januar 2017 Udkast til: Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. med virkning fra 1. januar 2017 Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen

Læs mere

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1)

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) BEK nr 1259 af 26/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø -og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr.16-80182-000001 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v.1)

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v.1) Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v.1) I medfør af 1, stk. 1-5, 1 a, stk. 1 og 2, 4, stk. 1, og 24 i lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger

Læs mere

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1)

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) BEK nr 1377 af 01/12/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-80182-000001 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen 12. maj 2014 Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) I medfør af 1, stk. 1-5, 1 a, stk. 1 og 2, 4, stk. 1 og 24 i lov om administration af Det Europæiske

Læs mere

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1)

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) BEK nr 907 af 29/07/2014 Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-80140-000013 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 1. august Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v.

Lovtidende A Udgivet den 1. august Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. Lovtidende A 2014 Udgivet den 1. august 2014 29. juli 2014. Nr. 907. Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) I medfør af 1, stk. 1-5, 1 a, stk. 1 og 2, 4,

Læs mere

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1)

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-80140-000013 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema 1)

Bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema 1) BEK nr 1417 af 29/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 3. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturerhvervstyrelsen.j.nr.16-80182-000002 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema 1)

Bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema 1) BEK nr 1592 af 16/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 9. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-80181-000001 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1)

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. 1) I medfør af 1, stk. 1-5, 1 a, stk. 1 og 2, og 4, stk. 1, i bekendtgørelse af lov om administration af Det Europæiske

Læs mere

Bekendtgørelse om særlig støtte til landbrugere til etablering af flerårige energiafgrøder 1)

Bekendtgørelse om særlig støtte til landbrugere til etablering af flerårige energiafgrøder 1) BEK nr 78 af 29/01/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 10. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 12-8010-000008 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) 1)

Bekendtgørelse om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) 1) Bekendtgørelse om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) 1) I medfør af 1, stk. 1, 2 og 4 og 4, stk. 1, i lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om ordninger under Den Fælles

Læs mere

Bekendtgørelse om nationalt tilskud til målrettede efterafgrøder

Bekendtgørelse om nationalt tilskud til målrettede efterafgrøder BEK nr 109 af 30/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 16-8630-000003 Senere ændringer

Læs mere

Din landbrugsstøtte i 2015

Din landbrugsstøtte i 2015 Din landbrugsstøtte i 2015 Jannik Elmegaard og Alexander Lindskov Centrovice - Vissenbjerg 8. okt. 2014 Dagsorden 1. Landbrugsstøtten 2. Nye ordninger 3. Generelle støttebetingelser 4. Grønne krav 5. Konsekvenser

Læs mere

Nyt om grundbetaling og grøn støtte. Signe H. Blegmand og Jannik Elmegaard

Nyt om grundbetaling og grøn støtte. Signe H. Blegmand og Jannik Elmegaard Nyt om grundbetaling og grøn støtte Signe H. Blegmand og Jannik Elmegaard 18 01 2016 1 Overblik 1. Støttebetingelser for grundbetaling m.m. 2. Miljøfokusområder 3. Flere afgrødekategorier Permanent græs

Læs mere

Bekendtgørelse om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) 1)

Bekendtgørelse om god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM) 1) BEK nr 106 af 29/01/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 13-8025-000337 Senere ændringer

Læs mere

Grundbetaling 2015. Du skal på dagen for rettidig indsendelse af Fællesskema og markkort opfylde følgende betingelser:

Grundbetaling 2015. Du skal på dagen for rettidig indsendelse af Fællesskema og markkort opfylde følgende betingelser: Grundbetaling 2015 For at få udbetalt grundbetaling skal du opfylde en række betingelser. I dette fakaark kan du læse om de generelle støttebetingelser for grundbetalingen. Du ansøger om grundbetaling

Læs mere

Instruks nr. 7 5-årig ø-støtte Instruks for kontrol af arealordningerne Maj, 2016, version 1

Instruks nr. 7 5-årig ø-støtte Instruks for kontrol af arealordningerne Maj, 2016, version 1 Instruks nr. 7 5-årig ø-støtte Instruks for kontrol af arealordningerne 2016 Maj, 2016, version 1 Redaktion: NaturErhvervstyrelsen Foto: Kenneth Dryden, Enden på Samsø ISBN: 978-87-7120-791-0 4 NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Møde 7. oktober 2014 Brønderslev

Møde 7. oktober 2014 Brønderslev Møde 7. oktober 2014 Brønderslev Har du udnyttet dine tilskudsmuligheder? Hvordan ser reformen ud??? Mulighederne er mange og kun fantasien sætter grænser! Bliv inspireret til at søge! Betalingsrettigheder

Læs mere

Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling

Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling Sådan udfylder du siden Markplan og grundbetaling Indhold 1 Indtegn alle marker og hent dem til markplanen... 1 2 Hvilke marker skal anmeldes... 2 2.1 Økologisk produktion... 2 2.2 Juletræer og pyntegrønt...

Læs mere

Lovtidende A. Udkast af 3. oktober 2018 til Bekendtgørelse om nationalt tilskud til kvælstofreducerende virkemidler

Lovtidende A. Udkast af 3. oktober 2018 til Bekendtgørelse om nationalt tilskud til kvælstofreducerende virkemidler Lovtidende A Udkast af 3. oktober 2018 til Bekendtgørelse om nationalt tilskud til kvælstofreducerende virkemidler (målrettede efterafgrøder og alternative virkemidler) I medfør af 7, stk. 3, 24 c, stk.

Læs mere

Orientering om udkast til bekendtgørelse om nationalt tilskud til målrettede efterafgrøder og om udkast til senere ændring af bekendtgørelsen

Orientering om udkast til bekendtgørelse om nationalt tilskud til målrettede efterafgrøder og om udkast til senere ændring af bekendtgørelsen Miljø & Biodiversitet J.nr. 16-8630-000003 Ref. KBK Den 25. november 2016 Orientering om udkast til bekendtgørelse om nationalt tilskud til målrettede efterafgrøder og om udkast til senere ændring af bekendtgørelsen

Læs mere

Instruks 6 5-årig ø-støtte Instruks for kontrol af arealordninger og efterafgrøder 2018

Instruks 6 5-årig ø-støtte Instruks for kontrol af arealordninger og efterafgrøder 2018 Instruks 6 5-årig ø-støtte Instruks for kontrol af arealordninger og efterafgrøder 2018 Maj 2018, version 1 Dokumentinfo: Dokumenttype: Instruks, kontrolinstruks Klassifikation: Arbejdsbrug Dataejer: HENVOR

Læs mere

Vejledning om grøn støtte 2018

Vejledning om grøn støtte 2018 Vejledning om grøn støtte 2018 December 2017 Vejledning om grøn støtte 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2017 Foto: Skyfish Landbrugsstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Vejledning om grøn støtte 2019

Vejledning om grøn støtte 2019 Vejledning om grøn støtte 2019 Januar 2019 Vejledning om grøn støtte 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018/2019. Foto: Skyfish Landbrugsstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Vejledning om grøn støtte 2019

Vejledning om grøn støtte 2019 Vejledning om grøn støtte 2019 December 2018 Vejledning om grøn støtte 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i december 2018. Foto: Skyfish Landbrugsstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 19. januar Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter enkeltbetalingsordningen 1)

Lovtidende A Udgivet den 19. januar Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter enkeltbetalingsordningen 1) Lovtidende A 2012 Udgivet den 19. januar 2012 18. januar 2012. Nr. 29. Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter enkeltbetalingsordningen 1) I medfør af 1, stk. 1 og 3-5, 1 a, stk. 1 og 2,

Læs mere

Vejledning om grøn støtte 2018

Vejledning om grøn støtte 2018 Vejledning om grøn støtte 2018 Januar 2018 Vejledning om grøn støtte 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i januar 2018 Foto: Skyfish Landbrugsstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Lovtidende A. Udkast af 23. april 2019 til Bekendtgørelse om nationalt tilskud til kvælstofreducerende virkemidler

Lovtidende A. Udkast af 23. april 2019 til Bekendtgørelse om nationalt tilskud til kvælstofreducerende virkemidler Lovtidende A Udkast af 23. april 2019 til Bekendtgørelse om nationalt tilskud til kvælstofreducerende virkemidler I medfør af 17, stk. 3 og 4, 40, stk. 2-4, og 48, stk. 1 og 2, i lov nr. 338 af 2. april

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse og pleje af vådområder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse og pleje af vådområder (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-810-000054 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Ansøgningsfristen er 16. april 2014 kl. 23.59.59. Fællesskema. Støtteordninger Nyt i 2014 Landbrugsreform 2015-2020

Ansøgningsfristen er 16. april 2014 kl. 23.59.59. Fællesskema. Støtteordninger Nyt i 2014 Landbrugsreform 2015-2020 Ansøgningsfristen er 16. april 2014 kl. 23.59.59 Fællesskema Støtteordninger Nyt i 2014 Landbrugsreform 2015-2020 Januar 2014 1 Kolofon Fællesskema 2014 Design: Clienti Foto: Torben Åndahl og Colourbox

Læs mere

Vejledning om grøn støtte 2018

Vejledning om grøn støtte 2018 Vejledning om grøn støtte 2018 December 2017 Vejledning om grøn støtte 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2017 Foto: Skyfish Landbrugsstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Tast Selv Service Motorvejen i mit Fællesskema. Januar

Tast Selv Service Motorvejen i mit Fællesskema. Januar Tast Selv Service 2016 Motorvejen i mit Fællesskema 1 Motorvejen i Fællesskemaet Forside Markkort Markplan Grønne Krav Forside Bedriftens ejendomme (Tilsagn) (Unge landbrugere) (Betalingsrettigheder) Bemærkninger

Læs mere

Notat. Landbrugsstyrelsen har modtaget høringssvar vedrørende høringen 16. januar 19. januar 2018 fra følgende høringsparter:

Notat. Landbrugsstyrelsen har modtaget høringssvar vedrørende høringen 16. januar 19. januar 2018 fra følgende høringsparter: Notat Høringssvar Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. for 2018 inkl. omnibusændringer 1) Baggrund Udkast til Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere

Læs mere

Bekendtgørelse om randzonekompensation til landbrugere

Bekendtgørelse om randzonekompensation til landbrugere Udkast af 9. august 2012 Bekendtgørelse om randzonekompensation til landbrugere I medfør af 3, jf. 2, nr. 4, litra b, 5, stk. 1, 7, stk. 4, og 11, stk. 4, i lov nr. 316 af 31. marts 2007 om udvikling af

Læs mere

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Program Nyheder i Fællesskema 2018 Ukrudt Torben Videbæk Ole Harild Svampe- skadedyrsbekæmpelse Carsten Mouritsen Blomsterstriber Kaffe Klaus Pedersen Platformen

Læs mere

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018 Januar 2018 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i januar 2018 Foto:

Læs mere

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018 December 2017 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018 Foto: Skyfish

Læs mere

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3 Generelt Denne vejledning gennemgår kort om reglerne og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med nye grønne EU krav og planlægning i markprogrammet. 30 pct. af areal støtten fra EU er fremefter

Læs mere

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019 Januar 2019 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018/2019 Foto:

Læs mere

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019

Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019 December 2018 Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i december 2018

Læs mere

Vejledning til Kontrolrapporten fra arealkontrol 2016

Vejledning til Kontrolrapporten fra arealkontrol 2016 Vejledning til Kontrolrapporten fra arealkontrol 2016 Når NaturErhvervstyrelsen har været på kontrol af dine arealstøtteordninger, modtager du et orienteringsbrev om resultatet af kontrollen og en kontrolrapport,

Læs mere

Kapitel 1. Bekendtgørelsens anvendelsesområde og definitioner

Kapitel 1. Bekendtgørelsens anvendelsesområde og definitioner Bekendtgørelse om slagtepræmie for kvier, tyre og stude1) I medfør af 1, stk. 2, 4 og 5, 1 a, stk. 1 og 2, 4, stk. 1 og 5, og 23, stk. 1, 2 og 3, i lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger

Læs mere

Vejledning om grøn støtte 2018

Vejledning om grøn støtte 2018 Vejledning om grøn støtte 2018 September 2018 Vejledning om grøn støtte 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i januar 2018 Vejledningen er opdateret i september 2018. Foto: Skyfish

Læs mere

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO)

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Indhold 1 Opdatér hver gang du retter i oplysningerne... 1 2 Sådan beregnes dit krav om 5 procent miljøfokusareal (MFO) felt A1 til A4... 1 3 Typer af miljøfokusområder

Læs mere

Vigtige datoer 1. januar til 30. juni 2018

Vigtige datoer 1. januar til 30. juni 2018 Planteavlsnyt Vigtige datoer 1. januar til 30. juni 2018 18. jan. 2018 VKST Vigtige datoer primært af betydning for planteavlere Fra 1. februar er det muligt at søge tilskud til målrettede efterafgrøder

Læs mere

NOTAT. Direkte Betalinger J.nr Ref. birsma Den 31. august 2016

NOTAT. Direkte Betalinger J.nr Ref. birsma Den 31. august 2016 NOTAT Direkte Betalinger J.nr. 16-80182- 000007 Ref. birsma Den 31. august 2016 Høringsnotat udkast til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. Bekendtgørelsen

Læs mere

Vejledning om direkte arealstøtte 2015

Vejledning om direkte arealstøtte 2015 Vejledning om direkte arealstøtte 2015 Grundbetaling, grønne krav, ø-støtte og støtte til unge landbrugere Foreløbig udgave august 2014 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen i

Læs mere

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Indhold 1. Grundbetaling under artikel 32... 1 2 Sådan finder du kortet over tidligere godkendte og afviste arealer for artikel 32... 3 3 Indtegning af marker

Læs mere

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3

Braklagte arealer 1 Lavskov 0,3 Efterafgrøder 0,3 Generelt Denne vejledning gennemgår kort om reglerne og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med nye grønne EU krav og planlægning i markprogrammet. 30 pct. af areal støtten fra EU er fremefter

Læs mere

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO)

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Indhold 1 Sådan beregner du opfyldelse af de grønne krav... 1 2 Opdatér hver gang du retter i oplysningerne... 2 3 Sådan beregnes dit krav om 5 procent miljøfokusareal

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Hermed sender NaturErhvervstyrelsen følgende udkast i høring:

Høring over udkast til bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema. Hermed sender NaturErhvervstyrelsen følgende udkast i høring: Til høringsparterne på vedlagt liste Center for Arealtilskud J.nr.: 14-80181-000001 12. maj 2014 Høring over udkast til bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema Hermed sender NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug

Miljø- og Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug Miljø- og Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug landbrug@naturerhverv.dk Danmarks Jægerforbund Molsvej 34 8410 Rønde Tlf. + 45 88 88 75 00 post@jaegerne.dk CRV-nr. 15 79 61 46 Vedr.:

Læs mere

5. Hvilke arealer er ikke støtte-berettigede under grundbetalingen?... 97

5. Hvilke arealer er ikke støtte-berettigede under grundbetalingen?... 97 Indhold 1. Kort om direkte arealstøtte... 7 1.1 Oversigt over ordningerne for direkte arealstøtte... 7 1.2 Krav, der skal opfyldes for at få direkte arealstøtte... 7 1.3 Kort om ansøgning om direkte arealstøtte...

Læs mere

Udkast. Lovtidende A. Udkast af 14. december 2015 til Bekendtgørelse om tilskud til ændret afvanding 1)

Udkast. Lovtidende A. Udkast af 14. december 2015 til Bekendtgørelse om tilskud til ændret afvanding 1) Lovtidende A af 14. december 2015 til Bekendtgørelse om tilskud til ændret afvanding 1) I medfør af 2, stk. 1 og 2, i lov nr. 1360 af 16. december 2014 om Landdistriktsfonden fastsættes efter bemyndigelse

Læs mere

Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017

Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017 Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017 Kolofon Efterafgrøder Billedbog til brug ved kontrol af efterafgrøder 2017 Denne vejledning er udarbejdet af Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018

Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018 Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018 April 2018 Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i april 2018 Foto:

Læs mere

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Indhold Sådan søger du grundbetaling under artikel 32... 1 1 Hvordan søger du under artikel 32?... 2 1.1 Tjek om der blev udbetalt retmæssig Enkeltbetaling

Læs mere

Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2019

Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2019 Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2019 December 2018 Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i december 2018

Læs mere

Vejledning om direkte arealstøtte 2015

Vejledning om direkte arealstøtte 2015 Vejledning om direkte arealstøtte 2015 Grundbetaling, grønne krav, ø-støtte og støtte til unge landbrugere Foreløbig udgave September 2014 Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018

Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018 Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018 Januar 2018 Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i januar 2018 Foto:

Læs mere

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m.

Fosforregulering. Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Fosforregulering Kort nyt om MFO brak og efterafgrøder m.m. Disposition Fosforregulering Efterafgrøder 2017 Andre nyheder 2018 Jordbearbejdnings regler (skema) Frister for afpudsning af græs og brakarealer

Læs mere

Sådan beregner du opfyldelse af grønne krav

Sådan beregner du opfyldelse af grønne krav Sådan beregner du opfyldelse af grønne krav Indhold 1 Sådan udfylder du siden... 1 2 Opdatér hver gang du retter i oplysningerne... 3 3 Hvis du ikke opfylder de grønne krav... 3 3.1 Ombytning af omdriftsareal...

Læs mere

Brugerguide til Fællesskema 2019 Grundbetaling og grøn støtte Støtte til unge nyetablerede landbrugere Januar 2019

Brugerguide til Fællesskema 2019 Grundbetaling og grøn støtte Støtte til unge nyetablerede landbrugere Januar 2019 Brugerguide til Fællesskema 2019 Grundbetaling og grøn støtte Støtte til unge nyetablerede landbrugere Januar 2019 Brugerguide til Fællesskema 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Vejledning om direkte arealstøtte 2015

Vejledning om direkte arealstøtte 2015 Vejledning om direkte arealstøtte 2015 Grundbetaling, grønne krav, ø-støtte og støtte til unge nyetablerede landbrugere April 2015 Kolofon Vejledning om direkte arealstøtte 2015 Grundbetaling, grønne krav,

Læs mere

Indhold. Udvikling i ordningerne på direkte arealstøtte 2018 NOTAT. J.nr Ref. tobfel Den 29. maj 2018

Indhold. Udvikling i ordningerne på direkte arealstøtte 2018 NOTAT. J.nr Ref. tobfel Den 29. maj 2018 NOTAT J.nr. 18-22120-000105 Ref. tobfel Den 29. maj 2018 Udvikling i ordningerne på direkte arealstøtte 2018 Dette notat indeholder en række data, der beskriver udviklingen i ordningerne på den direkte

Læs mere

Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2015

Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2015 Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2015 Revideret udgave april 2015 Kolofon Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2015 Denne vejledning

Læs mere

Trin for trin-guide til Fællesskema 2019

Trin for trin-guide til Fællesskema 2019 Trin for trin-guide til Fællesskema 2019 Først tilknytter du et markkort... 1 2. Hent marker fra IMK til fællesskemaet... 3 3. Hent resten af dine oplysninger fra sidste års Fælleskema... 4 4. Beregn om

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag

Lovtidende A. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag Lovtidende A Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag I medfør af 7, stk. 3, 18, stk. 1, 19, stk. 1 og 3, 20, 21, stk 2, 21a, stk. 2, 26 a, stk. 1-3, og 29, stk. 3, i lov om jordbrugets

Læs mere

Orientering om udkast til ændring af bekendtgørelse om økologisk arealtilskud

Orientering om udkast til ændring af bekendtgørelse om økologisk arealtilskud NOTAT Miljø & Biodiversitet J.nr. 18-12232- 000004 Ref. KBK 3. oktober 2018 Orientering om udkast til ændring af bekendtgørelse om økologisk arealtilskud Landbrugsstyrelsen har sendt udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Landbrugsstyrelsen har sendt udkast til ændring af følgende bekendtgørelser i høring med høringsfrist torsdag den 9.

Landbrugsstyrelsen har sendt udkast til ændring af følgende bekendtgørelser i høring med høringsfrist torsdag den 9. NOTAT Miljø & Biodiversitet J.nr. 17-12232- 000007 Ref. KBK Den 18. oktober 2017 Orientering om udkast til ændring af bekendtgørelse om økologisk arealtilskud og om udkast til ændring af bekendtgørelse

Læs mere

NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug Direkte Betalinger Nyropsgade København V

NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug Direkte Betalinger Nyropsgade København V Dato 26. november 2015 Side 1 af 20 NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug Direkte Betalinger Nyropsgade 30 1780 København V Sendt per mail til: landbrug@naturerhverv.dk og birsma@naturerhverv.dk Journalnummer:

Læs mere

Bekendtgørelse om nationalt tilskud til obligatoriske randzoner

Bekendtgørelse om nationalt tilskud til obligatoriske randzoner Udkast af 22. august 2013 Tekst med gul baggrund = Ændringer i forhold til bekendtgørelse nr. 80 af 29. januar 2013 om randzonekompensation til landbrugere. Bestemmelser, der udgår, fremgår alene af den

Læs mere

Bekendtgørelse om nationalt tilskud til obligatoriske randzoner

Bekendtgørelse om nationalt tilskud til obligatoriske randzoner BEK nr 978 af 08/09/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 7. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 13-80-000049 Senere ændringer til

Læs mere

. er blevet til Grundbetaling + Grøn betaling. Ansøgningsperiode: 1. febr 21. apr. 22. apr. 18. maj, 1% pr. dag

. er blevet til Grundbetaling + Grøn betaling. Ansøgningsperiode: 1. febr 21. apr. 22. apr. 18. maj, 1% pr. dag Enkeltbetalingsordningen. er blevet til Grundbetaling + Grøn betaling Ansøgningsperiode: 1. febr 21. apr. 22. apr. 18. maj, 1% pr. dag Frist for alle typer ændringer: 11. maj Løbende krav om nedskrivninger

Læs mere

Trin for trin-guide til Fællesskema 2017

Trin for trin-guide til Fællesskema 2017 Trin for trin-guide til Fællesskema 2017 1. Vigtige ændringer i 2017... 1 2. Oversigt over, hvordan du indsender markkort og Fællesskema... 3 3. Hent marker fra IMK til fællesskemaet... 4 4. Hent resten

Læs mere

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 7. juli 2015. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag. 3. juli 2015. Nr. 828.

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 7. juli 2015. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag. 3. juli 2015. Nr. 828. Lovtidende A 2015 Udgivet den 7. juli 2015 3. juli 2015. Nr. 828. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag I medfør af 7, stk. 2 og 3, 18, 19, stk. 1 og 3, 20, 26 a, stk. 1-3, og

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af Europaudvalget 2018 C (2018) 6085 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.9.2018 C(2018) 6085 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 18.9.2018 om bemyndigelse til at indrømme undtagelser

Læs mere

Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2016

Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2016 Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2016 Februar 2016 Kolofon Vejledning om tildeling af betalingsrettigheder fra den nationale reserve 2016 Denne vejledning er udarbejdet

Læs mere

Landbrugsseminarer 2015 Markkort. Peter Ritzau Eigaard, Henrik Friis og Jeppe Holm Kristensen

Landbrugsseminarer 2015 Markkort. Peter Ritzau Eigaard, Henrik Friis og Jeppe Holm Kristensen Landbrugsseminarer 2015 Markkort Peter Ritzau Eigaard, Henrik Friis og Jeppe Holm Kristensen 1 Det er vi klogere på efter oplægget Nyt grundprincip: Markindtegning er gældende for ansøgningen Baggrund

Læs mere

Brugerguide til Fællesskema 2018 Februar 2018

Brugerguide til Fællesskema 2018 Februar 2018 Brugerguide til Fællesskema 2018 Februar 2018 Brugerguide til Fællesskema 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2018 Foto: Colourbox Landbrugsstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Enkeltbetaling, krydsoverensstemmelse og naturbeskyttelse. v. Marianne Haugaard- Christensen, Planteproduktion

Enkeltbetaling, krydsoverensstemmelse og naturbeskyttelse. v. Marianne Haugaard- Christensen, Planteproduktion Enkeltbetaling, krydsoverensstemmelse og naturbeskyttelse v. Marianne Haugaard- Christensen, Planteproduktion Enkeltbetaling, Krydsoverensstemmelse & naturbeskyttelse Kombination af EB og miljøstøtte til

Læs mere

Brugerguide til Fællesskema 2018 [Titel Linje 2]

Brugerguide til Fællesskema 2018 [Titel Linje 2] Brugerguide til Fællesskema 2018 [Titel Linje 2] Udkast november 2017 Brugerguide til Fællesskema 2018 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2017 Foto: [Navn] Landbrugsstyrelsen Miljø-

Læs mere

AfgrødeNyt. Aktuelt i marken INDHOLD. Aktuelt i marken Afstandskrav og sprøjtejournal Vildt- og bivenlige tiltag Vigtige datoer

AfgrødeNyt. Aktuelt i marken INDHOLD. Aktuelt i marken Afstandskrav og sprøjtejournal Vildt- og bivenlige tiltag Vigtige datoer AfgrødeNyt NR. 7-3. maj 2017 INDHOLD Aktuelt i marken Afstandskrav og sprøjtejournal Vildt- og bivenlige tiltag Vigtige datoer Aktuelt i marken Så er frosten overstået i denne omgang, og de højere temperaturer

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 19.8.2016 L 225/41 FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/1393 af 4. maj 2016 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 640/2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets

Læs mere

Vejledning til Ø-støtteordningen

Vejledning til Ø-støtteordningen Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Vejledning til Ø-støtteordningen Vejledning til ansøgning om støtte for jordbrugere på visse småøer. Februar 2012 1 Kolofon Vejledning

Læs mere

Vejledning til Ø-støtteordningen

Vejledning til Ø-støtteordningen Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FødevareErhverv Vejledning til Ø-støtteordningen Vejledning til ansøgning om tilskud for jordbrugere på visse småøer. Januar 2011 1 Kolofon Vejledning til

Læs mere

Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem?

Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem? Brak og randzoner hvordan rådgiver vi i 2008? Hvordan håndteres brak i 2008 og frem? v. afdelingsleder Jon Birger Pedersen Brak/ansøgning 2008! Krav om brak suspenderet i 2008 Stadig angive, arealer der

Læs mere

Indhold. Udvikling i ordningerne på direkte arealstøtte 2017 NOTAT. Direkte Betalinger J.nr Ref. tobfel Den 1.

Indhold. Udvikling i ordningerne på direkte arealstøtte 2017 NOTAT. Direkte Betalinger J.nr Ref. tobfel Den 1. NOTAT Direkte Betalinger J.nr. 17-22120-000022 Ref. tobfel Den 1. august 2017 Udvikling i ordningerne på direkte arealstøtte 2017 Dette notat indeholder en række data, der beskriver udviklingen i ordningerne

Læs mere

Instruks 3 Grønne krav

Instruks 3 Grønne krav Instruks 3 Grønne krav Krav om flere afgrødekategorier Krav om mindst 5% miljøfokusområder Opretholdelse af permanente græsarealer i miljøsårbare områder Instruks for kontrol af arealordninger og efterafgrøder

Læs mere

Grønt krav om flere afgrødekategorier på bedriften

Grønt krav om flere afgrødekategorier på bedriften Grønt krav om flere afgrødekategorier på bedriften Indhold 1 Opdatér, hver gang du retter i oplysningerne... 2 2 Sådan beregnes antal afgrødekategorier felt G1 til G7... 2 3 Sådan beregnes kravet om flere

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse af vådområder, naturlige vandstandsforhold og lavbundsområder 1)

Bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse af vådområder, naturlige vandstandsforhold og lavbundsområder 1) BEK nr 1850 af 15/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-810-000051 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om slagtepræmie for kvier, tyre og stude 1

Bekendtgørelse om slagtepræmie for kvier, tyre og stude 1 BEK nr 1547 af 11/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2015 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-80181-000246 Senere

Læs mere

Udkast. Lovtidende A. Kapitel 2 Definitioner 3. I denne bekendtgørelse forstås ved: 1) Projekt: Projekt, som omhandlet i 1, stk. 1.

Udkast. Lovtidende A. Kapitel 2 Definitioner 3. I denne bekendtgørelse forstås ved: 1) Projekt: Projekt, som omhandlet i 1, stk. 1. Lovtidende A af 29. oktober 2015 til Bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse af vådområder, naturlige eller optimale vandstandsforhold og lavbundsområder 1) I medfør af 2, stk. 1 og 2, i lov nr. 1360

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til græsningsprojekter på bedrifter med randzoner 1)

Bekendtgørelse om tilskud til græsningsprojekter på bedrifter med randzoner 1) BEK nr 519 af 24/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-8156-000011 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer 1)

Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer 1) (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-810-000047 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1 Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1 I medfør af 2, stk. 1 og 2, 4, stk. 2, 6, stk. 1 og 2, 9, stk. 4, og 11, stk. 1,

Læs mere

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer

Bekendtgørelse om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer m.v. til og fra visse øer BEK nr 1132 af 15/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2017-1936 Senere ændringer til forskriften

Læs mere