Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse"

Transkript

1 J.nr Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse 1. Indledning Dette notat indeholder en vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler. Mange alternative behandlere fører journaler, og der er derfor behov for en afklaring af, hvor længe alternative behandlere må opbevare journaler. Dette ikke mindst i lyset af den kommende persondataforordning, der træder i kraft den 25. maj 2018, hvorefter personoplysninger ikke må opbevares i længere tid end nødvendigt til opfyldelse af det formål, hvortil personoplysningerne behandles. Dermed skal personoplysninger slettes, når de ikke længere er nødvendige til opfyldelse af det formål, hvortil de behandles. I notatet anføres først konklusionen, hvorefter følger en gennemgang af lovgrundlaget for, hvem der er forpligtede til at føre journal, vurdering af om alternative behandlere er forpligtede til at føre journal, gennemgang af lovgrundlaget for opbevaringsperioden samt vurdering af om og i hvilket omfang alternative behandlere er forpligtede af reglerne herom. Dernæst følger en gennemgang af lovgrundlaget for erstatning og forældelse af sager, som rejses af en klient mod en alternativ behandler med krav om erstatning som følge af behandlingen samt en vurdering af betydningen for opbevaringsperioden. De anførte uddrag fra lovgrundlaget er kursiverede og understreget, hvor det er skønnet relevant. 2. Konklusion En alternativ behandler er alene omfattet af pligten til at føre journal efter autorisationsloven og journalføringsbekendtgørelsen, såfremt denne er autoriseret som f.eks. fysioterapeut og samtidig virker som alternativ behandler. Registrerede alternative behandlere er forpligtet til at føre optegnelser over behandling efter RAB-bekendtgørelsen og har dermed en journalføringspligt. Øvrige alternative behandlere har ikke pligt til at føre journal.

2 Alternative behandlere, som er autoriserede sundhedspersoner, skal opbevare journaler som anført i journalføringsbekendtgørelsen, hvorefter eksempelvis en alternativ behandler, som er autoriseret som fysioterapeut, skal opbevare journaler i mindst 5 år regnet fra den sidste optegnelse i journalen. Opbevaringsperioden forlænges, såfremt journalen har betydning for en klage-, tilsyns- eller erstatningssag, idet journalen så skal opbevares så længe, sagen verserer. Registrerede alternative behandlere skal opbevare deres optegnelser i mindst 2 år fra behandlingen blev afsluttet, da klagere skal have en frist på mindst 2 år til at indbringe en klage for en godkendt forenings klageorgan. Såfremt øvrige alternative behandlere fører journal, må journalerne alene opbevares så længe, opbevaringen er nødvendig for behandling af klienten. Øvrige alternative behandlere skal således umiddelbart slette deres journaler, når et behandlingsforløb er afsluttet. Opbevaring af journaler i en kortere periode efter afslutning af et behandlingsforløb kan ske, såfremt det må forventes, at klienten henvender sig igen i forbindelse med samme behandlingsforløb. Regler om erstatning og forældelse bevirker, at alternative behandlere må opbevare journaler i længere tid end efter reglerne om opbevaring af journaler. Det retlige grundlag for at bevare journaler i den længere periode vil være persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra f, hvorefter behandling af personoplysningerne er nødvendige for, at den dataansvarlige alternative behandler kan forfølge en legitim interesse, som her er at kunne forsvare sig ved en eventuel erstatningssag. Således må en alternativ behandler, der også er autoriseret som sundhedsperson, opbevare journaler i 5 år fra sidste henvendelse efter reglerne om forældelse i klageog erstatningsloven, mens der ved skader uden for klage- og erstatningsloven, teoretisk kan argumenteres for en opbevaringsperiode i op til 30 år, hvor den absolutte forældelse indtræder for personskader. Registrerede alternative behandlere, der ikke er autoriserede, må opbevare journaler i 3 år som følge af den almindelige forældelsesfrist, ligesom der også her teoretisk kan argumenteres for, at journalerne må opbevares i op til 30 år. Øvrige alternative behandlere må opbevare journaler i 3 år som følge af den almindelige forældelsesfrist, og der kan også her argumenteres for opbevaring i op til 30 år. 2.

3 3. Personkredsen 3.1. Lovgrundlaget Pligten til at føre journal fremgår af lovbekendtgørelse nr. 990 af 18. august 2017 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (herefter autorisationsloven). Af autorisationslovens 21 fremgår det, at: Læger, tandlæger, kiropraktorer, jordemødre, kliniske diætister, kliniske tandteknikere, tandplejere, kontaktlinseoptikere og optometrister skal føre patientjournaler over deres virksomhed. Styrelsen for Patientsikkerhed fastsætter regler herom. Stk. 2. Styrelsen for Patientsikkerhed kan fastsætte regler om, at andre end de i stk. 1 nævnte grupper af autoriserede sundhedspersoner skal føre patientjournaler, herunder om omfanget af journalføringspligten m.v. Styrelsen for Patientsikkerhed har i medfør af bestemmelsen fastsat regler om førelsen af patientjournaler og udvidet personkredsen af forpligtede sundhedspersoner i bekendtgørelse nr af 28. juli 2016 om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.) (herefter journalføringsbekendtgørelsen). Af journalføringsbekendtgørelsens 1 fremgår det således, at: Denne bekendtgørelse omfatter enhver autoriseret sundhedsperson, der som led i sin virksomhed foretager behandling af en patient. Bekendtgørelsen omfatter dog ikke autoriserede psykologer, medmindre andet særligt er fastsat i lovgivningen. Det fremgår ligeledes af journalbekendtgørelsens 5, stk. 1, at: Pligten til at føre patientjournal påhviler enhver autoriseret sundhedsperson, der som led i sin virksomhed foretager behandling af en patient, jf. 1. Autorisationsloven opregner i afsnit II udtømmende de sundhedspersoner, som styrelsen for Patientsikkerhed kan autorisere. Det drejer sig om følgende sundhedspersoner: læger, tandlæger, kiropraktorer, sygeplejersker, jordemødre, ergoterapeuter, fysioterapeuter, bioanalytikere, kliniske diætister, radiografer, bandagister, kliniske tandteknikere, tandplejere, optikere, kontaktlinseoptikere, optometrister, fodterapeuter, social- og sundhedsassistenter. Af lov nr. 351 af 19. maj 2004 om brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere (herefter RAB-loven) 1, stk. 1 og 2 fremgår det, at: Lovens formål er at indføre en frivillig, brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere med henblik på at styrke brugernes sikkerhed ved anvendelsen af alternativ behandling. 3.

4 Stk. 2. En alternativ behandler defineres i denne lov som en person, der udøver sundhedsmæssig virksomhed uden for det offentligt finansierede sundhedsvæsen, og som ikke er autoriseret til at udøve den pågældende virksomhed eller omfattet af Sundhedsstyrelsens tilsyn med den sundhedsfaglige behandling, der udføres af personer inden for sundhedsvæsenet. Endvidere fremgår det af RAB-lovens 3, stk. 1, at: En alternativ behandler, som er medlem af en forening, der er godkendt efter 2, stk. 1, i denne lov, har ret til at anvende titlen registreret alternativ behandler (RAB), såfremt foreningen har givet tilladelse hertil. RAB-loven indfører således en registreringsordning for alternative behandlere, som skal administreres af branchen og sikrer den alternative behandler ret til at anvende titlen som registreret behandler. En af betingelserne for at blive godkendt som en forening, der kan registrere alternative behandlere, er efter RAB-lovens 2, nr. 3, at: Foreningen skal have et regelsæt for god klinisk praksis. Af Bekendtgørelse nr. 859 af 13. juni 2017 om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere (herefter RAB-bekendtgørelsen) fremgår det i 5, nr. 6, at regelsættet for god klinisk praksis bl.a. skal indeholde bestemmelse om, at medlemmerne: skal føre optegnelser over deres behandlinger af den enkelte bruger, herunder om indikation og den information der er givet, 3.2. Vurdering Det fremgår ikke af autorisationsloven, at alternative behandlere er omfattet. Det er således ikke muligt for alternative behandlere at blive autoriseret af Styrelsen for Patientsikkerhed. Dermed er alternative behandlere ikke omfattet af pligten til at føre journal i medfør af journalføringsloven. Dog vil en alternativ behandler være omfattet, såfremt denne er autoriseret som f.eks. fysioterapeut og samtidig virker som alternativ behandler. Det afgørende er således, om den alternative behandler også er indehaver af en autorisation udstedt af Styrelsen for Patientsikkerhed. Alternative behandlere kan registreres af foreninger, som er godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed og har derefter ret til at benytte titlen registreret alternativ behandler (RAB). Det fremgår alene af RAB-bekendtgørelsen, at medlemmer af godkendte foreninger skal være underlagt et regelsæt for god klinisk praksis, som bl.a. 4.

5 indebærer, at medlemmerne skal føre optegnelser over deres behandlinger af den enkelte bruger. Da reglerne alene vedrører registrerede alternative behandlere, kan det antages, at alene medlemmer, som er registrerede alternative behandlere, er underlagt regelsættet for god klinisk praksis, herunder pligten til at føre optegnelser. Som følge deraf er registrerede alternative behandlere forpligtede til at føre optegnelser over behandlinger af den enkelte bruger. Registrerede alternative behandlere har således en journalføringspligt. Der er i lovgivningen i øvrigt ikke bestemmelser om journalføringspligt for øvrige alternative behandlere, der således ikke har pligt til at føre journal. 4. Opbevaring 4.1. Lovgrundlaget Om opbevaring af journaler fremgår det af autorisationslovens 25, at: Patientjournalen skal opbevares i mindst 10 år efter den seneste optegnelse i journalen, jf. dog stk. 2 og 3. Stk. 2. Patientjournaler af betydning for en klage-, tilsyns- eller erstatningssag skal opbevares, så længe vedkommende sag verserer. Stk. 3. Styrelsen for Patientsikkerhed fastsætter regler om, hvem opbevaringspligten påhviler, og kan fastsætte en kortere opbevaringsperiode for nogle grupper af autoriserede sundhedspersoner og for dele af journalen. Stk. 4. Styrelsen for Patientsikkerhed kan endvidere fastsætte regler om overdragelse og opbevaring af patientjournaler i forbindelse med, at en anden autoriseret sundhedsperson overtager behandlingen af en patient, eller en autoriseret sundhedsperson ophører med eller overdrager sin virksomhed. Styrelsen for Patientsikkerhed kan herunder fastsætte regler, der fraviger de almindelige bestemmelser om indhentelse af patienters samtykke til videregivelse af helbredsoplysninger. Derudover fremgår det af journalføringsbekendtgørelsens 15, at: Læger, tandlæger, kiropraktorer, jordemødre, kliniske diætister, kliniske tandteknikere og tandplejere skal opbevare deres patientjournaler i mindst 10 år (opbevaringsperioden), jf. dog stk. 5. Stk. 2. Andre autoriserede sundhedspersoner end de af stk. 1 omfattede, skal opbevare deres patientjournaler i mindst 5 år (opbevaringsperioden), jf. dog stk. 5 og 6. Stk. 3. Opbevaringsperioden løber fra den seneste optegnelse i patientjournalen. Stk. 4. Opbevaringsperioden gælder, selv om patienten måtte være afgået ved døden. 5.

6 Stk. 5. Patientjournaler af betydning for en klage-, tilsyns-, eller erstatningssag skal opbevares, så længe vedkommende sag verserer efter opbevaringsperiodens udløb. Stk. 6. Hvis optegnelser foretaget af faggrupper omfattet af stk. 2, er en del af en fælles tværfaglig elektronisk patientjournal, der også omfatter faggrupper efter stk. 1, skal optegnelserne opbevares i mindst 10 år. Stk. 7. Opbevaringsperioden gælder fortsat, selv om en autoriserede sundhedsperson er ophørt med at drive praksis, herunder fordi pågældende er død, er gået konkurs eller har overdraget sin praksis til en anden autoriseret sundhedsperson inden for samme faggruppe til fortsat drift, jf. dog 16, stk. 2. Stk. 8. For patientjournaler i offentlig virksomhed gælder endvidere arkivlovgivningen, der kan medføre en længere opbevaringspligt. Af RAB-lovens 2, nr. 5 fremgår det, at en af betingelserne for at blive en godkendt forening er, at: Foreningen skal have et klageorgan, hvis sammensætning og sagsbehandling er betryggende for parterne. Klageorganet skal kunne behandle klager fra brugere af alternativ behandling over den behandling, de har fået af foreningens medlemmer, samt klager fra alternative behandlere over nægtelse af optagelse i foreningen. Endvidere skal klageorganet behandle klager over fratagelse af medlemskab af foreningen eller fratagelse af tilladelse til at anvende titlen registreret alternativ behandler (RAB). Klageorganet skal kunne sanktionere overtrædelser af foreningens regler. Af RAB-bekendtgørelsens 9 fremgår det endvidere, at: Foreningen skal have et klageorgan, hvortil brugere kan klage over den behandling, de har fået af foreningens medlemmer, herunder over manglende overholdelse af foreningens regelsæt for god klinisk praksis. Klageorganet skal endvidere kunne behandle klager fra nuværende og tidligere medlemmer samt ansøgere om medlemskab og registrering vedrørende berettigelsen af foreningens afgørelser i relation til medlemskab og registrering. Stk. 2. Klageorganet skal kunne sanktionere overtrædelser af de af foreningen fastsatte regler, der er påkrævet i medfør af denne bekendtgørelse, herunder ved irettesættelse, fratagelse af medlemskab eller afregistrering. Stk. 3. Afgørelser skal være skriftlige og begrundede. Der skal ske partshøring, før der træffes afgørelse. Stk. 4. Sagens parter skal efter anmodning have indsigt i det materiale, der indgår i sagen, inden for 4 uger efter anmodningens modtagelse. Stk. 5. Der skal være adgang til genoptagelse af en sag, hvis der viser sig at være væsentlige ændringer i afgørelsesgrundlaget. Foreningen kan fastsætte en frist for forældelse af muligheden for at indbringe en sag for klageorganet. Der skal som minimum gives klagerne en frist på 2 år fra henholdsvis behandlingen blev afsluttet eller afgørelsen vedrørende medlemskab eller registrering blev meddelt den pågældende alternative behandler. 6.

7 Stk. 6. Klageorganet skal have en sammensætning, der er betryggende for parterne. Dette indebærer, at intet medlem af klageorganet må have særlig personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald, herunder have andre tillidsposter i foreningen, eller have nærtstående, der har en sådan interesse. Endvidere må ingen personer deltage i en sags behandling, såfremt der i øvrigt foreligger omstændigheder, der kan vække tvivl om vedkommendes upartiskhed. Af persondataforordningen fremgår det af artikel 5, stk. 1, litra e, at personlysninger skal: Opbevares på en sådan måde, at det ikke er muligt at identificere de registrerede i et længere tidsrum end det, der er nødvendigt til de formål, hvortil de pågældende personoplysninger behandles; personoplysninger kan opbevares i længere tidsrum, hvis personoplysningerne alene behandles til arkivformål i samfundets interesse, til videnskabelige eller historiske forskningsformål eller til statistiske formål i overensstemmelse med artikel 89, stk. 1, under forudsætning af, at der implementeres passende tekniske og organisatoriske foranstaltninger, som denne forordning kræver for at sikre den registreredes rettigheder og frihedsrettigheder ( opbevaringsbegrænsning ) Af persondataforordningens artikel 5, stk. 2, fremgår det, at: Den dataansvarlige er ansvarlig for og skal kunne påvise, at stk. 1 overholdes ( ansvarlighed ) Vurdering Alternative behandlere, som er indehavere af en autorisation udstedt af Styrelsen for Patientsikkerhed, skal opbevare journaler som anført i journalføringsbekendtgørelsens 15. Eksempelvis skal en alternativ behandler, som er autoriseret som fysioterapeut, opbevare journaler i mindst 5 år. Opbevaringsperioden skal regnes fra den sidste optegnelse i journalen. Opbevaringsperioden forlænges, såfremt journalen har betydning for en klage-, tilsyns- eller erstatningssag. Journalen skal i det tilfælde opbevares så længe sagen verserer. Registrerede alternative behandleres opbevaringspligt af optegnelser er ikke lovreguleret i de anførte sundhedsretlige regler. Dog må det antages, at bestemmelsen i RAB-bekendtgørelsens 9, stk. 5 om, at foreninger som minimum skal give klagere en frist på 2 år fra behandlingen blev afsluttet til at indbringe en sag for foreningens klageorgan, bevirker, at journalerne skal opbevares i mindst 2 år fra behandlingen blev afsluttet. Registrerede alternative behandlere skal således opbevare deres optegnelser i mindst 2 år. Øvrige alternative behandlere har ikke en opbevaringspligt. 7.

8 Såfremt øvrige alternative behandlere fører journal, reguleres opbevaringstiden af persondataforordningen. De øvrige alternative behandlere må således alene opbevare personoplysninger i journaler så længe, som opbevaringen er nødvendigt for opfyldelse af det formål, hvortil personoplysningerne behandles. Da formålet vil være behandling af klienten, skal personoplysningerne og dermed journalerne slettes, når formålet er opfyldt. Formålet er umiddelbart opfyldt, når behandlingsforløbet afsluttes. Øvrige alternative behandlere skal således umiddelbart slette deres journaler, når et behandlingsforløb er afsluttet. Såfremt opbevaring af journal er nødvendig i forhold til, at en klient må forventes at henvende sig igen, og dette holder sig inden for formålet, der er behandling af klienten, kan der argumenteres for, at en journal opbevares i en kortere periode efter afslutning af et behandlingsforløb. Regler om erstatning og forældelse vil dog kunne bevirke, at journaler kan opbevares i længere tid end efter de sundhedsretlige og persondataretlige regler. Dette behandles i det følgende. 5. Erstatning og forældelse 5.1. Lovgrundlaget De generelle regler om erstatning fremgår af lovbekendtgørelse nr. 266 af 21. marts 2014 om erstatningsansvar (herefter erstatningsansvarsloven). Reglerne suppleres af de specifikke regler om erstatning inden for sundhedsvæsenet i lovbekendtgørelse nr af 28. august 2017 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (herefter klage- og erstatningsloven). Af erstatningsansvarslovens 1 fremgår det om personskade, at: Den, der er erstatningsansvarlig for personskade, skal betale erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, helbredelsesudgifter og andet tab som følge af skaden samt en godtgørelse for svie og smerte. Stk. 2. Har skaden fået varige følger, skal der tillige betales godtgørelse for varigt mén samt erstatning for tab eller forringelse af erhvervsevne. Stk. 3. Værdien af arbejde i hjemmet ligestilles med erhvervsindkomst. Af klage- og erstatningsloven fremgår af 19, stk. 1 om dækningsområdet, at: Der ydes erstatning efter reglerne i dette kapitel til patienter eller efterladte til patienter, som her i landet påføres skade i forbindelse med undersøgelse, behandling el.lign., som er foretaget 1) på et sygehus eller på vegne af dette, 2) af sundhedspersoner og andet personale som led i den præhospitale indsats efter sundhedsloven, 8.

9 3) af autoriserede sundhedspersoner ansat i regionstandplejen, ved en odontologisk landsdels- og videnscenterfunktion eller i forbindelse med levering af de kommunale sundhedsydelser efter sundhedslovens kapitel eller på vegne af disse, 4) på universiteternes tandlægeskoler, 5) af privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner, 6) af læger, der uden at være privatpraktiserende foretager vaccination i henhold til sundhedslovens 158, 7) af læger, der uden at være privatpraktiserende virker som vagtlæger, 8) af Sundhedsstyrelsen af sager i henhold til sundhedslovens kapitel 21, regler udstedt i medfør heraf eller regler udstedt i medfør af 5 d i lov om sygehusvæsenet som opretholdt ved sundhedslovens 277, stk. 12, 9) på værnepligtige af autoriserede sundhedspersoner, der udfører sundhedsfaglig behandling i det militære forsvar eller redningsberedskabet, eller 10) af autoriserede sundhedspersoner, der udfører sundhedsfaglig behandling af indsatte i Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse. De erstatningsberettigede skader er opregnet i klage- og erstatningslovens 20, stk. 1, hvoraf det fremgår, at: Erstatning ydes, hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forvoldt på en af følgende måder: 1) Hvis det må antages, at en erfaren specialist på det pågældende område under de i øvrigt givne forhold ville have handlet anderledes ved undersøgelse, behandling el.lign., hvorved skaden ville være undgået, 2) hvis skaden skyldes fejl eller svigt i teknisk apparatur, redskaber eller andet udstyr, der anvendes ved eller i forbindelse med undersøgelse, behandling el.lign., 3) hvis skaden ud fra en efterfølgende vurdering kunne være undgået ved hjælp af en anden til rådighed stående behandlingsteknik eller behandlingsmetode, som ud fra et medicinsk synspunkt ville have været lige så effektiv til behandling af patientens sygdom, eller 4) hvis der som følge af undersøgelse, herunder diagnostiske indgreb, eller behandling indtræder skade i form af infektioner eller andre komplikationer, der er mere omfattende, end hvad patienten med rimelighed må tåle. Der skal herved tages hensyn til dels skadens alvor, dels patientens sygdom og helbredstilstand i øvrigt samt til skadens sjældenhed og mulighederne i øvrigt for at tage risikoen for dens indtræden i betragtning. De generelle regler om forældelse fremgår af lovbekendtgørelse nr af 9. november 2015 om forældelse af fordringer (herefter forældelsesloven). Af forældelseslovens 3 om de almindelige forældelsesfrister fremgår det, at: Forældelsesfristen er 3 år, medmindre andet følger af andre bestemmelser. Stk. 2. Var fordringshaveren ubekendt med fordringen eller skyldneren, regnes forældelsesfristen i stk. 1 først fra den dag, da fordringshaveren fik eller burde have fået kendskab hertil. 9.

10 Stk. 3. Forældelse indtræder senest 1) 30 år efter den skadevoldende handlings ophør for fordringer på erstatning eller godtgørelse i anledning af personskade, jf. dog stk. 4, og for fordringer på erstatning for skade forvoldt ved forurening af luft, vand, jord eller undergrund eller ved forstyrrelser ved støj, rystelser el.lign., 2) 10 år efter den skadevoldende handlings ophør for fordringer på erstatning for skade forvoldt uden for kontraktforhold, som ikke er omfattet af nr. 1, 3) 10 år efter begyndelsestidspunktet i henhold til 2 a for fordringer, som støttes på skriftlig aftale om indskud i et selskab, og 4) 10 år efter begyndelsestidspunktet i henhold til 2 for andre fordringer. Stk. 4. Stk. 3, nr. 1, finder ikke anvendelse på fordringer på erstatning eller godtgørelse i anledning af en erhvervssygdom, jf. 7 i lov om arbejdsskadesikring. De generelle regler suppleres af de specifikke regler om forældelse i klage- og erstatningsloven. Af klage- og erstatningslovens 3a fremgår det om indgivelse til henholdsvis Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, at: Klager efter 1 og 2 skal være indgivet inden 2 år efter det tidspunkt, hvor klageren var eller burde være bekendt med det forhold, der klages over. Klager skal dog senest indgives 5 år efter den dag, hvor klageforholdet har fundet sted. Der kan ikke dispenseres fra de nævnte klagefrister. Stk. 2. Er klagen omfattet af 2, stk. 1, 2. pkt., forlænges fristerne i stk. 1 svarende til perioden fra indgivelse af klagen efter 1, til Styrelsen for Patientsikkerheds afgørelse forelå Vurdering Såfremt en klient rejser en klage- eller erstatningssag mod en alternativ behandler som følge af personskade efter behandlingen, er det væsentligt først at finde ud af, om det er de generelle regler i erstatningsansvarsloven og forældelsesloven, der gælder i den pågældende sag, eller det er de specifikke regler i klage- og erstatningsloven, som gælder. Dette ikke mindst fordi forældelsesreglerne er forskellige. Klager omfattet af klage- og erstatningsloven har en kortere forældelsesfrist på 2 år og en absolut forældelsesfrist på 5 år, mens erstatningssagssager uden for klage- og erstatningsloven reguleres af den almindelige forældelsesfrist på 3 år med en absolut forældelsesfrist på 30 år. Når der indtræder forældelse mistes retten til opfyldelse af et krav, som man ellers ville have haft. I forhold til alternative behandlere betyder det f.eks., at en klient mister retten til at få erstatning for personskade som følge af behandlingen. 10.

11 I forhold til alternative behandlere i private klinikker omfatter klage- og erstatningsloven alene klager over privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner. Endvidere gælder klage- og erstatningsloven kun for de skader, der er opregnet i lovens 20, stk. 1. Forældelsesfristen for klager omfattet af klage- og erstatningsloven er 2 år efter det tidspunkt, hvor klageren var eller burde være bekendt med det forhold, der klages over. Forældelse indtræder dog senest 5 år efter den dag, hvor den skadegørende behandling har fundet sted. Hvis en klage falder uden for klage- og erstatningsloven, reguleres den af de generelle regler i erstatningsansvarsloven og forældelsesloven. Ligeledes reguleres krav om erstatning fra klienter, der ikke er autoriserede, af de generelle regler. Det fremgår direkte af erstatningsansvarsloven, at den, der er erstatningsansvarlig for personskade, skal betale erstatning. Det vil således være den uautoriserede alternative behandler, som har udført den skadegørende behandling, der skal betale erstatning. Forældelsesfristen er 3 år regnet fra det tidspunkt, hvor klienten fik eller burde have fået kendskab til skaden. Forældelse indtræder dog senest 30 år efter den skadegørende handling, da der er tale om personskade. Uautoriserede alternative behandlere kan således blive mødt med et erstatningskrav i op til 30 år efter den skadegørende behandling. Hvorvidt det i praksis vil ske, er ikke en juridisk vurdering. Det må dog antages, at det er usikkert, hvorvidt en klient ville kunne få medhold i et erstatningskrav så mange år senere, da klienten vil skulle kunne bevise bl.a. årsagssammenhængen. Reglerne om erstatning og forældelse giver alternative behandlere et hjemmelsgrundlag for at opbevare journaler i en længere periode end efter lovgrundlaget om opbevaring. Det retlige grundlag for at bevare journaler i den længere periode vil være persondataforordningens artikel 6, stk. 1, litra f, hvorefter behandling af personoplysningerne er nødvendige for, at den dataansvarlige alternative behandler kan forfølge en legitim interesse, som her er at kunne forsvare sig ved en eventuel erstatningssag. På baggrund af ovenstående vurderes det, at en alternativ behandler, der også er en autoriseret sundhedsperson, efter journalføringsbekendtgørelsen skal opbevare journaler i 5 år fra sidste fortegnelse i journalen og må opbevare journaler i 5 år fra sidste henvendelse efter reglerne om forældelse i klage- og erstatningsloven. For skader, som falder uden for klage- og erstatningsloven, kan der teoretisk argumenteres for, at autoriserede alternative behandlere må opbevare journaler i op til 30 år. Da det umiddelbart bliver sværere at bevise årsagssammenhængen for klienten, jo 11.

12 længere tid der går, kan der argumenteres for, at opbevaringsperioden bør være langt kortere end de 30 år. Registrerede alternative behandlere, der er ikke er autoriserede, skal ifølge RABbekendtgørelsen opbevare journaler i mindst 2 år efter behandlingens afslutning og må opbevare journaler i 3 år som følge af den almindelige forældelsesfrist. Der kan ligeledes her teoretisk argumenteres for, at journalerne må opbevares i op til 30 år, men i praksis må vanskelighederne med at bevise årsagssammenhængen bevirke, at opbevaringsperioden bør være langt kortere end de 30 år. Øvrige alternative behandlere må opbevare journaler i 3 år som følge af den almindelige forældelsesfrist, og der kan også her argumenteres for opbevaring i op til 30 år grundet den absolutte forældelsesfrist på 30 år med det samme forbehold som ovenfor. Aarhus 24. april 2018 Advokat Kristine Mølgaard Mogensen Hulgaard Advokater P/S 12.

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader www.patientforsikringen.dk 1 Alle, der bliver behandlet i det offentlige eller private sundhedsvæsen, er omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere

Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere Side 1 af 6 Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere BEK nr 702 af 25/06/2004 (Gældende) LOV Nr. 351 af 19/05/2004 Lovgivning som forskriften vedrører Senere

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere

Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere Udkast til bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere I medfør af 2, stk. 2 og 3 a, stk. 2, i lov nr. 351 af 19. maj 2004 om en brancheadministreret registreringsordning

Læs mere

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå?

Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? 02.10.2013 Oplæg Kort præsentation Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Nord Autorisationsloven vedrørende forbeholdt virksomhedsområde,

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger Den xx.xx.2012 FM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Efter at Grønlands Hjemmestyre overtog sundhedsområdet fra Den Danske Stat den 1. januar 1992, har Sundhedsvæsenets

Læs mere

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Patientforsikring

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Patientforsikring NR. 29 Når skaden er sket Sådan fungerer Tandlægeforeningens Patientforsikring Når skaden er sket Hvad er dækket? En skade sket før den 1. januar 2004 er kun dækket, hvis den er sket i forbindelse med

Læs mere

Bliver du truet med at miste din autorisation?

Bliver du truet med at miste din autorisation? Bliver du truet med at miste din autorisation? I Social- og sundhedssektoren får vi rigtig mange henvendelser, der handler om, at ledere truer med at fratage social- og sundhedsassistenternes autorisation,

Læs mere

Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer

Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer Adgang til helbredsoplysninger i patientjournalen og andre elektroniske systemer Problemstilling Målgruppe Formål Definition af begreber Beskrivelse - Generelle betingelser for indhentelse af oplysninger

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader www.patientforsikringen.dk 1 Patienter, der bliver behandlet i det offentlige eller private sundhedsvæsen, er omfattet af lov om klage- og

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.)

Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.) Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.) I medfør af 21, stk. 1 og 2, 22, stk. 3, 23, stk. 2, 24, stk. 2, 25, stk.

Læs mere

1. Baggrunden for denne præcisering af sundhedslovgivningen på det radiologiske/billeddiagnostiske område

1. Baggrunden for denne præcisering af sundhedslovgivningen på det radiologiske/billeddiagnostiske område Notat vedr. radiologi j.nr. 7-207-01-26/1/HRA 1. Baggrunden for denne præcisering af sundhedslovgivningen på det radiologiske/billeddiagnostiske område skal følge sundhedsforholdene og holde sig orienteret

Læs mere

I det vedlagte bilag er der en uddybning af de oplysninger, vi skal give dig. Den kan findes på Tandplejens hjemmeside.

I det vedlagte bilag er der en uddybning af de oplysninger, vi skal give dig. Den kan findes på Tandplejens hjemmeside. Tandplejen -Børn og Unge Kommunes oplysningspligt ifm kommunes indsamling og behandling af personoplysninger (de registreredes rettigheder) I forbindelse med dit barns tilknytning til Gentofte Kommunes

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere

Bekendtgørelse om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere BEK nr 978 af 01/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, j.nr. 5-6611-111

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Sundhedspersonale - Behandling af straffesager mod sundhedspersonale-2

Sundhedspersonale - Behandling af straffesager mod sundhedspersonale-2 Sundhedspersonale - Behandling af straffesager mod sundhedspersonale-2 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;særlige persongrupper, straffeproces Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 27.4.2011 Status: Historisk

Læs mere

Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven

Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven Myndighed: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Udskriftsdato: 21. august 2016 (Gældende) Uddrag af bekendtgørelse af sundhedsloven 1-35. (Udelades) Kapitel 8 Aktindsigt 36. Reglerne i dette kapitel

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Patientjournaler. Journalføringspligt

Patientjournaler. Journalføringspligt Bekendtgørelse om lægers, tandlægers, kiropraktorers, jordemødres, kliniske diætisters, kliniske tandteknikeres, tandplejeres, optikeres og kontaktlinseoptikeres patientjournaler (journalføring, opbevaring,

Læs mere

Stk. 3. Biologiske præparater som sådan er ikke en del af patientjournalen.

Stk. 3. Biologiske præparater som sådan er ikke en del af patientjournalen. Bekendtgørelse om lægers, tandlægers, kiropraktorers, jordemødres, kliniske diætisters, kliniske tandteknikeres, tandplejeres, optikeres og kontaktlinseoptikeres patientjournaler (journalføring, opbevaring,

Læs mere

UDKAST. Lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

UDKAST. Lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (Udvidelse af patienterstatningsordningens dækningsområde til at omfatte Direktoratet for Kriminalforsorgens

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Landstal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Landstal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Landstal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores data

Læs mere

Notat om visse spørgsmål i forbindelse med Sundhedsudvalgets behandling af lovforslag nr. L 171

Notat om visse spørgsmål i forbindelse med Sundhedsudvalgets behandling af lovforslag nr. L 171 Sundhedsudvalget 2010-11 (Omtryk - Notatets tekst er ændret) L 171 Bilag 5 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: JVI/CVA/SDY/JVB Sags nr.: 1105432 Dok. Nr.: 529957

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson BEK nr 599 af 10/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0909636 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Data i autorisationsregisteret

Data i autorisationsregisteret Dato 1. maj 2014 Sagsnr. 2-1010-5/1 aah aah@sst.dk Data i autorisationsregisteret Faggruppe Påbegyndt autorisationsordning i Sundhedsstyrelsen Bandagist 1. september 2003 Lov nr. 431 af 10. juni 2003 om

Læs mere

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven NFT 4/2007 Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven af Jens Teilberg Søndergaard og Gitte Danelund I artiklen gennemgås hovedtrækkene i den nye danske forældelseslov og de nyaffattede bestemmelser

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

Redegørelse. om retlige konsekvenser af at undskylde skadevoldende hændelser i sundhedsvæsenet

Redegørelse. om retlige konsekvenser af at undskylde skadevoldende hændelser i sundhedsvæsenet Helle Bødker Madsen Lektor, cand. jur. Juridisk Institut Afdelingen for Offentlig Ret Aarhus Universitet Bartholins Allé, bygn.1350 DK-8000 Århus C Tlf.: 8942 1467 Fax: 8942 5353 E-post: hbm@jura.au.dk

Læs mere

Alsidig Fysioterapi Politik om Privatlivsbeskyttelse og Datasikkerhed

Alsidig Fysioterapi Politik om Privatlivsbeskyttelse og Datasikkerhed Alsidig Fysioterapi Politik om Privatlivsbeskyttelse og Datasikkerhed 1. politik om privatlivsbeskyttelse og datasikkerhed DJFYS Vi vil altid gøre vores bedste for at sikre dine data og privatlivet for

Læs mere

http://capweb01/sjp/getdocument.asp?errtemplate=errordescription.txt&systemkey=... Page 1 of 1 01-02-2010 Fra: Kis Thuesen Sendt: 2. juni 2009 15:02 Til: Kis Thuesen Emne: VS: privat/offentlig Vedhæftede

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Lægerne Brøndt og Rasmussen som dataansvarlig

Læs mere

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Tandskadeerstatning

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Tandskadeerstatning NR. 29 Når skaden er sket Sådan fungerer Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning Når skaden er sket Erstatning for behandlingsskader Tandlægeforeningen har en tandskadeerstatning, der dækker skader sket

Læs mere

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale-3

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale-3 Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale-3 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;særlige persongrupper, straffeproces Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 8.7.2013 Status: Historisk Udskrevet:

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med Allinge lægehus undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Allinge lægehus som dataansvarlig

Læs mere

Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå?

Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Medlemsmøde - Dansk Sygeplejeråd Sundhedsjura hvor langt kan vi gå? Karen Marie Dencker Oversygeplejerske, cand.scient.san. 23.05.2013 Oplæg Kort præsentation Sundhedsstyrelsens Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter På baggrund af EUs nye persondataforordning er det vigtigt, at du kender vores privatlivspolitik hos Lægerne Strandbygade 65. Som patient hos os håber vi, at du kan godkende denne privatlivspolitik. Som

Læs mere

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale

Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale Sundhedspersonale - Straffesager mod sundhedspersonale Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;særlige persongrupper, straffeproces Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 16.7.2014 Status: Historisk Udskrevet:

Læs mere

I forbindelse med dine behandlinger her på klinikken er det nødvendigt, at jeg noterer og behandler oplysninger om dig.

I forbindelse med dine behandlinger her på klinikken er det nødvendigt, at jeg noterer og behandler oplysninger om dig. PERSONDATAPOLITIK FOR PATIENTBEHANDLING VED PERNILLEFYS KLINIKKEN FREM 56 FREM 56 2800 LYNGBY CVRNR; 31221781 Velkommen som patient hos Pernillefys, Frem 56, 2800 Lyngby, pernillefys@gmail.com. I forbindelse

Læs mere

Privatlivspolitik for Falck Healthcare A/S

Privatlivspolitik for Falck Healthcare A/S Privatlivspolitik for Falck Healthcare A/S Helbredsundersøgelse Det er vigtigt for Falck Healthcare A/S, at du har tillid til os, og derfor er det også vigtigt for os at beskytte dit privatliv. Alle dine

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter En virksomhed er efter EU s databeskyttelsesforordning forpligtet til at give den registrerede (patienten) en række informationer, når personoplysninger indsamles fra den registrerede. Privatlivspolitik

Læs mere

Privatlivspolitik i PPclinic

Privatlivspolitik i PPclinic Privatlivspolitik i PPclinic Privatlivspolitik I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient, indsamler og behandler PPclinic, som dataansvarlig, personoplysninger.

Læs mere

Kognitiv Klinik. Privatlivspolitik for patienter

Kognitiv Klinik. Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Nørregade 41, som dataansvarlig en række personoplysninger

Læs mere

Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer. Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer

Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer. Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer Regionshuset Viborg Vejledning til adgang til Region Midts netværk og systemer. It-stab Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Vejledning til adgang til Region

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Når du bliver behandlet på et offentligt sygehus, et privat sygehus, hos egen læge eller anden autoriseret sundhedsperson, er du omfattet af

Læs mere

Persondatapolitik for Kiropraktik & Akupunktur i Espergærde. Senest opdateret d. 30. maj Kiropraktik & Akupunktur s dataansvar

Persondatapolitik for Kiropraktik & Akupunktur i Espergærde. Senest opdateret d. 30. maj Kiropraktik & Akupunktur s dataansvar Persondatapolitik for Kiropraktik & Akupunktur i Espergærde Senest opdateret d. 30. maj 2018 Kiropraktik & Akupunktur s dataansvar I klinikken behandler vi personoplysninger og har derfor udarbejdet denne

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Lægehuset Vestergade I/S som dataansvarlig

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter 25. maj 2018 Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler [Røntgen- Ultralydklinikken

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter hos Øjenlægecenter Viborg

Privatlivspolitik for patienter hos Øjenlægecenter Viborg hos Øjenlægecenter Viborg Øjenlægecenter Viborg fører journal over alle patientforløb. Vi følger Sundhedslovens bestemmelser og Sundhedsstyrelsens forordninger om journalføring. I forbindelse med vores

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter. Denne privatlivspolitik er gældende for Brædstrup Lægehus herunder alle samarbejdende praksis:

Privatlivspolitik for patienter. Denne privatlivspolitik er gældende for Brædstrup Lægehus herunder alle samarbejdende praksis: Brædstrup Maj 2018 Privatlivspolitik for patienter Denne privatlivspolitik er gældende for Brædstrup Lægehus herunder alle samarbejdende praksis: Læge Jens Peter Schmidt-Holm Læge Kurt Bildstrup Læge Mette

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler

Bekendtgørelse for Færøerne om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler Nr. 587 10. juni 2014 Bekendtgørelse for Færøerne om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler I medfør af 21, stk. 1 og 2, 22, stk. 3, 23, stk. 2, 24, stk. 2, 25, stk. 3 og 4, og 91 i lov om autorisation

Læs mere

Vejledninger / Instrukser

Vejledninger / Instrukser Vejledninger / Instrukser Dagens Mål At få viden om sundhedsstyrelsens vejledninger på medicinhåndteringsområdet for derigennem forstå egen rolle i medicinhåndtering i Kommunen. At kende og anvende Kommunes

Læs mere

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet UDKAST Forslag Til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (1 måneds behandlingsfrist, IT-anvendelse i sundhedsvæsenet, indhentning af elektroniske

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter En virksomhed er efter EU s databeskyttelsesforordning forpligtet til at give den registrerede (patienten) en række informationer, når personoplysninger indsamles fra den registrerede. Privatlivspolitik

Læs mere

Bekendtgørelse om information og samtykke i forbindelse med behandling og vedog om videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger m.v.

Bekendtgørelse om information og samtykke i forbindelse med behandling og vedog om videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger m.v. Bekendtgørelse om information og samtykke i forbindelse med behandling og vedog om videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger m.v. I medfør af 15, stk. 5, 16, stk. 6, 42, stk. 2, 42 e, stk. 32,

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Familielægen-bysøstræde som dataansvarlig

Læs mere

Lovbekendtgørelse 2008-12-17 nr. 1350 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed(*)

Lovbekendtgørelse 2008-12-17 nr. 1350 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed(*) Lovbekendtgørelse 2008-12-17 nr. 1350 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed(*) Afsnit I Fælles bestemmelser om autorisation af sundhedspersoner Kapitel 1 Formålet med autorisationsordninger

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med min/vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Lægerne i Jels som dataansvarlig en

Læs mere

Oplysning om vores behandling af dine personoplysninger m.v.

Oplysning om vores behandling af dine personoplysninger m.v. Oplysning om vores behandling af dine personoplysninger m.v. 1) Vi er den dataansvarlige hvordan kontakter du os? Reni Klavsen er den dataansvarlige hos Kiropraktorerne i Frederikssund. Reni Klavsen er

Læs mere

Vejledning om ansvarsforholdene mv. ved lægers brug af telemedicin

Vejledning om ansvarsforholdene mv. ved lægers brug af telemedicin Vejledning om ansvarsforholdene mv. ved lægers brug af telemedicin 1 Indledning og baggrund Ved telemedicin forstås i denne vejledning, at en læge ved hjælp af video, billeder, lyd og måleresultater inddrager

Læs mere

1.1 Leverandøren er databehandler for Kunden, idet Leverandøren varetager de i Appendiks 1 beskrevne databehandlingsopgaver for Kunden.

1.1 Leverandøren er databehandler for Kunden, idet Leverandøren varetager de i Appendiks 1 beskrevne databehandlingsopgaver for Kunden. Aftalens omfang 1.1 Leverandøren er databehandler for Kunden, idet Leverandøren varetager de i Appendiks 1 beskrevne databehandlingsopgaver for Kunden. 1.2 Personoplysninger, der behandles af Leverandøren,

Læs mere

Databeskyttelse i Styrelsen for Patientsikkerhed

Databeskyttelse i Styrelsen for Patientsikkerhed Databeskyttelse i Styrelsen for Patientsikkerhed Vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med de gældende regler om databeskyttelse. Dette betyder, at du har en række rettigheder, som du

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter på Øjenklinikken Bruno Battistini

Privatlivspolitik for patienter på Øjenklinikken Bruno Battistini Privatlivspolitik for patienter på Øjenklinikken Bruno Battistini Behandling af oplysninger Øjenklinikken Bruno Battistini fører journal over alle patientforløb. Vi følger Sundhedslovens bestemmelser og

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter klinikken Søborg Privatlivspolitik for patienter Øre-Klinikken Søborg er efter EU s databeskyttelses forordning forpligtet til at give den registrede (patienten) en række informationer, når personoplysninger

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter hos Tingsgaard Høreapparater ApS

Privatlivspolitik for patienter hos Tingsgaard Høreapparater ApS Privatlivspolitik for patienter hos Tingsgaard Høreapparater ApS Behandling af oplysninger I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Tingsgaard

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter En virksomhed er efter EU s databeskyttelsesforordning forpligtet til at give den registrerede (patienten) en række informationer, når personoplysninger indsamles fra den registrerede. Privatlivspolitikken

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2003

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2003 Til samtlige statsadvokater, samtlige politimestre og Politidirektøren i København. DATO 03.01.2003 JOURNAL NR. 25/2003 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER FREDERIKSHOLMS KANAL 16 Rigsadvokaten Informerer

Læs mere

Uddrag af persondataloven

Uddrag af persondataloven Uddrag af persondataloven Behandling af oplysninger 5. Oplysninger skal behandles i overensstemmelse med god databehandlingsskik. Stk. 2. Indsamling af oplysninger skal ske til udtrykkeligt angivne og

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Odder Maj 2018 Privatlivspolitik for patienter Gældende for Odder lægehus herunder alle samarbejdende praksis : Kirsten Laursen, Merete Astrup, Hanne Højtorp Sørensen, Jon-Anders Evensen, Rikke Kristoffersen,

Læs mere

I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Eye 5 øjenlågsklinikkerne en række personoplysninger.

I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Eye 5 øjenlågsklinikkerne en række personoplysninger. Behandling af oplysninger I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Eye 5 øjenlågsklinikkerne en række personoplysninger. I denne privatlivspolitik beskrives,

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter i Øre-næse-halsklinikken Tingsgaard

Privatlivspolitik for patienter i Øre-næse-halsklinikken Tingsgaard Privatlivspolitik for patienter i Øre-næse-halsklinikken Tingsgaard Behandling af oplysninger I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Øre-næse-halsklinikken

Læs mere

I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Clinic Aesthetica en række personoplysninger.

I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Clinic Aesthetica en række personoplysninger. Behandling af oplysninger I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Clinic Aesthetica en række personoplysninger. I denne privatlivspolitik beskrives,

Læs mere

Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.)

Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføring, opbevaring, videregivelse og overdragelse m.v.) BEK nr 1090 af 28/07/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 1. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Styrelsen for Patientsikkerhed, j.nr. 3-3010-85/1 Senere

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter En virksomhed er efter EU s databeskyttelsesforordning forpligtet til at give den registrerede (patienten) en række informationer, når personoplysninger indsamles fra den registrerede. Privatlivspolitik

Læs mere

Den Persondatapolitik for klinikkens patienter - lang version. Se tillige vores korte version.

Den Persondatapolitik for klinikkens patienter - lang version. Se tillige vores korte version. Den 25.05.2018 Persondatapolitik for klinikkens patienter - lang version. Se tillige vores korte version. I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik, behandling af dig som patient og dem du er værge

Læs mere

Behandling af oplysninger- Privatlovspolitik hos Lægerne ved Postparken:

Behandling af oplysninger- Privatlovspolitik hos Lægerne ved Postparken: Behandling af oplysninger- Privatlovspolitik hos Lægerne ved Postparken: Som led i den nye Persondata-lovgivning er vi forpligtigede til at oplyse om vores funktion som dataansvarlig, der er egentligt

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter hos Speciallæge i Psykiatri Birgitte Mogensen, CVR nr

Privatlivspolitik for patienter hos Speciallæge i Psykiatri Birgitte Mogensen, CVR nr En virksomhed er efter EU s databeskyttelsesforordning forpligtet til at give den registrerede (patienten) en række informationer, når personoplysninger indsamles fra den registrerede. Privatlivspolitikken

Læs mere

Læge Kurt Kvistgaard Biografgade 3, Randers C

Læge Kurt Kvistgaard Biografgade 3, Randers C Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Læge Kurt Kvistgaard, Biografgade 3.4, en række personoplysninger om dig.

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Behandling af oplysninger I forbindelse med min undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler klinik for Reumatologi ved speciallæge i reumatologi Jannie M.Beier( i det

Læs mere

Privatlivspolitik. Lægerne Skrågade 13

Privatlivspolitik. Lægerne Skrågade 13 Privatlivspolitik Lægerne Skrågade 13 Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Lægerne Gl.Strandvej en række personoplysninger

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger Risskov Øjenklinik ved speciallæge Inge Stendevad Nielsen fører journal over alle patientforløb og følger Sundhedsloves bestemmelser og Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Nysted lægehus indsamler og behandler følgende typer af personoplysninger om dig (i det omfang det er relevant for netop dig).

Nysted lægehus indsamler og behandler følgende typer af personoplysninger om dig (i det omfang det er relevant for netop dig). Datapolitik En virksomhed er efter den nye EU-databeskyttelsesforordning forpligtet til at give den registrerede - i dette tilfælde patienten - en række informationer, når personoplysninger indsamles fra

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Allergi- og Lungeklinikken Vanløse v/

Læs mere

Lovbekendtgørelse 2009-01-21 nr. 24 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

Lovbekendtgørelse 2009-01-21 nr. 24 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet Kapitel 1 Patientkontorernes opgaver Lovbekendtgørelse 2009-01-21 nr. 24 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1. De af regionsrådene oprettede patientkontorer skal bistå patienter med

Læs mere

13. april 2012 FM 2012/38. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

13. april 2012 FM 2012/38. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 13. april 2012 FM 2012/38 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning 1.1 Efter at Grønlands Hjemmestyre overtog sundhedsområdet fra Den Danske Stat den 1. januar 1992, har Sundhedsvæsenets

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Dermatologpraksis Michaela Bruhns en række

Læs mere

Privatlivspolitik for patienter

Privatlivspolitik for patienter Privatlivspolitik for patienter Behandling af oplysninger I forbindelse med vores undersøgelse, diagnostik og behandling af dig som patient indsamler og behandler Gynækologisk Klinik Hillerød v/ Sandra

Læs mere

DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening. Godthåbsvej Skanderborg. og

DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening. Godthåbsvej Skanderborg. og DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening Godthåbsvej 83 8660 Skanderborg Sendt til: Cc: danva@danva.dk lgc@danva.dk og sv@danva.dk 21. december 2018 DANVAs henvendelse til Datatilsynet om behandling af

Læs mere

Borgerens rettigheder, når regionen behandler personoplysninger

Borgerens rettigheder, når regionen behandler personoplysninger Juridisk kontor Regionssekretariatet Skottenborg 26 8800 Viborg Borgerens rettigheder, når regionen behandler personoplysninger Når regionen behandler oplysninger om borgere, har borgerne nogle rettigheder,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 479 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: JURMED Sagsbeh.: SUMMSB Sags nr.: 1206415 Dok. nr.: 1007533 Dato: 20. august

Læs mere

I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Hovedstadens Øjenklinik en række personoplysninger.

I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Hovedstadens Øjenklinik en række personoplysninger. Behandling af oplysninger I forbindelse med undersøgelse, diagnostik og behandling af patienter indsamler og behandler Hovedstadens Øjenklinik en række personoplysninger. I denne privatlivspolitik beskrives,

Læs mere

Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser

Vejledning om håndtering af parakliniske undersøgelser VEJ nr 9207 af 31/05/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-703-10-21/1 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012 Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Kommunale ydelser Den sociale vinkel: Ifølge hviken lovgivning er ydelsen givet?

Læs mere