Nordisk Avlsrå dsmøde 2014, Sverige.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nordisk Avlsrå dsmøde 2014, Sverige."

Transkript

1 Nordisk Avlsrå dsmøde 2014, Sverige. Den marts 2014 var den svenske Flatcoated Retrieverklub (FRK) værter for en nordisk avlsrådskonference. Danmark havde værtskabet for den seneste konference, der blev afholdt i 2010, så der var gået 4 år siden sidste møde. Ambitionen har været at afholde arrangementerne med 2 års mellemrum, men da organisationerne i de nordiske lande, ikke har samme økonomiske muligheder for at arrangere og afholde arrangementet, sker det at tidsplanen skrider. Alle de nordiske lande var repræsenteret ved weekendens arrangement og her var desuden inviteret 2 repræsentanter fra England. Deltagere var: Vivien Stucke (UK). Medlem af den skotske sundhedskomite. Tamsin Swaine (UK). Medlem af den engelske sundhedskomite i 10 år. Var med til at lave en større sundhedsundersøgelse i UK i 2006, som blev gentaget i 2011, for at sammenligne resultaterne. Nina Skjelbreid (NO). Repræsentant for racekomiteen for flatcoats i Norsk Retrieverklub. Marita Stigelius (SE). Mangeårigt medlem af avlsrådet i FRK. Katarina Morsk, (SE). Medlem af avlsrådet i FRK. Gunilla Lefwerth (SE). Uddannet funktionsbeskriver i SSRK. Har været med i racen siden 77. Har haft mange funktioner i både avlsråd og bestyrelsen i FRK. Henna Mikkonen (FI). Har været med den finske flatklub i 10 år. Medlem af det finske avlsråd for flatcoats. Tiina Pikkuaho (FI). Formand for det finske avlsråd for flatcoats. Randi Pedersen (DK). Formand for opdrætterudvalget i Danmark. Tidligere medlem af Raceledelsen. Det gennemgående tema på mødet, var at se på racen som en helhed, og ikke udelukkende fokusere på enkelte dele af racen. I løbet af weekenden blev der primært fokuseret på følgende emner: - Organisationerne i de forskellige lande, herunder hvilke arrangementer de forskellige klubber arrangerede. - Sundhedskrav til avl og generelle observationer vedrørende sundhedsstatus i de forskellige lande. - Svensk langtidsstudie af racens sundhedsstatus. - Svensk funktionsbeskrivelse. - Næste møde 2016.

2 Racens organisation de forskellige lande: Norge: Norske flatcoats er organiseret under Norsk retrieverklub (NRK) i en racekomite. Norsk retrieverklub har meget indflydelse både i forhold til NKK (norsk kennelklub) og i forhold til racekomiteernes arbejde. Flatcoats racekomite er ikke en selvstændig klub, men er både organisatorisk og økonomisk underlagt NRK. I Norge registreres der ca. 600 flatcoats pr. år. Racekomiteen afholder årligt et Norsk flatmesterskab og arrangerer derudover også enkelte B-prøver. I Norge har de ikke jagter på fasaner og ænder som vi har i Danmark, så derfor har de ikke muligheder for at afholde A-prøver. En jagtchampion i Norge skal opnå 3. X 1.pr på B-prøve og skal derudover deltage på en praktisk prøve på jagt, hvor den skal godkendes. I Norge har racekomiteen oplevet et boom i interessen for at arbejde med sin hund, så flere nu stiller deres flat på prøve. Det ses mest i begynderklasse, men har også synlig effekt i åben klasse. UK I England er det Flatcoated Society som er hovedorganisationen for flatcoats. The Kennel Club står for registreringer af hvalpe, sundhed, resultaster og lignende, men alt hvad der angår sundhedsundersøgelser, arrangementer og andet, hører under Flatcoat Society. De arrangerer Field Trials (A-prøver), Working tests, ganske få cold game tests (B-prøver) og har derudover ansvaret for en masse forskellige komiteer, med forskellige ansvarsområder. Der findes 3 andre klubber i UK, som er mere landsdelsbestemte i deres virke, og som alle arbejder sammen med Flatcoat Society og den britiske kennelklub. NEFRA: Northern England Flatcoated Retriever Association. Arrangerer primært officielle og uofficielle udstillinger, WT og markprøver i den nordlige del af England. The Flatcoated Retriever Club of Scotland: Arrangerer officielle og uofficielle udstillinger og WT er i Skotland. Der arrangeres ikke mange A-prøver i klubbens regi. The Flatcoat Society, NEFRA og Scottish Flatcoat Club arrangerer fælles Championship shows (officielle udstillinger) i løbet af sæsonen. Sidste skud på stammen er Southern Flatcoated Retriever Club som afholder arrangementer i den sydlige del af England. Klubben har 5 år på bagen og har indtil videre arrangeret en årlig uofficiel udstilling og arbejder kontinuerligt med sundhedsundersøgelser. I UK er der ingen fælles Retriever Klub. Hvis man er medlem i en af klubberne, så kan man deltage i arrangementer i alle de andre klubber. Generelt afholdes flere og flere WT er, mens der afholdes meget få koldtvildts prøver (B-prøver) i UK. Der holdes traditionelt flere A-prøver (field trials) end i Danmark.

3 Finland. Den finske flatcoat klub er en raceklub, der er organiseret direkte under den finske kennel klub siden Hvert år afholdes et finsk flatmesterskab med en udstilling den ene dag og en prøve den anden dag. Point for begge dage tæller i konkurrencen om mesterskabet. Klubben har pt. omkring 600 medlemmer. WT er en officiel prøve i Finland, men de har ikke et WT championat. Der afholdes internationale prøver på varmt vildt i et stærkt begrænset omfang og der afholdes sjældent flatcoat raceprøver, primært på grund af mangel på ressourcer (både økonomiske og organisatoriske). De har afholdt A-prøver i ganske få år. Der findes ikke mange steder at afholde større jagter. Andejagter er mere udbredt end fasanjagter, og de fleste jægere jager alene med hund. I den finske flatklub findes der en komite for henholdsvis spor, jagt, sundhed og udstillinger (dommere). Desuden arrangerer klubben hvert år et 4-dages træf med både træning (i mange forskellige grene), officielle markprøver og uofficiel udstilling. Et populært arrangement med mange deltagere. Sverige. I Sverige er Flatcoated Retriever Klubben (FRK) en officiel raceklub under den svenske spaniel og retrieverklub, SSRK. Klubben har egen økonomi og en selvstændig organisation, med en hovedbestyrelse, samt bestyrelser i de forskellige sektioner. FRK arrangerer WT, træningstræf, B-prøver og A-prøver (siden 2003). En af A-prøverne er en raceprøve. WT er ikke en officiel prøve i Sverige, og der findes dermed heller ikke et svensk WT championat. Hvert år afholdes Flatmästerskapet, som er vokset stødt, og det er i dag den største prøve for flatcoats, med over 400 deltagere de seneste år. Både Norge, Sverige og Finland udarbejder ca. hvert 5. år et dokument, der kaldes RAS (Racespecifik Avls Strategi). I dokumenter indgår statistisk materiale omkring sundhed, udstillinger, markprøver og lignende. Dokumentet bliver således en status for racen, samtidig med at der beskrives en strategi og et mål for i hvilken retning racens videre udvikling bør gå. Sverige har udarbejdet dokumentet i mange år, mens Norge og Finland er startet med arbejdet for nyligt. Sundhed (generelt og i forhold til avl) Fælles generelle erfaringer: Cancer er racens største sundhedsproblem. I Sverige er det dokumenteret at 50 procent af alle flatcoats i Agrias statistik dør af en eller anden form for cancer. 40 procent af alle hunde i Sverige (på tværs af alle racer) er forsikrede i Agria. Gennemsnitslevealderen er ifølge samme statistik ca. 8½ år. I UK har man igennem de sidste 20 år lavet kontinuerlige undersøgelser af tumorer og procenterne af ondartede tumorer ligger ganske stabilt set over hele perioden på omkring 50 procent. I Sverige har man vendt bøtten på hovedet og undersøgerne nu hvad der gør at hundene bliver gamle. Der er indledt et langtidsstudie, som

4 de håber, vil give større indsigt i de forskellige andre faktorer som har indflydelse på hundenes trivsel, og i sidste ende, måske, hvilken indflydelse det kan have på deres modtagelighed for cancer. UK. Hvis man røntgenfotograferer en hund behøver man ikke sende billederne ind til bedømmelse, hvis man ikke vil kende resultatet. Der er ingen begrænsninger for at registrere hvalpe i kennelklubben. Hvalpeliste: Øjenattest - Testet fri for glaucom (via gonioskopi), kendt HD status. Ingen krav vedrørende udstillings-eller markprøvemeriter. Der sættes en undersøgelse i gang vedrørende gonioskopi, med det formål at undersøge om de hunde der har fået diagnosen affected, rent faktisk udvikler glaucom eller om der ikke er nogen sundhedsmæssige konsekvenser for hundene. Sverige: SKK: Status på HD skal være kendt inden parring finder sted. Etiske regler: Tæven skal være fyldt 18 mdr. inden parring. Tæven må ikke være mere end 7 år når hun får sit første kuld. Alle tæver på 7 år og derover som parres skal godkendes af en veterinær inden parring. En tæve må ikke parres når hun er fyldt 10 år. Har en tæve fået 2 kuld på et år, skal der gå mindst 1 år før hun parres igen. FRK s hvalpeliste 1: For at komme på FRK s hvalpeliste skal forældredyrene desuden være øjenlyst med en fri øjenattest inden parring. Begge forældredyr skal have opnået både en officiel merit både på udstilling og på markprøve. Der gives dispensation til kuld hvor der bruges grønne hanhunde altså hanhunde som ikke tidligere har været brugt og hvis linjer vil være medvirkende til at brede den genetiske avlsbase ud. Hvalpeliste 2: Forældredyrene opfylder de etiske og sundhedsmæssige anbefalinger fra både FRK og SKK. Der arbejdes i dele af FRK på at nedlægge hvalpeliste 2, men dette er endnu ikke vedtaget. Finland Finsk kennelklub: Ligner de svenske krav til forveksling. Hvalpeliste under finsk flatcoatklub: I tillæg skal forældredyrene på den finske hvalpeliste også have en officiel diagnose på albuerne. Norge NKK: Ligner de svenske og finske regler til forveksling, dog med den undtagelse at en tæve maks må få 5 kuld og at hun ikke må være ældre end 8 når hun skal parres.

5 Danmark Vedrørende de danske lempelser til registrering så vakte det stor forundring hos de øvrige landes delegerede, at DKK i den grad havde sluppet taget om restriktioner og krav til opdrætterne fuldstændigt. For flatcoats vedkommende gik Danmark fra at være det land i norden (og Europa med) med flest restriktioner for opdræt, til at være et land med rendyrket ansvar for egen handling for opdrætterne. Vilkårene står ikke til at ændre, den beslutning er truffet af DKK, men som jeg nævnte for de øvrige delegerede, så må tiden vise om danske opdrættere forstår at forvalte det store ansvar hensigtsmæssigt. Indtil andet er bevist, ser jeg ingen grund til at tvivle på deres gode intentioner for racen. Så det er ikke givet at DKK s overraskende kursændring får en negativ effekt på racens udvikling i Danmark. DKK har stadig en liste af etiske anbefalinger som opdrætterne kan rette sig efter. Hvis disse overholdes for begge forældredyr, påtegnes dette på hvalpenes stambøger. Overholdes de ikke for begge forældredyr, udstedes stambogen af DKK uden ovenstående påtegning. Vi er stadig det land i Norden med den stærkeste kobling mellem udstilling og markprøve når det kommer til kravene for opnåelse af championat, i den ene eller den anden retning. Set med de briller er kursen stukket klart ud for racen. Sundhedsundersøgelse: I Sverige har man påbegyndt et langtidsstudie af racens trivsel, sundhed og anvendelse. Man kommer vidt omkring i undersøgelsen med spørgsmål som: Hvad spiser hunden? Hvor høj er den? Hvor meget motion får den? Og lignende spørgsmål. Allerede nu har man konstateret at de fleste der har svaret på spørgsmålene har mere end en flatcoat. En gang flatcoat, altid flatcoat, og gerne flere af dem, synes at være en konklusion der former sig ud fra besvarelserne. På spørgsmålet om hvad man bruger den til har 65% svaret at de bruger den til jagt. Ved besvarelsen af spørgsmålet var det muligt at sætte kryds i flere muligheder. Andre sundhedsspørgsmål lyder: Hvor ofte kommer din tæve i løbetid? Hormonal problems? Hvor gammel var hunden, da hunden fik problemet? Øjenproblemer, øreproblemer. Tidpunktet for hvornår lidelsen opstår, er en vigtig del af undersøgelsen. Der er til undersøgelsen også lavet et register over hunde, der er døde, samt årsagerne til et givet dødsfald. Finland Der er lavet en finsk genbank for alle hunderacer. Firmaet Genoscoper udvikler og sælger DNA testene på grundlag af det materiale som Koirangeenit.fi Genbank bidrager med. Identificeres et gen for en race, bliver der også udviklet en test som kan bruges af interesserede parter. Genbanken er under udvikling, og der er endnu ikke mange forskellige gentests på markedet på tværs af racerne. Med tiden er det målet at genbanken bliver et brugbart redskab i avlearbejdet i Finland også for flatcoats.

6 Funktionsbeskrivelse i Sverige. Funktionsbeskrivelsen er en ny måde at beskrive hunde på, som svenskerne har udviklet med afsæt i den tidligere meget benyttede afkomsbeskrivelse. Man ønsker at beskrive hundens underliggende egenskaber som en apporterende jagthund. I afkomsbeskrivelsen indgik elementer som vand, vildt og skud som obligatoriske. I den nye funktionsbeskrivelse er disse dele ikke længere et krav i beskrivelsen. Det betyder rent praktisk at der er flere måneder i året, hvor man kan få beskrevet sin hund, og at kravene til terrænet ikke er de samme som tidligere, hvor der skulle være vand, og man skulle have tilladelse til at affyre skud. Et af momenterne var et frit søg uden dummier. Funktionæren går ud og lader som om han lægger et frit søg ud, mens hunden ser på det. Herefter slippes hunden løs i området, og hundens adfærd beskrives. Er den nysgerrig på de steder hvor den har set noget ske, eller er den ligeglad (skalaen er mere detaljeret end her beskrevet). Formålet er at teste om hunden er nysgerrig og følger sin næse uanset om der findes noget eller ej. Argumentet for at gøre det på denne måde og ikke lægge dummyer ud var at hunde der aldrig har set en dummy kan blive distraherede af at skulle håndtere dummyen i det frie søg, og så kan beskrivelsen pludselig komme til at handle om noget andet end hundens evne til at søge. Argumentet for at lade vand være frivilligt og ikke obligatorisk var, udover de rent praktiske årsager, at hunde, der ikke gik spontant i vandet oftest slog ud på andre parametre også, og at det derfor ikke var strengt nødvendigt at teste vandpassion. Manglende vandpassion ville komme til udtryk i andre øvelser. Næste Møde Englænderne informerede om at der vil blive afholdt et møde med fokus på sundhed i Birmingham Hold øje med Flatcoat Societys hjemmeside. Nordisk konference afholdes i enten Norge eller Finland De delegerede fra de nævnte lande må hjem og aftale nærmere med deres respektive klubber. Emner, som behandles på næste konference: 1. Hvordan uddanner vi bedst nye opdrættere? 2. Deling af information landene imellem. 3. Dommerseminar for nordiske udstillingsdommere, hvor de ser hvordan en flatcoat skal kunne arbejde. Mulig deltagelse af engelske dommere også.

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ Deltagende: Laila Ager (LA) Betina H. Christensen (BC) Marianne Klitgaard (MK) Susanne

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 4 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 4 af 4 www.flatcoat.dk MARKPRØVER. Hvalpen er nu ved at nå en alder, hvor den nærmest ikke er hvalp længere, men i stedet en ung - hund. Det er sikkert vanskeligt at forstå, hvordan den nuttede hvalp, som indtog dit hjem, i

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk TILLYKKE MED DIN/JERES NYE FLATCOAT! Raceledelsen for Flatcoated retriever, vil hermed ønske tillykke med den nye hvalp. I daglig tale kaldet: en "Flat". Vi håber ikke det kommer som en overraskelse, men

Læs mere

Formandsmøde. 5. Januar 2013. Formandsmøde 5. januar 2013. Formandsmøde 2013 Hvorfor har vi ændret stambogsføringsreglerne?

Formandsmøde. 5. Januar 2013. Formandsmøde 5. januar 2013. Formandsmøde 2013 Hvorfor har vi ændret stambogsføringsreglerne? Formandsmøde 5. Januar 2013 Formandsmøde 2013 Hvorfor har vi ændret stambogsføringsreglerne? Repræsentantskabet besluttede i januar 2012 følgende hovedpunkter: Udstillingskravet skal afskaffes for alle

Læs mere

Forslag til generalforsamlingen

Forslag til generalforsamlingen Forslag til generalforsamlingen Vores dejlige race har brug for diversitet i avlen. Racen har 13 grundlæggere, hvilket giver et meget snævert avlsgrundlag. Hundeavl har i mange år drejet sig om at bruge

Læs mere

Avlskommissorium for Klubben for Gamle Danske Hønsehunde

Avlskommissorium for Klubben for Gamle Danske Hønsehunde Bilag 05 Avlskommissorium med forlag til rettelser Avlskommissorium for Klubben for Gamle Danske Hønsehunde Avlskommissorium vedtaget på generalforsamlingen 7. april 2018-28. april 2019 1 Formål og formalia

Læs mere

Gordon setteren den smukke sorte fuglehund

Gordon setteren den smukke sorte fuglehund TEKST: HUNTEM OG MORTEN HOLM BILLEDER: ANETTE LAURSEN OG MORTEN HOLM Gordon setteren den smukke sorte fuglehund Hvis man er fuglejæger og fascineret af jagt over stående hund, er det svært ikke at lægge

Læs mere

Indhold: Reglement udarbejdet marts 2006. Godkendt i DKK marts 2006. 1. udgave - marts 2006.

Indhold: Reglement udarbejdet marts 2006. Godkendt i DKK marts 2006. 1. udgave - marts 2006. 1 Indhold: Indledning.... side 3 Tilrettelæggelse af en WT... side 3 Etiske regler... side 3 Adgangsbetingelser... side 4 Bedømmelse... side 4 Praktiske forhold ved bedømmelse... side 5 Klasser og præmiering...

Læs mere

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Racens navn : Engelsk Springer Spaniel Specialklub Spaniel Klubben Udfyldt af Jessie Borregård Madsen..

Læs mere

43 hundetosser samlet til flatcoated sommertræf

43 hundetosser samlet til flatcoated sommertræf 43 hundetosser samlet til flatcoated sommertræf Årets flatcoated sommertræf blev afholdt ved Jens Peter og Anette Larsen, i Arden. Tilslutningen var i år rigtig høj, og trods mindre lovende vejrudsigter

Læs mere

Racespecifik avls strategi for Border-Terrier

Racespecifik avls strategi for Border-Terrier Racespecifik avls strategi for Border-Terrier 1. Racen historiske baggrund og udvikling 2. Beskrivelse af den nuværende situation 3. Målsætning og prioriteringer for fremtiden Historisk Borderterrieren

Læs mere

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1

Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 1 Ruhåren spænder vidt 29/03/04 14:23 Side 2 Ruhåren spænder vidt - Typen, den ruhårede hønsehund tilhører, stammer fra Spanien og Italien, fortæller Henning Gregersen,

Læs mere

Markprøver: B- Prøver: Inddeles i 3 niveauer: begynderklasse, åben klasse og vinder klasse.

Markprøver: B- Prøver: Inddeles i 3 niveauer: begynderklasse, åben klasse og vinder klasse. Søndag d. 21.03.2010. Søndagen stod i funktionens tegn. Torben Poulsen (TP) var inviteret til at give deltagerne et indblik i det danske prøve system og hvilke egenskaber hos hundene, der er ønskeværdige

Læs mere

Motivering: Forslag nr. 1 DBK s generalforsamling 2019.

Motivering: Forslag nr. 1 DBK s generalforsamling 2019. Motivering: Forslag nr. 1 DBK s generalforsamling 2019. Set i lyset af det støt stigende hvalpetillæg, samt de myriader af landvindende og progressive indspark fra DBK s bestyrelse og medlemmer, er dette

Læs mere

Avlskommissorium for. 1.1 Formålet med avlskommissoriet er at bevare og forbedre racen i overensstemmelse med klubbens vedtægter.

Avlskommissorium for. 1.1 Formålet med avlskommissoriet er at bevare og forbedre racen i overensstemmelse med klubbens vedtægter. Avlskommissorium som vedtaget på generalforsamlingen 23. april 2017 Avlskommissorium for Klubben for Gamle Danske Hønsehunde 1 Formål og formalia i forhold til avlskommissoriet: 1.1 Formålet med avlskommissoriet

Læs mere

www.cavalierklubben.dk Sundhedsstrategi for den danske Cavalier King Charles Spaniel

www.cavalierklubben.dk Sundhedsstrategi for den danske Cavalier King Charles Spaniel Sundhedsstrategi for den danske Cavalier King Charles Spaniel Generalforsamling i Cavalierklubben den 27. April 2014 27. April 2014 Agenda Hvad er de gældende avlsrestriktioner for Cavalieren i DKK? Hvilke

Læs mere

til rådighed for spørgsmål, drøftelser og vejledning for specialklubberne.

til rådighed for spørgsmål, drøftelser og vejledning for specialklubberne. DKKs MENTALBESKRIVELSE Specialklubben opfordres til at arbejde med og evaluere de indkomne resultater. Flere specialklubber arbejder målrettet med avlsstrategier for racens mentalitet og følger udviklingen

Læs mere

Begrundelse for valg af stambogsorganisation

Begrundelse for valg af stambogsorganisation Begrundelse for valg af stambogsorganisation Den internationale og nationale stambogs-situation Hvordan blev klubben for F. T. Spaniels skabt? Resume af sidste års generalforsamling Stambogssituationen

Læs mere

Referat Raceledelsen for Flatcoated Retriever

Referat Raceledelsen for Flatcoated Retriever LEDELSESMØDE Face to Face Dato: 29. oktober 2013 Kl.: 17.00-22.00 Sted: Fjeldsted Skov Kro, Ejby Til stede: Christian Brix Søndergaard, Kresten Henriksen, Susanne Tillge, Dot Preil, Afbud: Referat Bjarke

Læs mere

RAS Skotsk Terrier Dansk Terrier Klub/Dansk Kennel Klub

RAS Skotsk Terrier Dansk Terrier Klub/Dansk Kennel Klub 2010 RAS Skotsk Terrier Race nummer 24 FCI Dansk Terrier Klub 23-10-2010 RAS Skotsk terrier..race nr 24 Indholdsfortegnelse: Historisk baggrund side 2 Sundhedsudvalget for Skotsk Terrier (SUS) side 2 Sundhed.

Læs mere

Skal min hund være mor?

Skal min hund være mor? Skal min hund være mor? Læs mere om, hvordan du får din hunhund avlsgodkendt og hvordan du forholder dig ved parring mv. Kære tæveejer Dansk Stabyhoun Klub vil gerne med denne lille vejledning - hjælpe

Læs mere

Dialogmøde mellem DRK og DRKs racer Møde på Hotel Scandic i Odense mandag den 17. juni kl Referent: Keld Jørgensen 1. Nyt fra Bestyrelsen

Dialogmøde mellem DRK og DRKs racer Møde på Hotel Scandic i Odense mandag den 17. juni kl Referent: Keld Jørgensen 1. Nyt fra Bestyrelsen Dialogmøde mellem DRK og DRKs racer Møde på Hotel Scandic i Odense mandag den 17. juni kl. 18.00 Referent: Keld Jørgensen 1. Nyt fra Bestyrelsen Status på skud - orientering om en næsten umulig problematik

Læs mere

Racespecifikke forskelle 2016

Racespecifikke forskelle 2016 Racespecifikke forskelle 2016 Spaniels Cocker spaniel Springer spaniel Jagt hunderacer Stående (kontinentale) Ruhåret hønsehund Langhåret hønsehund Korthåret hønsehund Gammel dansk hønsehund Kleiner münsterländer

Læs mere

Ved valget til raceledelsen i 2013 blev Annette Jakobsen og Christian Brix Søndergaard genvalgt ved fredsvalg.

Ved valget til raceledelsen i 2013 blev Annette Jakobsen og Christian Brix Søndergaard genvalgt ved fredsvalg. Årsberetning 2014 Raceledelsens årsberetningen for 2014: Valget 2013 Ved valget til raceledelsen i 2013 blev Annette Jakobsen og Christian Brix Søndergaard genvalgt ved fredsvalg. Suppleanter blev valgt

Læs mere

Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges Landbrugsuniversitet

Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges Landbrugsuniversitet Hvad er egentlig fejl ved indavl Per-Erik Sundgren har skrevet nedenstående artikel. Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges

Læs mere

DKKs MENTALBESKRIVELSE

DKKs MENTALBESKRIVELSE DKKs MENTALBESKRIVELSE Afbalanceret og velfungerende En smuk hund er en fryd for øjet, men endnu vigtigere er det, at du deler hverdagen med en hund, der er afbalanceret og som fungerer godt sammen med

Læs mere

Working Test R E G L E M E N T D a n s k R e t r i e v e r K l u b 1

Working Test R E G L E M E N T D a n s k R e t r i e v e r K l u b 1 Working Test R E G L E M E N T 2 0 1 0 D a n s k R e t r i e v e r K l u b 1 Indhold: 1. Indledning... side 3 2. Tilrettelæggelse af en WT... side 3 3. Etiske regler... side 3 4. Adgangsbetingelser...

Læs mere

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE VEJLEDNING TIL MEDLEMMER, OPDRÆTTERE VEDRØRENDE PARRING OG HVALPEANVISNING AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE Maj 2013 1 RETNINGSLINIER FOR AVLSUDVALGETS VEJLEDNING

Læs mere

Referat Labrador årsmøde den 31.01. 2011

Referat Labrador årsmøde den 31.01. 2011 Referat Labrador årsmøde den 31.01. 2011 a. Valg af dirigent KK foreslået af raceledelsen og valgt med applaus. KK startede med at erklære årsmødet lovligt indkaldt. Konstaterede at der var 51 stemmeberettigede

Læs mere

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Racens navn Cocker spaniel Specialklub Spaniel Klubben Udfyldt af (navn og dato) Helle Dan Pålsson 12.september

Læs mere

Referat OU-Opdrætterseminar 10/3-2012 Fjeldsted Skov Kro, Fyn

Referat OU-Opdrætterseminar 10/3-2012 Fjeldsted Skov Kro, Fyn Referat OU-Opdrætterseminar 10/3-2012 Fjeldsted Skov Kro, Fyn Deltagere: Fra OU: Randi Pedersen (RP), Anne-Marie Jersin, Sanne Jensen, Anette Larsen og Bent Christiansen (BC) Øvrige: Fra Jylland: Marianne

Læs mere

Golden retriever Udvælgelse, pasning, opdragelse, beskæftigelse

Golden retriever Udvælgelse, pasning, opdragelse, beskæftigelse Margitta Becker-Tiggemann Veronika Hofterheide Golden retriever Udvælgelse, pasning, opdragelse, beskæftigelse Faglig konsulent: Peter Schou Andersen Atelier Indhold Historie og personlighed 4 Golden retrieverens

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 3 af 4 www.flatcoat.dk BRUGSPRØVEN Det kan være at du allerede er i gang med at træne din flat, for på nuværende tidspunkt er det vist for alvor gået op for dig hvor aktiv en flat er, og hvor mange numre den kan finde på at

Læs mere

Raceledelsens beretning for året 2014

Raceledelsens beretning for året 2014 Raceledelsens beretning for året 2014 Raceledelsen for Labrador Retriever, kom for klubåret 2014, til at bestå af Connie Svane Petersen, Henrik Hansen, Peter Bloch, Camilla Juelsgaard, Lise Møller Frandsen,

Læs mere

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Racens navn: Amerikans Cocker Spaniel Specialklub: Spaniel Klubben Udfyldt af (navn og dato) Michael

Læs mere

Referat fra årsmødet for Golden Retriever d. 29. januar 2006 på Fraugdegård, Fraugdegårds Allé 4, Fraugde, 5220 Odense SØ.

Referat fra årsmødet for Golden Retriever d. 29. januar 2006 på Fraugdegård, Fraugdegårds Allé 4, Fraugde, 5220 Odense SØ. Referat fra årsmødet for Golden Retriever d. 29. januar 2006 på Fraugdegård, Fraugdegårds Allé 4, Fraugde, 5220 Odense SØ. A. Valg af dirigent: På raceledelsens vegne, foreslog Lisbeth Bech, - K.K. Jensen,

Læs mere

1. møde i raceledelsen den 20. februar 2012 kl. 1800 på Fraugdegård.

1. møde i raceledelsen den 20. februar 2012 kl. 1800 på Fraugdegård. 1. møde i raceledelsen den 20. februar 2012 kl. 1800 på Fraugdegård. Til mødet var: Henrik Hansen, Camilla Juelsgaard, Connie Svane, Thorleif Rigenstrup, Peter Bloch og Helle Golstrup, ref.. Afbud fra:

Læs mere

Den mundtlige beretning

Den mundtlige beretning Den mundtlige beretning Planer for det fremtidige arbejde i 2012 Vi havde i april 2010 et fællesmøde, hvor regionsledelsen havde inviteret træningskoordinatorerne, udvalgsmedlemmerne og andre, der har

Læs mere

1) I hvilket årstal anskaffede du din første Welsh Corgi. 1) Hvor mange Corgi's har du haft til dato?

1) I hvilket årstal anskaffede du din første Welsh Corgi. 1) Hvor mange Corgi's har du haft til dato? ** 97- ** WCK RAS undersøgelse anno Statistik for Welsh Corgi Ud af ca. medlemmer har vi modtaget 6 () + 9 (Pembroke) i alt 7 besvarede skema er retur, hvilket giver en svarprocent på 9, %. Skemaerne vedr.

Læs mere

Konkurrence regler Heelwork to Music

Konkurrence regler Heelwork to Music Konkurrence regler Heelwork to Music Generelle regler Hunde skal være vaccineret og forsikret i henhold til DKKs regler for deltagelse i udstilling, agility eller lydighed. Deltagende hunde skal være mindst

Læs mere

Årsberetning fra bestyrelsen for året 2014

Årsberetning fra bestyrelsen for året 2014 Årsberetning fra bestyrelsen for året 2014 Dansk Retriever Klub har i 2014 mistet tre markante personligheder, Lise Bay, Lissi Bauder og Johnny Henriksen. Alle tre har med hver deres personlighed og indsats

Læs mere

Referat af vintermødet d. 10. januar 2015 i Vissenbjerg.

Referat af vintermødet d. 10. januar 2015 i Vissenbjerg. Referat af vintermødet d. 10. januar 2015 i Vissenbjerg. Flemming F. bød velkommen og orienterede kort om, hvorfor programmet var blevet ændret. Den 15. januar skal der vælges nyt bestyrelsesmedlem til

Læs mere

AVLSARBEJDET FREMOVER

AVLSARBEJDET FREMOVER AVLSARBEJDET FREMOVER Kennel Friis E. Friis Mikkelsen El-vej 13, Seest dk 6000 Kolding (45)61 66 83 03 ejfriism@gmail.com 1 Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf.

Læs mere

Avlsseminar Berner Sennen

Avlsseminar Berner Sennen Avlsseminar Berner Sennen Mere velbyggede og velgående Mine tanker omkring racens udvikling over de sidste ca. 30 år Mere stabile temperamenter Stabile HD resultater Ingen nedgang i antallet af kejsersnit,

Læs mere

REGLEMENT FOR WORKING TEST

REGLEMENT FOR WORKING TEST REGLEMENT FOR WORKING TEST Udgivet 2017 1 Indhold: 1. Indledning... side 3 2. Tilrettelæggelse af en WT... side 3 3. Administrative bestemmelser... side 3 4. Etiske regler... side 4 5. Adgangsbetingelser...

Læs mere

VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning.

VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning. Dansk Retriever Klub. VEJLEDNING I BEDØMMELSER PÅ MARKPRØVE B. Revideret 2004 i overensstemmelse med ændret markprøvereglement og vejledning. Indledning. B-prøver afholdes normalt uden for den egentlige

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem DRK og regionsledelserne, herunder RKU s komissorium.

Samarbejdsaftale mellem DRK og regionsledelserne, herunder RKU s komissorium. Samarbejdsaftale mellem DRK og regionsledelserne, herunder RKU s komissorium. Nærværende samarbejdsaftale er baseret på vedtægterne for Dansk Retriever Klub samt en revidering af dokumenterne Samarbejdsaftale

Læs mere

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE VEJLEDNING TIL MEDLEMMER, OPDRÆTTERE VEDRØRENDE PARRING OG HVALPEANVISNING AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE Godkendt af bestyrelsen d. 1.11.2007 RETNINGSLINIER

Læs mere

REGLEMENT FOR WORKING TEST

REGLEMENT FOR WORKING TEST REGLEMENT FOR WORKING TEST Udgivet 2013 1 Indhold: 1. Indledning... side 3 2. Tilrettelæggelse af en WT... side 3 3. Etiske regler... side 3 4. Adgangsbetingelser... side 4 5. Bedømmelse... side 4 6. Praktiske

Læs mere

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Schæferhunden som familiehund og brugshund Opdrætterne Det overordnede mål: Skal være at avle schæferhunde, som er i stand til at udføre deres opgaver i nutidens samfund,

Læs mere

Sidste referat er godkendt og underskrevet.

Sidste referat er godkendt og underskrevet. Møde sted Hanne Koldkjær. Mødetidspunkt 18.30 Indkaldte : Mette Urup. Jette Søndergaard. Martin Hansen. Hanne Koldkjær. Bente Sand. Per K. Nielsen. Thomas Kaldsen. Bente Sand havde meldt afbud, resten

Læs mere

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE

HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE HVALPEANVISNINGSREGLER AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE VEJLEDNING TIL MEDLEMMER, OPDRÆTTERE VEDRØRENDE PARRING OG HVALPEANVISNING AF DKK STAMBOGSFØRTE HVALPE April 2008 RETNINGSLINIER FOR AVLSUDVALGETS VEJLEDNING

Læs mere

Formål: Formålet med disse regler er at bevare, beskytte og fremme sundheden, karakter, udseende og generelle definition for racen.

Formål: Formålet med disse regler er at bevare, beskytte og fremme sundheden, karakter, udseende og generelle definition for racen. Stabyhoun Formål: Formålet med disse regler er at bevare, beskytte og fremme sundheden, karakter, udseende og generelle definition for racen. Artikel 1 - Definitioner 1.1 DASK Dansk Stabyhoun Klub: den

Læs mere

Årsberetning for Golden Raceledelsen 2013

Årsberetning for Golden Raceledelsen 2013 Årsberetning for Golden Raceledelsen 2013 Raceledelsen(RL) for Golden Retriever bestod ved årets start af 5 medlemmer og 2 suppleanter, og havde konstitueret sig som følgende: Konstituering Formand: Laila

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. FØR DU KØBER HUND Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

Skal min hund være mor? Læs mere om, hvordan du får din hunhund avlsgodkendt og hvordan du forholder dig ved parring mv.

Skal min hund være mor? Læs mere om, hvordan du får din hunhund avlsgodkendt og hvordan du forholder dig ved parring mv. Skal min hund være mor? Læs mere om, hvordan du får din hunhund avlsgodkendt og hvordan du forholder dig ved parring mv. Kære tæveejer. Dansk Stabyhoun Klub vil gerne med denne lille vejledning - hjælpe

Læs mere

Regler for Avlsgodkendelse. Rottweilerklubben Danmark

Regler for Avlsgodkendelse. Rottweilerklubben Danmark Regler for Avlsgodkendelse Rottweilerklubben Danmark Gældende fra 01.04.2017 RKD har en samarbejdsaftale med DKK som er stambogsførende. Der henvises i øvrigt til DKK Stambogsregler Avlsrestriktioner Opnåelse

Læs mere

Workingtest - råd og vink ved tilrettelægning

Workingtest - råd og vink ved tilrettelægning Workingtest - råd og vink ved tilrettelægning Indledning En Working Test (WT) afholdes med det formål at vurdere brugsegenskaberne for de deltagende retrievere. Retrieveren er jægerens uundværlige hjælp

Læs mere

Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen. Ruhåret Hønsehund. Atelier

Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen. Ruhåret Hønsehund. Atelier Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen Ruhåret Hønsehund Atelier 2004 For la get Ate li er, www.atelier.dk ISBN 978-87-7857-755-9 Bogen er forfattet og fotograferet af Jens O. Pedersen 2004 Tekst og billeder

Læs mere

Sagsfremstilling: Godkendelse af referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 17. februar 2008

Sagsfremstilling: Godkendelse af referat fra bestyrelsesmøde afholdt den 17. februar 2008 REFERAT (Offentlig) Af bestyrelsesmøde nr. 2-2008 i Langhårsklubben Fredag den 28. marts 2008 på Fjeldsted Skov Kro Deltagere: Bent Hansen, BH Svend Due, SD Just Mikkelsen, JM Henning Juul, HJ Carsten

Læs mere

Goldenraceledelsens årsberetning for klubåret 2008. Korsør søndag d. 25. januar 2009 kl. 13.30

Goldenraceledelsens årsberetning for klubåret 2008. Korsør søndag d. 25. januar 2009 kl. 13.30 Goldenraceledelsens årsberetning for klubåret 2008. Korsør søndag d. 25. januar 2009 kl. 13.30 VALG/KONSTITUERING: Raceledelsens valgresultat ved valget december 2007 gav nyvalg til Marlene Birkebæk og

Læs mere

Referat af RKU møde Regionerne og racerne kl på Fraugdegaard. Deltagerne: Henrik Tejlgaard Jensen (HJ)

Referat af RKU møde Regionerne og racerne kl på Fraugdegaard. Deltagerne: Henrik Tejlgaard Jensen (HJ) Referat af RKU møde Regionerne og racerne 19-09-2012 kl. 18.00 på Fraugdegaard Deltagerne: Christian Christensen (CC) Rie Jøhnke (RJ) Mette Urup (MUR) John Smed Andersen (KH) Claus Jensen (CJ) Keld Jørgensen

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. Før du køber hund 1 Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07%

Tekst Svar Antal. Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 4. Er dette din første pudel? Ja 32,93% Nej 67,07% Sundhedsundersøgelses i Pudelklubben Tekst Svar Antal 1. Hundens fødselsår: 1988-2009 Køn: Han 35,37% Tæve 64,63% 2. Størrelse på hunden: Ikke oplyst 2,44% Dværg 26,83% Mellem 31,71% Stor 28,05% Toy 10,98%

Læs mere

Weekenden den 21. 23. august 2015 afholdes der TRÆNINGSWEEKEND, arrangeret af Brughunderådet i samarbejde med Fyns Rottweilerklub.

Weekenden den 21. 23. august 2015 afholdes der TRÆNINGSWEEKEND, arrangeret af Brughunderådet i samarbejde med Fyns Rottweilerklub. Weekenden den 21. 23. august 2015 afholdes der TRÆNINGSWEEKEND, arrangeret af Brughunderådet i samarbejde med Fyns Rottweilerklub. I år har BHR valgt temaet Træningsweekend for alle, hvilket betyder at

Læs mere

Carsten Lawets, Niels Grønbæk, NG

Carsten Lawets, Niels Grønbæk, NG REFERAT (Offentlig) Af bestyrelsesmøde nr. 4-2014 i Langhårsklubben Torsdag den 5. juni 2014 kl.: 14:00 i Ejby hallen Deltagere: Fraværende: Referent: Just Mikkelsen, JM Bent Hansen, BH Jens Jensen, JJ

Læs mere

Labrador retriever Udvælgelse, pasning, træning og aktivering

Labrador retriever Udvælgelse, pasning, træning og aktivering Brigitte Rauth-Widmann Labrador retriever Udvælgelse, pasning, træning og aktivering Fagkonsulent: Elisabeth Johansen Atelier Indhold Historie og væsen 4 Labrador retrieverens forfædre 5 Sådan er labrador

Læs mere

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2011.

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2011. REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2011. (Med forbehold for evt. DKK ændringer.) I forbindelse med årets udstillinger afvikles klubbens årskonkurrence.

Læs mere

Medlemsmøde søndag d. 18/3 i Nyborg

Medlemsmøde søndag d. 18/3 i Nyborg Referent; Jesper H. Møller 1. Præsentation af RL Medlemsmøde søndag d. 18/3 i Nyborg Maria bød velkommen og hvert RL medlem præsenterede sig kort. 2. Ordstyrer Kaj Klysner blev valgt 3. Baggrunden for

Læs mere

Klubben for F.T. Spaniels Markprøvereglement Revideret april 2015

Klubben for F.T. Spaniels Markprøvereglement Revideret april 2015 Klubben for F.T. Spaniels Markprøvereglement Revideret april 2015 Klubben for F.T. Spaniels Markprøvereglementet (revideret april 2015) 1 Formål Markprøverne skal være avlsvejledende med det overordnede

Læs mere

Golden Raceledelsen, årsberetning for 2006. Årsmøde søndag d. 28. januar 2007 kl. 13.30

Golden Raceledelsen, årsberetning for 2006. Årsmøde søndag d. 28. januar 2007 kl. 13.30 Golden Raceledelsen, årsberetning for 2006 Årsmøde søndag d. 28. januar 2007 kl. 13.30 Sted: Korsør vandrehjem "Svenstrupgaard", Svenstrup Strandvej 3, 4220 Korsør. Raceledelsen for Golden Retriever har

Læs mere

Grundlaget for beregning af alle former for avlsindeks er at få fastlagt populationens

Grundlaget for beregning af alle former for avlsindeks er at få fastlagt populationens Hvad er HD? HD står for hofteledsdysplasi. Det er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt. HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er "polygenetisk", d.v.s.

Læs mere

DER HENSTILLES TIL AT MAN MELDER AFBUD I GOD TID TIL VÆRTEN!!!!

DER HENSTILLES TIL AT MAN MELDER AFBUD I GOD TID TIL VÆRTEN!!!! Mødereferat: Regionsledelses møde Emne: Møde nr. 3-2015 Dato: 8. april 2015 Sted: HJ Deltagere: Bent Schwartzbach BS Hanne Søndenbroe HS Louise Munchaus Adsbøl LA Preben Arenfeldt PA Susanne Wærling SW

Læs mere

REGLEMENT FOR WORKING TEST

REGLEMENT FOR WORKING TEST REGLEMENT FOR WORKING TEST Udgivet 2018 1 Indhold: 1. Indledning... side 3 2. Tilrettelæggelse af en WT... side 3 3. Administrative bestemmelser... side 3 4. Etiske regler... side 4 5. Adgangsbetingelser...

Læs mere

Formandens beretning 2015. Så er det igen blevet tid til at kikke både baglæns og fremad.

Formandens beretning 2015. Så er det igen blevet tid til at kikke både baglæns og fremad. Så er det igen blevet tid til at kikke både baglæns og fremad. Men først en stor tak til Lotte Jensen, for at vi igen kan få lov til at afholde den årlige generalforsamling her på hendes arbejdsplads.

Læs mere

r aceportr æt - Nova scotia duck tolling retriever

r aceportr æt - Nova scotia duck tolling retriever Nova scotia duck tolling retriever er en moderne jagt- og familiehunderace. Hundene er fulde af personlighed, charme, sjov og ballade og så er de eminente som jægerens højre hånd ved jagt på ænder og gæs

Læs mere

Carsten Lawets, Niels Grønbæk, NG, Jens Jensen, JJ og Bent Hansen, BH

Carsten Lawets, Niels Grønbæk, NG, Jens Jensen, JJ og Bent Hansen, BH REFERAT (Offentlig) Af bestyrelsesmøde nr. 6-2014 i Langhårsklubben Fredag den 21. november 2014 kl.: 17:00 i Ejby hallen Deltagere: Fraværende: Referent: Just Mikkelsen, JM Ida Thyssen, IT Gitte Becher,

Læs mere

HD kursus KU/SUND. Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK

HD kursus KU/SUND. Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK HD kursus KU/SUND Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK DKK DKK blev grundlagt i 1897 og har godt 30.000 medlemmer Ca. 6.000 registrerede kennelmærker, men kun godt halvdelen

Læs mere

Referat: l. Valg af dirigent: Kresten Henriksen blev foreslået og valgt. 2. valg af referent: Kirsten Jakobsen blev foreslået og valgt

Referat: l. Valg af dirigent: Kresten Henriksen blev foreslået og valgt. 2. valg af referent: Kirsten Jakobsen blev foreslået og valgt Referat: Velkomst ved formanden, Ole Søndergaard, efterfulgt af optælling af tilstedeværende og stemmeberettigede. I alt 12 tilstedeværende+ dirigenten. Der er 11 stemmeberettigede tilstede samt 3 fuldmagter.

Læs mere

Formål med lektion. At opbygge kendskab til forskellige jagthunderacers anvendelsesområder.

Formål med lektion. At opbygge kendskab til forskellige jagthunderacers anvendelsesområder. Jagthunderacer Formål med lektion At opbygge kendskab til forskellige jagthunderacers anvendelsesområder. Forskellige typer Stående Stødende Apporterende Gravsøgende Drivende(støvere) Schweisshunde De

Læs mere

WACHTELHUNDENYT NR 1 2011

WACHTELHUNDENYT NR 1 2011 WACHTELHUNDENYT NR 1 2011 WACHTELHUNDEGRUPPEN DANMARK www.wachtelhunden.dk 1 FORMANDENS KLUMME Jagtsæsonen er forbi, hundene er vel konditioneret og I har forhåbentlig alle haft mange gode oplevelser med

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Schæferhundeklubben`s. nye. avlskåringssystem

Schæferhundeklubben`s. nye. avlskåringssystem Schæferhundeklubben`s nye avlskåringssystem Fra 01.01.2015 indføres der i Danmark 2 måder at få avlskåret sin hund. * Dansk model, godkendt i alle FCI lande (undtagen Tyskland, heller ikke for en 2- årig

Læs mere

REGLEMENT OG VEJLEDNING FOR MARKPRØVER

REGLEMENT OG VEJLEDNING FOR MARKPRØVER REGLEMENT OG VEJLEDNING FOR MARKPRØVER Udgivet 2013 1 MARKPRØVEREGLEMENT OG VEJLEDNING 2013 Indhold: Markprøvereglement Kapitel 1. Markprøvernes formål...3 Kapitel 2. Prøveformer og klasseinddeling...3

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE

SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE Antallet af slædehunde falder, og Ilisimatusarfik, Københavns og Aarhus universiteter har sat et stort projekt

Læs mere

DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE

DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE 2019 1 Indstilling af elever 2 2 Elevkursus 2 3 Elevtjeneste 3 4 Aspirantprøvebedømmelse 3 5 Aspiranttjeneste 3 6 Regler for førstegangsautoriserede dommere

Læs mere

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2015.

REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2015. REGLER FOR BASSET-KLUBBEN S ÅRSKONKURRENCER OG KLUBCHAMPIONAT, GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2015. (Med forbehold for evt. DKK ændringer.) I forbindelse med årets udstillinger afvikles klubbens årskonkurrence.

Læs mere

Indkaldelse og dagsorden til fællesmøde 16

Indkaldelse og dagsorden til fællesmøde 16 Indkaldelse og dagsorden til fællesmøde 16 Mødedato: Søndag d. 23. oktober 2016 Mødested: Deltagere: Johan Rantzaus Vej 17, 5610 Assens Kåringsudvalget, Avlsudvalget, Brugshundeudvalget, Udstillingsudvalget,

Læs mere

DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE

DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE 2018 1. Indstilling af elever 2 2. Elevkursus 2 3. Elevtjeneste 3 4. Aspirantprøvebedømmelse 3 5. Aspiranttjeneste 3 6. Regler for førstegangsautoriserede

Læs mere

Myndeklubben. Lure Coursing. Krav for autorisation af Lure Coursing dommere. En specialklub under Dansk Kennel klub.

Myndeklubben. Lure Coursing. Krav for autorisation af Lure Coursing dommere. En specialklub under Dansk Kennel klub. Myndeklubben En specialklub under Dansk Kennel klub. Lure Coursing Krav for autorisation af Lure Coursing dommere 1 Indhold: 1. Indledning side 3 2. Overdommer side 3 3. Ansøgning side 3 4. Krav for optagelse

Læs mere

Referat Raceledelsen for Flatcoated Retriever

Referat Raceledelsen for Flatcoated Retriever LEDELSESMØDE Face to Face Dato: 27. maj 2013 Kl.: 15.00-20.30 Sted: Fjeldsted Skov Kro, Ejby Afbud: Dot Preil, Bjarke Mortensen Referat A. Underskrivelse af referater Følgende referater blev underskrevet:

Læs mere

Agria Hund Gælder fra 01.01.2011 1

Agria Hund Gælder fra 01.01.2011 1 Agria Hund Gælder fra 01.01.2011 1 Agria skaber tryghed for dyr og mennesker Agria Dyreforsikring er et unikt forsikringsselskab, der har specialiseret sig i dyr. Siden 1890 har vi skabt tryghed for dyr

Læs mere

HD kursus KU/SUND. Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK

HD kursus KU/SUND. Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK HD kursus KU/SUND Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK DKK DKK blev grundlagt i 1897 og har godt 30.000 medlemmer Ca. 6.000 registrerede kennelmærker, men kun godt halvdelen

Læs mere

Agria Hundeforsikring. Gælder fra 01.01.2016

Agria Hundeforsikring. Gælder fra 01.01.2016 Agria Hundeforsikring Gælder fra 01.01.2016 Agria skaber tryghed for dyr og mennesker Agria Dyreforsikring er et unikt forsikringsselskab, der har specialiseret sig i dyr. Siden 1890 har vi skabt tryghed

Læs mere

DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE

DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE DKK s REGLEMENT FOR UDDANNELSE AF EKSTERIØRDOMMERE 2017 1. Indstilling af elever 2 2. Elevkursus 2 3. Elevtjeneste 3 4. Aspirantprøvebedømmelse 3 5. Aspiranttjeneste 3 6. Regler for førstegangsautoriserede

Læs mere

Referat af raceledelsen for flatcoatet retrievers årsmøde på Fraugdegård :

Referat af raceledelsen for flatcoatet retrievers årsmøde på Fraugdegård : Referat af raceledelsen for flatcoatet retrievers årsmøde på Fraugdegård 25-1-2009: Raceledelsens formand, Christian Brix Søndergaard (CBS), bød alle velkomne og konstaterede at 14 medlemmer var mødt op

Læs mere

Dansk Ken nel Klub. Golden Retriever. Atelier

Dansk Ken nel Klub. Golden Retriever. Atelier Dansk Ken nel Klub Golden Retriever Atelier 2002 For la get Ate li er, Bogen er udsendt som ebog 2013 ISBN 978-87-7857-727-6 Bogen er forfattet af Raceledelsen for Golden Retriever under Dansk Retriever

Læs mere