Udvalget for Børn & Ungdom REFERAT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvalget for Børn & Ungdom REFERAT"

Transkript

1 REFERAT Sted: Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Tirsdag den 8. maj 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 21:00 Medlemmer: Thomas Bisgaard (B) (Formand) Rikke Zwisler Grøndal (A) (Medlem) Marinus Bastian Meiner (F) (Medlem) Lotte Greve (V) (Medlem) Carsten Helles Rasmussen (V) (Næstformand) Jan Dehn (Sekretær) Fraværende:

2 Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden BU - Orientering - maj BU - Ledelsesinformation på det specialiserede børneområde 1. Kvartal BU - Procedure for ansøgning i forhold til 16 b BU - Opfølgning på kvalitetsrapport faglig udvikling BU - Kvalitetsrapport for Lejre Kommunes dagtilbud BU - Dialogmøde mellem Udvalget og Områdebestyrelserne SSÆ - Sundhedsprofil 2017 for Region Sjælland - Lejre Kommune ØU - Forventet Regnskab BU - Eventuelt...21

3 Side 1 1. BU - Godkendelse af dagsorden Åben sag Beslutning den Godkendt

4 Side 2 2. BU - Orientering - maj G00 17/13600 Åben sag Resumé A. Ny bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende Bekendtgørelsen er trådt i kraft 12. april, og er vedlagt til orientering. B. Orientering om anbringelsessager har besluttet, at anbringelsessager bringes op i udvalget. Der er foretaget 2 anbringelser i april Der gives en mundtlig orientering på mødet. C. Undersøgelseskommission om lærer-arbejdstidsaftale I forlængelse af forliget om O18 har KL og LC aftalt at nedsætte en undersøgelseskommission der skal lave en forpligtende afdækning og et forpligtende forhandlingsforløb om arbejdstid og andre tiltag, der fremmer god undervisning. KL har i vedlagte mail orienteret borgmestrene om tankerne bag nedsættelsen af kommissionen. D. Støtte fra Statens Kunstfond til animationsforløb for alle 7. klasser Børnekulturpakkeprogrammet har endnu engang fået fondsstøtte fra Statens Kunstfond. Denne gang kr. til at gennemføre et animationsforløb for alle 7. klasser. Animationsforløbet er udviklet i samarbejde med animationskunster Kajsa Kvaale, som har været en del af det tværkommunale kulturprojekt Ani-Lab. Hun har undervist børn i Lejre Kommune i animation siden foråret Støtten fra Statens Kunstfond betyder, at hver enkelt 7. klasse kan få et grundigt animationsforløb over 3 dage, hvor eleverne får mulighed for at iscenesætte deres egen visuelle verden, som de via animationen vækker til live. Se bilag. Sagsfremstilling Bilag: 1 Åben Bekendtgørelse om behandling af klager til DCUM om mobning 31007/18 2 Åben Til orientering på kommende UBU møde - Borgmestermail om 34375/18 nedsættelse af kommission ifa. O18 3 Åben Statens Kunstfond.pdf 34807/18 Beslutning den Taget til efterretning.

5 Side 3 3. BU - Ledelsesinformation på det specialiserede børneområde 1. Kvartal G00 18/5075 Åben sag Resumé På udvalgsmødet den 4. oktober 2016 blev udformningen for den fremtidige ledelsesinformation på det specialiserede børneområde vedtaget. Ledelsesinformation på det specialiserede børneområde bliver præsenteret for udvalget fire gange årligt og vil følge forventet regnskab. Det vil sige, at udvalget kan forvente en præsentation af ledelsesinformation på det specialiserede børneområde på møderne i februar, maj, august og november. Nærværende sagsfremstilling vil præsentere udvalget for ledelsesinformation på det specialiserede børneområde for 1. kvartal Indstilling Direktionen indstiller: 1. at ledelsesinformationen tages til efterretning. Beslutningskompetence Beslutning den Taget til efterretning. Sagsfremstilling Ledelsesinformationen vil fremover se lidt anderledes ud, da kontoplanen er ændret fra 1. januar Det betyder, at den opdeling i de forskellige kategorier, der blev benyttet i den hidtidige ledelsesinformation, ikke nødvendigvis anvendes nu. Eksempelvis findes kategorien skibsprojekter ikke længere, og i det hele taget er opdelingen under fx forebyggelse ændret i forhold til tidligere. Nuværende ledelsesinformation tager udgangspunkt i en matrix, der omfatter budget, regnskab, aktivitetstal (helårspersoner) og gennemsnitspriser (udarbejdet af KLK til voksenområdet). Da kontoplanen er ændret fra 1. januar 2018 betyder det, at vi i 2018 ikke har mulighed for at sammenligne på tværs af årene i de enkelte kategorier tallene kan ganske enkelt ikke sammenlignes, da de viser noget forskelligt. På sigt vil vi være i stand til at få flere år med. I vil her blive præsenteret for ledelsesinformationen på det specialiserede børne- og ungeområde. Præsentationen er delt op i to hoveddele, som har fokus på dels udviklingen i typer af foranstaltninger og tilhørende økonomi, dels på antal underretninger, sager og processer. Ledelsesinformationen baserer sig på den matrix, der er udviklet til at skabe sig et fokuseret overblik over de særlige tilbud inden for det specialiserede børne- og ungeområde. Det betyder, at alt data trækkes fra denne matrix. Matrixen indeholder faktiske regnskabstal og disponerede tal.

6 Side 4 Bilag: 1 Åben Ledelsesinformation på det specialiserede sociale børneområde.docx 34090/18 Administrationens vurdering Ledelsesinformationen kan bruges som grundlag for dialog om udviklingen i priser og mængder, samt om de sociale tilbud Lejre Kommune tilbyder børn, unge og deres familier. Der er tale om 2. generations ledelsesinformation og den kan fortsat udbygges eller justeres over tid og efter behov. Handicappolitik Der er ingen direkte handicappolitiske konsekvenser af denne sagsfremstilling. Økonomi og finansiering Der er ingen særskilt økonomi på denne sagsfremstilling.

7 Side 5 4. BU - Procedure for ansøgning i forhold til 16 b G01 16/14680 Åben sag Resumé I forlængelse af udvalgets møde den 10. april 2018 har administrationen udarbejdet et forslag til, hvordan ansøgninger i henhold til 16 b i Folkeskoleloven behandles, og hvor kompetencen til at behandle ansøgningerne placeres. I den foreslåede procedure fremgår det, hvordan der, før ansøgninger fremsendes, skal være arbejdet på skolen med tilrettelæggelsen af undervisningen og de problematikker, der udløser skolens ønske om at bruge 16 b. Indstilling Direktionen indstiller: 1. at kompetencen til at behandle ansøgninger efter Folkeskolelovens 16 b placeres hos centerchefen for Center for Børn & Læring 2. at den fremlagte procedure tiltrædes som gældende fra skoleåret Beslutningskompetence Kommunalbestyrelsen Beslutning den Ad 1) Anbefales af Thomas Bisgaard (B), Marinus B. Meiner (F) og Rikke Zwisler (A). De tre anbefaler, at det tilføjes til proceduren, at der godt kan søges om anvendelse af 16 b i mindre end et skoleår. Samt at ansøgninger og afgørelser forelægges for Udvalget for Børn & Ungdom til orientering. Carsten Helles Rasmussen og Lotte Greve (V) stemmer imod, da V ikke finder, at 16 b bør bruges af skolerne. Skulle et flertal tiltræde indstillingerne, anbefaler V, at beslutningskompetencen bør ligge i. Ad 2) Indstillingen anbefales af Thomas Bisgaard (B), Marinus B. Meiner (F) og Rikke Zwisler (A). Carsten Helles Rasmussen og Lotte Greve (V) stemmer imod, da V ikke finder, at 16 b bør bruges af skolerne. Sagsfremstilling I forbindelse med folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskoleloven, som giver kommunerne mulighed for at afkorte undervisningstiden ved at konvertere den understøttende undervisning til to-voksen-undervisning i fagundervisningen. Muligheden kan anvendes generelt for klasser i indskolingen og for klasser på mellemtrin og udskoling med helt særlige behov. Godkendelse gives som udgangspunkt af Kommunalbestyrelsen for et år ad gangen, men kan fornyes årligt, hvis det vurderes fortsat at være den rette løsning. Kommunalbestyrelsen kan selv foretage hver enkelt godkendelse, men den kan også vælge at delegere denne kompetence til forvaltningen eller til den enkelte skole (skolelederen eller skolebestyrelsen).

8 Side 6 Kommunalbestyrelsen skal træffe beslutning om at delegere kompetence for at dette kan ske. Skolebestyrelsens rolle Uanset om Kommunalbestyrelsen har delegeret sin beføjelser efter Folkeskolelovens 16 b eller ej, så har skolebestyrelsen en vigtig rolle at spille, når muligheden for at afkorte skoledagen bringes i spil. Skolebestyrelsen vil altid skulle afgive en udtalelse, inden der kan træffes beslutning om at afkorte skoledagen. Derudover er det skolebestyrelsens opgave at føre tilsyn med skolens virksomhed, og det indebærer også at føre tilsyn med, at de ressourcer, der ellers ville have været brugt til den understøttende undervisning også bliver overført til flere voksne i klassen i fagundervisningen. Tidligere behandlinger i udvalget af 16 b Skoledagens længde og brugen af 16 b har været behandlet to gange tidligere i. Første gang 6. december 2016, hvor udvalget besluttede ikke at anmode administrationen om at udarbejde procedure for anvendelsen af 16 b. Anden gang 9. maj 2017 i forbindelse med mulighed for deltagelse i Undervisningsministeriets rammeforsøg om fravigelse af folkeskolelovens 14 b og 16 a (ingen skoler fra Lejre deltager i rammeforsøget) samt skolebestyrelsens nye mulighed for at tage stilling til principper for skolens skema og skolens start- og sluttidspunkter. På seneste udvalgsmøde i april 2018 besluttede udvalget, at administrationen skulle udarbejde et forslag til en procedure for, hvordan ansøgninger om at kunne benytte 16 b i Folkeskoleloven, skal håndteres og besluttes i Lejre Kommune. Det forudsættes ved fremsendelse af ansøgninger, at man i ansøgningen kan se, hvordan skolen hidtil har arbejdet med de udfordringer, man ansøger om at 16 b kan løse. Delegation af beslutningskompetencen Der er en række krav, som i henhold til folkeskoleloven og jf. udvalgets drøftelse skal være opfyldt inden en ansøgning kan blive behandlet. Skolerne skal herunder overveje hvilke andre handlemuligheder de har for at løse de udfordringer, som ansøgningen begrundes i, inden de fremsender ansøgningen. Centerchefen for Center for Børn & Læring kan inden ansøgningen fremsendes inddrages i en dialog omkring de tiltag skolen har mulighed for at tage inden for folkeskoleloven i øvrigt. Samtidig skal det sikres, at arbejdet på skolerne sker med udgangspunkt i de politiske rammer i Lejre Kommune, herunder visionen om Suveræne Skoler. Det anbefales derfor, at kompetencen til at afgøre ansøgninger efter 16 b placeres hos chefen for Center for Børn & Læring. Procedure i Lejre Det er skolelederen, der ansøger om godkendelse, og der skal forinden indhentes udtalelse fra skolebestyrelsen, som vedlægges. Det foreslås som nævnt, at kompetencen til at godkende ansøgninger tildeles centerchefen for Center for Børn & Læring, som dermed træffer evt. beslutning om fravigelse af reglerne. Ansøgningen sendes til cbl@lejre.dk. Svarfristen er 3 uger fra modtagelse af ansøgningen. Der vil ved vurderingen af ansøgningen blive lagt vægt på, om skolen har udnyttet de muligheder folkeskoleloven og kommunens rammer giver, for løbende at tilpasse læringsmiljøet i en klasse. En evt. godkendelse gives kun for et år ad gangen, hvorefter der skal ansøges på ny. Krav til ansøgningen Ansøgningen, som fremsendes af skolelederen skal indeholde en beskrivelse af følgende punkter: Klasse/årgang, der søges for Ansøger og lærers navn Baggrund for ansøgning herunder også hvordan der er arbejdet med problemstillingen tidligere Ønsket forandring/antal lektioner

9 Side 7 Konkrete mål og succeskriterier Hvordan resultaterne forventes Hvordan der skal evalueres Skolebestyrelsens udtalelse Skoleledelsens kommentar Organisering af arbejdet Kommunikation til forældre og elever Betydning for SFO-tilbud/økonomi Bilag: 1 Åben Ansøgning om forkortet skoledag jf 16.b 34611/18 Handicappolitik Sagen har ingen konsekvenser i forhold til kommunens Handicappolitik.

10 Side 8 5. BU - Opfølgning på kvalitetsrapport faglig udvikling P05 17/11084 Åben sag Resumé I denne sag beskrives administrationens forslag til procesbeskrivelse for opfølgning på skolernes kvalitetsrapport omkring faglig udvikling. Skolernes faglige resultater er meget forskellige. Administrationen har i henhold til Kommunalbestyrelsens beslutning udarbejdet et rammeoplæg samt konkrete planer for at øge elevernes faglige udvikling. Indstilling Direktionen indstiller: 1. at den fremlagte procesbeskrivelse godkendes. Beslutningskompetence Beslutning den Indstillingen tiltrædes med den tilføjelse, at der også skal laves indsatser og interventioner for de dygtige elever. Sagsfremstilling Kvalitetsrapporten for skolerne blev fremlagt for Kommunalbestyrelsen den 20. marts I kvalitetsrapporten er skolernes resultater for de nationale test i læsning og matematik og afgangskaraktererne fremlagt. De enkelte skoler har også i rapporten beskrevet, hvilke indsatsområder de har besluttet at fokusere på i det kommende skoleår. Testresultaterne for de nationale test i dansk og matematik og testresultaterne på de øvrige test fra den kommunale testplan (ikke medtaget i kvalitetsrapporten) viser en stor spredning imellem skolerne. Det peger på, at der bør iværksættes forskellige indsatser på de forskellige skoler. På alle skoler er der etableret processer, der følger op på elevernes faglige progression. Der er på alle skoler læsevejledere og matematikvejledere, der på tværs i kommunen indgår i et kompetenceudviklende netværk. Imidlertid udvikler skolernes resultater sig forskelligt, og der skal derfor tages initiativer, der tager højde for dette. Center for Børn & Læring indgår i et tæt samarbejde med den enkelte skole om at understøtte de processer og indsatser skolen arbejder med, så de i højere grad øger elevernes faglige resultater. Om nødvendigt inddrages ekstern viden og kompetenceudvikling for at indsatsen giver de ønskede resultater. Det forventes, at skoler, der har brug for at iværksætte særlige indsatser udnytter de ressourcer, som de er tildelt til kompetenceudvikling og til undervisning i øvrigt. Indsatserne målrettes de elever/klasser/årgange, der er fagligt mest udfordret. For at iværksætte en indsats i skoleåret , der tager udgangspunkt i skolens behov og tager højde for skolens måde at arbejde på, gennemføres følgende proces i maj-juni 2018: Skolens resultater og indsatsområder drøftes i et møde, hvor skolens ledelse og vejledere indgår sammen med centerets faglige specialkonsulent og centerchefen

11 Side 9 Der udpeges i direkte forlængelse af mødet en proces og et mål for, hvordan skolens resultater på udvalgte områder skal forbedres Skolens ledelse og vejledere udarbejder herefter en plan for, hvordan der i det kommende år arbejdes for at øge den faglige udvikling på skolen. Planen kan indeholde kompetenceudvikling, forbedring af skolens interne opfølgningsprocesser og helt konkrete faglige indsatser Planen fremlægges for skolens bestyrelse til drøftelse på et skolebestyrelsesmøde. Centerets faglige specialkonsulent og centerchef deltager i bestyrelsesmødet Med udgangspunkt i den fremlagte plan og bestyrelsens drøftelse tager skolens ledelse endelig stilling til, hvordan det faglige løft gennemføres. Skolens ledelse udarbejder den endelige plan og den fremlægges for udvalget for Børn & Ungdom i september 2018 til orientering. Skolerne vil kunne iværksætte forskellige typer af interventioner som fx: Tidlig indsats i indskolingen i dansk og/eller matematik Indsats i forhold til elever i udskolingen, der er erklæret ikke uddannelsesparate Faglig sparring med læse-, matematikvejleder eller læringsvejleder Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger inden for de faglige områder, der kalder på en indsats Diplommodul til læse- eller matematikvejleder i det område, der kalder på opkvalificering Co-teaching. Indsatser hvor en vejleder og en lærer planlægger, gennemfører og evaluerer undervisningen sammen. Indsatserne skal styrke de procedurer og strukturer der i forvejen arbejdes med på skolerne. Evaluering af planerne foregår første gang i forbindelse med midtvejsevalueringen i foråret Administrationens vurdering Som et led i udarbejdelsen af kvalitetsrapporten for folkeskolerne er der afholdt dialogmøder om skolernes resultater mellem skolernes ledelser og centerchefen for Børn og Læring. På baggrund af dialogen har skolen udarbejdet egne indsatområder. Den faglige konsulent i Center for Børn og Læring har gennemgået skolernes data og har analyseret, hvilke initiativer, de kalder på. Administrationen vurderer på den baggrund, at skolernes indsatsområder for skoleåret i meget høj grad stemmer overens med, hvad administrationen vurderer, er de relevante indsatser, for at øge elevernes faglige udvikling. I den plan som er fremlagt i sagen lægges der vægt på, at Center for Børn & Læring understøtter skolernes ledelser ved at indgå i et tæt samarbejde om at implementere skolens indsatser. Handicappolitik Sagen har ingen konsekvenser i forhold til kommunens Handicappolitik.

12 Side BU - Kvalitetsrapport for Lejre Kommunes dagtilbud P05 17/12019 Åben sag Resumé Udgangspunktet for kvalitetsrapporten er dagtilbudsloven. Kvalitetsrapporten opsamler resultater og beskriver den grundlæggende status på dagtilbudsområdet i den enkelte kommune. Kvalitetsrapporten behandles af Kommunalbestyrelsen hvert andet år. Administrationen fremlægger her Kvalitetsrapport for dagtilbud 2017 til godkendelse. Rapporten er udarbejdet efter de rammer, som blev vedtaget på udvalgets møde den 7. november Dog fremlægges rapporten på udvalgets møde i maj. Kvalitetsrapporten samler viden og resultater fra dagtilbudsområdet og giver et billede af det pædagogiske arbejde i kommunens dagtilbud. Rapporten vil desuden også angive kommende indsatsområder for perioden Indstilling Direktionen indstiller: 1. at Kommunalbestyrelsen godkender kvalitetsrapport for dagtilbud 2017 samt de foreslåede indsatsområder for perioden Sagsfremstilling Regeringen og KL besluttede i økonomiaftalen for 2010 at dokumentere oplysninger om den faglige kvalitet i dagtilbud, således at kommunerne fra 2012 minimum hvert andet år skal offentliggøre faglige kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet. I Lejre Kommune blev den første Kvalitetsrapport for dagtilbud udarbejdet og godkendt i 2012 og igen i Der blev ikke udarbejdet en kvalitetsrapport for 2016 da Center for Dagtilbud på daværende tidspunkt var i en overgangsfase til ny ledelse. Administrationen forelægger her Kvalitetsrapport for dagtilbud 2017 til godkendelse for Kommunalbestyrelsen. Kvalitetsrapporten for 2017 indeholder følgende overordnede temaer: - Beskrivelse af dagtilbudsområdet - Indsatsområder - Status og diverse data for dagtilbuddet Som noget nyt har alle dagtilbud beskrevet deres arbejde med egne og kommunale fokusområder. Et uddrag af disse beskrivelser er sidst i kvalitetsrapporten, mens den fulde beskrivelse fra de enkelte dagtilbud er at finde i bilag 1. Sagen fremsendes til behandling i såvel udvalg som Kommunalbestyrelse i lighed med kvalitetsrapporten for folkeskolerne i Lejre Kommune. Bilag: 1 Åben Bilag 1 Kvalitetsrapport input fra dagtilbud 34468/18 2 Åben Kvalitetsrapport for dagtilbud 2017 final 34726/18

13 Side 11 Beslutning den Indstillingen anbefales, idet Udvalget ønsker en fornyet drøftelse af effekten af konkrete indsatser og mål for dagtilbuddene, når den nye Dagtilbudslov er vedtaget. Administrationens vurdering Kommunalbestyrelsen og Kernevelfærdsudvalget har sammen med borgerne formuleret kerneopgaven om trivsel og læring med følgende formål: Trivsel og læring er hinandens forudsætninger. Børn og unge i Lejre Kommune skal opleve tydelige voksne, der skaber gode rammer for læring og sikrer, at børn og unge føler sig set, hørt og anerkendt. Formålet er, at hvert enkelt barn og ung trives og lærer så meget, som hun eller han kan og fastholder lysten til at deltage i fællesskaber, være nysgerrig, og lære nyt hele livet. Målgruppen er alle børn og unge i Lejre Kommune. Forældre og fagprofessionelle har et ansvar for børns og unges trivsel og læring. Børn og unge har også et medansvar, ikke alene for sig selv, men også for, at andre børn og unge har det godt. I dagtilbudsloven, som forventes vedtaget i maj 2018, vægtes øget fleksibilitet og frit valg for børnefamilier, bedre læring og trivsel for alle børn og høj kvalitet gennem faglighed og tydelig ledelse. I Lejre Kommune fortsættes det arbejdet der er i gang for at øge kvaliteten. Administrationen foreslår, at der de kommende to år frem til kvalitetsrapport 2019 arbejdes med særligt fokus på følgende indsatser: 1. Implementering af ny dagtilbudslov 2. Sammenhængende børneområde 3. Ledelse i dagtilbud Kvalitet i dagtilbud 4. Overgange 5. Flygtningebørn i dagtilbud 6. L-SAM og kompetenceudvikling 7. Børnekulturpakken Indsatserne har en tæt sammenhæng med de indsatser, der er besluttet for folkeskolerne, og vil samlet have en betydning for børnenes læring og trivsel. Handicappolitik Sagen indeholder ikke særlige handicappolitiske perspektiver. Beslutningskompetence Kommunalbestyrelsen

14 Side BU - Dialogmøde mellem Udvalget og Områdebestyrelserne A00 18/3347 Åben sag Resumé Efter udvalgets ordinære møde gennemføres dialogmøde mellem udvalget og områdebestyrelserne. Dialogmødet varer fra kl. 19 til 21 i kantinen på Rådhuset i Allerslev. Beslutning den Ingen bemærkninger. Sagsfremstilling Dialogmødet vil give politikere og områdebestyrelserne mulighed for at drøfte, hvordan arbejdet i de to fora bedst mulig understøtter udviklingen af det fælles dagtilbudsområde. Kommunalbestyrelsen og Kernevelfærdsudvalget har sammen med borgerne formuleret kerneopgaven om trivsel og læring med følgende formål: Trivsel og læring er hinandens forudsætninger. Børn og unge i Lejre Kommune skal opleve tydelige voksne, der skaber gode rammer for læring og sikrer, at børn og unge føler sig set, hørt og anerkendt. Formålet er, at hvert enkelt barn og ung trives og lærer så meget, som hun eller han kan og fastholder lysten til at deltage i fællesskaber, være nysgerrig, og lære nyt hele livet. Målgruppen er alle børn og unge i Lejre Kommune. Forældre og fagprofessionelle har et ansvar for børns og unges trivsel og læring. Børn og unge har også et medansvar, ikke alene for sig selv, men også for, at andre børn og unge har det godt. For at nå formålet på det fælles dagtilbudsområde iværksættes fælleskommunale indsatser og indsatser på den enkelte daginstitution. Rammen og indsatserne for det samlede arbejde er i de kommende år: Den nye dagtilbudslov Kvalitetsrapporten for dagtilbud 2017 Det sammenhængende børneområde På dialogmødet fremlægges en kort gennemgang af disse punkter. Udvalget og områdebestyrelserne indgår derefter i en dialog om, hvordan de bedst understøtter hinandens arbejde for at nå det overordnede formål om børns trivsel og læring.

15 Side SSÆ - Sundhedsprofil 2017 for Region Sjælland - Lejre Kommune G01 18/4484 Åben sag Resumé Hvert fjerde år udarbejder hver af de fem regioner i Danmark en sundhedsprofil, der omfatter borgere på 16 år og derover. Sundhedsprofil 2017 giver et overblik over trivsel, sundhed, sundhedsvaner og sygdom på baggrund af spørgeskemaundersøgelsen Hvordan har du det? I Lejre Kommune har borgere modtaget et spørgeskema og borgere har svaret. I Lejre Kommune går det godt, og Lejre Kommune ligger fint placeret i forhold til de øvrige kommuner i regionen og på landsplan. Center for Velfærd & Omsorg vil arbejde videre med rapporten med henblik på, at den tages op til drøftelse på temamøde i Kommunalbestyrelsen i efteråret Udvalget skal tage orienteringen til efterretning. Indstilling Direktionen indstiller: 1. at udvalget tager orienteringen til efterretning. Beslutningskompetence Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Udvalget for Job & Arbejdsmarked Udvalget for Kultur & Fritid Udvalget for Teknik & Miljø Beslutning Udvalget for Teknik & Miljø den Taget til efterretning. Beslutning den Taget til efterretning. Sagsfremstilling Sundhedsprofil 2017 Hvert fjerde år udarbejder hver af de fem regioner i Danmark en sundhedsprofil, der omfatter borgere på 16 år og derover. Sundhedsprofil 2017 giver et overblik over trivsel, sundhed, sundhedsvaner og sygdom på baggrund af spørgeskemaundersøgelsen Hvordan har du det?. Sundhedsprofil 2017 er den tredje af sin art. De første sundhedsprofiler kom i 2010 og 2013, hvilket giver mulighed for at følge udviklingen. I 2017 er der dog tilføjet nye spørgsmål. Spørgeskemaet er sendt til borgere i Region Sjælland og borgere har valgt at svare. I Lejre Kommune har borgere modtaget et spørgeskema og borgere har svaret, hvilket giver en tilfredsstillende svarprocent på 54,9 %. Link til Sundhedsprofil 2017 for Region Sjælland og kommuner her Region Sjælland

16 Side 14 På flere områder går det bedre end i Blandt andet er der færre borgere, der udsættes for passiv røg og færre borgere, som har et problematisk alkoholforbrug. Udviklingen viser dog også, at flere borgere har dårlige sociale relationer, søvnproblemer og dårligt mentalt helbred. Lejre Kommune På flere områder går det bedre i Lejre Kommune end i 2013, og Lejre Kommune er generelt godt placeret i forhold til de øvrige kommuner i Region Sjælland og på landsplan. Et par eksempler: 86 % af borgerne i Lejre Kommune angiver, at de er tilfredse med livet. Det er det højeste niveau i Region Sjælland 9,5 % af borgerne i Lejre Kommune angiver, at de har dårligt mentalt helbred. Det er det laveste niveau i Region Sjælland og på landsplan 22 % af borgerne i Lejre Kommune angiver, at de har et højt stressniveau. Det er det laveste niveau i Region Sjælland 3,7 % af borgerne i Lejre Kommune angiver, at de føler sig ensomme. Det er det laveste niveau i Region Sjælland og på landsplan Kun på tre parametre har Lejre Kommune ikke ét af de bedste resultater i forhold til de øvrige kommuner i regionen. Det er forekomst af allergi, problematisk alkoholadfærd og stillesiddende mere end 8 timer dagen, hvor Lejre Kommune på de to første parametre placerer sig i midterfeltet af kommunerne og på det sidste parameter placerer sig næst øverst kun overgået af Roskilde Kommune. I Sundhedsprofil 2017 er der nogle nye spørgsmål som blandt andet omhandler inaktivitet eller utilstrækkelig fysisk aktivitet i fritiden, og stillesiddende mere end 8 timer dagligt, hvor det ikke er muligt at lave en sammenligning med tidligere år. Center for Velfærd & Omsorg vil bearbejde Sundhedsprofil 2017 med henblik på at lave et oplæg i forhold til indsatsområder i Lejre Kommune. Der vil blive lagt en pressestrategi med afsæt i gode historier om Lejreborgernes trivsel og helbred, hvilket understøtter Vores Sted og det strategiske grundlag. Administrationens vurdering Administrationen anbefaler, at rapporten bearbejdes med henblik på at lave et oplæg til drøftelse på et temamøde i Kommunalbestyrelsen i efteråret Handicappolitik Er i overensstemmelse med Handicappolitikken. Økonomi og finansiering Ingen økonomiske konsekvenser.

17 Side ØU - Forventet Regnskab S00 18/11 Åben sag ØU Resumé I henhold til den fastlagte budgetopfølgningsproces forelægger administrationen her Forventet Regnskab FR-1 viser et forventet mindreforbrug på driften på 1,0 mio. kr. i 2018, svarende til et forbrug på 1.531,3 mio. kr. På anlægsområdet forventes et mindreforbrug på 52,4 mio. kr. i 2018, svarende til udgifter på 110 mio. kr. I budget 2018 er der afsat et anlægsbudget på 162,4 mio. kr. Vurdering af anlægsudgifterne vil frem til 2. behandlingen i ØU blive vurderet yderligere. Drift Det samlede driftsresultat dækker over, at hovedparten af bevillingsområderne forventer budgetoverholdelse eller et mindreforbrug, men der er også et antal bevillinger, som har udfordringer. Der er særligt en udfordring i forhold til Dagpenge til forsikrede ledige og arbejdsmarkedsforanstaltninger, Specialundervisning samt på området Mellemkommunal afregning af pleje i plejeboliger mv. Anlæg På anlægssiden forventes udgifter i størrelsesordenen 110 mio. kr. Dette svarer til ca. 52,4 mio. kr. mindre end det oprindeligt vedtagne anlægsbudget for Der pågår på nuværende tidspunkt en udredning af hvor meget af de afsatte anlægsbevillinger, der udmøntes i konkrete anlægsudgifter i Administrationen vil derfor frem til 2. behandling af FR i ØU foretage en yderligere vurdering af anlægsomfanget i Likviditet Med FR-1 forventer Lejre Kommune et samlet likviditetsunderskud på 23,0 mio. kr. i Af det korrigerede budget fremgår et forventet likviditetsunderskud på 76,0 mio. kr. Grunden til at likviditetstrækket forventes at blive væsentligt mindre end det korrigerede budget er, at en del af de overførte anlægsmidler fra 2017 til 2018 som indgår i det korrigerede budget - ikke forventes at blive brugt i 2018, men forventes at blive søgt overført til Oprindeligt var der budgetteret med et likviditetsoverskud i 2018 på 1,8 mio. kr. Lejre Kommune har pr. 31. marts 2018 en gennemsnitlig likviditet (kassekreditreglen) på 89,1 mio. kr. Denne likviditet vil med forventningerne i FR-1 reduceres tilsvarende. Økonomiudvalgets indstilling vil foreligge til mødet. Indstilling Direktionen indstiller: 1. at Forventet Regnskab godkendes 2. at administrative budgetkorrektioner (omplaceringer) jf. bilag 2 godkendes 3. at tillægsbevillinger på netto 0 kr. jf. bilag 3 godkendes.

18 Side 16 Beslutningskompetence Kommunalbestyrelsen Beslutning Udvalget for Teknik & Miljø den Indstillingerne anbefales. Beslutning den Indstillingerne anbefales. Sagsfremstilling Forventet Regnskab (FR-1) udtrykker forventningerne til Lejre Kommunes årsregnskab for Formålet med budgetopfølgningen er at gøre status på de økonomiske resultater, og derved give den politiske og administrative organisation et overblik over udviklingen i økonomien. Samtidig skal opfølgningen identificere udfordringer, der medfører risiko for overskridelse af budgettet. FR-1 omfatter alle kommunens udgiftstyper, såvel drifts- og anlægsudgifter samt indtægter og renter og lån. Hovedresultaterne i forventet regnskab Budgetopfølgningen er baseret på forbrugsdata pr. 31. marts 2018, og det korrigerede budget pr. 31. marts Tabel 1: Resultat for Lejre Kommune pr. 31. marts 2018 Fv. Oprindeligt regnskab budget Resultatopgørelse (mio. kr.) (a) Korrigeret budget ( b) FV. regnskabsafvigelse i forhold til: Opr. Budget Kor. budget Indtægter , , ,4 0,4 0,4 Skattefinansierede nettodriftsudgifter 1.531, , ,3 10,2-1,0 Anlægsudgifter 110,0 66,6 162,4 43,4-52,4 Optagne lån -42,7-10,5-42,7-32,2 0,0 Renter 8,9 9,0 8,9-0,1 0,0 Afdrag på lån 28,3 28,3 28,3 0,0 0,0 Balanceforskydninger 5,3 2,2 5,3 3,1 0,0 Udgifter i alt 1.641, , ,4 24,4-53,4 LIKVIDITETUNDERSKUD (+) LIKVIDITETOVERSKUD (-) 23,0-1,8 76,0 24,7-53,0 * Der indgår ikke gammel gæld på 19,6 mio. kr. i det korrigerede budget 2018 Hovedresultaterne i forventet Regnskab er:

19 Side 17 Driftsvirksomheden viser et forventet mindreforbrug på 1,0 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget I dette tal indgår tilbagebetaling af gammel gæld med ca. 4 mio. kr., således der reelt er tale om et mindre mindreforbrug Der forventes gennemført anlægsprojekter for 110 mio. kr., svarende til 43,4 mio. kr. mere end i det oprindelige budget 2018 Lånoptag viser merindtægter på 32,2 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget, som primært skyldes hjemtagelse af lån i forbindelse med hjemtagelse af ældreboliger Et forventet likviditetsunderskud (kasseforbrug) på 23,0 mio. kr. svarende til summen af alle øvrige bevægelser. Forventninger til årsresultatet fremgår af tabel 2, nedenfor. Tabel 2: Resultat for Lejre Kommune pr. 31. marts 2018 i mio. kr. Fv. Oprindeligt Korrigeret regnskab budget budget Resultatopgørelse (mio. kr.) A) Driftsindtægter FV. regnskabsafvigelse i forhold til: Opr. Budget Skat/tilskud udligning , , ,4 0,4 0,4 Kor. budget B) Nettodriftsudgifter 1.531, , ,3 10,2-1,0 ØKONOMIUDVALG 185,9 182,4 185,9 3,5 0,1 POLITISK ORGANISATION 7,5 7,5 7,5 0,0 0,0 ADMINISTRATIV ORGANISATION 158,0 153,7 158,0 4,3 0,0 UDLEJNING M.V. -15,6-16,6-15,6 1,0 0,0 BEREDSKAB 5,9 5,9 5,9 0,0 0,0 IT OG KOMMUNIKATION 21,5 22,5 22,5-1,0-1,0 FORSIKRINGER OG VIKARPULJER 12,3 10,9 10,9 1,4 1,4 GEBYRER -1,1-1,1-1,1 0,0 0,0 PULJER TIL SPAREMÅL -2,6-0,5-2,3-2,2-0,3 UDVALGET FOR KULTUR & FRITID 28,1 27,7 28,1 0,4 0,0 KULTUR & FRITID 28,1 27,7 28,1 0,4 0,0 UDVALGET FOR BØRN & UNGDOM 469,3 470,4 471,9-1,1-2,6 SKOLETILBUD 281,8 281,2 281,7 0,6 0,1 BØRN, UNGE & FAMILIE 77,5 79,7 80,0-2,2-2,5 DAGTILBUD 110,0 109,5 110,3 0,5-0,2 UDVALGET FOR TEKNIK & MILJØ 113,3 113,1 116,0 0,2-2,8 BYG & MILJØ 4,8 4,1 5,1 0,6-0,3 VEJE & TRAFIK 59,2 59,6 59,7-0,4-0,5 FORSYNINGSVIRKSOMHED 1,0 0,7 0,7 0,3 0,3 EJENDOMSDRIFT 48,4 48,8 50,7-0,4-2,3 UDVALGET FOR JOB & ARBEJDSMARKED 170,3 165,1 165,1 5,2 5,2 JOBCENTER 170,3 165,1 165,1 5,2 5,2 UDVALGET FOR SOCIAL,SUNDHED & ÆLDRE 562,7 560,7 563,5 2,0-0,9 VELFÆRD & OMSORG 339,4 334,1 334,7 5,3 4,7

20 Side 18 Resultatopgørelse (mio. kr.) Fv. regnskab Oprindeligt budget Korrigeret budget FV. regnskabsafvigelse i forhold til: Opr. Budget Kor. budget SOCIALE TILBUD 133,4 132,1 134,4 1,3-1,0 DIVERSE YDELSER MV. 89,8 94,4 94,4-4,6-4,6 UDVALGET FOR ERHVERV & TURISME 1,7 1,7 1,7 0,0 0,0 ERHVERV & TURISME 1,7 1,7 1,7 0,0 0,0 Anlægsudgifter 110,0 66,6 162,4 43,4-52,4 Optagne lån -42,7-10,5-42,7-32,2 0,0 Renter 8,9 9,0 8,9-0,1 0,0 Afdrag på lån 28,3 28,3 28,3 0,0 0,0 Balanceforskydninger 5,3 2,2 5,3 3,1 0,0 Udgifter i alt 1.641, , ,4 24,4-53,4 LIKVIDITETUNDERSKUD (+) LIKVIDITETOVERSKUD (-) 23,0-1,8 76,0 24,7-53,0 * Der indgår ikke gammel gæld på 19,6 mio. kr. i det korrigerede budget 2018 A) Indtægter Indtægter, renter og lån forudsættes og forventes at ende 0,4 mio. kr. under det budgetlagte. Landets kommuner har i 2018 samlet øget skatten med 81 mio. kr. udover, hvad der var aftalt i forhold til den afsatte skattepulje. Skattestigningen medfører en kollektiv sanktion, hvor kommunernes bloktilskud reduceres tilsvarende. Den samlede reduktion på 81 mio. kr. fordeles efter folketal. Lejre Kommunes andel af skattesanktionen er 0,4 mio. kr. B) Drift Driftsvirksomheden viser et mindreforbrug på 1,0 mio. kr. i forhold til korrigeret budget (ekskl. overførte merforbrug fra 2017 på 19,6 mio. kr.). De væsentligste forklaringer på ændringen fra oprindeligt til korrigeret budget er, at der er givet tillægsbevilling i forbindelse med overførsel af ubrugte driftsmidler fra I nedenstående tabel er vist de tillægsbevillinger, som Kommunalbestyrelsen har vedtaget i forhold til budget Godkendt Tillægsbevilling Mio. kr. af KB den: Oprindeligt vedtaget budget ,1 Drifts- og vedligeholdelsesplaner, kommunale ejendomme ,2 Overførsler (drift) ,0 Korrigeret budget 1.532,3 De væsentligste udfordringer i forhold til at overholde det afsatte budget på bevillingsniveau er på områderne specialundervisning, dagpenge til forsikret, forsørgelsesydelser samt køb og salg af plejehjemspladser mellem kommuner.

21 Side 19 Væsentligste merforbrug omfatter: Arbejdsskadeforsikringer (1,8 mio. kr.) Mellemkommunal afregning af pleje i plejeboliger mv. (4,5 mio. kr.) Dagpenge til forsikrede ledige og arbejdsmarkedsforanstaltninger (9,8 mio. kr.) Specialundervisning (6,0 mio. kr.) På området arbejdsskade er der i starten af året faldet afgørelse i Arbejdsskadestyrelsen i en sag fra 2013, der betyder, at Lejre Kommune i foråret får en engangsudbetaling til tidligere medarbejder på ca. 1,5 mio. kr. Der ligger flere sager til afgørelse i Arbejdsskadestyrelsen, som har været længe undervejs. På arbejdsmarkedsområdet er det særligt udgifter til forsikrede ledige og forsørgelse, som er højere end budgetteret. Det skal dog bemærkes, at Lejre Kommune, også med et merforbrug, bruger færre udgifter end sammenligningskommuner i ECO nøgletal. I nedenstående ses udgifter til Kontanthjælp og Arbejdsmarkedsforanstaltninger pr årige: Kontanthjælp og Arbejdsmarkedsforanstaltninge r i alt kr. pr årig FR Lejre budget 2018 Sammen -ligningsgruppe Budget 2018 Region Sjællan d Budget 2018 Hele Landet Budget Udfordringen i forhold til mellemkommunal afregning af pleje i plejebolig mv. skyldes hovedsageligt en udgift til en konkret borger med døgnbemanding på 4,1 mio. kr. Bevillingen til specialundervisning er fortsat udfordret. Der forventes et forbrug svarende til forbruget i Der arbejdes pt. med en plan, der skal stoppe forbrugsstigningen og på sigt nedsætte forbruget til specialundervisning. Udover de ovenfor nævnte områder er der også afdækket en række områder, hvor der forventes mindreforbrug i De væsentligste mindreforbrug omfatter: Flygtninge (-8,1 mio. kr.) Skoleområdet, ekskl. Specialundervisning (-6,0 mio. kr.) Rengøring (-1,5 mio. kr.) Ovenstående mindreforbrug bidrager til, at der kan opnås budgetoverholdelse for Lejre Kommunes samlede drift i 2018 i forhold til det korrigerede budget. Forbrugsudviklingen fra januar til marts 2018 viser i øvrigt, at forbruget ligger under samme niveau som i 2018, og dette understøtter således forventningen om budgetoverholdelse i C) Anlæg De samlede anlægsudgifter forventes i 2018 at udgøre 110 mio. kr. i 2018, svarende til et mindreforbrug på 52,4 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget. Der vil til Økonomiudvalgets møde den 23. maj blive udarbejdet en sag, som indeholder detaljerede anlægsbeskrivelser, herunder også det forventede forbrug for hver enkelt anlægsprojekt. H) Finansiering

22 Side 20 Med de omtalte forudsætninger for udgiftsudviklingen i 2018 vil der være et forventet likviditetsunderskud (kasseforbrug) på knap 23 mio. kr. i Faldet i ovenstående likviditetsgraf er under forventning af at der gennemføres anlægsudgifter for 110 mio. kr. i 2018, hvilket ikke vurderes fuldt realistisk. Anlægsudgifter vil blive vurderet yderligere frem mod FR-2. Bevægelserne igennem 2018 bygger på den historiske udvikling i de seneste år, hvor bl.a. indtægter fra ejendomsskat kommer 2 gange årligt. Udtalelser Ingen bemærkninger Administrationens vurdering Forbruget efter 1. kvartal ligger lidt lavere end for tilsvarende periode i Det er derfor administrationens vurdering, at mindreforbruget i 2018 bliver højere end de 1,0 mio. kr. der fremgår af FR-1. Administrationen følger fortsat forbruget tæt, og vil også i de kommende måneder arbejde på, at forbruget kommer til at ligge på niveau med forbruget sidste år. Regnskabet for 2017 endte med et mindreforbrug på 23,4 mio. kr. Handicappolitik Denne sag har ingen handicappolitisk konsekvens. Økonomi og finansiering Jf. sagsfremstilling.

23 Side BU - Eventuelt Åben sag Beslutning den Dialogmødet i juni flyttes til et senere møde på baggrund af skolefridage.

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT Sted: Mødelokale 1 og 2 Dato: Onsdag den 2. maj 2018 Start kl.: 17:00 Slut kl.: 18:00 REFERAT Medlemmer: Fraværende: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem) Rikke Zwisler Grøndahl

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Tirsdag den 27. november 2018 Start kl.: 19:30 Slut kl.: 20:00 Medlemmer: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem)

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 28. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-2, 1. behandling...2 28-08-2017

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 24. april 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-1, 1. behandling...2

Læs mere

Udvalget for Børn & Ungdom REFERAT

Udvalget for Børn & Ungdom REFERAT Udvalget for Børn & Ungdom REFERAT Sted: Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Tirsdag den 8. maj 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 21:00 Medlemmer: Thomas Bisgaard (B) (Formand) Rikke Zwisler

Læs mere

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Onsdag den 9. maj 2018 Start kl.: 17:00 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Christian Plank (F) (Formand) Martin Stokholm (A) (Medlem) Frederik Dahl

Læs mere

Centerchef for Børn og Læring Helle Dydensborg vil deltage under første punkt.

Centerchef for Børn og Læring Helle Dydensborg vil deltage under første punkt. HVALSØ SKOLE SKOLEBESTYRELSEN 2018 Skolebestyrelsesmøde torsdag den 18. januar 2018 Kl. 18:30-21:00, lokale 37 Der vil blive serveret en let servering på mødet. Centerchef for Børn og Læring Helle Dydensborg

Læs mere

Udvalget for Social, Sundhed & Ældre REFERAT

Udvalget for Social, Sundhed & Ældre REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Onsdag den 9. maj 2018 Start kl.: 19:00 Slut kl.: 21:00 Medlemmer: Mikael Ralf Larsen (F) (Formand) Leif V. Nielsen (A) (Medlem) Connie Birthe

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første kvartal 2014. Kompetence

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 1 og 2 Dato: Onsdag den 29. august 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 20:30 Medlemmer: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem) Rikke Zwisler Grøndahl (A) (Medlem)

Læs mere

Udvalget for Børn & Ungdom REFERAT

Udvalget for Børn & Ungdom REFERAT REFERAT Sted: Kirke Hyllinge Skole, Bygaden 51, 4070 Kr. Hylling Dato: Tirsdag den 4. september 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Fraværende: Thomas Bisgaard (B) (Formand) Rikke Zwisler

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Udvalget for Erhverv & Turisme REFERAT

Udvalget for Erhverv & Turisme REFERAT REFERAT Sted: Magni ApS, Ledreborg Allé 22, 4000 Roskilde Dato: Torsdag den 7. juni 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Fraværende: Grethe Saabye (C) (Formand) Julie Hermind (F) (Medlem) Martin

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT REFERAT Sted: NSI, Hovedgaden 11 - lokale 2, 4330 Hvalsø Dato: Onsdag den 5. september 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Christian Plank (F) (Formand) Martin Stokholm (A) (Medlem) Bjørn

Læs mere

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT REFERAT Sted: Materielgården, Horseager 6 i Hvalsø Dato: Onsdag den 5. december 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Christian Plank (F) (Formand) Martin Stokholm (A) (Medlem) Bjørn Lykke Sørensen

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. december Kl. 16:00 i Mødelokale 4, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. december Kl. 16:00 i Mødelokale 4, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 4. december 2017 Kl. 16:00 i Mødelokale 4, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - December...2 3. JA - Dialogtema

Læs mere

Økonomiudvalget DAGSORDEN

Økonomiudvalget DAGSORDEN DAGSORDEN Sted: Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Onsdag den 30. oktober 2019 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 19:00 Medlemmer: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem)

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

REFERAT Skolebestyrelsesmøde tirsdag den 19. marts 2018 Kl. 18:00-21:00, lokale 37. Dagsorden. Der vil blive serveret en let servering på mødet.

REFERAT Skolebestyrelsesmøde tirsdag den 19. marts 2018 Kl. 18:00-21:00, lokale 37. Dagsorden. Der vil blive serveret en let servering på mødet. REFERAT Skolebestyrelsesmøde tirsdag den 19. marts 2018 Kl. 18:00-21:00, lokale 37 Der vil blive serveret en let servering på mødet. Dagsorden Hvalsø Skole Skolevej 5 4330 Hvalsø Tlf. 29200161 www.lejre.dk

Læs mere

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT

Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT Udvalget for Job & Arbejdsmarked REFERAT Sted: Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Onsdag den 9. maj 2018 Start kl.: 17:00 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Christian Plank (F) (Formand) Martin Stokholm

Læs mere

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt.

Godkendt. Skolelederen skal indsende beslutningen om dispensation og hvordan øget DUS åbningstid finansieres til Skolechefen én gang årligt. Punkt 16. Godkendelse af forslag stillet af Venstres byrådsgruppe om mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er tilstede i den fagdelte undervisning / flytning

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. september Kl. 16:00 i Sprogcentret, Hvalsø

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. september Kl. 16:00 i Sprogcentret, Hvalsø Referat mandag den 4. september 2017 Kl. 16:00 i Sprogcentret, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - September...2 3. JA - Opfølgning på årsplan 2017...4

Læs mere

Udvalget for Kultur & Fritid REFERAT

Udvalget for Kultur & Fritid REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Onsdag den 9. maj 2018 Start kl.: 18:00 Slut kl.: 21:00 Medlemmer: Claus Jørgensen (F) (Formand) Marinus Bastian Meiner (F) (Medlem) Burak

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Folkeskolen viser følgende for regnskabsåret 2018:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Folkeskolen viser følgende for regnskabsåret 2018: Bevillingsramme 30.30 Folkeskolen Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.30 Folkeskolen viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 352,6 mio. kr. Det seneste korrigerede

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

Udvalget for Kultur & Fritid REFERAT

Udvalget for Kultur & Fritid REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Onsdag den 3. april 2019 Start kl.: 18:00 Slut kl.: 21:00 Medlemmer: Claus Jørgensen (F) (Formand) Marinus Bastian Meiner (F) (Medlem) Burak

Læs mere

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016

Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Effektmål, indsatsområder og rammer for skolerne i Lejre Kommune for skoleåret 2015-2016 Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk E cs@lejre.dk Dato: 14. april 2015

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat onsdag den 30. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Budget 2018, 1. behandling...2 30-08-2017 Side

Læs mere

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev SAMLET OVERBLIK Pr. 31. oktober 2016 rev. 29.11.16 Samlet overblik budgetopfølgning 3-2016 Dette overblik over resultaterne af budgetopfølgning 3-2016 er en sammenskrivning af budgetopfølgningerne på de

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts viser det forventede regnskab for ØKONOMI, HR & IT 0 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2018

Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Side 1 af 10 Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Samlet Af ovenstående tabeller fremgår at, vi forventer mindreforbrug på 2,2 mio. kr. på drift og 54,3 mio. kr. på anlæg.

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

Synoptisk oversigt over MBUL's vejledning om FS-lovens 16 b

Synoptisk oversigt over MBUL's vejledning om FS-lovens 16 b Synoptisk oversigt over MBUL's vejledning om FS-lovens 16 b Nærværende notat har til hensigt at skabe overblik over ministeriets vejledning om anvendelsen af folkeskolelovens 16 b om konvertering af undervisning

Læs mere

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomiudvalg og Byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune I løbet af 2014 er ledigheden for de forsikrede ledige i Holbæk Kommune faldet overraskende

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 7. september 2017

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 7. september 2017 Referat torsdag den 7. september 2017 Kl. 18:00 i Rådssalen, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Christian Plank (F) Erik Falkenberg (O) Ole Møller (F) Indholdsfortegnelse 1. KB - Spørgetid...1 2. KB -

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat onsdag den 2. oktober 2013 Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2014-2017...2 02-10-2013 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b I forbindelse med folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskolelovens 16 b, hvorefter kommunalbestyrelsen, for så vidt angår den understøttende

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret.

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret. Halvårsregnskab, Holbæk Kommune Økonomi & effekt Lovgrundlag Social- og Indenrigsministeriet har indgået aftale om, at kommunerne fra 2011 skal udarbejde halvårsregnskaber. Folketingen vedtog i februar

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat tirsdag den 3. januar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse af dagsorden...1 2. 17,4 - Valg af næstformand...2 3. 17,4 - Introduktion

Læs mere

Dagsordenpunkt. Regnskab 2015 og videreførelse af driftsmidler, Børne- og Undervisningsudvalget. Beslutning. Gennemgang af sagen

Dagsordenpunkt. Regnskab 2015 og videreførelse af driftsmidler, Børne- og Undervisningsudvalget. Beslutning. Gennemgang af sagen Dagsordenpunkt Regnskab 2015 og videreførelse af driftsmidler, Børne- og Undervisningsudvalget Beslutning Gennemgang af sagen Det endelige regnskab 2015 for Børne- og Undervisningsudvalgets område er nu

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - januar...2 3. KF - Valg af formand...3

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015 Referat mandag den 14. december 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Allerslev Afbud: Carsten Rasmussen (A) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Driftsøkonomisk

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Halvårsregnskab 2012

Halvårsregnskab 2012 Halvårsregnskab 2012 August 2012 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2012... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Halvårsregnskab 2017 August 2017

Halvårsregnskab 2017 August 2017 Halvårs August Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau 4 Kommuneoplysninger

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 5. oktober 2017

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 5. oktober 2017 Referat torsdag den 5. oktober 2017 Kl. 18:00 i Rådssalen, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Christian Plank (F) Erik Falkenberg (O) Lulle Zahle (Løsgænger) Ole Møller (F) Indholdsfortegnelse 1. KB Godkendelse

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Lokal udviklingsplan for. Skjoldhøjskolen

Lokal udviklingsplan for. Skjoldhøjskolen Lokal udviklingsplan for Skjoldhøjskolen 1 1 Indhold 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor?... 3 2.1 Politiske beslutninger retningen for hele Børn og Unge... 3 2.2 Fælles indsatser i Område Viborgvej...

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Dagsorden åben Mødedato 05. november 2012 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse B Side 1 af 1 Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Resultatkontrakt for Næsby Skole

Resultatkontrakt for Næsby Skole Resultatkontrakt 2011-12 for Næsby Skole Odense Kommune - BUF - Skoleafdelingen 17.05.2011 dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Næsby - skole er indgået mellem Skoleafdelingen

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal beslutning Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal 2015 - beslutning Beslutningstema På baggrund af kommunens principper for økonomistyring skal det besluttes om budgetopfølgningen efter 1. kvartal kan godkendes.

Læs mere

Punkt 2 Præsentation af ny skoleleder på Egebjergskolen

Punkt 2 Præsentation af ny skoleleder på Egebjergskolen Published on Ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > Skole- og Uddannelsesudvalget - 12-11-2013 Skole- og Uddannelsesudvalget - 12-11-2013 12.11.2013 kl. 08:00 Mødecenter C, Lokale 32 på Ballerup Rådhus

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT. Rikke Zwisler Grøndahl (A)

Økonomiudvalget REFERAT. Rikke Zwisler Grøndahl (A) REFERAT Sted: Mødelokale 1 og 2 Dato: Onsdag den 26. september 2018 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 20:30 Medlemmer: Fraværende: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem) Rikke Zwisler

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj viser det forventede for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Økonomisk

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første halvår 2014. Kompetence

Læs mere

Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes.

Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes. Samlet politisk budgetopfølgning Overskrift Første politiske budgetopfølgning - beslutning Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes.

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 Økonomivurdering 1. kvartal 2019 Side 1 af 10 Økonomivurdering pr. 1. kvartal 2019 Samlet Af ovenstående tabel fremgår at, vi forventer merforbrug på 8,2 mio. kr. på drift og et mindreforbrug på 58,1 mio.

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Vildbjerg Skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Vildbjerg Skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Vildbjerg Skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...5 Resultat

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 3 pr. 30. september Budgetopfølgning 3 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september viser det forventede regnskab for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger.

De samlede udgifter udgør 3,537 mia. kr. i 2016 og omfatter udover drifts- og anlægsudgifter også renter og afdrag samt balanceforskydninger. NOTAT 03-03-2017 Sammenfatning af kommunens årsregnskab Høje-Taastrup Kommune har fortsat en robust økonomi, men har i løbet af året været udfordret på servicerammen. I har den økonomiske styring således

Læs mere

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a

Udmelding af rammeforsøg om mere fleksible muligheder for tilrettelæggelse af skoledagen med fravigelse af folkeskolelovens 14b og 16a 1 - Udmeldebrev.pdf Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-5-17 Udskrevet den 06-04-017 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Udmelding af rammeforsøg om mere

Læs mere

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE

KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE KORTLÆGNING AF SKOLEDAGENS LÆNGDE UNDERVISNINGS- MINISTERIET RAPPORT SEPTEMBER 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING OG RESUMÉ 6 SKOLEBESTYRELSENS INVOLVERING I SKEMAER Side 3 Side 35 2 INDSKOLINGEN Side

Læs mere

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige 1. budgetopfølgning for budget 2019 d. 29.4.2019 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning 2019. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. kvartal 2019 samt

Læs mere

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 22. maj 2012. Mødetidspunkt: 17:00

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 22. maj 2012. Mødetidspunkt: 17:00 Ekstraordinært møde Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Fraværende: Mødelokale B105 Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O), Mette

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Referat fra møde i onsdag den 13. januar 2010 Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...3 2. BU - Valg af næstformand...4 3. ØU - Udvalgets mødeplan

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012 Referat torsdag den 29. november 2012 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - december...2 3. JA - Samarbejdsaftale

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 4 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 5 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 4. april 2017

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 4. april 2017 Referat tirsdag den 4. april 2017 Kl. 16:30 i Kantinen rådhuset i Allerslev Afbud: Lars Holten (LEUF) Ole Blickfeldt (O) Søren Kræmer (Foreningslivet) Villy Hauritz (F) Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse

Læs mere

Halvårs- regnskab 2013

Halvårs- regnskab 2013 1 Halvårsregnskab 213 Regnskabsopgørelse i 1. kr. Forbrug pr. 3.6.213 regnskab Korrigeret budget Budget 213 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.68.436 498.22 2.14.939

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde IT projektrum Tirsdag 25.04.2017 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen 2 Velfærd frem for mursten

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Gullestrup skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Gullestrup skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Gullestrup skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat

Læs mere

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.:

Læs mere

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16. Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.15 Medlemmer Jan Petersen (A) (Formand) Jytte Schmidt (F) Torben

Læs mere

Økonomivurdering 3. kvartal 2018

Økonomivurdering 3. kvartal 2018 Økonomivurdering 3. kvartal 2018 Side 1 af 10 Økonomivurdering pr. 3. kvartal 2018 Samlet Af ovenstående tabel fremgår at, vi forventer merforbrug på 3,5 mio. kr. på drift og 64 mio. kr. på anlæg. Heri

Læs mere

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag

D - Budgetopfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag D - opfølging 2. kvartal 2018 samlet for hele Billund Kommune - Åben sag Sagnr.: 17/14847 Sagsansvarlig: HELLE KISUM J.nr.: 00.30.00 Ø00 Sagen afgøres i: Byrådet Anledning I Billund Kommunes principper

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved revision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der skaber forventningerne

Læs mere

Indberetning vedr. det specialiserede socialområde - 4. kvartal - Familie og Børn

Indberetning vedr. det specialiserede socialområde - 4. kvartal - Familie og Børn Notat Sagsnr.: /04323 Dato: 8. februar 2012 Titel: Indberetning vedr. det specialiserede socialområde - 4. kvartal - Familie og Børn Sagsbehandler: Martin Langbjerg-Andersen Økonomikonsulent I henhold

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 7. september 2017 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 Budgetopfølgning 1 30. april Nedenfor vises resultatopgørelsen for 2019. Det forventede regnskab (kolonne 4) er udarbejdet med udgangspunkt i forvaltningernes budgetopfølgning

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning

Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Kvalitetsrapport for skoleåret 2013/2014 forslag til opbygning Baggrund Siden 2006 har det været lovpligtigt at udarbejde kvalitetsrapporter en gang om året. Rapporten er en del af Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Mødet blev holdt mandag den 28. oktober 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00.

Mødet blev holdt mandag den 28. oktober 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00. ALLERØD KOMMUNE Skoleudvalget Møde nr. 43 Mødet blev holdt mandag den 28. oktober 2013 på Rådhuset i Mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00. Medlemmer: Formand Nikolaj Bührmann (F),

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011 Referat onsdag den 21. december 2011 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Grethe N. Saabye (C) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Budgettildelingsmodeller til skoleområdet...2

Læs mere

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016 Greve Kommune Halvårs Halvårs Indholdsfortegnelse Side Overordnet analyse og vurdering af Greve Kommunes halvårs Generelt 1 Resultat af ordinær drift. 3 Tillægsbevillinger 3 Bemærkninger til væsentlige

Læs mere

Udvalget for Børn & Ungdom DAGSORDEN

Udvalget for Børn & Ungdom DAGSORDEN DAGSORDEN Sted: Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Tirsdag den 29. januar 2019 Start kl.: 16:30 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Thomas Bisgaard (B) (Formand) Rikke Zwisler Grøndal (A) (Medlem)

Læs mere

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested. Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested. Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk Dagsorden med vedtagelser Åben Mødested Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk Mødedato Onsdag den 6. april 2011 Mødetidspunkt Kl. 13.15 Bemærkninger Medlemmer Fra forvaltningen BEMÆRK ændret mødested

Læs mere