Status på Fusionsplanen Område Syd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status på Fusionsplanen Område Syd"

Transkript

1 1 Status på Fusionsplanen Område Syd Første afsnit med kursiv er direkte taget fra de 3 bobler i Fusionsplanen: Mål, Aktiviteter og Milepæle - Denne status er lavet som en evaluering af vores proces med fusionsplanen i området syd. Den skal ikke forveksles med den evaluering der skal finde sted i efteråret 2017 af områdeledelse, men ses som Syd s interne evaluering af vores fusion og proces fra 1. januar og frem til nu. Visionen for Område Syd: Mål: Højne kvaliteten via fokus på Kerneopgaven og Hverdagspædagogik samt tydelig, synlig og transparent ledelse på alle niveauer. De daglige ledere bliver administrativt aflastet, så formålet med områdeledelse opnås. Milepæl: har milepæle hvert halve år hvor vi mødes i Området og fremlægger for hinanden hvor langt vi er kommet, samt får ny inspiration til det videre arbejde. Aktivitet: Personalet oplever mere tid og fokus på kerneopgaven. De oplever synlige og nærværende ledelse. forældre og børn oplever sig medinddraget Der bliver sat tid af til gode processer og der bliver givet relevant hjælp til lokal forankring. Evaluering: Vi har haft stort fokus på kerneopgaven og hverdagspædagogikken på vores fælles P-møder og vores VirksomhedMED-møder. Procesplanen har sikret, at dette fokus har været diskuteret på lokale P-møder.

2 2 Vi har lavet en fælles definition af Kerneopgaven, kerneydelsen og hverdagspædagogikken og man har i mange huse på denne baggrund lavet en definition af, hvordan dette udmønter sig lokalt og konkret i deres dagtilbud. Kerneopgaven i Område Syd: - FORMÅLET MED DET VI GØR: Kerneopgaven er at skabe livsglade, kompetente og hele mennesker. - HVAD VI GØR: Kerneydelsen er trivsel, omsorg, udvikling, læring, sundhed, samarbejde med forældre, dannelse, nærvær, tryghed, relationsarbejde og anerkendende kommunikation. - HVORDAN VI GØR: Hverdagspædagogikken er den DIDAKTISKE overvejelse der ligger bag ved hver en kontakt, aktivitet og relation som vi har med børn og forældre i løbet af en alm. hverdag. Dette arbejde skal understøtte det pædagogiske personale i at prioritere deres tid til kerneydelserne, frem for andre opgaver og skal også sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, med mere anerkendelse og mindre stress. Transparens: Der er lavet fælles procedure på langt de fleste administrative opgaver i området som gerne skal sikre at de daglige ledere bliver aflastet ved, at de kender rutiner og arbejdsgange og får den fornødne hjælpe til at få løst mange administrative opgaver. Der har været meldt klare mål og forventninger ud fra starten i forhold til at være et fællesskab, at man er ansat i Område Syd, og har fokus på kerneopgaven og det har været et gennemgående tema. Der er udarbejdet kontrakter imellem områdeleder og de enkelte ledere der skal sikre, at lederne kender og erkender de forventninger der er til dem og deres dagtilbud og at Områdeleder på denne vis sikrer, at vi alle arbejder ud fra de fælles mål, politikker og strategier, der er på området. Aflastning af de daglige ledere: De daglige ledere har fået hjælp, støtte og opbakning til at få taklet svære personalesager og der er blevet afskediget medarbejdere der hvor det har været nødvendigt, og der er ansat medarbejdere der, hvor der har været behov for det og økonomi til det. Der er blevet lukket og sammenlagt enheder i området, hvor det har været nødvendigt for at sikre den gode drift og gode arbejdsmiljø for børn og voksne. Dette har været båret af fællesskabet og i et tæt samarbejde imellem de berørte ledere og områdeleder. Der er blevet udarbejdet områdeøkonomi/budget, der forenkler den enkelte leders varetagelse og opfølgning på økonomi. Der er blevet udmøntet store besparelser på området med meget få afskedigelser til følge, da et fælles overblik over hele området har sikret, fordeling af de ressourcer der er og omfordeling af personale og midler, hvor det er nødvendigt.

3 3 Hvad har vi ikke nået/opnået?: Det har ikke været muligt at fjerne så meget administration fra den enkelte leder som man havde forventet fra områdestrukturens start. Der er mange sagsgange som lederen er nødt til at være en del af, da det er daglig leder, der har det lokale kendskab, men også skal være inddraget, hvis deres arbejde skal give mening og være tilfredsstillende. Det er ikke umiddelbart muligt, at lave så stor en opgaveforskydning som forventet, når man har valgt at have så store områder og så store enheder, som det er tilfældet i Næstved. Der er områder i den økonomiske styring som stadigvæk ikke fungere tilfredsstillende og er transparent nok for alle vi har endnu ikke fundet den helt optimale måde at styre og afrapportere områdebudget og regnskab på. Vi har en oplevelse af at arbejdsmiljøopgaven er fejlplaceret hos områdelederen og det giver nogle uhensigtsmæssige arbejdsgange. Vi har holdt møder i VirksomhedsMED, Lederteamet og AMR gruppen og justeret mål og lavet nye aftaler, samt fulgt udviklingen nøje men vores halvårlige P-møder har vi brugt til at kigge fremad og få sat fælles pædagogisk fokus. Konklusion Vi ER blevet et område, med fælles vision og definition af vores kerneopgave, som skal højne fagligheden og kvaliteten i det pædagogiske arbejde. Vi hjælper hinanden økonomisk og skaber større tryghed og sikkerhed i ansættelsen for vores medarbejdere via muligheden for rokader og flytninger. Vi sikrer kvaliteten via tydelig ledelse på udfordringer i kapaciteten, driften og personalesager og vi handler konsekvent hvor det er nødvendigt. Vi er udfordrede af, at vi ikke har en økonomistyring der er transparent og enkel nok, vi har stadigvæk uklarhed i forhold til en del opgavefordeling imellem leder og områdeleder og der mangler kommunikation der binder hele området sammen så alle er informeret om alt. Dette vil fortsat være et område der arbejdes fokuseret på at forbedre.

4 4 Værdigrundlaget i Område Syd: Mål: værdier er defineret og implementeret som fælles værdigrundlag: - Udviklende trivsel, - samarbejde - Anerkendelse Arbejdet med værdier i området er en løbende proces, der sikre implementering i praksis. Aktiviteter: Værdierne skal ud og arbejde i de enkelte enheder, hvor de på personalemøder skal defineres og eksemplificeres så alle ved hvordan disse værdier ser ud i praksis og kan måles herpå. Milepæle: På fælles-møder i området præsenteres og dokumenteres arbejdet fra de forskellige enheder for hinanden. Evaluering: Vi er i gang med at definere værdierne Udviklende trivsel, Samarbejde og Anerkendelse i et tæt samarbejde imellem VirksomhedsMED og de lokale personalegrupper, så vi sikrer, at alle personaler er en del af processen og kan genkende værdiernes endelige definition. Vi har lavet definition af: Udviklende trivsel og anerkendelse i et barn, forældre og medarbejder perspektiv og mangler kun at definere samarbejde. Efterfølgende vil De enkelte dagtilbud, lige som med kerneopgaven, lave deres egen definition af, hvordan disse værdier udmøntes helt konkret lokalt hos dem. Udviklende Trivsel: Barnets perspektiv: Jeg trives, når jeg lærer at klare mig selv og får hjælp hos de voksne til at lære nyt. Jeg er med - og jeg giver hvad jeg kan i fællesskabet. Forældre perspektiv:

5 5 Bliver mødt med respekt og som ligeværdig samarbejdspartner i forhold til trivsel og udvikling. Aktiv medinddragelse og medindflydelse i barnets hverdag og læring. Personale perspektiv: Alle deltager i et meningsfuldt fællesskab, der udvikler visioner og fælles mål. Tydelig og transparent ledelse der både har fokus på den enkelte, institutionen og områdets udvikling og trivsel. Anerkendelse: Barnets perspektiv: Jeg oplever og føler mig set, hørt og forstået. I nærværet med andre og gennem medbestemmelse og medansvar oplever jeg respekt og ligeværd. JEG er værdifuld. Forældre perspektiv: Søge ligeværd gennem respekt og nysgerrighed for forældres viden om barnet og familiens værdisæt. Personale perspektiv: Vi gør os gensidigt umage for at forstå og respektere hinanden i ethvert møde. Alle har et ansvar for at være troværdige fagpersoner og rollemodeller. Konklusion: Det har været en god og udbytterig proces, da det har afstedkommet mange refleksioner og snakke som sikrer at vi forstår hinanden og kan prioritere de samme værdier og indsatser til fordel og glæde for børn, forældre og personale. Det er en god måde at lære hinanden at kende på og få sat en fælles retning for kommunikationen og samarbejdet i området. Værdierne kan og skal også bruges til at sikre kvaliteten i relationerne imellem barn/forældre og personale samt ledelsen i området. For nogle medarbejdere har processen virket langmodig og en gentagelse af noget som man tidligere har brugt meget tid op lokalt og hermed har det været svært at engagere sig i arbejdet Den sidste værdi, bliver lavet færdig på kommende MEDmøde i eftersommeren 2016.

6 6 Pædagogisk Udvikling: Mål: Detailplaner skal defineres af kerneopgaven og hverdagspædagogikken og de skal bidrage til at kvalificere denne. Der skal foreligge gode didaktiske overvejelser om alle de vigtige strukturer og rutiner i hverdagen, der sikre den rette læring og udvikling. Milepæl: Vores fælles P-møder/P-dage samt arbejdet med detailplanerne Aktiviteter: Der sættes fokus på viden om kerneopgave og hverdagspædagogikken på fælles møder og P-dage. Vi laver detailplaner lokalt i de enkelte enheder, med baggrund i denne viden Evaluering: Dette skal ses i tæt relation til det arbejde der er lavet i visionen for Område Syd, hvor vi har defineret Kerneopgaven, Kerneydelse og Hverdagspædagogikken. Set i det lys er det ikke muligt at lave detailplaner/læreplaner uden der er taget højde for, at vi i disse arbejder ud fra vores fælles forståelse af kerneopgave og hverdagspædagogik. Det fælles BIC projekt der er startet i 2016 i alle vuggestuer i Næstved + de børnehaver der ønsker at følge trop, er også med til at sikre at der fokus på eks. modtagelsen af vores børn i dagstilbuddet hvilket er en vigtig del af hverdagspædagogikken. På baggrund af BIC, har vi valgt at anvende metoden aktionslæring i flere af vores dagtilbud, som en måde at sikre, at vi hele tiden undersøger vores tilgang til børnene og vores aktiviteter i hverdagspædagogikken og forsøger at professionalisere den upåagtede faglighed. Netop dette bliver temaet på det fælles P-møde i efter 2016: Upåagtet Faglighed, da vi ønsker at være tilstede, nærværende, reflekterende og didaktisk velovervejede i al vores kontakt med børnene hele dagen. Temaet på vores Fælles P-møde i marts måned 2016 og på vores fælles P-dag i Oktober 2016 er Mary Fondens fri for mobberi, som skal sikre og understøtte den anderkende til gang til vores børn og til hinanden og give os gode kommunikations og brobygningsværktøjer til alle overgange for vores børn.

7 7 Ledelsesteamet i Område Syd Mål: Teamet bygger på følgende: Transparens, tydelighed, planlægning, opfølgning, gensidig respekt, tillid, ansvarlighed Milepæl: Milepælene er de årlige LUS samtaler og APV min. hver 3. år der viser det psykiske arbejdsmiljø Aktivitet: Lederteammøder hver 14. dag. Ledernetværk 1 gang pr. mdr. lederseminar 1 gang årligt. Lederudviklings-samtale 1 gang årligt. Evt. lederuddannelse og kurser, Ledersparring hver 14. med områdeleder. Evaluering Vi er nået langt på 1,5 år i vores udvikling som et ledelsesteam. Vi har genindført ledernetværket ud fra ledernes ønske. Vi har drøftet vores samarbejde i teamet flere gange og har måttet sande, at vi har brug for hinanden og brug for at være gode kollegaer og passe på hinanden. Vi er IKKE konkurrenter, men tætte samarbejdspartnere der er både økonomisk, personalemæssigt og pædagogisk gensidigt afhængige af hinanden. Det er blevet tydeligt, at opgaveporteføljen i ledelsesopgaven er meget forskellig fra hus til hus, og i respekt for dette, er vi ved at klarlægge hvilke opgaver den daglige leder har i de respektive huse og hvor lang tid de bruger på det. Det er hensigten at vi på baggrund af denne undersøgelse og på baggrund af evaluering af områdeledelsen i helhed, kan skabe bedre balance i området i opgavefordelingen. Det er en klar oplevelse, at område syd har bidraget mere end rigeligt til den fælles lederlønskasse, som er med til at sikre, at vi økonomisk kommer i hus med besparelsen på områdestrukturen. Der er blevet nedlagt rigtig mange afdelingsledertimer i Område Syd og vi har særligt to sammenlagte enheder med flere afdelinger, hvor denne besparelse har ramt særligt hårdt og belaster de pågældende ledere meget. Dette arbejdet vi på at finde bedre løsninger på i fremtiden, da vi retfærdigvis må forsøge at skabe mere ens arbejdsvilkår for vores ledere i området. Vi arbejder løbende på at finde den bedste måde at kommunikere og informere hinanden på i teamet, så vi kan opnå størst mulig transparens, tydelighed og tillid. Vi har holdt LUS og lavet APV og er i gang med opfølgningen på denne, som bl.a. handler om opgavemængden og fordelingen.

8 8 Vi holder lederteammøde hver 14. dag, ledernetværk når det kan lade sig gøre, lederuddannelse/kurser individuelt og eller samlet efter behov og ledersparringen er ikke længere et fast punkt i kalenderen, men foregår nu ad hoc og efter behov. Vi har ikke haft mange hele dage sammen/seminarer, men vi har haft sociale arrangementer, for at styrke teamet. Økonomisk Bæredygtighed i Syd Mål: Økonomisk stabil og bæredygtig organisation der får udnyttet de økonomiske ressourcer optimalt og til mest mulig glæde for børn og medarbejdere i området. Langsigtet økonomisk planlægning, der gør større investeringer mulige. Milepæl: De kvartalsvise økonomiske redegørelser, som vi følger op på i ledelsesteamet og i HK teamet Aktitivitet: Gennemgang og planlægning af økonomien på lederteammøder, VirksomhedsMED møder, bestyrelsesmøder og lokalt på ledersparringsmøder i den enkelte enhed Evaluering Vi er godt på vej med dette mål, men det er først blevet realiserbart i 2016, hvor vi for alvor har fået et samlet Områdebudget. Vi har forsøgt at spare på driften ved at sammenlægge disse konti og på den vis finde penge til den 1% besparelse i 2016, som blev politisk bestemt. Vi vil højst sandsynligt kunne få endnu mere ud af økonomien hvis vi puljer flere penge fremadrettet. Vi forventer, at vi ved start 2017 har så godt et indblik og overblik over hele områdets økonomi, at vi kan bruge pengene på en mere hensigtsmæssigt måde, så større investeringer i de fysiske rammer, uddannelser, læringsmiljøer og lign. bliver muligt fremadrettet.

9 9 Syd Forældreindflydelse i Område Mål: Størst mulig indflydelse på vores børns hverdag. Forældrene skal være med til at fastholde mangfoldighed og forskelligheden i enhederne. Der skal være en god og tydelig kommunikation imellem forældre forældreråd bestyrelse og til personale leder områdeleder. Klar beskrivelse af beslutningsprocesser samt opgave og ansvarsfordeling fra den enkelte forælder - bestyrelsen Milepæle: At vi får holdt vores 6 møder og at punkterne fra fusionsplanen er på Aktiviteter: Bestyrelses og forældrerådsmøder om året. Bestyrelsen laver overordnede principper og forældrerådene laver lokale politikker - udmøntning og forankring. Fælles foredrag, forældrecafeer og andre fælles aktiviteter båret af forældreforeningerne. Forældreråd skal høres på vigtige beslutninger der har betydning for de enkelte enheder Evaluering Vi har udarbejdet en kommunikationsstrategi der anviser, hvordan man som forældre kan få indflydelse på sit barns hverdag og hvem man skal kontakte. Vi har også beskrevet hvilke opgaver vi ønsker der ligger i hhv. bestyrelsen og i forældrerådene og vi har i bestyrelsen lagt spørgsmål og opgaver ud til forældrene, så vi sikrer så høj en grad af medindflydelse og medinddragelse som muligt. Vi har afholdt fælles forældremøde med foredrag af Carsten Sommerskov og vi har debatteret og nedfældet gode ideer til, hvordan man kan skabe større netværk og inddragelse af forældrene ude i de enkelte huse. Vi har udarbejdet en fælles procedure for Hvordan man modtager børn i institutioner i område syd, som lige nu er til godkendelse i bestyrelsen procedure lavet i et netværk af medarbejdere og ledere fra alle huse, der bygger på best practise. Vi informerer og inddrager ved flittigt brug af Børneintra i husene, så forældrene ved, hvad der sker i deres børns hverdag og kan gå i dialog med børn og personale om dette.

10 10 Medarbejderindflydelse i Syd Mål: Alle medarbejdere oplever sig som en del af et demokratisk fællesskab hvor medinddragelse og medindflydelse er en vigtig parameter. Høj social kapital Milepæle: Der laves APV i efteråret 2015 og denne skal sammenlignes med kommende APV for at se udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø. Derudover bliver dette vurderet i MED Aktiviteter: Et levende og aktivt VirksomhedsMED. Et kommunikationsflow fra Områdeleder til hele organisationen. En transparent ledet organisation. Evaluering Områdeleder har været på rundtur i alle enheder for at tale med medarbejderne på P-møder om høj social kapital. Der er blevet gjort meget ud af at fortælle personalet, at de er en del af et områdefællesskab og at dette skal være med til at give tryghed i ansættelsen. Alle er ansat i område Syd og vi vil rokere og allokere midler husene imellem, og gøre hvad vi kan, for at afskedigelser pga. kapacitetstilpasning sker i MINDST muligt omfang. Alle medarbejdere bliver informeret og inddraget mest muligt i beslutninger som har direkte indflydelse på deres arbejde eksempelvis ved sammenlægning af Mogenstrup bh. og Stjernehøjen og ved lukning af Solstrålen. Vi sikrer procedurer for diverse sagsgange, der skal være med til at skabe transparens omkring, hvordan vi i område syd handler. Vi har et inddraget og aktivt virksomhedsmed, AMR gruppe og TR gruppe, som bliver inddraget og har medindflydelse på alle store og vigtige beslutninger og processer, der har betydning og indvirkning på børn og personale. Områdeleder forsøger at kommunikere gennem ledere, AMR, TR og mederbejder repræsentanter og også direkte via Børneintra, så alle der er interesseret, har mulighed for at følge med i, hvordan området som fællesskab udvikler sig. Derfor er der også lavet mapper på Børneintra, hvor alle personaler kan følge med i dagsordener og referater til VirksomhedsMED og AMR møder.

11 11 Kompetenceudvikling i Område Syd Mål: En professionel og fagligt stærk organisation der er dygtig til vidensdeling, til at lære fra sig, tage imod og forske i egen praksis, for at optimere denne via refleksion og didaktiske handleplaner. Milepæl: Netværk fortsætter i og der igangsættes aktionsforskning på bl.a. sprog i 2015/2016 Aktivitet: Interne netværk hvor viden indhentes, deles og diskuteres eks. AMR-gruppen, Tværfaglige team, inklusionsnetværk, forældresamarbejdsnetværk, ressourcenetværk, Ung Mor og Flerfamilienetværk m.m. Interne kurser og uddannelse hvor vi ved hjælp af aktionsforskning mv. bliver dygtigere i fællesskab og samarbejde med hinanden, vores børn og forældre. Benytte de udbudte efteruddannelsesmuligheder. Evaluering Vi arbejdet med aktionslæring/aktionsforskning via BIC i lang de fleste enheder og mange huse anvender metoden på eget initiativ i forbindelse med læreplaner/detailplaner. Vi har en fagligt stærk organisation, der er god til at vidensdele eksempelvis i forældresamarbejdsgruppen, og benytte best practice til at få skabt nye fælles måder at handle på i området. Dette kan dog i fremtiden udbygges endnu mere, ved at flere af vores stærke kompetencer kommer til at arbejde på tværs og vi får flere netværk og projekter der sikrer vidensdeling imellem husene. Vi er ved at lære nye fælles værktøjer eks. ved Fri for Mobberi uddannelse af alle medarbejdere til efteråret. Vi benytter BIC som internt læringsredskab og bruger P-møder og P-dage til opdatering og ny viden.

12 12 Opbygning af fælles kultur i SYD Mål: Forskellighed og Mangfoldighed er værdifuldt og vi ønsker i Område Syd, at skabe en demokratisk og videndelingskultur og en fælles personalekultur, der giver mening og opleves retfærdig. Milepæle: Når de er blevet til vi og når man ikke tøver med videndeling og hjælpe hinanden på tværs af enheder. Aktiviteter: Fælles børneaktiviteter, Fælles personalepolitikker (Hvor det giver mening),fælles (Ens) personalepleje, Aktiviteter på tværs af området der giver både forældre og personale en fællesskabsfølelse. Evaluering Der er i dag i højere grad VI i området hvilket betyder, at område Syd er blevet et VI-fællesskab, for en del medarbejdere. Ikke mindst gør de mange rokader pga. fusioner og lukninger, at medarbejderne kender hinanden på kryds og tværs af området og får øjnene op for, hvad man kan andre steder. Det er ikke længere lige så vigtigt at tale dette op, da et VI på hele dagtilbudsområdet på sigt, er mere vigtigt, men nu har medarbejderne får et fælles platform at stå på i området, som så forhåbentlig vil skabe grobund for på sigt, at kunne åbne sig endnu mere mod resten af dagtilbudsområdet. Vi har lavet fælles politikker i forhold til rokade, ansættelser, afskedigelser mm. Men dette er gjort i samarbejde med de øvrige områder, så der er ens i hele Næstved. Vi taler om retfærdighed igennem temaet social kapital og det at være ansat i et området der betyder at vi må hjælpe hinanden men også at vi ikke altid laver en Robin Hood så hvis nogen har brugt alt for mange penge, har denne enhed også et ansvar for, sidenhen at spare og give tilbage til fællesskabet. Der bliver arrangeret aktiviteter i fællesskab der, hvor det giver mening.

13 13 Administrativt arbejde Mål: Færrest mulige administrative opgaver ude i enhederne og bedst muligt udnyttelse af de administrative ressourcer i området, så opgaverne bliver løst på en måde, der giver mening. Milepæle: Adminstrationens fysiske sammenflytning og opgaveforskydning fra enheder til administration. Aktiviteter: Vores HK ere og Områdeleder flytter sammen i et administrationskontor for Område Syd. Alle administrative opgaver bliver defineret og det besluttes hvordan de mest effektivt kan løses og af hvem. Evaluering: Vi er flyttet sammen og har fået lave en proceduremappe der beskriver hvordan vi kan få løst opgaverne på bedst tænkelig og mest smidig måde. Vi er udfordret af, at det er svært helt at flytte de administrative opgaver fra de daglige ledere, da de er nødt til at være inddraget og underrettet, for at kunne lede på ordentlig og forsvarlig vis. Vi har flyttet økonomien væk fra det enkelte dagtilbud, så man så vidt muligt kun skal forholde sig til et mindre rammebeløb og ellers indgå i dialog med områdeleder og administrationen i forhold til timeforbrug og større investeringer. Det har været vigtigt, at det administrative arbejde som lederne stadigvæk laver, er så tæt på kerneopgaven og den daglige personaleledelse som muligt og at alt overordnet skrivearbejde, mødevirksomhed og administration på et mere strategisk niveau, ligger hos områdelederen. Dette skal sikre så synlig, tydelig og nærværende daglig ledelse i husene som muligt.

Område Syd - et godt sted at være.

Område Syd - et godt sted at være. Kompetenceudvikling Følgende er essensen af det materiale som indtil nu er resultatet af det arbejde der er lavet på fælles P- møde i Område Syd, møder i lederteamet, møder i virksomhedsmed, møder i HK-teamet

Læs mere

Fusionsplan Område Vest

Fusionsplan Område Vest Fusionsplan Område Vest Målet er at skabe og implementere en vision for Vest: Vision: I Vest er alle børn, forældre og medarbejdere inkluderet i fællesskabet. Vores arbejde på at inkludere alle bygger

Læs mere

NORD At vi oplever, at der er et fælles billede af hvad kerneopgaven er. At vi bruger at vidensdele At vi taler samme sprog omkring god kvalitet

NORD At vi oplever, at der er et fælles billede af hvad kerneopgaven er. At vi bruger at vidensdele At vi taler samme sprog omkring god kvalitet Kompetenceudvikling NORD sætter spor. Med hjerne og hjerte sikrer vi det gode barneliv. Sammen gør vi en forskel. Italesætte: Kerneopgaven Den gode kvalitet Foretage : Vidensdeling Gå i dialog med : Medarbejder

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Det fællesskab Dagtilbud Smedegården rettes mod - og dannes om, er professionelle og faglige forestillinger om, hvad der giver de bedste resultater!

Det fællesskab Dagtilbud Smedegården rettes mod - og dannes om, er professionelle og faglige forestillinger om, hvad der giver de bedste resultater! 1. Indledning Kære læser - velkommen til Dagtilbud Smedegårdens perspektivplan! Du har, gennem denne perspektivplan, mulighed for at få større indblik i og kendskab til Dagtilbud Smedegården! Alle dagtilbud

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Dagtilbud Højvangens udviklingskontrakt 2015

Dagtilbud Højvangens udviklingskontrakt 2015 Dagtilbud Højvangens udviklingskontrakt 2015 1. Virkeliggørelse og koordinering af politisk besluttede forandringer Kommunens samlede ledelse arbejder målrettet på, at Byrådets visioner, politikker og

Læs mere

Værdigrundlag for Korsager Skole og Frithuset

Værdigrundlag for Korsager Skole og Frithuset Værdigrundlag for Korsager Skole og Frithuset Hos os er det værdifuldt at opleve: Ligeværd og dialog Arbejdsglæde Samarbejde Tillid Succes Engagement Hvor ser vi værdierne! Ligeværd og dialog oplever vi,

Læs mere

Plan for fusionen mellem Gellerup og Brabrand dagtilbud efterår 2016/forår 2017

Plan for fusionen mellem Gellerup og Brabrand dagtilbud efterår 2016/forår 2017 Plan for fusionen mellem Gellerup og Brabrand dagtilbud efterår 2016/forår 2017 Fusionsplan vil indeholde 4 spor: Det faglige spor pædagogikken (professionel kapital) Medarbejder spor trivsel (social kapital)

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Lokal UdviklingsPlan 2018/2019. Gl. Åby Dagtilbud

Lokal UdviklingsPlan 2018/2019. Gl. Åby Dagtilbud Lokal UdviklingsPlan 2018/2019 Gl. Åby Dagtilbud 1 Gl. Åby Dagtilbuds nye logo : Lokal UdviklingsPlan 2018/2019 Gl. Åby Dagtilbud 2 Den lokale udviklingsplan hvad og hvorfor? Den lokale udviklingsplan

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013 Dagtilbudspolitik Godkendt i Nyborg Byråd 19.03.2013 Dagtilbudspolitik i Nyborg Kommune Fra pasningsgaranti til kvalitetsgaranti! Dagtilbudspolitikken for 2013 2017 er den første politik for børns udvikling

Læs mere

BUPL Sydjyllands politik for god pædagogfaglig ledelse. Side 1 af 7

BUPL Sydjyllands politik for god pædagogfaglig ledelse. Side 1 af 7 God institutionsledelse er professionsfaglig ledelse " fra pædagogisk ledelse til pædagogfaglig ledelse" BUPL Sydjylland vil med denne politik sætte pædagogfaglig ledelse på dagsordenen som det politiske

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Jobprofil Daginstitutionsleder

Jobprofil Daginstitutionsleder Jobprofil Arbejdsstedets navn Daginstitutionsafdelingen, Ikast-Brande Kommune Stillingsbetegnelse Organisatorisk placering Stillingen som daginstitutionsleder er indplaceret i organisationen i henhold

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN

JOB- OG KRAVPROFIL REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL TO PÆDAGOGISKE LEDERE 0. - 5. ÅRGANG OG SFO KRAGELUNDSKOLEN BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE 1 KRAGELUNDSKOLEN www.kragelundskolen KRAGELUNDSKOLEN

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Værdier Bjergsted Bakker

Værdier Bjergsted Bakker VÆRDIFOLDER MARTS 2014 Værdier Bjergsted Bakker BJERGSTED BAKKER Forord Forord Vi ønsker med denne pjece at synliggøre Bjergsted Bakkers mission, vision og værdier samt Kalundborg Kommunes 5 værdier. Mission

Læs mere

Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter.

Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter. Høringssvar til Forslag: Dagtilbud i Ballerup Kommune organiseres i fem distrikter. På vegne af alle medarbejderne i Børnehuset ved Skoven, har MED-udvalget følgende kommentarer til forslaget om dagtilbuddene

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Kompetenceudvikling i Billund kommune.

Kompetenceudvikling i Billund kommune. Kompetenceudvikling i Billund kommune. Lederudvikling i Billund kommune Dato: 28. april 2008 Kompetenceudviklingen af ledere i Billund kommune tager udgangspunkt i det vedtagne ledelsesgrundlag, herunder

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

Udviklingskontrakt 2019 for Dagtilbud Ry

Udviklingskontrakt 2019 for Dagtilbud Ry Udviklingskontrakt 2019 for Dagtilbud Ry I udviklingskontrakten fremgår det, hvilke udviklingsmål vi skal arbejde med i årets løb. Udviklingsmålene viser både, hvordan vi; bidrager til realiseringen af

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

MED-udvalgets udtalelser, Skoler

MED-udvalgets udtalelser, Skoler MED-udvalgets udtalelser, r n ved Tuse Næs Hvad vurderer MED udvalget, at forslaget kommer til at betyde for løsning af kerneopgaven læring og trivsel for alle børn og unge? Når den pædagogiske leder får

Læs mere

Hvad er social kapital?

Hvad er social kapital? Social kapital AM:2010 9. november 2010 Hvad er social kapital? Social kapital er den egenskab, som sætter organisationens medlemmer i stand tili fællesskabat løse dens kerneopgave. For at kunne løse denne

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Kragsbjerg

Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Kragsbjerg Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Kragsbjerg 1. Overordnede rammer og sammenhæng Børne- og Ungeudvalget besluttede 13. juni 2006, at børneinstitutionerne skal kontraktstyres. Formålet med resultatkontrakterne

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER.

MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER. SOLRØD KOMMUNE Årsplan 2018 MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER. DE SMÅ BØRNEHAVER, HVOR ALLE KENDE ALLE 1. Indledning - Mosebo og Pilebo er to små 40 børns børnehaver der beliggende tæt ved Solrød station (Mosevej

Læs mere

KLYNGELEDELSESPROFIL KØBENHAVNS KOMMUNE

KLYNGELEDELSESPROFIL KØBENHAVNS KOMMUNE KLYNGELEDELSE I KØBENHAVN Alle børn og unge i København skal have lige adgang til at trives, udvikle sig og lære, sådan at de har de bedste muligheder nu og fremover i livet. Dag- og fritidstilbud har

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler.

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler. Skolepolitik Indhold Indledning... 3 Vores Vision... 5 En anerkendende skole... 6 Temaer i skolepolitikken... 8 Faglighed og inklusion... 9 Læringsmiljø og fællesskab... 11 Samarbejde.... 14 Ledelse...

Læs mere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere

Notat. Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Notat Århus Kommunes stillingsprofil for skoleledere Overordnede forventninger Lederen skal se sig selv som en del af en helhed, der omfatter det lokale område, og hele Århus Kommune. Lederrollen tager

Læs mere

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune - forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen.

Læs mere

Ledelsesværdigrundlag

Ledelsesværdigrundlag Indhold Ledelsesværdigrundlag.... 3 Missionen... 4 Vision... 4 Værdiernes betydning i en organisation... 6 Kvalitet Dialog Dynamik Sammenhæng.... 8 Kvalitet Dialog Dynamik Sammenhæng.... 14 Kvalitet -

Læs mere

Fælles APV-indsatser 2016

Fælles APV-indsatser 2016 Fælles APV-indsatser 2016 Lejre Kommune gennemførte den lovpligtige APV undersøgelse af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i oktober og november 2015. Undersøgelsen indeholdt samtidig en opfølgning på

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

UDARBEJDELSE AF EN NY STYRKET PÆDAGOGISK LÆREPLAN

UDARBEJDELSE AF EN NY STYRKET PÆDAGOGISK LÆREPLAN UDARBEJDELSE AF EN NY STYRKET PÆDAGOGISK LÆREPLAN 8 TEMA: DE NYE LÆREPLANER. INTRODUKTION SAMT DE FØRSTE EKSEMPLER OG ERFARINGER. Senest til sommeren 2020 skal dagtilbuddet have sin nye læreplan på plads.

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer

GOD LEDELSE. TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer GOD LEDELSE LEADERSHIP PIPELINE I SUNDHEDS-, ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGEN SAMT BORGERSERVICE TILLID, DIALOG OG ARBEJDSGLÆDE skal være de bærende elementer for samarbejdet i Hjørring Kommune Dette er

Læs mere

Eksempel på kompetenceudviklingsstrategi for området børn og unge med særlige behov

Eksempel på kompetenceudviklingsstrategi for området børn og unge med særlige behov Eksempel på kompetenceudviklingsstrategi for området børn og unge med særlige behov Nedenfor er angivet et eksempel på en strategi for kompetenceudvikling for den enhed i en kommune, som har ansvaret for

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN Resultatkontrakt 2010-11 for RASMUS RASK-SKOLEN Odense Kommune - Forvaltning dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Rasmus Rask-skolen er indgået mellem Jørgen Schaldemose

Læs mere

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune Børne- og læringssyn i Allerød Kommune April 2017 1 ALLERØD KOMMUNES FÆLLES BØRNE- OG LÆRINGSSYN I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med

Læs mere

Dagtilbud Rys udviklingskontrakt 2015

Dagtilbud Rys udviklingskontrakt 2015 Dagtilbud Rys udviklingskontrakt 2015 1. Virkeliggørelse og koordinering af politisk besluttede forandringer Kommunens samlede ledelse arbejder målrettet på, at Byrådets visioner, politikker og politisk

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2

LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 LEDELSESGRUNDLAG UDVALGTE ROLLER, OPGAVER OG ANSVAR PÅ 4 LEDELSESNIVEAUER OG 6 TEMAER - DEL 2 Ledelsesgrundlaget er lavet med udgangspunkt i Leadership-Pipeline modellen. 2 Politisk betjening - Lede opad

Læs mere

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Adresse Rathsacksvej 12

Anmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten. Adresse Rathsacksvej 12 Anmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Vuggestuen Villa Kulla Adresse Rathsacksvej 12 Leder Julie Flarup Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 39 Normerede pladser

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Forord De personalepolitiske værdier for Vordingborg Kommune er udarbejdet i en spændende dialogproces mellem medarbejdere og ledere. Processen tog

Læs mere

Vuggestuen. TURN AROUND TIL ØGET CHANCELIGHED Handleplan. Leg- og læringsmiljøer

Vuggestuen. TURN AROUND TIL ØGET CHANCELIGHED Handleplan. Leg- og læringsmiljøer TURN AROUND TIL ØGET CHANCELIGHED Handleplan Leg- læringsmiljøer Denne handleplan skal konkretisere beskrive de udfordringer institutionen står overfor, samt indeholde en beskrivelse af mål indsatser.

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Daginstitutionen Søhøjlandet

Daginstitutionen Søhøjlandet Daginstitutionen Søhøjlandet Indhold Ledelsesværdigrundlag.... 3 Missionen... 4 Vision... 4 Værdiernes betydning i en organisation... 7 Kvalitet Dialog Dynamik Sammenhæng.... 9 Kvalitet Dialog Dynamik

Læs mere

En Århus model. 1. november 2006

En Århus model. 1. november 2006 En Århus model 1. november 2006 Grundlag Flere selvejende institutioner ansætter sammen én område-koordinator og indgår i et mere forpligtende samarbejde, Selvejende er forsat selvstændige juridiske enheder.

Læs mere

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Juni 2017 1 I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med vores børne- og læringssyn at sætte

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Krøversvej Helsingør - Tlf /05 Fax:

Krøversvej Helsingør - Tlf /05 Fax: SPECIALBØRNEHAVEN HIMMELHUSET Værdigrundlag Krøversvej 4-3000 Helsingør - Tlf. 4928 1106/05 Fax: 49281067 - e-mail: dha38@helsingor.dk www.specialbornehaven.helsingor.dk Specialbørnehavens værdigrundlag

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

8444 Balle 8444 Balle Tlf (vuggest.) (børnehv.) (hjemmeside) (mail)

8444 Balle 8444 Balle Tlf (vuggest.) (børnehv.)   (hjemmeside) (mail) R o s m u s S k o l e & R o s m u s B ø r n e h u s Bispemosevej 5 Fiskegårdevej 3A 8444 Balle 8444 Balle Tlf. 8753 58 50 Tlf. 8753 6020 (vuggest.) 8753 6010 (børnehv.) www.rosmusskole.dk (hjemmeside)

Læs mere

Inklusion på Skibet Skole

Inklusion på Skibet Skole Inklusion på Skibet Skole Definition Inklusion er, at man sammen kan leve forskelligt i verden og ikke i forskellige verdener. Arbejdet og processen er allerede i fuld gang Inklusionsaften for forældre

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapport

Anmeldt tilsyn Rapport Anmeldt tilsyn Rapport Udfyldes af konsulenten Institution Børnehaven Evigglad Adresse Finsensvej 83 Leder Anita Godtkjær Status (kommunal, selvejende, privat) Privat Normerede pladser 0-3 år 0 Normerede

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan)

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) I 2012 introducerede pædagogisk kvalitetsudvalg i BUF begrebet pejlemærker. Den overordnede tanke er at Københavns Kommune

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Uddannelse og organisatorisk placering

Uddannelse og organisatorisk placering Uddannelse og organisatorisk placering (aftaleholder) Pædagogisk uddannet med ledelseserfaring og skal have relevant videreuddannelse i ledelse (vigtigt med ledelsesuddannelse da områdelederen skal lede

Læs mere

Notat vedr. opgaver og kompetencer for henholdsvis områdeleder og faglig leder.

Notat vedr. opgaver og kompetencer for henholdsvis områdeleder og faglig leder. Hjørring Kommune notat Dagtilbud Sag nr. 00.18.00-A21-3-11 27-09-2011 Side 1. Notat vedr. opgaver og kompetencer for henholdsvis områdeleder og faglig leder. Dette notat beskriver kompetencer og kerneopgaver

Læs mere

Vores mission og vision i. altid i bevægelse-

Vores mission og vision i. altid i bevægelse- Vores mission og vision i altid i bevægelse- 1 MISSION OG VISION Missionen er Landsbyordningens overordnede opgave. Visionen er udtryk for den retning, som Landsbyordningen ønsker at udvikle sig hen imod.

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016

Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016 Udkast til ny struktur i Daginstitution Munkebo 2016 2 7. o k t o b e r 2 0 1 5 Børn- & Skoleudvalget har ønsket, et konkret oplæg om, hvordan en fremtidig organisering af Daginstitution Munkebo (herefter:

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 NOVEMBER 2018, ELSE SALL Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 Vision for Skanderborg Dagpleje Formålet med Visionen for Skanderborg Kommunale Dagpleje:

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune

Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune 1 Hvad er MED? 3 Hvad laver MED-organisationen? 4 4 niveauer i samarbejdet 6 Hvad

Læs mere

Personalepolitik for Arbejdsfællesskabet Metropol

Personalepolitik for Arbejdsfællesskabet Metropol Personalepolitik for Arbejdsfællesskabet Metropol Personalepolitikkens grundlag I Metropol vil vi uddanne de bedste professionsudøvere nogensinde. Dette fordrer de bedste medarbejdere. At udfolde denne

Læs mere

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal.

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal. Høringssvar på inklusionsstrategien fra områdeledergruppen. Områdeledergruppen er undrende overfor strategiens form, processen og deltagelsen omkring udarbejdelsen. Formen ser vi som en blanding af vision,

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Oksbøl Børnehave 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

9. Bilagsoversigt. Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger. Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger. Bilag 3: Interviewguide Leder

9. Bilagsoversigt. Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger. Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger. Bilag 3: Interviewguide Leder 9. Bilagsoversigt Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger Bilag 3: Interviewguide Leder Bilag 4: Værdier og pædagogisk fundament 1 Bilag 1: Interviewguide Interview

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehuset Galaksen TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehuset Galaksen 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Galaksen Dato for tilsynet: 09.01.-2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Leder samt 2 pædagoger

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN Center for uddannelse og pædagogik Netværket BVI Børnehuset Langs Banen. Danmarks bedste læringsmiljø

VIRKSOMHEDSPLAN Center for uddannelse og pædagogik Netværket BVI Børnehuset Langs Banen. Danmarks bedste læringsmiljø VIRKSOMHEDSPLAN 2014 Center for uddannelse og pædagogik Netværket BVI Børnehuset Langs Banen Virksomhedsplanen er udarbejdet i henhold til: Politisk og forvaltningsmæssige udvalgte indsatsområder BVI-netværkets

Læs mere