SF KØGES VALGPROGRAM 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SF KØGES VALGPROGRAM 2013"

Transkript

1 SF KØGES VALGPROGRAM 2013

2 SF KØGES VALGPROGRAM millioner *l en ny skoleudviklingspulje Mere frihed *l de ældre der kan selv mere hjælp og *d *l dem med særlige behov Krav om lærlingepladser og danske overenskomster i alle offentlige byggeprojekter

3 SF KØGES VALGPROGRAM 2013 Gra5s busafgange 5l og fra ungdomsuddannelserne i Køge Mere og bedre offentlig transport *l yderområderne i Køge Kommune En flobere og mere levende Køge Sta*on Arbejde videre med nye og sikre cykels*er Tung trafik skal ud af de små landsbyer Grønt kort over cykels*er i Køge Kommune 4 millioner 5l skoleudviklingspulje En årlig skoleudviklingspulje på 4 millioner *l projekter søgt af de enkelte skoler. EJer- videreuddannelse af lærerne Inklusion af elever er og må ikke blive en spareøvelse Sikre ajale om *d *l forberedelse og særlige opgaver. Én lukkeuge i SFO erne skal gøres *l åben- uge. Mere frihed 5l de ældre der kan selv mere hjælp 5l dem med behov Fortsat investering i velfærdsteknologiske hjælpemidler *l de ældre Faste plejere så der er tryghed og genkendelse ved besøg. Mindre bureaukra* og administra*on, mere *d *l nærvær! Forbedre de lokale madordninger, så de ældre får større medbestemmelse og frihed i valget af mad. Køge Kommune i udvikling! Etablér et stærkere samarbejde med handelslivet i Køge om at gøre Køge Torv mere levende Fortsat deltagelse i Køge Kyst- projektet Udvikling af de mindre bydele i Køge Kommune Flere arbejdspladser og lavere ledighed Krav om lærlingepladser og danske overenskomster i alle offentlige udbud og byggeprojekter Uddannelse og kvalificering af Køges ledige Mulighed for mikrolån *l folk, der ønsker at starte egen virksomhed. Midler *l et velfungerende lokalt beskæjigelsesråd. Fokus på et stærkere demokra5 Ny lokalråds- model, der sikrer borgerne størst mulig medindflydelse og ejerskab i de lokale beslutninger Opgør med administra*on og forvaltning vi skal have *llid Kompetenceudvikling *l kommunens ansabe

4 Vores kommune fælles frem5d og fælles ansvar. SF Køge ønsker en kommune, der prioriterer velfærden. Vi ønsker en kommune, hvor fællesskabet tager hånd om den enkelte. Vi ønsker en kommune, hvor der er frihed *l at være sig selv og en kommune, hvor der er plads *l alle mennesker. Vi tror på poten*alet i alle mennesker, og vi tror, at vi i fællesskab kan hjælpe alle *l at udnybe menneskers poten*aler. Vi ønsker en tryg kommune. Tryg for vores børn. Tryg for vores ældre. Tryg for dem, der har det svært. Vi tror på, at vi kan hjælpe de, der er faldet med at rejse sig igen. Vi tror på, at man som borger i en god kommune skal yde ejer evne og nyde ejer behov.

5 Et fælles skolevæsen med lokale særpræg SF Køge ønsker et mere fælles skolevæsen, der giver eleverne lige muligheder for læring og for at udvikle sig. Vi vil arbejde videre på at skabe en folkeskole, hvor barnet er i centrum. Vi ønsker at ejer- videreuddanne vores lærere og pædagoger, da de er drivkrajen i børnenes udvikling. Vi vil reformere og skabe en skolestruktur, der giver skolerne mulighed for og redskaber *l at tænke skole på nye måder. Vi ønsker en bedre og mere naturlig brobygning mellem folkeskole og ungdomsuddannelse, så ingen elever bliver tabt. Folkeskolen er vores samfunds bedste mulighed for at udligne sociale skel og uligheder det skal vi udnybe. Vi ønsker at videreudvikle vores gode skoler og styrke krea*viteten. Vi ønsker at skabe den sammen med de mennesker, der arbejder med og bruger den hver dag.

6 Konkrete mærkesager - Skolerne En årlig skoleudviklingspulje på 4 millioner 5l projekter søgt af de enkelte skoler Vi vil give skolerne mulighed for at udvikle sig. Vi vil oprebe en skoleudviklingspulje, så skolerne kan søge midler *l projekter, de tror kan udvikle og profilere lige præcis deres skole. Vi tror på, at det vil pleje elevernes nysgerrighed, hvis de har mulighed for at fordybe sig i særlige interesser, sam*dig med at de stadig får den almene uddannelse, som folkeskolen giver dem. Skolens medarbejdere er eksperter i at drive skole. Derfor skal de have rum og midler *l at prøve nye *ltag. De midler vil vi s*lle *l rådighed med vores skoleudviklingspulje. Inklusion af elever er og må ikke blive en spareøvelse Byrådet har sat en kæmpe indsats i gang for at inkludere flere børn i almenundervisningen. Indsatsen må aldrig nogensinde blive en spareøvelse. I SF ønsker vi flere børn inkluderet i fællesskabet, fordi vi tror på, at det er godt for børnene. Vi anerkender dog også, at der er børn som har brug for andre *lbud. Disse *lbud skal fortsat prioriteres. Én lukkeuge i SFO erne skal gøres 5l åben- uge. Det er afgørende for et godt børneliv, at børn stadig kan se deres kammerater i ferierne. Og det er afgørende for et godt familieliv, at de familier, der har travlt med arbejde i ferien kan få passet deres børn. Derfor foreslår vi, at man *lbageruller en af de lukkeuger, der er blevet sparet ind i budgebet, de *dligere år, da nedskæringerne var nødvendige. EOeruddannelse 5l lærerne Lærerne skal ejer- videreuddannes. Vi skal som poli*kere sørge for at vores lærere har mulighed for at få ny inspira*on, mo*va*on og faglig udvikling. Vi vil give dem bedst mulige forudsætninger for at undervise vores elever. Derfor skal der sæbes flere penge af *l lærernes ejer- videreuddannelse samt laves en analyse af, hvordan ejeruddannelsesmidlerne bedst bruges. Arbejdssta5oner 5l lærerne Hvis lærerne fremover skal forberede sig på skolerne, bliver det nødvendigt med arbejdssta*oner, der er i overensstemmelse med Lov om Arbejdsmiljø, og hvor lærerne har mulighed for at koncentrere sig om deres forberedelse. Det vil vi arbejde for. Sikre aoale om 5d 5l forberedelse og særlige opgaver. Vi tror på lærerne. Og vi mener forberedelse er vig*g. Forberedelses*den må aldrig bliver det lebe sted at spare for lederne, og derfor vil vi igennem lokale ajaler sikre *d *l forberedelse og *l særlige opgaver.

7 Et godt børneliv Vi ønsker fortsat at skabe de bedste rammer for vores børn. Vi tror på det sammenhængende børneliv. Det er nødvendigt, at der er en rød tråd i vores *lbud på tværs af ins*tu*oner fra barnet fødes *l barnet fylder 18. Det betyder ikke, at vi skal give slip ved 18- års- alderen. Vi skal hjælpe dem videre, der har brug for en ekstra indsats. Det er vig*gt med forebyggelse. Derfor skal vi i samarbejde med forældrene sørge for, at der allerede fra barnets fødsel tages udgangspunkt i barnets behov og udvikling. Dagins*tu*onernes samarbejde med skolerne skal fortsat videreudvikles. Overgangen fra dagins*tu*on *l skole skal indrebes således, at viden om det enkelte barn ikke går tabt. Vi arbejder for det gode børneliv.

8 Konkrete mærkesager Et godt børneliv EOeruddannelse af pædagoger Vi skal huske at ejeruddanne vores pædagoger. Den indsats der sker for vores børn inden skolealderen altså imens de går i dag*lbud - er fuldstændig afgørende for, at barnet får et trygt og godt skoleliv. Derfor er det vig*gt, at også vores pædagoger kan blive ejeruddannet, så de fortsat kan løje den vig*ge opgave det er, at sikre vores børn et trygt og godt liv, imens de er i dag*lbud. Børnehavealderen skal rykkes 5lbage 5l 3 år. Vi sænkede i budgebet 2011 aldersgrænsen for, hvornår man skal i børnehave fra 3 år *l 2 år og 10 måneder. Evalueringen af debe har vist, at det er mere gavnligt for både børn og pædagoger, at man venter de sidste to måneder. Både fordi de store børn kan fungere som rollemodeller for de mindste børn i vuggestuen, men også fordi barnet på to måneder kan sikre sig en masse personlige sejre, som de kan bruge posi*vt i børnehaven. Vi vil derfor allerede i debe års budgetlægning arbejde for, at aldersgrænsen hæves. Midler 5l øget inklusion Byrådet har sat en kæmpe indsats i gang for at inkludere flere børn i almenundervisningen. Den indsats starter allerede i dag*lbuddene. Vi skal derfor sørge for, at ins*tu*onerne er klædt godt på, og at de får de midler for at løse opgaven bedst. Ins*tu*onerne har i mange år arbejdet målrebet med inklusion af børn. Det ligger måske også i højere grad i den pædagogiske uddannelse at fokusere på netop den indsats. Vi vil gerne understøbe pædagogernes arbejde, så de bedst muligt kan understøbe den kæmpe indsats, der er sat i gang for at inkludere flere børn i almene *lbud. Indsatsen må aldrig nogensinde blive en spareøvelse. I SF ønsker vi flere børn inkluderet, fordi vi tror på at det er godt for børnene. Vi anderkender dog også, at der er børn som har brug for andre *lbud. Disse *lbud skal fortsat prioriteres. Mere bevægelse i ins5tu5onerne. SF har med fornøjelse kunne følge Køge Kommunes idrætsbørnehave, og deres resultater. Vi tror på, at idræt kan bidrage posi*vt *l børns trivsel og læring. Derfor er vores mål, at vi får oprebet flere idræts*lbud, og ligeledes at vi får ejeruddannet flere pædagoger i læring igennem bevægelse.

9 En fornuoig ældrepleje med 5d 5l nærvær I SF tror vi grundlæggende på, at mennesker vil selv. Vi skal understøbe de ældre, der ønsker og fortsat har mulighed for at klare sig selv. Sam*dig skal vi hjælpe dem, der har brug for en ekstra hånd. Vi tror på forebyggelse. Vi tror på at velfærdsteknologien kan give de ældre mere frihed i deres hverdag. Og så tror vi på at vores hjemmehjælpere er drivkrajen for en god hjemmepleje.

10 Konkrete mærkesager - Ældreplejen Fortsat investering i velfærdsteknologiske hjælpemidler 5l de ældre Vi skal fortsat investere i teknologiske hjælpemidler, der kan give de ældre mere frihed i deres hverdag. Hjælpemidlerne bør også kunne give de ansabe i vores hjemmepleje mere *d sammen med de ældre. Forbedre de lokale madordninger, så de ældre får større medbestemmelse og frihed i valget af mad. Vi ønsker fleksibilitet i valget af madordninger, således at de ældre selv får større medbestemmelse. De ældre skal have frihed *l at vælge, hvorfra de vil modtage deres mad. Vi ønsker fornujig og værdig ældrepleje, hvor der fortsat er *d *l nærvær. Faste plejere så der er tryghed og genkendelse ved besøg. Tryghed er vig*gt for alle mennesker. Vi ønsker en hjemmepleje, hvor der i så høj grad som muligt er kon*nuitet i besøgene. Vi vil undersøge mulighederne for at etablere et system, der sikrer at de ældre møder velkendte ansigter. F.eks. ved mindre rota*on mellem dag - og ajenvagter og færre vikarer. Mindre bureaukra5 og administra5on, mere 5d 5l nærvær! Det er et kardinalpunkt for SF, at vores skabekroner bruges på kernevelfærd. Vi vil fortsat arbejde for at kommunens penge bruges på de varme hænder og ikke på administra*on og planlægning. Vi tror på, at en række af de opgaver der i dag foretages af administra*onen i stedet kan foretages af eksperterne nemlig plejerne.

11 Flere arbejdspladser og lavere ledighed I SF tror vi på, at det giver ringere livskvalitet ufrivilligt at stå uden for arbejdsmarkedet. Analyser peger på, at folk der er ledige i lang *d har svært ved at komme i arbejde igen. Derfor er det vig*gt for SF med en nyag og værdig beskæjigelsesindsats. Vi skal etablere *lbud for ledige, der giver mening. Tilbud der kan uddanne og ejeruddanne vores ledige, så de er klar *l at yde en indsats på arbejdsmarkedet igen, når chancen byder sig. Vi skal *lbyde de rig*ge uddannelser. Det er sam*dig vig*gt for SF at skabe job i kommunen. Det gør man ikke ved store fyringsrunder, men tvær*mod ved at investere. Investere i byggeprojekter og investere i erhvervslivet. Investere i nye arbejdspladser *l lærere, SOSU- assistenter, pædagoger og andre kommunale s*llinger. Vi vil skære unødig administra*on væk, så der frigives midler *l varme hænder.

12 Konkrete mærkesager - BeskæOigelsesindsatsen Krav om lærlingepladser og danske overenskomster i alle offentlige byggeprojekter Hvis SF skal stemme for byggeprojekter i Køge Kommune er det en forudsætning, at der indføres sociale klausuler. Vi kræver at der arbejdes ejer danske overenskomster, og at der oprebes lærlingepladser, så vores unge kan færdiggøre deres uddannelse. Uddannelse og kvalificering af Køges ledige Vi tror på, at folk vil arbejde. Til gengæld ved vi at ejerspørgslen på arbejde er lav. Derfor skal vi sørge for at uddanne vores ledige, så vi konstant har en kompetent arbejdsstyrke, og så de ledige er klar *l at arbejde, når muligheden byder sig. Mulighed for mikrolån 5l folk, der ønsker at starte egen virksomhed. I SF vil vi gerne understøbe personer, der vil starte egen virksomhed i Køge Kommune. IværksæBeri er et afgørende element for en levende privat sektor og for skabelsen af jobs. Vi ved, at det kan være svært at komme i gang, så vi ønsker at række en hånd ud *l dem, der har lyst *l at tage chancen som iværksæbere. Midler 5l et velfungerende Lokalt BeskæOigelsesråd Det er helt afgørende for SF, at der etableres et stærkt samarbejde mellem kommunen, de faglige organisa*oner og det lokale erhvervsliv. Vi tror at et stærkt samarbejde kan styrke beskæjigelsesindsatsen og gøre det langt mere fleksibelt og let for den ledige at finde arbejde. I dag har vi allerede et stærkt LBR. Det skal vi fortsat udvikle og arbejde med.

13 En bedre og billigere offentlig transport En god offentlig transport er en af SF s absolube mærkesager. Vi har arbejdet benhårdt på at forbedre busruterne i Køge. Det har blandt andet affødt 10- minubers drij *l Hastrup og 15- minubers drij *l Herfølge. Der er ligeledes blev etableret flere busruter fra Borup *l Køge. Offentlig transport er et helt afgørende element for at udligne ulighed. Menneskers bevægelsesfrihed og mulighed for at bringe sig rundt i kommunen er nødvendig hvis man ønsker social mobilitet.

14 Konkrete mærkesager Den offentlige transport Gra5s busser 5l og fra ungdomsuddannelserne i Køge Hver morgen og ejer middag kører bus 101A i en sløjfe omkring henholdsvis Køge Gymnasium, Køge Sta*on, Ølby Sta*on og Køge Handelsskole. Vi vil gerne lave to af busserne *l gra*s- busser både om morgenen og om ejermiddagen, så de unge kan transportere sig frit fra deres ungdomsuddannelse og ind *l Køge og omvendt. Vi ved, at det kan være svært at få økonomien *l at hænge sammen, når man er studerende. Derfor tror vi på, at det kan være en håndsrækning *l de unge med debe rela*vt simple projekt. Arbejde videre med nye og sikre cykels5er Det er vig*gt for SF med nye og sikre cykels*er. Vi vil gerne have at folk fravælger bilen. Vi har et ønske om, at flere skal turde sende deres børn i skole på cykel, så de ikke er nødsaget *l at blive kørt i bil. Dét kræver, at vi kan sende børnene ud på sikre cykels*er. Derfor vil SF have kortlagt samtlige skolecykels*er samt behovet for nye skolecykels*er i kommunen. Cykels*er er generelt dyre, og vi vil derfor prioritere de cykels*er som kommunens børn skal køre på hver dag. Grønt kort over cykels5erne i Køge Kommune I andre kommer har man tegnet et grønt kort over kommunens cykels*er, så man som borger kan se, hvor det er muligt at køre på cykel i trygge omgivelser. Det synes vi er en rig*g god ide. Derfor vil vi arbejde for, at også Køge etablerer et grønt kort over cykels*erne. Mere og bedre offentlig transport 5l yderområderne i Køge Kommune Vi har i de sidste fire år arbejde for, at man ikke glemmer yderområderne, når det kommer *l busplanlægning. Vi har været med *l at opstarte en busgruppe, der bestod af borgere, der ønskede at være med *l at have indflydelse på køreplanen. Det synes vi, har været med *l at skabe en bedre busplan. De store busselskaber fokuserer oje ensidigt på strategien om, at flere skal bruge busserne og at man derfor skal sæbe flere busser ind i de travle områder. I SF mener vi også, at det er vig*gt at huske de områder, hvor der ikke er ligeså mange borgere. Vi er nødt *l at have en god infrastruktur for at have en velfungerende kommune. Den tunge trafik skal ud af landsbyerne Vi lever i en verden, hvor de store byer bliver større og større. Derfor er det vig*gere end nogensinde før, at vi kæmper for de små landsbyer og sørger for, at de får de rig*ge forudsætninger for at få flere *lflybere. I SF tror vi på, at det skaber et mere behageligt og trygt miljø, hvis de store lastbiler ikke brager igennem landsbyen. Derfor vil vi have undersøgt forskellige muligheder for værn mod den tunge trafik i landsbyerne rundt omkring i kommunen.

15 Køge Kommune i udvikling Vi ønsker en kommune, der er i konstant udvikling. Derfor deltager SF også ak*vt i Køge Kyst- projektet. Finansieringen må dog ikke findes ved besparelser på kernevelfærden. Køge- Kyst er et ambi*øst projekt, som selvfølgelig skal udvikles med hensyntagen *l - og i samspil med den eksisterende bymidte. Vi skal udvikle os som kommune, så vi fortsat kan *ltrække nye skabeborgere. De store udviklingsprojekter er med *l at give arbejde *l vores borgere. Når krisen sluber har vi haj modet *l at udvikle kommunen. Køge Kommune skal være en kommune, som folk flyber *l nu og i frem*den. Vi glæder os *l at være ak*ve og kri*ske medspillere i Supersygehus- byggeriet, den nye jernbane samt i de forskellige byudviklingsprojekter rundt omkring i kommunen.

16 Konkrete mærkesager Køge Kommune i udvikling Etabler et stærkere samarbejde med handelslivet i Køge om at gøre Køge Torv mere levende Vi synes, det er ærgeligt at Køge Torv ikke bliver brugt mere ak*vt. Vi vil derfor etablere et stærkere samarbejde med Køge Handelsstandsforening for at høre, hvad vi som kommune kan gøre for at; hjælpe dem mere på torvet. Det kunne være en mulighed for at få flere boder, mere plads på torvet, mere fleksibel administra*on *l forvaltningen. Vi ønsker ligeledes et stærkere samarbejde i forhold *l det forestående Køge Kyst- projekt, hvor det bliver helt afgørende at de nuværende bu*kker arbejder sammen med bu*kkerne i den nye bydel. Afslutningsvist ønsker vi et flobere og mere levende torv. Vi vil se på muligheden for at bruge torvet smartere. Kan man opsæbe boder? Kan man plante blomster omkring Frederik? Kan man ændre Cafeernes placering? Kan man få eventmagere *l at lave *ng på Torvet? Det vil vi arbejde med i den næste valgperiode. En flo_ere og mere levende Køge Sta5on Det ligger beskrevet i Køge Kyst- projektet, at Køge Sta*on skal fornyes. Det bakker vi fuldstændig op om. Køge er en af Danmarks smukkeste byer. Men byens grønne port Køge Sta*on er simpelthen ikke god nok. Sta*onen trænger *l et løj. Både for pendlernes skyld og for Køge Kommunes skyld. Fortsat deltagelse i Køge Kyst- projektet Køge Kyst- projektet er et af Danmarks mest ambi*øse byudviklingsprojekter. Vi ønsker en kommune, der er i konstant udvikling. Derfor bakker SF også ak*vt op om Køge Kyst- projektet. Vi bakker dog kun op, hvis finansieringen ikke sker via besparelser på kernevelfærden. Vi tror på, at Køge Kyst- projektet kan få flere skabeborgere *l byen. Det kan blive en kæmpe gevinst for fællesskabet og velfærden. Ligeledes kan så store byudviklingsprojekter få folk i arbejde. I SF knokler vi for, at de byggerier, der skal finde sted på havnen vil resultere i lavere ledighed i Køge Kommune. Udvikling af de mindre bydele i Køge Kommune Køge Kommune er en stor kommune. Vi skal huske fortsat at prioritere de mindre byer og sørge for, at der er de faciliteter, der skal være, for at en by kan opretholde et livligt ak*vitetsniveau. Vi skal sørge for parkeringspladser, cykels*er og gode forhold for de handlende rundt omkring i kommunen.

17 Demokra*et skal styrkes. Demokra* i medarbejdersystemet er et kernepunkt for SF Køge. Vi vil arbejde for et stærkt samarbejde med fagbevægelsen. Ydermere vil vi sikre, at den enkelte medarbejder har videst muligt råderum og mulighed for selvledelse. New Public Management- tankegangen skal udfases og erstabes af en forvaltningspoli*k, der tager udgangspunkt i ideen om, at den enkelte medarbejders engagement og ejerskab *l sit arbejde er en forudsætning for, at man har *lfredse medarbejdere med en høj produk*vitet. Vi tror på, at beslutninger om at et arbejdes *lrebelæggelse i høj grad bedst træffes af de mennesker, der fak*sk har med arbejdet at gøre.

18 Konkrete mærkesager Demokra5et skal udvikles Ny lokalråds- model, der sikrer borgerne størst mulig medindflydelse og ejerskab i de lokale beslutninger Borgerne skal i højere grad være med *l at træffe de lokalpoli*ske beslutninger. Derfor ønsker vi at igangsæbe en demokra* - proces, hvor alle kommunalbestyrelsens poli*ske udvalg skal arbejde konkret med, hvordan beslutningsprocesserne i højere grad kan demokra*seres. Ligeledes ønsker vi i højere grad, at der oprebes borgergrupper lig busgruppen, hvor borgerne løbende er med *l at komme med inputs *l, hvordan busplanen skal se ud. Vi ønsker også, at man drager erfaring fra Canada, hvor netop lokaldemokra*et har været i fokus. Her har man lavet eksperimenter med små mini- udvalg bestående af lægmænd som tog s*lling *l samme dagsordenspunkter som poli*kerne. Målet er at borgerne i langt højere grad for kendskab og ejerskab *l de poli*ske beslutninger. Ligeledes at alle dele af kommunen får en stemme, så de ikke føler, at kommunalreformen har medført en for stor centralisering. Opgør med administra5on og forvaltning vi skal have 5llid SF i Københavns Kommune har haj fantas*ske erfaringer med at gennemføre en *llidsreform. Væk med stopure, dokumenta*on og skemaer. Og ind med nærheden. Vi vil have *lliden *lbage i systemet, så kommunens medarbejdere ikke skal dokumentere, alt hvad de laver. Vi vil sæbe de poli*ske forvaltninger under lup og have undersøgt, hvor man kan erstabe administra*on med *llid. SF Køge tror på, at det er dem, der udfører arbejdet, der ved mest om deres fag. Vi vil altså arbejde for, at det er de varme hænder, der l i så høj grad som muligt administrerer deres eget arbejde og ikke en mellemleder eller leder. Vi har *llid *l kommunens ansabe. Kompetenceudvikling 5l kommunens ansa_e I SF Køge er vi stolte af kommunens ansabe. De løjer en kæmpe opgave hver dag. Køge Kommune har været igennem store sparerunder, og samtlige af kommunens ansabe har været med *l at vende et truende underskud *l en sund økonomi alt imens de har opretholdt et godt serviceniveau. For at sikre at debe fortsæber ønsker vi at afsæbe midler *l kompetenceudvikling *l vores ansabe. Alle har brug for at udvikle sig. For en kommune i udvikling er det vig*gt, at vi konstant udfordrer, uddanner og udvikler vores medarbejdere.

19 Der er stadig meget at kæmpe for Der er mange, der tror, at kommunalpoli*kere blot er forvaltere. At kommunalpoli*kere ikke har nogen reel indflydelse. Det kunne ikke være mere forkert. Kommunalpoli*kerne er forvaltere af kernevelfærden. Den skal vi værne om. I en *d hvor det poli*ske Chris*ansborg er rykket markant *l højre, er det vig*gere end nogensinde før, at vi lokalt står vagt om de *ng, der er værd at kæmpe for: Fællesskab, lighed, tryghed, solidaritet og frihed. Torben Haack Jacob Mark Annabella Al- Nafousi Ida Marie Kristensen

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

FRIRUM SYDDJURS FRIRUM SYDDJURS

FRIRUM SYDDJURS FRIRUM SYDDJURS FRIRUM SYDDJURS FRIRUM SYDDJURS 2017 1 NOGET FOR BØRN OG UNGE NOGET FOR DE ERHVERVSAKTIVE NOGET FOR ÆLDRE MEDBORGERE NOGET FOR NATUR/KLIMA NOGET FOR ØKONOMI Den 21. november 2017 er der kommunalvalg i

Læs mere

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik:

Arbejdsmarkeds- og integrationspolitik: Økonomisk politik: SKATTETRYK Venstre ønsker i denne valgperiode, at fastholde det nuværende kommunale skattetryk. Der er stadig en del opgaver, inden for kernevelfærden, der skal løses, og Venstre ønsker

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Værdighedspolitik

Værdighedspolitik Værdighedspolitik 2018-22 Forord Jeg glæder mig over, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik 2018-2022. Værdighedspolitikken fastlægger den overordnede ramme i arbejdet med ældre og

Læs mere

Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin

Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin Den sammenhængende skoledag for 0. 6. klassetrin Hvorfor er der behov for at nytænke folkeskolen? Vi har en faglig udfordring Der er stadig for mange, der ikke får en ungdomsuddannelse. For mange der forlader

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse

Mål og indholdsbeskrivelse Mål og indholdsbeskrivelse Langhøj skolens SFO Børn der har brug for særlig indsats I 2011 besluttede politikerne i Struer Kommune, at børn /elever med behov for specialpædagogiske tiltag i videst muligt

Læs mere

Valgprogram 2013-2017

Valgprogram 2013-2017 Valgprogram 2013-2017 Sammen om forandring Vi mærker det allerede nu, men også efter krisen vil meget forandre sig. Forudsætningerne for kommunens virke vil blive anderledes. Måden, kommunen skal arbejde

Læs mere

Det betyder, at vi i år har fokus på kernevelfærden. Vi har fokus på investeringerne i de varme hænder:

Det betyder, at vi i år har fokus på kernevelfærden. Vi har fokus på investeringerne i de varme hænder: Budgettale 2016/ Ninna Thomsen SF [Det talte ord gælder] [Intro] De sidste par år har omdrejningspunktet for mange af budgettalerne været det fede København. Det har været en hyldest til det København,

Læs mere

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 BORUP SKOLES VÆRDIGRUNDLAG OG VISION Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 FÆLLESSKABET ER I CENTRUM PÅ BORUP SKOLE For det enkelte barn og den enkelte voksne tillægges det stor værdi, at indgå i forpligtende

Læs mere

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1 Indledning I Halsnæs er SFO og SFO-klub en fuldt integreret del af folkeskolen. Det betyder i det daglige arbejde, at lærere og det pædagogiske personale ud fra hver deres faglige baggrund har et fælles

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole 1 I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles daværende ledelse og bestyrelse et omfattende arbejde med en vision og et fælles grundlag for skolens virke. Man ønskede

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Hvorfor peger vi i den rigtige retning?

Hvorfor peger vi i den rigtige retning? Hvorfor peger vi i den rigtige retning? Vi er overlegne hvad angår IT... Stauning Skole er overlegne hvad angår IT. Vi har interaktive whiteboards i alle klasselokaler, flest computere pr. elev i hele

Læs mere

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker.

Hvad indeholder personalepolitikken? Personalepolitikken er en ramme, som udgøres af et enkelt fundament og en række delpolitikker. Forord Hvad skal vi bruge en personalepolitik til? Personalepolitikken i Frederikshavn Kommune er et fælles ansvar, som vi skal forpligte hinanden på. På samme måde som vi forpligter hinanden på, at vi

Læs mere

Forældrenes besvarelser. Spørgeskemaundersøgelse

Forældrenes besvarelser. Spørgeskemaundersøgelse Forældrenes besvarelser Spørgeskemaundersøgelse ì Baggrundsspørgsmål ì Allerflest kvinder har besvaret spørgeskemaerne ì Vi får langt de fleste børn fra Filskov Dagpleje >l børnehaven ì Og de fleste børn

Læs mere

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling:

NOTAT. Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre. Kommunikation. Rammefortælling: NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Rammefortælling: Folkeskolereformen i Køge Kommune - vi gør en god skole bedre Skolerne i Køge Kommune vil se anderledes ud fra 1. august

Læs mere

VORES VALG. Mads Ogstrup

VORES VALG. Mads Ogstrup VORES VALG Mads Ogstrup VORES VELFÆRD I Danmark har vi en lang og stolt tradition omkring vores velfærd. En tradition der bygger på, at de bredeste skuldre skal bære mest, at alle skal have en chance i

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have at alle børn og unge trives. Byrådet besluttede den xx. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

Folkeskolereform En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold =l forliget om ny folkeskolereform.

Folkeskolereform En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold =l forliget om ny folkeskolereform. Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold =l forliget om ny folkeskolereform. Proceslinje for folkeskolereform - 2014 Den ny folkeskolereform er gennemgribende. Den er omfauet

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring - december 2018 Indhold Indledning 3 Formål 3 Struktur og rammer for SFO og SFO-klub 3 SFO og SFO-klub og Børne-

Læs mere

VENSTRE NORDFYN. Venstres valgprogram KV13

VENSTRE NORDFYN. Venstres valgprogram KV13 VENSTRE NORDFYN Venstres valgprogram KV13 FAMILIELIVET Venstre arbejder for mere målrettede indsatser i børn- og ungeinstitutionerne i Nordfyns Kommune. Samarbejdet mellem børn, forældre og institutioner

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles ledelse og bestyrelse arbejdet med skolens vision. Udgangspunktet var udviklingen af en skole, som alle kan være glade for

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd SE MIG!...jeg er på vej i skole En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er spændte på,

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i overgang 5 Årshjul 7 Skoleparthed 14 Brobygning fællesplatform

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre.

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. Vi skal huske at fejre både de store og de små sejre - som aldrig bliver nævnt i aviserne. Som for

Læs mere

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner.

Implementeringsplanen skal beskrive, hvordan HR-strategien implementeres i praksis i forvaltninger, afdelinger og institutioner. Projekt: HR-strategi Projektet er en toledet størrelse: Første del handler om at udvikle en strategi for HR (Human Ressources) en HR-strategi - for Frederikshavn Kommune, herunder definere, hvad vi i Frederikshavn

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99

TID TIL FORNYELSE. Venstre i Gentofte Parkovsvej 36 2820 Gentofte www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 TID TIL FORNYELSE Venstre i s valgprogram 2013 Venstre i Parkovsvej 36 2820 www.gentoftevenstre.dk T 70 22 99 22 F 70 22 22 99 Tid til fornyelse Venstre søger et bredt borgerligt samarbejde Venstre er

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

Ringsted hjertet ligger i midten

Ringsted hjertet ligger i midten VISION Ringsted hjertet ligger i midten Ringsted er en attraktiv bosætningskommune. Vi udnytter den centrale placering, de mange muligheder og de trygge rammer til at være det foretrukne sted at bo og

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Vores mission og vision i. altid i bevægelse-

Vores mission og vision i. altid i bevægelse- Vores mission og vision i altid i bevægelse- 1 MISSION OG VISION Missionen er Landsbyordningens overordnede opgave. Visionen er udtryk for den retning, som Landsbyordningen ønsker at udvikle sig hen imod.

Læs mere

SE MIG! jeg er på vej. Skoledistrikt Vest. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest

SE MIG! jeg er på vej. Skoledistrikt Vest. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest SE MIG! jeg er på vej Skoledistrikt Vest En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Vest Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole. De er spændte

Læs mere

Skovsneglen. Virksomhedsplan 2015

Skovsneglen. Virksomhedsplan 2015 Skovsneglen Virksomhedsplan 2015 Indhold Indhold 2 Forord 3 Virksomhedens rammer 4 Opgaver Organisation 4 4 Personale Sygefravær Økonomi 5 5 5 Indsatsområder Direktionens indsatsområder egne indsatsområder

Læs mere

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION En god skole

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Anna Marie Wollesen Sent: 30 Dec :37: Birthe Laustrup Carstensen Høringssvar vedr strukturændringer på skole/dagtilbudsområdet.

Anna Marie Wollesen Sent: 30 Dec :37: Birthe Laustrup Carstensen Høringssvar vedr strukturændringer på skole/dagtilbudsområdet. From: Anna Marie Wollesen Sent: 30 Dec 2016 17:37:30 +0100 To: Birthe Laustrup Carstensen Subject: Høringssvar vedr strukturændringer på skole/dagtilbudsområdet. Høringssvar vedr. Ændringer på skole-dagtilbudsområdet.

Læs mere

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen?

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen? Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter Procent 0A 2 3,8% 0B 4 7,7% 1A 3 5,8% 1B 5 9,6% 2A 1 1,9%

Læs mere

For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014.

For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014. Tale til 1. behandlingen af budgettet Indledning: For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014. For fire år siden vedtog alle andre partier

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Informationsmøde nov Firehøjeskolen

Informationsmøde nov Firehøjeskolen Informationsmøde nov.-2017 Firehøjeskolen Informationsmøde om skolestarten 2018/19 Firehøjeskolen Generel information: 1 skole 2 afdelinger (opdelt indskoling, mellemtrin, udskoling) P.t. i alt 277 elever

Læs mere

Hvad er lokal ledelse?

Hvad er lokal ledelse? Hvem er bogen for? Borgere kan læse om, hvordan steder og mennesker kan skabe forandring og udvikling og forvente det samme på sit eget sted! Borgmestre kan læse om det særlige ansvar og det særlige poten>ale

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

PÆDAGOGISK GRUNDLAG FOR DAGINSTITUTIONER

PÆDAGOGISK GRUNDLAG FOR DAGINSTITUTIONER SKABELON PÆDAGOGISK GRUNDLAG FOR DAGINSTITUTIONER Byggeri - en særlig mulighed for nytænkning af den pædagogiske praksis Når en daginstitution skal udvides eller ombygges, opstår der en særlig mulighed

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Hele VÆRDIGHEDSPOLITIK HOLBÆKAktiv KOMMUNE Livet1 Med værdighedspolitikken ønsker vi at sætte mere fokus på værdighed for borgere i Holbæk Kommune. At blive ældre må aldrig

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse 2012 2013 for SFO Marievang Holmstrupvej 3 4200 Slagelse Kommune 58500645 Sfomarievang@slagelse.dk Forord Skole og SFO er én virksomhed og indeholder en undervisningsdel og

Læs mere

Usserød Skoles værdiregelsæt

Usserød Skoles værdiregelsæt Usserød Skoles værdiregelsæt Skolens overordnede motto er Her har vi lyst til at lære og dette værdiregelsæt støtter op om dette ved at definere fem værdier samt uddybe hvad disse betyder i hverdagen.

Læs mere

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV 2 ORDFØRER/KONTAKT: RESUME KATALOG OVER SF S FORSLAG: 1) Loft over forældrebetalingen i SFO på 40 % 2) Minimumsnormeringer i SFO er og fritidshjem 3) Udvidelse

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag.

Folkeskolereformen. for kommunens kommende folkeskolehverdag. Folkeskolereformen Folkeskolereformen Når det nye skoleår begynder efter sommerferien, vil det være med en ny ramme for hverdagen på alle landets folkeskoler. Regeringen har vedtaget en folkeskolereform,

Læs mere

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup

Maj 2013. Børneuniverset Fjelsted Harndrup Maj 2013 Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup Børneuniverset Fjelsted Harndrup er: Børnehaven Regnbuen, Fjelsted Harndrup Skole (0.-6. klasse) og SFO Valhalla med fælles ledelse

Læs mere

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Lær af de private institutioner, så de kommunale bliver et tilvalg f.eks. ved at kigge på: Færre lukkedage Bedre normering (er de

Læs mere

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION 2 En god skole er derfor en fællesopgave, der løses i et tæt og

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole 2013 2014 Indhold Indledning:... 2 Værdier:... 2 Visioner:... 3 Mål og Aktiviteter:... 3 Børn med specielle behov:... 3 Medindflydelse:...

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision På skole- og dagtilbudsområdet Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision I Norddjurs Kommune ønsker vi, at alle børn i skoler og dagtilbud skal være

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd

F O A F A G O G A R B E J D E. Råd til velfærd F O A F A G O G A R B E J D E Råd til velfærd FOAs mål 2013-2016 Indhold FOAs mål 2013-2016 Vi har råd til velfærd..................... 2 Fælles om velfærd.................... 3 Faglig handlekraft....................

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning i Distrikt Als Nord. hvordan og hvorfor?

Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning i Distrikt Als Nord. hvordan og hvorfor? Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning i Distrikt Als Nord hvordan og hvorfor? Kære forældre I Distrikt Als Nord, på Nørreskov-Skolen, Nordals Skolen og i børnehaverne har vi fokus på dit

Læs mere

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Politik handler om at ville noget, og som byråd er det vores ansvar at formulere, hvad vi vil. Med denne vision giver vi borgere,

Læs mere

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN VALGKATALOG 2018 2021 SOCIALDEMOKRATIET I KOLDING KOMMUNE Socialdemokratiet i Kolding Kommune tror på dig som medborger og på os alle som fællesskab. Vi er overbevist om, at vi kan langt mere sammen, end

Læs mere

ANSVAR indhold anerkendelse

ANSVAR indhold anerkendelse MERE END ET GODT JOB ANSVAR indhold anerkendelse Pædagogisk assistentuddannelse Børne- og Kulturchefforeningens Årsmøde 11.-13. november 2009 En investering i arbejdsglæde, der betaler sig www.godtjob.dk

Læs mere

Scenariet HELHED. Fokusområde: Kvalitetssikring og sammenhæng i dagtilbud for de 0-6 årige i kommunen.

Scenariet HELHED. Fokusområde: Kvalitetssikring og sammenhæng i dagtilbud for de 0-6 årige i kommunen. Scenariet HELHED Kvalitetssikring og sammenhæng i dagtilbud for de 0-6 årige i kommunen. Der skal være sammenhæng i indsatser og tilbud, så børn og unge oplever en koordineret og tværfaglig indsats med

Læs mere

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune

Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Behandling af principper for en ny skoledag i Fredensborg Kommune Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: MITA Beslutningstema: Byrådet skal præsenteres for de indholdsmæssige rammer for en sammenhængende

Læs mere

Demokra(, science og børnemøder. Anne4e Grunnet Natur- og skovbørnehaven Ins(tu(on Birkehaven Rudersdal Kommune

Demokra(, science og børnemøder. Anne4e Grunnet Natur- og skovbørnehaven Ins(tu(on Birkehaven Rudersdal Kommune Demokra(, science og børnemøder Anne4e Grunnet Natur- og skovbørnehaven Ins(tu(on Birkehaven Rudersdal Kommune Visioner Vi vil gerne øge børnenes ak(ve demokra(ske deltagelse i hverdagslivet, så børnene

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK

VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK 2018-2021 Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. XX. XXXXXXX 2018 1 Forord Værdighed er blevet et nøglebegreb i den politiske debat om prioritering af ressourcer til seniorområdet. Siden

Læs mere

Velkommen til Rundhøjskolen

Velkommen til Rundhøjskolen Velkommen til Rundhøjskolen Kære forældre Vi byder med denne folder velkommen til Rundhøjskolen, og vi ønsker hermed at tegne et billede af, hvad Rundhøjskolen er for en skole. Vi er den stærke lokale

Læs mere

VENSTRE VISER VEJEN ISHØJ... EN BY I BEVÆGELSE

VENSTRE VISER VEJEN ISHØJ... EN BY I BEVÆGELSE VENSTRE VISER VEJEN ISHØJ... EN BY I BEVÆGELSE VENSTRE ISHØJ KOMMUNAL- OG REGIONSVALGET 2013 Ishøj kommune skal være en kommune, som vi kan være bekendt og stolte af. Venstre vil gå forrest for at gøre

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser. Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2017

Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser. Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2017 Rammebeskrivelse for SFO ernes arbejde med mål og indholdsbeskrivelser Center for Børn & Undervisning Faxe Kommune 2017 Formål Denne rammebeskrivelse skal ses som en vejledning til udarbejdelse af lokale

Læs mere