Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016"

Transkript

1 Programbeskrivelse 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning 1. Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde et acceptabelt sikkerhedsniveau øges og forandres med stor hast. Ligesom konsekvenserne af sikkerhedsbrud vokser. Borgernes tillid til den digitalt understøttede kommune afhænger af, at kommunerne kan beskytte data mod misbrug. Borgere og virksomheder skal fortsat have tillid til og være trygge ved kommunernes håndtering, anvendelse og opbevaring af data og informationer. Den øgede kompleksitet udfordrer sikkerheden og skærper kravene til den kommunale indsats. Samtidig har EU i 2016 vedtaget en databeskyttelsesforordning, der skal være implementeret i De nye regler giver fornyet fokus på kommunernes sikkerhedsarbejde. Databeskyttelsesforordningen skal afløse persondataloven, og kommunerne har to år til at indrette sig på de nye regler. I den periode skal forordningens konsekvenser for de danske regler også afklares. Dette program vil, sammen med et sideløbende projekt i KL om implementering af databeskyttelsesforordningen, bidrage til, at kommunerne er parate til at arbejde efter de ændrede krav til sikkerhedsarbejdet. Formålet med dette program er at etablere en standardiseret tilgang til arbejdet med sikkerhed, via principperne i ISO understøtte kommunal implementering af Databeskyttelsesforordningen på sikkerhedsområdet opbygge fælleskommunalt samarbejde om viden om og håndtering af nye udfordringer for sikkerhedsarbejdet og bidrage til generelt øget viden om krav til håndtering af data mv. Programmet skal arbejde for, at der etableres en fælles tilgang til sikkerhedsarbejdet, dels for at sikre et fælles højt sikkerhedsniveau, og dels for at skabe fælles dialog og tilgang til leverandører og andre samarbejdspartnere. Denne tilgang skal også være med til at give billigere løsninger.

2 Opbygning af viden og deling af erfaringer vil hjælpe alle kommuner i indsatsen for at skærpe sikkerhedsarbejdet og implementere forordningen. Dele af programmet vil blive gennemført i tæt samarbejde med stat og regioner gennem initiativer, der er aftalt i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. Det ændrede trusselsbillede En væsentlig del af baggrunden for programmet er, at nye teknologier og nye anvendelser af digitalisering øger kompleksiteten. Det gælder f.eks: Adgang via flere platforme særligt forskellige mobile devices Data genanvendes i flere sammenhænge Borgere og virksomheder skal have adgang til egne data. Udover den øgede kompleksitet kommer udfordringerne for den digitale sikkerhed fx også fra: Ikke korrekt håndtering af data (fx utilsigtet offentliggørelse af fortrolige data, eller deling af passwords mv.) Tekniske nedbrud af systemer, eller Uvenlig indtrængen (fx hackning og phishing) i løsninger med henblik på at stjæle, kopiere, forandre eller slette data. For at styrke sikkerhedsarbejdet arbejder mange kommuner med ISO Det er aftalt i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, at kommunernes sikkerhedsarbejde skal tage udgangspunkt i principperne fra ISO Dermed skabes en fælles tilgang til sikkerhedsarbejdet på tværs af den offentlige sektor til gavn for samarbejde på tværs og opbygning af viden og kompetencer til sikkerhedsarbejdet. Dette program vil understøtte kommunernes arbejde med implementering af ISO Gevinster Dette program og kommunernes styrkede arbejde med sikkerhed er en del af grundlaget for fortsat stor tillid til og tryghed ved kommunerne og kommunernes håndtering af borgernes data. Derfor er det en væsentlig kvalitativ gevinst i forlængelse af dette program. Tryghed og tillid til, at datahåndteringen er sikker, kan føre til øget anvendelse af de løsninger, kommunerne stiller til rådighed for borgere og virksomheder. Dermed kan der være indirekte gevinster i form af øget anvendelse af digitale kanaler og løsninger.

3 Endvidere vil programmets indsatser bidrage til at reducere risikoen for brud på sikkerheden, der potentielt kan medføre betydelige omkostninger, økonomiske såvel som politiske. Der forventes ligeledes at være direkte gevinster for den enkelte kommune ved programmet i form gevinster ved at gå sammen om arbejdet med kommunal implementering af ISO mv. I stedet for at stå alene med dette Resultatmål Resultatmål Programmet skal understøtte den kommunale forberedelse af og implementering af EU s databeskyttelsesforordning med fokus på sikkerhedsområdets samarbejde med KL s implementeringsprojekt for databeskyttelsesforordning Programmet skal skabe øget awareness hos kommunale ledere og medarbejdere om sikkerhed og krav til hensigtsmæssig adfærd ved omgang med fortrolige data Programmet skal bidrage til, at der er de nødvendige uddannelsesmuligheder mv., så alle kommuner kan have de nødvendige kompetencer til at løfte sikkerhedsarbejdet, både teknisk, organisatorisk og juridisk Programmet skal etablere en fælleskommunal tilgang til implementering af principperne i ISO og den risikobaserede tilgang til sikkerhedsarbejdet, herunder også en administrativ ramme til overvågning af status på sikkerheden i den enkelte kommune Programmet skal følge op på og dokumentere, at arbejdet med sikkerhed styrkes i kommunerne, som aftalt med regeringen Programmet skal udvikle en rammearkitektur for datasikkerhed, for fremtidige systemanskaffelser i kommunerne. Programmet skal opbygge samarbejde mellem alle kommuner om sikkerhedsarbejdet - herunder sikre videndeling på tværs af kommuner og håndtering af de spørgsmål og uklarheder, der måtte dukke op i forbindelse med det øgede fokus på sikkerhedsarbejdet. 2. Indhold i program Programmet indeholder en række forskellige indsatser, der er indeholdt i følgende fire programspor, der kommer til at udgøre projekter i programmet:

4 1. Analyse af status og etablering af baseline for kommunernes arbejde med datasikkerhed 2. Øget viden og bevidsthed awareness - om datasikkerhed og adfærd 3. Implementering af principperne i ISO og forberedelse og implementering af EU s databeskyttelsesforordning 4. Udvikling af kommunernes fælles rammearkitektur med fokus på sikkerhed og indarbejdelse af krav fra databeskyttelsesforordningen om privacy by design og privacy by default De fire projekter i programmet beskrives kort nedenfor, men vil også få hver deres projektbeskrivelse, når programmet går i gang, og når den første analyse-/baselinemåling er gennemført. Projekt 1: Analyse af status og etablering af baseline for kommunernes arbejde med sikkerhed Som indledning til programmet gennemføres en analyse, der giver et overblik over det nuværende arbejde med datasikkerhed i kommunerne. Analysen skal bl.a. undersøge: Udfordringer i forhold til arbejdet med sikkerhedsområdet Status på arbejdet med ISO Organisering af sikkerhedsarbejdet Vurderinger af kompetencebehov (juridiske, tekniske og organisatoriske) Baseline skal medvirke til at danne overblik, baggrund og beslutning om prioritering af aktiviteter i den fælles indsats og danne udgangspunkt for efterfølgende evalueringer, som kan bidrage til at vurdere, om den fælles og den lokale indsats på sikkerhedsområdet bærer frugt, eller om den skal ændres. Analysen gennemføres blandt andet som en spørgeskemaundersøgelse, der kan gentages senere i programmet for at vurdere status. Dele af undersøgelsen vil også kunne gentages helt eller delvist i den enkelte kommune, hvis man ønsker et redskab til at evaluere om gennemførte tiltag har den ønskede effekt. Projekt 2: Øget awareness om datasikkerhed og adfærd Dette spor skal bidrage til, at samtlige medarbejdere og ledelser har viden om regler og hensigtsmæssig adfærd ved omgang med fortrolige data.

5 Dette emne er meget bredt og vil i arbejdet blive delt op i fokus på henholdsvis behovet internt i kommunerne og behovet for øget awareness blandt borgere og virksomheder. Begge områder er afgørende for, at sikkerhed kan gå hånd i hånd med tryghed, tillid og øget gennemsigtighed i den offentlige forvaltning. Awareness internt i kommunerne Her vil fokus være at sikre, at kommunale medarbejdere og ledere har tilstrækkelig viden om krav til arbejde med datasikkerhed og konsekvenser ved manglende viden. Der vil blive gennemført aktiviteter både i forhold til medarbejdere og i forhold til ledere og direktioner med fokus på kompetencer. Opgaverne vil være, at afdække juridiske, tekniske og organisatoriske kompetencebehov en kommune har for at kunne håndtere sikkerhedsarbejdet? Vurdere og sikre etablering af muligheder for kompetenceudvikling fælleskommunalt. Relevante kompetenceudbud kan fx være kompetencer i at imødegå hackere, phishing, ransomware og lignende. En anden væsentlig aktivitet i dette projekt er at skabe et overblik over de informations- og uddannelsesmaterialer, der allerede er tilgængeligt i kommunerne (og resten af den offentlige sektor) og afklare i hvilket omfang, dette materiale kan (gen)bruges og dermed afdække, hvilke indsatser det er nødvendigt at udvikle i projektet. En tredje aktivitet vil være at udveksle gode erfaringer med arbejdet med awareness aktiviteteri enkelte kommuner og desuden samarbejde med det fællesoffentlige projekt om øget kendskab til basal datasikkerhed hos medarbejderne: Højt kendskab til informationssikkerhed. Eksempler på andre konkrete aktiviteter kan være at udvikle videoer eller e-læringsprogrammer, der kan anvendes til introduktion eller uddannelse af medarbejdere i krav til datasikkerhed. Produkter af denne karakter skal udvikles i samarbejde med KL s øvrige aktiviteter for implementering af Databeskyttelsesforordningen. I samarbejde med dette arbejde vil der også blive udviklet undervisningsmaterialer og etableret et digitalt forum til videns- og erfaringsudveksling om Databeskyttelsesforordningen.

6 Projekt 3: Implementering af principperne i ISO og forberedelse og implementering af EU s databeskyttelsesforordning Dette projekt skal fastlægge den fælleskommunale tilgang til arbejdet med ISO Samtidig skal projektet tage hånd om at forberede og understøtte den kommunale implementering af de ændringer til sikkerhedsarbejdet, der kommer til at følge af EU s databeskyttelsesforordning, når disse er fastlagt. ISO er en administrativ standard til monitorering og fastlæggelse af sikkerhedsarbejdet ud fra en risikoorienteret tilgang til sikkerhed. I den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er det aftalt, at kommunernes sikkerhedsarbejde tager udgangspunkt i principperne fra ISO Dette projekt skal fastlægge den fælles tilgang til arbejdet med ISO Erfaringerne fra især staten med implementeringen af standarden vil blive inddraget i arbejdet. Digitaliseringsstyrelsen har fx udarbejdet vejledninger og informationsmateriale til det statslige arbejde med standarden, og der vil blive tage udgangspunkt i dette i forhold til vejledning til kommunerne. Arbejdet med ISO skal også ses i sammenhæng med behovet for at implementere den nye EU databeskyttelsesforordning. Projektet skal sikre, at databeskyttelsesforordningen implementeres hensigtsmæssigt i kommunerne, og at der er viden om indhold og krav. Herunder til den kommende databeskyttelsesrådgiver. KL har etableret et selvstændigt projekt til dele af arbejdet med implementering af den samlede databeskyttelsesforordning, der dels skal interessevaretage i forhold til udmøntningen af forordningen i Danmark og dels bidrage til at forordningen implementeres hensigtsmæssigt i kommunerne. Hele arbejdet med at tilpasse forordningen og implementere den i kommunal sikkerhedsarbejde vil foregå i tæt samarbejde med dette projekt. Ligesom der sammen med dette projekt vil blive sikret, at kommunerne har adgang til en portal, der skal give svar på de mange spørgsmål, som det øgede fokus på sikkerhed medfører i kommunerne. Aktiviteter Der vil blive igangsat en række aktiviteter. En del af disse vil blive besluttet på baggrund af baselineanalysen i spor 1, hvor det vil blive vurderet, hvilke områder af sikkerhedsarbejdet, der har de største udfordringer på kort sigt, og hvor det er nødvendigt at gennemføre konkrete tiltag.

7 Følgende aktiviteter skal der dog tages fat på uanset resultaterne af baselineanalysen: Der skal udarbejdes en sammenligning af ISO og databeskyttelsesforordningen. En sammenligning skal vise, hvilke elementer af databeskyttelsesforordningen, der hensigtsmæssigt kan dækkes ved en fornuftig implementering af ISO , og hvilke elementer der skal findes andre løsninger på for at sikre overholdelsen af forordningen. Dette forventes gennemført i samarbejde med stat og regioner. Som en del af implementeringen af ISO skal der udarbejdes fælles dokumenter og standarder. Fx - fælles krav til datasikkerhed og dokumentation hos leverandører - fælles databehandleraftaler - fælles risikovurderinger i forhold til enkeltopgaver/systemer. Tæt dialog med leverandører af rådgivning og løsninger til kommunerne, så der sikres overensstemmelse mellem projektets udmeldinger og mål og de private leverandørers rådgivning. Projekt 4: Udvikling af kommunernes fælles rammearkitektur med fokus på sikkerhed og indarbejdelse af krav fra databeskyttelsesforordningen om privacy by design og privacy by default Den kommunale rammearkitektur skal udbygges i forhold til sikkerhed. Der skal derfor udvikles og implementeres en rammearkitektur for datasikkerhed, således at nyanskaffelser overholder samme principper til håndtering af datasikkerheden. Udviklingen af rammearkitekturen foregår i tæt samarbejde med KOMBIT og markedet. Det tætte samarbejde med leverandørerne vil også blive fulgt i dette projekt. I Databeskyttelsesforordningen er der krav om, at der træffes tekniske og organisatoriske foranstaltninger, der sikrer, at forordningens krav opfyldes. Det betyder bl.a., at når der laves produkter, tjenester og apps, der anvendes til behandling af persondata, skal der tages hensyn til retten til beskyttelse af data i forbindelse med design og udvikling af sådanne produkter og tjenester. Disse krav fra forordningen, skal afklares i KL s implementeringsprojekt vedr. Databeskyttelsesforordningen sammen med Justitsministeriet mv., og efterfølgende indarbejdes i krav, standarder og anbefalinger i den fælleskommunale rammearkitektur. Formålet er at sikre,

8 at udvikling af nye løsninger foregår på en måde, der sikrer, at dataansvarlige og -behandlere kan opfylde deres forpligtelser i forhold til forordningen. Dette arbejde vil også ske i samarbejde med øvrige offentlige parter. Når principper og anbefalinger til security by design og security by default er udarbejdet og implementeret i rammearkitekturen, er der fastlagt et niveau og nogle principper for sikkerhed i kommende systemer. Det kan betyde, at der blive behov for at analysere på konsekvenserne af en anden sikkerhedstilgang i kommunernes eksisterende systemer og eventuelt behov for at ændre på dette. Det vil blive vurderet i projektet, om der er behov for at analysere på sikkerhedsrisici ved eksisterende systemer. 3. Tidshorisont Projekt 1: Analyse af status og etablering af baseline for kommunernes arbejde med sikkerhed gennemføres i efteråret En del af de øvrige projekter gennemføres på baggrund af resultaterne herfra. Det estimeres, at analysen tager 3-4 måneder Projekt 2: Øget awareness om datasikkerhed og adfærd starter i august Der vil være en større indsats det første 1½ år, derefter vil der være en mindre indsats i den resterende strategiperiode indtil Projekt 3: Implementering af principperne i ISO og forberedelse og implementering af EU s databeskyttelsesforordning. Aktiviteterne vil strække sig over hele strategiperioden. Den største indsats forventes at ligge de første to år i projektet. Projekt 4: Udvikling af kommunernes fælles rammearkitektur med fokus på sikkerhed og indarbejdelse af krav fra databeskyttelsesforordningen om privacy by design og privacy by default Aktiviteten gennemføres inden for et år i forhold til rammearkitekturen. Der er afhængigheder til afklaring af krav i databeskyttelsesforordningen, og hvis det trækker ud, vil dette arbejde også blive forsinket. Eventuel analyse af eksisterende systemer vil først kunne foretages efter et par år. 7. Organisering Programmet organiseres i et særskilt program i KL og gennemføres i tæt samarbejde med kommunerne, COK og KOMBIT. Dele af programmet gennemføres i samarbejde med aktiviteter i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi i samarbejde med staten og regionerne.

9 Generelt for programmet gælder, at det kommer til at samarbejde tæt med kommunerne om opbygning af viden og deling af erfaringer, blandt andet gennem etablering af kontakt til alle kommuners ansvarlige for sikkerhedsarbejdet. Der etableres også kommunale netværk til andre faglige indsatser i programmet. Endelig vil der være en meget tæt kobling til KL s inddragelse i arbejdet med udmøntning af databeskyttelsesforordningen i Danmark. Der er etableret et særligt projekt for dette i KL, og de to projekter vil hænge uløseligt sammen i forhold til sikkerhedsområdet. Der vil blive etableret en styregruppe med kommunal repræsentanter, hvortil begge projekter refererer.

Programbeskrivelse - øget sikkerhed og implementering af sikkerhedsreglerne i EU's databeskyttelsesforordning

Programbeskrivelse - øget sikkerhed og implementering af sikkerhedsreglerne i EU's databeskyttelsesforordning Programbeskrivelse - øget sikkerhed og implementering af sikkerhedsreglerne i EU's databeskyttelsesforordning Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde

Læs mere

IT-SIKKERHED. Michael Hald, konsulent, KL INFORMATIONSDAG OM DEN FÆLLESKOMMUNALE HANDLINGSPLAN OG DEN FÆLLESOFFENTLIGE DIGITALISERINGSSTRATEGI

IT-SIKKERHED. Michael Hald, konsulent, KL INFORMATIONSDAG OM DEN FÆLLESKOMMUNALE HANDLINGSPLAN OG DEN FÆLLESOFFENTLIGE DIGITALISERINGSSTRATEGI IT-SIKKERHED Michael Hald, konsulent, KL Fælleskommunalt program for bedre datasikkerhed og implementering af EU s databeskyttelsesforordning EU s forordning om persondatasikkerhed Baseline Awereness ISO

Læs mere

SIKKERHEDS- PROGRAMMET

SIKKERHEDS- PROGRAMMET SIKKERHEDS- PROGRAMMET Programleder Beth Tranberg, KL 28. februar 2017 1 LOKAL OG DIGITAL et sammenhængende Danmark Den fælles handlingsplan 2016-2020 Et par af Resultatmålene Programmet skal understøtte

Læs mere

SIKKERHEDS- PROGRAMMET

SIKKERHEDS- PROGRAMMET SIKKERHEDS- PROGRAMMET Beth Tranberg, Programleder 1 LOKAL OG DIGITAL et sammenhængende Danmark Den fælleskommunale handlingsplan 2016-2020 Et par af Resultatmålene Programmet skal understøtte den kommunale

Læs mere

HVORFOR ER INFORMATIONSSIKKERHED DEN NYE SORT?

HVORFOR ER INFORMATIONSSIKKERHED DEN NYE SORT? HVORFOR ER INFORMATIONSSIKKERHED DEN NYE SORT? Kommunernes digitaliseringstræf 2017 Beth Tranberg, programleder Hvorfor er det vigtigt? STIGENDE PROBLEM I DANMARK Flere kommuner har b.la. oplevet ransomware,

Læs mere

LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK

LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK Henriette Günther Sørensen, KL Fagligt forum for 7-arkivernes medarbejdere 14. september 2016 Fælles vision for digitalisering Det fælleskommunale arbejde med

Læs mere

Resultatkontrakt Tillæg maj 2016

Resultatkontrakt Tillæg maj 2016 Resultatkontrakt Tillæg maj 2016 4.4. Det fælles brugerportalsinitiativ for folkeskolen For at understøtte realiseringen af Brugerportalsinitiativet (BPI) for folkeskolen etablerede KL i 2015 et fælleskommunalt

Læs mere

Tillid og sikkerhed om data

Tillid og sikkerhed om data INDSATSOMRÅDE 4 Tillid og sikkerhed om data 58 Sundhedsvæsenet har i dag et generelt højt niveau af informationssikkerhed. Men med den hastige udvikling i digitale løsninger og datamængder og med et skærpet

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Dragør Kommune, november 2015 Digitaliseringsstrategi UDKAST Dragør Kommune 2016 2020 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Fællesoffentligt samarbejde om digitalisering - infrastrukturen...5 3. Borgerbetjening

Læs mere

INFORMATIONSSIKKERHED - OG AKTUELLE NEDSLAGSPUNKTER FRA DEN KOMMENDE DATABESKYTTELSESFORORDNING

INFORMATIONSSIKKERHED - OG AKTUELLE NEDSLAGSPUNKTER FRA DEN KOMMENDE DATABESKYTTELSESFORORDNING INFORMATIONSSIKKERHED - OG AKTUELLE NEDSLAGSPUNKTER FRA DEN KOMMENDE DATABESKYTTELSESFORORDNING Beth Tranberg, programleder Hvorfor er det vigtigt? STIGENDE PROBLEM I DANMARK Flere kommuner har b.la. oplevet

Læs mere

Sikkerhedsprogrammet Aktivitets- og leveranceplan 3 kvt kvt. 2018

Sikkerhedsprogrammet Aktivitets- og leveranceplan 3 kvt kvt. 2018 Baseline Analyse Revision af KLs spørgeramme fra 1. Baseline analyse i 2016 Baseline analyse og spørgeramme målrettet folkeskolerne Resultater fra 2. Baseline undersøgelse Fælleskommunal afrapportering

Læs mere

Sikkerhedsprogrammet - Agenda

Sikkerhedsprogrammet - Agenda Sikkerhedsprogrammet - Agenda 09.00-09.30 Morgenkaffe & brød 09.30-09.45 Velkomst & dagens program 09.45-10.45 Cybersikkerhed v/kristoffer Kjærgaard Christensen 10.45-11.00 Pause 11.00-12.00 Resultater

Læs mere

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund

Programbeskrivelse. 2.1 Program for velfærdsteknologi Formål og baggrund Programbeskrivelse 2.1 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 1. Formål og baggrund Formål Programmet skal sikre en strategisk udvikling af det velfærdsteknologiske område ved at opsamle viden, koordinere

Læs mere

Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner

Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner Programbeskrivelse - Digitalt kompetente kommuner August 2016 1. Formål og baggrund Programmets formål er at understøtte kommunernes arbejde med digital kompetenceudvikling. Det vil i første omgang ske

Læs mere

DIGITAL SAMMENHÆNG FOR BØRN OG UNGE

DIGITAL SAMMENHÆNG FOR BØRN OG UNGE DIGITAL SAMMENHÆNG FOR BØRN OG UNGE Kirsten Jørgensen, Chefkonsulent Kontoret for Børn og Folkeskole Kit Roesen, Programchef BPI Leverancer i den fælleskommunale digitale handlingsplan 4.1 Bedre sammenhæng

Læs mere

Program for velfærdsteknologi

Program for velfærdsteknologi Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Program for velfærdsteknologi 2017-2020 Side 1 af 8 1. Organisering Stamdata Programnummer 9.3 Go-sag http://go.kl.dk/cases/sag47/sag-2015-05449/default.aspx Nr.

Læs mere

Temadag om den nye fælleskommunale handlingsplan Velkommen. Pia Færch og Søren F. Bregenov Digitalisering og Borgerbetjening, KL

Temadag om den nye fælleskommunale handlingsplan Velkommen. Pia Færch og Søren F. Bregenov Digitalisering og Borgerbetjening, KL Temadag om den nye fælleskommunale handlingsplan Velkommen Pia Færch og Søren F. Bregenov Digitalisering og Borgerbetjening, KL INDSÆT EMNE INDSÆT TITEL DAGENS PROGRAM INITIATIVER I DEN FÆLLESKOMMUNALE

Læs mere

Databeskyttelsesdagen

Databeskyttelsesdagen www.pwc.dk Databeskyttelsesdagen GDPR: Ping-pong mellem teori og praksis! Revision. Skat. Rådgivning. Præsentation Claus Bartholin Senior Manager, IT Risk Assurance E: cbt@pwc.dk T: +45 3945 3973 M: +45

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Formål... 3 3. Holdninger og principper... 4 4. Omfang... 4 5. Sikkerhedsbevidsthed,

Læs mere

De første 350 dage med den nye databeskyttelsesforordning

De første 350 dage med den nye databeskyttelsesforordning Baggrund Beskyttelse af data og informationssikkerhed er med EUs nye forordning om databeskyttelse blevet et væsentligt emne for mange virksomheder og organisationer. I forvejen har de statslige myndigheder

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedspolitik

Overordnet Informationssikkerhedspolitik Overordnet Informationssikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. 4. juni 2018 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sagsnr.

Læs mere

KOMBIT OG SIKKERHED NU, OM LIDT OG FREMTIDEN

KOMBIT OG SIKKERHED NU, OM LIDT OG FREMTIDEN KOMBIT OG SIKKERHED NU, OM LIDT OG FREMTIDEN Kommunedage den 30. maj 1. juni 2017 Projektleder Louise Dalby og chefkonsulent Nina Uhland Hvem gør hvad i forhold til sikkerhed KL og KOMBIT? Hvilke fremtidsplaner

Læs mere

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Hjørring Kommune Sag nr. 85.15.00-P15-1-17 12-03-2018 Side 1. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken (I-sikkerhedspolitikken) udgør den overordnede

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik

Informationssikkerhedspolitik Holbæk Kommunes Informationssikkerhedspolitik 2013 Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Indledning 3 2. Formål 3 3. Holdning og principper 4 4. Omfang 4 5. Informationssikkerhedsniveau 5 6. Organisering

Læs mere

Bilag 1.Talepapir ved samråd i KOU den 8. oktober

Bilag 1.Talepapir ved samråd i KOU den 8. oktober Kommunaludvalget 2014-15 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Bilag 1.Talepapir ved samråd i KOU den 8. oktober Samrådsspørgsmål: Finansministeren bedes redegøre for kritikken af sikkerheden

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Dragør Kommune, november 2015 Justeret november 2016 Digitaliseringsstrategi UDKAST TIL OPDATERING Dragør Kommune 2016 2020 1 Indholdsfortegnelse 0. Forord...3 1. Indledning...3 2. Fællesoffentligt samarbejde

Læs mere

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice 1. Formål og baggrund Den digitale service skal gøre det lettere at være borger og virksomhed i Danmark. De skal opleve nærhed og sammenhæng i

Læs mere

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet

Behov for større sammenhæng og fælles sprog om borgerens tilstand på tværs af myndigheder, udfører og aktører inden for socialområdet Projektbeskrivelse 2.2 Sammenhæng og viden om effekt på socialområdet 1. Formål og baggrund Kommunerne har i de senere år styrket kvaliteten i det socialfaglige arbejde gennem udvikling og implementering

Læs mere

Orientering om databeskyttelsesforordningen. Sundhedsstrategisk Forum Onsdag den 21. marts 2018

Orientering om databeskyttelsesforordningen. Sundhedsstrategisk Forum Onsdag den 21. marts 2018 Orientering om databeskyttelsesforordningen Sundhedsstrategisk Forum Onsdag den 21. marts 2018 Kort om mig Marie Brodde, Databeskyttelsesrådgiver i Esbjerg Kommune Digitalisering & It, Stab Kultursociolog

Læs mere

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020 VISION PERSPEKTIVER OVERORDNEDE MÅL ORGANISERING ROLLER OG ANSVAR INDSATSER BAGGRUND I Hjørring Kommune vil vi

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi 2016-2020 Godkendt af byrådet den 13.03.2017 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Strategiske fokuspunkter Digital kultur, kompetence

Læs mere

MedComs informationssikkerhedspolitik. Version 2.2

MedComs informationssikkerhedspolitik. Version 2.2 MedComs informationssikkerhedspolitik Version 2.2 Revisions Historik Version Forfatter Dato Bemærkning 2.2 20.02.17 MedComs Informationssikkerhedspolitik Side 2 af 7 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING...

Læs mere

Vejledning om informationssikkerhed

Vejledning om informationssikkerhed Vejledning om informationssikkerhed Birgitte Drewes, afdelingschef, Sundhedsdatastyrelsen Marchen Lyngby, fuldmægtig, Sundhedsdatastyrelsen Vejledningen kan downloades her: http://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/rammer-og-retningslinjer/om-informationssikkerhed

Læs mere

SAMSPILLET MELLEM DIGITALISERINGS- STRATEGIERNE

SAMSPILLET MELLEM DIGITALISERINGS- STRATEGIERNE SAMSPILLET MELLEM DIGITALISERINGS- STRATEGIERNE KL s Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 7.november 2016 v/ Anne Kathrine Fjord-Marschall, specialkonsulent, KL Fælles strategier og ansvar

Læs mere

SAMSPILLET MELLEM DIGITALISERINGS- STRATEGIERNE

SAMSPILLET MELLEM DIGITALISERINGS- STRATEGIERNE KL S DIALOGFORUM FOR IT-LEVERANDØRER OG KONSULENTHUSE SAMSPILLET MELLEM DIGITALISERINGS- STRATEGIERNE v/ Anne Kathrine Fjord-Marschall, specialkonsulent, KL KL S DIALOGFORUM FOR IT-LEVERANDØRER OG KONSULENTHUSE

Læs mere

STATUS PÅ IT-SIKKERHED 2017

STATUS PÅ IT-SIKKERHED 2017 STATUS PÅ IT-SIKKERHED 2017 Økonomiudvalgsmøde den 13. marts 2018 IT & Digitaliseringschef Jørgen Brolykke Rasmussen BAGGRUND Odense Kommune havde i 2016 besøg af Datatilsynet, der udtalte kritik af dele

Læs mere

Rapport. Anbefaling. Sikkerhedstjekket 2016 Rådet for Digital Sikkerhed

Rapport. Anbefaling. Sikkerhedstjekket 2016 Rådet for Digital Sikkerhed Rapport Anbefaling God IT-sikkerhed er god forretning. En brist i jeres IT-sikkerhed kan koste din virksomhed mange penge i genopretning af dine systemer, data og ikke mindst dit omdømme hos dine kunder

Læs mere

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed Forslag til Vordingborg Kommunes Overordnede bestemmelser om IT- informationssikkerhed Rev. 12. januar 2015 Hvad der er markeret med rød skrift er tilføjelser til den vedtagne politik af 24. februar 2011.

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Programbeskrivelse 5.5 Kommunal implementering af grunddata www.kl.dk Side 1 af 7 1. Formål og baggrund Det fælleskommunale program har til formål, at understøtte

Læs mere

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. 3.4 Bedre brug af åbne data. 1. Baggrund og formål Projektbeskrivelse 3.4 Bedre brug af åbne data 1. Baggrund og formål 1.1 Baggrund Den offentlige sektor skaber hver dag store mængder af data om fx trafik, parkering, forurening, kultur og demografi. Der

Læs mere

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer 1. Formål og baggrund Baggrund Vandløb kan oversvømme byer og landbrugsarealer. Vandløb er samtidig levested for mange dyr og planter. Kommunerne og lodsejerne

Læs mere

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler.

Give mulighed for, at børn kan lære mere lystbetonet med afsæt i hver sine særlige interesser. Det kan ske via nye digitale læringsmidler. DIREKTIONENS STAB IT og Digitalisering Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Digitaliseringsstrategi 2017 2020 Poul.veno@herning.dk www.herning.dk Kontaktperson: Poul Venø Dato: 10. august 2017

Læs mere

Projektbeskrivelse. 1.2 Adgang til egne data. 1. Formål og baggrund

Projektbeskrivelse. 1.2 Adgang til egne data. 1. Formål og baggrund Projektbeskrivelse 1.2 Adgang til egne data 1. Formål og baggrund Udviklingen på borgerbetjeningsområdet er gået stærkt. I den foregående fælleskommunale strategiperiode har kommunerne flyttet store dele

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2014

Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Indholdsfortegnelse: Hørsholm Kommune vil være en digital kommune...3 Hvor skal vi hen...3 Mål for digitalisering...5 Strategiske spor...6 A. Alle ledere og medarbejdere

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Fremdrift og fælles byggeblokke

Fremdrift og fælles byggeblokke INDSATSOMRÅDE 5 Fremdrift og fælles byggeblokke Forudsætningen for at udvikle et mere nært, sammenhængende og effektivt sundhedsvæsen er at sammentænke digitale løsninger og bygge en fælles digital infrastruktur,

Læs mere

Overordnet It-sikkerhedspolitik

Overordnet It-sikkerhedspolitik Overordnet It-sikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. x. måned 2014 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sags nr. 14-8285

Læs mere

DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI

DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI DIGITALISERINGS- OG IT-STRATEGI SKANDERBORG KOMMUNE 2017-2020 Strategiens formål og baggrund Med Digitaliserings- og IT-strategien skal borgere, virksomheder og medarbejdere i Skanderborg Kommune opleve

Læs mere

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001)

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) IT-sikkerhed med Agenda Introduktion: Rasmus & CyberPilot Eksempler fra det virkelig verden Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) Risikovurdering som værktøj til at vælge tiltag Tiltag

Læs mere

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen")

BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering (rammearkitekturen) 1 BUDSKABSPAPIR om den fælleskommunale rammearkitektur for it og digitalisering ("rammearkitekturen") BRUGSVEJLEDNING Budskabspapiret er en hjælp til at sætte ord og sætninger på, når du som kommunal chef

Læs mere

Organisering og styring af informationssikkerhed. I Odder Kommune

Organisering og styring af informationssikkerhed. I Odder Kommune Organisering og styring af informationssikkerhed I Odder Kommune Indhold Indledning...3 Organisationens kontekst (ISO kap. 4)...3 Roller, ansvar og beføjelser i organisationen (ISO kap. 5)...4 Risikovurdering

Læs mere

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse EU s persondataforordning Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse Disposition Kort om forordningen Implementering - Processen i Justitsministeriet og UVM i forhold

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9

IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 IT-sikkerhedspolitik S i d e 1 9 Indhold 1 Læsevejledning... 3 2 Informationssikkerhedspolitik... 3 2.1 INDLEDNING... 3 2.2 SIKKERHEDSNIVEAU... 4 2.3 HOLDNINGER OG PRINCIPPER... 5 2.4 HOVEDMÅLSÆTNINGER

Læs mere

Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor. Sikkerhed og Revision 8. September 2017

Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor. Sikkerhed og Revision 8. September 2017 Sikkerhed i en digitaliseret sundhedssektor Sikkerhed og Revision 8. September 2017 Pia Jespersen Chefkonsulent, CISM, ESL Præsentation Sundhedsdatastyrelsen Pia Jespersen Intern driftsfunktion i Sundheds-

Læs mere

Overordnet informationssikkerhedsstrategi

Overordnet informationssikkerhedsstrategi Overordnet informationssikkerhedsstrategi 1/2018 2 Indhold Indledning...4 Mål for sikkerhedsniveau...5 Holdninger og principper...5 Gyldighed og omfang...6 Organisering, ansvar og godkendelse...7 Sikkerhedsbevidsthed...7

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 1 Disposition 1. Det nuværende strategilandskab -Fælleskommunale, fællesoffentlige, fagspecifikke

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning Formål Omfang Holdninger og principper... 4

Indholdsfortegnelse Indledning Formål Omfang Holdninger og principper... 4 Halsnæs Kommune Informationssikkerhedspolitik 2012 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Formål... 3 3. Omfang... 4 4. Holdninger og principper... 4 5. Sikkerhedsbevidsthed,

Læs mere

Workshop 2. Hvilke processer skal sikre os en god databeskyttelse? Hvordan uddanner vi medarbejdere i det offentlige til at håndtere data forsvarligt?

Workshop 2. Hvilke processer skal sikre os en god databeskyttelse? Hvordan uddanner vi medarbejdere i det offentlige til at håndtere data forsvarligt? Workshop 2 Databeskyttelse i det offentlige: Hvordan forbereder vi os til forordningen og hvor er de svage led? v/ Søren Duus Østergaard, CEO, Duus Partners & lektor ved IT-Universitetet og Jens Kjellerup,

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Senest opdateret januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. OMFANG OG SIKKERHEDSNIVEAU... 3 3. HOVEDMÅLSÆTNINGER... 4 4. ORGANISERING OG ANSVAR...

Læs mere

FLIS-projektets mål og prioritering

FLIS-projektets mål og prioritering FLIS-projektets mål og prioritering Den 5. december 2018 fastlagde FLIS styregruppen 10 projektmål for FLIS-projektet. Målene bygger på FLIS strategien fra 2015, input fra FLIS følgegruppen og den løbende

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Indhold Indledning... 3 Mål... 3 Leg, læring og trivsel...5 Professionelle læringsfællesskaber...6 Samarbejde mellem institution og forældre...6 Rammer

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedsstrategi. for Odder Kommune

Overordnet Informationssikkerhedsstrategi. for Odder Kommune Overordnet Informationssikkerhedsstrategi for Odder Kommune Indhold Indledning...3 Mål for sikkerhedsniveau...3 Holdninger og principper...4 Gyldighed og omfang...5 Organisering, ansvar og godkendelse...5

Læs mere

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Projektbeskrivelse 1.2: Effektiv digital selvbetjening KL, September 2011 Baggrund Hvert år håndterer kommunerne mange millioner ind- og udgående henvendelser. Håndtering

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 1 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 2 Resume: Digitaliseringsstrategien for Odder Kommune 2011-2015 er en revidering af Odder Kommunes

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler oplysninger

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi 2010-2014 Indledning Staten, regionerne og kommunerne udarbejdede i 2007 en fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der på væsentlige områder indeholder forpligtende initiativer

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

Assens Kommune Politik for databeskyttelse og informationssikkerhed

Assens Kommune Politik for databeskyttelse og informationssikkerhed Assens Kommune Politik for databeskyttelse og informationssikkerhed Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Formål... 4 3. Holdninger og principper... 4 4. Omfang... 5 5. Sikkerhedsbevidsthed,

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Maj 2018 Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler

Læs mere

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen Persondataforordningen Data Protection Officer Advokat, Marie Albæk Jacobsen 2 Data Protection Officer - DPO Data Protection Officer (DPO) Databeskyttelsesrådgiver Ny bestemmelse - har ikke tidligere været

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune

Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune 2016-2020 1 1. Indledning Danmark fik sin første digitaliseringsstrategi for den offentlige sektor i 2001. Staten, regionerne og kommunerne har siden i fællesskab

Læs mere

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard www.pwc.dk Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard September 2017 Revision. Skat. Rådgivning. Personsdataforordningen igen. Udkast til erklæring i høring hos revisorer, advokater, databehandlere,

Læs mere

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ 4 Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til

Læs mere

Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd. Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering

Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd. Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering Evaluering af Kommunernes It-Arkitekturråd Succeskriterier for arbejdet det første år Plan for evaluering Phn, 22. februar 2012 Baggrund Sekretariatet iværksætter i 2012 en evaluering af rådets arbejde

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig ) og Databehandler Dansk Telemedicin A/S Robert Jacobsens Vej 68 2300 København S CVR.nr.:

Læs mere

Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT

Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT Agenda DANSK IT Danmark 3.0 IT i Praksis Offentlig digitaliseringsstrategi Hvad arbejder DIT for? Forening for IT professionelle med 7.400 medlemmer

Læs mere

Rigsrevisionen, digitalisering og dokumentation Statens Arkiver den 5. november 2014 v/rigsrevisor Lone Strøm

Rigsrevisionen, digitalisering og dokumentation Statens Arkiver den 5. november 2014 v/rigsrevisor Lone Strøm Rigsrevisionen, digitalisering og dokumentation Statens Arkiver den 5. november 2014 v/rigsrevisor Lone Strøm Offentlig revision Folketinget Finansudvalget Øvrige politiske udvalg De af Folketinget valgte

Læs mere

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen Baggrund Regeringen og KL blev i Økonomiaftalen

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune Informationssikkerhedspolitik for Sønderborg Kommune Denne politik er godkendt af Byrådet d. 4. februar 2015 og træder i kraft d. 1. marts 2015 Seneste version er tilgængelig på intranettet 1/8 Indledning

Læs mere

Nationale sikkerhedsinitiativer

Nationale sikkerhedsinitiativer Nationale sikkerhedsinitiativer Pia Jespersen Teknisk temadag om Sundhedsdatanettet 8. november 2017 Hvad sker der? Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi og Persondataforordning Implementeringen af Net-

Læs mere

LOKAL OG DIGITAL - ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK

LOKAL OG DIGITAL - ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK V. PIA FÆRCH (PAH@KL.DK) KONTORCHEF, KL 1 FÆLLESKOMMUNAL DIGITALISERINGSSTRATEGI 2016-2020 UDGANGSPUNKT FOR DEN NYE STRATEGI Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2011-2015 Fælles beslutnings- og

Læs mere

Programbeskrivelse. 2.3 Implementering og videreudvikling af Fælles

Programbeskrivelse. 2.3 Implementering og videreudvikling af Fælles Programbeskrivelse 2.3 Implementering og videreudvikling af Fælles Sprog III 1. Formål og baggrund Mange ældre borgere, som modtager pleje og omsorg i kommunerne, har flere forskellige kontakter med kommunen.

Læs mere

REGIONERNES POLITISKE LINJE FOR INFORMATIONSSIKKERHED

REGIONERNES POLITISKE LINJE FOR INFORMATIONSSIKKERHED 11101010100010 10101001011011 10101001101010 10101010001010 10100101101110 10100110101010 10101000101010 10010110111010 10011010101010 10100010101010 01011011101010 01101010101001 10001010101001 REGIONERNES

Læs mere

INGER TÆLL OR TIDSF FREM

INGER TÆLL OR TIDSF FREM FREMTIDSFORTÆLLINGER Når jeg står i en særlig livssituation, får jeg automatisk information, råd og vejledning fra min kommune, så jeg ikke behøver kontakte kommunen unødigt. FREMTIDSFORTÆLLING BORGEREN

Læs mere

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Vision En decentralt funderet offentlige sektor, der på en gang yder og faciliterer nær og tilgængelig, sammenhængende og

Læs mere

Den registrerede er den fysiske person, som personoplysningerne vedrører, fx medarbejdere, elever, leverandører, samarbejdspartnere og andre.

Den registrerede er den fysiske person, som personoplysningerne vedrører, fx medarbejdere, elever, leverandører, samarbejdspartnere og andre. Ansvarsfordeling Anvendelsesområde Retningslinje om ansvarsfordeling er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Bilag 7. Retningslinje om behandlingssikkerhed. Anvendelsesområde. Formål. Definitioner

Bilag 7. Retningslinje om behandlingssikkerhed. Anvendelsesområde. Formål. Definitioner Bilag 7 Retningslinje om behandlingssikkerhed Anvendelsesområde Retningslinje om behandlingssikkerhed er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679

Læs mere

Handlingsplan for digital modenhed i Albertslund Kommune

Handlingsplan for digital modenhed i Albertslund Kommune www.pwc.dk Handlingsplan for digital modenhed i Albertslund Kommune 21. juni 2016 Revision. Skat. Rådgivning. Baggrund Digital modenhed bliver i stigende grad kritisk for kommunens mulighed for at udnytte

Læs mere

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU s persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning?

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning? Her finder I 12 spørgsmål, som I, der er dataansvarlige, med fordel kan forholde jer til allerede nu for at forberede jer på den nye databeskyttelsesforordning, som finder anvendelse fra den 25. maj 2018.

Læs mere

2.4 Initiativbeskrivelse

2.4 Initiativbeskrivelse KL Danske Regioner Økonomi- og Indenrigsministeriet Social- og Integrationsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Finansministeriet 2.4 Initiativbeskrivelse Fuldt digitaliseret kommunikation

Læs mere

BEDRE ØKONOMISTYRING AF SOCIALE INDSATSER MED RAMMEARKITEKTUREN

BEDRE ØKONOMISTYRING AF SOCIALE INDSATSER MED RAMMEARKITEKTUREN BEDRE ØKONOMISTYRING AF SOCIALE INDSATSER MED RAMMEARKITEKTUREN Kommunernes It-Arkitekturråd, den 6. september 2016 EN GRUNDFORTÆLLING Eksplorativ tilgang Vi har undersøgt: 1. Hvordan arbejder man med

Læs mere