BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019"

Transkript

1 BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019 Temamøde 3 Hvilken rolle kan frivilligområdet spille i forhold til at skabe social mobilitet for udsatte børn og unge?

2 Helikoptertur hen over frivillighed, unge, kommuner og civilsamfund Laura Auken, Centerchef M: W: frivillighed.dk T:

3 De næste 20 minutter Kort præsentation af Center for Frivilligt Socialt Arbejde Fakta om udvikling i danskernes frivillige engagement Særligt om udsatte unge og frivillighed View over kommunerne øget samarbejde med frivillige og civilsamfundet Gode råd til kommunerne, der gerne vil styrke samarbejde med civilsamfundet og udvikle nye tilbud M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

4 Landsdækkende videnscenter og brobygger CFSA er det nationale videns-, kompetence- og udviklingscenter om frivilligheden på velfærdsområdet. Vi: Styrker og udvikler frivillighed og civilsamfundet Indsamler og formidler praksisnær og analytisk viden og redskaber som er nemme at bruge Vores opgaver er fx. rådgivning, analyser, evaluering, kompetenceudvikling og faglige netværk Løser konsulentopgaver og udviklingsprojekter for foreninger, kommuner, ministerier og fonde Er selvejende videnscenter under Børne- og Socialministeriet med egen bestyrelse med bl.a. KL. M: W: frivillighed.dk T:

5 CFSA og kommunerne Analyse af kommuners engagement og samarbejde på det frivillige velfærdsområde : Frivilligrapporten Netværk for +80 kommunale frivilligkonsulenter Rådgivning om forsikring, regler for frivillighed mv. Udviklingsprojekter, samskabelse, frivilligpolitikker, ledersparring, undervisning, kurser og oplæg Analyser, dataindsamling og evalueringer Ny håndbog til og kommunale frivilligkonsulenter M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

6 Danskernes frivillighed er stabil, stor og social

7 Nordjyderne får prisen som de mest frivillige 39% Af alle danskere har deltaget i frivilligt arbejde i seneste år 63% Af alle danskere har været frivillig på et tidspunkt inden for de seneste 5 år N = Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport M: info@frivillighed.dk

8 Danskerne er frivillig-aktive 15 timer pr. måned år år år år år år år 70+ år Hvor mange timer lægger vi i frivilligt arbejde om året? Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport

9 Motivationen er: Sjovt Sammen om Sagen Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport

10 Ledige og modtagere af sociale ydelser er de mindst frivillige aktive Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

11 Vi vil gerne være frivillige, hvis vi bare bliver spurgt år år år år år år år 70+ Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport M: info@frivillighed.dk

12 Frivilligheden forandrer sig - og dog Flere unge er frivillige i events og projekter Færre er medlemmer af foreninger især de unge Og foreningerne er forsat den mest almindelige form for organisering og positive over for fremtiden Deltagelse i civilsamfundet eller ej går i arv, så behov for ekstra støtte til ikke-frivilligvante unge. M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

13 Unges frivillige engagement er som alle andres - næsten

14 Unges frivillige engagement Ja, inden for de sidste 12 måneder Ja, men ikke inden for de sidste 12 månder Nej, aldrig Alle unge Udsatte unge Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

15 Unges potentialer i frivillige fællesskaber 4 ud af 10 af udsatte unge, der ikke er frivillige, vil gerne bare de bliver spurgt Unge frivillige giver tilbage, hvad de har modtaget også udsatte unge, som har haft glæde af frivillige Unge motiveres også af Sjovt, Sammen om Sagen Personlig udvikling, få ansvar og relevante kompetencer på CV har også betydning for unge Ungdommen er kendetegnet ved skift og stor risiko for at falde ud af fællesskaber og frivillighed

16 Potentialer for udvikling og mobilitet i frivillige fællesskaber og møde med engagerede frivillige Netværk, frivillige fællesskaber og deltagelse lokalsamfund kan være en ressource i en vellykket overgang fra ung til voksen også når ungdommen byder på psykosociale vanskeligheder og ekstra udfordringer. (Socialstyrelsen) M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

17 Potentiale for mere samarbejde mellem skoler civilsamfundet til gavn for udsatte unge Den store opgave er derfor at skabe og understøtte uddannelsesinstitutioner og fællesskaber, der ikke bare har blik for, hvordan vi ruster den enkelte unge til at mestre uddannelse og personlige liv, men også ruster unge til at mestre udfordringer i ungdomslivet sammen med andre i et godt fællesskab. (DPU) M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

18 Kommunerne ønsker øget samarbejde med civilsamfundet men forstår kommunerne civilsamfundet?

19 Hvad samarbejder I med foreningerne om Tal om kommuner og frivillighed. Frivilligrapport M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

20 Samarbejdet vokser, og det betyder nye kompetencer Alle kommunerne ser civilsamfundet som naturlig samarbejdspartner nu og fremover 70% af alle kommuner har frivillige tilknyttet Kommunerne er optaget af samskabelse og dialog med store organisationer Tal til Laura og små lokale foreninger Besparelser betyder mindre end nye velfærdstilbud, nye typer lokale fællesskaber og medborgerskab Nye typer af samarbejder sætter flere krav til kommunens medarbejdere og ledere M: W: frivillighed.dk T:

21 Gode råd til kommuner, der ønsker mere samarbejde med civilsamfundet til gavn for udsatte borgere/unge

22 Anerkend frivillighedens særlige værdi #1 Civilsamfundet må spille en central rolle, hvis vi ønsker at udvikle et aktivt frigørende, ligeværdigt og involverende demokratisk samfund. Det er helt afgørende for etablering af sociale netværk og for sikringen af sammenhængskraften Professor Thomas Boje, Civilsamfund, medborgerskab og deltagelse, M: W: frivillighed.dk T:

23 Erkend frivilliges drivkraft #2 Engagementet og ønsket om at gøre en forskel Relationer, fællesskab og hygge Selvvalgte aktiviteter og personlig lyst Autonomi, korte beslutningsveje og fælles energi Sjovt, Sammen om Sagen er motivationsfaktorer ikke titler, løn, og dokumentation M: W: frivillighed.dk T:

24 Bolden ligger hos jer selv #3 Giv jeres frivilligkonsulenter råderum Udsatte har brug for relationer og fællesskaber, som kommunen ikke kan skabe Husk: Ingen frivillige vil bruges - især ikke af deres kommune ordvalget er vigtigt Uden stort politisk og ledelsesfokus rykker I ikke! M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:

25 BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019 Hvad blev du mest optaget af i Lauras oplæg?

26 Fælles om Kerteminde Kommunes børn og unge - Om vejen mod et fleksibelt og koordineret samarbejde mellem kommune og foreninger

27 Den politiske vision Fællesskab i Kerteminde et fællesskab af aktive ansvarsfulde borgere, der gør nytte for andre end sig selv Som politikere skal vi udvise lederskab og sætte os i spidsen for hele lokalsamfundet og ikke kun for den kommunale organisation. (uddrag, Fællesskab i Kerteminde)

28 Vi ved at det virker!

29 Politisk rodfæstet Til flerårig strategi for børn- og ungeområdet: Mod fælles mål sammen tager vi skridtene Over politisk beslutning samarbejdsprojekt og involvering i arbejdsproces Fra de første erfaringer og visionen for Kertminde Kommune

30 Fællesskab om udsatte børn og unge Ambition: Udsatte børn skal have samme muligheder i barndommen som jævnaldrende for at skabe sig gode selvstændige voksenliv. Udfordringer: Den professionelle relation til barnet og familien er det bærende i arbejdet med udsatte børn og deres familier, MEN den professionelle relation har sine begrænsninger. Erfaringer: Den frivillige relation til barnet og familien kan supplere og forstærke den professionelle indsats til gavn for børn og familier.

31 Bump på vejen - som vi lærte noget af! Foreningslivet: Forudindtaget over for kommunen Stolte ildsjæle! Rekruttering og fastholdelse. Selvstændige enheder med særinteresser og interessenter. Hvad vi lærte: Brug god tid på dialogen og lad foreningerne være styrende i dialogen.

32 Bump på vejen - som vi lærte noget af! Den kommunale organisation: I høj grad styret af vaner og rutiner Jo mere komplekst, jo mindre tro på at frivillighed kan gøre en forskel Hvad vi lærte: Vi er på en kulturrejse som kræver udvikling af organisation, sagsbehandlingsprocesser og hele vores mindset.

33 Samarbejdsmodellen i praksis - Handleguide for individuelle aftale

34 Samarbejdsmodellen i praksis - Handleguide for partnerskabsaftale

35 Det arbejder vi videre med i fælleskab Lige nu: - Inddragelse af frivillige på det specialiserede skoleområde Identificerede potentialer - Børn med overvægtsproblematikker - Søskende til handicappede børn - Skolebørn med psykiske diagnoser - Udsatte mødre og gravide med svage netværk

36 BØRN & UNGE TOPMØDE 2019 #BUTM2019 Vi ses igen i Plenum kl til Hvordan får vi styr på kvaliteten i dagtilbud?

Frivillighed anno 2018

Frivillighed anno 2018 Frivillighed anno 2018 CFSA Landsdækkende videnscenter og brobygger CFSA er landsdækkende videns- og udviklingscenter om frivilligheden på velfærdsområdet. Centret er neutralt og bygger sin viden på praksisnær

Læs mere

Perspektiver på og tendenser inden for det frivillige arbejde i Danmark

Perspektiver på og tendenser inden for det frivillige arbejde i Danmark Perspektiver på og tendenser inden for det frivillige arbejde i Danmark www.frivillighed.dk 66 14 60 61 Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence og udviklingscenter

Læs mere

Samarbejde med civilsamfundet. Hvordan i praksis?

Samarbejde med civilsamfundet. Hvordan i praksis? Samarbejde med civilsamfundet Hvordan i praksis? Center for frivilligt socialt arbejde Oprettet i 1996 som selvejende landsdækkende institution under Socialministeriet Hovedformål er at undersøtte og stimulere

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige Udskrevet: 2017 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige I kender det måske. I har sat opslag op og holdt informationsmøder for interesserede

Læs mere

De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk

De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde er et landsdækkende videns-, kompetence- og

Læs mere

Tal og tendenser om frivilligheden i Danmark og i Aarhus Stift

Tal og tendenser om frivilligheden i Danmark og i Aarhus Stift Tal og tendenser om frivilligheden i Danmark og i Aarhus Stift Danskernes frivillige engagement ligger stabilt 39% har deltaget i frivilligt arbejde i det seneste år 63% har været frivillig på et tidspunkt

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige Udskrevet: 2019 Indhold 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige....................................... 3 2 Guide 6 faktorer, der motiverer

Læs mere

Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan. Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet.

Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan. Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet. Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet. Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence og udviklingscenter

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE Forventningsafstemning mellem en kommune og en frivillige forening Udskrevet: 2016 Indhold Forventningsafstemning mellem en kommune og en frivillige forening.................... 3 2 Guide Forventningsafstemning

Læs mere

Samskabelse hvad er op og ned? Og hvordan gør vi i praksis? Hjerteforeningen 6. maj 2017

Samskabelse hvad er op og ned? Og hvordan gør vi i praksis? Hjerteforeningen 6. maj 2017 Samskabelse hvad er op og ned? Og hvordan gør vi i praksis? Hjerteforeningen 6. maj 2017 Om Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence og udviklingscenter om frivilligheden

Læs mere

Fremtidens frivillighed og samspillet mellem det offentlige og civilsamfundet.

Fremtidens frivillighed og samspillet mellem det offentlige og civilsamfundet. Fremtidens frivillighed og samspillet mellem det offentlige og civilsamfundet. Hjerteforeningen, Roskilde 3.oktober 2018 Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence

Læs mere

Når du skal bygge bro til det lokale civilsamfund. M: W: frivillighed.dk T:

Når du skal bygge bro til det lokale civilsamfund. M: W: frivillighed.dk T: Når du skal bygge bro til det lokale civilsamfund CFSA: Udviklings- og videnscenter om frivillighed Center for Frivilligt Socialt Arbejde: d formidler aktuel viden om frivillighed og civilsamfund tilbyder

Læs mere

GUIDE. Fakta om frivillige i det sociale

GUIDE. Fakta om frivillige i det sociale GUIDE Fakta om frivillige i det sociale arbejde Udskrevet: 2018 Indhold Fakta om frivillige i det sociale arbejde.............................................. 3 2 Guide Fakta om frivillige i det sociale

Læs mere

Fakta om frivillighed

Fakta om frivillighed Fakta om frivillighed Frivillighed 2016: Velfærdssamarbejde under forandring Helene Jørgensen og Mette Hjære. Vejen d. 15. september 2016 T + 45 66 14 60 61 E info@frivillighed.dk W frivillighed.dk De

Læs mere

GUIDE. Fakta om frivillige i det sociale

GUIDE. Fakta om frivillige i det sociale GUIDE Fakta om frivillige i det sociale arbejde Udskrevet: 2016 Indhold Fakta om frivillige i det sociale arbejde.............................................. 3 2 Guide Fakta om frivillige i det sociale

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2016 Sådan starter I en ny forening Et formål, en bestyrelse, et sæt vedtægter og et stiftende møde - det er alt, hvad I behøver for at starte en forening.

Læs mere

GUIDE. Øvelse: Lav en strategi- og

GUIDE. Øvelse: Lav en strategi- og GUIDE Øvelse: Lav en strategi- og handleplan Udskrevet: 2018 Indhold Øvelse: Lav en strategi- og handleplan.............................................. 3 2 Guide Øvelse: Lav en strategi- og handleplan

Læs mere

GUIDE. Rekruttering af unge frivillige

GUIDE. Rekruttering af unge frivillige GUIDE Rekruttering af unge frivillige Udskrevet: 2016 Indhold Rekruttering af unge frivillige...................................................... 3 Fakta og tal om unges frivillige engagement..........................................

Læs mere

Organisering af det frivillige arbejde

Organisering af det frivillige arbejde Organisering af det frivillige arbejde Netværksmøde september 2017 Dagens program 10.00 - Velkomst og præsentationer 10.30 - Nye tal om frivilligheden i Danmark 11.00 - Kortlægning af organiseringsformer

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige GUIDE Regler for frivillige på offentlige ydelser Udskrevet: 2019 Indhold Regler for frivillige på offentlige ydelser.............................................. 3 2 Guide Regler for frivillige på offentlige

Læs mere

GUIDE. Skattefrie gaver til foreninger

GUIDE. Skattefrie gaver til foreninger GUIDE Skattefrie gaver til foreninger Udskrevet: 2019 Indhold Skattefrie gaver til foreninger...................................................... 3 2 Guide Skattefrie gaver til foreninger Denne rådgivningsguide

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Skal I være en forening, fond eller selvejende institution? Udskrevet: 2019 Indhold Skal I være en forening, fond eller selvejende institution?............................... 3 2 Guide Skal I være

Læs mere

GUIDE. Bestyrelsen som arbejdsgiver

GUIDE. Bestyrelsen som arbejdsgiver GUIDE Bestyrelsen som arbejdsgiver Udskrevet: 2019 Indhold Bestyrelsen som arbejdsgiver...................................................... 3 2 Guide Bestyrelsen som arbejdsgiver Rådgivningsguide til

Læs mere

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs GUIDE Sådan holder I en Frivilligbørs Udskrevet: 2019 Indhold Sådan holder I en Frivilligbørs...................................................... 3 2 Guide Sådan holder I en Frivilligbørs Denne rådgivningsguide

Læs mere

GUIDE. Øvelse: Prioriter foreningens

GUIDE. Øvelse: Prioriter foreningens GUIDE Øvelse: Prioriter foreningens ressourcer Udskrevet: 2018 Indhold Øvelse: Prioriter foreningens ressourcer............................................. 3 2 Guide Øvelse: Prioriter foreningens ressourcer

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen Udskrevet: 2019 Indhold Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen................... 3 2 Guide

Læs mere

GUIDE. Øvelse: Lav en interessentanalyse

GUIDE. Øvelse: Lav en interessentanalyse GUIDE Øvelse: Lav en interessentanalyse Udskrevet: 2017 Indhold Øvelse: Lav en interessentanalyse.................................................. 3 2 Guide Øvelse: Lav en interessentanalyse Med en interessentanalyse

Læs mere

GUIDE. Ansvarsforsikringer i foreninger

GUIDE. Ansvarsforsikringer i foreninger GUIDE Ansvarsforsikringer i foreninger Udskrevet: 2019 Ansvarsforsikringer i foreninger Denne guide handler om erstatningsansvar og ansvarsforsikringer i foreninger. Denne guide giver dig et overblik over

Læs mere

Sammenligning af frivilligt arbejde i Aarhus og Danmark. Baseret på befolkningsundersøgelsen fra Frivilligrapport

Sammenligning af frivilligt arbejde i Aarhus og Danmark. Baseret på befolkningsundersøgelsen fra Frivilligrapport Sammenligning af frivilligt arbejde i og Danmark Baseret på befolkningsundersøgelsen fra Frivilligrapport 216-218 ianernes frivillige engagement 41 % af kommunes borgere har deltaget i frivilligt arbejde

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

GUIDE. Skattefrie gaver til foreninger

GUIDE. Skattefrie gaver til foreninger GUIDE Skattefrie gaver til foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Skattefrie gaver til foreninger...................................................... 3 2 Guide Skattefrie gaver til foreninger Dette er en

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2019 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2018

GUIDE Udskrevet: 2018 GUIDE Øvelse: Afdæk bestyrelsens samlede kompetencer Udskrevet: 2018 Indhold Øvelse: Afdæk bestyrelsens samlede kompetencer.................................... 3 2 Guide Øvelse: Afdæk bestyrelsens samlede

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2018

GUIDE Udskrevet: 2018 GUIDE Skal I være en forening, fond eller selvejende institution? Udskrevet: 2018 Indhold Skal I være en forening, fond eller selvejende institution?............................... 3 2 Guide Skal I være

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige GUIDE Regler for frivillige på offentlige ydelser Udskrevet: 2016 Regler for frivillige på offentlige ydelser Denne guide indeholder en oversigt over de regler, du skal være opmærksom på, når du er frivillig

Læs mere

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs GUIDE Sådan holder I en Frivilligbørs Udskrevet: 2016 Indhold Sådan holder I en Frivilligbørs...................................................... 3 2 Guide Sådan holder I en Frivilligbørs Denne guide

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige GUIDE Regler for frivillige på offentlige ydelser Udskrevet: 2017 Indhold Regler for frivillige på offentlige ydelser.............................................. 3 2 Guide Regler for frivillige på offentlige

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Sådan laver I en samarbejdsaftale mellem kommuner og frivillige foreninger.............. 3 2 Guide

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

Aktivt Medborgerskab hvad gør vi?

Aktivt Medborgerskab hvad gør vi? Aktivt Medborgerskab hvad gør vi? v/ Ole Chr. Madsen Konsulent, CFSA Tlf. 6614 6061, mail: ocm@frivillighed.dk FFUK d. 4. december 2012 1 Center for frivilligt socialt arbejde Hvem er CFSA Et center for

Læs mere

Udsattepolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Udsattepolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udsattepolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Værdier for udsattepolitikken Udsattepolitikken tager udgangspunkt i værdierne om tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab.

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 1 Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år i Rudersdal Kommune, og den supplerer lovbestemmelser, delpolitikker og strategier

Læs mere

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Indhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer... 7 Mestring og medansvar... 8 Beskæftigelse og uddannelse...

Læs mere

GUIDE. Bestyrelsen som arbejdsgiver

GUIDE. Bestyrelsen som arbejdsgiver GUIDE Bestyrelsen som arbejdsgiver Udskrevet: 2018 Indhold Bestyrelsen som arbejdsgiver...................................................... 3 2 Guide Bestyrelsen som arbejdsgiver Rådgivningsguide til

Læs mere

GUIDE. Hvad skal der til for at stifte en

GUIDE. Hvad skal der til for at stifte en GUIDE Hvad skal der til for at stifte en forening? Udskrevet: 2016 Indhold Hvad skal der til for at stifte en forening?............................................ 3 2 Guide Hvad skal der til for at stifte

Læs mere

GUIDE. Ansvarsforsikringer i foreninger

GUIDE. Ansvarsforsikringer i foreninger GUIDE Ansvarsforsikringer i foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Ansvarsforsikringer i foreninger.................................................... 3 2 Guide Ansvarsforsikringer i foreninger Denne guide

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Fundraising for frivillige sociale organisationer Udskrevet: 2019 Indhold Fundraising for frivillige sociale organisationer....................................... 3 2 Guide Fundraising for frivillige

Læs mere

GUIDE. Bestyrelsens opgaver

GUIDE. Bestyrelsens opgaver GUIDE Bestyrelsens opgaver Udskrevet: 2019 Indhold Bestyrelsens opgaver............................................................. 3 2 Guide Bestyrelsens opgaver Rådgivningsguide om bestyrelsens ansvar

Læs mere

Aktøranalysemodellen

Aktøranalysemodellen Formål: - Primært et redskab, der er relevant for den helhedsorienterede indsats - Refleksioner om graden af offentlig styring i et samarbejde med civilsamfundet Opmærksomheder: - Simplificerede arketyper

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE Bestyrelsens ansvar for foreningens økonomi Udskrevet: 2016 Indhold Bestyrelsens ansvar for foreningens økonomi......................................... 3 2 Guide Bestyrelsens ansvar for foreningens

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE Øvelse: Sådan opstiller I et målhierarki Udskrevet: 2017 Indhold Øvelse: Sådan opstiller I et målhierarki.............................................. 3 2 Guide Øvelse: Sådan opstiller I et målhierarki

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Lovpligtig arbejdsskadeforsikring til frivillige Udskrevet: 2019 Indhold Lovpligtig arbejdsskadeforsikring til frivillige......................................... 3 2 Guide Lovpligtig arbejdsskadeforsikring

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising Udskrevet: 2019 Indhold Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising..................................... 3 2 Guide Puljer og fonde -

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2016

GUIDE Udskrevet: 2016 GUIDE 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler Udskrevet: 2016 Indhold 10 gode råd til kommuner, som uddeler 18-midler................................... 3 2 Guide 10 gode råd til kommuner, som

Læs mere

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 7. januar 2015 Dok.nr.: 2014/0026876 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Borger, netværk og civilsamfund

Læs mere

UDKAST: Frederiksbergs Frivillighedsstrategi

UDKAST: Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Februar 2013 UDKAST: Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Baggrund En attraktiv og aktiv by med aktive medborgere Frederiksberg Kommune og byen Frederiksberg har i udgangspunktet en stærk tradition for

Læs mere

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle Strategi for udviklende og lærende fællesskaber for alle Herlev Kommune, 2016 1. udgave Oplag: 1000 eksemplarer Tryk: Herrmann & Fischer Grafisk layout: Mediebureauet Realize Fotos: Herlev Kommune, Panthermedia

Læs mere

Tal om kommuner og frivillighed FRIVILLIGRAPPORTEN En af tre undersøgelser af frivilligheden i Danmark

Tal om kommuner og frivillighed FRIVILLIGRAPPORTEN En af tre undersøgelser af frivilligheden i Danmark FRIVILLIGRAPPORTEN 2016-2018 Tal om kommuner og frivillighed ANALYSE AF KOMMUNERNES ENGAGEMENT OG SAMARBEJDE PÅ DET FRIVILLIGE VELFÆRDSOMRÅDE En af tre undersøgelser af frivilligheden i Danmark Tal om

Læs mere

Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement

Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement Professionelle og frivillige i socialt arbejde Kollektivt eller individuelt engagement SOCIALPÆDAGOGERNE I STORKØBENHAVN DEN 13. OKTOBER 2016 THOMAS P. BOJE INSTITUT FOR SAMFUNDSVIDENSKAB OG ERHVERV (ISE)

Læs mere

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik

Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Ringsted Kommunes Børne og ungepolitik Indhold: Indledning 3 Det står vi for 5 Dannelse og uddannelse rykker! 6-7 Inkluderende fællesskaber giver bedre muligheder for alle 8-9 Vi gør mere af det, der virker

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Fakta og tal om frivillige organisationer i Danmark Udskrevet: 2019 Indhold Fakta og tal om frivillige organisationer i Danmark.................................... 3 2 Guide Fakta og tal om frivillige

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2018

GUIDE Udskrevet: 2018 GUIDE Bestyrelsens ansvar for foreningens økonomi Udskrevet: 2018 Indhold Bestyrelsens ansvar for foreningens økonomi......................................... 3 2 Guide Bestyrelsens ansvar for foreningens

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 18. marts 2015 Dok.nr.: 2014/0026876-47 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Integrationspolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Forord 2

Læs mere

Handicappolitik Med plads til alle

Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Handicappolitik Med plads til alle Denne politik retter sig mod borgere, der har varige begrænsninger af fysisk eller psykisk karakter. Udgangspunktet for Hedensted Kommunes

Læs mere

Kan man lede frivillige?

Kan man lede frivillige? Kan man lede frivillige? 24. april 2013 Dorte Nørregaard Gotthardsen Albanigade 54E, 1. sal 5000 Odense C tlf: 66 14 60 61 info@frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde er et landsdækkende

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på dagpenge og

GUIDE. Regler for frivillige på dagpenge og GUIDE Regler for frivillige på dagpenge og efterløn Udskrevet: 2017 Indhold Regler for frivillige på dagpenge og efterløn.......................................... 3 2 Guide Regler for frivillige på dagpenge

Læs mere

Rekruttering af frivillige

Rekruttering af frivillige Rekruttering af frivillige Hedensted Kommune 26. oktober 2016 Hans Stavnsager Seniorkonsulent Center for frivilligt socialt arbejde er et landsdækkende videns-, kompetence- og udviklingscenter for det

Læs mere

SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED

SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED 04.12.18 PROGRAM Velkommen Hvem er du? / Hvem er vi? Kort oplæg og øvelser Hvem er de frivillige? Anledning, behov og motiver for engagement i

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på dagpenge og

GUIDE. Regler for frivillige på dagpenge og GUIDE Regler for frivillige på dagpenge og efterløn Udskrevet: 2017 Indhold Regler for frivillige på dagpenge og efterløn.......................................... 3 2 Guide Regler for frivillige på dagpenge

Læs mere

GUIDE. Forsikring af frivillige

GUIDE. Forsikring af frivillige GUIDE Forsikring af frivillige Udskrevet: 2016 Forsikring af frivillige Denne guide handler om forsikring af frivillige i foreninger. I denne guide får du en oversigt over, hvilke overvejelser frivillige

Læs mere

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019 Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Socialpolitik 2015-2019 ndhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer...7 Mødet mellem borger og kommune.. 8

Læs mere

GUIDE. Bestyrelsens opgaver

GUIDE. Bestyrelsens opgaver GUIDE Bestyrelsens opgaver Udskrevet: 2016 Indhold Bestyrelsens opgaver............................................................. 3 2 Guide Bestyrelsens opgaver Denne guide er skrevet til jer, der skal

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på dagpenge og

GUIDE. Regler for frivillige på dagpenge og GUIDE Regler for frivillige på dagpenge og efterløn Udskrevet: 2018 Indhold Regler for frivillige på dagpenge og efterløn.......................................... 3 2 Guide Regler for frivillige på dagpenge

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE Lovpligtig arbejdsskadeforsikring til frivillige Udskrevet: 2017 Indhold Lovpligtig arbejdsskadeforsikring til frivillige......................................... 3 2 Guide Lovpligtig arbejdsskadeforsikring

Læs mere

GUIDE. Moms og foreninger

GUIDE. Moms og foreninger GUIDE Moms og foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Moms og foreninger.............................................................. 3 2 Guide Moms og foreninger Dette er en guide om de regler for moms, vi

Læs mere

GUIDE. Forsikring af foreningens ejendele

GUIDE. Forsikring af foreningens ejendele GUIDE Forsikring af foreningens ejendele Udskrevet: 2019 Indhold Forsikring af foreningens ejendele.................................................. 3 2 Guide Forsikring af foreningens ejendele I denne

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Samskabelse varm luft, gammel vin eller værdiskabende innovation

Samskabelse varm luft, gammel vin eller værdiskabende innovation Samskabelse varm luft, gammel vin eller værdiskabende innovation Netværksmøde, Region Midt-og Nordjylland + Syddanmark 22. nov. 2017 M: info@frivillighed.dk W: frivillighed.dk T:66 14 60 61 Om Center for

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige GUIDE Regler for frivillige på offentlige ydelser Udskrevet: 2018 Indhold Regler for frivillige på offentlige ydelser.............................................. 3 Regler for frivillige på dagpenge og

Læs mere

Strategi for FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. Vi er noget for dem der er noget for andre

Strategi for FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. Vi er noget for dem der er noget for andre Strategi for FRIVILLIGCENTER HALSNÆS 2017 2018 Vi er noget for dem der er noget for andre D Dokumentation, evaluering og kvalitetssikring...9 F FRISE...10 Frivilligcenteret som arbejdsplads...4 Fundraising

Læs mere

Handleplan for et værdigt liv med funktionsnedsættelse

Handleplan for et værdigt liv med funktionsnedsættelse Handleplan for et værdigt liv med funktionsnedsættelse Bilag til Fokusområde 3 i Velfærdspolitikken Forfatter: Birgitte Lindegaard Nielsen Revideret den 11. September 2017 Dokument nr. 480-2016-303699

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Dirigent på foreningens generalforsamling Udskrevet: 2019 Indhold Dirigent på foreningens generalforsamling........................................... 3 2 Guide Dirigent på foreningens generalforsamling

Læs mere

FÆLLES OM KVALITET Frivilligcentrenes kvalitetsgrundlag November 2014

FÆLLES OM KVALITET Frivilligcentrenes kvalitetsgrundlag November 2014 FÆLLES OM KVALITET FÆLLES OM KVALITET Frivilligcentrenes kvalitetsgrundlag November 2014 Udgivet af: Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark Østerågade 2, 1. th. 9000 Aalborg Tlf.: 98 12 24 24 E-mail: frise@frise.dk

Læs mere

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune

Livsduelige børn og unge. Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune Livsduelige børn og unge Børne- og Ungepolitikken for Kerteminde Kommune 1 Forord I Kerteminde Kommune vil vi understøtte kommunens børn og unge i at blive livsduelige mennesker, der har de rette egenskaber

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK T S A K UD Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Forordet kommer senere BØRN & UNGE POLITIKKEN HAR 5 TEMAER. Hans Erik Møller Formand Børn & Familieudvalget Knud Jager Andersen

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2018

GUIDE Udskrevet: 2018 GUIDE Fakta og tal om frivillige organisationer i Danmark Udskrevet: 2018 Indhold Fakta og tal om frivillige organisationer i Danmark.................................... 3 2 Guide Fakta og tal om frivillige

Læs mere

Fortællinger, der bygger bro Hvordan fortællinger kan skabe gode tværgående samarbejder

Fortællinger, der bygger bro Hvordan fortællinger kan skabe gode tværgående samarbejder Fortællinger, der bygger bro Hvordan fortællinger kan skabe gode tværgående samarbejder Optakt til Frivillighedens Vidensdøgn Samarbejde med andre civilsamfundsaktører Kort om Center for Frivilligt Socialt

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere