Tommerup Trælasthandel har drevet ét udsalgssted på Fyn, der især henvender sig til professionelle kunder men som også sælger til private kunder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tommerup Trælasthandel har drevet ét udsalgssted på Fyn, der især henvender sig til professionelle kunder men som også sælger til private kunder."

Transkript

1 BYS 4/ /HK og CHJ Godkendelse af DT Groups overtagelse af Tommerup Trælasthandel på Fyn Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 12. marts 2012 en almindelig anmeldelse af DT Groups overtagelse af virksomheden drevet af Tommerup Trælasthandel A/S, jf. konkurrencelovens 12 b. Anmeldelsen var fuldstændig den 21. marts KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET 1. Transaktionen Transaktionen indebærer, at DT Group A/S via en aktiv-overdragelse overtager virksomheden drevet af Tommerup Trælasthandel A/S. Transaktionen udgør en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. konkurrencelovens 12 a, stk. 1, nr. 2). 2. Parterne og deres aktiviteter DT Group A/S er en dansk kapitalkæde inden for detailsalg af byggematerialer, som ejes af Wolseley plc, der globalt driver tilsvarende aktiviteter. DT Group ejer i Danmark bl.a. trælastkæderne Stark, der primært sigter mod professionelle aftagere, og Silvan, der især sigter mod private kunder. Pr. februar 2012 har Stark og Silvan hhv. 88 og 39 udsalgssteder i Danmark, heraf hhv. 11 og 3 på Fyn. Tommerup Trælasthandel har drevet ét udsalgssted på Fyn, der især henvender sig til professionelle kunder men som også sælger til private kunder. 3. Jurisdiktion De deltagende parter er DT Group A/S samt den virksomhed, der hidtil er drevet af Tommerup Trælasthandel A/S. DT Groups koncernomsætning i Danmark var DKK [ ] i 2010/11. Tommerup Trælasthandels omsætning var DKK [ ] i det seneste regnskabsår (2010). De deltagende virksomheders omsætning overstiger dermed tærsklerne i konkurrencelovens 12, stk. 1, nr. 1), hvorfor der er tale om en fusion omfattet af konkurrencelovens regler om fusionskontrol. Fusionen er alene anmeldelsespligtig i Danmark.

2 2/9 4. De relevante markeder For at vurdere, om en fusion hæmmer den effektive konkurrence, er det nødvendigt at afgrænse det eller de relevante markeder, som fusionen kan berøre. Det relevante marked består af et produktmarked og et geografisk marked, der kan afgrænses hver for sig på grundlag af undersøgelse af efterspørgsels- og udbudssubstitution, jf. konkurrencelovens 5 a, stk.1. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt en række markeder i produktmæssig og geografisk henseende i forbindelse med en række tidligere fusioner vedrørende trælaster/byggemarkeder 1. Baseret på styrelsens tidligere praksis har parterne oplyst, at de har overlappende aktiviteter inden for følgende produktmarkeder: Indkøb af byggematerialer og Detailsalg af byggematerialer 4.1. Det relevante produktmarked 4.1.a) Indkøb af byggematerialer DT Group står som kapitalkæde selvstændigt for sine indkøb af byggematerialer mv. Tommerup Trælasthandel har været medlem af indkøbssamarbejdet Danbuy. Parterne har anført, at markedet for indkøb af byggematerialer som minimum omfatter den handel, der sker mellem leverandører og trælaster eller byggemarkeder mv. Ifølge parternes oplysninger foretages indkøbene centralt af kapitalkæder (fx Bygma og DT Group) og gennem indkøbssamarbejder (fx Ditas og Danbuy). Selvstændige trælaster eller byggemarkeder indkøber desuden supplerende direkte fra leverandørerne. Parterne har anført, at markedet er kendetegnet ved et stort antal leverandører, der samlet leverer et bredt produktsortiment, som udbydes i trælaster og byggemarkeder mv. Parterne har anført, at indkøb af byggematerialer omfatter det samlede indkøb af alle produkttyper, og at de er enige i styrelsens praksis, hvorefter det ikke er nødvendigt med en yderligere opdeling på forskellige produkttyper. På den baggrund kan indkøb af byggematerialer til byggemarkeder og trælaster efter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering anses for ét samlet produktmarked 2. Idet markedsafgrænsningen ikke har betydning for vurderingen af fusionen, kan den produktmæssige afgrænsning dog stå åben. 1 Senest Bygma s overtagelse af fynske Kroers Tømmerhandel A/S af 12. april Jf. Saint Gobain Nordic Distributions overtagelse af DLH Træ og Byg A/S fra 29. februar 2008.

3 3/9 4.1.b) Detailsalg af byggematerialer Tidligere praksis Tidligere EU-praksis og dansk praksis viser, at der har været sondret mellem detailsalg af byggematerialer til henholdsvis (1) professionelle kunder fra trælaster og (2) private kunder fra byggemarkeder 3. Det fremgår af praksis, at trælaster primært sælger til professionelle kunder som fx håndværkere og større virksomheder og tilbyder en række supplerende ydelser (herunder kreditfaciliteter, ekspertrådgivning og logistik). Byggemarkeder sælger mere standardiserede produkter og tilbyder ikke så mange ekstra tjenester til deres gør-det-selv (DIY)-kunder. Parternes afgrænsning af produktmarkedet Ifølge parternes oplysninger driver både DT Group og Tommerup Trælasthandel udsalgssteder, hvorfra der sælges byggematerialer til både professionelle og private kunder. Parterne har anført, at markedet grundlæggende omfatter salg, hvor varen købes på udsalgsstedet eller leveres til kunden. Begge virksomheder sælger et bredt sortiment af byggematerialer mv., herunder bl.a. træ, døre og vinduer, tagbeklædning, isoleringsmateriale, fugemateriale, maling, mursten og tegl, cement, beton, fliser og klinker, køkkenindretningsudstyr og værktøj. Produktsortimentet kan også omfatte byggemarkedsvarer som fx havemøbler og redskaber, grilludstyr mv., der primært sælges til private. Efter parternes opfattelse er det ikke retvisende at sondre mellem salg til hhv. professionelle kunder og private kunder, fordi en lang række byggematerialer og - varer efter parternes opfattelse købes af både professionelle og private kunder. Efter deres opfattelse er det mere korrekt at se på alle de produkttyper, der sælges ud af trælaster, byggemarkeder mv. under ét, idet sortimentet fra begge typer udsalgssteder er særdeles omfattende. Selvom disse varer ikke alle er substituerbare med hinanden, dækker produktsortimentet hos trælaster og byggemarkeder efter parternes opfattelse over de samme produktkategorier, hvorfor der efter parternes opfattelse ikke er grund til at sondre mellem de forskellige varetyper, der sælges ud af udsalgsstederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgrænsning af produktmarkedet Uanset om en lang række byggematerialer og -varer købes af både professionelle og private kunder, så er der fra udbudssiden en del forskelle på de ydelser, som udsalgsstederne tilbyder de forskellige kundegrupper, jf. foran. Vurderet ud fra udbuds- og efterspørgselssubstitution, finder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen det derfor relevant at sondre i de videre undersøgelser mellem salg af byggematerialer til hhv. professionelle og private kunder. 3 Jf. Kommissionens afgørelser af hhv. 12. maj 2003 (COMP/M.3142 CVC/ Danske Trælast og af 9. november 2005 (COMP/ M.3943 Saint Gobain / BPB) og afgørelsen om Dendek/Ditas fusionen af 24. april 2002.

4 4/9 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens markedsundersøgelse har endvidere bekræftet, at der ikke er væsentlige forskelle i konkurrencevilkårene mellem de forskellige produktgrupper inden for de byggematerialer, som parterne og deres konkurrenter sælger. Byggematerialer betragtes derfor som én samlet produktgruppe. Idet markedsafgrænsningen ikke har betydning for vurderingen af fusionen, kan den produktmæssige afgrænsning dog stå åben De relevante geografiske markeder 4.2.a) Indkøb af byggematerialer det geografiske marked Ifølge tidligere praksis er markedet for indkøb af byggematerialer i geografisk henseende blevet betragtet som et nationalt marked. For så vidt angår den geografiske afgrænsning af indkøbsmarkedet, har parterne anført, at indkøbsmarkedet geografisk set kan betragtes som nationalt til brug for vurderingen af denne fusion. Efter parternes opfattelse kan det dog overvejes, om markedet geografisk set er bredere end Danmark, fordi trælaster og byggemarkeder indkøber byggematerialer fra udenlandske producenter. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har lagt til grund, at indkøbsmarkedet geografisk er Danmark. Idet markedsafgrænsningen ikke har afgørende betydning for vurderingen af fusionen, kan afgrænsningen dog stå åben. 4.2.b) Detailsalg af byggematerialer til professionelle kunder - det geografiske marked Ved vurderingen af den geografiske afgrænsning af markederne for detailsalg af byggematerialer til professionelle kunder er der i et enkelt tilfælde gennemført særskilt undersøgelse af lokale markeder i Danmark. Det drejede sig om markeder afgrænset til et område omkring byerne Holbæk respektive Nykøbing Falster 4. Parternes afgrænsning Parterne har gjort gældende, at detailsalg af byggematerialer til hhv. professionelle og private kunder geografisk set skal afgrænses nationalt med forbehold for, at markedet kan være endnu bredere. Efter parternes opfattelse er årsagerne hertil bl.a., at markedet er præget af kapitalkæder eller frivillige kæder, der har udsalgssteder over hele landet, og som tilrettelægger deres markedsføring ud fra et nationalt fokus. Endvidere lægger parterne vægt på, at der er et stort antal udsalgssteder spredt udover hele landet og dermed en glidende overgang fra ét udsalgssted til det næste. Tætheden mellem udsalgsstederne gør det efter parternes opfattelse urealistisk, at der skulle være mærkbare forskelle på priser og handelsvilkår mellem forskellige landsdele som fx Fyn og Sjælland. 4 Jf. Danske Trælast A/S s køb af seks trælaster/byggemarkeder af Consenta Holding A/S fra 20. oktober 2003.

5 5/9 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgrænsning For så vidt angår det geografiske marked kan det overvejes at sondre mellem Danmark eller forskellige landsdele, hvor det i dette tilfælde er relevant at fokusere på Fyn. Tommerup Trælasthandel ligger ca. 25 km sydvest for Odense, og det er naturligt at antage, at eventuelle følger af fusionen især vil være mærkbare i et område omkring Tommerup Trælasthandels naturlige opland. Styrelsens markedsundersøgelse indikerer, at konkurrenterne i deres markedsføring over for professionelle kunder bl.a. lægger vægt på, at deres udsalgssteder er placeret tæt på kunderne. Konkurrenterne har oplyst, at hovedparten af deres professionelle kunder befinder sig inden for en afstand på i gennemsnit km fra udsalgsstedet. Personlig kontakt i forbindelse med rådgivning mv. forudsætter også en vis lokal tilstedeværelse. På Fyn ligger der i alt mindst 27 udsalgssteder, der primært sælger til professionelle kunder. Der er således generelt tale om en forholdsvis høj tæthed af udsalgssteder med tilhørende opland, der overlapper hinanden. Konkurrenternes stilling på de relevante markeder varierer også alt efter, om deres stilling betragtes på landsplan eller på Fyn. Der synes imidlertid også at være argumenter til støtte for, at markedet kan betragtes som bredere end Fyn. Transporten over Lillebælt udgør næppe en væsentlig barriere. Det er mere tvivlsomt, om også Sjælland skal indgå i det geografiske marked. I det følgende lægges den snævre markedsafgrænsning, dvs. Fyn, til grund for undersøgelsen. Idet markedsafgrænsningen ikke har betydning for vurderingen af fusionen, kan den geografiske afgrænsning dog stå åben. 4.2.c) Detailsalg af byggematerialer til private kunder - det geografiske marked Parternes afgrænsning Parterne har gjort gældende, at detailsalg af byggematerialer til private kunder geografisk set skal afgrænses nationalt med forbehold for, at markedet kan være endnu bredere. Parternes argumenter herfor er de samme som for så vidt angår det professionelle marked.

6 6/9 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgrænsning For så vidt angår det geografiske marked for detailsalg til private, kan det af de samme grunde som for professionelle kunder overvejes at sondre mellem Danmark og Fyn. I det følgende vurderes fusionen ud fra forholdene på Fyn, men da markedsafgrænsningen ikke har betydning for vurderingen af fusionen, kan den geografiske afgrænsning stå åben. 5. Vurdering Fusionen giver anledning til overvejelser om de horisontale virkninger på følgende berørte markeder: Det danske marked for indkøb af byggematerialer til trælaster, byggemarkeder mv. Detailsalg af byggematerialer, herunder især på Fyn o Det kan overvejes at sondre mellem detailsalg til hhv. professionelle og private kunder Horisontale overlap 5.1) Markedet for indkøb af byggematerialer Ud fra de foreliggende oplysninger har fusionen kun en marginal virkning på indkøbsmarkedet i Danmark. Baseret på anmeldelsens oplysninger er DT Group den største aktør, men selskabets markedsandel øges som følge af fusionen kun marginalt med under [0-3] procentpoint til i alt [25-40] pct. på landsplan, hvorfor fusionen ikke giver anledning til betænkeligheder vedrørende indkøbsmarkedet. 5.2.) Markedet for detailsalg af byggematerialer I det følgende er fremstillingen koncentreret om de relevante produktmarkeder på Fyn, hvor Tommerup ligger. DT Group er den største aktør for så vidt angår det samlede detailsalg af byggematerialer på Fyn. Blandt andre aktører findes de landsdækkende kæder, XL-Byg, Bygma, Optimera, Bauhaus, Jem & Fix samt Harald Nyborg. DT Group har høje markedsandele for salg til både professionelle kunder og til private. XL-Byg og Bygma står stærkest i forhold til professionelle, mens Bauhaus og Jem & Fix primært henvender sig til private aftagere. 5.3) Detailsalg af byggematerialer til professionelle kunder på Fyn Ifølge parternes oplysninger er DT Group den største aktør på Fyn på markedet for detailsalg af byggematerialer til professionelle kunder. Inklusiv markedsandelen for Tommerup Trælasthandel før fusionen, vil den fusionerede enhed ifølge parternes oplysninger efter fusionen tegne sig for en samlet markedsandel på [25-40] pct. Styrelsens markedsundersøgelse viser, at det samlede salg til professionelle på Fyn er mindre end vurderet af parterne. Forskellen er ca. DKK [ ] (ca. [ ] pct.). Parter-

7 7/9 nes markedsandel bliver således [ ] højere 5. Markedsundersøgelsen bekræfter, at DT Group er den største aktør på Fyn med en markedsandel på [25-40] pct., Tommerups markedsandel er på [0-15] pct. Baseret på markedsundersøgelsen vil parterne således efter fusionen opnå en samlet markedsandel på ca. [35-50] pct., hvilket er [ ] procentpoint højere, end parterne har anslået. Med en samlet markedsandel på [35-50] pct. og en vækst i DT Groups markedsandel på [0-15] procentpoint kan det ikke udelukkes, at fusionen kan give anledning til betænkeligheder. De konkurrenter, der har højst markedsandele til professionelle kunder, er ifølge styrelsens markedsundersøgelse de landsdækkende aktører Bygma og XL-Byg samt de regionale udbydere, Jens Schultz og Davidsen. Tilsammen vil de opnå en markedsandel på ca. [45-60] pct. eller [ ] mere end DT Group efter fusionen. Bedømt ud fra antal udsalgssteder på Fyn vil DT Group efter fusionen råde over i alt 12 udsalgssteder (Stark-kæden og Tommerup) ud af i alt 27. XL-Byg og Bygma har 6 udsalgssteder hver med salg til professionelle fordelt jævnt over Midt- og Nordfyn. Jens Schultz driver 2 trælaster på Sydfyn. Fusionen fører ikke til væsentlige ændringer på dette punkt, blot fordi DT Group overtager ét udsalgssted i Tommerup. Beliggenhed spiller en vigtig rolle i konkurrencen og spredningen af konkurrenternes udsalgssteder betyder, at der (uændret) vil være et antal udsalgssteder fra forskellige udbydere inden for en rækkevidde på km overalt på Fyn. Hertil kommer, at styrelsen ikke finder, at der eksisterer nogen væsentlige hindringer for, at konkurrenterne kan etablere nye udsalgssteder og udvikle nye koncepter. Markedsundersøgelsen har omfattet 14 konkurrenter på Fyn. 8 finder, at fusionen vil påvirke konkurrencevilkårene i mindre grad. 6 svarer, at den vil påvirke konkurrencen i nogen eller i høj grad. 3 af disse har kun en lille del af deres omsætning (under 15 pct.) til professionelle kunder. Blandt de 6, som finder, at fusionen vil påvirke konkurrencen i nogen eller høj grad, vurderer 4, at den vil føre til stigende priser over for de professionelle kunder, mens én har svaret, at konkurrencen på Fyn vil øges på grund af den forøgede kædedrift. Som begrundelse for at konkurrencen vil blive påvirket, har én svaret, at DT Group med fusionen får flere salgssteder og dermed større effekt af massemarkedsføring. En anden har henvist til, at DT Group får øget volumen og dermed bedre mulighed for storkøb og lavere priser fra leverandørerne. Samlet giver bemærkningerne fra konkurrenterne ikke anledning til yderligere undersøgelser. Antallet af udsalgssteder er fortsat stort, de større landsdækkende konkurrenter, herunder Bygma, XL-Byg og Optimera er allerede aktive på markedet, og der er ikke væsentlige barrierer for etablering af nye udsalg. Storkøb giver mulighed for lavere indkøbspriser, men der eksisterer fortsat flere betydelige konkur- 5 I styrelsens markedsundersøgelse er omsætningen henført til udsalgsstedet (butikken), mens det i anmeldelsen er opgjort efter leveringsstedet (hos kunden).

8 8/9 renter med godt fodfæste på Fyn, og disse deltager i indkøbssamarbejder med betydelig indkøbsstyrke. Selv om DT Groups stilling på Fyn styrkes med fusionen, så finder styrelsen samlet, at fusionen ikke hæmmer den effektive konkurrence betydeligt som følge af skabelsen af eller styrkelsen af en dominerende stilling. 5.4) Detailsalg af byggematerialer til private kunder For så vidt angår detailsalg til private kunder vil DT Group ifølge anmeldelsen efter fusion med Tommerup opnå en samlet markedsandel på Fyn på knap [30-45] pct. Ifølge styrelsens markedsundersøgelse er DT Groups markedsandel over for det private segment imidlertid noget lavere, end anslået af parterne, da andelen ifølge undersøgelsen er på under [25-40] pct. Parternes samlede markedsandel bliver også under [25-40] pct. To af de nærmeste konkurrenter i forhold til disse kunder, Jem & Fix og Bauhaus, har begge har ret høje markedsandele. Jem & Fix har flere udsalgssteder på Fyn end parterne tilsammen. Styrelsens markedsundersøgelse har ikke afdækket, at der i øvrigt gælder særlige omstændigheder for salg til disse aftagergrupper. Tommerup Trælasthandel har et beskedent salg til private, og bemærkningerne fra styrelsens markedsundersøgelse tyder heller ikke på, at fusionen vil skabe konkurrenceproblemer. Der findes fortsat over 20 udsalgssteder på Fyn, som henvender sig til private, og som ikke hører til DT Group. Samlet er der ud fra de foreliggende holdepunkter ikke grundlag for at antage, at fusionen skulle hæmme den effektive konkurrence betydeligt over for disse kunder som følge af skabelsen af eller styrkelsen af en dominerende stilling.

9 9/9 5.5 Konklusion på vurdering På den baggrund er det styrelsens vurdering, at den samlede virkning af fusionen på de relevante markeder ikke vil indebære, at den effektive konkurrence hæmmes betydeligt, navnlig som følge af skabelsen eller styrkelsen af en dominerende stilling. 6. Konklusion Den anmeldte fusion hæmmer ikke den effektive konkurrence betydeligt. Fusionen skal derfor godkendes i medfør af konkurrencelovens 12 c, stk. 1, jf. stk. 2, 1. pkt.

Ved transaktionen overtager Bygma A/S aktierne i det nystiftede datterselskab samt de faste ejendomme fra Flinva A/S.

Ved transaktionen overtager Bygma A/S aktierne i det nystiftede datterselskab samt de faste ejendomme fra Flinva A/S. 12-04-2011 BYS 4/0120-0401-0069 /CHJ Godkendelse af Bygma A/S s overtagelse af Kroers Tømmerhandel A/S. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 31. marts 2011 en almindelig anmeldelse af en fusion,

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS NOTAT Dato: 20. december 2018 Sag: 18/19137 Sagsbehandler: /MEA Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS Konkurrence-

Læs mere

Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af Davidsens Tømmerhandel A/S erhvervelse af Optimera

Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af Davidsens Tømmerhandel A/S erhvervelse af Optimera NOTAT Dato: 20. september 2019 Sag: 19/09052-33 Sagsbehandler: /nvh Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af Davidsens Tømmerhandel A/S erhvervelse af Optimera Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Efter fusionen vil AO eje 100 pct. af anparterne i Billig VVS og vil derved opnå enekontrol med Billig VVS.

Efter fusionen vil AO eje 100 pct. af anparterne i Billig VVS og vil derved opnå enekontrol med Billig VVS. 26. august 2015 BET-15/06306 / KHJ, SAM, CHJ, BFJ Godkendelse af Brødrene A & O Johansen A/S erhvervelse af Billig VVS ApS Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 27. juli 2015 en anmeldelse af en

Læs mere

Transaktionen udgør en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. konkurrencelovens 12 a, stk. 1, nr. 2.

Transaktionen udgør en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. konkurrencelovens 12 a, stk. 1, nr. 2. 02-05-2012 BYS 4/0120-0401-0102 /HK og RFW Dagrofa A/S overtagelse af Nærum Stormarked A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 30. marts 2012 en almindelig anmeldelse af Dagrofa A/S overtagelse

Læs mere

Transaktionen udgør derfor en fusion omfattet af fusionsbegrebet i konkurrencelovens

Transaktionen udgør derfor en fusion omfattet af fusionsbegrebet i konkurrencelovens NOTAT Dato: 5. november 2018 Sag: 18/15846-30 Sagsbehandler: LVS/MEA Matas A/S' erhvervelse af enekontrol over Firtal Group ApS samt Firtal Group ApS erhvervelse af fælles kontrol over Geniads ApS sammen

Læs mere

Godkendelse af FoodService Danmark A/S overtagelse af CH Interfrugt A/S og Grøn Fokus 2011 ApS

Godkendelse af FoodService Danmark A/S overtagelse af CH Interfrugt A/S og Grøn Fokus 2011 ApS Dato: 2. august 2016 Sag: FLID-16/01768 Sagsbehandler: LFI/SSJ Godkendelse af FoodService Danmark A/S overtagelse af CH Interfrugt A/S og Grøn Fokus 2011 ApS 1. Indledning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Godkendelse af Dansk Supermarked A/S erhvervelse af Wupti.com A/S

Godkendelse af Dansk Supermarked A/S erhvervelse af Wupti.com A/S Dato: 20. juli 2015 Sag: FLID-15/06396-18 Sagsbehandler: sbj/mni Godkendelse af Dansk Supermarked A/S erhvervelse af Wupti.com A/S 1. Transaktionen 1.1. Indledning Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog

Læs mere

Fusionen mellem Dagrofa A/S og KC Storkøb, Korup A/S

Fusionen mellem Dagrofa A/S og KC Storkøb, Korup A/S Side 1 af 6 Fusionen mellem Dagrofa A/S og KC Storkøb, Korup A/S Journal nr.3:1120-0401-20/service/osk Rådsmødet den 29. august 2001 Beslutning vedrørende virksomhedsovertagelse jf. konkurrencelovens 12

Læs mere

Alimentation Couche-Tard Inc. s overtagelse af Statoil Fuel & Retail i Danmark

Alimentation Couche-Tard Inc. s overtagelse af Statoil Fuel & Retail i Danmark 21.5.2012 ITE 4/0120-8901-2294 /LKH og MOH Alimentation Couche-Tard Inc. s overtagelse af Statoil Fuel & Retail i Danmark Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 18. april 2012 en forenklet anmeldelse

Læs mere

Orkla Foods Danmark A/S' erhvervelse af 90 pct. af aktierne i Easyfood

Orkla Foods Danmark A/S' erhvervelse af 90 pct. af aktierne i Easyfood NOTAT Dato: 1. april 2019 Sag: 19/02422-47 Sagsbehandler: /MEA/MMK Orkla Foods Danmark A/S' erhvervelse af 90 pct. af aktierne i Easyfood A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 1. marts 2019

Læs mere

Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S. 1. Transaktionen

Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S. 1. Transaktionen Dato: 26. januar 2015 Sag: BITE-14/12241 Godkendelse af Fjernvarme Fyn Holding A/S køb af Fynsværket og Odense Kraftvarmeværk fra Vattenfall A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 23. december

Læs mere

Nordic Capitals overtagelse af Sport Danmark A/S og SPORT- MASTER - butikker

Nordic Capitals overtagelse af Sport Danmark A/S og SPORT- MASTER - butikker Dato: 28. juni 2012 Sag: BYS-12/07987 Sagsbehandler: /RFW, HK, MAG Nordic Capitals overtagelse af Sport Danmark A/S og SPORT- MASTER - butikker Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 31. maj 2012

Læs mere

Det vurderes, at overtagelsen af enekontrollen med disse aktiviteter og aktier udgør en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. 12 a, stk. 1, nr. 2.

Det vurderes, at overtagelsen af enekontrollen med disse aktiviteter og aktier udgør en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. 12 a, stk. 1, nr. 2. 20-06-2011 ITE 4/0120-0401-0075 /ASL Godkendelse: HEF Himmerlands Elforsyning A.m.b.a. overtager AKE Forsyning A/S og visse aktiver og aktiviteter af AKE Net Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den

Læs mere

Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter 08-02-2011 ITE 4/0120-0401-0061 /ASL/MAL Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 17. januar 2011 en almindelig

Læs mere

Fusion mellem Eniig Energi A/S og HMN Naturgas A/S

Fusion mellem Eniig Energi A/S og HMN Naturgas A/S Dato: 13. november 2017 Sag: MTF-17/11255 Sagsbehandler: /SING/SUPO Fusion mellem Eniig Energi A/S og HMN Naturgas A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 2.

Læs mere

Konkurrence og Forbrugerstyrelsen godkendte overdragelsen d. 7. februar 2011.

Konkurrence og Forbrugerstyrelsen godkendte overdragelsen d. 7. februar 2011. 16-04-2012 ITE 4/0120-0401-0099 /MAL Fusionsgodkendelse: Marius Pedersen A/S overtager CPHWASTE A/S Behandlingsdivision Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog d. 23. marts 2012 en almindelig anmeldelse

Læs mere

Godkendelse af NCC Danmark A/S erhvervelse af aktiver og rettigheder fra Jakobsen & Blindkilde A/S

Godkendelse af NCC Danmark A/S erhvervelse af aktiver og rettigheder fra Jakobsen & Blindkilde A/S NOTAT Dato: 4. april 2018 Sag: 18/09068-13 Sagsbehandler: /MAR Godkendelse af NCC Danmark A/S erhvervelse af aktiver og rettigheder fra Jakobsen & Blindkilde A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog

Læs mere

Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S. 1. Indledning

Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S. 1. Indledning Dato: 16. april 2014 Sag: TIFS-14/01354 Sagsbehandler: /MTP Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Indledning ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Konkurrence-

Læs mere

Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7

Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7 19-01-2011 BYS 4/0120-0401-0059 /CHJ Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 3. januar 2011

Læs mere

Godkendelse af Thorkil Andersen Holding A/S overtagelse af aktier i Agri-Norcold A/S. 1. Transaktionen

Godkendelse af Thorkil Andersen Holding A/S overtagelse af aktier i Agri-Norcold A/S. 1. Transaktionen Dato: 28. september 2012 Sag: BITE-12/14123 Sagsbehandler: / CHJ/HK Godkendelse af Thorkil Andersen Holding A/S overtagelse af aktier i Agri-Norcold A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 18.

Læs mere

rtagelse 18/11/12 af samtlige aktier i Fog Anlæg A/S samt herunder Fog Fødev arer A/S

rtagelse 18/11/12 af samtlige aktier i Fog Anlæg A/S samt herunder Fog Fødev arer A/S Dagrofa A/S` overtagelse af samtlige aktier i Fog Anlæg A/S samt herunder Fog Fødevarer A/S Journal nr. 4/0120-0401-0028/BYS/ULHE Konkurrencestyrelsen har behandlet fusionsanmeldelsen af Dagrofa A/S` overtagelse

Læs mere

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1.

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1. Dato: 24. juni 2015 Sag: BET-15/05842 Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den

Læs mere

Godkendelse af G.S.V. Materieludlejning A/S erhvervelse af enekontrol

Godkendelse af G.S.V. Materieludlejning A/S erhvervelse af enekontrol Dato: 6. marts 2019 Sag: MTF-18/19834 Sagsbehandler: /NVH/PHM Godkendelse af G.S.V. Materieludlejning A/S erhvervelse af enekontrol over Ramirent A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Sagsfremstilling

Læs mere

af en fusion mellem SEAS-NVE Holding A/S og HMN Naturgas Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 4. oktober 2017 en anmeldelse

af en fusion mellem SEAS-NVE Holding A/S og HMN Naturgas Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 4. oktober 2017 en anmeldelse Dato: 13. november 2017 Sag: MTF-17/11253 Sagsbehandler: /SING/SUPO Fusion mellem SEAS-NVE Holding A/S og HMN Naturgas A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den

Læs mere

Kromann Reumert Att.: Jens Munk Plum, advokat og partner Sundkrogsgade København Ø. Godkendelse af Axcel IV s erhvervelse af Lessor Group

Kromann Reumert Att.: Jens Munk Plum, advokat og partner Sundkrogsgade København Ø. Godkendelse af Axcel IV s erhvervelse af Lessor Group Kromann Reumert Att.: Jens Munk Plum, advokat og partner Sundkrogsgade 5 2100 København Ø Dato: 19. september 2016 Sag: SIF-16/04482-137 Sagsbehandler: /MAR Godkendelse af Axcel IV s erhvervelse af Lessor

Læs mere

Godkendelse: Hillerød Forsyning Holding A/S køber Hillerød Kraftvarmeværk. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

Godkendelse: Hillerød Forsyning Holding A/S køber Hillerød Kraftvarmeværk. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter 10-03-2011 ITE 4/0120-0401-0064 /MBD Godkendelse: Hillerød Forsyning Holding A/S køber Hillerød Kraftvarmeværk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 23. februar 2011 en anmeldelse af en fusion

Læs mere

Godkendelse af Brøndby Kommune og Vallensbæk Kommunes indtræden i HOFOR Spildevand Holding A/S. 1. Transaktionen

Godkendelse af Brøndby Kommune og Vallensbæk Kommunes indtræden i HOFOR Spildevand Holding A/S. 1. Transaktionen Dato: 19. december 2014 Sag: BITE-14/09801 Godkendelse af Brøndby Kommune og Vallensbæk Kommunes indtræden i HOFOR Spildevand Holding A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 24. november 2014

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Nordic Capitals overtagelse af Redcats Nordic AB

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Nordic Capitals overtagelse af Redcats Nordic AB 25. april 2012 BITE 13/03564 /LVS Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Nordic Capitals overtagelse af Redcats Nordic AB Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 15. marts 2013

Læs mere

Assa Abloy Entrance Systems Denmark A/S erhvervelse af Nassau Door A/S

Assa Abloy Entrance Systems Denmark A/S erhvervelse af Nassau Door A/S Dato: 23. november 2016 Sag: FLID-16/06846 Sagsbehandler: LFI og LBH Assa Abloy Entrance Systems Denmark A/S erhvervelse af Nassau Door A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 19. oktober 2016

Læs mere

Godkendelse af HeidelbergCement Sweden AB s erhvervelse af enekontrol med Contiga Holding AS. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

Godkendelse af HeidelbergCement Sweden AB s erhvervelse af enekontrol med Contiga Holding AS. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter Dato: 21. september 2015 Sag: BET-15/06305 Sagsbehandler: /AVH/MC Godkendelse af HeidelbergCement Sweden AB s erhvervelse af enekontrol med Contiga Holding AS Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog

Læs mere

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby 2. april 2004 SEK Sag 3/1120-0401-0060 /LOB/SKN Afgørelse vedr. SuperGros A/S' overtagelse af Chr. Kjærgaard A/S aktiviteter Resumé

Læs mere

Netto A/S' overtagelse af SUMA Dagligvarer A/S

Netto A/S' overtagelse af SUMA Dagligvarer A/S Netto A/S' overtagelse af SUMA Dagligvarer A/S Journal nr.3:1120-0401-10, ahj/service 28. marts 2001 Beslutning vedrørende virksomhedsovertagelse jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7 Resumé 1. Advokat Lasse

Læs mere

Godkendelse af Circle K Danmark A/S overtagelse af driften relateret til 72 servicestationer fra 12 forpagtere

Godkendelse af Circle K Danmark A/S overtagelse af driften relateret til 72 servicestationer fra 12 forpagtere NOTAT Dato: 22. oktober 2018 Sag: 18/17373-14 Sagsbehandler: /HBK Godkendelse af Circle K Danmark A/S overtagelse af driften relateret til 72 servicestationer fra 12 forpagtere Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Anmodning fra Ditas om ophævelse af tilsagn

Anmodning fra Ditas om ophævelse af tilsagn Anmodning fra Ditas om ophævelse af tilsagn Konkurrencerådets møde den 24. september 2008 J.nr. 4/0120-0500-0024/lp/kb 1. Resumé 1. Den 24. april 2002 godkendte Konkurrencerådet en fusion mellem to indkøbsforeninger

Læs mere

Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner

Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner 1. Beskrivelse af fusionen 1.1 Giv en kort beskrivelse af fusionen med angivelse af, hvem der fusionerer, fusionens art, jf. Inatsisartutlov nr.

Læs mere

Saint Gobain Distribution Nordic AB ~ s overtagelse af DLH Træ &Byg A/S

Saint Gobain Distribution Nordic AB ~ s overtagelse af DLH Træ &Byg A/S Saint Gobain Distribution Nordic AB's overtagelse af DLH Træ & B~~~ A/S Saint Gobain Distribution Nordic AB ~ s overtagelse af DLH Træ &Byg A/S 29. februar 2008 ~/KL Side 1 af l4 Konkurrencestyrelsen har

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale transmissionsselskaber.

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale transmissionsselskaber. Dato: 13. august 2012 Sag: ITE-12/06453 Sagsbehandler: /MOH, LVS KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale

Læs mere

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby 2. april 2004 SEK Sag 3/1120-0401-0059 / LOB/SKN Afgørelse vedr. SuperGros A/S' overtagelse af Sam-Gros A/S' logistikfunktion Resumé

Læs mere

Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af DLA Foods Holding A/S erhvervelse af enekontrol over Hedegaard Foods A/S

Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af DLA Foods Holding A/S erhvervelse af enekontrol over Hedegaard Foods A/S Dato: 13. december 2013 Sag: MEDS-13/08705 Sagsbehandler: /SHA Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af DLA Foods Holding A/S erhvervelse af enekontrol over Hedegaard Foods A/S Konkurrence-

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Eik Bank Danmark A/S

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Eik Bank Danmark A/S 12-10-2010 TIF 4/0120-0401-0051 /SAH Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Eik Bank Danmark A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 8. oktober 2010 anmeldelse af Finansiel Stabilitet

Læs mere

Industriens Pensions overtagelse af PNN Pension og PHI Pension

Industriens Pensions overtagelse af PNN Pension og PHI Pension Industriens Pensions overtagelse af PNN Pension og PHI Pension J.nr. 4/0120-0401-0043/TIF/SEM Konkurrencestyrelsen har den 3. august 2009 modtaget anmeldelse af fusion mellem Industriens Pensionsforsikring

Læs mere

Lynettefællesskabet. Kommune. Høje-Taastrup Kommune. Lyngby-Taarbæk. rensekoncern. eksisterende. rensefællesskaber. Spildevand. renseaktiviteterne

Lynettefællesskabet. Kommune. Høje-Taastrup Kommune. Lyngby-Taarbæk. rensekoncern. eksisterende. rensefællesskaber. Spildevand. renseaktiviteterne Dato: 16. august a 2013 Sagsbehandler: /lkh/lvs Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af fusion mellem 2 kommunale rensefællesskaber i hovedstadsområdet i én rensekoncern Konkurrence-

Læs mere

Transaktionen udgør herefter en fusion omfattet af fusionsbegrebet i konkurrencelovens 12a, stk. 1, nr. 2.

Transaktionen udgør herefter en fusion omfattet af fusionsbegrebet i konkurrencelovens 12a, stk. 1, nr. 2. Gorrissen Federspiel H.C. Andersens Boulevard 12 1553 København V Dato: 31. januar 2017 Sag: SIF-16/11026-19 Sagsbehandler: /sem AX IV SAIC Holding ApS' køb af Frontmatec Holding A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsselskab og PwC vil opnå enekontrol med Grant Thornton, jf. konkurrencelovens 12 a, stk. 1, nr.

PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsselskab og PwC vil opnå enekontrol med Grant Thornton, jf. konkurrencelovens 12 a, stk. 1, nr. 26. juli 2011 BYS 4/0120-0401-0074 CHJ, HK, MEM PwC s overtagelse af Grant Thornton Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog d. 24. maj 2011 en anmeldelse af en fusion mellem revisionsselskaberne PwC

Læs mere

Dagrofa A/S' overtagelse af aktierne i ISO-ICA A/S

Dagrofa A/S' overtagelse af aktierne i ISO-ICA A/S Dagrofa A/S' overtagelse af aktierne i ISO-ICA A/S Journal nr. 3/1120-0401-0065/FI/kh Resumé 1. Dagrofa har den 15. juli 2004 anmeldt sin overtagelse af aktierne i ISO-ICA A/S, jf. konkurrencelovens 12b,

Læs mere

Godkendelse af Verdo A/S overtagelse af Eniig City Solutions A/S aktiviteter inden for vej- og gadebelysning.

Godkendelse af Verdo A/S overtagelse af Eniig City Solutions A/S aktiviteter inden for vej- og gadebelysning. Dato: 26. februar 2019 Sag: 18/18876-172 Sagsbehandler: /LKM og SIE Godkendelse af Verdo A/S overtagelse af Eniig City Solutions A/S aktiviteter inden for vej- og gadebelysning. 1. Indledning Konkurrence-

Læs mere

Godkendelse af K & C Holding A/S erhvervelse af enekontrol med Privathospitalet Mølholm P/S og Komplementar Mølholm ApS

Godkendelse af K & C Holding A/S erhvervelse af enekontrol med Privathospitalet Mølholm P/S og Komplementar Mølholm ApS Dato: 28. februar 2017 Sag: MTF-16/12871-33 Sagsbehandler: /HBK Godkendelse af K & C Holding A/S erhvervelse af enekontrol med Privathospitalet Mølholm P/S og Komplementar Mølholm ApS 1. Transaktionen

Læs mere

Arcus-gruppens overtagelse af Pernod Ricard Danmark

Arcus-gruppens overtagelse af Pernod Ricard Danmark Søren Bo Rasmussen Arcus-gruppens overtagelse af Pernod Ricard Danmark Agenda 1. Virksomhederne og transaktionen 2. Diversion ratios 3. Det relevante marked 4. Vurdering 5. Tilsagn 6. Lessons learned r

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven BEK nr 171 af 22/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 12/17487

Læs mere

en erklæring om ikke-indgreb i medfør af konkurrencelovens 9, stk. 1, 1. pkt.

en erklæring om ikke-indgreb i medfør af konkurrencelovens 9, stk. 1, 1. pkt. Bilag 1 til Konkurrencenævnets meddelelse nr. 1 af 10. april 2015 Anmeldelsesskema K1 DEL A Aftaler m.v. Markér med kryds, om De ansøger om: en erklæring om ikke-indgreb i medfør af konkurrencelovens 9,

Læs mere

Godkendelse af J.S. Reklame, Århus ApS erhvervelse af Actona Company A/S

Godkendelse af J.S. Reklame, Århus ApS erhvervelse af Actona Company A/S Dato: 22. januar 2016 Sag: FLID-15/08153-24 Sagsbehandler: /LFI/MNI/MST/SBJ Godkendelse af J.S. Reklame, Århus ApS erhvervelse af Actona Company A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 28. august

Læs mere

Andelsselskabet ELROs selskab ELRO Erhverv A/S under konkurs, der tidligere varetog salg af internetydelser, er ikke en del af transaktionen.

Andelsselskabet ELROs selskab ELRO Erhverv A/S under konkurs, der tidligere varetog salg af internetydelser, er ikke en del af transaktionen. Dato: 21. januar 2013 Sag: BITE-12/16972-30 Sagsbehandler: /lkh/mal/awi Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af EnergiMidt Infrastruktur A/S overtagelse af andelsselskabet ELROs aktiviteter

Læs mere

Godkendelse af Aktieselskabet af 14.10.2012 s (et selskab i BEST- SELLER-koncernen) erhvervelse af enekontrol med Stylepit A/S

Godkendelse af Aktieselskabet af 14.10.2012 s (et selskab i BEST- SELLER-koncernen) erhvervelse af enekontrol med Stylepit A/S Dato: 10. december 2015 Sag: FLID-15/08441-124 Sagsbehandler: /CWA/LFI KONKURRENCE- OG Godkendelse af Aktieselskabet af 14.10.2012 s (et selskab i BEST- SELLER-koncernen) erhvervelse af enekontrol med

Læs mere

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold: Værditest: Generelle retningslinier for vurdering af nye tjenesters indvirkning på markedet Denne vejledning indeholder retningslinier for den vurdering af en planlagt ny tjenestes indvirkning på markedet,

Læs mere

SYD ENERGI S OVERTAGELSE AF STOFA

SYD ENERGI S OVERTAGELSE AF STOFA Dato: 8. februar 2013 Sag: BITE-13/00442 Sagsbehandler: / SAH, CARF og CHJ KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN SYD ENERGI S OVERTAGELSE AF STOFA ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTE- RIET 1. TRANSAKTIONEN Indledning

Læs mere

--------- --------- r:s!lj. KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsen

--------- --------- r:s!lj. KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsen ~ r:s!lj --------- --------- KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsen NOTAT 29-06-2011 ITE 4/0120-0402-0072 /ASUMAL Godkendelse: Forsyning Helsingør AIS' erhvervelse af enekontrol over Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

Sag nr. COMP/M.4281 CVC/Matas

Sag nr. COMP/M.4281 CVC/Matas DA Sag nr. COMP/M.4281 CVC/Matas Kun den danske udgave og er autentisk. FORORDNING (EF) nr. 139/2004 FUSIONSPROCEDURE Art. 4 (4) dato: 09/11/2006 KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles,

Læs mere

Fusionsanmeldelser og -gebyrer Vejledning

Fusionsanmeldelser og -gebyrer Vejledning Fusionsanmeldelser og -gebyrer Vejledning Fusionsanmeldelser og -gebyrer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN: 978-87-7029-539-0

Læs mere

Godkendelse af Elkjøp Nordic AS s erhvervelse af enekontrol med visse aktiver i F-Group A/S ( Fona- 10 )

Godkendelse af Elkjøp Nordic AS s erhvervelse af enekontrol med visse aktiver i F-Group A/S ( Fona- 10 ) Dato: 13. juli 2016 Sag: FLID - 16/06687 Sagsbehandler: /SBJ/LIF/LBH/PMO Godkendelse af Elkjøp Nordic AS s erhvervelse af enekontrol med visse aktiver i F-Group A/S ( Fona- 10 ) KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Fusionskontrol. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. Tlf. +45 41 71 50 00. E-mail: kfst@kfst.dk

Fusionskontrol. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. Tlf. +45 41 71 50 00. E-mail: kfst@kfst.dk 2013 Fusionskontrol Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN: 978-87-7029-538-3 Vejledningen er udarbejdet af Konkurrence-

Læs mere

Godkendelse af Danish Agro Machinery Holding A/S erhvervelse af enekontrol med fem forhandlere af CLAAS landbrugsmaskiner

Godkendelse af Danish Agro Machinery Holding A/S erhvervelse af enekontrol med fem forhandlere af CLAAS landbrugsmaskiner Dato: 8. marts 2018 Sag: DIPS-18/02115 Sagsbehandler: PMO/LFI/ Godkendelse af Danish Agro Machinery Holding A/S erhvervelse af enekontrol med fem forhandlere af CLAAS landbrugsmaskiner 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Markedsafgrænsning i praksis

Markedsafgrænsning i praksis Markedsafgrænsning i praksis Young Competition Law Professionals, 24. august 2017 Louise Kastfelt, Souschef, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agenda 1. Rammen for markedsafgrænsningen 2. Markedsundersøgelser

Læs mere

Fusionsanmeldelser og -gebyrer Udkast til vejledning

Fusionsanmeldelser og -gebyrer Udkast til vejledning Fusionsanmeldelser og -gebyrer Udkast til vejledning Fusionsanmeldelser og -gebyrer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Nordic Capitals overtagelse af Bladt Industries Holding A/S

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Nordic Capitals overtagelse af Bladt Industries Holding A/S 21. maj 2012 ITE 4/0120-0401-0101 /MOH/LVS Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Nordic Capitals overtagelse af Bladt Industries Holding A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog

Læs mere

Der er på denne baggrund tale om en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. konkurrencelovens

Der er på denne baggrund tale om en fusion omfattet af fusionsbegrebet, jf. konkurrencelovens 4. oktober 2011 MSF 4/0120-0401-0084 /LTA Forenklet godkendelse: Sammenlægning af Danske Automat Spil A/S og Elite Gaming A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ( KFST ) modtog den 30. august 2011 en anmeldelse

Læs mere

Bekendtgørelse om anmeldelse af fusioner

Bekendtgørelse om anmeldelse af fusioner Bekendtgørelse om anmeldelse af fusioner I medfør af 12 b, stk. 3, og 15 b i konkurrenceloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 155 af 1. marts 2018, og efter indhentet udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen,

Læs mere

DSV Road A/S erhvervelse af aktiviteter fra Rygaard Transport og Logistic A/S. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

DSV Road A/S erhvervelse af aktiviteter fra Rygaard Transport og Logistic A/S. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter 11. september 2015 BET 15 /06097 EBG, SAM, JMH og CHJ DSV Road A/S erhvervelse af aktiviteter fra Rygaard Transport og Logistic A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

[...]. Aleris A/S er i dialog med de øvrige minoritetsaktionærer i Privathospitalet Hamlet A/S om erhvervelse af deres aktiepost.

[...]. Aleris A/S er i dialog med de øvrige minoritetsaktionærer i Privathospitalet Hamlet A/S om erhvervelse af deres aktiepost. 5. juli 2011 MSF 4/0120-0401-0076 //MER /MNI Forenklet godkendelse af Aleris A/S erhvervelse af kontrol med Privathospitalet Hamlet A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (herefter KFST) modtog den 1.

Læs mere

Rammeaftale på byggematerialer

Rammeaftale på byggematerialer 7. marts 2014 1 Rammeaftale på byggematerialer Christian Østby-Svanholm, konsulent, SKI 7. marts 2014 2 Rammeaftale på værktøj og materialer til bygningsdrift og vedligehold SKI Infodage 2014 7. marts

Læs mere

Group 4 Falck A/S' overtagelse af The Wackenhut Corporation

Group 4 Falck A/S' overtagelse af The Wackenhut Corporation Group 4 Falck A/S' overtagelse af The Wackenhut Corporation Journal nr.3:1120-0401-29/infra/lob Resumé 1. Group 4 Falck anmeldte den 13. februar 2002 en planlagt fusion mellem Group 4 Falck og det amerikanske

Læs mere

Danicas overtagelse af 2/3 af Frederiksbergcentret

Danicas overtagelse af 2/3 af Frederiksbergcentret Danicas overtagelse af 2/3 af Frederiksbergcentret 7. november 2000 Journal nr.2 8034-2, hgo Beslutning vedrørende virksomhedsovertagelse jf. konkurrencelovens 12c, stk. 7 Resumé 1. Advokat Johannus Egholm

Læs mere

Ingram Micro ApS er et dansk selskab og er salgsagent for Ingram Micro AB på det danske marked.

Ingram Micro ApS er et dansk selskab og er salgsagent for Ingram Micro AB på det danske marked. 25. juni 2009 TIF 4/0120-0401-0038 /TBJ, JKM Actebis Computer A/S overtagelse af Ingram Micro ApS og Ingram Micro AB s danske aktiver Konkurrencestyrelsen har den 31. marts 2009 modtaget endelig anmeldelse

Læs mere

Godkendelse af Jysk Fynske Medier P/S køb af Midtjyske Medier og visse tilknyttede aktiviteter i Jylland. 1. Transaktionen

Godkendelse af Jysk Fynske Medier P/S køb af Midtjyske Medier og visse tilknyttede aktiviteter i Jylland. 1. Transaktionen Dato: 21. december 2015 Sag: METS-15/07582 Sagsbehandler: /AKJ/NVH/STP Godkendelse af Jysk Fynske Medier P/S køb af Midtjyske Medier og visse tilknyttede aktiviteter i Jylland KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Værktøj og materialer til bygningsdrift og vedligehold

Værktøj og materialer til bygningsdrift og vedligehold 11. juni 2014 1 Værktøj og materialer til bygningsdrift og vedligehold 11. juni 2014 11. juni 2014 2 Agenda Gennemgang af Rammeaftale 12.01 Baggrund Struktur og leverandører Anvendelse Priser og rabatter

Læs mere

Nordic Capital Fond VII s overtagelse af EDB Gruppen A/S

Nordic Capital Fond VII s overtagelse af EDB Gruppen A/S Nordic Capital Fond VII s overtagelse af EDB Gruppen A/S 18. juli 2008 Journalnr. 4/0120-0401-0030/TIF/JKM Konkurrencestyrelsen har behandlet fusionsanmeldelsen vedrørende Nordic Capital Fond VII s (i

Læs mere

Passion for tømmerhandel

Passion for tømmerhandel år med byggeri Passion for tømmerhandel Det hele startede i 1974. Drivkraften var en passion for tømmerhandel for medejer Vagn Hansen. Stedet var Øster Jølby midt på Mors, og det blev begyndelsen på den

Læs mere

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner 1. Beskrivelse af fusionen 1.1. Giv en kort beskrivelse af fusionen med angivelse af, hvem der fusionerer, fusionens art, jf. Inatsisartutlov

Læs mere

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner Bilag 1 1. Beskrivelse af fusionen 1.1. Giv en kort beskrivelse af fusionen med angivelse af, hvem der fusionerer, fusionens art (hel eller delvis

Læs mere

Holmris A/S erhvervelse af B8 A/S. 1. Sagsfremstilling. 1.1 Parterne og deres aktiviteter

Holmris A/S erhvervelse af B8 A/S. 1. Sagsfremstilling. 1.1 Parterne og deres aktiviteter Dato: 26. april 2018 Sag: MTF-18/08329 Sagsbehandler: /LBH/NVH Holmris A/S erhvervelse af B8 A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Sagsfremstilling Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 10.

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Roskilde Bank A/S

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Roskilde Bank A/S 29-07-2009 TIF 4/0120-0401-0042 /SAH Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Roskilde Bank A/S Den 22. juli 2009 meddelte Danmarks Nationalbank (herefter Nationalbanken), at denne sammen med

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af kontrollen med Fionia Bank

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af kontrollen med Fionia Bank 3. april 2009 TIF 4/0120-0401-0039 /JKM Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af kontrollen med Fionia Bank Den 11. marts 2009 meddelte Afviklingsselskabet til sikring af finansiel stabilitet

Læs mere

ARCUS-GRUPPEN HOLDING AS TILSAGN OM FRASALG AF BRØNDUMS

ARCUS-GRUPPEN HOLDING AS TILSAGN OM FRASALG AF BRØNDUMS 27-05 2013 12/14481 /MNI PUNKT 4: RÅDSMØDE DEN 29. MAJ 2013 ARCUS-GRUPPEN HOLDING AS TILSAGN OM FRASALG AF BRØNDUMS KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Erhvervs- og Vækstministeriet INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

RESUMt h

RESUMt h Indholdsfortegnelse 1. RESUMt- -- - - -- - --- -- - -h -- --- ----3 2. AFGØREISE.. _,_....,_.., - ---.. - -.. --- --- h6 3. SAGSFREMSTILLING- --- --- --- - - - ---7 INDLEDNING_,.,... 7 DE INVOLVEREDE VIRKSOMHEDER..----

Læs mere

produkter til entreprenører og håndværkere gennem trælast- og tømmerhandelen. Det direkte salg fra leverandør til entreprenør/håndværker er beskedent.

produkter til entreprenører og håndværkere gennem trælast- og tømmerhandelen. Det direkte salg fra leverandør til entreprenør/håndværker er beskedent. Fusion mellem Dendek og Ditas Journal nr 3:1120-0401-27/Industri/jec. Rådsmødet den 24. april 2002 Resumé 1. Dendek A.m.b.a. og Ditas A/S har den 27. marts 2002 anmeldt en fusion mellem de to indkøbsforeninger.

Læs mere

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank 1 af 6 08-08-2012 13:36 Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank Journal nr 2:8032-213. Rådsmødet den 26. januar 2000 1. Resumé Zurich Forsikring har ved brev af 26. juni 1998 anmeldt en

Læs mere

Lemvigh-Müller Holding A/S køb af Louis Poulsen El-teknik A/S

Lemvigh-Müller Holding A/S køb af Louis Poulsen El-teknik A/S 18/11/12 Lemvigh-Müller Holding A/S køb af Louis Poulsen El-teknik A/S Advokatfirmaet Jonas Bruun Bredgade 38 1260 København K 23. september 2005 Journal nr. 3/1120-0401-0075/ CGA/FI Konkurrencestyrelsen

Læs mere

Salgs- og markedsføringsaftale mellem Duni A/S og Asp-Holmbald

Salgs- og markedsføringsaftale mellem Duni A/S og Asp-Holmbald 1 af 7 08-08-2012 12:46 Salgs- og markedsføringsaftale mellem Duni A/S og Asp-Holmbald J.nr. 2:8032-636/sbr Rådsmødet den 16. december 1998 1. Resumé Duni A/S og Asp-Holmblad A/S har 30. juni 1998 anmeldt

Læs mere

Fusionskontrol Vejledning

Fusionskontrol Vejledning Fusionskontrol Vejledning Januar 2017 Fusionskontrol Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN: 978-87-7029-538-3 Vejledningen

Læs mere

Sag T-219/99. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag T-219/99. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag T-219/99 British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»Konkurrence misbrug af dominerende stilling Kommissionens kompetence forskelsbehandling af luftfartsselskaber relevant produkt-

Læs mere

Bilag: Beslutning vedr. fusion jf. konkurrencelovens 12c, stk. 2

Bilag: Beslutning vedr. fusion jf. konkurrencelovens 12c, stk. 2 Bilag: Beslutning vedr. fusion jf. konkurrencelovens 12c, stk. 2 Journal nr.3:1120-0401-22/osk/service 1. Resumé 1. Advokat Gitte Holtsø (Advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg) har den 16. oktober 2001,

Læs mere

Bekendtgørelse om anmeldelse af fusioner

Bekendtgørelse om anmeldelse af fusioner BEK nr 1005 af 15/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 13/05879

Læs mere

Dato for ikrafttrædelse af fusionen m.v.: Er fusionen anmeldt/meddelt andre konkurrencemyndigheder?

Dato for ikrafttrædelse af fusionen m.v.: Er fusionen anmeldt/meddelt andre konkurrencemyndigheder? Bilag 1 Meddelelsesskema K5 DEL A Meddelelsen vedrører: Fusion Virksomhedsovertagelse Sammenlægning af virksomheder Dato for beslutning om fusionen m.v.: Dato for ikrafttrædelse af fusionen m.v.: Er fusionen

Læs mere

2001-01-26: Danske Trælast A/S mod Konkurrencerådet

2001-01-26: Danske Trælast A/S mod Konkurrencerådet 2001-01-26: Danske Trælast A/S mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26. januar 2001 i sag j.nr. 00-110.520 Danske Trælast A/S (advokat Erik Mohr Mersing) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Bekendtgørelse om anmeldelse af fusioner

Bekendtgørelse om anmeldelse af fusioner BEK nr 1005 af 15/08/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 13/05879 Senere ændringer

Læs mere

Sag nr. COMP/M.3737 Yara / DLG / Agro DK. FORORDNING (EF) nr. 139/2004 FUSIONSPROCEDURE. Art. 4 (4) dato: 01/09/2005

Sag nr. COMP/M.3737 Yara / DLG / Agro DK. FORORDNING (EF) nr. 139/2004 FUSIONSPROCEDURE. Art. 4 (4) dato: 01/09/2005 DA Sag nr. COMP/M.3737 Yara / DLG / Agro DK Kun den danske udgave kan fås og er autentisk. FORORDNING (EF) nr. 139/2004 FUSIONSPROCEDURE Art. 4 (4) dato: 01/09/2005 KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

Læs mere

Godkendelse af PFA Pension Forsikringsaktieselskabs overtagelse af Mølholm Forsikring A/S KONKURRENCE- OG

Godkendelse af PFA Pension Forsikringsaktieselskabs overtagelse af Mølholm Forsikring A/S KONKURRENCE- OG Dato: 4. september 2013 Sag: TIFS-13/07203-14 Sagsbehandler: /SAM/KVE/JKM/TFL Godkendelse af PFA Pension Forsikringsaktieselskabs overtagelse af Mølholm Forsikring A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Konkurrencera dets afgørelse den 30. maj GlobalConnects køb af Nianet

Konkurrencera dets afgørelse den 30. maj GlobalConnects køb af Nianet Konkurrencera dets afgørelse den 30. maj 2018 GlobalConnects køb af Nianet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk Journal nr. 18/05939

Læs mere

Baggrundsnotat: EQT V Limited og ATP s overtagelse af KMD A/S

Baggrundsnotat: EQT V Limited og ATP s overtagelse af KMD A/S Baggrundsnotat: EQT V Limited og ATP s overtagelse af KMD A/S 25. februar 2009 4/0120-0401-0036/TIF/TBJ,JKM Konkurrencestyrelsen har modtaget anmeldelse af, at kapitalfonden EQT V Limited har indgået aftale

Læs mere