Norm for afløbsinstallationer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Norm for afløbsinstallationer"

Transkript

1 Dansk standard DS udgave Norm for afløbsinstallationer Code of Practice for Sanitary Drainage Wastewater Installations

2 DS 432 København DS projekt: M ICS: Første del af denne publikations betegnelse er: DS, hvilket betyder, at det er en standard udarbejdet på nationalt niveau. DS-publikationen er på dansk. Denne publikation erstatter: DS 432:2000 og DS 432/Ret. 1: : Der er d.d. foretaget 2 mindre rettelser i tabel og 1 tilføjelse af tegn for Afløbskoefficienten i afsnit på side 37 (da) : Der er d.d. foretaget en rettelse i Brettings formel I Anneks A under pkt. A2 på side 69 (da), rettelsen omfatter indførsel af et manglende =. DS-publikationstyper Dansk Standard udgiver forskellige publikationstyper. Typen på denne publikation fremgår af forsiden. Der kan være tale om: Dansk standard standard, der er udarbejdet på nationalt niveau, eller som er baseret på et andet lands nationale standard, eller standard, der er udarbejdet på internationalt og/eller europæisk niveau, og som har fået status som dansk standard DS-information publikation, der er udarbejdet på nationalt niveau, og som ikke har opnået status som standard, eller publikation, der er udarbejdet på internationalt og/eller europæisk niveau, og som ikke har fået status som standard, fx en teknisk rapport, eller europæisk præstandard DS-håndbog samling af standarder, eventuelt suppleret med informativt materiale DS-hæfte publikation med informativt materiale Til disse publikationstyper kan endvidere udgives tillæg og rettelsesblade DS-publikationsform Publikationstyperne udgives i forskellig form som henholdsvis fuldtekstpublikation (publikationen er trykt i sin helhed) godkendelsesblad (publikationen leveres i kopi med et trykt DS-omslag) elektronisk (publikationen leveres på et elektronisk medie) DS-betegnelse Alle DS-publikationers betegnelse begynder med DS efterfulgt af et eller flere præfikser og et nr., fx DS 383, DS/EN 5414 osv. Hvis der efter nr. er angivet et A eller Cor, betyder det, enten at det er et tillæg eller et rettelsesblad til hovedstandarden, eller at det er indført i hovedstandarden. DS-betegnelse angives på forsiden. Overensstemmelse med anden publikation: Overensstemmelse kan enten være IDT, EQV, NEQ eller MOD IDT: Når publikationen er identisk med en given publikation. EQV: Når publikationen teknisk er i overensstemmelse med en given publikation, men præsentationen er ændret. NEQ: Når publikationen teknisk eller præsentationsmæssigt ikke er i overensstemmelse med en given standard, men udarbejdet på baggrund af denne. MOD: Når publikationen er modificeret i forhold til en given publikation.

3 Indholdsfortegnelse Side 0 Forord Ikrafttræden Overgangsbestemmelser Bygningsreglementets krav Fælles krav til vand- og afløbsinstallationer Afløbsinstallationer Materialer, komponenter og udførelse Indledning Generelt Gyldighedsområde Normative referencer Lovgivning og administrative forhold Byggelovgivning Byggeloven Bygningsreglement Lokale vedtægter Typegodkendelser Byggesagsbehandling Byggearbejder, der kræver byggetilladelse Byggearbejder, der skal anmeldes Byggearbejder, der kan udføres uden byggetilladelse eller anmeldelse Forhold til anden lovgivning Dispensation Tinglysning Klage Straf Afløbsinstallationer særlige forhold Udledning af afløb Tilslutning til spildevandsanlæg Anden bortskaffelse af spildevand Ændring af eksisterende afløb Afløbsledninger i vej Afløbsledninger over anden mands grund Avls- og driftsbygninger Autorisation Symboler og enheder Definitioner Overordnede krav og forudsætninger Kapacitet Driftsforhold Ydre og indre påvirkninger Temperaturpåvirkninger Fysiske påvirkninger Tæthed Kemiske påvirkninger Ressourceforbrug Vandforbrug Energiforbrug Materialer Korrosionsbestandighed Bestandighed over for termiske påvirkninger Bestandighed over for mekaniske påvirkninger Farer, skader og ulemper Sikring mod brand- og røgspredning Sikring mod eksplosioner Sikring af hovedafløbsledninger Sikring af afløbsinstallationer og omgivelser Sikring mod ulykker Forhold til vandforsyningsanlæg og -installationer (da)

4 2.3.5 Sikring mod skader på ting Sikring af afløbsinstallationen Sikring af bygningsdele Sikring mod skade som følge af oversvømmelse Afløbsinstallationens omfang Opstemning i hovedafløbsledninger Overstrømning mellem afløbssystemer Overstrømning mellem installationsgenstande mv Sikring mod tilstopning Rensning Sikring mod frostskader Holdbarhed Sikring mod lugtgener Lugtlukker Spredning af lugt Tæthed af ledning mv Sikring mod rotter Sikring mod støjgener Støjs opståen Spredning af støj Tilslutning til hovedafløbsledninger Sikring mod skader på hovedafløbssystem Sikring mod overbelastning af hovedafløbsledninger Afløbssystem Ventilation af hovedafløbsledninger Afløbsinstallationers dimensionering Afløbsstrøm Spildevandsstrøm Forudsat spildevandsstrøm Dimensionsgivende spildevandsstrøm Koblingsledninger Samleledninger med q S,f < 12 l/s Samleledninger med 12 l/s q S,f 4000 l/s Samleledninger med qs,f > 4000 l/s Regnvandsstrøm Dimensionsgivende regnintensitet Afløbskoefficienter Regnmodtagende areal Drænvandsstrøm Dimensionsgivende afløbsstrøm i fællessystemer Dimensionsgivende afløbsstrøm i separatsystemer Ledningsdimension og -fald Udluftning/lufttilførsel Mindste ledningsfald for selvrensning Mindste ledningsdimensioner af hensyn til tilstopning og rensning Dimensionering af udluftede spildevandsledninger Udluftede spildevandsledningers fyldning Dimensionering Omfang af wc-tilslutninger Dimensionering af udluftningledninger Dimensionering af ikke-udluftede spildevandsledninger Dimensionering Ledningsfald Antal af wc-tilslutninger Begrænsning af faldhøjde og belastninger Dimensionering af regnvandsledninger Regnvandsledningers fyldning Energilinjefald Ledningsdimension og -fald Dimensionering af udluftede fællesledninger Udlluftede fællesledningers fyldning Dimensionering Antal af wc-tilslutninger (da)

5 3.13 Dimensionering af ikke-udluftede fællesledninger Dimensionering Ledningsfald Antal af wc-tilslutninger Begrænsninger af faldhøjden Materialer og komponenter Rør, formstykker og samlinger Brønde Materialer Dimensioner Bundløb mv Brønddæksler (afdækninger) Dæksler og riste Materialer Mekanisk styrke Dækslers tæthed Dæksler og ristes fastholdelse mv Udskillere Udskillere generelt Benzin- og olieudskillere Anbringelse Arrangement mv Dimensionering Fedtudskillere Anbringelse Arrangement mv Dimensionering Sandfang Anbringelse Arrangement mv Pumpeanlæg Sikring mod opstemning, højvandslukker/tilbageløbsstop Anvendelse Arrangement mv Vakuumventiler Anvendelse Arrangement Dimensionering Vandlåse Gulvafløb Sanitetsgenstande Generelt Wc Køkken- og bryggersvaske Håndvaske Brusearrangementer Køkkenkværne Bidet Vaske- og opvaskemaskiner Urinaler Rengørings- og udslagningsvaske mv Udekøkkener Faskiner Små spildevandsrensningsanlæg Samletanke Neutralisatorer Anbringelse Arrangement mv Dampudblæsning Projektering og planlægning Ledninger mv. i jord Lægning (da)

6 5.1.2 Frostsikring Sikring mod skader Hensyn til andre ledningsanlæg Ledningers lokalisering Ledninger mv. i bygning Understøtninger og bæringer Frostsikring Sikring mod kondensdannelse Tilslutninger Tilslutning til stående ledninger Tilslutninger til liggende ledninger Tilslutning af liggende ledninger til liggende ledninger Tilslutning af stående ledninger til liggende ledninger Dimensionsændringer Overgang mellem stående og liggende ledning Overgang fra stående til liggende ledning Overgang fra liggende til stående ledning Retningsændringer på liggende ledninger Udluftningers placering og udførelse Placering af renseudgange Prøveudtagningsbrønde Kontrol og prøvning Generelt Kontrol af ledningsfald mv Tæthedsprøvning Vejledning i drift og vedligeholdelse Brugervejledning Driftsvejledning Vedligeholdelsesvejledning Særlige afløbsinstallationer Afløbsinstallationer med samletank Tagafvandingssystemer med stor fyldning Regnvandsanlæg til brug af regnvand til wc-skyl og vaskemaskiner Anneks A (informativt) Dimensionering af afløbsledninger ved beregning A.1 Forudsætninger A.2 Liggende ledninger, dimension A.3 Liggende ledninger, minimumsfald for selvrensning A.3.1 Spildevandsledninger A.3.2 Regnvandsledninger A.4 Stående ledninger Anneks B (informativt) Dimensioneringsdiagrammer i A4-format Anneks C (informativt) Tilknyttede normer, standarder, love, bekendtgørelser, cirkulærer og publikationer (da)

7 0 Forord Denne reviderede 4. udgave af DS 432, Norm for afløbsinstallationer, er udarbejdet af standardiseringsudvalget DS/S-315 Afløbsteknik. Formålet med revisionen har været at bringe normen i overensstemmelse med de ændringer af lovmæssig og teknisk art, som med virkning fra 1. februar 2008 er indført i bygningsreglementet. Revisionen omfatter ikke en egentlig opdatering af det tekniske indhold. De ændringer, der er indført, er konsekvensrettelser og korrektion og samtidig er sondringen mellem krav- og vejledningstekst bortfaldet. For afløbsinstallationer har størstedelen af de tekniske forskrifter ikke tidligere været optaget i bygningsreglementet, men derimod indeholdt i DS 432, Norm for afløbsinstallationer, som bygningsreglementet har henvist til. De overordnede krav i DS 432 er nu skrevet direkte ind i bygningsreglementet. Opfyldelse af bygningsreglementets krav er ufravigelig. I den foreliggende 4. udgave af DS 432, Norm for afløbsinstallationer, er bygningsreglementets generelle og specifikke krav til afløbsinstallationer anført neden for med angivelse af et referencenummer. En referenceangivelse i normens kapitler henviser til det pågældende referencenummer og indikerer dermed, at kravet er indført i bygningsreglementet. Alle referencer til normer m.v. henviser til den seneste daterede udgave af den nævnte publikation. 0.1 Ikrafttræden Normen erstatter DS 432, 3. udgave , DS 432/Ret 1., 1.udgave , og træder i kraft den Overgangsbestemmelser I en overgangsperiode på 6 måneder fra ikrafttræden af DS 432, 4. udgave, vil såvel denne som DS 432, 3. udgave, samt DS 432/Ret 1., 1. udgave, være i kraft. Projekter skal dog altid udføres efter én udgave. Efter overgangsperiodens udløb er alene DS 432:2009, 4.udgave, gældende. 0.3 Bygningsreglementets krav Ved ændringen af Bygningsreglementet indeholder dette pr. 1. februar 2008 neden for anførte normkrav Fælles krav til vand- og afløbsinstallationer 1. Sikkerhed, funktion og sundhed Vand- og afløbsinstallationer skal udformes, så de frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds-, funktions- og sundhedsmæssig henseende. 2. Holdbarhed Vand- og afløbsinstallationer skal udføres af materialer og komponenter, der er tilstrækkelig holdbare over for de påvirkninger, som de udsættes for. 3. Tæthed Vand- og afløbsinstallationer skal være så tætte, at utilsigtet ind- eller udsivning undgås. 4. Placering Vand- og afløbsinstallationers placering i forhold til bygningsdele, fx fundamenter, eller fastgørelse til bygningsdele skal være sådan, at der ikke kan ske skader på installations- eller bygningsdele. 5. Materialer Komponenter og materialer skal være i overensstemmelse med funktionskravene. 7 (da)

8 6. Fabriksfremstillede produkter karakteristika Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes vandinstallationer skal for så vidt angår karakteristika, der har indflydelse på drikkevandets kvalitet, jf. miljø- og energiministeriets bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg være godkendt af erhvervs- og byggestyrelsen ved ETA-Danmark A/S, medmindre det pågældende produkt er undtaget ifølge de til enhver tid gældende bestemmelser om godkendelsesordningen. 7. Fabriksfremstillede produkter mekanisk/fysiske karakteristika Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes vand- eller afløbsinstallationer, skal for så vidt angår de mekaniske/fysiske karakteristika enten være forsynet med CE-mærke, der viser, at produkterne stemmer overens med en harmoniseret standard eller er omfattet af en europæisk teknisk godkendelse med de for Danmark relevante krav, eller have gennemgået en produktionskontrol og afprøvning benævnt attesteringssystem 3, som svarer til ordning for attestering ii) variant 2 i bilag III i boligministeriets bekendtgørelse om ikrafttræden af EF-direktiv om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om byggevarer med de ændringer, som følger af EF-direktiv om ændring af bl.a. EF-direktiv om byggevarer. Note På erhvervs og byggestyrelsens hjemmeside kan der hentes en liste over, hvilke produkter der kan forventes at skulle CE-mærkes. 8. Regnvandsanlæg Regnvandsanlæg, hvor regnvand fra tage anvendes til wc'er og vaskemaskiner i boliger og boliglignende bebyggelser, skal udformes i overensstemmelse med miljø- og energiministeriets bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. 9. Skadelige tryk og trykstød Vand- og afløbsinstallationer skal udformes, så der ikke opstår risiko for sprængninger samt skadelige tryk og trykstød. 10. Rensningsmuligheder Vand- og afløbsinstallationer skal udformes, så de kan renses i fornødent omfang. Renseadgange og komponenter, der kræver vedligehold, skal være let tilgængelige. 11. Vedligehold teknisk/hygiejnisk Vand- og afløbsinstallationer skal vedligeholdes i fornødent omfang, så de holdes i en teknisk og hygiejnisk forsvarlig stand. 12. Drifts- og vedligeholdelsesvejledning Der skal udarbejdes en drifts- og vedligeholdelsesvejledning, der skal foreligge ved ibrugtagning. Vejledningen skal indeholde et sæt hovedtegninger med oplysning om placering af alle komponenter, der kræver vedligeholdelse og kontrol. Vedligeholdelsen og kontrollen skal beskrives Afløbsinstallationer Generelt 13. Installationsgenstandes afløbsmulighed Enhver lokalitet og installationsgenstand med vandinstallation med aftapning skal forsynes med passende afløbsmulighed. 14. Bortledning af regnvand Afløb for regnvand skal udføres, hvor nedsivning eller vandansamling kan medføre risiko for bygninger eller bygningsdele, eller andre ulemper fx gener for trafik. 15. Bortledning af spildevand Afløbsinstallationer skal dimensioneres og udføres, så der opnås en tilfredsstillende bortledning af det tilførte afløbsvand under hensyntagen til tilslutningsforholdene og omgivelserne samt til installationens, grundens og bygningens forudsatte anvendelse. 8 (da)

9 16. Sikkerhed Afløbsinstallationer skal dimensioneres og udføres, så der er tilstrækkelig sikkerhed for, at der ikke forekommer Materialer, komponenter og udførelse 17. Skadelige stoffer Afløbsinstallationer og hovedafløbssystem må ikke tilføres stoffer, der kan skade eller forringe funktionen af hovedafløbssystem, renseanlæg eller recipient. 18. Dæksler og afdækninger Dæksler og afdækninger skal være udformet, placeret og fastholdt på en sådan måde, at der er tilstrækkelig sikkerhed mod ulykker have en styrke, så de kan modstå de påvirkninger, som de udsættes for være monteret, så de belastninger, der påføres, ikke skader afløbsinstallationerne. 19. Opstemning Ved risiko for opstemning i hovedafløbssystemet skal afløbsinstallationer udformes, så opstemningen ikke kan medføre skadelig oversvømmelse i husinstallationen. 20. Overstrømning til andre systemer Afløbsinstallationer skal udformes, så der ikke sker overstrømning til vandforsyningsanlæg og vandinstallationer, eller til et andet afløbssystem eller en anden installationsgenstand. 21. Separatsystem Hvis hovedafløbsledningerne er udført som separatsystem, skal afløbsinstallationer udføres som separatsystem. 22. Ventilation af hovedafløbsledninger Hvis kommunalbestyrelsen forlanger det, skal der etableres fornøden ventilation af hovedafløbsledninger gennem en ejendoms afløbsinstallation. 23. Placering Afløbsinstallationer skal holdes på egen grund. I normens tekst er reference til bygningsreglementets hovedkrav angivet ved: Hovedkrav nummer fx /15/. 9 (da)

10 1 Indledning 1.1 Generelt Denne norm for afløbsinstallationer giver en række anvisninger på en teknisk forsvarlig udførelse af afløbsinstallationer i overensstemmelse med de overordnede krav, som er indeholdt i BR 08. Det præciseres, at teksten koncentrerer sig om de overordnede, funktionelle krav og giver eksempler på og anvisninger i, hvordan disse krav kan opfyldes. Én måde at opfylde funktionskravene i bygningsreglement 08 er at følge vejledningen i denne standard. Andre løsninger, der er ligeså gode/effektive, kan også anvendes. Det kræver dog et ekstra dokumentationsarbejde end blot at henvise til kravene i BR 08. Af øvrige publikationer, der giver eksempler på udførelse af afløbsinstallationer, kan nævnes: SBI-anvisning 185, Afløbsinstallationer (denne publikation giver eksempler for afløbsinstallationers projektering, udførelse og vedligeholdelse). SBI-anvisning 200, Vådrum. Rørcenter-anvisning 001, Ressourcebesparende afløbsinstalltioner i boliger, Rørcenter-anvisning 003, Brug af regnvand til wc-skyl og vaskemaskiner i boliger, Rørcenter-anvisning 009, Nedsivning af regnvand i faskiner, Afløbsanlæg i jord kloakmesterarbejde, Teknologisk Institut, Erhvervsskolernes Forlag, Kloakmesterarbejde, 5.udgave Nyt Teknisk Forlag, Vand og afløb Ståbi, 3. udgave Fortolkningsspørgsmål i relation til normens tekst henvises til standardiseringsudvalget DS/S-315 Afløbsteknik. 1.2 Gyldighedsområde Denne norm gælder for afløbsinstallationer i bygninger og i jord inden for grundgrænsen til bortledning af spildevand, regnvand og drænvand. Bortledning kan ske til hovedafløbsledninger, til anlæg for rensning, til opsamling og til nedsivning. Normen gælder for afløbsinstallationer for møddingsvand, ajle og gylle fra og med gulvafløb, overkant af afløb fra gulvrender, kanaler og lignende til tilslutning til beholdere. Normen gælder såvel for nye installationer som for ændringer og tilføjelser i eksisterende anlæg. Reparation af ledninger og mindre ændringer ved udskiftning af enkelte sanitetsgenstande, armaturer, apparater, beholdere mv. kan også udføres med materiel og metoder, der også var tilladt efter gældende regler på afløbsinstallationens udførelsestidspunkt. Brandtekniske foranstaltninger er ikke omfattet af normen. De overordnede krav i 2 gælder for alle typer af afløbsinstallationer, herunder de særlige afløbsinstallationer, der er anført i 8. Kravene og anvisningerne i kapitlerne 3-7 sigter primært på afløbsinstallationer, sådan som de traditionelt udføres i Danmark. Der er således tale om gravitationssystemer, hvor begrænsning af tryksvingninger sker ved lufttilførsel gennem de vandførende ledninger, fx fra eventuelle udluftninger. Vedrørende drænsystemer henvises til DS 436, Norm for dræning af bygværker. Normen gælder for ledningsspecifikke forhold. For ikke-ledningsspecifikke forhold henvises til DS 475, Norm for etablering af ledningsanlæg i jord. 10 (da)

11 1.3 Normative referencer Normative referencer er henvisninger til andre standarder, hvis bestemmelser i form af daterede eller udaterede referencer gælder for denne standard. Disse normative referencer er anført de relevante steder i teksten, og publikationerne er nævnt nedenfor. Når daterede referencer ændres eller revideres, vil ændringen eller revisionen ikke gælde for denne standard, medmindre der udgives et tillæg eller en revideret udgave. For udaterede referencer gælder den nyeste udgave af den pågældende publikation. DS 430 Dansk Ingeniørforenings norm for lægning af fleksible ledninger af plast i jord DS 436 Norm for dræning af bygværker m.v. DS 437 Norm for lægning af stive ledninger af beton mv. i jord DS 439 Norm for vandinstallationer DS 455 Dansk Ingeniørforenings norm for tæthed af afløbssystemer i jord DS 475 Norm for etablering af ledningsanlæg i jord DS 440 Norm for mindre afløbsanlæg med nedsivning 1.4 Lovgivning og administrative forhold Udførelse af installationer for afløb i og fra bygninger inden for grundgrænsen er byggearbejder i henhold til byggelovgivningen. Byggelovgivningens administrative bestemmelser skal derfor følges ved sådanne installationsarbejder Byggelovgivningen Byggelovgivningen består af: Byggeloven Byggeloven indeholder grundlæggende regler og principper, herunder administrationens kompetence til at udfærdige supplerende forskrifter bl.a. om teknisk-konstruktive forslag. Byggeloven gælder for hele landet med undtagelse af Færøerne og Grønland Bygningsreglement 2008 Bygningsreglementet, der er udfærdiget med hjemmel i byggelovens 5 og 6, indeholder de teknisk-konstruktive krav til alt byggeri. For afløbsinstallationer er de overordnede krav skrevet ind i bygningsreglement I denne norms afsnit og er gengivet de i bygningsreglementet angivne overordnede krav. Bygningsreglement 2008 henviser til DS 432, Norm for afløbsinstallationer, som vejledning til opfyldelse af bygningsreglementets krav Lokale vedtægter Lokale myndigheder (kommuner) kan bestemme, at specielle lokale forskrifter skal overholdes. Vedtægterne, hvis gyldighedsområde er begrænset til den pågældende kommune, indeholder fx for afløbsinstallationers vedkommende en betalingsvedtægt om grundejernes kloakbidrag Typegodkendelser Afløbsinstallationer er ikke omfattet af en obligatorisk VA-godkendelsesordning. For produkter, der anvendes i afløbsinstallationer, skal der foreligge en dokumentation for, at produkterne overholder funktionskravene i bygningsreglementet. 11 (da)