Ny silo. Tilladelse til opførelse af kornsilo Bladstrupvej 94, 5400 Bogense

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny silo. Tilladelse til opførelse af kornsilo Bladstrupvej 94, 5400 Bogense"

Transkript

1 Ny silo Tilladelse til opførelse af kornsilo Bladstrupvej 94, 5400 Bogense 13. marts 2014

2 Afgørelse vedr. opførelse kornsilo på ejendommen beliggende Bladstrupvej 94, 5400 Bogense. Nordfyns Kommune har den 7. januar 2014 modtaget en anmeldelse om opførelse af kornsilo i hht. Bek. om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug 1, 27 på ejendommen beliggende Bladstrupvej 94, 5400 Bogense, matr. nr. 10b, Grindløse By, Grindløse, tilhørende Claus Lillemose, Bladstrupvej 94, 5400 Bogense. Kommunen træffer i hh. til bekendtgørelsen afgørelse om, at der er tale om anlæg, der opfylder ovenstående kriterier. Kommunen foretager herunder nabohøring og træffer efter en konkret vurdering af påvirkningen af miljø, landskab og naboer, afgørelse om at projektet kan iværksættes som anmeldt, eller om det udløser krav om miljøgodkendelse af husdyrbruget efter Lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, Lov nr af 20/12/2006. Afgørelsen kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet. Nordfyns Kommunes vurdering: Ejendommen og det ansøgte anlæg Ejendommen er ved kommunen registreret som en landbrugsejendom med svineproduktion. Ansøger ønsker at opføre silo til i alt højst 917 tons korn, med en diameter på 12,8 m og en totalhøjde på højst 12,35. Der vil blive opsat en 18,5 KW blæser, som vil blive placeret i et såkaldt Bulderhus af hensyn til støj hos de omkringliggende naboer. Siloen skal placeres i tilknytning til de eksisterende bygninger på ejendommen. Der vil i forbindelse med opførelsen af siloen, ikke ske nogen ændringer af dyreholdet, ligesom der ikke vil ske ændringer af gødningsopbevaring eller udbringningsarealer. Siloens placering Siloen placeres i tilknytning til ejendommens øvrige bygninger, og opføres 10 m nord for eksisterende maskinhus. Siloen skal placeres minimum 5 m fra eksisterende bygninger for at overholde brandsikkerhedsmæssige afstandskrav til andre bygninger. Siloen opføres i umalede metalplader, og der vil fra siloen være transportanlæg til maskinhuset. Al aflæsning af korn til siloen vil ske i maskinhuset for at mindske støvgener, ligesom tømning fra siloen vil ske i maskinhuset. 1 Bek. Nr. 294 af 4. oktober 2013, Bekendtgørelse om tilladelse og godkendelse m.v. af husdyrbrug.

3 Siloen vil blive placeret ca. 30 m fra nærmeste nabo. Tørreanlæg i kornsiloer kan give støjgener hos de omkringliggende naboer hvilket ansøger er opmærksom på. Ansøger har oplyst at blæseren til siloen placeres bortvendt fra nærmeste nabo, ligesom der vil blive gjort tiltag til yderligere støjværn omkring blæseren. Ny kornsilo 10 m Maskinhus Stald

4 Det vurderes at placeringen af den nye silo er hensigtsmæssig i forhold til tilkørselsforhold, og i tilknytning til eksisterende bygninger. Placeringen i forhold til naboer er ikke optimal, men det vurderes at der ikke er bedre placering i forhold til den planlagte drift. Ejendommens placering. Ejendommen er beliggende i det åbne land, syd for Grindløse. Området er beliggende i nitratfølsomt indvindingsområde. Natur. Det ansøgte byggeri ligger ikke i områder omfattet af beskyttelsesinteresser mht. natur. Grundvand. Afstanden til nærmeste almene vandindvindingsboring er ca. 2 km sydøst for det ansøgte byggeri. Nærmeste enkeltindvinding er en markboring beliggende ca. 380 m sydvest for ejendommen. Ejendommen er endvidere beliggende i et nitratfølsomt indvindingsområde. Det er kommunens vurdering, at opførelsen af kornsiloen ikke vil medfører en påvirkning af grundvandet, eller vil være i strid med områdets klassificering som nitratfølsomt indvindingsområde. Naboer. Ejendommen er beliggende på Bladstrupvej 94. Siloen vil blive placeret i forbindelse med ejendommens driftsbygninger på modsatte side af vejen. Siloen vil kunne ses fra naboejendommene, men vil blive opført i tilknytning til de øvrige bygninger på ejendommen. Siloen ønskes opført i tilknytning til maskinhuset, da håndteringen af korn skal ske i denne bygning. Støj og trafik Ansøger er opmærksom på at der kan forekomme støjgener i forbindelse med tørring af korn, og der vil blive foretaget de nødvendige tiltag for at støjen ikke overstiger gældende støjgrænser for erhvervsmæssige aktiviteter i landzone. Den opsatte blæser er en blæser på 18,5 KW, med et beregnet støjniveau ved naboskel på 59 db. Der vil blive opsat et såkaldt Bulderhus omkring blæseren som har en støjdæmpende effekt på minimum 20 db. Jf. Miljøstyrelsens vejledende retningslinier, Ekstern støj fra virksomheder, vejledning nr. 5/1984, er det laveste maksimale støjniveau som skal overholdes for virksomheder i landzone 40 db, som er i tidsrummet alle dage. Med et såkaldt Bulderhus vil det beregnede støjniveau ved nærmeste nabo således være 39 db, og støjniveauet vurderes således at være overholdt. Der vil være trafikstøj i forbindelse med fyldning af siloen, men af og pålæsning vil ske i den tilknyttede bygning, hvilket vil mindske støj- og støvgener i forbindelse med af og pålæsning ved siloen.

5 Samlet vurdering. Nordfyns Kommune vurderer at opførelsen af kornsiloen opfylder kravene for en anmeldelse i hht. 19 i godkendelsesbekendtgørelsen, og at den kan opføres som ansøgt uden, at det vil medføre en væsentlig negativ påvirkning på miljøet herunder, at de landskabelige værdier tilsidesættes, og uden at naboer påvirkes væsentligt. Det er derfor Nordfyns Kommunes vurdering, at byggeriet kan udføres som anmeldt uden det kræver en godkendelse efter 11, stk.2, i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug, lov nr af 20/12/2006. Partshøring. Der har været afholdt partshøring af berørte parter. Der er i forbindelse med partshøringen ikke indkommet bemærkninger. Fristen for udnyttelse. Fristen for udnyttelse af tilladelsen er to år, fra den dato den er meddelt. Der gøres opmærksom på at der ligeledes skal meddeles byggetilladelse. Afgørelsen vil blive offentliggjort på Nordfyns Kommunes hjemmeside den 13. marts Afgørelsen kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet i henhold til 76 i lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug. De klageberettigede er: ansøger, miljøministeren og enhver med en individuel væsentlig interesse i afgørelsen. Endvidere er en række foreninger og organisationer klageberettigede. En eventuel klage skal være skriftlig, stiles til Natur- og Miljøklagenævnet og sendes til Nordfyns Kommune. Klagen skal være Nordfyns Kommune i hænde ved kontortids ophør senest 4 uger fra afgørelsens meddelelse, dvs. senest 10. april Umiddelbart efter klagefristens udløb videresender kommunalbestyrelsen klagen til Natur- og Miljøklagenævnet ledsaget af det materiale, der er indgået i miljøgodkendelsens behandling. Hvis afgørelsen påklages får ansøger besked. Eventuelle klager har ikke opsættende virkning medmindre Natur- og Miljøklagenævnet beslutter andet. Med venlig hilsen Lise-Lotte Kragh Ingeniør Direkte tlf llk@nordfynskommune.dk

6 Parter: Torben Olsen, Bladstrupvej 81, 5400 Bogense Lillian og Brian Olsen, Bladstrupvej 85, 5400 Bogense Mads og Laila Ansbjerg, Bladstrupvej 87, 5400 Bogense Bror David Lillemose, Bladstrupvej 92, 5400 Bogense Kopi tilsendt: Danmarks Naturfredningsforening, Masnedøgade 20, 2100 København Ø; e-post: Danmarks Naturfredningsforening Nordfyn, Leo Jensen. E-post: Naturstyrelsen, Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ. E-post: