REFERAT AF 3. MØDE I ARBEJDSGRUPPE OM KULTUR SOM REGIONAL UDVIKLINGSFAKTOR AFHOLDT DEN 14. juni 2010.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REFERAT AF 3. MØDE I ARBEJDSGRUPPE OM KULTUR SOM REGIONAL UDVIKLINGSFAKTOR AFHOLDT DEN 14. juni 2010."

Transkript

1 REFERAT AF 3. MØDE I ARBEJDSGRUPPE OM KULTUR SOM REGIONAL UDVIKLINGSFAKTOR AFHOLDT DEN 14. juni BILAG 1 DELTAGERE: Rolf Tufvesson, Helsingborg Christer Akej, Simrishamn Abbas Razvi, Region Hovedstaden Søren Eriksen, Region Sjælland Marie Stærke, Køge Afbud: Tommy Nilsson, Vinslöv Anders Almgren, Lund Bjarne Kristiansen, Bornholm, Region H. Anette Vedel, Öresundskomiteen (ref.) Ola Jacobson, Region Skåne Vibeke Skov Larsen, Kulturkonsulent og medlem af bestyrelsen for børnekulturens netværk under Kulturministeriet, DK og medlem at bestyrelsen i CKI. Kirsten Schneider, projektleder for Kulturgaranti for børn og unge i Interreg projekt KulturMetapol Øresund Pernille Holm, delprojektansvarlig for Interreg projektet Kulturmetapol - Unge møder unge Margareta Olsson, Region Skåne, projektansvarlig for statistikprojektet Kulturbarometer et pilotprojekt, og medprojektleder Anne Sofie Thorvardarson, Københavns Kommune Maria Tsakiris, Projektkonsulent, Interreg sekretariatet 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt 2. Godkendelse af referat fra møde den 5. februar 2010 Referat af 12. april 2010 blev godkendt. 3. ØRUS er vedtaget og indeholder en række forslag til handlinger indenfor emnet kultur. Arbejdsgruppen tager en drøftelse af mulige konkrete initiativer relateret til ØRUS-kultur. (Se også særskilt om børn og unge punkt 4).

2 Oplæg ved Maria Tsakiris projektkonsulent i Interreg sekretariatet om igangværende projekter indenfor kulturfeltet. Arbejdsgruppen besluttede på sidste møde at have som fast punkt på dagsordenen, hvordan der kan etableres mere langsigtede tværgående strukturer, som skaber en bedre politisk forankring af øresundsregionale projekter og emner. Der tages udgangspunkt på hvert møde i igangværende projekter eller aktuelle temaer. Bilag 2: Oversigt over igangværende Interreg projekter indenfor kultur Maria Tsakiris oplyste, at Interreg IVA har cirka 31 mio. EURO tilbage i programmet. De overordnede indsatsområder er følgende: 1. Fremme økonomisk vækst 2. Binde regionen sammen 3. Fremme hverdagsintegrationen Ideelle organisationer og foreninger og kommuner er meget vigtige indenfor tema 3. Blandt andet kulturel samhørighed hører under dette emne. Der findes en del kulturprojekter, men de er næsten alle relativt små : Kultur som vækstpotentiale kunne høre under emne 1. Men der findes ikke kulturprojekter i dag. Interreg rapporten Når grænser brydes et overblik over Interreg IIIA Øresundsregionen kan ses her: Rapporten giver et overblik over hidtil afviklede projekter under Interreg IIIA perioden. Interreg og Öresundskomiteen aftalte at sende link til rapporten digitalt med henblik på at rapporten kan spredes til så mange som muligt også via arbejdsgruppen til interessenter bredt på Sjælland og i Skåne, herunder særligt til kommuner. Rapporten kan ikke læses på nettet. Men via et link kan man bestille at få rapporten tilsendt. Arbejdsgruppen havde en diskussion om, hvordan der skabes (politisk) engagement for at prioritere kultur. Kunst og kulturel udfoldelse har en værdi i sig selv. Men kultur bliver også et alt vigtigere erhvervsområde. Region Sjælland oplyste, at 10 procent af den erhvervsaktive befolkning i den region er beskæftiget inden for kultur- og fritidsområdet og andelen er stigende. Knap 30 procent af alle kulturbeskæftigede i Danmark og Sverige er beskæftigede i Øresundsregionen. Kultur handler også om livskvalitet og attraktivitet i forhold til, hvor borgerne vælger at bo. Det blev konstateret, at det ofte er lettere at fremme kultur i den samlede politiske prioritering, når kulturen sandsynliggøres som et udviklingsinstrument i andre politiksammenhænge, end når der argumenteres ud fra værdien af kultur i sig selv. Arbejdsgruppen opfordrede Öresundskomiteens sekretariat til sammen med Interreg sekretariatet at udarbejde en række anbefalinger en A4 side - til hvordan et projekt bedst hjælpes på vej overfor specielt kommunerne.

3 Arbejdsgruppen bemærkede, at det var vigtigt, at Interregprogrammet understøtter prioriteringerne i ØRUS. Maria Tsakiris, Interreg sekretariatet, bemærkede, at nogle af projekterne muligvis havde set anderledes ud, hvis der havde haft politisk forankring fra starten. Et Interregstøttet förprojekt, som kunne sætte fokus på det politiske engagement og dets betydning kunne være interessant at støtte, om nogen ville være leadpartner, mente Maria Tsakiris. Til arbejdsgruppens overvejelse på næste møde nævnte Maria i øvrigt et kommunalt Interregprojekt som kunne blive styrket ved at få politisk forankring. Det er projektet KÖP, som er et mikroprojekt, der har til formål at identificere fælles samarbejdsområder for danske og svenske kommuner. Man kan læse mere om projektet her: und/kommunernas+%c3%96resundsplattform Arbejdsgruppen stillede sig bag et forslag om at afholde et seminar med en række tema workshops i efteråret Fokus for workshops vil blive tilrettelagt i en tæt dialog med kommunale aktører og andre kulturinteressenter. Der tages udgangspunkt i ØRUS og de kulturpolitiske prioriteringer i Skåne og på Sjælland. Mulige temaer kunne være: Museums samarbejde om eksempelvis digitalformidling Børn og unge (blandt andet en øresundsregional kulturgaranti og Unge møder unge med fokus også på de, der har anden baggrund end dansk svensk) Samarbejde mellem kunstnere og erhvervsliv styrke krydsfeltet mellem kreative erhverv kunstnere og vidensbaserede virksomheder. Forskning omsat til kulturel praksis Formålet med workshops er at skabe informationsudveksling mellem Skåne og Sjælland hos organisationer og personer med specifikt engagement indenfor en række prioriterede områder, skabe grundlag for matchmaking og sætte rammer for idé- och projektudvikling. Forslaget er, at værter for disse workshops er Öresundskomiteen och Interreg sekretariatet. En række interessenter og medlemsorganisationer engageres indenfor de enkelte workshops. Seminaret skal bidrage til at fremme fælles indsatsområder med flere konkrete initiativer over Øresund. Der skal være tale om indsatsområder af strategisk betydning for Sjælland og Skåne. Initiativerne skal have udgangspunkt i ØRUS og Interreg skal præsenteres og indgå i overvejelser i forhold til finansiering af initiativer. Målet er at få merværdi ved at inddrage/matche ressourcer, kundskab, styrkeområder fra den danske og svenske side af Øresund. Region Sjælland har særligt på museumsområdet gode erfaringer med at udvikle regionale samarbejdsprojekter. Til eksempel projektet KURS (1, 6 mio. dkk) til udvikling af samarbejdsplatform mellem Vestsjællands Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum, Køge Skitse Samling, Samtidsmuseet i Roskilde og Odsherred Kunstmuseum. Ved hjælp af mobiltelefoni fik de bla. kontakt med mange børn og unge. Projektet blev afviklet i 2009/2010.

4 Arbejdsgruppen understregede vigtigheden af at inddrage regionale aktører og allerede indhentede erfaringer. Endvidere er det vigtigt at det øresundsregionale initiativ understøtter de kulturpolitiske processer og prioriteringer på Sjælland og i Skåne. Tidspunktet for seminaret skal afpasses i forhold til allerede igangværende processer, som kan bidrage til at skabe klarhed over prioriteringer i regionen. 4. Drøftelse af initiativer for at realisere visionen i ØRUS om børn og unge og kultur. Oplæg ved a. Vibeke Skov Larsen, Kulturkonsulent og medlem af bestyrelsen for børnekulturens netværk under Kulturministeriet, DK. Medlem af bestyrelsen i CKI b. Ola Jacobson, KulturSkåne, om Skånes kulturplan og prioriteringer for børn og unge. c. Kirsten Schneider om kulturgarantiprojekt i Interregprojektet Kulturmetapol Øresund og Pernille Holm også kulturmetapol Øresund Unge møder unge. ØRUS tekst: En markant gemensam satsning på kultur för med och av barn och unga i till exempel skolor och idrottsföreningar, ska stimulera barn och unga att tidigt komma i kontakt med kulturen på båda sidor av Sundet, och därmed bli ambassadörer för dialog och samarbete tvärs över Öresund: 1. En diskussion måste föras mellan regioner och kommuner om möjliga insatser. Det kan till exempel vara att få till stånd en ordning som främjar svenska kulturarbetare att verka i danska skolor och vice versa. Det kan vara gemensamma projekt för danska och svenska ungdomar genom samarbete mellan kulturinstitutioner eller genom initiativ från idrottsföreningar på båda sidor av Sundet. Sådana öresundsregionala initiativ är nödvändiga för att stärka ungdomarnas språkförståelse och öppenhet gentemot regionens möjligheter, också när de senare ska välja utbildning och arbete. Et højprioriteret emne i ØRUS er børn og unge. Vibeke Skov Larsen oplyste, at Huskunstnerordningen i Danmark er prioriteret med 40 mio over 4 år. Børnekulturens netværk har netop vedtaget en ny strategi, hvor der er særlig fokus på unge. Vibeke bemærkede videre, at det er afgørende, at rammebetingelserne er i orden for de medarbejdere i kommunerne, der skal udføre opgaverne over Øresund med kultur. Hun anbefalede, at man satser på de store aktører, som findes i forvejen. Man skal satse på de store kommuner til at trække læsset. De små kommuner har svært ved at løfte opgaven ressourcemæssigt, både hvad angår økonomi og personale. Hendes erfaring er i øvrigt, at det kan være vanskeligt at få især de danske regioner i spil i forhold til det øresundsregionale samarbejde. Man skal benytte sig af, at man har København som en hovedstad i regionen og som statsligt knudepunkt for den danske side Mange store institutioner findes i hovedstaden, men kun enkelte har den øresundsregionale dimension. Det er en opgave for Öresundskomiteen at styrke incitamentet for et gavnligt samarbejde.

5 Børnekulturens netværk er meget interesseret i samarbejde. Børn og unge og interkultur skal tænkes anderledes. Man skal gøre det, ikke for at brande ude i verden eller lignende, men fordi vi ikke kan lade være og for vores egen skyld. I forhold til at lave Øresundsregionale projekter med, for og af børn og unge er der en udfordring sprogligt og finansielt. Endvidere er netværkene ikke helt synlige nok. Og man skal tænke mobilitet på en anden måde, når det handler om børn og unge. Vibeke Skov Larsen var meget tilfreds med, at der nu er vedtaget en kulturstrategi for Øresundsregionen som en del af ØRUS. Behovet og tanker har været der længe. Hun bemærkede videre, at det er vigtigt, at man lægger sig op ad ØRUS. Interregpuljen skal bruges proaktivt strategisk i forhold til at definere temaer og initiativer. Der er brug for kontinuerlig kompetenceudvikling for de, som arbejder over Øresund. De netværk, som skabes i sådanne sammenhænge er afsæt for fremtidige initiativer. Kommuner i Hovedstadsområdet/regionen arbejder på en kulturaftale. Københavns kommune planlægger at gennemføre et initiativ, som hedder Copenhagen Kids, hvor børn og unge bliver udsat for kultur på forskellige måder. En mulighed er at booste dette samarbejde og de nye initiativer i Københavns kommune, så det kan sprede sig til noget mere udenfor København. Hun bemærkede i øvrigt, at Danmark har et biblioteksnetværk og der findes et samarbejde omkring digitalisering. Et initiativ har fokus på formidling til familier. Også interessant i øresundsregional sammenhæng. Arkitektur og designsamarbejde kunne udvikles i fællesskab. Børnekulturens netværk arbejder på et unge til unge projekt, som man er vært for. Dette projekt kunne udvides til også at omfatte Øresund, hvis der kommer ønsker om dette fra Øresundsregionale aktører. Børnekulturens netværk kan stille sig til rådighed med kundskab, netværk og kan være projektpart og vært. Man vil også være fokuseret på at samarbejde med Odense og Århus og andre parter i Danmark. Arbejdsgruppen var optaget af, at man har fokus på det, som kommunerne allerede er i gang med. At man kobler de kommuner og regioner, som har samme prioriteringer. Der er brug for et klart overblik over hvilke prioriteringer, der er i forhold til børn og unge i kommunerne.( Interegprojektet Kulturmetapol Øresund vil levere en rapport i løbet af efteråret 2010 som kan give et vist overblik). Skåne har givet 100 mio. nye penge til kulturen i den sidste periode. Mens der kan være risiko for at flere kommuner i Danmark skærer i budgetterne for kultur. Pernille Holms fortalte om Interreg projektet Unge møder unge (alder ca ). Hendes powerpoint er vedhæftet dette referat. Målet er, at foranledige skabende møder mellem unge, men det er også et kompetenceudviklingsprojekt. Også de voksne har dannet netværk på forvaltningsniveau på grundlag af projektet.

6 På forespørgsel om hvad der fik projektet i gang svarede Pernille Holm, at det var afgørende for projektet, at der var skabt en ramme for at mødes om et tema. Det er endvidere vigtigt, at hver part indledningsvist tager stilling til, hvor man selv allerede har nogle ressourcer og at definere hvor man selv allerede i forvejen er på vej hen. Initiativerne er baseret på allerede eksisterende netværk. I dette tilfælde kreative byer i Hovedstadsregionen. Et andet incitament for at igangsætte projektet var tidligere projekterfaringer. Kirsten Schneiders oplæg er vedhæftet som powerpoint. Projektet ser på om der er fælles kulturpakker. Kan der skabes en fælles forståelse om fælles tilbud til børn og unge (0-18 år). De kan konkludere, at projekter der virker er følgende: LMS = levende musik i skolerne Kulturpakker en kulturgaranti med en kulturoplevelse på hvert trin. Kulturkoordinatorer i kommuner eller på institutionerne er afgørende. Hvad bør alle kommuner gøre: Blandt andet bør alle lave kulturplaner for børn og unge Anvende projekter, der virker i én kommune i en anden kommune. Rapport med oversigt over best practice vil være klar sandsynligvis oktober 2010 eller senest ved udgangen af Arbejdsgruppen sætter rapporten på dagsordenen, når den er klar med henblik på at vurdere, hvordan den kan forankres politisk. Den vil blive inddraget i den planlagte workshop i efteråret, som afholdes af Öresundskomiteen og Interreg. Ola Jacobson, Region Skåne, Powerpoint er vedhæftet. Ola oplyste, at Region Skånes kulturplan sættes på dagsordenen den 15. december med henblik på budget beslutning. I august diskuteres første gang indhold i en fremtidig kulturplan med kommunerne i Skåne. Kommunerne synes at have fokus på følgende - Kulturgaranti er koblet til lærerprocesser og udbud med mere. Det handler om procesudvikling sammen - Kulturskoler - Skabende skole national satsning. Der kunne være en point i at lave fælles udviklingsprojekter over Øresund på dette felt. - Eget skabende kultur af børn - Region Skåne har skrivit en överenskommelse med den idéburna sektorn. - Skoletjenestens uppdrag diskuteras inom ramen för en övergripande strategi för barnoch ungdomskultur. Samarbejdet med Kommunforbundet Skåne skal være med til at udvikle projektet skabende skole. Ønsket er, at samordningen skal ligge på Skånsk niveau. Den nye samvirken model kommer til at indebære at Kommunforbundet bliver mere inddraget i kultur.

7 Den skånske kulturplan vil også kunne fungere som en platform for Interregprojekter i fremtiden. En summarisk oversigt over den danske og svenske organisering af kulturen udarbejdet af Öresundskomiteen i samarbejde med Regions Skåne og Region Sjælland sendes til arbejdsgruppen. Arbejdsgruppen opsummerede oplæg og diskussioner og konstaterede, at der pågår processer, hvis resultat arbejdsgruppen vil afvente, før den giver nogle klare anbefalinger til, hvor de ser fælles konkrete prioriteringer vedrørende børn og unge i Øresundsregionen. Temaet børn og unge vil indgå ved kulturseminaret i november 2010, omtalt under punkt Lanceringsevents for - Drøftelse i arbejdsgruppen af ønsker fra brugerne vedrørende websiden. Der deltog samlet over 70 personer ved de to lanceringsevents i Kunsthal Charlottenborg i København og Operaen i Malmö. Der blev ved lanceringseventen udtrykt ønske om, at websiden også omfatter film og design. Arbejdsgruppen vurderede den vedhæftede liste over de kommentarer, der er indkommet til siden skriftligt. Arbejdsgruppen var umiddelbart positiv til alle de indkomne forslag. Men det blev samtidigt bemærket, at man skal være opmærksom på, at hjemmesiden anvendes til at skabe overblik med henblik på samarbejder om kultur over Øresund mellem kulturaktører og er således ikke primært en borger/turistmålrettet hjemmeside. 6. Øresundsregional kulturstatistik et emne i ØRUS: Kulturbarometer Øresund et Interreg projekt. Indledning ved projektleder for kulturbarometer Øresund, Margareta Olsson, Region Skåne og Anne Sofie Thorvardarson, Københavns Kommune. Bilag 4: Evalueringsrapport klar. Margareta Olssons oplæg findes som powerpoint. Arbejdsgruppen tog en drøftelse af konklusionerne i rapporten. Et af de strategiske punkter i ØRUS er, at der skabes øresundsregional statistik med fokus på kultur og oplevelser som bidrag til at synliggøre regionens kulturelle ressourcer og styrke integrationen. Specielt Malmö Stad fremhævede i deres høringssvar over ØRUS vigtigheden af, at der skabes en øresundsregional kulturstatistik. Anne Sofie Thorvardarson, Københavns Kommune oplyste, at der er fokus på kvalitative analyser. Kommunerne har behov for brugerinddragelse. Hellere spørge, hvorfor end hvor mange. Hvordan indfanger man ikke- brugere. Man bør indgange unges brug af sociale medier også. Man ser gerne regionen(regionerne) med en rolle som samordner. Der har været stor tilslutning fra den svenske side og lille tilslutning fra den danske side.

8 Københavns Universitet og Lunds universitet skal inddrages for at få kobling mellem praktik og teori. Det er vigtigt, at der er øget dialog med forskersamhället Agendaen for projektet har blandt andet været at få et billede at kommunernes behov på fakta niveau. Man skal bygge på det konkrete samarbejde i kommunerne. Skåne har en udviklingsstrategi, som skal tage hånd om, at kulturpolitisk forskning omsættes til praksis. Der er fokus også på kulturpolitikkens effekt. En konference afholdes i efteråret Der er dialog om at inddrage kultur som en del af et nyt ØRESTAT projekt. Sekretariatet sender orientering til alle i arbejdsgruppen om ØRESTATprojektet, når der foreligger flere oplysninger. Arbejdsgruppen vedtog at tage emnet på dagsordenen igen for næste møde for stillingtagen til det videre forløb for at sikre relevant kundskab om kulturforbrug og adfærd i Øresundsregionen. En mulighed er, at den kvantitative del/statistikken kan håndteres som element i et ØRESTAT projekt. Mens den kvalitative del - Undersøgelser af borgernes kulturvaner på begge sider af Øresund - kunne være et fælles projekt mellem regionerne. 7. Information fra medlemmerne af arbejdsgruppen om kulturinitiativer af betydning i Øresundsregional sammenhæng. Fire politikere fra Region Sjælland skal til Almedalsveckan i juli. For Region Hovedstaden deltager blandt andet Abbas Razvi sandsynligvis. Kultur og Oplevelser" diskuteres onsdag den 7. juli med afsæt i ØRUS. Region Sjælland er partner i et Interregprojekt med Femern, som nu er blevet godkendt. På baggrund af en fælles dansk-tysk ansøgning bevilgede det dansk-tyske Styringsudvalg den 1. juni 2010 et maksimalt tilskud fra INTERREG. "kulturlink Fehmarnbelt-Region - Leben im neuen Kulturraum Leve i et nyt kulturrum" (som er projektets nye titel). Alle kommuner i Kulturregion Midt-Vestsjælland og Kulturregion Storstrøm er partnere. Det treårige projekt igangsættes den 1. september Det danske Kulturministerium har bevilget kr. til projektet, øremærket "yderligere kulturelle aktiviteter" på dansk side. Region Sjælland har 3 kulturregioner. Man er i øjeblikket i nyovervejelser om kontrakter efter Der er nogen usikkerhed om, hvad Kulturministeriet vil og kan med kulturaftalerne. Det hænger blandt andet sammen med, at der forventes besparelser. Skåne har fokus på kulturporteføljen og forhandlinger med staten. Man regner med at have porteføljen på plads januar Region Skåne er blevet medlem af IKON. Malmö har taget imod en iransk journalist. Simrishamn er også med sammen med 5-6 kommuner. Også danske kommuner har tilsvarende initiativer.

9 8. Eventuelt Næste møde afholdes den 1. september kl Svar fra den danske kulturminister om svensk deltagelse i kulturtopmøde. Der er kommet svar den 2. juni fra kulturminister Per Stig Møller på brevet fra Öresundskomiteen om ministerens strategi Kultur for alle kultur i hele landet fra december Arbejdsgruppen var enig om, at det kunne være nyttigt i løbet af efteråret at rette henvendelse til ministeren med henblik på et møde med denne om komiteens arbejde med kultur. Dansk-svensk topmøde i anledning af Øresundsbroens 10 års fødselsdag Sekretariatet orienterede om, at der afholdes dansk-svensk ministermøde i Limhamn udenfor Malmø i forbindelse med Øresundsbroens 10 års fødselsdag. På dagsordenen er den fortsatte udvikling og integration i Øresundsregionen efter de første ti år med broen. Öresundkomiteens formand Jerker Swanstein, Region Skåne taler for ministrene på mødet. 12 danske og svenske ministre mødes. Fra dansk side deltager: Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen Udenrigsminister Lene Espersen Videnskabs- og teknologiminister Charlotte Sahl-Madsen Beskæftigelsesminister Inger Støjberg Transportminister Hans Chr. Schmidt Miljøminister og minister for nordisk samarbejde, Karen Ellemann. De møder følgende svenske kolleger: Nordisk samarbejdsminister og socialforsikringsminister, Christina Husmark Pehrsson Udenrigsminister Carl Bildt

10 Infrastrukturminister Aasa Torstensson Kommune- og finansminister Mats Odell Kulturminister Lena Adelsohn Immigrationsminister Tobias Billström.

11 BILAG 2 Sammanställning av Interreg-projekt med inslag av kultur: Ingångvarande Interreg-projekt: - Örescen för barn och unga (Projektet tar utgångspunkt i scenkonst för barn och unga. Lead Partner: Svenska ASSITEJ) - Ind i barokken - ett fællenordiskt kulturmøde (Projektet tar utgångspunkt i en gränsöverskridande teaterföreställning och bygger en struktur för att skapa en historisk koppling kring arrangemangen. Lead Partner: Holbæk Teater) - Musikbroen (ett institutionellt samarbete mellan musikskolor i Öresundsregionen för att bygga upp ett nätverk, planera gemensamma sommarläger, konferenser för musiklärare etc. Lead Partner: Ishøj Musikskole) - Amaprof (Ett samarbete mellan två så kallade open-air museeum med utgångspunkt i den gemensamma Öresundsregionala historien. Lead Partner: Fotevikens Maritima Centrum) - Kulturdriven Innovation (Projektets mål är att utveckla arbetsmodeller för hur man genom tillämpad kulturanalys kan få verksamheter att arbeta tvärs över sundet samt att utveckla modeller för hur man får studenter inom humaniora att integreras i förvärvslivet på en öresundsgemensam arbetsmarknad. OBS! detta projekt är inte ett renodlat kulturprojekt ) Leadpartner Saxo Instituttet. - Øresundsregionen som kreativ metapol (Ett kompetensutvecklingsprojekt som tager utgångspunkt i förståelsen för kultur och kreativitet som motor för hållbar stadsutveckling. Lead Partner: Herlev kommune) Nyss avslutat mikroprojekt: - Plattform för Öresundsregional kulturbarometer och kulturstatistik (Projektet tar utgångspunkt i det faktum att det saknas en systematisk kunskap när det gäller det gränsregionala bruket och utbudet av kultur samt medborgarnas syn på utbud, satsningar och bruk av kultur i Öresundsregionen. Lead Partner: Kultur Skåne) Projekt under Interreg III (avslutade) - Exhibit-Øresund (utvecklade nya sätt att kommunicera på Internet) Fringo och Förening Öresund (Två projekt som sammankopplade ideella föreningar på tvärs över Sundet) og Minnenas bro (Dokumenterade regionens gemensamma historia genom intervjuer med personer inom äldrevården) Sport Öresund och Idrott över Sundet (två projekt som syftade till att koordinera samarbetet kring idrott över sundet) Øresundsfolk (skapade en webbutställning med livsöden och historier från regionen, historiska såväl som nutida) Øresundsoverblik (knöt samman publikationer och information kring regionen i en gemensam webbportal)

12 - Kommunikation og markedsføring av Kulturbro (Ett projekt som marknadsförde Kulturbro 2002) Øresund filmkommission (samlade resurserna i regionen för att underlätta och locka till filminvesteringar) Kulturdriven Næringslivs udvikling-knut Leadpartner Vellinge kommune - Sound Forum Øresund. Leadpartner Øresundsuniversitet. Forene spidskompetence indenfor lydforskning, lydindustri og lyddesign Vor tids musik i Øresundsregionen. Strukturelt samarbejde om musikuddannelser i Øresundsregionen. Leadpartner: Københavns universitet KNUT - Ung konst - Öresunds Kulturambassadörer - Kulturel Identitet, Kulturkartlæggning og planlæggning i Øresundsregionen Öresundskomiteen har med interesse læst strategien Kultur for alle kultur i hele landet fra december 2009.