Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Side 1 af 28 RAPPORT. Lydforhold i heldagsklasser. Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA. Rekvirent: By- og Boligministeriet"

Transkript

1 Side 1 af 28 RAPPORT Lydforhold i heldagsklasser Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA Rekvirent: By- og Boligministeriet December 2000

2 Side 2 af 28 Forord I forbindelse med den aktuelle interesse for skolebyggeri og begrebet heldagsklasser har Byog Boligministeriet ønsket at få foretaget en vurdering af konsekvenserne af, at lydforholdene tilpasses både undervisnings- og fritidsaktiviteter ved indretning af heldagsklasser. Projektet tager udgangspunkt i dels de nugældende lydbestemmelser i Bygningsreglement 1995, dels den af DELTA for By- og Boligministeriet udarbejdede rapport: Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri, 1999, og de forslag vedrørende lydbestemmelser, der her er givet som oplæg til senere kravfastsættelse. Vurderingen omfatter blandt andet en analyse af de teknisk-økonomiske konsekvenser ved nybyggeri eller ombygning til heldagsklasser. Rapporten er udarbejdet af DELTA. By- og Boligministeriet har ikke medvirket ved udformningen af rapporten og deler derfor ikke nødvendigvis forfatterens synspunkter.

3 Side 3 af 28 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund Formål, fremgangsmåde og afgrænsning Lydbestemmelser Dagens kravniveau Forslag til fremtidens kravniveau Vurdering af de teknisk-økonomiske konsekvenser Valg af lokaleudformning Nybyggeri Ombygning Vurdering med hensyn til indretning og brugerforhold Vurdering med hensyn til absorbenttyper og brugerforhold Konklusion Referencer...28

4 Side 4 af Baggrund Visse kommuner vil under begrebet heldagsklasser benytte de samme lokaler til undervisning og fritidsaktiviteter. Dette er blandt andet tilfældet ved indretning af indskolingshuse mv., hvor skolen og skolefritidsordningen (SFO) deles om en bygnings lokaler. For disse lokaler er der specielt behov for gennem fastsættelsen af kravniveauet at sikre, at lydbestemmelserne svarer til opfyldelse af behovene ved den akustisk mest krævende aktivitet. I forbindelse med de følgende års børnetalsbetingede fokus på skolebyggeriet, hvor der vil skulle ny- og ombygges et stort antal skoler, har By- og Boligministeriet ønsket at få foretaget en vurdering af konsekvenserne af, at lydforholdene tilpasses både undervisnings- og fritidsaktiviteter ved indretning af heldagsklasser. DELTA har tidligere for By- og Boligministeriet gennemført en analyse af behov og muligheder for forbedringer med hensyn til lydforhold i skoler og institutioner, jf. rapporten: Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri, 1999 [1]. Det fremgår heraf, at der i forbindelse med de nye undervisnings- og indretningsformer, der følger af folkeskoleloven fra 1993, er behov for en række ændringer i lydbestemmelserne for undervisningslokaler. Der vil således i højere grad blive tale om gruppe- og projektarbejde samt fleksible indretninger af undervisningsarealerne, hvilket stiller ændrede krav til lydisolation og efterklangstid. Yderligere vil der for lokaler, der benyttes til både undervisning og fritidsaktiviteter, være særlige behov.

5 Side 5 af Formål, fremgangsmåde og afgrænsning Projektets formål er en vurdering af konsekvenserne af, at lydforholdene tilpasses både undervisnings- og fritidsaktiviteter ved indretning af heldagsklasser. Vurderingen omfatter både indretning efter de nugældende lydbestemmelser i Bygningsreglement 1995 og indretning efter forslag til fremtidens kravniveau. Projektet tager udgangspunkt i den for By- og Boligministeriet udarbejdede rapport: Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri, 1999 [1], og de forslag vedrørende lydbestemmelser, der her er givet som oplæg til senere kravfastsættelse. Projektets analyse omfatter både nybygning og ombygning til heldagsklasser. Med inspiration fra en række konkrete indretningsprojekter er der til brug for den teknisk-økonomiske konsekvensvurdering konstrueret to typeeksempler med hensyn til lokaleudformning i forbindelse med heldagsklasser: det ene til beskrivelse af en mulig udformning ved nybyggeri, det andet til beskrivelse af en mulig ombygningssituation. De to typeeksempler dækker almindelige lokalestørrelser til undervisnings- og fritidsaktiviter samt gangarealer, men ikke værkstedslokaler, fællesrum mv. Den gennemførte teknisk-økonomiske konsekvensvurdering er således afgrænset til følgende situationer ved indretning af heldagsklasser: - Heldagsklasser etableres ved nybyggeri med lydforhold efter dagens kravniveau. Lokaleudformning i henhold til typeeksempel for nybyggeri. - Heldagsklasser etableres ved nybyggeri med lydforhold efter forslag til fremtidens kravniveau. Lokaleudformning i henhold til typeeksempel for nybyggeri. - Heldagsklasser etableres ved ombygning med lydforhold efter dagens kravniveau. Lokaleudformning i henhold til typeeksempel for ombygning. - Heldagsklasser etableres ved ombygning med lydforhold efter forslag til fremtidens kravniveau. Lokaleudformning i henhold til typeeksempel for ombygning.

6 Side 6 af Lydbestemmelser Ved indretning af heldagsklasser, som f.eks. kan forekomme i heldagsskoler, forskoler, fødeskoler, indskolingshuse eller -afdelinger, ønskes undervisning og pasning af børn kombineret i fælles fysiske rammer. Som udgangspunkt må der for heldagsløsninger, hvor de samme lokaler anvendes til undervisnings- og fritidsaktiviteter, gælde et kravniveau for lydbestemmelser svarende til opfyldelse af behovene ved den akustisk mest krævende aktivitet, som lokalerne tænkes anvendt til. Med hensyn til lydisolation vurderes undervisningssituationen at stille de største krav til uforstyrrethed fra omgivelserne. Alle former for klasserum, grupperum, multimedierum, fremlæggelsesrum mv. bør i denne forbindelse betragtes som undervisningsrum, og brug af åbenplanløsninger, hvor det i almindelighed ikke er muligt at opnå tilfredsstillende undervisningsforhold, bør også ved indretning af heldagsklasser undgås. Vedrørende krav til efterklangstid giver især anvendelsen til fritidsaktiviteter behov for en kort efterklangstid. Ved korte efterklangstider (kortere end 0,6 sekund) risikeres det dog, som følge af manglen på gavnlige refleksioner fra rummets overflader, at man nærmer sig den nedre grænse for at kunne gennemføre almindelig klasseundervisning uden at anstrenge stemmen. I de fleste tilfælde vil dette kunne afhjælpes ved hensigtsmæssig placering af absorbenter og reflekterende overflader, i nogle sammenhænge måske ved placering af en egentlig reflektor enten over tavlevæggen eller ved en anden naturlig taleposition i lokalet. En mulighed ses også i at indrette bygningerne således, at der forefindes egentlige auditorier til tavleundervisning og fremlæggelser, mens resten af lokalerne er effektivt dæmpede til brug for projektarbejde og fritidsaktiviteter. Angående brug af gangarealerne gælder, at der også her er behov for en kort efterklangstid, da de naturligt indgår i det areal, hvor børnene ikke blot færdes, men også leger eller arbejder. Som det fremhæves i [1], bør der, hvad enten heldagsklasser indrettes i forbindelse med nybyggeri eller ved ændret anvendelse af eksisterende byggeri, som en del af kommunens beslutningsgrundlag gennemføres en egentlig akustisk projektering. Herved sikres det, at kommunerne får fastlagt det kravniveau, som de ønsker, at lokalerne skal leve op til, og at lydforholdene kan være i orden fra det tidspunkt, lokalerne tages i brug.

7 Side 7 af Dagens kravniveau De lydbestemmelser, der i henhold til Bygningsreglement 1995 [2] gælder for skoler og skolefritidsordninger (SFO), samt de lydbestemmelser, der heraf - med dagens kravniveau - må gælde for heldagsklasser med både undervisnings- og fritidsaktiviteter, er opstillet i Tabel 1. Tabellen indeholder kun bestemmelser for almindelige klasserum, fællesgange og opholdsrum, jf. afgrænsningen i Afsnit 2. Lydbestemmelser Skole SFO Heldagsklasse Luftlydisolation, R w Mellem undervisningsrum, horisontalt (gælder også folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) 48 db - 48 db Mellem undervisningsrum, vertikalt 51 db - 51 db Dør mellem undervisningsrum 37 db - 37 db Mellem undervisningsrum og fællesgang (gælder også folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) 48 db - 48 db Dør mellem undervisningsrum og fællesgang 27 db - 27 db Trinlydniveau, L n,w I undervisningsrum 63 db - 63 db Efterklangstid, T Klasserum/opholdsrum 0,9 s 1) 0,6 s 2) 0,6 s 2) Fællesgang (for SFO og heldagsklasse er det forudsat, at fællesgang som det normalt vil være tilfældet indgår som opholds- og legeareal) 0,9 s 3) 0,6 s 2) 0,6 s 2) Støjniveau, LAeq I undervisningsrum fra tekniske installationer 35 db - 35 db 1) Gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz. Afvigelser fra gennemsnitsværdien må ikke i noget frekvensinterval overstige 0,2 sekund. 2) Gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz. 3) Gennemsnitsværdi i frekvensområdet Hz. Tabel 1 Lydbestemmelser (dagens kravniveau).

8 Side 8 af Forslag til fremtidens kravniveau Forslag til fremtidens kravniveau for lydbestemmelser tager som nævnt i Afsnit 2 udgangspunkt i den tidligere udarbejdede rapport [1] og de forslag vedrørende lydbestemmelser, der her er givet som oplæg til senere kravfastsættelse. Lydbestemmelser Skole SFO Heldagsklasse Luftlydisolation, R w Mellem undervisningsrum, horisontalt 48 db 1) 48 db Mellem undervisningsrum, vertikalt 51 db 1) 51 db Mellem undervisningsrum med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør, folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) 44 db 1) 44 db Mellem undervisningsrum og fællesgang 48 db 1) 48 db Mellem undervisningsrum og fællesgang med dørforbindelse (samlet lydisolation for væg med dør, folde- og mobilvægge, glaspartier mv.) 36 db 1) 36 db Trinlydniveau, L n,w I undervisningsrum 58 db 1) 58 db Efterklangstid, T Klasserum/opholdsrum 0,6 s 2)) 0,4 s 2) 0,4 s2) 3) Fællesgang (for SFO og heldagsklasse er det forudsat, at fællesgang som det normalt vil være tilfældet indgår som opholds- og legeareal) 0,4-0,6 s 2) 0,4 s 2) 0,4 s 2) Støjniveau, LAeq I undervisningsrum fra tekniske installationer og trafik 30 db 30 db 1) Forslag til kravværdier for lydisolation i SFO er ikke fastlagt. Kravene til lydisolation antages dog at være lempeligere end eller svare til kravene i skoler. 2) Bør i princippet overholdes for hver 1/1-oktavværdi i frekvensområdet Hz, evt. mulighed for mindre afvigelse ved 125 Hz. 3) Hertil kommer krav om placering af reflekterende overflader for at sikre mulighed for almindelig klasseundervisning trods den lave efterklangstid. Tabel 2 Lydbestemmelser (forslag til fremtidens kravniveau).

9 Side 9 af 28 De i Tabel 2 opstillede lydbestemmelser må således kun ses som et eksempel på, hvordan lydkravene vil kunne udformes. Bestemmelserne gør det altså ikke ud for et endeligt forslag til fremtidige kravværdier i bygningsreglementet, men tjener alene det formål at danne grundlag for den ønskede konsekvensvurdering af, at lydforholdene tilpasses både undervisnings- og fritidsaktiviteter. Tabellen indeholder som for dagens kravniveau kun bestemmelser for almindelige klasserum, fællesgange og opholdsrum. Med hensyn til efterklangstid kan det tilføjes, at forhold omkring størrelse og anvendelse af visse lokaletyper kan berettige til afvigelser fra de anførte kravværdier. Således bør efterklangstiden for små undervisningslokaler som grupperum, multimedierum mv. svare til 0,4 sekund, mens efterklangstiden for store SFO-fælleslokaler kan øges til 0,5-0,6 sekund. For fællesgange, der ikke benyttes til ophold, leg, gruppearbejde mv., kan efterklangstiden øges til 1,0 sekund.

10 Side 10 af Vurdering af de teknisk-økonomiske konsekvenser Konsekvenserne ved at indrette lokaler til heldagsklasser med de deraf følgende krav til lydforhold er vurderet for to udvalgte typeeksempler med hensyn til lokaleudformning. Det ene beskriver en mulig udformning ved nybyggeri, det andet svarer til en mulig ombygningssituation. For hvert af disse typeeksempler er der efter henholdsvis dagens kravniveau og forslag til fremtidens kravniveau givet eksempler på de lydteknisk nødvendige ændringer af konstruktioner og overflader ved indretning som heldagsklasser, og på dette grundlag er meromkostningerne i forhold til indretning af lokalerne alene til undervisningsbrug beregnet. Det skal her fremhæves, at der ikke er foretaget en modregning med de forventeligt store besparelser, der vil være ved dobbeltanvendelse af lokaler som heldagsklasser frem for anvendelse af to separate sæt lokaler til skole og SFO. Ved bedømmelse af de fundne meromkostninger ved indretning efter lydbestemmelser for de mest krævende aktiviteter er dette vigtigt at have i erindring. Der er således som udgangspunkt tale om en besparelse i en hel anden størrelsesorden end de merudgifter, der her er beregnet. 4.1 Valg af lokaleudformning De valgte lokaleudformninger er som tidligere nævnt konstruerede typeeksempler til brug for den teknisk-økonomiske konsekvensvurdering. Begge eksempler omfatter et klasselokale/opholdsrum af almindelig størrelse og med et tilknyttet gangareal. Der er således taget udgangspunkt i en traditionel lokaleopdeling og -placering ved et gangareal. Vel vidende at mange nyindretninger under indtryk af de nye krav til undervisningsformer og heraf nye indretningsformer, f.eks. med udvidet brug af fleksible rumdelinger, alternative udformninger af gangarealer, udnyttelse af fællesområder mv. vil afvige væsentligt fra denne opdeling, vurderes denne model at være et realistisk grundlag for de ønskede sammenligninger. Beskrivelse af typeeksempel for nybyggeri Figur 1 viser det valgte typeeksempel på lokaleudformning for nybyggeri. En lokaleudformning af denne type ville kunne forekomme f.eks. ved nybyggeri af et indskolingshus.

11 Side 11 af 28 Det mellemstore klasselokale/opholdsrum er indrettet med et skrånende loft og med en stor loftshøjde, f.eks. af hensyn til dagslysprioritering, luftkvalitet og udnyttelse af naturlig ventilation. Det tilknyttede gangareal er tilsvarende udført med stor loftshøjde. Med et gulvareal på 7,5 m 8 m svarende til ca. 60 m 2 og en gennemsnitsloftshøjde for det skrå loft på ca. 4,5 m har klasselokalet et volumen på ca. 270 m 3. Gangen uden for klasselokalet har en bredde på 3,5 m og en gennemsnitsloftshøjde på 4 m. Figur 1 Typeeksempel for nybyggeri. Plan og snit af klasselokale og fællesgang (ikke målfast skitse). Beskrivelse af typeeksempel for ombygning Typeeksemplet for ombygning er vist på Figur 2. Der er her tale om en traditionel, forholdsvis lavloftet lokaleudformning, som typemæssigt forefindes i eksisterende skolebygninger.

12 Side 12 af 28 Det mellemstore klasselokale med plant loft har målene 7 m 8 m 2,85 m, svarende til et gulvareal på ca. 56 m 2 og et volumen på ca. 160 m 3. Gangen uden for klasselokalet har en bredde på 3,5 m og samme loftshøjde som klasselokalet. Figur 2 Typeeksempel for ombygning. Plan og snit af klasselokale og fællesgang (ikke målfast skitse). 4.2 Nybyggeri Det har til brug for beregningerne været nødvendigt at forudsætte og vælge typer af bygningskonstruktioner og materialer samt for absorbenter kombinationer med hensyn til type og placering, der kun kan fremstå som eksempler på de utallige løsningsmuligheder, der vil være ved udformning af et heldagsklassebyggeri. De fundne nødvendige absorbentarealer, som de er angivet i de følgende afsnit, gælder således absorbenter af forskellige udvalgte, men ikke i denne rapport dokumenterede, typer. De angivne absorbentarealer kan derfor ikke benyttes ved projektering.

13 Side 13 af 28 Valg af absorbenter vil ud over en akustisk optimering ofte være bestemt af en række andre faktorer og forudsætninger, f.eks. med hensyn til æstetik, styrke, brand, de øvrige indeklimaparametre og økonomi. Disse parametre har det dog ikke været muligt at inddrage her. Som udgangspunkt for de økonomiske konsekvensvurderinger er der regnet med anslåede håndværkerudgifter (arbejdsløn plus materialer, excl. moms) for forskellige delarbejder; f.eks. er der for lydabsorbenter til vægmontage under ét regnet med en merpris i forhold til en overflade uden absorbent på kr. 500 pr. opsat kvadratmeter absorbent uanset type. Til beregninger af den procentmæssige forøgelse af byggeomkostningerne er der forudsat en anslået samlet håndværkerudgift for et færdigt skolebyggeri på kr excl. moms pr. m 2 etageareal. Nybyggeri efter dagens kravniveau Nybyggeri af heldagsklasser efter dagens kravniveau, jf. lydbestemmelserne i Tabel 1, svarer bortset fra efterklangsbestemmelserne til nybyggeri af undervisningslokaler. De lydteknisk nødvendige ændringer ved indretning af heldagsklasser svarende til typeeksemplet i Figur 1 omfatter således kun efterklangsforholdene i klasselokale/opholdsrum og fællesgang. Klasserummet i heldagsklassen skal udføres med en efterklangstid på 0,6 s, hvor et lokale indrettet alene til undervisningsbrug skal opfylde 0,9 s. Denne reduktion af efterklangstiden af hensyn til fritidsaktiviteterne kommer nu også undervisningen til gode, idet den optimale efterklangstid for undervisningslokaler i dag netop anses for at være 0,6 s. Som udgangspunkt er der regnet med, at to vægge udføres som lette pladebeklædte konstruktioner, mens der til de to andre benyttes tunge, massive konstruktioner. Loftet forsynes med et nedhængt akustikloft, og gulvet udføres med en hård gulvbelægning direkte på et tungt, massivt dæk. I et højloftet lokale som det valgte vil det, selv ved indretning alene til undervisningsbrug efter dagens kravniveau, herudover være nødvendigt med ca. 15 m 2 vægabsorbent. Med henblik på at opfylde dagens krav til heldagsklasser kan der i stedet for et almindeligt akustikloft benyttes et særligt effektivt akustikloft samt suppleres med ca. 25 m 2 af en effektiv lavfrekvensabsorbent på vægarealerne. Da der ikke vil være markante forskelle på håndværkerpriser for forskellige typer af akustiklofter, bliver meromkostningerne ved indretning til heldagsklasse begrænset til omkostningerne ved opsætning af ca. 25 m 2 absorbent på væggene.

14 Side 14 af 28 I gangarealet skal efterklangstiden, i konsekvens af at gangarealet forudsættes at indgå som opholds- og legeareal, være 0,6 s ved heldagsbrug, mens kravet til undervisningsbyggeri er 0.9 s. Herudover er der her tale om, at der også ændres i det frekvensområde, der stilles krav til. Opføres gangarealet med massive vægge vil der ud over et akustikloft være behov for ca. 18 m 2 af en effektiv lavfrekvensabsorbent på vægarealerne for at opfylde kravene til heldagsbyggeri. Indrettes gangarealet derimod med lette pladebeklædte vægge, vil efterklangskravene for heldagsbrug kunne opfyldes alene med et nedhængt, effektivt akustikloft på hele loftsarealet. Af hensyn til fordelingen på rummets flader anbefales noget af absorptionsmaterialet dog anbragt på væggene. Opført som undervisningsbyggeri ville det i begge tilfælde kun være nødvendigt med et almindeligt akustikloft. Med pladebeklædte vægkonstruktioner vil der derfor ikke nødvendigvis være nogen meromkostning forbundet med indretningen af gangarealerne til heldagsbrug, jf. de ovennævnte betragtninger om prisniveauet for akustiklofter. Under de givne forudsætninger vurderes den samlede meromkostning ved nybyggeri af heldagsklasser efter dagens kravniveau således at ligge på ca. kr for typeeksemplets kombination af et klasselokale med tilhørende gangareal. Figur 3 viser (med henblik på sammenligning med de følgende figurer) fordelingen af de anslåede meromkostninger. Typeeksemplets meromkostninger kan omregnes til en merudgift pr. etagemeter for nybyggeri på ca. kr. 145 pr. m 2 etageareal. Merudgifterne svarer til ca. 1% af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en skole Håndværkerudgifter kr Vægabsorbenter 0 Klasserum Gangareal Samlet Figur 3 Anslåede meromkostninger ved lydteknisk nødvendige ekstraforanstaltninger ved indretning af heldagsklasser efter dagens kravniveau. Typeeksempel for nybyggeri.

15 Side 15 af 28 Nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau Nybyggeri af heldagsklasser efter forslaget til fremtidens kravniveau, som det er gengivet i Tabel 2, vil som det er tilfældet med dagens kravniveau i forhold til nybyggeri af undervisningslokaler efter fremtidens kravniveau kun adskille sig ved andre efterklangsbestemmelser. De lydteknisk nødvendige ændringer ved indretning af heldagsklasser svarende til typeeksemplet i Figur 1 omfatter således her også kun efterklangsforholdene i klasselokale/opholdsrum og fællesgang. Det bør dog fremhæves, at én af konsekvenserne af at bygge efter de mulige kommende lydbestemmelser, hvad enten det drejer sig om heldagsklasser eller almindelige skolelokaler, er, at det bliver billigere at indbygge fleksible rumadskillelser. Reduktionen af kravniveauet for folde- og mobilvægge, glasvægge mv. til niveauet for en væg med dørforbindelse rummer således en række besparelsesmuligheder. Efter forslag til fremtidens kravniveau vil der dog tilsvarende, dvs. uafhængigt af om der bygges til heldagsklasser eller til ren undervisning, kunne blive meromkostninger i forbindelse med opfyldelse af de skærpede krav til trinlydniveau, støj fra tekniske installationer og støj fra trafik. Med hensyn til efterklangstid skal klasserummet i heldagsklassen efter fremtidens kravniveau udføres med en efterklangstid på 0,4 s, hvor et lokale indrettet alene til undervisningsbrug skal opfylde 0,6 s, idet der dog henvises til bemærkningerne i Tabel 2. Denne reduktion af efterklangstiden af hensyn til fritidsaktiviteterne kan medføre problemer for nogle typer af klasseundervisning, idet den optimale efterklangstid for undervisningslokaler jf. tidligere anses for at være 0,6 s. Det kan således af hensyn til muligheden for klasseundervisning vise sig nødvendigt at fremme lydudbredelsen i lokalet ved at etablere reflekterende flader, der kan bidrage med gavnlige refleksioner. Mulige foranstaltninger kunne være opsætning af en reflektor over tavlen eller eventuelt mobile reflekterende skærme omkring tavlevæggen. Omkostningerne til en reflektor vurderes at være af størrelsesordenen kr En anden mulighed er i stedet for en del af de fast monterede vægabsorbenter at anvende absorbenter, der muliggør variabel akustik i klasserummet/opholdsrummet. Det kunne herved delvist gøres muligt at veksle mellem den for undervisningsrum optimale efterklangstid og den ønskede efterklangstid for fritidssituationen. Hertil kunne anvendes flytbare absorberende (kontor)skærmvægge eller vægabsorbenter, der kan ændres, trækkes til side eller overdækkes afhængigt af anvendelsessituationen for rummet. Det mest enkle eksempel herpå er et gardin, der enten kan være trukket til side eller være trukket ud som en større absorberende flade foran en væg.

16 Side 16 af 28 Som udgangspunkt for vurderingen af konsekvenserne for nybyggeri efter forslaget til fremtidens kravniveau er der her regnet med, at et klasserum til undervisningsbrug skal opbygges som ovenfor beskrevet for heldagsklasser efter dagens kravniveau. Det vil sige med to vægge, der udføres som lette, pladebeklædte konstruktioner, mens der til de to andre benyttes tunge, massive konstruktioner. Til loftet benyttes et nedhængt, effektivt akustikloft, og gulvet udføres med en hård gulvbelægning direkte på et tungt, massivt dæk. Herudover skal der totalt være ca. 40 m 2 vægabsorbent af typer, der optimeres til det enkelte rum. Herved kan opnås en efterklangstid på omkring 0,6 s. Skal typeeksemplets højloftede lokale udføres med en efterklangstid på omkring 0,4 s til heldagsklassse, vil det herudover være nødvendigt med yderligere ca. 45 m 2 vægabsorbent. Dette vil svare til, at ca. 60% af vægarealerne skal være forsynet med en absorberende overflade, der er optimeret til den aktuelle anvendelse. Endelig vil det af hensyn til absorptionen i den lave del af frekvensområdet sandsynligvis også være nødvendigt at udføre gulvet som en strøopbygning med et hulrum under gulvbelægningen. Merprisen på denne gulvopbygning anslås til ca. kr. 200 pr. m 2. Meromkostningerne ved indretning til heldagsklasse vurderes således at omfatte omkostningerne ved opsætning af ca. 45 m 2 absorbent på væggene samt omkostningerne ved en ændret gulvopbygning. Hertil kommer omkostninger til en eventuel reflektor. For fællesgange, der forudsættes at skulle benyttes til ophold, leg og gruppearbejde, skal efterklangstiden være 0,4 s ved heldagsbrug, mens kravet til undervisningsbyggeri er 0,4-0,6 s. Indrettes gangarealet med lette pladebeklædte vægge og et gulv opbygget med en hård gulvbelægning direkte på et tungt, massivt dæk, vil efterklangskravene for undervisningsbyggeri kunne opfyldes med et nedhængt, effektivt akustikloft på hele loftsarealet suppleret med ca. 20 m 2 vægabsorbent. I heldagsklassebyggeri skal der yderligere bruges ca. 20 m 2 af en effektiv lavfrekvensabsorbent på vægarealerne. I gangarealerne kan gulvopbygningen dog stadig være uden strøer. Under de givne forudsætninger vurderes den samlede meromkostning til kortere efterklangstider og særlige foranstaltniner af hensyn til klasseundervisning at udgøre ca. kr for typeeksemplets kombination af et klasselokale med tilhørende gangareal, opført som heldagsklasse ved nybyggeri efter forslag til fremtidens kravniveau. Fordelingen af de anslåede meromkostninger er vist på Figur 4. Typeeksemplets meromkostninger kan omregnes til en merudgift på ca. kr. 680 pr. m 2 etageareal. Merudgifterne svarer til ca. 6% af den samlede anslåede håndværkerudgift ved nybyggeri af en skole.

17 Side 17 af Håndværkerudgifter kr Reflektorer Gulvkonstruktion Vægabsorbenter 0 Klasserum Gangareal Samlet Figur 4 Anslåede meromkostninger ved lydteknisk nødvendige ekstraforanstaltninger ved indretning af heldagsklasser efter forslag til fremtidens kravniveau. Typeeksempel for nybyggeri. 4.3 Ombygning Hvor det for få år siden som følge af lavere elevtal og deraf mindre behov for klasserum var udbredt at foretage ombygning af skolelokaler, så disse i stedet kunne bruges til en skolefritidsordning i skolens bygninger, er der aktuelt mere interesse for ombygninger, der kan tilvejebringe mulighed for at benytte de samme lokaler til både undervisning og fritidsaktiviteter. Generelt vil udgangspunktet for en sådan ombygning være meget forskelligt, blandt andet afhængigt af skolens alder, og om det er en etageskole eller en etplansskole. Herudover vil der meget ofte i forbindelse med en ombygning kunne foretages mere eller mindre omfattende justeringer af lokaleopdelinger, jf. mulighederne for at etablere fleksible lokaleindretninger, samt mindre tilbygninger, der kan forbedre lokaleforholdene. Væsentlige om- og tilbygninger regnes derimod i denne forbindelse som nybyggeri. Ombygninger vil i mange tilfælde også blive kombineret med almindelig vedligeholdelse, herunder nødvendig fornyelse af overflader og overfladebehandling. Der er med det valgte typeeksempel taget udgangspunkt i en ældre, evt. fleretages skolebygning, hvor der uden ændring af lokalestørrelse og -opdeling ønskes etableret mulighed for at anvende lokalerne som heldagsklasser til både skole og SFO. I overensstemmelse hermed er der til brug for beregningerne forudsat og valgt typer af bygningskonstruktioner og materialer, som vil kunne forekomme i denne type eksisterende skole-

18 Side 18 af 28 bygninger. Der er taget udgangspunkt i, at bygningen opfylder dagens lydbestemmelser til undervisningsbyggeri. Som ved nybyggeri vil der også ved ombygning være utallige løsningsmuligheder, f.eks. ved valg af absorbenters type, kombination og placering, og de valgte løsninger kan kun gøre det ud for mulige eksempler. Disse valg vil selvfølgelig også ved ombygning skulle underkastes en vurdering med hensyn til en række andre faktorer. De angivne nødvendige arealer med absorbenter vil ikke kunne anvendes som erstatning for egentlig projektering. Udgangspunktet for de økonomiske konsekvensvurderinger for ombygning er som for nybyggeri anslåede håndværkerudgifter (arbejdsløn plus materialer, excl. moms) for opsætning af lydabsorbenter. Der er regnet med en anslået pris på kr. 500 pr. opsat kvadratmeter loftabsorbent uanset type og kr. 700 pr. opsat kvadratmeter vægabsorbent. I disse priser er der indregnet, at der kan være tale om både relativt små arealer og ombygning af blot et enkelt rum, hvilket for begge forhold øger lønudgiften pr. kvadratmeter. Til beregninger af den procentmæssige forøgelse af ombygningsomkostningerne er der forudsat en anslået gennemsnitlig håndværkerudgift for en mindre ombygning/renovering af skolebyggeri på kr excl. moms pr. m 2 etageareal, omfattende f.eks. reparation af gulve og øvrige indvendige bygningsoverflader samt mindre ændringer med hensyn til døre og skillevægge. Ombygning efter dagens kravniveau Ved ombygning til heldagsklassebrug efter dagens kravniveau, jf. lydbestemmelserne i Tabel 1, er det kun efterklangsbestemmelserne, der afviger fra bestemmelserne for undervisningslokaler. De lydteknisk nødvendige ændringer ved ombygning til heldagsklasser svarende til typeeksemplet i Figur 2 omfatter således kun efterklangsforholdene i klasselokale/opholdsrum og fællesgang. Klasserummet skal ved ombygning til heldagsklasse bringes til at opfylde en efterklangstid på 0,6 s, hvor det som udgangspunkt er forudsat at have en efterklangstid på 0,9 s. Det eksisterende klasselokale er forudsat udført med tunge, massive vægge og en let vinduesfacade. Loftet er forsynet med et nedhængt akustikloft på ca. 70% af loftsarealet, og gulvet er udført med en hård gulvbelægning direkte på et tungt, massivt dæk. Med henblik på at opfylde dagens krav til heldagsklasser vil der være behov for at supplere med opsætning af ca. 20 m 2 af en effektiv vægabsorbent. Også i gangarealet skal efterklangstiden efter ombygning til heldagsbrug til ophold og leg være 0,6 s, mens fællesgangen som udgangspunkt kun opfylder det gældende krav til undervisningsbyggeri på 0,9 s, endda i et anderledes afgrænset frekvensområde.

19 Side 19 af 28 Gangarealet er forudsat at være udført med massive vægge, et nedhængt akustikloft på ca. 70% af loftsarealet og en hård gulvbelægning direkte på et tungt, massivt dæk. For at opfylde kravene til heldagsbyggeri skal der ved ombygningen suppleres med ca. 13 m 2 vægabsorbent optimeret til den aktuelle anvendelse. Under de givne forudsætninger vurderes den samlede meromkostning ved ombygning til heldagsklasser efter dagens kravniveau således at kunne blive ca. kr for typeeksemplets kombination af et klasselokale med tilhørende gangareal, jf. Figur 5. Omregnes typeeksemplets meromkostninger til en pris pr. etagemeter, bliver merudgiften på ca. kr. 275 pr. m 2 etageareal, svarende til ca. 5% af den samlede anslåede gennemsnitlige håndværkerudgift ved ombygninger Håndværkerudgifter kr Vægabsorbenter 0 Klasserum Gangareal Samlet Figur 5 Anslåede meromkostninger ved lydteknisk nødvendige foranstaltninger ved ombygning til heldagsklasser efter dagens kravniveau. Typeeksempel for ombygning. Ombygning efter forslag til fremtidens kravniveau Vedrørende ombygning til heldagsklassebrug efter forslaget til fremtidens kravniveau, som det er gengivet i Tabel 2, vurderes det, at den ændrede anvendelse fra undervisningslokale til heldagsklasse vil kunne udløse krav om opfyldelse af samtlige lydbestemmelser, som de er foreslået for heldagsklasser. Det betyder, at der ved ombygningen skal tages hensyn til både de lydbestemmelser, der kan henføres til den supplerende anvendelse af lokalerne til fritidsaktiviteter, dvs. efterklangsfor-

20 Side 20 af 28 holdene, og for at imødekomme de generelt skærpede krav til undervisningslokaler og følgelig til heldagsklasser de lydbestemmelser, der omfatter reduktion af trinlydniveau, reduktion af støjniveau fra installationer og evt. opfyldelse af krav til trafikstøjniveau. I de følgende beregninger er det dog forudsat, at meromkostningerne i forbindelse med de sidstnævnte forhold kan betragtes som ubetydelige. Dette vil f.eks. være tilfældet, hvis der ved ombygningen alligevel skal lægges et nyt gulv, der med små justeringer kan bringes til at opfylde det nye kravniveau for trinlyd, samtidigt med at der ved ombygningen skal installeres et mekanisk ventilationsanlæg, der med små ændringer i specifikationerne kan bringes til at opfylde det skærpede krav til installationsstøj, og at lokalerne ikke er belastet af trafikstøj. Væsentlige meromkostninger vil derimod kunne forventes i forbindelse med, at opfyldelse af trinlydniveauet kræver en helt ny gulvopbygning, at efterlevelse af kravet til installationsstøj nødvendiggør indbygning af supplerende kanallyddæmpere i et eksisterende ventilationsanlæg, og at en stærkt trafikeret vej- eller jernbanestrækning fører til krav om nye lydisolerende vinduer. Med den ovenfor valgte forudsætning, hvor der kan ses bort fra meromkostninger vedrørende trinlyd, installationsstøj og trafikstøj, kommer vurderingen af meromkostningerne ved de lydteknisk nødvendige ændringer ved ombygning til heldagsklasser svarende til typeeksemplet i Figur 2 således kun til at omfatte opfyldelse af forslagene til fremtidige efterklangsforhold i klasselokale/opholdsrum og fællesgang. Klasserummet skal ved ombygning til heldagsklasse bringes til at opfylde en efterklangstid på 0,4 s. Udgangspunktet er, at klasserummet opfylder dagens lydbestemmelser svarende til en efterklangstid på 0,9 s. Det eksisterende klasselokale er som ovenfor forudsat at være udført med tunge, massive vægge og en let vinduesfacade. Loftet er forsynet med et nedhængt akustikloft på ca. 70% af loftsarealet, og gulvet er udført med en hård gulvbelægning direkte på et tungt, massivt dæk. For at kunne opfylde den foreslåede korte efterklangstid på 0,4 s for heldagsklasser vil der være behov for både at supplere og delvist erstatte det eksisterende akustikloft med ca. 30 m 2 nedhængt, effektivt akustikloft og at opsætte ca. 35 m 2 optimerede vægabsorbenter af forskellige typer fordelt på rummets vægge. Af hensyn til muligheden for klasseundervisning skal lydudbredelsen i lokalet sikres med gavnlige refleksioner fra overflader i nærheden af underviseren. Dette kunne komme fra den nærmeste del af loftet, f.eks. fra den eksisterende loftsplade, hvoraf en del netop bevares, eller fra en opsat reflektor over tavlen. Herudover kunne mobile reflekterende skærme, evt. udformet som tavler, anvendes.

21 Side 21 af 28 Muligheden for etablering af variabel akustik, som omtalt i Afsnit 4.2, er også til stede i forbindelse med ombygning. Meromkostningen ved ombygning af et klasselokale med henblik på at opfylde forslaget til fremtidens kravniveau for efterklangstid omfatter således udgifter til akustikloft og vægabsorbenter samt eventuelle udgifter til en reflekterende flade over tavlen. Som for nybyggeri skal det her fremhæves, at en af konsekvenserne ved at bygge om efter de mulige kommende lydbestemmelser, hvad enten det drejer sig om heldagsklasser eller almindelige skolelokaler, vil være, at det bliver billigere at indbygge fleksible rumadskillelser. Indbygning af en mobilvæg i stedet for en fast skillevæg vil selv ved ombygning således normalt kræve opfyldelse af den aktuelle lydbestemmelse for luftlydisolation. Reduktionen af kravniveauet for folde- og mobilvægge, glasvægge mv. til niveauet for en væg med dørforbindelse kan således gøre det muligt at vælge en billigere mobilvægstype. For fællesgange, der forudsættes at skulle benyttes til ophold, leg og gruppearbejde, skal efterklangstiden være 0,4 s ved ombygning til heldagsbrug, mens fællesgangen som udgangspunkt kun forventes at opfylde det gældende krav til undervisningsbyggeri på 0,9 s, endda i et begrænset frekvensområde. Gangarealet er også her forudsat at være udført med massive vægge, et nedhængt akustikloft på ca. 70% af loftsarealet og en hård gulvbelægning direkte på et tungt, massivt dæk. For at opfylde kravene til heldagsbyggeri skal der ved ombygningen suppleres med ca. 8 m 2 nedhængt akustikloft af en effektiv type, således at hele loftsarealet er dækket af et akustikloft. Herudover skal der opsættes ca. 28 m 2 vægabsorbent optimeret til den aktuelle anvendelse. Den samlede meromkostning ved ombygning til heldagsklasser efter forslag til fremtidens kravniveau vurderes at udgøre ca. kr for typeeksemplets kombination af et klasselokale med tilhørende gangareal. Figur 6 viser fordelingen af de anslåede meromkostninger.

22 Side 22 af Håndværkerudgifter kr Reflektorer Akustikloft Vægabsorbenter 0 Klasserum Gangareal Samlet Figur 6 Anslåede meromkostninger ved lydteknisk nødvendige foranstaltninger ved ombygning til heldagsklasser efter forslag til fremtidens kravniveau. Typeeksempel for ombygning. Med typeeksemplets gulvareal bliver merudgiften på ca. kr. 930 pr. m 2 etageareal. Dette svarer til ca. 16% af den samlede anslåede håndværkerudgift pr. etagemeter ved mindre ombygninger.

23 Side 23 af Vurdering med hensyn til indretning og brugerforhold Konsekvenserne ved tilpasning af lydforholdene til både undervisnings- og fritidsaktiviteter vil for brugerne først og fremmest være, at lokalerne bliver en brugbar ramme om dels undervisningen og dels fritiden. Undervisningssituationen stiller primært krav til afskærmning mod støj fra omgivelser mv. og til lokalernes efterklangsforhold for at sikre lærerens mulighed for at undervise med færrest mulige gener og elevernes vilkår for indlæring, herunder mulighed for at tilegne sig færdigheder uden at skulle anstrenge sig for at høre. I fritidssituationen er det primære krav derimod at have en kort, dagligstueagtig efterklangstid, der sikrer, at støjen fra børnenes aktiviteter, leg og tale dæmpes mest muligt. De i Afsnit 3.1 opstillede lydbestemmelser for heldagsskoler efter dagens kravniveau forventes at kunne sikre noget nær optimale forhold med hensyn til undervisning, herunder specielt undervisning i henhold til de nye fleksible undervisningsformer, hvor klasseundervisning, gruppeundervisning, projektarbejde og individuel undervisning skal kunne rummes i de samme lokaler. Til gengæld opnås der ikke med disse lydbestemmelser ideelle forhold med hensyn til efterklangstiden i fritidssituationen, hvor yderligere absorberende materialer i lokalerne må forventes at kunne medvirke til at sænke støjniveauet, der dog, jf. redegørelsen herfor i [1], primært er bestemt af en lang række af andre parametre. En positiv effekt for fritidssituationen ligger i, at fællesgangen i forbindelse med heldagsklasser indgår som opholds- og legeareal med efterklangsforhold på lige fod med klasserummet. Dette er i fuld overensstemmelse med, at arealerne i indskolingshuse og heldagsskoler uden for undervisningstiden udnyttes optimalt der er børn alle vegne. Med de i Afsnit 3.2 opstillede forslag til fremtidige lydbestemmelser tages der fuldt højde for ønsket om kort efterklangstid i fritidssituationen. Til gengæld vil der afhængigt af lokaleudformning og -størrelse i forbindelse med undervisning i et vist omfang være behov for placering af, eventuelt særlige, reflekterende overflader for at sikre mulighed for almindelig klasseundervisning. Dette kan således i nogen grad nedsætte fleksibiliteten med hensyn til undervisningsformer og møblering af lokalerne. Ved nybygning af indskolingshuse mv. er der dog mulighed for at indrette specielle auditorier med optimerede lydforhold for undervisning af en eller to klasser, fremlæggelser mv. Som nævnt tidligere er der i den teknisk-økonomiske konsekvensvurdering taget udgangspunkt i en traditionel lokaleopdeling og -placering. Flere nyindretninger ses dog at afvige væsentligt fra denne form.

24 Side 24 af 28 Dette vil også fremover kunne forventes ved nybyggeri af skoler med indskolingsafdeling til heldagsbrug, ved nybygning af indskolingshuse, ved tilbygninger til eksisterende skoler og ved gennemgribende ombygninger. Store arealer kan f.eks. være indrettet til fællesrum, der hen over dagen kan benyttes til flere forskellige funktioner, f.eks. undervisning, madlavning, optræden, bibliotek, medieværksted og leg. Andre arealer kan fremtræde som gennemgangsrum, men benyttes i hverdagen til gruppearbejde eller leg. Endelig kan klasselokaler være tænkt og indrettet som sådanne, men i virkeligheden også indgå i de arealer, som SFO en råder over uden for den egentlige undervisningstid. For alle disse rum er det lige så vigtigt, at lydkravene til heldagsklasser opfyldes, som det er for de mere traditionelt definerede og anvendte lokaler til undervisning og fritid. Generelt vil den rigtige akustiske indretning af lokalerne i heldagsskoler for både børn og voksne udgøre en betydelig del af grundlaget for den ønskede fleksible anvendelse af bygningens arealer samt kunne medvirke til opfyldelse af visionerne om, at børnene kan opholde sig i de samme og trygge omgivelser hele dagen ved indretning af heldagsskoler med fælles fysiske rammer for undervisning og fritid.

25 Side 25 af Vurdering med hensyn til absorbenttyper og brugerforhold Som det fremgår af Afsnit 4 omfatter de lydteknisk nødvendige foranstaltninger ved indretning af heldagsklasser stort set alle supplerende absorptionsmaterialer og herunder specielt absorbenter til placering på vægarealer. Hvor akustiklofter må anses for en helt almindeligt anvendt bygningsdel, er det straks anderledes med vægabsorbenter. Vægabsorbenter er ønskelige og i heldagsklasser nødvendige fordi de sidder de rigtige steder i forhold til støjkilderne i lokalet, fordi de sidder på lodrette flader (bedre fordeling), og fordi anvendelse af loftsarealet alene ikke altid er tilstrækkeligt til at kunne opfylde kravene til korte efterklangstider. Valg af typer af vægabsorbenter har dog stor betydning for lokalets brugere. Af eksempler på vægabsorbenttyper kan nævnes overfladebehandlede mineraluldsplader eller træbetonplader, perforerede metalplader, spaltepaneler af træ, eller perforerede og slidsede gipsplader; alle foran en porøsitetsabsorbent, f.eks. mineraluld. Nogle typer vil ikke fysisk kunne leve op til en placering inden for nåhøjde og således hurtigt blive ødelagt. Andre typer vil være ubehagelige at berøre. For alle vægabsorbenter vil det være nødvendigt at fastlægge konkrete rengøringsprocedurer og intervaller for at forhindre opbygning af støvdepoter. Endelig skal vægabsorbenterne kunne honorere de øvrige indeklimakrav og brandkravene til beklædninger i bygninger. Udbuddet af produkter der kan honorere disse krav vurderes fortsat at være begrænset, og der ses derfor, som nævnt i [1], et behov for udvikling af vægabsorbenter, der har gode lydmæssige egenskaber, samtidigt med at de kan opfylde de øvrige funktionskrav. I Afsnit 4 omtales mulighederne for at benytte variabel akustik, dvs. absorbenter, der kan tildækkes eller flyttes, når de ikke skal bidrage til lokalets efterklangsforhold. Det er i forbindelse med variabel akustik meget vigtigt, at der udvikles og vælges løsninger, der vil kunne anvendes dagligt som en naturlig del af overgangen mellem undervisning og fritid, og som vil være lette at håndtere og forstå betydningen af for lokalets brugere. I modsat fald vil sådanne løsninger gro fast i en bestemt, og ikke nødvendigvis hensigtsmæssig, placering. Absorberende skærmvægge skal i øvrigt opfylde tilsvarende funktionskrav som vægabsorbenter, herunder krav vedrørende vedligeholdelse af absorbenternes overflader.

26 Side 26 af Konklusion Der er gennemført en vurdering af konsekvenserne af, at lydforholdene tilpasses både undervisnings- og fritidsaktiviteter ved indretning af heldagsklasser. Lydbestemmelserne for heldagsklasser efter dagens kravniveau og efter forslag til fremtidens kravniveau er opstillet, og i denne forbindelse er betydningen af at gennemføre en egentlig akustisk projektering med udgangspunkt i det ønskede kravniveau fremhævet. Den teknisk-økonomiske konsekvensvurdering har omfattet to typeeksempler med hensyn til lokaleudformning ved indretning af heldagsklasser ved henholdsvis nybyggeri og ombygning. Analysen viser, at merudgifterne ved indretning af heldagsklasser efter lydbestemmelser svarende til dagens kravniveau er begrænsede, mens indretning af lokaler til heldagsklasser med lydbestemmelser efter forslag til fremtidens kravniveau giver en noget større merudgift. Det skal dog fremhæves, at det ved analysen er valgt ikke at foretage en modregning med de forventeligt væsentlige besparelser, der opnås ved dobbeltanvendelse af lokaler. I Figur 7 er de beregnede merudgifter pr. etagemeter for de to typeeksempler vist. Disse merudgifter hidrører alene fra, at kravene til efterklangsforhold i heldagsklasser afviger fra kravene i undervisningslokaler Håndværkerudgifter kr. / m Nybyggeri, dagens kravniveau Nybyggeri, fremtidens kravniveau Ombygning, dagens kravniveau Ombygning, fremtidens kravniveau Figur 7 Merudgifter pr. etagemeter ved indretning af heldagsklasser i forhold til indretning alene til undervisning. Beregnet ud fra anslåede meromkostninger ved lydteknisk nødvendige ekstraforanstaltninger for to typeeksempler.

27 Side 27 af 28 Ved ny- og tilbygning af indskolingshuse mv. til heldagsbrug kan der i forhold til de her valgte typeeksempler forventes nye og anderledes indretningsformer og rumopdelinger, hvor det, når de akustiske løsninger tænkes med fra starten, næppe vil være muligt at udskille meromkostningerne i forhold til traditionelle undervisningslokaler. Vurderingen med hensyn til indretning og brugerforhold peger på, at konsekvensen for brugerne først og fremmest vil være, at lokalerne bliver en brugbar ramme om både undervisning og fritid, og at den rigtige akustiske indretning generelt for både børn og voksne vil være en betydelig del af grundlaget for den ønskede fleksible anvendelse af bygningens arealer ved indretning af heldagsklasser. Opfyldelse af de akustiske krav har som konsekvens, at der i høj grad må anvendes lydabsorbenter på vægarealerne. Det vurderes, at dette stiller store krav til valg og udvikling af absorbenttyper, der ud over de akustiske egenskaber kan honorere bruger- og myndighedskrav med hensyn til f.eks. indeklima, rengøring, holdbarhed og brand.

28 Side 28 af Referencer Litteratur [1] Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri, By- og Boligministeriet, Udarbejdet af Dan Hoffmeyer, DELTA Akustik & Vibration. [2] Bygningsreglement 1995, Bygge- og Boligstyrelsen, 1995 (BR-95). Kontakter Konkrete indretningsprojekter har været drøftet med: J. Christensen, NIRAS A/S, Århus C. Møller Petersen, Acoustica Carl Bro as, Glostrup

Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet

Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri. Ajourføring af kravniveauet Lydforhold i undervisningsog daginstitutionsbyggeri Ajourføring af kravniveauet Februar 2003 Side 2 af 40 Forord I forbindelse med frembringelse af næste generation af lydbestemmelser i bygningsreglementerne

Læs mere

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Vejledning om lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Forord Denne vejledning fra Erhvervs- og Boligstyrelsen indeholder en række anbefalinger og vejledende projekteringsværdier for lydforhold

Læs mere

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav

BR Lyd - parametre. DABYFO Kreds København. Lydforhold er generelt skærpet Ændring fra detail-krav til funktionskrav DABYFO Kreds København Akustisk Indeklima og Bygningsreglementet ved Claus Riis, Riis Akustik ApS Hvad siger BR2010? Hvordan bruges BR2010? Sikrer det os gode lydforhold? BR-2010 Lydforhold er generelt

Læs mere

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima)

FORSLAG Juli TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) FORSLAG Juli 2018 TBST-lydvejledning Forslag til projekteringsværdier for lydforhold i kontorbyggeri og hospitaler (akustisk indeklima) Udarbejdet af: Birgit Rasmussen, bir@sbi.aau.dk SBi, Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02

K01_H1_E1_N02 K01_H1_E1_N02. Bring ideas to life VIA University College. VIA Byggeri & Engineering Campus HORSENS K01_H1_E1_N02 STØJ FRA TEKN. INSTALLATIONER PÅ ALTAN 40 db K0_H_E_N0 LEJLIGHED LEJLIGHED TRAPPERUM LEJLIGHED 30 db FRA TEKN. INSTALLATIONER Analyse - Snit K0_H_E_N0 DØR MOD FÆLLESRUM 3 db UP TRAPPERUM EFTERKLANG, T

Læs mere

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx:

Du må vurdere konkret, om absorptionen er tilstrækkelig, når fx: Bilag 1 Påbud og rådgivningspåbud om akustiske forhold Dette bilag uddyber, hvornår du som tilsynsførende skal give påbud og rådgivningspåbud om de akustiske forhold i en række arbejdsrum, dvs. påbud,

Læs mere

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007.

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007. Copyright Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, 7.-8. marts 2007. Materialet må ikke uden skriftlig tilladelse fra rettighedshaverne

Læs mere

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi

DABYFO, Kastrup, 3. maj Ernst Jan de Place Hansen, SBi Akustisk indeklima Ernst Jan de Place Hansen, SBi Indhold BR10 Lydkrav generelt Hvorfor skærpede krav? Kontrolmålinger Boliger Undervisningsbygninger Daginstitutioner Kontorbyggeri mv. Klassifikation af

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lyd- og støjforhold som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lyd Denne DCUM-vejledning handler om lyd og støj på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvad lyd og støj er, og hvorfor det er vigtigt med god lyd i undervisningslokaler. Herudover beskrives, hvilke

Læs mere

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995

Akustik i arbejdsrum - At-vejledning A December Erstatter Atanvisning nr af november 1995 VEJ nr 10670 af 01/12/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2018 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j. nr. Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2.

TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 2 Byrådssalen. 1 Indledning 1. 2 Byrådssalen 1. 3 Storrumskontor 2. REBILD KOMMUNE TERNDRUP RÅDHUS - VURDERING AF AKUSTIK ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk DELPROJEKT - ARBEJDSMILJØVURDERING INDHOLD 1 Indledning 1

Læs mere

Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres. https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o

Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres. https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o Case 4: Lyd og akustik påvirkes når skolen energirenoveres https://www.youtube.com/watch?v=-gycthhzh0o Regler for skolebørns lydmiljø Det er ikke længe siden at der endelig kom lidt regler for skolebørns

Læs mere

Værdien af god akustik i bygninger

Værdien af god akustik i bygninger DI Byg s forårskonference 26. marts 2015 4 Værdien af god akustik i bygninger Præsentation ved civ. ing. Claus Møller Petersen, Fagchef i Acoustica, Grontmij s akustikafdeling Værdien af god akustik i

Læs mere

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Storrumskontorer Skoler / undervisning Daginstitutioner Storrumskontorer Indretningsplan / Layout Naturligt arbejdsfællesskab Separate stillerum Separate rum

Læs mere

GOD LYD OG MINDRE STØJ

GOD LYD OG MINDRE STØJ GOD LYD OG MINDRE STØJ DCUM anbefaler fokus på gode lydforhold, da lyd og støjniveau har stor indflydelse på elevernes koncentration og læring. Skolens fysiske rammer og indeklima har stor betydning for

Læs mere

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db.

INFO OM LYD LYD. For foldevægge ses i praksis forskelle mellem laboratoriemålte og de bygningsmålte reduktionstal i størrelsesordenen op til 3-6 db. LYD INFO OM LYD God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Behovet for lydisolation er individuelt og afhænger af, hvad de to naborum skal anvendes til. Eksempelvis

Læs mere

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

OM LYD. God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger. Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6543 www.grontmij-carlbro.dk OM LYD CVR-nr. 48233511 God lydisolation er ofte et stort ønske samtidig med behovet for fleksible vægløsninger.

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16. Akustik i arbejdsrum At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.16 Akustik i arbejdsrum December 2008 Erstatter At-anvisning nr. 1.1.0.1 af november 1995 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne

Læs mere

INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE

INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE Notat INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE Rev. 25. februar 2015 Sags id: 13/26507 Kontaktperson: Holger Sørensen E-mail: hosoe@assens.dk Dir. tlf.: 64747204 BYG, BEREDSKAB

Læs mere

Årets skolebyggeri 2014

Årets skolebyggeri 2014 Årets skolebyggeri 2014 Bedre akustik med Gyptone Quattro Æstetik Akustik Bæredygtighed www.hampusberndtson.com Gyptone Quattro akustikloft giver god lyd i klasseværelserne, og det er nemt at høre, hvad

Læs mere

Dyvekeskolen Årets skolebyggeri 2014 TIL INDHOLD

Dyvekeskolen Årets skolebyggeri 2014 TIL INDHOLD Dyvekeskolen 2014 Årets skolebyggeri 2014 Indhold Projekt detaljer Diskret loftsløsning Det gode samarbejde 3 4 5 Arkitekten udtaler Skærpet krav til efterklangstid Detaljetegning 6 7 9 Brugernes vurdering

Læs mere

akustisk design ud fra rumtype

akustisk design ud fra rumtype akustisk design ud fra rumtype Rummets formål er afgørende for det akustiske miljø, der skal skabes. I rum, hvor der skal tales (f.eks. klasseværelser og auditorier), er det vigtigt at sikre, at lyden

Læs mere

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau.

Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trinstøj er støj, der kommer fra den ovenfor liggende etage, eller via flangetransmission fra andre rum i samme niveau. Trommelyd er betegnelsen for den specielle form for trinlyd, som udstråles i samme

Læs mere

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag

Teknisk notat. Måling af lydisolation i forsøgsopstilling. Udført for Kuben Byggeadm. A/S. Sagsnr.: K Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Teknisk notat DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Måling af lydisolation i forsøgsopstilling Udført for Kuben Byggeadm. A/S Sagsnr.: K 870152 Side 1 af 6 inkl. 2 bilag Kongsvang Allé 33 DK-8000 Århus

Læs mere

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax +45 72 19

Læs mere

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen effektivt kan absorbere lydenergi. Den

Læs mere

Gyproc Akustikvæg. November 2004

Gyproc Akustikvæg. November 2004 November 24 er dokumenterede løsninger, hvor man udnytter væggens areal som en del af det lydabsorberende areal i et givent rum. Løsningerne kan anvendes i forbindelse med såvel nyopførelse som ved nyindretning

Læs mere

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede.

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede. Kort om akustikbehandling Kilde: Gode toner i Arkitekturen af Jan Voetman Efterklangstid Efterklangstiden er den tid, det tager for en lyd i et rum at dø ud. Videnskabeligt udtrykt er det den tid målt

Læs mere

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik Instruks nr. IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: 5. kontor Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 17. juni 2014 1. Emne

Læs mere

WALL. Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser

WALL. Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser WALL Lydabsorberende skærmvægge og opslagstavler i et elegant og moderne design. Perforering uden grænser WALL MÅLRETTEDE LØSNINGER DER HOLDER Et godt indeklima på kontorer, skoler og institutioner er

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Rapport 5. juli 2019 JN/TSO/støj.05.07.19 Sag: 18.296 Antal sider: 12 Til Sag Emne : Dominia A/S KAB : Roholmparken : Støj fra vejtrafik 1 Indledning I forbindelse med projekteringen af ny bebyggelse til

Læs mere

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING

LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING I BYGNINGER TEORI OG VURDERING SBI-ANVISNING 245 1. UDGAVE 2014 Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen

Læs mere

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder

Transmissionen sker: n Direkte gennem adskillende konstruktioner (væg eller etageadskillelse) n Gennem flankerende konstruktioner n Gennem utætheder Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum)

2 VÆGGE OG DÆK IMELLEM BOLIGER. Rumtype. Mellem en bolig eller fælles opholdsrum og lokaler med støjende aktiviteter (erhverv eller fællesrum) Notat DLG TÅRNET Akustik 29. juni 2016 Projekt nr. 217465 Dokument nr. 1220105465 Version 1 Udarbejdet af JEK Kontrolleret af MAM Godkendt MIK 1 INDLEDNING I forbindelse med projekteringen af DLG Tårnet

Læs mere

Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri

Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Lydforhold i undervisnings- og daginstitutionsbyggeri Resumé Rapporten omhandler et projekt med det formål at analysere behov og muligheder for ændrede lydbestemmelser i bygningsreglementet til forbedringer

Læs mere

mobilvægge foldevægge glasvægge specialdøre Den bedste løsning

mobilvægge foldevægge glasvægge specialdøre Den bedste løsning mobilvægge foldevægge glasvægge specialdøre Den bedste løsning Fleksible og funktionelle løsninger til opdeling af rum Den mest effektive udnyttelse af dyre kvadratmetre har altid været lidt af en udfordring

Læs mere

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel

Lydisolering i bygninger teori og vurdering. Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel Lydisolering i bygninger teori og vurdering Claus Møller Petersen Birgit Rasmussen Torben Valdbjørn Rasmussen Jens Holger Rindel SBi-anvisning 245 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2014

Læs mere

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF PROJEKT AB Peter Fabers Gade 2200 Kbh. N Vurdering af lydudbredelse fra altaner i gårdrum. PROJEKTNUMMER 35.7670.01 PROJEKTLEDER Claus Møller Petersen UDFÆRDIGET AF Claus Møller Petersen DATO KS Julia

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved.

Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Planudtalelse vedr. opførelse af boliger, erhverv og squashcenter, på ejendommen Ringstedgade 141 i Næstved. Projektet omfatter bebyggelse i 3 etager i den sydlige del af ejendommen og rummer et mindre

Læs mere

Gyptone akustikvægløsninger

Gyptone akustikvægløsninger Gyptone akustikvægløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutterekko og bedre taleforståelighed Akustisk regulering af nye og eksisterende rum. Gyptone akustikvægløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler.

Arbejdstilsynet har indgået en brancheaftale med DI og NNF om støjdæmpning af slagteribranchens produktionslokaler. At-intern instruks nr. 12/2008 Ressortenhed: 5. kontor Oprettet: 23. juni 2008 Senest revideret: 1. februar 2013 I: Emne og baggrund Formålet med denne instruks er at sikre, at du som tilsynsførende reagerer

Læs mere

NOTAT. 1. Dansk Maskinindkapsling - Visualisering og auralisering af støjindkapsling i rum. 2. Scenarier. 3. Forudsætninger

NOTAT. 1. Dansk Maskinindkapsling - Visualisering og auralisering af støjindkapsling i rum. 2. Scenarier. 3. Forudsætninger NOTAT Projekt Visualisering og auralisering af støjindkapsling i rum Kunde Dansk Maskinindkapsling Notat nr. 0 Dato 2017-07-31 Til Fra Bertel Bording, Dansk Maskinindkapsling Rói Hansen, Rambøll 1. Dansk

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Teknisk Forvaltning Bygningsafdelingen Sagsbehandler: Annette Sia Christiansen Sagsid.: 11/19345 Doc.id.: 93786-11 Holmegårdens Bibliotek, ændret anvendelse 28.03.2011/anc Lokalerne

Læs mere

Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne

Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne Miljøcenter Roskilde Att: Hans Erling Jensen Randers, den 25. juni 2010 J. Nr ROS-432-00025 Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne Ansøgning om lempelse

Læs mere

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed.

Lyd. Grænseværdier for trinlydniveau skal have særligt fokus, fx gulve i wc- og baderum kræver særlig opmærksomhed. Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2010 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier, afhængigt af hvilken

Læs mere

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Gyptone Sixto produktserien NYHED Gyptone BIG Sixto 63 Leveres

Læs mere

M O B I L V Æ G G E F O L D E V Æ G G E G L A S V Æ G G E S P E C I A L D Ø R E Den bedste løsning

M O B I L V Æ G G E F O L D E V Æ G G E G L A S V Æ G G E S P E C I A L D Ø R E Den bedste løsning M O B I L V Æ G G E F O L D E V Æ G G E G L A S V Æ G G E S P E C I A L D Ø R E Den bedste løsning FLEKSIBLE OG FUNKTIONELLE LØSNINGER TIL OPDELING AF RUM Den mest effektive udnyttelse af dyre kvadratmetre

Læs mere

Støj Tekst i grundskolen

Støj Tekst i grundskolen TEMA Støj Tekst i grundskolen indsættes Titel på dokument 1 Støj i grundskolen En rapport om støjproblemer i grundskolen om årsager, løsninger og praktiske erfaringer fra Danmark og udlandet 2 Titel på

Læs mere

Gyptone akustikvægsløsninger

Gyptone akustikvægsløsninger Gyptone akustikvægsløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutter ekko og forbedret taleforståelse Akustisk regulering af nye og eksisterende rum Gyptone akustikvægsløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

akustisk design ud fra rumform

akustisk design ud fra rumform akustisk design ud fra rumform Rummets udformning bestemmer lydbølgernes bevægelse i rummet. Placeringen af akustiske materialer bør bestemmes af lydens bevægelser i det pågældende rum for at sikre, at

Læs mere

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016 Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2015 (akustisk indeklima) August 2016 Side 2 af 36 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Introduktion... 4 2. Boliger... 7 2.1 Lydisolation... 8 2.2 Støj

Læs mere

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge

Biograf / musik. Indervægge / Funktionsvægge. indervægge Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musik Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard er bl.a. velegnet til biografer, musiklokaler

Læs mere

Tirsdalens Skole skoleåret 2015/16 Elever klasse 4 spor. 655 elever, 27 (28) almenklasser, 3 specialklasser.

Tirsdalens Skole skoleåret 2015/16 Elever klasse 4 spor. 655 elever, 27 (28) almenklasser, 3 specialklasser. Elever 0. 9. klasse 2 spor. 373 elever, 19 almenklasser, 6 specialklasser. Elever 0. 6. klasse 4 spor. 655 elever, 27 (28) almenklasser, 3 specialklasser. 1 Tilpasning af skolernes fysiske rammer Ved udarbejdelse

Læs mere

Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Gyproc Akustikvæg. Gyproc Akustikvæg

Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Gyproc Akustikvæg. Gyproc Akustikvæg Projektering / Specialvægge / Med kan man udnytte væggen som en del af det lydabsorberende areal i et givent rum samtidig med at Gyptone produkternes varierende mønstre giver mange alsidige designmuligheder.

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri

Lydisolering mellem boliger nybyggeri SBi-anvisning 237 Lydisolering mellem boliger nybyggeri 1. udgave 2011 Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut,

Læs mere

SBi-anvisning 212 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik. 1. udgave, 2006

SBi-anvisning 212 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik. 1. udgave, 2006 SBi-anvisning 212 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik 1. udgave, 2006 Energieffektive skoler Ventilation, lys og akustik Kirsten Engelund Thomsen Kjeld Johnsen Lars Gunnarsen Claus Reinhold

Læs mere

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Tilstandsvurdering Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 6. SEPTEMBER 2017 Indhold 1 Generel information 3 2 Kapacitet i forhold til elevtal/børnetal aktuelt og i forhold til befolkningsprognosen

Læs mere

Beregninger på skolebygningsscenarier i Varde by

Beregninger på skolebygningsscenarier i Varde by Dato Januar 2017 Dok.nr. 2314/17 Sagsnr. 15-7239 Beregninger på skolebygningsscenarier i Varde by Indledning... 2 Eksempel 1: Brorsonskolen renoveres... 3 Eksempel 2: Brorsonskolen bevarer 0.-6. klasse

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

Biograf / musiklokaler

Biograf / musiklokaler Indervægge / Funktionsvægge Biograf / musiklokaler Når lydoplevelsen skal være helt optimal Silentboard giver i forhold til traditionelle gipspladevægge en lydreduktion, som er op til 10 db bedre. Silentboard

Læs mere

Svendborg Kommune. Ny skole på Thurø analyse af placeringsmulighed. Delrapport 2: Vurdering/definition af de fysiske/bygningsmæssige.

Svendborg Kommune. Ny skole på Thurø analyse af placeringsmulighed. Delrapport 2: Vurdering/definition af de fysiske/bygningsmæssige. Svendborg Kommune Ny skole på Thurø analyse af placeringsmulighed D Delrapport 2: Vurdering/definition af de fysiske/bygningsmæssige behov Maj 2010 Delrapport 2: Vurdering/definition af de fysiske/bygningsmæssige

Læs mere

Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri

Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri Side 1 af 33 Ajourføring af kravniveauet for lydforhold i etageboligbyggeri Rapport udarbejdet af Dan Hoffmeyer DELTA Akustik & Vibration Rekvirent: By- og Boligministeriet September 1999 Side 2 af 33

Læs mere

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI

LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN LYDISOLERING MELLEM BOLIGER EKSISTERENDE BYGGERI SBI-ANVISNING 243 1. UDGAVE 2014 Lydisolering mellem boliger eksisterende byggeri Birgit

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 31. januar 2008

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvorfor lys er vigtigt, samt forskellen på dagslys og kunstigt lys. Herudover beskrives, hvilke lovmæssige krav der

Læs mere

Notat om eventuelle behov for bygningsændringer

Notat om eventuelle behov for bygningsændringer 22. september 2010 Notat om eventuelle behov for bygningsændringer Generelt Skoler Bygge- og anlægsomkostningerne for nybyggeri af skoler er for 2010 i størrelsesordenen kr. 13.000 pr m2 og hertil kommer

Læs mere

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV.

NOTAT. 1. Musikstøj fra Ungdomshuset, Dortheavej 61, 2400 København NV. NOTAT Projekt Ungdomshuset - Lydmålinger af støj og undersøgelse af forbedringer Kunde Københavns Kommune Notat nr. 1100023528-Notat-0-Musikstøj fra Ungdomshuset Dato 2016-07-01 Til Bjarke Nielsen, Københavns

Læs mere

Professionel støjservice

Professionel støjservice Professionel støjservice Profil: Støjakustik leverer støjdæmpning og akustikløsninger til industri, den offentlige sektor og til private. Vi har 20 års erfaring og anvendes som specialister og rådgivere

Læs mere

! 6. mar. 2014 !!! Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen

! 6. mar. 2014 !!! Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen Whitepaper om håndtering af akustiske problemer på arbejdspladsen GrapeDesign ApS Rentemestervej 64, 2 DK-2400 Copenhagen NV +45 38 878 800 grapedesign.dk grapecollection.com VAT no.: DK 28993919 6. mar.

Læs mere

- materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget -

- materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget - - materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget - Lydabsorption Lydisolering Vibrations dæmpning Akustisk regulering i staldbygninger Høreskader Høreskader kommer snigende. Ofte varer det lang tid

Læs mere

OVERSLAGSØKONOMI BILAG BYGNINGERNES EGNETHED TIL FORSKELLIGE FORMÅL FAABORG SYGEHUS. Bolig A 1. sal / 2. sal. Eksisterende. trappe til 1.

OVERSLAGSØKONOMI BILAG BYGNINGERNES EGNETHED TIL FORSKELLIGE FORMÅL FAABORG SYGEHUS. Bolig A 1. sal / 2. sal. Eksisterende. trappe til 1. BYGNINGERNES EGNETHED TIL FORSKELLIGE FORMÅL Bolig A 1. sal / 2. sal Eksisterende trappe til 1. sal Eksisterende korridor på 1. sal Bolig B Stue / 1. sal? BILAG OVERSLAGSØKONOMI 1 OVERSLAGSØKONOMI prisniveau

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Hvem står bag

INDHOLDSFORTEGNELSE. Hvem står bag ELEVER UNDERSØGER AKUSTIK I KLASSELOKALER Faglig rapport om resultatet af Masseeksperiment 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE Akustik i klasselokaler Baggrund... Side 2 Efterklangstid og taleforståelighed... Side

Læs mere

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima)

Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Vejledning om lydbestemmelser i Bygningsreglement 2010 (akustisk indeklima) Udført for Energistyrelsen TC-100272 Sagsnr.: T204138 Side 1 af 36 9. september 2013. DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark

Læs mere

Notat nr. N6.029.11. Tranbjerg - støjskærm Støjskærm. : Tranbjerg Fællesråd. : Jørgen Heiden. Vedlagt : Tegning nr. 1-4. Kopi til : 1 INDLEDNING

Notat nr. N6.029.11. Tranbjerg - støjskærm Støjskærm. : Tranbjerg Fællesråd. : Jørgen Heiden. Vedlagt : Tegning nr. 1-4. Kopi til : 1 INDLEDNING Notat nr. N6.029.11 Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Tranbjerg - støjskærm Støjskærm 25. juli 2011 Projekt: 35.6315.02 Til Fra : Tranbjerg

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lyd og støj som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lyd og støj som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lyd Denne DCUM-vejledning handler om lyd og støj i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lyd og støj i dagtilbud har, støjs påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket

Læs mere

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Denne DCUM-vejledning handler om temperaturer i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning temperaturen i dagtilbud har, temperaturens påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver

Læs mere

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik 4.4 Gyproc Håndbog 9 451 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik Indhold 4.4.0 Akustisk indeklima... 453 4.4.1 Akustiske begreber... 454 4.4.2 Lovkrav... 457 4.4.3 Gode akustiske

Læs mere

Ombygning af UC til SFO og eksisterende SFO til børnehaveklasse Side 1. Indholdsfortegnelse: Indledning Side 2

Ombygning af UC til SFO og eksisterende SFO til børnehaveklasse Side 1. Indholdsfortegnelse: Indledning Side 2 Ombygning af UC til SFO og eksisterende SFO til børnehaveklasse Side 1 Indholdsfortegnelse: Indledning Side 2 Projektorganisation Side 2 Eksisterende forhold Side 2 Fremtidige forhold Side 2 Indhold og

Læs mere

Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning

Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning BRANCHEvejledning FRA BAR KONTOR Støj på kontoret - Vejledning om indretning, akustik og støjdæmpning 3 Støj på kontoret giver grundlæggende viden samt gode råd om støj og akustik på kontorarbejdspladser.

Læs mere

BILAG 2: KUNDENS MILJØ

BILAG 2: KUNDENS MILJØ BILAG 2: KUNDENS MILJØ Side 1/5 Vejledning: [Dette bilag indeholder en beskrivelse af Kundens eksisterende miljø. Bilaget er mindstekrav i den forstand, at tilbudsgiver ikke kan tage forbehold eller stille

Læs mere

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer

Lydisolering mellem boliger nybyggeri. Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer Lydisolering mellem boliger nybyggeri Birgit Rasmussen Claus Møller Petersen Dan Hoffmeyer SBi-anvisning 237 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2011 Titel Lydisolering mellem boliger

Læs mere

RUMINDDELING SKILLEVÆGGE KONTORER STØJDÆMPNING MASKININDKAPSLING PAUSERUM STØJAFSKÆRMNING RENRUM PERSONALERUM KONTROLRUM TAVLERUM MÅLERUM SERVERRUM

RUMINDDELING SKILLEVÆGGE KONTORER STØJDÆMPNING MASKININDKAPSLING PAUSERUM STØJAFSKÆRMNING RENRUM PERSONALERUM KONTROLRUM TAVLERUM MÅLERUM SERVERRUM MATADORVÆGGE RUMINDDELING SKILLEVÆGGE KONTORER STØJDÆMPNING MASKININDKAPSLING PAUSERUM STØJAFSKÆRMNING RENRUM PERSONALERUM KONTROLRUM TAVLERUM MÅLERUM SERVERRUM Kontor opført af Matadorvægge på mezzanin.

Læs mere

Den bedste løsning. mobilvægge foldevægge glasvægge specialdøre

Den bedste løsning. mobilvægge foldevægge glasvægge specialdøre Den bedste løsning mobilvægge foldevægge glasvægge specialdøre Habila900 Fleksible og funktionelle løsninger til opdeling af rum Den mest effektive udnyttelse af dyre kvadratmetre har altid været lidt

Læs mere

Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk. System Gyproc TCA Etagedæk 2.3.1.

Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk. System Gyproc TCA Etagedæk 2.3.1. Systembeskrivelser og Funktionsnøgler / Etagedæk og Lofter / System Gyproc TCA Etagedæk System Gyproc TCA Etagedæk 63 Systembeskrivelse System TCA-Etagedæk omfatter etagedæk med C-profiler i stål som de

Læs mere

BIG Choices NYE DESIGN MULIGHEDER MED GYPTONE BIG

BIG Choices NYE DESIGN MULIGHEDER MED GYPTONE BIG BIG Choices NYE DESIGN MULIGHEDER MED GYPTONE BIG Gyptone BIG Choices Design og akustik Nu lancerer vi de nye Gyptone BIG Quattro 40 og 44, to ekstra designmuligheder, som udover at tilbyde nye, spændende

Læs mere

DEKO PF. den profilfrie systemvæg

DEKO PF. den profilfrie systemvæg DEKO PF den profilfrie systemvæg 2 DEKO PF alternativet til den traditionelle gipsvæg Selv om glasvægge for længst er blevet en fast bestanddel af nutidige indretninger, er efterspørgslen efter den klassiske

Læs mere

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk

Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af trinlyddæmpning for et trægulv på strøer på Kombi Max kiler udlagt på et 140 mm betondæk Udført for Knudsen Kilen A/S AV 1166/11 Sagsnr. T200142 Side 1 af

Læs mere

2. Akustisk design med frithængende flåder

2. Akustisk design med frithængende flåder 1. Lydabsorberende frithængende flåder Anvendelse af frithængende flådelofter giver fleksibilitet og en række akustiske løsninger til akustisk design. Frithængende enheder er en effektiv måde at tilføre

Læs mere

Bilag A. Indholdsfortegnelse

Bilag A. Indholdsfortegnelse Bilag A Fortolkning af visse bestemmelser i Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001 om faste arbejdssteders indretning, som ændret ved bekendtgørelse nr. 721 af 22. juni 2006. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den Se : I-BAR Arbejdsmiljøtopmøde 21-10-2015 Per Møberg Nielsen 1. Støj og Høreskader Generende lyd Høreskadende lyd Grundbegreber 2. Hvad kan vi gøre ved det? Bygning

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning

At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A Planlægning af faste arbejdssteders indretning At-VEJLEDNING ARBEJDSSTEDETS INDRETNING A.1.14 Planlægning af faste arbejdssteders indretning August 2005 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.13 af december 1996 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by:

Energimærke. Adresse: Koppen 1 Postnr./by: SIDE 1 AF 47 Adresse: Koppen 1 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2990 Nivå BBR-nr.: 210-012079-001 Energikonsulent: Michael Damsted Andersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

H. Skjøde Knudsen. Casa Arkitekter Cowi. Point: 3 Point: 4 Point: 5 sammenhæng Fællesfaciliteter Point: 3 Point: 4 Point: 5

H. Skjøde Knudsen. Casa Arkitekter Cowi. Point: 3 Point: 4 Point: 5 sammenhæng Fællesfaciliteter Point: 3 Point: 4 Point: 5 Søndersø skole Afdeling Nordmark, december 2007 Vurdering af delparametre. Hvert af de tre projekter tildeles 3-5 point (hvor 5 er bedst). H. Skjøde Knudsen Casa Arkitekter Cowi NovoCon Creo Arkitekter

Læs mere

Region Midtjylland. Etablering af driftscenter i Holstebro. Bilag. til Forberedelsesudvalgets møde den 20. september 2006 Punkt nr.

Region Midtjylland. Etablering af driftscenter i Holstebro. Bilag. til Forberedelsesudvalgets møde den 20. september 2006 Punkt nr. Region Midtjylland Etablering af driftscenter i Holstebro Bilag til Forberedelsesudvalgets møde den 20. september 2006 Punkt nr. 4 REGION MIDTJYLLAND Under dannelse Tingvej 15 8800 Viborg Dato: 11. september

Læs mere

Bilag 7. De Københavnske Ældreråds bud på krav til fremtidens plejeboliger

Bilag 7. De Københavnske Ældreråds bud på krav til fremtidens plejeboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomistaben NOTAT 26-09-2011 Bilag 7. De Københavnske Ældreråds bud på krav til fremtidens plejeboliger Indledning de lovgivningsmæssige rammer Alle plejeboliger i Danmark opføres

Læs mere

Udvidelse af Ti eren med ny sammenbygning

Udvidelse af Ti eren med ny sammenbygning Udvidelse af Ti eren med ny sammenbygning H.C. Ørstedsvej 6. Skive FOTO: Loftfoto med angivelse af hvor ny sammenbgning udføres. Beskrivelse. Opførelse af ny skolebygning på 384 m² med undervisningsrum,

Læs mere