Kendelse af 2. oktober 2015 i faglig voldgift FV :

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kendelse af 2. oktober 2015 i faglig voldgift FV2015.0054:"

Transkript

1 Kendelse af 2. oktober 2015 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund (3F) Privat Service, Hotel og Restauration for A (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen) mod HORESTA Arbejdsgiver for Kobæk Strand Konferencecenter A/S (advokat Elisabeth la Cour)

2 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår sygdom og feriefridage. Spørgsmålet er, om sygdom opstået forud for afholdelse af feriefridage er en hindring for afholdelsen, som medfører ret til at afholdelse på et senere tidspunkt eller ret til kompensation for manglende afholdelse. 2. Sagens behandling ved faglig voldgift Sagen er den 21. september 2015 forhandlet for en faglig voldgiftsret med undertegnede, fhv. højesteretspræsident Børge Dahl, som formand og opmand med følgende sidedommere: konsulent Peter Lykke Nielsen og advokat Jesper Schäfer Munk, begge udpeget af 3F, juridisk chef Karina Lindewald og advokat Karina Lafrenz, begge udpeget af HORESTA. Da der efter procedure og votering ikke blandt de partsudpegede medlemmer af voldgiftsretten var flertal for en afgørelse, træffes denne af opmanden. 3. Påstande Klager har nedlagt følgende påstand: HORESTA-Arbejdsgiver for Kobæk Strand Konferencecenter A/S skal anerkende, at det følger af den mellem Horesta og 3F, Privat Service, Hotel og Restauration, indgåede Hovedoverenskomst for hotel-, restaurant- og turisterhvervet , at en ansat som hindres i at holde aftalte feriefridage som følge af sygdom opstået forud for feriefridagene, har krav på senere afholdelse af feriefridagene. Spørgsmålet om et eventuelt efterbetalingskrav for A undergives sædvanlig fagretlig behandling. Indklagede har påstået frifindelse. 4. Den konkrete sag og overenskomstgrundlaget Sagen angår et generelt overenskomstfortolkningsspørgsmål, som udspringer af en konkret tvist vedrørende planlagt afvikling af fem feriefridage i perioden oktober 2013 for A, der er ansat på Kobæk Strand Konferencecenter. A kom den 2. oktober 2013 til skade ved et fald på arbejdspladsen og var som følge heraf sygemeldt i perioden oktober 2013, dvs. henover de planlagte feriefridage.

3 3 Det hedder i den mellem parterne indgåede Hovedoverenskomst for hotel-, restaurant- og turisterhvervet : Kapitel 6 - Feriefridage og ferie 24. Feriefridage Stk. 1. Optjening af feriedage Fastansatte medarbejdere har ret til 1 feriefridag efter 3 måneders ansættelse, 4 feriefridage efter 6 måneders ansættelse og 5 feriefridage efter 9 måneders ansættelse. Stk. 2. Placering Feriefridagene placeres efter samme regler som restferie, jf. ferielovens bestemmelser. Feriefridage kan dog ikke varsles til afholdelse i en opsigelsesperiode efter virksomhedens opsigelse af medarbejderen. Feriefridage kan ikke placeres på helligdage, medmindre det aftales med den lokale 3F afdeling i konkrete tilfælde. Stk. 3. Timer Feriefridagene omregnes til og afvikles som timer inden for ferieåret (1. maj april). For fuldtidsansatte medarbejdere regnes 1 feriefridag som 7,4 timer. Deltidsansatte medarbejdere ydes frihed i forhold til deres gennemsnitlige antal timer de sidste 13 uger forud for feriefridagens afholdelse. Stk. 4. Betaling Feriefridagene betales med fuld løn. For provisionslønnet serveringspersonale betales et beløb, svarende til den gennemsnitlige timeløn, beregnet på grundlag af de sidste 13 ugers indtægt, dog maksimalt kr. 140,00 pr. time. Stk. 5. Kompensation Holdes feriefridagene ikke inden ferieårets udløb, betales medarbejderen en kompensation, svarende til fuld løn, pr. ubrugt feriefridag, dog maksimalt kr. 140,00 pr. time. For provisionslønnet serveringspersonale beregnes fuld løn efter principperne i stk. 4. Stk. 6. Fratrædelse Ved fratrædelse udbetales til fastansatte medarbejdere kompensation, svarende til 2,25% af den personlige løn, optjent i ferieåret siden 1. maj, ekskl. visse arbejdstidsbestemte tillæg (helligdagstillæg, overtidstillæg og lign). Beløbet reduceres forholdsmæssigt, såfremt medarbejderen har afholdt nogle af de optjente feriefridage i det pågældende ferieår. Eks.: Hvis medarbejderen i ferieåret har optjent ret til 37 feriefridagstimer og har afholdt 10 feriefridagstimer, reduceres det udbetalte beløb med 10/37.

4 4 Stk. 7. Jobskifte Der kan - uanset eventuelt jobskifte - kun holdes 5 feriefridage i hvert ferieår. 25. Ferie i henhold til ferieloven Stk. 1. Ferieloven Der henvises til den til enhver tid gældende ferielov. Stk. 2. Feriens afholdelse Ferie optjenes og afholdes i henhold til ferielovens bestemmelser. Ferien holdes med 5 dage om ugen, således at arbejdsfri dage og arbejdsdage indgår i ferien med et forholdsmæssigt antal. Ferien holdes i øvrigt, som arbejdet tidsmæssigt er tilrettelagt. Ferie kan ikke holdes på søgnehelligdage eller erstatningsfridage for disse. Ved ferieårets start bør virksomheden i videst mulig udstrækning have fastlagt hovedferien, der skal varsles med mindst 3 måneder. Restferien skal varsles med 1 måned. Medarbejderens ønsker skal så vidt muligt søges imødekommet ved feriens tilrettelæggelse. Stk. 3. Medarbejdere med 12,5 % i feriepenge Medarbejdere, der ikke er ansat som funktionærer, har ret til feriegodtgørelse under ferien, svarende til 12,5 % af lønnen i optjeningsåret. Virksomheden kan fradrage 4,8 % af medarbejderens månedsløn for hver afholdt feriedag. Stk. 4. Ferie med løn - receptionister Der henvises til 37, stk. 3. Stk. 5. Branchens feriefond Feriegodtgørelse 12,5 % samt det særlige løntillæg 1 %, jf. 13, i alt 13,5 %, indbetales hvert kvartal til Feriefonden for Hotel- og Restauranterhvervet. Feriefonden forestår udbetaling af feriegodtgørelse til medarbejderne. Stk. 6. Øvrige bestemmelser vedr. ferie For så vidt angår mulighed for afholdelse af ferie i timer samt mulighed for overførsel af ferie til næste ferieår, henvises til protokollat 6 og 7. Stk. 7. Bod Ved overtrædelse af ferieloven og bestemmelserne i hovedoverenskomsten vedrørende ferie, herunder manglende indbetaling til feriefonden, kan virksomheden idømmes en bod i henhold til de mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F Privat Service, Hotel og Restauration aftalte bestemmelser. Der henvises til protokollat 8 vedrørende beregning af bod. Feriefridagene har deres oprindelse i overenskomstforhandlingerne i Forligsmandens mæglingsforslag af 31. marts 1998 indeholdt bl.a. følgende i afsnit VI:

5 5 Fridag Med virkning fra 1998 har lønmodtagerne pr. kalenderår ret til en fridag regnet fra kl eller fra normal arbejdstids begyndelse og 1 døgn frem. Der ydes fuld løn, dog maksimalt 95 kr. pr. time. Med virkning fra 1999 forhøjes det maksimale beløb til 100 kr. Det er en betingelse, at der er lidt et indkomsttab. Fridagen placeres efter forudgående drøftelse med de ansatte af arbejdsgiveren under hensyntagen til virksomhedens drift, fx juleaftensdag. Forligsforslaget blev forkastet, men med ændringer og tilføjelser ophøjet til lov ved lov nr. 264 af 7. maj 1998 om fornyelse af visse kollektive overenskomster m.v., hvori det bl.a. hedder: 1. De overenskomster, der er omfattet af det som bilag A aftrykte mæglingsforslag af 31. marts 1998, fornys med de ændringer og på de vilkår, der er indeholdt i mæglingsforslaget med to bilag, der knytter sig hertil, Stk. 3. I afsnit VI i mæglingsforslaget ses der bort fra ordene»fx. juleaftensdag«. Stk. 4. Overenskomsterne fornys til den 1. marts Ansatte, der har været uafbrudt beskæftiget i den pågældende virksomhed i mindst 9 måneder, har ret til 1 feriefridag i hvert kalenderår. Stk. 2. På overenskomstområder, hvor der ydes løn under sygdom, ydes der tilsvarende løn på feriefridagen. Stk. 3. På overenskomstområder, hvor der ikke ydes løn under sygdom, ydes der betaling på feriefridagen med et beløb svarende til den ansattes sygedagpenge. Stk. 4. Feriefridagen placeres efter aftale mellem arbejdsgiveren og den enkelte lønmodtager. Lønmodtagerens ønske bør imødekommes, medmindre hensynet til virksomhedens drift hindrer dette. Stk. 5. Er feriefridagen ikke afholdt inden kalenderårets udløb, betales der kompensation herfor med et beløb svarende til den betaling, der er nævnt i stk. 2 og Ansatte, der har været uafbrudt beskæftiget i den pågældende virksomhed i mindst 6 måneder, og som for et eller flere børn har en overenskomstmæssig ret til at holde barns første sygedag, har herudover med den betaling, der gælder herfor, ret til to dages frihed i kalenderåret 1998 og fra 1999 tre dages frihed om året.

6 6 Stk. 2. Dagene placeres efter aftale mellem arbejdsgiveren og den enkelte lønmodtager. Lønmodtagerens ønske bør imødekommes, medmindre hensynet til virksomhedens drift hindrer dette. Stk. 3. Er dagene ikke afholdt inden kalenderårets udløb, betales der kompensation herfor med et beløb svarende til den betaling, der er nævnt i stk Ansatte, der har været uafbrudt beskæftiget i den pågældende virksomhed i mindst 6 måneder, og som ikke for et eller flere børn har en overenskomstmæssig ret til at holde barns første sygedag, har ret til to dages frihed i kalenderåret 1998 og fra 1999 tre dages frihed om året, såfremt den ansatte har et eller flere hjemmeboende børn, der endnu ikke er fyldt 14 år. Stk. 2. Betaling for dagene ydes med et beløb svarende til den ansattes sygedagpenge. Stk. 3. Dagene placeres efter aftale mellem arbejdsgiveren og den enkelte lønmodtager. Lønmodtagerens ønske bør imødekommes, medmindre hensynet til virksomhedens drift hindrer dette. Stk. 4. Er dagene ikke afholdt inden kalenderårets udløb, betales der kompensation herfor med et beløb svarende til den betaling, der er nævnt i stk. 2. Med baggrund i denne lov hedder det i parternes 1998-overenskomst: 10 Fridag med fuld løn Ekstra fridag Stk. 1. Fastansatte medarbejdere med mere end 3 måneders anciennitet i virksomheden har krav på én ekstra fridag med fuld personlig løn. Placering Stk. 2. Fridagen placeres i den turnusperiode, hvori juleaftensdag er placeret. For fuldtidsansatte nedsættes arbejdstiden således i denne turnusperiode med 7,4 timer og for deltidsansatte forholdsmæssigt. Provisionslønnede Stk. 3. For provisionslønnede tjenere betales ovenstående fridag med garantiløn, svarende til dagsnormen i de tilfælde, hvor provisionslønnen, jf. 43, overstiger månedsgarantilønnen. 11- Feriefridag Anciennitetskrav

7 7 Stk. 1. Medarbejdere, der har været uafbrudt beskæftiget i virksomheden i mindst 9 måneder, har ret til 1 feriefridag i hvert kalenderår. Ved beregning af anciennitet henvises til 3, stk. 6. Betaling Stk. 2. Der ydes løn på feriefridagen svarende til bestemmelsen om løn under sygdom. Placering Stk. 3. Feriefridagen placeres efter aftale mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. Medarbejderens ønske bør imødekommes, med mindre hensynet til virksomhedens drift hindrer dette. Manglende afholdelse Stk. 4. Er feriefridagen ikke afholdt inden kalenderårets udløb betales en kompensation herfor, svarende til betalingen nævnt i stk Børne-familie-fridage Anciennitetskrav Stk. 1. Medarbejdere med hjemmeboende børn under 14 år der har været uafbrudt beskæftiget i virksomheden i mindst 6 måneder har ret til 2 dages frihed i kalenderåret 1998 og fra kalenderåret dages frihed om året. Ved beregning af anciennitet henvises til 3, stk. 6. Betaling Stk. 2. Børne-familiefridagene betales efter samme regler som barns første sygedag, dvs. der betales overenskomstens minimalløn/garantiløn. Placering Stk. 3. Dagene placeres efter aftale mellem arbejdsgiveren og medarbejderen. Medarbejderens ønske bør imødekommes, med mindre hensynet til virksomhedens drift hindrer dette. Manglende afholdelse. Stk. 4. Er dagene ikke afholdt inden kalenderårets udløb betales en kompensation herfor, svarende til betalingen nævnt i stk. 2.

8 8 Ved overenskomstforhandlingerne i 2000 blev der i protokollat af 2. februar 2000 indgået aftale om etablering af 5 feriefridage til afløsning af de nugældende børnefridage ( 12) og feriefridag ( 11) og julefridag ( 10). Denne aftale blev indarbejdet i parternes overenskomst , hvori det bl.a. hedder: 10 Julefridag, Feriefridag og Børnefamiliefridage Frem til 1. maj 2001 gælder bestemmelserne om julefridag, feriefridag og børnefamiliefridage som optrykt bagest i overenskomsten, afsnit Feriefridage fra 2. maj 2001 Med virkning fra 2. maj 2001 er følgende gældende Optjening af feriedage Stk. 1. Fastansatte medarbejdere har ret til en feriedag efter 3 måneders ansættelse, 4 feriefridage efter 6 måneders ansættelse og 5 feriefridage efter 9 måneders ansættelse. Placering Stk. 2. Feriefridagene placeres efter samme regler som restferie, jf. Ferielovens bestemmelser. Timer Stk. 3. Feriefridagene omregnes til og afvikles som timer inden for ferieåret (2. maj 1. maj). For fuldtidsansatte regnes en feriefridag som 7,4 timer. Deltidsansatte ydes frihed i forhold til det antal timer de gennemsnitligt er beskæftiget set over de sidste 13 uger forud for feriefridagens afholdelse. Betaling Stk. 4. Feriefridagene betales med fuld løn. For provisionslønnet serveringspersonale betales et beløb svarende til den gennemsnitlige timeløn beregnet på grundlag af de sidste 13 ugers indtægt, dog maksimalt kr. 130,00 pr. time og pr. 1. marts 2002 maksimalt kr. 135,00 pr. time. Kompensation Stk. 5. Holdes feriefridagene ikke inden ferieårets udløb, betales medarbejderen en kompensation svarende til fuld løn/garantiløn pr. ubrugt feriedag, dog maksimalt kr. 130,00 pr. time og pr. 1. marts 2002 maksimalt 135,00 pr. time.

9 9 Fratræden Stk. 6. Ved fratræden udbetales til fastansatte medarbejdere kompensation svarende til 2,25 % af den personlige løn 23. Beløbet reduceres forholdsmæssigt, såfremt der er afholdt feriefridage. Jobskifte Stk. 7. Der han uanset eventuelt jobskifte kun holdes 5 feriefridage i hvert ferieår. I protokollatet af 2. februar 2000 hed det afslutningsvist: Parterne er enige om, så snart forslag til ferielov er vedtaget, at foretage fornødne tilpasninger i indgåede ferieoverenskomster og aftaler, herunder er man enige om, at man vil udnytte den fleksibilitet med hensyn til ferietilrettelæggelse mv., den ændrede ferielov giver mulighed for (eksempelvis overflytning af ferie). Der ses ikke som her forudsat at have været forhandling om tilpasning efter vedtagelsen af ny ferielov, lov nr. 396 af 31. maj Ved overenskomstfornyelsen i 2014 er reglerne om placering af feriefridage ændret, således at placering af optjente feriefridage sker efter aftale, under hensyntagen til såvel medarbejderens ønsker som virksomhedens driftsmæssige behov, og således at medarbejderen har ret til, at feriefridagene afvikles i opsigelsesperioden. 5. Parternes argumentation F s argumentation 3F har anført, at ordlyden af overenskomsten ikke indeholder noget direkte udsagn om, hvorvidt sygdom i relation til feriefridage skal anses som en hindring for deres afholdelse med ret til senere afholdelse, således som det er tilfældet for ferie efter ferieloven, jf. dennes 13, eller om sygdommen skal anses for arbejdstagerens risiko, således som det er tilfældet for faste fridage såsom søgnehelligdage.

10 10 En afklaring af sagens tvist kan derfor efter 3F s opfattelse ikke ske på baggrund af bestemmelsens ordlyd. 3F gør gældende, at feriefridagsordningens formål og indretning samt overenskomstbestemmelsens tilblivelseshistorie taler for, at sygdom anses som en hindring for feriefridagsafholdelse. Formålet med feriefridagsordningen Overenskomstbestemmelsen om feriefridage har ifølge 3F utvivlsomt et rekreativt formål. Efter fast voldgiftspraksis anses sygdom som en hindring for afvikling af afspadseringsfrihed, hvis afspadseringens formål er rekreativt, jf. f.eks. opmandskendelse af 25. februar 2013 i FV og de heri omtalte afgørelser. Det tilsvarende er udtrykt i den arbejdsretlige litteratur, jf. f.eks. Ole Hasselbalch: Den Danske Arbejdsret, Bind II, Ansættelsesretten (2009), side 1545: Afgørende er således, hvorvidt afspadseringsordningen har beskæftigelsesmæssigt eller rekreativt sigte, idet der kun i sidste tilfælde gives erstatningsafspadseringsfrihed (med den følge, at der må ydes sygebetaling på det oprindelige bestemte afspadseringstidspunkt). Denne formålsorienterede sondring stemmer overens med den, EU-domstolen har anvendt ved fortolkningen af arbejdstidsdirektivets bestemmelser om ferie, f.eks. i de forenede sager C- 350/06 og C-520/06, Schultz-Hoff, præmis 25, hvori det bl.a. anføres: formålet med retten til en årlig betalt ferie er at give arbejdstageren mulighed for at hvile ud og have en periode til rådighed, hvorunder han kan slappe af og nyde sin fritid. Dette formål er forskelligt fra formålet med retten til sygeorlov, som er begrundet i, at arbejdstageren skal have mulighed for at komme sig over en sygdom. Der foreligger ingen saglig grund til, at sygdom i mindre grad skulle være til hinder for afvikling af feriefridage end for afspadseringsfrihed og feriefrihed. Feriefridage kan ikke sidestilles med søn- og helligdagsfridage eller overenskomstmæssige fridage som 1. maj, fordi disse dage tjener formål, som er fikseret til den pågældende dag.

11 11 Feriefridagsordningens indretning 3F gør endvidere gældende, at feriefridagsordningens indretning taler for, at feriefridage i relation til forud opstået sygdom må sidestilles med ferie og af overenskomstparterne har været betragtet som sammenlignelig med ferie. Således henviser overenskomstens 24, stk. 2, vedrørende feriefridagenes placering til bestemmelserne for restferie. Feriefridage omregnes til og afvikles som timer inden for ferieåret, jf. bestemmelsens stk. 3, og der er en sådan sammenhæng mellem feriefridagsordningen og ferieloven, at parterne ved protokollatet af 2. februar 2000 om etablering af 5 feriefridage forudsatte, at der skulle foretages fornødne tilpasninger i ferieoverenskomster og aftaler. Feriefridagsordningens tilblivelseshistorie 3F har yderligere henvist til, at feriefridagene oprindeligt blev indført på området ved overenskomstfornyelsesloven af Der var under de forudgående overenskomstforhandlinger fra arbejdstagerside rejst krav om en 6. ferieuge, hvilket der ikke kunne opnås enighed mellem parterne. Til delvis imødekommelse af arbejdstagerønsket herom indebar mæglingsforslaget ret til én fridag. Mæglingsforslaget blev nedstemt af arbejdstagersiden. Overenskomstfornyelsesloven gav ret til yderligere én feriefridag og 2, siden 3 børnefridage. Under Folketingets behandling af lovforslaget til overenskomstfornyelsesloven var der opmærksomhed på, at feriefridagene adskilte sig fra ordinære feriedage i relation til den dækkede personkreds, optjening og vederlæggelse. Under forhandlingerne sondrede Folketingets medlemmer, når bortset fra disse tre punkter, ikke mellem ordet feriefridag og ordet feriedag, men anvendte begge begreber om de feriefridage, lovforslaget gav ret til. Dette gjaldt også arbejdsministeren, der havde fremsat lovforslaget. Under førstebehandlingen af lovforslaget udtalte han blandt andet: Vi ophøjer hovedparten af mæglingsskitsen til lov og bygger ovenpå med henholdsvis de feriedage og børnefamiliefridage, der er omtalt i lovforslaget. Der var tilsvarende flere medlemmer, der mente, at overenskomstfornyelsesloven reelt var udtryk for, at der blev taget hul på den 6. ferieuge.

12 12 Der er således ikke i overenskomstfornyelseslovens forarbejder holdepunkter for, at sygdom ikke skulle være til hinder for afvikling af feriefridage. Der er tværtimod holdepunkter for, at feriefridage som udgangspunkt er ligestillede med feriedage. Det antages af Ole Hasselbalch, at sygdom er til hinder for afholdelse af feriefridage efter overenskomstfornyelsesloven, jf. ovenfor anførte sted, side 1969, hvori det bl.a. anføres: Opstod sygdom inden afholdelse af dagene, kunne disse endvidere næppe anses afholdt. På andre overenskomstområder har parterne været enige om, at sygdom er til hinder for afvikling af feriefridage. Det er tilfældet på industriens område, jf. herved det i FV omtalte enighedsreferat af 2. november 1998 mellem CO-industri og DI. Det var også tilfældet i FV , hvor parterne efter opmandens bedømmelse oprindeligt var enige herom. I opmandens begrundelse anføres blandt andet: det er forståeligt, at Scanlines var tilbøjelig til efter indførsel af feriefridagsordningen i 1998 at mene, at parternes overenskomst ved sygdom gav ret til udskydelse af feriefridage som efter ferieloven Faglig voldgiftsafgørelse af 21. august 2003 i sag SiD mod Dansk Byggeri for Hans Ulrik Jensen A/S har ikke betydning for bedømmelsen af nærværende sag, idet sagen var procederet alene på, at henvisningen til placeringen efter restferiereglerne indebar, at disse i deres helhed skulle gælde for feriefridage. Også i domspraksis er ferie og feriedage ansat som ligestillede i relation til sygdom, jf. U Ø. Selv om spørgsmålet i sagen ikke var omtvistet, illustrerer DA s manglende indsigelse under sagen, at den naturlige forståelse af feriefridagsordningen er at sidestille feriefridage med ferie i relation til sygdom som hindring HORESTA s argumentation.

13 13 HORESTA har anført, at feriefridagene i henhold til Hovedoverenskomstens 24 anses for afholdt, også selv om medarbejderen bliver syg forud for den planlagte afholdelse af dagene. Feriefridage er ikke ferie og kan uanset tilblivelseshistorie og formål ikke sidestilles med ferie, idet feriefridage ikke er nævnt i ferieloven. Der er ikke i Hovedoverenskomsten en bestemmelse i lighed med ferielovens 13, stk. 2, hvoraf det fremgår, at hvis en lønmodtager er syg, når ferien begynder, har lønmodtageren ikke pligt til at begynde ferien. Der er heller ikke på anden måde i overenskomstens ordlyd noget direkte udsagn om, hvorvidt sygdom i relation til feriefridage skal anses som en hindring for deres afholdelse med ret til senere afholdelse, således som tilfældet er for ferie efter ferieloven. Det er derfor klager, der skal løfte bevisbyrden for, at Hovedoverenskomsten giver ret til erstatningsfridage, når medarbejderen bliver syg forud for afholdelse af planlagte feriefridage. Ferie efter ferieloven implementerer EU s arbejdstidsdirektiv, som bestemmer, at alle lønmodtagere har ret til 20 dages betalt ferie hvert ferieår. Derfor gælder der særlige regler om erstatningsferie samt feriehindring ved sygdom efter ferieloven. Disse regler gælder ikke for feriefridage. Feriefridage er aftalebaserede og gælder således kun for medarbejdere omfattet af en aftale eller en overenskomst, der giver ret til friheden. Det er op til aftaleparterne at aftale det nærmere indhold i en aftale om feriefridage. Det må således bero på en ren fortolkning af aftaleteksten, hvorvidt det er aftaleparternes hensigt, at planlagte feriefridage kan anses for afholdt, hvis medarbejderen bliver syg forud for afholdelsen af feriefridagene. Såfremt det skulle lægges til grund, at reglerne om afholdelse af feriefridagene i relation til sygdom skulle læne sig op ad reglerne i ferieloven, ville det kræve, at der var særlige holdepunkter i aftaleteksten eller i praksis for at behandle feriefridage på same måde som ferie efter ferieloven i relation til dette spørgsmål.

14 14 Ser man på formuleringen af overenskomstens 24 om feriefridage, så er den eneste henvisning til ferieloven i denne bestemmelse henvisningen i 24, stk. 2, hvoraf det fremgår, at placeringen af feriefridagene, sker i henhold til reglerne i ferieloven. For så vidt angår optjening og betaling for feriedagene i 24, adskiller disse regler sig klart fra reglerne i ferieloven. Såfremt det var aftaleparternes opfattelse, at der var andre bestemmelser i ferieloven end bestemmelserne vedrørende placering af ferie, som skulle være gældende for feriefridagene, skulle dette eksplicit fremgå ligesom henvisningen i 24, stk. 2, til placeringen af feriefridagene. Hovedoverenskomstens 25 indeholder nogle særlige regler om ferie og en henvisning til reglerne i ferieloven. 25 henviser ikke noget sted til, at feriefridagene i 24 også er omfattet af en del af reglerne i ferieloven. 24 og 25 er således både formelt og reelt to helt adskilte regelsæt. En fortolkning af overenskomsten giver dermed ikke anledning til at slutte, at der skulle være særlige holdepunkter i aftaleteksten for at behandle feriefridage på samme måde som ferie. Ved denne seneste ændring af overenskomsten i 2014 var parterne enige om en ændring af den tilsvarende bestemmelse i den nye Hotel- og Restaurationsoverenskomst, som bringer bestemmelsen endnu længere væk fra ferielovens bestemmelser. Dette kan kun opfattes som udtryk for, at det ikke er parternes hensigt, at fortolkningen af reglerne om feriefridage skal læne sig op ad reglerne i ferieloven. Sygdom forud for afholdelse af feriefridage kan ikke sidestilles med sygdom forud for afspadsering. Afspadsering optjenes som følge af, at medarbejderen udfører overarbejde, og det er således frihed, som medarbejderen reelt selv betaler. En feriefridag er en overenskomsthjemlet ret til frihed på linje med de almindelige ugentlige fridage og således ikke en ret, som medarbejderen selvstændigt har optjent. I forlængelse heraf bemærkes, at i tilfælde af sygdom på en overenskomstmæssig fridag gives ikke erstatningsfrihed, hvorfor det samme må gælde ved sygdom på feriefridage, når der som i dette tilfælde, ikke er aftalt andet mellem overenskomstparterne.

15 15 Der findes ikke klar praksis vedrørende Hovedoverenskomsten mellem 3F og HORESTA i forhold til spørgsmålet om sygdom og feriefridage, men ser man på praksis fra byggeriets område, hvor der findes en tilsvarende overenskomstbestemmelse, er retstilstanden helt klar, jf. faglig voldgiftsafgørelse i sagen af 21. august 2003 mellem SiD og Dansk Byggeri. Sagen vedrørte spørgsmålet, om en medarbejder havde pligt til at afholde planlagte feriefridage, når medarbejderen blev syg forud for afholdelse. Opmanden udtalte, at det ville kræve særlige holdepunkter at fastslå, at reglerne om afholdelse af feriefridage, skulle følge reglerne i ferieloven på trods af at placeringen af feriefridage i henhold til omhandlede overenskomst fulgte ferieloven. Men eftersom der ligesom i denne sag ikke var særlige holdepunkter for at læne sig op af reglerne i ferieloven, kunne feriefridagene anses for afholdt trods sygdom, og virksomheden blev derfor frikendt. Indklagede er ikke enig i det af klager fremførte synspunkt om, at sagen ikke er relevant, idet der i sagen netop tages stilling til, hvorvidt planlagte feriefridage kan anses for afholdt, når en medarbejder bliver syg forud for afholdelsen. Klager har påberåbt sig sagen FV I den sag forelå der et enighedsprotokollat fra 1998, hvor parterne var enige om, at feriefridagene ikke kunne anses for afholdt, hvis medarbejderen blev syg forud for afholdelsen. Opmanden konkluderede i sagen, at dette protokollat stadig var gældende, og der var således en ganske klar begrundelse for, denne sag blev afgjort, som den gjorde. I forhold til afgørelsen i FV , som klager ligeledes påberåber sig, må det anføres, at der er tale om en meget konkret begrundet afgørelse vedrørende en virksomhedsoverenskomst, hvor der fra arbejdsgiverens side, nogle år før sagen blev rejst, var sendt et brev, hvor arbejdsgiveren klart tilkendegav, at det var deres opfattelse, at der skulle gives en erstatningsfridag, såfremt en medarbejder blev syg i forbindelse med afholdelse af en planlagt feriefridag. Der er ikke indgået et protokollat mellem HORESTA og 3F vedrørende sygdom og feriefridage, ligesom HORESTA Arbejdsgiver ikke på anden måde har tilkendegivet, at man var af den opfattelse, at der skulle gives erstatningsfridage ved sygdom på planlagte feriefridage. På denne bag

16 16 grund må det anføres, at de nævnte sager ikke kan anses for relevante i forhold til afgørelsen af denne sag. Endelig henviser klager til sagen U Ø. I forhold til denne afgørelse bemærkes, at afgørelsen vedrørte spørgsmålet om afholdelse af ferie i en fritstillingsperiode på et andet overenskomstområde, samt at der ikke i sagen eksplicit blev taget stilling til spørgsmålet om feriefridage, hvorfor afgørelsen ikke kan anses for relevant for denne sag. 6. Opmandens begrundelse og resultat Ferieloven fra 1938 indeholdt ikke bestemmelser om sygdom og ferie. Ferielovsmyndighederne fulgte imidlertid den praksis, at sygdom, som indtrådte inden ferien, var en feriehindring, som berettigede til anden ferie, mens sygdom, som indtrådte under ferien, ikke berettigede til anden ferie. Det fremgår af Højesterets dom af 18. december 2013 (UfR ), at ferielovsmyndighedernes forståelse blev fulgt af bl.a. organisationerne på det danske arbejdsmarked og tiltrådt i retspraksis. Bestemmelsen i den gældende ferielovs 13, stk. 2, blev indsat ved en ændring af ferieloven i 2000 ved lov nr. 396 af 31. maj Som udtalt af Højesteret i dommen af 18. december 2013 er det i forarbejderne til bestemmelsen udtrykkeligt angivet, at bestemmelsen lovfæster, hvad der har været gældende i 60 år, nemlig at risikoen for sygdom i forbindelse med ferie overgår fra arbejdsgiveren til den ansatte ved feriens begyndelse sygdom ved feriens begyndelse er en feriehindring, mens sygdom, der opstår efter feriens begyndelse, er den ansattes risiko. Feriefridage er ikke ferie, men efter deres tilblivelseshistorie må det antages at have været den almindelige opfattelse blandt arbejdsmarkedets parter ved overenskomstforhandlingerne i 2000, at de 5 overenskomstaftalte feriefridage ligesom de børnefamiliefridage og den feriefridag og fridag fra 1998, de afløste indebar en frihed af samme karakter som ferie. I mangel af holdepunkter for en anden forståelse i den enkelte overenskomst er det på den baggrund mest nærliggende at anse forholdet mellem sygdom og feriefridage for det samme, som det i 60 år havde været mellem sygdom og ferie. DI og Co-industri havde da også i et enighedsprotokollat af 2. april 1998 udtalt, at der ved sygdom i forbindelse med planlagte feriefridage og børnefridage

17 17 forholdes som ved ferie sygdom opstået forud for en aftalt ferie eller børnefridag betyder, at dagen ikke er afholdt, hvorimod sygdom opstået efter, at arbejdspladsen er forladt forud for afholdelsen, ikke giver adgang til en erstatningsfridag. Det bemærkes herved, at faglig voldgiftsafgørelse af 21. august 2003 og udsagnet om, at der skal dermed være særlige holdepunkter for helt eller delvist at overføre regelsættet om ferie til også at gælde for feriefridagene (understreget her), viser tilbage til overenskomstparternes regelsæt om ferie, herunder de detaljerede regler i ferieoverenskomstens 4, stk. 8 og 9, om sygdom, når ferien begynder. Hovedoverenskomsten for hotel-, restaurant- og turisterhvervet indeholder ingen udtrykkelig regulering af forholdet mellem sygdom og feriefridage. Der er heller ikke i overenskomsten bestemmelser om ferie nogen udtrykkelig regulering af forholdet mellem sygdom og ferie. I mangel af holdepunkter for andet må overenskomstens regler om feriefridage herefter i overensstemmelse med det foran anførte om forholdet mellem sygdom og ferie efter ferieloven i den 60-årige periode fra 1938 til overenskomstindgåelsen i foråret forstås således, at sygdom opstået forud for aftalte feriefridage, inden arbejdspladsen er forladt forud for afholdelse, men ikke sygdom opstået efter dette tidspunkt, giver ret til senere afholdelse af feriefridagene. Der må således gives klager medhold. Thi bestemmes: HORESTA-Arbejdsgiver for Kobæk Strand Konferencecenter A/S skal anerkende, at det følger af den mellem Horesta og 3F, Privat Service, Hotel og Restauration, indgåede Hovedoverenskomst for hotel-, restaurant- og turisterhvervet , at en ansat, som hindres i at holde aftalte feriefridage som følge af sygdom opstået forud for feriefridagene, har krav på senere afholdelse af feriefridagene. Spørgsmålet om et eventuelt efterbetalingskrav for A undergives sædvanlig fagretlig behandling. Hver part bærer egne omkostninger ved sagens behandling og halvdelen af udgiften til opmand. Børge Dahl

CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE

CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE Vintereksamen 2011-2012 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 20226/4620220126 Arbejdsaftale- og foreningsret Varighed: 4 timer Hjælpemidler: Alle Industriens Arbejdsgivere og Industriforbundet

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Dansk Tandlægeforening for Tandlæge Poul Munch Værebrovej 72 2880 Bagsværd (advokat

Læs mere

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017 KORT UDDRAG AF L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/3-2014 til 1/3-2017 mellem DANSK ERHVERV ARBEJDSGIVER og HK HANDEL BEMÆRK! Er kun gældende, hvis butikken har overenskomst med HK, eller

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. juni 2019 i FV 2019.0004: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod Dansk Byggeri for Fleks Modul A/S (chefkonsulent Hans Henrik

Læs mere

Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen

Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen 00. Program Program Ferie Ferieloven kort Ferie og fratræden Ferie og sygdom Arbejdstid Tilrettelæggelse af arbejdet arbejdsgivers ledelsesret

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Vejledning om barsel og ferie

Vejledning om barsel og ferie Vejledning om barsel og ferie Denne vejledning beskriver reglerne om optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Vejledningen beskriver alene feriereglerne i relation til

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod HORESTA (Arbejdsgiver) på vegne af Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven!

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Gode råd om Ferie Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Udgivet af Dansk Handel & Service Ferie 2005 Gode råd om Ferie Reglerne for

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse meddelt tirsdag den 29. april 2014 i faglig voldgiftssag 2014.0022 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod Tekniq for VVS og Varmeteknik A/S (konsulent

Læs mere

Kendelse i. Faglig Voldgift. Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund. mod

Kendelse i. Faglig Voldgift. Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund. mod 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2018.0080) Serviceforbundet for Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund (advokat Lotte Dickow Schmidth) mod Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere for

Læs mere

Gode råd om... ferie

Gode råd om... ferie Gode råd om... ferie INDHOLD Reglerne for ferie 3 Optjening 3 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 6 Ferie med feriegodtgørelse 6 Fradrag ved ferieafholdelse

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 25. februar 2013 i faglig voldgiftssag FV 2012.0139: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I v/di (AKT) for Nettbuss A/S (advokat Jacob

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Implementering af samtidighedsferie på KU Efter ønske fra blandt andre KU blev der ved den seneste ændring af ferieloven indført mulighed for, at

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Fag og Arbejde (FOA) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2010.0090) Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (advokat Morten Ulrich) afsagt den 14. februar 2011 - 2 1. Sagen angår

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Kendelse af 17. juli 2015 i faglig voldgift FV2015.0045: HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod

Kendelse af 17. juli 2015 i faglig voldgift FV2015.0045: HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Kendelse af 17. juli 2015 i faglig voldgift FV2015.0045: HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår arbejde juleaftensdag,

Læs mere

Hensynet til organisationens drift kan betyde, at DFH beslutter at lægge ferie på bestemte tidspunkter for enkelte afdelinger/kontorer.

Hensynet til organisationens drift kan betyde, at DFH beslutter at lægge ferie på bestemte tidspunkter for enkelte afdelinger/kontorer. VEJLEDNING OM FERIE OG ANDRE FRIDAGE Her på siden kan du finde vejledninger til ferie og andre fridage gældende for Dansk Flygtningehjælp. Vejledningen er ikke udtømmende. Yderligere information kan du

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. april 2011. faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. april 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0202: Serviceforbundet mod DI Overenskomst I ved DI for Københavns Lufthavne A/S 2 Der er i denne sag opstået tvist mellem

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Betaling Betalingssatserne for holddrift og forlægning reguleres på følgende måde:

Betaling Betalingssatserne for holddrift og forlægning reguleres på følgende måde: Orientering nr. 14/2017 Løn og arbejdsforhold 26. april 2017 Overenskomstfornyelsen 2017 Overenskomst med Dansk Metalarbejderforbund/Dansk El-Forbund Mæglingsforslaget er nu vedtaget, og ændringerne i

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

Ferierettigheder. FOA Nordsjælland, Frederiksværksgade 10, 3400 Hillerød tlf.: ,

Ferierettigheder. FOA Nordsjælland, Frederiksværksgade 10, 3400 Hillerød tlf.: , Ferierettigheder Ferierettigheder Her kan du læse om de vigtigste regler for afholdelse af ferie for ansatte i kommuner og regioner. For privatansatte gælder de samme principper, selvom reglerne kan være

Læs mere

CIRKULÆRE: 005 Overførsel af ferie

CIRKULÆRE: 005 Overførsel af ferie Cirkulære: Cirkulære nr. 005 Udgivet første gang 04-02-2003 Kontrolleret 01-08-2014 Kontrolleres senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Bilag A og B Indsættes: I Servicemappen under pkt. 8.2 Indhold

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift:

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 26. februar 2009 i faglig voldgift: Offentligt Ansattes Organisationer mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Fødevarestyrelsen. Sagen forhandledes den 26. februar

Læs mere

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Dansk Byggeri for Ambercon A/S (juridisk konsulent Lise Bernth) 2 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

T I L K E N D E L S E G I VE L S E

T I L K E N D E L S E G I VE L S E T I L K E N D E L S E G I VE L S E af 16. oktober 2009 i faglig voldgiftssag: FV 2009.67 CO-industri for 3F Fagligt Fælles Forbund for Kaj Rasmussen (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0010): Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre for E. Pihl & Søn A/S (advokat Tine B. Skyum) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse af 17. januar 2018 i faglig voldgiftssag FV : Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod

Kendelse af 17. januar 2018 i faglig voldgiftssag FV : Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod Kendelse af 17. januar 2018 i faglig voldgiftssag FV2017.0094: Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod Danmarks organisation for selvstændige frisører & kosmetikere (DOFK) for Hårstudiet v/janni

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Overenskomst. for. anlægsledere. ved. Københavns Idrætsanlæg

Overenskomst. for. anlægsledere. ved. Københavns Idrætsanlæg Overenskomst for anlægsledere ved Københavns Idrætsanlæg 2003-2005 1 Indholdsfortegnelse 1. OVERENSKOMSTENS OMRÅDE... 3 2. ANSÆTTELSESBREV... 3 3. ARBEJDSTID...3 4. LØN.... 3 5. UDGÅET... 4 6. TELEFONGODTGØRELSE...

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge HR Jura Forlaget Andersen 5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge Af Advokat Sofie Høeg Madsen, MAQS Law Firm shm@dk.maqs.com Indhold Denne artikel - angående optjening af ferie - har følgende

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Overenskomstfornyelsen 2017 Fællesoverenskomsten for provinsen 3F

Overenskomstfornyelsen 2017 Fællesoverenskomsten for provinsen 3F Orientering nr. 13/2017 Løn og arbejdsforhold 26. april 2017 Overenskomstfornyelsen 2017 Fællesoverenskomsten for provinsen 3F Mæglingsforslaget er nu vedtaget, og ændringerne i overenskomsten kan nu iværksættes.

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst.

Uoverensstemmelsen angår rækkevidden af en anciennitetsbestemmelse i en virksomhedsoverenskomst. Kendelse afsagt den 31. maj 2010 i faglig voldgiftssag FV2010.0001 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod DIO II v/di for Arctic Container Operation A/S (advokat Henrik Uldal) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. december 2013 Sag 205/2012 (2. afdeling) DI som mandatar for Grundfos A/S (advokat Morten Eisensee) mod CO-industri som mandatar for A (advokat Nicolai Westergaard)

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

FERIERITTIGHEDER - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE

FERIERITTIGHEDER - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE FOA NORDSJÆLLAND FERIERITTIGHEDER - KOMMUNALT OG REGIONALT ANSATTE 2 Ferierettigheder Her kan du læse om de vigtigste regler for afholdelse af ferie for ansatte i kommuner og regioner. Du skal dog selv

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Nordisk Film Biografer A/S (advokat Mette Klingsten) 2 1.

Læs mere

DOM. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt)

DOM. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt) DOM Afsagt den 18. december 2015 F-2-15 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt) Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

Bekendtgørelse om ferie

Bekendtgørelse om ferie Bekendtgørelse om ferie I medfør af 11, 22, 33, stk. 3-6, 34 c, 41, 42, stk. 2, 43, stk. 3, og 47, stk. 4, i lov om ferie, jf. lovbekendtgørelse nr. 202 af 22. februar 2013 fastsættes: Kapitel 1 Definitioner

Læs mere

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk)

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) DOM Afsagt den 4. april 2014 F-6-13 HK Danmark smf A (Advokat Peter Breum) mod B A/S (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) Indledning Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt det ved indgåelse af en ansættelseskontrakt

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal mod TV 2 Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af 12, stk. 4, i parternes overenskomst om en årlig ret til 3 dages selvvalgt

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato Ansættelseskontrakt mellem Adresse: Telefon/E-mail: CVR-nummer: (herefter kaldet virksomheden) og Adresse: CPR-nummer: (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende ansættelsesaftale: 1. Tiltrædelsesdato

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

5.4 Varsling og afholdelse af ferie

5.4 Varsling og afholdelse af ferie HR Jura Forlaget Andersen 5.4 Varsling og afholdelse af ferie Af advokatfuldmægtig Miriam Michaelsen, MAQS Law Firm mim@dk.maqs.com Indhold Denne artikel som handler om reglerne for afholdelse af ferie

Læs mere

Ansættelseskontrakt. for deltidsansatte i landbruget. Dansk Landbrug

Ansættelseskontrakt. for deltidsansatte i landbruget. Dansk Landbrug Ansættelseskontrakt for deltidsansatte i landbruget Dansk Landbrug Nærværende kontrakt er udarbejdet til brug ved ansættelse af medarbejdere i landbruget, der ikke er ansat på fuld tid, eller ansatte der

Læs mere

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave

Hotel, restaurant. og turistområdet. overenskomst mellem Horesta og HK/Privat. Mini-udgave Hotel, restaurant og turistområdet overenskomst mellem Horesta og HK/Privat Mini-udgave Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2016.0179) Dansk Skuespillerforbund (advokat Kim Hansen) mod Den Jyske Opera (advokat Marianne Lage) Sagen drejer sig om, hvorvidt det er i strid med

Læs mere

Kendelse. 22. februar i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund. (advokat Maria Rasmussen) mod. DI Overenskomst II.

Kendelse. 22. februar i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund. (advokat Maria Rasmussen) mod. DI Overenskomst II. Kendelse af 22. februar 2018 i faglig voldgiftssag FV 2017.0091: Fagligt Fælles Forbund (advokat Maria Rasmussen) mod DI Overenskomst II for Flenco Rengøring ApS (advokat Annette Fæster Petersen) 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

Kendelse. 21. december 2009. faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I

Kendelse. 21. december 2009. faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I Kendelse af 21. december 2009 i faglig voldgift FV2009.0117: CO-industri (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di Organisation for erhvervslivet (advokat Ulla Løvshall Wernblad) Uoverensstemmelsen

Læs mere

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011

AFTALE. Mellem. Silkeborg Forsyning A/S. koncernens ansatte indenfor akademikerområdet. 23. december 2011 AFTALE Mellem Silkeborg Forsyning A/S og koncernens ansatte indenfor akademikerområdet 23. december 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Gyldighedsområde 2 Løn 3 Pension 4 Arbejdstid 5 Ferie - fritid 6 Barsel og

Læs mere

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder.

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder. Orientering Landsoverenskomsten for kontor og lager Kontor og lageroverenskomstens fornyelse Den 26. marts 2010 er der fremsat mæglingsforslag, hvor kontor og lageroverenskomsten optages med et særskilt

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Familieplejeres ferieretlige stilling

Familieplejeres ferieretlige stilling FAMILIEPLEJERES FERIERETLIGE STILLING Familieplejeres ferieretlige stilling Den 27. september 2005 1. Retsgrundlaget I de senere år har familieplejeres ferieretlige stilling været genstand for megen diskussion

Læs mere

Dette nyhedsbrev har til formål at give et overblik over de af ændringerne, der kan få særlig praktisk betydning for mange ansættelsesforhold.

Dette nyhedsbrev har til formål at give et overblik over de af ændringerne, der kan få særlig praktisk betydning for mange ansættelsesforhold. 12. maj 2011 Nyhedsbrev Arbejds- og Ansættelsesret Ændringer af ferielovens regler om lønmodtagerens retsstilling ved fritstilling i opsigelsesperioden og om forældelse af feriepengekrav Folketinget har

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2017.0044) CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Siemens Wind Power (advokat Morten Pedersen) Afsagt den 31.

Læs mere

Kendelse af 25. april 2016 i faglig voldgift FV 2015.0202: Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod

Kendelse af 25. april 2016 i faglig voldgift FV 2015.0202: Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod Kendelse af 25. april 2016 i faglig voldgift FV 2015.0202: Serviceforbundet (advokat Maria Rasmussen) mod Sammenslutningen af Mindre Arbejdsgiverforeninger/DOFK, Danmarks organisation for selvstændige

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Protokollat. mellem. Post Danmark og. CO-industri om. Industriens Overenskomst samt Lokalaftaler. for. CO-industri i Post Danmark

Protokollat. mellem. Post Danmark og. CO-industri om. Industriens Overenskomst samt Lokalaftaler. for. CO-industri i Post Danmark Protokollat mellem Post Danmark og CO-industri om Industriens Overenskomst samt Lokalaftaler for CO-industri i Post Danmark 2017 Resultatet af forhandlingerne mellem Post Danmark og CO-industri 2017 1

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Landsoverenskomsten for butik Indgåelse af aftale på butiksområdet Den 28. februar 2010 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S

Kendelse. 30. januar faglig voldgift nr. FV : Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S Kendelse af 30. januar 2015 i faglig voldgift nr. FV2014.0059: Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth) mod JYSK A/S (procesdirektør, advokat Lars Alexander Borke) 2 1. Tvisten Sagen angår, om det er i strid

Læs mere

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 i sag nr. A2007.885: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO I på egne vegne

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Agri Nord (advokat Charlotte Strøm

Læs mere

Overenskomst mellem Bjørnø Færgen a.m.b.a. og Dansk Metal Maritime afdeling

Overenskomst mellem Bjørnø Færgen a.m.b.a. og Dansk Metal Maritime afdeling Nærværende overenskomst er omfattet af den til enhver gældende Sømandslov og omfatter al sejlads med færgeselskabets skibe. Til brug for lønberegningen er medarbejderen pligtig at aflevere lønbilag så

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) 3F Aalborg for murersvend A (gruppeformand Reidar Kogstad) mod Dansk Byggeri for NCC Construction Danmark A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag FV 2015.0200. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Bøg Brandt) for HRH Ventilation ApS

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag FV 2015.0200. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Bøg Brandt) for HRH Ventilation ApS Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV 2015.0200 Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark for A (advokat Kim Bøg Brandt) mod TEKNIQ for HRH Ventilation ApS (konsulent Hjalte Ankjær) Afsagt den 13. april

Læs mere