Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa. Nu kan du som leverandør være på forkant

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa. Nu kan du som leverandør være på forkant"

Transkript

1 Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa Nu kan du som leverandør være på forkant

2 ByggeBasen har åbnet mulighed for, at du som leverandør har mulighed for at samle dokumentationen for dine bæredygtige produkter ét sted. Dette styrker dit samarbejde med - og salg via - byggecentrene, samtidig med at du øger din direkte, grønne markedsføring over for håndværkere, ingeniører, entreprenører, arkitekter og bygherrer via sitet BygDok, der henter miljødata direkte fra ByggeBasen.

3 Krav om dokumenterede, bæredygtige byggematerialer På europæisk plan forventes det, at producenter af - i første omgang - CE-mærkede byggematerialer inden for få år skal bæredygtighedsdeklarere deres produkter. I Danmark satser seks ud af ti medlemsvirksomheder i Dansk Byggeri på at arbejde med bæredygtige produkter, når de bygger nyt eller renoverer. Og der opføres flere og flere bæredygtige byggerier af store entreprenører, som bl.a. NCC, der stiller skrappe krav til leverandører om dokumenteret certificerede, bæredygtige produkter og materialer. Medlemmer af Danske Byggecentre afkræves da også i stigende grad miljøcertificeringer og deklarationer som dokumentation for bæredygtighed fra kunder. Udviklingen mod bæredygtigt byggeri er med andre ord i gang. Der er, som Bygherreforeningen og store spillere som PFA siger, Ingen vej udenom bæredygtigt byggeri. Dokumenterede bæredygtige byggematerialer vil i højere grad vinde indpas, ligesom der kan ses frem til en frivillig bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet.

4 Du får behov for dokumentation og markedsføring Det betyder, at leverandører fremover i højere grad får brug for at kunne dokumentere, at de produkter og materialer, de sælger, er dokumenteret bæredygtige. Det betyder også, at leverandører skal intensivere markedsføringen af grønne løsninger overfor bygherrer, arkitekter, entreprenører, ingeniører og håndværkere for at komme i betragtning til bæredygtige byggerier. I Danmark dokumenteres bæredygtige byggerier i dag primært i henhold til certificerings-ordningen DGNB, der kræver dokumentation for bl.a. tekniske og miljømæssige forhold, men der bygges ligeledes efter certificeringsordninger som Svanemærket, BREEAM og LEED. Se oversigt. Dokumentation koster tid og penge - ja, men det betaler sig! Der er fortsat en udfordring for såvel bygherrer, entreprenører og håndværkere, der vil bygge grønt, såvel som for de leverandører, der kan levere de bæredygtige materialer og løsninger: Den nødvendige dokumentation er ofte ikke særligt tilgængelig. Det koster både tid og penge for alle involverede, når dokumentationen og certificeringerne skal fremskaffes. Og det er en hindring for mere salg.

5 ByggeBasen er udvidet med certificeret bæredygtig dokumentation En ny løsning er på plads til dig som leverandør. Danske Byggecentre giver leverandører mulighed for at samle al dokumentation for, at produkter og materialer er certificeret bæredygtige. Det sker med en udvidelse af ByggeBasen, der i forvejen er Danmarks største med flere end varer. Den nye løsning imødekommer et ønske hos byggecentrene om, at al relevant information om bæredygtige produkter samles ét sted. Og helst dér, hvor de allerede henter oplysninger, nemlig i ByggeBasen, således de let kan formidle dokumentationen videre til deres B-t-B kunder. For yderligere at understøtte bæredygtigt byggeri og leverandørernes markedsføring og salg, er det dog ikke kun byggecentrene, der får adgang til den grønne dokumentation.

6 Bygdok.dk Byggeriets dokumentation Den nye løsning tilfredsstiller ligeledes et stort ønske fra byggeriets øvrige parter om let at kunne tilgå dokumentation for bæredygtige byggematerialer. Med et nyt website, bygdok.dk, bliver løsningen i ByggeBasen nemlig bredt ud, så også de projekterende, de udførende og bygherrerne kan få overblik over bæredygtige produkter. Bygdok.dk giver mulighed for byggeriets parter at søge efter de produkter, materialer og løsninger, de ønsker, og samtidig have adgang til den krævede dokumentation, der er nødvendigt for bæredygtige byggerier. Login Løsningen er målrettet virksomheder i byggeriet, herunder håndværkere, ingeniører, entreprenører, arkitekter og bygherrer, som via et login har adgang til bygdok.dk. Ved login angives firma, person samt mail, og det skal ved en dropdown menu angives, hvilken type virksomhed, der er tale om. Det vil på denne måde være muligt at se, hvilke og hvor mange af byggeriets parter, der benytter bygdok.dk, og dermed løbende at videreudvikle sitet til at imødekomme de enkelte parters behov.

7 Sådan gør du: Al dokumentation lægges For yderligere oplysninger: Ingelise Alsø ind via admin.byggebasen.dk Miljøcertificeringer og deklarationer lægges som den almindelige, lovpligtige dokumentation ind via admin.byggebasen. Altså der, hvor du i forvejen har adgang og har alle øvrige data samlet om dine produkter. Under fanen: dokumentation. Du skal ikke foretage dig noget i forhold til bygdok.dk. Alle de miljødata, du lægger ind under fanen dokumentation via admin.byggebasen, vil automatisk fremgå af bygdok.dk altså ingen ekstra indtastning eller omkostning for at nå alle byggeriets parter! Byggeriets leverandører har haft mulighed for at kunne dokumentere bæredygtige byggematerialer og løsninger på Bygge- Basen siden 22. oktober 2018 og vil fremover løbende kunne indlægge deres certificeringer og deklarationer i takt med, at de bliver udarbejdet. Alle miljødata, der er lagt ind, er tilgængelige for byggecentrene.bygdok.dk - og dermed vinduet ud til resten af byggebranchen - forventes at gå i luften 1. maj 2019.

8 Q&A om bæredygtighed i ByggeBasen/BygDok Hvem efterspørger dokumentationen for bæredygtighed? Det gør dine kunder, byggecentrene. De oplever et større og større pres fra specielt større entreprenørvirksomheder om at kunne levere dokumenterede, bæredygtige byggematerialer. Det gør arkitekter, ingeniører, bygherrer og håndværkere også. De ønsker et overblik samt let adgang til dokumentationen, så de kan spare tid og kræfter ved ikke at skulle fremskaffe dokumentationen via forskellige websites fra gang til gang. Der er ingen tvivl om, at det i nær fremtid bliver et salgsparameter at have certificeringer på samtlige, relevante produkter. Flere og flere udførende tænker bæredygtigt, og både bygherrer og større entreprenører er godt i gang med at stille krav om bæredygtig dokumentation til deres leverandører. Hvad kan man finde på BygDok? På bygdok.dk kan man finde alle miljøcertificeringer og deklarationer, der er lagt ind via admin.byggebasen. Der vises desuden produktbillede, kontaktoplysninger på leverandør samt data som leverandørvarenr., længde, bredde, tykkelse, farve, produkttype og producent.

9 Hvordan spiller BygDok sammen med f.eks. DGNB? Danske Byggecentre er i dialog med Green Building Council, således at vi tilsikrer, at BygDok rummer den dokumentation om byggematerialer, der bidrager til et DGNB-byggeri. Skal et byggemateriale have alle de i oversigten viste miljøcertificeringer for at være bæredygtigt? Nej, du skal som leverandør undersøge, hvilken dokumentation der kræves af netop dit produkt for at kunne benyttes i et bæredygtigt byggeri. Se under Behøver du hjælp?. Hvorfor udarbejde dokumentation om bæredygtighed? Det er naturligvis frivilligt, men vil du og dit firma være på forkant med udviklingen, er det en god idé at få udarbejdet dokumentation, så du ikke afskærer dit firma fra at kunne levere produkter til bæredygtige byggerier, som i disse år vinder frem i såvel Danmark som resten af Europa. Koster det ekstra at blive profileret over for byggeriets parter på BygDok? Nej, det gør det ikke.

10 Hvorfor indlægge dokumentation for bæredygtighed i ByggeBasen? Det er et ønske fra byggecentrene, at dokumentationen for bæredygtighed kan findes samme sted og på samme måde som alle øvrige data omkring de produkter, de sælger. Derfor ByggeBasen, der jo er omdrejningspunktet for alt salg og rådgivning i byggecentrene. Det vil give dig synlighed som bæredygtig partner og sikre, at dine produkter er blandt de efterspurgte i fremtidens byggeri. Hvem får adgang til BygDok? Det gør byggevirksomheder, herunder håndværkere, ingeniører, arkitekter, entreprenører og bygherrer, via et login. Skal miljøcertificeringer og deklarationer indlægges både i ByggeBasen og i BygDok? Nej, dokumentation lægges ind via admin.byggebasen og bliver dermed tilgængelig i ByggeBasen og BygDok samtidig. Hvem har ansvaret for dokumentationen? Alle data i ByggeBasen, herunder også den lovpligtige dokumentation og dokumentation for bæredygtighed, tilhører leverandøren, hvorfor det også er leverandørens ansvar at tilse, at den er korrekt. Dette fremgår allerede af leverandøraftalerne.

11 Har du behov for hjælp? Når du skal undersøge, hvilken dokumentation dine produkter skal have i forbindelse med et bæredygtigt byggeri, kan du kontakte: Trafik-, bygge- og boligstyrelsen Bæredygtigt byggeri - læs mere her Genbrug og genanvendelse - læs mere her Miljøstyrelsen DGNB Byggematerialer Oversigt over miljøcertificeringer og deklarationer Du kan også læse mere om de forskellige miljøcertificeringer og deklarationer i den følgende oversigt samt af de viste links se, hvem der kan udarbejde dokumentationen for dig.

12 Certificering af bæredygtigt byggeri Certificeringer Her kan leverandøren angive, om produktet kan benyttes i et certificeret bæredygtigt byggeri efter nedenstående certificeringsordninger. DGNB SVANEMÆRKE BREEAM Cradle to Cradle Cradle to Cradle Certified er en internationalt anerkendt, tredjepartsverificeret produktcertificering. Cradle to Cradle certificering omfatter næsten alle typer nonfood-produkter lige fra legetøj til byggematerialer. Cradle to Cradle certifikatet giver dokumentation på, at et produkt lever op til Cradle to Cradle Certified Products Standard en af de højeste standarder inden for bæredygtighed og materialesundhed. LEED Der Blaue Engel Det tyske miljømærke.

13 Certificeringer Certificeret træ PEFC/FSC Certificering af skovdrift er en dokumentation af at skovdriften lever op til bestemte krav. Der findes en række certificeringssystemer fx. FSC, PEFC, EMAS og ISO og visse krav er fastlagt i hvert enkelt af dem. Kravene kan derfor være forskellige fra system til system. Indeklimamærkning Dansk Indeklimamærkning er en frivillig mærknings ordning for produkter og materialer, der dokumenterer afgasningstid og lugtgener. Certifikatet skal udstedes af en uafhængig tredjepart. Uafhængig tredjepart vil sige, at det hverken er skovejeren eller den organisation, der har udviklet certificeringsordningen, der kontrollerer, at skovdriften lever op til kravene. Kontrollen udføres af en organisation eller et firma, som ikke er direkte involveret i skoven eller systemet. Svanemærke/EU-Blomsten Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke.

14 Certificeringer Deklarationer Astma- og Allergi Danmark Astma- og Allergi Danmark står bag Den blå krans mærket. Det gælder produkter, så som: - Vaske- og rengøringsmidler - Vådservietter og skumvaskeklude - Maling EPD Miljøvaredeklaration En EPD (Environmental Product Declaration) eller miljøvaredeklaration, som det hedder på dansk, dokumenterer en byggevares miljømæssige egenskaber og udvikles iht. anerkendte europæiske og internationale standarder. Det er altså en standardiseret metode til at levere informationer om energi- og ressourceforbruget samt miljøpåvirkningerne fra produktionen, anvendelsen og bortskaffelsen af en byggevare.

15 Deklarationer EUTR EUTR (EU Timber Regulation) EU s tømmerforordning, også kendt som EUTR (EU Timber Regulation), trådte i kraft d. 3. marts Siden den dato skal alle virksomheder, der importerer træ eller træprodukter til EU, have etableret en såkaldt due diligence-ordning. Hvert år fører Miljøstyrelsen tilsyn med virksomheder, der importerer træ og træprodukter. Hvis ikke virksomhederne har etableret en due diligence-ordning til at undgå ulovligt fældet træ, er der tale om et ulovligt forhold, som kan resultere i politianmeldelse. Energimærkning EU har en obligatorisk ordning for energimærkning, der gælder for hårde hvidevarer, elpærer og tv. Den angiver på en skala fra A til G, hvor effektivt apparatet er. A-mærkede apparater har de laveste energiforbrug inden for den enkelte gruppe. Energimærker på hvidevarer oplyser også om apparatets energiforbrug og andre forhold som f.eks. vandforbrug og vaskeevne.

16 Deklarationer Genanvendt indhold Genanvendelse Genanvendelse foregår ved, at produkterne først nedbrydes eller findeles, hvorefter der indvindes stoffer eller materialer fra de nedbrudte produkter. De indvundne materialer kan derefter enten bruges ved fremstilling af samme type produkter som de oprindelige, eller til helt andre produkter. I modsætning til genbrug, hvor produktet ikke nedbrydes først, handler genanvendelse om at indvinde ressourcerne i affaldet. Bortskaffelse Bortskaffelse er det laveste trin i affaldshierarkiet og omfatter først og fremmest deponering, men også afbrænding uden energiudnyttelse.

17 Internationale certificeringer SITAC/Rise I Sverige sikrer typegodkendelser, at gældende love og forskrifter overholdes. Typegodkendelser udføres af Rise certificering. M1 Finnish Indoor Air Association og The Building Information Foundation RTS inddeler byggematerialer i tre emissionsklasser. M1 er den bedste klasse og er garanti for, at VOC er og lugtemissioner overholder en række kriterier. NEMKO Den norske NS-mærkning udføres af Nemko og sikrer overensstemmelse med gældende norske standarder, som er harmoniseret med tilsvarende europæiske standarder.

18 Internationale certificeringer Global Compact UN Global Compact er verdens største initiativ for virksomheders samfundsansvar og er baseret på 10 principper inden for områderne: Menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption. Allergy UK Allergy UK tildeler Allergy Friendly Product Award til produkter, som kan forbedre sundhed og trivsel for astma- og allergipatienter. Mærkningen er garanti for, at produktet ikke indeholder skadelige eller allergifremkaldende stoffer. For at opnå mærkningen skal produkter undersøges af Allergy UKs panel af rådgivere og allergi-eksperter.

Dokumentation af bæredygtighed

Dokumentation af bæredygtighed Dokumentation af bæredygtighed -Krav til miljødokumentation for byggematerialer Netværksmøde Dome of Visions i Århus d. 6. december 2016 Anja S. Brogaard, Dancert Lead Auditor og faglig leder ved Center

Læs mere

1. SEPTEMBER 2019 LANCERES: Hele branchens database for dokumentation og bæredygtighed

1. SEPTEMBER 2019 LANCERES: Hele branchens database for dokumentation og bæredygtighed 1. SEPTEMBER 2019 LANCERES: Hele branchens database for dokumentation og bæredygtighed ER DU KLAR TIL EN BÆREDYGTIG FREMTID? Så er vi klar med det nye, overskuelige værktøj, der vil gøre det lettere for

Læs mere

Malgodt.dk. CSR Strategi. En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling.

Malgodt.dk. CSR Strategi. En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling. Malgodt.dk CSR Strategi En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling. 2 Malgodt.dk CSR Strategi OM OS Malgodt.dk er en moderne detailforretning der sælger maling, malertilbehør samt

Læs mere

Troldtekt A/S Peer Leth - Adm. Direktør / CEO. FSC Danmarks årsdag 8. maj 2019 Certificeret træ - hånd i hand med Cirkulær økonomi og FN Verdensmål

Troldtekt A/S Peer Leth - Adm. Direktør / CEO. FSC Danmarks årsdag 8. maj 2019 Certificeret træ - hånd i hand med Cirkulær økonomi og FN Verdensmål Troldtekt A/S Peer Leth - Adm. Direktør / CEO FSC Danmarks årsdag 8. maj 2019 Certificeret træ - hånd i hand med Cirkulær økonomi og FN Verdensmål Troldtekt A/S Indhold Kort om Troldtekt A/S Corporate

Læs mere

Bæredygtigt træ i den. danske byggebranche. og offentlige indkøb. Bæredygtigt træ i offentlige indkøb. og byggeri

Bæredygtigt træ i den. danske byggebranche. og offentlige indkøb. Bæredygtigt træ i offentlige indkøb. og byggeri Bæredygtigt træ i den Bæredygtigt træ i offentlige indkøb danske byggebranche og byggeri og offentlige indkøb Non-profit-organisation, der styrker FSC s brand og position Arbejder direkte med virksomheder,

Læs mere

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked.

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked. CSR politik Corporate Social Responsibility (CSR) står for virksomhedens sociale ansvar og er udtryk for de frivillige politikker, virksomheden har sat op for etisk og social ansvarlighed i forhold til

Læs mere

Dokumentation skal på dagsorden Lovgivningens funktionskrav vs. ydeevnedeklarationer for byggeprodukter

Dokumentation skal på dagsorden Lovgivningens funktionskrav vs. ydeevnedeklarationer for byggeprodukter Dokumentation skal på dagsorden Lovgivningens funktionskrav vs. ydeevnedeklarationer for byggeprodukter Peder Fynholm, Sektionsleder, pfy@teknologisk.dk, +45 7220 2333 Hvorfor er dokumentation af byggevarer

Læs mere

DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI. Konference om bæredygtigt byggeri Aalborg 8. Dec 2014

DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI. Konference om bæredygtigt byggeri Aalborg 8. Dec 2014 DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI Alte BÆREDYGTIGHED I RAMBØLL BYGGERI BÆREDYGTIGHEDS TEAM Certificeringsopgaver Skræddersyet strategier Bygherrerådgivning Dokumentationspakker for materiale producenter

Læs mere

Krav til vinduer, glas og facader i fremtidens bæredygtige byggeri

Krav til vinduer, glas og facader i fremtidens bæredygtige byggeri Krav til vinduer, glas og facader i fremtidens bæredygtige byggeri Nationale og internationale standarder og trends Dokumentation af bæredygtighed TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER BYGGECENTRUM, D. 11/11-2013

Læs mere

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning CE mærkning af Byggevarer Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning > > Hvad kan du læse om? > > Hvad er CE mærkning? > > Hvilke byggevarer skal CE mærkes? > > Produkter med CE mærke > > Hvor skal

Læs mere

FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR

FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR FSC-certificering som redskab til at opfylde EU-tømmerforordningens Due Diligence -krav Morten Husted Brodde, Rådgivning og kommunikation Non-profit-organisation,

Læs mere

EPD 3. P A R T S V E R I F I C E R E T. Ejer: Troldtekt A/S Nr.: MD-15005-DA Udstedt: 04-03-2015 Gyldig til: 19-12-2019

EPD 3. P A R T S V E R I F I C E R E T. Ejer: Troldtekt A/S Nr.: MD-15005-DA Udstedt: 04-03-2015 Gyldig til: 19-12-2019 Ejer: Troldtekt A/S Nr.: MD-15005-DA Udstedt: 04-03-2015 Gyldig til: 19-12-2019 3. P A R T S V E R I F I C E R E T EPD VERIFICERET MILJØVAREDEKLARATION I HENHOLD TIL ISO 14025 OG EN 15804 Deklarationens

Læs mere

MILJØVURDERINGER I BYGGEBRANCHEN EN GUIDE TIL DOKUMENTATIONS-, MÆRKNINGS- OG CERTIFICERINGSORDNINGER INDEN FOR MILJØ OG BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET.

MILJØVURDERINGER I BYGGEBRANCHEN EN GUIDE TIL DOKUMENTATIONS-, MÆRKNINGS- OG CERTIFICERINGSORDNINGER INDEN FOR MILJØ OG BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET. MILJØVURDERINGER I BYGGEBRANCHEN EN GUIDE TIL DOKUMENTATIONS-, MÆRKNINGS- OG CERTIFICERINGSORDNINGER INDEN FOR MILJØ OG BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET. Indhold Baggrund for udvælgelse af ordningerne: På baggrund

Læs mere

Bæredygtighed i energirenovering

Bæredygtighed i energirenovering Bæredygtighed i energirenovering 7. November 0 Præsenteret af: Henrik Poulin Teknologisk Institut Center for bæredygtigt byggeri sektioner Bæredygtighedsgruppen Certificering og kontrol Byggelaboratoriet

Læs mere

KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE

KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE Asser Simon Chræmmer Jørgensen Kommunikationsrådgiver og projektleder Direktionssekretariatet / Center for byggeri og bolig Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen VHGB temadag 24.

Læs mere

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Dagens program 13.00-13.15: Kaffe og registrering 13.15-13.25: Velkomst ved 13.25-13.45: Introduktion til og FSC-ordningen 13.45-14:05:

Læs mere

OMTANKE FOR MILJØET. med døre fra JELD-WEN

OMTANKE FOR MILJØET. med døre fra JELD-WEN OMTANKE FOR MILJØET med døre fra JELD-WEN Menneske & natur "I dag er vi ansvarlige for i morgen" Jens Bach Mortensen, CEO JELD-WEN Europe Omhu for det vigtigste Vores liv: Vores nærmeste, vores hjem og

Læs mere

Miljøvaredeklarationer - EPD

Miljøvaredeklarationer - EPD Miljøvaredeklarationer - EPD Henrik Fred Larsen Seniorkonsulent EPD Danmark Teknologisk Institut Indhold Hvad er en EPD og hvad bliver den brugt til? Hvor kommer krav til EPD er fra? Hvordan laves en EPD?

Læs mere

VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK

VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK HARPA BIRGISDOTTIR 2009 Vi har brug for en certificeringsordning for bæredygtigt byggeri Samme forståelse af begreber mv. Erfaringer med at emnet forsvandt i projektforløbet

Læs mere

Dig og de andre fordele

Dig og de andre fordele Indkøb med omtanke Skal vi passe på miljøet samm en? Dig, mig & miljøet Vi har alle et fælles ansvar for at passe på naturen, miljøet og ressourcerne, og derfor har vi udviklet konceptet Indkøb med omtanke.

Læs mere

ETA Danmark / Teknologisk Institut

ETA Danmark / Teknologisk Institut ETA Danmark / Teknologisk Institut VHGB Workshop 6. april 2017 Byggelovgivningen: Muligheder, når vi genanvender og genbruger? Peder Fynholm Sektionsleder M: 72202333 pfy@teknologisk.dk Thomas Bruun Adm.

Læs mere

EUTR EU s Tømmerforordning. Naturstyrelsens erfaringer med implementering. Niels Bølling Naturstyrelsen

EUTR EU s Tømmerforordning. Naturstyrelsens erfaringer med implementering. Niels Bølling Naturstyrelsen Program Velkomst EUTR-erfaringer v/ Naturstyrelsen Udfordringer for erhvervet - erfaringer med EUTR v/ Dansk Træforening v/ NEPCon Kort pause Nyt cirkulære og ny vejledning om bæredygtigt træ v/ Naturstyrelsen

Læs mere

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk Energiledelse hos Formula A/S Beregningsmetodefor CO 2 udslip www.formula.dk Energi og Miljøledelse forankret i EMAS Certficering Licens til Svanemærkning af tryksager Licens til FSC mærkede tryksager

Læs mere

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg.

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg. 9. december 2010 Erhvervs- og Byggestyrelsen kontrollerer CE-mærkning af vinduer og yderdøre Erhvervs- og Byggestyrelsens markedsovervågning af byggevarer har til formål at sikre, at de produkter, der

Læs mere

Bygge og anlægsaffald og miljøfremmede stoffer

Bygge og anlægsaffald og miljøfremmede stoffer Bygge og anlægsaffald og miljøfremmede stoffer D. 11. november 2016 Dansk Affaldsforening v. Katrine Hauge Smith, Indeklima og Bygningsundersøgelser, Teknologisk Institut Bygge og anlægsaffald Vi arbejder

Læs mere

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut

Vandinstallationer med dokumenterede komponenter. Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Vandinstallationer med dokumenterede komponenter Leon Buhl Energi & Klima, Teknologisk Institut Oversigt over indlæg Krav til drikkevandskvalitet Byggelovgivningen i Danmark Obligatorisk godkendelse af

Læs mere

Troldtekt A/S. Bæredygtigt byggeri og DGNB, Aalborg 08.12.2014

Troldtekt A/S. Bæredygtigt byggeri og DGNB, Aalborg 08.12.2014 Troldtekt A/S Bæredygtigt byggeri og DGNB, Aalborg 08.12.2014 Fra bøvl til forretningsmulighed v. marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen Troldtekt A/S Stiftet som handelsselskab i Århus

Læs mere

Er genanvende lse af B&A affald reguleret I lovgivninge n? Mængde B&A affald, der bliver genanvendt (fx %)

Er genanvende lse af B&A affald reguleret I lovgivninge n? Mængde B&A affald, der bliver genanvendt (fx %) Østrig genbrug af B&A på dagsorde, der B&A sfraktioner? 87% Under forberedelse Øge bæredygtigheden i byggesektoren. Belgien Lovgivning og aktører i B&A ssektoren varierer fra region til region. Derfor

Læs mere

Genanvendelsesordning. - Spar ressourcer med genanvendelsesordningen for ROCKWOOL og ROCKFON produkter

Genanvendelsesordning. - Spar ressourcer med genanvendelsesordningen for ROCKWOOL og ROCKFON produkter Genanvendelsesordning - Spar ressourcer med genanvendelsesordningen for ROCKWOOL og ROCKFON produkter Spar ressourcer med ROCKWOOL og ROCKFONs genanvendelsesordning Affald fra bygge-og anlægssektoren udgør

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Miljøvaredeklarationer for fabriksbeton

Miljøvaredeklarationer for fabriksbeton Miljøvaredeklarationer for fabriksbeton Chefkonsulent Anette Berrig abg@danskbyggeri.dk Hvem er Fabriksbetongruppen? Brancheforening for fabriksbetonproducenter i Dansk Beton Dansk Beton er en sektion

Læs mere

BÆREDYGTIGE BYGGEPRODUKTER

BÆREDYGTIGE BYGGEPRODUKTER BÆREDYGTIGE BYGGEPRODUKTER NOVEMBER 2017 2 Bæredygtige byggeprodukter LIFE CYCLE ENGINEERING I RAMBØLL Gennem et fokus på byggestenene arbejder Rambøll arbejder med at skabe bæredygtige byer og bygninger.

Læs mere

Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt

Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt Tendenser i miljølovgivningen Hvilke udfordringer står I over for? Overblik over miljøvaredeklarationer Overblik

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

Affaldslovgivningen hvad spørger aktørerne om? VHGB/InnoBYG eftermiddagsworkshop, 3. oktober 2017 v/anke Oberender, centerleder VHGB

Affaldslovgivningen hvad spørger aktørerne om? VHGB/InnoBYG eftermiddagsworkshop, 3. oktober 2017 v/anke Oberender, centerleder VHGB Affaldslovgivningen hvad spørger aktørerne om? VHGB/InnoBYG eftermiddagsworkshop, 3. oktober 2017 v/anke Oberender, centerleder VHGB VHGB Det handler om byggeaffald Bygherre Én indgang til uvildig og konkret

Læs mere

Anvendt navigation i materialejunglen

Anvendt navigation i materialejunglen Anvendt navigation i materialejunglen InnoByg 4.september 2014 Sight and Settlement Anna-Mette Monnelly, Architect MAA, LEED AP/ BC+D Tietgensgade 64, 1.tv 1704 København V write@sightandsettlement.com

Læs mere

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri sådan kommer du godt i gang FÅ DE BEDSTE RESULTATER TIL TIDEN Har du lyst til at: At forbedre dine faglige kompetencer? Mindske fejl og

Læs mere

Fastgørelse af isoleringsplader med europæisk teknisk godkendelse til forsænket montage. ikke registreret. ikke vurderet. ikke vurderet.

Fastgørelse af isoleringsplader med europæisk teknisk godkendelse til forsænket montage. ikke registreret. ikke vurderet. ikke vurderet. Fastgørelse af isoleringsplader med europæisk teknisk godkendelse til forsænket montage Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version

Læs mere

Oplæg fra PEFC Danmark på orienteringsmødet om EU s tømmerforordninger

Oplæg fra PEFC Danmark på orienteringsmødet om EU s tømmerforordninger PEFC en god investering Oplæg fra PEFC Danmark på orienteringsmødet om EU s tømmerforordninger Mandag d. 22. april 2013 Tirsdag d. 23. april 2013 Torsdag d. 25. april 2013 Tanja Blindbæk Olsen 1 Oplæg

Læs mere

BYGHERREFORENINGEN VIEGAND MAAGØE INNOBYG

BYGHERREFORENINGEN VIEGAND MAAGØE INNOBYG Hvidbog om bæredygtighed i byggeriet Spørgeundersøgelse blandt entreprenører, producenter og leverandører g g g leverandører er i arbejdet med bæredygtighed i relation til byggeriet i Danmark. Antal respondenter

Læs mere

Temadag om Vandinstallationer med indbygget fremtid 22. maj DS Certificering A/S. Godkendelser og certificering

Temadag om Vandinstallationer med indbygget fremtid 22. maj DS Certificering A/S. Godkendelser og certificering Temadag om Vandinstallationer med indbygget fremtid 22. maj 2007 DS Certificering A/S Godkendelser og certificering Program Godkendelser og certificering CE-mærkning Godkendelser, VA og MK Certificering

Læs mere

Er Danmark i verdenseliten indenfor bæredygtigt byggeri?

Er Danmark i verdenseliten indenfor bæredygtigt byggeri? Er Danmark i verdenseliten indenfor bæredygtigt byggeri? Lidt om mig.. Simon Stig-Gylling Miljø- og Bæredygtighedskonsulent i Dansk Byggeri Ansat i DB siden 2011 Jeg arbejder med: - Cirkulær økonomi -

Læs mere

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø

Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ. Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Fremtiden er smartere og grønnere - TRÆ Hvor smart og grønt er det egentlig? Thomas Mark Venås, sektionsleder, Træ & Miljø Oversigt Meget er sagt om træ et par slides om begreber Øgede krav nødvendiggør

Læs mere

Get Up, Green Up COWI

Get Up, Green Up COWI Get Up, Green Up COWI Hvorfor DK-GBC og DGNB? Mette Qvist, Green Building Council Denmark Byggeri og miljø Byggesektoren er vigtig for miljø og ressourcer 42% energiforbrug i Europa 35% drivhusgas i

Læs mere

Green Building Council Denmark. DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist

Green Building Council Denmark. DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist Green Building Council Denmark DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist Måling af bæredygtighed Hvordan? Ønske om en dansk tilgang International respekt Afprøvning af 4 bæredygtighedscertificeringsordninger

Læs mere

Genbrug af materialer. Nanna Fannikke Fuldmægtig, November 2018

Genbrug af materialer. Nanna Fannikke Fuldmægtig, November 2018 Genbrug af materialer Nanna Fannikke Fuldmægtig, nfa@tbst.dk November 2018 GENBRUG AF MATERIALER Anvendelsen af genbrugte byggevarer i byggeriet Kommunens rolle som bygningsmyndighed Kan man genbruge en

Læs mere

40354 Bæredygtigt byggeri byggematerialers livscyklus

40354 Bæredygtigt byggeri byggematerialers livscyklus 1 40354 Bæredygtigt byggeri byggematerialers livscyklus Undervisningsministeriet. December. Materialet er udviklet af i samarbejde med HåndværkerAkademiet ved EUC Nord. Undervisningsmaterialer kan være

Læs mere

Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems

Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems - vores bidrag til DGNB s certificeringssystem - Hvad er Green Building Certification Systems? Bygninger står for op til 40

Læs mere

DNV Gødstrup. Bilag 10.11 Miljøplan

DNV Gødstrup. Bilag 10.11 Miljøplan DNV Gødstrup Bilag 10.11 Miljøplan Dokumentnummer: DNV C BP 08 Bilag 10_11 til Byggeprogram Projekt: H10159 Rev. Dato Tekst Firma Udarbejdet Kontrolleret Godkendt 29.06.2012 Byggeprogram etape 1 HLH PWA

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen? Kontrolrapporten for 2012 Kontrol af den europæiske Blomst og den nordiske Svane Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes, at det er

Læs mere

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA CSR status i den danske grafiske branche Bred anvendelse af ledelsessystemer Mere end

Læs mere

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR BORGERGADE 111 1300 KØBENHAVN K TELEFON 7020 1271 WWW.BYGGERIETSSAMFUNDSANSVAR.DK 1 FORMÅL Foreningens formål

Læs mere

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien.

Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC F000100 FSC FSC F000208 A.C. All rights - FSC reserved Danmark - All rights reserved Markedet for FSC-certificerede byggematerialer og værdien. FSC Danmark 14/09/2016 FSC F000208 Hvad er FSC og hvad

Læs mere

DGNB. Agenda 1/27/2017. Bæredygtigheds-certificering. 6. December Bæredygtighed i byggeriet. Green Building Council Denmark (DK-GBC)

DGNB. Agenda 1/27/2017. Bæredygtigheds-certificering. 6. December Bæredygtighed i byggeriet. Green Building Council Denmark (DK-GBC) ½ DGNB Bæredygtigheds-certificering Thomas Fænø Mondrup Teknisk rådgiver, DK-GBC 6. December 2016 Agenda Bæredygtighed i byggeriet Green Building Council Denmark (DK-GBC) DGNB-bæredygtighedscertificering

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

Fremtidens Parcelhuse - er svanemærkede

Fremtidens Parcelhuse - er svanemærkede Fremtidens Parcelhuse - er svanemærkede Ole Alm ole@detgroennehus.dk www.detgroennehus.dk www.fremtidensparcelhuse.dk www.energitjenesten.dk Fremtidens Parcelhuse Initiativ: Agenda 21 Udvalget i Køge Kommune

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011

Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011 Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011 Vi kontrollerer, om de fritbærende undertagsprodukter, du sælger eller anvender, er CE-mærkede, og om de egenskaber, der kræves i

Læs mere

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri VELFAC i DGNB-certificeret byggeri Vælg VELFAC til bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri starter i forberedelserne og med et godt samarbejde. Som mønstervirksomhed er det en del af vores værdier og naturligt

Læs mere

Byggeriets Evaluerings Center

Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Simon Mortensen Temamøde Vand i byer den 26. maj 2010, Bygholm Horsens www.byggeevaluering.dk Byggeriets Evaluerings Center Erhvervsdrivende fond Stiftet i 2002 af den danske

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. StoSeal F 100. Lim og tætningsmasse på MS-hybrid-polymerbasis

Faktablad om bæredygtighed. StoSeal F 100. Lim og tætningsmasse på MS-hybrid-polymerbasis Lim og tætningsmasse på MS-hybrid-polymerbasis Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) tætningsmasser:

Læs mere

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre.

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. Side 1 Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. vil med denne skrivelse forsøge at udtrække essensen af den nye byggevareforordning, og hvad det reelt betyder for producenter

Læs mere

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder

Inger Kærgaard. FSC -mærkede udgivelser. - papir fra ansvarlige kilder Inger Kærgaard FSC -mærkede udgivelser - papir fra ansvarlige kilder Hvorfor vælge FSC-mærket papir? FSC-mærket er verdens hurtigst voksende mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir. Ved at købe og

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Bæredygtighed og byggematerialer. V. Lau Raffnsøe, Teknisk Direktør

Bæredygtighed og byggematerialer. V. Lau Raffnsøe, Teknisk Direktør Bæredygtighed og byggematerialer V. Lau Raffnsøe, Teknisk Direktør Green Building Council Denmark Stiftet i 2010, non-profit medlemsorganisation 290+ medlemmer fra hele den danske bygge- og ejendomsbranche

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. StoCryl GW 100. Imprægnering, hydrofoberende. Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed)

Faktablad om bæredygtighed. StoCryl GW 100. Imprægnering, hydrofoberende. Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Imprægnering, hydrofoberende Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) Produktspecifikke økobalanceværdier

Læs mere

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP. Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger.

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP. Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger. DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger. Phønix Tag Materialer er en grøn virksomhed, der tager ansvar for miljø og mennesker.

Læs mere

ikke registreret ikke vurderet ikke vurderet se teknisk datablad anvendes ikke not applicable 0 % 0 % 0 % anvendes ikke anvendes ikke

ikke registreret ikke vurderet ikke vurderet se teknisk datablad anvendes ikke not applicable 0 % 0 % 0 % anvendes ikke anvendes ikke Organisk belægning med udseende som mursten Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) Produktspecifikke

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. StoVentec Facadeplade. Pudsbæreplade af glasgranulat. Produktbeskrivelse se teknisk datablad

Faktablad om bæredygtighed. StoVentec Facadeplade. Pudsbæreplade af glasgranulat. Produktbeskrivelse se teknisk datablad Pudsbæreplade af glasgranulat Produktbeskrivelse se teknisk datablad Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) Produktspecifikke økobalanceværdier (ENV 1.1 og ENV

Læs mere

STIGENDE BEHOV FOR DOKUMENTATION AF INDEKLIMA

STIGENDE BEHOV FOR DOKUMENTATION AF INDEKLIMA STIGENDE BEHOV FOR DOKUMENTATION AF INDEKLIMA FREMTIDENS TEKNOLOGI I DANSKE VIRKSOMHEDER TEKNOLOGISK INSTITUT 2018 Titel: Stigende behov for dokumentation af indeklima Udarbejdet af: Teknologisk Institut

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. StoPur WV 150 transparent. Polyuretanbaseret forsegling, vandbaseret, silkemat, transparent, lavemitterende

Faktablad om bæredygtighed. StoPur WV 150 transparent. Polyuretanbaseret forsegling, vandbaseret, silkemat, transparent, lavemitterende Polyuretanbaseret forsegling, vandbaseret, silkemat, transparent, lavemitterende Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012)

Læs mere

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015 Rikke Dreyer 3. November 2015 NGO erklæringer Deklarationer Mærker Bæredygtighedsstandarder Egenerklæring Donationer Bæredygtighedspris Virksomhedsrapportering Klassificeringer - eksempler Mængden af bæredygtige

Læs mere

Linda Høibye JANUAR 2019 EPDER FOR ALUFACADESEKTIONENS MEDLEMSVIRKSOMHEDER

Linda Høibye JANUAR 2019 EPDER FOR ALUFACADESEKTIONENS MEDLEMSVIRKSOMHEDER Linda Høibye LAN@COWI.com 24 28 64 47 1 Introduktion Linda Høibye Civilingeniør m. speciale i livscyklusvurdering 16 år i COWI Underviser i den miljømæssige kvalitet i DGNB Bestyrelsesmedlem i Green Building

Læs mere

B Y G K U L Æ. Miniguide

B Y G K U L Æ. Miniguide B Y G C IR K U L Æ Miniguide R T Introduktion Denne miniguide er et værktøj til dig, der arbejder med håndværk og byggeri i både den lille og stor skala. Guiden har til formål at informere og rådgive om,

Læs mere

Nyt cirkulære og ny vejledning

Nyt cirkulære og ny vejledning Nyt cirkulære og ny vejledning - om sikring af bæredygtigt træ i det offentliges aftaler INFO- og ERFA-møde om EUTR og off. indkøb af træ København den 4. december 2014 Mads Brinck Lillelund Sikring af

Læs mere

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Hvordan skal cirkulær økonomi tænkes ind i et byggeri? v/anke Oberender, Centerleder for Videncenter for

Læs mere

Edo-design for the construktion industry

Edo-design for the construktion industry Edo-design for the construktion industry En offentlig bygherres krav om bæredygtighedscertificering Kontorchef Niels Sloth 2 Overskrifter Region Nordjylland som virksomhed Region Nordjylland som KlimaRegion

Læs mere

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONM VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE...VI LÅNER DEN AF VORES BØRN DET GØR VI... HÅG har en gennemgribende idé om, at alle virksomheder har et ansvar ud over

Læs mere

Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen?

Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen? Bæredygtig Biomasse Hvilke krav kan 3. part stille til dokumentationen? NEPCon aktiviteter og personale Selskaber i 12 lande Ca. 100 medarbejdere Globalt netværk Skovcertificering > 25 million hektar >

Læs mere

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS

MÆRKNING AF BYGNINGSGLAS VEJLEDNING Anvendelsen af glas til mange formål er i dag så udbredt i byggeri og teknologisk produktion, at dokumentation med klassifikation, type, art og værdier i det individuelle glas er blevet påtrængende

Læs mere

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Tine Steen Larsen, PhD Konsulent Energi, Indeklima & bæredygtigt byggeri UCN act2learn TEKNOLOGI Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building

Læs mere

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir

Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Leverandørinformation: Aarhus Kommune vil sikre brugen af bæredygtigt træ og papir Aarhus Kommune stiller krav om, at alle træbaserede produkter skal have en lovlig og bæredygtig oprindelse. Denne brochure

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat Region Midtjylland Regionssekretariatet Viborg, den 1. juli 2011 /BRIMAD Referat til mødet i Udvalg vedrørende Klimaudfordringer 20. juni 2011 kl. 09:00 i Mødelokale Konference 1, Regionshuset Viborg,

Læs mere

Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point

Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er en frivillig certificeringsordning for bæredygtigt byggeri, som bl.a. anvendes i Tyskland

Læs mere

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning Informationskampagne vedr. kontrol af og VAmærkning Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i september og oktober 2011 Vi kontrollerer, om vandhaner, vandbehandlingsfiltre og andet udstyr til

Læs mere

Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav. CE-mærkning samt Byggevareforordningens fokus på bæredygtighed

Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav. CE-mærkning samt Byggevareforordningens fokus på bæredygtighed Vandinstallationer og komponenter til fremtidens krav CE-mærkning samt Byggevareforordningens fokus på bæredygtighed Ny byggevareforordning Den nye Byggevareforordning (CPR) har erstattet det gamle byggevaredirektiv

Læs mere

Varefakta-mærke Nøglehullet Fuldkornslogo

Varefakta-mærke Nøglehullet Fuldkornslogo Bag om mærkerne Dyrevelfærdsmærket, Rainforest Alliance-logoet, Nøglehullet og Svanemærket Der kommer flere og flere mærker på varerne i supermarkedet. Logoer og symboler sættes på produkter for hurtigt

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. StoCryl GW 200. Grunding, forstærkende. Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed)

Faktablad om bæredygtighed. StoCryl GW 200. Grunding, forstærkende. Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Grunding, forstærkende Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) Maling og belægninger på mineralsk

Læs mere

i henhold til EPD 30 år (iht. BNB) ikke vurderet se teknisk datablad anvendes ikke data ikke til rådighed data ikke til rådighed 0 % anvendes ikke

i henhold til EPD 30 år (iht. BNB) ikke vurderet se teknisk datablad anvendes ikke data ikke til rådighed data ikke til rådighed 0 % anvendes ikke Tyklagsmineralsk slutpuds iht. EN 998-1 Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) farver og belægninger

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. StoPox BB T 200. EP-belægning med terrazzooptik, lavemitterende

Faktablad om bæredygtighed. StoPox BB T 200. EP-belægning med terrazzooptik, lavemitterende EP-belægning med terrazzooptik, lavemitterende Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) epoxyharpiksbelægninger

Læs mere

- BYGNINGERS ROLLE I DEN GRØNNE OMSTILLING

- BYGNINGERS ROLLE I DEN GRØNNE OMSTILLING ROADMAP - BYGNINGERS ROLLE I DEN GRØNNE OMSTILLING OM PUBLIKATIONEN Publikationen er en PIXI-udgave af en rapport udarbejdet i projektet Roadmap 2030: Bygningers rolle i den grønne omstilling, støttet

Læs mere

WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP BÆREDYGTIGT BYGGERI

WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP BÆREDYGTIGT BYGGERI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI BYGGEPOLITISK STRATEGI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI KONTORCHEF MARIE LOUISE HANSEN ENERGISTYRELSEN

Læs mere

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 Danida, Eksportrådet og IFU har opstillet følgende overordnede kriterier for tildeling af prisen: Prisen gives til en virksomhed, der har gjort en særlig indsats for

Læs mere

Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014. Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB)

Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014. Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB) Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014 Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB) Introduktion Indlægsholder Jørgen Lange Teknikumingeniør 1987, Byggeri,

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. Sto Fugeskum, til pistol. En-komponent polyurethan-fugeskum

Faktablad om bæredygtighed. Sto Fugeskum, til pistol. En-komponent polyurethan-fugeskum En-komponent polyurethan-fugeskum Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012) Kvalitetstrin (ENV 1.2) monteringsskum: opfylder

Læs mere

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Hvem er Miljømærkning Danmark? Svanemærket og EU-Blomsten Danmarks officielle miljømærker 1) YouGov kendskabsmåling, jan.

Læs mere

Faktablad om bæredygtighed. StoPur EB 400. Polyuretanbaseret belægning til altaner, tyndlag, lavt indhold af opløsningsmidler

Faktablad om bæredygtighed. StoPur EB 400. Polyuretanbaseret belægning til altaner, tyndlag, lavt indhold af opløsningsmidler Polyuretanbaseret belægning til altaner, tyndlag, lavt indhold af opløsningsmidler Produktbeskrivelse se det tekniske datablad (hvis til rådighed) Data for bygningscertificering efter DGNB (version 2012)

Læs mere

VHGB Hvad spørger aktørerne om? Workshop VHGB/DAKOFA, 6. april 2017 v/anke Oberender, centerleder VHGB

VHGB Hvad spørger aktørerne om? Workshop VHGB/DAKOFA, 6. april 2017 v/anke Oberender, centerleder VHGB VHGB Hvad spørger aktørerne om? Workshop VHGB/DAKOFA, 6. april 2017 v/anke Oberender, centerleder VHGB VHGB Det handler om byggeaffald Bygherre Én indgang til uvildig og konkret viden om håndtering af

Læs mere

Fra sund fornuft til god forretning. Realdania ErhvervsForum

Fra sund fornuft til god forretning. Realdania ErhvervsForum Fra sund fornuft til god forretning Realdania ErhvervsForum Den 9. november 2011 Aktivt ejerskab ATP Koncernen arbejder med samfundsansvar på flere niveauer Kunder og samfund Medarbejdere Miljø og klima

Læs mere