Kroppen. Distriktsturnering Bævere, ulve og juniorer. , hvor spejderne skal på opdagelse i det ydre og det indre af kroppen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kroppen. Distriktsturnering 2008. Bævere, ulve og juniorer. , hvor spejderne skal på opdagelse i det ydre og det indre af kroppen."

Transkript

1 Kroppen 诲诲诲诲 睎 睎 Distriktsturnering 2008 Bævere, ulve og juniorer 2 stjerneløb med temaet Kroppen,, hvor spejderne skal på opdagelse i det ydre og det indre af kroppen. Lavet af: Karin Thomsen, Krista Arnold Thomsen og Maria Thomsen

2 Struktur Formål Løbets formål er at give spejderne nogle gode oplevelser og en viden om deres krop. Struktur Løbet består af 2 stjerneløb, som hver består af 4 poster. Alle posterne indeholder 2 forskellige opgaver. Posterne er sammensat efter kropsdelene, så spejderne f.eks. lærer om ben og fod ved samme post. Afvikling De 2 stjerneløb har en varighed på ca. 2 timer hver. I midten af hver stjerne kan der være en tørresnor med billeder af de forskellige dele af kroppen. Holdene skal så placere deres klemme ved den post, som de løber ud til. Hvis nogle poster kan have flere hold samtidig, kan man lave flere billeder af samme post. Der skal være en snor til både bævere, ulve og juniorer, da hver post bør kunne afvikle mindst et hold fra hver enhed ad gangen. Holdene skal prøve at nå så mange poster så muligt, men det er ikke sikkert, at alle hold kan nå alle poster. Postbeskrivelser Til hver post er der et lille oplæg med forskellige fakta om de steder i kroppen, som vi har valgt at tage med i løbet. Derefter kommer en beskrivelse af posten og ved nogle af posterne, er der ideer til, hvordan sværhedsgraden kan varieres. Når holdet har løst en delopgave på posten, gives der point for hvor godt de har udført opgaven, og hvor gode de har været til at samarbejde om opgaven. Inden holdet forlader posten, skal spejderne indtegne kropsdelen på sækken (se Hjemmeopgave). Det gælder kun de kropsdele, som er i det område sækken dækker. Det skal give spejderne en fornemmelse af, hvor i kroppen nyren, tarmen, hjertet osv. er placeret. Materialer Der er angivet eller givet ideer til hvilke materialer, der skal benyttes til posten. Der er ikke angivet hvor mange materialer, der skal bruges, da det afhænger af hvor mange hold, der skal kunne være ved posten samtidig. Hjemmeopgave Hvert hold skal medbringe en klemme med deres holdnavn, gruppe og et kendetegn. Der kunne opfordres til at kendetegnet var relateret til kroppen. Derudover skal hvert hold medbringe en hvid eller lys sæk, som en af spejderne på holdet skal kunne have på. De skal også medbringe en tusch, som kan tegne på sækken. Pointkort På pointkortet er der et billede af kroppen. De forskellige poster er markeret med pile, hvor de hører til i kroppen. Spejderne kan evt. selv tegne et billede af de forskellige organer efterhånden, som de løser posterne. Posten tænder og tarm omhandler fordøjelsen af maden og på pointkortet er det tarmens placering, som er angivet.

3 Stjerneløb 1: Den ydre krop Hovedet og sanserne Fakta: Hovedet Hovedet sidder øverst på kroppen. Kraniet er hårdt og beskytter hjernen, der ligger inde bag ved. Hovedet er vigtigt, der har vi øjne, øre, næse og mund, så vi kan se, høre, lugte og smage verden omkring os. Hovedet kan dreje, så vi kan se hele vejen rundt uden at bevæge benene. Fakta: Sanserne SYN: For at vi kan se med øjnene skal der være lys. Lyset kommer ind i øjet gennem den sorte plet midt i øjet. Inde i øjet har vi en slags film. Når lyset rammer, f.eks. et hus, tager vi billeder af det. Dette billede bliver sendt ind til hjernen, og først når billedet er i hjernen, kan du tænke jeg ser et hus. HØRE: Vi hører med ørerne. Lyd kommer gennem luften, og når det rammer vores øre kommer lyden ind til mellemøret. Her bliver lyden sendt gennem noget, der ligner et sneglehus for at blive lavet om til et signal, der kan sendes ind til hjernen. Så finder hjernen ud af, hvad det er, vi hører. Fx så vi kan forstå, når nogen taler til os. Hvis de taler et fremmed sprog, vil vi stadig høre lydene, men hjernen vil ikke forstå, hvad lydene betyder. Materialer Hovedet: Hulahopringe Evt. snor til at hænge ringene op med Reb el.lign. til at afmærke hvor spejderne skal stå og skyde Bold, badebold eller ballon. Sanserne: Print af de forskellige kropsholdninger (kom evt. tegningerne i plastiklommer) Små poser med 5-10 dufte og 5-10 ting til at sætte fast på spejderne. LUGT: Vi lugter med næsen. Små ting (så små vi ikke kan se det) kommer ind i vores næse. Her laver de et signal og sender ind til hjernen, der kan fortælle os, hvad vi lugter, fx om der lugter af nybagte boller. Når vi lugter noget, forbinder vi det ofte med noget følelsesmæssigt. Lugter der er gran, tænker vi på jul og hygge. Lugter der er nyslået græs, tænker vi på sommer og leg i haven. SMAG: Vi smager med tungen. Små ting fra maden sætter sig på tungen, og derfra sendes besked til hjernen, der kan fortælle dig, at det er rugbrød, du har i munden. Vi kan smage mange forskellige ting. Børn er bedre til at smage end voksne. Når voksne ryger, bliver de dårligere til at lugte og smage. FØLE: Rundt om i huden sidder små sendere, der hele tiden sender besked til hjernen om det, vi rører ved. Om det er koldt eller varmt, om det er hårdt eller blødt. Vi er meget bedre til at mærke med fingrene, end vi er til at mærke med ryggen eller benene.

4 STILLING: Omkring alle led har du små sensorer, der fortæller hjernen, hvordan dine arme og ben står. Hvis du prøver at lukke øjnene, så ved du godt, hvor dine hænder er (om de er i lommen, eller på ryggen) selvom du ikke kan se dem. Postbeskrivelse: Hovedet Holdet skal nikke en bold eller en ballon gennem en hulahopring efter tur. Sværhedsgraden kan reguleres ved at ændre på afstanden, som spejderne står fra ringen, at spejderne selv kaster bolden op eller at lederen på posten kaster bolden hen til spejderen, som så skal skyde bolden gennem ringen. Hulahopringen kan holdes af lederen på posten eller spændes ud i et træ, så den ikke kan dreje rundt Der gives point efter hvor mange gange, holdet rammer igennem. Postbeskrivelse: Sanserne Brug billeder af personer i forskellige stillinger (se linket Billeder til sanserne) Bæver og ulve: Holdet finder sammen to og to. Den ene får bind for øjnene og den anden ser på et billede af en bestemt kropsholdning. Den seende skal så efterligne kropsholdningen og den blinde skal føle sig frem til, hvordan den seende står og derefter selv efterligne stillingen. Juniorer: Samme som bæver og ulve, men den seende får yderligere sat en duft og en ting fast på sig. Udover at den blinde skal efterligne kropsholdningen, skal han også gætte, hvad det er for en ting, der er sat fast og hvilken duft, der er ved personen. Duftene kan puttes i en lille stofpose eller i et kaffefilte og sættes fast med en sikkerhedsnål. Duften kunne f.eks. være kanel, kaffe, sæbe, græs og peber. Den påsatte ting kunne f.eks. være en tøjklemme, dykkerbriller som vikles om armen, en sok som sættes fast med en sikkerhedsnål, en fløjte og en strikkepind. Længden af posten kan varieres ved, om alle spejderne skal have lov til at være blind og seende eller kun en af tingene.

5 Stjerneløb 1: Den ydre krop Tå, fod og ben Fakta: Tå, fod og ben I foden er der 26 knogler, i underbenet 2 og i låret kun 1 knogle. Knoglerne i benet kan vokse, så længe vi er børn. Mellem knoglerne sidder der led, som gør, at vi kan bevæge knoglerne. På knoglerne sidder der muskler. Muskler er en slags elastikker, vi kan få dem til at blive kortere eller længere, og på den måde kan arme og ben bevæges. (Kan have et stykke elastik bundet omkring armen ved armhulen og ved håndleddet. Når elastikken trækkes sammen bevæges armen) Benene skal bære hele vores kropsvægt, derfor har vi mange muskler i benene. Til gengæld bruger vi ikke så tit tæerne til små ting, derfor kan vi ikke bevæge tæerne så godt som fingrene. Og vi mærker ikke så godt med fødderne som med hænderne. Postbeskrivelse: Tå Bævere Holdene skal tage den ene strømpe af og have bind for øjnene. Lederen på posten skal så klemme på deres tæer en ad gangen. Spejderne skal gætte hvilken tå, der klemmes på. Det er vigtigt, at lederen kun rører ved én tå ad gangen. Der gives point efter, hvor mange tæer de gætter rigtigt. Det kan give mange point, men det er ens for alle hold. Ulve og juniorer Spejderne skal tage sko og strømper af og sidde på en række skulder ved skulder. Lederen giver den første i rækken en blyant, som spejderen skal tage fat i med tæerne. Han skal så flytte blyanten til den anden fod og derefter give den videre til den næste i rækken. Der gives point efter, hvor gode spejderne er til at transportere blyanten uden at tabe den. Posten kan varieres i sværhedsgrad ved først at lade holdet transportere en blyant gennem rækken. Hvis det lykkes uden at tabe den, skal de prøve med en tynd blomsterpind og til sidst en tændstik. Materialer Tå: Forskellige ting som spejderne kan transportere med tæerne. Det kunne være en blyant, en blomsterpind og en tændstik. Fod og ben: Forskellige slags underlag. De kunne være gulvtæppe, liggeunderlag, presenning, sand, halm, savsmuld. Presenning til at lægge over underlagene, når de ikke er i brug. Bløde ting (f.eks. klud, bamse, vante, vatpind, underbukser, pude) Hårde ting (f.eks. ske, skrue, sten, pind, viskelæder, flaske)

6 Postbeskrivelse: Fod og ben Bæver: Spejderne tager sko og strømper af og får bind for øjnene. De skal gå igennem en bane med forskelligt underlag. De bliver ført af lederen på posten. Derefter skal de kunne fortælle, hvad det var for nogle underlag. De forskellige underlag kunne være gulvtæppe, liggeunderlag, presenning, sand, halm, savsmuld. Ulve og juniorer: Spejderne går sammen to og to. Den ene tager sko og strømper af og får bind for øjnene. De skal igennem samme bane som bæverne. Den blinde skal gå på banen og den seende ved siden af. For enden af banen står en pose med forskellig ting. Den blinde skal mærke efter f.eks. 3 hårde ting og tage dem op af posen, så den seende kan huske dem. Alle på holdet skal gennem banen og det gælder om at klare opgaven så hurtigt som muligt. Når alle har været igennem, skal de seende kunne huske de 3 ting og de blinde skal kunne fortælle, hvilke underlag de skulle løbe over.

7 Stjerneløb 1: Den ydre krop Finger og arm Fakta: Finger og arm Hånden består af 27 knogler, underarmen af 2 knogler og overarmen af 1 knogle. Vi bruger hænderne som vores vigtigste redskab, derfor er vores hænder og fingre meget trænet. Vi kan sætte fingrene i alle mulig stillinger, og så kan vi noget ikke ret mange andre dyr kan: vi kan sætte tommelfingeren over til lillefingeren, derved kan vi få godt fat om ting. Udover at vi er gode til at bevæge fingrene, er vi også meget bedre til at mærke og få fat i små ting. Tommelfingeren er den vigtigste finger, den kan meget mere end de andre. Postbeskrivelse: Finger Bæver og ulve: Alle på holdet får en luffe på den ene hånd (husk af have både venstre- og højrehåndsluffer) og en bakke med perler i forskellig farver. Det gælder om, at holdet sorterer perlerne hurtigst muligt, eller at de sorterer flest perler på et bestemt stykke tid. De må kun sortere med den hånd, de har en luffe på. Sværhedsgraden kan varieres ved at vælge forskellige størrelser af perler, og at holdet skal deles om lige mange højre og venstrehånds luffer Materialer Finger: Luffer Perler i forskellige størrelser Bakker til perlerne Knobreb Arm: Bold Tørklæde 2 spande Stykker karton i forskellige farver som spejderne kan have om halsen Reb til at afmærke banen. Juniorer: Alle på holdet skal have luffer på begge hænder og binde flest mulige knob. Knobene kan være forskellige eller ens. Det bestemmes før løbet. Postbeskrivelse: Arm Bæver: Stafetleg: To og to skal spejderne transportere en bold i et tørklæde fra en spand til en anden. De holder i hver ende af tørklædet og bolden skal ligge i tørklædet imellem dem. De skal skiftes til at transportere bolden og hvis de taber den, skal de løbe tilbage og begynde forfra.

8 Ulve og juniorer: Alle på holdet får en snor om halsen med en lap karton i en bestemt farve. Der skal være 3 gule og halvdelen af resten skal være røde og den anden halvdel grønne. Der skal være aftegnet en bane på ca. 5 meter. De røde står i den ene ende og de grønne i den anden ende. De 3 gule er i midten, hvor 2 af de gule bærer på den sidste. Det gælder om, at alle på holdet skal have en ny farve, så hurtigt som muligt. De to gule skal bære den sidste gule hen til f.eks. den røde ende, hvor denne bytter plads og farve med en rød. 2 af de gule skal så igen bærer den nye gule ned til den anden ende, hvor der er en, som bytter plads og farve med en grøn. Sådan fortsættes til alle har en ny farve. Det er ikke nødvendigt, at det er den gule, som bliver båret, der skal bytte plads ved en af enderne. På den måde kan det altid være de største, som bærer de mindste. Hvis et hold er på 5 spejdere, skal alle på holdet blot på et tidspunkt have haft en ny farve, men behøver ikke ende med en ny farve. Hvis holdet er 4 eller derunder kan der kun være 2 gule i midten, så den ene bærer den anden alene. Giv point efter hurtighed i forhold til holdstørrelse, og efter samarbejde og enighed.

9 Stjerneløb 1: Den ydre krop Mave og mavemuskler Fakta: Mave Den mad vi spiser, skal bruges til at holde kroppen ved lige: vi skal kunne tænke, hoppe og løbe, og alle vores celler skal hele tiden fornyes. Derfor er det vigtigt, hvilke ting vi spiser. Hvis vores kost består af ting, som indeholder meget sukker (slik, kager, sodavand lad evt. spejderne nævne nogle) kan vi ikke så godt koncentrere os, vi bliver urolige og meget hurtigt trætte. Lever børn meget af sukker, kan deres vækst gå i stå, så de bliver små, og deres hjerner kan blive sløve og ikke så gode til at løse problemer. Hvis vi spiser mange grønsager, brød, ris og lidt kød og dertil drikker vand, har vi større chancer for at blive kloge og raske. Mavemusklerne er med til at holde kroppen opret. Stærke mavemuskler hjælper ryggen, så vi lettere kan løfte ting og sidde rigtigt. Postbeskrivelse: Mave Tænd et bål i forvejen. Bæver og ulve: Lad spejderne vælge mellem at tilberede 3 forskellige ting. Det kunne være pandebrød, amerikanske pandekager og skumfiduser med kiks (se linket Opskrifter til maven). Spejderne tilbereder det, de har valgt. Snak om spejdernes valg. I kan selv vælge, om holdet skal være enige om deres valg eller hver spejder må vælge selv. Juniorer: Samme som bæver og ulve, men lad dem evt. selv tænde et bål. Derefter kan de tilberede maden på det bål, som er tændt i forvejen. Materialer Mave Bål Pander Paletkniv Tallerken Kniv Portioner af de forskellige deje Skumfiduser Kiks Margarine eller olie Pinde til skumfiduser. Mavemuskler: 2 små trebukke 2 lange rafter Stopur Giv point efter, hvor sundt spejderne vælger. Postbeskrivelse: Mavemuskler Holdet skal prøve at grine mest muligt i 2 min. De må kilde hinanden, fortælle vitser, lave grimasser osv. Derefter skal de sidde på en rafte, som er hævet over jorden. Bag dem er en anden rafte, som de har mulighed for at støtte sig til. De

10 skal hæve de strakte ben op og ned uden at røre jorden. Det gælder om at røre jorden færrest gange i løbet af 3 min. Der gives point samlet for de to opgaver.

11 Stjerneløb 2: Den indre krop Hjertet og puls Fakta Hjertet sidder i brystkassen lidt til venstre for midten. Det måler 6x9x12 cm. og vejer ca. 300 g. FUNKTION: Hjertet er en muskel, der pumper blod rundt i kroppen. Det er, som når du fylder vand i en badeand og trykker på den, så kommer vandet ud. Sådan fungerer hjertet, det trækker sig sammen og blodet bliver sendt ud i kroppen. Blodet transporterer alt det, dine muskler skal bruge, for at du kan løbe. Når du løber, bruger dine muskler meget ilt. Men for at det kan komme ud til dine muskler, skal hjertet pumpe det rundt. Når du løber, må dit hjerte derfor pumpe meget hurtigere end det plejer og det kan du mærke. Du har også brug for meget mere luft og derfor bliver du forpustet. Dit hjerte kan godt lide at arbejde, derfor er det godt at løbe og blive forpustet hver dag. TIL LEGEN: Hjertet består af fire kamre. Blodet kommer ud i lungerne, hvor det samler ilt op. Herefter løber det ind i venstre side af hjertet til forkammeret. Fra forkammeret kan det komme gennem en klap til venstre hjertekammer og herfra pumpes det ud i kroppen, når hjertet trækker sig sammen. Ude i kroppen, i dine muskler, skal ilten bruges, men blodet skal tilbage til hjertet. Her kommer det ind i højre forkammer, videre gennem en klap til højre hjertekammer, og når hjertet trækker sig sammen kommer det ud i lungerne, hvor det kan samle ny ilt op. Da hjertet er en muskel, trækker højre og venstre side af hjertet sig sammen samtidig. Det kan demonstreres med en badeand, hvor man kan vise, at det ikke er muligt kun at trykke den ene side af en badeand sammen, man må trykke på begge sider. Materialer Puls: Reb til afmærkning af banerne Ur Klokke Hjertet: Reb til markering af banen Bolde eller balloner Evt. tal til rummene. Evt. karabinhager Postbeskrivelse: Puls Marker strækninger med 2 reb på henholdsvis ca. 20 m. til bæverne, 30 m. til ulvene og 40 m. til juniorerne. Spejderne starter ved det ene reb og skal ved startsignalet løbe til den anden ende af banen. Signalet kan f.eks. være at ringe med en klokke. Klokken ringer igen efter et interval på 30 sek, hvorefter spejderne skal løbe tilbage. Dette gentages 3 gange for at være sikker på at alle kan nå at løbe strækningen og har forstået instruktionen.

12 Herefter forkortes intervallerne til 27 sek., 24 sek, 21 sek. osv. Hver gang klokken lyder løber spejderne banens længde. Hvis de ikke når til den anden ende, inden klokken lyder igen, går de ud af legen. Det gælder om, for holdet, at være på banen så længde som muligt. De forskellige tidsintervaller kan evt. gentages nogle gange, da det også kræver udholdenhed at holde samme tempo. Når legen slutter prøver spejderne at tage hinandens puls. Snak om forskellen på pulsen ved de spejdere, som gik først ud af legen og dem, som gik sidst ud. Giv point efter hvor længe holdet var på banen. Postbeskrivelse: Hjertet Lav en bane, som vist på illustrationen Lunger 1 Barn 2 Barn 4 Barn 3 Barn Krop Der står en spejder i hvert rum og de øvrige på holdet står i lungerne og i kroppen. Mellem rum 1 og 2 og mellem rum 3 og 4 er en lem. Det kan være 2 snore, som er bundet med et råbåndsknob eller 2 snore med en karabinhage i begge ender. Lemmen illustrerer hjerteklapperne mellem hjertekamrene. I lungerne ligger balloner eller bolde, som skal illustrere ilt En spejder fra lungerne tager en bold og løber til rum 1. Spejderen i rum 1 åbner lemmen, tager bolden, går ind i rum 2 og lukker lemmen. Spejderen, som står i rum 2 tager bolden og løber til kroppen, hvor han lægger bolden. Samtidig med, at spejderen løber fra lungerne, løber der også en spejder fra kroppen. Han medbringer ingenting, men løber til rum 3. Spejderen i rum 3 åbner lemmen til rum 4, samtidig med at der

13 åbnes mellem rum 1 og 2, og lukker igen. Spejderen som stod i rum 4 løber til lungerne. Løbet gentages. Det er vigtigt, at lemmen mellem rummene åbnes samtidig, da det er sådan vores hjerte arbejder. Giv point efter hvor meget ilt (hvor mange bolde), holdet får transporteret.

14 Stjerneløb 2: Den indre krop Lunge og nyre Fakta: Lunge Et menneske har to lunger, én i hver side. Lungevæv er meget let fordi det er fyldt med luft. Lungerne vejer tilsammen kun ca. 1kg. Lungerne kan indeholde 5-6 liter luft. Samlet overflade areal er m2. Hvis du kommer lungevæv i et glas vand vil det flyde ovenpå, fordi der er så meget luft i. FUNKTION: Når du trækker luft ind gennem næsen eller munden, kommer det ned i luftrøret. Nede i brystkasse, ca. ved hjertet, deler luftrøret sig i to, et til hver lunge. Disse rør deler sig igen og igen til de til sidst er meget små. Her ender luften i nogle små balloner. Ballonerne er lavet af lungevæv og på den anden side af ballonen er der blod. Ilt kan nu smutte gennem bitte små huller i ballonen og over i blodet. Der er også ting fra blodet, der smutter ind i lungen. Når vi så puster ud, er der ikke så meget ilt tilbage, men vi puster en masse ud, der er kommet fra blodet. Når vi løber har kroppen brug for mere ilt, derfor trækker vi vejret hurtigere og bliver forpustede. Hvis der er meget skidt i luften (f.eks. cigaretrøg, støv, bilos) kommer det med ned i lungerne. Her sætter det sig i de små balloner og ødelægger dem. Fakta: Nyre Et menneske har to nyrer, én i hver side. Fra nyren går der et rør ca. som 2 sugerør (3-4 mm i diameter, cm) ned til blæren, hvor urinen opbevares, til vi går på toilettet. En nyre er 3x6x12 cm og vejer ca. 150 g. Materialer Lunge: Balloner Kiks Reb Rafter Kegler, eller lign. til en forhindringsbane. Nyre: 2 skåle til hvert hold, en hvor mel og ris er blandet og en tom. Kasse med forskellige ting, de kunne forestille sig at bruge til at adskille risene fra melet. Det kunne være ske, sigte, vand, skåle, vægt, lup. FUNKTION: Nyrernes vigtigste funktion at sortere affald fra blodet, så det kommer ud i urinen. I nyrerne er der en si, der sorterer ca. 180 l/døgn (vi har 5 liter blod). Efter at det er kommet gennem sien, løber det gennem et lagt rør, hvor alt det, vi alligevel ikke kan undvære, samles op igen, så vi kun udskiller/tisser ca. 1-1½l pr døgn (afhænger selvfølgelig af væskeindtaget).

15 Postbeskrivelse: Lunge Denne post skal illustrere iltens transport fra lunger og ud til cellerne i vævet. Puste balloner op og transportere dem hurtigt gennem en forhindrings bane, så spejderne bliver forpustet. Når de når til enden af banen, skal de spise en kiks, uden af få den i luftrøret. Banens sværhedsgrad kan varieres. For juniorerne kan banen evt. gennemføres to og to ved at samarbejde. Hvis ballonen springer undervejs dør cellen og spejderen må tilbage til lungen og hente en ny ballon. Giv point efter hvor mange kiks, der bliver spist. 1 efter hver tur. Bestem selv hvor mange spejdere, der kan være på banen af gangen. Postbeskrivelse: Nyre Holdene får udleveret en skål hvor mel og ris er blandes. De skal adskille risen fra melet. De får mulighed for at vælge mellem forskellige hjælpemidler (f.eks. ske, sigte, vand, osv. ) Giv point efter hvor rent de skiller tingene ad og hvor meget de får delt. Selvfølgelig også point for samarbejde

16 Stjerneløb 2: Den indre krop Tænder og tarm Fakta: Tarmen består af spiserør, mavesæk, tolvfingertarm, tyndtarm, tyktarm og endetarm. I alt har vi ca m tarm (tyndtarmen udgør 6-8 m). Tarmens inderside er meget foldet og har en overflade på 100m2. På vej gennem tarmen tilsættes 2-3 liter væske, bla. fra bugspytkirtlen og galde. Føden er ca. 24 timer om at komme gennem tarmen. FUNKTION: Tarmens funktion er at optage energi, vitaminer og mineraler fra maden. Det starter i munden, hvor vi tygger maden med tænderne, og maden blandes med spyt, der hjælper til, at vi kan synke maden. Når vi synker maden, ryger det gennem spiserøret ned i mavesækken. I mavesækken er der saltsyre, der blandes med maden, så den går i stykker. Denne blanding kommer videre ud i tyndtarmen, som ælter maden godt og tilsætter enzymer. Enzymerne fungerer som små sakse, der klipper maden i stykker. Når stykkerne bliver meget små (så små vi ikke kan se det med øjet) kan maden komme gennem tarmens væg over i blodet og derfra ud til musklerne. Musklerne kan arbejde, når de får energi fra blodet, så vi kan hoppe og gå. Tarmen kan godt lide, at der er noget i den, derfor er det vigtig, at vi spiser sund mad som rugbrød og grønsager, der fylder meget. Slik og sodavand indeholder ikke noget, der skal klippes i stykker og heller ingen vitaminer, derfor bliver tarmen doven, når vi spiser sukker.. Materialer Mund: Isolerbånd eller tape Kridt Vandpistoler Reb til at afmærke hvor langt spejderne skal være fra tænderne. Tarm: Presenning 2 spande Kop Ur I tyktarmen tager kroppen en masse vand væk, så det, der bliver tilbage, er almindelig afføring. I den sidste del af tyktarmen kan vi have afføring til at ligge, indtil vi går på toilettet. Postbeskrivelse: Tænder Spejderne skal virke som spyttet i munden. De skal ramme bakterier med redningsreb. Lav tænder med kegler. Lad spejderne efter tur forsøge at ramme keglerne med redningsreb.

17 Postbeskrivelse: Tarm Spejderne skal transportere vand igennem tarmen. Lav et rør af en presenning, som spejderne kan kravle eller krybe igennem. Giv hver spejder et sugerør. Ved den ene ende af presenningen står en spand med vand. Ved den anden ende står en tom spand. Spejderne skal på skift fylde munden med vand, kravle gennem presenningen med vand i munden og spytte vandet ud i den tomme spand ved den anden ende. Spejderne skal transportere mest muligt vand på tid. For at variere sværhedsgraden kan der evt. bruges samme størrelse eller smallere presenningrør til juniorerne, så det bliver sværere at komme igennem.

18 Stjerneløb 2: Den indre krop Hjernen og balancen Fakta: Hjernen Hjernen ligger inden i kraniet. Vejer ca g. FUNKTION: Hjernen er kroppens computer. Højre side af hjernen bestemmer, hvad venstre arm og ben skal gøre. Venstre side af hjernen bestemmer, hvad højre arm og ben skal gøre. Det sker ved, at der går en masse ledninger fra hjernen ud til armene og benene, og når hjernen giver besked, bevæger de sig. Andre områder af hjernen tager sig af specielle ting: Et område sørger for, at vi kan tale, et område sørger for, at vi kan forstå, at det fx er et hus vi ser, et område tager sig af det, vi hører. Andre steder gemmer vi det, vi skal huske, det vi kan mærke, og om vi er glade eller kede af det. Det er også hjernen, vi bruger til at lære nye ting til at regne med og løse opgaver. Jo mere vi bruger hjernen, jo bedre bliver den. Postbeskrivelse: Hjernen Holdet deles, så der er fem på det ene hold og resten på det andet hold. Hvis der er mindre end seks på holdene, må lederen på holdet være med. Hvis der er flere hold fra samme enhed på posten samtidig, kan det evt. også laves som en dyst i mellem de to hold. Materialer Hjernen: Billeder af personer Morsebeskeder Morsenøgler Papir Blyant eller kuglepen Balancen Reb som spejderne skal løbe efter. Evt. kontorstol Bæverne: Får udleveret forskellige mønstre (se linket Billeder til hjernen), som holdet på fem bævere skal gengive og det andet hold skal gætte den næste person i rækken. Ulvene: Får udleveret nogle ord skrevet med morse (se linket Morse til hjernen)og skal morse dem vha. de 5 personer på holdet. Streg er en spejder, der ligger ned, prik er en spejder som sidder sammenbøjet, nyt bogstav er spejder som står op og nyt ord er to spejdere som står op. Juniorer: Samme som ulve (se linket Morse til hjernen).

19 Holdet får point efter, hvor gode de er til at løse koderne og hvordan de inddrager alle i opgaven. Postbeskrivelse: Balancen Stafet. Deltagere skal drejes rundt af lederne på posten. Derefter skal de løbe et bestemt stykke lige efter et reb, som ligger på jorden. For at dreje spejderne rundt kan man evt. bruge en kontorstol, få dem til at dreje om sig selv mange gange eller løbe rundt om en flaske Holdet får point efter, hvor gode de er til at gå langs snoren.